Sugar 5 8 e lelei

Ole suʻesuʻeina o se toto toto mo kulūkose e mafai ai e oe vave ona maua se maʻi ogaoga o le endocrine pei o le maʻisuka. I le tele o tulaga, o le maʻisuka e masani ona masani ai le maʻisuka i le uluaʻi taimi e leʻo faaalia i soo se auala - ma o le suʻega toto mai le vein o le auala lea e tasi e iloa ai lenei maʻi matautia.

A o leʻi foaiina atu le toto, e tatau ona e aloese mai le taumafa mo le itiiti ifo i le 8 itula. Afai e ave e le tagata maʻi soʻo se vailaʻau e togafitia ai faʻamaʻi oi ai nei, e tatau ona lapatai le fomaʻi e uiga i lenei mea ma o le vailaau e tatau ona talanoaina ma ia i le afiafi o le suʻega.

O le masani e mafai ona mafaufauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻamaoniga nei:

  • mo tagata matutua - mai le 3.88 mmol / l i le 6.38 mmol / lita,
  • mo tamaiti - mai le 3.33 mmol / l i le 5.55 mmol / l.

O taunuuga e tatau ona talanoaina ma le fomaʻi, talu ai e naʻo se tasi o le endocrinologist agavaa e mafai ona faia se siakiina o le maʻisuka ma fautuaina le togafitiga talafeagai.

I nisi tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se suʻesuʻega lona lua poʻo se isi, sili atu le suʻesuʻeina o suʻesuʻega, o le a fesoasoani e faʻamalosi atili ai le maʻisuka - o le suega lea o le toleniga o le glucose, faʻapea foʻi ma se suʻega toto mo le hemoglobin glyc.

O le a le suka o le toto?

Suauu toto o le aofaʻi o kulukose i totonu o lou toto. O le taua o le kulukose (suka - e pei ona taua i lalo) i le toto, o le tele o taimi, e fuaina i millimoles i le lita poʻo le milligrams per deciliter. Mo tagata, o le toto sugar masani e sau mai le 3.6 mmol / L (65 mg / dl) i le 5.8 mmol / L (105 mg / dl). Ioe, o le taua tonu mo tagata taitoatasi.

A oʻo i luma le maʻisuka, e tele taimi e alu aʻe ai le suka toto. O lenei faʻamaʻi ua i ai se natura endocrin, ona o se taunuuga o le le atoatoa o le tino puipuia o le tino, o le tino ua amata ona gaosia ni auupega i ona lava peta beta, lea o loʻo i totonu o le tamaʻi motu o le pancreas.

E tele ituaiga o "gasegase suamalie", e taua, o le insulin, e le o le inisalini-e faalagolago i le toto ma le faʻaogaina.

Glucose i le tino o le tagata e le o se aoga tumau, o lona uiga e suia i le gasologa o le aso, faapea foi i lalo o le faatosinaga a nisi vaega e aafia ai lona faatinoga.

O le mea masani, o mea faʻaleaga ma mea faʻapitoa e mafua mai i le faateleina o le toto suka. E alu le suāsusu pe a uma ona 'ai, faʻamalosi malosi faaletino, faʻatasi ai ma le mafaufau umi o le mafaufau, malosi tele, atuatuvale le popole, ma isi.

Afai o mafuaaga mo le faateleina o le suka i totonu o le tino o le tagata e faaletino, ona leai lea o se mafuaaga e popole ai. O le tino o le tagata o se faiga e pulea ai le tagata lava ia, ma e faʻasaina le suka i le tulaga manaomia.

E masani ona uiga le suka i le toto maualuga i le maʻisuka? E leai. O le maʻisuka na mafua ai le faateleina o le malosi o le kullukose, e tusa lava po o le a lona ituaiga, faapea foi ma tulaga e le masani ai:

  1. Faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial.
  2. Faʻasalaga o le faiʻai.
  3. Tele mu.
  4. Paʻa syndrome, faʻalavelave.
  5. Faʻaleagaina faʻasoesa.
  6. Galuega gaʻo maʻi.
  7. Faʻailoga matuia poʻo manua.

O nei faʻamaʻi, e ui i le natura faʻaleaga, e le tumau. A faʻaitiitia le mea leaga e mafua ai le faateleina o le toto toto, ona faʻapenaina lea o le kulukose i totonu o tapulaa talafeagai. I se isi faaupuga, o se fofo manuia o le a faʻaitiitia ai le faafitauli.

O le mea lea, e mafai ona faʻataunuʻuina e mafua mai i le faʻaleagaina o le suka ma le physiological mafuaʻaga e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o le suka i le 6.5 iunite, lea e mafai ona vaʻavaʻaina e se fomaʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka ma lona masini e tupu ai

O le faiga o le atinaʻeina o le ituaiga o togafitiga lona lua e faavae i luga o le puipuiga o sela i le insulin. Ole aofaiga ole inisalini e mafai ona faasalalauina i le tino o le tagata, ae e le noatia i le suka ile maualuga ole tino, e mafua ai ona amata le maualuga o le toto toto nai lo le tapulaa faatagaina.

O lenei ituaiga o maʻi e faatatau i faʻamaʻi faʻamaʻi ma se faʻalapotopotoga faʻapitoa, o le faʻatinoina o lea mea ona o le leaga o aʻafiaga o le tele o itu. O nei mea e aofia ai le mamafa o le mamafa, le lelei o meaai paleni, faʻalavelave faʻalavelave, inu ava malosi, ma ulaula.

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

O le taunuuga o fuataga e mafai ona faʻateleina, masani ma maualalo le suka o le toto. Afai o le suʻesuʻega e faʻamaonia ai faʻamaoniga o le maʻi, o lona uiga o le faavae lea mo le siama. I le leai o ni faʻamaoniga, e masani ona toe faia le suʻesuʻega. Afai e iloa le maualuga o le suka i le toto, o le a faia se iloiloga i le tele o lona faateleina.

E ono iai ni filifiliga (i le mmol / l): mai le 5.5 i le 6.1 - ua taʻua ole vailaʻau, luga aʻe o le 6.1- o le faailoga lea o le maʻisuka, ma le taua i lalo 3.3 - hypoglycemia, mai le 3.3 i le 5.5 - le masani. O lea, e oʻo lava i se siitaga i le suka 5 7 e le masani.

O ia laina laina ole laina masani i le va o masani ma le maʻisuka e manaomia ai suʻesuʻega faaopoopo i se suega o le faapaleni kullukose. O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se kulūkose e fofo ai le 75 g. O le toto o le toto e fuafuaina muamua ma le lua itula i le maea ai o le faamalositino.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻega, o le ituaiga o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo (carbohydrate metabolism) e faʻamoemoeina (faʻaaliga uma ile mmol / l):

  1. Le masani ao lei faia le suʻega, pe a uma le suʻega - e oo atu i le 7.8. E leai ni soliga o le fesuiaiga.
  2. Aʻo leʻi faia le suʻega, o le masani, pe a uma - luga aʻe 7.8, ae lalo ifo o le 11.1. Faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate.
  3. Aʻo leʻi faia le suʻega - 5.6-6.1, pe a maeʻa le kullukose - e oʻo i le 7.8. Leai le anapogi glycemia.
  4. Aʻo leʻi faia le suʻega, luga aʻe o le 6.1, pe a uma le suʻega mai le 7.8 i le 11.1. O le maʻi suka.

E mafai ona faʻateleina le suka toto e aunoa ma faʻamaʻi: faʻatasi ma le atuatuvale, faʻamalositino malosi, ulaula, popole, ave togafitiga, kofe ma fualaau oona. E mafai foi ona tupu mai i le faʻamaʻi o le endocrine i le tulaga o la latou faʻateleina galuega - thyrotoxicosis, acromegaly, stomatostatinoma, pheochromocytoma.

O gasegase pancreatic e afaina ai foi le toto toto, ma mafua ai lona faateleina: pancreatitis, faagasologa o le toto. O le Hyperglycemia e faʻatasi ma faʻamaʻi fatuga ma le hepatitis, o le ate. I le fatu fatuga, taʻavale ma manua, o le ogaoga o le togafitiga e suʻesuʻeina (e le tuusaʻo) i le tikeri o le maualuga o le suka o le toto.

Etiology o le maualuga o le suka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e oʻo atu ai i le soliga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. I togafitiga faafomaʻi, e tele ituaiga o togafitiga o togafitiga, ae o le tele lava o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua mai i le maualuga maualuga o le suka i le leai o le gaosiga o lona lava inisalini. Ina ia faʻamaonia le kulūkose, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaofiina se hormone.

Ole ituaiga lona lua ole faʻamaʻi e le faalagolago ile insulin, atonu ole lava ole tino. Ae o sē na leiloloa muamua na mafai ona gafatia i ai, o se taunuuga o le gaioiga o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino ua faʻalavelaveina.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mea nei ma faʻamaʻi e aʻafia ai le faateleina o le suka i le tino:

  • Meaʻai le lelei, lea e aofia ai le tele o mea suamalie ma falaoamata e maua ai le tele o mea inu. O nei meaʻai e faʻaalia ai se gaosiga tele o le inisalini i totonu o le tino, ma o le mea lea e galue ai le pancreas ma le faaluaina o avega, ma ua faʻalavelaveina ana galuega ile taimi. O se taunuuga, o le inisalini mea e maualalo ua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka e faʻatuputeleina.
  • O se olaga e le tauagafau e tau atu ai i le maua o tupe mama. O le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina ai le gaioiga o suauu pancreatic, lea e nafa ma le gaosia o le hormone. I le isi itu, o le aofaiga o le hormone i le tino o le tagata ua faaitiitia, ao le faaputuputuina o le suka i totonu o le toto ua matauina.
  • O le tele po o le mamafa e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaleleia e fesootaʻi ma se faʻalavelave o le insulin ma le suka. O le mea lea, e tusa ai ma le talaaga o le masani masani o le hormone, o sela "aua le iloa", o se taunuuga, ua maualuga le maualuga o le suka.
  • Faʻasalaga o le natura faʻaleagaina ma viral, fomaʻi, malulu ma isi faʻamaʻi e utaina ai le tino o le tagata, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o lana galuega. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e a latou lava puipuiga ona osofaia e le gata i faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi a latou lava peta e maua ai le inisalini.

O tulaga uma o loʻo taʻua i luga e aofia ai i le vaega o aʻafiaga o mafuaaga, o lona uiga, oi latou ia o taunuuga o faʻamaʻi ma isi faʻamalositino i le tino.

I togafitiga faafomaʻi, o mafuaʻaga faʻapitoa e iloa ai e mafua ai le faateleina o le suka toto i totonu o se tagata soifua maloloina.

O nei mea e aofia ai le ulaula, inu, malosi malosi faaletino, fefe, popole, atuatuvale, ma isi.

Le matautia o le atiaʻe o le maʻisuka i tamaiti

Suauu toto 5.5 e masani foi mo le tino o le tamaititi. E talia e le o le tasi le faʻateleina o le kulukose e le o se mea e faʻaleagaina, talu ai o le tele o fanau e fiafia i laʻau suamalie. Afai, o le iʻuga o le faʻamaʻi pipisi, o loʻo iai i le tamaititi le ata o le hyperglycemia i le toto, ona tatau lea ona masalomia le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1.

Suauu toto 5.5 i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e seasea lava. O le numera maualalo mo lenei maʻi e 20-30 g / l.

O le faʻamaʻi e matautia i le tuputupu aʻe o le uila, ae ui i lea, o lona auala e masani lava ona muamua i se vaitaimi faʻasolosolo taimi e matauina ai le gasegase ma se suiga i feces. Ia mautinoa ia i ai se faʻamaʻi lata mai talu ai nei.

O le lamatiaga o le maʻisuka i tamaiti o loʻo taoto i lona ala, o se faʻalavelave matuia i le tulaga ma le faʻaleagaina atinae. I tulaga ogaoga, aemaise lava i le atinaʻeina o le coma, e mafai ona tupu se mea leaga.

O le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist ma o loʻo tuʻuina mai ma se suʻega faʻatagaina. O se faailo e pei o le suka 5.5 i le toto o se tamaititi e taʻu mai ai le saʻo o filifiliga o fualaau faasaina ma se tali lelei i le togafitiga.

O loʻo iloa i le tele o mataupu, o ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka ua maua, e le tele lava o ona ituaiga eseese - Lada ma Modi maʻi suka.

I le ituaiga muamua o togafitiga, o le faateleina o le kulukose concentration e faavae i luga o le le atoatoa o le inisalini i le tino o le tagata. O le ituaiga muamua o le maʻi e foliga mai o se faamaʻi autoimmune, e mafua ai ona faʻaumatia ia sela o le pancreas e maua ai le inisalini hormone.

I le taimi nei, e leai ni mafuaʻaga tonu e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le ituaiga muamua o faʻamaʻi masani. E talitonuina o le faʻatoʻateleina o se vaega faʻavae.

O suiga i le taimi nei o le olaga ua faateleina le leaga o le aafia ai o le setete o le soifua maloloina. O le le lelei o meaai ma le maualuga o meaʻai o gaʻo ma gaʻo i se talaaga o le faʻaitiitia o le tino, le lelei o le siʻosiʻomaga ma le faʻalavelave faifai pea e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2, lea ua sili atu ona maua i tupulaga laiti.

O le maʻisuka ituaiga 1 e le taatele ma e tupu i tagata taʻitoʻatasi o loʻo mafatia mai le fausia o pancreatic autoimmune. E tusa o le a le maualuga o le kulukose e tatau ona i totonu o le toto, ma o le a le uiga o le suka - 6.1 o le a taʻu mai ai la tatou tusiga.

Glucose

O le maualuga o le suka o le toto e faʻalagolago i le masani ole metabolism ile tino. I lalo o le aʻafiaga o itu le lelei, o lenei gafatia e le afaina, ma o se taunuuga, o le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupula, ma o le maualuga o le kulukose e maualuga.

Ina ia malamalama pe faapefea ona masani le faasinoupu o le suka i le 6.1, e tatau ona e iloa tulaga masani mo tagata matutua ma tamaiti.

Toto toto toto
Mai le 2 aso i le 1 masina2.8 - 4.4 mmol / l
Mai le 1 masina i le 14 tausaga3.3 - 5.5 mmol / l
Mai le 14 tausaga ma le matua3.5 - 5.5 mmol / L

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau i luga, o se faʻaopoopoga o le faailo i le 6.1 ua uma ona vavae ese mai le masani, ma ua faʻaalia ai le atinaʻeina o togafitiga. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega saʻo e manaʻomia ai suʻesuʻega ogaoga.

Ma e tatau foi ona e mafaufau i le mea moni e faapea o le masani ai o le toto toto, o lona uiga, o le mea na tuuese mai le tamatamailima, e ese mai i le masani a le oona.

Fua ole toto vevela
Mai le 0 i le 1 le tausaga3.3 – 5.6
Mai le 1 le tausaga i le 14 tausaga2.8 – 5.6
Mai le 14 i le 593.5 – 6.1
60 tausaga ma le matua4.6 – 6.4

I le toto vevela, o le faailo 6.1 o le tapulaʻa o le masani, o le mea lea e maualuga tele le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. I tagata matutua, o le gasegase faagasologa i totonu o le tino ua faʻagesegese, o le mea lea, o la latou suālaʻau e maualuga.

E masani lava, pe a uma se taumafataga, o le tagata ola maloloina e maualuga le suka o le toto, e matua taua lava le faia o suʻega i luga o se manava gaogao. A le o lea, o le a le saʻo le iuga, ma o le a taitaiseseina e le gata i le tagata maʻi, ae o le fomaʻi foi.

O sui o le feusuaʻiga talafeagai e iai foi foliga i le fuafuaina o le kulukose, talu ai o faailoga o auiliiliga e mafai ona fesuisuiai e fuafua i tulaga o le tino. O le mea lea, i le taimi o le faʻasologa ma le maʻitaga e masani lava ona maualuga le maualuga o le suka.

I tamaitai ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le menopause, o suiga tetele o suiga faʻafuaseʻi e tutupu, lea e aʻafia ai taunuuga, ma e masani ona taʻitaʻia ai lo latou faateleina. I tagata, o mea uma lava e mausali, o lo latou maualuga e masani lava i totonu o mea masani. O le mea lea, e taua tele le faʻatalanoa o se fomaʻi pe afai o le faateleina o le kulukose toto ua tupu.

O le sugar sugar 6.1 i soʻo se mataupu e manaʻomia ai le tele o le gauai, ma se suʻesuʻega sili atu. E le fautuaina le faia o se siama o le maʻisuka ina ua uma le suʻega, oe manaʻomia le faia o suʻega eseese, ma faʻamaonia a latou taunuʻuga ma faʻamaoniga.

Ae peitaʻi, afai e tausia le kulūkose i le 6.1, ona fuafua lea o lenei tulaga e pei o le maʻisuka, ma o sina mea itiiti e manaʻomia ai le faʻaleleia o meaʻai ma le mataʻituina pea.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

I le faʻaopoopoga i le atinaʻeina o le togafitiga, o loʻo i ai le tele o itu, ona o le gaioiga e mafai ona oʻo i ai le maualuga o le suka i le 6.1 mmol / l.

  1. Uiga, aemaise lava ulaula,
  2. Faʻaosofiaga faamalositino
  3. Le mafaufau vaivai ma le atuatuvale
  4. Maʻi faʻafuaseʻi
  5. Aveina o vailaʻau faʻamalo malolosi
  6. Faʻaaogaina o televave vave
  7. Burns, angina osofaiga, ma isi.

Ina ia aloese mai i suega sese o suʻega, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo i le afiafi i le afiafi o le suʻega, aua le ulaula pe 'ai le taeao i le aso e maeʻa ai le suʻega. Ma ia aloese foi mai le faatoilaloina ma tulaga faigata.

Glucose 5.8 iunite - masani poʻo le faʻaleagaina?

Ina ia mafai ona e iloa pe o le 5.8 iunite masani, pe o le togafitiga foi, e tatau ona e iloa lelei mea ua faailoa mai e faailoga o mea uma lava e masani, o tulaga taua e faailoa ai se laina tuaoi, o le, prediabetic state, ma pe a maua le maʻisuka.

O le inisalini o le hormone, lea e gaosia mai e le pancreas, e faʻamaopoopo le fua o le suka i totonu o le tino. Afai e mataʻituina galuega le lelei i lana galuega, ona mafai loa lea ona faʻaititia pe faʻaititia le kulūkose.

E pei ona taʻua i luga, o le faateleina o le suka e mafai ona mataituina i lalo o le malosi o nisi o mafuaaga o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata na feagai ma le atuatuvale tele, popole, ma le faʻalavelave i le gaioiga faaletino.

I nei tulaga uma, faatasi ai ma le 100% o le tulaga, o le toto maualuga o le a faateleina, ma matua "faasee" le tapulaa faatagaina o le masani. Aʻo lelei, pe a oʻo i le taimi o le kulūkose i totonu o le tino e eseese mai le 3.3 i le 5.5 iunite.

I tamaiti ma tagata matutua, o le masani o le a eseese.Manatunatu i faʻamatalaga i luga o le faʻataʻitaʻiga o se laulau o faʻataʻitaʻiga e faalagolago ile tausaga o le tagata:

  • O se pepe faatoa fananau mai ei ai le suka toto mai le 2.8 i le 4.4 iunite.
  • E amata mai le tasi masina i le 11 tausaga, o le kulukose e 2.9-5.1 iunite.

E afua mai i le 11 tausaga le matua i le 60 tausaga, o le ese mai le 3.3 i le 5.5 iunite ua taʻua o mea masani o le suka. A maeʻa le 60 tausaga le matutua, o le a laʻititi lava le eseese, ma o le tapulaa pito i luga o tapulaa faatagaina e faateleina i le 6.4 iunite.

O le mea lea, e mafai ona tatou manatu o le toto toto o le 5.8 iunite o se sili atu o le tapulaa pito i luga o tulaga faatauaina masani. I lenei tulaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le setete (state boundary line) i le va o le masani ma le maʻisuka).

Ina ia faʻamaonia pe faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, ua faatonuina e le fomaʻi suʻesuʻega faaopoopo.

Faailoga o le Glucose Maualuga

O le faataitaiga ua faaalia ai, i le tele o mataupu, o le suka toto i le 5.8 iunite o le a le mafai ona faaalia ai se faateleina o faailoga. Ae ui i lea, o lenei tau aogā ua mafua ai le popole, ma e ono mafai ona faʻateleina le maua o le suka.

O le maualuga maualuga o le kulukose e mafai ona fuafuaina i se tagata maʻi e ala i nisi o faailoga ma faailoga. E tatau ona maitauina i nisi vaega o tagata gasegase o le a sili atu ona taʻuleleia faailoga, i isi, i se isi itu, o le a faʻaalia i le maualalo o le mamafa poʻo le leai atoa o ni faʻailoga.

E le gata i lea, ei ai se mea e pei o le "lagona" i le maualuga o le suka. I galuega faafomaʻi, ua maitauina o nisi tagata e maualuga le ono mafai ona sili atu i le tele o faailoga, ma o le siitia o le 0.1-0.3 iunite e mafai ona oo atu ai i le tele o faailoga.

E tatau ona e mataʻituina pe afai o le tagata maʻi o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga lapatai nei:

  1. O vaivaiga masani, vaivai faifai pea, le mautonu, le mautonu, general malaise.
  2. Faateleina le manava, aʻo iai le faʻaitiitia o le mamafa o le tino.
  3. Tumau mago, fiainu.
  4. Ole tele ma le faifai pea, o se faʻaopoopoga ile fua ole urine i le 24 itula, asiasiga i po i le faletaele.
  5. Paʻu faʻamaʻi e tupu faʻafuaseʻi.
  6. Faʻasalaga faʻapitoa.
  7. Faʻaitiitia faʻafitauli faʻaleagaina, faʻamaʻi pipisi faʻafuaseʻi, faʻamaʻi maʻi.
  8. Faʻafitauli leaga.

Afai o le tagata maʻi e faʻaalia ia faʻaʻailoga, ona faʻamaonia lea o loʻo i ai se faʻaleagaina o le toto i le suka o le toto. E tatau ona maitauina o le tagata maʻi o le a le maua uma ia faʻamaoniga o loʻo i luga, e ese le ata o le falemai.

O le mea lea, e tusa lava pe iai ni faʻailoga e aliali mai i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e faia se suʻega toto mo le suka.

O le a le mea e tatau ona fai pe a maeʻa, o le a taʻuina e le fomaʻi le taimi na te faʻasalaina ai iuga.

Glucose faapalepale, o le a le uiga?

A masalomia e le fomaʻi se setete o le predabetic poʻo le maʻisuka ile iuga o le suʻega muamua o le toto, na ia fautuaina le suʻega o le toleniuga suka. Ona o sea suʻesuʻega, o le maʻisuka e mafai ona iloa i se taimi vave, ma e mafai ona faʻatonuina le le atoatoa o le kulukose.

O lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai i tatou e fuafua le tikeri o le gasegase o le carbohydrate metabolism. A le oʻo iʻuga o le suʻesuʻega e sili atu i le fuainumera o le 7.8 iunite, e leai se mea e popole ai le tagata maʻi, o loʻo ia te ia mea uma lava i lona soifua maloloina.

Afai, pe a uma le gaʻo, o le tau mai le 7.8 iunite i le 11.1 mmol / l e maua, o le mea lea ua mafua ai ona popole. E ono mafai ona iloa i se taimi muamua se tulaga o le vailaau faʻasolosolo, poʻo se faʻagasologa masani o togafitiga masani.

I se tulaga na faʻaalia ai le suʻega o se taunuuga o le sili atu i le 11.1 iunite, o le faaiuga e mafai ona tasi - o le maʻisuka malosi, o se taunuuga lea e fautuaina ai e amata vave lava togafitiga talafeagai.

O se suega o le gasegase o le kulukose e matua taua lava i ia tulaga:

  • A maua e le tagata maʻi le maualuga o le suka i totonu o tapulaa talafeagai, ae o le kulukose i le urine e matauina i taimi taʻitasi. E masani lava, i se tagata soifua maloloina, e tatau ona toesea le suka i le urine.
  • I se tulaga e leai ni faailoga o se suka suka, ae o loʻo i ai le faʻalauteleina o le mamafa o le urine i aso taitasi. Faʻatasi ma le talaaga o lenei faailoga, o le suka o le toto i luga o se manava gaogao o loʻo i totonu o le masani.
  • O maualuga maualuga o le suka i le taimi o le maitaga e iloa ai le mafai ona atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi.
  • A iai ni faʻamaoniga o se maʻi faʻamaʻi, ae leai se kulukose i le urine, ma o le suka i totonu o le toto e le sili atu i le pito i luga.
  • O se tulaga le lelei, pe afai o le tagata maʻi e latalata vavalalata ma le maʻisuka e tusa lava po o le a le ituaiga (o faailoga o le maualuga o le kulukose e mafai ona toesea). O loʻo i ai faʻamaoniga e maua le maʻisuka.

O le vaega aʻafiaga e aofia ai tamaitai oe na maua i le taimi o le maitaga e silia ma le sefulufitu kilokalama, ma o le mamafa o le tamaititi na fanau mai e 4.5 kilokalama.

E faigofie le suʻega: latou te ave le toto mai se maʻi, ona tuʻuina atu lea o le kulukose i le vai e inu ai, ona oʻo ai lea i nisi taimi, latou te toe faʻafouina le vai.

E le gata i lea, o faʻatatauga o suʻesuʻega e faʻatusatusa, lea e mafai ai e oe i le isi itu ona faʻamautuina le faʻamaonia saʻo.

Fuafuaga o le hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated o se suesuega suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona fuafua le iai o le suka i patoto. O le hemoglobin glycated o le mea lea e fusifusia ai le suka o le toto.

O le maualuga o lenei faailoilo ua fuafuaina e avea o se pasene. Ua talia le masani mo tagata uma. O lona uiga, o se pepe faatoa fananau mai, tamaiti aoga faataitai, tagata matutua ma tagata matutua o le ai ai tutusa taua.

O lenei suʻesuʻega e tele mea lelei, e faigofie le gata mo le fomaʻi, ae mo le maʻi. Talu ai e mafai ona faia le sampling toto i soʻo se taimi o le aso, o le a le faʻalagolago iʻuga o meaʻai.

E le manaʻomia le inu o le kulukose i le vai, ona faʻatali lea mo nai itula. E le gata i lea, o le suʻesuʻega e le aʻafia i gaoioiga faʻaletino, popolega popole, popolega, vailaʻau ma isi tulaga.

O se vaega o lenei suʻesuʻega, o le suega e mafai ai ona e fuafuaina le suka o le toto i le tolu masina mulimuli.

E ui lava i le aoga o le suʻega, o lona taua tele ma tulaga lelei, ei ai ona tulaga le lelei:

  1. O se tau faʻagata pe a faʻatusatusa i se suʻega masani o le toto.
  2. Afai o le tagata gasegase e i ai sina vaega o hormones thyroid, ona mafai lea ona e maua le iʻuga sese, ma o le a sili atu le maualuga o faailoilo.
  3. I le maualalo o le hemoglobin ma le tala faasolopito o le anemia, o le vaeluaina o taunuuga.
  4. E leʻo uma falemaʻi e mafai ona faia sea suʻega.

Afai o le iuga o le suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le hemoglobin eleʻele e itiiti ifo nai lo le 5.7%, o le a faʻaalia ai se tulaga lamatia itiiti o le atiaʻe o le maʻisuka. Afai e eseese le fuainumera mai le 5.7 i le 6.0%, e mafai ona tatou fai atu o loʻo i ai le maʻisuka, ae o le mea e ono mafai ona atiaʻe e maualuga tele.

Faʻailogaina o le 6.1-6.4%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le setete, ma ua fautuaina le tagata maʻi e sui lona olaga. Afai o le taunuuga o le suʻesuʻega e sili atu nai lo le 6.5%, o le maʻisuka e muamua ona togafitia, o le a manaʻomia nisi faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega.

Faailoga o le Suga Sili

O le faateleina o le suka o le toto e masani lava ona o faatasi ma foliga vaaia o uiga o se tulaga ua tuuina atu, lea e matua le saogalemu e le amanaiaina.

O tagata o loo lamatia le atiina ae o le maʻisuka, e pei o le fatuina muamua, o le mafatia mai le gaʻo, faʻapea foi ma faʻamaʻi pipisi, e tatau ona sili atu ona faʻaeteete i lo latou soifua maloloina. O le mea moni, talu ai ona pasia le suʻega faʻatasi i le tausaga, ma i le mauaina o se taunuuga masani, e le mafai e le tasi ona mautinoa le mautinoa.

O le maʻi suka e masani lava ona natia, ma foliga mai e le o iai. O le mea lea, e talafeagai le faia o se suʻega faavaitaimi i taimi eseese.

Faʻamatalaga

O le maualuga o le suka 6.1 e atagia mai ai le tulaga o le vailaau, ina ia iloa ai le mea e ono tupu i le atiina ae o le maʻisuka, e tatau ona faia ni suʻesuʻega:

  1. Fuafuaina o le kulukose i lalo o le avega,
  2. O le hemoglobin glycated.

Toto toto i le taimi o le tamaitiiti

I le toto o tamaiti laiti, o le faaitiitia o le suka e faaletino. E matuā manino lava lenei mea i le tulaga o se tamaititi na fanau vave mai.

Tulaga masani masani mo tamaiti laiti mai le 2.75 i le 4.35 mmol / L, o le toto toto i le tamaititi aoga ile 5 mmol / L e maua ile pito i luga o le masani, ae e le tatau ona paʻu i lalo 3.3 mmol / L.

I tamaiti, o tulaga masani o le suka e ese mai tulaga faatagata matutua. I se tamaititi ei lalo ifo o le lua tausaga le matua, o tulaga masani masani e itiiti ifo nai lo tagata matutua ma tamaiti aʻoga.

Suauu toto i le tasi le tausaga i se tamaititi e ese mai le 2.8 i le 4.4 iunite, ma o le masani lea i luga o se manava gaogao. Suauu toto aʻo leʻi lima tausaga le matua mai le 3.3 i le 5.0 iunite. Seʻi oʻo i le 11 o ona tausaga, o fua o le suka mai le 3.3 i le 5.2 iunite. I luga atu o lenei tausaga, o tulaga faatauaina e tutusa ma tulaga faatagata matua.

Afai o le suka toto o se tamaititi i luga o se manava gaogao e alu i le 6.1 iunite, o le mafuaʻaga lea mo popolega. Ae tusa ai ma se tasi o auiliiliga, ua vave tele ona talanoa e uiga i soo se mea, o lea ua fautuaina ai le tamaititi e ave se suega o le gasegase o le glucose.

Tulaga maualuga o le suka i tagata matutua

Faailoilo o le maualuga o le kulukose e le faalagolago i le itupa o le tagata, o lea o le a faapena foi mo sui o le feusuaʻi malosi ma vaivai. Ae ui i lea, faatasi ai ma le tutoatasi mai le itupa, e iai tulaga masani mo le tausaga.

Ina ia suʻesuʻeina le vai ola mo le suka, o le toto sampling e faia i luga o se manava gaogao, ae e le fautuaina e 'ai e le itiiti ifo ma le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega lava ia. Afai o loʻo maua e le tagata gasegase pomaʻi, o lona uiga o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli sese.

Afai e avatu e se tagata le toto mo le suka, ae o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona e logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. Pe a faʻaumatia e le fomaʻi iuga, o le a ia manatu lelei i lenei mea.

Taunuʻuga o suʻesuʻega o le toto:

  • Afai o le toto sampling na faia mai se tamatamailima, o le masani masani o le maualuga o le kulukose o le eseesega mai le 3.3 i le 5.5 iunite i luga o se manava gaogao. A maeʻa le suʻi i se tagata soifua maloloina, e le tatau ona sili atu le suka i le tuaoi o le 7.8 iunite.
  • A oʻo mai le vai ola mai se vein, o le fesuiaiga mai i le 4.0 i le 6.1 iunite i le manava gaogao e foliga mai o faailoga masani ia mo le toto vevela.
  • Afai i luga o se manava gaogao o le maualuga o le toto toto e oʻo atu i le 7.0 iunite e aofia ai, ona iloa ai lea e le fomaʻi le setete. E le o le maʻisuka, ae e alu uma i lena mea.
  • Faatasi ai ma aʻafiaga o le suka i alii ma tamaitai e sili atu i le 7.0 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka atoa.

E le gata i lea, na o le tasi le suʻesuʻega e le o faʻamatalaina ai ni tulaga faʻaleagaina i le tino o le tagata. Afai ei ai se masalosaloga o vailaʻau poʻo le maʻisuka, ona fautuaina lea e le fomaʻi ia faia nisi suʻesuʻega.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se suʻega o le gasegase o le kullukose. Afai o le taunuuga e 7.8 iunite, ona masalomia lea o masalosaloga o se maʻi. I se tulaga na faʻaalia ai le suʻesuʻega mai le 7.8 i le 11.1 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i vailaʻau, ma se lamatiaga tele o le atiaʻe o le maʻisuka.

Afai o le suega o le toleniga o le glucose na maua ai se taunuuga o le 11.1 iunite, ma o isi suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le maualuga, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi ogaoga ma e le mafai ona faʻamalolo, lea e faʻaalia i le mea moni o le maualuga o le suka i le fafine, tane poʻo tamaiti e maualuga (o nisi taimi e mafai foi ona suia tele). I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka i totonu o le tino e sili ona taatele i le feusuaiga saʻo, o le a sili atu ona mafatia le fafine i le maʻisuka.

I le faʻaopoopoga, o lenei faʻamaʻi e sili atu ona faʻamalosi i le itu o le tina nai lo le itu matua. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le iloa poʻo le a le mea e maua ai e fafine le toto kullukose masani i le tasi tausaga pe o le a foi le toe faʻafoʻiina o le suka i mea masani i mataupu o le vavalalata.

Le Taua o Pulea Suavai

  • O le gase o le suka e tulai mai o se taunuuga o le faatupulaia masani o tino o le ketone. E taua le toe foʻi mai o le sugar i le mea masani ina ia le afaina ai le tina ma le pepe i le kulukose mai le tino ma o le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e le atiaʻe. Mo le mafuaʻaga lenei, mo le 28 vaiaso, e manaʻomia e tina faʻamoemoe le foaʻiina o le toto mai se vein mo le suka,
  • O le numera o fafine maʻi e maualuga atu nai lo alii. E ui lava i le tulaga lautele o le faʻafitauli o le faʻamaʻi e sili atu ona lelei ma o le olaga faaletino e maualalo,
  • O le maʻisuka e sili atu ona faʻailoga nai lo matua.

O le lisi o loʻo faʻaalia ai o le feusuaiga saʻo e ono lamatia ai lenei faʻamaʻi i se tulaga sili atu nai lo alii. O le mea lea, e sili atu le taua o le siakiina o tulaga mo i latou.

4 Faʻapefea ona faʻasaina le suka: e te manaʻomia togafitiga?

E le o siakiina e tamaitai le suauu toto seia oʻo ina oʻo mai ni faʻalogona mataʻutia. O le maualuga o le suka i le fafine e ono ese mai i mea e maua, o lea e tatau ai ona e nofouta i le maualuga ma le maualalo o faailoga, lea e mafai ona avea ma faailoga o faʻamaʻi matautia e manaomia vave togafitiga.

E fautuaina tagata taʻitasi e suʻe suʻega ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina ina ia mafai ai ona pulea le tulaga, ma, pe a le lelei le faatinoga, ia amata se taua faasaga i le faafitauli. O le laulau tausaga e aofia ai faʻamatalaga e faʻamaonia ai le gaʻo maualuga o le toto i fafine.

Tulaga masani i fafine: laulau i le matua

Tau tausagaTulaga masani mo tamaitai, micromol / l
16—193,2—5,3
20—293,3—5,5
30—393,3—5,6
40—493,3—5,7
50—593,5—6,5
60—693,8—6,8
70—793,9—6,9
80—894,0—7,1

Toto

E masani lava, o le maitaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tulaga eseese ma faʻamaʻi. O lenei mea e mafua ona o le faʻaitiitia o le tino i le puipuiga o le immunity (mo le faʻaleleia o le fetal) ma se suiga i le tele o gaioiga faʻasolosolo.

Sugar 5.5 i le taimi o le maitaga e masani lava o se faailoga o le masani. E i ai nisi o finocrinologists, e mafai ona manatu e pei o le faaitiitia (talu ai o le atinaʻeina o se pepe laiti na maua, ma e tatau i le tina ona faasoa atu le kulukose ia te ia).

I nisi tulaga, o le atinaʻe o le maʻisuka i fafine maʻitaga (maʻisuka maʻisuka) e faʻamasinoina. E manaʻomia se taimi, pe a oʻo i le tulaga o le maʻitaga, o le atinaʻeina o se faʻamaʻi e tupu lea e mou atu pe a uma le fanau.

Sugar 5.5 i le taimi o le maitaga i le tulaga o le maʻisuka ituaiga e maua i luga o se manava gaogao, faatasi ai ma le fuafuaina i le taeao o se suʻega toto. A maeʻa ona 'ai, o lona aofaiga e mafai ona faʻaititia i le 10 ma le 11, ae a faʻaaogaina le togafitiga o sugar sugar, o le a faʻaititia lona maualuga.

O le mea masani lava, o le tulaga lava ia e faʻamautu vave pe a uma ona fanau mai pe i le taimi o le taimi muamua. E tusa o le vaiaso mulimuli ane, o kulūkose e toe foʻi i le masani.

Afai o loʻo maua muamua le maʻisuka, ona vaevaeina lea o se tulaga lua, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau o le suka poo isi inumaga ole inisalini.

Aʻo le i fuafuaina se maʻitaga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi ma se fomaʻi, e pei o nisi o maʻi o le maʻisaga atoatoa o le faʻailoga. O le lamatiaga e mafai ona faia mo le atinaʻe o le tamaʻi, ma tuusao mo le tina.

O le togafitiga o nei tagata gasegase e tatau foi ona faamaopoopoina ma le fomaʻi ma le fomaʻi e fuafua ai le lamatiaga o fualaau faasaina i le fetus.

I le taimi o le fanauina o se tamaititi, o le tino e faalua ona ave le mamafa, talu ai e manaʻomia le tuʻuina atu o le malosi e le gata i le tamaʻitaʻi i le tulaga, ae ia fesoasoani foi i le atinaʻe masani o le tamaititi.

I le taimi o le maitaga, e maua ai e se fafine se lagona maualuga maualuga i le inisalini, ma o le taunuuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino i le gasologa o lenei vaitau e mafai ona faateleina le siisii.

O le mea lea, e masani lava pe afai o le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga e 6.1-6.2 iunite, ma o le tapulaa maualalo ole glucose e mai le 3.8 iunite. Afai o le suka e sili atu i le 6.2 mmol / L, e fautuaina le suega o le gasegase o le kulukose.

I le taimi o le fanauina o se tamaititi, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o lou tino, faʻaeteete faapitoa i soʻo se uiga e faʻafuaseʻi ona aliali mai ma e mafai ona aluese mai le masani.

O le vaeluaga o le maʻitaga o le 24 i le 28 vaiaso o le vaitau lea e mafai ai e le maualuga o le tetee ile hormone o loʻo pulea ai le suka toto. Afai e tupu lenei mea, o le a tupu le maʻi suka i le maʻi.

A uma le fanau mai o se pepe, e mafai ona atiaʻe le ata i ni auala se lua:

  1. O faʻamaʻi o le maʻisuka faʻamaʻi e mou ese atu, o fua o le suka e faʻasalalau i le tulaga manaomia i luga o latou lava.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae.

E ui i le mea moni o le auala lona lua o se mea e seasea tupu, e fautuaina pea e siaki lau soifua maloloina, asiasi i se fomaʻi i taimi uma ma faia suʻega. O le vaega aʻafia e aofia ai le feusuaiga lelei, o le na fanau mai se pepe nai lo le 4.5 kilokalama.

Ma faʻapea foi i latou na, i le taimi o le fanauina o le pepe, na sili atu le mamafa o le 17 kilokalama e aofia ai ma sili atu.

E tele faʻailoga e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga. Matou te faʻamaonia faʻamaoniga sili ona taatele:

  • Faateleina le manaʻo, o se lagona faifaipea o le fiaaai.
  • O le tele naua o le faʻasolosolo, o le faateleina o le mamafa o le urine i aso taitasi.
  • Tumau tumau e inu.
  • Faateleina le maualuga o le toto.

Mo se tasi o faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona iloa le maʻisuka faʻamaʻi. I lenei itu, ina ia faʻafitia pe faʻamaonia le masalosalo, e fautuaina e le fomaʻi le faia o se suʻega ma le suʻega toto.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka i le taimi o le maitaga, e tatau ona faasolosolo malie ona faaitiitia. O lenei mea o le a fesoasoani i le maualalo o le gaosiga o meaʻai, faigofie le tino, faʻaauau le taʻele lelei.

Talia

Afai o loʻo e fiainu pea, atonu e maualuga lou suka, lea e mafai ona avea ma se faailoga o le maʻisuka. Afai e le mafai e le tino ona faatumauina maualuga le maualuga o le suka, o le a amata ona galue malosi ou fatuga e faamama ese ai lona sili atu.

I le taimi lea, latou te faʻaaoga atili ai le susu mai masini, lea e taʻitaʻia ai i le masani ai. O le manava o se faailoga e toe faʻatumu ai le vai o loʻo misi.

Afai e le lava, o le a le toe inu.

O le gaioiga ma le lagona o le le lavalava e mafai foi ona avea ma faailoga o le maʻisuka. Afai e le ulu le suka i sela, ae tumau i totonu o le toto, latou te le lava le malosi. O le mea lea, atonu e te lagona le vaivai tele pe sili atu foi i le tulaga e te manao ai e te alu.

Tesea

O le lagonaina o le le mautonu po o le mimilo atonu o faailoga o le maualuga maualuga. E manaʻomia le suka mo le gaioiga masani o lau faiʻai, ma le leai o se mea e sili ona lamatia, e oʻo lava ile faʻafitauli, pe afai e te le gauai atu i lenei faafitauli.

E oo lava i se ipu vai inu suamalie e mafai ona aumai ai le suka i le masani. Afai e masani ona faʻalavelave oe i le vevela, ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faasaʻo lau meaʻai poʻo togafitiga i le lautele.

Ua e le iloa

Sugar 12, o le a le uiga? E tatau ona maitauina o le tapulaa pito i luga o faailoga masani o le numera 5.5 iunite, ma o le masani lenei. Afai e sili atu le maualuga o le suka toto nai lo lenei parakalafa, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

Iloaina le glucose i le 12, ma lona uiga, e tatau ona e mafaufau i faailoga o le maualuga o le suka.

E tatau ona maitauina o fua o le maualuga maualuga o le suka e faalagolago i luga o le lagona loloto o le tino o le tagata. O nisi tagata atonu latou te le matauina le suiga i lo latou tulaga o le soifua maloloina ma amioga seia oo lava i le mulimuli, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka i le faailoga o le 12 iunite.

O isi, i se isi itu, o se laʻititi laʻititi i le faʻatonuga o le kulukose e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, o se fusi atoa o aʻafiaga leaga o loʻo faʻaalia, lea e mafai ai ona masalomia le i ai o togafitiga, ma ia faia ni faʻatatau talafeagai ile taimi.

O faailoga o le maualuga o le suka e toe faia i le tasi tikeri po o le isi i tagata mamaʻi uma, ae e ese le malosi ma le mamafa.

Faailoga masani o le maʻisuka:

  1. Manaʻo maumauaʻi e inu vai inu, gutu malulu. O se maualuga maualuga o le kulukose o le gaosiga malosi, o se taunuuga lea e tosina uma ai le vai maua i totonu o le tino. O se taunuuga, e masani lava ona "fesiligia" tino o le loto e inu, "ma o le tagata maʻi e masani ona lagona se lagona faifaipea o le fiainu.
  2. Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa. O le homone o le inisalini i totonu o le tino e le lava, o le suka e le o aʻafia, i le faasologa, o le manaoga o se tagata mo meaʻai, e le mafai ona gauai atoatoa e le tino. O le tino, ina ia maua ai mea e le lava, e susunuina gaʻo gaʻo, lea e mafua ai ona paʻu le mamafa o le tino.
  3. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela paʻu. O nei aʻafiaga leaga e matauina ona o le le lava o meaʻai i le tino.
  4. Faʻasolosolo vave ma faʻamalosi urination, e aofia ai le po. E le gata i le maʻi o le maʻisuka, e faʻamalosia le galuega o gaʻo, talu ai ona latou aveesea le tele o vai mai le tino.
  5. Faanatinati masani o se natura faatosina.

I le tautala ai e uiga i le ata masani o le maʻisuka, e mafai ona faaopoopoina i ai mea nei: o le ulu, vaivaiga lautele ma le vaivai, o le vevela, ma manua ma le maʻila e le toe malolo mo se taimi umi.

O vaivaiga o le tino o le tagata e maua ai le maualuga o le kulukosesese o se siosiomaga sili ona lelei mo le gasegase o gasegase, siama ma sigi e fafaga i le suka.

Glucose masani masani: pe faapefea ona fuafua (laulau)

O tagata e fai mai "suʻe suʻe". O nei upu e taʻu mai ai le maualuga o le kulukose o loʻo maua i le toto. Ma e tatau ona fetaui i se vaitau faapitoa - 3.5-5.5 mmol / l. O le auala lea e foliga mai ai le ola maloloina, faʻamaonia o mea uma ua ogatusa ma le gaʻo gaʻo i le taimi nei. Ma o le metabolism o le carbohydrate lava ia o se faiga lea e faalagolago i ai le soifua maloloina o isi totoga.

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi masani masani o faʻamaʻi pipisi. Fai mai tagata suʻesuʻe: i le 10 tausaga, o le numera o le maʻisuka o le a faʻaluaina. O lenei mea e taʻu mai ai o mea e mafua ai le faʻamaʻi e taatele ma e le mafai e le tino ona tetee atu ia i latou.

O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi e telefaeteted. E tele ni metotia faʻalauiloa e vave ona e iloa le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻi.

O nei auala e aofia ai:

  1. Toto o le toto. O lea suʻesuʻega ua avea o se mea faʻapitoa e suʻesuʻeina ai suʻesuʻega, lea e faʻaaoga uma i se suʻesuʻega masani o se tagata ma i se suʻesuʻega faʻaleleia. E fesoasoani i le faʻatautaia vave lava o se laina atoa o tulaga taua o le soifua maloloina, e aofia ai le kulukose.
  2. Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga i le "avega". O lenei suʻesuʻega e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le plasma toto. Ua valaʻauina se tagata e foaʻi le toto i le manava gaogao, ona inu ai lea o se ipu vai i le kulukose. Ma o se toto faataitai e toe faia i afa uma itula mo le lua itula. O se auala saʻo lenei mo le suʻeina o le maʻisuka.
  3. Fuataga mo le hemoglobin glycated. O lenei auala e iloilo ai le tuufaatasiga o le hemoglobin ma le kulukose. Afai e maualuga le suka o le toto, o le maualuga ole glycogemoglobin o le a maualuga. O le auala lea e taua ai le taua o glycemia (o le glucose content) i le sili atu i le tasi i le tolu masina. O ituaiga uma o le maʻisuka e tatau ona faia lenei suʻesuʻega e le aunoa.
  4. Glucose tolerance test for C-peptide. Ma o lenei metotia e mafai ai ona faʻamalamalama le galuega a na suauu e maua ai le inisalini. Ole auiliiliga e iloa ai le ituaiga o maʻisuka. E taua tele i le faʻamautinoaina o le faʻafitauli o le faʻamaʻi o ituaiga e lua.

I le faaopoopo atu i nei suʻesuʻega taua, o suʻega e faia mo fua o le fructosamine ma se suʻesuʻega faapitoa mo laʻasaga lactate. O le auala muamua e taua i le togafitiga o le maʻisuka, e maua ai avanoa mo fomaʻi e iloilo ai pe faapefea ona aoga a latou togafitiga. O le auala lona lua o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lactic acid, e gaosia e le tino e ala i le gasegase o le glucose anaerobic (o lona uiga, ole gasegase e leai se toto).

Ma o loʻo i ai foi se faʻaaliga manino e faʻavae i luga o tali tutusa ia e suʻesuʻeina i le taimi o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe. Ae o le taimi nei o lenei suʻesuʻega e sili ona talafeagai, e le gata i lea, e mafai ona faia i soo se tulaga (e aofia ai ile fale). O se mataua o le toto e tatau ona tuʻuina i luga o le fasi siaki, lea e faʻapipiʻi i se vaega faapitoa o le mita, ma a maeʻa ni nai minute o le taunuuga o loʻo i ou luma.

O le ata o le numera i luga o le lau o le masini e le mafai ona saʻo atoatoa, ae o lenei masini e taua tele mo le mauaina o le maʻi o le maʻisuka, ma e tusa lava pe tutusa le saʻo e lava mo se suega i le fale.

O le kulukose i le toto o se tagata e le faalagolago i tausaga o se tagata. O le fesili, o le a le masani o le suka o le toto, pe fia le kulukose e tatau ona i ai i tagata matutua ma tamaiti? O le masani masani lava mo tagata uma, tusa lava po o le a le matua ma le itupa. O lona uiga, o le masani e tasi mo alii, tamaitai ma tamaiti. O le a le tele o ia?

Toto o le kulūkose toto

O le hemoglobin glycosylated e foliga mai o le vaega o le hemoglobin e fesootaʻi ma le suka i le toto o le tagata, ma o lenei tulaga taua e fuaina i le pasene. O le sili atu o le suka i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin o le a glycosylated.

O lenei suʻesuʻega e foliga mai o se suega e sili ona taua pe a iai se masalosaloga o le maʻisuka poʻo se vailaau faʻateʻa. O le auʻiliʻiliga faʻaalia saʻo le maualuga o le suka i totonu o le toto i le 90 aso talu ai.

Afai o se tulaga masani o le ola olaola e manaomia ai ni tulafono patino, pe faapefea ona le 'ai le 10 itula aʻo lei faia le suesuega, teena le inuina o vailaau ma isi mea, ona le maua ai lea o ia tulaga i le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

O tulaga lelei o le suʻesuʻega o loʻo taua i lalo:

  1. E mafai ona e suʻeina i soo se taimi, ae le o luga o se manava gaogao.
  2. Pe a faatusatusa i se suega o le toto toto masani, o le hemoglobin glycosylated e sili atu ona sao ma mafai ona iloa le maʻi i le amataga.
  3. O le suʻesuʻega e televavave pe a faʻatusatusa i se suʻega o le gasegase o le kullukose e tele itula.
  4. Ole auiliiliga e mafai ai ona e faʻatulagaina le tikeri ole taui mo le "maʻi", lea e mafai ai ona fetuunai togafitiga fualaau.
  5. O faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega e le aʻafia i mea taumafa, malulu ma faʻamaʻi, faʻaletonu lagona, tulaga faʻaletino.

O lea la, aisea tatou te manaʻomia ai se suʻega mo le hemoglobin glycosylated? Muamua, o lenei suʻesuʻega o le a sili atu ona iloa ai le maʻisuka poʻo le maʻisuka i le vave amata. Lona lua, o lenei suʻesuʻega o loʻo maua ai faʻamatalaga e uiga i le tele o le maʻi e pulea ai lona maʻi.

E pei ona taua i luga, o le auiliiliga o auiliiliga o loʻo tuʻuina atu i le pasene, ma o le decryption o loʻo taua i lalo:

  • E itiiti ifo i le 5.7%. O le suʻega o loʻo faʻaalia ai le gaosiga o le gaʻo o le carbohydrate, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻi e faʻaititia i le leai.
  • O se taunuuga o le 5.7 i le 6% o loʻo faʻaalia ai e vave lava ona talanoa e uiga i le maʻisuka, ae o le a mafai ona faʻatupulaia lona atinaʻe. Ma i ia fua faatatau, ua oʻo i le taimi e iloilo ai au meaʻai.
  • Iʻuga o le 6.1-6.4%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maualuga o le lamatiaga o le atinaʻeina o togafitiga, o le mea lea, o meaʻai talafeagai lelei ma gaoioiga sili ona lelei e vave fautuaina.
  • Afai o le suʻesuʻega e 6.5% poʻo le taunuuga e maualuga atu nai lo lenei tau, ona maua ai lea o le maʻisuka.

E ui lava i le tele o tulaga lelei o lenei suʻesuʻega, e i ai nisi mea le lelei. O lenei suʻega e le o faia i totonu o fomaʻi uma, ma, mo nisi tagata gasegase, o le tau o le suʻesuʻega atonu e foliga maualuga.

I le tulaga lautele, ole toto ole suka i luga o se manava gaogao e le tatau ona sili atu i le 5.5 iunite, pe a uma le utaina o le suka e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l, ma le hemoglobin glycated e le tatau ona sili atu i le 5.7%.

O na taunuuga e taʻu mai ai le masaniga o le gaioiga.

I le faaiuga a le endocrinologist, a uma ona faʻamatalaina e le tagata maʻi uiga uma o loʻo i ai se maʻi, e taʻitaʻiina o ia e le fomaʻi e faia se suʻega

O se taunuuga o le suʻesuʻega, e mafai ona e faʻamautu le aofaʻi o suka i totonu o le toto.

O le suʻega e faia e le fale suʻesuʻe falemaʻi a le fomaʻi.

E tatau ona faia se suega o le kulukose i faalua i le tausaga mo tagata oe:

  • fai aiga e maua i le maʻisuka
  • e matua matuia lava
  • mafatia mai faʻamaʻi pipisi
  • na fanau mai se tamaititi e mamafa i le 4.1 kilokalama (fafine),
  • pa'ū i le tausaga o le sili atu ma le 40 tausaga.

A o leʻi foaiina le toto mo le suka i le 24 itula talu ai, e tatau ona e saunia sina mea itiiti, aua o le sauniuniga le talafeagai mo le auiliiliga e mafai ona tau atu i taunuuga leaga. E le tatau i tagata ona sili atu le galue ia i latou lava i galuega vaivai ma ave taumafa mamafa. Ae e le o lona uiga e te manaʻomia le lafoai atoa o meaʻai gaʻofale, aua o mea uma e aoga i le faʻaogaina.

Talu ai o le suʻesuʻega e faia i le taeao, e faʻatagaina tagata e 'ai i meaʻai i le taeao ma inu inu, pe o le kofe poʻo le lauti. E taua le iloa o mea nei e aʻafia ai le faʻaalia o le suka o le toto:

  1. Manatua ma le atuatuvale.
  2. Iniseti ma maʻi masani.
  3. Le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi.
  4. Tele le vaivai, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma le po.

Afai o le tasi o mea taua o loʻo taua i luga o loʻo i ai i totonu o se tagata, o le a ia faia se suʻega toto. E tatau ona faʻaumatia ina ia toe foʻi le kulukose i lona tulaga masani.

O meaola o meaola e maua mai le tamatamailima, mo lenei mea ua maua ai se vaega itiiti o le toto capillary. O lenei metotia e faigofie tele ma e manaʻomia ai vave ni taunuʻuga:

  • 3.5 - 5.5 mmol / l - aoga masani (leai se maʻisuka)
  • 5.6 - 6.1 mmol / l - faʻaeseesega o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai se setete prediabetic,
  • sili atu i le 6.1 mmol / l - le atinaʻe o togafitiga.

Afai o le suka toto e sili atu i le 5.6 po o le 6.1 mmol / L, o suega faaopoopo e faia, mo se faataitaiga, o se suesuega i luga o C-peptide, ona faia ai lea e le fomaʻi se togafitiga faʻapitoa.

Glucose o se monosaccharide (o se vailaʻau faʻamalosi faigofie). E manaʻomia uma sosoʻo o le tino, ma o lenei vailaʻau, pe a manaʻomia mo le tino o le tagata, e mafai ona faʻatusatusaina i le taavale afi. A aunoa ma le taavale mulimuli o le a le alu, ma faatasi ai ma le tino: e aunoa ma le kulukose, o le a le aoga uma polokalama.

O le fuainumera o le kulukose i totonu o le toto e mafai ai ona iloilo le soifua maloloina o le tagata, o se tasi lenei o faailoga sili ona taua (faatasi ai ma le toto maualuga, fua o le fatu). O le suka masani i totonu o meaai, faatasi ai ma le fesoasoani a se insulin faapitoa, ua talepeina ma ave i le toto. Ma o le tele o le suka i meaai, o le tele o le hormone o le a gaosia e le pancreas.

O se mea taua: o le gasegase o le inisalini e gaosia e tapulaa, o le a matua puipuia lava le suka i totonu o maso, i totonu o le ate, faapea foi i totonu o sela o le tino. Ma afai e taumafaina e se tagata le suka e le sili atu (ma o le aso nei, o le mea e leaga ai, o se tulaga taatele), ona mafai lea e lenei faiga masani o hormones, sela, metabolic mechanics ona toilalo.

Ae o le toilalo e mafai ona tupu e le gata ona o le faʻaleagaina o laufanua suamalie. E tupu foi lenei mea ona o le le lelei o meaai, ona o le teenaina o meaai, le lava o meaai e ulufale mai i le tino. I lenei tulaga, o le kulūkose e alu i lalo, ma o le faiʻai o le faiʻai e le maua ni meaʻai lelei.E aʻafia ai faʻafitauli o le kulukose ma le faʻaleagaina o le pani.

O lenei suʻesuʻega e faia i le tulaga o le totoga o le tagata mai le toto o le lima po o le vein, e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O nisi aʻoaʻoga faʻapitoa e le manaʻomia. O le mea autu e tatau ona iloa e le tagata maʻi e le mafai ona e 'ai se mea aʻo leʻi faia le suʻega, e pei lava o le inu (na o vai mama e mafai), ae i le taimi lava e tasi e le sili atu i le 14 itula le malologa i le va o le tuʻuina atu o le auiliiliga ma le taumafataga mulimuli.

O le vaitau sili ona lelei i le va o le aiga o le afiafi ma le taimi o le suʻe toto o le 8-10 itula.

E tutusa lava le taua i le afiafi o le suʻesuʻega, e le popole ai le tagata, e amata ona gaosia ia hormones lea e faʻafeiloaʻi ma hormones pancreatic, o le mafuaʻaga lea e mafai ai e le auiliiliga ona faʻaalia le maualuga o le kulukose. Ae o le a le talanoa i le maʻisuka. O le toto e tatau ona toe faʻafoʻi.

I le taimi nei i pepa e tuʻuina atu i le tagata maʻi, e le gata o se faailoga na iloa atu ia te ia, ae o tapulaa foi o le masani. Ma o le tagata lava ia e mafai ona ia iloiloina pe o iai ni faʻamaonia taua e talafeagai i le masani.

Afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le faateleina o le kulukose, o lona uiga o le hyperglycemia. O ia faʻamatalaga e foliga mai e talanoa i le maʻisuka. Ae e le gata o lenei faʻamaʻi e mafai ona natia i lalo o le maualuga o le suka, e mafai ona avea ma faailoga o isi pathologies endocrin, ma faʻamaʻi ate, ma maʻi fatugaʻo, faʻapea foi ma se faailoga o le maʻi pancreatiti.

I le maualalo o le suka, e mafai ona fesootai le fomaʻi i patho o loʻo mulimuli mai: faʻafitauli o le pancreatic, hypothyroidism (faafitauli o thyroid), faʻamaʻi o le ate ma le 'ona o faʻasologa eseese.

Afai o se tagata maʻi e foaʻiina toto i luga o le manava o le tino i taimi e tele, o le glucose e faʻaalia ai le maualuga o le 5.5 mmol / L - o se mea e sili atu le maualuga nai lo le masani mo se suʻesuʻega, ae le lava e iloa ai le maʻisuka, e fai mai endocrinologists "faʻapalepale glucose toleni."

O le a le mea e tatau ona faia i totonu o fale suʻesuʻe falemaʻi? E faʻapefea ona faʻatino sea faiga?

A maeʻa le fuaina o le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao (o le tagata gasegase e le 'ai le 12 itula ao lei aoina le toto) e tuʻuina atu ia te ia le inu o le siva ma le suka (3 tbsp O le 100 ml o le vai).

Ma, i le afa itula, e suʻeina le toto mo le kulukose. Afai a maeʻa le 120 minute talu le "osofaʻiga" i le glucose, o le fua o le masini e faʻaalia ai le 5.5 mmol / l, o lona uiga o le masini gasegase i totonu o se tagata e masani lava, o le aofaiga o le inisalini e maua mai i le pancreas e lava lea i le aofaiga o le suka na maua.

Le faʻavaivaia o le kulukose, pe afai o le faailoga i taimi o suʻesuʻega na faʻaauau pea ona tupu i luga ae o le paepae o le 5.5 iunite. ma oʻo atu i le 7.0, pe i le faaiuga o le suʻega 10-11 iunite, ona faʻatasi ai lea ma le faʻamaʻi tutusa, e pei o le maʻisuka, sei vagana ai le inisalini, faʻamaonia mo le faʻamoemoe.

Endocrinologists fautuaina e masani ona fuaina le toto toto, aemaise lava mo tagata ua pasi le 40 tausaga. E tatau ona faia lenei mea ia le itiiti ifo ile tasi i le tolu tausaga.

I se masalosaloga itiiti o se setete, e tatau ona e faʻatau se mita o le kulukose toto.

E mafai ona faʻamalolo atoatoa le maʻisuka?

O tagata maʻi ei ai se vailaau vailaau e mafai foi ona faʻaaoga togafitiga faʻa-aganuʻu e fesoasoani e faʻamautu ai le maualuga o suka. Ae ui i lea, faatasi ai ma i latou, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i meaai paleni ma gaoioiga faaletino.

O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka e taʻu mai ai o le buckwheat e faʻaitiitia lelei ai le suka, faʻaleleia le lelei. Ina ia saunia se ipu "vailaau," faʻafeiloaʻi grits ma se kofe kofe. Mo le 250 ml o le kefir, lua sipuni tele o fatu gaosi, tuu i le po. E fautuaina e 'ai i le taeao ao leʻi oʻo i le taumafataga matua.

O se auala e leai se aoga e faʻamautuina ai le suka o se faʻamaʻi faamalolo e faʻavae i luga o fatulala. Ina ia saunia, e tatau ona sasaa atu le tasi sipuniti o fatu i le 250 ml o le vai, aumai i se vevela. Inu se tasi ipu malamalama i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga. O le umi o le togafitiga e le faatapulaaina.

O se vaega tāua o togafitiga o togafitiga faʻasolosolo o se faʻaopoopoga o gaoioiga faaletino. E mafai ona e filifilia se taʻaloga na o oe lava, e fuafua lava i le tagata lava ia e te manaʻo ai: aau, uila, savali savali sao, volipolo, ma isi.

Afai i totonu o le ono masina e ala i mea taumafa, taaloga ma tagata faʻamalolo e le mafai ona faʻamautuina faailoga o le suka, ona faʻataʻitaʻiina lea o fualaau e fesoasoani e faʻalauteleina le lagona o le tino i le kulukose. O fualaau aupito sili ona lelei o Gliclazide, Glycvidone, Metformin.

O faʻamatalaga e uiga i foliga o le vaʻaia o le a faamatalaina e se tagata poto i le vitio i lenei tusiga.

E leai ni metotia faʻapitoa poʻo vailaʻau e faʻamalolo ai le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai e le tino ona gaosia le inisalini, aua o sela e nafa ma lona gaosiga ua faʻaumatia atoa. Saienisi e leʻi iloa pe faʻafefea ona toe faʻafoʻi pe suia. Ole'ā e manaʻomia le inisalini e faʻaauau pea ona faatumauina le maualuga o le suka.

I le maʻisuka ituaiga 2, e le iloa lelei e le tino pe faʻapefea ona faʻaaoga tatau le inisalini (o lenei mea leaga o le tino e taua - o le insulin resistance).

Ae ui i lea, e ala i le faamalositino ma se taumafataga tatau, e mafai ona e pulea lau maualuga suka ma ola i se olaga masani.

6 fautuaga mo le maʻisuka

E le gata o le taaloga o le auala lea e puipuia ai se tagata mai le atinaʻeina o le maʻisuka. Endocrinologists na faia ni nai fautuaga faigofie, o le faʻatinoga e le manaʻomia ai soʻo se tupe faʻafaigaluega faapitoa mai le maʻi poʻo isi taumafaiga ogaoga.

Ae ui i lea, afai e te usitai i nei fautuaga, e mafai ona aloese mai le siama o le maʻisuka.

O le maualuga o le kulukose e 5.8 mmol / L e mafai ona faʻafefe ai se tagata soifua maloloina, talu ai o le pito i luga o le masani. I le lamatiaga o tagata e sili atu le mamafa ma le faaletonu o le galuega o le pancreatic.

Ina ia faʻaitiitia le toto toto, ua lava lava le tausisi i tulafono:

  1. Ave faʻateleina ma asiasi i le fale taʻalo faalua i le vaiaso,
  2. Mulimuli i le soifuaga saʻo: tuʻu le ulaula tapaa, ava malosi, galala,
  3. Mātauina le faʻatonutonuina o le aso, mo se tagata soifua maloloina e 7-8 itula o moe,
  4. Ia televave savali i fafo
  5. Taumamafa i se taumafataga maloloina.

E lima tulafono faigofie o le a fesoasoani e faʻaititia le suka o le toto ma faʻamaonia ai lou tulaga.

Taumafa faafomaʻi

E fautuaina tagata e vavaeese mai a latou meaʻai: meaai suamalie, pusa ma pusa. 70% o taumafa i aso uma e tatau ona aofia ai fualaau faisua ma fualaau suamalie. Faʻatasi o pateta ma fualaau 'aina e maua ai le maualuga o le fatu.

Ia faʻaleleia lelei le taumafataga ma iʻa: iʻa, moa, moa, musele. O meaai mama e kukaina pe tao i totonu o le ogaumu. E fautuaina e aloese mai le fausiaina o le suauu.

Faʻaseseina atoa mai le taumafataga: mayonnaise, suka, meaai gaosi, meaai kuka.

O oloa gaosi ma gaʻo gaʻo e oo atu i le 1.5% e aoga. E le fautuaina e 'ai le kusi falaoa e leai se gaʻo, kefir. O le tino o le a le maua ni aoga mai le leai o se gaʻo. Ina ia faʻafefiloi le polotini ma le calcium mai le kulimi siʻosiʻomaga, e manaʻomia sina sina gaʻo.

Aua e te aafia i le kofe malosi ma le lauti. Sui meainu ma fualaau maloloina po o mea inu fualaau aina.

Paleni paleni

O tagata mamai uma ua maua i se vailaau o le vailaau e tatau ona iloa po o fea meaai latou te manaʻomia ma meaʻai latou te 'aʻai ai, ma e tatau ona lafoai atoa.

O le fautuaga muamua a tagata fai meaʻai, o le 'ai soo lea o taumafataga. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona lafoaʻi gaʻo vailaʻau. O mea e faʻafiafia ai, meaʻai, meaʻai suamalie e faʻasaina.

Afai e te faʻaaogaina nei meaʻai, o le mea lea e mafua ai ona tupu le faateleina o le maualuga o le kulukose i le tino. Ae ui i lea, talu ai ona o gaioiga faʻasolosolo e tutupu ma faʻalavelave, e le mafai ona gaogao uma le suka, e tusa ai, e faʻapupula i le tino.

O le setete predicetics ei ai ni tapulaa o mea taumafa. E mafai ona e 'ai i le tele o meaʻai, ae e manaʻomia ona e filifilia na ipu e maualalo le faʻaogaina o fuainumera ma le maualalo o meaʻai.

  1. Taumafa i le maualalo o le gaʻo, meaʻai o le fiber-tamaoaiga.
  2. Faitau le kalori ipu.
  3. Faʻalautele le taumafa ma fualaʻau, otaota ma fua.
  4. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaai e maualuga i le suka.
  5. O auala autu e kuka ai le kuka, tao tao, taʻavale.

O le tagata gasegase lava ia e mafai ona tagofia lelei mataupu uma o meaʻai, faʻatagaina pe faʻasaina meaai. I le taimi nei, ona o le masani ai o maʻi, o loʻo i ai le tele o faʻamatalaga e uiga i lenei autu.

E mafai foi ona e liliu atu i se tagata paleni meaʻai, o le a fesoasoani i le fatuina o se faasologa paleni taʻitasi e amanaʻia ai le soifuaga o le tagata maʻi ma ona uiga.

Gaoioiga e fesoasoani i le maualalo o le suka

O lea la, ua iloa nei o le suka i totonu o le tino o le tagata e eseese mai le 3.3 i le 5.5 iunite, ma o mea nei o faʻataʻitaʻiga lelei. Afai e taofi le suka i le 5.8 iunite, o se taimi lenei e toe iloilo ai lou olaga.

E tatau ona vave matauina o le tele o le soona faigofie e faigofie ona pulea, ma o faiga puipui faigofie e le gata ina faʻavasegaina ai le suka i le tulaga e manaʻomia, ae faʻasaina foi mai le maualuga i luga o le faʻatagaina.

Ae ui i lea, afai o le maʻi e maualuga le maualuga o le kulukose, e fautuaina e pulea le suka, ia fuaina i le fale. O lenei mea o le a fesoasoani i se masini e taʻua o le glucometer. O le puleaina o le kulukose e puipuia ai le tele o aʻafiaga e mafua mai i le faateleina o le suka.

O le a la le mea e tatau ona faia e faʻamaonia ai lau faʻatinoga? E tatau ona faʻalogo i togafitiga nei:

  • Pulea o le tino. Afai o loʻo e mamafa pe mamafa, e tatau ona e faia mea uma ina ia le maua ai le mamafa. Suia meaʻai, aemaise lava o le kalori mea o ipu, alu i totonu mo taʻaloga pe avea ma vaisu i le savaliga sopo.
  • Paleni lau lisi autu, filifilia fualaau faisua ma fualaau 'aina, solo pateta, faʻi, vine (e tele le kulukose). Faʻesea meaʻai gaʻo ma falai, ava malosi ma meaʻai caffeinated, soda.
  • Moega mo le itiiti ifo i le 8 itula i le aso, lafoai le taimi o le faʻamafanafana. E le gata i lea, ua fautuaina e te alu e moe ma tulaʻi i le taimi e tasi.
  • Ina ia maua se gaoioiga faaletino sili ona lelei i lou olaga - fai galuega i le taeao, tamoe i le taeao, alu i le falemaʻi. Pe na o le savali i le ea fou i se saoasaoa vave.

O le tele o tagata gasegase, o loʻo fefefe i le maʻisuka, o le a matua mumusu lava e 'ai lelei, ma manaʻo e fia taumafa. Ma o lenei mea e sili ona sese.

O le matelaina o le fiaʻai o le a faʻaleagaina ai le tulaga, o le a faʻalavelave atili ai le faiga o le gasegase, lea o le a oʻo atu ai i faʻafitauli ma aʻafiaga leaga.

Fua o le suka i le tagata lava ia

E mafai ona e suʻeina le kulukose i le falemai e ala i le toto toto, ma e pei ona taʻua i luga, e mafai ona e faʻaaogaina le glucometer - o se masini mo le fuaina o le suka i totonu o le tino. E sili ona lelei le faʻaaogaina o glucometers eletise.

Ina ia faia le fuataga, o se vaega itiiti o le vai ola mai le tamatamailima e faʻaaogaina i le fasi siaki, ona tuʻu lea i totonu o le masini. I totonu o le 15-30 sekone e mafai ona e mauaina le mea tonu.

Aʻo leʻi tuiina lou tamatamailima, e manaʻomia lou faia o togafitiga o le tumama, fufulu ou lima i le fasimoli. E leai se tulaga e tatau ona e tago ai lou tamatamailima i mea inu e aofia ai le ava i la latou tuufaatasiga. O le vaevaeina o taunuuga e le o taofiofia.

Fua o le suka o le toto o se faiga lea e mafai ai ona e vaʻavaʻai i mea sese mai le masani i le taimi, ma faia faʻataʻitaʻiga talafeagai, i itu uma, e puipuia ai faʻafitauli.

O le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le maualuga o le maualuga o le toto suka.

Tuua Lau Faamatalaga