O a mea e 'ai ma le maʻisuka: pe faapefea ona' ai le maʻisuka?

A faʻaititia pea le suka i le toto, e tatau ona suia le faiga o meaʻai. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le taumafataga o le a avea o se togafitiga autu ma i le matua o le a puipuia ai se tagata mai taunuuga le lelei o se maʻi "suamalie". E masani ona feagai tagata ma lenei ituaiga o maʻisuka i le mavae ai o le 40 tausaga ma tulai mai le fesili - o le a le mea o iai i le maʻisuka? Muamua e tatau ona e iloa le mataupu faavae o le filifilia o oloa.

O loʻo i ai se laulau faʻapitoa o oloa ma se faʻamaumauga maualalo maualalo (GI) e le afaina ai le faateleina o le toto o kulukose. GI faʻaalia le vave vave ona ulu atu le kulukose i totonu o le tino mai le faʻaaogaina o se oloa poʻo se meainu. O le lisi o oloa na faʻatagaina i le lisi o maʻi o le lautele, lea e mafai ai e oe i le kuka i aso uma ona tele meaʻai suamalie.

Talu ai ona o le taumafataga o le tino e taua tele i le ola o le maʻisuka, e tatau ona e suesue maeʻaeʻa faamatalaga e uiga i mea o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2, o se lisi o oloa faʻatagaina ma faʻasaina, o le lisi o le a fesoasoani e faʻaititia le toto o le kulukose.

Glycemic Product Index

Ina ia 'ai ma le maʻisuka e te manaʻomia meaai ma se faʻamaufaʻailoga e oʻo atu i le 49 iunite e aofia ai. O nei oloa e tatau ona aofia ai i le faasologa o aso ole maʻi. Meaʻai ma meainu, o latou faʻamaumauga mai le 50 i le 69 iunite, e faʻatagaina i le taumafataga e oʻo atu i le tolu taimi i le vaiaso, ae le silia le 150 kalama. Ae peitaʻi, afai o le maʻi o loʻo i totonu o se laʻasaga laʻititi, ona manaʻomia lea ona faʻateʻaina muamua aʻo leʻi faʻamautuina le soifua maloloina o le tagata.

E matua faʻasaina le faʻaaogaina o oloa e maua i le maʻisuka 2 ma se maualuga faʻamaualuga, mai le 70 iunite ma luga. Latou te faʻateleina le maualuga o le suka toto, faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia ma isi faʻalavelave matautia i luga o galuega eseese a le tino.

I nisi tulaga, e mafai ona faateleina le GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le vevela vevela, o kāloti ma beets e leiloa a latou fiva, ma o latou fuainumera e maualuga i luga, ae pe a fou, latou te maua se faasino igoa o le 15 iunite. E faʻasalaina mo le maʻisuka e inu fualaau suamalie ma meaʻai ma nectars, e tusa lava pe fou o latou igoa. O le mea moni e faapea o lenei metotia o le gaosiga, fualaau aina ma vine e maumau le fiber, ma vave vave ona ulu atu le kulukose i le toto. E na o le 100 mililiters o le sua e mafai ona faʻatupulaʻia le faʻatinoga e 4 mmol / L.

Ae le GI e na o le pau lea o le iloiloga mo le filifilia o oloa i le lisi o maʻi. O lea, e tatau ona e gauai atu i:

  • glycemic index of products
  • mea i le kalori
  • mea e aofia ai meaʻai.

O le filifiliga o oloa mo le maʻisuka e tusa ai ma lenei taʻiala ua folafola atu i le tagata maʻi e faʻaititia le faʻamaʻi i le "leai" ma puipuia le tino mai aʻafiaga le lelei o le toilalo o le system endocrine.

Le filifiliga o meaʻai

Cereals o fualaau aoga ia e faʻamamafa ai le tino ma faʻalaʻau tele-vitamini ma e maua ai se lagona o le maofa mo se taimi umi, ona o le i ai o le faigata e talepeina ai gaʻo. Ae ui i lea, e le o meaʻai uma e mafai ona manuia ai le maʻisuka.

E tatau foi ona iloa pe faapefea ona kuka saʻo. Muamua, o le mafiafia o le pusa, o le maualuga o lona taua. Ae e na o ni nai iunite e tulaʻi mai le faailo ua taua ile laulau.

Lona lua, e sili atu le 'ai o masima ma le maʻisuka e aunoa ma le pata, ma sui i le olive. Afai o loʻo sauni le kuka, o le fua o le vai i le susu o loʻo faʻaaogaina i le tasi. O lenei mea e le afaina ai le tofo, ae o le kalori mea o le a maeʻa ona faʻaitiitia.

Le lisi o ituaiga faʻatagaina mo faʻamaʻi o le maʻisuka:

  1. karite karite
  2. penina penina
  3. buckwheat
  4. Bulgur
  5. sipela
  6. falaoamata saito
  7. oatmeal
  8. lanu enaena (enaena), mumu, vao ma le basmati rice.

O le falala (mamalyga), semolina, laisa paepae o le a lafoaia. O nei masini o loʻo i ai le maualuga o le GI ma e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

O le karina o Beleni o le laʻititi pito maualalo, e tusa ma le 22 iunite.

O le ituaiga araisa o loʻo faʻaalia i luga o le lisi o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga o le 50 iunite, ma i le taimi lava e tasi, e sili atu ona aoga nai lo le araisa paepae ona o le meaʻai o le cereal o loʻo i ai se fatu o fatu ua tumu i filo ma meaʻai.

Meat, iʻa, iʻa

O nei oloa mo le maʻisuka e taua ona o le anotusi o faʻamaʻi meaola faigofie. Latou te tuʻuina atu le malosi o le tino, fesoasoani i le fatuina o maso maso ma auai i le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma le kulukose.

E maua e tagata mamaʻi ituaiga o meaʻai ma iʻa e maualalo le gaʻo, muamua aveese le gaʻo totoe ma paʻu mai ia i latou. E tatau ona e taumafa i le sami, a itiiti mai faalua i le vaiaso - e leai ni tapulaa i la latou filifiliga.

Mo le sauniuniga o susu, e sili atu le le faʻaaogaina o aano o manu, ae ia faaopoopo ua uma ona saunia i le ipu. A e peitai, afai e saunia sou i luga o le sua o le aano o manu, ona naʻo le lona lua lona lua, o lona uiga, pe a uma le fafasi muamua o aano o aano o manufasi, ona tafe lea o le vai ma ua i ai i luga o le lona lua o le faagasologa o le sauniuni o le susu e amata.

O meaʻai faʻatagaina e aofia ai mea nei:

Meat products excluded from diet of patients with diabetes meliitus:

O se tagata matua e iai se "maʻi suamalie" e manaʻomia ona faʻamamafa atoa le tino i le uʻamea, lea e nafa ma le faʻavaeina o le toto. O lenei elemene o loʻo maua i le tele o meaʻai (ate, fatu), e le faʻasaina i le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2, e le maua e le tino ia vitamini taua ma minerale ona o le le lelei o metabolism processes. O iʻa o le a fesoasoani ia te oe e maua ai fuamoa ma gaʻo.

E kuka, tao tao, faʻaaoga e sauni muamua vasega ma salata. E ui lava o loʻo faʻamalosia e le gata i le filifilia o ituaiga vine, e masani ona faʻatagaina iʻa i luga o le lisi, aua o loʻo mauʻoa i gaʻo gaʻo, ma o le mea lea e tatau ai mo le soifua maloloina o tamaitai.

O ituaiga iʻa nei e fautuaina mo meaai:

E aoga pe tusa ma le tasi i le vaiaso le 'ai o iʻa e kuka - kuka, musele, squid.

E faʻafefea ona fafagaina le maʻisuka o se fesili faigata, ae e tatau i tagata gasegase ona iloa mautinoa e tatau ona oʻo atu i le 50% le aofaiga atoa o meaʻai. E tele a latou fiber, faʻaitiitia le faiga o le kulūkose.

E tatau ona e 'ai fualaau faisua mo le' aiga o le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi, fou, faʻafefe ma faʻaleleia lelei. E sili atu le filifilia o taimi faʻavaitau, latou te aofia ai le tele o vitamini. I le maʻisuka, o le laulau o fualaau faisua ma le maualalo o le faasino igoa e lautele ma o lenei mea e mafai ai ona e kukaina le tele o ipu suamalie - salati, itu ipu, salu, masini, ratatouille ma le tele o isi.

O le mea e faʻasaina ona 'ai ma le maʻisuka o le pauka, sana, kāloti kuka, seleni ma beets, pateta. O le mea e leaga ai, o pateni fiafia tele e le taliaina mo se maʻisuka meaai ona o se faasinomaga o le 85 iunite. Ina ia faʻaitiitia lenei faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se tasi o mea e toso i luga o le vai ma faʻafefiloi i le vai malulu mo le itiiti ifo ma le tolu itula.

Lisi o oloa faatagaina:

  • zucchini, isalaʻelu, squash,
  • lelo, aniani, lanu violisi,
  • ituaiga uma o kāpeti - paʻepaʻe, mūmū, Saina, Beijing, failaʻau, Brussels, broccoli, kohlrabi,
  • leki - pi, pi, asparagus, chickpeas,
  • kaluka
  • lanumeamata, lanu mumu, pulu ma le tili,
  • soʻo se ituaiga o musipolo - anufe anufe, pata, pese pese, musika,
  • radis, Ierusalema atishoke,
  • tamato
  • kukama.

E mafai ona e faʻaopopo meaʻai i meaai, o latou faasinomaga e le maualuga atu nai lo le 15 iunite - pasili, pi, basil, cilantro, letus, oregano.

Fua ma fua

E faʻafefea ona fafagaina i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo le taumafataga? O le fofoina o lenei lomiga o le a fesoasoani i fua ma fua. O togafitiga masani e sili ona ola maloloina e aunoa ma le suka e saunia mai ia i latou - marmalade, jelini, jam, fualaau mama ma sili atu.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona fafagaina i fualaau aina i aso uma, o le a faateleina ai le puipuiga o le tino, fesoasoani e faʻamaonia le gaioiga o le gastrointestinal tract. Ae i lenei ituaiga o oloa, ia faaeteete, ona o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona tulaʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o fua ma fualaau aina e tatau ona faʻaaoga ona o lo latou maualuga GI. E taua foi le iloa pe fia taimi, ma pe o le a le aofaʻi e faatagaina ai e talia nei oloa. O le masani i aso uma o le a oʻo atu i le 250 kalama, e lelei tele le fuafua o se taumafataga i le taeao.

Se lisi atoa o oloa "saogalemu" mo le maʻisuka:

  1. apu, pears,
  2. vine, vine, vine, rimoni,
  3. mumu, uliuli currants,
  4. strawberries, strawberries, fugalaau,
  5. pele faapelepele
  6. pulu
  7. apricot, nectarine, peaches,
  8. gogoberry
  9. ituaiga uma o fualaau suamalie - lemoni, moli, tangerines, vine, pulu,
  10. dogrose, juniper.

O a meaai e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto:

Luga uma ua faatagaina uma ma faasaina oloa mo le maʻisuka o soo se ituaiga.

Ina ia puipuia uma a latou aoga, e tatau ona e iloa tulafono mo le sauniuniga o ipu o le maʻisuka.

Fualaau aoga

O nei fualaau mo le maʻisuka ma le ituaiga muamua ma le lua e mafai ona saunia i aso uma. O ipu uma e aofia ai oloa e maualalo le GI, lea na mafai ai ona latou faaaogaina i togafitiga.

O le fesili sili ona taatele pe afai o le maʻisuka e tatau ona 'ai mo meaʻai, aua o meaai e tatau ona maualalo-kalori ma i le taimi e tasi, ia faamalieina ai le fiaai. E masani lava, latou te 'ai fualaau fualaau suamalie, fuamoa fualaʻau, sandwiches mai le falaoa meaʻai mo le taumafataga o le aoauli.

E tupu i le aso atoa e leai se taimi e 'ai atoatoa ai, ona maualuga ai kalori, ae i le taimi lava lea e sau ai le maualalo o le GI i le laveaʻiina - laʻau, hazelnuts, pistachios, peanuts, walnuts ma le arasi. O latou fua faatatau i aso taitasi o le a oʻo atu i le 50 kalama.

O sala e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona saunia mai le atisiliko (peranise). Mo se salamata mo le taumafanafana, o le a e manaʻomia mea nei:

  1. lua artichokes e lua, e tusa ma le 150 kalama,
  2. tasi kukama
  3. tasi karioti
  4. daikon - 100 kalama,
  5. nai lala o le pasili ma le dill,
  6. suauu olive mo salati salati.

Faʻasaʻi le toisifo o Ierusalema i lalo o le vai tafe ma solo i le omomi e aveese ai le pele. Tipi le kukama ma le atisatusa Ierusalema i ni fasipepa, kāloti, suʻe le daikon i karioa Korea, faʻafefiloi mea uma, faaopoopo le masima ma le vaitau i le suauʻu.

O le faia o se salatisi i se tasi taimi, o le a avea ma se mea e sili ona fiafia i ai le aiga atoa.

I aso Soviet, na faia ai e le endocrinologists se togafitiga faapitoa mo le maʻisuka. O tagata na maua i le maualuga o le kulukose maualuga ma ua uma ona i ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tumau pea.

O mea o loʻo mulimuli mai o se lisi faʻaalia o le maʻisuka, lea e tatau ona i ai se aoga aoga i le gasegase o le maʻi. Vitamini ma minerale, o aʻafiaga o meaola manu e taua tele i le puipuia o le endocrin system. O nei faʻatulagaga uma e amanaia pe a sauniuni le lisi.

E le gata i lea, o nei taumafataga e talafeagai mo i latou oe na le mafuatiaina le maʻisuka e mafua ona o le iai o le mamafa o le tino. Afai e lagona e le tagata maʻi le fiaai, ona mafai lea ona e faalauteleina le lisi ma le fesoasoani o meaai mama (meaʻai meaai), mo se faataitaiga, 50 kalama o fatu poo fatu, 100 kalama o cheese cheese, tea ma falaoa meaai e fai ma filifiliga lelei.

  • Mo le taumafataga o le taeao, auauna atu i le kuka gaosi fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 ma se fasi keke falaoa, kofe ma le kulimi.
  • keke - tea, lua falaoa meaai, 100 kalama o cheese cheese,
  • 'aiga o le aoauli - moa susu, moa kuka, karite, kukama, kalu i luga o le oatmeal,
  • meaai mama - lua falaoa meaai, 50 kalama o iʻa mumu laiti, kofe ma le kulimi,
  • taumafataga - susu oatmeal susu ma apricots ua mamago, 150 kalama o le peleni suamalie.

  1. 'aiga o le taeao - kuka le kāpeti, ate o le ate, lauti,
  2. afaina - fualaau aina (apple, strawberries, moli, rimoni), o le vaega o le 200 - 250 kalama,
  3. 'aiga o le aoauli - supa ma falaoamata o le saito, pasta mai le kulimi o le kulumu ma moa, tomato, kofe ma le kulimi,
  4. meaʻai - 50 kalama o walnuts, tasi apu,
  5. 'aiga o le afiafi - vavalaʻau lemonella, buckwheat, tea.

  • taumafataga o le taeao - o se salati o iʻa ma fualaʻau, se fasi keke falaoa, ti,
  • meaʻai - 200 kalama o soʻo se fualaau suamalie, 100 kalama o le kisi e leai ni gaʻo,
  • 'aiga o le aoauli - o le pi tilo ma le tamato e aunoa ma le paluga, pati sasmati,
  • meaʻai - salamata fuamoa ma le atisosisisi a Ierusalema, kofe ma kulimi,
  • taumafataga - omelet ma fualaau faisua, se fasi keke falaoa, lauti.

  1. 'aiga o le taeao - falaoamata karite, pipi tipi, salati pipi, lauti,
  2. meaʻai - 150 kalama o le siʻisiʻi kulimi, pi,
  3. 'aiga o le aoauli - hodgepodge, salu fuamoa, cutlets turkey, se fasi keke falaoa, ti,
  4. afaina - o se apu, lua keke i luga o le fructose, kofe ma le kulimi,
  5. 'aiga o le afiafi - susu oatmeal ma paʻu ma apricots mago, se luʻu o cashews poʻo isi' ie, lauti.

Ina ia mafai ai ona maua mai le suka o le toto i mea masani, i le faʻaopopoina i meaʻai lelei filifilia e le endocrinologist, ia faia togafitiga mo soʻo se ituaiga o maʻisuka. Ole gaioiga faifai pea o le tino faaletino e faʻamaoni atoatoa ma se faʻaopoopoga o le kulukose i totonu o le toto. Afai ei ai se faʻalavelave o le gasegase o le faʻamaʻi, ona tatau loa lea ona malilie i taaloga ma le fomaʻi.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo maua ai faʻamatalaga i luga o taumafa Nu 9 mo le maualuga o le toto suka.

Tuua Lau Faamatalaga