Genetics o le maʻisuka ituaiga 1

O se tasi o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o se gasegase o genes i le maʻisuka. E le gata i lea, o loʻo i ai le tele o mea faʻalavelave e faʻateleina ai le lamatiaga o lona faʻaaliga.

I aso nei, o le maʻi suka o se faʻasologa lea e le mafai ona togafitia atoatoa.

O le mea lea, o se tagata maʻi e iai se faʻamautinoaga e tatau ona mulimulitai i fautuaga ma taʻiala a fomai i le olaga atoa, talu ai e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻi.

O le a le faʻamaʻi?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e tupu ona o se faʻafitauli o le tino o le endocrine. I le taimi o lona atinaʻega, o le soliga o faiga faʻava-o-tino i le tino e tupu.

O le le lava o le gaosiga o le hormone inisalini poʻo lona teena e suka o le tino e taʻitaʻi atu ai i se faʻaopoopoga tele o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻafitauli i le galuega o le suavai, o loʻo faʻamamaina le fia inu.

I le taimi nei, e lua ituaiga autu o togafitiga faʻapitoa:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka. E atiina ae o se taunuuga o le le gaosia (poʻo le gaosia i le le lava o mea) inisalini e le pancreas. O lenei ituaiga o togafitiga e manatu o le insulin-faalagolago. O tagata ei ai lenei ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago i le faifaipea o le inosia o le hormone io latou olaga atoa.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka-tutoʻatasi tutoʻatasi o togafitiga. E tulaʻi mai o se taunuuga o le mea moni e faapea ua le toe iloa e sela o le tino le inisalini na gaosia e le pancreas. O le mea lea, o loʻo i ai le faʻapupulaina faifaipea o le kulukose i totonu o le toto.

I le tele o mataupu e le masani ai, e mafai e fomaʻi ona suʻeina se isi ituaiga o togafitiga, o le maʻisuka faʻamaʻi.

Faʻalagolago i foliga o togafitiga, o mafuaʻaga o lona atinaʻe e ono fesuisuiaʻi. I lenei tulaga, ei ai pea mea e faʻalauteleina ai lenei faʻamaʻi.

O le natura natura o le maʻisuka ma lona gaosiga o le genetic e faia ai se matafaioi taua.

O le faatosinaga o le vaega na mafua mai i le faʻaalia o togafitiga

E mafai ona tupu se maʻisuka i le maʻisuka pe a fai o loʻo i ai se vaega o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le faʻaalia o le faʻamaʻi e taua tele.

O genetics o le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona sau mai matua uma. Fuainumera Faamauina o le malosi mo se foliga o le insulin-o le maʻi mai le tina na o le tusa ma le tolu pasene o fanau na fananau mai. I le taimi lava e tasi, mai le itu o le tama, o le faʻateleina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaititia ma e oʻo atu i le sefulu pasene. E tupu mai e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi i le vaega o matua uma. I lenei tulaga, o le tamaititi o loʻo iai le faʻalavelave maualuga mo le maʻisuka ituaiga 1, lea e oʻo atu i le 70 pasene.

O se ituaiga insulin-tutoʻatasi o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e se maualuga maualuga o aʻafiaga o le vaega faʻavae. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai i le tagata se vailaau faʻasolo i le maʻisuka. E tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, o le aʻafiaga o le gaʻo o le maʻisuka o le a faʻaalia i totonu o se tamaititi, pe afai o se tasi o matua o se taʻavale maʻi, e tusa ma le 80%. I le taimi lava e tasi, o le faʻateleina o le maʻisuka ituaiga e 2 e faʻatupulaia i le toeitiiti tasi le selau pasene pe afai o le faʻamaʻi e aʻafia uma ai le tina ma le tamā.

I le i ai o le maʻisuka i se tasi o matua, e tatau ona tuuina atu faapitoa faapitoa le maʻisuka pe a fuafuaina le tulaga faatina.

O le mea lea, o le togafitiga o galu e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le tele o aʻafiaga mo tamaiti o loʻo i ai le matua o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2. E oʻo mai i le taimi nei, e leai se auala e mafai ona maua ai le togafitiga o le faʻasologa o mea.

I lenei tulaga, e mafai ona e tausisi i tulaga faapitoa ma fautuaga faafomaʻi o le a faaitiitia ai le lamatiaga pe afai e iai lona predisposition i le maʻisuka.

O a isi mea aʻafiaga e iai?

O mafuaʻaga ogaoga e mafai foi ona fuafua i le faʻaalia o le maʻisuka.

E tatau ona manatuaina i le i ai o se mea na mafua mai, o le maualuga o le maʻisuka e tele taimi e tupu ai.

O le mea sili ona taua o le mafuaaga lona lua o le atinaʻeina o togafitiga, aemaise le maʻisuka ituaiga 2. E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete lau mamafa mo na vaega o tagata o loʻo i ai le maualuga o le tino gaʻo i totonu o le puimanava ma le manava. I lenei tulaga, e tatau ona faʻaauau le puleaina lelei o taumafa i aso uma ma faʻaitiitia le mamafa i tulaga masani.

O mea autu e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faapenei:

  1. O le mamafa ma le gaʻo.
  2. Faʻafitauli matuia ma lagona le lelei.
  3. Tausia o se olaga le lelei, leai se gaioiga faaletino.
  4. O faʻamaʻi faʻasalalau na muamua atu i le natura.
  5. O le faʻaalia o le maualuga o le toto maualuga, lea e faʻaalia ai le atherosclerosis ia lava, talu ai e le mafai e vaa aʻafia ona tuʻuina atu totoga uma i le toto masani, o le pancreas, i lenei tulaga, e sili ona mafatia, e mafua ai le maʻisuka.
  6. Aumai ni vaega o fualaau faasaina. O nisi tulaga lamatia o fualaau faasaina mai le vaega o thiazides, o ituaiga o hormones ma diuretics, fualaau faasaina. O le mea lea, e matua taua tele le aua le mafaufau ia te oe lava ma ave fualaau faasaina e pei ona faatonuina e se fomaʻi. A leai, e foliga mai o le tagata maʻi e togafitia se maʻi se tasi, ma o se taunuuga e maua ai le maʻisuka.
  7. O le i ai o faʻamaʻi pipisi i fafine. O le tele o taimi, o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi mai o faʻamaʻi e pei o ovary polycystic, gestosis i le taimi o le gaioiga. E le gata i lea, afai e fanauina e se teineititi se pepe e sili atu i le fa kilokalama, atonu e ono lamatia ai le atinaʻeina o togafitiga.

Naʻo le togafitiga saʻo mo le maʻisuka ma se paleni taumafa o le a faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. O se matafaioi faapitoa e tatau ona mafua i le faamalositino faaletino i aso taitasi, lea o le a fesoasoani e faʻaalu ai le tele o le malosi na maua mai meaʻai, faʻapea foi ma se aoga aoga i le faʻamautuina o le suka toto.

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona afaina ai le maʻisuka o le ituaiga muamua, e pei o thyroiditis ma le gaogao corticosteroid hormone.

Fua e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi?

O se puipuiga sili ona puipuia i le i ai o se mea e mafai ona avea ma vaega e mafai ona avea ma gaoioiga faaletino. E filifilia e se tagata mea e fiafia i ai - savali i aso uma i le ea fou, aau, taʻavale poʻo le faʻamalositino i le falemaʻi.

E mafai ona avea Yoga ma fesoasoani sili, o le a le gata ina faʻaleleia le tulaga faaletino, ae e fesoasoani foi i le paleni o mafaufau. E le gata i lea, o ia faiga o le a mafai ai e oe ona faatea ese le tele o gaʻo gaʻo.

O le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻaumatia le mafuaʻaga e mafua ai le amataina o le maʻisuka. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona faʻaitiitia le isi mafuaaga:

  • aloese mai le atuatuvale ma aua le popole
  • mataʻituina lau taumafa ma faamalositino i taimi uma,
  • filifili ma le faaeteete fualaau e togafitia ai isi faamaʻi,
  • ia faʻamalosia pea le puipuiga malu ina ia aloese mai le faʻaalia o se faʻamaʻi pipisi,
  • E manaʻomia le suʻesuʻega faafomaʻi.

E tusa ai ma meaʻai, e tatau ona tuʻuese le suka ma meaai suamalie, mataʻituina le tele ma le lelei o mea taumafa taumafa. O masini gasegase faigofie ma meaai vave e le tatau ona faʻaleagaina.

E le gata i lea, o le fuafuaina o le i ai ma le avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻi, e mafai ona faia ni numera o togafitiga faafomaʻi faapitoa. O le mea muamua lava, o se suʻesuʻega mo le i ai o suauu faʻafefeteina mo suauu peta o le pancreas.

Ia mautinoa ia fesili i lau fomaʻi pe faʻapefea ona e sauniuni mo se suʻega toto mo le suka ma se gasegase o le genetic. I le tulaga masani o le tino, o taunuuga o le suʻesuʻega e tatau ona faʻaalia ai lo latou toesea. O vailaau faʻaonapo nei e mafai ai foi ona maua nei ituaiga o siapo i totonu o fale suʻesuʻe ma faʻapitoa faʻataʻitaʻiga. Mo lenei mea, e tatau i se tagata ona foai atu toto toto.

I le vitio o loʻo i lenei tusiga, o le a taʻu atu e le fomaʻi ia te oe pe maua le gasegase.

Tusa le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga o maʻi o le maʻi maualalo lea o loʻo taʻua i lalo: o le maualuga o le hyperglycemia, o le i ai o le hypokiecemia ma le ketoacidosis faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, le vave faʻavaveina o le le lava o le insulin (i totonu o le 1-2 vaiaso) i le maeʻa ai o le maʻi. O le le atoatoa o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1 e mafua mai i le toetoe lava atoa le faʻatafunaina o le β-popo pancreatic e nafa ma le faʻasologa o inisalini i le tino o le tagata. E ui i se numera tele o suʻesuʻega i lenei vaega, o le faiga mo le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 e le o manino. E talitonuina o le mafuaʻaga autu i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaleagaina lea o sē β o le pancreas e ala i le gaioiga a se tasi pe sili atu faʻaleagaga o le siosiomaga. O ia mea e aofia ai faʻamaʻi, vailaau oona, mea ulaula, faʻalavelave. O lenei faʻamaoniga e faʻamaonia e ala i le i ai o autoantibodies i le pancreatic islandlet antigens, lea, e tusa ai ma le tele o tagata suʻesuʻe, o ni faʻamaoniga o faagasologa o le autoimmune i totonu o le tino ma e le o aafia tuusaʻo i le faʻaogaina o le faʻafanoga β-cell. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le numera o autoantibodies o le vaitaimi lea e amata mai i le amataga o le maʻisuka ituaiga. Afai i masina muamua mai le amataga o le faamai, ua maua i totonu o le 70-90% o le suʻesuʻega, i le maea ai o le 1-2 tausaga mai le amataga o le faamai - na o le 20%, ae iloa foi autoantibodies ao lei faia le faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 ma aiga o tagata mamaʻi, aiga e tutusa foliga o le HLA. Autoantibodies i le pancreatic islandlet antigens o le vasega G immunoglobulins. E tatau ona maitauina, mo le ituaiga I o le maʻisuka, o auupega o le IgM Igoa poʻo le IgA e le mafai ona iloa e oo lava i mataupu o maʻi mama. O le iʻuga o le faʻafanoga o sē β, ua faʻamalolo ai antigens lea e amata ai le faagasologa o le autoimmune. E tele ituaiga autoantigens e faʻamoemoe i le faʻamalosia o le T-lymphocytes ole tino: preproinsulin (PPI), glutamate decarboxylase (GAD), antigen 2-I-A2) ma le zinc transporter (ZnT8) 30, 32.

Ata 1 - O se mamanu faʻavae mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, i le amanaʻiaina o aʻafiaga faʻainitaneti ma fafo

A maeʻa faʻamaʻi β-cell, e amata ona faʻamalamalamaina mole mole HLA 2 i luga o latou luga, e masani lava e le o iai i luga ole sel leʻo. O le faaupuga o le 2 HLA antigens e ala ile non-immune sela e liliu ai le mea mulimuli i totonu o sela o le antigen ma o loo matua lamatia ai lo latou ola. O le mafuaʻaga mo le faʻamaonia o faʻamalamalamaga o le MHC proteins o le vasega 2 e mafua mai i ni sel sela e le o malamalama atoatoa. Ae ui i lea, na faaalia ai faapea o le faʻaalia umi o vitio β i le vitio γ-interferon, o ia faʻamatalaga e mafai. O le faʻaaogaina o iodine i nofoaga o lona faʻasologa o loʻo i ai faatasi ma se faʻaaliga tutusa o le MHC proteins o le vasega 2 i laurocytes, lea e mafua ai le faateleina o le numera o tagata gasegase i le autoimmune thyroiditis i nei vaega. O lenei mea moni ua faamaonia ai foi le taua o mea tau le siosiomaga i le tupu mai o le faʻamaonia o faʻamalama o le MHC o le vasega 2 i luga o sē ß. I le amanaʻiaina o mea moni o loʻo taʻua i luga, e mafai ona manatu o uiga o le allelic polymorphism o genes HLA i tagata taʻitoʻatasi e aafia ai le gafatia o sē β e faʻaalia ai le puipuiga o le MHC o le vasega 2, ma o le mea lea, o le predisposition e taʻi 1 le maʻisuka.

I se faaopoopoga, talu ai nei lava na maua ai o lipine o le β na gaosia o le β na faʻaalia i luga o latou vasega 1 masini protein MHC e maua ai peptides i cytotoxic CD8 + T lymphocytes.

Le matafaioi a le T-lymphocytes i le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 1

I le isi itu, o le genem polymorphism o le HLA e fuafua ai le filifilia o le T-lymphocytes i le matua i le laumusic. I le iai o nisi o tala o ituaiga o le HLA, e foliga mai, e leai se faʻamalologa o le T-lymphocytes o loʻo tauaveina ni atigipusa mo le autoantigen (s) ole sβ-cell pancreatic, ae i totonu o se tino maloloina e faʻaleagaina ia lymphocytes T-i le matua matua . O le mea lea, i le i ai o se predisposition e taʻi 1 le maʻisuka, o se aofaiga faapitoa o lymphocyte T-lymphocytes e faʻamalosia i totonu o le toto, lea e faʻaaogaina i se tulaga patino o le autoantigen (s) i le toto. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le autoantigen (s) e tulaʻi i le tau o le faʻailoga e mafua mai i le faʻaumatia faʻafuaseʻi o β-sel (vailaʻau, vailaʻau) poʻo le i ai o vailaʻau viral i totonu o le toto o ona antigens e faʻafefe-tali ma faʻamaʻi β-cell pancreatic.

E tatau ona maitauina o le T-tulafono faatonutonu (Treg) e aafia tuusao i le faatonutonuina o le gaoioiga a le T-lymphocytes autoreactive, ma mautinoa ai le tausiga o le homeostasis ma le faapalepale 16, 29. O lona uiga, o cell Treg e faia le galuega o le puipuia o le tino mai maʻi mama. Tulāfono faatonutonu T (Tregs) o loʻo faʻaauau ona aofia ai i le tausisia o le faʻapalepaleina o le auto, le puipuia o le homeostasis, ma le puipuiga o le antitum. Latou te talitonu e taua tele le sao i le alualu i luma o le kanesa. O la latou fuainumera e fetaui lelei ma se tulaga faʻamaʻi faʻamaʻi ma mafai ai ona valoia le taimi o togafitiga. E le gata i lea, o le fesuiaiga o le galuega po o le tele o siaki o Tregs e mafai ona oo atu ai i le tele o faamai mimimune, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 1.

O siama treg o se faʻaauau o T-lymphocytes o loʻo faʻaalia ai le 2 interceptuketa interleukin io latou luga (e pei o CD25 +). Ae ui i lea, o le CD25 e le o se faailoga maʻoti faapitoa o Treg siaki, talu ona faʻaalia i luga o le tino T lymphocytes T effect pe a maeʻa. O le faailoga autu o le T-regulatory lymphocytes o le FoxP3 FoxP3 i le luga o le cell cell, lea e lauiloa foi o le IPEX poʻo le XPID 9, 14, 26. O le vaega sili ona tāua o tulafono faatonutonu mo le atinaʻeina ma le faʻatinoga o le T-tulafono faatonutonu. E le gata i lea, o le IL-2 ma lona talipupuni e taua tele i le ola lautele o Treg sel.

E i ai foi se masalosalo o le faagasologa o le autoimmune e le afaina i le faaleagaina o sē β, ae e ala i lo latou toe faaleleia ona o sea faʻafanoga.

Vaʻaiga faʻapitoa i le maʻisuka

O le mea lea, o le sao autu o le kenera i le predisposition o le maʻisuka ituaiga 1 e faia e genes o le HLA, e taʻua o genes o loo fauina ai molelaʻau o le vasega 2 o le autu autu o le histocompatibility o se tagata. I le taimi nei, e le silia le 50 itula ole HLA e aʻafia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 1. O vailaʻau faʻasolosolo e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona taʻu mai e le IDDM faʻapotopotoga loci. E faaopoopo atu i genes o le HLA (IDDM1 locus), o le elena o le insulin i le 11p15 (IDDM2 locus), 11q (IDDM4 locus), 6q, ma atonu o le itulagi i le chromosome 18 ei ai le mafutaga taua ma le maʻisuka ituaiga 1. (GAD1 ma le GAD2, o le inisiua lea o le enzyme glutamate decarboxylase, SOD2, lea e faʻasolo ai le superoxide dismutase, ma le Kidd blood group locus) masalo e taua tele se matafaioi taua.

O le isi loci taua e fesootai ma le T1DM o le generate 1p13 PTPN22, CTLA4 2q31, le receptor interleukin-2a (CD25 ua uma ona codia e IL2RA), le 10p15 locus, IFIH1 (lea ua lauiloa MDA5) i le 2q24 ma le sili atu ona maua CLEC16A (KIAA0350) 16p13, PTPN2 i le 18p11 ma le CYP27B1 ile 12q13.

O le gene generator PPSN22 e faʻamaonia ai le protein o le tyrosine phosphatase e taʻua foi LYP. PTPN22 e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le faʻamalosia o T cell. LYP e taofia le faailo o le talipupuni T-cell (TCR). O lenei gene e mafai ona faʻaaogaina e fai ma faʻataʻitaʻiga mo le faʻatonutonuina o le galuega a le suauu T, talu ai e faʻatinoina le galuega o le faʻasaina o le faailoga o le TCR.

O le kenera CTLA4 e faʻapipiʻi ai i latou o loʻo i luga ole T-lymphocyte. O se sui lelei foi mo le faatosinaina o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, talu ai e afaina ai le afaina o le T-cell.

O le genele receptor 2le interleukin (IL2RA) e aofia ai ma le valu alia ma o le faʻasologa o le filifili α o le complexes o le receptor IL-2 (e taʻua foi o le CD25). O le IL2RA e tāua tele i le faʻatonutonuina o le puipuiga. O le IL2RA o loʻo faʻaalia i le tulafono faatonutonu o le T, lea e pei ona taua i luga, e taua mo la latou gaioiga, ma e tusa ai ma le taofiofia o le tali o le T-cell ma le faʻamaʻi o le autoimmune. O lenei gaioiga o le gene o le IL2RA e faailoa ai lona tulaga gafatia i le pathogenesis o le T1DM, masalo ma le auai o le tulafono faatonutonu T.

O le gene CYP27B1 e faʻamaonia le vitamin D 1α-hydroxylase. Ona o le taua tele o le vitamini D i le faatonutonuina o le puipuiga, o le a avea o se gaʻo sui. Elina Hipponen ma ana uo na latou iloa o le CYP27B1 gene e fesootai ma le maʻisuka ituaiga 1. O le gafa atonu e aofia ai se masini mo le aʻafiaina o tusitusiga. O se taunuuga o suʻesuʻega, na faʻaalia ai o le vailaʻau D e ono mafai ona taofia ai aʻafiaga o le autoimmune e faʻaogaina i suauu β-pancreatic. O faʻamaoniga a le Epidemiological e taʻu mai ai o le vailaʻau vitio D e ono aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O le kenele CLEC16A (o le KIAA0350 muamua), lea o loʻo faʻaalia toetoe lava i totonu o siama puipuia ma faʻasolosolo se faasologa o le palatini o le C lectin region. O loʻo faʻaalia i le lymphocytes e pei o APC faʻapitoa (vailaʻau faʻapipiʻi). E sili ona manaia le ituaiga C lectin e iloa e faia se galuega taua i le ave o le antigen ma le tuuina atu o sifi β.

O se suʻesuʻega faʻaletausaga o le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka faʻalagolago ile inisalini e fesoʻotai ma le autu autu o le faʻasologa o faʻataʻotoga i mumisi na faʻaalia ai o le autu autu o le histocompatibility e tele sona sao i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le fegalegaleaiga ma le 10 isi vaʻaia i le eseese o nofoaga o le genome.

E talitonuina o le HLA o se fuainumera o fuainumera e fuafua ai le predisposition o suauu-bβ-pancreatic i antigens viral, pe atagia ai le matuia o le puipuiga o vailaau. Na maua ai o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le antigens B8, Bwl5, B18, Dw3, Dw4, DRw3, DRw4 e masani lava ona maua. Na faaalia ai o le i ai o le B8 poʻo le B15 HLA antigens i maʻi e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka ile 2-3 taimi, ma faatasi ai ma le B8 ma le B15, i le 10 taimi. Pe a filifilia le Dw3 / DRw3 haplotypes, o le aʻafia o le maʻisuka e faʻapitoa i le 3.7 taimi, Dw4 / DRw4 - i le 4.9, ma le Dw3 / DRw4 - i le 9.4 taimi.

O genes autu o le HLA suauu e fesootaʻi ma se vailaʻau i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, o ituaiga ia HLA-DQA1, HLA-DQA, HLA-DQB1, HLA-DQB, HLA-DRB1, HLA-DRA ma le HLA-DRB5. Faʻafetai i suʻesuʻega loloto i Rusia ma le lalolagi atoa, ua maua ai le eseesega o faʻalapotopotoga o tuugalamela o le HLA e iai ni aafiaga eseese ile lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1. O le maualuga maualuga o le lamatiaga e fesootaʻi ma le haplotypes DR3 (DRB1 * 0301-DQA1 * 0501-DQB * 0201) ma DR4 (DRB1 * 0401,02,05-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302). O loʻo iai se faʻafitauli faʻapitoa ma le haplotypes DR1 (DRB1 * 01-DQA1 * 0101-DQB1 * 0501), DR8 (DR1 * 0801-DQA1 * 0401-DQB1 * 0402), DR9 (DRB1 * 0902-DQA1 * 0301-DQB1 * 0303) ma DR10 (DRB2 * 0101-DQA1 * 0301-DQB1 * 0501). E le gata i lea, na maua ai o nisi o faʻatasi o loʻo i ai se puipuiga puipuia e faatatau i le atinaʻe o le maʻisuka. O nei mea e aofia ai DR2 (DRB1 * 1501-DQA1 * 0102-DQB1 * 0602), DR5 (DRB1 * 1101-DQA1 * 0102-DQB1 * 0301) - maualuga maualuga o puipuiga, DR4 (DRB1 * 0401-DQA1 * 0301-DQB1 * 0301), DR4 (DRB1 * 0403-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302) ma le DR7 (DRB1 * 0701-DQA1 * 0201-DQB1 * 0201) - tikeri o le puipuiga. E tatau ona maitauina o le vavave i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e faalagolago i le faitau aofaʻi. O le mea lea, o nisi haplotypes i le tasi o le faitau aofaʻi o loʻo iai se puipuiga puipuia (Iapani), ma i se isi mea latou te aʻafia i tulaga lamatia (atunuu Scandinavian).

O se taunuuga o suʻesuʻega faifai pea, o siama fou e maua i taimi uma e fesootaʻi ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, pe a suʻesuʻeina i aiga Suetena i le 2360 SNP sikola i totonu o le nofoaga o le autu o le histocompatibility complexe ma lata ane i le nofoaga i le centromere, o faʻamaumauga i luga o le mafutaga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le IDDM1 locus i le autu o le histocompatibility human history, sili ona taʻua i le HLA-DQ / region DR. E le gata i lea, na faaalia ai i le vaega centromeric, o le pito i luga o le mafutaga sa i ai i le eria o le kenera e fesuiaʻi ai le inositol 1, 4, 5-triphosphate receptor 3 (ITPR3). O le faʻatusatusaga o le lamatiaga o le faitau aofaʻi o le ITPR3 e 21.6%, e faʻaalia ai se sao taua o le generate ITPR3 i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1. Na faʻamaonia le faʻamaoniga o le puleaina o le lua-locus le aafiaga o suiga i le gene ITPR3 i luga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, ae o lenei gene e ese mai soʻo se gene e faʻaoga ai mole mole o le vasega lona lua o le autu o le histocompatibility complex.

E pei ona taʻua muamua, i le faaopoopo atu i le genetic predisposition, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia i aʻafiaga mai fafo. E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega talu ai nei i mumua, o se tasi o nei mea taua o le faʻaliliuina o le immunoglobulins mai se tina maʻi mama i le fanau. O le iʻuga o lenei faʻasalalauga, e 65% o le fanau na atiaʻe le maʻisuka, ae i le taimi lava e tasi, pe a poloka le transmission of immunoglobulins i le tina i le fanau, na o le 20% na maʻi i le fanau.

Faʻafesoʻotaiga masani o ituaiga maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

Talu ai nei, na maua ai faʻamatalaga faʻamaonia i luga o le gaioiga sootaga i le va o ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka. Li et al. (2001) iloilo le tulaga masani o aiga ei ai uma ituaiga o suka suka i Finilani ma suesueina, i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, o fegalegaleaiga i le va o talafaasolopito o aiga o le maʻisuka ituaiga 1, antibodies i le glutamate decarboxylase (GADab), ma le goto o le HLA-DQB1 e fesootai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka . Ma, i aiga fefiloi ma le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, na latou suʻesuʻeina pe o le HLA haplotype atoa i tagata o le aiga e iai le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai le maʻisuka ituaiga 2. I totonu o le 695 aiga na sili atu ma le 1 le tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le 100 (14%) na i ai foʻi aiga e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O maʻi na maua i le maʻisuka lona lua mai aiga fefiloi o le a sili atu ona i ai i le GAD antibodies (18% ma le 8%) ma le genotype DQB1 * 0302 / X (25% e sili atu i le 12%) nai lo tagata na maua i le maʻisuka na o le 2 ituaiga, sa i ai le faaitiitia o le kenera o le DQB1 * 02/0302 pe a faatusatusa i tagata matutua matutua ma le maʻisuka ituaiga 1 (4% e tusa ma le 27%). I totonu o aiga fefiloi, o le inisalini i le glucose loading sa sili atu ona leaga i tagata mamaʻi na i ai HLA-DR3-DQA1 * 0501-DQB1 * 02 poʻo DR4 * 0401/4-DQA1 * 0301-DQB1 * 0302 haplotypes, faʻatusatusa i tagata mamaʻi e aunoa ma ni haplotypes. O lenei mea moni e le faalagolago i le i ai o auupega a le GAD. Na tusia e tusitala e faapea o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka o loo fusifusia i aiga tutusa. O le genetic background in patients with type 1 diabetes e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 i le i ai o autoantibodies ma, e tusa lava poo le i ai o fomaʻi, e faaitiitia ai le puleaina o le inisalini. O a latou suʻesuʻega e faʻamaonia ai foʻi le fefaʻatauaʻiga o gasegase i le va o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ona o le HLA locus.

Faaiuga

I le faaiuga, e mafai ona maitauina i le 10 tausaga ua tuanaʻi, na faia e tagata suʻesuʻe ni tulaga alualu i luma i le suʻesuʻeina o genetics ma le masini o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, peitai, o le faʻaaogaina o le predisposition e faʻaaoga ai le maʻisuka 1 e le o manino, ma e leai se mafaufau paleni lelei o le atinaʻeina o le maʻisuka malosi o le a faʻamatalaina ai mea uma na maua. faʻamaumauga i lenei vaega. E foliga mai o le autu o le suʻesuʻeina o le maʻisuka i le taimi nei e tatau ona avea ma faʻataʻitaʻiga komipiuta o le predisposition i le maʻisuka, i le amanaʻiaina o le eseesega o talatalanoaga o talatala i tagata eseese ma a latou sootaga ma isi. I lenei tulaga, o le mea aupito sili ona manaia mai le manatu o le maʻisuka ituaiga 1 atonu o le suʻesuʻeina o auala: 1) aloese mai le oti o le T-lymphocytes autoreactive i le taimi o filifiliga i laumus, 2) faʻamatalaga le talafeagai o le matua faʻamaonia o meaola faʻamalosi e ala i ß-sel, 3) le vaeluaina i le va o le autoreactive ma le tulafono T-lymphocytes, faʻapea foʻi ma le sailiga o fesoʻotaʻiga galue i le va o le loci o le fegalegaleaiga ma le maʻisuka ituaiga 1 ma auala e faʻaleleia ai le faʻamaoni. I le maua ai o taunuʻuga o suʻesuʻega lata mai, e mafai ma le manatu lelei o le faʻamalamalamaina atoa o le gasegase o le gasegase o le maʻisuka ma lona tofi e le mamao tele.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻasologa lea e faʻaaogaina ai e le tino o le tagata le malosi (glucose) e maua mai i meaai mo isi faʻamoemoega. Nai lo le tuʻuina atu o suʻavaʻa ma okeni, e taofiofia i le toto, oʻo atu i le maualuga tele.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

O le solitulafono e tupu mai ona o le mutaaga po o le le lava o le gaosiga o le inisalini - o le hormone o le pancreas, lea e puleaina ai le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. O lenei hormone proteins e faʻateleina le faʻaleleia o le kulukose i totonu o nila, faʻatumu ai le tino ma le malosi ma le faʻasaʻolotoina o toto toto o le faʻasalaga. E tupu le maʻi pe a le lava le inisalini mo le taimi talafeagai o le kulukose i totoga. E lua ituaiga o maʻisuka. O le eseesega tele i le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o le mafuaʻaga lea o le maʻi. E le gata i lea, o eseesega e patino ile atinaʻe, auala ma togafitiga o togafitiga. E i ai foi eseesega e faʻatatau i le itupa, tausaga ma le nofoaga e nofo ai le tagata maʻi.

Faatusatusa uiga vaaia o ituaiga uma e lua

O faʻatusatusaga o le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le laulau:

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu mai ona o le solia o le tino o le tagata, lea e iloa lelei le tino o le tino e pei o fafo, ua faaleagaina ai. O le iʻuga, o faʻamalosi e maua ai le inisalini e faʻaumatia ma o le siama protétini e manaʻomia mo le faʻamautuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le maua i totonu o le tino. O le mafuaʻaga mo lenei mea atonu o le tele o mafuaʻaga:

  • Vailaʻau faʻamaʻi. O le maʻi e mafai ona tupu mai le rubella poʻo le mumps.
  • Vaʻaiga faʻapitoa. O le atinaʻeina o togafitiga e mafai ona fai pe afai e mafatia matua uma i se maʻi.
  • Fafagaina o se pepe e iai ni mea faʻapitoa.
  • E malulu le tau.

O le ituaiga o maʻisuka lona lua o le uiga lea o tagata e le mautonu. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le faamai o le mamafa, lea e tupu ona o le tele o le taumafaina o mea taumafa ma se olaga lauiloa. E faasolosolo lava, e solia e le tino le tali mai o meaola i le gaioiga o le inisalini, o se taunuuga lea e le mafai ai e siaki ona gaosia le kulukose. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le suka toto ma le malosi o le matelaina o totoga ma gaʻo.

Faailoga o togafitiga

O faʻamaoniga tutusa. O faailo nei o le maʻisuka e iloga:

  • lagona faifai pea o le galala ma le fia aai,
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai,
  • gag reflex
  • vaivaiga
  • faʻaleagaina.

O le eseesega autu i le va o maʻi o le mamafa o le maʻi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le tagata maʻi e matua tele lona leiloa, ae o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻi suka. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le dermatitis, o le vevela, mago o le paʻu, "veli" i luma o mata, vave le toe maua mai o le epidermis pe a uma ona faaleagaina, faʻalavelaveina o vae.

Le eseesega i le toto kulukose i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

E mafai ona e iloa se tagata soifua maloloina mai le maʻisuka e le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I tagata e leai se maʻisuka i luga o se manava gaogao, o le aofaiga o le kulukose e tusa ma le 5.9 mmol / L. A maeʻa ona 'ai meaai, e le sili atu i le 8 mmol / L. le faʻamaoniga. I ituaiga uma o le maʻisuka i tagata gasegase i luga o se manava gaogao, o le maualuga o le suka o le 4-7 mmol / l. 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, o le fuainumera e vave ona tupu: i le maʻi suka 1, e itiiti ifo i le 8.5, ma i le maʻisuka ituaiga 2 e itiiti ifo i le 9 mmol / l.

Togafitiga o maʻi

O togafitiga mo ituaiga uma o le maʻisuka e matua eseese lava. O le maʻisuka ituaiga 1 o le insulin-faʻalagolago aua o le pancreas e le maua ai le hormone i le toto. Mo le tausia lelei o le soifua mālōlōina, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻaauau pea le inisalini. O lenei ituaiga e faʻalagolago i vailaʻau, o lona uiga e sili atu ona lamatia mo tagata, talu ai e mafai ona tupu le maliu i le leai o ni inisua. O le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i vailaau faʻapitoa mo le faʻaogaina i totonu o le fale lea e fesoasoani e faatumauina le maualuga o lou suka suka. E le gata i lea, o ituaiga uma o le maʻisuka e suia a latou meaʻai, e le aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamalosi, ma taʻitaʻia se olaga ola malosi. E tatau i tagata maʻi ona siakiina e le aunoa o latou kulukose o toto ma le cholesterol, faapea foi ma lo latou toto.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻalagolago i le insulin. E masani lava ona maua i tupulaga talavou o latou tausaga e le silia le 40 tausaga. O se faʻamaʻi lea e lofia ai masini toto i le suka. O le mafuaʻaga o lenei mea e puipuia ai le inisalini. O le faʻamaʻi, o lona mea e aʻafia ai ma le i ai o ia ituaiga o siama, e le o faʻamalolo atoa.

O le suʻesuʻeina o lenei maʻi e aofia ai le faia o suʻega suʻesuʻega fale suesue. O lenei ata e le maua, o lona uiga e le tatau ona e faʻalagolago i tagata o loʻo taumafai e taʻu atu i se tagata lona maʻi e aunoa ma le vaaia o le suʻega. I le masalosaloga muamua o se faʻamaʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave oe i se fomaʻi.

O tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka o le uluaʻi foliga, e pei o le tulafono, ei ai le tino vaʻaia. Latou te manaʻomia le iniseti masani o le inisalini mai le taimi na iloa ai le faʻamaʻi seia oʻo i le iuga o le olaga. O le tala faʻasolopito o nei tagata maʻi o se tulaga masani. O le faʻamaʻi ua faʻatoʻateleina.

O i latou e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga ei ai le gasegase o le gasegase i lenei faʻamaʻi. O se faʻasologa masani o le faʻamaʻi o lenei ituaiga e tupu ia i latou i lalo o nisi tulaga. O vailaau eseese ma siama e mafai ona faʻaosoina ai, e oʻo lava i le mamafa poʻo le faʻaʻumiʻumi faʻavaivai. Ona o na tulaga le lelei, ua fausia ai meaola e mafai ona faaleagaina ai sela na mafua ai le i ai o le inisalini.

Ituaiga 2 maʻisuka

O se insulin-tutoatasi, ituaiga lona lua o maʻi e masani lava ona maua i tagata matutua. O se fesuiaiga lea o le faamai, e mafua mai i le le mafai ona faia o le inisalini e taulima ai lana galuega autu. E le mafai e le suauu ona paʻu na o ia lava ma faʻaopoopopo i le toto. E faasolosolo lava, o le "vaisu" i le inisalini e faʻapupulaina i totonu o siama o le tino. O le hormone lava ia e gaosia, e leai se tele, ae o le kulukose i le tuufaatasiga o sela e le faʻaumatia.

O le faʻaititia o le inisalini-tutoʻatasi o lenei maʻi o loʻo i ai lona lava alualu i luma. I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi ua iloa i tagata e sili atu ile fasefulu tausaga, ae o nisi taimi e maua ai i tamaiti. Mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i lenei ituaiga o maʻisuka, o le mamafa tele o le uiga o le maʻisuka. O toto o nei tagata e le toe mafai ona iloa se aafiaga o le inisalini.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 o aʻafiaga o le le maua o le manava o le inisalini (faʻamaonia). O tagata faʻapitoa e faʻaalia uiga taua e mafai ai ona masalomia le iai o se faʻamaʻi tagata i le amataga.Faatasi ai ma i latou: o se lagona faifai pea o le fia inu, tele atu o le mimilo o le urine, vaivai, lagona le mautonu o vaivaiga. E tatau ona iloa le maualuga o le kulukose ma le insulin i totonu o le toto. Afai e faʻamaonia le siama, o le togafitiga e vave ona faʻamaonia, a faʻapea o le tagata maʻi e ono maua i le gasegase ma le tele o isi faʻafitauli.

Aisea e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 1? O le aʻoga faafomaʻi masani e maua ai se tali mautinoa i lenei fesili. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o se faʻafitauli o le pancreas, lea e taofi ai le inisalini pe faʻagesegese lemu. E taua foi le iloa o fafine maʻitaga o loʻo taʻua o le maʻisuka faʻamaʻi, e fesootaʻi ma le lamatiaga o le atiaeina o le insulin-foliga o le maʻi.

Aua nei galo e talanoa i autu ma faailoga maʻoti. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 eo mai faatasi ma le faia o se manogi o le acetone i le ooto tautala. O uluai logo ia o le tino lea e tatau ona mataala ma uunaia se tagata e feutagai ma se fomaʻi. O le televave atu o le maʻi i le fomaʻi i lenei tulaga, o le sili atu foi lea e mafai ona iloa le maʻi i se taimi vave. Ae ui i lea, e masani lava o tagata, aemaise lava tamaloloa, ua le amanaʻia le asiasi atu i se fomaʻi ma ola mo le tausaga poʻo le tele o tausaga, e oʻo lava i le iloa o latou suʻesuʻega, seia oʻo ina le mafai ona faʻafitia.

O faʻasalaga faʻaogaina o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

  1. Faʻafitauli i togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  2. Faʻamamaʻi manuʻa faʻamaʻi,
  3. O tiga i vae
  4. Paʻa i totonu o maso pepe

E taua foi le manatuaina o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona siaki pea lava pea o latou lava toto ma faʻamausali lona tulaga masani i vailaʻau faʻaonapo nei. Ole vailaʻau faapitoa e tatau ona faʻatulagaina faapitoa e se fomaʻi, e faʻavae i luga o faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le maʻi.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 1?

O le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) ua faʻamalamalamaina taualumaga e manaʻomia e tagata ona pasia pe a latou masalomia lenei faʻamaʻi. La latou lisi e aofia ai:

  • Toto o le kulūkose toto,
  • Suesuega faapalepale o le glucose,
  • Urine glucose detection
  • Fuaina o le pasene o hemoglobin glycosylated,
  • Sueina o le inisalini ma le C-peptide i totonu o le toto.

E tatau ona e iloa o le toto ua tuʻuina atu mo le auʻiliʻili i luga o se manava gaogao. O taunuʻuga o le suʻesuʻega e faʻatusatusa i le maualuga o le kulukose o loʻo maua i se laulau faapitoa. Afai o le vaega lenei:

  1. E le oʻo i le 6.1 mmol / l - e leai se hyperglycemia, e le faʻamaʻi le maʻi,
  2. O loʻo iai i le vāega mai le 6.1 i le 7.0 mmol / l - glycemia maualuga e lata i le maualuga e mafai ona faʻatagaina,
  3. E sili atu i le 7.0 mmol / L - o le i ai o le faʻamaʻi e foliga mai, ae o le faʻamaonia saʻo e manaʻomia se faʻamaoniga faaopoopo.

O le vailaau o le tagata muamua o loʻo taʻuina mai e le faaletonu o le glucose, faʻalauteleina le glycemia, lea, e ui i lea, e lei oʻo i tua atu o taʻaloga taliaina. O se tagata gasegase i ia sailiiliga e manaʻomia le toe mataʻituina ma le puipuia.

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1?

O togafitiga nei mo lenei maʻi o loʻo i ai: o se taumafataga faapitoa, faamalositino, fualaau.

O se polokalama lelei e filifili ai meaʻai e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻamaoniga autu o le maʻisuka. O le sini autu o le taumafataga o le tapulaʻa maualuga lea o le suka i le tino.

Faʻafefea ona togafitia se maʻi? I tulaga e iai le ituaiga muamua o faʻamaʻi, i le tele o tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma le iniseti masani o le inisalini. Ua fuafuaina e tagata tomai faapitoa le fua lelei o aso taʻitasi o lenei hormone mo tagata taʻitoʻatasi faʻapitoa.

O sauniuniga e aofia ai le inisalini e faʻafefiloi i totonu o le toto i vaʻa eseese ma maua se taimi ese. E tatau ona filifili nofoaga saʻo mo tui. E tele ituaiga o meaola o lenei hormone:

  • Ole inisalini pupuu: o lona aafiaga e mafai ona vaaia toetoe o le taimi lava lena. Ina ia maua se hormone o lenei ituaiga, e faʻaaogaina le fualaau faʻatau Fualaau faʻataʻitaʻi, galue i le 2-4 itula,
  • O le inisalini ole taimi e tuʻuina atu i le tino e ala i le fualaau faasaina Protafan, lea e aofia ai mea e faʻagesegese ai le faʻafefe o le hormone. O lenei fualaau faasaina e galue mo le tusa o le 10 itula,
  • Umi umi le inisalini. E tuʻuina atu i le tino e ala i se numera o sauniuniga faʻapitoa. E tusa ma le 14 itula e tatau ona faʻaalu e ausia ai le faʻatinoina o le faʻatinoga. O lemoni e galue mo le itiiti ifo ma le aso ma le afa.

I le avea ai o se tulafono, e togafitia e fualaau oona i latou lava, aʻoga e tuiina i latou lava i lalo o le taʻitaʻiga a se fomaʻi.

O le fomaʻi i se auala faʻapitoa e fausia ai se togafitiga e faʻavae i luga o le tuʻuina atu o le tagata maʻi, e faʻaalia ai mea taua e pei o:

Afai o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka e sili atu le mamafa, o lona uiga o le faʻaititia o le pasene o meaai maualuga-kalori i le lisi e avea ma se fua faʻatatau o togafitiga ma le puipuiga. E leaga le faʻaaogaina o meaai kuka, meaʻai gaʻo, mea ulaula, kulimi suamalie, mayonnaise, nati, ma le tele o fua. E tatau ona galo e uiga i laʻau suamalie. E sili atu ona faigata lenei mea pe afai o le faʻamaʻi e iloa ai i tamaiti poʻo fafine e masani ona faʻamafanafanaina i latou lava.

Manaomia e suʻe ni auala e faʻaititia ai le tele o meaʻai maualuga-kalori. Le atoatoa le malosi o le malosi, ma o le tino e faʻaalu le tino o le tino. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina e le mafai e le tasi ona aumaia le malosi o le malosi.

O gaoioiga faaletino e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka. E manaʻomia le faʻatinoga faʻatinoina. O faamalositino e tatau ona faia e le aunoa, faia o suʻega. Leai se mea e tatau ona e faʻamaeʻa ai oe i mamafa mamafa. Lava gaiobic exercise.

O pamu na taʻua o inisalini e mafai ona faaleleia atili ai le tulaga lelei o le olaga o tagata gasegase. O nei mea o masini mai le lalolagi o mea tau eletise e faʻamaonia lelei le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma, i luga o le faʻavae o faʻamaumauga, maua ai le tuusaʻoina o tui o inisalini. Latou te faia togafitiga sili atu ona lelei ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

E faʻapefea ona teu fualaau faʻasaina?

O fagu avanoa e mafai ona teuina i le vevela o le potu mo le silia ma le ono vaiaso. E tatau ona teuina i nofoaga e le mafai ai e le malamalama o le la po o le malamalama o le laʻau ona ulu atu. Aua nei teuina oloa o inisalini e latalata i punavai vevela.

O le le taliaina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaalia e ala i le faia o se ata tifaga poʻo ni foliga o foliga vaaia foliga tutusa ma laumei i totonu o le fagu. O lenei faailo e taua ai se vaega taua. O le faʻaaogaina o se faʻamalauina o fualaau faasaina e lamatia ai le faʻamalosia o faʻafitauli i le faʻamaʻi ma e mafai foi ona oo atu ai i ni taunuuga matautia.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le pancreas oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai le lava insulin, ae e le mafai e le tino ona faʻafefiloi lenei hormone ona o le le lelei o le masini resitala. Glucose e le o gaosia lelei, o se taunuuga, ua faaleagaina mea toto ma totoga i totonu. E mafai ona sili atu ona lamatia lenei mea i le taimi o le maitaga. Ae ui i lea, o le inisalini tutoatasi tutoatasi o le uiga o tagata matutua.

O le maʻisuka o le ituaiga lona lua ua faia mo ni mafuaaga patino, o le mea autu e manatu e mamafa tele ma o le genis predisposition i lenei maʻi. E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 80% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e matua matautia lava. E mafai ona toe faaleleia atoatoa e ala i le faʻaitiitia o lou mamafa o le tino? O le tali iinei o le a le lelei, ae ui i lea, i le avea ai ma se mea e puipuia, o lenei fuataga e mafai ona aoga tele. E tusa ai ma le talitonuga faasaienisi lautele ua taliaina, o le sili atu o gaʻo gaʻo e taofia ai le tino mai le faʻaaogaina o le inisalini.

Faailoga ma faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2

O faʻamaoniga o ituaiga muamua ma le lua o maʻi e tele lava ina tutusa: o le fia inu malosi eo faatasi ma le tele o le urination, o se tagata e lagona le le mautonu i taimi uma - vaivaiga ma le vaivai, o le le fiafia, o nisi taimi o le gaoioi ma le vomiting.

Ole taulaiga faapitoa e tatau ona totogiina i faʻafitauli faigata. E tusa ai ma le New Classification of Diseases (MBC 10) lata mai, o la latou lisi e tele naua ma e tuʻuina atu i tagata maʻi ni atugaluga mamafa. Afai o le toto ua tumu i le kulukose, ona suia lea o suiga ole patho toetoe lava o totoga i totonu. I tulaga maualuga o le faʻamaʻi, o tagata gasegase ua tuʻuina atu iai le le atoatoa.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le aʻafiaga o le faʻauʻuina o le myocardial ma le stroke, ituaiga uma o faʻamaʻi fatuga, ma le faʻalauteleina o le vaai ua matua faateleina. E oʻo lava i manuaga laiti e le faʻamalolo mo se taimi umi. O nisi taimi o le faʻamaʻi e ono mafai ona oʻo atu ai i le galanrene, lea e ono manaʻomia ai le toesea o se vae gau. O se lisi o faʻafitauli mo tamaʻitaʻi e faʻaaogaina ai le vaivai. O se lisi ogaoga o tulaga le lelei e faʻamalosia ai tagata tomai faapitoa e faʻaauau pea ona sailia auala mo le togafiti sili ona aoga i aso nei.

O le a le uiga o le faia pe ae maua ni faailoilo o le maʻi?

Afai e muamua masalomia le maʻisuka o le pepa lona lua, e tatau ona e faia faʻamalosi se suʻega faafomaʻi. O tagata latou te iloa o latou gasegase o le gasegase i lenei faʻamaʻi e tatau ona siakiina e le aunoa lo latou suka toto ma le mimi. E moni lava lenei mea mo tagata e 50 tausaga pe sili atu, faʻapea foi i latou uma o loʻo mamafa tele.

Afai ua maeʻa ona maua le suʻesuʻega, e tatau i le tagata maʻi ona i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi ma asiasi i nisi taimi i se fomaʻi.

Mo tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi e faatonuina:

  • Mataitu le kulukose ma le cholesterol, faapea foi le mamafa o le tino,
  • Suʻe lau mea taumafa e ala i le faaopoopoina o meaʻai laiti-calo i le lisi, lea e tatau ona iai sina suka pe a mafai. E tatau ona e 'ai i meaʻai gaʻo ma meaʻai e tele ai fila,
  • Faamalositino e le aunoa.

E tatau i tagata maʻi ona aʻoaʻo e faia tutoatasi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le taimi nei, o loʻo i ai mea faʻapitoa e faigofie ai ona faia lenei mea i le fale. E taʻua i latou o glucometers.

E taua le tausisia e le aunoa o le pulea o le tagata lava ia. Togafitiga e fesoʻotaʻi vavalalata i togafitiga o meaʻai ma faamalositino. O nei manatu lelei e faʻamalosia ai le togafitiga faʻavae i luga o le faʻaaogaina o fualaʻau maualalo o le suka e taʻua o mea faʻapitoa i vailaʻau. O le tele lava o nei fualaau, e le o le injections, e pei foi o le mataupu i fualaau oona ei ai le insulin.

O se vailaau faʻapitoa e tatau ona faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi, e faʻavae i luga o faʻamaʻi uma o loʻo maua e ia. E tatau ia te ia ona fuafua taitoatasi le taimi o asiasiga mulimuli ane. E tele suʻega e tatau ona fai, e faʻamautu ai le tulaga masani o le maʻi, pe i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o faʻafitauli, o le puipuia o lea mea o le a manaʻomia ai togafitiga faʻaopoopo.

I le faʻaaogaina o taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega faasaienitisi, na mafai ai e tagata tomai faapitoa ona maua lena mea, faatasi ai ma le faʻaitiitia o mamafa, o le maʻi e sili ona vaivai. O le iʻuga, o ona faʻamaoniga e afaina ai tagata maʻi, ma o lo latou lelei o le olaga e faʻaleleia atili.

Talu ai nei, o se fofo fou na faasalalauina faalauaitele i le aufaasālalau - o le siama o le maʻisuka a Saina. O ona tagata gaosiga folafola atu e toetoe lava o se vavega faavavega, o loʻo faʻamalosia e aua nei faʻasaoina tupe ma faʻatau a latou oloa. Ae peitai, o tagata tomai faapitoa i vailaau masani e le masalosalo i lenei togafitiga togafitiga. Afai e te faitauina faʻamatalaga i luga o le Initaneti e uiga i lenei patch, ona matua feteenai lava lea. O nisi tusi na latou manatu na fesoasoani. O isi e matua le fiafia i lenei fale.

Taofiaga

E pei ona taʻua i luga, e tatau ona e faʻaaogaina ma mataʻituina lau lava meaai. O loʻo iai ni mea faʻapitoa na fuafuaina e aoga i le soifua maloloina o ia ituaiga o gasegase. Afai e te tausisi lelei i fautuaga a le fomaʻi, e mafai ona e faʻaleleia lelei le lelei o lou lava ola, faʻaumatia se vaega taua o faʻamaʻi e ō mai ma lenei faʻamaʻi.

E tatau ona e vavaeese nisi o oloa mai le lisi. E masani lava, o tagata atamamai e filifilia se taumafataga masani 9. O lona sini o le faaitiitia le faʻaaogaina o oloa e tele naua i le gaʻo. Ua faʻamaonia e faapea o tagata e faʻaaogaina lenei taumafataga, e faʻaleleia atili le galuega o le pancreatic.

O a meaai e faatagaina? O la latou lisi e aofia ai le tele o ituaiga meaʻai ma iʻa, kapisi, kukama, eggplant, tamato ma zucchini, buckwheat, pele tile, millet ma le oatmeal. E faʻatagaina foi apples ma strawberries, ae i le faʻalelei. O oloa gaosi susu e mafai ona faʻaaogaina naʻo le maualalo o le gaʻo. A maeʻa sea taumafataga, o le maualuga o le suka o le toto o le a le faateleina i se tau le taliaina.

I le filifiliga faafomaʻi o le lisi, o le faʻavaeina o meaʻai e tatau ona amanaia. O le meaai e tatau ona aofia ai:

  1. 55% o le vaega o meaola manu (80-90 kalama).
  2. 30% o le gaʻo fualaʻau (70-80 kalama).
  3. 300-350 kalama o meaʻai gaʻo.
  4. 12 g o le masima
  5. Tasi ma le afa lita o le vai.

O se aso e le mafai ona e 'ai i le silia ma le 2200-2400 kcal. E tatau ona e 'ai e 5-6 taimi i le aso, e oʻo lava i le "salalau" o le taumafaina o gaʻo i le taimi. Sugar o le a tatau ona tuliesea. O meaai lelei e saunia i ni mea laiti, ma e na o le suka e pei o stevia, sorbitol, poo le xylitol.

E tatau foi ona faatapulaaina le faaaogaina o le masima. E taua tele le kuka. O lapisi ma tao tao e tatau ona i ai i le taumafataga. O meaai falai ma gaosi meaai e mafai ona 'ai i sina vaega itiiti. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga e faapitoa mo le maʻisuka. O le mulimuli ia i latou, e mafai ona e kuka ni mea suamalie e le afaina ai lou soifua maloloina.

I se aso e manaʻomia ona e pipii i se lisi. O le mea lea, o le numera numera 9 e mafai ona faʻatusalia:

  • I le taeao: lauti, falalati keke, sina sisi falaoa, susu,
  • Le taumafataga lona lua: suauu o le saito (i totonu o se fale kuka),
  • Taʻaloga: 'auʻau tipisi ma le suauʻu suauu (meaʻai vevela), fualaʻau suamalie, meaʻai ua tunu ma le saumalie susu,
  • Snack: o sina vaega o apu,
  • Afiafi o le afiafi: iʻa faʻanoʻa, fagu susu, faʻapea foʻi ma ipu kuka.

Aso Gafua

Breakfast: chicory, maualalo-gaʻo falaoisi i le susu, falala (buckwheat).

Taumafa: 200 ml o susu.

Taʻaloga: kuka kuka i se auala vavalaʻau, o le susu o se manulele paʻepaʻe, fualaau suamalie.

Afiafi o le afiafi: iʻa fagota, lauti, kapisi kuka.

A o lei alu i le moega: o se ipu tioata o le palafete.

Muamua meaai: karite, moa moa, chicory, kapeti laʻau.

Taumafa: o se ipu susu (na o le gaʻo maualalo e talafeagai).

Taumafa: masini paluga, palu pafusi ua tunu, supa soup, fualaau aina suamalie.

Taumafa: fualaau suamalie.

Tafataga o le afiafi: kuka moa, kuka kuka.

A o lei alu i le moega: gaʻo maualalo lefir.

O le taumafataga muamua: gaʻo susu e leai ni gaʻo ma susu, chicory, oatmeal.

Taumafa: o se masi ti oli.

Taumafa: talotala, aano o aano o manu, fala falala, tea.

Snack: tasi pe lua pears.

Afiafi o le afiafi: salati po o vine, fuamoa, lauti.

A o lei alu i le moega: o se ipu tioata o le yogurt.

Muamua taumafataga: falala keke, chicory, kusi falaoa o meaʻai gaʻo maualalo.

Lua le taeao: kefir.

Taumafa: lean borsch, fualaau aina suamalie mama, aano o manu.

Taumafa: paʻu e le faaseeina.

Mo taumafataga o le afiafi: kapisi schnitzel, iʻa faʻanoʻa, ituaiga o lauti oona maualalo.

A o lei alu i le moega: o se ipu tioata e le gaʻo gaʻo.

O le taumafataga muamua: o se fuamoa, sina tamai pata, vine e aunoa ma ni pateta ma le faʻaopoopoga o le suauʻu suauʻu, chicory.

Taumafa: sauerkraut, stew po o aano o meaʻai, kuka ma pi.

Snack: o nai fualaau fou.

Afiafi o le afiafi: pudding ma fualaau faisua, moa kuka, tea.

Aʻo leʻio alu i le moega: o se ipu tioata.

O le taumafataga muamua: meli falala, chicory, sina fusi fomaʻi.

Taumafa: lala o le sana.

Taʻaloga: aano o aano o manu, paluga pateta, supa iʻa.

Taumafa: o se ipu tioata o le palafiti.

Tafataga o le afiafi: leisi siʻi ma sina meaʻai gaʻo, lauti, oatmeal.

Aso Sa.

Muamua taumafataga: moa moa, chicory, falale tao.

Taumafa: tasi pe lua apu.

Taumafa: tipi pipi, moli fualaau suamalie, penisini palesi.

Taumafa: susu susu.

Afiafi o le afiafi: salati fuamoa, iʻa fagota, paluga pateta.

A o lei alu i le moega: gaʻo maualalo lefir.

Isi auala o togafitiga

I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e tele naua meaʻai e maua ai, ma le eseese o tikeri o le aoga, fesoasoani e tau le toto maualuga. O fomaʻi ua resitalaina e masani lava ona le talitonu i auala o togafitiga, ae latou te le faasaina tagata maʻi mai le faʻaaogaina faʻatasi ma togafitiga faʻapitoa. O lea ituaiga "fesoʻotaʻiga faʻatasi" e masani ona maua ai ni taunuuga lelei, e mafai ai e tagata gasegase ona faʻaitiitia le faʻaalia o faʻamaʻi tiga.

O fua sili ona lelei mo togafitiga faʻaleaganuʻu:

  • Mo le puipuia, o se fuamoa ma le faaopoopoina o le sua o le tipolo o le a fesoasoani. Lulu mea o loʻo i totonu o le moa mata, faaopoopo le sua o le lemoni e tasi. Faʻaaliga 50-60 minute aʻo leʻi 'ai, 3 aso i le taeao. I le sefulu aso mulimuli ane, e mafai ona toe faia le vasega.
  • I le taeao, faʻaaoga aisa kulumu mo le masina.
  • O se auala lelei e faʻaititia ai lau kulūkose e i ai sina sinapi sina po o le fulufulu i aso uma, ma le tea tipi.
  • O le faʻaaogaina o le pateta fou e patipati e fesoasoani i le maualuga o le suka. Faʻaaogaina foi o fugalaau, kopa paʻepaʻe.
  • O le lanu paʻepaʻe papa (2 tbsp / l) e saunia e ala i le sasaa o le vai inu (2 tbsp), o le taimi e faʻaaogaina e 2-3 itula, faʻaalu 3 taimi i le aso.
  • Aua nei galo e uiga i se fofo faapena o se tagata e avea o se teuteu o le oats. Liligi le sipuni o le oat grains i vai (tasi ma le afa tioata), ona kuka ai lea mo le 15 minute, vasega - 3 r / d 15-20 minute aʻo leʻi 'ai.
  • Le fesoasoani o lenamamoni - o le afa o le sipuni i le aso. Inu i le lauti.
  • O le laau o le oak o le a faʻataunuʻu seia oʻo ina maua le paʻu. O le kosi o le 1pp i luga o se manava gaogao i le taeao, faʻapea foi ma le taimi ao le i momoe mo aso e fitu.
  • Sisiga o le paina (40 g) sasaa vai inu (500 ml) ma tuʻu i le afi. Palu mo le sefulu minute. Faʻaauau seʻia oʻo ina faʻamalūlū, inu 1 tbsp / l le afa itula ao leʻi oʻo i taumafataga.
  • Sasaa vai inu (afa lita) ma le paʻu o le aspen (2 laulau / pusa), tuʻu mea uma i luga o le afi ma kuka mo le 10 minute. I le mausali, inu le afa afa ao le i ai.
  • O se afaina lelei e saunia mai se ipu vai inu, lea e sasaa mai i cloves (20 pcs). Ia faʻamalosia le po, ia inu faʻolu i le aso i le vaega lona tolu o se ipu malamalama. Aua e te faʻaaogā faʻauluʻau faʻapipiʻi, faaopoopo i ai le pine i le afiafi, sasaa vai inu, ma isi. O le togafitiga e ono masina.
  • Faʻamalu le afa o le lita o le vai inu ma lua laulau punetala o le faʻafefiloi o iʻa ma vine i le va o le tolu i le fitu. Faʻaauau i le faʻatonuga o le tolu i le fa itula. Fai faalua i le aso mo le afa o le ipu.
  • Liligi le aʻa o le burdock (20 g) i le vai inu (tioata), faʻafela i totonu o se vai vai, e tusa ma le 10 minute. Vasega - 3 taimi i le aso i luga o le laulau / atigipusa aʻo leʻi 'aʻai.

O faʻamatalaga uma e tuʻuina atu i le aufaitau i totonu o le tusitusiga o loʻo faia ai se galuega suʻesuʻe. Aʻo leʻi faʻaaogaina faʻamatalaga i le faʻatinoga, ia mautinoa e faʻatalanoa e uiga i taunuuga talafeagai ma se tagata tomai faapitoa!

FAAVAEINA O TULAFONO:

Mo fomaʻi taʻitasi, o le tali i totonu o le koluma "Maualuga" o loʻo faʻaalia ai lona tulaga faʻalelalolagi: "Heterozygote" poʻo le "Homozygote".

Se faʻataʻitaʻiga o se taunuʻuga suʻesuʻe. Vaʻaiga faʻapitoa e pipiʻi le maʻisuka ituaiga 1.

Polymorphism at locus C12ORF30 (NatB subunit, A> G), rs17696736

Polymorphism i le CLEC16A nofoaga (CLEC16A, A> G), rs12708716

Tuua Lau Faamatalaga

ParakalafaTaunuuga