O le a le maualuga o le suka toto?

O le a le maualuga o le suka i le tausaga? E eseese mea e faʻaalia i luga o le itupa, tulaga lautele, faʻamaʻi faʻamaʻi? O le a le taimi o le aso o le faʻamatalaga sao lea? O le fea tulaga e te manaʻomia e ilia ai le faʻamaloilo ma faʻatuina mafuaʻaga mo le le usitaia o tulaga faʻavae?

Suʻe suʻa toto

I le isi itu, o le fuaina o le toto o le kulukose e taua o le suʻe suʻe. O le toto e aveesea mai se vela po o se tamatamailima, i luga o se manava gaogao.

8 itula ae leʻi fautuaina e 'ai, inu meainu (vagana ai le vai), o nisi tagata atamamai latou te le fautua e faʻamalolo ou nifo.

O faʻataʻitaʻiga vave e mafai ai ona e pulea lou maualuga o le kulukose o le toto i le fale, o lenei mea e sili ona taua mo tagata e maua i le maʻisuka.

Glucose toto i le tagata soifua maloloina

Mo se tagata matua, tusa lava po o le a le itupa, o le faʻaalia masani o kulūkose i le taimi o le sampling samples o fuainumera mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L.

O le tapulaa maualuga faatagaina mo le toto vevela o le 6.1 mmol / L.

Tulaga faʻataʻatitia mo tamaiti ma tagata matutua, faʻalagolago i tausaga, e mafai ona aoteleina i le laulau:

TausagaFaailoga masani, mmol / l
Mai le fanau mai i le 1 masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,3 -5,6
I lalo o le 60 tausaga3,2-5,5
E oʻo atu i le 80 tausaga4,5-6,4
E silia ma le 80 tausaga4,0-6,7

Vaalele mai le masani

O le oso i le suka e oo atu i le 7 mmol / L ua taua o le setete o le vailaau. Peitai, mo le suʻesuʻega e manaʻomia ai suʻega faʻaopoopo, aemaise lava - o se suʻega ma se avega.

Mo lenei, o le tagata gasegase e ofoina atu le toto mo le auʻiliʻili faʻasefulu taimi: i luga o se manava gaogao, pe a uma ona faia se vaifofo o le kulukose i vaitaimi o le itula e tasi ma le 2 itula. Faailoga i le vasa mai le 7.7 i le 11 mmol / l e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

  • O se suʻega faʻatulafonoina o le suʻeina o le suka mo le tina o loʻo faʻamoemoe. A o faagasolo lea vaitaimi, ua faʻatagaina tamaitai e faʻateleina le faailo i luga i le 6.7 mmol / l. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i fafine maʻitaga o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻafitauli o le endocrine. O le suʻesuʻeina o le maʻisuka faʻamalosi e manaʻomia ai le tofiaina o togafitiga talafeagai e tausia ai le ola maloloina o le tina ma le tamaitiiti,
  • E tatau i tamaitai ona mataʻituina lo latou ola maloloina, ma gauai atu i le kulukose pe a mavae le 40 tausaga, e tusa lava pe leai ni faʻalavelave faʻafefe. I le tino, suiga o le hormonal amata, pe a uma le 50, faatasi ai ma le amataga o le misa, o le "suka" o le toto e mafai ona suia faafuasei.

Glukose maualalo maualalo

O faʻamaoniga o le hypoglycemia o le faʻalavelave, gasegase faifai pea, le mautonu, faʻaitiitia le gaioiga faaletino ma le mafaufau.

Atonu o le a sili atu le vevela, gatete, tetete o tigā, tachycardia, pallor o le paʻu, matelaina tele, fefe le fefe.

Mo se tamaititi, o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e le o se mea e maitauina ma itiiti ifo le faʻalavelave nai lo se tagata matua.

I le maʻisuka, o le paʻu tele i le suka o le toto e tupu pe a:

  • Puleaina o le tele o le inisalini,
  • Mea taumafa siva, anapogi,
  • Faʻaosofiaga faamalositino
  • A faʻaaogaina le ava malosi, fualaau faasaina,
  • Suia le tasi fualaau faasaina i le isi
  • Faamalosia le togafitiga ma isi mea faigaluega.

O se paʻu mataʻutia i le kulukose e sili ona lamatia mo tagata e maua i le cardiovascular o faamai oe na maua le fatu fatu ma le stroke, ma maua ai le retinopathy i le retina.

O le faʻaitiitia o le pa'ū i le toto i lalo ifo o tulaga taliaina e mafai ona oʻo atu i le paʻu.

Afai e le o le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose e mafai ona taʻu mai:

  1. Faʻaleagaina o le ate ma le pancreas,
  2. O le fia inu, anapogi umi,
  3. Malifa neoplasms,
  4. O le le atoatoa ma le fatu,
  5. Mafuaaga
  6. Faʻafitauli Hormonal.

E mafai e tamaiti ma tagata talavou ona tali atu i se auala talitutusa i le aveina o ni vailaʻau maʻoti (mo se faʻataʻitaʻiga, aspirin), i se meaʻai le paleni. O tamaloloa e itiiti ifo le naunau i le faʻaitiitia o le toto suka nai lo tamaitai.

Toa maualuga

Faailoga o le maualuga o le kulukose toto o le galala i taimi uma, palagogogo, o le paʻu e paʻu, matutu, pala. E lagona e se tagata le moe, manava vave, faʻaitiitia le tino vaaia.

O manuʻa, o le tino e le faʻamalolo mo se taimi uumi e aliali mai i luga o le paʻu, fai atu ia urinate ia avea ma masani, o le tulaga lautele o le mafaufau e le maluelue.

Afai e maitauina fua maualuga pe a uma ona 'ai, gaioiga faaumiumi, ma le gaosia, i le afiafi o le taotoga, ona latou manatu lea o se filifiliga masani. O le ulaula foi e aafia ai le faatinoga.

Afai e tuʻuina atu le auʻiliʻiliga ao leʻi oʻo i taumafataga, ma le faʻateleina o le faʻamalosia e faʻamaonia i se suʻega ma se avega, ona tatou talanoa lea e uiga i maʻi ogaoga o le endocrine.

O le maʻi suka

  • O le maʻisuka ituaiga 1 e atiina ae pe afai e le mafai e le tino ona gaosia le inisalini na o ia lava. O se faʻamaʻi faapena e masani lava ona fetaui lelei; o le siama o le siama e faʻaalia i le maʻi.
  • O le maʻisuka ituaiga 2 ua maua, e atiina ae pe afai e le lava le insulin i totonu o le tino, pe mo nisi mafuaaga e le fesootai ai ma le kulukose toto. O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae pe a uma le 30; e aunoa ma se togafitiga talafeagai, e matua afaina i faigata ogaoga.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona pulea le suka suka. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona faʻatau se glucometer - o se masini feaveaʻi e mafai ai ona e faia se faʻamatalaga manino i le fale.

O meafaigaluega i aso nei o loʻo i ai le malosi e teuina ai e oʻo atu i le 100 faitauga, tausia faamaumauga ma mataʻituina le tulaga o le maʻi. E taua le manatua e maualuga le maualuga o le suka i le vaveao ma atonu e maualuga atu nai lo le po muamua.

E tāua tele mo le maʻisuka ia 'ai saʻo: o taumafa faʻafefete faʻafefe sei vagana ai taumafa matautia e fesoasoani e tumau le paleni.

O meaʻai gaʻo ma meaʻai e maua ai le maualuga o le gaʻo ma mea taumafa e maua mai i le maualuga o le faʻasalaga e le aofia mai le meaʻai - beer, muffin, falaoa paʻepaʻe, tao tao ma palu falai, kālati kuka ma kāpeti, falaoamata sana, pateta paluga, popukone, fuga, granola ma vine ma nati, laisi paepae, paraniki, sima, millet, pele bela, semolina, suka ma isi.

Puipuia o le hyperglycemia

  • O meaai lelei, e tatau ona i ai meaai e maualalo le faasinomaga o fualaau faisua, e maua ai le lava o le malosi - lanu enaena, vine, vine, fualaau aina, falaoa atoa o le falaoa, buckwheat, apricots mago, fasi, fasi, pi, ma kulimi mama, kapisi, kāloti mata ma beets, vine, fualaau aina, olive, sisi, avocados, pi vine, aano o manu, iʻa, fuamoa. O susu e tatau ona i ai i le taumafataga, o meaʻai masani masani e fautuaina.
  • Soifua malosi, savali, lava gaioiga faaletino.
  • Soifua maloloina lelei i le po atoa.
  • Faʻalēaogāina masani leaga.

Totoina o le suʻega toto e tatau ona faia e se fomaʻi. Ae e tatau i tagata uma ona iloa pe o le a le fua o le suka toto e taliaina.

O le a le kulukose ma pe oa ana galuega

Glucose (suka) o se vailaʻau faʻamalosi faigofie lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai. E talafeagai ina ia mafai ai e se tagata ona ola atoatoa. O le toʻatele o tagata e le malamalama i mea faʻapitoa o le physiology e talitonu o le kulukose e mafua ai se seti o le tino o le tino, ae e le o lea. O vailaʻau faʻamaonia e faʻamaonia ai o le suka o se mea e sili ona taua e maua ai suauʻu ma le malosi.

A maeʻa ona 'aina le meaai, o meaʻai gaʻo (gafharides) faʻalavelave e faʻaumatia i lalo o vailaʻau faʻataʻitaʻi (eg, fructose ma galactose). Suauu e ulufale atu i le toto ma e tauaveina i le tino atoa.

Vaega e faʻaaogaina mo manaʻoga o le malosi, ma o le isi o loʻo teuina i totonu o maso musele ma mea faʻapitoa i le faʻaagaga. A maeʻa le faʻapalapalaina o le faagasologa, ona amata lea o tali, ona o le lipids ma le glycogen ua liua i le kulukose. O le mea lea, e tausia pea e se tagata le masani o le toto.

O galuega autu o le kulukose:

  • aveina se vaega i le metabolism,
  • lagolagoina le mafai e le tino ona galue i le tulaga talafeagai,
  • e maua ai le malosi i siama ma le faiʻai o meaʻai, lea e talafeagai e lagolago ai le manatua lelei, gauai atu, galuega faʻatino,
  • faʻaosofia le gaioiga o le muso o le fatu,
  • saunia vave saturation vave,
  • lagolagosua i le setete o mafaufau-lagona, aveese le aʻafiaga leaga o tulaga faigata,
  • auai i faiga faʻafouina o le mascular system,
  • Fesoasoani i le ate e le faʻasalaga mea oona ma vailaau.

I le faaopoopo atu i le lelei o le aafiaga, o le kulukose e mafai foi ona i ai se aafiaga leaga i le faagaoioia o totoga ma tino o le tino. E fesoʻotaʻi lenei mea ma suiga o le gasegase i taimi umi i le aofaʻi o suka i totonu o le toto.

O aʻafiaga leaga e aʻafia ai:

  • se seti o le mamafa o le tino o le tino,
  • le tupuga mai o faafitauli faʻafitauli,
  • faʻalavelave faʻalavelave,
  • faʻamaʻi maʻi
  • se faateleina o le cholesterol toto,
  • se suiga i le setete o le muso o le fatu,
  • maualuga le toto maualuga
  • sui i le tulaga o le tupe.

O le toto maualuga o le suka e le faʻalagolago i le itupa, e ono fesuisuiai e fuafua i le tausaga. Mo se tagata matua, o se maualuga o le 3.33-5.55 mmol / L e manatu lelei.

Mo tamaiti, o laʻititi e laʻititi ifo. O se tamaititi aʻoga aoga e manatu lelei o le soifua maloloina pe afai ole maualuga o lona suka e le sili atu i le 5 mmol / l, ae i le taimi lava e tasi e le tatau ona paʻu ma lalo ole 3.2 mmol / l. O le gaʻo faatagaina o le suka toto mo le tasi tausaga e le itiiti ifo i le 2.8 mmol / l, e le sili atu nai lo le 4.4 mmol / l.

E i ai se tulaga ua taʻua o le prediabetes. O le vaitaimi lenei e maua ai le maʻisuka i le maʻisuka. I le taimi nei, o fua o le suka toto e sili atu nai lo le masani, ae le lava e iloa ai se "maʻi mama." O le siata o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le uiga o le glycemia o tausaga taʻitasi mo le muaʻi maʻi (mmol / L).

Tausaga tausagaMalosiaga MaualaloMalosiaga e Mafaigofie
Pepe fou ma pepe4,54,9
Aoga faʻataʻitaʻiga5,15,5
5 tausaga ma luga atu, tagata matutua5,66

Glucose toto toto

O le masani o le suka o le toto mai se vein e ese lava le ese, e sili atu mo se fomaʻi agavaa e faʻamaonia iuga o le suʻega. E matataʻu tagata i le maualuga o numera ma faia ai ni suʻesuʻega le talafeagai mo i latou lava.

O se tulaga faʻaleagaina lea e maua ai le maʻisuka e fuaina i luga aʻe o le 7.1 mmol / L. O le maualuga o le glycemia i le va o lenei faailo ma le faʻatagaina masani e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o prediabetes.

Suauu toto

Mo le suʻesuʻega, ua aveesea le toto mai le tamatamailima. O le taunuuga ua saunia i le aso na sosoo ai ina ua maeʻa le aveina o mea. O le a le toto o le suka i lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faamatalaina i luga. O faʻamaumauga saʻo e maua mai pe afai ua saunia lelei le tagata maʻi mo le suʻega:

  • le taliaina o meaai 8 itula aʻo lumanaʻi le faʻamaonia,
  • E le mafai ona e inuina le lauti, kofe, vai i le aso o le sampling o mea (na o vai e faatagaina),
  • e le mafai ona e fufulu ou nifo ma faʻaaoga le kuki aʻo leʻi faia le suʻega,
  • tuu le ava malosi ma vailaau i le 24 itula (pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi).

I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, ua fuafuaina ai le maualuga o le kulukose i le toto vevesi. Ua faia i mataupu nei:

  • suʻega taʻitasi suʻesuʻega,
  • mamafa faʻaleaga
  • faamai pipisi
  • faailoga o le hyper- poo le hypoglycemia,
  • mataʻituina o gasegase ina ia mafai ai ona fuafua le aoga o le togafitiga.

Faamalamalamaina o le faapalepale

O lenei metotia faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga 2. Ua faia foi le maʻitaga i le afa lona lua o le fanauina o se tamaititi.

Aoao atili e uiga i le fua o le suka i le maʻitaga o lenei tusiga.

E i ai tulaga e le mafai ai e le tino ona leai se lagona o le inisalini (o le hormone o le pancreas, lea e talafeagai mo le tufatufaina sao o le kulūkose i le tino). O le taunuuga o le fia taumafa malosi ma faʻalauteleina le faitau o le toto toto.

O le metotia o faʻataʻitaʻiga e aofia ai le mea moni o le tagata maʻi e mafua mai le vein poʻo le tamatamailima, ona maua ai lea o se vaifofo lelei e faavae i le kulukose e inu ai. A maeʻa se taimi, o le a toe faʻaaogaina. Fuafua le tele o le suka i luma o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma pe a maeʻa.

O le masani ma togafitiga o fua o suʻega o loʻo i lalo i le laulau.

O le a le taimi e le mafaufauina ai le tupu o le suka e pei o se togafitiga?

E i ai le tele o tuutuuga lea e le o faʻamalosia ai le glycemia e le faapea o loʻo maʻi se tagata i se mea. O le mea lenei ua taʻua o le faateleina o le faatinoga o le faatinoga. O loʻo faʻatatauina o se faʻagasologa le tumau ma e mafua mai i le gaioiga a se numera o aʻafiaga i totonu ma fafo:

  • sili atu le malosi faaletino
  • tulaga faigata
  • ma se malulu malulu
  • ulaula
  • le faaaogaina o fualaau oona,
  • tulaga o le muaʻi maʻi
  • meaʻai taumafa.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le fua o le suka toto pe a uma ona 'ai i lenei tusiga.

E faʻafia ona e siakiina le suka?

O le aofaʻi atoa o tagata e tatau ona faia suʻesuʻega (suʻesuʻega faafomaʻi) i le tausaga. O le taimi nei e taua le pasi o suʻega ina ia mautinoa e leai ni tulaga faʻaleaga.

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, e le o le tulaga lenei iinei. E maua e tagata maʻi se glucometer mo le faʻaaogaina taitoatasi i le fale. O lenei masini e mafai ai ona e fuaina le maualuga o le glycemia e ala i le faʻaaogaina o se mataʻu o le toto i se vailaau faʻapitoa faapitoa e togafitia i vailaʻau.

I le taimi muamua, e masani lava ona fuaina e le tagata gasegase fua. I le avea ai o se tulafono, e faia lenei mea ao lei amataina, pe a maeʻa foi taumafataga, muamua ma pe a uma taaloga, ma se lagona o le fiaai tele ma le po.

Taua! Mulimuli ane, o le maʻisuka faia fua e faavae i lagona patino. Ae e tusa lava pe i ai i se tulaga o taui, e fautuaina e siaki ia faailo ia le itiiti ifo i le 3 taimi i le vaiaso.

Hypoglycemia

O lenei faʻaitiitia i lalo o le laasaga taliaina. E mafai ona atinaʻe lemu, lea eoʻo mai ma se numera o faailoilo faʻapitoa, pe vave foi, e faia i le tulaga o se vailaʻau o le hypoglycemic.

E tupu mai i tulaga nei:

  • taua tele le faʻamalolo
  • maualuga le gaosiga o le carbohydrate
  • o le maualuga o le inisalini po o fualaau antidiabetic,
  • sili atu le malosi faaletino
  • taimi faʻavalea i fafine,
  • faʻaleagaina o le tino,
  • le i ai o insulinomas,
  • telefoni togafitiga.

O tagata maʻi e faitio i le sosolo, o se lagona o le le mautonu le fatu, maso o le muso, ma le faateleina o le toto. O loʻo i ai se lagona faʻaleagaina o le fiaʻai, faʻavevesi, faʻamaʻi pipisi.

Faʻaleagaina o le tino o le tino e faʻaalia i le solia o le aʻoaʻoga i avanoa ma le taimi, cephalalgia, totogia, ma se suiga i le lagona o le paʻu. O le faʻalavelave faʻaleagaina, o le moe, lea e liua i se poma (i le leai o se taimi faʻapitoa o togafitiga faafomaʻi), e matauina.

Latou te fai mai e uiga i le hypoglycemia pe afai o le suka i le tane e pa'ū i le 2.8 mmol / l, ma i fafine - i le 2.3 mmol / l.

E mafai ona e faitau atili e uiga i le masani o le suka o le toto i tamaitai i lenei tusiga.

Hyperglycemia

O loʻo faʻaalia i se maualuga maualuga o le glycemia, o fuainumera e iloa ai le matuia o le tulaga faʻaleagaina. O se tikeri maualalo e atiina ae ai faailoga e le sili atu i lo le 8.3 mmol / L, o fuainumera o le 10.5 mmol / L e masani lava mo le matuitui le talafeagai.

O aʻafiaga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • maʻisuka malosi
  • bulimia
  • umi faʻaaogaina vailaʻau (hormones, diuretics, antidepressants, cytostatics),
  • popole

O faʻaaliga o le hyperglycemia o se faʻaopoopoga tele o le urini, o le tele o le galala ma le mago o le mucous membranes, o le mamafa o le mamafa. O tagata gasegase e faitio i le paʻu o le paʻu, faʻafefe, faʻaitiitia le tino vaaia.

Auala e faasaʻo ai le kulukose

Afai e manino lava o le maualuga o le suka a le tagata, ua na o sina mea e 'ai ai se mea e vave ona maua ai gaʻo. E mafai ona avea ma mufui, suauu faamama, sukalati, lauti suamalie, meli po o le siama.

A maeʻa le lagona lelei, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻega faaopoopo. I le leai o ni faafitauli mai le endocrin system, e aoga le mafaufau e uiga i psychosomatics. Talu ai nei, na i ai le tele o tulaga faʻalavelave na faʻaleagaina ai le soifua maloloina o tagata, aemaise lava, le setete o glycemia. O lenei mea e faʻaalia i le mea moni o le maualuga o le kulukose o se tagata soifua maloloina ua faʻaitiitia.

Taua! Mo le faasaʻoina, faʻafefe ma faʻasalaga e faʻatulagaina.

O fua maualuga o le kulukose e manaʻomia ai foʻi le faasaʻo. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga auala nei:

  • taumafataga masani faʻafefete,
  • teena o meaʻai vave, gaʻo, falai, ulaula meaʻai,
  • gaioiga faaletino e tatau ona i ai, ae i le faʻalelei,
  • e puipuia ai le fiaaai, mo le mea lea ia i ai se meaai mama i luga o le lima (mo se faataitaiga, o fualaau aina, kuki kuki, kefir),
  • lava le malosi o le tino i le tino,
  • siakiina masani o faailoga o le suka (i le fale poo se nofoaga i fafo),
  • faaitiitia le aafiaga o le atuatuvale.

O le tausisia o fautuaga o le a fesoasoani i le faatumauina o fua o le kulukose i totonu o se faatulagaga talafeagai, lea e sili ona taua i le i ai o tulaga maʻi. O nei fuafuaga e mafai ona maua ai taui mo faʻamaʻi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga