O le a le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 (e le o le insulin)

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi o le endocrin lea o loʻo i ai pea le faateleina o le suka i le toto. O le faʻamaʻi e aliali mai i suiga i le cellular ma le mea e mafai ona gafatia i le kulukose e gaosia mai siama palacreatic. O lenei ituaiga faʻamaʻi e sili ona taatele.

O le a le maʻisuka ituaiga 2

Ituaiga 2 maʻisuka, o le a? O se fesili talitutusa e masani lava ona tupu aʻe i le ofisa o le fomaʻi pe a faʻaalia e le tagata maʻi se maʻi. O faʻafitauli e tupu i le va o le 40-60 tausaga. Ona o lenei mafuaʻaga, e masani lava ona taʻua o le faʻamaʻi o tagata matutua. E taua le matauina i tausaga talu ai nei, o le maʻisuka ituaiga 2 ua laʻititi, ma e le o se mea fou le matauina o le suka i maʻi e le o le 40.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e faʻaalia i se suiga i le mafai gaʻo o le tino i insulin na faia e tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas. I vailaau, o lenei faagasologa ua taua o le faʻamalosia o le inisalini. Mo lenei mafuaʻaga, ua le mafai e le glucose ona faʻaleleia saʻo le punavai autu o le malosi, suka, i sela, ona o le faʻavaveina o le kulukose i le toto ua faateleina.

Ina ia totogi le leai o le malosi, o le sili atu le suka e natia e le pancreas nai lo le taimi muamua. Ae o le faʻamalosia o le inisalini e le alu i soo se mea. Afai e te le faʻamalosia togafitiga i lenei vaitau, ona i ai lea o le faʻaitiitia o le pancreas ma sili atu le suka o le a faʻaaogaina. O le faasinoala o le suka o le a siitia i le 20 mmol / L pe sili atu, pe a masani le 3.3-3.5 mmol / L..

Laasaga 2 o le maʻisuka malosi.

  1. I le taimi muamua, e faʻaleleia le soifua maloloina o le tagata maʻi e ala i le suia o le meaai, e faʻaaoga ai se pusa o fualaau faasaina i le aso, e maualalo ai le suka.
  2. I le laasaga lona lua, o le maʻi o le tulaga masani lava e masani pe afai e te inu 2-3 capsules i le aso o se vailaʻau o le suka.
  3. O le tikeri lona tolu - e faaopoopo atu i vailaʻau e faʻaititia ai le suka, o le inisalini e faia.

Aʻo laʻititi le maualuga ole maualuga o le kulukose i luga o le kulūkose, peitaʻi e leai se faʻafitauli i ni faʻafitauli, o lenei tulaga ua taʻua o le taui. Fai mai lenei mea o loʻo mafai lava e le tino ona taulimaina faʻafitauli o le gaʻo gaʻo.

Mafuaaga o le faamai

O le faʻavaeina o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaosofia ai le tuufaatasiga o se mea e mafua mai ma mafua ai ona aafia ai le tino i le olaga atoa. I le matua o le matua, o se aʻafiaga leaga e faʻaitiitia ai le lagona o sela i le suka, o se taunuuga e le lava ai le insulin.

O fomaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e leʻi fuafuaina auiliiliga auiliili, ae e tusa ai ma suʻesuʻega o loʻo iai nei, o le maʻi e atiaʻe e ala i le fesuisuiai o le leo poʻo le malamalama o le masini malamalama o le kulukose.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • oona tele - o le gaʻo i le taimi nei e faʻaititia ai le gafatia o sela e faʻaaoga ai le suka. O le mamafa o se mea e lamatia ai le fausiaina o le maʻisuka ituaiga 2. 1 90% o tagata gasegase e faʻaalia le oona,
  • leai se faʻamalositino - ona o le le lava o le gaosiga o le afi e afaina ai le gaioiga o le tele o totoga ma taʻitaʻi atu ai i le faʻalavelaveina o metabolic process in cell. O se ituaiga o soifua maloloina e auina mai e ala i le faʻaititia o le suka i maso ma lona faʻaopoopoga i le toto,
  • o meaai le lelei o le vaega autu lea i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, lea o loʻo faʻatusalia e le tele o kalori. O le isi mafuaaga o le faʻaaogaina o le tele o le suka faamamaina, lea e vave oʻo atu i le toto, e mafua ai ona osooso i le manava o le inisalini,
  • faʻamaʻi pipisi - ituaiga 2 o le maʻisuka e oʻo i luga o le pancreatitis, faʻaogaina o le tumutumu o le pancreas, pituitary infioriority,
  • togafitiga o le gasegase masani - o faʻamaʻi sili ona matautia faʻamaʻi pipisi, hepatitis, herpes.

I faʻamaʻi, o mafuaʻaga autu e aʻafia ai le tetee atu i le suka, o aʻafiaga ia o hormones i le tuputupu ae, taʻaloga, itupa (ituaiga 2 o le maʻisuka e sili ona taatele i tamaitai), ma le oona tele.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

O le mea e masani ai, o faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 2 e leai se ata manino, ma o togafitiga e mafai ona maua i na o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i fale suesue mo le gaogao gaogao.

E masani lava ona amata ona fausia le maʻisuka ituaiga 2 i tagata pe a uma le 40 oe maua le tele o meaʻai, maualuga toto maualuga ma isi faʻaʻailoga.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e pei ona taua i lalo:

  • lagona o le galala, gutu malulu
  • mamafa tele
  • vevela paʻu
  • vaivaiga maso
  • afaina
  • manua e le lelei le malosi.

E ono le mafai e le tagata gasegase ona matauina faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi umi. E lagona e le tagata maʻi nei faʻaʻailoga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • itiiti le gutu
  • vevela paʻu
  • fiainu
  • maʻi pipili i luga o le paʻu, mumu mucous,
  • vevela,
  • tigā tigā
  • tofo le nifo
  • faʻaititia le faʻaaliga.

O le mea lea e taʻu mai ai o le kulukose, e aunoa ma le ulu atu i totonu o sela, e alu i totonu o puipui lapoa, e ala atu i pores o le epithelium. Ma luga o le kulukose, o le gaosia lelei o siama ma sigi e tupu.

I le le lava o le suka i gaʻo, faʻalautele le manava, maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase e faʻaalia ona o le fiaai 2 itula talu ona 'ai. Po o le a lava le faateleina o le faaaogaina o caloric, o le masini e tumau pea pe o le faaitiitia foi, talu ai ona e le o gaʻo le suka, e alu ese ma le urine.

O teine ​​ma fafine faʻatasi ma le ituaiga lua o faʻamaʻi o loʻo feagai ma le au faʻapitoa, tama ma tamaʻitaʻi e mafatia i faʻamaʻi pipisi. E tele gasegase e matauina le tingling i tamatamailima, o latou vae ua le mautonu. A maeʻa ona 'ai, e ono lagona e le tagata maʻi le maʻi, e mafai ona matala le vulu. O loʻo i ai le faateleina o le toto toto, o le ulu o le ulu, o le vevela e masani ona faʻalavelave.

O faʻafitauli faigata

A maeʻa ona maua le maʻisuka o le maʻisuka-ole maʻi ole maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina i le pulea faifai pea o le kulukose i totonu o le toto, faʻaaogaina fualaau faʻasaina e maualalo ai le kulukose, mulimuli i le laulau togafiti ma faʻaumatia masaniga leaga.
E tatau ona malamalama o le faateleina o le taua o le suka e afaina ai le vaʻa, e mafua ai faʻafitauli eseese.

O le tausisia o le maualuga o le suka, o le aʻafiaga o aʻafiaga leaga o le a matua faʻaitiitia.
O faʻafitauli ua vaevaeina i ni vaega - aʻoaʻoga gasegase ma le masani.

  1. O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le gasegase gasegase e aofia ai se coma, o le mafuaʻaga o loʻo taoto ai i le malosi o le faʻasalaga o le maʻi. E tupu lenei mea pe a iai le maualuga o le inisalini, o le solia o le taumafa ae le o le faʻaaogaina, le le pulea lelei o vailaʻau faatonuina.
  2. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo faʻatupulaʻia malie le umi o le taimi.

O le maʻisuka e le o le inisalini e faʻamanuiaina i le tele o faʻalavelave tumau e vaevaeina i ni vaega.

  1. Microvascular - ei ai le liona i le maualuga o vaʻa laiti - capillaries, venules, arterioles. Ua afaina le mata o le mata, ua fatuina ai le gasegase e mafai ona malepe i soo se taimi. O nei faʻafitauli e mafua ai ona leai se faʻaaliga. E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻaleleia le maualalo.
  2. Macrovascular - afaina tetele. O le siama o le myocardial, o le faiai, o loʻo tupu ai le maʻi vascular vascular. O lenei mea e oʻo atu ai i le atherosclerotic vascular damage, o le i ai o se faʻamaʻi o le 2 faʻapipiʻi e faʻateleina ai le mataʻutia o latou foliga mai e fa taimi. O le taufaamatau o le tipiina o vae i tagata mamaʻi e iai togafitiga e faʻatupulaʻia ile 20 taimi.
  3. Neuropathy - faʻaalia i le faaleagaina o le totonugalemu o le tino. O le Hyperglycemia e aʻafia ai i taimi uma aʻafi o le nerve, faʻalavelave faʻasoesa o meaola oona, ma o le taunuuga lea e suia ai le faʻaliliuga masani o se manaʻoga i luga o filo.

Faʻamatalaga o le maʻi

Suesuega e faʻamaonia ai pe faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka o le tikeri lona lua.

  1. Suʻe toto mo le suka.
  2. Fuaina o le hemoglobin glycated.
  3. Iloiloga o le mimilo mo le suka ma tino ketone.
  4. Glucose toleniga suʻega.

I le amataga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona iloa e ala i suʻega mo le faapaleʻa o le suka. E tele taimi e ave ai le mea. Muamua, ave le toto i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea e le tagata maʻi 75 kalama o le kulukose. A mavae le 2 itula, latou te toe faia se pa. O le faailoga masani o le 7.8 mmol / L i le maea ai o le 2 itula, pe afai o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo matauina, o le tau lea e 11 mmol / L.

Ina ia iloa le maʻisuka ituaiga 2, o le toto e samoa 4 taimi i le 30 minute. O lenei metotia e sili atu le malamalama pe a iloiloina le coefficient o le kulukose i le tali atu i se uta o le suka.

Ituaiga 2 maʻisuka

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2? O le taimi lava e iloa ai le maʻi, o le laulauʻai ma vailaau e faatonuina ia maualalo le kulukose. Afai i le taimi muamua o le faamaʻi o le a togafitia e le tagata maʻi le tuiina, e pipii atu i se taumafataga maloloina lelei, ona faalēaogā lea o fualaau faasaina.

O le tausia o fautuaga uma i luga o le laulau ma le maualuga o le gaioiga, o lona uiga o le maʻisuka 2 o le a le maua ai ni faʻafitauli, lea o le a mafai ai e le tagata maʻi ona lagona le lelei.

Fomaʻi togafitiga

I le maʻisuka ituaiga 2, e togafitia togafitiga ma le faʻaaogaina o meaʻai e maualalo ai le suka e faaosofia ai siama ina ia maua ai le inisalini faaopoopo, ina ia maua ai lona tulaga talafeagai i le toto. Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 ua faatonuina e se fomaʻi o ia foi na te filifilia fualaau lava ia.

E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2? E i ai vaega o vailaau e fesoasoani i le tau faasaga i togafitiga

  1. Biguanides - e mafai ona taofia le gaioiga o le suka i le ate, faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻamamaina o suga mai le gastrointestinal tract. O lenei vaega e aofia ai Glycon, Siofor, Glyukofazh, Glyformin, Langerin. O nei fualaau faasaina e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le lactic acidosis, e aʻafia ai le afaina o vitamini B12.
  2. Glitazones - faamalosia e faʻaaoga le kullukose i totonu o masini. O vailaʻau e mafai ona faʻaopopoina le mamafa ona o le faatumauina o le ola ma le faʻateleina o le tino - Avandia, Roglit, Pioglar.
  3. Faʻaauau o le sulfonylureas - fesoasoani i le faʻaleleia o le suka. Afai e te aveina mo se taimi umi, ona leiloa lea o le aoga - Glidanil, Glidiab, Glucobene.
  4. Goacosidase inhibitors - faʻalavelaveina le malepelepe o siaki i totonu o le manava. O aʻafiaga matuia e mafai ona tupu mai i la latou meaʻai - afaina, afu, manava manava. O vailaʻau na faatonuina Glyukobay, Diastabol.
  5. Inhibitor Protein - mafai ona aveesea le kulukose maualuga e ala i le faʻavave. O loʻo i ai se taufaʻamataʻu o faʻamaʻi pipisi o le gaosiga o manu - Forsig, Jardins, Invokana.

O inisua insulin e faʻamaonia pe a le mafai ona aumai le suka i le masani masani ma vailaʻau. O lenei faagasologa ua matauina ma le alualu i luma o le faamai, faatasi ai ma se faaitiitia o le tuufaatasiga o lana lava hormone.

E faʻamaonia le togafitiga o insulin i le mulimuli i se taumafataga ma faʻaaogaina fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le kulūkose, o le faasinoupu o le hemoglobin glycated o le a sili atu i le 9%.

Fofo faʻapitoa mo le maʻisuka

O loʻo i ai laau ma oloa e aʻafia ai le taua o le toto toto, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini e tamaʻitaʻi o Langerhans.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e faia e faʻaaoga ai mea nei:

  • afamona - o le tuufaatasiga o loʻo i ai vailaʻau e afaina ai le faʻaleagaina o metabolic process. E fautuaina le Tea i le faaopoopoina o se sipuniti o mea manogi,
  • chicory - fautuaina mo le faʻaaogaina o se faʻasologa o le maʻi. O loʻo i ai minerale, o suauu taua, vitamini B1, C. Chicory ua fautuaina mo le maualuga o le toto maualuga, o le i ai o pusa lapisi, ma eseese faʻamaʻi pipisi. I le faʻaaogaina o chicory, decoctions ua saunia e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino ma aveesea ai le popole,
  • lanu moana - faatasi ai ma le auai o le oloa o loo i ai fualaau faasaina e togafitia ai le maʻi. O teuteuga e faia mai lau lanu lanu moana - ua tumu se sipuni o le oloa i le vai ma aumai i se vevela. Inu le susu i le 2 itula 3 taimi i le aso.

Isi togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e pei o se monotherapy e le aumaia le aoga. O lenei metotia e lagolago, ausilali, faʻatasi ma vailaʻau.

O meaai mo le maʻisuka e maualuga le 2 tikeri

O le aʻafiaga o suiga o meaʻai i le maʻisuka ituaiga 2 o le tulafono faatonutonu o meaʻai e ulufale atu i le gastrointestinal tract. O le a le ituaiga o meaʻai e manaʻomia mo le tagata maʻi, e fuafua e le fomaʻi taitoatasi, ma mafaufau i le ogaoga o le faʻamaʻi, pathologies faʻapitoa, tausaga.

I le maʻisuka ituaiga 2, o taumafa ma togafitiga e aofia ai ituaiga eseese o laulau o mea taumafa, lea e faʻaaogaina i le leʻo-insulin-dependent - Numera 9, taumafa-maualalo. E eseese i latou i auiliiliga, ae e tutusa i latou e matua faatapulaaina le faaaogaina o gaʻo. E faʻaaoga lenei mea i mea taumafa o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi vave.

  1. Suafa faamamaina.
  2. Faasao
  3. Fale faʻafiafia.
  4. Sukalati
  5. Pulu tao.

I le faʻaopopo i le faʻaitiitia o le maualuga o le carbohydrate, latou te taumafai e faʻaitiitia le mamafa, talu ai o le mamafa o le tino o se mea lea e faʻateleina ai le atinaʻeina o togafitiga.

Afai e atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2, o faailoga ma togafitiga i gasegase o le a ese e tusa ai ma uiga patino o le tino. E taua le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ina ia puipuia ai faʻafitauli.

Tusa 2 le maʻisuka malosi

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻaalia i le matua. Ae ui i lea, e tusa ai ma WHO, o le numera o tagata gasegase ao laiti o latou tausaga talu ai nei.

Ae paga lea, o le ituaiga 2 e le aofia ai togafitiga insulin

  • o se tagata e masani ona taumafai e pusa le maʻisuka ituaiga 2,
  • fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka ile aiga
  • tagata e maualuga lona toto
  • tagata e maualuga le maualuga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona matautia, talu ai i le uluaʻi taimi, e mafai, sei vagana ai sina maualuga le sukaAua le tuuina atu ni faailoga.

Ae o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli:

  • Matelaina o le maʻisuka toe foʻi. Faʻaleagaina faʻaletonu: muamua, capillaries, ona faʻalogo ma nasu fila i totonu o le paʻu o le cell.
  • Mateʻo le neuropathyaemaise o neura lautele. O se masani masani o le maʻisuka. O le afa o tagata gasegase e iai se faʻalavelave.
  • Maʻisuka Nifropathy - O le mea lea ua le mafai ona maua, ua faʻaalia i le faateleina o le protein na faʻaaogaina i le urine.

Faʻafitauli o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM)

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) na mafua mai i le faʻaaogaina o le inisalini ma le tetee atu i lana gaioiga. E masani lava, o le faʻamalositino autu o le inisalini e tupu faʻafuaseʻi, i le tali atu i se avega o le kulukose. I maʻi gasegase e leai se inisalini (NIDDM), ua faʻavaivaia le faʻamalolo o le inisalini o le inisalini, o le tali i le utaina o le kulukose e le lava, ma ua maualuga le maualuga o le inisalini, e ui lava e laʻititi ifo nai lo le hyperglycemia.

Muamua muamua e aliali mai hyperglycemia ma le hyperinsulinemia, lea e amataina ai le atinaʻeina o le maʻisuka e le o insulin-mitusitus (NIDDM). O le hyperglycemia faifai pea e faʻaitiitia ai le lagona o le islet b-sel, e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻalēgaina o le inisalini mo se toto o le kulukose toto. E faapena foi, o le maualuga o le eleʻele o le inisalini e taofia ai le inisalini, ma faateleina ai le malosi o le insulin.

E le gata i lea, ona o le lagona lelei i inisalini faʻaitiitia, faʻateleina faaselaina o le glucagon, ona o le tele o le kullucagon e faʻaleleia ai le faʻasaʻoina o le kulukose mai le ate, lea e faʻateleina ai le hyperglycemia. I le faaiuga, o lenei taamilosaga leaga e taʻitaʻia ai le maʻisuka e le o le insulin-toto.

Tulaga masani o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka e mafua mai i se tuufaatasiga o vailaau faʻasolosolo ma mea tau le siosiomaga.O manatu e lagolagoina ai le genetic predisposition e aofia ai le eseesega o le fetaui i le va o masini monozygous ma dizygotic, faatupulaia o aiga, ma eseesega o le masani ai i tagata eseese.

E ui o le ituaiga o tofi e taua o telefactorial, o le iloagofieina o genes sili, ua afaina i le aafiaga o le matutua, ituaiga, ituaiga, tulaga faaletino, meaʻai, ulaula, gaʻo ma le tufatufaina atu o gaʻo, ua ausia ai le manuia.

Gini atoa siaki na faʻaalia ai o tala faʻamatalaga faʻamalosi o le apam puupuu e toe fai i totonu o le tala o le faʻaliliuga TCF7L2 e fesoʻotaʻi vavalalata i le gagana Icelandic e leai se inisalini e faalagolago ile maʻisuka. E tusa ma le 1,5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e 38% o le faitau aofaʻi ma le homozygotes (7% o le faitau aofaʻi).

Maualuluga lamatiaga i luga o suauʻu, TCF7L2 na maua foi i le Katoliko ma Amerika faʻamaʻi maʻi. O le aʻafiaga o le NIDDM e fesoʻotaʻi ma lenei polokeli e 21%. TCF7L2 faʻapipii se mea na tusia i le faʻamatalaga o le hormone glucagon, lea e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose toto, e faʻafeagai ma le gaioiga o le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose toto. O le siakiina o vaega Finnish ma Mekisiko na faaalia ai se eseesega eseese, o le fesuiaiga o le Prgo12A1a i le gene o le PPARG, lea e manino lava mo nei tagata ma e maua ai le 25% o le lamatiaga o tagata i le NIDDM.

Faateleina taimi faʻaleleia O le Proline e tupu i le tele o le 85% ma mafua ai se laʻititi laʻititi i le lamatiaga (1.25 taimi) o le maʻisuka.

Gene PPARG - O se sui o le aiga o le talipupuni o le hormone ma e taua tele mo le faatonutonuina o le galuega ma le fesuiaiga o sima gaʻo.

Matafaioi mea moni e aofia ai le le itiiti ifo i le 100% le fetaui i le masaga monozygotic, eseesega i tufatufaina atu i tagata lautele foliga tutusa, ma mafutaga ma ituaiga olaga, meaai paleni, afaina, maitaga, ma le atuatuvale. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e ui lava o le genetic predisposition o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka e ola i le insulin, o le faʻamaoniga o faʻamaʻi o le maʻisuka e maʻi le maʻisuka (NIDDM) e maualuga lona faalagolago i le aʻafiaga o mea tau le siosiomaga.

Phenotype ma le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-mitusitus (NIDDM)

E masani lava o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) e tupu i tagata gasegase mai le vaeluaina poʻo le sili atu foi, e ui o le numera o tamaiti maʻi ma tupulaga talavou o loʻo faʻatupulaia ona o le faateleina o le fuainumera o le mamafa ma le le lava o le malosi i tupulaga talavou.

Ituaiga 2 maʻisuka ua amata lemu ma e masani lava ona maua i le maualuga o le kulukose ma se suega masani. E le pei o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) e masani ona le atiaʻe le ketoacidosis. O le mea e masani ai, o le atinaʻeina o le maʻisuka e le o insulin-mitusitus (NIDDM) e vaevaeina i ni vaega se tolu.

Glucose faʻamuamua muamua toto e tumau pea e ui lava i maualuga maualuga o le inisalini, e faʻamaonia ai o gaioiga maualuga o le inisalini e tumau pea le puipuiga i le aafiaga o le hormone. Ma, e ui lava i le faateleina o le maualuga o le inisalini, e tupu aʻe ai le hyperglycemia pe a uma faamalositino. Ma le mea mulimuli, o le faalēaogaina o le inisalini e mafua ai le gasegase o le hyperglycemia ma le ata o le maʻisuka.

E faaopoopo i le hyperglycemia, metabolic faaletonumafua mai i le letesite o le b-cell and the insulin resistance cause atherosclerosis, neuropathy lautele, togafitiga faʻapitoa, taʻavale ma le retinopathy. I se tasi o tagata maʻi e ono e leai se inisalini e maʻi le maʻisuka (NIDDM), faʻalavelave faʻapitoa poʻo togafitiga ogaoga faʻapitoa e manaʻomia ai le faʻanofoina o pito i lalo ifo, tasi e lima e tauaso ona o le atinaʻe o le retinopathy.

Atinaʻeina nei faʻafitauli ona o le genetic background ma le lelei o le puleaina o le tino. O le hyperglycemia masani e mafai ona iloa e ala i le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbA1c). I le vavalalata i mea masani, o le faatumauina o le maualuga o le glucose (e le sili atu i le 7%), faatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le HbA1c, e faaitiitia ai le lamatiaga o le 35-75% ma e mafai ona faalauteleina le umi o le olaga, lea e tusa ma le 17 tausaga talu ona faavaeina suʻesuʻega mo ni nai tausaga.

Faʻapitoa mea faʻapitoa faʻaaliga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka:
• Tausaga o le amataga: mai le laʻitiiti i le matua
• Hyperglycemia
• Le maualalo o le inisalini
• Resulin Resistance
• oona
• Acanthosis o le paʻu o le paʻu

Togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM)

Tetee mamafa o le tinoO le faateleina o le tino ma gaioiga o mea taumafa e fesoasoani i le tele o tagata gasegase e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) e faʻalauteleina le faʻaleleia o le inisalini. O le mea e leaga ai, o le tele o tagata gasegase e le mafai pe leai foi se suiga tele o latou olaga ina ia mafai ai ona faaleleia atili, ma manaʻomia togafitiga ma fualaau oona, e pei o sulfonylureates ma biguanides. O le lona tolu o fualaau o vailaʻau faʻasaina, o le thiazolidinediones, e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin e ala i le fusia i le PPARG.

E mafai foi ona e faʻaaogaina le lona fa fualaau faasaina - inhibitors α-glucosidase, faia e ala i le faagesegeseina o le intestinal absorption of glucose. O nei fualaau o fualaau faasaina ua faamaonia e avea o le monotherapy mo le maʻisuka e le o le insulin-mitusitus (NIDDM). Afai e le taofia e se tasi le atinaʻeina o le maʻi, e mafai ona faaopoopo se vailaʻau mai le isi vasega.

Lauga o le toto sauniuniga e le o le aoga i le ausiaina o le kulukose e pei o le paʻu o le mamafa, faʻalauteleina o le tino, ma suiga o meaʻai. Mo le ausia o le kulukose ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli, o nisi tagata gasegase e manaʻomia le togafitiga o le inisalini, peitaʻi, e faʻaleleia ai le inisalini, faʻateleina le hyperinsulinemia ma le gaʻo.

Risks of heritage of non-insulin-dependents mitusitus (NIDDM)

Tau o le faitau aofaʻi o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo faalagolago tele i le faitau aofaʻi, i le tele o tagata, o lenei lamatiaga e mai i le 1 i le 5%, e ui lava i totonu o Amerika o le 6-7%. Afai o loʻo maʻi le siʻomaga o le maʻi, e oʻo atu i le 10% le faʻalavelave, o le iai o se maʻi maʻi ma isi tikeri muamua e faʻapupulaina ai le lamatiaga i le 20%, pe a maʻi le masaga malezygotic, e oʻo atu i le 50-100%.

E le gata i lea, ona o nisi ituaiga o maʻisuka e leai se inisalini (NIDDM) e pipiʻi i le maʻisuka ituaiga 1, o fanau a matua e leai se inisalini e maʻi le maʻisuka (NIDDM) ei ai le aʻafiaga o le 1 i le 10 mo le totoina o le maʻisuka ituaiga 1.

O se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi. M.P., o se tagata soifua maloloina 38-tausaga, o se American Indian Pima, e felataʻi e uiga i le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM). O ona matua uma na mafatia i le maʻisuka e faalagolago i le inisalini, na maliu lona tama i le 60 mai le infarction myocardial, ma o lona tina i le 55 tausaga mai lona le atoatoa. O se tamā matua ma se tasi o matua matutua na mafatia foi mai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ae o ia ma ona tei laiti e toafa ua maloloina.

O faʻamatalaga faʻamaumauga e masani lava, sei vagana ai se tamaititi afaina, anapogi o le kulukose toto e masani lava, ae peitai, o le faateleina o le inisalini ma le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma ona maua se avega glucose o waha. O nei taunuʻuga e ogatusa ma faʻamatalaga vave o se tulaga o le metabolic, atonu e oʻo atu ai i le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka. Na fautuaina e lana fomai le tagata maʻi e sui o latou olaga, aveesea le mamafa ma faateleina le gaioiga faaletino. O le tagata gasegase na faʻaititia le gaʻo o lona gaʻo, amata le tietie uila e galue ma tamoe i le tolu taimi i le vaiaso, o lona mamafa o le mamafa na paʻu i le 10 kilokalama, ma o lona kulūkose toleni ma le inisalini na toe foʻi mai i le masani.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia


O le mafuaʻaga autu o le faʻaalia o le maʻi o le faʻamalosia o le inisalini - o se faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o sela i le inisalini.

O le pancreas ua galo le mafai gafatia ona maua mai le inisalini masani i tulaga ogaoga o le maʻi.

I le amataga, o le toto o le tagata maʻi o loʻo i ai pea sina inisalini masani, ae ua le toe mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka, talu ai e le mafai ona aʻafia siama i aʻafiaga o le hormone.

O se mea tāua o le gaʻo, lea e faʻapogai ai le tele o meaʻai gaʻo, ma faʻaitiitia ai le lagona lelei o sela, ma e faʻateleina ai le gaosiga o le gaʻo.


O le tulaga o le maua o le maʻi ma maʻi suka o le a maualuga atu:

  • faatasi ai ma se taumafataga le paleni, o le leai o ni elemene taua i meaʻai poʻo le i ai o se aofaiga tele o mea inu i totonu o oloa,
  • mamafa tele
  • faatasi ai ma se olaga ola solo,
  • ma le maualuga maualuga.

Vaega o lamatiaga

O vaega nei o tagata e aofia i le vaega o aʻafiaga:

  • oi latou e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga
  • feʻai
  • fafine na iai ni faʻamaʻi faʻapitoa i le taimi o maitaga, poʻo o ai na fanauina fanau e sili atu i le fa kilokalama,
  • gasegase e maua i le tumutumu o le toto o le gland, acromegaly, poo le tumo pituitary,
  • gasegase i le atherosclerosis, maualuga maualuga, angina pectoris,
  • tagata ua amata ona atiaʻe faʻataʻitaʻiga
  • maʻi faʻatasi ma nisi faʻamaʻi maʻi,
  • tagata ua uma ona iloa le faateleina o le maualuga o le suka ona o se fatu fatu, stroke, eseese gasegase poo le maʻitaga.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 ma metotia mo lo latou naunautaiga

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi e le o faʻatasi ma faʻamatalaga faʻaalia, ma o le suʻesuʻega e mafai ona faʻatuina i le na o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i fale suesue.

E taua tele aʻo lei faia le suʻesuʻega e aua nei 'ai ai i se meaʻai - naʻo luga o se manava gaogao.

Talu ai ona o lenei faʻamaʻi, o tagata gasegase ei ai le tele o faʻafitauli, latou te o atu i le falemaʻi mo a latou togafitiga ma i le faagasologa e foliga mai e mafua mai i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e asiasi atu tagata maʻi i le fomaʻi ona o faʻafitauli o le vaʻai ma e masani lava o le mafuaʻaga o le faafitauli o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

O le tele, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua e tagata e maualuga, toto maualuga ma isi maʻi. E oʻo i tausaga o matua - o le toʻatele o tagata i le fasefulu tausaga.

O faʻamatalaga faapitoa o lenei faʻamaʻi e aofia ai le faʻasolosolo o le po, le lava o le vai i le tino (naunau pea e inu), faʻamaʻi paʻu. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o nei faailoilo ua manatu o le leiloloa lea o peta beta i numera tele, talu ai o loʻo maʻi le faʻamaʻi, poʻo ni faʻamaʻi tuga e pei o se stroke poʻo le faʻaʻau fatu.

O faʻasologa e vaevaeina i vaega nei:

  • toe fetuunai
  • se vaega e mafai ona toe fetuunai
  • laasaga ma faʻamalosi e le mafai ona faʻaaogaina i le gaosiga o le gaʻo.

O tikeri nei o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e iloga:

I le tulaga o se tulaga toʻafilemu, e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le maʻi e ala i le faʻaaogaina o tupe e maualalo ai le suka (tasi lava le capsule), pe ona o suiga taua o meaʻai. I le tulaga o se tikeri maualuga, e faʻamaonia le tulaga, o le a tatau ona faʻapupula le fualaau i le lua poʻo le tolu capsules i le aso. Afai o le faʻamaʻi ua faʻaleagaina, e faaopoopo i le maualuga o le suka, o le a manaʻomia foi ona e faʻaaogaina le inisalini.

O le a le maʻisuka ituaiga 2

I vailaʻau, e lua ituaiga o maʻisuka e iloagofie: o le insulin-dependent ma le non-inisalini. O le maʻisuka ituaiga 2 e le o le insulin e faalagolago. E le pei o le ituaiga 1 faamaʻi, ma le ituaiga 2, o le pancreas e tumau pea, ma o teine ​​o Langerhans (vaega o le pancreas e maua mai ai suauu insulin) e manuia ai a latou galuega.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻaitiitia o le lagona o le inisalini o loʻo maua i totonu o siama.

Aisea e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2: ua maua e saienitisi le mafuaʻaga o le maʻi faʻaleagaina

O le tagata solitulafono o le solitulafono o le horipone adiponectin (GBP-28), na faia e adipocytes - suauu o le tino o meaola o totonu. O le galuega autu o le adiponectin o le malepe o le gaʻo o le tino i le setete o amino acids. O lenei faagasologa e puipuia ai le gaʻo. E le gata i lea, o le hormone e taofia ai le fausia o ni atherosclerotic plate, faʻamaonia le cholesterol, ma faʻaitiitia le ono mafai ona tupu mai le thrombosis.

O loʻo i ai se faʻamalamalamaga saʻo i le va o le adiponectin na maua ma le numera o le tino. O le simaina o se tagata, o le sili atu lea o lenei hormone e gaosia e lona tino. Ma le isi itu: o le mamafa o le mamafa o le tino e fesoʻotaʻi saʻo ma le paʻu o le GBP-28.

O le hormone na maua i le 1994, seia oo i lena taimi, o le faiga o le amataga o le maʻisuka ituaiga 2 e leʻi suesueina ma, e tusa ai ma lea, e le mafai ona togafitia lelei, o lea o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 e tutusa ma le faasalaga o le olaga. O suʻesuʻega lata mai na faaalia ai o le adiponectin e afaina ai le metabolism, ma aafia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O lenei sailiga e maua ai se auala fou e togafitia ai le maʻisuka e le o le insulin.

Adiponectin e aʻafia ai le tele o auala taua, o loʻo faamatalaina ai le numera tele o faʻafitauli i tagata maʻisuka maualalo le maualuga o le hormone. Aemaise lava, GBP-28:

  • e puipuia le fausia o le gaʻo i le ate,
  • tausisia le lumanaʻi sili ona lelei ma le gaioiolosi lautele,
  • e puipuia ai le gaʻo o le falesa mai le teu i luga o totoga o totonu,
  • fesoasoani i le suʻesuʻeina o le atherosclerosis, ona o siama hormone e teu i vascular microtraumas,
  • faʻalauteleina le faʻasaina ma faʻaleleia le paʻu o le mamafa,
  • faʻaitiitia le mumunia o toto toto ma laʻau,
  • puipuia le myocardium mai le necrosis i le tulaga o le le lava o le okesene.

Faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o lenei hormone, ua maʻi ai se tagata, ma o se lavelave o faagasologa ua faalavelave i lona tino.

Le mafutaga o le gaʻo ma le maʻisuka ituaiga 2

O le tagata maʻi o le maʻisuka ituaiga 2 i le tele o mataupu, o le gaʻo visceral. E le o le gaʻo moni lea e teuina i luga ma le pulou pe a maua le mamafa o le mamafa. O le mafuaʻaga o le faʻapupulaina o le gaʻo o le visceral o se faʻataʻitaʻiga lea i le va o meaʻai ma le gaogao o le malosi lea na ulu atu i le tino.

O gaʻo ma gaʻo gaʻo e maualuga le malosi o le malosi, o le mea lea o le manaʻoga mo le falaoamata ma le faʻafiafiaina, faʻalalauina o pateta ma pasta ma saufasi o manu e matua tele lava le mamafa. O le tele o le malosi o le malosi e pasi atu i le tino, o lona uiga, i totonu o le gaʻo ma le gaʻo o le visceral.

  • O le gaʻo pito i lalo o loʻo i ai se fausaga tulaga ese. E tufatufa atu i sulugatiti, pulou, puipui o le manava, i luga o vae o tamaitai. O le faʻataʻotoina o le fuainumera, ae i totonu o tapulaa talafeagai, o sea "toe faʻaleleia" e le o se mea matautia tele i le soifua maloloina. O lenei gaʻo, faʻatasi ai ma se metabolism masani ma meaʻai, e faigofie ona alu pe a sau.
  • O le visceral (abdominal) ituaiga o gaʻo o le tino e matuā matautia lava mai se vaaiga faʻafomaʻi. I nai vaega laiti, e manaʻomia e le tino, aua puipuia ai totoga o le lotoifale mai le faʻaaogaina o masini, ma o se nofoaga faʻapitoa foi i le tulaga o le faʻamalosia o le malosi. Ae o lona sili atu ua avea o se faalavelave mo le tino.

O le gaʻo lapopoʻa e faʻaputuina i lalo o le sera membrane - o se manoa fesoʻotaʻi felafolafoaʻi faataamilomilo totoga taʻitasi. I le tele o tulaga, o le gaʻo abdomina o loʻo i luga o le tino o le tino, o lona uiga, o se uiga iloga o le faafitauli o le manava lea e tupu aʻe, lea e le tutusa ma le talaaga o isi vaega o le tino. E masani lava, o le tele o lea gaʻo e le tatau ona sili atu i le 15% o le aofaiga atoa o le gaʻo o le tino. Afai e sili atu, o le tele o le toto e tafe i totonu o le ate, ma faʻaaogaina i le cholesterol. E i ai se faʻafitauli o le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e oʻo atu ai i le paʻu poʻo le fatu oso.

O le gaʻo o le abdominal e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le faʻamalamalamaina o adiponectin, ma e afaina ai le lagona lelei o sela i le inisalini. O se taunuuga, o se tagata e atiina ae le inisalini ma faʻamalosia le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le eseesega i le va o le ituaiga 2 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1

E ui i le tutusa o igoa ma nisi o faʻamaoniga, ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e eseese ma natura.

Ituaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
O le tele lava o togafitiga aʻo lei atoa le 20 tausagaFaʻatasi i tagata e silia i le 40
Suafa malosi le suāuʻuFaigofie le atinaʻe o le faamai
O le tagata gasegase e matua tele lona mamafaO le tagata gasegase e sili atu lona mamafa
Faʻaalia e tusa lava po o le a le ituaiga tagata maʻiO le taua tele i le atiina ae o le faʻamaʻi o le olaga soifua
O le maʻi e vave ona tupu ma malosi.Leai se faailoga mo se taimi umi.
Inisalini e sili atu nai lo masaniO le inisalini e laʻititi nai lo le masani
O fualaau o le suamalie o le suka e le aogaO mea suamalie e fesoasoani lelei
O le maʻi e le mafai ona faʻaleleiaI le noatia ma le fai fuafua i taumafa taumafa e togafitia
A aunoa ma le inisalini togafitiga, e oti se tagataLeai se inisalini e le tui

E maua mai le maʻisuka mai laʻau suamalie?

Aua nei faʻatusatusa lau lauusiusi o lau tamaititi ma lauusiusi faʻaonapo nei. O latou sili atu ona maualuga-kalori ma leaga. I la latou gaosiga, o gaʻo gaʻo, faʻasao, mea inu e faʻaaogaina, ma o se uta faaopoopo lenei i luga o le paʻu.

O le tuinanau mo tamaiti i taaloga komepiuta e tau atu i le le atoatoa o le tino ma, o se taunuuga, o le faateleina o le gaʻo o le visceral. Ma o ia o le tagata autu autu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, o fomaʻi e le o toe teteʻi ona o tamaiti matutua o le aʻoga e mafatia i se maʻi "matutua".

Vaega 2 o le lamatiaga o le maʻisuka

Saienitisi o saienitisi o le maʻisuka ituaiga 2 o le a tupu 5 faafia ona sili atu i le ogatotonu o le 21 seneturi nai lo le 2000s. E mafua ona o le faʻaleagaina o le siosiomaga, faʻalauiloaina o meaʻai vave, faʻaletonu o le tino, ma le mea moni o le a avea le augatupulaga ma tagata matua o lona laʻitiiti na pasia e aunoa ma le faalavelave mai le komepiuta. I se isi faaupuga, o le vaega o aʻafiaga mo tagata talavou uma o aso nei e le amanaiaina le taumafa lelei ma le taʻalo.

O le vaega aʻafia e aofia ai foi:

Tagata e silia i le 40 tausaga. E ui e taʻitasi tagata taʻitoʻatasi ma ona tino, o le 40-tausaga le matua o le tuaoi lea mo le atinaʻeina o faailoilo manino o le maʻisuka.

  • Tamaitai. A maeʻa le fasefulu, o tamaitai sauniuni mo le moaopao e maualalo ifo ma le itiiti ifo le faʻafefe o hormones i tausaga uma e lagolagoina ai faiga faʻavaomalo.
  • Alii. I le 40 o ona tausaga, e amata ai se tamaʻi lima, lea mo nisi mafuaʻaga e leʻi faʻalogo ai le toʻatele o alii. I lenei vaitau, o le tino tane e faʻaitiitia ai foi le gaioiga o gaioiga.

Faatasi ai ma le amataina o le misa, e oo lava ia i latou na totoe o latou olaga atoa ua amata ona maua le mamafa. O le mafuaʻaga lena, pe a mavae le 40 tausaga, e tatau ona faʻaitiitia le tele o kalori e 'aina ma amata ona mataʻituina le mamafa.

Tagata ei ai le maualuga o le tino mass index (BMI). O se faailoga lea na fautuaina mai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi mo le fuafuaina o le tikeri o le fesootaiga i le va o le tuputupu ae ma le mamafa o tagata. O nei taʻiala e matuā faʻamaonia lava, ona latou te le amanaiaina le tausaga ma le galuega a se tagata. Ae ui i lea, e tatau ona latou tausisi ina ia malamalama pe afea e taofi ma amata ona aveesea le mamafa.

  • I le averesi, o le fuafaatatau e pei ona taua i lalo: (tuputupu aʻe o le cm - 100) ± 10%. I.e. ma le maualuga o le 162 cm, e tatau i se fafine ona sili atu lona mamafa i le 68 kilokalama ina ia le maua ni faafitauli faʻalesoifua maloloina.
  • E taua foi le vavao o le auvae. I tagata, o le maualuga pito maualuga o le 102 cm, i tamaitai - 88 cm. Afai o le puimanava e sili atu le maualuga, o loʻo faailoa mai ai le sili atu o le gaʻo visceral, lea e teuina i luga o totoga.

O le mamafa tele e taʻitaʻia ai le faʻasaina o le gaosiga o le adiponectin, lea e nafa ma le liua o le inisalini i le malosi ma le faʻasalaga i le cell,

Hypodynamia - leai se gaioiga . Taʻaloga ma faʻamalositino faʻatupulaʻia le manaʻoga mo le kulukose musele. I le leai o se gaioiga, o le maualuga o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, lea e mafua ai ona faaitiitia le lagona lelei i le inisalini. O le auala lenei e atiina ae ai le maʻisuka.

Mea e le paleni - o le faʻaauau pea o le "vave" gaʻo. O meaai anapogi, sukalati, meaʻai faleʻai, McGonald's besties, keke, ma sodas e tele lava mea e faigofie ona maua ai gaʻo ma le maso ma sina paʻu pe leai foi. E vave faʻavave le gaosiga o gaʻo i totonu o le toto, faʻamalosia i latou e maua atili inisalini. Afai e te faia lenei mea, o le inisalini o le faʻavaeina.

Faʻalavelave masani. I taimi o mafatiaga, o le tele o le adrenaline e faʻamalolo i totonu o le tino - o le siama o le inisalini siama. O le mea lea, o le tele o le adrenaline i le toto, o le maualuga o le kulukose. E maualuga le maualuga o le suka i le toto, ae le mafai ona maua mai le malosi o le toto. Ole maualuga o le kulukose e mafua mai i fatugaʻo, lea e afaina ai a latou galuega. O lea la e amata ai le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafai ona puipuia e se tagata.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2: faʻamaʻi

O le faigata i le iloa o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻamaʻi lea o le maʻi mo le tele o tausaga. Ae ui i lea, o le vave ona iloa le faafitauli, o le tele o avanoa e tumau ai le maʻi mo se toe malosi.

  • Suʻe toto mo le suka. O le suega sili ona faigofie o le ave o le toto mo le suka. Ua faia i luga o se manava gaogao, ma o le tagata gasegase e ave toto mai se tamatamailima. O le maualuga o le glucose e 3.3 i le 5.5 mmol / L e manatu e masani. O mea uma oi luga, e oo lava i le lua vaesefulu, ua avea ma mafuaaga e popole ai. Ae ui i lea, o sea suʻesuʻega e le o se ata atoatoa. E mafai ona alu le tagata maʻi i lona aso fanau i le aso na muamua atu, ma o auiliiliga na faʻaalia ai taunuuga o le taumafataga. E fautuaina e aua le faalagolago i le faʻamalositino i se aso ao lumanai le foai toto.
  • Fuataga mo le hemoglobin glycemic. Se faʻaaliga sili atu ona manino o le hemoglobin glycemic. E iloagofie ai le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe, ma faʻaalia ai foi tagata ei ai le predisposition i le maʻisuka. O le auiliiliga e faavae i luga o le mea moni e faapea o lela mumu, e aofia ai le hemoglobin, "ola" i totonu o le tino mo le pe tusa o le 120 aso, ona vavaeina ai lea i le vaalele i le bilirubin. I le vaitau lenei, latou te tuʻuina atu le okesene i siama ma aveese le carbon dioxide.

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glycide o loʻo faʻaalia ai le gaioiga o le gaosiga o le gaʻo. Afai o le pasene o le hemoglobin glycemene e maualuga atu nai lo le masani, ae o le suega toto mo le kulukose e tumau pea i le masani, o lenei mea o loʻo faailoa mai ai le uluai laasaga o le atinaʻe o le maʻisuka poʻo vailaʻau.

Endocrinologists i le Diana Medical Center ua fautuaina uma tagata matutua e sili atu i le 40 e faia i taimi uma se suesuega auiliili o le tino ma ia mataʻituina lelei a latou kulukose toto. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona vave iloa faailoga o le maʻisuka ma 'alofia ai faʻafitauli matuia.

Laʻau o le suka toto: masani ma soliga

FaʻamatalagaAliiTamaitai
le masanitogafitigale masanitogafitiga
O le hemoglobin glyc% (oʻo atu i le 30 tausaga)4,5-5,5sili atu i le 5.54-5silia le 5
Le fua faatatau o le hemoglobin glyco% (30 i le 50 tausaga)5,5-6,5silia le 6.55-7silia ma le 7
Laʻu tamatamai lima i luga o se manava gaogao, mmol / l3,3–5,5sili atu i le 5.53,3–5,5sili atu i le 5.5
Suʻega pe a maeʻa le 75 karamu o le kulukose, mmol / litiiti ifo i le 7.8e sili atu i le 7.8itiiti ifo i le 7.8e sili atu i le 7.8
Adiponectin assay, mg / mlsili atu ma le 10itiiti ifo i le 10sili atu ma le 10itiiti ifo i le 10

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 2?

O le mea muamua lava e faʻamatalaina i le maʻi pe a uma ona iloa le maʻisuka o se meaʻai malosi. E le tatau ona sili atu i le 2000 le faʻaogaina o kalori i aso taitasi. I le taimi lava e tasi, o se manatu e pei o le XE (bread units) ua faʻalauiloaina.

1 XE o le 25 kalama o le falaoa po o le 12 kalama o meaʻai gaʻo. O se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona sili atu nai lo le 20 XE i le aso. I le tele o meaʻai, o le masani e faʻaititia i le 10 CB, ma o le mamafa o galuega faaletino e faateleina i le 25 XE.

O le tagata maʻi na te tufatufaina meaʻai gaʻo-mauoa i le ao atoa le aso. O oloa e aofia ai le tele o le XE e aofia ai le meli, apricots mago, paʻepaʻe paʻepaʻe ma le paʻu, meaʻai, pasta, suti. e tusa ai, o nei oloa e tatau ona faʻaaogaina i se auala faatapulaaina.

XE e leai ni iʻa, meaʻai ma fuamoa i mea uma. Laititi XE i fualaau faisua, fualaau aina ma laau afu. Faʻavae i lenei, o le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona aofia ai aano o manufasi ma iʻa, faʻapea foʻi salakeke ma fualaau aina.

Afai o loʻo maua pea le maʻi suka, o le tagata maʻi e faʻamatalaina fualaau.

  • glitazones (Roglit, Avandia) faatelevave le faagasologa o le aveeseina o le kulukose mai sela,
  • biguanides (Langerin, Siofor) faʻalauteleina le lagona o sela i glucose,
  • sulfonylurea o meaola (Glidiab, Glucobene) e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas,
  • inhibitor protein SGLT2 (Invocana, Jardins) aveese le kulukose maualuga mai le tino).

O nei vailaʻau uma o aʻafiaga ogaoga. E le gata i lea, i le aluga o taimi, ua faʻaititia le aoga. I le gasologa o taimi, ma le maʻisuka maualuga, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina injections inisalini, ma o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae i totonu o le ituaiga e le mafai ai ona togafitia 1. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le iloa o le faʻamaʻi i le taimi ina ia amata togafitiga ma taofi le alualu i luma o le maʻi.

O fea e maua ai suega o le maʻisuka i St. Petersburg

Tests mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faia i le fale o St. Petersburg Diana. O iinei e mafai ona e maua ai se ultrasound o le pancreas i luga o se masini fou fou. A maeʻa lena mea, e mafai ona e maua le fautuaga a se tagata poto faʻapitoa.

Endocrinologists i Diana Clinic o loʻo faʻatalanoaina lelei le togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini, faʻatasi ai meaʻai talafeagai, teenaina o masaniga leaga ma gaioiga faaletino faatasi ai ma fualaau ua filifilia.

Fai se taimi atofaina ma le fomaʻi i le 8-800-707-1560, faʻatonu se toe foʻi mai pe faʻatumu le pepa faʻatumu i le itulau!

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa o mea ma taomi Ctrl + Ulufale

ICD-10 numera

I le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi, o lenei maʻi e aofia i le vasega IV ma o loʻo i totonu o le poloka i luga o le maʻisuka (E10-E14) i lalo ole palakalafa E11.


O le vasega E11 e aofia ai le maʻisuka (ma le sili atu ma le leai) i lalo o aiaiga nei:

  • i tupulaga talavou
  • faatasi ai ma le oo mai o le matua,
  • faatasi ai ma foliga vaaia i le matua,
  • pe afai e leai se vavave i le kososis,
  • faatasi ai ma se tulaga mautu o le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le aofia ai:

  • pe a fai o le maʻi e mafua ona o le le lava o mea taumafa,
  • i le taimi o le maitaga, i le taimi o le taimi fanau ma le amataga o le vaitau o le vaʻalele,
  • i pepe faatoa fananau mai,
  • afai ei ai glycosuria,
  • afai e faʻavaivai le faʻapalepale kullukose,
  • faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga mulimuli ane i le maualuga o le insulin toto.

Mataʻutia ma faʻafitauli

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i ai se aafiaga le lelei i luga o le vascular system.

O le maʻisuka o le mafuaʻaga o fatu eseese ma faʻamaʻi pipisi

I le faaopoopo atu i le mea moni e mafai e le tagata gasegase ona feagai ma pathoces o le vascular system of organs, o isi uiga taua e mafai foi ona atiaʻe:

  • lauulu e paʻu i fafo
  • vevela paʻu
  • tulaga pa'ū o fao,
  • anaemia
  • faaitiitia le faitau o le platelets.

O faʻafitauli sili ona ogaoga o le maʻisuka e aofia ai:

  • o le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli i totonu o le toto toto, faʻapea foʻi le tuʻuina atu o le toto i le tino ma le tino,
  • gasegase gasegase ogaoga i le mafaufau,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • toe faʻaleagaina
  • faʻafaigofieina faʻatulagaina o fiva ma tino,
  • le afaina ma le gaʻo i pito i lalo,
  • faigata ona togafitia faʻamaʻi pipisi e mafua mai i siama poʻo sigi,
  • coma.

Faʻamatalaga ma togafitiga

I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a lava lea e mataʻituina ai meaʻai lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o faʻamalositino faapitoa e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau.

E matua taua lava le mamafa o le tino i totonu o tuaoi masani, lea o le a aʻafia ai le toe faʻaleleia o le gaosiga o gaʻo ma le faʻamautinoaina o maualuga o le suka. I le tulaga o isi laasaga o le maʻisuka ituaiga o loʻo fesiligia, ua uma ona manaʻomia vai.

O togafitiga sili ona taatele mo le togafitia o se maʻi e aofia ai:

  • Tolbutamidee aʻafia ai le pancreas ma faʻamalosia ai le faʻamalosia o le inisalini. O lenei fualaau faasaina e talafeagai mo tagata matutua ua gasegase o loʻo i ai se faʻasalaga ma le faʻaogaina o le maʻi. Pe a faʻaaogaina, e mafai ona fai se faʻataʻitaʻiga o le faʻafefe ma le uʻamea faʻasolosolo, i le paʻu o le paʻu,
  • Glipizidefaʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka i tagata matutua, faʻapea foʻi ma tagata gasegase e faʻavaivaia le puipuiga o le maʻisuka ma le leaga o le gaʻo,
  • Maninil, faʻaleleia lagona o tagata faʻalogo e iloa le inisalini. O lenei vailaʻau faʻamautuina le gaosiga masani o le inisalini. I le taimi muamua, e tasi le laulau, ae i le lumanaʻi, pe a manaʻomia, e mafai ona faʻateleina le fua,
  • Metformin, lea e suia ai le faʻamalosia o vailaau faʻasolosolo ona o le faʻamautinoaina o le fua o le inisalini ua noatia ma ituaiga saoloto. E masani ona faʻaaogaina na o gasegase e mamafa tele ma mamafa. O le fualaau faasaina ua solia i le le atoatoa,
  • Acarbose, faʻasaina le faʻapalaina ma le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le tootoo laiti, ma faʻaitiitia ai le malosi o le faʻaopoopoga o le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a 'ai ma le maualuga o meaʻai o gaʻo. O le vailaʻau e faʻasalaina i le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le taimi o le maitaga.

Ituaiga 2 maʻisuka meaʻai


E manaomia e tagata maʻi ona lima pe ono taimi e 'ai i le aso i ni vaega laiti, e le na o le fiaʻai, ae faʻamautuina foi le maualuga o le suka.

E ono faʻaitiitia le tulaga o le hypoglycemia. I le tutusa ai ma lenei mea, e mafai ona 'ai e tolu taimi i le aso, ae le o popole i le taunuuga, peitaʻi, o uiga taʻitasi o le tino o le maʻi e taua tele iinei.

E taua le gauai atu i le faagasologa o le gaosia o meaʻai - aveese le gaʻo mai aano o manu ma paʻu mai moa, ma kuka, faʻaputu i le tao ma le suʻe.

Mea faasaina:

  • sose
  • mayonnaise
  • oloa faʻapipiʻi
  • kulimi mumu
  • puaa puaa ma mamoe,
  • oloa gaosi susu,
  • kulimi malosi i mea maualuga gaʻo.

Faasaoina ma Faasaina oloa

O oloa e faatagaina i ni vaega laiti:

Faʻasaoina oloa:

  • fualaau faisua
  • susu susu ma susu susu gaosiga,
  • leʻu iʻa ma aano o manufasi,
  • cereal based products
  • fualaau faisua ma fualaau aina (pe afai latou te aofia ai sina vaega itiiti o suka, e pei o tamato ma apu).

Glycemic Faasino Filifiliga Meaʻai

O mea taumafa uma ei ai se tasi poʻo se isi faʻamaufaʻailoga igoa, lea e tupu:

  • maualalo (0-55 iunite),
  • ala (55-70 iunite),
  • maualuga (70 iunite pe sili atu).

O mea e maua ai le maualuga o le faʻamaumauga ole vaega e le fetaui mo le maʻisuka, talu ai ona o le faʻaaogaina e mafai ona oʻo atu ai i le faoa faamalosi, ma i le tulaga sili ona leaga, o le tagata maʻi o le a i totonu o se maʻi. Faʻaaogaina e naʻo mataupu e masani lava e le masani ai ma faʻamaonia i le tele o mea.

Puipuiga


Ina ia puipuia le faʻamaʻi, e taua le mulimuli i mataupu faavae o se taumafataga maloloina.

O le taumafaina o meaai e le faʻaleagaina e mafai ona avea o se puipuiga lelei e le gata mai le maʻi o loʻo fesiligia, ae mai isi faʻamaʻi.

E fautuaina e faapea o fuafuaga o loʻo iloiloina e faʻaaogaina e le gata i le faʻaitiitia, ae i le faʻaaogaina o soʻo se mea leaga mai le taumafa. E le gata i lea, e aoga le gauai atu i gaoioiga faaletino. Afai e le fetaui lelei le tino poo le gymnastic mo le maʻi, e mafai ona e filifilia isi avega, e pei o le siva, savali, uila ma le tele.

E sili atu ona savali, nai lo le siitia i luga o felauaiga, faʻagalo e uiga i le elevise ma aʻe i le faasitepu agai i le fola o loʻo manaʻomia.

Vitio faʻatalanoa

I luga o faailo o le maʻisuka ituaiga 2 i le TV e faʻaalia ai "Ola ola maloloina!" Faatasi ai ma Elena Malysheva:

O le maʻi suka, aemaise lava o le ituaiga o loʻo mafaufauina, o se maʻi ogaoga, o mafuaʻaga e leʻo manino mai. Ole taimi ole suʻesuʻega ma le talafeagai o togafitiga e tele sona sao i le tau faasaga i lenei faʻamaʻi, talu ai o le auala lea e mafai ona puipuia ai faafitauli ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga