Le fua o le inisalini i le toto i talavou ma mea e le masani ai

O le gasegase o le maʻisuka i lona talavou e iai ona uiga. I le taimi nei, suiga o le hormonal e tupu i totonu o le tino, lea e faʻaalia mai i fafo e ala i le saoasaoa o le tuputupu ae faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga feusuaʻiga lua.

O le gasegase o le maʻisuka i lona talavou e iai ona uiga. I le taimi lea i le tino o alu fesuiaiga o mea e tutupu, lea e faʻaalia i le faʻavavevaveina o le tuputupu aʻe faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga faʻailoga lua.

O le tuputupu ae malosi ma le tamaititi e faʻatulafonoina e le tuputupu aʻe o le hormone ma hormones sex, o le gaioiga o loʻo faʻatatau i le isi itu o le aafiaga autu o le insulin - o lea ua taua ai i latou o hormones contra-hormonal. E le gata i lea, i talavou, o le lagona o le musika ma le tino o le tino i le gaioiga o le inisalini e faaitiitia, o lona uiga.

ua faʻamoemoeina le faʻamalosia o le insulin physiological. O se taunuuga fesuiaiga i le suka toto e mafai ona mataituinalea e faigata ona faʻatonutonu.

Inisalini masani i fafine i tausaga taʻitasi

O le inisalini o se hormone popo na gaosia e le pancreas. E i ai se faatosinaga tele i metabolic processes i le toetoe o tino uma o le tino. O se tasi o ana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faafetai i le inisalini, o le faagasologa o le kulukose e maua e gaʻo ma gaʻo maso ua faatelevaveina, o le fausiaina o suauu kulukose fou i le ate ua taofia. E mafua ai se faʻaagaga o le glycogen - o se ituaiga glucose - i totonu o sela, e fesoasoani i le faʻasaoina ma le faʻaleleia o isi punaoa malosi, e pei o gaʻo, pulu. Faafetai i le inisalini, o lo latou vaeluaina ma le faʻaogaina o loʻo taofia.

I le tulaga e le faʻavaivaia le galuega o le pancreatic ma o le gland i le faasologa lelei, e faʻapupulaina pea le tele o le inisalini e manaʻomia mo le masani ai o le tino atoa. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai, e manaʻomia mo le gaioiga sili ona lelei o fua mai, gaʻo ma gaʻo.

I le tulaga e iai mea e le masani ai i le gaioiga o le pancreas, o loʻo i ai se faʻafitauli i le galuega a le tino atoa. O lea ituaiga maʻi e taʻua o le maʻisuka.

Ona o le le lava o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu. I lenei faʻamaʻi, o le pancreatic beta sela e maua ai le inisalini ua faʻaumatia. E le mafai e le tino ona faʻafeiloaʻi meaʻai na sau.

Ina ia faatumauina le tino o le tino, o le tagata maʻi e tuʻuina atu le inisalini "mo meaʻai" aʻo leʻi 'aʻai. Le aofai e tatau ona feagai ma le tulaga lelei o le gaosiga o meaʻai. I le va o taumafataga, e faia foi le inisalini. O le faʻamoemoe o nei inisiua o le faʻamautinoa le masani ai o le tino i le va o meaʻai.

I le tulaga pe a inosia le inisalini i totonu o le tino, ae le lelei lona tulaga, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e tupu.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua faaitiitia le tulaga o le inisalini, ma e le mafai ona i ai le aafiaga manaomia i sulu o le tino. O le mea moni, e leai se uiga ile inisalini. E le mafai ona ia gaosia le kulukose i totonu o le toto.

Faatasi ai ma lenei ituaiga, o fualaau oona e faaaoga e faatosina ai le inisalini e gaoioi ai.

Inisalini Le masani i fafine i tausaga taʻitasi (laulau)

O le maualuga o le toto o le inisalini masani i alii ma tamaitai e tutusa lava, e iai ni eseesega laiti i nisi tulaga.

I taimi e tulaʻi ai le kulūkose i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona gaosia le inisalini. O taimi faapena i totonu o se tino maloloina o le tino e tupu i le taimi o le matua, maʻitaga ma le matua.

O nei tulaga uma o loʻo atagia mai i laulau o loʻo i lalo:

Tinaʻitaʻi mai le 25 i le 50 tausagaFafine i le taimi o le maitagaTamaitai 60 ma le matua
3 i le 25 mced / l6 i le 27 mced / l6 i le 35 mced / l

O le masani o le inisalini i le toto o se fafine e faʻalagolago i le tausaga. I le gasologa o tausaga, e maualuga lona tulai mai.

Le masani o le insulin i totonu o le toto i alii

I tane, faapea foi ma tamaitai, o le inisalini o mea i totonu o le tino e eseese ma tausaga.

Tagata mai le 25 i le 50 tausagaTagata e 60 ma le matutua
3 i le 25 mced / l6 i le 35 mced / l

I le matua, e manaʻomia ai le malosi faaopoopo, o le mea lea, pe a uma le onosefulu i alii, pei o fafine, o le maualuga o le gaosiga o le inisalini e oʻo atu i le 35 mita / l.

Inisalini toto. Le masani i tamaiti ma talavou

Tamaiti ma talavou e fai ma vaega faapitoa. E le manaʻomia e tamaiti le malosi faaopoopo, o le mea lea o le gaosia o lenei hormone e laʻititi laʻititi. Ae i le taimi o le olaga tupu, o le ata e suia tele. Faʻatasi ma le talaaga o le maualuga o le hormonal, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le tupulaga talavou e maualuga atu.

Tamaiti ei lalo o le 14 tausagaTupulaga Talavou ma tupulaga talavou mai le 14 i le 25 tausaga
3 i le 20 mced / l6 i le 25 mced / l

A oʻo i luga ole numera o le inisalini i luga o numera ua faʻamaonia, o lona uiga o loʻo maloloina le tagata. I se tulaga o loʻo iai le homone i luga atu o taʻiala, o faʻamaʻi o le tumutumu o le respiratory tract ma isi totoga e mafai ona atiaʻe i luga o le tele o tausaga, o nei faiga e mafai ona faʻafitia.

Inisalini o se hormone ma lona amio. O le tele o mea e mafai ona aʻafia ai lona tulaga - faʻalavelave, faʻalavelave faʻafuaseʻi, maʻi o le pancreatic, ae masani lava o le maʻi e mafua mai i le maʻisuka o se tagata.

Faʻailoga e fai mai o loʻo i ai le faateleina o le inisalini - faʻamaʻiina, masini malolo, manuʻa faʻamalolo umi, faʻalauteleina o le 'ai, ae i le taimi lava e tasi o se faʻafitauli o le paʻu mamafa.

O le tulaga pe a inisalini lalo ifo o le masani e faailoa ai se gaioiga faʻavavega faaletino pe o se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1. O maʻi pancreatic e tatau foi ona le faʻamaloloina. E tele taimi e faʻaalia ai faʻamaʻi maualuga, faʻavauvau, faʻanoanoa, ita, afu.

E faʻapefea ona iloa le maualuga o le insulin?

E manaʻomia se suʻesuʻega ina ia iloa ai le inisalini. E lua ituaiga autu o auʻiliʻiliga - pe a uma le utaina o le kulukose ma luga o se manava gaogao. Ina ia iloa ai le maʻisuka, e tatau ona e faia nei suʻega uma e lua. O sea suʻesuʻega e mafai ona faʻatautaia i se falemaʻi.

Le fua o le inisalini i le toto o fafine ma alii i luga o se manava gaogao

O lenei auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma o le a sili ona manino le atagia o le mea moni, ua fautuaina e le tatau ona taumafaina a itiiti mai o le 12 itula aʻo lei amataina le toto. O le mea lea, o lenei auiliiliga ua faʻatulagaina i le taeao, lea e mafai ai e oe ona saunia lelei mo foai toto.

O le aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, o meaʻai gaʻo uma, suamalie e le aofia i le lisi o le maʻi, e tatau foi ona faʻamalo le ava malosi. A leai, o le taunuuga e maua atonu e le fetaui ma le moni, lea o le a faʻalavelaveina ai le taualumaga mo le faʻamaonia saʻo.

E faaopoopo atu i fetuunaiga i le lisi autu, i le afiafi o le auiliiliga, e tatau ona taitaia se olaga sili atu ona toʻafilemu - lafoaia taaloga taʻavale, galue malosi faaletino, taumafai e aloese mai aafiaga faalelagona. O le mumusu o le ulaula i se aso ao lei faia le auiliiliga o le a le sili atu.

A maeʻa le moe, aʻo leʻi foaiina atu le toto mo le auiliiliga, e le mafai ona e 'ai pe inu se mea sei vagana ai vai mama. O le toto e aveesea mai le tamatamailima, i se tulaga e seasea maua, ave le toto vevela, ma luga foi o se manava le aoga.

I le faaopoopo atu i suesuega o le toto, e masani lava ona faatonuina e fomaʻi se iloiloga ultrasound o le pancreas, lea e fesoasoani e saili ai mafuaʻaga mo le le talafeagai o le inisalini.

O taunuʻuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le laulau o loʻo i luga. O lea o se faailoga masani mo se tagata matua o le a avea ma parakalafa mai le 1.9 i le 23 mked / l. mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o lenei faailoga e eseese mai le 2 i le 20 mcd / l. i tamaitai i tulaga, o lenei faailoga o le a tutusa ma le 6 i le 27 mked / l.

O le mamafa o le kulukose o le inisalini

Ina ia malamalama i le vave ma le tele o le agavaa o le tino e maua ai le inisalini, e faia se suʻega e fuafua ai lenei hormone pe a maeʻa le inisalini. Sauniuniga mo lenei auala o suʻesuʻega e faʻatinoina i le auala tutusa e pei ona i ai i le mataupu muamua. E le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula, ulaula, ava malosi ma gaoioiga faaletino e tatau ona lafoaʻia.

Aʻo le i faia se suʻega mo le inisalini i le toto o le tagata maʻi, lua itula aʻo lei oʻo i le toto sampling ua tuʻuina atu ia te ia se vaifofo o le kulukose - 75 ml mo tagata matutua ma le 50 ml mo tamaiti. A uma ona inu le fofo, ona amata loa lea e le tino le faagasologa o le faia o le inisalini ma lana galuega e faaitiitia ai le kulukose.

I taimi uma lava, e le mafai ona e faia ni gaioiga faaletino, gaoioi. A mavae le lua itula, e ave le toto mo le auʻiliʻili, fua le maualuga o le inisalini.

Pe a faʻatusatusa, e manaʻomia le tagata maʻi ina ia toʻa, a faʻapea o le taunuʻuga e ono le saʻo.

A maeʻa se auiliiliga, o mea nei o le a avea ma faailoga masani: mo se tagata matua, o le fuainumera e mai le 13 i le 15 mced / L, mo se fafine o loʻo tauaveina se pepe, o le fuainumera mai le 16 i le 17 mced / L o le a avea ma faailoga masani, mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o numera mai le 10 e masani e oo i le 11 mced / l.

I nisi o tulaga, atonu e talafeagai le faia o se suʻesuʻega faʻaluaina e iloa ai le inisalini totonu o plasma o le tagata. O le uluai suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea o le glucose i le tagata inu ma a uma le lua itula e toe faia le sampling samples. O se auiliiliga tuufaatasi o le a maua ai se ata lautele o aafiaga o le inisalini.

E faapefea ona sui le suiga o le inisalini pe a uma ona 'ai

A maeʻa ona 'ai, faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo meaʻai i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona galue malosi e maua ai le hormone mo le faʻaaoga lelei o nei mea eseese.

O lona uiga, o le maualuga o le inisalini e faateteleina le malosi, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona fuafua saʻo le fua o le insulin i le tino o le tagata pe a uma ona 'ai.

A o faagasolo le meaʻai, o le inisalini e toe faʻaleleia.

O le masani o le inisalini pe a uma ona 'ai le 50-75% o le tulaga masani, talu mai le taimi nei e maualuga le kulūkose i le toto. A maeʻa ona 'ai pe a uma le lua ma le afa itula, e tatau ona toe foʻi i le masani le maualuga o tolu inisalini.

E faʻapefea ona tausia masani

Mo tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli ma le gaosiga saʻo o le inisalini, e maualalo le maualalo o meaʻai i gaʻo. Faʻaauau pea le kulukose masani, ma o le mea lea o le inisalini, e faigata, ae mafai.

E tatau ona lafoaia le pata tao ma le kinnamon ma taulai i fualaau faisua, pata, fualaau suamalie, lauti. O le aofaiga o suamalie e tatau ona manino le faʻatulafonoina ma o le a sili atu ona sao le suia i fua e le i faʻasalaina ma fualaau mamago. Mai aano o manufasi e sili atu le sili atu i le manaʻoina o pusi ma isi meaʻai.

I le faaopoopo atu i taumafataga, e tele ni fua o togafitiga faʻaleaganuʻu e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka ma e le faatagaina ai se oso tele i le aofaiga o le inisalini.

Aoao ia masani o le inisalini

Inisalini o se hormone popolea o loʻo faʻapipiʻiina i siama pancreatic. O lona gaioiga masani o le faʻaputuina o sela ma masini ma meaʻai, aemaise lava le kulukose.

O lona gaosiga e tutusa tonu lava ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma i le le atoatoa le malosi, e mafai ona avea ma se fesili o le i ai o le maʻisuka.

O le a le masani o le inisalini i totonu o le toto, o le a le mea e faalagolago i ai ma le auala e faia ai se auiliiliga, o le a tatou mafaufau atili.

O le a le auʻiliʻiliga ua fuafuaina?

Sugar faʻamautuina insulin ma faigofie ona vaeluaina, felaʻuaiga ma le gaogao, e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein, talu ai e itiiti ifo le tamaoaiga o le toto toto i vaega. Aʻo leʻi pasia le auʻiliʻiliga, o le a manaʻomia aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai le teenaina o meaai mo le 12-14 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, filemu faaletino ma faalelagona.

I le tulaga o le le lava o le moe, popolega po o le faʻamalositino, o faʻamaumauga e mafai ona matua ese mai mea moni.

Aisea e taua ai le iloa o le maualuga o lou inisalini?

O le taua o le suʻesuʻega o loʻo taoto i galuega a lenei hormone. Talu ai o loʻo pulea le kulukose, vaevaeina ma faʻapipiʻiina i lana fesoasoani, o se faailoga numera e mafai ona maua ai se manatu i le galuega a ia ituaiga totoga ma faiga:

  • galuega faʻapitoa,
  • faia o le ate
  • gasegase o fomaʻi tino i le kulukose,
  • gaosiga o le gaʻolaʻau ma le gasegase o le tino i le tino atoa.

E le mafai ona pasia ia gaʻo o le inisalini e aunoa ma le tuʻuina atu o se siaki mo le tino, faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faʻaauau pea o faʻamaoniga.

O le mafuaaga mo le auʻiliʻiliga moe pea, leai se tauale mautonu ma le malulu.

O le le atoatoa o le inisalini, lea e aofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, e manaomia ai le mataituina vave ma le siaki.

O le a manaʻomia e se tagata le faʻaofiina muamua o lenei hormone seia oʻo ina toe faʻafoʻi le pancreas.

Afai e le mafai ona faia, ona sosoo ai lea ma le pule o le inisalini mo le ola ua na o le pau lea o le ala mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e ola ai i se olaga atoatoa.

E mafai ona faʻamasino le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo peʻa pe a faʻatusatusa le maualuga o le inisalini i le maualuga o le toto, suʻesuʻeina i auala eseese.

O le a le mea e aafia ai le iuga?

Sui mea taua e falea e mafai ona tau atu i se taunuuga sese:

  1. Taumafa vave i luma o le toto sampling - o le inisalini o le faʻasologa o le inisalini e tupu tele pe a oʻo mai le meaʻai i le tino. E tusa ai ma lea, o le toto pe a maeʻa le taumafataga o le taeao o le a tumu i sugu ma le inisalini, lea e taumafai e faʻasaʻo le metabolic carbohydrate.
  2. O le taumafaina o le gaʻo, suamalie, meaʻai vevela i le aso na muamua atu, faapea foʻi ma meainu malosi - feʻai fiafiaga e faʻaosoina ai le gasegase, lea e aofia ai le faateleina o le mamafa i luga o le ate ma le paʻu, faʻamalosia nei totoga e galulue le saʻo.
  3. Faʻavaivai ma faʻamalositino malosi - faʻamalologa o le inisalini e faʻalautele pe a oʻo i le tino faʻafitauli, e tatau ona e malolo ma moe lelei i le aso na muamua atu.
  4. O mea sese mai le fale suesue, pe a le suʻesuʻeina le toto i le taimi lava lena, ae a maeʻa le taimi. Na maua ai e sili atu le sao o taunuuga pe'ā faʻaaogaina le toto fou mo le suʻesuʻega. I le 15 minute talu ona pa, o ona vailaau matautia, e tusa lava pe i lalo o le faatosinaga o tui puipuia, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia ma ua le toe "ola".

O nei mea taua e tatau ona amanaia, talu ai ona o lo latou vavalalata o le a mafai ai ona maua ni faʻamoemoe sili atu.

Inisalini toto faʻalagolago i na faʻaaliga:

  • tausaga
  • itupa
  • samoa samoa (faʻasologa o hormone eseese i le aso atoa)
  • o le i ai o suiga o le hormonal (i le matua, maʻitaga, moapo),
  • anapogi le toto po o sina taimi pe a uma ona 'ai,
  • aveina fualaau oona.

O le mea lea, e tatau ona e mafaufau i tulafono masani mo ituaiga eseese o tagata ma tausaga, i le amanaʻiaina o foliga o le suʻesuʻega.

Anapogi

Mo faailo tamaiti o le a laʻititi esemafaufau i le ituaiga o meaai:

  • pepe fou ma tamaiti o le tausaga muamua o le olaga - 3-15 mk / ml,
  • tamaititi aoga aoga - 4-16 mkU / ml,
  • tamaiti 7-12 tausaga - 3-18 mkU / ml.

O le masani o le inisalini i le toto i le tupulaga talavou e 4-19 mkU / ml.

I le taimi o le matua, pe a suia le tulaga o le hormonal, o le ala pito i lalo e alu i le 5 mcU / ml.

Vaʻai foi: O mea uma e uiga i le tuʻuina ifo o le inisalini

O le masani o le inisalini i totonu o le toto i alii e i le va o le 3 i le 23 UU / ml, ma i le 25-45 tausaga le matua, e leai lava se suiga o faailoilo. I le mavae ai o le 50 tausaga, pe a faʻaitiitia le gaioiga faaletino, ma o meaʻai paleni e tele mea e manaʻomia, o tapulaa masani e 6-30 μU / ml.

O le fua ole inisalini i le toto o fafine i luga o se manava gaogao e eseese i tausaga:

  • 25-35 tausaga - 3-20 mkU / ml,
  • 35-45 tausaga - 3-26 mkU / ml,
  • 45-65 tausaga - 8-34 mkU / ml.

I le taimi o le maitaga, i lalo o le aafiaga o suiga o le hormonal, o faʻamalosia ile inisalini e mafai ona faateleina i le 28 mcU / ml, e le o se togafitiga ma e pasi lava ia pe a uma ona tuʻuina atu.

I le tulaga o se tamaitai aveina fualaau oona, aemaise lava faʻamatalaga taulaʻi, e tatau ona logoina le fesoasoani i le fale suesue, pe a maeʻa ona faia lea o se faʻamatalaga i le filifiliga, ona o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatupulaia, ae le o se togafitiga.

Tausaga masani pe a uma se taumafataga

O le maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le suka, e matauina 1.5-2 itula pe a uma se taumafataga. O le suʻesuʻega o lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona tatou iloiloina pe faʻafefea ona faʻafefe le pancreas ma le faʻaopoopoga o le hormone. O le faaiuga ua faia e le gata i le maualuga o le inisalini, ae faapea foi i le maualuga o le suka. O nei faailoga e lua e fesuisuiai saʻo, aʻo latou faalagolago i le tasi ma le isi.

A o laʻitiiti, o le maualuga o le faʻatagaina pe a uma ona 'ai e 19 mcU / ml. Mo tamaitai, o le masani pe'ā uma ona 'ai e 26-28 mkU / ml. I tane, o le tau tutusa e tutusa lava ma tamaitai.

I fafine maʻitaga ma matutua, o le maualuga o le inisalini o loʻo faatagaina, o le 28-35 μU / ml.

Ina ia maua le saʻo sili ona saʻo, auiliiliga e masani lava ona faia i ni vaega se tolu:

  1. I luga o se manava gaogao i itula muamua pe a maeʻa.
  2. A maeʻa ona 'ai pe a uma le 1.5-2 itula.
  3. A maeʻa le isi 1.5 itula i le maea ai o le toto mulimuli.

O lenei mea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga o le inisalini i le malosi, lea e tatau ona faateleina pe a maeʻa se taumafataga ma faʻaitiitia pe a mavae le 3 itula i le maeʻa ai o se taumafataga.

Tulaga Masani mo Fuafuaga

E le o se mea faalilolilo i le i ai o le maʻisuka ma le gaʻo matua faigata lava ona maua se tamaitiiti. E mafua ona o le tino o loʻo i ai pea i le faʻalavelave faifai pea ma o le faʻatatau moni lava o avanoa o le foafoaga. O le galuega autu a le tino o le tausia lea o galuega taua, o lona uiga o le maitaga ma paʻu faaopoopo e 90% o mataupu uma e le tupu.

Vaʻai foi: O faʻamatalaga uma e uiga i le maualuga o le inisalini

Ina ia mafai ona maua se tamaititi soifua maloloina, e tatau i matua uma ona i ai le maualuga o le insulin i le range 3-25 μU / ml.

Le lava po o le sili atu o le homone o le a avea ma se faʻalavelave i se tina fiafia.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

Faʻafouina insulin faailoilo e faʻaalia ai le solia o le tali a le tino i mea na gaosia pe o loʻo faʻasolosolo ile inisalini. Ole fesoasoani ile inisalini e fesoasoani e iloilo pe faapefea ona faapalepale le inisalini ile tino.

Mo lona faʻatusatusaga, e tatau ona faʻalauiloa mai le 0.1 iunite o le inisalini i le 1 kg o le mamafa o le maʻi, ma mulimuli ane 10 minute mo le itula e pulea ai le toto suka.

Mo nei faʻamoemoe, faʻaaogaina glucometers feaveaʻi, faʻatagaina oe e maua se sao saʻo i le vave e mafai ai.

Faʻasologa mai le masani

E iai ni faʻamaumauga e maua i luga atu o le tau faʻatulagaina.

E mafai ona agai i luga ma agai i lalo le amio.

Le lava le inisalini, lea ua faʻamautu i se faailoga i lalo ifo o le 3 μU / ml, faʻateleina le vave faʻalauteleina o le toto toto, lea e mafua mai i le le mafai ona ulu atu i totonu o sulu ma tissu. E iloa e le tino le le lava o le kulukose, lea e faʻamaonia e alaga e pei o:

  • matuai galala ma le tele o le fiaai pea,
  • faʻaoga faifaipea,
  • soona inu tele
  • vevela paʻu,
  • o le moe tumau ma faaitiitia le gaioiga,
  • faafitauli mafaufau ma osofaiga a le osofaiga.

O le le atoatoa o le inisalini e tau atu i taunuuga le lelei mo le tino atoa.

O vaʻa o le faiʻai e afaina muamua lava. O mafuaaga mo le le lava o lenei hormone e mafai ona faaumiumi ai meaai umi ma le alualu i luma o maʻi mama, aemaise lava o le maʻisuka.

O nisi taimi e tupu ai e vave ona leiloloa pe maua le mamafa o le tagata, o loʻo i ai uma faailoga o le maʻisuka, ae o iuga o le suega o le kulukose e tumau pea i totonu o tapulaa masani. I lenei tulaga, o le a manaʻomia se suʻega o le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻapalepale o le kulukose. O nei suʻesuʻega e lua o le a faʻaalia ai le saʻo o le tino e iloa ai le kulukose, ma faʻaalia ai foʻi mafuaʻaga e ono tupu.

Vaʻai foi: O faʻamatalaga uma e uiga i le maualuga o le inisalini

I lenei tulaga, e manaʻomia se suʻesuʻega atoatoa, lea e aofia ai suʻesuʻega endocrin, faʻapea foʻi ma le ultrasound o tino o le tino.

Tulaga maualuga maualuga o lea e fuafua i le 25-30 mcU / ml. Afai e oʻo atu lenei fuainumera i le 45 iunite, ona manaʻomia loa lea e le tagata le fesoasoani.

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o pathoces o le pancreatic, lea e amata ai ona faʻamaopoopoina e le okeni le faʻamaopoopoina o le hormone.

O faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini o faʻataʻitaʻiga i fafo:

  • faʻalavelave faʻapipiʻi faʻatasi ma le fiaai
  • afu malulu
  • Tachycardia
  • toilalo tulaga.

O mafuaaga o le soifua maloloina e mafai ona avea ma faʻamaʻi e pei o:

  1. O le insulinoma o se tumutumu i le gasegase e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le okeni atoa.
  2. Manua le lelei, lea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Faʻafitauli o le Selfimmune.
  4. Polycystic ovary ma faaletonu o hormonal.

O le tele o le gaosiga o le inisalini e mafua ai le vave faʻaleagaina o puipui o toto toto, ma faʻaogaina ai le gaogao ma le pala.

E i ai foi le maualuga o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto, gaʻo ma le oncology, lea e toe faamamafaina ai le taua o le pulea o le maualuga o lenei hormone.

O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faailoa mai ai o le tino e afaina, e masani lava i le pancreas, pe i ai foi faafitauli i le faagaioia o le endocrin system atoa, pe a le tele le tele o hormones e le lelei le lelei.

Matamata i se vitio i lenei autu

Faʻasologa masani o le Puipuiga

O le gaosia o le hormone tuusao e faʻalagolago i le faʻatinoina o le endocrin system ma le pancreas faapitoa.

I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga o tulaga faatauaina masani, o fautuaga e pei o:

  1. Teʻena le ava malosi ma isi mea leaga e maua ai le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le paʻu ma le ate.
  2. Faʻavae meaʻai, faʻaititia ma itiiti ifo ile kalori.
  3. Taʻitaʻi le ola malosi, faʻalogo i taaloga.

E taua le faia o se suʻega faafomaʻi faaletausaga, ma gauai atu i faʻamatalaga o le suka o le toto.

Afai e maualuga, ona tatau lea ona iloa ia faailoilo insulin. I le i ai o vaivaiga, o le moe, o le faateleina o le gaʻo susu i le manava, fiainu, e tatau ona faia le suʻesuʻega e aunoa ma le faʻaleleia.

O maualuga maualuga o inisalini, faapea foi ma le maualalo, e sili ona matautia mo le tino ma faailoa ai le i ai o mea eseese. E maualuga le maualuga o le tausiga i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, pe a uma ona toe foʻi mai le tau i le masani.

Naʻo le suʻesuʻeina e le tagata o ia lava ma le taimi e suʻesuʻeina ai le tele o faafitauli ma aʻafiaga o le soifua maloloina.

Le fua o le inisalini i le toto o le taulealea i luga o se manava gaogao: o le a le mafuaʻaga o le fesuiaʻiga o le maualuga o le hormones - faasaga i le maʻisuka

O le gasegase o le maʻisuka i lona talavou e iai ona uiga. I le taimi nei, suiga o le hormonal e tupu i totonu o le tino, lea e faʻaalia mai i fafo e ala i le saoasaoa o le tuputupu ae faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga feusuaʻiga lua.

O le gasegase o le maʻisuka i lona talavou e iai ona uiga. I le taimi lea i le tino o alu fesuiaiga o mea e tutupu, lea e faʻaalia i le faʻavavevaveina o le tuputupu aʻe faʻateleina ma le atinaʻeina o uiga faʻailoga lua.

O le tuputupu ae malosi ma le tamaititi e faʻatulafonoina e le tuputupu aʻe o le hormone ma hormones sex, o le gaioiga o loʻo faʻatatau i le isi itu o le aafiaga autu o le insulin - o lea ua taua ai i latou o hormones contra-hormonal. E le gata i lea, i talavou, o le lagona o le musika ma le tino o le tino i le gaioiga o le inisalini e faaitiitia, o lona uiga.

ua faʻamoemoeina le faʻamalosia o le insulin physiological. O se taunuuga fesuiaiga i le suka toto e mafai ona mataituinalea e faigata ona faʻatonutonu.

E le tatau ona galo ia i tatou le aoga lelei o le gaioiga faaletino.

E le tatau ona galo ia i tatou le lelei o le faatinoga o le gaioiga faaletino i lenei vaitau taua ma le faigata i le taimi o le maʻisuka.

O le faamalositino i lalo o ni tulaga faapitoa e aʻafia ai le suka o le toto, e saofaʻi ai i lona faʻasologaina, ma faʻapupulaina ai foi le lagona o le tino i le inisalini.

O le mea lea, o gaioiga faʻaletino e tatau ona mamanuina ma fuaina. E le gata ina faamalosia ai le tino, ae e aumaia ai foi le malosi ma le lelei o lagona.

O le iloaina o foliga o le maʻisuka i totonu o se talavou, faʻaeteete pulea oe lava e faʻatagaina oe e ola i lenei vaitaimi sili ona faigata ma le mamalu ma aloese mai le atinaʻega o faʻafitauli.

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto ma le auala e faʻafaigofieina ai le maualuga o le hormone

Ole inisalini o se hormonone o lona tino i le tino e taua tele. E afaina ai le metabolism, fetuutuunai le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto. O le hormone e nafa ma le faʻaaogaina o le aofaiga tatau o le gaʻo, talu ai o lana gaioiga autu o le metabolism o gaʻo. Afai e faʻalavelave le gland, e ono tupu le toilalo i le taimi o le gaosiga o le inisalini.

O le faaitiitia ma le faateleina o le maualuga o se vailaʻau oona e afaina ai le tulaga o le tino ma le gasegase faagasologa. O le faateleina o le maualuga o le hormone e fesoasoani e aveese le kulūkose mai le tino, ma mafua ai faʻamaoniga o le hypoglycemia.

O le suka e sau e le liua i le malosi, ae o loʻo teuina i foliga o gaʻo. O se taunuuga, o le mamafa o le mamafa, oso aʻega, toto toto e mafatia.

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli, e tatau ona faʻamaonia le taimi o le maʻi ma faʻafetaui le maualuga o le inisalini e faʻaaoga ai metotia o le a faʻatulagaina.

O galuega a le inisalini i le tino

O le inisalini o le pule sili o le toto toto. Mai lenei hormone e faʻalagolago i le auala e tupu ai le gaioiga o le metabolism.

O ona foliga e aofia ai foi:

  • felauaiga o le potassium ma amino acids i sulu o le tino,
  • auai i le faagasologa o le faateleina o maso maso,
  • faaosofia o le polotini ma le lipid metabolism.

O le gaioiga ma le malosi o se tagata e faʻalagolago i le vave ma le lelei o le metabolism e maua. O le faateleina o le inisalini e tau atu i le hypoglycemia ma ona faafitauli.

Faailoga masani

I tagata matutua, o le fua o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 3-25 UU / ml, pe afai e leai ni mea sese. E sili atu faʻamaoniga saʻo e mafai ona maua e ala i le ofoina atu o le toto i se manava gaogao, aua a maeʻa ona 'ai meaai ona maualuga lea o lona maualuga.

A o laʻititi, o tulaga o le inisalini e tutoatasi mai meaai. E na o le tauleʻaleʻa na te faalagolago i ai. O le masani o le insulin mo le tino o le tama e 3-20 μU / ml. I le taimi o le maitaga, e mafai ona tulaʻi i le 27 mcU / ml, i tagata matutua - e oʻo atu i le 35.

Suʻega o le toto mo le inisalini

Toto mo le inisalini foaʻi ina ia mafai ai ona iloilo le galuega a le pancreas. Soo se faailoga o le vavae ese mai le masani e taitai atu ai i le solia o le gaioiga o le okeni.

E mafai ona faʻamautuina faailoilo i le faʻaaogaina o le tele o ituaiga o auiliiliga:

  • O le toto anapogi (e tatau ona pasi pe a ma le 8 itula i le maeʻa o le meaai mulimuli).
  • Suʻega mo le faapalepale o le kulukose - o le ipu inu o le glucose ua faʻamaʻapeʻa ua onā i luga o se manava gaogao, pe a maeʻa le itula e ave ai le toto mo le auiliiliga.
  • Analysis mo le hemoglobin glyc i totonu o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le maualuga o le insulin e fuafuaina. Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina, ina ia maua ai ni faʻamoemoe sili atu, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai mo le 3 aso.

Mafuaaga e faateleina ai le homone

O mea taua mo le faateleina o le insulin (faʻamalosia o le inisalini) e mafai ona eseese:

  • le tele o le taumafaina o mea taumafa faatasi ai ma mea inu suamalie faigofie,
  • gasegase
  • amio le taua
  • umi le matelaina ma faʻanoanoa,
  • faaletino le galue
  • togafitiga ma vailaau faapitoa
  • popolega, vaivai lagona,
  • afaina.

Tulaga faʻaleagaina e ono mafua ai le faateleina o le inisalini:

  • pituitary poo le faʻaleagaina o le tino,
  • maʻi ate
  • le atoatoa o le tocopherol ma chromium,
  • Cushing's syndrome
  • polycystic ovary,
  • neoplasms i le pancreas ma le gastrointestinal tract.

Symptomatology

Ina ia masalomia le faateleina o le inisalini, e tatau ona e gauai atu i faaaliga le lelei:

  • vaivai,
  • leai se faatinoga
  • faʻateleina le sosolo
  • fiaai pea
  • puupuu le manava
  • gaogao i vae pito i lalo,
  • paʻu o le paʻu ma le sasaina,
  • umi manuʻa faʻamalolo.

I tulaga sili atu ona ogaoga, e tupu ai se gasegase fatuga.

O faʻafitauli faigata

Aafiaga le lelei:

  • Liua o le suka i le gaʻo o le tino. O lona uiga, e le suia i le malosi, ae o le gaʻo, mafua ai le oona.
  • Totoina o le setete o toto toto, lea e tau atu i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga ma isi faafitauli ma le cardiovascular system. O le faʻaaogaina o le kulukose e le muso o le fatu ua faʻaalia i le tulaga o le IHD.
  • Neurodegenerative processes i le faiʻai.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, e na o le 30% o mea e maua mai i gaʻo o loʻo faʻaaogaina e sulu, ma 70% o loʻo teuina faʻaagaga. E masani lava, e tatau ona avea ma isi auala. O le tapeina o latou atigipusa, o siaki e le toe tali atu i le inisalini, o le kulukose o loʻo faʻapupulaina i totonu ia i latou, lea e mafua ai mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Faʻalogo lelei! E matua matautia lava mo le tino le faateleina o le inisalini ona o le tetee. O le taimi lena o le a iai le tulaga lamatia o aʻafiaga matautia mo le tino.

O togafitiga lelei

Ae e te leʻi fetuunai le maualuga o le inisalini, e tatau ona e suʻeina le mafuaʻaga o lona siʻitia. O le pulea e le tagata lava ia o sui o le symptomatic e mafai ona faʻaaogaina faʻamalositino ma faʻamalosi atili togafitiga. O togafitiga e tatau ona aofia ai e le gata o vailaʻau, ae faapena foi le faasaʻoina o ituaiga olaga ma meaʻai.

Vailaau

Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, ina ia faaitiitia le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e faatonuina e le fomai ni vaega o fualaau faasaina:

  • fualaau faasaina mo le puipuia o fasipolo ma fatu fatu (Ca tau, talita a le ACE),
  • tuufaatasiga o metabolites e fesoasoani e faʻamautu le aofaiga o suka ma aveese le cholesterol,
  • enzymes e faʻaleleia atili ai le gaʻo, selatonin inhibitors.

Afai o le maualuga o le inisalini e matauina i se maualalo maualalo o le kulukose, o le a faailoa mai ai le ono tulai mai o se osofaiga o le hypoglycemia. O le tagata gasegase i lenei tulaga e tatau ona tuʻu ile falemaʻi. Injections glucose injections e faia. Faatasi ai ma le hyperinsulinism, e ono manaomia le puleaina o le adrenaline poo le glucagon.

Tulafono o taumafa ma mea taumafa

O le faʻamaonia o meaʻai e taua tele i le faʻamautuina o le inisalini. Sugar ma ona oloa o le a le aofia ai mai le meaai. I fuainumera talafeagai, o le marmalade, marshmallows, marshmallows e mafai ona faʻaaogaina. E tatau ona teena le masima, ma oloa o lo o aofia ai i ni aofaiga tele (marinades, sausages, nati salim).

I le lisi e te manaʻomia e mafai ai:

  • oloa gaosi susu,
  • totoʻa aano ma iʻa,
  • cereals (lanu enaena, vine ua totogo),
  • fuamoa 3 taimi i le vaiaso,
  • fualaau faisua ma fua.

O tulafono o meaʻai lelei ma le maualuga o le inisalini:

  • inu vai 2.5 lita o le suavai i le aso (suamalie rosepa, meainu suamalie, meainu suamalie),
  • faaitiitia le tele o tautua, ae vaevaeina meaai i 5-6 taumafataga i aso taitasi,
  • tuu le ava malosi
  • faitauina fualaau 'oloʻo faʻaumatia, ia amanaʻia le faʻamatalaga glycemic o oloa.

Fautuaga aoga

Ina ia masani le tulaga o le inisalini ma e leai ni mea e manaʻomia muamua mo ni faʻafitauli, e tatau ona tausisi i nisi o tulafono i taimi uma:

  • puipuia le gaogao,
  • aua e te soona fai,
  • aua le faʻaaogaina le ava malosi
  • aloese mai tulaga atuatuvale
  • siitia atili
  • ia iloa vave ma togafitia faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, system endocrine,
  • ave soo se vailaʻau (aemaise lava fualaau oona) e pei lava ona faatonuina e se fomaʻi,
  • Faia se suʻega masani 1-2 taimi i le tausaga mo faʻamatalaga vave o faʻafitauli o le pancreatic.

O le inisalini maualuga e mafai ona avea ma faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2. Afai e foliga mai masalosalo e iloa ai se maʻi o le gasegase, e tatau ona pasia uma suega talafeagai ma siaki le maualuga o hormones. Ae sili atu le le faatagaina o tulaga e mafua ai le faateleina o le inisalini. E tatau ona e mataʻituina au meaʻai, ituaiga olaga, aloese mai aʻafiaga o mea leaga fafo ma mea i totonu ole saofaga i le hyperinsulinism.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i mataupu o loʻo faʻapupulaina le inisalini i totonu o le toto ma le maualuga o le suka, saili pe a uma ona matamata i le vitio o loʻo mulimuli mai:

Le masani o le inisalini i tamaiti

O le pancreas o se okeni o loʻo aofia i le faʻafefeteina ma faʻamautinoa le paleni o le tino o le tino. O le inisalini o se tasi o hormones o loʻo faʻapipiʻiina e le gland.

O lenei gaioiga galue e aafia i le tufatufaina o suka (glucose) i sela ma masini e maua ai le malosi.

Faʻaauau pea faʻamaoniga i le maualuga e tatau ai mo se laʻasaga patino o le tagata.

I se tamaititi, o tulaga masani o le inisalini e ese si ese mai tagata matutua ma tagata matutua. O le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaiti, o eseesega ma metotia o le tagofiaina o nei tulaga o loʻo talanoaina atili i le tusiga.

Aisea e manaomia ai e le tino le inisalini?

A uma ona 'ai le meaai i le tino, ona vaeluaina lea i ni vaega laiti. Monosaccharides o se faʻataʻitaʻiga o se "mea faufale" lea e faʻaaogaina e sulu ma tisipenisione o le tino e maua ai mea e manaʻomia mo le malosi.

O le taimi lava e uma ai le taumafa a se tagata, o le maualuga o le maualuga o le suka o lona maualuga, lea e maua ai e le pancreas se faailoga e uiga i. O le tali o le tuʻuina atu lea o se aofaiga faapitoa o le inisalini, o le galuega o le felauaiga o le suka i le tino atoa. E le gata i lea, o le inisalini e aofia ai le fausia o suauu faasao i musika ma gaʻo gaʻo.

Isi galuega o le meaola gaosia o le hormone:

  • faʻaosofia le faʻapipiʻi o meaʻai gaʻo i le ate,
  • faʻaagasolo le faiga o le protein i totonu o le tino,
  • e taofiofia ai le gau o glycogen ma tino o le acetone,
  • taofi le faagasologa o le vaeluaina o sela gaʻo,
  • faʻalavelaveina le faʻagasologa o le faʻamavaeina o mea e maua i le palatini i siama maso.

Inisalini - o se vailaau e maua ai le tino ma le aofaiga talafeagai o le malosi e ala i le felauaiga o monosaccharide (glucose)

Gaoioiga masani

O le fua o le inisalini i tamaiti e ese si ese mai le numera o tagata matutua. O le maualuga faatagaina faatagaina o le hormone i luga o se manava gaogao e 20 mkU / l, a itiiti ifo i le 3 mkU / l. O nei fuainumera e mafai ona mitamita ai se tamaititi ei lalo o le 12 tausaga.

O le tulaga masani o le hormone i tupulaga talavou e sili atu i le 12 tausaga le matutua e tutusa ma faailoga o tagata matutua:

  • o le maualuga maualuga faatagaina o le 25 μU / l,
  • o le laʻititi aupito maualuga o le maualuga e 3 mk / l.

E tele auala e mafai ai ona e fuafua pe o le tulaga masani o le inisalini i totonu o le toto poo lona faatinoga e ese mai i le mea e taliaina.

Fuafuaga o le faʻapalepale kulukose

O lenei metotia o suʻesuʻega e faʻavae i luga o le mea moni o le maʻi e tuʻuina atu faʻamatalaga faʻamaonia i le tele o taimi. O se auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao, latou te ave le toto ulu poʻo le vevela. E le gata i lea, o tagata suesue i le fale suesue e faʻaitiitia le kulūkose paʻu i le vai, e inu e le tagata maʻi lenei vaifofo, ma a maeʻa le taimi (masani i le 60, 90 poʻo le 120 minute) ave le toto.

GTT o se tasi o metotia mo le suʻesuʻeina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto

E taua le puipui i le auala tutusa e pei o le taimi muamua. Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona taʻu mai le taimi o loʻo manaʻomia ai e ia le suʻeina o le inisalini i le toto.

Aisea e suia ai tulaga o inisalini i le taimi atoa o le auiliiliga? O le mea moni o le kulūkose paʻu o se mea suamalie lea e faʻaosofia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le faʻasaʻoina o le inisalini e le pancreas. O nei suiga uma o loʻo mataʻituina i tulaga o le malosi o le toto.

O lenei metotia e aoga e faʻamalamalama ai pe o le maualuga o le inisalini i le toto o se tamaititi poʻo ni faʻataʻitaʻiga o loʻo i fafo atu o le mea e taliaina. O fua o le glycemia e fuaina i le tele o auala:

  • suʻega falesuesue
  • toto kullukose i le fale.

O nei fuataga o le a le faʻaalia le numera saʻo, ae o le a latou fesoasoani e fuafua le faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o mea e gaosia ai hormone-active.

Taua! Afai e sili atu le maualuga o le toto toto nai lo le 5.5 mmol / L, e mafai ona e mafaufau e uiga i le maualalo o numera o le insulin, ma le glycemia i lalo ifo o le 3.3 mmol / L, o loo tatou talanoa e uiga i le hyperinsulinism (maualuga maualuga o le hormone).

Glucose fua i se glucometer:

  1. Fufuluina lima o le tamaititi ma le tagata o le a faʻaaoga lelei fua. Tusia le tamatamai lima i le pepe ma le ava malosi poʻo isi vaifofo faʻamaʻi. Faatali seivagana ua matua maeʻa le tamatamailima.
  2. E mafai ona e faʻaaogaina e le gata i tamatamailima, ae o le talipupuni foi, mulivae (fuafua i tausaga ole pepe).
  3. Faatulaga le mita e ala i le faʻaofiina o le suʻega talafeagai talafeagai e togafitia i vailaʻau.
  4. E taia le tamatamailima o se tamaitiiti i se masini faapitoa lea e aofia ai ma le mita.
  5. E tatau ona faʻaaoga lelei se mataua o le toto o loʻo faʻaalia i le nofoaga o loʻo faʻaalia i luga o faatonuga i luga o le suʻega.
  6. A maeʻa le tele o taimi (masani mai le 10 i le 40 sekone), o le taunuuga o le glycemia measurement e aliali i le lau o le masini feaveaʻi.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona faamaninoina i se glucometer.

Le faʻamoemoe o le inisalini i le tino

O le inisalini o se hormone popo lea e pulea ai le maualuga o suga i le plasma toto o le tagata. O peta Beta e maua mai i le inisalini, o vaega ia o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo i totonu o le pancreas.

I le faaopoopo atu i le inisalini e maua mai i peta peta, o puʻu o le alpha o le Langerhans e faʻapipiʻi le glucagon, o le hormone e faʻapupulaina le kulukose toto. Soʻo se faʻalavelave i le gaioiga o le tamaʻitaʻi o le pancreas e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻisuka.

I totonu o le tino o le tagata, o le inisalini e faia ai le galuega autu o le hypoglycemic.

I le faʻaopoopoga, o le hormone e aofia ai i le tele o faiga faʻapitoa:

  1. E maua ai le gaogao o le kulukose e maua mai i meaai i gaʻo ma gaʻo maso.
  2. O le inisalini o se tagata e faatosina i le gaosia o le kulukose mai le kulukose i maso ma ate o le ate i le tulaga o le cellular.
  3. E maua ai le faʻapipiʻiina ma le puipuia o le malepe o puipuiga ma gaʻo. O le mea lea, e masani lava o le nifo manogi, oe alolofa i sukalati ma pusa fou e mafatia i le mamafa o le mamafa.
  4. O le insulin e faʻaleleia ai le gaioiga o le enzymes e faʻaleleia ai le gau o le kulukose, ma, i se isi itu, e taofia ai le enzymes e faʻateleina ai le gau o gaʻo ma glycogen.

O le inisalini e na o le pau lea o le homone i le tino o le tagata lea e mafai ona maua ai se faʻaitiitia o le toto suka. E maua ai le gaosiga o le gaʻo.

I le taimi lava e tasi, e tele hormones i le tino e faʻalautele ai le maualuga o le sugars, mo se faʻataʻitaʻiga, glucagon, adrenaline, hormone tuputupu aʻe, "moni "hormones ma isi.

Mafuaaga o le maualuga o le inisalini

O faʻamatalaga faʻamaonia e mafai ona faʻaalia maualuga maualuga o le hormone. E masani lava o lenei mea e faʻaalia ai le atinaʻeina poʻo le alualu i luma o faʻamaʻi tuga lea e te manaʻomia e amata ai le tauʻa.

O mea taua e pei o le malosi maualuga o le tino, ogaoga o lagona ma le atuatuvale, o le maʻisuka-tutoatasi tutoatasi o le maʻisuka, acromegaly - hormone tupu tele, polycystic ovaries i tamaitai, mamafa, syndrome o Itsenko - e mafai ona avea ma mafuaaga e faateleina ai le insulin i totonu o tamaiti ma tagata matutua. Cushing, faʻamalosia o le inisalini, myotonia o le dystrophic - neuromuscular disease, insulinoma, neoplasms i le pancreas ma le kanesa, le gaogao pituitary gland function.

O maʻi e maua i le maʻisuka oeo loʻo inuina le inisalini e aofia ai fualaau faasaina e tatau ona mulimulitai i le saʻo saʻo. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o se voluma tetele nai lo le manaʻomia, e tupu ai le hypoglycemia - o se tulaga e paʻu malie ai le kulūkose, ma o le inisalini o loʻo i luga, e ese mai ai, ua tulaʻi. I lenei tulaga, ua faʻateleina le sosolo o le tagata, le mautonu le mafaufau, tachycardia, nausea, faʻavaivai.

Afai e iloa nei faailo, e manaʻomia le falemaʻi vave. E folasia e le fomaʻi se vaifofo o le kulukose i le tagata maʻi, ma a maeʻa ona toe foʻi mai le maʻi i le masani, e tuʻuina atu ia te ia meaʻai ma le maualuga o gaʻo ma gaʻo.

Mafuaʻaga mo le faʻaititia o le inisalini

Ole laʻititi ile maualuga o le inisalini e le faatagaina ai le kulūkose e ulu i totonu o le tino. O se taunuuga, e faʻapupulaina i totonu o le toto. O sea faagasologa e mafua ai ona masani ai le maʻisuka i totonu o se tagata - fiainu, faʻanatinati faifaipea, fiaai tele, faʻavevesi ma le vaivai.

Ae peitai, ina ia mafai ona iloa ma le mautinoa pe aisea e tupu ai faailoga, e tatau ona e faia se auiliiliga o tulaga o le insulin. Mo lenei mea, o le toto e aumai mai le vein vein i se manava leai. I ni nai aso ao lei faia le suʻega, e le mafai ona e tago i fualaau, ave le gaioiga. E tatau foi ona e aloese mai se fuainumera tele o laʻau suamalie ma aloese mai le atuatuvale malosi. O le le tausisia o ia fautuaga atonu e faʻasese ai iuga o le suʻega.

Ina ia maua le tali sili ona talileleia, e sili atu ona lelei le faia o suʻega e lua i le taimi e tasi. Muamua o le anapogi o le anapogi, ma le lona lua - 2 itula i le maeʻa ai o le fofo. Faʻavae i luga o taunuʻuga, e maua ai e le fomaʻi le faʻamaʻi i se tamaititi poʻo se tagata matua ma atiaʻe se togafitiga faʻapitoa.

Afai e maualalo le maualuga o le inisalini, e mafai ona taʻu mai e iai le tasi o maʻi poʻo faʻafitauli nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • tausia o se olaga ola filemu,
  • maʻi faʻamaʻi
  • le mautonu o le tino,
  • gasegase pituitary,
  • o le faifaipea o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo,
  • faamai pipisi ma vailaau,
  • sili atu le malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

Ina ia aloese mai le maualuga o le insulin toto, e tatau i se tamaititi poʻo se tamaititi ona tausia se mea paleni taumafa. E tatau i matua ona fesoasoani i lenei mataupu. Nai lo o buns, meaai vave ma suamalie, e tatau ona e 'ai atili fualaau faisua fou ma fualaauʻaʻa, gaʻo vailaau ma meaʻai maualuga. E tatau i le aiga ona auai i aoaoga faaletino.

E mafai ona avea ma se mea - asiasi i le vaitaele, taʻaloga, savali i le paka, yoga, malosi ma sili atu. O le mea autu o le faʻamalosia lea o se olaga ola malosi ma meaʻai talafeagai. O le a latou puipuia le maua o le mamafa, o lona uiga, oona, o le soa autu lea o le "suka suka".

O le a le inisalini, o le a lona masani ma mea sese, e uiga i nei mea uma i le vitio i lenei tusiga.

Maualuga maualuga

Afai e faateleina le maualuga o le meaola o le hormone-active, ua aliali mai faailoga o le tulaga o le hypoglycemic. O le tele o le inisalini e mafua ai le faʻaitiitia o le suka i totonu o le toto.

Ua mafua lenei mea i le mea moni e faapea e le lava le malosi o sel o le tino. Muamua lava, e faʻaaoga lenei i vaʻa faiʻai. O le umi o le hypoglycemia e mafua ai le ogaoga o taunuuga.

O siama e amata i le atrophy ma oti, e oʻo atu ai i le atinaʻe o le encephalopathy.

O mafuaʻaga o maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e:

  • o le i ai o se vemone-faʻamalamalamaga o le tino (insulinoma) o le pancreas,
  • uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • taotoga, faʻatasi ai ma le aveeseina o se vaega o le manava po o le manava (o le vave tele o le ulufale atu o meaʻai i totonu o le tui o le intestinal e faʻaolaina ai le tuʻuina pea o le inisalini),
  • togafitiga o le tino,
  • afaina o meaʻai i taimi uumi,
  • taumafa taumafa
  • sili atu le malosi faaletino.

Taua! Ole numera maualuga o le inisalini e mafai ona mafua ai faʻamaʻi pipisi o le ate (hepatitis) poʻo le toto o le ate.

Ua matauina e matua o le tamaititi ua le aoga, lafoaia masani masani, malie malie. O le gatete e aliali mai i tamatamailima ma tamatamai vae, o le pito i lalo e fetaui (e tutusa ma togafitiga o le tino). E masani ona fesili le tamaitiiti ia 'ai, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai le mamafa, i se isi itu, e mafai ona sili atu le mamafa.

E mafai e se fomai agavaa ona faigofie ona fuafua le tulaga o le hypoglycemic e tusa ai ma faitioga a le tamaititi ma ona matua

I luga o le suʻega, o le fomaʻi e fuafua le paʻu o le paʻu, le vevela tele. E mafai e matua ona maitauina le faoa faamalosi.

Auala e Puleaina ai Tulaga

I le taimi o le suʻesuʻega, e tatau i le fomaʻi ona filifili pe aisea e tupu ai le hyperinsulinism. A aunoa ma le faʻaaogaina o mafuaaga, e le mafai ona faʻaumatia faʻamaoniga o togafitiga. Afai o le fausiaina o se natura le lelei pe leaga le natura ua avea ma itu e leioio, e tatau ona aveeseina, ona faia ai lea o le chemotherapy.

O se mea e manaʻomia muamua o le tausisi lea i mataupu faavae o togafitiga o meaʻai. E tatau i le tamaititi ona maua se aofaiga o protein, lipids ma gaʻo, o lona maualuga e fetaui ma le matua o le maʻi.

Taua! O le taumafaina o meaai i totonu o le tino e tatau ona tupu i ni vaega laiti, ae masani lava. O lenei mea o le a fesoasoani i le faatumauina o le maualuga o le suka toto i le tulaga manaomia (e tutusa uma lava i le maualuga o le insulin).

Afai e tulai mai se osofaiga o le hypoglycemic:

  • tuʻuina atu i le tagata maʻi se mea suamalie (candy, jam, vevela vevela),
  • o le faʻaofiina o se kulūkose i totonu o se vein,
  • inisinia injection
  • faʻatonuina o le glucagon
  • toʻafilemu mo faʻamalosi faʻamalosi.

Laʻau maualalo maualalo

O mafuaʻaga mo le paʻu o le insulin i le tino o le tamaititi:

Mafuaaga o Inisalini Maualuga Maualuga

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • gasegase
  • o le mauaina mai o se aofaiga tele o oloa gaosi i monosaccharides,
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻamaʻi o se natura mumusu,
  • popole
  • faaitiitia gaoioiga faaletino.

I le fuaina o le toto toto, o le i ai o le hyperglycemia ua fuafuaina. E masani ona fesili le tamaititi e inu, 'ai, o le faateleina o le numera o le urination e aliali mai.

E 'ai tele le tamaititi, ae le maua le mamafa i le taimi e tasi. O le paʻu ma mucous membranes ua matutu, o le maualuga o le faʻaaliga ua faʻaitiitia, o aʻafiaga faʻaleaga e ono foliga mai e le faʻamalolo mo se taimi umi.

Hyperglycemia - o se faʻaaliga o le le lava o le inisalini i le tino

Taua! E mafai ona maua e le hyperperglycemia se pati ketoacidotic pe afai e le maua le fesoasoani talafeagai.

O le faʻamalosia o le maʻi e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi. E tatau ona faʻatino sauniuniga o inisalini. Latou te amata i le mea moni e faapea o le vailaau e togafitia i lona mamanu, ona faia lea i luga o se vaifofo o le kulukose e puipuia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

O togafitiga e aofia ai le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma analogues o le inisalini o le tagata:

  • iniseti puupuu - amata ona galue i totonu o le kuata o le itula, o le aafiaga e oʻo atu i le 2-4 itula,
  • fualaau masani-o le gaioiga e atiina ae i luga o le 1-2 itula ma e oʻo lava i le 12 itula,
  • faaumiumi insulin - o le aoga o fualaau faasaina e matauina i le aso atoa.

O le isi mea e manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le inisalini o se mea e maualalo le gaosiga. Ana mataupu faavae:

  • E masani ona taumafa i ni vaega laiti.
  • Faʻalēaogaina o suka, faʻaaogaina o suamalie o le natura poʻo le mea faʻapipiʻi.
  • Faʻalēaogāina o le ava malosi, gaʻo, ulaula, masima.
  • Faʻasalaina lelei o le inu (1.5-2 lita i le aso).
  • E tuʻuina atu i ai le gaosiga, kuka, tao tao.
  • O le faʻaogaina o le kalori taʻitasi (e masani lava 2500-2700 kcal i le aso).
  • O le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻololo, proteins ma lipids e tumau i totonu o le masani masani.

I le tulaga o soʻo se suiga i le tulaga o le tamaititi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa. O lenei mea o le a taofia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi poʻo le saoasaoa i luga o le toe faʻaleleia pe'ā iloa se tulaga faʻaleagaina i le amataga.

Afai e maualuga le inisalini ma o le suka e masani lava

O le inisalini o se tasi lea o hormonia sili ona taua na gaosia i le tino o le tagata.

O ia e nafa ma le galue masani o le tele o faiga ma okeni, ae o lana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata.

Afai e maualuga pe maualuga le maualuga o lenei maualuga, ona faʻalavelaveina lea o le tino i totonu o le tino, ma afai e te le o gauai i le solia o lenei vaevaega i le taimi, o maʻi ogaoga e mafai ona tupu.

Le manaʻoga ma tulaga masani ole inisalini

O faʻagasologa uma lava e faia i totonu o le tino o le tagata ua "noatia" i le inisalini. A aunoa ma lenei hormoni, gaosia e le pancreas, o meaʻai e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona faʻaumatia. I le mea e tupu ai se faʻafitauli i le pancreas poʻo isi faʻafitauli, e faʻaleagaina le gaosiga o le malosi, lea e sili ona afaina ai le ola maloloina.

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le insulin e masani lava mai le 3 i le 25 iunite, i tamaiti o le pito i luga e laʻititi lalo ifo - 20 iunite. I tagata matutua, o le tapulaa pito i luga e le sili atu nai lo le 35 iunite, o ia faailoilo e mafai ona i ai pe a mavae le 60 tausaga. O nei mea uma o le masani.

Ma o mea uma e maualuga atu nai lo mea masani o se taimi mo togafitiga faafomaʻi, talu ai o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto o se logo mataʻutia, lea e taʻu mai ai o galuega faʻaopoopoina o tagata soifua ma okeni uma ua tuʻuina atu ai se faʻafitauli matuia.

O le mea e sili ona mataʻutia e tatau ona maualuga le maualuga o le inisalini i le masani, masani ai le toto toto. I le auala, e fautuaina malosi e fomai le tausia o se glucometer i le fale, lea e mafai ai ona e fuaina uma le suka ma le inisalini e aunoa ma le alu i se falemaʻi.

O le ata aupito sili ona lelei o le suka o le toto e mafai ona maua e ala i le fuaina o le maualuga i le 2-2.5 itula, ae ia maua ai le itiiti ifo ma le lima ni fua i le aso. Ae le maua uma e tagata uma se avanoa, o lea e fautuaina ai e siaki lou toto mo le suka, pe a uma loa ona ala i luga, i le taeao, ma ao le i momoe.

Le mea e fai

Muamua lava, mo togafitiga talafeagai, e tatau ona e sailia le mafuaaga o lenei maʻi. A aunoa ma le faʻamalamalamaina o le mafuaaga, e le mafai ona amata togafitiga, ona e le mafai ona aoga.

Ma o togafitiga tutoatasi, ae maise lava o se umi umi (ave fualaau faasaina e maualalo ai le toto, togiaso mo ulu o le ulu, ma isi), e mafai ona "sima" le ata o le falemai ma tolopo se asiasiga i le fomai.

Ma i se tulaga faapena, o le vave ona e liliu, o le sili foi lea o se mea e ono tupu i se taunuuga lelei.

Faailoa le mafuaʻaga o le hyperinsulinism e naʻo se suʻesuʻega maeʻa ma maeʻa. Ae o le tele lava o maʻi e togafitia i le falemai i le hyperinsulinism i se foliga lapopoa, pe a manaʻomia le tui o le tagata maʻi ina ia faʻamaonia le glucagon ma le adrenaline.

Ae e tusa lava pe faʻamaʻi se tagata ao le i faʻamaʻi le faʻamaʻi, e masani lava e le mafai ona e faia e aunoa ma se kulupu i le kulukose, talu ai o le maualuga o le inisalini o le a vave ona oʻo atu i le faʻaitiitia o le suka toto, o lenei mea e taʻua o le hypoglycemia.

Faailoga o lenei tulaga:

  • soona inu tele
  • Tachycardia
  • vaivai ma vaivaiga,
  • pallo o le paʻu.

I lenei tulaga, o le maʻi e masani lava ona oʻo i se lagona fiaaai. Faʻasolosolo malosi i le suka, o le leiloa o le mafaufau e mafai, pe afai e le toe maua mai le suka i le masani - o se hypoglycemic coma.

O le fesili e masani ona tulai mai: pe mafai ona faaitiitia le maualuga o le insulin i le fale?

Ioe, e mafai ona e mafaia. Ae o le faʻaitiitia o le inisalini i le fale e le o se synonym mo le togafitiga a le tagata lava ia e aunoa ma le faʻaaogaina o tagata tomai faapitoa. E mafai ona togafitiga oe mo le hyperinsulinism e le oi totonu o le falemaʻi, ae i le fale, ae naʻo le maeʻa ona faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi, le tagata na i ai i le fale, na ia tusia ma faʻamatalaina le togafitiga ia te ia ma tusi uma vailaau manaomia.

Ae talu ai ona o le togafitiga ua faʻamalamalamaina lelei, o le lisi o togafitiga togafitiga e mafai ona aofia ai mea e tatau ai ile asiasiga i falemaʻi: mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faatonuina le physiotherapy poʻo le faʻasologa o togafitiga, acupuncture, acupuncture, ma isi. E le o tagata gasegase uma e mafai ona tuʻu ni laʻau i le fale, o le mea lea, e leai se mea e le mafai ona le amanaiaina e le falemaʻi poʻo falemaʻi foi.

Afai tatou te talanoa e uiga i togafitiga i fale, ona faamamafa mai lea e fomai: o le mea autu o le pulea e le tagata o ia lava. Ma o lenei mea e le gata i le mamafa o le fua lima-lima o le inisalini, ae faʻapea foi i isi mea.

O nisi taimi ina ia tumau ai le soifua maloloina, e tatau ona e laa i luga o le faai o lau "I" ma ou manaoga (ae sili atu ona taʻua faamaoni o vaivaiga faaletagata). E faigata ona faʻamalosia oe lava e fai le mea e te le o faʻaaogaina, ma tuʻuina atu mea e te manaʻo ai.

Ae o le mea moni lava i lenei mea e lua vaega o togafitiga fale e oʻo mai i lalo:

  • gaoioiga faaletino
  • meaʻai puipuia.

E le tatau ona tupu le mamafa o le tino. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, lea e mafai ona matua faʻamaoni. Afai e le lagona e le tagata le malosi o le malosi i totonu ia te ia lava, e sili atu pe afai e vaavaaia e se tasi mai lona aiga ana meaʻai.

O se taumafataga e faʻateleina le inisalini e tatau ona faʻavae i luga o meaʻai paleni - ole maʻi e tatau ona taumafaina ile lima taimi i le aso, ae o ni vaega o meaai e tatau ona laiti. E tatau ona faʻaitiitia le gaʻo i le 150 g i le aso.

Afai e maua e se tagata le faaletonu o le amiolelei mai nisi o mea taumafa, e tatau ona ia gauai atu i le molimau o suega o le toto: aʻo faia lelei togafitiga a le fomaʻi, o le inisalini i le toto o le a toe foi i le masani.

Ma pe a vaai le tagata maʻi i ona lava mata ua amata ona maloloina, o le a afaina ai lona tulaga.

Ae le gata i taimi o mafaufauga, o le ai ai se faʻamautuga mautinoa lelei i le tulaga. Ae i soʻo se tulaga, o le a manaʻomia lou asiasi i se fomaʻi i taimi taʻitasi mo se suʻega masani ma fai se suʻega toto i taimi taʻitasi i le tausaga.

E le gata i lea, e tatau ona e faʻaauau ona mulimuli i se taumafataga ma taumafai e taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O le a le mea o aofia ai i lenei manatu? Ole lisi e le tele:

  • mataʻituina le mamafa, aua neʻi faʻafefe,
  • fai galuega i le taeao
  • ae e te leʻi alu i le moega, ave sina mea itiiti i le ea fou,
  • taumafai e lafoai amio leaga (ulaula, ava malosi).

O le mauaina o le faʻamaʻi i le taimi ma faʻafetaui i ai, e tatau ona puipuia le tupu mai o toe faʻafoʻi.

Mafuaaga ma faailoga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, pe faapefea ona faaitiitia le maualuga o le hormone

Hormones i le tino e taua tele le sao i le faatelevaveina poʻo le faʻaitiitia o le metabolism o sela, faʻatonutonu faailoilo o le neural, ma aʻafia ai le faʻaaogaina o protein ma isi mea. I se upu, latou te tausia se tino ola i le lotogatasi.

O le inisalini o se hormone polypeptide na faʻamaloloina e sel o glandular o le pancreas. O loʻo aʻafia o ia i le felauaiga ma le teuina o kulukose. E le gata i lea, o le siama o le insulin e pulea ai le mafai gafatia e faʻaputu pe faʻaalu le lipid layer.

O mafuaʻaga mo le solia o le faʻasolosolo poʻo le faateleina o le inisalini i le toto e oʻo atu ai i le maʻisuka, pe a le mafai ona maua e se tasi le kulūkose ma maua ai mole mole eletise ole ATP mo le manava ma le faʻalavelave.

Le faʻatinoga o le faʻaaogaina o le kulukose

Mafuaaga o le gasegase o le kulukose: i le tulaga muamua, o le maʻi autoimmune ona o le leai o pancreatic protein hormonone assembly. E taʻitaʻia ai i le mea moni o le kulukose e ulu atu i le toto e le mafai ona maua i totonu o le masini, talu ai e leai se mea e faʻaagaoioia ai le initaneti.

I se isi faʻatinoga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei o faʻataʻitaʻiga o le vaʻalele mo ia, ma e oʻo lava i se faʻaopoopoga o le inisalini i le toto, e le toe tatalaina le avanoa i le cell.

Mafuaaga ma taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

E le o se mea faʻafefete, ae o le maualuga o le inisalini e mafua ai le teuina pea o gaʻo i totonu o le mea e fesoʻotai ai, e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le kulukose (glycogen) i le ate.

O le hormone e afaina ai foi le kulukose i gaʻo maso. Ma faʻatasi ai ma le le mautonu ma le leai o ni maso - ua faʻaitiitia le manaʻomia mo le malosi.

Ma mo nei mafuaʻaga, e amata ona manumalo le tino gaʻo i luga o musika (musika atrophy muscle).

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto? O le numera o molelaʻau inisalini e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o toto toto. I le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (aemaise lava gaʻo vailaau faʻamalosi - suamalie, falaoamata, ava malosi), o lona gaosiga e faʻatupulaia.

O le masani ai ona 'ai le suga e taʻitaʻi atu ai i le galue malosi o sela o le pancreatic ma faʻaosofia le sili atu o le inisalini i le tino. E leai se taimi malolo mo le okeni - faasolosolo lava i le taʻalo cellular (Langerhans), lea e mafua ai le faateleina o le inisalini i le taimi muamua, taofi le faigaluega saʻo pe le tuʻuina atu foi le hormoni.

I se tulaga tutusa, o le lagona lelei i le inisalini e maua mai i le toto, e oʻo lava i le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e le tatalaina le glucose membrane channels. O le a le mea e mafua ai le malosi o le matelaina. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia lagona e tatau ona taofia ai le tafe ole suka i le tino.

Ae ui i lea, o le le maua o le kulukose i meaai e itiiti sona aafiaga i le lipid metabolism ma le faaitiitia o le tino gaʻo. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani, o loʻo taofia pea le malepelepe o le tino.

Faʻaleagaga faʻaleagaga masani

O le mafuaaga autu mo le sili atu o le kulukose ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le suka ma mea taumafa e maualuga i meaʻai gaʻo. O le faʻaleagaina o ia ituaiga meaʻai e le gata ina faʻaumatiaina ai le pancreas, ae faʻapea foi i faʻafitauli o le gasegase lautele. E i ai le numera o mea faʻapitoa e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le gland, mafua ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto:

  • Umi uumi o le anapogi, ae le o le gafatia vave vave ma le taimi e ai ai. Faʻafuasei faʻamaʻi tigaina mai le fiaai - suia mea o inisalini.
  • Faʻaauau le malosi o le tino, faʻaauau pea le atuatuvale mafaufau ma mafaufau ma le atuatuvale i le lotolotoi o le vaivai. O le faʻanoanoa o le faʻanoanoa e mafua ai le faʻaaogaina faifai pea o laʻau suamalie (sukalati, suti, keke).
  • O mafuaʻaga atonu e ono: o le eseʻese o tulaga eseese ma se olaga ola solo. O tulaga eseese e faʻaitiitia ai le saoasaoa o le toto i totonu o vaʻa, faʻalavelave faʻaogaina.
  • Le atoatoa o le Vitamin E ma le elemene elemene chromium. Vitamin E e faʻamalosia ai le membrane ma puipuia mai le faʻamaʻi. O nei mafuaʻaga e mafua ai le tele o le homone.

O isi mafuaʻaga mamao o le faʻaaogaina o le kulukose e faʻaleagaina ai maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi, ma gasegase. O lea o le a faateleina ai le inisalini i totonu o le toto.

Faailoga o Inisalini Maualuga Maualuga

E le gata ina afaina ai le malosi o le malosi i le tino, ae suia foi le tuufaatasiga o le toto, o le fausaga o toto, galuega a le loto ma le faiʻai. Faailoga pe a maualuga le inisalini:

  • O se lagona le mautonu o le fiaaai, pe a uma le tuinanau, e mafai vave ona toe tupu. Ma faaauau pea le uati.
  • Mai le itu o le tino popolega - vaivaiga o le musika, vaivai, mafaufau le mafaufau ma mafaufauga. Tumau tumau e moe. Faʻasalaga leaga, faailoga o le vevela.
  • Faateleina le mamafa.
  • Paʻu paʻu, lauulu.
  • Faʻalalōlōina umi o faʻamaʻi, manua.

Faateleina le maualuga o le inisalini ma le faʻaauau pea o le gaosiga o gaʻo i le tulaga o gaʻo e le o faʻamalosiina e avea ma mafuaʻaga o le atherosclerosis o vaʻa - "leaga" cholesterol e pipii i puipui o le mimiti.

O le mea lea, o le a le toe lamolemole o latou pa puipui, o loʻo faʻapipiʻi ia platelets i faʻatulagaga o loʻo iai. O vaʻa e faʻaleagaina, faʻapitoa pe maeʻa atoa. Faʻateʻa la latou galuega feʻaveaʻi mo leʻo totoe o le toto.

Faailoga o le faateleina o le inisalini e tau atu i se tuaoi latalata i le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini

O le auala autu e faʻaititia ai le maualuga o le inisalini o le faʻaaogaina o kulūkose molekone ma vave faʻavaveina le metabolism.

  1. Faʻaaogaina o gaioiga faʻaletino (ma le gaosiga masani o le carbohydrate) e faʻatele ai le malosi o le malosi ole tino maso.
  2. Faʻamaʻosaʻo le taumafataga o le gaʻo - ia vave faʻaitiitia meaʻai gaʻo, faʻalauiloa le gaʻo gaʻo i le meaʻai, lea e aveesea ai le inisalini i le toto - cereals (cereals, fala fala).
  3. Afai e maualuga le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e ulu i aso taitasi o vitamini, aemaise vitamin E ma chromium. O suauu ma le suauu olive e maua i le vitamini E, o isi mea taua o loʻo maua i le gataifale.
  4. Suʻe suāuʻu masani ma se mea e masani ai - meli, fualaau aina, ma falaoa pipi.
  5. O le fefete a le keke faʻatasi ma le chromium o le a faia mo le aofaʻiga manaʻomia ole elemene elemene.
  6. O oloa e aofia ai le fesoasoani fesoasoani e toe faʻafouina ai le musika ma le fatu.

E tele fautuaga i le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto: e fautuaina e faʻaaoga fuatini o le protein - ate, meaʻai meaʻai, sina kesi falaoa (poʻo kefir).

I le po, e mafai foi ona malosi le inisalini o hormone, o lea e tatau ai ona e aloese mai le 'ai i le po, pe tago i se fasi sisi poʻo se ipu malamalama o le yogurt e le o faʻasusu. O nei mea taumafa e faamalieina ai le fiaai ma le maualalo o le gaosiga o le pani.

Alu i se glucose-leai se meaai faasolosolo malie - i le leai o ni faʻamaoniga o le maʻisuka, ia aua le faʻamavae atoa le suka.

O le auala sili ona vave e ausia ai le fealofani ma pe faʻapefea ona faʻaititia le insulin o ni fuatini o le protein ma nisi o fua e maua ai le tino ma mea e maua mai ai le mea e maua ai le tryptophan, ma le melatonin ma le serotonin. O se tasi o punavai autu o le tryptophan o se fualaau aina - faʻi. E pei foi o aano moa, sisiu gaosi, mea soya.

O aʻafiaga ma le faʻaitiitia o le inisalini. O le maʻi suka

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi insulin. E atiina ae pe afai e maualalo le inisalini i le toto, pe o le tele foi o le inisalini e le aoga. O le mea lea, o le faateleina o le toto toto e tau atu i taunuuga ogaoga.

O le suka e le totogia e tumau pea i totonu o le toto, ona mafai lea ona aoina i le urine i totonu o fatugaʻo, e ulu i le toto i totonu o le potu intracellular e le suia. O lenei mea e mafua ai ona maua i taimi uma faʻamaʻi urogeneva, paʻu o le paʻu ma le necrosis. E tuʻuina mai ma faʻamaoniga uma nei:

  • Vaʻaia o le tino o le tino - faʻaitiitia le faʻaaliga, le neuropathy, le mautonu le mafaufau.
  • O se lagona faifai pea o le fiaai o le le lava lea o le malosi mo musele pe a "teu" le suka i le toto.
  • Maualuga maualuga, ulu tiga.
  • Tumau mago, fiainu.
  • Faʻaitiitia le malosi o le tino, tingling, tiga.
  • Faʻatasi maʻi.

I nisi tulaga, o loʻo faʻaitiitia le insulin i le suka masani - o lona uiga o le le lelei o le pancreas. Faatasi ai ma na faailoga, e tatau ona e faafesootai se fomai - o se finau o le togi. O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faʻaalia ai le afaina o le endocrine.

Ole fua ole insulin mo tagata matutua ma tamaiti

O le masani o le hormone i se tamaititi (e oʻo i le 12 tausaga) e ese mai le masani a se tagata matua - 20 mkU / l. O le sili atu ona maualalo i tamaiti o le 3 μU / L.

I tagata matutua ma tupulaga talavou mai le 12 tausaga, o le masani masani o le 25 mcU / l.

Ole aofaiga o le inisalini e fuafua i se suʻega toto, lea e ave mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao. O loʻo i ai foi se tusitusiga i le kulūkose toleni. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se ipu vai ma se vaifofo o le kulukose. A mavae sina taimi, latou te ave le toto, fuafua le suʻega i le 60-90-120 minute.

O le maualuga o le hormone e mafai ona fuafuaina e ala i le suʻeina o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se masini fale - o se glucometer. E faʻatatau i le maualuga o le kulukose, o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatumauina. I le 5.5 glukose, maualalo pe le toaga. Faʻatasi ma le maualuga o le suka e 3.3 - maualuga.

O le vaivai o le tino poʻo le faʻaitiitia o le toto suka e sili atu le faigata ma umi nai lo le taofia.E tatau ona fai fua le kulūkose, ma mai lea taimi i lea taimi mulimuli i meaʻai puipuia.

Suga le fua

O lenei metotia e aoga e faʻamalamalama ai pe o le maualuga o le inisalini i le toto o se tamaititi poʻo ni faʻataʻitaʻiga o loʻo i fafo atu o le mea e taliaina. O fua o le glycemia e fuaina i le tele o auala:

  • suʻega falesuesue
  • toto kullukose i le fale.

O nei fuataga o le a le faʻaalia le numera saʻo, ae o le a latou fesoasoani e fuafua le faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o mea e gaosia ai hormone-active.

Glucose fua i se glucometer:

  1. Fufuluina lima o le tamaititi ma le tagata o le a faʻaaoga lelei fua. Tusia le tamatamai lima i le pepe ma le ava malosi poʻo isi vaifofo faʻamaʻi. Faatali seivagana ua matua maeʻa le tamatamailima.
  2. E mafai ona e faʻaaogaina e le gata i tamatamailima, ae o le talipupuni foi, mulivae (fuafua i tausaga ole pepe).
  3. Faatulaga le mita e ala i le faʻaofiina o le suʻega talafeagai talafeagai e togafitia i vailaʻau.
  4. E taia le tamatamailima o se tamaitiiti i se masini faapitoa lea e aofia ai ma le mita.
  5. E tatau ona faʻaaoga lelei se mataua o le toto o loʻo faʻaalia i le nofoaga o loʻo faʻaalia i luga o faatonuga i luga o le suʻega.
  6. A maeʻa le tele o taimi (masani mai le 10 i le 40 sekone), o le taunuuga o le glycemia measurement e aliali i le lau o le masini feaveaʻi.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona faamaninoina i se glucometer.

Faʻaaliga

Ua matauina e matua o le tamaititi ua le aoga, lafoaia masani masani, malie malie. O le gatete e aliali mai i tamatamailima ma tamatamai vae, o le pito i lalo e fetaui (e tutusa ma togafitiga o le tino). E masani ona fesili le tamaitiiti ia 'ai, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai le mamafa, i se isi itu, e mafai ona sili atu le mamafa.

E mafai e se fomai agavaa ona faigofie ona fuafua le tulaga o le hypoglycemic e tusa ai ma faitioga a le tamaititi ma ona matua

I luga o le suʻega, o le fomaʻi e fuafua le paʻu o le paʻu, le vevela tele. E mafai e matua ona maitauina le faoa faamalosi.

O le a le maualuga o le suka o le toto i tupulaga talavou o vaitausaga eseese - laulau o faʻataʻitaʻiga lelei

Po o le a lava le matua o le matua o le tagata, tusa lava pe o se tagata matua poʻo se talavou, e fautuaina ia ia faʻapitoa ona faia nisi suʻega.

E aofia ai ma suʻega mo le maʻisuka malosi (DM). O le mea lea, o le toto sugar i masani ai i tupulaga talavou o le faailoga lea e tatau i matua ona gauai muamua i ai.

I le uma lava, naʻo le pasia o suʻega eseese o le a faʻamautuina ai le moni atoatoa o le soifua maloloina o le la tama poʻo le i ai o soʻo se faʻamaʻi. Glucose, e feaveai i se tino e le ogatasi ma le toto, o le punavai autu o le malosi, meaai paleni mo sulu o soo se totoga.

E foliga mai o maualuga le maualuga o le suka, o le sili atu lea. Ae peitai, o mea uma e sili atu ona faigata. E tatau ona i ai i totonu ni masini faapitoa, ae o le tele o le masani ua uma ona i ai se faʻailo.

Lisi o tulaga maualuga o le suka i tamaiti matutua

E tatau ona maitauina o taimi eseese o le olaga o tamaiti e mafai ona atagia ai le taua le tutusa o le i ai o le lactin i le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e oo atu i le 10-12 tausaga le matua, o ona tulaga autu e faʻaitiitia. O nisi taimi latou te mafai ona fesuisuiai ma le faatinoga o tagata matutua, e le tatau ona fefefe matua ma e le aofia ai le faʻaaogaina o fualaau.

Mo le sili atu ona faʻataʻitaʻia tulaga faatauaina o le suka mo tamaiti, e mafai ona e faʻaoga le laulau i lalo:

Tausaga tausagaFaʻamatalaga taua, mmol / l
113,3-5,5
123,3-5,5
133,3-5,5
143,3-5,5
153,3-5,5
163,3-5,5
173,3-5,5
183,3-5,5

E pei ona mafai ona faʻamasinoina mai nei faʻamaumauga, o le aoga masani o le i ai o le kulukose i totonu o se talavou ua toetoe lava a tutusa ma tulaga o tagata matutua.

O faʻataʻitaʻiga e tatau ona mafaufauina e faʻamoemoe i le itupa o laʻasaga laʻititi e mafaufau i ai:

  1. i teine ​​ma teineiti. O le maualuga o le maualuga o le suka o teineiti ma teine ​​e foliga tutusa lava ma le malosi o feusuaiga. Ae o le mea lea e tatau ai le amanaʻiaina o mea patino e aʻafia ai nei fuainumera. O iinei, o se matafaioi taua e faia e ala i tulaga o le physiological, o le faavae o le tino, le tulaga faapitoa o le taumafa. O le aoga masani o le suka e tatau ona aofia ai le 3.5-5.5 mmol / L. O lenei tulaga faʻaalia e faʻaalia pe a pasia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. Ae 60 minute pe a uma se taumafataga, o le tulaga faatauaina o le lactin e mafai ona oʻo i le 9 mmol / l. A maeʻa le 120 minute, e iai le glucose o le 4-8 mmol / l,
  2. i tama ma tama. O le pancreas e nafa ma le gaosia o le kulukose. Ae ui i lea, o le faasinoala o le suka i se tama ma se tagata e faalagolago i le lisi oa latou meaai, "tuinanau" mo masaniga leaga, ma masani i aso uma. O le kulūkose masani i lenei vaega o tagata e eseese i le 3.5-5.4 mmol / L. I tupulaga talavou, o le masani e mafai ona fesuisuiai tele i le aso ona o le faateleina o gaoioiga ma taaloga mamafa.

O le maualuga o le lactin i le tupulaga talavou e faalagolago i mea eseese - meaʻai, o le gaioioiga o le vaega o meaʻai ma ituaiga uma o hormones.

Le aʻafiaga o suiga o le hormonal i le tino i luga o le suka o le toto

E tatau i matua uma ona iloa o le tamaititi o se teine ​​ma se tamaititi e mafai ona aʻafia tulaga taua o le kulukose, lea e fesoʻotai ma mafuaaga o le physiological, mafaufau.

I le taimi nei, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o se maʻi "suamalie" i totonu o le tino, lea o le a vave ona suia ai le tulaga o mea tutupu, ua matua faateleina.

O le tele o taimi, o lenei mea matautia e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona o le tino ma siama i le inisalini. I totonu ole siosiomaga faafomaʻi, o lenei faagasologa ua taʻua o le inisalini ma mafua ai le maualuga o le suka.

E sili atu ona lamatia lenei tulaga i le le lava o le pulea o le maʻisuka. Ina ia faʻaleagaina le tulaga, o le manaʻoga o se talavou e le avea ma se "gutu paʻu" i totonu o le kamupani e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o meaai leaga, ava malosi ma tapaa tapaa.

O le amioga a se tamaititi ua avea ma luitau tele, ma o nisi taimi e lamatia ai. O nei gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia ma le maʻisuka.

O le mea lea, e matua taua lava i lenei vaitau o le vaitau e sili atu le gauai atu i lau tama ma faʻamalositino le tulaga o le soifua maloloina.

Faʻapogai o le vavaeeseina o le kulukose mai le masani i le tupulaga talavou

O le tulaga faapitoa o le tulaga o le tulaga o le talavou e fesootaʻi ma le fesuiaiga mai le laʻitiiti i se tulaga matua o le tino ma se tala o le hormonal fesuisuiai.

O le gasologa o le vaitaimi o le gasolosolo taimi e oʻo atu ai i faafitauli eseese i le togafitiga o le tele o maʻi.

O le taimi lenei o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fua o le suka, o meaʻai e le talafeagai, e le o faʻataunuʻuina tofiga o fomaʻi, ma o amio e faʻaalia i se maualuga maualuga o tulaga lamatia.

O le faagasologa o le faateleina o le puleaina o le gland sex ma grenesal gland ua avea ma mafuaaga o le itiiti o le lagona o le tino i le inisalini.

O ia itu uma e mafai ona faaosofia ai le soliga o le faiga o metabolic, ma, o se taunuuga, o le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, i talavou, atonu e lua ni filifiliga mo le atinaʻeina o mea tutupu i lactin level.

Faʻaititia le fua

I talavou, o le taua o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻaititia ona o:

  • afaina o le tino
  • lisi le lelei
  • tulaga faʻaleagaina i totonu o le faiʻai,
  • toe le manuia
  • o mea sese a le tagata i totonu o le mea o loʻo i ai meaʻai - enteritis, gastritis, pancreatitis, gastroduodenitis,
  • mafaufau loloto-mafaufau,
  • ala faigata o faamaʻi masani,
  • susu i le pancreas,
  • arsenic oona, chloroform,
  • sarcoidosis
  • epilepsy.

O le faateleina ma le faaitiitia o le lactin i le toto o se tamaititi e tatau ona avea o se mafuaaga mo le sailia o fesoasoani faafomai.

Faailoga o le maʻisuka i le talavou

O faʻamuamua o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faʻaalia mai i le matua lava. Ae ui i lea, ei ai tulaga pe a "pepe" le pepe ma, i le avea ai ma se talavou, ua le toe i ai se ituaiga o togafitiga. O lenei tulaga masani mo tulaga e le maua ai e le tamaititi le malosi o le mafaufau, e le afaina i ni gasegase tuga e faʻavaivaia ai le tino.

Afai o mea uma lava e tupu i le faafeagai, ona oʻo ai lea o le tauleʻaleʻa i le tele o taimi i le faʻaaliga o se ata faʻamaʻi atoatoa o le maʻi "suamalie".

O le faateleina o osofaʻiga o le fia inu o le mea taatele lea o le tuputupu ae o le kulukose. E tatau ona manatuaina o faailoga o le ituaiga I ma le maʻisuka II i tama talavou e talitutusa ma mea na matauina i le matutua tagata o tagata.

I le taimi muamua, o se tamaititi o loʻo i ai se faʻafitauli faʻapitoa e pei o:

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona mataʻituina lelei le tausisia e le tamaitiiti o fautuaga uma a le endocrinologist.

Faailoga o le maʻisuka talavou e mafai ona faʻaalia uma i le taimi e tasi pe mafai foi ona tutupu faasolosolo malie, aʻo alu i luma le maʻi. Faatasi ai ma le le iloa lelei o le maʻisuka ma le amataina o togafitiga o fualaau faasaina, o le gasegase o le faamai e oo atu ai i faafitauli e faigata ona togafitia.

E uiga i tulaga maualuga o le suka i tamaiti o vaitausaga eseese i le vitio:

Tupulaga talavou, ona o latou tausaga, faapea foi ma suiga o le hormonal o tutupu i totonu oo latou tino i lenei laasaga oo latou olaga, e matua faigofie lava i ituaiga eseese o faamaʻi. O nisi oi latou e le o se tulaga ogaoga matautia, ae o isi e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matuia e ono suia ai lo latou olaga atoa i le lumanai.

Faatasi ai ma le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o meaʻai, aʻafiaga o le tino ma le mafaufau, o le gaioiga a se talavou, o le faʻasolosolo faʻatoʻatelega ma le suiga i tulaga o mea faʻalogo ua mafai ona aʻafia ai le moni o le faʻamaʻiina o le maʻi.

Mo lenei mafuaʻaga, o le taimi lea o le olaga e tatau i matua ona sili atu le gauai atu i la latou tama ina ia taofia le amataina o taunuuga le lelei.

Inisalini masani i tamaiti i totonu o le toto

O le pancreas o se okeni o loʻo aofia i le faʻafefeteina ma faʻamautinoa le paleni o le tino o le tino. O le inisalini o se tasi o hormones o loʻo faʻapipiʻiina e le gland. O lenei gaioiga galue e aafia i le tufatufaina o suka (glucose) i sela ma masini e maua ai le malosi.

Faʻaauau pea faʻamaoniga i le maualuga e tatau ai mo se laʻasaga patino o le tagata.

I se tamaititi, o tulaga masani o le inisalini e ese si ese mai tagata matutua ma tagata matutua. O le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaiti, o eseesega ma metotia o le tagofiaina o nei tulaga o loʻo talanoaina atili i le tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga