Faʻatatau tatau meaai, poʻo le faʻavasegaina o iunite falaoa mo le maʻisuka

O le maʻisuka o se faʻamaʻi o le endocrin system, lea o loʻo i ai le solia o le absorption o le kulukose e le tino. E tatau i le maʻisuka ona mataʻituina pea a latou meaʻai, ina ia le faʻafefe ai le paleni o mea. Aemaise lava, aʻo leʻi 'ai, e fautuaina e fuafua pe toafia a latou meaʻai i totonu o meaai o le a e' ai. Ina ia saʻo le fuafuaina o le uta o le carbohydrate i luga o le tino, o le areto ma le maʻisuka faapitoa o loʻo faʻaaogaina.

O le siata o le iunite o le maʻisuka ua atiaeina e le tagata tomai faapitoa o taumafa Karl Noorden mai Siamani e amanaʻia mea gaʻo o loʻo maua i mea taumafa taumafa. Faʻaaogā ni falaoa sefe talu mai le amataga o le seneturi lona luasefulu.

Laʻasaga o Masini Toto

Sei o tatou muai iloa po o le a le areto falaoa. E tasi le falaoa e tutusa lelei ma le aofaʻi o gaʻo maua i le luasefululima kalama o falaoa. Carbohydrates, lea e faigofie ona ufiufi e le tino, e aofia ai le sefulu ma le lua kalama i totonu, o le aofaiga tutusa e tasi le sipuni ti suka. Nofoaga o falaoa filifilia - XE. Iloiloina le taumafaina o le XE e manaʻomia ai le saʻo ole ao ole inisalini.

A e faʻatau mai meaʻai i faleoloa, o le a e vaʻaia se numera filifilia i luga o le afifi o loʻo faʻaalia ai le tele o meaʻai gaʻo i le selau kalama. O le fuaina o iunite falaoa e pei ona taua i lalo: o le numera maua e vaevaeina e le 12. E toʻatele tagata e faʻaaoga se laulau faapitoa mo faʻatusatusaga. Caloric i luga o le numera o XE o loʻo aofia ai i totonu.

Lisi mo oloa susu

1XE ei ai

1/3 apa, volume 400 g

Laʻau paʻu

Lisi mo oloa mai le falaoamata, fatu, pusa

1XE ei ai

Manuia le falaoa, faʻafefeteina

1 fasi pepa 1.5 cm le mafiafia.

Paʻu paʻepaʻe, uliuli

1 fasi pepa mafiafia 1 cm

Puff pastry, lefete

Lisi mo pateta, pi, isi ituaiga o fualaʻau

1XE ei ai

Laveti kuluti / falai

Laulau mo fualaau, vine:

1XE ei ai

Laulau o mea suamalie, ma isi.

1XE ei ai

Suga i fasi vaega / oneone

Afai o nisi mafuaaga e te le manaʻo ai e fai ni tusi lesona, e mafai ona e maua se calculator e faia falaoa i le Initaneti. Ina ia iloa le aofaiga o le XE o loʻo iai i lau vaega, na o le ulufale i le igoa o oloa, o latou numera e faatatau i ai, o le a faia e le komepiuta le mea o totoe mo oe.

Faaaogaina o insulin

E manaʻomia e le maʻisuka le tele o le inisalini i le aso e faʻaumatia ai le XE:

  • I le uluai taumafataga - 2 iunite.
  • I le ogatotonu o le aso - 1.5 iunite.
  • I le faaiuga o le aso - 1 le iunite.

O le tino o le maʻisuka, o lona gaioiga faaletino, fuainumera o tausaga, ma le lagona o le inisalini e aafia ai le tele o le homone e manaʻomia.

Ina ia faatumauina lou soifua maloloina, o le iloa lelei o le fuafuaina o le faʻaaogaina o falaoa o meaʻai mo le maʻisuka e taua tele.

Meaʻai talafeagai

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e maua ai sina vaega o le inisalini e manaʻomia e gaosia ai gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e gaosia e le tino e le o iloa.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka e mafatia ai se tagata, e tatau ona e tausisi i se meaai faapitoa. O fasi falaoa e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻatagaina i le aso i se aofaiga e tusa ma le 20. Faʻasoa se faʻasologa mo le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le tele o le faateleina o le gaʻo e le maʻisuka o le uiga lea. O le mea lea, o nei maʻisuka e manaomia se meaai faigofie faigofie, o le aofaiga o le faʻaaogaina o le XE e mafai ona oʻo atu i le 28.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona pulea le aofaiga o falaoa latou te faʻaaogaina.

E i ai foi nisi o taofi e uiga i sootaga a le pati. I lo tatou atunuu, o le oloa sili lea ona taatele, o le toatele e faigata ona pulea lona faaaogaina. Pe a faʻatusatusaina le areto falaoa mo le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o pateta e le o se mea e sili ona mataʻutia. Ae oi latou e mafatia i le ituaiga o maʻisuka lona lua e tatau ona iloa le aofaʻiga o XE o loʻo i ai i le pateta, ona o le faateleina o le mea o loʻo i ai i le tino e mafua ai faʻafitauli.

E faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa? Manatua, o le mafatia i le maʻisuka, e tatau ona e 'ai faʻalua, o le faʻaaogaina o le XE i aso taitasi e vaevaeina i aiga e ono. O le mea sili ona taua e toatolu.

Matou te tuʻuina atu le aofaiga faatagaina o XE mo i latou taʻitasi:

  • Breakfast - seia oʻo i le 6 HE.
  • Snack - e oo i le 6 XE.
  • Dinina - e oo atu i le 4 XE.

O se numera ese o le XE ua tufatufa atu i isi taumafataga. E le manaʻomia le faʻaaogaina o le sili atu ma le fitu falaoa i le taimi. A uma mea uma, o le mea lea e mafua ai le faateleina o le suka i totonu o le tino.

O le a lenei mea


O se areto falaoa o se tulaga taua lea na atinaʻe e tagata Siamani. O lenei faaupuga e masani lava ona faʻaaogaina e iloilo ai le gaʻo o le gaʻofale o se oloa.

Afai e te le amanaia le i ai o filo o mea taumafa, ole 1 XE (o le falaoa e 24 g) e aofia ai le 10-13 kalama o meaʻai.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le manatu o le "areto o le falaoa" e mafai ai ona pulea lelei. E le gata o le ola manuia, ae o le lelei foi o le ola e faalagolago i le sao o le fuafuaina o meaʻai gaʻo i le aso. I le isi itu, na o le tausisia ma le tausisia o se meaai e faavae i le XE, o le toatele o tagata e maua i le maʻisuka ua i ai le faaleleia atili o le gaosiga o le gaʻo.

O oloa e aofia ai se vaega itiiti o mea inu (ole sili atu i le 5 g mo le 100 gram serving) e le manaʻomia ai le faʻamaonia o le XE, o nei:

I luga o le fesili i le auala e fuafua ai iunite falaoa mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, e le tatau i se tasi ona galo i le taeao ma le afiafi, e manaomia e le tino o le tagata se eseesega o le inisalini. Mo se faataitaiga, i le taeao e oo atu i le 2 iunite o vailaau faafomai, e manaʻomia, ma i le afiafi e 1 le iunite e lava.

O a latou mea mo?


O le iloa ole faitau ole XE ile ituaiga 1 ma le maʻisuka 2 e taua. O le mea lea, e mafai ona latou fuafuaina le tele o le inisalini e tatau ona faʻatulagaina pe a uma se taumafataga.

I le avea ai o se tulafono, mo le avega o le 1 XE e le tino, e tatau ona i ai le 1.5-2 iunite o le inisalini.

O se taunuuga, o le 1 XE ua maualuga ai le maualuga o le suka pe tusa ma le 1.7 mol / L. Ae tele lava i maʻi e maua i le maʻisuka 1 XE faʻaititia le suka i le maualuga o le 5-6 mol / l. O le maualuga e faʻalagolago i le aofaʻi o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le fua o le faʻafefe, lagona faʻapitoa ile inisalini ma isi mea.

O se taunuuga, mo tagata mamaʻi uma e maua i le maʻisuka, o le tui ole inisalini e filifilia taitoatasi. I le isi itu, o le fuafuaina o le XE mo le ituaiga 1 ma le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona e iloilo lelei le aofaʻi sili ona lelei o gaʻo i le taimi e tasi ma le ao. I le faaopoopo atu i ai, e le mafai ona e lafoaia atoa le gaʻo, e mafua mai i le mea moni e avea ma malosiaga o le tino o le tagata.

A uma mea uma, o le le lava o le taumafa ma le taumafaina o meaʻai gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i ni mea faanoanoa.

E le gata i lea, o le masani o mea inu gaʻo e faalagolago e le gata i le taimi o le aso, setete o le soifua maloloina, ae i luga o le matua, gaioiga faaletino, ma e oʻo lava i luga o le itupa o le tagata.

O se tamaitiiti e taʻi 4-6 tausaga e manaʻomia na o le 12-13 iunite falaoa; i le 18 o ona tausaga, e manaʻomia e teineiti le 18 iunite, ae o le masani mo tamaiti o le a 21 XE i le aso.

O le aofaʻiga o le XE e tatau ona pulea ei latou oe saili e tausia o latou tino i le mamafa e tasi. E le tatau ona e sili atu nai lo le 6 XE ile taumafataga.

O se tuusaunoaga atonu o tagata matutua o loʻo i ai le paʻu o le mamafa o le tino, aua o le fuataga e mafai ona 25 iunite. Ae o le fuafuaina o le falaoa mo le ituaiga 2 tagata gasegase, maualuga, e tatau ona faavae i luga o se faasologa i aso uma e oʻo atu i le 15 iunite.

O le fuaina o iunite falaoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai ona uiga. O le fuaina o le mamafa o oloa e tatau ona faia faʻatasi ma le fesoasoani o fua, ae le o le "mata", aua e le mafai ona vavaeina falaoa i aso nei e pei o aso ananafi, ma o le fua o le a maua ai le puleaina lelei o le aofaʻi o meaʻai.

Faʻavasega le maualuga o le suka e ala i le fuafuaina o le aofaʻi o le XE. E le gata i lea, afai e sili atu le maualuga o faʻamaufaʻailoga nai lo mea masani, ona mafai lea ona e taumafai e faaitiitia i latou e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo i le 5 iunite i le aso.


Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e taaalo i le taumafataga, mo se faataitaiga, e faʻaititia le numera pe sui meaʻai masani ma i latou e maua ai se faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo.

Ae o suiga i aso amata e le mafai ona iloa. E tatau ona mataʻituina le faasinomaga o le suka mo 4-5 aso.

I le taimi o se suiga i meaʻai e le tatau ona toe iloilo le gaioiga faaletino.

Mea maualalo o le Kalama

E fautuaina mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e fai se meaʻai ina ia puleaina e meaai ma maualalo le XE. O la latou siata i le meaai e tatau ona le itiiti ifo ma le 60%.

Mea taumafa ma se numera itiiti o areto falaoa e aofia ai:

O nei oloa o le a le faʻaosofia ai le faateleina o maualuga o suka, ae o le a na o le manuia ai o le maʻisuka. A uma mea uma, latou te mauoa i vitamini, isi mea aoga aoga.

O se meaai filifilia lelei mo soʻo se ituaiga o maʻisuka o le a taofia ai le lamatiaga o faʻafitauli. Ina ia faafaigofie le fuafuaina o le XE i le taumafataga, i le faaopoopoga i le faaaogaina o se laulau faapitoa, e lelei le i ai pea o se api faatasi ma oe, aua e mafai ona e faia ni tusitusiga saʻo i totonu. O le i ai o se faamaumauga tusitusia o le XE o le a fesoasoani foi i lau kamupanī tausi soifua maloloina e filifili le sao o tui o le inisalini puupuu ma le umi.

O le a le XE ma aiseā e manaʻomia ai e le maʻisuka?

E tutusa lelei le XE ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo (pe 15 kalama, pe a fai e iai ni fiva-fualaʻau poʻo fualaau aina). E tele mea e maua i le tusa ma le 25 kalama o falaoa papaʻe paʻepaʻe.

Aisea e taua ai lenei taua? Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua fuafua ai le inisalini.

E faapena foi Faʻamaumauga mo 'aiga o falaoa e mafai ai e oe ona fuafua le "saʻo" meaai mo le maʻisuka. E pei ona e iloa, ua fautuaina le maʻisuka e pipii i se vaega o mea taumafa ma taumafataga e tatau ona le itiiti ifo i le 5 i le aso, ae i ni vaega laiti. I lenei tulaga, o le masani i le aso mo le XE e le tatau ona silia ma le 20 XE. Ae toe faʻapea - e leai se faʻavaomalo lautele e mafai ona fuafua lelei le mea o le aso ole XE mo le maʻisuka.

O le mea autu o le tausia o le maualuga o le suka i totonu o le 3-6 mmol / l, e tutusa ma faailoga o se tagata matua. Faatasi ai ma se taumafataga maualalo-kapiti, o le XE masani e faʻaititia i le 2 - 2.5 falaoa i le aso.

O se meaai sili ona lelei e tatau ona faia e se fomaʻi agavaa (endocrinologist, o nisi taimi o se tagata e faia meaʻai).

E faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa?

I le tele o atunuu, ua i ai nei le tiute o mea e gaosia ai taumafa e faailoa ai le XE i luga o le afifiina. I le Rusia, e naʻo le aofaiga o gaʻo, proteins, gaʻo.

I le fuafuaina o le XE, o le mea tonu lava lea i luga o gaʻo gaʻo e tatau i se tasi ona gauai atu i ai, faʻapea foʻi ma luga o le mamafa o mea mamafa. Ona maua lea o le fua o le suka i le tautua (o lona uiga, pe toafia tagata e fuafua e 'ai) e 12 - o le a avea ma se aofaʻi talafeagai ole XE, lea e faʻaaogaina e fuafua ai le inumaga o le inisalini.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e ave se paʻu sukalati "Millenium milk with hazelnuts." O le mamafa o le sukalati e 100 kalama, e tusa ai ma faʻamatalaga i luga o le afifi, o le content carbohydrate o le 45.7 kalama (i le 100 grams). O lona uiga, i se tasi tui, e tusa ma le 46 kalama o le suka e maua, e tusa ma le 4 XE (46: 12 = 3.83).

XE masani ile tausaga

O le fua faatatau o le XE faʻaaogaina e tutusa lava mo tagata maʻisuka ma tagata soifua maloloina. A aunoa ma gaʻo, o le a le maua e le tino le malosi, o le a le aoga lava. O le fua faatatau o le tau o loʻo taʻua e fomaʻi e pei ona taʻua i lalo:

TausagaTaimi o le aso XE
E oo atu i le 3 tausaga10 — 11
E oo i le 6 tausaga12 – 13
E oo i le 10 tausaga15 – 16
I lalo o le 14 tausaga18 - 20 (teine ​​- mai le 16 i le 17)
18 tausaga ma luga atu19 - 21 (teine ​​- mai le 18 i le 20)

Ae e tatau foi i le tasi ona amata mai le gaioiga faaletino.

  • Afai o se maʻi e maua i le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, galue o se faufale ma o lona aso galue atoa o se galuega faaletino galue, ona mafai lea ona ia tausisia le laulau o loʻo i luga.
  • Afai e faigaluega i le ofisa, e le auai i taʻaloga, ona ono faʻaititia lea o le XE i le 2-4 i le aso.

I le avea ai o se tulafono, pe a mavae le masina o le aveina o le XE, e maua e le tagata maʻi le meaai sili ona lelei mo ia lava, lea e mafai ai e ia ona ufiufi atoa le manaoga o le tino mo micronutrients, ma i le taimi lava e tasi e puipuia ai le glycemia (faaitiitia pe faateleina le kulukose i tulaga matuia).

XE masani ma le mamafa o le tino

O le mamafa o tagata gasegase e tatau ona amanaʻia e le gata o le XE masani, ae o le tele o meaʻai gaʻo (ma, pe a mafai, lafoai atoa na mea ina ia faʻaitiitia ai le mamafa o le tino - e afaina ai le tulaga o le soifua maloloina).

I le tulaga, i lenei tulaga, o le XE masani e faʻaititia i le 20 - 25%. Afai o le mamafa masani ma le galue malosi faaletino e tatau ona e faʻaaogaina e oʻo i le 21 XE i aso uma, ona e sili atu lea o le mamafa - e oo atu i le 17 XE. Ae, toe, o le meaai mulimuli e tatau ona avea ma se fomai agavaa.

Ae i soo se tulaga lava, e tatau ona e taumafai e faʻaitiitia le mamafa - o lenei mea e taofia ai le fibrosis o le glandular tissue o le pancreas (lea e aofia ai i le gaosiga o le inisalini), faʻamaonia le tuufaatasiga o meaola o le toto, o le faʻasalaga o elemene ua fausia (plateletes, suauu paʻepaʻe, totola mumu).

O le faʻaaogaina o keke falaoa mo le maʻisuka i le tulaga o se laulau o loʻo talanoaina i lalo.

Laʻu falaoa o nisi o meaʻai

Ina ia faafaigofie le fuafuaina o le XE i nisi o ipu, e mafai ona e faʻaogaina le laulau lea:

GaosigaE fia karamu o oloa i le 1 XE
Paʻu paepae25
Fusi15
Oatmeal15
Rice15
Potato65
Suga10 – 12
Kefir250
Miliki250
Laʻau250
O apu90
Fualaau aina10 i le 20
Puni150
Fuga100
Laʻau vermicelli50

  • taeao - 2 XE,
  • 'aiga o le aoauli - 1 XE,
  • 'aiga o le aoauli - 4 XE,
  • aoauli aoauli - 1 XE,
  • taumafataga - 3 - 5 XE.

E moni lenei mea mo se tagata maʻi maualalo i se ituaiga lona lua o le maʻisuka, o ia lea e fesoʻotai ai ma le tino vaivai faaletino.

I le aotelega, o le XE o se fuataga o le faʻatusatusaina o masini gaʻo i nisi o oloa, e tusa ai ma le mea e mafai ona e faia mulimuli ane le meaai sili ona lelei mo le maʻisuka, faapea foi ma le inumaga o le insulin o loʻo faʻatonutonu.

O lenei fuataga e faʻaaoga e faafaigofie ai le faʻatusatusaga, ae o le fua o aso taʻitasi o le faʻaaogaina o falaoa o meaʻai e taʻitasi e faʻatatau. E aʻafia i le: tausaga, itupa, gaioiga faaletino, ituaiga o maʻisuka, tulaga o le maʻi o le tagata maʻi, mamafa o le tino.

Lisi ma le laulau o meaʻai falaoa mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e aʻafia ai le gasegase o le kulukose. Aʻo faʻatatauina le meaʻai, naʻo le aofaiga o meaʻai gaʻo ua faʻaumatiaina e amanaʻia. Ina ia mafai ona fuaina le uta o le carbohydrate, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

O se areto falaoa o se fua faʻatatau ua atiae e tagata fai meaʻai. E faʻaaoga e faitau le aofaʻi o meaʻai gaʻo. O ia ituaiga o fuafaatatau ua amata mai talu mai le amataga o le seneturi lona 20 e le tagata fomaʻi o Karl Noorden.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E tasi le falaoa e tutusa ma se fasi falaoa e tasi le centimita le mafiafia, vaevaeina i le afa. O le 12 kalama o meaʻai faʻamalosi tino faigofie (pe o se sipuni sipuni). A faʻaaogaina le XE, o le maualuga o le glycemia i le toto e ala i le lua mmol / L. Mo le vaevaega o le 1 XE, 1 to 4 iunite o le inisalini e faʻaaluina. E faʻalagolago lava i tulaga faigaluega ma le taimi o le aso.

O keke falaoa e faʻatatau i le suʻesuʻeina o meaʻai taumafa. O le suʻeina o le inisalini e filifilia e faʻatatau i le faʻaaogaina o XE.

A e faʻatau se oloa faʻapipiʻi i totonu o se faleoloa, e te manaʻomia se aofaiga o carbohydrates mo le 100 g, o loʻo faʻaalia i luga o le igoa e vaevaeina i le 12 vaega. O le auala lea e fuafua ai le falaoa mo le maʻisuka, ma o le a fesoasoani le laulau.

O le avega o le carbohydrate toharite e 280 g i le aso. E tusa ma le 23 XE. O le mamafa o le oloa e fuafua e le mata. E le aʻafia faʻamatalaga o kalori le mea o loʻo i totonu o iunite falaoa.

I le gasologa o le aso, vaeluaina 1 XE manaʻomia se isi ole inisalini:

  • i le taeao - 2 iunite,
  • i le malologa - 1.5 iunite,
  • i le afiafi - 1 le iunite.

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻalagolago i le tino, gaioiga faʻaletino, tausaga ma lagona taitoatasi ile hormone.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le lava ai le insulin e talepe ai gaʻo. I le maʻisuka ituaiga 2, o le puipuiga i le gaosia o le inisalini e tupu.

O le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maʻitaga ona o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino. E mou atu pe a uma ona fanau.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, e tatau i tagata ona mulimuli i se meaai. Ina ia fua saʻo le aofaʻi o mea taumafa e faʻaaogaina, e faʻaaoga ai iunite falaoa mo le maʻisuka.

O tagata ei ai a latou tino faaletino e manaomia ai se aofaiga o le mea e maua i le aso o le carbohydrate ave.

Lisi o le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi i tagata o ituaiga eseese o gaoioiga

Ole fua ole aso ole XE e tatau ona vaevaeina ile 6 taumafataga. O le taua o faʻatatauga e tolu:

  • 'aiga o le taeao - e oʻo atu i le 6 XE,
  • aoauli o le aoauli - leai se sili atu i le 6 XE,
  • taumafataga - itiiti ifo i le 4 XE.

O le XE totoe o loʻo tuʻuina atu i snack faʻaogalua. O le tele o le uta o le carbohydrate e pau i luga o meaai muamua. E le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 7 iunite i le taimi. O le faʻaaogaina tele o le XE e taʻitaʻi atu ai i le oso malosi i le suka o le toto. O le paleni taumafa e aofia ai le 15-20 XE. O le sili lea o le sili atu o le aofaʻi o gaʻo gaʻo lea e aofia ai manaoga o aso taʻitasi.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo faʻaalia i le tele o le faʻaputuina o le gaʻo. O le mea lea, o le faʻatatauina o le gaosiga o le carbohydrate e masani ona manaʻomia ai le atinaʻeina o se meaai faigofie faigofie. O le aso o le XE e mai le 17 i le 28.

O oloa gaosiga, cereals, fualaau faisua ma fualaau suamalie, faapea foi ma suamalie, e mafai ona faʻaaoga i le faʻaogaina.

O le tele o meaʻai gaʻo e tatau ona avea ma fualaau faisua, falaoamata ma meaʻai susu. Fualaau aina ma fualaau suamalie mo le sili atu i le 2 XE i le aso.

O le laulau faʻatasi ai ma mea taumafa e masani ona faʻaaogaina ma o mea o loʻo i totonu o le falaoa i totonu e tatau ona tausia i taimi uma.

Meaʻai gaosiga faʻavaveina le faiga o meaʻai, saturate le tino ma meaʻai, tausia le maualuga o le suka i totonu o le toto.

O le gaʻo gaʻo o meaʻai susu e tatau ona sili atu i le 20%. Le taumafa i aso uma - e sili atu i le afa afa.

O gaioiga o se punavai o mea gaʻo gaʻo. Latou te faʻamalosia le mafaufau, maso, ma okeni. Mo se aso, e le fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 120 kalama o le falaoamata oloa.

O le faʻaaogaina o falaoamata o meaʻai e mafua ai le vave faʻafitauli o le maʻisuka.

O fualaau faisua o se punavai o vitamini ma antioxidants. Latou te tausia le paleni paleni, ma puipuia le tupu mai o faʻafitauli o le maʻisuka. O le fiva filo e afaina ai le ave o le kulukose.

O le togafitiga o fualaau faisua e faʻaleleia ai le faʻasologa o fuainumera. E tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o kāloti kuka ma beets. O nei mea taumafa e aofia ai le tele o vaega o falaoa.

O fua fou e iai vitamini, minerale ma minerale. Latou te faʻamamaina le tino ma mea e tatau ai e faʻateleina ai le metabolism autu.

O le fuainumera o laʻau e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le inisalini e le pancreas, faʻamausali le kulūkose.

O le tuufaatasiga o fualaau aina e aofia ai fiber, vitamini ma minerale. Latou te faaosofia le faʻamalositino i le intestinal, faʻafaigofie le faiga o le enzyme.

E le o fua uma e tutusa lelei le soifua maloloina. E fautuaina e pipii i le laulau o fua faʻatagaina pe a fai le lisi o aso taʻitasi.

Afai e mafai, e tatau ona aloese mai le sipuni. E oo lava i se vaega itiiti o le oloa e aofia ai le tele o mea inu. O lenei vaega o oloa e le aumaia ai ni aoga taua.

O le anotusi o le XE i le oloa e aafia i le auala sauniuni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le fua o le fua i le XE o le 100 g, ma i le sua 50 g.

E fautuaina e aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai falai, ulaula ma gaʻo. O loʻo i ai ni gaʻo gaʻo tumu, lea e faigata ona malepe ma faigata ona faʻafefe.

O le faavae o taumafa i aso taitasi e tatau ona avea ma meaai e aofia ai sina vaega laitiiti ole XE. I le lisi o aso taʻitasi, o la latou sao e 60%. O nei oloa e aofia ai:

  • meaʻai maualalo-gaʻo (moa kuka ma pipi),
  • iʻa
  • moa moa
  • zucchini
  • radis
  • radis
  • letus leaves
  • greens (dill, pasili),
  • tasi nut
  • logo ata
  • eggplant
  • kukama
  • Tomato
  • musika
  • vai.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e manaʻomia le faʻaleleia o le fafagaina o iʻa peʻa tolu i le vaiaso. O iʻa e aofia ai le protein ma gaʻo gaʻo e maualalo ai le cholesterol. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le amataina o le sasa, fatu fatuga, thromboembolism.

Pe a faʻapipiʻi se taumafataga i aso uma, o mea o loʻo maua i le suka-faʻaitiitia o mea taumafa i le taumafataga o loʻo faʻaaogaina. O nei meaai e aofia ai:

O aano o manufasi e aofia ai le protein ma meaʻai taua. E le aofia ai ni meaʻai falaoa. E oʻo i le 200 g aano o manu e fautuaina i le aso. E mafai ona faʻaaoga i ipu eseese. O lenei mea e aofia ai vaega faaopoopo o vaega o fualaʻau.

O meaai e maualalo le faʻamaualuga e le afaina ai le soifua maloloina ma o le a faʻamamaina ai le tino ma vitamini ma meaʻai. O le faʻaaogaina o mea taumafa e maualalo le XE o le a fesoasoani e aloese ai mai le aʻafia i le suka, lea e puipuia ai faʻalavelave faʻafitauli ole gasegase.

O le fuaina lelei ole taumafa mo le maʻisuka e puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia. Ina ia fuafuaina le faʻaaogaina o le falaoa i aso taitasi, e manaʻomia le i ai o se api ma tusi i lalo se meaʻai. E faavae i lenei mea, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le faʻaaogaina o le inisalini mo sina taimi umi. O le vailaau e filifilia taitoatasi i lalo o le pule o le toto glycemia.

O le maʻisuka e faʻafiafia tele ai le olaga o se tagata. O le maʻisuka e sili atu lona faʻaeteete ile amio nai lo isi tagata ia latou meaʻai. O le faʻaofiina o le inisalini ma mulimuli i se taumafataga - ua avea ma vaega taua o soifuaga o tagata e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma le tele o faailoilo o le faʻamalamalamaina o meaʻai mo tagata e maua i le maʻisuka, o le autu autu o le fuaina lea o iunite falaoa ma le numera glycemic.

O fasi keke, po o le XE, o se fuataga fuaina lea e atagia ai le gaosiga o le carbohydrate i nisi meaʻai ma ipu. O le faiga o falaoa (carbohydrate) na fausia i Siamani. Eseese atunuu ua faʻafetaui ese lenei manatu i ni fua faʻatatau:

  1. O le Siamani Nutrition Society e faʻamatalaina le tasi le falaoa e tasi e pei o le tele o mea taumafa e aofia ai le 12 g o gaʻo.
  2. I Suitiselani, o le falaoa e tasi e 10 kalama o le vaega o le carbohydrate o se taumafataga.
  3. Suauu gaʻo o le faʻaaogaina faʻavaomalo - 10 g o suauʻu.
  4. I le gagana Peretania, e tutusa le XE ma le 15 g o gaʻo.

I Rusia, o tulaga taua nei e faʻaaogaina:

  • 1 le falaoa = 10 g o suauu avoka e le aofia ai filo fualaau faiva (13 g e aofia ai ma i latou),
  • 1 le falaoa = 20 g falaoa papaʻe,
  • 1 le falaoa e faaopoopo i le 1.6-2.2 mmol / L i le glucose concentration.

Soʻo se mea taumafa e faʻaaogāina e se tagata o loʻo faʻaaogaina i luga o le macro ma mea mole eletise. Carbohydrates ua liua i le kulukose. O lenei faagasologa o le faaliliuina o oloa faigata i "mea laiti" mea e pulea e le insulin.

E i ai se sootaga vavalalata i le va o le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo toto ma le inisalini. O gaʻo gaʻo i totonu o le tino o loʻo faʻaleleia e suamalie oona ma ulu i le toto i le tino o le kulukose. I le taimi nei, i le "faitotoa" o mea e faalagolago i le insulin ma totoga, o le hormone e puleaina le glucose o loʻo i luga o le puipuiga. E mafai ona alu i le gaosiga o le eletise, ma mafai ona teuina mo se taimi mulimuli ane i le tino.

I le maʻisuka, o le tino o lenei faagasologa ua faʻaleagaina. E le lava le inisalini e maua, pe o sela foi o totoga o loʻo aʻafia (insulin-dependent) e le mafai ona faʻaaogaina. I nei tulaga uma e lua, o le kulukose e faʻaogaina ai, ma e manaʻomia e le tino fesoasoani i fafo atu. Mo lenei mafuaʻaga, o le inisalini poʻo le hypoglycemic agents e faʻatonutonuina (faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka)

E ui i lea, e tutusa le taua i le pulea o mea e oʻo mai, o lea e taua ai togafitiga o mea taumafa pei o le tagofia o fualaau.

  1. O le numera o iunite falaoa e atagia ai le tele o mea taumafa o le a maua ai le kulukose toto. I le iloa o le tele o le moli / l glucose, e mafai ona sili atu ona saʻo le fuaina ole fua ole inisalini manaomia.
  2. O le faitauina o iunite falaoa e mafai ai e oe ona iloilo le taua o mea taumafa.
  3. XE o se tutusa o le masini fua, lea e mafai ai ona faʻatusatusa meaʻai eseese. Le fesili e tali atu i ai le areto: o le a le tele o nisi o oloa o le ai ai le 12 g o gaʻo?

O le mea lea, tuʻuina atu i ai falaoa, e sili atu ona faigofie le mulimuli i togafitiga o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le numera o iunite falaoa i oloa eseese o loʻo tusia i le laulau. O lona fausaga e pei o lenei: i totonu o le tasi koluma o igoa o oloa, ma i le isi - pe fia grams o lenei oloa e 1 XE. Mo se faʻataʻitaʻiga, 2 sipuni tele o cereals masani (buckwheat, rice ma isi) e aofia ai le 1 XE.

O le isi faataitaiga o le fugalaau Ina ia maua le 1 XE, e tatau ona e 'ai e tusa ma le 10 fualaau aina o strawberries. Mo fualaau suamalie, vine ma fualaau faisua, o le laulau e masani ona faʻaalia faailoga faʻapitoa i vaega.

O se isi faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se oloa maeʻa.

100 g kuki "Iupeli" e aofia ai le 66 g o le suka. E tasi le kuki e 12.5 g. O le mea lea, i totonu o le kuki se tasi o le ai ai le 12.5 * 66/100 = 8.25 g o gaʻo. O lenei mea e laʻititi ifo i le 1 XE (12 g o fugalaau).

Ole aofaʻi o meaʻai i le 100 kalama o le oloa (faʻaalia ile pusa) - N

Le mamafa o le mamafa o le oloa i totonu o le ipu - D

(N * D / 100) / 12 = XE (le numera o iunite falaoa i le ipu).

E fia iunite falaoa e te manaʻomia e 'ai i le tasi' aiga ma mo le aso atoa e faʻalagolago i tausaga, kenera, mamafa ma gaioiga faaletino.

E fautuaina e te faitauina lau taumafataga ina ia aofia ai le 5 XE. O nisi tulaga masani o falaoa i aso taitasi mo tagata matutua:

  1. Tagata e masani ona maua le BMI masani (numera o le tino) ma galuega faʻapitoa ma se olaga e le tauagavale - e oo atu i le 15-18 XE.
  2. Tagata ei ai le BMI masani o matata e manaʻomia ai galuega faaletino - e oʻo atu i le 30 XE.
  3. Tagata mamafa ma le gasegase e maualalo le gaioiga faaletino - e oo atu i le 10-12 XE.
  4. Tagata e sili atu le mamafa ma maualuga le gaioiga faaletino - e oo atu i le 25 XE.

Mo tamaiti, e faʻatatau i tausaga, e fautuaina e faʻaaoga:

  • i 1-3 tausaga - 10-11 XE i le aso,
  • 4-6 tausaga - 12-13 XE,
  • 7-10 tausaga - 15-16 XE,
  • 11-14 tausaga - 16-20 XE,
  • 15-18 tausaga - 18-21 XE.

I le taimi lava e tasi, e tatau i tama ona sili atu nai lo teine. I le mavae ai o le 18 tausaga, o le fuafuaina e faia e tusa ai ma tulaga faatagata matua.

O le 'ai i falaoa o meaʻai e le gata o le faʻatusatusaina o le aofaiga o meaai. E mafai foi ona faʻaaoga e fuafua ai le aofaʻi o iunite o inisalini e faʻafoeina.

A maeʻa se taumafataga e aofia ai le 1 XE, toto maualuga le kulukose toto pe a ma le 2 mmol / L (silasila i luga). E tutusa le aofai o le kulukose e manaʻomia le 1 le inisalini. O lona uiga o le meaʻai muamua, e tatau ona e fuafua le aofaʻi o iunite falaoa, ma ulufale i le tele o vaega o inisalini.

Ae peitai, e le o mea uma e faigofie tele. E fautuaina le fuaina o le kulukose toto. Afai e maua le hyperglycemia (> 5.5), ona manaʻomia lea ona e ulufale atili, ma le isi itu - faatasi ai ma le hypoglycemia, e le manaʻomia le inisalini.

Aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, lea e aofia ai le 5 XE, o loʻo iai i le tagata le hyperglycemia - o le kulukose toto o le 7 mmol / L. Ina ia faʻaitiitia le kulūkose i tulaga masani, e tatau ona e ave le 1 le iunite o le inisalini. E le gata i lea, o loʻo tumau pea le 5 XEs eo mai ma meaai. Latou "vavaeeseina" 5 unite o le inisalini. O le mea lea, e tatau i se tagata ona ulu atu i luma o le aoauli 6 iunite.

Lisi o meaʻai falaoa mo meaai faʻamautu mo le maʻisuka:

E faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

I Rusia, o tagata e maua i le maʻisuka e silia ma le tolu miliona tagata. I le faaopoopo atu i le faʻaaoga pea o le inisalini poʻo fualaau faasaina, e tatau i le maʻisuka ona mataʻituina pea a latou meaʻai. I lenei tulaga, e talafeagai le fesili: pe faʻapefea ona faitauina vaega ole falaoa.

E tele lava ina faigata mo tagata gasegase ona faia i se tulaga tutoʻatasi, faʻatusatusaina mea uma ma le faitauina e le masani ona mafai. Ina ia faafaigofieina nei faagasologa, o le laulau o le laulau falaoa e faaaoga e lisi ai tulaga taua XE mo oloa taitasi.

O se areto falaoa o se faailoga faʻapitoa e le itiiti ifo nai lo le glycemic index mo le maʻisuka. O le faʻatusatusa saʻo ole XE, e mafai ai ona maua le tutoatasi mai insulin, ma faʻaititia ai le toto suka.

Mo tagata taʻitoʻatasi, togafitiga o le maʻisuka e amata i se feutagaiga ma se fomaʻi, lea e faʻamatala auiliili ai e le fomaʻi uiga o le faamai ma fautuaina ai se meaʻai faapitoa i le maʻi.

Afai ei ai se manaʻoga mo togafitiga ma le inisalini, ona vaʻaia faʻatasi lea o ana vailaʻau ma le faʻatonuga. O le faavae o togafitiga e masani lava o suʻesuʻega i aso taʻitasi o le numera o iunite falaoa, faʻapea foʻi ma le puleaina ole suka.

Ina ia tausisi i tulafono o togafitiga, e tatau ona e iloa pe faapefea ona fuafua le CN, pe fia ni ipu mai meaʻai gaʻo-e iai meaʻai e 'ai. E le tatau ona galo ia i tatou i lalo ifo o le faatosinaga o ia ituaiga meaai i le toto maualuga pe a uma le 15 minute. O nisi o gaʻo gaʻo faʻalautele lenei faailoga pe a mavae le 30-40 minute.

O lenei mea e mafua mai i le fua faatatau o le faʻateleina o meaʻai na ulu atu i le tino o le tagata. E faigofie tele le aʻoaʻoina o le "vave" ma le "faʻagesegese" gaʻo. E taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona faʻatusatusa saʻo lau fuainumera i aso taitasi, tuʻuina atu le kalori mea o oloa ma le i ai o mea leaga ma aoga i totonu. Ina ia faafaigofieina lenei galuega, na faia se faaupuga i lalo o le igoa "sela falaoa".

O lenei faaupuga ua manatu i ai o le autu i le tuuina atu o le pulea lelei i se faamaʻi e pei o le maʻisuka. Afai e saʻo le mafaufau o le maʻisuka ile XE, o le a sili atu ona lelei le faiga o le totogiina o mea oona i le fesuiaiga o le gaʻo-ituaiga. O le aofaʻi faʻatusatusaina o nei iunite o le a taofia ai le faʻaleagaina o gaioiga e fesootaʻi ma pito i lalo.

Afai tatou te mafaufau i le tasi le areto, ona tutusa lea ma le 12 kalama o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tasi le fasi keke falaoa e tusa ma le 15 kalama. E tutusa lenei ma le XE. Nai lo le faaupuga "areto o le areto", i nisi tulaga o le faʻamatalaga "carbohydrate unit" e faʻaaogaina, o le 10-12 g o meaʻai gaʻo ma faigofie faʻafefe.

E tatau ona maitauina e iai nisi o fualaau oona e iai sina fua faatatau itiiti o meaʻai gaʻo. O le tele o maʻisuka o meaai ia e lelei mo le maʻisuka. I lenei tulaga, e le mafai ona e faitauina vaega ole falaoa. Afai e talafeagai, e mafai ona e faʻaogaina le fua pe faʻafesoʻotaʻi se laulau faapitoa.

E tatau ona maitauina na faia se faʻatautaia faapitoa e mafai ai e oe ona saʻo le faitauina o iunite falaoa pe a manaʻomia e le tulaga. Faʻalagolago i uiga o le tino o le tagata i le maʻisuka, o le fua o le inisalini ma le taumafa o gaʻo e mafai ona matua fesuisuiaʻi.

Afai o le taumafataga e aofia ai le 300 kalama o gaʻo, o lea o lenei aofaiga e tutusa ma le 25 areto falaoa. I le taimi muamua, e le o tagata maʻisuka uma e mafai ona fuafua le XE. Ae faʻatasi ai ma le faʻaauau, o se tagata pe a mavae se taimi puupuu o le a mafai e le "mata" ona filifili pe fia ni iunite i se oloa faapitoa.

I le aluga o taimi, o fuataga o le a saʻo lelei pe a mafai.

Faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa mo le maʻisuka ma pe o le a foi le mea

O le areto (unit carbohydrate, XE) o se fua masani masani lea e fuafua ai le tele o meaʻai gaʻo i totonu o meaai masani poo meaai sauni. E faʻaaogaina e fuafua ai le inumaga o le inisalini, lea e manaʻomia ona faʻatonuina i se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ina ia tumau le maualuga o le suka i le toto.

Ma faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo le fua o le taumafa mo iunite falaoa? O a aʻafiaga nei? O le a le XE o iai, mo se faʻataʻitaʻiga, i sukalati, i fua, i iʻa? Mafaufau i le mea.

E tutusa lelei le XE ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo (pe 15 kalama, pe a fai e iai ni fiva-fualaʻau poʻo fualaau aina). E tele mea e maua i le tusa ma le 25 kalama o falaoa papaʻe paʻepaʻe.

Aisea e taua ai lenei taua? Faatasi ai ma lana fesoasoani, ua fuafua ai le inisalini.

E faapena foi Faʻamaumauga mo 'aiga o falaoa e mafai ai e oe ona fuafua le "saʻo" meaai mo le maʻisuka. E pei ona e iloa, ua fautuaina le maʻisuka e pipii i se vaega o mea taumafa ma taumafataga e tatau ona le itiiti ifo i le 5 i le aso, ae i ni vaega laiti. I lenei tulaga, o le masani i le aso mo le XE e le tatau ona silia ma le 20 XE. Ae toe faʻapea - e leai se faʻavaomalo lautele e mafai ona fuafua lelei le mea o le aso ole XE mo le maʻisuka.

O le mea autu o le tausia o le maualuga o le suka i totonu o le 3-6 mmol / l, e tutusa ma faailoga o se tagata matua. Faatasi ai ma se taumafataga maualalo-kapiti, o le XE masani e faʻaititia i le 2 - 2.5 falaoa i le aso.

O se meaai sili ona lelei e tatau ona faia e se fomaʻi agavaa (endocrinologist, o nisi taimi o se tagata e faia meaʻai).

I le tele o atunuu, ua i ai nei le tiute o mea e gaosia ai taumafa e faailoa ai le XE i luga o le afifiina. I le Rusia, e naʻo le aofaiga o gaʻo, proteins, gaʻo.

I le fuafuaina o le XE, o le mea tonu lava lea i luga o gaʻo gaʻo e tatau i se tasi ona gauai atu i ai, faʻapea foʻi ma luga o le mamafa o mea mamafa. Ona maua lea o le fua o le suka i le tautua (o lona uiga, pe toafia tagata e fuafua e 'ai) e 12 - o le a avea ma se aofaʻi talafeagai ole XE, lea e faʻaaogaina e fuafua ai le inumaga o le inisalini.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e ave se paʻu sukalati "Millenium milk with hazelnuts." O le mamafa o le sukalati e 100 kalama, e tusa ai ma faʻamatalaga i luga o le afifi, o le content carbohydrate o le 45.7 kalama (i le 100 grams). O lona uiga, i se tasi tui, e tusa ma le 46 kalama o le suka e maua, e tusa ma le 4 XE (46: 12 = 3.83).

O le fua faatatau o le XE faʻaaogaina e tutusa lava mo tagata maʻisuka ma tagata soifua maloloina. A aunoa ma gaʻo, o le a le maua e le tino le malosi, o le a le aoga lava. O le fua faatatau o le tau o loʻo taʻua e fomaʻi e pei ona taʻua i lalo:

Ae e tatau foi i le tasi ona amata mai le gaioiga faaletino.

  • Afai o se maʻi e maua i le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga, galue o se faufale ma o lona aso galue atoa o se galuega faaletino galue, ona mafai lea ona ia tausisia le laulau o loʻo i luga.
  • Afai e faigaluega i le ofisa, e le auai i taʻaloga, ona ono faʻaititia lea o le XE i le 2-4 i le aso.

I le avea ai o se tulafono, pe a mavae le masina o le aveina o le XE, e maua e le tagata maʻi le meaai sili ona lelei mo ia lava, lea e mafai ai e ia ona ufiufi atoa le manaoga o le tino mo micronutrients, ma i le taimi lava e tasi e puipuia ai le glycemia (faaitiitia pe faateleina le kulukose i tulaga matuia).

O le mamafa o tagata gasegase e tatau ona amanaʻia e le gata o le XE masani, ae o le tele o meaʻai gaʻo (ma, pe a mafai, lafoai atoa na mea ina ia faʻaitiitia ai le mamafa o le tino - e afaina ai le tulaga o le soifua maloloina).

I le tulaga, i lenei tulaga, o le XE masani e faʻaititia i le 20 - 25%. Afai o le mamafa masani ma le galue malosi faaletino e tatau ona e faʻaaogaina e oʻo i le 21 XE i aso uma, ona e sili atu lea o le mamafa - e oo atu i le 17 XE. Ae, toe, o le meaai mulimuli e tatau ona avea ma se fomai agavaa.

Ae i soo se tulaga lava, e tatau ona e taumafai e faʻaitiitia le mamafa - o lenei mea e taofia ai le fibrosis o le glandular tissue o le pancreas (lea e aofia ai i le gaosiga o le inisalini), faʻamaonia le tuufaatasiga o meaola o le toto, o le faʻasalaga o elemene ua fausia (plateletes, suauu paʻepaʻe, totola mumu).

O le faʻaaogaina o keke falaoa mo le maʻisuka i le tulaga o se laulau o loʻo talanoaina i lalo.

Ina ia faafaigofie le fuafuaina o le XE i nisi o ipu, e mafai ona e faʻaogaina le laulau lea:

O a iunite falaoa mo le maʻisuka? Laulau ma le Faʻatulagaga

Meaʻai falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2, o se laulau o iunite falaoa - o nei mea uma o ni taʻiala lauiloa mo tagata e maua i le maʻisuka. O le a tatou faʻatalanoaina i latou puupuu ma i matou.

O le maʻisuka o le solia lea o metabolic process (protein, gaʻo ma le carbohydrate metabolism) i le tino o le tagata e maua ai le glycemia maualuga (toto glucose). I le maʻisuka, o le faʻafeiloaʻi o le kulukose (o le faʻapalapalaina o oloa o gaʻo) ma mea amino (o le gau o oloa o puipuiga) i totonu o le mea e faigata.

O ituaiga autu o le maʻisuka o ituaiga I ma le maʻisuka ituaiga II, e masani ona taʻua o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le T1DM, o le faʻamalolo o le hormone o le inisalini ua faʻavaivaia; i le T2DM (i le mataupu o lenei tusiga), o le gaioiga o le inisalini ua faʻavaivaia.

O faaupuga tuai "o le insulin-dependent" ma le "maʻisuka-tutoʻatasi" o le maʻisuka na fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e le toe faʻaaoga ona o eseesega i le faiga o le atinaʻeina o nei lua faʻamaʻi eseese ma a latou faʻamatalaga taʻitasi, faʻapea foʻi ma le mea moni, i se tulaga patino i le soifuaga o le tagata maʻi, o se suiga mai se foliga o le insulin i se foliga ma le faalagolago atoa i le inisalini ma le pulega atoa o injections o lenei hormone e mafai.

O nisi o faaletonu o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi ma le T2DM, faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le inisalini (e le lava le aʻafiaga o le inisalini i totonu poʻo fafo) ma faʻaleagaina le gaosiga o latou inisalini ma ni tikeri eseese i le va o latou. O le maʻi e amataina, e pei o le tulafono, lemu, ma i le 85% o mataupu e maua mai i matua. Faatasi ai ma le avega, ua silia ma le 50 tausaga le matua ua maʻi ma le T2DM ma toetoe lava leai ni tuusaunoaga.

Faʻaalia le faʻaalia o le T2DM afaina, aemaise lava le ituaiga o le manava, ma le maualuga o le visceral (totonu) gaʻo, ae le o gaʻo gaʻo.

O le mafutaga i le va o nei ituaiga ituaiga o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona iloa e le suʻega o meaola ole tino i totonu o nofoaga faapitoa, poʻo (faʻaaogaina) fua faʻataʻetaʻetaʻe o le aiga ma le gaioiga o le faʻatusatusaina o le tele o le gaʻo visceral.

I le T2DM, o le tino o le tino, ina ia mafai ai ona foia le tui o le insulin, ua faamalosia e faatumauina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto pe a faʻatusatusa atu i le masani, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o vaega o meaola mo le inisalini. O le faʻamalosia o insulin e fesoasoani i le faateleina o le taumafa o gaʻo tumu ma le le lava o le taumafa o fiber (fiber).

I le uluai laasaga o le atinaeina o le T2DM, o le faagasologa e mafai ona toe suia e ala i le faasaʻoina o mea taumafa ma le faailoaina o gaioiga faaletino i totonu o le faaopoopo (i le tulaga o le metabolism ma le masani o le fale ma le gaosiga) o le taumafataga o le 200-250 kcal o le malosi i le gaoioiga faamalositino, lea e tutusa ma gaoioiga faaletino:

  • savali 8 km
  • Nordic walking 6 km
  • 4 km jogging.

O le a le tele o le carbohydrate e 'ai ma le maʻisuka ituaiga II

O le mataupu faavae autu o taumafa taumafa i le T2DM o le faʻaitiitia o faʻalavelave faʻaleagaina i le masani, lea e manaʻomia ai se aʻoga patino mai le tagata maʻi ma se suiga i le olaga soifua.

Faʻatasi ai le maualuga o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi, o ituaiga uma o le metabolism e faʻaleleia atili, aemaise lava, o masini e amata ona sili atu ona faʻapipiʻi le kulūkose, ma e oʻo lava (i nisi o gasegase) toe faʻafouina (regenerative) auala i le faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le taimi o le inisalini, o meaai e na o le pau lea o le togafitiga mo le maʻisuka, ae o lona tau e leʻi faʻaitiitia i lo tatou taimi. O le manaomia mo le faatonuina o le faʻaitiitia o fualaau oona i le ituaiga o meaʻai i le tagata maʻi e tulaʻi mai (pe na o pea) pe afai e le faʻaititia le maualuga o le kulukose pe a maeʻa se faasologa o togafitiga ma le faʻamautuina o le mamafa o le tino. Afai e le fesoasoani fualaʻau suka, o le fomaʻi e faatonuina le togafitiga insulin.

O nisi taimi e faʻamalosia ai maʻi ina ia lafoaia uma suga faigofie, ae o suʻesuʻega a le falemaʻi e le faʻamaonia lenei valaau. Suga i le tuufaatasiga o meaai faateleina le glycemia (glucose i totonu o le toto) e le maualuga atu nai lo le tutusa o le maso i calories ma le mamafa. O le mea lea, o fautuaga mo le faʻaaogaina o laulau e le o faʻamaonia. glycemic index (GI), aemaise lava talu ai o nisi o gasegase e maua i le T2DM ua maeʻa pe ua matua leai se aoga o laʻau suamalie ua le taliaina.

Mai lea taimi i lea taimi, o le lole lole po o le keke e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona lo latou laʻititi (aemaise lava pe afai e le oi ai). O le sili atu ona taua nai lo oloa GI o lo latou numera atoa, o mea ia e gaosia ai le gaʻo i totonu e aunoa ma le vaevaeina i se mea faigofie ma faigata. Ae manaʻomia e le tagata gasegase ia iloa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻaumatia i le aso, ma e na o le fomaʻi e mafai ona faʻatulaga lelei lenei tulaga masani i luga o le auiliiliga o iloiloga ma mea e matauina. I le maʻisuka, e mafai ona faʻaititia le sili atu o meaʻai i le gasegase (pe tusa ma le 40% i kalori nai lo masani 55%), ae le o lalo ifo.

I le taimi nei, faatasi ai ma le atinaʻeina o talosaga mo telefoni feʻaveaʻi, lea e mafai, e ala i faiga faigofie, e iloa ai le aofaʻi o meaʻai i le mea na fuafuaina, o lenei aofaiga e mafai ona faʻatulaga saʻo i le kalama, o le a manaʻomia ai le muamua o le mamafa o le oloa poʻo le ipu, suʻesuʻe le igoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Fesoasoani i le lisi o meaʻai a se kamupanī faʻatau, poʻo le malamalama i le mamafa ma le tuufaatasiga o le taumafaina o meaai e faʻavae i luga o le poto masani.

O se ituaiga o soifuaga tutusa i le taimi nei, pe a maeʻa le suʻesuʻega, o lau masani lea, ma e tatau ona taliaina lenei mea.

I le tala faasolopito, ao lei oo i le taimi o iPhones, na fausia ai se auala ese mo le fuafuaina o meaʻai gaʻo - e ala i le falaoa (XE), e taua foi suauu gaʻo. O fasi keke mo le maʻisuka ituaiga 1 na faʻalauiloaina e faafaigofie ai le iloiloga o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o gaʻo. 1 XE manaʻomia 2 vaega ole inisalini mo le faʻasili i le taeao, 1.5 i le aoauli, ma na o le 1 i le afiafi. O le faʻaaogaina o gaʻo i le aofaiga o le 1 XE e faʻapupulaina ai le glycemia e le 1.5-1.9 mmol / L.

E leai se faʻamatalaga saʻo o le XE, matou te tuʻuina atu se numera o faʻamatalaga faʻasolopito ua faʻamautuina. O se falaoa na faʻafeiloaia e fomaʻi Siamani, ma seia oʻo i le 2010 ua faʻamatalaina o le aofaiga o se oloa e aofia ai le 12 g o digestible (ma siitia ai le glycemia) gaʻo i le tino o sugars ma starches. Ae i Suisse Suiselani XE na aofia ai le 10 g o gaʻo, ma i le gagana Peretania o le 15 g. O le eseesega i faʻamatalaga na taʻitaʻia ai le mea moni talu mai le 2010 na fautuaina e le faʻaaogaina le manatu XE i Siamani.

I Rusia, e talitonuina 1 XE e tutusa ma le 12 g o gaʻo vailaʻau masini, po o le 13 g o carbohydrates, ma mafaufau i le fiber dietary o loʻo i totonu o le oloa. O le iloa o lenei fuataga e mafai ai e oe faigofie ona faaliliu (tusa lava pe i lou mafaufau, tonu i luga o le calculator ua fausia i totonu o soʻo se telefoni feaveai) XE i le kalama o carbohydrates ma vice versa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te 'ai le 190 g o le perimone ma se mea e iloa ai le carbohydrate i le 15.9%, ua e faʻaaogaina 15.9 x 190/100 = 30 g o carbohydrates, poʻo le 30/12 = 2.5 XE. E faʻapefea ona e mafaufau i le XE, i le sili vaesefulu o le vaega, poʻo le lapotopoto i le pito lata ane - oe filifili. I tulaga uma e lua, o le "averesi" i le aso o le a faʻaitiitia.

Faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa i le maʻisuka

I le maʻi suka, e tatau ona e usitaʻia fautuaga a se fomaʻi ma mataʻituina meaʻai. E tele meaʻai e mafai ona sui ai lou toto toto, ma o nisi e matua faʻaseseina mo le maʻisuka. I le maʻi suka, e fautuaina se taumafa e maualalo le maualuga o meaʻai gaʻo, ma ia mataʻituina, e tatau ona e mafaufau i se falaoa.

O le a le iunite falaoa?
O le areto falaoa (XE) o se fua faʻatatau lea e mafai ai ona faʻatulagaina le aofaʻi o gaʻo. O lenei iunite o fua na faia faapitoa lava mo tagata maʻisuka oe manaʻomia le inisalini. Pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e faʻapitoa se tagata tomai faapitoa e le gata i ituaiga o faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le tagata maʻi, ae faʻapea foi le aofai o aso ole aso ole XE.

O lenei iunite e maua lona igoa faafetai i le mea lauiloa - oloa falaoa. E tutusa ma le 25 g o le falaoa, 12 g o le suka ma le 15 g o gaʻo. Pe a faʻapipiʻi se taumafataga, e tatau ona e mafaufau o le tele o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaaogaina ai le maʻisuka, o le tele o le inisalini latou te manaʻomia.

E faʻafefea ona faitauina vaega ole falaoa?
Aʻo leʻi amata ona e faitauina le XE, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se meaʻai. E masani lava, faatasi ai ma se taumafataga e maualalo ifo-kapiti, e le tatau ona e sili atu i le 2.5 XE i le aso. E taua le manatuaina o le tele o meaʻai e tatau ona fai mo le 'aiga o le taeao ma le aoauli.

Mo le faigofie, o mea uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • oloa e manaʻomia ai le inisalini lagolago,
  • meaai e le manaʻomia ona fuafuaina XE. E le aʻafia ai le maualuga o le suka,
  • oloa e le manaomia mo le taumafaina. E mafai ona 'aina na o le faʻaitiitia o le suka.

O le kulupu muamua e aofia ai oloa e maua ai "meaʻai gaʻo gaʻo". O susu ia, pata, suamalie, pasta ma fua.

O le vaega lona lua e aofia ai fualaʻau, pata ma aano o manu. O nei oloa e masani lava e le suia ai faailo taua mo le maʻisuka. O se faʻasesega o le sana ma pateta, lea e faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma na o le fugalaau. Leai se mea e tatau ona e faitauina ai iunite mo le taumafaina o le pata, fuamoa, mayonnaise, pailani, greens, mushrooms, fish, meat, cheese, cheese cheese. O sina siitaga laitiiti i le maualuga o le suka e tupu pe a uma ona 'ai ni pi, pi, pi, ma nati.

O le vaega lona tolu e aofia ai oloa e le mafai ona faʻaaogaina e le aunoa. E fetaui ma na o tulaga faʻafuaseʻi pe a pa'ū le maualuga o le suka, o lona uiga, ma le hypoglycemia. O meli ia, sweets, sugar, jam ma le sukalati.

Laulau XE mo le maʻisuka ituaiga 2
Mo le faigofie o le faʻaaogaina, o le laulau XE e aofia ai vaega e 6: vine ma fua, suamalie, fualaau faisua, aano o manufasi, falaoamata ma meaʻai, meainu, oloa gaosiga. 1 XE e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka mai le 1.5 i le 1.9 mmol. E taua le mafaufau i le taimi o le aso pe a fai se meaʻai. 1 XE i le taeao e maualuga le maualuga o le suka i le 2 mmol, i le ao - e 1.5 mmol, ma pe a uma le 'aiga o le afiafi - ile 1 mmol. Faʻavae i luga o nei faailoilo, e manaʻomia ona suia le fua o le insulin. XE e na o meaai e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le suka.

O le averesi o le aso ole XE mo se maʻisuka faigaluega e tatau ona tusa ma le 20, pe afai o mamafa e mamafa - 25, ma mo i latou e mananao e aveesea le mamafa o le mamafa - 12-14. I le tasi taimi ua faʻatagaina e le sili atu nai lo le 7 XE. E fautuaina le tufatufaina o le fua faatatau o le aso e pei o le: taeao - e oo i le 5 XE, le aoauli - e oo i le 7 XE, laauli o le aoauli - 2 XE, 'aiga o le afiafi - 4 XE, snack for the night - 1-2 XE. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lisi o aso taʻitasi mo le maʻisuka e sili atu le mamafa: mo le 'aiga o le taeao, kuka o le oatmeal (2 XE), leisi falaoa e aunoa ma le suka i le lanu lanumeamata, sisiisi sisi (1 XE i se fasi falaoa, sisi e le o mafaufauina),' ai le borsch mo le 'aiga faatasi ai ma se fasi falaoa (1 XE), se salalaʻau fuamoa ma paluga pateta (2 XE), se fasi iʻa ma le 1 ipu o le compote. Mo le taumafataga i le afiafi, kuka se omelet, kukama, 1 le ipu o le kulimi (2 XE), 1 le fasi falaoa (1 XE). Ma tuʻu le totoe 3 XE mo le laauli o le laauli ma afiafi.


  1. Podolinsky S. G., Martov Yu. B., Martov V. Yu. O loʻo maʻi le maʻi suka i le galuega a se fomai tipitipi ma le toe faʻaleleia o maʻi, Tusitusia fomaʻi -, 2008. - 280 p.

  2. McLaughlin Chris Diabetes. Fesoasoani i le tagata maʻi. Fautuaga faʻapitoa (faaliliuga mai le Igilisi). Moscow, lomia le fale "Arguments and Facts", "Aquarium", 1998, 140 itulau, faasalalauga o 18,000 kopi.

  3. Kazmin V.D. Togafitiga o le maʻisuka ma togafitiga faʻa-aganuu. Rostov-on-Don, Vladis Publishing House, 2001, 63 itulau, faasalalau 20,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faʻataʻitaʻiina o iunite falaoa mo le maʻisuka


Pe a fuafuaina le iunite falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma le maʻisuka ituaiga 1, e tatau i se tasi ona amanaʻia le taimi e ono eseese ai le aofaʻi o meaʻai gaʻoʻofa faʻataʻitaʻiina i le oloa na faatauina i totonu o le faleoloa.

Ae, i le avea ai o se tulafono, o eseesega e le taua ma pe a faaliliuina i le XE latou te le tuuina atu ni mea sese.

O le faʻavaeina o le 1 XE le faʻatulagaga o le gafatia o le maʻisuka maʻi e le tatau ona fuaina meaai i luga o se fua. Na te fuaina le XE mai tusitusiga tusilima mo le gaosiga o le carbohydrate (o le sao o lenei fua faatatau e 1 g).

O le aofaʻiga o le XE ua fuafua faʻavalea. O se fuataga e mafai ona i ai soʻo se volumes talafeagai mo le faʻamatalaga: o se sipuni sipuni, se fasi pepa. I le maʻisuka, e le mafai ona faʻamoemoeina le fuaina o le gaʻo i le auala XE, talu ai latou te manaʻomia se faʻamaonia faʻamaonia o meaʻai gaʻo e sau mai meaai, ma, e tusa ai ma le fua o le insulin.


1 le falaoa e tutusa ma le 25 g falaoa po o le 12 g suka. I le faaopoopo atu, e talitonuina e 1 XE le tutusa ma le 15 kalama o meaʻai.

I tausaga talu ai nei, i le taimi o le tuufaatasiga o tusi o tusi, naʻo gaʻo gaʻo e faigofie ona gauaiina e tagata, ae o le fiber e matua vavae ese mai i nei aoga.

Aʻo faʻatatauina le XE, o fua e masani ona le faʻaaoga, talu ai e mafai ona latou fuafuaina le aofaʻi o gaʻo i le mata. O le saʻo o le faʻatusatusaga e masani ona lava e fuafua ai le fua o le insulin. Ae ui lava i lea, o fomaʻi e fautuaina tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le sili atu i le masani i aso taitasi, lea mo i latou e 15-25 XE.

E i ai se faʻavae faapitoa mo le fuafuaina o iunite falaoa mo le maʻisuka. 1000+ (100 * numera o tausaga) = a. Ona a / 2 = b. Pe a mu le 1 g o gaʻo, o le 4 kcal ua fausia, o lona uiga o le b / 4 = s. O meaola gaosi i le aso 1 XE - o le 12 g o meaʻai gaʻo - o lona uiga o le c / 12. O le numera o le aofaʻi o le aofaiga faatagaina o XE i le aso.

I le maualalo o le maualuga o le carbohydrate, e faigata tele ona fuafua le fua o le inisalini, o le faʻasaina o mea taumafa e mafai ona sili atu ona afaina nai lo le taumafa tele.

Taimi i aso uma

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O le manaʻomia i aso taitasi mo le aofaʻi o le XE e mafai ona fesuiaʻi mai le 15 i le 30 iunite, ma e faʻalagolago i le matua, itupa ma le ituaiga tagata faigaluega.

Tamaiti laiti ifo i lalo ifo o le 15 latou te le manaʻomia se aofaiga tele o gaʻo inu mo latou 10-15 XE ua lava. Ae e tatau i tamaiti talavou ona 'aina le itiiti ifo ma le 25 iunite i le aso.

O tagata la latou galuega e fesoʻotaʻi ma le malosi faʻaletino faaletino e tatau ona faʻaaogaina le 30 XE i le aso. Afai e faia galuega faaletino i aso uma, ona manaʻomia ai lea o mea inu gaʻo e tusa ma le 25 XE. Galuega tuʻufaʻatasiga poʻo le faʻaaogaina - 18-13 XE, ae itiiti ifo e mafai.

Ole vaega o aso taitasi e fautuaina ina ia vaevaeina ile 6 taumafataga. Ae o le vaevaeina o numera o oloa tutusa e le aoga. O le tele o meaʻai e mafai ona 'aina mo le' aiga o le taeao seia oʻo i le 7 XE, mo le malologa - 6 XE, ma mo le 'aiga o le afiafi e tatau ona e alu na o le 3-4 XE.O meaola o totoe i aso taʻitasi o loʻo tufatufaina atu i ni faʻalavelave. Ae peitai, aua nei galo o le liona o le elemene e ulufale atu i le tino i taumafataga muamua.

I le taimi lava e tasi, e le mafai ona e 'aina le silia ma le 7 iunite i le taimi, talu ai o le tele o le faʻaaogaina o le XE i le faigofie o le talepeina o meaʻai gaʻo e mafua ai le oso malosi i le maualuga o suka.

O se paleni taumafa ua fuafuaina mo le faʻaaogaina i le aso e na o le 20 XE. O lenei aofaiga e sili ona lelei mo se tagata matua soifua maloloina.

E le tatau ona tatou faʻagaloina, mo le saʻo lelei o le faitauina, o oloa e tatau ona sui e tusa ai ma a latou vaega, o lona uiga, nai lo o se faʻi, e mafai ona e 'ai se apu, ae le o le falaoa poʻo le palu.

Vitio faʻatalanoa

E faʻapefea ona faʻatulagaina ni fasi falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2? Ma le maʻisuka ituaiga 1? Tali i le vitio:

O lea la, e le afaina pe o maʻi se tagata pe na o le mataʻituina lona soifua maloloina, o le mea autu o le faʻatautaia lea o mea na te 'ai. O le mea moni, o nisi taimi e afaina ai, e mafai ona mafua mai i le tele o le faʻaaogaina o se oloa, ae faapena foi i ona tulaga le talafeagai.

I mea uma, naʻo le faatulagaina tatau o mea taumafa e mafai lava e le maʻisuka ona puleaina o latou tulaga e aunoa ma ni fualaau. Mo le faʻaogagofie, e mafai ona e faʻaaogaina se faʻataʻitaʻiga faapitoa o iunite falaoa mo le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma le ituaiga 1.

Tuua Lau Faamatalaga