Toa maualuga i le taeao ma le maʻisuka

O le fesili - pe aisea e tupu ai lenei mea, e foliga mai, o le suka nocturnal e tautala e uiga i le galuega o le ate, ma i le taeao e lafo le ate i le kulukosese? Ioe, ua faateleina loʻu mamafa, ma le maualuga o le 178 cm. Weight 91 kg. E i ai loʻu masani i le po ma ua tele tausaga. Faafetai mo lou gauai.

Alexey Mikhailovich, 72

Talofa, Alexey Mikhailovich!

O loʻo ia te oe le gasegase o le taimi nei o le suka-faʻaitiitia o le togafitiga ma suga lelei.

Sugar i le taeao e mafai ona sili atu le maualuga nai lo le po ma le suka i tulaga nei: i le tulaga o le ogaoga o le inisalini (lea e masani ona i ai ma le T2DM ma le mamafa), i le tulaga o le le atoatoa o le ate (ua saʻo lelei oe e uiga i le faʻamalolo o le glycogen: faʻaitiitia le toto toto i le ate e sili atu ona sili atu nai lo le mea e tatau ai, ona sili atu lea o le suka i le taeao nai lo le ao ma le po), ma e ono iai foi le maualuga maualuga o le toto i le taeao pe a uma le hypoglycemia i le po (lea e le ono tupu i lou tulaga, talu ai o lou suka i le taeao e tupu maualuga lava, ma pe a maeʻa le hypoglycemia, matou te vaʻaia le tele o luga i le suka i le taeao (10-15 mmol / l).

O le masaniga o le 'ai i le po e sili atu ona lelei le aveeseina, aua o mea taumafa i afiafi e faʻalavelave ai le gaosia o le hormone tupu ma le melatonin. Taumafai e fai le taumafataga i le 4 itula ao le i momoe ma faia le meaai mulimuli (pe'ā manaʻomia) ia le sili atu i le 1.5-2 itula ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai.

Tali i le endocrinologist Akmaeva Galina Aleksandrovna

O se fuainumera tele o tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e afaina mai i le lavelave (aafiaga, maʻi) o le tafia o le taeao. O se mea faʻapitoa lea o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i le taeao e aunoa ma le aʻafiaga o soʻo se itu.

E masani lava, o lenei mea mataʻutia ua matauina i le vaeluaga mai le 4 i le 9 i le taeao. I le taimi lava lea, o le glycemia (maualuga o le toto sugar) e tumau pea i le gasologa o le po. O le mafuaaga aupito sili ona tupu o le mea matautia o le gaioiga lea o nisi o hormones i le pancreas, pituitary, ma slanders. O nei mea e aofia ai glucagon, hormone tuputupu aʻe, hormone stimulating thyroid ma cortisol. Pau lava le mea latou te mafua ai le faateleina o le suka (hyperglycemia) i le taeao. O nei hormones e taua foi o le contrainsular - o lona uiga, o lo latou aafiaga e faʻafeagai ma le gaioiga o le inisalini (o le homone e faʻaitiitia ai le toto suka).

E tatau ona matauina o le faateleina o hormones contrainsular i le toto i le taeao o le masani. O hormones uma i totonu oo tatou tino ei ai a latou lava "faasologa" o le pulelasi, o nisi e faʻapipiʻiina atili i le taeao, isi i le aoauli, afiafi, po o le po. O le maualuga o le faʻatagaina o hormones contra-hormonal e tupu i le taeao. O nei hormones e masani ona faaosofia ai le gaosia o le kulukose i totonu o le ate, ona oʻo ai lea i le toto. A maloloina se tagata, i le tali atu i le hyperglycemia, o le pancreas o loʻo faʻapotopotoina se aofaiga faaopoopo o le inisalini ma toe foʻi mai le maualuga o le suka i le masani. I le maʻisuka, e faalagolago i le ituaiga ma le umi o le maʻi, o le glycemia e le faʻaitiitia mo mafuaaga e lua:

  1. E le mafai e le pancreas ona faʻapipiʻi le aofaʻiga o le insulin e foia ai le hyperglycemia.
  2. O le faʻaaogaina o suka mai le toto i sela e faalagolago i le insulin. O ia, e pei o le, "tatala le faitotoʻa" o le cell e "ulufale" glucose i totonu. I le maʻisuka ituaiga 2, o le tino e le mafai ona gauai le inisalini ma tumau pea le maualuga o le suka.

Ina ia malamalama i le mafuaʻaga o le faateleina o le suka toto i le taeao, e fautuaina e mataʻituina le suka toto ma se glucometer mo le 2-3 po (e le o se laina). Fuataga e tatau ona faia i le sefulu i le afiafi, i le vaeluapo, ma mai le tolu i le taeao i le fitu o le taeao i itula uma. Afai o le siitia malie o le glycemia e faamaumauina mai le tusa o le 4 i le taeao, ona foliga mai lea o le "ata o le taeao" e foliga mai.

O le uiga o "taeao o le taeao" e tatau ona iloga mai le mea na tupu i le Somoji, lea e tupu mai ai le toto toto i le tuanai ai o le hypoglycemia (o le faaitiitia o le suka o le toto). E tupu lenei mea ona o le tele o le inisalini ma le tele o isi suka o le suka. O le mataʻituina ua faʻamatalaina i luga, muamua o le faʻaitiitia o le kulukose toto o le a faamaumauina i le hypoglycemia, ma a maeʻa - o le faateleina o le toto suka i le hyperglycemia. Afai e iloa le Somoji, e manaʻomia le faasaʻoina o le togafitiga o le hypoglycemic, lea e aofia ai le faʻaitiitia o fua o vailaʻau e aafia ai le toto toto i le leva o le afiafi ma le po. Faʻatonuga o loʻo faʻatino e le fomaʻi o le tagata maʻi.

Afai o le suka toto e alu malie mai i le afiafi e oo i le taeao, o le mafuaaga e sili atu e le lava le suālaʻau i le aso, lea e manaʻomia le faasaʻo e le fomaʻi.

Afai o se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua le pill therapy o loʻo i ai le mea e tupu i le taeao o le taeao, e fautuaina mea nei:

  • Faʻalēaogaina le tuai o afiafi, faʻafefe mo le po. Le meaai mulimuli (faamaea le 'aiga o le afiafi) seia oo i le 19.00. Afai e te fia taumafa i le taimi e te leʻi momoe ai, o le meaʻai e tatau ona avea ma polotini (iʻa e maualalo le gaʻo, sisi, cheese cheese, fuamoa e mafai ona gaosia), pe tatau foi ona i ai fualaʻau lanu meamata (vaʻaia beets, sana, pateta, kāloti, kuka, pumpkins), poo se polotini vaega itiiti! A maeʻa le 19.00, e tatau ona e lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o soʻo se meaola, e aofia ai meaʻai, falaoamata, pasta, pateta, fualaau aina, suamalie, fualaau mama, sua susu ma suavai suamalie, vaiinu o loʻo i ai gaʻo, legumes, nuts ma fualaau faisua ua taʻua i luga.
  • Afai o le uiga o "ata o le taeao" o loʻo tumau pea ma le tausisia o meaʻai i luga (matou te fuafua i totonu o le vaiaso pe lua), ia talanoa ma lau fomaʻi le mafai ona fai se laulau ma le metformin malosi o le faaumiumi (umi) gaioiga aʻo lei moe. Ole fua o le fualaau faasaina ua filifilia e le fomaʻi.
  • Afai o le togafitiga o loʻo i luga e le o iai se mea e manaʻomia, i le faʻaopoopoga i le faʻaogaina o le laulau, o le inisalini tuiina o le umi i le po e mafai ona faʻatulagaina. O le tui ole inisalini e filifilia e le fomaʻi.

I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 o le inisalini, ua fautuaina e fesiitai le afiafi i le tuiina o le inisalini i le umi o le gaioiga / gaioiga umi i se taimi mulimuli ane (22.00). Afai o le "taeao o le taeao" o loʻo i ai pea, o le inisiua faaopoopo o le inisalini puupuu / ultra-puupuu e mafai ona faia i le 4.00-4.30 i le taeao. Ae ui i lea, o lenei metotia e faigata tele - e tatau ona e fua saʻo le fua o le inisalini e tuiina ma mataʻituina le toto suka e puipuia ai le hypoglycemia. O le mea lea, o lenei auala e tatau ona faʻamaonia ma talanoaina auiliili faʻatasi ma le fomaʻi.

Po o le a lava le mafuaaga o le hyperglycemia i le taeao, e le tatau ona le amanaiaina. E tusa lava pe i ai le suka o le toto i totonu masani masani i le taimi o le aso, o se faʻalautelega faʻaleleia o le glycemia i le taeao lemu ae mautinoa e saofaga i le faʻaalia o faʻafitauli mulimuli ane o le maʻisuka i le lumanaʻi. O nei faʻafitauli - faʻamaʻi o le maʻisuka (faʻaleagaina o vaʻa o mata), nephropathy (faʻaleagaina o vaʻa o gaʻo), polyneuropathy, microangiopathy (maʻi fatu fatu, fatu fatu, fatu fatu, stroke, faʻamaʻi o mea o le pito i lalo), suauu o le maʻisuka - e le tupu faʻafuaseʻi, le tele o tausaga.

Au uo pele! E mafai ona e faʻaalia lou agaga faafetai i le fomaʻi i faʻamatalaga, faʻapea foi i le vaega o foai.

Faʻalogo: O lenei tali a le fomaʻi o le faʻamaonia lea o faʻamatalaga. E le o se mea e suitulaga mo feutagai ma le fomaʻi. E le faʻatagaina le faʻamalositino ia te oe lava.

Faʻavae tulaga faʻavae

I vailaau faʻasoifua, o le toto toto e manatu o se iloiloga faʻamaonia taua. E tatau ona e iloa e uiga i ona faailoga i soo se matua. A oʻo mai le suka i le tino o le tagata, ua liua i le kulukose. Faʻaaogaina o le kulukose, o le malosi e tumu i potu faiʻai ma isi polokalama.

O le suka masani i se tagata soifua maloloina i luga o se manava gaogao o loʻo i le va o le 3.2 - 5.5 mmol / L. A uma le 'aiga o le aoauli, faʻatasi ai ma meaai masani, glucose e mafai ona sui ma e oʻo atu i le 7.8 mmol / h, e iloa foi lenei mea e pei o le masani. O nei tulaga faatauaina ua fuafuaina mo le suʻeina o le toto mai se tamailima.

Afai o le suʻe toto i luga o se manava gaogao e faia e se pa mai se vein, ona laʻititi lea o le ata. I lenei tulaga, o le maualuga maualuga o le toto o le toto e mai le 6.1 mmol / L.

Afai e le foliga mai ua lava le faatuatuaina o taunuuga, e tatau ona e tausia togafitiga faaopoopo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e maua ni faʻamatalaga i suʻega a le fale suʻesuʻe mai le tamatamai lima ma mai se vein.

E masani ona faia se suega o le hemoglobin glycosylated. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina ia faailoga autu e faatatau i le maualuga o le kulukose, e aofia ai pe aisea e maualuga ai i nisi taimi.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le kulūkose ao le i ai taumafa e tatau ona 4-7 mmol / L, ma le 2 itula i le maeʻa o se taumafataga - sili atu i le 8.5 mmol / L. I le maʻisuka ituaiga 2, o le kulukose aʻo leʻi 'ai e masani lava o le 4-7 mmol / L, ma a maeʻa ona' ai e sili atu i le 9 mmol / L. Afai o le suka e 10 mmol / l pe sili atu, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai se faʻalavelave faʻaleagaina.

Afai o le faʻamaoniga e sili atu i le 7 mmol / l, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 2.

Le matautia o le faʻaitiitia o le suka

E masani ona alu i lalo le kulukose o le toto. E taua tele lenei mea o se faʻafitauli i le tino e pei o le maualuga o le kulukose.

E tatau ona suʻe mafuaʻaga o nei faafitauli. O faʻaʻailoga e aliali pe afai o le suka pe a uma ona 'ai e 5 mmol / L poʻo lalo.

I le i ai o le maʻisuka, e le lava le suka e lamatia ai aʻafiaga ogaoga. O uiga masani o lenei maʻi o:

  • fiaai pea
  • faaitiitia le leo ma le vaivai,
  • tele le afu
  • faateleina le sao o le fatu
  • tingling pea o laugutu.

Afai o le suka e ala i le taeao ma faʻaititia i le afiafi, ma o sea tulaga e tupu i taimi uma, ona o se taunuuga, o le masani a le faiʻai masani a se tagata e mafai ona faʻalavelaveina.

Ona o le le lava o le suka i totonu o le tino, o le gafatia i le galue masani o le faiʻai ua leiloloa, ma e le mafai e se tagata ona fesootai lelei ma le lalolagi i fafo. Afai o le suka e 5 mmol / L pe maualalo, ona le mafai lea e le tino o le tagata ona toe faʻafoisia lona setete. A oʻo ina faʻaititia le fua, e mafai ona tupu faʻamafanafanaga, ma i nisi tulaga o le a tupu se taunuʻuga.

Aisea e tupu ai le suka

Glucose e le o taimi uma e mafua ai ona o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi tuga. Afai tatou te talanoa e uiga i mafuaaga autu e mafua ai le maualuga o le suka, e tatau ona taʻua e tupu lenei mea i tagata soifua maloloina atoatoa. O le faasili o le suka i le taeao ua faamaumauina ona o nisi suiga o le physiological.

O nisi taimi e ono i ai ni tulaga pe a manaʻomia se pa'ū poʻo le faateleina i le kulukose i totonu o le toto. E masani lava naʻo se aso faapitoa pe a iai se tulaga ogaoga. O mea e le o iai e le tumau ma leai ni aʻafiaga le lelei.

O le kulūsese o le toto o le a tulaʻi pe afai ei ai suiga nei:

  1. mamafa faaletino faamalositino, aoaoga po o taumafaiga a le aufaigaluega e le tutusa le malosi,
  2. faaumiumi le malosi o le mafaufau,
  3. tulaga lamatia o le ola
  4. lagona o le fefe tele ma le fefe,
  5. mamafa matuia.

O nei mafuaaga uma e le tumau, o le maualuga o le suka o le toto e faʻamaonia i le taimi lava e maeʻa ai nei mea. Afai o tulaga faapena o le kulūkose e tulaʻi pe pa'ū, e le o lona uiga o le i ai o maʻi ogaoga. O le puipuiga lenei o le tino, lea e fesoasoani ia te ia e foia ai faigata ma tausia le setete o okeni ma faiga e pulea.

E tele mafuaʻaga ogaoga pe a suia le maualuga o le suka i mafuaʻaga ona o togafitiga faʻapitoa i le tino. Afai o le suka i le taimi o se auiliiliga i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le masani, e tatau ona faaitiitia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

E i ai ituaiga o faʻamaʻi e aafia ai maualuga maualuga o suka i le taeao ma isi taimi o le aso:

  • epilepsy
  • taʻavale
  • faiʻai le faiʻai
  • mu
  • tiga tiga
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • gaioiga
  • fusi
  • togafiti o le ate.

Suga o le Tino o le Tagata: Tausaga Tausaga

O le suʻega suʻega o se mea e tatau ai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai le maʻisuka.

Mo le vaega lona lua, e tutusa lava le taua o le faia e le aunoa o se suʻega toto i tagata matutua ma tamaiti ina ia puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e sili atu le tele o kulukose o le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Ae ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona i ai i le tagata le suka.

O le ofoofogia o le taeao

Maʻi poʻo le faʻalavelave o taeao o tagata maʻi ma le maʻisuka e masani ona matauina i le vaitaimi o le pala, pe a tutupu suiga suiga. I nisi tulaga, o le syndrome o le matua, e taua tele le iloa o le a le mea e fai.

O le tino o le tagata ua mamanuina ina ia mafai ai i le taeao ona maua nisi o homone. O le tuputupu ae o le hormone e tupu foi, o lona maualuga aupito maualuga e matauina i taeao po. O le mea lea, i le taimi e momoe ai, o le inisalini na faia e faʻaumatia i le po.

Morning Dawn Syndrome o le tali i le fesili a le tele o le maʻisuka e uiga i le mafuaʻaga e maualuga ai le suka i le taeao nai lo le afiafi poʻo le aoauli.

Ina ia fuafuaina le mafutaga o le taeao o le taeao, e tatau ona e fuaina le maualuga o le suka i le afa itula i le va o le 3 ma le 5 i le taeao. I lenei vaitau, o le finocrine e sili ona aoga, o lona uiga o le maualuga o le suka e sili atu nai lo le mea e masani ai, aemaise lava i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1.

E masani lava, o le suka toto i luga o se manava gaogao o le va o le 7.8 ma le 8 mmol / L. O se faʻamaumauga lautele e taliaina e le mafua ai le popolega. E mafai ona e faʻaitiitia le mamafa o le taeao o le taeao o le taeao pe afai e te suia le faasologa o taimi mo le inisiua. Ina ia puipuia se tulaga pe a maualuga le suka i le taeao, e mafai ona e tuuina atu se inisalini o le inisalini faaopoopo i le va o le 22:30 ma le 23:00 itula.

E faʻaaogaina fualaau oona e faʻaaoga ai fualaau faʻatau, lea e faʻatino i le pe a ma le 4 i le taeao. Suʻeina o le tulafono o togafitiga o le inisalini e tatau ona faʻataunuʻuina pe a uma ona faʻatalanoa se fomaʻi.

O lenei mea ofoofogia e mafai ona matauina i tagata ogatotonu. I lenei tulaga, e mafai ona faateleina le kulukose i le aso.

Somoji syndrome ma togafitiga

O le Somoji syndrome e faamatala mai ai le mafuaaga e ala ai le toto toto i le taeao. O le tulaga ua faia e fai ma tali i le maualuga o le suka i le po. O le tino na te faʻasaolotoina le suka i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i le faateleina o suga taeao.

Somoji syndrome e mafua ona o se faʻasologa masani o le inisalini. E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a tele se mea e faʻaaogaina ai e se tagata lenei mea i le afiafi e aunoa ma se totogi e tatau ai ma gaʻo.

A oʻo ina faʻaaogaina tui tetele o inisalini, o le amataina o le hypoglycemia o se uiga lelei. Ua faamatalaina e le tino lenei tulaga o se lamatiaga o le ola.

O le tele o inisalini i totonu o le tino ma le hypoglycemia e mafua ai le faia o hormones counter-hormonal lea e mafua ai le maualuga o le hyperglycemia. O le mea lea, o le tino e foia le faafitauli o le maualalo o le suka i le toto e ala i le faʻaalia o se tali i le tele o le inisalini.

Ina ia iloa Somoji syndrome, e tatau ona e fuaina le kulūkose i le 2-3 i le taeao. I le tulaga o se mea maualalo maualalo i lenei taimi ma le maualuga o faailo i le taeao - e mafai ona matou talanoa e uiga i le aafiaga o le aafiaga Somoji. Faʻatasi ai ma se kulūkose masani pe maualuga atu nai lo le masani i le po, o maualuga maualuga o suka i le taeao e faʻaalia ai le taeao o le taeao.

I nei tulaga, e taua le fetuutuunai o le aofaiga o le inisalini, e masani lava ona faaitiitia e le fomaʻi i le 15%.

E sili atu ona faigata le taulimaina o le Somoji syndrome, talu ai o le tuʻuina atu o le tui o le inisalini e le vave fesoasoani i le maʻisuka.

O faʻafitauli faigata

Afai o gaʻo ma gaʻo gaʻo o loʻo faʻaaogaina i le tele o aofaʻi mo le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, ona faʻateleina lea o le suka i le taeao. O le suia o au mea taumafa e mafai ona faʻaitiitia ai lou suka i le taeao, ma le aloese mai le fetuutuunai o lau inisiua o le inisalini ma isi fualaau o le suka.

O tagata e maua i le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka e ono oʻo i luga le maualuga o le suka pe a faʻasolo saʻo. E taua le tausisia o tulafono faʻavae, mo se faʻataʻitaʻiga, ia tuʻuina ni injections o le umi o le inisalini i totonu o le papa poʻo le ogavae. Injections o na vailaʻau i totonu o le manava e oʻo atu i se faʻaitiitia i le umi o le vailaau faʻasaina, faʻaititia ai lona aoga.

E taua foi le suia i taimi uma le vaega o tui. O le mea lea, o faʻamaufaʻailoga mausali e puipuia ai le hormone mai le masani ona tagofia e mafai ona aloese. Pe a faia le inisalini, e tatau ona pipiʻi le paʻu.

O maualuga maualuga o le suka suka e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, e mafai ona afaina le fatugalemu o le tino. O lenei mea e molimauina e le tele o faʻailoga taua:

  1. faʻanoanoa
  2. faaitiitia i ata faataitai,
  3. le mautonu o le popole.

Ina ia taofia le fausiaina o le maʻisuka pe tausi pea faailoga o le suka i lalo o le puleaina, e tatau ona e pipii atu i se togafitiga maloloina, aloese mai le atuatuvalega mama ma taitaia se olaga ola malosi.

Afai ua faʻamaonia e le tagata le maʻisuka ituaiga 1, ua faʻaalia le puleaina o le inisalini i fafo. Mo le togafitiga o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o le agavaʻa faʻaleʻaleʻa, e tatau ona faʻaaoga fualaau faʻasaina e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini pancreatic.

Oʻuga tuai o le maualalo o le kulukose o le toto:

  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • le mautonu i avanoa,
  • faʻalavelave faʻaosooso.

E faanatinati le siitia o le suka pe afai o le tulaga e umi se taimi. O lenei tulaga e mafua ai le faaleagaina o le faiai o le faiʻai.

Faamatalaga Faaopopo

E masani lava e tatau ona e fuaina oe lava, aemaise i le po. Ina ia faʻamalamalama manino ia fua, e tatau ona e tausia se tusi faʻamaumauga e tusi ai faʻamaumauga uma o suka, o le lisi o aso ma le aofaʻi o fualaau oona e faʻaaogaina.

O le mea lea, o le suka suka e siakiina i taimi taitasi, ma e mafai ona iloa le aoga o fualaau o vailaʻau.

Ina ia puipuia le suka mai le tuputupu ae, e tatau ona i ai pea oe i lalo o le vaavaaiga a lau fomaʻi. O faatalatalanoaga masani o le a fesoasoani e faasaʻo ai faaletonu o togafitiga ma lapatai atu i le fausiaina o faafitauli matautia.

E mafai foʻi e le tagata gasegase ona faʻatau se pusa penisini o le insulin, lea e faʻafaigofieina ai le faʻamautuina o fualaau ma le puleaina.

O mafuaaga o le hyperglycemia o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

O le uiga o "taeao o taeao" i le maʻisuka

Ina ia amata lou aso, e maua e lou tino se "valaau" mo le fafagu mai hormones o lou tino. O nei hormones o le tuputupu aʻe e taofia ai le inisalini, lea e mafua ai le maualuga o kulukose o le toto mai le 4 i le 8 i le taeao. E le gata i lea, o le isi glucose e faʻamalolo mai le ate e fesoasoani ai i lou tino ia ala.

Afai o maualuga lau maualuga o le suka i lou taeao, ia talanoaina lenei mea ma lau tausi soifua maloloina. Atonu e te manaʻomia le fetuʻunaʻi o lau inisalini o le inisalini pe ave vailaʻau e faʻaititia ai le faʻamalolo o le kulukose mai le ate.

E mafai foi ona e faia ni suiga i au mea taumafa e ala i le tipiina o gaʻo i le 'aiga o le afiafi.

O le isi filifiliga e faʻafetaui ai le faʻamaʻi o le taeao o le taeao o le ala lea i le 4-6 i le taeao ma faʻapitoa le inisalini puupuu e taofia ai le tumutumu o le suka i le taeao. O lenei mataupu e sili ona talanoa ma lau fomaʻi, e pei afai e le saʻo le fuaina o le insulin poo le suka-papa, e mafai ona maua le hypoglycemia.

Somoji syndrome (hyperglycemia posthypoglycemic)

Faʻaigoaina mulimuli ane le fomai o le na faʻamatalaina, o le aʻafiaga Somoji e lauiloa foi o le "hyperglycemia." O lenei maʻi e tupu pe a, i le tali atu i le toto maualalo (hypoglycemia) lea e tupu i le ogatotonu o le po, o lou tino lava ia e tuʻuina atu le glucose i totonu o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le suka i le taeao.

O le Somoji syndrome e mafua ona o le masaniga masani o le inisalini, mo se faataitaiga, pe afai e te faʻapipiʻi tele i le afiafi, e aunoa ma le totogi mo se aofaiga saʻo o mea inu. O le pathogenesis o le aafiaga Somoji e matua faigofie lava:

  1. A oʻo mai le tele o tui o le inisalini i le tino, e tupu ai le hypoglycemia.
  2. Ua faamatalaina e le tino le hypoglycemia o se tulaga matautia i lona olaga.
  3. Ole inisalini ole tino i totonu o le tino ma o le mafuaʻaga o le hypoglycemia e faʻaosofia ai le tino e faʻamalolo ai hormones counter-hormonal, lea e mafua ai le faateleina o le toto toto (ricochet hyperglycemia). O lea e mafai e lou tino ona taulimaina le maualalo o le suka i le toto, ia faʻaalia se tali puipui i le tele o le inisalini i totonu o le toto.

Ina ia iloa Somoji syndrome, e tatau ona e fuaina le suka i le 2-3 i le taeao. Afai o le suka e maualalo i lenei taimi, ma i le taeao na matauina lona siitiaina, o lona uiga o le aafiaga lea o le aafiaga Somoji. Afai o le kulukose o le toto e masani pe sili atu ile masani i le ogatotonu o le po, o maualuga maualuga o le suka i le taeao o le taunuuga lea o le "taeao o le taeao".

Somoji Syndrome Treatment

Muamua lava, e tatau ona fetuutuunai le fua o le insulin, e masani lava ona faʻaititia e le 10-20% i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Somoji syndrome e sili atu le faigata ona togafitia nai lo le suʻesuʻeina, aua i le faʻatinoga, faʻaitiitia le fualaau o le inisalini e le vave oʻo atu ai i se faʻaleleia atili o le maʻisuka. O togafitiga faʻalavelave masani e masani lava - faʻatasi ai ma se faʻaitiitia i le fua o le insulin, e faʻafetaui le paleni o meaai ma faʻaalia ai le gaioiga faaletino. O lenei auala lautele e mafai ai e oe ona sili atu ona lelei le taulimaina o le inisalini masani luga o le maʻi.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso.

E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau).

E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O tagata e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka e tatau ona tofotofoina e le aunoa mo le kulukose. E taua le iloa o le suka suka mo se tagata soifua maloloina ma tulaga taua e faʻaalia ai le maʻisuka ma lona tulaga muamua.

E faʻaaogaina le maualuga o le suka

Ole aofaiga o le kulukose i le plasma toto ua fuafuaina i iunite o le "millimole lita". O fua masani o le suka i tagata e aunoa ma le maʻi ma le maʻisuka na maua i le ogatotonu o le seneturi talu ai e faavae i auiliiliga o le faitau afe o alii ma tamaitai.

Ina ia fuafua le tausisia o tulaga o le kulūkose o le toto, e tolu ituaiga o suʻega e faia:

  • anapogi fua o le suka i le taeao,
  • se suesuega na faia i ni nai itula ina ua uma se taumafataga,
  • fuafuaina o le aofaiga o le hemoglobin glyc

Manatua: o le faʻatagaina masani o le suka toto o se mea e tasi e le faalagolago i le itupa ma le matua o le maʻi.

Faʻasologa masani

O le afaina e aʻafia ai le kulūkose. A maeʻa ona 'ai mea taumafa i le maualuga o meaʻai, o le maualuga o le sugar concentrations e faʻapupulaina uma (e le gata i le maʻisuka) - o se mea masani lea e le manaʻomia ai le gaioiga.

Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le faʻalauiloa o le faʻaaliga e le afaina ona o le gasegase o sela i le inisalini - o lona lava hormone vave ona "aveesea" le sili atu o suka.

I le maʻisuka, o le faateleina o le kulūkose e mafua mai i aʻafiaga ogaoga, e oʻo atu i le maʻi suka, pe afai o se tulaga taua o le mea e nofo ai tumau mo se taimi umi.

O le faailo o loʻo tuʻuina atu i lalo o loʻo faʻamatalaina o le masani o le suka toto ma o se taʻiala tasi mo tamaitai ma alii:

  • ao lei faia le taeao - i totonu o le 5.15-6.9 milimili i le lita, ma i tagata gasegase e aunoa ma se togafitiga - 3.89-4.89,
  • ni nai itula pe a maeʻa se meaʻai poo se taumafataga atoa - o le suka i se suʻega toto mo le maʻisuka e le sili atu nai lo le 9.5-10.5 mmol / l, mo le malolo - e le sili atu i le 5.65.

Afai, i le leai o se lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka pe a uma se taumafataga maualuga-carb, o le suka e faaalia ai le aoga e tusa ma le 5.9 mmol / L pe a suʻe se tamatamailima, toe iloilo le lisi. O le faailo e faʻaleleia i le 7 millimita i le lita pe a uma ipu ma le maualuga o le suka ma le gaʻo faigofie.

O le kulūkose masani i le suʻega o le toto i le aso i se tagata soifua maloloina e aunoa ma maʻi o le pancreas, e tusa lava po o le a le matua ma le matua, o loʻo tausia i le faasologa o le 4.15-5.35 ma se paleni paleni.

Afai, faatasi ai ma se taumafataga saʻo ma le ola malosi, o le kulūkose e sili atu i le suʻega o le suka i totonu o se suʻega toto i se tagata soifua maloloina, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i togafitiga.

O afea e ave ai le auʻiliʻiliga?

Faailoga o suka i fafine, tane ma tamaiti ile plasma toto e suia i le aso atoa. E tupu uma lenei mea i tagata soifua maloloina ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Anava toto toto: saili mea uma e te manaʻomia.

Faitau pe o le a lona masani, le auala e faia ai se auiliiliga mai se tamatamailima ma mai se vein, ma o le mea sili ona taua - pe faʻapefea ona faʻaitiitia lenei faʻataʻitaʻiga i le fesoasoani o se taumafataga maloloina, ave fualaau ma inisalini injections.

Malamalama pe o le a le mea e tupu i taeao o le taeao, pe aisea e maualuga ai le kulūkose i le taeao i luga o se manava gaogao malosi atu nai lo le aoauli ma le afiafi.

O le anapogi o le suka toto i le taeao: o se tala auiliili

E faʻapefea ona faia se suʻega o le kulūkose anapogi?

E manino lava, e le mafai ona e 'ai i se mea i le afiafi. Ae i le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona faatagaina le manava o le tino. Inu vai ma laʻau tila. Taumafai e aloese mai le faʻafitauli faaletino ma faalelagona i le aso ao leʻi faia le suʻega.

Aua le inuina ava malosi tele. Afai o loʻo i ai se faʻamaʻi manino poʻo le faʻamaʻi i le tino, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina. Taumafai e faʻaaoga lenei mea.

I le tulaga o se suʻega o le suʻega e le manuia, ia e mafaufau pe oe maua le nifo o le nifo, fatuga o fatugaʻo, siama o le urinary tract, poʻo se malulu.

O le a le mea e anapogi ai le toto?

O se tali auiliili i lenei fesili o loʻo tuʻuina atu i le tusiga "O le fua o le toto sugar".

O loʻo faʻaalia ai tulaga masani mo tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi matutua, tamaiti o vaitausaga eseese, fafine maʻitaga.

Malamalama pe faapefea ona ese le kulukose o le toto mo tagata soifua maloloina ma tagata e maua i le maʻisuka. O faʻamatalaga e tuʻuina atu i le tulaga o laulau faigofie ma ata.

E faʻapefea ona ese le suka mai le taumafa ao leʻi faia le taeao?

E leai se eseesega pe a fai e 'ai lau taeao i le vave lava, i le taimi e te ala ai i le taeao. O le maʻisuka e le 'ai i le afiafi pe a ma le 18-19 itula, e masani ona taumafai e vave ai le taeao i le taeao. Talu ai latou te ala lelei ma malolo lelei.

Afai na e 'ai i le leva o le afiafi, o le taeao e te le manaʻo ai e' ai le taeao i le vaveao. Ma, e foliga mai, o le tuai o le 'aiga o le afiafi o le a faʻaleagaina ai le lelei o lau moe.

Faʻapea o le 30-60 minute poʻo le sili atu foʻi e alu i le va o le ala i luga o le taeao.

I lenei tulaga, o le fua o le fuaina o le suka i le maeʻa ai o le ala ma ao le i ai, o le a ese.

O le aafiaga o le taeao o le taeao (vaai lalo) e amata ona galue mai le 4-5 i le taeao. I le itulagi o 7-9 itula, e faasolo ina vaivai ma mou atu. I le 30-60 minute e faʻamalosi e faʻavaivaia. Ona o lenei mea, o le suka o le toto aʻo leʻi 'ai taumafa atonu e maualalo ifo nai lo le taimi e uma ai.

Aisea e maualuga ai le maualuga o le suka i le taeao nai lo le aoauli ma le afiafi?

E taua lea mea o le taeao o le taeao. O loʻo faʻamatala auiliili i lalo. O le suka i le taeao i luga o se manava gaogao e maualuga atu nai lo le aoauli ma le afiafi, i le tele o le maʻisuka.

Afai e te matauina lenei mea i le fale, e le manaʻomia ona e mafaufau i se mea faʻapitoa i le tulafono. O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e le o faʻamautuina, ma e le tatau ona e popole ia i latou.

Fesili e sili atu ona taua: pe faʻafefea ona faʻasalalau le maualuga o le kulukose i le taeao i luga o se manava gaogao. Faitau faʻamatalaga i lalo.

Aisea e maualuga ai le maualuga o le suka i le taeao, ma pe a uma ona 'ai e avea ma masani?

O le aafiaga o le taeao o le taeao o le taeao e muta i le 8-9 i le taeao. O le tele o le maʻisuka e faigata tele ona faʻasaʻo le suka pe a uma le 'aiga o le taeao nai lo le maeʻa o le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

O le mea lea, mo le taumafataga o le taeao, e tatau ona faaitiitia le aoga o le carbohydrate, ma mafai ona faateleina le fua o le inisalini. I nisi o tagata, o le taeao o le taeao o le taeao e faʻavaivaia ai ma vave ona taofi.

Glucose, lea e ulufale mai i totonu o la tatou tino ma meaʻai ma vai inu, o le mea sili lea mo le taumafa o sela ma, sili atu i luga, o le faiʻai.

Faatasi ai ma le tele o mea aoga, pe a fai e lelei le faiga o le endocrine, e teuina i totonu o le ate, pe a tatau ai, ua aveesea.

Tuua Lau Faamatalaga