Iniseti umi

I le togafitiga o le maʻisuka, o ituaiga ituaiga inisalini e faʻaaogaina. E i ai le fuainumera tele o fualaau oona lea e ese mai io latou lava uiga o le inisalini, o lea o nei fualaau faasaina e le o taimi uma e fesuiaʻi.

O ituaiga uma o inisalini ei ai a latou lava gaioiga taimi ma gaoioiga. Ua fuafuaina e le fomaʻi le inisalini e sili ona lelei ma ona ituaiga i tulaga taʻitasi, e faʻavae i le mamafa o le maʻisuka ma faʻamaʻi tutusa.

A o lei amataina le tuiina o tui inisalini, e taua le iloa o ituaiga ituaiga inisalini ma pe o le a le aafiaga o latou i le tino o le maʻi.

Inisalini togafitiga

O le pancreas e faʻamaonia le masani i le 35-50 iunite o le inisalini i le ao ma le po, o le 0.6-1.2 iunite i le kilokalama o le mamafa o le tino. 1 le inisalini e tutusa ma le 36 micrograms (mcg) poo le 0.036 mg.

O le puleaina o le insaline Basal e maua ai le glycemia ma le metabolism i le va o taumafataga ma le taimi o moe. E oo i le 50% o le gaosiga o le inisalini i aso taʻitasi e mafua mai ile insulin.

O le faaselaina o meaai o le inisalini o le maualuga lea o le suka i le toto pe a uma ona 'ai, lea e mautinoa ai le tuueseeseina o le hyperglycemia "pe a uma ona' ai" ma le mimitiina o gaʻo. Ole aofaiga o inisalini taumafa e tutusa ma le aofaiga o meaʻai gaʻo.

O le gaosiga o le inisalini e fesuisuiai e faalagolago ile taimi o le aso. O le manaʻomia mo lenei hormone e sili atu i le taeao, pe a ma le 4 i le taeao, ona faasolosolo malie lea ona faʻaititia.

I le taimi o le aoauli, e maua ai le 1.5-2.5 iunite o le inisalini mo le 10-12 g o gaʻo.

1.0-1.2 ma le 1.1-1.3 iunite ua faʻasaʻo mo se aofaiga talitutusa o mea inu gaʻo i le aso ma le afiafi.

Faʻavasegaina o insulin

Muamua, na faʻaaogaina le insulin o meaola. I le gasologa o tausaga, sa mafai e saienitisi ona maua mai lenei hormone ma le maualuga i le maualuga o le faʻamamaina. I le 1983, sa masani ona faʻaaogaina le inisalini i vailaʻau, ma faʻasaina le inisalini.

O le mataupu faavae o le fatuina o le meafaigaluega o le tuʻuina lea o mea gaʻo i totonu o sela o aʻafiaga e le faʻaleagaina o Escherichia coli poʻo le fefete. A maeʻa ona faʻaalia, o le siama lava ia e maua ai le hormone.

O inisini o aso nei e fesuisuiai i tulaga o le faʻaalia ma le faasologa o mea amino. E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, latou te:

  • tu masani
  • faʻapitoa,
  • monocomponent.

E lua ituaiga o meaai poʻo le inisalini puupuu:

  1. Inisalini puupuu: Biogulin R, NPM, Monodar, Humodar R, Vailaʻau MS, Monosuinsulin MK,
  2. Ole inisalini: Insulin Glulizin (Apidra), Insulin Lizpro (Humalog).

O vailaau uumi po o fualaau faasaina e umi ona galue ma le umi-taimi o insulin. Faatasi ai ma tagata lautele:

  • insulin isophane
  • insulin zinc ma isi.

E iai vailaʻau e aofia ai vailaʻau faʻamaʻi ma fualaau faʻasaʻi - iniseti ua gaosia. E faʻaaogaina mo togafitiga o le insulin i le maʻisuka ituaiga 2.

O iniseti milo ua aofia ai foi i le togafitiga o le maʻisuka masani ituaiga 1.

Ole inisalini

I nisi tulaga, o le inisalini lata mai o se ituaiga inisinia lea e amata ona galue vave pe a oʻo mai i totonu o le tino o le tagata, o lenei mea e tatau mo le encephalopathy. E faʻatupulaia le gaioiga, e masani lava pe'ā uma le itula ma le afa ma e oʻo atu i le fa itula.

Ole inisalini e faʻamalosia pe a uma ona 'ai poʻo muamua. O lenei ituaiga e aofia ai:

  1. Inisalini apidra,
  2. Fou Rapid
  3. Inisalini Humalog.

O aʻafiaga o lenei ituaiga inisalini e iloa e le tele o le maʻisuka. O aʻafiaga pe'ā uma ona faʻaalia le vave faʻaalia pe leai foi. A oʻo mai, e taua le faʻafesoʻotaʻi vave i se fomaʻi.

O fea ituaiga insulin mai avanoa e sili ona lelei, e filifili le fomaʻi i tulaga taitasi.

O latou aafiaga e faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, le umi o le faʻaaogaina ma vaega o loʻo i ai.

Short insulin

O le inisalini pupuu pe faigofie e amataina lana gaioiga pe a uma le 20-30 minute. E faʻatupulaia mo le 2-3 itula i le maea ai o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, ma o le aofai atoa o le gaioiga e 5-6 itula.

O le inisalini pupuu e faia aʻo leʻi faia taumafataga, e tatau ona e taofi le malologa i le va o le tui ma le taumafa i le 10-15 minute.

E talafeagai le taimi o le 'ai e faʻatasi ma le fua faʻatatau o le taimi. Fesuiaiga, genetically modified, insuline puupuu ma aʻafiaga laiti laiti e:

  • Inisiua Totogiina,
  • Humulin Regular "ma isi.

A fesiligia pe aisea e faʻaaogaina ai le tasi pe o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona tali.

O le fua o le insulin e fuafua i luga o uiga patino o le maʻisuka.

Laititi le insulin

Aʻo suʻesuʻeina ituaiga o inisalini, e tatau ona faʻamaonia mea e fai ma le umi o le gaioiga. O nei insulin, o lona aafiaga e 12-14 itula.

E le manaʻomia le inisalini ole sili atu i le 1-2 inisictions i le aso. O le tele o taimi, o le injections e faia i le va o le 8-12 itula, latou te fesoasoani i le 2-3 itula. O lenei aafiaga o le fualaau faasaina e mafua ona o se aafiaga sili atu i le tino o le tagata. O le inisalini ole inumaga e le gata o se inisinia, ae faʻapena foi ona gaosia le genetically.

O le maualuga pito i luga e lagona pe a uma le 6-8 itula. O iniseti le tumau e aofia ai:

  1. Protafan
  2. Faʻamuamua le Humulin NPH,
  3. Humodar br ma isi.

O fea oi latou o le a sili atu ona lelei le lelei ma pe aisea, e filifili ai le fomaʻi, e fuafua i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina. O aʻafiaga e seasea ma pe a maeʻa ona faʻaaogaina.

E uiga i le fevaevaeaʻiga

O le inisalini e mafai ona faʻamalamalamaina i tulaga o le vavaega. O lenei faʻavasegaga e faʻatinoina e ala i le amataga o le vailaʻau.

O se mea e taʻua o povi na maua mai le paluga o povi. O le vailaau e matua ese lava mai le tutusa o le tagata, o mea e afaina ai le tino e masani ona tupu i ai. O fualaau faasaina e aofia ai:

E masani lava ona maua i foliga o inisalini pepa.

Ole vaega o le puaa atonu o se gaoioiga faaumiumi. O lenei ituaiga o mea e ese mai le inisalini o le tagata i se tasi o vaega o amino acids, lea e ono afua ai foi ona toe faʻafoʻi mai le tino.

O le isi mea tutusa o le vailaau o le genetically and engineering. O vaega e maua i auala nei:

  1. o le vaega a le tagata o loʻo faʻapipiʻiina e faʻaaoga ai Escherichia coli,
  2. liua o puaa e suia le amino acids.

Aiseā e sili atu ai lenei mea poʻo lena filifiliga e mafai ona maua pe a maeʻa nisi o taualumaga.

O mea e tutusa ma le inisalini o tagata e aofia ai:

O le vaega mulimuli e aofia ai analogues faʻaonaponei o inisalini, lea e aofia ai lona faʻainisinia, o le gasegase faʻavae ma le tagata. O le inisalini tuʻufaʻatasia ua manatu e sili ona talafeagai mo le maʻisuka, talu ai ua faʻaitiitia le faʻaalia o faʻamaʻi ma aʻafiaga. E maua lenei mea ona e leai se polotini.

O lenei faʻavasegaga e maua ai se avanoa e fausia ai se manatu pe o le a le ituaiga o mea o le a aoga i tulaga taʻitasi.

O le tagata osofaʻi ile iniseti

O tagata taʻitoʻatasi o le inisalini e maua ai le maualuga o le toto suka. E mafai ona latou gaoioi umi.

O faʻataʻitaʻiga anamu-hormonal o ia mea, mo se faʻataʻitaʻiga, Sinamlbumin, na faia.

Glucagon e manaʻomia ona amanaʻia o se tagata e tetee i le inisalini. E aofia ai:

  1. adrenaline
  2. cortisol
  3. corticosteroid
  4. e le gata i lea,
  5. fomaʻi feusuaʻiga
  6. tiloseny hormones.

O le inisalini e le faʻamalosi ile vaega, o le fofo sili ona fou mo le maʻisuka.

Fautuaga

Mai fualaau uma o loʻo maua, e tatau ona e filifili i latou e mafua ai le tele o mea e afaina ai ma aʻafiaga. O ia tupe e talafeagai mo le maualuga o tagata o loʻo maua i le maʻisuka.

Ole iniseti manu e le sili ona fiafia ona e iai a latou popo mai fafo. E taua le suʻesuʻeina ma le totoa ia igoa i luga o igoa o oloa. MS o se tasi vaega, o le inisalini sili ona mama. NM o se faʻatusatusaga o le inisalini o le tagata.

O fuainumera "100" poʻo le "50" o loʻo faʻaalia ai le tele o iunite o inisalini i le 1 ml. Afai e silia ma le selau - o le maualuga lea o le insulin o le penphilic. Ina ia faʻaaogaina, e te manaʻomia se peni tui lea e faia ai inisua insulin.

O le auala masani o le tuiina o le inisalini e tele tulaga le lelei, mai le manaʻoga e amata togafitiga insulin, e faaiʻu i le fausiaina o le fefe i inisiua. Sa faʻaauau pea ona atinaʻe e saienitisi ia filifiliga e mafai ona e faʻaaogaina ai se taimi faigofie pe soʻo se isi lava taimi.

O le inisalini ole tautalaga o se atinaʻe lelei, o le tau e maualuga tele. E sili atu le auala i le leai o se manaʻoga e tuʻuina atu inisiua i le aso pe sili atu.

O le inisalini ole tautala, lea e maua e se tagata i meaʻai, e faʻaalia le gaioiga o le suka e ulufale i totonu o le toto. A oʻo ina faʻalautele le maualuga o le suka, e amata ona galue le pancreas ma gaosia le inisalini. Faatasi ai ma oloa gaosia otaota, inisalini e oʻo atu i le ate. O lenei okeni e galue o se pule faatonutonu lea e tufatufa atu le inisalini i le saʻo tatau mo isi totoga.

Mafaufau i ituaiga o inisalini ma o latou aafiaga, e mafai ona tatou taʻua meaai, aemaise lava fualaau faisua ma fua. O le manatu o nei oloa i se auala e faʻamaonia le maualuga o le inisalini i le tino o le tagata.

Fesoasoani i lalo le suka:

Ua siitia le maualuga o insulin:

O le inisalini ua maeʻa e le tatau ona faʻaaogaina. Mataʻituina tulafono o le teuina o fualaau faasaina. O le inisalini tuai e ono aʻafia ai le savali masani ma o le a mafua ai foi:

O le insulin e tatau ona teuina i le vevela o le 2-8 tikeri i se mea pogisa, ae le o le malulu. I lenei vevela, o le vailaau e tumau ai lona uiga faʻapitoa ma le ola.

O le maualuga o le vevela e maualalo ai le ola o le fualaau faasaina. A oʻo ina leaga le inisalini, ona le tatau lea ona faʻaaogaina. O nei mea iloga, e pei o se tulafono, o loʻo matauina i lalo o le gaioiga o le maualuga ma le lulu.

Afai o le vailaau faʻasaisa e faʻasaʻi tasi, ona le mafai lea ona faʻaaoga. Soo se lumps ma suauu i suspensions e faailoa ai e le manaomia le faʻaaogaina.

Tusa lava pe o le vailaau o loʻo i totonu o le kulupu e faigofie poʻo ua tuʻu faʻatasi le inisalini, e tatau ona teuina le vailaʻau mo le ono vaiaso, seia oʻo ina timu. I le taimi lava na tupu ai lenei mea, o le a le toe aoga le vailaʻau.

Inisalini ua faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi poʻo le endocrinologist. Afai oi ai se le atoatoa, ona iai lea o ni faʻamanuiaga.

O faʻamatalaga e uiga i ituaiga insulin e mafai ona maua i le matamata i le vitio i lenei tusiga.

O le a le umi o le inisalini

Mo tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o le inisalini umi o se vailaʻau taua. Ma o lenei faʻamatalaga e le o se faʻavae. Faʻamamaina o le tasi tui e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le maʻi pe a le fesoasoani le fesoasoani i le taimi. O mea uma lava e matua ogaoga mo le tasi mafuaaga - o inisalini inisua e totogi mo le hormone i le tino, lea, ona o togafitiga, ua faamuta ai le aumaia o le pancreas i le aofaiga manaomia.

Afai o le tino i le amataga o le faamai, e masani lava ona manaomia e le tagata maʻi se togafitiga e masani ai ile inisalini pupuu po o le sili atu. I lenei tulaga, o injections e tuʻuina atu i lalo pe a uma ona 'ai.

O le maʻi suka poʻo le suka suka o se faʻaleagaina lea o le tino e fesootaʻi ma se faʻafitauli o le endocrin system. O le ituaiga muamua ...

Afai ua oʻo atu le maʻi i le isi laasaga o le atinaʻe, o ituaiga insulin ua leva ona faʻatonuina i le tagata maʻi, o le faʻaaogaina o le faʻatupega e matua vavalalata ma le taimi ma e manaʻomia ai le sili ona faʻamalosi.

E taua le maitauina o igoa uma o insulin ua faʻateleina ua na o se fomaʻi ua faatonuina, ma ua na o le leai atoatoa o le gaosiga tutoatasi o le hormone e le pancreas o le tagata, ma le vave faʻafuaseʻi o peta peta.

O le maʻisuka ituaiga 2 e taua foi o le maʻisuka e le o le insulin. O se faʻamaʻi tuga lea e mafua mai ...

Pe a faatonuina le fualaau faasaina, e tatau i le fomaʻi ona suesue i tusi a le tagata maʻi, e atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu vaiaso talu ai, ma sili atu i le tasi i le lua masina.

A faʻaaogaina le inisalini umi

Mo le olaga masani, o le inisalini umi e pei o le basal, mo tagata gasegase e maua ai le maʻisuka ituaiga 1, ma se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini ua faʻateleina e pei o le monotherapy.

O le insalini o le Basal o se inisalini e gaosia i le tino i le 24 itula i le aso, e tusa lava po o le a le taimi ma le taimi o le taumafa. Ae ui i lea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, e le mafai e le pancreas ona maua mai le hormone i ni nai fua. O gaioiga o le inisalini umi na tuʻuina i le 1 taimi i le taeao, aʻo leʻi 'aʻai, o nisi taimi e lua. O le vailaau e amata ona galue atoatoa pe a mavae le tolu itula ma tumau ai le aoga mo le 24 itula.

I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o le insaline basal e tatau ona faʻaopoopoga i faʻamaʻi pupuu poʻo le faʻasolosolo.

O le inisalini umi, o igoa ia o loʻo tuʻuina atu i lalo, e talafeagai i mataupu nei:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • faamautuina o le kulukose o le toto i le taeao ao lei faia taumafataga,
  • faatumauina o le tulaga talafeagai o le hormone i le po,
  • faaitiitia aafiaga o se mea e pei o le "taeao o le taeao",
  • puipuiga o ketoocytosis ma le puipuia o suauu peta i le maʻisuka ituaiga 1,
  • faamautuina o le setete o le tino ma lona taofi mai le atinae atili o le faamai i le maʻisuka ituaiga 2.

O le tele o le fua o le umi o le inisalini e naʻo le fomaʻi e fuafuaina, pe a maeʻa se auiliiliga auiliili o le maʻi ma se faasologa o inisiua faataitai. Ina ia puipuia le hypoglycemia i uluaʻi fua, o le maualuga o le hormone e sili ona maualuga. Ona faʻaitiitia ai lea o le faʻaititia o le kulūkose i le toto.

O le inisalini umi lava e taua le faʻaoga tatau. E le fesoasoani, e pei o se fesoasoani faʻafuaseʻi, faʻamautuina le toto toto pe a uma ona 'ai, e pei o le insulin pe puupuu. O ana gaoioiga e le vave tele. O le umi o le inisalini o le inisalini e manaʻomia ai le tausisia o le tulafono ma le faʻatulagaga. O faʻagata mai le taimi faʻatulagaina o le a ono tupu ai ni aʻafiaga ogaoga mo le soifua maloloina o le maʻi, talu ai o le toto o le kulukose o le toto o le a le mausali.

Le lelei ma le le lelei

I le faʻaaogaina o insulini umi, o le tagata gasegase e tuʻuina atu i lona tino le faʻataʻitaʻiga sili ona saʻo o le hormone tagata. O le masani, o le inisalini umi, o igoa ia o le a talanoaina i lalo, ua vaevaeina i ni vaega se lua: o le umi o le gaoioiga e 15 itula ma o le umi o le gaoioiga e oʻo atu i le 30 itula.

I le oʻo atu i le tulaga o le maualuga maualuga i le faʻagesegese o le saoasaoa, o le inisalini o le inisalini e amata ai le paʻu malie lemu e aunoa ma le faia o ni gaioiga ogaoga ma oso ai i le toto o le tagata maʻi. Ma o iinei o le mea sili ona taua e le o le misia o le taimi pe a le aoga le aʻafiaga o le tui ma ulufale i le isi fualaau o le fualaau faasaina. O le inisalini umi e iai ona lelei ma faʻaleagaina e pei o isi fualaau.

  • faigofie faigofie
  • o le togafiti togafitiga e faigofie ma mafai ona malamalama i le tagata maʻi ma ona aiga,
  • ala maualalo o le tuufaatasiga o tomai ma faamatalaga talafeagai mo togafitiga,
  • leai se manaʻoga mo le siakiina pea o le kulūkose toto,
  • pule tutoatasi i luga o le gasegase o le faamai ma le faifai pea o togafitiga e mafai.

  • tulaga mausali o le hypoglycemia,
  • hyperinsulinemia tumau, lea e faʻapupula ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga,
  • matua taumafa ma tui,
  • tupe mama

Suafa Fualaau

O le leai o ni gaoioiga i totonu o le inisalini umi na mafua ona o le i ai o le hormone glargine i lona tuufaatasiga, lea e oʻo atu i totonu o le toto i le lava. Glargine o le paleni o le paleni o le oona ma o lenei vaega e le aofia ai lona fegalegaleaiga ma le paleni paleni o faapaleniuga, o lona uiga. puupuu ma mulimuli ane inisalini.

O igoa sili ona lauiloa o insulin ua leva ona tuuina mai i le laulau ma se auiliiliga auiliili:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Igoa o fualaau faasainaFaatinogaFeʻau
Humulin NPH, Protafan, Insuman, BazalProtamine faʻalauteleina le aʻafiaga o fualaau faasaina. O le gaioiga e oo atu i le 12 itula, e ui i lea, e faalagolago i le fualaau. O nisi taimi o lenei ituaiga insulin e oʻo ile 16 itulaOle inisalini ole igoa ole NPH. Latou te tutusa ma le hormone tagata ma le faʻaopoopoga o le protamine
Levemir, Tujeo, LantusSauniuniga o se tupulaga fou ma le alualu i luma o le gaioiga. I le faʻaaogaina tatau, faʻamautu le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao faagasolo le aso. Faʻesea i le mimilo malie i totonu o le toto ma se paʻu maualalo i le faʻatonugaLong insulin. O nei vailaʻau ua uma ona pasia uma suʻesuʻega a le fale suesue, ua maeʻa suʻesuʻeina ma ua faʻaaogaina lautele i le tofiaina o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 togafitiga o le maʻisuka.
TresibaO loʻo faʻaalia ai le umi o galuega faʻamalosi e aunoa ma se pusa mo le 42 itula. I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, e maualuga lona maualuga nai lo isi vailaʻau. Ae ui i lea, i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o lona aoga e itiiti lava le iloa. O le fualaau faasaina e faʻaleleia lelei le maualuga o le kulukose i le toto i le taeao, ae faʻateleina le avanoa e atiaʻe le hypoglycemia i le aoauli.Ole inisalini umi. E tasi lava le vaega i lenei vaega. O le faʻafouga lenei o le inisalini o tagata, ae sili atu ona taugata.

Faiga lauiloa lauiloa

E ui lava i le tele o filifiliga o insulin, o igoa ia o loʻo tuʻuina atu i luga i le laulau, o le sili ona lauiloa e oʻo mai lava ia Lantus ma Levemir. Sei o tatou vaai pe aisea.

Le fualaau faasaina e masani ona faaaoga e tagata gasegase nai lo isi. E le manaʻomia ona luluina muamua aʻo leʻi tuiina, o le tuufaatasiga o le faʻamalolo e faʻamalamalamaina ma e aunoa ma se faʻamalolo. E maua i foliga o se peni, syringe, kilika, ma le 5-keli. O le i ai o sea filifiliga e mafai ai e le tagata maʻi ona filifili po o le fea filifiliga e taliaina mo ia.

O lenei vailaʻau e faʻamausali le maualuga o le kulukose toto mo le 24 itula. Faʻaavanoa i le pepa o se tui sosoʻo togafitiga faʻasaʻo e lima, ma ni cartridges e lima mo faʻatonuga faʻapitoa.

E taua tele mo tagata gasegase ia iloa e le mafai ona faʻamaʻaisa ia insulin umi. O le soifua maloloina o le 30 masina ma o le vailaau e maua mai na o le faʻauluina.

O le tau e faʻalagolago i le igoa o le inisalini umi-gaioiga. E tatau ona iloiloina lenei mea pe a talanoa ma se fomaʻi ma maua se togafitiga. Ae, e masani lava, ma o lenei mea e malamalama ai, o tagata gasegase e le taʻitaʻia e le tau, ae o le faapalepale tasi o fualaau faasaina.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Faʻapitoa

Faatasi ai ma iniseti o tagata ola faʻataunuʻu, o sauniuniga a Homorap ma Insumad Rapid e tatau ona faʻamaonia. E leai se eseesega i le va oi latou. Na pau le eseesega i totonu o le aofaʻi o mea amino o loʻo tuʻuina atu i lona tuufaatasiga.

O le initaneti o le "anapogi" o meaola e aofia ai vailaau "Insulrap SPP", "Iletin II Regular" ma isi. E sili ona masani ona faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga II. O lona uiga mai lenei vaega o loʻo i ai faʻamalosi ma se isi fausaga, ma o le mea lea e le fetaui mo tagata mamaʻi uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona tuʻuina atu i le tagata le tino e le mafai ona gaosia le lipine o manu.

Faʻaleleia, atunuʻu, teuina o 'insulin' 'puupuu'

Ave le fualaau faasaina i le taimi lava e teʻa ai. I lenei tulaga, o le meaai lea e faʻavaveina ai le faʻaaogaina o le inisalini, o le aafiaga e toetoe lava a vave ona tupu.

"Iniseti" vave e mafai ona faia i le tautala, pe a uma ona faʻaaogaina i se tulaga o le vai.

Afai e faʻatino le puleaina o le vailaʻau, ona tatau loa lea ona tui le inisiua e tusa ma le 30 minute aʻo le i fuafuaina le taumafataga.

O le tui mo tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ua filifilia taitoatasi. Mo tagata matutua, o le fua faatatau e 8-24 iunite i le aso, ma mo tamaiti - e le sili atu ma le 8 iunite.

Teuina fualaau faasaina i le vevela o + 2- + 8 tikeri. Mo lenei mea, o se fata i totonu o le pusaaisa e talafeagai.

Laititi le insulin

O faamaʻi e faʻamalosi e ave vailaʻau e lagolagoina ai le maualuga o le maualuga o le toto. Ae o ituaiga uma o maʻisuka e manaʻomia se ituaiga o inisalini. O le mea lea, o le fualaau faasaina e masani ona faaaoga pe a manaomia e le kulukose se paʻu malie. E mafai foi ona faʻaaoga pe afai e leai se avanoa e faʻaaogaina ai le "inosia" puupuu.

Long insulin

O le vailaʻau faʻapipiʻi ua faʻatagaina e mafai ai e le maʻisuka ona fiafia i le olaga e aunoa ma le faʻalogoina o le faʻafitauli e mafua mai i le toto maualuga. O le a le eseesega i le va o lenei ituaiga o inisalini sauniuniga mai isi ma pe o le a le ituaiga o inisalini ua leva ona galue-ia tatou talanoa e uiga i lenei mea.

O le eseesega tele i le va o le inisalini i lenei mataupu o le aʻafiaga o le fualaau oona e sili atu i le 24 itula.

I le faʻaopoopoga, o ituaiga uma o inisalini e faʻaauau le gaosiga o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi e mautinoa ai le galue umi o le vailaʻau. Latou te faʻatuai foi le gauai o suga. O le togafitiga faʻapitoa e tupu pe a ma le 4-6 itula, ma le umi o le gaioiga e ono oʻo i le 36 itula.

O le umi o le gaioiga e faʻamalosi: o a ituaiga mea o iai

O vailaʻau e sili ona masani ona faʻasoloina o loʻo fuafua e fuafua ma Glargin. O la latou eseesega tele o le faʻaitiitia o le toniga i le suka o le toto.

O inisalini umi-taimi o le Ultratard, Ultralente-yletin-1, Huminsulin, Uma, ma isi.

O vailaau faafomai ua faatonuina e le fomaʻi, lea e sili atu ona fesoasoani e aloese mai le tele o faafitauli i foliga o itu.

Faaaoga ma teuina o fualaau faasaina

O lenei ituaiga inisalini e mafai ona faʻatautaia naʻo le iniseti. E naʻo le ulufale atu i le tino i lenei auala, e amata ona galue. O se tui e tuʻuina i luma, papaʻi poʻo le ogavae.

Aʻo leʻi faʻaogaina, e tatau ona lūlūina le fagu ina ia mafai ai e le faʻafefiloi i totonu ona maua le tutusa lelei. A maeʻa lena, ua saunia mo le faʻaaogaina.

Teuina le vailaʻau i lalo o tuutuuga tutusa e pei o insulin. O sea ituaiga vevela e taofia ai le fausia o laumei ma le gaosiga o le paluga, faapea foi ma le faʻamaʻiina o fualaau faasaina.

Latou te tuiina le inisalini i se tasi taimi, o nisi taimi e faalua i le aso.

Le amataga o le inisalini

Eseesega o le inisalini - e le gata i le taimi o le gaioiga, ae faʻapea foʻi i le amataga. O tapenaga manu ma insulin e tutusa lelei ma tagata e vavae ese.

Ina ia maua mai fualaau mai le vaega muamua, o le paluga o puaa, faapea foi ma povi, o loo faaaogaina. O le natura o le inisalini e maua mai i puaa puaa e sili ona talafeagai mo tagata. O le eseesega i lenei mataupu e matua le taua lava - naʻo le tasi le amino acid.

Ae o fualaau aupito sili ona lelei, o le mea moni, iniseti tagata, lea e masani ona faʻaaoga. O le gaosiga o le oloa e mafai ona faia i ni auala se lua:

  1. O le auala muamua o le suia lea o se mea e le talafeagai ai le amino acids. I lenei tulaga, ua maua mai le inisalini o le semi-synthese.
  2. I le auala lona lua o le gaosia o fualaau faasaina e aofia ai Escherichia coli, e mafai ona tuufaatasia le palatini. O lenei mea o le a avea ma se mea e sili ona manaia.

O sauniuniga e tutusa ma le inisalini o le tagata e tele ona lelei:

  • ina ia maua ai le togafitiga o loʻo manaʻomia, e manaʻomia ai le faʻaofiina o laʻititi laʻititi,
  • o le atinaʻe o le lipodystrophy e seasea ona maua,
  • E le o maitauina le faʻafefe i fualaau faasaina.

Togi o le faamamaina

E faʻatatau i le maualuga o le faʻamamaina, o sauniuniga e vaevaeina i:

  • tu masani
  • faʻapitoa,
  • monocomponent.

O tuʻinanau masani o nisi ia o sauniuniga muamua o inisalini. E aofia ai le tele o le palapalū eleelea, lea na avea ma mafuaʻaga o faʻamaʻi masani faʻafuaseʻi. I le taimi nei, o le faʻasalaga o nei vailaʻau o loʻo faʻaitiitia.

O oloa a le monopik o inisalini ei ai sina aofaiga itiiti o mea le mama (i totonu o tapulaa talafeagai). Ae o insulin monocomponent e toetoe lava a atoatoa ona mama, talu ai o le tele o mea le mama e le tatau ai, e oo lava i lalo ifo o le tapulaa maualalo.

O le eseesega tele i le va o le "puupuu" ma le "umi" inisalini

Long insulinShort insulin
Nofoaga o folasagaO se tui e tuʻuina i le ogavae, aua o lenei tulaga o le fualaau oona e faʻagesegese lemuO le tui e tuʻuina i totonu o le paʻu o le manava, talu ai i lenei tulaga o le inisalini e amata ona toeitiiti galue vave
Taimi taimiE folasia i le taimi lava e tasi (taeao ma afiafi). I le taimi lava lea e tasi o le fua ole taeao, o le injection o le "short" insulin e tuʻuina atuAveina o fualaau faasaina i le 20 i le 30 minute aʻo leʻi 'ai
Meaʻai e fusifusiaO le inisalini "umi" e le fesoʻotaʻi ma le taumafa taumafaA maeʻa le puleaina o le inisalini puupuu, o meaʻai e tatau ona ave e aunoa ma le toilalo. Afai e le faia lenei mea, ona iai lea o se avanoa e atiaʻe ai le hypoglycemia

E pei ona mafai ona e vaʻai, o ituaiga o inisalini (o le laulau o loʻo faʻaalia manino ai lenei mea) e eseese i faʻamaufaʻailoga. Ma o nei uiga e tatau ona mafaufau iai.

Na matou suʻesuʻeina ituaiga uma o inisalini ma o latou aafiaga i le tino o le tagata. Matou te faʻamoemoe o loʻo e maua le faʻamatalaga fesoasoani. Ia soifua maloloina!

Eseesega o le insulin i le amataga

E tusa ai ma lenei mataupu, o ituaiga o inisalini nei e iloga:

  • pusa manu insulin - e maua mai i le paʻu manu. O lenei inisalini e sili ona ese mai le tagata. E masani lava ona tupu mai ni lagona e le masani ai.
  • puaa - na maua mai le pancreas o puaa. E ese mai le tagata i le tasi le amino acid. O le inisalini o le inisalini e masani ona mafua ai ona afaina.
  • tagata - poʻo le, o analogues ole inisalini o le tagata ma inisalini faʻasolosolo. O nei insulin e maua i auala e lua: i le auala muamua, o le inisalini o le tagata o loʻo faʻapipiʻiina e Escherichia coli, ma i le auala lona lua, e maua mai ai le inisalini o le tagata mai le inisalini vein e ala i le sui o se tasi amino acid.

Inisiua manu e aofia ai: Insulrap GLP, Ultralente, Ultlente MS.

O iniseti vavalalata e aofia ai: Monodar K (15.30.50), Monodar pito i tua, Monodar Long, Monosuinsulin, Insulrap SPP, ma isi.

O iniseti tagata e aofia ai: Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin, Humalog, Novomiks, Protafan ma le tele o isi.

O mea sili ona lelei e pei ole inisalini ole inisalini ma inisalini faʻatasi ile tino, e sili atu le faʻamamaina, leai ni aʻafiaga ile insulin o meaola, e le mafua ai ona faʻaalia ni mea faʻafitauli e pei o insulin manu, talu ai e le oi ai le protein mai fafo, e le pei o le insulin .

Eseesega o le insulin o le umi o le gaioiga

E tusa ai ma le taʻiala ma le umi o le gaioiga, o siama faʻasalalau e iloagofie, puupuu, umi le umi, faʻasolosolo le gaioiga.

Ole iniseti ole a amata ona vave galue vave pe a uma le pulega, ausia se pito i tua ile 1-1.5, ma le 3-4 itula mulimuli.
O nei insulini e mafai ona faʻatinoina vave i luma ma pe a maeʻa taumafa. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini i luma ole taumafataga, e le manaʻomia le taofi i le va o tui ma meaʻai.

Ole iniseti e le manaʻomia ai ni faʻaopoopoga faaopoopo i le pito i luga ole taga, lea e sili atu ona faigofie nai lo mea pupuu.

Ole iniseti e aofia ai Apidra, Novo-Rapid, Humalog.

Pupuʻu puupuu e amata la latou gaioiga pe a uma le 20-30 minute, pe a maeʻa le 2-3 itula, o le umi o le gaoioiga e tusa ma le 5-6 itula.
O pupuvaʻa pupuʻu e faia aʻo leʻi 'ai, e masani lava e manaʻomia le taofi i le va o le tui ma le amataga o le taumafataga i le 10-15 minute.

A faʻaaogaina insuline puupuu, e tatau ona maua se meaʻai mo le 2-3 itula pe a uma le iniseti, e tatau ona fetaui lelei le taimi o le taumafataga ma le taimi pito sili ona maualuga o le inisalini.

Pupuʻu pupuu e aofia ai le Tulafonorapid, Himulin Regular, Monodar (K50, K30, K15), Insuman Rapid, Humodar, ma isi.

  • Umi Taimi Umi o insulini

O lenei kulupu e tuʻuina atu insulin, lea e umi le umi o le gaioiga, pe a ma le 12-16 itula.

O le mea masani, i le maʻisuka ituaiga 1, o nei insulin e faʻaaogaina e avea o se fofo poʻo se talaʻaga. E lua (pe tolu taimi) inisiua i le aso, masani i le taeao ma le afiafi ma se vaeluaga o le 12 itula.

O nei insulin e amata ona galue pe a uma le 1-3 itula, oʻo i le pito pe a maeʻa le 4-8 (i le averesi) itula ma mulimuli pe a ma le 12-16 itula.

O le umi o le insulin e aofia ai ia insulin e pei o Protafan, Humulin NPH, Humodar br, Insuman Bazal, Novomiks.

  • Iniseti umi

O nei insulin e avea o se talaaga poʻo se insulin. Tasi (o nisi taimi e lua) tui i aso taitasi e manaʻomia.
O insulin ua leva ona faʻaaogaina mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka.

O a latou suʻega o se uiga faʻapitoa, o lona uiga, a suia le fuainumera o le pulega, o le a faʻaalia lelei le aafiaga ile 2-3 aso.

O le inisalini e amata le galue i le 4-6 itula i le maeʻa ai o le pulega, o le aotelega o le gaoioiga i le 10-14 itula, o lona aafiaga e 20-24 itula.
Faatasi ai ma iniseti e faia i taimi lautele o loʻo i ai "inosia" e leai se aogā, o lona uiga, latou te le tuuina mai se lagomeli taʻitasi, i latou taitoatasi, latou te faia ma le agamalu ma sili atu ona faataitai le faatinoga o le insulin i totonu o se tagata soifua maloloina.

O iniseti umi e aofia ai le Lantus, Monodar Long ma Monodar Ultralong, Ultlente, Ultralong, Humulin L, ma isi.
E leai ni insulin e aofia ai Levemir, Lantus.

Ituaiga o inisalini

Feʻau

Amata amata

Faatinoga pito i luga

Umi o le gaioiga

Ituaiga o homone ma o latou eseesega

O le maʻi suka e mafai ona faʻaaogaina ituaiga eseese o le synthesized inisalini. O siama taʻitasi e mafai ona toe faʻamatalaina e iai ona uiga. Faafetai i nei foliga, e mafai ona filifili se vailaʻau mo uiga taʻitasi o se tino tagata, ae o na mea e masani lava e le mafai ona fesuiaʻi.

O vailaʻau taʻitasi e ese mai analogues i le taimi o lona aʻafiaga i luga o le tino ma vaega o gaioiga. E na o se tagata poto faapitoa (fomaʻi) e mafai ona filifili le filifiliga sili mo le tausiga o togafitiga mo le maʻi, e fuafua i le ogaoga o le maʻi.

O ituaiga autu o le hormone:

  1. Inisalini, lea na maua mai le paluga o lafu povi (povi, povi). O loʻo i ai le 3 amino faʻaopoopoga o meaʻai e le oi totonu o le homone o le tagata, o le mea lea e mafai ai e lenei vailaau ona mafua ai nisi o gasegase.
  2. Vailaʻau e faʻavae i luga o le gland o puaa. O a latou meaola o meaola e sili ona latalata i le homone tagata, sei vagana ai eseesega e na o le tasi le amino acid mai le filifili o le protein.
  3. O le ituaiga e sili ona leaga o le manulele, o le manulele, e tele le eseesega i le tuufaatasiga pe a faʻatusatusa atu i le inisalini o le tagata, o lea e faʻaaoga ai i mataupu sili ona leaga.
  4. O le ituaiga ituaiga hormone pito sili ona talafeagai o le faʻavae tagata. O lenei faʻavae e faia mai le Escherichia coli moni (cell insulin human cells) poʻo le fesuiaiga faʻainisinia o le hormone porcine (sui o le "amino acid" le talafeagai).

O le taimi e faʻaalia ai ituaiga o fualaau faasaina o le tagata lava ia, o lona uiga, o le filifiliga tonu o le hormone synthesized e taua faapitoa mo tagata maʻi taitasi.

E tusa ai ma le umi o le fualaau faasaina, ua vaevaeina i:

    Gaoioiga anapogi (ultra poto). O le vailaau e amata ona galue pe a maeʻa le 15-30 minute ma ausia lona maualuga i 2-3 itula, e oʻo atu i le 6 itula. O le inisalini e faʻaaogaina aʻo leʻi 'ai, i se mea i le 30 minute, faʻamalosiina i se vaega itiiti o meaai mama.

O lenei vaega o hormones e aofia ai vailaau faʻamalosi ma vailaʻau faʻauʻu.

E sili atu ona vave faʻaleleia hormones ma vave faʻaitiitia le suka. E maua i se taimi lata mai ao le i taumafa.

O ituaiga autu o lenei ituaiga vailaʻau e aofia ai:

  1. Humalogist. E faʻaaogaina mo le: maʻisuka 1 ituaiga maʻisuka, faʻasalaga tasi i vailaau faʻapea, vailaau faʻasaina inisalini ma ituaiga 2 faʻamaʻi (i mataupu e le oi ai isi fualaau oona).
  2. NovoRapid. Avanoa i totonu o se atigipusa e iai le volumita o le 3 ml, lea e fetaui ma le anotusi o 300 iunite o le hormone. Me faʻaaogaina e fafine maʻitaga.
  3. Apidra. E faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, e le gata i tagata matutua ma tamaiti e sili atu i le 6 tausaga, e faʻaaogaina ai se pamu faʻavae po o se auala faʻapitoa o le pulega.

Pupuʻu pupuʻu amata la latou gaioiga i le afa itula ma o loʻo galulue malolosi i le 6 itula. E faʻaaogaina aʻo leʻi amataina se taumafataga ile 20 minute. E mafai ona faʻaaogaina faʻatasi ma fualaau faʻamaʻi umi.

O sui autu o:

  1. NM. Inisalini e maua mai i le gaosiga o mea tau inisinia. O loʻo faʻamalosia e ala i tui faʻapipiʻi poo e ala i se vein. E tuʻuina atu e tusa ai ma le faʻasalalauga a le fomaʻi.
  2. Humodar R. O le vailaau faʻasaina o loʻo i luga o se faʻavae tuʻufaʻatasi.
  3. Humulin masani. E faʻaaoga i le amataga o le faʻamaonia o le maʻi, e mafai ona faʻaaoga e fafine maʻitaga.
  4. Monodar. Faʻaaogaina mo le maʻisuka vaega 1 ma le 2 vaega.

O ituaiga uma o fualaau faʻamalosi e lagolagoina ai fuamini e faʻaaogaina aʻo leʻi amataina se taumafataga, ona o le faʻafefeteina o le tino e fesoasoani e faʻavave le faagasologa o le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi i le vave e mafai ai. Hormones o le ultrafast ma le vave faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻatalanoaina, pe a uma ona aumaia i latou i se tulaga malulu.

I le tulaga o le puleaina o le fualaau faasaina, e tatau ona faia sea faiga e le sili atu nai lo le afa itula ao lei faia le taumafataga. O fualaau o fualaau faasaina mo tagata mamaʻi taitoatasi e matua patino lava ma e na o le fomaʻi e auai e fuafuaina. O tupe maua mo tagata matutua e mafai ona aofia ai le 8 i le 23 iunite i le aso, ma mo tamaiti - e le silia le 9 iunite.

O hormones synthesized o loʻo taofia a latou meatotino i le vevela mai le 2 i le 8 tikeri, o lea e masani lava ona teu i totonu o le pusaaisa.

Vailaau

O lenei ituaiga o fualaau faasaina e umi lona aafiaga.

E lua ituaiga o fualaau faasaina:

  • e faʻavae i luga o sela tagata (o latou faʻasinomaga), e pei o: Protafan, Ōtotonu, ma isi,
  • luga o se meaola manu, mo se faataitaiga: Berlsulin, Iletin 2 ma isi.

Ole iniseti ole aoga e faʻaaogaina ile 15 minute pe a maeʻa ona faʻamaʻaina, ae o le aʻafiaga ole maeʻa maeʻa maeʻa pe a maeʻa se taimi taua.

O lenei vaega o vailaau faʻasaina o loʻo aofia ai vailaʻau i luga o se isi vaega galue malosi, mo se faʻataʻitaʻiga, zinc ma isophan.

Faʻaauau le galue

O vailaau o lenei vaega e galue i le tino o le maʻi mo se aso pe sili atu foi. O le tele o fualaau oona ua faia i luga o le faavae o mea tau vailaʻau, lea e fuafua ai ia ituaiga faʻaaliga umi.

"Iniseti" umi e fesoasoani i le tuai o le faʻafefe o le suka i totonu o le toto ma e mafai ona faʻaaogaina a latou aʻafiaga mo le oʻo atu i le 30 itula i le laina.

O ituaiga sili ona lauiloa e aofia ai:

  • o le sili ona lauiloa: Tetee, Glargin (tusa lava pe maualalo le maualuga o le suka),
  • leai se mea e masani ai: Ultralente-Iletin-1, Ultralgon, Ultratard.

Ina ia faʻaitiitia atoatoa le faʻaalia o aʻafiaga e le manaʻomia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani e fuafua le vailaʻau o fualaau faasaina e faʻavae i luga o faʻamaumauga o suʻesuʻega.

"Iniseti" umi "e faia faapitoa e ala i le tui.

O le tulaga e teu ai ituaiga uma o vailaʻau i lenei itu e foliga tutusa. E mafai foi ona teu i totonu o le pusaaisa fualaʻau ma le vailaʻau. E na o le maualalo o le vevela o vailaau e le o se mea e faigofie ai ona fausia ni palulaʻau poʻo ni vaʻa.

Faʻavasegaga o tikeri o le faʻamamaina

O le vailaʻau faʻasolosolo o loʻo faʻapipiʻiina mo manaoga eseese. O le oloa mulimuli e maua i le faʻaaogaina o tikeri eseese o le faʻamamaina.

Lisi o tikeri o le faamamaina o le homone:

Le igoa o le fualaau faasainaFaʻaaliga manino ma auala e faʻamamā ai
FaʻasologaFaʻaiʻuina i le ethanolic acidic, sosoo ai ma le filiga. Ma le isi, o le fualaau faasaina e maua i le faamalu ma le tioata. O le mea o le a mafua ai ona i ai le tele o le mama o le itu i lona tuufaatasiga.
MonopicI le taimi muamua, o taualumaga e tutusa ma le fualaau faasaina o loʻo i luga o loʻo faʻatinoina, ona faʻaaoga lea o le sauniuniga e maua mai i se gel faapitoa. O le maualuga o le faamamaina o loʻo i se tulaga maualuga.
MonocomponentO loʻo faʻamalosia i latou i le faʻamamaina aupito sili ona lelei e ala i le faʻasolosolo solo ma le chromatography e faʻaaoga ai le fesuiaiga o ion. O le mea e mafua ai le mea sili ona mama mai mea leaga.

Lauga Vitio i luga o ituaiga ma le faʻavasegaina o le hormone:

O le eseesega tele i le va o le insulin

Vaaiga iloga o le inisalini puupuu:

  • o se vailaau e ave i le afa itula ao lei faia se taumafataga,
  • mo le vave vave ona gaioiga o le gaioiga, ua tosina atu i totonu ole vaega ole sami i luga o le manava,
  • o le tuiina o le fualaau faasaina e tatau ona o faatasi ma se isi taumafataga ina ia le aofia ai le ono tulai mai o se faamaʻi e pei o le hypoglycemia.

Faʻaaliga manino o le hormone umi:

  • o lenei ituaiga o fualaau faasaina e faia i se taimi faapitoa (i taimi uma i itula tutusa o le taeao po o le afiafi). O le tui i le taeao e tatau ona faia faʻatasi ma le tuiina o le inisalini vave,
  • mo le faʻatuai faʻatuai o le vailaau faʻasaina i totonu o le toto, o le inisiua e faia i le ogavae o le vae,
  • o lenei ituaiga o hormone e le faalagolago i le faasologa o meaai.

Mai uiga o loʻo i luga o vailaʻau taʻitasi, e mafai ona faʻauʻuina o le filifiliga o le inisalini talafeagai, o lona metotia ma le auala e ulu atu ai i le tino e faalagolago i le tele o mea.

Ina ia fuafuaina se ala saogalemu o togafitiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga