Toto maualuga toto i alii

E masani lava, o meaʻai e faʻamalosia i mea taumafa ua paʻu i le glucose. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulukose o loʻo faʻaaogaina e fusi ma faʻaaogaina e maua ai le malosi.

Glucose o le punavai autu lea o le malosi mo le tino, ma na o le pau lava le mea mo le faiʻai.

I le le lava o le puleaina o le inisalini e le paʻu poʻo le leai o se lagona i ai, o aʻafiaga e maua ai le le atoatoa o le kulukose, ma i le toto ua maualuga lona maualuga. O le Hyperglycemia e atiina ae.

O mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose o le toto

O le suka o le toto i tane e fuafuaina e ala i le suʻeina o le toto vevela poʻo le capillary mai se tamailima. Mo le taunuʻuga o sea suʻesuʻega ina ia faʻatuatuaina, e manaʻomia e le itiiti ifo ma le 8 itula e faʻaleleia pe a uma le taumafataga mulimuli.

E fautuaina e faia se auiliiliga i le taeao i luga o se manava gaogao, aʻo le i mafai ona e ulaula ma inuina le kofe, e le aofia ai lagona atuatuvale, faalēaogā taaloga.

O le maualuga o le maualuga o le toto i le tane e maua ile maualuga e sili atu i le 5.85 mmol / L i le 14 i le 60 tausaga le matutua, i le mavae ai o le 60 tausaga - 6.35 mmol / L.

O mafuaaga mo le faateleina o le suka i alii e mafai ona faapenei:

  • O le maʻi suka.
  • Tali malosi faalelagona.
  • Tulaga faigata.
  • Fuʻa.
  • Adrenaline faanatinati i le taimi o le tui.
  • O faʻamaʻi o le endocrin system - o le thyroid gland, pituitary gland poʻo le gland adrenal.
  • Faʻaleagaina i le pancreas - faʻasolosolo poʻo le faʻasolosolo pancreatitis, faʻamaʻi pipisi.
  • Maʻi faʻasolo o le ate - o le hepatitis viral, o le cirrhosis, o le gasegase gaʻo.
  • Umi o le fatu: glomerulonephritis, pyelonephritis, tuma fatugao.
  • Paʻu o le fatu, paʻu ma le faʻaleagaina o le myocardial.

I tagata taʻalo, o mafuaʻaga o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona fesoʻotaʻi ma le gaioiga faaletino ma le faʻaaogaina o le malosi o vailaʻau e aofia ai le tele o caffeine ma mea e faʻamalosi ai. O se glucose toto maualuga e sili ona maualuga e aliali mai pe a maeʻa ona faia ni vailaʻau maʻoti ma glucocorticoid hormones (prednisone, hydrocortisone).

Faʻatasi ai nei mea (sei vagana ai le maʻisuka) o faʻaaliga o le hyperglycemia e lua. Pe a faʻamavaeina, o le a mou ese atu faailoga o le toto maualuga.

I le maʻisuka, o le maualuga o le suka e na o meaʻai ma vailaʻau e faʻamalosia.

Faailoga o le maualuga o le suka i alii

O le amataina o faʻamaʻi ma le maualuga o le suka i le tane e mafai ona faʻafuaseʻi i le maʻisuka ituaiga 1. E tupu i le taimi o le faʻafanoga o sela o le pancreatic. O mafuaʻaga mo lona atinaʻe e mafai ona faʻamaʻiina, faʻamaʻi pipisi, o se faʻasologa o le gafa e taʻalo ai foʻi.

O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le insulin-e faalagolago, ona o le le lava o le inisalini e afaina i le ituaiga o maʻi suka e vave ona atiaʻe. Faailoga o le maualuga maualuga o le toto suka e vave fausia. Togafitiga e naʻo le inisalini.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le pancreas e maua ai le insulin, ma o le faateleina o le kulukose o le toto e fesootaʻi ma le leai o se lagona i ai. O faailoga muamua o le faateleina o le suka i le toto e mafai ona le amanaiaina, e pei ona muai taʻuina lelei.

O se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le atiaʻe o le maʻisuka o le meaʻai tele. E i ai i tamaloloa le naunau e teu le gaʻo i le manava. O lenei mea e mafua ona o le gaioiga patino o hormones male sex.

Afai ei ai se uiga o le maualuga o le toto maualuga, o nei mea o faailoga iloga o le maʻi gasegase. I ia tulaga, o le leai o se lagona o okeni i le gaosiga o le inisalini e atiae, o se taunuuga o le maualuga o le suka toto.

O le faateleina o le suka o le toto ma ona uiga i alii e mafai ona faʻaalia i ia faailoga:

  1. Faateleina le manaʻomia o le vai, fia inu pea. E mafua lenei mea i le mea moni o le maualuga o le kulukose pe a aveese mai le tino e ave ai le tele o vai. O le toe faʻatumuina e manaʻomia ai se tafe faifai pea o le vai i le tino.
  2. Gusu gutu, le pasi pe a uma ona inu vai.
  3. Suʻe masani, e aofia ai i le po. E taʻitaʻia ai le faʻateleina o le mamafa i fatugaʻo ona o le lapoa tele o le felafolafoaʻi toto.
  4. E faʻamalolo le urini i le aso nai lo le mea masani.
  5. O le vaivai, vaivaiga, moe, le lava le malosi e mafai ona i ai i sina malosi faaletino, e fesootaʻi ma le le lelei o le tino, e aofia ai musika.
  6. Tigā toto maualuga.
  7. O le manaʻoga e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia. E ui lava i le maualuga o le suka toto, e iloa e okeni le matelaina, lea o faailoga i le faiʻai.
  8. O le faateleina o le manaʻomia mo meaai sugary o se faailoga vave o le maʻisuka.
  9. O se gau matuia po o se tupe mama e le o fesoʻotaʻi ma suiga i meaʻai ma faamalositino.
  10. Vaʻavaʻavalea faʻaaliga, lagona faʻafuaseʻi o togitogi, pito i luma o mata.

O le faapipiiina o le paʻu, aemaise lava i totonu o le perineum ma genitals, i lenei tulaga, o le sosolo i le maʻisuka i fafine e matua le fiafia lava. E mafua mai i le mea moni e faapea, o le kulukose e mafua mai i le urini e i ai se aafiaga faʻaleagaina i luga o le mucous membranes. Ma e le gata i le maualuga o le kulūkose maualuga, e afaina ai le afaina o le tino, aemaise lava le Candida fungus, lea e avea ai le kulukose ma se meaʻai lelei.

Faʻaleagaina le faʻalelei, faʻaitiitia le manaʻoga faʻafeusuaiga. Umi le faʻamaloloina o paʻu o le paʻu, lea e fesoʻotai ma se faʻaitiitia o le puipuiga o le tino, toto le totoina i le nofoaga o manuʻa. O faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi o loʻo agaʻi i luma i tulaga o le faʻaitiitia o puipuiga.

Faigata e momoe ma faʻavave i le po. Tigilima, faʻapouliuligia o mata ma le vevela. Sweating atonu e faateleina.

Afai o nei faailoga e le amanaiaina, o faailoga o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma faʻafitauli o le maʻisuka i le ituaiga o neuropathy o le maʻisuka e amata ona aliali mai:

  • Numera o lima ma vae.
  • Tingling, sosolo ma tolotolo.
  • Faʻasalaga o le tiga, aʻafia ma le vevela i le vae.
  • Le atinaʻeina ole maʻi pipisi ile vae.

Eseesega feusuaiga eseese e tupu i le tulaga o le faaitiitia o le fausiaina, siama, o le pa'ū i le maualuga o le testosterone i le toto. O le fuainumera o vailaau talafeagai e faaitiitia, lea e tau atu i le leai o se fanau.

E le o se mea na tupu i le Erectile, o se faʻaaliga o le le lava o le toto i le tino ma le solia o le innervation. O le le atoatoa e avea ma se tamaʻi faafitauli. O vailaʻau eseese e faʻaaogaina mo ia, lea i le tulaga o le maʻisuka e le faʻamalosiina na o le faʻalauteleina ai o le tulaga.

Faʻaleagaina le fatu cardiovascular, faʻalauteleina le tiga o le loto, le lava le manava i le taimi o le malosi faaletino, osofaʻiga o le vave vave o le fatu, suia o le toto, fula i vae i le faaiuga o le aso.

Afai o le innervation o le manava ma le gaogao o loʻo faʻalavelaveina, o meaʻai e faʻalavelaveina, lea e faʻaalia i se lagona o le mamafa pe a uma ona 'ai, fale le tumau, leisa, ma le tiga o le manava.

Afai o le gaʻo gaʻo, o lona uiga o le atherosclerosis ma le maʻisuka na faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le myocardial ma le stroke.

Puipuia o le suka maualuga

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le maʻisuka ma ona faʻalavelave, e tatau ona usitaia ia fautuaga:

  1. Afai e iloa se tasi o faailoga o le faateleina o le suka toto, faia se suʻesuʻega. I lenei tulaga, e manaʻomia lou siakiina o le toto ma le urine mo le kulukose, foaʻi toto mo le hemoglobin glyc, faia se suʻega o le kulukose. I lenei tulaga, na o le fomaʻi e mafai ona suʻesuʻeina iuga o suʻega.
  2. I le leai o ni faʻamaoniga, ae o se gasegase faʻasolosolo, pe a uma le 45 tausaga, e tatau ona faia suʻega o le gaʻo ma gaʻo gaʻo i le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.
  3. I le maualuga o le toto, ma le mamafa, iloilo lau meaʻai, faʻatapulaaina le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, aemaise lava i le cholesterol, teena le suka, faʻatapulaʻa fua o le falaoamata. Ia mautinoa e faʻaititia le aoga o le kalori. Ulufale i totonu o le lisi o fualaau faisua fou i le tulaga o salakeke i le suauu manogi, lala, inu vaiinu tele.
  4. Soʻo se aso pe a ma le afa itula e auai ai i faamalositino, aau poʻo yoga. O le savali e manaʻomia mo le itiiti ifo ile itula.

Afai e siitia maualuga le toto, ona na o se fomai e mafai ona filifili pe faapefea ona togafitia lenei maʻi. O le vave ona maua le maʻisuka, o le faigofie ona mafai ona faasaʻo i fualaau faasaina ma mea taumafa, o le puipuiga muamua o le maʻisuka e taua.

I le vitio i lenei tusiga, o le a suʻesuʻeina e le fomaʻi mafuaaga o le maʻisuka ma faʻamaoniga o le maʻi.

Suga masani

O le maualuga o le glycemia e fuafua i se suʻega toto (capillary - mai le tamatamailima po o le ita). O le eseesega i le faamatalaga e 12%. O le fua o loʻo faʻaaogaina i suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ile millimole i le lita (mmol / l), o le concentrated molar concentration of glucose.

I le leai o ni faʻafitauli o le gataifale ma le faʻaleagaga, o le maualuga o le sukū i le toto paʻu o loʻo i ai se faʻamautu masani masani:

  • mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l i se tulaga fiaai,
  • leai se sili atu nai lo le 7.8 mmol / l - i le maeʻa o taumafataga.

Faʻamatalaga taua mo suʻesuʻega faʻapitoa o le toto:

  • mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L - i luga o se manava gaogao (o le maualuga o le kulukose o le toto mo tamaloloa tamaoaiga o le 4.2-4.6 mmol / L),
  • leai se sili atu i le 8.7 mmol - pe a uma se taumafataga.

O le siʻitia pe a uma le 'ai e mafua mai i le natura masani o le kulūkose i totonu o le faʻagasologa o le taamilosaga mo isi faʻalavelave i le tino atoa. Faʻamatalaga auiliiliga o le suka i le toto capilla mo alii:

  • tama e oʻo i le lalelei - 3.3-5.4 mmol / l,
  • tama ma tama - 3.3-5.6 mmol / l,
  • tagata matutua - 4.6-6.4 mmol / l.

Mo tagata ua pasi atu i le ono sefulu tausaga le maualuga, e mafai ona faatagaina le itiiti o le maualuga o le suka (e le sili atu i le 0.4-0.9 mmol / l). E afua ona o le laʻititi o le matua i le tausaga i le lagona o le tino ile inisalini.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto

O le faateleina o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona i ai se tulaga faʻaleagaina ma le faʻatino. I le tulaga muamua, o mafuaʻaga o le soliga o faiga o meaola oona ma faʻamaʻi faʻamaʻi. I le lona lua, o olaga ma masaniga o se mea taua. O mafuaʻaga autu o le toto maualuga i tane e fesoʻotaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka ma le setete.

Preditebetes

Preditebetes o se tulaga o le faaletonu o le glucose, o loʻo faʻaalia e anapogi glycemia - 6.1 mmol / L. O le suʻesuʻega o prediabetes o loʻo faia e tusa ai ma taunuuga o se suʻega toto ma le GTT (suega o le toleniga o le glucose). Tofotofoga o:

  • i le fuaina o le uluai fua o le sugar sugar,
  • tauaveina o se "uta o le kullukose" (o le tagata inu e inu i se vaifofo suamalie o le 75 g / 200 ml o le vai),
  • toe faʻaleleia le toto i le maea ai o le 2 itula.

O le taumafa e fuafuaina le tikeri o le faasasaina o le suka i siama tino. Prediabetes, o lona uiga, le faʻavaivaia o le kulukose, e tutusa ma le maualuga o le glycemia mai le 7.8 i le 11.1 mmol / l (120 minute pe a maeʻa).

O le maʻi suka

E lua ituaiga o faʻamaʻi. O le ituaiga muamua e mafua mai i le maeʻa atoatoa o le inisalini ma ua taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, talu ai o le tagata maʻi ua faatonuina le ola-umi togafitiga ma injections o le inisalini faafomaʻi. O le faʻavaeina o le maʻi e tupu i le laʻititi ma le talavou ona o se genetic predisposition.

Mo tagata matutua, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka o se lamatiaga. O le faʻafitauli aʻafia e aofia ai tagata e 40 tausaga ma matutua atu. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le inisalini e taʻalo i le autu - o le le lava o le telefoni i le inisalini. O galuega faʻapitoa o le pancreas ua faʻasaoina, o le inisalini e gaosia, ae le faʻapalaina.

O le mea lea, o le kulukose e faʻapupula i totonu o le toto. O lenei ituaiga o maʻisuka e aʻafia i le talaaga o le mamafa o le maʻisuka, o le inu malosi, o maʻi faʻapitoa o pancreatic pathologies. O le togafitiga e faia i fualaau o le hypoglycemic (hypoglycemic). O se ituaiga o faamaʻi e taua o le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago ile maʻisuka.

Isi mafuaaga o se natura faʻaleaga

I le faʻaopopo i le atiaʻe o le maʻisuka, o le faateleina o le kulukose i tagata e mafai ona afaina i isi tulaga faʻaleagaina:

  • afaina o le ate i luga o le ate (hepatitis, cirrhosis, gasegase gaʻo) ona o le le mautonu ma le oti o hepatocytes (faʻava o le ate),
  • afaina o le garola ma fomaʻi oona e fesootaʻi ma le gaosiga o le hormone (hyperthyroidism, Cushing syndrome, Conn's syndrome),
  • pancreatitis, pancreatic necrosis, hemochromatosis, cystic fibrosis (pathology o le pancreasis),
  • maʻi o le pancreatic ma aʻafiaga o faʻalavelave taotoga i luga o le okeni (pancreatectomy - aveeseina o le gland poʻo le vaeluaina),
  • maualuga maualuga ma le gaioiga o gaioiga fatu.

I nisi tulaga, o le manua ogaoga o le faiʻai (TBI) e mafai ona mafua ai le hyperglycemia, aemaise le faaleagaina o le masini i le hypothalamus (o le vaega o le faiʻai e pulea ai le faia o le faiʻai ma le tumau o le totonugalemu o le tino).

Faʻafitauli o le tino o le hyperglycemia

O se aafiaga tuusao i le kulukose ma le inisalini e faia e se tagata soifua. O mea taua o amioga le lelei ma vaisu le lelei:

  • sili atu le maelega mo oloa e aofia ai se aofaiga tele o meaʻai gaʻo popo e aʻafia ai le faʻaaogaina o metabolic ma e oʻo atu ai i le meaʻai,
  • o le faʻamalosi o le ava e faʻaleagaina ai siama faʻalavelave e maua ai le inisalini,
  • o se mea e le paleni taumafa e mafua ai le polyavitaminosis o vitamini B ma le D, lea e le mafai ai ona galue atoatoa le tino.

O le suka toto e masani lava ona faateleina i se tulaga faigata, talu ai ua tapunia le tapenaina o le insulin i le taimi e faamatuu atu ai i le toto le adrenaline ma le cortisol. O le tele o le neuropsychological overload, mafatiaga i isi mea, e mafai ona mafua ai le maʻisuka ma le maʻisuka lona lua pita. O le faaletonu o le Hormonal ma le hyperglycemia lē tumau e ono mafua ai le togafitiga le saʻo ma fualaau oona.

Faailoga o le hyperglycemia i alii

O suiga faʻapitoa i le paleni faʻasalaga ma le gaosiga o le gataifale i le taimi muamua latou te le faʻaalia ai o latou lava o ni faʻafitauli matuia. O le tulaga ua faateteleina i le mea moni e faapea o le toatele o tagata e le amanaia faailoga faapitoa o le tino ma saili fesoasoani faafomai pe a tupu le tuputupu aʻe o le maʻisuka o le mauaina o le malosi. Ole mafuaʻaga autu lea mo le tuai ona faʻamaonia le faʻamaʻi.

O maʻi e te manaʻomia e te faʻalogo iai e aofia ai:

  • Faʻaitiitia le malosi o le tino ma le mafaufau. O le vaivai, o le faaitiitia o le taulai atu o le gauai ma le gafatia galue o loo matauina. E mafua lenei mea i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma lona leai o sela o le mafaufau ma le tino. O se tagata aʻoga e leai se malosi e faʻaleleia mo le tino atoa ma le mafaufau.
  • Moega o le moe. Disya e faʻaalia i le moe pe a uma ona 'ai, aua o le glucose ua faʻamalolo e le o faʻaumatia. O le faʻanoanoa i le po e mafua ona o le le lava o meaʻai o le nerve fiber ma le faiʻai.
  • Faʻalauteleina o faʻaaliga o cephalic syndrome (maʻi tigaina). O le le lava o le toto i le faiai e mafua ai le maualuga o le toto (faateleina le toto), lea eo faatasi ma le ulu o le ulu (o nisi taimi nausua).
  • Maualuga maualuga, pe o le isi polyphy. O le lagona o le nofo lelei ma le maualuga o le fiaʻai e faʻatulafonoina e ala i le gaosia ma le gaosiga o le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini. O le taofiofia o le faagasologa o le matafaioi lea o le mafaufau, lea, e iai le faafitauli o le inisalini (le lava po o le leai o se avega), ua le toe lava le iloiloina o manaʻoga o le tino.
  • O le fia inu o le polydipsia.E tulaʻi mai ona o le manaʻomia o le kulukose e faʻafesoʻotaʻi pea i le vai. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o le tele o le vai e manaomia, o le mea lea e taumafai le tino e taofia le faamalolo (faamalolo).
  • Faʻavave le faʻaogaina o le vevela - pollakiuria. O le aʻafiaga o le maualuga o le suka i luga o le gaioiga o le masini faʻapitoa e faʻaalia i le solia o le galuega o le faʻaaogaina o le suavai saoloto. Tuuina atu le faailoga o le polydipsia, o le faateleina o le urination.
  • Faʻapitoa o le faʻamalosi (keratinization) o vae, a leai - hyperkeratosis. E tupu ona o le faʻalavelaveina o le tino o meaola e mafua mai i le hyperglycemia. Faatasi ai ma le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi lona lua, o le a tupu aʻe ai se afu (mycosis o vae).
  • Faʻasolosolo le utiuti o mea faʻaleagaina i le paʻu. I le soliga o faiga faʻavae, o le gafatia o le paʻu e toe faʻaolaina ua faʻaitiitia.
  • Faʻasologa masani o faʻamaʻi ma le malulu. Latou te tulaʻi ona o le faʻavaivaia tele o aʻafiaga puipuia e mafua mai i le le lava o vitamini ma meaʻai.
  • Faʻasalaga o galuega mausali o le fatu. Faʻateleina le rhythm (tachycardia) ona o se faʻaogaina o le myocardium ma meaʻai ma le okesene.
  • Suafa tele (hyperhidrosis). O le aʻafiaga o le hyperoclycemic i luga o le endocrine ma le faʻaogaina o le tino o le tino e le maua ai le tino o le puleaina o le saluina.

O faailoga o le faateleina o le maualuga o le toto toto, o uiga o tagata, e faaalia i le taofia o le manao feusuaiga (libido) ma le faaitiitia o le gafatia mafai. I le tulaga o le faʻavevesi o le totoga e mafua mai i le hyperglycemia ma le fuluina o capillaries e tioata tioata tioata, gasegase vascular ma le faʻaitiitia o le gaioiga.

O le iʻuga o le le lava o le toto ma faʻaitiitia le faʻalogoina o totoga tino, e le mafai e se tamaloa ona ausia se faʻavae atoatoa. Ona o le le atoatoa o le tala o le tino i totonu o le tino, o le gaosia o le malemone e nafa ma le libido ma le malosi (testosterone) ua faaitiitia.

I le aluga o taimi, o le a faateleina ai faailoga. O faʻalavelave faʻalavelave o le tino e aofia ai nei faailoga:

  • mafaufau le mafaufau-faalelagona,
  • malala o le asthenic (le mai le neuropsychiatric),
  • faatelegese le faʻagasologa o mafaufauga, faʻafitauli le mafaufau, faʻaitiitia le tino vaaia,
  • faʻalavelave le pulea o le aoauli o vevela o le tamai povi (manava) ma le paresthesia (numera o vae).

O suiga mai fafo e faaopoopo atu i faailoga o le mafaufau: alopecia (paʻu), vaivai o pepa fao, o foliga vaaia o vevela vevela i foliga ma vae (telangiectasia).

E faʻapefea ona iloa le hyperglycemia?

O le suʻega o le toto mo le kulukose i tagata matutua o loʻo faia e avea o se vaega o se suʻega faafomaʻi faafomaʻi i le 3 tausaga. E le gata i lea, o se siaki siaki o le suka o loʻo aofia i totonu o le suʻega o le toto, lea e mafai ona faʻamaonia pe ae faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma faitioga e le fesoʻotaʻi ma le faateleina o le suka. I lenei auala, o le tele o taimi e iloa e se tagata e uiga i le solia o le maualuga o le maualuga.

Afai o le a le maua le aoga, o le suʻesuʻega e tatau ona toe fai, talu ai e le o se faʻataʻitaʻiga se tasi e maua ai le suʻesuʻega. O le tumau pea o le hyperglycemia tumau e manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo. Mo suʻesuʻega o prediabetes ma le maʻisuka, ua faʻamatalaina:

  • Glucose toleni testing (GT-test or GTT),
  • suʻesuʻega lata mai o le suka toto - suʻesuʻega o le hemoglobin glycosylated (HbA1C),
  • faʻataʻitaʻiga
  • suesuega lautele o le toto
  • o le ultrasound o le afaina o le manava.

Glycosylated (glycated) hemoglobin o se tuufaatasiga o le porotini o le toto mumu ma le kulukose. O le vailaau o loʻo teuina i totonu o le toto i le faagasologa o le olaga o toto mumu mumu (toto mumu mumu), o lona uiga, 120 aso. Pe a suʻesuʻeina, o le maualuga o le glycemia mo se taimi tuʻufaʻatasia ua fuafuaina.

O le HbA1C masani e itiiti ifo i le 6.5% mo alii talavou, e itiiti ifo i le 7.0 mo tagata e 40+ ma le itiiti ifo i le 7.5 mo alii ua sili atu i le 60 tausaga. O le maualuga e faatagaina e sili atu i le 0.5% (7%, 7.5%, 8%, faasologa).

Iʻuga o se faʻataʻitaʻiga, e taulaʻi atu le mafaufau i le i ai o kulukose ma tino o le ketone. O se suega masani o le toto e maua ai se manatu o le i ai o se faʻafitauli le lelei. O le faʻasologa o le afaina o le manava e faia e iloilo ai le tulaga o le pancreas ma le ate.

Filifiliga

E mafai ona e siakiina le toto maualuga o le suka i le faʻaaogaina o se glucometa feaveaʻi ua faʻapipiʻiina i fasi pepa (fasi sikola). Ae peitai, o sea suesuega e le o se faavae mo le siama o le maʻisuka. Afai e sili atu le maualuga o tulaga faatauaina masani, e tatau i le tagata gasegase ona faia se suesuega faaopoopo.

O le maualuga o le suka o le toto i totonu o tane o se faailoga o le gasegase o gasegase gaʻo ma le le atoatoa o le hormone. O le mafuaaga autu o le hyperglycemia o le ituaiga 2 e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka poo le prediabetes.

O aʻafiaga e aʻafia ai le atinaʻega o le faʻamaʻi o le tele o le ava malosi, vaisu i meaʻai ma meainu suamalie, mamafa tele, maʻi faʻasolosolo o le pancreas ma le ate. O se suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia e faʻamaonia ai le siama. O le tasi le taimi o le le fuaina i le va o faailoga o le suka ma le masani o se mea e suia ai amioga masani ma ituaiga olaga.

O le maʻi suka o se togafitiga e le togafitia o le tino o le endocrine, faʻatasi ai ma le tele o faʻafitauli faigata. Faatasi ai ma se suʻesuʻega le mautonu ma le le amanaiaina o togafitiga, o le faamaʻi e mafai ona faaitiitia ai le olaga o se tagata i le afa.

Totoina toto suka

O se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto ua avea o se faailoga mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. E le gata i lea, o lenei tulaga tutusa e tutusa mo tagata matutua ma tamaiti ma e le faalagolago i le itupa. O le faailo e le mausali, e mafai ona suia i le aso e faalagolago i le lagona faʻalagona, gaoioiga faʻaletino pe a uma ona 'ai.

O se auiliiliga o le kulukose ua faia i luga o se manava gaogao. E mafai ona e foai atu le toto mo le suʻega i le fale suesue poʻo le faʻaaogaina o le mita o le kulukose toto toto. I le tulaga o le auiliiliga o le auiliiliga o loʻo faaalia ai le sili atu o le maualuga o le glucose faatagaina, ae leai ni uiga iloga o le maʻisuka, o le ae faia le suʻega i nisi taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le puʻeina o le faʻamaʻi i se taimi vave o le atinaʻe, pe a fai e le mafai ona toe faʻagaoioia uma auala, ma puipuia ai le atinaʻe o se maʻi tuga.

Ina ia faʻamaonia e le au vaʻaia le tauto poʻo le vavaeeseina lenei suʻesuʻega, e fautuaina ia e maua se suʻega faʻapalepale faʻapitoa. O lenei ituaiga suʻesuʻega e faapitoa lava le talafeagai mo tagata gasegase pe a uma le 45 tausaga. O le a fesoasoani i le faʻailoaina o le faʻavaivaia o le kulukose e ala i siama o le tino ma suiga e pei o le faateleina o le anapogi toto toto. O le suʻega e faia i lalo:

  • Muamua, e tatau i le tagata gasegase ona foai le toto mo le suka i le taeao (i luga o se manava gaogao).
  • Ona inu ai lea o le 200 ml o le suavai lea e faʻamaʻi ai le glucose mama (75 g).
  • E tatau ona faia se iloiloga faifaipea pe a uma le 2 itula.

Ina ia sili atu le sao o le suʻesuʻega, e fautuaina le tagata maʻi e faʻataunuʻuina ni tulaga taua:

  1. O le taumafataga mulimuli e tatau ona leai muamua nai lo le 10 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling mo le auiliiliga.
  2. I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, e tatau ona vaʻavaʻai faʻamalositino ma taʻaloga.
  3. E tatau ona aloese mai mea faʻalavelave popole, aua le popole ma ia le popole.
  4. A o leʻi foaiina atu le toto, e le tatau ona suia lau masani masani.
  5. A uma ona suʻe le fofo i le kulūkose, e sili ona lelei le nofo i le fale ile nofofilemu mo le 2 itula ma le aofia ai gaioiga faaletino.

Afai o le fua o le sugar sugar e foliga mai e itiiti ifo i le 7 mmol / L, ma a maeʻa ona maua le kulūkose i le 7.8 - 11.1 mol / L, o le a faʻaalia ai le solia o le kulukose.

I le tulaga pe a fai o le auiliiliga mo le manava gaogao e faaalia mai i le 6.1 i le 7.0 mmol / L, ma a uma ona faia se tali lelei - e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L, latou te talanoa e uiga i faailoga o le vaivai o le sugar sugar. Ina ia faamanino le maʻi, o le a talosagaina le tagata maʻi e foai atu le toto mo le i ai o enzymes ma faia ai se ultrasound o le pancreas.

E tatau ona manatuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faateleina ona o le ogaoga o mafatiaga, ogaoga faʻamaʻi pipisi poʻo nisi tulaga (faʻataʻitaʻiga, maitaga) ma mulimuli ane toe foʻi atu i tulaga masani masani. O le mea moni, o lenei tulaga e le mafai ona taʻua o le masani, ae o le togafitiga, ae o le tagata maʻi e le tatau ona fefe. Afai e faʻamaonia solitulafono i se taimi vave, ona mulimuli lea i fautuaga uma a le fomaʻi ma fetuunai le ituaiga soifuaga ma meaʻai, o le toto maualuga o le suka e mafai ona faʻamautuina.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O mafuaʻaga autu e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia e pei ona taʻua i lalo:

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

  • Itū faʻatasi
  • Maʻi faʻasolosolo
  • O se meaai le lelei, faatasi ai ma se tupuaga o gaʻo kulū faigofie digestible,
  • Faʻatauga, mamafa,
  • Faʻailoga taua
  • Maʻi faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai pea le faʻateleina o le maualuga o le suka toto, lea e tumau umi ma e le afaina ai le tulaga o totoga ma totonu o le tino. Ae e ese mai i lenei faʻamaʻi, e tele tulaga faʻaleagaina e mafua ai le hyperglycemia. O mea masani ia:

    • Faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa (hormones ma a latou analogues, beta-blockers, ma isi mea),
    • pancreatitis (o se gaioiga o le inflammatory i le pancreas),
    • faiga leaga i le pancreas (kanesa),
    • hyperteriosis (faʻatupulaia le gaioiga o le thyroid gland),
    • faiga o le vevela i le pituitary gland,
    • ogaoga o le tino ma le mafaufau.

    E pei ona e iloa, o le toto sugar masani e tutusa lava mo alii ma tamaitai. Ae o mafuaʻaga e mafai ai e lenei tulaga ona atiae ona eseese mo sui o ituaiga eseese.

    Toto maualuga toto i tamaitai

    O tamaitai e sili atu le manaia, e tele lava ina latou faʻavaivai ma popole. E le gata i lea, o fafine e fiafia i laʻau suamalie ma mea faʻafiafia, o se punavai o le "malamalama" o gaʻo. O le taimi lava i le tino, latou te vave faateleina ai le toto suka, ma le tele o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau faʻaleagaina e taʻitaʻia ai i le faʻafitauli o le tino.

    O tamaitai e sili atu nai lo alii le maua o le mamafa ma le gaʻo, aemaise lava i le taimi o le moa. E le gata i lea, o tulaga o le hormonal, lea e iai suiga taua i le taimi o le maitaga, poʻo le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi, e taua tele. O le kulūkose o le toto e mafai ona aʻafia i le muaʻi o le maʻi o le matematika (PMS), o le gastrointestinal pathologies, o le thyroid coorders, o le ate the pathologies, the inflammatory diseases of the pancreas, grenades and pituitary glands. E masani ona matauina tamaitai i le 40 tausaga talu mai le masani luga. O le mea lea, e taua tele le siakiina o le maualuga o le kulukose o le toto e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga ma aʻafiaga e aʻafia ai.

    Toto maualuga toto i alii

    O le maualuga maualuga o le toto i le malosi malosi o feusuaiga e fesootaʻi ma se faaletonu o le pancreas ma e le faalagolago i le fesuiaiga i le tulaga o le hormonal, e pei o tamaitai. O se matafaioi taua e faia i le olaga ma le i ai o uiga leaga. O le Hyperglycemia e masani ona atiina ae i tua o se olaga le lelei, ulaula, ava malosi, o le tele o meaʻai ma meaʻai i le taumafataga.

    E masani lava, o faʻalavelave masani, faʻamalositino malosi, le faʻaaogaina le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa e faʻaosofia ai mea e mafua ai le faateleina o le suka i le tane. O isi mafuaʻaga o le hyperglycemia e aofia ai le faʻasalaga (lea e iloa ai le sili atu o le hormone tupu), faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

    O le atiina ae o togafitiga e mafai ona mafua ai le maʻi o Cushing (o le faateleina o le gland gland ma le pituitary gland), maʻi o le ate, pancreas, poʻo togafiti ogaoga o le vaega o meaʻai. O maualuga maualuga o le suka i tane e mafai ona taʻitaʻia ai le malosi, talu ai i lenei setete o loʻo tafe ma tafe le toto i le tino. E talitonuina o le manua o se tasi lea mafuaʻaga e mafua ai le hyperglycemia, talu ai o le gaʻo sili atu e sili ona teuina i totonu o le manava ma faʻapipiʻi ai le tino i gaʻo, pancreas ma le ate.

    I le maualuga o le toto suka, o siama e matauina suiga nei i le soifua manuia:

    o le mea muamua faʻalavelave mataʻutia o se malosi malosi pe a inu se tagata i le tele o vai, ae le mafai ona onā.

    O mafuaaga o se faʻapuʻupuʻu puupuu i le suka o le toto e mafai ona avea ma faoa faamaʻi, epilepsy, manua ogaoga o le faiʻai, mu, ogaoga tiga poʻo tuutuuga i faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻaogaina o le myocardial.

    Ae ui i lea, o le atinaʻe o le maʻisuka e le o faʻatasi ma faʻamatalaga uiga. I ia tulaga, e mafai e le tagata gasegase ona lagona le atoatoa lelei o le soifua maloloina mo se taimi umi, ae o loʻo amata ona maua i luga o lona tino le ituaiga o maʻisuka.

    O le maʻisuka Latent (latent) e masani lava ona iloa i taimi o suʻesuʻega masani. E mafai e tagata maʻi ona faitio i le faʻaitiitia o le vaʻaia, le faʻaletonu ma le vaivai, faʻaogaina o le mumusu ma le faʻagesegese o le faʻamalolo o manua, lea e aʻafia ai ma le faaleagaina o vaʻa laiti ma le le lelei o le tino. E mafai ona iloa le fomaʻi e le suʻega o le toleniga o le carbohydrate o loʻo faʻamatalaina i luga.

    Afai e te maitauina nisi o faailoga o loʻo i luga, e tatau ona e tuʻuina atu lou toto mo se auiliiliga i se taimi vave e mafai ai, talu ai ona o na faailoga e faʻaalia ai le faateleina o le suka o le toto. A maeʻa suʻega suʻega, o le a mafai e le fomaʻi ona faia le faʻamaonia saʻo ma faʻamatala atu i le tagata maʻi mea e tatau ona faia pe afai o le maualuga o le suka o le toto e faʻatasi ma se faʻafitauli i le soifua manuia atoa.

    Faʻafitauli o le Hyperglycemia

    Ina ia malamalama pe o le a le mea o loʻo fesoʻotaʻi i ai lenei poʻo lena mea, e tatau ai ona suʻeina le faiga o la latou atinaʻe.

    O le mea lea, o se galala malosi ma le susu malolo ona o le gafatia o le kulukose e tosina ai le vai ia te ia lava. O maualuga maualuga o le suka e mafua ai le faateleina o le urination, sweating ma le faamalolo. Ina ia faia mo le leiloa o le ola, ua faamalosia le tagata e inu atili le suavai. E le gata i lea, o le kullukose e fusifusia ai molioo vai, lea e mafua ai le faateleina o le toto. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le hyperglycemia.

    O le mamafa o le siama e matauina i le maʻisuka ituaiga 1, pe a le mafai e le tino ona tuusao le inisalini pe tuufaatasia foi i le le lava o mea. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu i totonu o siama, o lea latou te mafatia ai i le fiaai fiaai. O lenei tulaga e mafua ai le le lava o le fiaai ma le mamafa o le mamafa.

    O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai i le tulaga feteʻenaʻi, ma le vave faʻaopoopoga o pauna. I lenei tulaga, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae o le suauu o loʻo gafa ma le faʻaaogaina e le lelei lona galue. Glucose e ulu i totonu o sela, ae i se vaega itiiti, lea e le mafai ona tuʻuina atu le lelei o le gaʻo. E mafua ai ona maua le lipid metabolism ma le gaʻo.

    O le ulu, vaivai, vaivaiga o taunuuga tuusaʻo ia o le matelaina o le faiʻai, lea o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi. O le tino e tatau ona fetuunai i se isi auala o le gaosia o le malosi, o le faʻamaʻiina o lipids (gaʻo). Ae o lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto ma foliga mai o le manogi o le acetone i totonu o le ea.

    O le faaitiitia o le mafai gaogaiga e faʻamalolo ma toe faʻafouina e fesoʻotaʻi ma le fiaava malosi ma faʻavaivaia le puipuiga. Ma o le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto e avea ma se meaʻai lelei mo meaola faʻamaʻi ma e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma le faʻatonuina o le toto.

    O le a le mea e fai ma pe faʻapefea ona taulimaina le hyperglycemia?

    Afai a maeʻa le suʻega, o le faʻaauau pea o le toto suka e lamatia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, o le a amataina e le fomaʻi togafitiga faʻatasi ai ma se fuataga o fuataga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le kulūkose ma le tausisia o lenei tau i totonu o tapulaa masani. O le vave amataina togafitiga o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka. O le tagata gasegase e tatau ona mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi ma faʻatoʻa maeʻa tofiga uma. O le togafitiga o le Hyperglycemia e faʻaititia i le suia o le olaga, lea e aofia ai:

    • mulimuli i se taumafataga patino,
    • tuuese o masaniga leaga,
    • faateleina le faagaioiga faaletino,
    • fua mo le paʻu o le mamafa i le inosia,
    • siaki masani o le suka toto ma se mita o le kulukose toto.

    O le faavae o le togafitiga o meaai o se mea e maualalo i le gaosiga, e aofia ai polotini, fualaʻau ma fualaau faisua, ma le aloese mai le taumafataga o meaʻai e faʻateleina ai le suka.

    O le meaai sili ona lelei mo le hyperglycemia o le a faia taitoatasi e se tagata tausi fualaau oona o le a amanaia le matua ma le mamafa o le maʻi, o le i ai o maʻi faʻamaʻi ma le natura o galuega faʻaleafesa e aafia ai le malosi o le tino.

    O meaʻai paleni e fautuaina, o lona uiga, o meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti, e sili i itula tutusa. E tatau ona e 'ai soo, 5-6 taimi i le aso, ae faʻaitiiti laitiiti, aloese mai le taumafa.

    O fea oloa e tatau ona le aofia mai le lisi?

    Muamua lava, o meaʻai e faʻateleina ai le suka toto ma maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafai ona faʻaaogaina, e le aofia ai i le taumafataga. E aofia ai:

  • Sukalati, sipuni,
  • Jam
  • Bakery, mea faʻafiafia ma falaoamata,
  • Meainu suamalie suamalie,
  • Pasta
  • Faʻafefe o meaʻai, mayonnaise,
  • Meat, iʻa fagota, ulaula meaʻai, palu,
  • Fualaau suamalie maualuga (fig, vine),
  • Fualaau aina suamalie (vine, apricots mago, aso),
  • O le faʻaaogaina o soupusu suamalie, paluga suamalie, o meaʻai e faʻaititia i se mea maualalo.
  • O le "moli" o meaola gaʻo e vave faʻaleleia i le tino ma faʻateleina ai le kulūkose o le toto. O tagata faʻapitoa o le a filifilia se meaai e maualalo ai kalori ma fesoasoani e foafoa se lisi mo aso uma, lea e tatau ona avea ma faavae mo meaai lelei.

    Matou te fautuaina foi se togafitiga faafomaʻi fou ma sili ona lelei o le maʻisuka, o Diabenot.

    O a meaai e mafai ona aofia i totonu o le meaai?

    Faatasi ai ma le leai o ni tapulaa, e mafai ona e 'ai greens, fualaau faisua (kapisi, eggplant, zucchini, kukama fou, tamato). O loʻo i ai le fiva aoga, ma o meaʻai mai fualaau faisua e sili atu ona lemu ma e le mafai ona faʻatupulaʻia le maualuga o le suka. O le faʻaaogaina o fualaʻau pei o pateta, beets ma kāloti e tatau ona malilie i lau fomaʻi. Soa aoga e faʻaaogaina i le suauʻu manogi.

    O le meaai e tatau ona aofia ai gaʻo susu, mea taumafa oona (moa, fasi lapiti) ma iʻa, pata, fuamoa, ituaiga o fualaau 'aina ma fua. E mafai ona e inuina fualaau suamalie fou ua suamalie i le xylitol.

    O mea e gaosi ai falaoa, e tatau ona tuʻuina atu i le fatu atoa po o le falalatini. E mafai ona e faʻaaogaina se vaega itiiti o paʻepaʻe (sina mea e mamago) ma le falaoa. Cereals ma cereals mai ia i latou o le a aumaia ai faʻamanuiaga faaopoopo: o le saito, ose, buckwheat, o le karite pela. Ae e le manaʻomia le aofia ai o semolina ma le sukalaisa i le lisi.

    E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o laʻau suamalie ma mea faʻafiafia, ae o tagata faʻapitoa masani o le meli e mafai ona faʻatagaina i ni mea laiti (e sili atu ma le 1 lepu. Faalua i le aso). Meaʻai e sili atu le aua le faʻavela, ae i le uu, kuka poʻo le tao.

    Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi le tele o faafitauli. E le gata i lea, o fualaau faʻamalo ma le faʻaaogaina o teasal teas o le a fesoasoani e faʻaititia le suka toto. Lauti e sili ona aoga mai laulaau o le lilac, sage, blueberry, hibiscus.

    Faatinoga faaletino

    O le faamalositino i aso taitasi e le gata o le a lagolagoina i foliga lelei, ae fesoasoani foi i le taulimaina o le hyperglycemia. O se mea faʻapitoa faʻamalositino faʻapitoa o le puipuia lelei o le maʻisuka ituaiga 2, aua e fesoasoani i le faaleleia atili o le metabolism ma le lelei o le kulukose. Mo faʻamalositino masani, uumi vaʻa, aau, uila, vaʻalele ma vailaʻau vai, ma le fiafia mo le tenisi, golf, volipolo ma isi taʻaloga e atoatoa.

    O le sili ona mataalia ma gafatia le filifiliga o le taeao e tamoe i se auala sao ma savali. Tetee e faimalaga e ala i femalagaiga a le lautele poʻo i totonu o se taavale tumaoti, taumafai e alu e galue i vae, ma ave i luga o le fola ae le oi luga o le maualuga. O le a fesoasoani e le gata ina le toe maua ni pauna faaopoopo, ae o loʻo avea foi ma se puipuiga lelei o faʻamaʻi fatu cardiovascular. O le aso pe tusa o le 40-60 minute e tatau ona tuʻuina atu i le gaioiga faaletino, o lenei mea o le a aumaia ai le faʻamoemoega le mautinoa i lou tino ma fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani.

    Tulaga lautele

    Ole maualuga o le kulukose o le toto e le tutusa i le aso atoa. Toa maualuga i le afiafi, 1-2 itula pe a uma se taumafataga. Afai o lona maualuga e sili atu i le faailoga o le 3.5-5.5 mmol / l i luga o se manava gaogao po o le 7.5 mmol / l pe a uma ona 'ai, ua faateleina e le tagata le suka o le toto. O le a le uiga o lenei mea ma le ogaoga o le tulaga e mafai ona maua mai na o le fomaʻi.

    Mafuaaga mo le faateleina

    O le faateleina o le faʻaleagaina o le kulukose e fesoʻotaʻi ma le gaosiga o le inisalini. O ia lea e nafa ma le gaosia o suga ma a latou felauaiga agai i sela mo le liua i le malosi.

    E mafai ona iloa mea taua e faamatala ai pe aisea ua faateleina ai le suka:

    • afaina o pancreatic (pancreatitis, oncology),
    • pituitary tumo
    • hyperthyroidism
    • faʻalavelave masani,
    • ave fualaau
    • faʻaauau ona faʻaaogaina le ava malosi ma meainu suamalie,
    • gaosi meaai, aemaise lava suamalie ma mea e gaosi ai falaoa, meaai vave,
    • ulaula
    • ogaoga manuʻa
    • gasegase gasegase,
    • faʻamaʻi pipisi faʻaleagaina,
    • vaega taua.

    Taua: o mafuaʻaga mo le faateleina o le suka i le toto e mafai ona fesootaʻi ma le faʻaaogaina o fualaau oona, e aofia ai fualaau o le fanau mai. O le taamilosaga ma le maʻitaga e iai foi sona aafiaga.

    O nisi tagata e mafaufau pe aisea e ala ai le kulukose i le po ma le taeao. E mafua ona o le gaosia o hormones lea e faigata ai ona faia insulin. Mo le maʻisuka, o lenei mea matautia e sili ona matautia.

    Faailoga

    Ua lava le na o le iloa o le faafitauli, pe afai e te iloa o faailoga e iloa ai le toto maualuga. O faʻatusa i alii ma tamaitai e toetoe lava tutusa:

    • susu ma le fiainu,
    • tiga o le ulu
    • leai se malosi
    • polyuria
    • cardiac arrhythmia,
    • vevela ma le paʻu,
    • le manava manava le manava,
    • taʻavale
    • petent acetone mai le gutu,
    • faʻanoanoa vaaia
    • numera o vae
    • faʻaleagaina o le gafatia o le tino.

    Afai e te maitauina pe a ma le 3-4 togi, e tatau lava ona e alu i le falemaʻi e siaki le kulūkose i le tino.

    Suiga ile tino

    Talu ai o faʻafitauli faapitoa e mafua ai le maualuga o le toto, o faʻamaoniga i totonu o se tagata matua ei ai se faʻamatalaga. Glucose e tosina ai le vai, ma o le mea lea, faatasi ai ma lona soona tele, o le tino na maua ai le faʻalalauina, lea o loʻo faʻaalia i le suamalie, masi mucous membranes ma le fia inu pea. O le tele o le vai e le totogiina ai, ae na o le taʻitaʻia lava i le polyuria.

    Talu ai o le inisalini oi ai nei e leai se taimi e gaosia ai le kulukose, o loʻo i ai faailoga o le faateleina o le suka toto e pei o le vaivai ma le ulu. Ina ia totogiina le leai o le malosi, gaʻo ma gaʻo maso, o le mea lea e mafai ai e le tagata gasegase ona le maua le mamafa, ma o le gaosone metabolic products e mafua ai le manogi o le acetone.

    O le a aoga foi mo oe e iloa ai po o fea mea taumafa e maualalo ai le suka toto i luga o la tatou upega tafaʻilagi.

    Talu ai ona o le malosi o le matelaina, o le a le mafai e tino ona vave faʻafouina mea na afaina ai le tino, mai le mea e maua mai ai maʻi o le tino i le paʻu. E le gata i lea, o le maualuga o le toto suka e mafai ona faʻaseseina ai le tala o le tino o se tagata, ma mafua ai le le lelei o tamaitai ma faafitauli ma le malosi i alii.

    O isi taunuuga o le hyperglycemia o loʻo faʻaalia i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Afai o le maualuga o le kulukose e sili atu i le 11.5 mmol / L, e tupu ai se coma hyperglycemic, lea e mafai ona le mafai ona faʻafitia ma e oʻo atu ai i le maliu o le maʻi.

    Togafitiga ma le puipuiga

    Afai ei ai se tulaga e oso ai i le kulūkose, e talafeagai le faʻatau o le mita o le kulukose o le toto. Mo le maʻisuka, o lenei mea e tatau ona tatau.

    E tatau ona vave faʻatalanoa lau fomaʻi i se taimi vave e matauina ai le faateleina o le suka toto. O faʻamaʻi ma togafitiga e faʻamaonia e se tagata tomai faapitoa. E le gata i lea, o ia iloiloga e faia:

    • o le maualuga o le toto poʻo le suʻela suka,
    • Glucose toleni test,
    • suega o le toto hemoglobin glycated.

    O isi metotia mo le faʻaitiitia o faailoilo ua filifilia taitoatasi.

    Fesoasoani muamua ma togafitiga

    O tagata e maua i le maʻisuka e matua faigata i le olaga i aso faisoo. I soʻo se taimi, o kulūkose e mafai ona avea ma faitioga. I lenei tulaga, o le fesoasoani muamua e tatau ona aofia ai le faaitiitia o lona maualuga i lalo o le 11.5 mmol / l.

    O se tui faapitoa o le inisalini o le a fesoasoani vave e faʻaitiitia le toto suka. E le gata i lea, o le tagata gasegase e tatau ona tuʻuina atu i ai se vai tele. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le suavai e aunoa ma le kesi ma le faʻaopoopoga o suauu. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamaonia le paleni o le vai ma aveese toxins mai le tino.

    O tagata e maua i le hyperglycemia ua faʻamaonia fualaau oona e faʻaitiitia ai a latou toto suka. I le maʻisuka, o le inisalini tui e tatau. A aunoa ma se tui o le inisalini, e le mafai e le tino ona gaosia lelei le suka, ma e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se siama. Vitamini o loʻo faʻatulagaina foi e faʻamalosia ai se tino vaivai.

    O se mea e manaʻomia muamua o se meaʻai. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa ma le maualalo o le faasinomaga igoa.

    Taua: e taua le mafaufau o le metotia o sauniuniga ma le tuufaatasiga o oloa eseese e mafai foi ona suia le faʻasologa igoa.

    Mai le taumafa e tatau ona e vavaeese meaʻai e matua faateleina ai le suka toto. O le a le faʻatupulaia o le kulukose:

    • suka ma suamalie,
    • sipuni
    • falaoamata oloa, aemaise pala,
    • fulufulu
    • piko ma pi,
    • gaʻo gaʻo ma gaʻo,
    • ulaula meaʻai ma sausage,
    • araisa
    • pateta
    • 'oa suamalie
    • oloa faʻapipiʻi
    • meaʻai vave
    • suamalie suamalie ma fufulu suamalie.

    Fausia se lisi o aso nei o oloa nei:

    • lanu meamata
    • susu le gaʻo
    • fuamoa i le faʻamautuina,
    • moa
    • ate
    • iʻa ma iʻa,
    • pi
    • lentils
    • buckwheat
    • salata ma le meaʻai,
    • musika
    • fualaau faisua
    • fualaau suamalie
    • fualaau aina i le faʻaleleia, sei vagana ai mai ma vine.

    Talu ai e faigata ona vave faʻaitiitia le toto suka e aunoa ma fualaau faasaina, e tatau ona i ai se taumafataga mo le itiiti ifo i le masina. I le lumanaʻi, e manaʻomia lou puipuia oe lava mai mea leaga ma pulea le maualuga ole kulukose.

    Fofo faʻapitoa

    I faʻamaʻi vailaʻau, e tele foʻi auala e faʻaititia ai le suka toto. O le tele lava o suʻega e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o togalaau. O nisi laau toto e mafai ona faaosofia ai le gaosiga o le inisalini ma aveese le kulukose, ma e iai foi se aʻafiaga i le tino. E mafai ona e faʻatauina se totogi talitutusa i soʻo se fale talavai pe saunia oe lava.

    O le a le faʻaitiitia ai le suka o le toto:

    • lanu
    • laʻau aʻa
    • oona
    • vevela
    • fulino
    • lemoni
    • araisa araisa
    • saito
    • flax
    • bean pods
    • lilac.

    O teuteuga e onā i vasega o le 2-4 vaiaso faʻapitoa pe faʻaaogaina i ni laʻititi, e fai ma faʻasologa mo le hyperglycemia. Talu ai ona e le aoga le togafitia o le maualuga maualuga o le suka i le fale, e tatau ona e tuufaatasia faatasi ma togafitiga ua faatonuina e lau fomaʻi.

    Le matafaioi o le gaioiga faaletino

    Faʻateleina le faʻavaveina o faiga faʻasolosolo i totonu o le tino ma faʻamalosia ai le gaosia o le gaosiga o le suka. I le faʻaitiitia o le glucose, e fautuaina e fai galuega i le taeao i aso uma. O le taamilosaga, taʻavale, yoga, sisi, savali i le Nordic, ma isi mea faapena o le a fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le suka.

    SAUNOAGA SUGARTAGATA TALIRESULT
    5.1 mmol / lTamoe mo le 30 minuteHypoglycemia
    6.2 mmol / lVasega mo le 40 minuteO le hypoglycemia poo le suka o le a pa'ū i le 4.2 mmol / L, ae o le hypoglycemia o le a le tupu
    8.0 mmol / LSavaliga i le taimi i se taimi malieSuga 5.6 mmol / L. ioe. masani
    14.0 mmol / LLua itula o galuega i le atunuuSugar 7-8 mmol / L. ioe. pa'ū
    17.5 mmol / lTolu itula o le faaseeO le suka o le a pa'ū i le 12-13 mmol / L, poʻo le tulaʻi i le 20 mmal / l, i le mataupu mulimuli, e mafai ona foliga mai le acetone

    Laulau: O le aafiaga o le gaioiga faaletino ile maualuga o suka

    O meaʻai ma meaʻai talafeagai e le na o metotia o togafitiga o le hyperglycemia, ae o se puipuiga sili foi, e le gata i lenei faafitauli, ae faapea foi i le tele o isi faamaʻi.

    • Mafuaaga ma faailoga • Meaʻai mo le suka maualuga

    • Suʻega • Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa

    • Faʻapefea ona maualalo le suka • Faʻailoga ma le maualuga o le suka

    O se tulaga e mafua ai le maualuga o le suka toto ua taua o le hyperglycemia. O fua masani o kulukose e tatau ona 3.3-5.5 mmol / L, faʻalagolago i le metotia o le fuafuaina.

    O le suāuʻu o se mea taua taua ole soifua maloloina (faʻamaoniga o le lotoifale o le tino, faʻavae tino masani o le physiological e tupu ile tino, gaʻo), lea e mafai ona suia mo le tele o mafuaʻaga, e mafua ai foliga o le maualuga maualuga.

    Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

    Faʻatatau mo le faateleina o le kulukoseFaʻailoga mo se faʻagasologa lē tumau o le suka
    1. Tulaga faigata
    2. Gestation
    3. Ave faʻamalosi
    4. O le maʻisuka maʻi pipisi
    5. O le faʻaaogaina o le tele o mea e mafai ona faʻaaogaina faʻamalosi,
    6. O nisi faʻamaʻi pipisi.
    1. Faʻaleagaina faʻasoesa
    2. Suafa, ogaoga tiga,
    3. Faʻaleagaina o le myocardial,
    4. Faʻafitauli ogaoga angina.

    Faailoga o le atinae o le atinae

    Ina ia malamalama mo mafuaʻaga e aliali mai ai se uiga patino, e tatau ona e iloa auala e faʻaleleia ai lona atinaʻe:

    • Polydipsia (o le fia inu pea) ua faia ona o le mea moni o le suka e tosina ai le vai, ae o loo i ai se excretion faateleina o le vai mai le tino. Ina ia faia mea mo mea e leiloa, o le tino e "talosaga" atili ma sili atu le malosi mai fafo,
    • E vave fesoʻotaʻi le urination faʻatasi ma le mea moni e faapea, o se vai mole mole e fusifusia i se kulūkose molecule, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le excretion o le vai mai le tino e faʻaaoga ai masini vili o gaʻo,
    • O le mamafa o le paʻu e tele lava ina matauina i le maʻisuka ituaiga 1 ona o le mea moni e le mafai e le pancreas ona maua lona lava inisalini, ae le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o potu ma masini. O le tino e masani ona ia fia taumafa. I le ituaiga 2, o le faateleina o le mamafa o le tino o loʻo mataʻituina, ae peitaʻi e tusa ai ma le pito i tua o le oona, e le mafai e le kulukose ona faʻafesoʻotaʻi le tisipese, talu ai e le lelei le faʻatinoga o le initaneti,
    • O le tiga i le ulu, o le moe, o vaivaiga e fesootaʻi ma le matelaina o le faiʻai, talu ai o le kulukoseseo o le punavai autu o le malosi mo le ogatotonu o le tino (CNS),
    • O le faʻamaloloina o faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o le kulukose, talu ai o le suka o se nofoaga lelei e faʻaleleia ai mo le faʻalauteleina o microflora (bacteria, viruses). Mo le atoatoaga o le galueaina o sela o le paʻepaʻe, e manaʻomia foi le kulukose, lea e le lava. O le mea lea, o le toto puipui e le mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi,
    • O le manogi o le acetone e aliali mai ona o le faʻamaʻiina o lipids (gaʻo), o se faʻaopoopoga i le maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto.

    Faʻailoga

    I le hyperglycemia, e tatau i le tagata maʻi ona maua se suʻega o le faapalepale kullusese e faʻatuina ai se faʻamaoniga saʻo. O le suʻega e faia faʻatasi ma le auai o le kulukose i lona tino mama (75 g.). I le taeao, i luga o se manava gaogao, e tuʻuina atu e se tagata le toto i le suka suka, ona ia inu lea i se kulūkose, pe a uma le 2 itula e toe avatu le toto.

    Ina ia mafai ona faatuatuaina le iuga, e tatau ona tausisia tulafono nei:

    • I le afiafi o le auiliiliga, faamalositino, faamalositino mamafa,
    • O le meaai mulimuli e tatau ona le silia ma le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega,
    • Aʻo leʻi faia se auʻiliʻiliga, e tatau ona e tausisia se masani masani,
    • A o leʻi pasia le suʻega, e tatau ona e moe lelei,
    • E fautuaina e aloese mai le atuatuvale, faʻafefe o lagona,
    • Aua le popole i le auiliiliga, e tatau ona e toʻafilemu,
    • A maeʻa ona faʻaaogaina le kulūkose, e fautuaina e aua e te ui.

    O le maʻisuka e maua pe afai o le suka e maualuga atu i luga o le 7.0 mmol / L i luga o se manava gaogao, ma a uma ona faia le fofo pe a uma le 2 itula - 11.1 mmol / L ma luga.

    E le gata i lea, o se suʻega mo le hemoglobin glycated, o le togafitiga e iloiloina pe afai o le faailoga e maualuga atu i le 6%. E le gata i lea, o le suʻega e faia i le maualuga o le amylin, lea e taofia ai le vave faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto pe a uma ona 'ai meaai (mo tagata e maua i le maʻisuka o le a maualalo le faʻalauiloa), mea faʻafiafia (faaosofiaina o le inisalini), glucagon (faʻaosofia le gaosia o le suka).

    E faʻapefea ona faʻaititia le toto suka

    Ina ia maua se faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga na mafua ai ona faateleina. I le maʻisuka lona lua, e mafai ona faʻaaoga se tasi o auala e tolu:

    1. Aveese le neoplasm,
    2. Taofi le faaaogaina o fualaau faasaina lea e faateleina ai le suka,
    3. Faʻaoʻo lau thytotoxicosis ma isi faʻamaʻi.

    Afai e le mafai ona aveese le mafuaʻaga na mafua ai le faateleina o le kulukose, poʻo le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 maʻisuka na amataina i le taimi muamua, e faʻamaonia le togafitiga. Mo nei faʻamoemoe e faʻaaogaina le faʻaofiina o le inisalini (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le suka-lowering tablets (ituaiga 2 maʻisuka). Afai ei ai se maʻisuka ile maʻisuka, ona mafai lea ona faʻaitiitia le gasegase maualuga i le tasi meaai.

    Mo tagata maʻi taʻitasi, o le suʻega o le suka e filifilia faʻapitoa i le tagata lava ia ma e na o se tagata tomai faapitoa, ae o loʻo i ai ni fuataga talafeagai mo togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka:

    • Faʻaaloalo i se taumafa maualalo-kalori, tulaga o galuega ma le malologa,
    • Faataunuuina o fautuaga uma a le fomaʻi,
    • Le siakiina lelei o le kulukose o le toto.

    Maua maualuga taumafa

    Faatasi ai ma le hyperglycemia, e tatau ona totogia faapitoa le tausiga o lau meaai, o meaai faapitoa ua atiina ae, o le autu autu o le faaitiitia o le taumafaina o mea inu (vave) gaʻo.

    Afai o le tagata e mamafa tele, o meaai paleni e tatau ona maualalo-kalori, aofia ai mea aoga uma, vitamini. O aso uma lava, e tatau i se tagata ona 'ai gaʻo, carbohydrates, proteins. I lenei tulaga, e tatau ona faʻagesegese lemu o gaʻo ma maua mai ai ni faʻamanuiaga. O se faailoga o se ituaiga aoga o le carbohydrate o lona tulaga maualalo lea ile laulau o le index glycemic index (GI).

    E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti e oo i le 6 taimi i le aso, malologa i le va o taumafataga e le tatau ona silia ma le 3 itula. O le tele o calories e faʻaaogaina o le a faʻalagolago lava i matai physiological (mamafa, itupa) ma le gaioiga faaletino a se tagata.

    Suauu toto e faaitiitia ai meaai:

    • Buckwheat - o loʻo i ai le tele o minerale (iron, rutin), vitamini (B6), fuatini fualaau. Buckwheat porridge e aofia ai sina vaega tele o mea inu, ona o lenei mea, e le gata o le suka, ae o le mamafa o le tagata maʻi e masani ona faʻatulaga. O le fualaʻau fualaau aina e vave ona faʻaaogaina ma mo se taimi umi e alu ai se lagona o le maelega. Mea inu Buckwheat aveesea toxins, faʻaitiitia le "leaga" cholesterol, faamama toto, ate,
    • O le falaoamata Buckwheat ma le yogurt o se auala mautinoa e faʻaititia ai le suka i fuainumera masani. Mo le kuka, e te manaʻomia le 1 tbsp. sipuni o le falaoamata tao (grind grits in a coffee grinder) sasaa 200 ml o yogurt poʻo kefir. Tuu le paluga i le po, e tatau ona e 'ai i luga o se manava gaogao i le itula ao lei faia ni taumafataga mo le 7 aso,
    • Citrus ma fualaau suamalie (lemoni, moli, vine) faʻamaonia le kulukose toto,
    • Fualaau faisua (Ierusalema atisitoke), otaota, mea manogi (aniani, kilisi, meaʻai). Berries (aronia, blueberries, lingonberries). Legumes (lentils, pi).

    Aisea e tupu ai le hyperglycemia?

    O mafuaʻaga o le maualuga o le suka i alii ma tamaitai e le eseese. O le tele oi latou e fesoʻotai ma faʻafitauli o le endocrine polokalama. O le maʻi suka o le mafuaaga taatele lea e tulaʻi ai le suka toto. E osofaia e le tagata le kulūkose ona o le le lava o le inisalini, pe ona e le mafai ona ia faia lana galuega.

    E tusa ma le 5 pasene o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka e iai le maʻisuka ituaiga 1, lea e atiae ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini pancreatic. I isi gasegase, o le inisalini e gaosia i le tele o mea, ae le faʻaaogaina "mo lona faʻamoemoega" ma e le faʻaaogaina le kulukose i totonu o siama, o le mafuaaga latou te masani ai ona leai se malosi.

    Ae peitai, o le maualuga o le toto suka e mafai ona atiae mo isi mafuaaga. O mea masani ia:

    • Pancreatitis (mumu o le pancreas).
    • Pancreatic cancer.
    • Faateleina le gaioiga o gaioiga, poʻo le hyperthyroidism.
    • Faateleina le maualuga o cortisol i le toto.
    • Pituitary tumutumu.
    • Faʻalavelave faigata.
    • O manuʻa tuga e mafai ona tupu i nisi taimi i le faateleina o le kulukose toto.
    • Le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi (mo se faʻataʻitaʻiga, Prednisolone ma ona analogues, sauniuniga o le estrog, beta-blockers, ma isi).
    • Aveina o faʻamatalaga tautala tautala i fafine.

    O taunuuga o le hyperglycemia

    O le maualuga o le suka o le toto e lamatia mo le tino ona o ona faafitauli. O aʻafiaga o le hyperglycemia atonu e le mafai ona faʻafitia.

    O se tasi o faafitauli matautia o le maualuga maualuga o le suka o le hyperglycemic coma. O le matautia o lona tupuga e faateleina pe a sili atu le suka o le toto i le 11.5 mmol i le lita. Ona o le le lava o le malosi i totonu o siama, ua amata ai le gaosia o gaʻo ma protein. O mea oona o loʻo faia i le taimi o lenei mea oona, mafua ai ni faʻafitauli matautia.

    O le Hyperglycemia e amata i le tulaga ua taʻua o le precoma state. O ona uiga faʻaalia o:

    • malogogo, fiainu,
    • faateleina le urination
    • sasaʻa, aemaise lava i le itutino o le tane ma le fafine,
    • tiga o le ulu.

    Faʻasagaga o le faʻalauteleina o le tino o ketones, leu, vomiting e tupu (e le aumaia le toomaga). O le mafaufau e le mautonu ma iu ai ina leiloloa. E le gata i lea, o isi faailoga e matauina:

    • vevela paʻu
    • e malulu i le paʻi
    • manava manava
    • manogi manogi o le acetone i luga o le ea.

    Afai e le togafitia le faʻamaʻi, o le oti e mafua mai suiga e le mafai ona suia.

    Le matafaioi o le kulukose i le tino

    Glucose, poʻo le suka, o le punavai autu o le malosi lea e faʻaaogaina e totoga uma ma tino o le tino. E manaʻomia e kulupu taitasi ia lava le kulukose ina ia mautinoa ai le ola masani.

    E ui lava i le faigofie faigofie, o lenei vailaʻau e taua tele i le metabolism. Mo nisi o siama, o le kulukose o le pau lea o punavai o le malosi. E aofia ai:

    1. Cell ole tino,
    2. Igonikalamisi (vaega o le muso o le fatu),
    3. Laʻau toto mumu, poʻo toto mumu mumu.

    Faatasi ai ma le tele o suka mai le pancreas, ua faʻasaʻo ai se hormone faapitoa - inisalini. O ia e nafa ma le faʻatonutonuina o le tafe o le kulukose mai le toto i totonu o le tino. I lona le atoatoa, o le maualuga o le suka e tulai mai - hyperglycemia.

    Fuainumera faʻamaonia

    O le suka o le toto e tofotofoina e faʻaaogaina ai se suʻesuʻega faapitoa o fale suesue. O le tagata maʻi e tatau ona sauniuni ma le faaeteete mo le suʻesuʻega. E taua le sau e foaʻi toto i luga o se manava gaogao, o lona uiga, 'aua le' ai se mea i le taeao. Afai e te 'ai i luma o le suʻega, aemaise lava mea taumafa e maualuga i gaʻo, o lou suka toto e ono tulaʻi mai.

    O se faiga masani lenei o le tino, lea e aliali mai ona o le mea moni e leʻi i ai se taimi e tufatufa atu ai le kulūkose i totonu o fusi o le tino ma faʻaliolio i totonu o le toto. Ae peitai, ao faagasolo le faagasologa, o le maualuga o le kulukose o le a foliga maualuga, lea e faauigaina e fomaʻi o se taunuuga lelei sese. O le mea lea, e taua le mulimuli i tulafono o sauniuniga mo le suʻega.

    Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai le tamatamailima. O le maualuga masani o le suka o le toto e masani lava ona sau mai le 3.3 mmol i le lita i le 5.5 mmol i le lita. O le a lava le kulukose o le a avea ma masani mo tamaitai, talu ai o lenei faailoga, e le pei o le tele o isi, e leai ni eseesega o alii.

    E toʻatele tagata e talitonu e tatau i tagata ona maualuga le maualuga o le suka, ae o se mea sese. Masalo o na manatu e fesoʻotaʻi ma le mea moni e sili atu ona le amanaʻia e tagata lo latou soifua maloloina ma e sili atu ona aʻafia i masaniga leaga, ma o se taunuuga o nei mea maualuga o maualuga o le suka e sili ona taatele. Peitai, o lenei tulaga e le mafai ona taʻua o le masani.

    O le taua tele o le suʻesuʻega, e atagia ai le malosi o mea e maua ai le suka e fesoʻotai ma mea taumafa. E masani lava, a maeʻa ona 'ai, toto maualuga le kulukose. O le faailo e faʻaitiitia i se isi itu pe a uma le 2 itula. Afai e le itiiti ifo nai lo le 7.8 mmol i le lita, ona mafai lea ona manatu le glucose metabolism e masani ai. Afai e tumau pea le maualuga o le suka i se taimi umi, atonu o le faailoga muamua lea o le atinaʻe o maʻi - maʻi suka.

    O a faʻafitauli ua faʻapupulaina le suka i le toto?

    O le faateleina o le kulūkose i totonu o se tamaloa e masani ona fesootaʻi ma se togafitiga pei o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tupu mai i le mea moni e faapea, o le gaosia o hormones e faʻatonutonu ai le metabolism o suga i totonu o le tino ua faʻalavelaveina i totonu o le paʻu. E aofia ai le glucagon ma le insulin.

    O le maʻi suka e tupu pe a faʻamaʻapeʻa le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata. O lenei hormone e nafa ma le gaioiga o le kulukose mai le toto i totonu o le tino. Afai e le lava, ona tumau ai lea o le suka i totonu o le toto, lea e fuafuaina i le taimi o le auiliiliga.

    O le maʻi suka o se faʻafitauli matuia faʻapitoa. O le maualuga o le kulukose o se mea e afaina ai vaa o loʻo i totonu o totoga uma. O le ogaoga o le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se maʻi suka i le tagata maʻi - faʻalavelave matuia o le mafaufau. O lenei tulaga e lamatia ai le ola o le maʻi. O le mea lea, o le faʻamaoniga o taimi o le maʻisuka ma le tausisia lelei o fautuaga a le fomaʻi i togafitiga e taua tele.

    Ae peitai, e le gata o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto i totonu o alii. O lenei faailoga o se uiga foi lea o isi faʻamaʻi, lea e aofia ai:

    1. O le acromegaly o se togafitiga o le pituitary gland, lea e tele ai le hormone o le tuputupu aʻe (hormone tupu) e faʻalilolilo, lea e aʻafia ai le tino o se tagata matua,
    2. Cushing's syndrome o se faʻamaʻi e tupu ona o se faʻamaʻi i totonu o le eleele, ma o le mea lea e amata ai ona gaosia tino o nei totoga gamoni glucocorticosteroid,
    3. O maʻi faʻaleagaga o ni faʻamaʻi tuga e pei o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

    E le gata i lea, o maualuga maualuga o le suka e mafai ona fesootaʻi ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. Afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina fualaau faʻasaina e aunoa ma le mulimuli i faatonuga, e mafai ona oʻo atu ai i le tele o solitulafono matuia, e aofia ai le faateleina o le kulukose toto.

    Le taua o le auiliiliga mo alii

    O nei faʻamaʻi uma o uiga ia o alii ma tamaitai. Ae ui i lea, o le maualuga o le kulukosese maualuga e sili atu ona lamatia mo alii, talu ai o lenei faailoga e mafai ona afaina ai o latou ola feusuaiga. O le siʻitia o maualuga o le suka e fesootaʻi ma le maʻisuka ei ai sona aʻafiaga i le malosi. O tamai toto toto i totonu o le gasegase ua faaleagaina, o se taunuuga lea e tupu ai le faaleagaina o feusuaiga.

    E le gata i lea, o le faateleina o le kulukosese e aafia ai le gaosia o le tino "male" hormone - testosterone. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e maua mai i le tele o mea, lea e mafua ai ona solia le ola feusuai.

    O le mea lea, mo alii, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se iloiloga taua mo faʻamaʻi eseese, aemaise lava o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e aunoa ma se togafitiga talafeagai e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga, e mafai ona mafua ai se maʻi o le maʻisuka - o se tulaga ogaoga lea e afaina ai totoga uma ma tino o le tino. O le mea lea, afai e maua se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e fautuaina se tagata e faia se taimi atofaina ma se fomaʻi e suʻe atoa le suʻega.

    O le a le eseesega i le va o le toto sugar i totonu o tane?

    O se suālaʻau e taua tele le ave i le taeao i luga o se manava gaogao. O mea masani masani o le 3, 3 i le 5, 5 mmol / l. O le taimi e fuaina ai le toto i luga o se manava gaogao o lenei masani e tutusa mo tagata uma, e aveesea mai le tamatamailima. I mataupu pe a faʻaaogaina le plasma toto mo le auiliiliga, o le masani i totonu o se tamaloa e mafai ona aofia i le 4, 22 i le 6, 11 mmol / L.

    E mafai ona suia le suauu pe afai e 'ai e se tagata meaʻai faʻamaʻi ma taʻitaʻia se olaga le lelei - e iai meaʻai ma mea manogi, ulaula, ave le ava malosi, i taimi uma i lalo o le aʻafiaga o le atuatuvale, e malosi malosi lona tino. E i ai se talitonuga sese e tatau i tagata ona maualuga le maualuga o le suka. E le saʻo lenei mea. O se tino ola maloloina e afaina i masaniga leaga uma ma le popolega, o le mea lea, pe a lelei mea uma, e tatau i le auiliiliga ona faʻaalia le masani, ae le sili atu. I le taimi lava e tasi, o le itupa e le o se matafaioi.

    Seʻi vagana lava o le toto mai tagata e leʻi aveina i se manava gaogao, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le faateleina o le suka o le toto. O tane e sili atu ona aafia i masaniga leaga ma e eseese i tulaga faigata, o tamaitai e pei o le 'aina o le sipuni, aua o le tino e tatau ona taulimaina nei mea uma, o le eseesega o le hormonal e leai sona sao i lenei tulaga.

    E taua tele le faʻalogo pe a maeʻa ona 'ai le kulukose e mafai ona oso i se tulaga ese, pe a mavae le 2 itula e pau i le 7.8 mmol / L. Afai e sili atu lenei fuainumera, e tatau ona e toe suʻe le suʻega o le toto i le aso e sosoo ai. I tulaga o mea e le masani ai, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

    O le a se mea e mafua ai le faateleina o le suka i le tane?

    Afai e sili atu le masani ole kulukose o le toto, o lona uiga o le pancreas e le o atoatoa le gaosia o le insulin ma le glucagon. E le faʻaaoga e le tino le kulukose. Ona faʻalavelaveina ai lea o gaioiga faʻasolosolo, lea e mafua ai le toilalo o hormonal, o aʻafiaga uma e mafai ona aʻafia, ona e tuusaʻo tonu lava i vaʻa toto, lea e mafai ona avea muamua ma mea e faʻaumatia.

    Ona o lenei, o le maʻisuka e mafai ona tupu. Afai o le pancreas e le maua ai le insulin, ona maua lea e le tagata le maʻisuka ituaiga 1. I mataupu pe a faʻaauau pea le gaosiga o lona gaosiga, ae le mafai ona tali mai sela i lona i ai, o le maʻisuka isi ituaiga insulin o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o lenei mea.

    O le a se mea e mafai ona faʻaititia ai le suka o le toto?

    E le gata e taua le mataʻituina o le maualuga o le suka o le toto i totonu o se tamaloa, ae ia faʻaitiitia foi, o le pito maualalo o faʻataʻitaʻiga e le tatau foi ona vavae ese mai le masani. I tulaga o le vavae ese mai le masani i le itu o le faaitiitia, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le hypoglycemia, ae le o atoatoa lelei le gaʻo i le glucose, e mafai ona aafia ai le manuia o le tamaloa.

    O a faailoga e faʻaalia ai se faʻaitiitia o le suka o le toto?

    1. O se ulu tiga tele e tupu.

    2. O le fatu e alu aʻe.

    3. Ua vaivai le tagata.

    4. Ua le mautonu lona mafaufau.

    5. Ua i ai le tele o le sulu.

    6. E mafai ona faʻamalosia se tagata.

    7. O le tupu mai o le faoa faamalosi.

    Aisea ua lamatia ai lenei tulaga? O lena mea e mafai ona taitai atu ai i se pa. O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e mafai ona aʻafia e i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le mafuaʻaga autu o se faʻalavelave maualuga o le inisalini po o fualaau oona. E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafua ai le sauaina o le ava malosi. O a fua puipui e puipuia ai le hypoglycemia? O se taumafa atoatoa ma paleni, e le aofia ai lauti, ava malosi, kofe, meaʻai ma gaʻo mai au mea taumafa. Tetee i se amioga leaga - ulaula.

    Isi mafuaaga o le maualuga o le suka i le tane

    1. E mafua mai i le gasegase, pe a tele le homone tuputupu aʻe.

    2.Faʻatasi ai ma le le pulea o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa.

    3. Ma le maʻi o Cushing.

    4. I mataupu o le osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale.

    5. Afai o le maualuga o le suka o le toto o le toto e pa'ū i le 2, 9 mmol / L, ma o loʻo i ai faʻamaoniga o le hypoglycemia, o loʻo faʻapea mai o le tagata e atiae le inisalini - o se maʻi e maua ai le inisalini.

    Tuua Lau Faamatalaga