"E leai se mea", o le maʻisuka insipidus: numera o le ICD-10, faʻamatalaga o le maʻi ma ona tino autu

    Nikita Tyrtov 1 tausaga talu ai Vaiaso:

1 O le maʻisuka insipidus (maʻi o le maʻisuka, maʻi pipisi o le maʻisuka, le Latipati insipidus) o se maʻi e seasea lava (pe tusa ma le 3 luga) e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le hypothalamic poo le pituitary gland, o loʻo faamatalaina i le polyuria (excretion o le 6 15 lita o le urine i le aso) ma le polydipsia (fiainu )

2 Mo le taimi muamua, o le tofo o le urine vaevaeina le maʻisuka i le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus insipidus Thomas Willis i le 1674. O le ituaiga aiga o le maʻisukalamic insipidus na muamua faamatalaina i le 1841 e Lacombe

O le tele o faʻamatalaga i le tulaga tau tupe o le aiga o Willis e leʻi puipuia, ae na manino lava e le o ia i le vaalele, talu ai ua iloa e Thomas Willis na alu e suesue i Oxford e avea o se tagata faigaluega (o se tamaititi aʻo galue o se tagata faigaluega mo se sikolasipi) ) Mai le 1646 i le 1667, o Thomas Willis o se fomai i Oxford. I le taimi muamua, o lana faiga masani e leʻi manuia tele, ae na faasolosolo lava ina avea ma se tamaoaiga tele. O faamaumauga o lafoga o lo o faaalia ai o lana tupe maua faaletausaga o le maualuga lea i Oxford. E mafai ona faafaigofieina le lauiloa o Thomas Willis i tagata maʻi, e ala i lona auai i totonu o Egelani atoa, na iloa i le aso 14 o Tesema, 1650, i le uluai tusi na toe faaolaina. i le 1664 na ia lomia ai le tusi "Brain Anatomy" o se galuega taua i luga o le anatomy o le fatugalemu tutotonu ma ata ofoofogia. O totonu o lenei tusi o le vascular complex at the base of the brain, lea ua lauiloa nei o le vili circle, na muamua faamatalaina auiliili. O le tele o manatu sese o le tusitala i le faʻamatalaga o lenei faʻatulagaga i le tagata faimalaga e le o iai muamua Vilizius, e ui lava o le mea moni, e mafua mai i le faʻaliliuga Peretania o le igoa Willis (Willis). O ia o se tasi o tagata na faavaeina le Royal Scientific Society

4 Willis na faamatalaina ono faamai e le o iloa e le fomaʻi faasaienisi seia oo i lenei taimi. Na ia faamatalaina le tale o le tagata, o le gasegase, o le gasegase i tagata gasegase i le togafiti, cardiospasm ma se auala manuia mo lona togafitiga, o le muamua e faamatala ai le fiva mama ma tuuina atu ia te ia se igoa. O le mafaufau i le lavelalalala, na ia faʻaalia ai le fiafia o le tino o le tasi o mafuaaga autu o le osofaiga. I le tautalagia o le faʻamaʻi, e feteenai ma manatu lautele na taliaina i lena taimi, na ia finau ai o le faʻamaʻiina e le o se maʻi faʻamaʻi, ma o mafuaʻaga o lenei maʻi e fesootaʻi ma le gaioiga o le faiʻai. Na ia faamatalaina le typhic typhus and typhoid fever, ae ui i lea, o le muamua na faia e ia i le 1659, ina ua tele le taimi na tuu ai e Willis le suesuega o le fiva. Faʻafetai i lenei galuega, o Thomas Willis o loʻo faʻavaeina le aganuu faa-Peretania i le epidemiology. Na tuʻuina mai e Willis le uluaʻi faʻamatalaga o le myasthenia (myasthenia gravis)

Tesema 14, 1650 - o le uluai faʻamalolologaina. I lenei aso na fasiotia ai Anna Green, na molia i le fasiotia o lana tama. O lenei teineitiiti luasefulu lua tausaga na galue o se teine ​​i le fale o Sir Thomas Reed ma na faaseseina e le atalii o lona atalii. Ina ua uma Ana maitaga Ana, na teena o ia e Jeffrey Reed. Naifi Anna Green na natia lona maʻitaga, ma o le mea lea, i le fanau mai o se tama ua maliu, na ia natia ai lona tino. Ae ui i lea, na maua se tamaititi na fanau mai, ma o ona foliga mataga na mafua ai ona molia Anna e uiga i le fasioti tagata. Na taofia o ia, ma na faasalaina o ia e le faamasinoga i se faasalaga masani masani i lena taimi - faasalaga lautele e ala i le tautau. Ina ua maeʻa ona tautau, sa tumau pea Anna Green i le gaioiga mo le isi afa itula. O lona tino na faataatia i se pusa paʻu ma ave i le fale o Dr. William Petty, o se polofesa o le anatomy i le Iunivesite o Oxford, talu ai e tusa ai ma le faaiuga a le Tupu Charles I (1636), o tino oti uma na fasiotia i totonu o le 21 maila mai Oxford Faculty of Medicine.

6 Tesema 14, 1650 - o le uluai resitalaina ua tatau ona tusia. E tatau ona maitauina e oo atu i le 1549 suʻesuʻega faanatura i le fomaʻi o le Iunivesite o Oxford na faasaina. O lenei faʻailoga na faʻamalosia e sii aʻe e le Tupu o Edward VI, na ita i le mea moni e faapea, o fomaʻi na togafitia lona tootoo latou te le iloa pe faʻapefea ona faʻatulagaina. E ala i le poloaiga a le Tupu Edward VI, o tamaiti aʻoga taʻitoʻatasi o loʻo manaʻomia le auai i le le itiiti ifo i le fa autopsies, lua e tatau ona faia tutoatasi. O lenei faiga na mafua ai le "sailia o tino maliu," ma o le fofo i le faafitauli na faatoa na o le selau tausaga mulimuli ane, faafetai i le faaiuga a le Tupu Charles I o le 1636. A o Dr. William Petty, Thomas Willis, Ralph Baturst (Ralph Bathurst,) ma isi na potopoto mo se autopsy ma tatala le pusa maliu, na latou matauina o le fata o le "tino maliu" na faia ai ni manava manava, ma faalogo ai i ni togitogi. O le tuua vave o mafaufauga uma e uiga i le aotelega o le autopsy, na amata ai ona faia e le vaeluaga uma auala talafeagai e toe aumai ai le fafine i le ola.

Tesema 7, 1650 - o le uluai resitalaina na latou tusia. Na latou aveese Anna Green mai le pusa, tatala o latou nifo ma sasaa le ava i totonu oo latou gutu. O lenei mafuaʻaga na mafua ai le tale o le tale i totonu o le "tino maliu," lea na mafua ai le toe faʻafoʻi mai o Anna Green i le ola e sili atu le malosi. Na amata ona latou fufulu ma faʻafefete lima ma vae. Ina ua mavae le kuata o le itula, na toe sasaa atu e fomai i lona gutu se meainu malosi ma amata ona togi le faai i se manulele manu, ma na tilotilo ai Anna mo sina taimi. Ona toso lea o ia ma faasaoloto le 5 ounese o le toto. Faʻaauau ona fufulu o latou lima ma vae, na faʻaaogaina e fomai fomaʻi i vae o Anna ina ia faʻalautele le tele o le toto e tafe i le faiʻai. Ina ua uma lena, sa latou toe tuuina atu ia te ia se ava malosi, ma tuuina atu se veema vevela e faateleina ai lona vevela o le tino. Ona tuu lea o Anna Green i tafatafa ane o le isi fafine o loʻo galue e avea ma "mea e taofi ai le mafanafana" e taofia ai le mafanafana o le tino ola o le fasioti tagata. Ina ua mavae le sefululua itula, na mafai e Anna Green ona fai ni nai upu, ma o le aso na sosoo ai e mafai ona ia taliina fesili. Ina ua mavae le 2 aso, na ia toe manatuaina atoatoa mea uma na i ai ao le i oo i le taimi o le faatinoina. Ina ua mavae aso e 4, sa mafai ona ia taumafa i meaai malosi, ma ina ua uma le masina sa toe malosi atoatoa o ia.

Tesema 14, 1650 - o le uluai tusi na toe faaola mai I le maliega o le toe foi mai i le soifuaga o Ana Green, Dr. William Petty ma Thomas Willis o auiliili auʻiliʻili ma auiliiliga mea na latou matauina e uiga i le maʻi, pulusua ma le manava, tulaga o le malamalama ma le manatuaina. I le lua vaiaso talu ona maeʻa, sa amata ona ia manatuaina mea na tutupu i lena aso ma se tagata i se ofu talaloa sinasina, masalo o le faila. Sa maitauina o ona foliga na tumau pea i le mumu ma le tusitusi mo le tele o aso, ma o se mea e ese mai ai le faapipii o se faapipii na totoe na tumau mo se taimi umi i lona ua. Ina ua maeʻa ona toe malosi, na faʻamagaloina Anna Green i se faaiuga faapitoa a le faamasinoga ma le ulu o le falepuipui o Oxford, o le na manatu maaleale talu ai ona o le Alii le Atua na tuuina atu Anna Green green, e leai se aia a le faamasinoga e faalēaogā ai faaiuga a le Silisiliese. Sa ia toe foi i lona nuu, nofo i le isi 15 tausaga ma fanauina ni fanau se toatolu. E mafai ona avea lenei tulaga tulaga ese o le toe faʻafouina o Ana Green e avea o se faʻamalosiaga mo fomaʻi talavou, William Petty ma Thomas Willis, mo suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻe.

MECHANISM O LE FUAFUAGA O LE TALAFAASOLOPITO FAʻAMAITI

O le faʻatinoga o le gaioiga a le ADH e faʻavae i luga o le faʻaosofiaina o le faʻafefe o le vai i totonu o le distal tubules ma le aoina o masini o le nephron. O le mimiti a le Peraimeri e iai le osmolarity e tutusa ma le plasma. Ole faʻamoemoe mulimuli o le urine e faalagolago i le iai poʻo le leai o se ADH. I le i ai o le hormone, o le faaitiitia o le faʻafefe o le vai, ma ua faʻateleina le faʻasolosolo. Faʻatasi ai ma le ADH, o le tele o le urine ua faʻavaivai ua tuʻuina mai. Faatasi ai ma le pule faanatura a le ADH, o le urine osmolarity e sili atu i le 300 mita / kg ma e mafai ona faateleina i le 1200 mOsm / kg pe sili atu, faatasi ai ma le le lava, o le osmolarity o le urine e masani lava ona maualalo ifo i le 200 mOSs / kg. I le leai atoatoa o le pule a le ADH ma le mamafa o le urine o le 1001 g / l, o le osmolarity of urine e 33.3 mOsm / kg. Mo le fuafuaina o le osmolarity o le urine, e tatau ona e faʻateleina numera mulimuli mulimuli o le mamafa o le urine e se vaega o le 33.3.

O le gaioiga a le ADH i le tulaga o le cellular e maua mai i osmo- ma baroreceptors, o nei faiga taʻitasi e tutoʻatasi. O le osmoregulation e faia i totonu o tapulaa vaiti. O se suiga i le osmlalite plasma e na o le 1% e mafua ai le faatonutonuina o le toto, ae o le toto o le ADH e tupu pe a faaitiitia le toto i le 7-15%, ae peitai, o le faaitiitia vave o le toto (mo se faataitaiga, i le gau o le toto), o le volumetric reaction e manumalo i le osmolar. ADH e aafia i le faatumauina o le toto maualuga pe a suia le tulaga o le tino, faaitiitia le toto toto pe a tulai i luga ma taofia ai le sologa lelei mai le atinae.

O le masini o le gaoioiga intracellular o le ADH o le faʻagaoioia lea o le calcium - complexodulin complex, faʻateleina le faʻasologa o le adenosine monophosphate cyclic i luma o calcium ma magnesium, ma faʻamalosia ai foi le fatuga o prostaglandins (PgE-2), lea e le o faʻamalosia ai le gaioiga a le ADH. O le afa o le soifuaga o le ADH e tusa ma le 7.3 minute (1.1-24.1 minute) i tagata soifua maloloina ma tagata gasegase i NSD. O le faʻamalosia o le ADH e tupu i le ate (50%) ma fatuga (40%). E tusa ma le 10% o le ADH ua faʻateleina i le urine e le suia.

I le maualuga o le fatugaʻo, ate, fatugalemu o le tino (CNS), vascular cell, o le gaioiga a le ADH o loʻo faʻatalanoaina e ala i le tele o ituaiga o faʻalogo. I totonu o sela o le tele o tubules, o le ADH e galue e ala i V2-baroreceptors, e tumau ai le vai, e faʻamalosia ai lona faʻamautuina i totonu o fatugaʻo. I le ate, o le ADH e galue e ala i le V1-baroreceptors, e mafua ai le gau o le glycogen ma le faʻafouina o gaioiga o le gluconeogenesis. I le ogatotonu o le tino, ADH e ala i le V1-baro ma le osmoreceptors o loʻo faia i luga o faʻavae o le hypothalamic, e aʻafia tonu ai le cerebral cortex ma gaioiga amio. E auai o ia i le faʻamalosia o mafaufauga ma le faʻaputuina o faʻamaumauga faʻamaumauga (faʻapitoa, fesoasoani e manatuaina ma manatua lelei le faʻamatalaga talafeagai). O le V3-baroreceptor, o le ADH e faʻaosofia ai le pulefaʻatasia o le horrenone adrenocorticotropic i corticotrophs o le adenohypophysis. ADH o loʻo galue i luga o vaʻa toto e ala i V1-baro- ma osmoreceptors, e mafua ai se feteʻenaʻiga o le muso mafiafia ma puipuia ai le pa'ū o le malosi i le taimi o le toto ma le suiga o le tulaga o le tino. E le gata i lea, o le V1-baroreceptors e faʻaputuina le calcium intracellular, faʻamalosia ai le faaputuga o le platelet.

DIAGNOSTIC DIABETES

I tulaga masani, o le suʻesuʻeina o le NSD e le faigata ma e faʻavae i luga o faʻamaʻiga a le tagata maʻi o faitioga o le fiainu, tele le vai ma le tele o le faʻasologa, aso ma le po. O le suega o le urine Zimnitsky e faamaonia ai le siakiina ma le diuresis o le 3-20 l / aso faatasi ai ma le maualalo o le mamafa o le urine - 1001-1005 g / l i vaega uma. O le pisma hyperosmolarity e sili atu i le 300 mOsm / kg ma le hypernatremia - sili atu ma le 155 meq / l e maua i le toto. Ole mama ole urine i le tulaga o le NDS o le 100-200 mOsm / kg 2, 7, 8.

Mo le faʻaalia o le osmolarity o le tino, e lua lava faaupuga: osmolarity ma osmolality. O le osmolality e 12-16 mOs / kg itiiti ifo nai lo le osmolarity - o le mamafa o le plasma, lea e mafua ona o le puipuia ma le lipids ua solo i totonu. E mafai ona fuafua le totoga i le fua faatatau: 2x (K + Na) + glucose + urea, lea e faailoa ai le osmolality i le mOsm / kg, K, Na, glucose, urea i mmol / l. Faatasi ai ma le oslamlality plasma o le 310 mOsm / l ma le mamafa o luga o le 12-16 mOsm / l, o le osmolality e 275-290 mOsm / kg.

O le fuafuaina o le ADH i le ogaoga e le taua, aua mo le suʻesuʻeina o NSD, e sili atu ona taua le le iloa o faʻamaoniga manino o le maualuga o le hormone i le toto plasma, ae o le fua faatatau o le totoga o le toto ma le urine. I le isi laasaga, e faia ai suʻega faʻamalositino eseese: o se suʻega faʻatapulaaina o le ola e vavaeese ai le polydipsia o le psychogenic ma se suʻega ma le desmopressin e vaʻaia le nephrogenic NSD. Pe a faʻamaonia le faʻamaoniga o le NSD tutotonu, e fuafua ai le suʻesuʻega o le faʻamaʻi, faʻataʻitaʻiina le manava faʻamaʻi o le faiʻai ma suʻesuʻeina ai se talafaasolopito o aiga.

TAITAIGA TALA

Togafitiga o le NSD e tatau lava ona faʻataunuʻu. I faʻamatalaga faʻapitoa, e muamua lava e tatau ona faʻataʻitaʻiina le faʻamaʻi (tumo, mumū). Peitai, e tusa lava po o le a le mafuaaga na mafua ai le atinaʻega o NSD, i le i ai o le ADH le lava, e talafeagai le togafitiga talafeagai.

O le fualaau autu mo le togafitiga o NSD ua avea nei ma lemopressin, lea e faʻaogaina i ni mea se lua: i le ituaiga o laupepa ma i le foliga o se pulumu folasia 10, 11. Desmopressin o se mea faʻapipipasi o le vasopressin, o loʻo i ai se mea maualuga i le leai o ni vailaʻau vasopressor. O lona faagaioiga o le pulupulu e na o le 1/4000 o le gaoioiga vasopressor o le ADH natura. O le fualaau faasaina e faʻaaogaina i le pepa o le 0.1 ma le 0.2 mg, e galue mo le 7-12 itula, e lelei le toleniina, sili ona lelei, e seasea ona maua ai se faʻalavelave faʻaleaga. O faʻatusatusaga faʻalogo o le vasopressin e faʻaaoga lelei i fafine maʻitaga, aua e le manaʻomia se vailaʻau tele ma e leʻo iai le oxtocin, lea e faʻalautele ai le leo o le tasi. Desmopressin e mafai foi ona aoga i tagata gasegase i le nephrogenic NSD oe na taofi pea le gafatia o totoe ile ADH.

Pe a faʻaaoga fua maualuga o fualaau faasaina, o faʻamaoniga e iloa ai le tumau o le tino i totonu o le tino e mafai ona tupu: ogaoga o le ulu o le ulu, gasegase, maualalo le maualuga o le toto. I le tulaga o le maualuga, o le plasma hypoosmolarity e matauina, e oʻo i le inu i le inu: tiga o le manava, vomiting, manava manava, faʻaleagaina o le tino. O nei mea faʻalavelave e le tumau i le natura ma ua mou ese atu ma se faʻaititia o le faʻaititia poʻo le faʻamavaeina o fualaau faasaina. Ole fua muamua ole desmopressin mo tagata matutua ma tamaiti 0.1 mg 3 taimi / aso. Ona tatau ai lea ona filifili se fualaau e mafaufau i le soifua manuia o le tagata maʻi, faʻapea foi ma le faʻamaoniaina o le mamafa o le urine ma urine.

Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga o le filifilia o se fualaau o desmopressin. O se tagata gasegase i NSD o le vaitau tutotonu na ia mauaina le 0.2 mg 3 taimi / aso, ae ui i lea, na ia lagonaina le le mautonu, faateleina le vevela i le 37.5-38 ° C e aunoa ma ni gaioiga o le catarrhal, o le maualuga o le taamilosaga o le urine i aso taitasi e oo atu i le 7-8 l / aso. I le suega a le Zimnitsky urine, sa i ai se maualuga maualuga o le ao ma le po ma le mamafa mamafa (1001-1003 g / l) i vaega uma o le urine (Pusa 1).

O le fua o le desmopressin na siitia i le 0.3 mg 3 taimi / aso. O le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi e lei suia moni lava; Diuresis faʻaititia lemu: mai le 7.280 i le 6.550 l / aso (Pusa 2).

O le faʻateleina o le dose ole desmopressin i le 0.4 mg 3 taimi / aso na taʻitaʻia ai le faʻamaonia o le mamafa o le urine (Pusa 3). E ui lava i le mea moni e tumau pea le maualuga o le diures - 3,420 l, o le tagata gasegase e leʻi faalavelaveina. I le taimi lava e tasi, na ia taʻua le soifua maloloina lelei ma le faʻamautuina o le vevela o le tino.

O le mea lea, o le sili atu ona saʻo le filifilia o le vailaʻau o le vailaʻau faʻatagaina e faʻaleleia atili ai le lelei o le ola o le tagata maʻi ma faʻamaonia le suʻesuʻega o le le lava o togafitiga.

Domestic desmopressin i fualaau 0.1 ma le 0.2 mg e talitutusa ma se vailaau mai fafo. Desmopressin i le foliga o se vavalo o le gaosiga o le gaosiga ua faamauina i le Rusia. 1 fualaau o le vailaau faʻasaina e aofia ai le 10 μg o mea gaʻo, o le fua o aso taʻitasi mo le faʻaogaina i totonu o tagata matutua e 10-40 μg / aso i le 1 pe 2 doses. Faatasi ai ma le fulafula o le mucosa muʻu poʻo le rhinitis ogaoga, o loʻo fautuaina mai le pulega lua o le desmopressin. Pe a suia mai se fomu sublingual i se moli vavalalata, e tatau ona maualuga le faʻaosoosoina o le 1.5 taimi.

Togafitiga o le nephrogenic NSD e sili atu ona faigata.Faaaoga fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le diuresis ma le galala. O nisi o fualaau oona e mafua ai le faʻamaoni i tagata gasegase i NSD. Mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga thiazide, lea e faʻaitiitia ai le filtration glomerular ma le sodium excretion ma se faʻaitiitia o galuega o le urine e ala i le 50-60%. Manatua le manaʻoga e toe faʻatumu le manava. O togafitiga faʻatasi ma togafitiga thiazide ma sauniuniga faʻasaʻi e aoga i le togafitiga o le NSD e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le intracranial.

O fualaau faasaina o le suka-chlorpropamide o loo i ai se aafiaga o le antidiuretic ua taʻua ma e mafai ona faaaogaina faatasi ai ma le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus. O vailaau faʻatoʻaga, neuropresspressants, nicotine e mafai ona faʻaosofia le pulefaʻatasia a le ADH. O le ethyl alcohol i le tulaga o NSD ei ai lona faʻaoga faʻafeagai ma faʻaititia ai le gasegase. O fualaau e le o faʻamaoni e faʻamalosi ai le mumusu e mafai ona faʻateleina le aafiaga o le ADH, e pei poloka le PgE2 ma puipuia lona le faʻamalosia i fatugaʻo.

Ituaiga o le maʻisuka

Lalo, o le faʻavasegaga faʻaonaponei o le a tuʻuina atu, i luga o le faavae e mafai ai ona e vaʻavaʻai i ituaiga eseese o tulaga o le maʻisuka. O le maʻisuka insipidus e faʻailoa i le galala tele, lea e tuʻuina mai faatasi ma le faʻasaʻolotoina o se tele o le urine e le o faʻamalosi (e oo i le 20 lita i le aso), ao tumau pea le maualuga ole kulukose o le toto i totonu o tapulaa masani.

E faʻatatau i le vailaʻau, e vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

  • nephrogenic. Pepa o le Peraimeri i le fomaʻi, le mafai ona gafatia e le nephron le mafaufau i le urine ona o le le lava o le faʻalogo mo le hormones antidiuretic,
  • neurogenic. O le hypothalamus e le maua ai se aofaiga talafeagai o vasopressin (hormones antidiuretic, ADH), lea e teuina ai vai i totonu o le tino.

Ole tulaga o le togafitiga poʻo le posthypoxic o le togafitiga e talafeagai pe a, o se taunuuga o le faaleagaina o le faiʻai ma le fausaga o le hypothalamic-pituitary system, na faʻalauiloa ai faʻalavelave faʻaleagaina vai-electrolyte.

Uiga masani o le maʻisuka:

  • ituaiga 1. Faʻaleagaina i le autoimmune o sela o le pancreas endocrine e maua mai ai le insulin (o le hormone e maualalo ai le toto suka),
  • ituaiga 2. Faʻaleagaina o le glucose metabolism faasaga i le talaaga o le le mautonu o le tele o masini i insulin,
  • maʻisuka maʻitaga. I aso ua mavae, o fafine soifua maloloina ua maualuga maualuga le kulūkose ma aʻafiaga e fesootai i le maʻitaga. A maeʻa le fanau mai e sau le faʻamaloloina.

O loʻo i ai se numera o ituaiga e seasea maua i le fua faatatau o le 1: 1,000,000 i le faitau aofaʻi, latou te fiafia i nofoaga faapitoa mo suʻesuʻega:

  • maʻi suka ma le logonoa. Mitochondrial disease, lea e faavae i luga o le solia o le faʻamatalaga o nisi ituaiga,
  • latent autoimmune. O le faʻaumatiaina o peta beta o tamaʻi motu o Langerhans i le pancreas, lea e faʻaalia i le matua,
  • lipoatrophic. Faʻasaga i tua o le faʻamaʻi, o le atrophy o le gaʻo o loʻo gaosia ai le gaʻo,
  • aʻafia. O le fomu e tupu i tamaiti ei lalo o le 6 masina le matua e le tumau.
  • vaʻaia. O se tulaga lea e le oi ai uma faʻataʻitaʻiga faʻamaonia mo se faʻasalaga mulimuli,
  • fomaʻi-induced. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao togafitiga ma hormones glucocorticoid e mafai ona amata ai le atinaʻeina o le inisalini.

I le tele o mataupu, o le suʻesuʻega e le faigata. O ni mea laiti mo se taimi umi e tumau pea ona le iloa ona o le fesuisuiai o le ata o le falemai.

O le a le maʻi o le maʻisuka?

O se tulaga lenei e mafua mai i le i ai o le galala tele ma le sili atu o le faʻamalositino o le sosoʻo faʻasusu.

Faʻasagaga o le leai o se vai ma eletise, faʻamaʻaina o le tino ma faʻalavelave taufaʻatau (faʻaleagaina le faiai, fatu).

E maua e tagata maʻi le faʻalavelave faʻapitoa, ao faʻapipiʻiina i le faletaele. Afai e le o saunia togafitiga faafomai, e toetoe lava o taimi uma e tulai mai ai se taunuuga leaga.

E 4 ituaiga o le maʻisuka insipidus:

  • ogatotonu tutotonu. O le pituitary gland e maua ai le vasopressin laitiiti, lea e faʻaosofia ai le faʻaleleia o le aquaporin i nefrons ma faʻateleina ai le toe faʻamautuina o le vai e leai se totogi. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga autū o le faʻaleagaina o le pituitary gland poʻo le faʻaleagaina o le tino i le atinaʻeina o le gland,
  • foliga faʻapitoa. O fatugaʻo e le tali atu i vasopressin faʻatupulaia. O le tele lava o taimi o se togafitiga faʻavae,
  • i fafine maʻitaga. E seasea lava, e mafai ona tupu i ni taunuuga matautia mo le tina ma le tama,
  • afifi fefiloi. E masani ona faʻaopoopoina foliga o uluaʻi ituaiga e lua.

Togafitiga e aofia ai le inu tele o vai e puipuia ai le faʻamalolo. O isi togafitiga faʻapitoa e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. O le ogatotonu poʻo le faiga faʻafeusuaʻiga e togafitia i le desmopressin (o le analog o vasopressin). Faʻatasi ai ma le nephrogenic, ua faʻamatalaina ai togafitiga thiazide, lea o loʻo i ai i lenei tulaga se faʻafitauli faʻapitoa.

Vitio faʻatalanoa

O le numera o mataupu fou o le maʻisuka insipidus e 3: 100,000 i tausaga taʻitasi. O le totonugalemu o le atiae e masani lava i le va o le 10 ma le 20 tausaga o le soifuaga, o alii ma tamaitai e mafatia tutusa i taimi uma. O le fomaʻi fomaʻi e leai se matua o le matua o le matua. O le mea lea, o le faafitauli e talafeagai ma manaomia ai nisi suʻesuʻega.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga