Suʻega toto mo le suka i tamaiti

O fua o suga mo tamaiti e faalagolago i tausaga. I le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka, pe a maua e matua o le pepe se foliga o le insulin i le faʻamaʻi, o le suʻega e pasia pe a oʻo i le tausaga e tasi.

O le auʻiliʻiliga e faʻamaonia mo faailoga nei:

  • faʻaoga faifaipea,
  • fia inu pea
  • vaivaiga ma le vevela pe a mavae sina taimi puupuu talu ona 'ai,
  • maualuga le mamafa o le fanau
  • paʻu mamafa mamafa.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona faʻaalia ai le afaina o le endocrine ma le le lava o le insulin. Fuafua le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le soifua manuia o le tamaititi o le a fesoasoani i se suʻe suʻe.

Tamaiti i lalo ifo o le tasi tausaga le matua ua faatonuina se suega toto mo le suka ma le mamafa o le mamafa o le tino i le fanau mai. Afai o le mamafa o se tamaititi matua e sili atu i le masani, e tatau ona faia se suʻega toto e faʻamalo ai pathooms endocrin e faʻaosofia ai maʻi faʻaleagaina.

E tuʻuina atu suʻesuʻega i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao. Ina ia maua ni faʻamaufaʻailogaina, e tatau ona e aloese mai meaʻai mo le 8-10 itula aʻo lei faia le toto. E naʻo vai mamā e mafai ona inu i le vaitaimi lea.

E faigata tele i matua ona faʻamatala atu i se pepe fiaaai pe aisea e le mafai ai ona 'ai muamua ao le i momoe ma i le taeao, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalavelave le tamaititi i taaloga. O le vave momoe e fesoasoani e faʻafefe lou fiaai.

O le taeao e tatau ona faaseʻe. I le taeao e le mafai ona e avatu le lauti a le tamaititi, e tatau ona e faatapulaa oe lava i vai mama e tineia ai lou fia inu. Inu le tele o vai ao lei tuuina atu le toto.

E le fautuaina tamaiti matutua e fufulu o latou nifo aʻo leʻi suʻeina, aua o lenei mea e mafai ona faaosofia ai se taunuuga sese ona o le kulukose o mea suamalie i nifo o tamaiti.

O fualaau o Glucocorticoid e mafua ai le oso i le suka toto. Afai e togafitiga le pepe i ni fualaau oona aʻo leʻi suʻeina, e tatau ona e logoina lau fomaʻi. Afai e mafai, ua fautuaina e tuʻuina atu le suʻega. O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e faʻalavelave ai iʻuga o se suʻega toto.

Ona o le atuatuvale, mafaufau-lagona ma faaletino, o se oso i totonu o le toto suka e tupu. E faigata ona aloese mai lenei mea, o lea o le galuega autu a matua o le faamalamalama atu lea i le pepe le fatu o le faagasologa o le a oʻo mai ma laveaʻi le tamaitiiti mai le fefe. O se malaga i se falemaʻi poʻo se falesuesue e mafai ona faʻamalosi mo le pepe, lea o le a aʻafia ai le faʻamaoni o iuga.

O se aso ao leʻi faia le suʻega, ua fautuaina e faʻaititia le faʻagasologa o mea faʻaletino. O tamaiti e tumu i le malosi ma o se faafitauli e maua ai le toʻa i le ao, o lea e tatau i matua ona taumafai e maua se maliega ma le tamaititi.

O le toto mo le suka i tamaiti e ave mai le tamatamailima. I le faʻaaogāina o se mea faigaluega faapitoa, e faia ai e se tausimaʻi se pupuʻu ma aoina ai sina mataʻu toto. I le taimi o le auʻiliʻiliga, ua fautuaina e faʻalavelave le tamaititi ina ia le fefe. O le tiga i le taimi o le pipisi e le taua, ma afai e manaia le pepe, o le a ia le matauina lenei togafiti.

E fautuaina e 'ai faʻatasi ma oe, sili atu o se meaʻai e aʻafia ai le pepe. Talu ai ona o le auʻiliʻiliga ua faia i luga o se manava gaogao, atonu o le tamaititi e le fiafia ona o se lagona fiaai. I le taimi lava e maeʻa ai le auiliiliga, o le togafitiga o le a aumaia ai le pepe i se uiga lelei ma o le a faʻaitiitia ai le mamafa o se asiasiga i le fale suesue.

Suʻega mo le pepe tausaga e tasi

O le manaʻoga e foai atu le toto mo le suka e aliali mai i tamaiti uma e tasi le tausaga. E tatau i matua ona iloa le auala e foai atu ai le toto mo le suka i le la tama i le 1 tausaga le matua ina ia maua ai se taunuuga mautinoa.

O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava leai se tausaga. O lenei mea e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli, talu mai lenei vaitau o le tamaititi o susu susu. O le pepe e atiina ae se faasologa o meaʻai, o lea o le fafaguina o meaai e sau faatasi ma le loto mama.

Afai o le pepe o fafagaina, ole faʻaitiitia o le va o le taumafataga mulimuli ma le toto tuʻuina atu e oʻo ile tolu itula. O le fafaga mulimuli e tatau ona tolu itula aʻo le i asiasi i le fale suesue, ae le o muamua. O lenei taimi ole taimi e lava lea ina ia maua atoatoa le susu ole susu ma e le afaina ai le taunuuga o le auiliiliga.

Afai o le pepe i lenei vaitau e le o fafaga, e le mafai ona faaitiitia le taimi. O se taumafataga o le afiafi e mafai ona faatagaina pe a ma le valu itula aʻo leʻi faia le auiliiliga, e le mafai ona e 'ai i le taeao. Faʻailoa le galala e faʻatagaina naʻo vai mama.

E aveesea le toto mai le tamailima. A e ave le toto, e tatau ona e uuina le tama i ona lima ma faʻafilemu ia te ia i upu alofa. I le taimi lava e uma ai suʻesuʻega, e manaʻomia le fafagaina o le pepe.

O le suka i totonu o tamaiti ei lalo ifo o le tausaga e tasi le tausaga e mai le 2.8 i le 4.4 mmol / l. O faʻasologa mai le masani, mulimuli i fautuaga aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi.

O le maualuga o tau e ono mafua ona o le atiaeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se faʻamaʻi i se matua laʻititi pe a maʻi ou mātua i lenei ituaiga o maʻisuka.

O le faateleina o le suka e mafai ona afaina i le solia o le gaosiga o hormones. I lenei tulaga, o loʻo faʻaalia maʻi faʻaleagalaʻau. O lenei tulaga e mafai ona faʻatasi ma le maua vave o le tupe maua a le pepe.

O le aofaʻi o le kulukosese faʻatasi ma le faʻalavelave mamafa ma le mafatiaga o le aʻa. Aʻo laʻitiiti, e mafai ona faʻaalia ai maʻi o le tino.

Afai e sili atu le taua o le kulukose i le mea e masani ai, e tatau ona siaki le faʻaogaina o le tino. O le hypoglycemia i pepe e faaosofia ona o le le lava o enzymes gase lea e liliu mai ai gaʻo mai meaʻai i le kulukose. O le tele o faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina ai le maualuga o le synthesized insulin, e mafua ai le faʻaititia o le maualuga o le suka.

Afai e toesea le suʻega pe a le maloloina le pepe, pe tago i vailaʻau, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se toe suʻesuʻega pe a mavae ni nai vaiaso. O lenei mea o le a faʻaaogaina ai le lelei o le taunuʻuga ao tagofia vailaʻau mo togafitiga.

Faailoga mo le auiliiliga

O le faʻamaoniga autu mo le fuafuaina o le kulukose o le toto i totonu o se tamaititi o se masalosaloga o le maʻisuka ituaiga 1.

O faʻaʻailoga e mafai ona faʻamaonia oe:

  • tele gaioiga gaʻo
  • matuai galala
  • o se manaʻoga sili mo sasala,
  • vaivai i ni nai itula talu ona 'ai,
  • suiga i manaoga ma lagona,
  • toesea mamafa.

O le pepe o le a tuʻuina atu foi i lenei auʻiliʻiliga pe afai o lona aiga e maua i le maʻisuka pe o le pepe na sili atu i le 4.5 kilokalama i le taimi e fanau ai.

Faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga?

O le faʻatuatuaina o taunuʻuga o se suʻega o le toto mo le kulūkose e faʻatatau i le faʻatinoga lelei o faʻatinoga uma mo le sauniuni mo le faʻapipiʻiina o meafaitino:

  • Tuʻu toto i luga o se manava gaogao.
  • Aua le inu caffeine poo mea inu ava i le aso aʻo lei amataina le toto.
  • Aua nei faʻaaoga le tosipeni aʻo leʻi faʻatalanoaina.
  • Aua le faʻafefete le kuki; o le suka o loʻo aofia ai i lona fatuga, e pei o le toothpaste.
  • I le taeao, ao le i tuuina atu le toto, ua fautuaina e aloese mai le ulaula.
  • O le po na muamua atu, aua le faʻaalia le tino i le gaioiga faaletino.
  • I le afiafi, ao lei ave le toto, e faasaina le 'aina o suti pe inuina mea inu gaʻo.

O le maualuga o le suka o le toto e tupu mai i mafuaʻaga nei:

  • Fuga ma isi faʻamaʻi pipisi.
  • Aveina o fualaau e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

Afai o iai se tasi o mea taua, e tatau ona logoina le fesoasoani ile fale suesue. Ma, i le taimi o le auiliiliga, o le a faia le fatuina (pe a iai se manaʻoga mo le faʻaaogaina o vailaʻau, ma e le mafai ona faʻailoaina), poʻo le foai toto mo le suka o le a tolopoina (pe a oʻo i se faʻamaʻi pipisi).

O le sau mo le toto mo foai mo le tele o le kulukose e te manaʻomia i se lagona toʻafilemu ma le faaletino.

Toto toto

E lua suʻega e faʻaaogaina e fuafua ai le aofaʻi o suka i totonu o le toto o se tagata matua - i totonu o le potu suʻesuʻe falemaʻi ma i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa. I totonu o le fale suesue, e aveesea le toto mai le tamatamailima. E mafai ona e suʻeina se suka, faʻaaogaina se glucometer. O le masini e faʻapipiʻiina ma se nila faapitoa, lea e faia ai se tamai puncture i le tamatamailima. O le taunuuga e faʻaalia i luga o le lauulu mo ni nai sekone.

O le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i le laboratory e tasi le 100 pasene lona ono, ao mafai e le mita ona tuʻuina atu sina mea sese. I le avea ai o se tulafono, o ia fomaʻi e faʻaaogaina e tagata e maua i le maʻisuka oe manaʻomia le siakiina pea oa latou kulukose toto.

Tulaga masani i le toto o le tagata

O le maualuga o le suka i le tino o se tagata maloloina e eseese i le 3.88 - 6.38 mmol i le lita o le toto. Afai o se suʻega toto e manaʻomia ona faia i se pepe, o le faʻatagaina o le 'ai e le faʻaaoga ia te ia. I tamaiti e sili atu ma le 10 tausaga, o le toto maualuga o le suka e tatau ona 3.33 - 5.55 mmol i le lita. O se tamaititi e sili atu nai lo le 10 tausaga le matua e le tatau ona 'ai se meaʻai aʻo le ofoina toto.

E taua le iloa o totonu o falemaʻe eseese e mafai ona eseese sina mea itiiti. Faʻatagaina se mea sese e oʻo atu i le vaesefulu, leai se isi. Mo le faʻatuatuaina o le taunuʻuga, pe afai o le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia i le faʻatagaina faatagaina o le faʻamaoniga e maua, e fautuaina e faia se suʻega lona lua o le toto e fuafua ai le kulūkose ma se avega.

Mafuaaga mo le faateleina

O faʻamaʻi maualuga o le kulukose e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka. Ae o mataupu e le aofia ai pe afai o le maualuga o mea e mafua mai i le soliga o tulafono mo le sauniuni mo le aoina o mea tau fale suesue - o le maʻi na maua le 'aiga o le taeao ao lei tuuina atu le toto poʻo le afiafi o le suʻesuʻeina o lona tino i le malosi malosi faaletino.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le faateleina o le kulukose o loʻo iloa i mataupu o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le endocrine, i le i ai o le epilepsy, poʻo ona o le inuina o le tino.

Le lava o kulukose i le tino

O se faailoga o gaioiga faʻaleagaina i le tino e maualalo le suka o le toto.

O le suka maualalo o le toto atonu e mafua mai mafuaaga nei:

  • Fafaga.
  • Ava malosi.
  • Faamai o le gastrointestinal tract.
  • Faʻasologa o le mafaufau.
  • Faʻafitauli mamafa.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular.
  • O le atinaʻeina o sarcoidosis - faʻaogaina o le inflammatory i totonu o mea fesoʻotaʻi o le tino.

Faʻamatalaga faʻapitoa faʻamalosi

Afai e vaʻaia le vavalalata mai le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se faʻamaoniga. O se suʻega maualuga o le suka e faia foi i le masalosaloga o le maʻi o le maʻisuka. O le maʻisuka Latent (gestational) e maua i le tele o fafine aʻo maʻitaga. O le mafuaʻaga o le maʻisuka amata le maʻisuka o se suiga i tulaga o le hormonal. I nisi o tulaga, atonu e le iloa e se fafine o loʻo i ai sona ituaiga o maʻisuka, o lona atinaʻe na mafua ai ona suia le tino i le taimi o le maʻitaga.

Fua o le Sugar Curve

Mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka latent, o le suʻega faʻapitoa faʻafomaʻi e faʻaaoga e fuafua ai le faapalepale o le kulukose (iloa o vailaʻau). O loʻo faia i ni vaega se lua - o le toto o foai i se manava gaogao, mulimuli ane, o le faʻaofiina o se vaifofo faʻapitoa o le kulukose (oral), ma toe faʻafoʻiina toto i le maeʻa o le lua itula. A o faagasolo lea taimi, ua faatagaina e inu sina vai itiiti, o le ulaula tapaa e matua faasaina.

Ina ia soloia le suʻega, ia faʻaaoga le paʻu suka. I le leai o ni faʻamaʻi ma faʻamaʻi i totonu o le tino, o faailoga o le suka o le ai ai i le mea e taliaina.

I le aso, talu ai ona o le masani ai o le maʻisuka latent, ua ofoina atu le suʻega i tina uma ua maitaga. E faʻamaonia i tulaga o loʻo afaina ai le fafine maʻitaga (faʻasologa o le tino, gasegase vave vave, sili atu le mamafa aʻo lei maʻitaga, faʻaleagaina le tino).

Mo le fuafuaina o le maualuga o le suka, o le hemoglobin glycosylated suʻega foi e faia, o le masani i totonu o le tino e 4.8 - 5.9% o le hemoglobin atoa. O le auiliiliga e faia i luga o se manava le aoga. O le faʻamoemoega o lenei suʻega o le fuafua lea pe ua i ai se totoa i maualuga o suka i le tino i le tolu masina talu ai.

O le faʻamaonia o le taunuuga e le afaina i le faatagaina o fesuiaiga i faailo o le kulukose, o le i ai o malulu ma faamaʻi viral, faʻamalosi poʻo le 'ai o mea taumafa ao lei faia le toto.

Sauniuniga

Talu ai ua ave le toto i luga o se manava gaogao mo se auiliiliga e fuafua ai le kulūkose, ma le 'aiina o meaai e mafai ona aʻafia ai taunuuga, Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau i le tamaitiiti ona 'ai se mea mo le itiiti ifo i le 8 itula.

I le taeao, ae e te lei alu e foaʻi toto, e mafai ona e avatu i lau tama vai mama. E le gata i lea, e le tatau ona e fufuluina lau tama i le taeao ao le i tuuina atu le toto, aua o le suka e lilo mai le toothpaste i totonu o le toto e ala i gums, lea e mafai foi ona afaina ai le iuga.

Faʻapefea ona vavae le auʻiliʻiliga?

Afai o le tamaititi na tofotofoina i se manava gaogao, o le taunuuga e itiiti ifo i le 5.5 mmol / lita (mo tamaiti ei lalo o le 5 tausaga le itiiti ifo i le 5 mmol / lita, ma mo tamaiti o le tausaga muamua o le olaga - e itiiti ifo ile 4.4 mmol / lita) e masani lava.

Afai o le faailoga e maualuga atu i luga aʻe o le 6.1 mmol / lita, e taʻu e le fomaʻi le lamatiaga o le maʻisuka ma faatonu le tamaititi mo le toe iloiloga ina ia faamaonia le moni o le iuga.

E le gata i lea, e mafai ona tuʻuina atu i le tamaititi se faʻamatalaga o le hemoglobin glycated, o lona masani o le mea e maualalo ile 5.7%. O le masani o le toto i totonu o tamaiti na suesueina i auiliiliga i se isi tusitusiga.

E faʻapefea ona foai atu le toto mo le suka i se tamaititi e tasi le tausaga le matua

Mo se tamaitiiti e tasi le tausaga e tasi, e tatau ona e suʻeina le suka mo mafuaaga eseese. Ua faʻatalanoaina le auiliiliga e iloa ai le maʻi o le endocrine. A pasia le suʻega, e tatau i matua ona saunia le pepe ma tausisia nisi fautuaga.

  • 1 Suʻega mo tamaiti
  • 2 Suʻesuʻega mo le pepe tausaga e tasi

E faʻapefea ona pasia se suʻega o le toto i meaola pepe?

A maeʻa le pepe, ona faia lea o suʻega toto e iloilo ai lona soifua maloloina i le aso muamua o lona soifuaga. Ma o lenei faiga o le a toe faia faʻaopoopo, i luga o se faʻatulagaga o le 1-3-6-9 masina ma mataupu e leʻi faʻasalalau.

O le toto ei ai le malosi e suia ai lona fatuga i faʻamaʻi eseese, e matua malamalama lava, o lea e le tatau ai ona e fefe pe tuulafoaʻia faatonuga a le fomaʻi i le faia o suʻega. O le toto e ave mo faamoemoega eseese i vaega eseese o le tino.

I lenei tusiga, o le a tatou talanoa e uiga ile auala e ave ai le pepe mai le vein.

1. Alu

Afai e paʻu le paʻu o le pepe, o ona alafau e masani lava ona vevela, mumu, pe afai ei ai se uiga o le fomaʻi poʻo le faʻamuamua o le dermatitis, o le a sili atu ona auina atu ia te oe se siama toto e te iloa ai allergens.

O le toto e masani ona siakiina mo le vavalalata i le taimi lava lea o se fuainumera tele o allergens (e oo atu i le 100 ituaiga), o le lisi e faalagolago i le mataupu taitasi. E tatau foi ona i ai i le falesuesue le gafatia e faʻatino ai sea faiga, aua i nisi o meli.

fale suʻesuʻe e na o le suʻega suʻega mo nisi allergens. Iloilo ma le faaeteete le filifiliga a le falemai mo le auiliiliga.

2. Suʻeina ole toto toto

Afai na faatonuina le pepe lenei auiliiliga, ona iai lea o mafuaʻaga ogaoga mo lenei mea. E faia se suʻega o le toto o meaola pe a iai ni masalosaloga o le solia o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le auiliiliga o le a fesoasoani i le faʻamaonia o le hepatitis o loʻo iai, galuega faigata o le ate, maʻi o le maʻisuka, poʻo faʻamaʻi matautia.

E faapefea ona aveesea le toto mai se vein i se pepe

Muamua lava, o se suʻega toto mai se vein e faia i luga o se manava gaogao. O le mea lea, e aoga le pueina i luga i le vaveao, ina ia mafai ona 'ai le tamaitiiti. Faʻatasi ma pepe faatoa fananau ma pepe, o lenei tulafono e matua faigata lava ona matauina. Ae afai e te manaʻomia se faʻamaumauga saʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fuaina le maualuga o le kulukose, ona tatau lea ona e talanoaina ma le tamaititi lenei mea sili ona lelei.

Aʻo maua e se pepe le toto mai se vein, o lona uiga, o fea (mai veins):

O le nofoaga sili ona taatele e ave ai le toto mai se vein i pepe.E faʻapipiʻiina le lima i luga o le taʻaloga, e faʻapipiʻiina le lima i le ava malosi, o le vein ua pipisi, ona faʻapipiʻiina lea o le toto i totonu o se suʻega suʻega, ua aveese le taʻaloga, ua faʻaaogaina le nila ma ua faʻaaogaina le sipuni susu.

O lenei nofoaga o le totoina o le toto e le talafeagai mo pepe faatoa fananau ma pepe laiti e oo atu i le 3-4 masina le matua, talu mai le laʻititi o le tamaititi ma e le mafai ona vevela veins.

  • Veins of forearm.
  • Tua o le lima.
  • Veins on the head / forehead, calves.

O nei nofoaga e aoina ai toto e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona maua le tino toto toto i isi vaega uma o le pepe.

Fautuaga mo le suʻeina o le toto mai se vein

Ma o le faagasologa e le o se mea e sili ona manaia, e fautuaina e faia se auʻiliʻiliga i se falemaʻi faʻamaonia ma se tausisoifua agavaa.

Afai e talosagaina oe e te alu mo se vaitau sampling toto - togafitia lenei ma le malamalama. O le popole tele e leai se aoga, ma e leai se mea matautia e tupu i ni nai minute o lou toesea. Afai o le aufaigaluega faafomaʻi e faia le toto e aunoa ma le i ai o matua, ona avea lea o se auala e faamaonia ma aoga, ia mautinoa e lelei mea uma.

Ina ia faʻalavelave / faʻafiafia lau tama, aumai lau togi sili ona fiafia i ai. Po o le fou ina ia fiafia i le pepe ma fesoasoani ia te ia vave galo le faiga le lelei.

A maeʻa le faʻatonuga, ia maua le tama lagona lelei lelei - fusi ma sogi, fai le mea e fiafia i ai o ia - ao mai le pyramid, faitau se tusi, matamata lau ata tifaga e sili ona e fiafia i ai ina ia leai se leaga e totoe.

O le ave o le toto mai se vein o se faʻalavelave faʻafefe mo tina uma ma pepe. O lagona tiga o le a mafua ai le le mautonu i le pepe, ae i totonu o ni nai minute o le a latou mou ese atu e aunoa ma se tulaga. Aua e te faatupuina se atuatuvale, ia mautinoa le tatau ai o le mea o loʻo tupu, ona vaʻaia lea e lou alo oe, o le a sili atu lona toʻa.

  1. E faapefea ona aoina se suʻega urine i se pepe (tama ma teine)?

A maʻi le tamaititi, e valaau e matua le fomaʻi i le fale pe alu i le falemaʻi. A maeʻa le suʻega, e fautuaina e le fomaʻi ni suʻega e fesoasoani ia malamalama i le mafuaʻaga o le maʻi. E aofia ai se suʻega toto o le pepe.

Suʻe toto i tamaiti laiti

O le metotia sili ona malamalama, faigofie ma taugofie le suʻesuʻeina o se suʻega toto. E mafai ona faia mai le laʻititi, e pei o le fanau mai.

Ina ia mafai ona maua se faʻatuatuaga mautinoa, e tatau ona ave le toto i luga o se manava gaogao, o lona uiga, aua e te 'ai mo le sefululua itula. Faatagaina e inu vai.

E inu uma le pepe i le lua itula, e le o ia te ia se manava gaogao, o lea e tatau ai ona e foaʻi toto lua itula pe a uma ona 'ai.

O se suʻega toto mo tamaiti laiti e tuʻuina atu pe a oʻo i se faʻamaʻi pipisi, i le tulaga o faʻafitauli pe a mavae se gasegase, aʻo lei faia tui ma naʻo le tasi i le tausaga ona puipuia.

Mo le auʻiliʻili, e manaʻomia le toto capillary, lea e aveesea mai tamatamaivae ma lima, faʻapea foʻi mai le mulivae. E tafe le toto i luga o le ipu malamalama ma ufiufi i se isi ipu. Ona faitauina lea e le faufautua suesue i lalo o le microscope le aofaʻi o toto toto.

O le toto e aofia ai le mumu (hemoglobin, sela mūmū mūmū, hematocrit, faʻamaufaʻailoga lanu) ma le paʻepaʻe (paʻepaʻe paepae). Ituaiga o laumei paʻepaʻe: neutrophils, eosinophils, lymphocytes, basophi, sel plasma ma monocytes. I le faʻaopoopoga i le numera o siama, o le suʻesuʻega e tosina atu ai le mafaufau i foliga, lapopoa ma le matua o sela mumu.

Avea le okesene ma ave suālaʻau mumu moli. O le fua o le toto mumu e faalagolago i tausaga o le tamaititi. Afai ole a iai ni siama i totonu o le toto, o lona uiga o loʻo i ai i le tagata le anemia - o se tulaga faʻaleagaina lea e faʻalavelaveina ai le tuʻuina atu o le okesene i le tino. Anemia o se faailoga o le tele o faamai, e masani ona tupu ona o le faaleagaina o le toto.

Tulaga masani o le suʻeina ole toto ile pepe

Hemoglobin o se vaega o sela mumu. O lenei vailaau o le vailaʻau faʻatasi ma le okesene ma tuʻuina atu pe a talafeagai ai. I pepe faatoa fananau mai, hemoglobin e tatau mai le 134 i le 198 iunite. I le masina, hemoglobin i pepe e tatau ona 107-171 iunite. O le mamafa o le anemia e mafai ona fuafuaina e le tele o le hemoglobin.

ESR o le numera o faʻasologa erythrocyte. E manaʻomia faʻamaumauga a le ESR ina ia mafai ai ona fuafua le malosi o le faʻaogaina o le faʻaleagaina ma faia se faʻamaonia saʻo.

ESV faʻateleina i le inisua, faʻaogaina o le inflammatory, faʻamaʻi tumau, i le maeʻa o le pa'ū toto ma isi.

E faʻaitiitia le ESR i faʻamaʻi o le gallbladder ma le ate, erythrocytosis, hyperproteinemia ma le faʻaaogaina o nisi mea.

O le toto totolets e taʻua o platelets o loʻo faia i le gaʻo susu. E mai i le lua i le sefulu aso ma ua faʻaumatia i le vaovao ma le ate.

Platelets e fai se kopa ma e le faatagaina le faamaligi toto, ao latou tapunia le vaa ua faaleagaina. O tulaga faatonuina mo suʻega toto i pepe e fai mai e tatau ona i ai ni platelets o le 100-420 * 109 / l.

Faatasi ai ma le faateleina o le countlet counts, o le thrombocytosis e aliali, ma se faaitiitia o le thrombocytopenia.

Suʻeina o le suʻeina ole toto

Ina ia puipuia le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga i tamaiti, e tatau ona suʻeina oe e le fomaʻi ma foaʻi toto mo le suʻega.

E le mafai ona tusia ni faaiuga e faavae i fuainumera fuainumera; o le suʻeina o le toto i totonu o se pepe e tatau ona faʻamauina e se fomaʻi. Afai ua faia le taotoga o le tamaititi pe ua maʻi, o le faatinoga o se suʻega lautele o le toto atonu e le saʻo.

O faʻataʻitaʻiga masani e le o se faailoga o le leai o se faʻamaʻi, e tatau ona soloia le auiliiliga i se mea faigata, o le fua faatatau lea o elemene eseese o loʻo faʻaalia.

O se suʻega o le toto e fesoasoani e iloa ai le i ai o le mumu, anufe ma le anemia. E tatau ona faia suʻesuʻega faʻataʻitaʻi mo le puipuia ma le taimi o togafitiga.

Mo suʻesuʻega o meaola oona, e maua ai le toto mai se vein. A o leʻi foaiina atu le toto, e le tatau ona e 'ai pe inuina vai mo le ono itula. O lenei auiliiliga e fesoasoani i le fuafuaina o le tulaga o suauu ma okeni, e faailoa ai le rheumatic ma le inflammatory process, faapea foi ma le faaletonu o le tino.

E faʻapefea ona faia se suʻega toto mo pepe?

E tatau ona toto le toto i luga o se manava gaogao. Talu ai e le mafai lenei mea i pepe, e tatau i le tina ona taumafai e aumai le pepe i le falemai pe a uma ona fafaga ma faatali mo le lua itula. Afai na 'ai le tamaititi aʻo leʻi tuʻuina atu le toto poʻo le tagi malosi i le taimi o le meaʻai, e ono tupu le ESR.

Afai e tatau ona e foaʻi vave le toto i le taimi lava e te asiasi ai i se fomaʻi, e tatau ona lapatai le faufautua i le fale suesue e leʻi leva ona 'ai le tama, o lea e manatu ai le tagata poto i mea sese.

E faʻapefea ona faia se suʻega toto mo pepe? Ina ia le popole tele le tamaititi, e tatau i lona tina ona ave i le fale suesue fesoasoani. O iinei e tatau ona ia uuina o ia ma fai atu se mea ia te ia i se leo filemu ma agamalu.

Bilirubin i tamaiti laiti

Escherichia coli i tamaiti laiti

Urine i le pepe

Staphylococcus i pepe

Dysplasia i pepe

O le biochemistry toto o se auʻiliʻiliga lea e sili ona faʻatuatuaina ma faʻamaonia. O le suʻesuʻega e faʻaaogaina i vaega uma o vailaau ma mafai ai ona iloilo le sili ona taua o galuega a totoga o totonu. O se faʻamatalaga mo le biochemistry o se masalosaloga o faʻamaʻi eseese ma se suiga i le manuia o le pepe.

O ai e tofia le auiliiliga

O le toto o le biochemistry o loʻo faia ai se matafaioi taua i le faʻamautinoaina o le tele o faʻamaʻi, o le mea lea ua faʻatalanoaina ai le auiliiliga mo soʻo se faitioga ma tulaga faʻaleagaina. E mafai e se fomaʻi ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mo le suʻega pe afai o le tamaititi o loʻo i ai le manava o le manava, umi le manava, vomiting, jaundice, ma le tele o isi tulaga. O faʻamatalaga autu mo le biochemistry o:

  • le i ai o faʻamaʻi pipisi,
  • faamai o totoga i totonu,
  • maʻisuka poʻo masalomia o le maʻisuka
  • solia o le cardiovascular system,
  • inupia
  • fualaʻau suamalie.

I le faʻaopoopoga, o le uluai suʻesuʻega o meaola faʻapitoa e faia i le falemaʻi ma le faʻamoemoe o le faʻamautinoaina o le fermentopathies.

Aisea e siaki ai le toto o le pepe e tasi tausaga le matua mo le kulukose?

E tusa ai ma le taua o le kulukose i totonu o le toto o se tamaititi, e mafai e se tasi ona tusia faaiuga e uiga i le setete o metabolic processes, pe sili atu foi, e uiga i le mafai ona i ai le maʻisuka poo lona leai.

O le mea lea, e talafeagai lelei le fiafia o matua i le suka o le toto o le la tama. O lona siʻitia laʻititi atonu ua uma ona faʻaalia se faʻamaʻi ua amataina.

I tamaiti laiti, e tusa ai ma fuainumera o le le mautonu, ua oʻo ina faateleina le faʻamaʻiina o faʻamaʻi mulimuli.

O faʻamatalaga i le suega o le kulukose o le pepe o le a taʻuina ai le setete o le pancreas. O fesuiaiga o le fesuiaiga i le tulaga masani o lenei faailo i le itu o le faateleina o le mafuaaga lea o le suʻega a se fomaʻi.

E i ai nisi faʻamalologa e mafai ona mafaufauina o faʻamaoniga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

O nei faʻaʻailoga e mafai ona tupu ona o le leai o le inisalini.

I se tulaga faapena, na o le pau lava le auala e iloa ai le mafuaaga o le manuia o le pepe o le fesoasoani lea i na o se suʻega toto mo le kulukose.

Toto mo le suka: afea ma pe faapefea ona siaki

Aisea e taua tele ai le suʻeina o suʻe toto i taimi uma? O le a le eseesega i le va o ituaiga eseese o suʻega suʻe ma o afea e faʻaaogaina ai? O a faailoga e taʻu mai ai e tatau ona vave faia se suʻesuʻega? O a auala e puipuia ai le maʻisuka ma o le a le mea e tatau ona fai pe afai ua uma ona maua? Seʻio tatou mafaufau i mea uma i le faasologa.

Faailoga o le maualalo o le suka (hypoglycemia)

O le le lava le taimi, le lava le malosi i le tino ma le mafaufau, le gasegase, le popole, le fiaai, maʻi tigaina, le mautonu. I nisi o tulaga, o le sulu, foliga mai o le vave vave, faʻasalaga ma le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina. O le hypoglycemia e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo ma sulu o le eleele, pancreas, hypothalamus.

Ituaiga o suʻega, faʻaaliga ma faʻasologa

  • Aotelega lautele mo le fuafuaina o le kulūkose. E mafai ona faʻamatalaina mo faailoga o le fesuiaiga o le maualuga o le suka mai le masani, faʻapea foʻi i le tulaga o suʻesuʻega faafomaʻi ma pei o se mea e puipuia ai.

Ole fua o le kulukose toto mo alii ma tamaitai matutua e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L (toto mai le tamailima) ma le 3.7-6.1 mmol / L (toto mai le vein). Mo tamaiti mai le 1 i le 5 tausaga - mai le 3.3 i le 5 mmol / l (mo tamaiti e sili atu i le 5 tausaga le masani e tutusa ma tagata matutua). Mo tamaiti e oʻo ile tausaga - mai le 2.8 i le 4.4 mmol / l. E silia ma le 5.5 mmol / l - prediabetes state. E sili atu i le 6.1 - maʻi suka.

    Fuafuaina o le fua o le fructosamine.

O le maualuga o le fructosamine e atagia ai le maualuga o le faaauau pea poʻo le faʻateleina o le glucose mo 1-3 vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, ma mafai ai ona e siakiina le kulukose toto i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O le auiliiliga ua faatonuina e iloilo le aoga ma le faasaʻoina o togafitiga faafomai, i le taimi o le maitaga, ma faʻamaʻi e ono mafua ai se suiga i le maualuga o le insulin ma le kulukose i totonu o le toto.

O le maualuga maualuga faatagaina o le fructosamine e 320 μmol / L; i tagata soifua maloloina, e le silia le 286 μmol / L..

    Fuataga o le maualuga o le hemoglobin glycated. E faʻaaogaina mo le umi o le siakiina o le aoga o togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e mafai ai ona e faʻatusatusa le maualuga o le glycemia 1-3 masina aʻo leʻi suʻeina.

E sili ona saʻo ma faʻalagolago i le auala e maua ai le maʻisuka, aua poʻo le gasegase o mea taumafa i le aso na muamua atu, poʻo le gaioiga faaletino, poʻo le faʻalavelave e aʻafia ai iʻuga.

O tagata maʻi maua i le maʻisuka ua fautuaina e faia lenei suʻesuʻega ia le itiiti ifo ma le tasi i le kuata.

O le taunuuga e foliga mai o se pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin: e itiiti ifo ma le 6% le masani, 6.0-6.5% o le faateleina o le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka, sili atu ma le 6.5% o le iloiloga o le maʻisuka.

    Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma le faʻamautinoa o le anapogi glucose ma pe a uma le suka "ave". Se ituaiga o siama o le maʻisuka, lea e mafai ai ona iloilo le tali a le tino i le faʻaaogaina o le kulukose. I le taimi o le suʻega, o le suʻega faufautua e fua le maualuga o suka i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i le itula ma le lua itula pe a uma le uta o le kulukose.

E masani lava, e maualuga le maualuga o le suka, ae peitaʻi, o le a faʻaitiitia, i tagata e maua i le maʻisuka, o mea taua pe a uma le inu o le glucose e le toe foi atu i a latou mea muamua. O le suʻega e faʻaaoga e faʻamaonia ai le suʻesuʻega pe a oʻo i le uluai suʻesuʻega ua uma ona faʻaalia se maualuga maualuga o le suka. E i ai le tele o faʻasolega (tagata e sili atu i le 11 le faʻatonuina o le kullukose anapogi.

1 mmol / l, o gasegase na faia talu ai nei le taotoga, gasegase myocardial, fanau fanau, tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga).

O le taunuuga i le lua itula talu ona maua le kulukose: itiiti ifo i le 7.8 mmol / L - masani, 7.8-11.1 mmol / L - faʻavaivaia le kulūkose (muaʻi maʻi suka), sili atu i le 11.1 mmol / L - maʻi suka.

    Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma le fuafuaina o C-peptide. E fesoasoani e iloa ai le ituaiga o maʻisuka e ala i le faitauina ole inisalini e gaosia ai nila, e faʻaeseese ai le maʻisuka e faalagolago i le insulin ma e le o le inisalini, ma e fesoasoani e fetuunai le togafitiga mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻaaliga: episodic or confirmed glucosuria e aunoa ma faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose i luga o le manava gaogao ma le maeʻa ona 'ai, o se aiga mausali i le maʻisuka, ae leai ni faʻamaoniga manino o le maʻisuka, glucosuria i le maitaga.

E le gata i lea, o le auiliiliga ua faʻamaonia mo pepe fou faatoa sili atu i le 4 kilokalama ma o latou tina.

O le masani masani o C-peptide o le 1.1-5 ng / ml.

    O le maualuga o le faʻaogaina o le lactate i le toto. O le maualuga o le lactate (lactic acid) o loʻo faʻaalia ai pe faapefea ona maua i totonu o le okesene le okesene. Ole auʻiliʻiliga e faʻaalia ai faafitauli i le toto, fesoasoani e faʻamaonia le hypoxia ma le acidosis i le maʻisuka ma le fatu o le fatu. O le tau faatauaina e mai le 0.5 i le 2.2 mmol / l.

Glucose toleniga i le taimi o le maitaga. Pe a lesitalaina, o fafine maʻitaga e masani ona maua se suʻega toto mo le kulūkose poʻo se suʻega mo le hemoglobin glycated, lea e mafai ai ona iloa le maʻisuka manino (diabetes).

O le suʻega ole toleniga o le glucose e faʻatino mulimuli ane, masani i le 24-28 vaiaso.

E masani lava, o tulaga faatauaina e tatau ona itiiti ifo i le 5.1 mmol / L (anapogi glucose), e itiiti ifo ma le 10 mmol / L tasi itula pe a uma le faamalositino, ma le itiiti ifo i le 8.5 mmol / L lua itula mulimuli ane.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

I le tautala e uiga i le puipuia, o lona uiga e na o le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 (le maʻisuka e le o le insulin): ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent), e le o le mea e mafai ona puipuia.

I le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 o tagata e sili atu ma le 45 tausaga le matutua, o tagata e tele le mamafa pe o le manua, e maualalo le tino, faatasi ai ma togafitiga muamua na maua muamua, ma le maualuga o le toto maualuga, faatasi ai ma le gasegase o le lipid metabolism, ma maʻi cardiovascular ma se predisposition.

Ma afai e le mafai ona suia le matua po o le matua, ona faateleina lea o le gaioiga faaletino ma suia ai amioga masani o le tagata atoa. Muamua lava, e tatau ona e faatapulaa le taumafa o mea taumafa maualuga i gaʻo ma faigofie gaʻo. Ma faʻatino galuega masani faʻaletino: a itiiti ifo i le 30 minute i le aso.

O le a le mea e fai pe a maua le maʻisuka

  • Faitau e uiga i le mea e fai pe a maua le maʻisuka i se tamaititi.
  • E uiga i le maʻisuka faʻamalosi aʻo maitaga - faitau i inei.

I aso nei i St. Petersburg, o loʻo i ai le aai (itu-itumalo) ma le itumalo o le maʻisuka itu, le Nofoaga Autu o Tamaiti, ma le nofoaga o le maʻisuka ma le maʻitaga, faʻatasi ai ma isi vaega mulimuli i le falemaʻi.

O tagatanuu o le Malo Rusia e maua i le maʻisuka e iai le aia tatau e maualalo ai le suka, ole inisalini, tui tui, faapea foi ma le siakiina o fasi pepa ma se fanua e tasi / tolu masina.

Ina ia mafai ona e resitara ma amata ona e maua se fesoasoani, e tatau ona e faia se suʻega ma se endocrinologist i se falemaʻi i le nofoaga e nofo ai.

E tusa ai ma le tulaga o le tagata maʻi, e tusia e le fomaʻi se talavai mo inisalini poʻo isi vailaʻau, e mafai ona e maua fua i falemaʻi lea na faʻamaonia ai e le falemaʻi se maliliega (o tuatusi o falemaʻi e tuʻuina atu e le fomaʻi).

O fafine maʻitaga, tamaiti, faʻapea ma tagata uma e maua i le maʻisuka e faʻaaoga togafitiga o le inisalini e tatau ona tuʻuina atu e aunoa ma se totogi i glucometers ma fasi paʻu. O maʻi e le manaʻomia le togafitiga o le inisalini e naʻo faʻataʻitaʻiga.

E tele atu penefiti o faʻamanuiaga e tuʻuina atu i tagata gasegase ei ai manaoga faapitoa. O loʻo faʻatulagaina e suʻega faafomaʻi ma agafesootai, le itu lea e aʻafia ai faʻataʻitaʻiga fomaʻi.

O le tagata lava ia e mataʻituina le aʻoga mo tagata gasegase o loʻo galue i itu uma o le aai. O aoga e leai se totogi, ma o vasega e mafai ona auai e le gata i tagata gasegase, ae faapea foi o latou aiga. O le faʻamaumauga e faia pe a fai o iai se faʻamatalaga mai le fomaʻi (endocrinologist or therapist of the clinic at the place of residence).

Category: Tupulaga 0 i le 1 1 i le 6 Aiga Aʻoga

E faʻapefea ona foaʻi toto mo le suka i se tamaititi i le 1 tausaga?

O le fomaʻi, faʻaaogaina o se meafaigaluega faapitoa, e faia ai se pupuʻu e aoina ai sina mataʻu toto.

O se tamaitiiti i lenei vaitau atonu e fefe, o le galuega a matua o le taumafai lea e faalavelave ia te ia. I le taimi o le togafitia, e le oʻo i le tiga ogaoga o le tamaititi, pe afai e fiafia o ia i se mea, o le a vave ona faʻagasolo.

E fautuaina e ave faʻatasi ma ia le mea e sili ona fiafia i ai le tamaitiiti, talu ai o le auʻiliʻiliga na tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, atonu o le a faʻamalosia ona o le lagona o le fiaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani i le pepe e vave faʻafoʻi mai le popole pe a uma se asiasiga i le fale suesue.

Faʻafefea ona faʻaalia iuga o le suʻesuʻega?

A maeʻa ona faʻaogaina le biomaterial, faʻaauau ona faʻamatalaina iuga. Ole aoga o faailoilo e le faalagolago ile sex ole tamaitiiti.

O le taua tele o le matua o le maʻi, talu ai o le a eseese tulaga faʻasaina mo vaʻaia tausaga taʻitasi.

E tele ni iunite mo le fuaina o kulūkose, e masani ona faʻaaogaina le mmol / lita. E i ai isi vaega o fuataga, peitaʻi, o lo latou faʻaaoga e le masani ai, e aofia ai mg / 100 ml, mg / dl, ma mg /%. I le mauaina o faʻamaumauga, o le tau o le a faʻaalia o le "Glu" (glucose).

O nisi e talitonu o le tasi taimi mo le auiliiliga e le lava, e faigata tele ona fuafua le i ai o le vavae ese mai ai. O le mea moni, i le i ai o faʻamaoniga uma e faʻaalia ai le i ai o togafitiga, o le a lava le suega o le suga tasi e faʻamaonia ai le siama.

Tulaga masani ma mea sese

Aua nei e maofa i le maualalo o le kulukose i le toto o pepe o le tausaga e tasi. E masani lava ma e mafua mai i le tulaga ese o le metabolism. I lenei vaitau, e le o malosi le pepe, aemaise i le ono masina muamua, o le kulukose o se punavai o le malosi e le o manaʻomia tele mo i latou.

O le meaʻai autu a le pepe i lenei vaitau o le olaga o le susu susu, o lona tino e paleni lelei, e matua faigata lava ona faʻaititia le maualuga o le suka. I le tamaitiiti e tasi le tausaga, o le toto kulukose o le toto mai le 2.78 i le 4.4 mmol / L.

O nisi o hormones e nafa ma le gaosia o le suka i le toto:

  • inisalini, o le atinaʻeina o loʻo faʻatino e le pancreas. O le hormone e nafa ma le faʻaitiitia o le suka,
  • glucagone gaosia foi e le pancreas, ae o lona faamoemoega o le maualalo o maualuga o le suka,
  • catecholaminegaosia e alalaʻau, e faʻapupulaina ai foi le tau o le kulukose i totonu o le toto,
  • cortisol - o le isi hormone na gaosia e le matala ma e nafa ma le pulea o le gaosiga o le kulukose,
  • GaluegaO loʻo faʻamaloloina e le pituitary gland ma avea o se mea faʻaleleia mo le gaosiga o catecholamine ma hormones cortisol.

I le filifilia o le iuga, e mafai ona e vaʻai i le maualuga o le kulukose o le kulukose.

Tulaga maualuga

O le maualuga o fua o le suka e taʻu mai ai le hyperglycemia. O se tulaga talitutusa e ono tulaʻi ona o:

  • maʻisuka malosi. O le gaosiga o le inisalini le maualalo 1 e masani lava i tamaiti laiti,
  • thyrotoxicosis, i lenei tulaga, ua i ai le toilalo i le gaosia o hormones e le pancreas,
  • tumutumu o le tino,
  • Faʻasalaga tulaga faigata.

Faatasi ai ma se eseesega, e taua tele le tausia o le meaai a le tamaitiiti, o meaai e tatau ona fai i ni vaega laiti, ae o le numera o taumafataga i aso taitasi ua faateleina.

Tulaga maualalo

O le faʻaitiitia o le suka o loʻo taʻu mai ai le hypoglycemia. O mafuaaga mo lenei tulaga atonu e:

O faʻaaliga o lenei tulaga e mafai ona avea ma le moe ma le popole. O le maasiasi ma le faʻavevesi e le taatele.

E taua foi i lenei tulaga le mautinoa o le maualuga o le suka e le pa'ū i lalo ifo o le masani. Manaomia nisi meaai maualuga i le kulukose.

Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e tatau ona faʻaopopo le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo

O suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ona fesoasoani i le faʻamautinoaina o faʻamaʻi eseese i le amataga. O le mea lea, o le suʻega o le kulukose i se tamaititi e tasi le tausaga e matua taua tele.

E faʻaalia ma maua i le lautele. E masani ona leai se faʻafitauli i le pepe, ae o lona faʻamatalaga faʻamatalaga e maualuga tele.

Vitio faʻatalanoa

I tulaga masani o le maualuga o le suka i tamaiti o vaitausaga eseese i le vitio:

E tāua tele le mataʻituina o le soifua maloloina o le tamaititi ma faia le suʻega faʻamaonia. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona puipuia le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi tuga e mafai ona aafia ai le lelei o le olaga o le tamaititi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga