Faʻailoga pachyymal pancreatiti

Faamatalaga faʻamatalaga i luga o le pancreatitis parenchymal. O lenei tusiga e le o se taiala i taga.

O le pancreatitis o se fulafula ma le faʻaleagaina i le pancreas. O le tino foliga o le pancreatitis chronic e sili atu i le faalua i le tausaga e faaalia ai o le mumū o le parenchyma pancreatic lea na tupu mai ona o le ava malosi, mea e le masani ai ma le leai o ni meaʻai, o maʻi gasegase o le gastrointestinal tract and infections, and not because of blocking the main pancreatic duct poʻo faʻalavelave i le gaioiga o le faʻaaogaina o le tino.

Pachyymal chronic pancreatitis e masani ona tupu i le talaaga o le gasegase o le tino, gallstone disease, atherosclerotic destruction o puipui o ipu pancreatic, faapea foi le le atoatoa o vitamini ma protein i le tino.

Faʻatasi ai ma le pancreatitis pancreatitis, faʻagasolo i lalo o le faʻavavega o le alualu i luma o le alualu i luma ma le leaga. O le iʻuga, o le okeni, ma o loʻo i ai le leai o ni vai inu ma ni enzymes.

Etiology o parenchymal pancreatitis

O togafitiga inflammatory i le pancreas e amataina e ala i le pulelasi o le vai inu, ma le lipase ma trypsin, o enzymes lea e faia ai lona tuufaatasiga. O se taunuuga o lo latou toe faʻafouina, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o mea faʻapipiʻi, faʻamalosi o le pancreatic ma le taula. I lalo o nei tuutuuga, pe a mavae sina taimi, o le pancreas ua faʻapuʻupuʻuina, ma o le tafe toto i totonu o lea mea e faʻalavelaveina.

O mamanu mulimuli nei o le morcreatite parenchymal ua iloga:

  • faʻailoga faʻapitoa pancreatitis,
  • faʻamaʻi pancreatitis,
  • fomaʻi pachyymal pancreatitis.

E ono i ai le mumu o le pancreatic tapulaalea e na o lona ulu poʻo le siʻusiʻu e aʻafia, pe iai foi faasalalauina natura, ufiufi le gland atoa.

O mea nei e iloagofie i le pathogenesis o le faʻamaʻi:

  • e le o se mea na tupu
  • afaina o le inflammatory
  • togafitiga o le lima o Vater,
  • toso.

Faailoga o le pancreatitis parenchymal

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaalia i uiga nei:

  • viliina, faʻalavelave, faʻalauteleina o le kesi, totoina,
  • tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium po o le epigastrium,
  • faamausali, maʻi o le ogaumu, manava manava,
  • faaitiitia le mamafa o le tino
  • le tupuga o le maʻisuka.

O faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le pancreatitis parenchymal. O Dyspepsia e tele ituaiga o faʻaaliga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaalia uma i le teenaina o meaʻai gaʻo ma maualuga-calorie, ma i le itu tonu lava e faʻaalia, e aofia ai: i le faʻamaualuga ma le tele o le fia inu. O le manava ma se lagona faifai pea o le fiaʻai i le pancreatitis parenchymal, e pei o se tulafono, faʻaalia le atinaʻe o le maʻisuka.

I le foliga laititi o le pancreatitis, o le maualuga o le tiga e maualuga. O le natura o le tiga e mafai ona fusi, pe faʻavaivai i le fatu poʻo le tua.

Mafuaaga o le faamai

O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e tupu ona o faʻamaʻi pipisi e pei ole:

  • gasegase tino
  • manava o le manava
  • ava malosi
  • cholecystitis
  • e masani lava ona faʻaali mai o ia lava e faasaga i tua o se gallbladder mamao.

O le tele lava o taimi, e faʻapupulaina togafitiga ona o le le lelei o taumafa meaai, o meaai e le paleni, ma le le lava o vitamini ma le porotini e taʻitaʻia ai i na taunuuga.

E le gata i lea, o tulaga faigata, galuega i galuega matautia, ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosoina atili ai.

Pachyymal form of pancreatitis - o le a lea mea?

O lenei ituaiga o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i se faʻalavelave mimita, o lona mafuaʻaga o le solia lea o le faʻamaoni o enzymes na maua e le pancreas. O le faʻateleina o le enzym concentrating e faʻafefe ai le tagata lava ia i le gaogao o le parenchyma tissue ma le vevela mulimuli ma le vevela.

O le iʻuga o lenei mea, faʻaalia suiga i le okeni. O loʻo faʻaalia mai i le sui faʻatulagaina o vaega o loʻo aʻafia o le tino ma vaega faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le gaioiga o galuega. O se taunuuga, o le faʻasalalauga o enzymes digestive i le tino ua faʻaititia.

I vailaau faʻasoifua maloloina, e lua ituaiga o faʻamalama o le parenchyma:

  • faasalalau (lautele) - e aafia ai le tele o
  • faatapulaa - e aafia ai le ulu po o le siʻusiʻu.

O le tulaga lamatia o le pancreatitis parenchymal o le faigata ona iloa i le amataga o le atinae. E mafua lenei tulaga i le mea moni e leʻo faʻaalia e le faʻamaʻi foliga ma e na o nisi lava taimi e faʻaalia ai lava i ni vaitau laiti o le faʻalavelave. O le iʻuga, o le faʻasolosolo pea o le maʻi ma i le le lava o togafitiga e mafai ona oʻo atu i le atrophy pancreatic.

Faiga masani

O le pancreatite parenchymal ua vaevaeina i ni vaega autu se tolu. O i latou taʻitasi e faʻamaonia e nisi o faʻamatalaga o falemaʻi ma le faagasologa o le faʻaleagaina o togafitiga:

  1. Edematous. O lenei fomu e atiina ae ona o le faateleina o le faʻaleleia o le vai i totonu o fusi o le okeni. O mea sese i le meaʻai e fai ma mea e faʻaosofia, lea e sili atu ona mamafa i le ava malosi. I nisi o tulaga e le masani ai, o le fomaʻi o loʻo fausia e avea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o maʻi o le vaega o meaʻai. O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia ona o le matuia o le inu. Togafitiga e le manaʻomia ai le gasegase pomaʻi ma e faʻaalia i se faʻataʻitaʻiga lelei.
  2. Sclerosing. Na te atiae e tetee atu i tua o le fesuiaiga o taʻavale glandular, e le tele ona mafua ona o faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino. O lenei fomu e faʻaalia e ala i le faʻavaeina o suiga i le toto, i le okeni, lea e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o ona taʻiala. Faailoga masani o leona: tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, o le i ai o le kulukose i le mimi, o le masani ai, o le fiainu. 5% o mataupu ua maua i le tino ua atiaeina atoa. Mo togafitiga, o togafitiga masani o togafitiga e faʻaaogaina.
  3. Togiaso. O loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o suauu masiʻi e le mafai ona faʻaogaina i le glandular ducts, lea e mafai ona faʻaosoina ai se faʻaogaina atoatoa o le lumen. O lenei fomaʻi o loʻo alualu i luma ma e mafai ona faʻaosoina ai le fatuina o se maʻi mumusu.

Lafoga e le lava le malosi o le exocrine

I le faʻaopopo atu i faʻasologa o meaola o le faʻamaʻi, o tagata tomai faapitoa e vaʻaia le lua vaevaega. O ia mea taʻitasi e faʻaalia i nisi suiga faʻapitoa o loʻo mafua ai ona leai se faʻafitauli pe leai foi o galuega faʻapitoa.

O le suʻesuʻega o le pancreatitis parenchymal ma le le atoatoa o le exocrine ua faʻamautuina ma le faʻaitiitia o le faʻasalalauga o enzymes digestive. O se taunuuga o le toilalo, e le mafai e le tino ona gaosia ia enzymes talafeagai i le tele o aofaiga. O lenei mea e mafua ai lo latou le atoatoa i le tino, lea e afaina ai le galuega a le tino.

Suesuega ole fale suʻesuʻe ma meafaigaluega, lea e faʻamaonia e ala i faitioga, fesoasoani e iloa se subtype o togafitiga.

Parenchymal palanymal piary-dependent pancreatitis - o le a lea?

O isi faʻasologa faʻapitoa e faalagolago i ai le uila, lea e manaʻomia le vaʻaia lelei. E maua ai le 50% o faʻamaʻi o pancreatitis. O le atinaʻeina o parenchymal biliary-faalagolago-pancreatite o se taunuuga o maʻi lepatobiliary o se uiga ese.

O le maʻi e fesoʻotaʻi vavalalata ma le mumusu vaivai o le pancreas, lea e atiina ae i le talaaga o maʻi faʻapitoa ma maua ai maʻi o le okeni.

Parenchymal palanymal piary-dependent pancreatitis - o le a lea? O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻaititia poʻo se faʻaitiitia o le malosi o le gland mo le gaosia o enzymes digestive ma hormones.

Faʻasolosolo i le pancreatitis o le biliary, o le tafe mai o le talo mai le duodenum e toe foʻi mai i le pancreatic ducts. O le mea mulimuli e iu ai i se suiga i le fausaga o le tino. O lenei faʻasologa o loʻo faʻaalia e ala i le toe faʻafoʻiina o taimi e lamatia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. O se faailoga iloga o togafitiga o se lagona faifaipea pe masani ona oona i le gutu.

O aʻafiaga ono ono aʻafia ona o le atinaʻeina o parenchymal biliary-dependant pancreatitis:

  • faʻaputuina o alavai,
  • maʻisuka malosi
  • faʻalauteleina le salalau o le faʻaogaina o le tino e latalata i totoga ma gaʻo,
  • le atoatoa o enzymes, lea e mafua ai le le lelei o gaioiga uma.

Faʻatasi ai ma le pancreatite o le biliary, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le gaioiga o le pancreas e oʻo atu i le 70%.

Faʻailoga faʻafitauli

O faʻamatalaga faʻaleagaina o le faʻamaʻi e tele lava ina faigata ona iloa, talu ai e tutusa ma le tele o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai. I le taimi lava lea e tasi, o le a le malamalama, o le tele o tagata e le gauai i ai.

Faailoga o le pancreatitis parenchymal:

  1. O le tiga o le tino i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le faʻamaʻi i le pito i tua e masani lava ona lagona pe a uma ona 'ai meaʻai ma le gaʻo, ava malosi ma o se taunuuga o le taumafa.
  2. Nausea ma le tele o vomiting.
  3. Le mautonu le faleoloa, faatasi ai ma le manava e fesuisuiai ma le manava, o gaioiga o le manava o loʻo faʻaalia e le manogi oona, maua ai le faʻasolosolo lelei ma le toe faʻapalaina o meaʻai.
  4. Faʻailoga tele.
  5. O le gasegase tumau, le vavalalata o mafaufauga, lea e le mafai ai ona gauai atu i le galuega.
  6. O le taua o le gau o le mamafa lea e tupu mai ona o le le lava o fualaau oona, o le tele o meaʻai e le mafai ona gauaiina e le tino ma feoaʻi i fafo.
  7. Faʻateleina le paʻu paʻu, mumu mumu i totonu o le manava, ona o suiga i le gasegase o le gaʻo gaʻo.

O foliga vaaia o le lua poʻo le sili atu faʻamaoniga faʻapitoa o se mea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi ma faia se suʻega. Aua e te vave mafaufau i se faʻamaoniga mo oe lava, talu ai o nei faʻamaoniga o uiga ia o le tele o pathologies. Ma e naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona iloa mafuaʻaga o foliga vaaia.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O le pancreatitis parenchymal pancreatitis e tupu i lalo o le faʻaosofia o ni mea faʻaosofia.

O mea taatele o le:

  • ma o le a mafua mai i le tele o le faʻamalo atu o le cholesterol i luga o puipui, o le gallbladder e vevela ma pala, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lolovaia o le suavai ma lona togiina i totonu o le alalele,
  • urolithiasis, o se taunuuga o lea mea ua poloka ai pe ua tapunia atoatoa ala o alamago,
  • tumutumu o fatuga o mea lelei ma leaga,
  • faaitiitia le motilima o le biliary tract,
  • sili atu le taumafaina o le ava malosi, faapea foi ma meaʻai gaʻo ma le suamalie,
  • le atoatoa i le taumafa o meaola ma vitamini,
  • faʻafitauli masani
  • gasegase o le toto,
  • vailaau le pulea
  • e masani ona faʻamaʻi pe vevela,
  • gaioiga o le okeni
  • maʻi faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai.

I nisi tulaga, o le pancreatitis parenchymal e atiina ae e avea o se faʻalavelave pe a uma le fomaʻi ua fesuiai, fiva fiva, tonsillitis.

Faʻailoga

Ina ia iloa togafitiga, o le fomaʻi muamua e taitaia se suʻesuʻega a le tagata maʻi mo le i ai o faailoga iloga. E le gata i lea, e faʻaaogaina se suʻesuʻega faʻatasi ai ma le palpation ma le tui, lea e mafai ai ona e iloa se itu tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o ituaiga o suʻega ma suʻesuʻega nei ua faʻamatalaina:

  • o se suesuega o le toto e fuafua ai le maualuga o sela mumu toto, vavalaʻau paʻepaʻe, le maualuga o le enzymes, faʻapea foi ma le iloa o maualuga o le calcium, sodium ma le potassium,
  • feces for certain enzymes ma meaʻai e leʻi faʻaaogaina,
  • faʻataʻitaʻiga e iloa ai le microlamuria, proteinuria, cylindruria,
  • Ultrasound o le auala aupito sili lea ona faʻamaonia e iloa ai suiga eseese i le pancreas,
  • CT faʻataʻitaʻi ma faʻatusatusa faʻataunuʻu e mafai ai e oe ona fuafua lelei le i ai o maʻa i totonu o le talo.

E faapefea ona togafitia?

Togafitiga o pancreatiti paronicymal chronic e masani ona faia e tusa ai ma le laasaga ua iloa o togafitiga. I le laasaga muamua, ua lava lea e faia ai le togafitiga o fualaau faasaina ma sosoo ai ma le tausisia o nisi o meaai ina ia mafai ai ona toe faaleleia atoatoa le soifua maloloina.

Afai e le amanaia le togafitiga, lea na mafua ai ona le mafai ona toe faʻafanoina taunuuga mo le paʻu, o se taotoga e faia e vavae ese ai le mea na afaina ina ia puipuia ai le faʻaleagaina o le tulaga.

Faʻatau togafitiga

O le filifilia o fualaau tatau e tatau ona faia e le fomaʻi e tusa ai ma le malosi o togafitiga ua iloa. O a latou gaioiga ma le faʻatulagaga o le pulega ua faʻatulagaina e faʻatatau i uiga o le tagata maʻi.

O ituaiga autu o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina e togafitia ai le pancreatiti parenchymal:

  • fualaau faasaina e faaitiitia ai le gaosiga o le vai gao (Omeprazole, Esameprazole),
  • antispasmodics mo le faʻamafanafanaga tiga (No-Shpa, Papaverin),
  • faʻasolosolo e faʻaleleia ai le faʻamalositino o le intestine ma fesoasoani i le saoasaoa o le meaʻai (Domperidone, Metoclopravid),
  • sui fesuiaiga o fualaau faasaina e mafua ai le le maua o le eletise.

Mafuaʻaga o Parenchym Pancreatitis

O le faʻaogaina o le tino i le pancreas o le a faʻaputuina - i se nofoaga faapitoa o le parenchyma ua faʻalavelave, pe fefiloi, pe a mafatia le okeni atoa.

O mafuaʻaga e taʻitaʻia ai le atinaʻega o faʻamaʻi pipisi e mafaufauina:

  1. O le suʻesuʻega o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract - gaʻo, falai, meaʻai vevela e le o le taimi ma le tele o meaʻai, ava malosi, faʻapea foʻi ma togafiti faʻamaʻi o nei totoga.
  2. O le faʻalavelave umi e aafia ai lagona faʻalagona.
  3. Parasites i le tino.
  4. Faamai pipisi.
  5. Faʻafitauli faʻapitoa.
  6. Aveina o vailaau faʻamaʻi mo se taimi uumi.
  7. Faʻaleaga i le manava.

Ma le mafuaʻaga foi o le pancreatitis pancreatitis o se maʻi faʻapitoa o le pancreas.

O le atinaʻeina o le mumū o le parenchyma o le faateleina o le gaosiga o enzymes pancreatic. O i latou, i le isi itu, e matua aʻafia lava le gasegase o le tino ma taʻitaʻi atu ai i le sui e ala i le fesoʻotaʻiga. O lenei mea e faʻaalia i le vevela ma atili atrophy o le okeni.

O ituaiga o pancreatiti paronicymal chronic o loʻo taʻua i lalo o le morphologically distinguished:

O le fomaʻi o foliga o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o faʻamaoniga manino: vomiting, lea e le aumaia ai le toomaga, tiga matuitui i totonu o le manava. O le tele o vai i fusi parenchyma e fesoasoani i le atinaʻeina o le inu o le tino. O le foliga o le sclerosing e faʻaalia i le tiga i totonu o le manava, o se faʻafefe faʻafefe i foliga o le paʻu ma le fiainu.

O le tulaga faʻapitoa e tuʻuina atu faatasi ma le faʻavaeina o maa i totonu o laina, lea e lamatia i ni faʻalavelave faʻalavelave e pei o togafitiga o le atinaʻeina o se maʻi tigaina, faapea foi ma le afaina atoa o le taʻavale.

E le gata i lea, o le pancreatitis le tumau ma le le atoatoa o le exocrine ma le pancreatitis e faalagolago i le biliary.

O le pancreatitis ma le tino o le exocrine galuega e tupu ona o le le mafai e le tino ona galue atoatoa. E mafua ona e le o gaosia ni enzymes e ola ai fualaau.

O le afaina o le pancreas e fesoʻotaʻi ma le solia o le parenchyma o le okeni. O le ituaiga biliary o le pancreatitis e masani ona mafua ona o maʻi faʻamaʻi: afaina i le gallbladder ma ona ala, faʻavave le fausaga o le ate, faʻaogaina o le ate ma le faʻaleagaina o le ala.O nei aʻafiaga e aʻafia ai le toe faʻafoʻi o le talo, lea e mafua ai le faʻaleagaina o mea. O se lagona oona i le gutu o se faailoilo manino o le ituaiga hepatobiliary o le pancreatitis.

Togafitiga o le pancreatitis parenchymal

O togafitiga o faʻamaʻi pipisi pancreatic o loʻo faʻatinoina atoa. Faatasi ai ma se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi, e fautuaina e matau i le matagaluega o gastroenterological e tusa ai ma se taumafa malosi ma fualaau. Ma e iai foi le avanoa e fai ai togafitiga faʻapitoa i le iai o faʻafitauli. Togafitiga o paronymal chronic pancreatitis i le faamagaloga e faia i le fesoasoani a togafitiga faa-tagata, ae le o le galo e uiga i meaai talafeagai, e afaina ai le pancreas.

I le vaitau o le faʻavavevaveina, o le faʻaaogaina o meaai e le aofia ai, sei vagana ai le vai ma vaivai le lauti suamalie mo le 2-3 aso muamua. Ona faʻaaogaina lea o oloa na faʻaaogaina lelei le vevela o le vevela: fualaau faisua, susu, sua o le suavai. Meaʻai gaʻo, meaola, moa mafiafia, meaʻai susu, o le ava malosi e vaʻavaʻaia e aloese mai le faʻaleagaina o le maʻi. O le lisi o mea e mafai ona e 'ai ma pancreatitis i le vaega o le faʻamagaloina e lautele, faʻapea foi ma fua faʻatatau.

O fualaau faasaina ua faatonuina ai e le o le anti-inflammatory, antispasmodics, enzymes, antiemetic ma antidiarrheal fualaau faasaina. Afai e manaʻomia, e faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi ma vitamini.

Faatasi ai ma le afaina o le pancreatic, e mafai ona faaaoga laau aina? E mafai, ae amata mai i le 7 aso o le toe faʻaleleia ma i totonu o le taimi o le faʻagaloga. O nei mea e aofia ai le chamomile, sui, dogrose, immortelle, pepamume ma isi.

Manatua pe afai e te le faʻafesoʻotaʻia le fomaʻi i le taimi e tasi, o le maʻi o loʻo maʻi vave, lea o le a oʻo atu ai i le pancreatic necrosis, maʻi suka, totoga o le okesene, vaʻa, maeʻa faʻamaʻi ma le maualuga.

Faʻamatalaga o pacoto pancreatiti

O le faʻamalositino o le faʻamaʻi o loʻo faʻatinoina e suʻega falesuesue ma masini suʻesuʻe. Talu ai ona o le tiga i le taimi masani o parenchymal pancreatitis e le maua se lanu, o lenei maʻi e mafai ona sese le mauaina e gastroenterologists e pei o le enterocolitis poo le iniseti.

E ala i le x-ray, o le faateleina o le ulu o le pancreas ma le faʻaleagaina o le gaʻo o le duodenum ua faʻatuina. O le suega masani o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le anemia ma le atinaʻe o pancreatitis parenchymal. Dysproteinemia, hypoproteinemia, leukocytosis neutrophilic ma le ESR maualuga ua matauina i le vaega laititi o le pancreatitis parenchymal.

Glycosuria ma hyperglycemia o loo i ai i totonu o le toto pe afai o le atinaʻeina o le maʻisuka malosi e faʻatasi ma le pancreatitis parenchymal.

O se taunuuga o le faʻamaonia o le ultrasound, o le tele o le pancreas ua faʻamoemoeina, faʻapea foʻi ma lona ata lafoia, e fetaui ma le ata o le maʻi i se taimi faapitoa i le taimi.

Lelei togafitiga mo parenchym pancreatitis

I le vaitau o togafitiga faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o loʻo faʻamatalaina le togafitiga masani, lea o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i lenei tusiga.

Faʻasalaga tele o le pacaryal chronic pancreatitis i le 2-3 aso muamua, atoa le anapogi ma le inu 2.5 lita o le vai mama i aso taitasi e fautuaina. O meaʻai, saline ma glucose e faʻapipiʻiina i le tagata gasegase. I le aso lona fa ma aso na sosoo ai, e ave ai e le tagata maʻi se mea vevela poʻo se meaʻai e kukaina e aunoa ma le masima ma mea manogi, i ni vaega laiti, 6-7 taimi i le aso. E fautuaina e 'ai meaai taumafa. E aoga tele le inu o fualaau aina ma laʻau teuteu ma mea e fai i fale.

A maeʻa ona paʻu le tiga ma faʻagasolo ai le faʻaogaina o le tino, e mafai ona faʻateleina le tele o meaʻai faafomaʻi. Faitau atili e uiga i mea faʻatagaina ma faasaina i le taimi o togafitiga o meaʻai i lenei tusiga.

Faailoga o le parenchymal form of the disease

Pachyymal pancreatitis, e pei o soo se faʻamaʻi faʻavaivai, o loʻo faʻaalia i tulaga o le faʻamalosia ma le faʻamagaloina. E masani lava i le vaitau o le toʻafilemu, e lagona e le tagata maʻi le atoatoa lelei o le soifua maloloina, aʻo le maʻi e le alualu i luma. Pe a pasi atu le faʻamagalo, ona i ai lea o se faʻalavelave sili atu i faʻamaoniga nei:

  • tiga tiga e amata i le hypochondrium ma pasi i tua,
  • faʻaleagaina le gasegase e maua ai se vaega itiiti o enzymes digestive, ae o mea taumafa e leʻo atoatoa le gaʻoina. O se taunuuga o lea mea e atiina ae ai le nausea, faamaʻi, suia ma le manava,
  • ona o le mea moni o meaʻai e matua paʻu ma e le o aʻafia, o le tino o le fiaai, ma o se taunuuga o lea ua amata ai ona leiloa le mamafa o le tagata. O le le lava o le fiaʻai e tau atu ai i le paʻu mamafa. I le taimi nei, o feces e maua ai se vevela vevela ma ua le faʻaaogaina,
  • o loʻo i ai tulaga e maua ai le maʻi o le pancreas i le taimi lava lea e tasi ma le maʻisuka, talu ai ona maua mai ai le insulin faatasi ai ma enzymes digestive. Faʻaleagaina o le tino e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le inisalini ma gaosia ai le suka i le tino.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O se tagata atamai poto faapitoa e mafai ona ia iloa le pancreatitis e faavae i luga o faailoga o le maʻi. E le o le osofaiga muamua e foliga mai e taʻu mai ai se faʻagaloga faʻaalia o le maʻi. Peitai, ina ia faamanino le ituaiga pancreatitis, e tatau ona faia le suesuega lea:

  • O le faʻasolosolo o okeni o le manava e mafai ona faʻamaonia tonu le i ai o le totoga o le okeni poʻo lona faateleina. O lenei ituaiga faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le faʻamaonia o se okeni e faʻaitiititi ona faʻaitiitia, ma o lona aʻafiaga autu e le mafai ona suia.
  • Faʻatasi ai ma le pancreatitis pancreatitis, o se urine ma le suʻega toto e faʻaalia ai le faateleina o le tele o trypsin, lipase, amylase.
  • O le suʻega o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le suka.
  • O faʻamatalaga e ala i le faʻalauiloaina o se vali e mafai ai e oe ona fuafua le faʻaleagaina poʻo le vavalalata o vaʻa.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

I taimi o togafitiga, e tatau ona mafaufau i lena mea:

  • e le mafai ona togafitia le pancreatitis paronicymal chronic,
  • e tatau ona aloese mai faʻafitauli ao latou faʻaleagaina le tino o le tino,
  • e tatau ona faʻaʻumiʻumi le faʻamagaloina o le faʻamaʻi i le umi e mafai ai,
  • e faʻasaina le mafaufau o le tagata lava ia, aemaise lava i le tulaga o le faʻavavevave.

O le togafitiga o le pancreatitis parenchymal e tatau ona faia i se falemaʻi. O le 2 aso muamua o le maʻi na tuʻuina i luga o le fiaʻai, ua faatagaina i latou e inu vai inu suamalie atoa ai ma muaʻi faʻasaina. A maeʻa ona faʻatagaina lea e 'ai meaai, meaʻai Numera 5 e manaʻomia mo lenei mea. Faʻamamaga ogaoga o le tiga No-shpa, Analgin, Novocain.

Ina ia aveese le inisua, o le kullukose e fofoina, pe a fai o le maʻi na mafua ona o le le lava o fualaau oona, ona fautuaina lea e ave fualaau faasaina e pei o: Mezim-forte, Pancreatin, Festal. A oʻo mai faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le gaosiga o enzymes, o fualaau oona nei o le a fesoasoani e faʻaititia a latou mataupu: Gordoks, Kontrikal, Trasilol. Ina ia toe faʻafoʻisia le gaioiga o le pancreas, ua faatonuina le Methyluracil, Cobamamide. Ina ia faʻamalie le ita, o Ortofen poʻo Diclofenac o loʻo faʻaalia.

Afai o le togafitiga faasao e le taitai atu ai i le taunuuga faamoemoeina, ona ono manaomia ai lea o le gasegase taotoga, lea o le a fesoasoani ia te oe ia sili atu le lelei i abscesses o le purulenti, ma le poloka o le pacreatic ducts.

Meaai taumafa

A maeʻa ona faʻamalosia le faʻataʻitaʻiga, o le taumafataga Nu 5 o le a fesoasoani e lagolago le pancreas, faʻatagaina le faʻaaogaina o meaʻai ua lisiina:

  • falaoa mago
  • gaʻo manu, moa ma iʻa,
  • Omelet faia mai le polotini
  • supa ma fualaau faisua,
  • oloa susu,
  • fualaau faisua
  • fua suamalie
  • compotes, jelini.

O le numera 5 e faʻataga ai le mauaina o:

  • ava malosi
  • pulumu suamalie
  • gaʻo meaʻai, moa, iʻa,
  • fuamoa
  • popo fou
  • kuka, suamalie, meaai falai,
  • ulaula meaʻai
  • suauu
  • sukalati
  • kofe, koko.

O meaai paleni paleni e faʻavae i luga o taumafa faifaipea, ma le itiiti ifo i le 6 taimi i le aso, aua o lenei mea e le maua ai e le meaai le taimi e faaputuputu ai i totonu o le mea e gaosi ai meaʻai ma e manaʻomia ai le tele o enzymes mo lona faʻapalapalaina.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

E tatau ona togafitiga lenei togafitiga i le vave lava e mafai ai, a le o lea e mafai ona oo atu ai i le tele o faafitauli, e aofia ai taitai:

  • maʻisuka malosi
  • alu aʻe
  • fao
  • afu lautele,
  • sepsis
  • ua le atoatoa le aoga,
  • pancreatic oncology.

Taofiaga

O lea e le afaina ai le maʻi, e tatau ona e ola i se soifua maloloina lelei, taofi le inu ava malosi ma ulaula, mulimuli i se meaʻai, togafitia faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi o le vaega o meaʻai i taimi talafeagai, aloese mai le atuatuvale, ma masani ona manava le ea.

O lenei togafitiga e manaʻomia se togafitiga faʻanatinati, a leai o le faʻaumatiaga o siama gaʻo ma faigata ogaoga e mafai ona tutupu.

Meaʻai faapitoa

E faʻapefea ona togafitia le pancreatitis paronicymal chronic i se meaai? O le a le mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi e aunoa ma se fetuunaiga talafeagai o meaai. O le mea lea, ua fautuaina e usitai i tulafono nei i meaʻai:

  1. Teʻena le ava malosi, ulaula, ma le gaʻo, manogi, ulaula, falai ma meaʻai vevela.
  2. Faʻaititia le suka ma le masima.
  3. O meaai uma e tatau ona kuka ma fufulu, aʻo tatau ona nutimomoia i le tumau o pateta palu.
  4. Faatasi ai ma le faʻavavevave, ua fautuaina e sili atu le suamalie ma fufulu fua.
  5. O Porridge e tatau ona kuka ile vai.
  6. O meaai e le tatau ona malulu pe vevela.
  7. Toeitiiti lava o fua uma e mafai ona faʻaumatia, ae e le tatau ona faʻamalolo.
  8. E faasaina le 'ai i le falaoa fou. E sili atu le sui i fugalaʻau, falaoa, pusa.
  9. Meaʻai ma iʻa e tatau ona taʻe. E tatau ona kuka.
  10. O oloa gaosi e tatau ona i ai le gaʻo gaʻo o le itiiti ifo i le 2%, e le faatagaina le faʻaaoga o le siʻi kuka ma le maualuga o le suka ma le pama pama.
  11. E fautuaina ina ia pipii i se vaega ole taumafa, ia 'ai meaai i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso.
  12. O lapisi e tatau ona saunia mai se numera itiiti o vaega.

E tatau ona mulimulitaia se taumafa malosi ma le pancreatitis parenchryitis i totonu o le 1-2 masina i le maea ai o le togafitiga o fualaau faasaina.

Togafiti

O fualaau faʻamaʻi o se togafitiga lelei lea mo lenei faʻamaʻi. O vailaʻau faʻalaʻaulaʻau e faʻaaogaina i le faʻamagaloina e puipuia ai le toe foʻi mai o maʻi. E le mafai ona togafitia togafitiga faʻapitoa i togafitiga mama, talu ai e le mafai ona latou suia le togafitiga autu.

E mafai ona e faʻatauina ni faʻafefiloi faʻapipiʻi o vailaʻau faʻamaʻi i totonu o se fale talavai. Ae faʻapea foʻi, pe a manaʻomia, e mafai ona latou saunia tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi vaega i tutusa tutusa.

Filifiliga Faʻatonu:

  • wormwood, tina motherort, St. John's wort, mint,
  • Sausage, wormwood, leona o St. John, chamomile, yarrow,
  • kulumu, mite, moa, meaola, chamomile,
  • St. John's wort, wormwood, sage, elecampane, pakete root, calendula, horsetail.

Ina ia saunia le susu, ia sasaa le 30 g o le paluga suamalie ma le 250 ml o vai inu. Faʻaosooso 40 minute, manino. Inu le inu i le aso atoa i mea tutusa. Aʻa atoatoa - 3 vaiaso.

Faamalositino e fai ma puipuiga o faʻasalaga

O togafitiga o le tino e fesoasoani foi i se tagata e galo ai togafitiga ma toe foi atu i le auala masani o le olaga. O faʻatinoga aupito sili ona aoga e faʻamatala e le fomaʻi e tusa ai ma uiga o le tagata maʻi.

Ae e tele fautuaga e tatau ona mulimuli ai:

  1. Le tele o gaoioiga faʻaletino, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i le savali, faʻatalositino faʻataʻavalevale, faʻamalositino faaletino faigofie.
  2. Aua le faʻaaogaina le manava: sikuea, taʻavale vae.
  3. E faʻatagaina le faʻaaogaina o fusipaʻu i le taimi o toleniga.
  4. Aʻai 60-90 minute aʻo leʻi amataina le faamalositino.

Faaiuga

Pachyymal pancreatitis o se maʻi ogaoga lea e manaʻomia ai taimi talafeagai ma togafitiga talafeagai. O le le amanaiaina o pepa talavai a le fomaʻi poʻo le faʻamalositino e lamatia ai faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina. E tatau foi ona malamalama o fualaau e le mafai ona foia le faafitauli e aunoa ma le fetuunaia o le meaai ma le lafoaiina o masaniga leaga. Naʻo le togafitiga faʻapitoa e mafai ona puipuia le toe faʻafoʻi.

Mea moni taua

I totonu o le tino o le tagata, o totoga uma lava e fesoʻotaʻi faʻatekonolosi ma galulue faʻatasi ma isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoʻotai vavalalata le pancreas ma le duodenum, gall vladder ma le ate. E maua mai ai enzymes ia e talafeagai mo le gaʻoina o gaʻo, gaʻo ma gaʻo (galuega endocrine).

I totonu o le gland lava ia, o nei mea o loʻo i totonu o se tulaga faʻasalalau, o lo latou faatoaagaina mai e tupu i totonu o le opo o le duodenum, lea latou te ulu atu ai i le pule faʻanatura o pancreatic ma o loʻo faʻaalia i le talo ma le suka gaosia.

I nisi o tulaga, ua amataina muamua se gaioiga o gaioiga o meaola oona, o lenei mea e tupu ma se mea taua Faʻateleina pule faanatura o le pancreatic i lalo ole aʻafiaga o itu nei:

  • taumafa tele ma le ava malosi,
  • mea le lelei o meaai - gaʻo, falai, meaʻai vevela, mea faʻafiafiaga ma isi oloa e faʻaosofia ai le failautusi o le gland,
  • faʻaalia i toxins, vailaʻau oona, faʻamatalaga faʻamalosi,
  • tulaga faigata
  • faʻaleagaina masini i le gland - manua, togafitiga faafomaʻi, gaioiga.

O le iʻuga o se faʻalautelega tele o le pulefaʻatasia ma le faʻafouina o enzymes proteolytic, o le faʻaleaina o ia lava o le pancreas e tupu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi (leai se afaina). O le iuga o le muamua edema, ona necrosis ma le fibrosis o le okeni. Faatasi ai ma osofaiga mulimuli ane, o loʻo i ai se mea itiiti ma le itiiti ifo o le gaioiga galue, ona o le tele o mea fesoʻotaʻi e faʻapupulaina i totonu o le gland.

Fesoasoani! O le tuʻuina atu o enzymes proteolytic i totonu o le toto aʻo osofaʻia le pancreatitis e masani ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o suiga faʻaleagaina i isi totoga ma suʻapala, mo se faʻataʻitaʻiga, o mama, fatugaʻo, ma le tino.

Ata faʻaleleia

O le pancreas e mafai ona tumau i le le amanaiaina o ia lava mo se taimi umi. O foliga vaaia e aliali mai ma se aʻafiaga ogaoga o manu, pe a manaomia e le tagata maʻi se togafitiga faafomaʻi vave.

O le faailoga autu mo ituaiga uma o pancreatitis, e aofia ai le parenchymal, o se faʻamaʻi tiga. I le vaitaimi o le faʻavavevaveina, o le tiga e tupu faʻafuaseʻi pe faʻafeagai foi ma talaʻaga o le afaina ma le pala.

E faʻamau i le pito i luga, e masani ona uʻu se amio, e mafai ona tuʻuina i tua, i lalo o le tauau.

O se osofaiga o le tiga tele e mai le tele o itula i le 1-2 aso. O faʻamatalaga nei e fetaui ma:

  • afaina ma le faamutaina o le lafoaia o le kesi,
  • taʻavale
  • vuluina e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi, o muamua e aofia ai mea totoe o meaʻai mai le manava, ona oʻo mai ai lea o se meaʻai o le talo
  • fale le tumau, sili ona tele vai, e tutusa ma le suauu manogi, le lelei le fufuluina i le vai,
  • toesea mamafa.

O le pancreatitis taimi i fafo atu o le vaega laʻititi e faʻaalia ai o ia lava e pei o le tigaina o le tiga, o se lagona o le atoatoa i le pito i luga o le manava, suia o le manava ma le malosi. O le faʻateleina o faʻamaoniga e mafua mai i mea sese i meaʻai, o se olaga le saʻo. O le pancreatitis o loʻo i ai nei ma le faʻasalalauina o le sclerosis o le parenchyma atoa poʻo vaega taʻitasi e taʻitaʻia ai le faateleina o le totoga o le okeni.

I lenei tulaga, e mafai ona faʻapipiʻiina le pule masani o le talo ma se ulu lapopoa o le pancreas ma le atinaʻe o jaundice faʻalavelave. E suia le tino i le siʻusiʻu o le gland e oʻo atu ai i le oti o Langerhans endocrin cell e nafa ma le gaosia o hormones: insulin ma glucagon.

Faʻalogo! Pachyymal chronic pancreatitis e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le endocrine (intrasecretory) o le pancreas ma le atinaʻe o le maʻisuka.

I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai faailo o le hyper- poʻo le hypoglycemia: o se lagona o le fiainu, o le paʻu e mamago ma vevela i le paʻi poʻo se lagona loloto o le fiaai, fefe i le tino atoa, afu malulu.

Etiology ma le pathogenesis o le faʻamaʻi

O le afaina o le pancreatic parenchyma e afua ona o le tuueseeseina ma le toe faatoagaina o enzymes pancreatic - trypsin ma le lipase, lea e faia ai le autolysis o le gland tissue, faateleina o le gaogaiga o mea, gasegase o le cicatricia, lea e iu ai i le sclerosis o le okeni ma le le tumau o le taamilosaga.
O le pancreatitis faʻamaʻi e faʻaalia e ala i le ulufale mai o le pathogen mai le lumen o le duodenum, pilia ma le toto.

O mea taua mo le atinaʻeina o pancreatiti paronicymal chronic:

  • afaina o le inflammatory
  • toso
  • e le o se mea na tupu
  • Le manava o le susu o Vater.

O le faʻaleagaina o le faʻagasolo i lenei maʻi e faʻasalalauina pe faatapulaa i le faaleagaina na o le ulu o le gland poʻo lona siʻusiʻu.
O le pancreatitis parenchymal ua vaevaeina i foliga nei o le morphological: edematous, sclerosing, ma galuega faalilolilo.

Taumafa i meaʻai

Mo le puipuia o faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma lona alualu i luma atili, e tatau ona mulimuli i se meaʻai. I le popofou o le vevela o le pancreatitis, o le taumafa o mea taumafa ua faʻamaʻaʻaina atoatoa. O le tino e saunia e le pule malosi o meaʻai - glucose, saline. Ina ia tineia le fiainu, e mafai ona faatagaina le 1% o le vai inu susu. Mai le aso lona fa, o meaʻai e le faʻamaina ma se vaega itiiti o suauu faigofie faigofie e soluble, suauu ascorbic, ma vitamini B ua faʻatagaina.
Meaʻai e fai i ni vaega laiti, e oʻo atu i le 8 taimi i le aso.

O oloa faʻaaoga e aofia ai sua suamalie, faʻasao, suka, honey, juice, juice drinks and berry decoctions.

Pe a ma le vaiaso pe a mavae le tolopoina o le osofaiga o le vevela, o meaai e aofia ai fualaau faisua ma susu susu, e mafai ona faatagaina sina vaega o gaʻo ma gaʻo. Meaʻai e tatau ona faʻasaina.

O le faʻaitiitia o le faʻalavelave o le gallbladder ma le pancreas, faʻapea foʻi ma le faʻatapulaʻaina o le gaioiga o le masini eletise ao faagasolo taimi faigata, o meaʻai e aofia ai le tele o fila ma mea e fesoʻotaʻi ai e tatau ona le aofia ai le taumafa. O le tele o le protein i le taumafataga e fesoasoani e faaleleia le tulaga o le maʻi, o le mea lea, 140 g o palatini, e masani lava o manu, e tatau ona faʻaaogaina i aso uma. O gaʻo gaʻo, i se isi itu, e sili atu le faʻagata i le 350-400 kori i le aso. E maualalo foi le masima i le 80 kalama i le aso. Togafitiga o le pancreatitis parenchymal e tatau ona faʻapipiʻiina ma le faʻaaogaina o meaʻai masini ma kemikolo, faʻamalolo, tipi poʻo masini.

Faʻamālōlō togafitiga

O togafitiga faʻamaʻi o le faamai o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le faʻamaʻi o le tiga, faasaʻoina o le inisinia ma le exocrine pancreatic insufficientness, taofi le togafiti o le inflammatory i le biliary tract, ma le tauina o le ava malosi a le tagata maʻi.
Steatorrhea, o le gau o le mamafa ma le faateleina o le gaosiga o le kesi o ni faailoga ia o le faaleagaina o le exocrin gland function, e manaʻomia ai le toe faafou o togafitiga. Mo lenei mea, o vailaʻau faʻaonapo nei e maua ai le maualuga lipase o loʻo faʻaogaina, lea e faafaigofie ai le faasaʻoina o steatorrhea ma faʻaleleia ai le faʻaaogaina o vitamini gaʻo. O sauniuniga nei i le microgranular i capsules, e puipuia e se faʻapitoa faʻapitoa ma puipuia ai le faʻaaogaina o le lipase i le siosiomaga oona o le manava.
Enzymatic ma faʻaaogaina fualaau faʻasaina ua i ai se aafiaga faʻamalosi. Latou te faʻatuputeleina le mea e aofia ai puipuiga i totonu o le faʻalaina o le intestinal, faʻaitiitia le pule faʻanatura o enzymes pancreatic ma faʻaitiitia le mamafa i totonu o le tino ma masini o le gland.
Faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli o le pancreatitis, o le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. Mo lenei mea, e lua vaega tetele o faʻatonuga faʻatonuga i luga o le pancreas: faʻafefe o le pacreatic duct ma faʻatautaia i le vavalalata o le fibrous tissue o le gland.

Pachyymal pancreatiti o se faʻamaʻi faʻavaivai lea e osofia ai le pancreas i se vavave malie.

O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i se faʻaititia i totonu o masini o le totoga o meaʻai, ona oʻo ai lea i le leiloa o ana galuega.

Aisea ma pe faapefea ona tulai mai le maʻi?

O le tele lava o taimi, o tagata e faalagolago i le ava malosi e maua i le maʻi pacreatic pancreatitis.

Ae, i le faaopoopo atu i lenei mea, o le mafuaaga o le faamai e mafai ona:

  • faʻamalosia ma le le faʻamalosi togafitiga o le maʻi pancreatitis,
  • faʻamaʻi pipisi o le tino ma se faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, siama o le rickettsia e mafua ai le taifoi, le vaega O le streptococcus, lea e faʻaosofia le tupuga o le fiva),
  • le fesuiaiga o le afaina mai le gallbladder i le gland e nafa ma le gaogao, lea e tupu i le cholecystitis,
  • gaioiga masani o le parathyroid gland, lea e mafua mai i le faʻaalia mai o le syndrome o Burnett,
  • faʻasolosolo maʻi faʻamaʻi masani o le fatu maso-e mafai ona fai.

Pachyymal pancreatitis, e pei o isi faʻamaʻi i foliga masani, maua mai i se suiga i le vaitaimi o le faʻamagaloga ma se vaitaimi o le faʻamalosia.

A oʻo mai le faʻamaʻi, ma pasi i le tulaga o le faʻaleleia le tumau i le soifua maloloina, faʻalavelave faʻafuaseʻi taualumaga.

Ae a maeʻa ni nai vaiaso poʻo ni masina, ona toe amata ai lea o le pancreatitis pacryitis, o le a faʻaalia mai nei faʻamaoniga:

  • tiga e faʻapipiʻi i le itu tauagavale o le tino i lalo ifo o le ivi ma tuʻuina atu i tua. E le gata i lea, o le tiga ma le pancreatitis parenchymal e mafai ona tigaina, e le o faʻalauiloa, pe taua, e faʻaalia pe a uma ona faia se tele o meaʻai, e pei foi o le 'ai o se gaʻo gaʻo po o se mea faʻaalu,
  • faʻamaʻi maʻi, ma o le mea lea, o le vomiting ma le manava, faʻafetaui ma le manava. O nei faʻaʻailoga uma i le pancreatiti parenchymal e mafua ona o le le lava o le gaosiga o enzymes e le gland digestive,
  • suauu suauu suamalie o loʻo aofia ai ni vaega o meaai e leʻi maeʻa. O se taunuuga lenei o le faʻalavelaveina o le faʻaogaina o meaʻai.

E tele taimi e iloa ai e se tagata maʻi i le pancreatitis parenchymal ua leiloloa lona mamafa.

E mafua ona o mea aoga mai mea taumafa taumafa ona o le faaletonu o le tino o le tino e le o aʻafia e le tino.

E le gata i lea, faatasi ai ma pacrumitis pancreatiti, latou te leiloa le mamafa, ona o le ogaoga o le manava o le manava e mafua ai le le lava o le fiaai.

O le afaina o le pancreas e toetoe lava o taimi uma e aofia ai se faaitiitia o le maualuga o le inisalini, e maua ai le maʻisuka malosi.

O le mea moni o loʻo maʻi lona maʻi i le pancreatitis parenchymal, o nisi o faʻamaoniga o le a taʻu atu i le fomaʻi poto.

A fai mai le tagata maʻi e le o feagai ma se osofaʻiga o le tiga mo le taimi muamua, e foliga mai o le faʻamaʻi o se foliga masani.

Ae ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e tatau ona faia se suʻega o ultrasound ma suʻeina suʻega.

O le pancreatitis parenchymal o loʻo faʻaalia i le faateleina o le aofaiga o amylase, trypsin ma le lipase i le urine.

I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose o le toto o le a faateleina. E le gata i lea, o le pancreatitis parenchymal o le a faʻaalia i le faʻatauvaʻa ma o se faʻaitiitia le maitauina o le paʻu.

Mai lea taimi i lea taimi, o le eseesega o le x-ray suesuega o toto toto o le gland digestive ua faʻaaogaina e iloa ai pancreatitis parenchymal.

Afai o le maʻi o loʻo i ai se faʻamaʻi, ona faʻaalia lea e le ata o faʻamaʻi i nisi o vaega o le okeni ua faʻamavaeina.

Faʻafefea ona togafitia le maʻi?

Togafitiga o le pancreatitis parenchymal e faʻavae i luga o le faʻaumatia o le tiga, vomiting and stool stool.

Ae a maeʻaeʻa nei faailoga o le pancreatitis parenchymal, o le a le mafai ona toe faʻafoʻisia atoa le okeni aʻafia.

Faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga, e mafai ona e taofia le faʻaalia o le pacreatic pancreatitis ma faʻafetaui le gaioiga o le pancreas.

I soʻo se tulaga, e talafeagai le faia o togafitiga togafitiga aʻo taoto i le falemai pe sili atu ona mataʻituina pea e se fomaʻi.

Muamua lava, o se tagata o loʻo mafatia i le pancreatitis parenchymal ua faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻamaʻi ma fualaau faasaina lea e mafai ona faʻaleleia mo le leai o ni pisapisaʻi.

O nei vailaʻau o Pancreatin, Festal ma Creon.

E le gata i lea, e tatau ona e ave le "Methyluracil" poʻo se isi fualaau faasaina lea e toe faʻafouina ai le mea ua faaleagaina o le totoga o meaʻai.

O le isi tagata maʻi i le pancreatitis parenchymal e manaʻomia le togafitiga o meaʻai.

E matua faigata lava, aua i aso popofou o le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi, e tatau ona e tipi ese i luga o vaega o meaʻai ma faʻatoʻa lafoaia atoa.

O lea e faʻaauau pea ona maua e le tino ia mea e tatau ai, o loʻo tuʻuina i ai le kululu ile vailaʻau ma le kulukose i le toto.

E le mafai ona e inu vai masani i lenei taimi. E manaʻomia le suia i sina vaega itiiti o le tasi pasene o vaifofo o le susu.

Pe a oʻo i tua le taimi o le faʻasalaga o le pancreatiti parenchymal, e faʻatagaina e 'ai faʻamaʻi faʻamaʻi, falaoa suamalie ma sina suamalie, ma gaʻo meaʻai gaʻo, fualaʻau ma fua.

I le taumafataga, e mafai ona aofia ai ipu o loʻo i ai le palatini o le susu. Ae e mafai ona 'aina na o le pau o palu pateta, ina ia faafaigofieina ai le galuega o se mea e le lelei le togafitiga.

Faʻatasi ai ma le pancreatitis, e tatau ona 'ai sina meaʻai i sina mea itiiti, ae 7-8 taimi i le aso. O togafitiga masani e manaomia ai le faʻaaogaina o meaai e maualalo i gaʻo ma gaʻo.

O le pancreatitis pachyymal e mafai ona togafitia i togafitiga faʻatoʻaga, saunia e tusa ai ma fuaitau nei:

  1. ufiufi 300 g o le kālati, tutusa le pasesa ma le 4 fufuluina o lemon faatasi ai ma le oona i se faʻi meaʻai. Ona e tatau lea ona faʻafefiloi meaʻai ma tuʻu i totonu o se koneteina tioata, lea e tatau ona ufiufi i se tapuni ufiufi ma tuu i se nofoaga malulu. A maeʻa le 2 vaiaso, o le a saunia le oloa mo le faʻaaoga. E tatau ona 'ai e le sipuni i le kuata o le itula ao lei faia le taeao, le aoauli ma le afiafi, faʻasusu i le vao vao mai laʻau o cranberries, strawberries, blueberries, fatu pi mamago ma stigmas o sana,
  2. faʻafesoʻotaʻi i totonu o le pusa e tasi o le 6 sipuni vaʻalaʻau o fugalaau ola mama ma le 3 punetini o le tinawort ma le tele o le hypericum. Ona tatau ai lea ona sasaa se tasi sipuni o otaota fefiloi ma se ipu vai inu ma tauanau mo le tusa o le itula. E tatau ona inupia le afaina i totonu o se ipu malamalama i le 30 minute ao lei faia se taumafataga. O ia togafitiga e tatau ona mavae ni nai masina.

O le mea lea, ina ia mafai ai ona taulimaina faailoga o le pancreatitis parenchymal, e tatau ona e tausisi i se meaʻai, faaaoga vailaʻau e sui ai le enzymes ma toe faʻafoʻisia le gland, ma faʻaaoga nisi o auala a tagata.

I le fausiaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le vaega e 5.1 i le 9% e maua mai i le pancreatitis chronic (CP). Faatasi ai ma nei maʻi, e aafia ai le pancreas, o le a le amataina le faagasologa o le mu. O se taunuuga, o suiga degenerative e tupu i totonu o le okeni. I le taimi muamua, o le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona tupu i le siʻusiʻu o le pancreas, lona ulu poʻo le ogatotonu. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o le totoga atoa. O nisi tagata e maua i le pancreatitis tumau e iu lava ina mate. O le olaga faitino i le lalolagi e tusa ma le 11%.

E sili atu i le faʻamaʻi

O le a la le mea o le pancreatit chronic? Faatasi ai ma lenei faaupuga, o tagata tomai faapitoa e filifilia se vaega atoa o faamai pipisi. Mo maʻi uma lava, o uiga nei e taua:

  • Vaega o le alualu i luma ma vaega o le tino pancreatitis,
  • fofo, vaega poʻo le faʻasalalauina o faʻamaʻi o le parenchyma pancreatic faʻatasi ai ma le toe suia o le mea faʻapipiʻi,
  • suiga i le faiga o se okeni,
  • o le faʻavaeina o kume, pseudocysts, maʻa ma faʻamau,
  • atinaʻeina o le endocrin ma le exocrine e le atoatoa.

O le mea moni e iai ituaiga eseese o faʻamaʻi o loʻo molimauina e le International Statistical Classification of the tenth revision. O le pancreatitis ICD-10 ua vaevaeina i:

  • CP o le aano o le ava (code K86.0),
  • isi CP - faʻaleagaina, toe faʻafouina, toe faʻafouina, e leʻo faʻamatalaina etiology (K86.1).

O mafuaʻaga sili ona taatele o le pancreatitis chronic

O le tele o taimi, e mafua mai le faʻamaʻi ona o le faʻaleagaina o le ava mo se taimi umi. I tane, o le pancreatitis pancreatic pancreatitis e mafai ona atiaʻe pe a latou inu i le 15 tausaga. I fafine, o le maʻi atonu o le a faateleina i le faʻaaogaina o le ava mo le silia ma le 10 tausaga.

O le ava malosi e le na o le pau lea o le mea e mafua ai le foliga mai o le pancreatitis. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu e ulaula. O vailaʻau e ulufale i totonu o le mama ma le asu e ulu atu i le toto ma salalau i le tino atoa, ei ai aafiaga le lelei i totoga uma, e aofia ai le paʻu.

Isi mafuaaga o le maʻi

O isi mafuaʻaga e mafua ai le pancreatitis chronic (ICD-10 code - 86.0 ma le 86.1) e aofia ai:

  • gaʻo meaʻai taumafa, faʻalautele meaʻai paleni,
  • ituaiga faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract (neoplasms, cholecystitis, ma isi),
  • mamafa, oona,
  • ave togafitiga faapitoa (Azathioprine, Furosemide, Prednisolone, estrogenses synthetic, Erythromycin, Ampicillin, ma isi),
  • faʻamaʻi pipisi (cytomegalovirus, siama o le hepatitis B, C, ma isi).

O suʻesuʻega na faia i tausaga talu ai, ua faʻaalia ai o loʻo i ai se pancreatitis chronic paneliteitis o le pancreas. O le faʻamaʻi pipisi autosomal lea e le atoatoa le penetan (faʻatasi ai ma le eseese o taimi o faʻamatalaga o le gene i totonu o le pusa faʻataʻitaʻi). I tagata mamaʻi, o le gasegase o le pancreatitis chronic chronic e faʻaalia lava e vave lava. Ae peitai, o le mea mulimuli e tupu mulimuli ane nai lo isi ituaiga o le faamai.

Pepa o pancreatiti

E eseese faʻavasegaga o le faʻamaʻi. O se tasi oi latou o se lisi o fomu nei o pancreatit chronic:

  1. Faʻaauau. E tupu i le 55-60% o mataupu. Faatasi ai ma lenei pepa, o vaitaimi o le faamagaloga e suia i le faʻateleina o le faʻaleagaina o togafitiga.
  2. Tigā tumau. O lenei fomu e tele ina le iloa (i le 20% o mataupu). Faatasi ai, o le a faitioina e gasegase le tiga faifaipea, e taatia i le tumutumu pito i luga ma susulu i tua.
  3. Pseudotumor (faʻataʻitaʻi). O le tele o taimi e tupu mai ai lenei ituaiga o pancreatitis e masani ai e 10%. O le togafitiga faʻaleagaina e faʻaalia i le atinaʻeina o le mumū i le ulu o le pancreas ma le faʻalavelaveina o le pule masani.
  4. Painless (latent). O le fomu e iloa i le 5-6% o mataupu. O le tiga ma le maʻi e malu pe leai foi. O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le pancreas.
  5. Sclerosing. Faatasi ai ma lenei ituaiga tiga, o le tiga e tupu i le pito i luga. Latou te faʻateleina pe'ā uma ona 'ai. Paʻu e tuʻuina atu i le nausea, vaʻa mama, paʻu mamafa. Pe a taitaia se ultrasound, e matauina e tagata tomai faapitoa se faaitiitia o le tele ma le maualuga o le pancreas.

E tusa ai ma le faʻavasegaina o le Marseille-Roma, o loʻo i ai ituaiga o pancreatitis pei o le faʻatusatusaina, faʻalavelave, parenchymal ma fibrosis. Faʻatasi ai ma le muamua o latou, o loʻo iai se laupepa e le masani ai le pacreas. Pueudocysts, cysts, faʻamatalaga, maʻa o loʻo i totonu o le ala. O le a le mea e faʻalavelave ai le pancreatitis? Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, e aʻafia le afaina i totonu. E le o fausia ni maa, o le taofiofia o le pule o le pancreas e matauina.Faatasi ai ma le parenchymal forms i le parenchyma, o le foga o le mumū e tupu aʻe. E le o faʻatulagaina faʻamatalaga, e le aafia le faiga o le tino. Fibrosis o loʻo faʻaalia i le suia o le parenchyma o le tino i totonu ma le mea fesootai. Ona o lenei faagasologa, ua alualu i luma le faaletonu o le exo- ma le endocrine.

Faailoga o le maʻi

I le tautala e uiga i le pancreatitis chronic, e aoga le mafaufau i faailoga o lenei maʻi. I le amataga o taimi i taimi o le vevela, ua matauina le faoa faamalosi. O loʻo faʻamatalaina i latou i le tiga i le faʻalautelega o le itulagi. I le tele o tulaga, latou te susulu i luga. O le Herpes girdle e sili atu ona taatele. I tagata o loʻo mafatia mai le pancreatitis masani, o faʻalavelave e tupu ona o le faʻaalia i le faʻavevesi o mea. O i latou o le taumafa o meaʻai gaʻo, ava malosi ma mea inu inu.

O le faʻamaʻi e faʻaalia foi i le maʻi pipisi. E tusa ma le 56% o tagata mamai na lipotia le taoto ma le vomia. I le 33% o mataupu o loʻo maitauina le leiloa o le mamafa, i le 29% - faʻasalaga, i le 27% - o se faʻaitiitia o le manaʻo. Faʻatasi ai ma maʻi, o faʻamaoniga e pei o vaivaiga lautele, vaivai, ma le faʻaitiitia o le gaioiga faigaluega e mafai foi ona aliali mai.

O le faagasologa o le pancreatitis

Tagata faʻapitoa e iloagofie vaega e 4 i le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  1. Laasaga muamua. I le taimi lenei, o tagata mamaʻi latou te le o maitauina uiga o le pancreatitis. O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa e se avanoa i le taimi o le ultrasound scan or calculation interactive of organs abdominal.
  2. O le tulaga o uluai faʻaaliga i le atinaʻeina o se maʻi pei o le pancreatitis. Tagata matutua i le taimi nei amata ona pagatia muamua faailoga muamua o le maʻi. O le umi o le laasaga e mafai ona tele tausaga. I nisi tulaga, o le maʻi e vave ona alualu i luma.
  3. Vaega o le atinaʻeina o faʻasologa o faʻamaʻi tumau. O tagata maʻi e faʻaalia faailoga o le endocrine ma le exocrine. E 'aiititi tagata, faitioina le tiga o le manava.
  4. Laasaga mulimuli. O tiga e tau le faʻaititia. E iloa lelei e le tagata le mamafa. I le faʻasalaga mulimuli, o faʻafitauli eseese o le pancreatitis masani e mafua ona o le atrophy o le pancreas, endocrine ma le exocrine e le lava le malosi. O se tasi oi latou o le kanesa o le totoga o loʻo taʻua i totonu.

Faʻalagolago i uiga o le atinaʻeina o le pancreatitis masani, o se auala agamalu, o se tikeri talafeagai ma se tulaga ogaoga o le faamai ua iloga. Faʻatasi ai ma se laʻititi laʻitiiti, e seasea lava ona tupu taimi o le faigata (1-2 taimi i le tausaga). O tiga e agamalu. O galuega a le pancreas e le faʻavaivaia.

O le a le sili atu o le pancreatit chronic? O le faʻamaʻi lea e tolu faʻasalaga i le tausaga e matauina. Latou te umi atu nai lo se ala filemu o pancreatitis. I tagata mamaʻi, faʻaititia le mamafa o le tino. O le galuega o le pancreatic Exocrine e faʻaitiitia le faʻaitiitia, o le supercreatic hyperfermentemia e matauina.

I faʻamaʻi tele, o faʻatelega masani e faʻaauau ma faaumiumi. Paʻu e faʻatasi ma le maʻi faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga o le faʻamaʻi: sini ma auala talafeagai

I le pancreatitis e masani ai, o le togafitiga ua faatonuina e ausia sini nei:

  • faʻaitiitiga o faʻamatalaga o le faʻamaʻi,
  • toe faʻaleagaina,
  • faaitiitia i le ono tulai mai o faafitauli o le faamaʻi.

Ua fautuaina e tagata faapitoa le togafitiga o fualaau faasaina, fualaau faasaina io latou maʻi. Afai e manaʻomia, faia le taotoga. Togafitiga o le pancreatitis e masani ai i tagata matutua e mafai ona faia uma i le fale ma le falemaʻi. O se faʻamatalaga mo le falemaʻi o le fesuiaiga o le faʻamaʻi i le laasaga o le vevela, aua o le vaitaimi lea o loʻo lamatia ai le ola o le tagata maʻi ma faʻamalosia le tausiga o fualaau faasaina.

Le togafitiga ole togafitiga

I le togafitiga o pancreatitis masani, o meaʻai e taua tele. Faʻasalaga ogaoga, aso fiaai (1-3 pe sili atu) ma le tele o meaʻai ua faʻaalia. E tusa ai ma faʻamaoniga, parenteral poʻo le faʻalialia (o le faʻaofiina o meaʻai i totonu o le kolone e faʻaaoga ai se suʻega faapitoa) o loʻo faʻatulagaina. Faʻafetai i lenei fuataga, e mafai ona taofi le pulefaʻatasia o le pancreas, o le inisua e faʻaitiitia ma le vaivai o le tiga e faʻavaivaia.

A maeʻa le faʻamautuina o le tulaga, o tagata mamaʻi e faʻafeiloaʻi i mea taumafa. O meaai e tatau ona faifai pea, vaevaega. O le lisi o aso taʻitasi e faia i le mucous soups, faʻamaʻaina fualaau faisua, ma susu susu susu. Mai mea inu inu, fualaʻau, vaivai lauti, vai o le minerals, pulupulu soupeti e faatagaina.

Ia mautinoa ia vavaeese mea nei:

  • mafua ai faʻamalosi,
  • aofia ai le fiva malosi,
  • faaosofia ai le gaosia o sua oona,
  • mauoa i mea oona.

E mafai ona maua iʻa ma aano o manufasi, mushroom ma gaʻo malolosi fualaʻau, meaʻai kuka, ulaula meaʻai, soʻo, iʻa gaʻo ma aano o manufasi, meaʻai falai, fualaau mata ma fualaau faisua, paluga, meaʻai, falaoa paʻu i le pancreatitis lemu? O nei oloa uma ua faʻasaina i le faʻavavevaveina o le maʻi, o lea e tatau ai ona lafoai. E tatau foi ona e ave mea manogi, aisa kulimi, ava malosi mai lau lisi autu.

I taimi o faʻamagaloga, e suia sina meaʻai. O tagata e iai faʻamautinoaga o pancreatitis pancreatic pancreatic ua faʻatagaina e 'ai pasta, fualaʻau ma fualaau aina suamalie, fuluʻi malu malu, ma iʻa tao. O masini susu e mafai ona suia i vaomalo masani a le vaomatua (e tatau ona vavae ese le kāpeti mai mea e gaosia). O Porridge e mafai ona pala, mafiafia.

Pharmacotherapy o le pancreatitis masani

O le galuega o togafitiga o fualaau oona i le taimi muamua o le faamautinoa lea o le malologa o galuega o le pancreas. E maua lenei mea i le:

  1. Faʻafeiloaʻi o vailaʻau tetele o sui o polishzyme o aso nei. O nei fualaau faasaina e aofia ai Mezim-Fort, Creon, Pancytrate.
  2. Le faʻasaina maualuga o le faʻamalositisi gastric acid e faʻaaoga ai le poloka o le resaminant histamine H2-responsive (Ranitidine, Famotidine) poʻo le initaneti o le pamu (Omeprazole, Esomeprazole). O vailaʻau e faʻataʻitaʻiina faʻatuatua pe ave faʻatalanoa.
  3. Le folasaga o "Octreotide" poʻo "Sandostatin." O nei fualaau oona o loʻo faʻapitoa i le gaosia o le hormone somatostatin. Faafetai ia i latou, o le maualuga o le maualuga i le tino o le pancreas ua faaitiitia, ma ona o lenei mea, o le tiga ua aveesea ma taofia.

Afai o togafitiga togafitiga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le manava o le pancreatic e le maua ai se faʻafitiga faʻapitoa, e fautuaina e fomaʻi le le o ni nakoti poʻo talafiti faʻasolosolo. "Igoa", "Ketoprofen", "Paracetamol" - soo se fofo mo le pancreatitis e masani ona faatonuina e se fomaʻi mai le vaega muamua o fualaau faasaina. O fualaau e fesoʻotaʻi ma faʻamatalaga faʻasolosolo, Promedol, Tramal, Faʻasaʻoga e mafai ona filifilia.

Togafitiga o le pancreatitis masani i tagata matutua e mafai foi ona aofia ai togafitiga faafomaʻi fou. O faʻamatalaga mo lona faʻaaogaina o le excretion o le sili atu ma le 15 g gaʻo i le aso ma feces, manava, ma le faʻavave o le mamafa. O sauniuniga a le Polyenzyme o le faʻaleagaina, Forte-N, Creon, Pancreatin, Festal, Pancreoflat, Digestal, Wobenzym.

Tausiga togafitiga o le maʻi

I nisi o tulaga o le pancreatitis chronic, e manaʻomia le taotoga. Faʻaaliga o:

  • tiga e le muta i fualaau ma mea taumafa,
  • o le i ai o abscesses ma cysts i le pancreas,
  • ala o le faʻalavelave e le mafai ona foia e faʻaaogaina ai le metotia endoscopic,
  • duodenal stenosis,
  • fistulas i le pancreas faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le tautau poʻo le alu,
  • masalomia o le kanesa, e le o le faʻalogo faʻaleoloa poʻo le faʻasolopito.

"O taimi o le pancreatitis, o faʻamaoniga ma togafitiga i tagata matutua" o se mataupu taua faafomaʻi e manaʻomia ona gauai. O lenei faʻamaʻi pipisi, o se faagasologa alualu i luma ma le le mafai ona faʻafitia. Peitai, o togafitiga e manaʻomia pea. E faʻatagaina ai oe e faʻalauteleina le ola o tagata mamaʻi, faʻamalofia ai le le lelei o faʻamaoniga e maua mai i le pancreatitis tumau. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavae i fautuaga o meaʻai, teena o le ava malosi, ma togafitiga tatau fualaau, gasegase e ola i le 10 tausaga. O le afa oi latou e le o sailia le fesoasoani faafomaʻi ma faaauau pea ona inuina le ava malosi, ulaula, ai le mea saʻo, mate muamua i le taimi nei.

Tuua Lau Faamatalaga