E mafai ona ou oti mai le maʻisuka?

I le aʻoaʻoina o latou faʻamaʻi, e tele tagata e fesili vave ia i latou lava - latou te oti mai le maʻisuka? O fomaʻi o loʻo taumafai e faʻamatala atu i tagata maʻi o le oti mai le maʻisuka e le tupu, o le tele lava o tagata e feoti mai ona faʻalavelave - faʻasalaga poʻo le faʻaleagaina o le myocardial.

Ina ia ola i se olaga umi, o se tagata ua i ai se maʻi o le maʻisuka e le mafai ona togafitia e tatau ona suia atoa lona olaga. O vailaʻau fou fou e le mafai ona laveaʻiina le tagata maʻi pe afai o maualuga le maualuga o le suka o le maualuga o le maualuga. O le mea lea, o le soifuaga o le tagata maʻi, meaai, ma le i ai o uiga leaga leaga e taua. E manaʻomia e le tagata ona faʻaaoga i le mea moni e tatau lava ona ia fuaina le fua o le kulukose i totonu o le toto, ma afai e talafeagai, fetuunai lona tulaga.

O tagata maʻi ua i ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i le faamai ua latou iloa le auala e pulea ai o latou maʻi ma le fesoasoani o fualaau faasaina. O le maliu mai le maʻisuka, pe mai ona faʻalavelave, e sili atu ona taatele i tagata e logoina. Ua maua e fomaʻi e tusa lava pe sili atu le taugata o togafitiga e le aoga pe a maualuga le maualuga o le suka. O le galuega muamua a le maʻi ma lona fomaʻi o le aumaia lea o le kulukose i tulaga masani.

Faʻaiʻuga

Faʻatasi ai ma le toto maualuga, o le a amata ona paʻu puipui o toto toto ma capillaries. O se taunuuga, o le toto i le tino atoa ua lamatia. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka e gasegase ma gasegase. O faafitauli faifaipea e aofia ai foliga vaaia o:

  • taʻavale
  • fatu fatu
  • gangrene o pito i lalo ma o latou toesea mulimuli mai.

O nei faʻamaʻi e matautia mo tagata, o le ono mafai ona maliu e maualuga tele.

I le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o faʻalavelave faʻafitauli e masani ona tupu, lea e mafai ona faʻaalia i latou i tulaga nei:

  • Hypoglycemia. O se tagata e maualalo le maualuga o le suka o le toto e pau i lenei tulaga. Afai e tumau le coma mo le tele o itula, e tupu le edema o le cerebral ma e ono maliu se tagata.
  • Hyperglycemia. O lenei ituaiga faʻalavelave e tupu i le suka maualuga. O fomaʻi e iloagofie le tele o ituaiga o hyperglycemia: moli (6-10 mmol / l), ala (1-16 mmol / l) ma ogaoga (sili atu i le 16 mmol / l).

Afai o se tagata soifua maloloina e matauina pe a maeʻa se taumafataga manaia, o le maualuga o le sukū e latalata atu i le 10 mmol / L, o se faʻasalaga lea. I lenei tulaga, e faanatinati le vaai i se fomaʻi ma faʻamaonia le tino, atonu e mafua ai le maʻisuka.

O le a le mea e fuafua ai le ola o le maʻisuka

O se tagata na faʻalogo i le maʻisuka o le maʻisuka faʻafuaseʻi ona atuatuvale, ona o le maualuga o le tino o ia tagata e maualuga tele. O le tino e faasolosolo malie ona faaleagaina ona o le mea moni e le ulufale le kulukose i totonu o le toto, ma ua faamalosia e ave mai le tino maloloina. O le vave lava ona maua ai le maʻi, o le tele foi o le ola i se matua matua.

I faʻamatalaga faafomaʻi o loʻo i ai le faʻavasegaina o le maʻi i le maʻisuka ituaiga muamua ma le lua. E tele mea e tutusa ma eseesega i le va o ituaiga o le maʻi.

  • O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e maua i tupulaga talavou. I le taimi o le maʻi, e lagona e le tagata le leai o se inisalini. O nei ituaiga e taʻua foi o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O tagata e faʻalagolago ile insulin e masani lava ona fiainu, e mafai e se tagata ona inu pe tusa ma le lima lita o le vai i le aso. E i ai foi se lagona o le fiaaai, ae i le taimi lava e tasi na matua leiloa ai lona mamafa.

E le mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi, ae afai e mulimuli uma fautuaga a le fomaʻi, e mafai ona maua i le faʻamagaloina. Inisalini togafitiga, faʻamalositino laiti, faʻamalositino talafeagai o le a fesoasoani i se tagata e ola i se olaga masani.

  • O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona matauina i le maʻisuka. O le tele o taimi, e tupu pe a mavae le 40 tausaga i le mamafa o tagata. O le pancreas e maua ai le inisalini i ni mea laiti, ae e le o tali atoatoa le tino ia i latou. O se taunuuga o lenei mea, o le kulukose e faʻapupula i le toto e aunoa ma le ulu atu i sela.

O le faʻamoemoe o le ola o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo oʻo i le 60-70 tausaga. I lenei tulaga, e tatau ona maua le faamaʻi i le vave e mafai ai, ma o se tagata i lona soifuaga e pulea mea uma o lona olaga.

O meaʻai talafeagai, faʻamalositino faifai pea, teenaina mai masani leaga o le a fesoasoani e faʻaleleia le lelei ma le ola. Faatasi ai ma tausaga, o foliga vaaia o faafitauli ma le cardiovascular system, galuega fatugao. O nei faafitauli e mafua ai le oti.

E le mafai ona tali manino pe o le a le umi e ola ai le ituaiga muamua o le maʻisuka ma pe faapefea ona oti, e faʻalagolago lava i uiga o le tino, usitaia o faatonuga a le fomaʻi. Ae e mafai ona tatou mautinoa - o le sili atu ona taua le togafitiga o le faʻamaʻi, o le tele o avanoa e ola ai i se olaga umi.

O le faʻamoemoe o le soifua o tagata gasegase o le faʻamaʻi 2 faʻamaʻi tonu e faalagolago i le matua ma le puipuiga o se tagata. E tusa ai ma fuainumera, o tagata e le o le insulin-totoga e ola i le lima tausaga le umi nai lo le insulin-faalagolago, ae ona o le sili atu ona faigata o le maʻi, ua tofia i latou i le le atoatoa.

O le puipuia ma le togafitiga o le ituaiga lona lua o loo i le tele o auala e talitutusa ma le togafitiga o le ituaiga insulin-faalagolago, ae o le mamafa o le toto i aso taitasi ma le siakiina o le kulukose o le toto ua faaopoopo i mea uma.

E faʻapefea ona e faʻauʻuina lou ola mo le maʻisuka?

Aisea e taua tele ai le pulea o kulukose i aso taitasi? O le a se mea e mafai ona tupu i ni meaʻai i le suka? O tagata e maua i le maʻisuka e masani ona fesiligia nei fesili i fomaʻi. E mafai ona ou oti mai le maʻisuka? E mafai ona e oti mai ona taunuuga pe afai e te le aʻafia i le puipuia ma togafitiga. E mafai ona faaumiumi le ola, ae o lenei mea e manaʻomia ai se taumafaiga i le vaega a le tagata maʻi. Afai e te faʻaleagaina le maʻi, o faʻafitauli uma o le a oʻo atu ai i le vave faʻaumatia o le tino.

Ina ia lelei le olaga, e tatau ona ausia ni mea e manaʻomia:

  • Taofi le toto toto i siaki
  • Faʻaaoga na o na vailaʻau na faatonuina e lau fomaʻi,
  • Aloese mai popolega o aʻa,
  • Mulimuli i le taumafataga ma aso masani.

E tusa lava po o le a le matuia o le leo o le fomaʻi, aua e te faʻavaivai ma faʻavaivai. Ole suʻesuʻega ole taimi ma togafiti e filifilia lelei o le a faʻaleleia ai le soifua maloloina o le maʻisuka ma faʻaleleia lona lelei.

O le a le maliu mai le maʻisuka?

E mautinoa lava le le mafai ona e fai atu mea e mafua ai le oti i le maʻisuka. O tagata gasegase e toʻatasi ma e leai se mafuaʻaga maʻoti. E faʻalagolago i le le amanaiaina o le faʻamaʻi.

O faʻalavelave o le maʻisuka e mafai ona faʻalavelave (faʻavavevave le alualu i luma), ma le gasegase (faʻavalea), lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti. E tusa ai ma lea, faʻafuaseʻi ona tupu faʻafuaseʻi ma e mafai e se tagata ona oti i totonu o ni nai itula poʻo ni aso mai ia i latou, pe afai e te le tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi.

Faʻatupulaia taimi i ni nai tausaga poʻo ni sefulu tausaga, ae o le mea mulimuli e mafai ona mafua ai le maliu o se tagata. E aofia ai:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • taʻavale
  • loto vaivai
  • (le gaogao e le faia a latou galuega ma e le aveesea le mimi mai le tino),
  • siama o le maʻisuka (lapatitis-ulcerative leion o pito i lalo, o se taunuuga o le gangrene ma sepsis o loʻo atiae).

O tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le tulaga o latou toto toto ma le fatu e ala i suʻesuʻega masani ina ia alofia ai faʻafitauli o le cardiovascular o le faʻamaʻi.

Hearts and strokes e mafua ai le oti i le maʻisuka

O vaʻa o se taulaiga o le faʻailoga mo le kulukose. O le hyperglycemia faʻalautele e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le gafatia ma le faʻalauteleina o le faʻaleagaina o le tino. I le taimi lava e tasi, o vaivaiga o le puipui lapoa i maʻa o le faiʻai e mafai ona oʻo atu ai i le afaina ai, o lona uiga o le afaina o le tino.

I luga o le auala, hypercholesterolemia (toto maualuga o le cholesterol), o le uiga foi lea o le maʻisuka, e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis. O le atherosclerotic plate e faʻaitiitia ai le lumenia o le vaʻa ma e mafai ona faʻalavelaveina le tafe o le toto i totonu, o lona uiga, e oʻo atu i le faʻapipiʻiina o laʻau tetele poʻo veins. O le solia o le toto i se vaega o le fatu maso po o le faiʻai e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o se fatu fatu ma le taʻavale o le ischemic, i le faasologa.

Atherosclerosis

E le gata i lea, ua faʻamaonia e saienisi le faʻamaonia o le maʻisuka ua faʻapupulaina le numera o filokene i le myocardium, lea e le tatau ona i ai, e mafua ai le faʻavevesiina o le fatu maso.

Cardiologists fautuaina le taitaia o le ECG ma le taimi e tasi i le 1 tausaga i le tausaga, ma pe a talafeagai, angiography. Faia se suʻega toto mo le fusi o le lipid (cholesterol ma ona faʻataʻitaʻiga) tasi i le ono masina.

Laʻu mafuaʻaga o le oti

O le toilalo o Renal e ono mafua ai le maliu i se tulaga o le le amanaiaina. I le tulaga o le maʻisuka, e le mafai e fatuga ona faia se galuega faʻamamaina, ma o mea vevela e faʻapipiʻi i totonu o le tino, ma o le mimi e taofi le pasi. I lenei tulaga, afai e te le tuʻuina atu i le tagata maʻi se fesoasoani i le fomaʻi (faamamaina o le toto), e mafai ona maliu le tagata mai le maʻisuka.

O le maʻisuka vae e mafai ona oʻo atu ai i sepsis (siama siama o le toto), ma i se tulaga ogaoga, e mafai ona oʻo atu ai i le oti o se tagata. O le faaletonu o le Renal ma le maʻisuka e seasea lava ona i ai se uiga le amanaia, lea e mafai ai ona tulai mai le leaga.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o ni neoplasias (faʻasologa o meaola). O le tele o taimi, o faʻavae i luga o le fale e tupu i le pancreas ma le vevela. O ni mea leaga leaga e aunoa ma togafitiga e mafua ai le oti o se tagata.

O le tele o masani leaga e aafia ai le maʻisuka ma e mafai ona faʻaleagaina ai le maʻi ma fesoasoani i lona alualu i luma, e pei o le ulaula tapaa, inu ava malosi, olaga ola solo, ma le le lelei o meaʻai.

Faʻafuaseʻi maliu

O le maliu faʻafuaseʻi e mafua mai i faʻalavelave faʻafitauli o le maʻisuka. O le mea moni o le tele tele o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le inosia o le mafaufau. I le taimi muamua, e mafai ona faʻaalia mai i se masalosalo laitiiti, o le tiga o le ulu, ma o se taunuuga o le le iloa o le mafaufau (leai o se iloa) ma i se tulaga sili ona leaga, e mafai ona tupu se coma.

E i ai le tele o mea e ono mafai ona taʻitaʻia ai i le maualuga o le maualuga o le glycemia:

  • togafitiga sese
  • le sese sese ole inisalini
  • aveeseina o ia lava mai le inisalini e le tagata maʻi,
  • maualalo o le suka-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina poʻo lo latou faʻaaogaina ma se ola ola mama,
  • leaga meaʻai.

Glucose metabolism o oloa gaosiga (o ketone bodies, acetone, lactic acid), lea, faatasi ai ma le faatelevaveina o le toto totoga, e mafai ona mafua ai se paʻu ma le oti.

O le mafuaaga lea e matua taua ai mo tagata ei ai le talafaasolopito o le maʻisuka e siakiina pea a latou maualuga o suka i le fale ina ia aua le oti mai le hyperglycemia.

Faaiuga

O le maʻisuka e le o se taufaamatau tuusaʻo i le olaga. O le mafuaaga o le oti ua na o faafitauli o lenei faʻamaʻi. O le mea lea, o faʻamatalaga vave, puipuiga ma togafitiga o le maʻisuka e taua tele. O le faʻamoemoe o le ola ma le maʻisuka e faʻalagolago lava i le tagata maʻi, lona olaga, tuʻuina atu masani leaga ma mulimuli i fautuaga o le togafitiga o fomaʻi.

E mafai ona matou faʻamaonia le mea moni o le le atoatoa o le cerebrovascular, the myocardial infarction, ma nisi o maʻi faʻaleagafesa e sili ona masani o tagata na maliu i le maʻi suka. Ae ui i lea, o le mafuaʻaga mafuaʻaga o le i ai o se "maʻi suka" lea e mafua ai na taunuuga.

Faʻamaumauga tuʻufaʻatasia

I le tulaga lautele, o le maʻisuka e le o se faasalaga. Afai e te mulimuli i le soifuaga sao, tausia se meaai ma mulimuli i fautuaga a se fomaʻi, o le ola o le maʻisuka e mafai ona sili atu le maualuga nai lo tagata soifua maloloina. O le mea moni, o le tulaga lelei o le olaga e laʻititi laʻititi ona o le manaʻomia e tausia pea se meaʻai poʻo insulin.

Afai e te le amanaiaina le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e mafai ona tupu le maʻi ma taitai atu ai i le oti. E mafai foi ona afaina ai le ola o le olaga. O le maliu e masani lava ona tupu mai i faʻafitauli i totoga poʻo mamanu.

O se faʻalavelave e mafua mai i le inu, lea e mafua mai i le toto maualuga. O le taunuʻuga o le inisua i le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 o:

  1. O le faaputuputuina o le acetone i le tino (lea o le manava acetone, o le uiga o le maʻisuka),
  2. Ketoacidosis (o le fausiaina o tino o le ketone e iai se aafiaga le lelei i le faiʻai).

I lalo o le aʻafiaga o mea oona (acetone, tino o le ketone), faʻalauteleina faʻafitauli. I le isi itu, o nei faʻafitauli o mafuaʻaga ia o le oti i le maʻisuka.

Uluaʻi ituaiga

O mafuaʻaga o le oti i le maʻisuka ituaiga 1 e eseese. O le mea moni, o le oti e tupu mai i faʻafitauli i le cardiovascular system, kidneys. E i ai foʻi faʻafitauli faʻafitauli i le toto, vaaiga, pito i lalo:

  • O le Nephropathy o se faamaʻi fatugaʻi lea e tau atu i le faiva o fatuga ma o nisi taimi e taʻitaʻi atu ai i le maliu o le maʻi pe a le togafitia,
  • O le faʻaleagaina o le myocardial o se mafuaaga taatele lea e mate ai le maʻisuka, ona o le tino o le cardiovascular ua faʻavaivaia (e pei o le tino atoa e le mafai ona taulimaina taunuuga o se fatu fatu),
  • O le Ischemia ma le angina pectoris e itiiti le oti, ae ui i lea, o ia tulaga e tupu.

O isi faʻamaʻi e le lamatia matautia e mafai foi. O lenei mea o le tauvalea ma le tauaso atoa. O faʻamaoni masani i le mucosa tautala e uiga lelei.

Lona lua

A fesili mai se tagata maʻi pe o le a maliu mai le maʻisuka, e taua le mafaufau po o le a le ituaiga o faʻamaʻi e aofia ai. I le ituaiga lona lua, o mafuaʻaga o le oti atonu e ese, i le faaopoopo atu, e sili atu ona tele:

  • Musika o le atrofi (e aofia ai le fatu) ona o le neuropathy (o se tulaga e le lelei ai le tuʻuina atu o lagona tuga i le faiʻai). O se tasi lenei o mafuaʻaga e aveesea ai le gaioiga o le maʻisuka,
  • O le faʻalavelave faʻaleagaina o le metabolism i sela e taʻitaʻi atu ai i le faʻaopoopoga o tino o le ketone. O se taunuuga, o le maliu mai le maʻisuka e tupu i le lotolotoi oo latou aʻafiaga,
  • O le nephropathy o le maʻisuka e mafua ai le leai o se toilalo, e masani lava ona ogaoga. E manaʻomia le suʻesuʻega. O nisi taimi o le soifuaga o se maʻi e mafai ona faʻaolaina e ala i le gafa,
  • Ole faʻamaʻi ole faʻaleagaina ole tino, ole a mafua ai ona maua se faʻamaʻi pipisi. O nisi taimi e faigata ona togafitia pe le mafai ona faʻaleleia (e fai ma faʻataʻitaʻiga, maʻi tigaina) ma mafai ai ona mafua le oti o le maʻi.

Faatasi ai ma isi, e aʻafia ai le ogaoga, faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona iloga le angiopathy - faʻaleagaina uma toto toto i totonu o le tino, faʻaleagaina o latou puipui, le mafai ona le mafai. E taʻitaʻiina atu ai le toto i le tino. I tulaga maualuga, e ono mafua ai le gangrene. E masani ona le mafua ai le oti mai le maʻisuka, ae aʻafia ai le aʻafiaga ma le ola.

O le retinopathy o le maʻisuka e le afaina ai foi i le oti, ae mafai ona afaina ai le lelei o le olaga. E mafua ai le faʻaleagaina o le tino vaaia, e oʻo lava i le atoa o lona gau. O le faʻasalaina o le mamafa o le tino i totonu o sela ma le vavalaʻau e mafua ai le tulaga o le hyperosmolar.

Faʻamatalaga

Suesuega o suʻesuʻega e mafai ona oti le maʻisuka.Faʻatasi ai ma mafuaʻaga masani o le maliu o:

  1. Faʻasalaga o Renal
  2. Loto o le fatu
  3. Faʻasologa o le gaʻo
  4. O le maʻisuka vae i le atinaʻe o le gangrene ma le toto.

I le taimi lava e tasi, o le 65% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mate saʻo mai i faʻafitauli i le cardiovascular system. Mo le maʻisuka ituaiga 1, o lenei faailoga e matua maualalo - 35%. Mo fafine e maua i le maʻisuka, o le maualuga o le tino e maualuga atu nai lo alii. Ae o le averesi o le matutua oi latou na maliliu mai lenei faamaʻi i alii o le 50 tausaga le matua, ae o tamaitai e 65.

E mafai ona maliu mai le maʻisuka ona o le fatu o le fatu o le soifua maloloina i le maʻisuka e 3 taimi e maualalo ai nai lo tagata e aunoa ma lenei maʻi. E le gata i lea, o le faʻasalalauina o le liona e maualuga.

Mafuaaga o le oti

Ua maitauina le faateleina o le aafiaga i le 30 tausaga talu ai. O le maʻi e maua i tagata matutua, tagata matutua ma tamaiti.

O le faiga aloaia o le siakiina o fualaau faafomaʻi e le faatagaina ai le maua mai o faʻamatalaga talafeagai e uiga i le maʻisuka, faʻapea foi pe aisea e feoti ai tagata. Ua fuafuaina e saienitisi ma fomaʻi le pasene o le soifuaga faaletino e faavae i faʻamaumauga mai le National Register of Diabetes.

Na foliga mai o le maʻisuka e matautia. E leʻo le faʻamaʻi lava lea e tau atu ai i lenei taunuʻuga, ae o ona faʻalavelave e tupu mai ona o se togafitiga le saʻo e faʻatonuina poʻo le toesea, le le usitaia o faʻamaumauga a le fomaʻi.

E ono mafuaʻaga autu o le maliu mai le maʻisuka. E aofia ai CVS, nephropathy, CDS, kanesa, neuropathy ma le musika o le atrophy.

  • O le solia o le cardiovascular system (CVS) e tele ina iloa i alii. O le tele o le CVD i le malosi malosi o feusuaiga e 3 taimi maualuga. Endocrin pathology ma le CVD o loʻo faʻateteleina faʻamaʻi faʻamaʻi. I le maʻisuka, o le toatele o tagata e atiaʻe le atherosclerosis, e mafua ai le faʻaitiitia o le toto i se vaega patino o le tino poʻo le okeni, faʻaleagaina o le myocardial, le gasegase o le cerebral ma le gangrene.
  • O le Nephropathy o se tasi o ituaiga sili ona matautia o faʻafitauli. O faʻamaʻi i le 75% e muta i le faʻamutaina o le ola. O le Nephropathy o se liona o le tino gaosiga, o se taunuuga o lea mea ua faʻavaeina poʻo le nodular glomerulosclerosis.
  • Tito faʻamaʻi (VDS). O le tele o suʻesuʻega e faʻaalia ai se maualuga maualuga o le soifua maloloina mo le 5-10 tausaga talu ona faʻatupuina lenei faʻalavelave. O le SDS e faʻaalia i le oti o siama namu, suiga tele i vaʻa toto ma le faʻaopoopoga o faʻamaʻi. E tau atu ai i le necrosis. O le tino mai le maʻisuka ma le gangrene o le 42.2%.
  • Kanesa O le maʻisuka ma le ulaula o se mea matautia matautia. O tagata mamaʻi e sili atu ona faʻafesoʻotaʻi i le fausiaina o maʻi mama, aemaise tamaitai. O le aʻafiaga o le faʻalavelaveina o le ola i tagata ulaula ua siitia e 80%. O tamaitai e faʻaaogaina le inisalini e pei o le monotherapy ei ai le atinaʻe maualuga o le kanesa o le susu nai lo i latou ua faʻataʻitaʻiina le vailaʻau faʻatasi ma isi insulin.
  • O le neuropathy e faʻaleagaina ai neura o le faʻaoga o le tino. O le faʻamaʻi e mafai ona toe suia pe afai e te tumau pea le maualuga o le suka.
  • Atrophy o le tino maso. Faʻatasi ai ma lenei faʻalavelave, o le aʻafiaga o le nerve endings i le faiʻai ua faʻaleagaina. E maʻi le tagata maʻi, o le gaioiga faaletino ua leiloloa. O taunuʻuga mataga e tupu i ni tulaga e le masani ai.

O le maliu faafuaseʻi e faigata i mea e pei o vaisu o le nicotine, ava malosi, uiga le lelei i taaloga, tulaga faigata, ma le maualuga o le tui insulin.

Nifaeropathy

O lenei faʻalavelave e faʻaalia i suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa. O loʻo i ai se faʻamaʻi ma soʻo se ituaiga o togafitiga o le endocrin, e mafua ai ona le toe maua le gaʻo.

I le 80%, o le nephropathy e atiina ae i le tulaga faʻataʻitaʻi. E masani lava o le faʻamaʻi e mafua ona o le maʻi, o le mea lea, e le mafai ona iloa i se taimi muamua.

Afai e maua e le tagata maʻi togafitiga, e mafai ona aloese mai le oti vave. O le maliu e tupu i le 15% o tagata gasegase o loʻo mafatia i le gasegase masani. O le CRF ua avea ma mafuaʻaga autu o le maliu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oeo loʻo maʻi i le 30 tausaga.

Gangrene sosoo ai ma le toesea

Aʻo le tagata maʻi e le faʻasaʻoina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, tuʻu ai mea uma i se avanoa, o lenei mea e faʻaleagaina ai neura ma se faʻaititia i totonu o le tino. O se taunuuga, o siama e vave ona ulufale atu i le tino. O se masani masani o se faʻamaʻi o vae.

O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o maʻi pipisi, i le leai o togafitiga poʻo togafitiga le talafeagai, o le gangrene o vae ua faia.

Faatasi ai ma lenei faʻalavelave, e le tafe atu le toto i le tino ua faʻamaʻiina e se siama siama, ua amata ona oti ma le pala.

O tagata e maua i le maʻisuka ei ai le maualuga o le lamatiaina o le atinaʻe o gangrene. Le fua o le maliu e tutusa ma le kanesa o le tino.

Ketoacidosis

O le iuga o le olaga i le ketoacidosis o le maʻisuka e 10%. O le tele o taimi, o tamaiti ei lalo ifo o le 18 tausaga le mafatia mai lenei faʻamaʻi. O le mafuaaga masani lea o le maliu i se tamaitiiti.

Ketoacidosis e aliali mai ona o le faaputuputuina o acetones ma tino o le ketone i le faiʻai. O nei vailaʻau e matautia tele, ae mafai ona e tauina le faʻalavelave.

Faʻafefea ona faaumiumi lou ola i le maʻisuka

E toʻatele e naunau pe mafai ona puipuia le oti mai le maʻisuka. E le mafai ona aloese se taunuʻuga leaga seʻi vagana ua tui i le inisalini ma le amanaʻia auala e puipuia ai.

O le a manuia i le faʻalauteleina o le ola i le maʻisuka, ae e manaʻomia tele le taumafaiga a le tagata maʻi.

Tulafono taua i le auala e aloese ai mai le oti:

  • matua mulimulitai i meaʻai talafeagai,
  • ave na o vailaau na faatonuina e se fomaʻi
  • aua le faʻaaogaina le ava malosi ma le ulaula tapaa,
  • aloese mai tulaga atuatuvale
  • asiasi i le endocrinologist i le taimi,
  • Aua le faʻataʻitaʻiina se suʻega o le inisalini e aunoa ma le malamalama o se fomaʻi.

E taua le tausisia o manaʻoga uma. O se auala taua i togafitiga ma suiga o le olaga o le a faateleina ai le ola o le maʻisuka, ma o le a faaleleia lona uiga.

O le tele o tagata gasegase e sili atu le lagona lelei nai lo se tagata masani, ona latou mulimuli i tulafono uma.

O fuainumera o le maliu i le maʻisuka i tausaga taʻitasi o le faʻavaivai. E tatau ona manatuaina o le aloese mai se mea e afaina ai o le a mafai ona maua e ala i le puipuia, tagofia o vailaʻau ma se meaʻai lelei, faʻapea foʻi togafitiga talafeagai i le falemaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga