O tagata talosaga ei ai manaoga faapitoa na faatagaina e ulufale i le quota o le lima iunivesite i le taimi e tasi

Ata: Wavebreak Media / Lory Photo Bank

Na talia e le Setete Duma le lona tolu, faʻamaonia le faitauina o se pili e tuʻuina atu ai le aia tatau i tagata talosaga ei ai manaoga faʻapitoa, oeo mai "i le paketi" i le 10% o le pasene, ia vave faʻaaoga i le 5 iunivesite i le 3. O le tulafono fou ua faʻateʻaina ai le faʻasalaga aiaiga e faʻatapulaaina ai aia tatau a tagata ei ai manaoga faʻapitoa pe a ulufale atu i aoga maualuga mo aoga maualuga ma polokalame faʻapitoa.

E tusa ai ma le parakalafa 52 o le Taualumaga mo le ulufale atu e suesue i polokalame maualuga maualuga, o tagata talosaga e ulu atu i le iunivesite i luga o se tulaga masani e iai le aia tatau e auina atu ai pepa i le lima iunivesite mo ni mea taua se tolu. Ae ui i lea, o tagata ei ai manaoga faapitoa e mafai ona suʻesuʻe i le faʻaalu o tupe faʻavae e mafai ona faʻaaoga mo na o le tasi le tomai faapitoa i le tasi iunivesite. E le gata i lea, o iunivesite taitoatasi e mafai ona faia faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o ulufale mai o se talaaga faʻapitoa po o le faʻaleleia o mea.

E tusa ai ma le faagasologa o loʻo i ai nei mo le ulufale atu i le aʻoga i aʻoaʻoga maualuga, o tagata talosaga ei ai manaoga faʻapitoa o loʻo talosaga mo suʻesuʻega i polokalame faʻapitoa poʻo poloketi faʻapitoa e iai le aia tatau i totonu o le faʻatauvaga ulufale i totonu ole quota. Ae ui i lea, e le pei o le aia tatau e ulufale ai e aunoa ma le suʻeina o suʻega, e le faʻamaonia ai le taliaina, e tusa lava pe na pasia le suʻega ulufale.

I le tulaga o le numera o tagata e le atoatoa le malosi o le talosaga e sili atu i le quota, e mafai ona faia se filifiliga faatauva i totonu oi latou. E le gata i lea, o nisi tagata ei ai manaoga faapitoa o le a talia e le tusa ai ma le suʻega, ae faʻavae i luga o iuga o suʻega ulufale, lea e faia e le iunivesite lava ia. Pe na ia pasia pe leai, o le a lauiloa pe a uma ona tuʻuina atu se talosaga mo le ulufale i le iunivesite talafeagai, ae le o le taimi muamua, pe afai i le mataupu o le faʻatagaina e tusa ai ma le suʻega.

O le tulafono fou ua aveesea nei tapulaa. I le taimi nei, o tamaiti ei ai manaoga faapitoa, tagata e le atoʻatoa le malosi o vaega I ma le II, tagata e le atoʻatoa le malosi mai le laʻititi, tagata e le atoʻatoa le malosi ona o le militili poʻo le gasegase na maua i le taimi o le militeli, e mafai ona faʻaaoga le aia tatau i le faʻatauvaga ulufale i suʻesuʻega i lalo o polokalame o le bachelor ma faapitoa i le faʻaaluina o tupe paketi i le setete i le noatia ma le fai fuafua i le alualu i luma o suʻega o suʻega ulufale e ala i le tuʻuina atu o talosaga i rhinestones i le taimi nei i le 5 iunivesite i le 3 faʻapitoa.

"O le tulafono e faʻavae ai le faʻasalaga aiaiga e faʻagata ai le aia tatau a se tagata e le atoatoa le malosi e faʻaaoga ai se mea faʻapitoa pe a ulufale i iunivesite mo polokalame o aʻoga ma polokalame faʻapitoa," o le tusi a tusitala.

I le taimi muamua, matou te lipotia mai na talia e le Setete Duma se tulafono e faafaigofie ai le ulufale atu o tagata ei ai manaoga faapitoa i iunivesite ma vaega sauniuni. I le taimi nei, pe a faʻatagaina, o le a le talafeagai le tuʻuina atu o se manatu ITU i le leai o ni faʻasalaga i aʻoaʻoga, o le a lava le tusi faamaonia faafomaʻi masani.

Na ma tusia foi na sainia e le Minisita o Aoga ma Saienisi a Olga Vasilyeva se poloaiga e teuteu ai le Taualumaga mo le ulufale atu i suesuega i polokalame faaleaoaoga o aoga maualuga. E tusa ai ma lenei faʻatonuga, mo manumalo i fomai tomai tauvaga, o tagata e le atoʻatoa le malosi o le mafaufau o le a maua ni faʻamatalaga faaopoopo pe a talia le taliaina.

I aso nei, o tagata e le atoʻatoa le malosi o le tino ei ai le aia tatau e ulufale ai i fafo atu o le tauvaga i totonu o le quota o se iunivesite.

Ae e le faʻamaonia ai le lesitalaina o se tagata talosaga o ia lea ua pasi manuia le suʻega ulufale. O le numera o tagata talosaga ei ai manaoga faapitoa e sili atu nai lo le quota, o lea o loo faia ai se tauvaga faaopoopo i totonu oi latou.

O le tulafono fou, e tusa ai ma le auaunaga a le Setete State Duma, e faʻaitiitia ai le faʻatapulaaina o aia tatau a tagata ei ai manaoga faʻapitoa pe a ulufale i aoga maualuga mo aoga maualuga ma polokalame faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga