Glaucoma mo le maʻisuka o se faʻalavelave matautia e mafua ai le tauaso

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e faʻalavelaveina ai le tino o le tino atoa, o mata e le o se faʻalavelave. E tusa ai ma fuainumera faʻainisinia faʻavaomalo, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e afaina i le glaucoma 5 taimi e sili atu nai lo tagata e le maua lenei faʻamaʻi.

O vaʻa papaʻa o le retina ona o le maʻisuka ma le le lelei o mea taumafa o okeni ma le okesene faia a latou mea eleelea, ma afai e te le tali mai i le taimi, o le a le toe iloa e le tagata le faʻavavau.

O le a le mea e fai ina ia aua neʻi alu le taimi? Faʻafefea ona togafitia ma oa fautuaga i lenei tulaga? O a ni auala puipuia e mafai ona faʻaaogaina? Tatou taumafai e tali nei fesili i le tusiga.

Faailoga o le maʻi

Seʻi vagana ua amata faafitauli faʻaaliga, e le iloa e le toʻatele le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa ona o le leai o se tiga, o lea latou te vave oʻo mai i le fomaʻi.

Pe a oʻo ina amata ona faʻamaʻi le maʻi, e faʻaalia mai lava ia i faʻamatalaga o falemaʻi nei:

  • le faʻaalia o le tele o liʻo lanu faataamilo i mea faitino,
  • veli i luma o mata
  • vaʻavaʻavale,
  • se lagona o oneone i mata
  • photophobia
  • ulu matua
  • tiga i totonu o falesa o le superciliary ma malumalu.

Glaucoma Diagnosis

Ina ia mafai ona saʻo le fuafuaina o mea patino o le glaucoma ma lona ituaiga, e tatau ona faia ni suʻega e faʻaaoga ai nisi meafaigaluega poʻo masini. O le tagata suʻesuʻe e faʻafoeina se tala faʻasolopito muamua, ma, e ala i se suʻesuʻega, ia iloa ai ni aʻafiaga e ono aʻafia ai le soifua maloloina ole lumanaʻi.

I le tuʻuina atu o soʻo se fomaʻi i le ofisa o loʻo i ai se laulau Sivtsev, o se pepa faʻapitoa lea e mafai ai e oe ona fuafua se mea faitino vaaia. Ae, e pei ona uma ona e iloa, o le vaaiga e le faʻaitiitia i le vave amata o le glaucoma.

O le mea lea, o faʻamaumauga e maua mai i lenei auala ua tusia i le tala faʻasolopito o le maʻi mai le "pulea". Ina ia iloa le faʻamaʻi, e tatau ona aoina faʻamatalaga e faʻaaoga ai tonometry, fesuiaiga ma isi metotia.

Ina ia faia lenei mea, fesoasoani e fesoasoani ai:

Perimeteri

Faʻatagaina oe e fuafua le tapulaʻa o le faʻaaliga. I se isi faaupuga, e maua e le fomaʻi faʻamatalaga e uiga i le mafaufau tele o le tagata. O lenei metotia e faʻavae i luga o le mafaufau loloto o le tagata maʻi i le mea e mafai ona ia vaʻaia.

O le mea lea, e taʻua foi o "suʻesuʻega o le mafaufau." O vaega nei o le masani lea o le vaaiga mo le 1 mata: 60 ° - luga, 60 ° - moli, 75 ° - lalo ma le 100 ° - faaletino.

Taiala lautele mo le togafitiga o le glaucoma

E le pei o vailaʻau, togafitiga mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga, i le agamalu poʻo le agavaʻa, e mafai ona taofia le alualu i luma o le glaucoma.

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaogaina e avea o fualaau faasaina: Timolol poʻo Betaxolol.

Leilocarpine, Latanoprost ma isi o nisi taimi e faʻaaogaina Mo le togafitiga o glaucoma, e faʻaaogaina ai foi drops o Timolol ma pasene eseese o lenei ituaiga o fua (0.25 poʻo le 0.5%).

O lenei oloa e tutusa lelei lava: Okamed, Arutimol, Okumol, Glimol, Tele-Timolol, Fotil, Timolol-Akos, pe a ma le 30 ituaiga.

I le faʻaaogaina o sauniuniga a Timolol, e mafai ona maua e tagata gasegase ni aʻafiaga leaga (faʻalauteleina le faʻamaonia, mumu muʻamuʻa ma le vevela i mata).

O nisi taimi o tali masani e foliga mai: o le faaitiitia o le toto, o le faaitiitia faafuasei o le pulus (barricardia), o le vevela, o le taofiofi i le bronchi, faalavelave i le manava o le tino, faapea foi ma vaivaiga ma puupuu le manava.

O le faʻaitiitia o le aʻafiaga ma le barricardia e mafai ona faʻaleleia e ala i suauu eletise na faʻaaoga i totonu. Latou te tulaʻi ona o le maualuga o le maualuga o le toto.

Soʻo se faʻaaoga tutoʻatasi o vailaʻau eseese faʻatasi ma le faʻaaogaina o fualaau oona lea e maua ai le maualuga o le suka i le maualuga o le suka e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina

Tomai mo togafitiga mo glaucoma i le maʻisuka

O lenei togafitiga togafitiga e mafai ona faʻatinoina i ni itu se tolu:

  1. Faʻapitoa togafitiga e fesoasoani i le faʻaleleia atili o gaioiga uma o le toto i totonu o le nerve optic ma toto toto o mata,
  2. O le togafitiga o le antihypertensive e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le tulaga o le mamafa o le toto,
  3. Metotia o togafitiga ma fualaau faasaina e faaleleia atili ai togafitiga faafomai i totonu o le tino o le tagata maʻi ma i totonu o mata o mata ma puipuia pe taofi ai ni auala patino e taitaiina atu ai i le atinaʻeina o mata o le mata, o se tulaga e sili ona taua o le glaucoma.

Afai e faia se togafitiga faʻapitoa, lea e aofia ai mea uma, ona le manaʻomia lea o le gasegase ma le aveeseina o le glaucoma.

Vaʻaia togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka

I aso nei, o le ophthalmologists e faʻaaogaina le tele o togafiti o togafitiga faʻapope i le glaucoma:

  • O le laititi e le o totonu o le sclerectomy e toe faʻaleleia ai le paleni o le vai i totonu o le mata. O se auala faʻapitoa, ma sili ona mataalia, lea e le o gauai ai le mata e ala i le tatui, ua lava lava le vevela o le mata o le mata,
  • Lena totoina. E tele taimi e tupu ai le glaucoma e faʻatasi ma faʻataʻaloga (faʻapupulaina o le tioata) ma e tatau ona vave foia ni mataupu se lua: aveese faʻamalolo ma taofi le glaucoma, faʻapea foi ma le mamafa o le toto. I le taimi o le taotoga, o se auala e faia i totonu o le tino o le mata ina ia mafai ai e le vai ona alu ese masani ma i le taimi lava e tasi ua toto ai le tioata
  • GNSE - faʻasolosolo e le faʻaaogaina sikola. O lenei taotoga e faʻatagaina ai oe e faʻafoisia le paleni o le vai i totonu o mata. O se vaega o lenei togafitiga faʻapitoa o se tomai faʻapitoa. E faʻatagaina ai e aua le gaosia se pu i totonu o le potu o le potu pito i luma o le mata e faʻafefea ai le tafe mai o le vai. Naʻo le mimilo o le vaega lautele o le membrane ua afaina, o loʻo faia, ae o se vaega lava ia o le natura masani o le susu. O le taotoga e mafai foi ona tuʻuina atu faatasi ma le faʻapipiʻiina o alavai, o le a faʻalavelaveina ai le faʻaleagaina o le alamalo.

Taeala laser

Ole togafitiga laser e sili ona aoga mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka, aemaise lava pe afai o le glaucoma na maua i le amataga. Ae o loʻo manuia le togafitiga o le glaucoma, ma oʻo atu i le tikeri lona tolu.

O le taotoga e faia e aunoa ma le tiga, toetoe lava a le aafia ai microtraumas mo le tino o le mata, ma ua faatonuina e tusa lava pe a fai o se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ua i ai se talafaasolopito o fatu, fatugaʻo, ma faʻafitauli o le ate.

Trabeculoplasty

O loʻo faʻaalia mo le glaucoma-mataʻitū-glaucoma (matua ma le lua). Afai o loʻo i luga o le kiona, e mafai ona faʻalavelave i le taotoga. E mafai ai e oe ona faʻaosofia le IOP ma faʻaitiitia ai i le 20 - 30% mai le amataga i le faʻagaoioiga.

Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le aafiaga o le taualumaga e faʻaitiitia ai. A faʻafia ona fai, o le a sili atu ona leaga le iʻuga.

Trabeculectomy

O loʻo faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. O se faʻalavelave faʻalavelave lea e tele faʻasalaga e mafai: faʻasalaga faʻasalalauga, faʻaleagaina, faʻafefe o le choroid), faʻafitauli o le suprachoid, auala le saʻo o le faʻafefe o le vai, faʻasolosolo faifai pea, faʻasolosolo inflammatory pe a uma le taotoga, faʻateleina le mata, ma isi.

Liva po o sulu uʻamea

E faʻaaogaina foi e faʻaitiitia ai le mamafa i mataupu e faʻaleagaina ai isi ituaiga togafitiga. Alu ma aua le fesoasoani. E manaʻomia foi le faʻalauiloaina o se vailaʻau, ma na ona faʻalauiloaina se alavai faʻaleleia.

E le tatau ona paʻi le tube faʻapipiʻi i le iris, tioata poo le leo. O nisi taimi e faʻapipiʻiina ai le pipisi i le sclera i le faʻalanu o le nylon.

O lenei faiga e le saogalemu foi, talu ai e mafai: o le vavave, maculopathy, choroid otaota, o le suprachoroid hemorrhages, le faʻafefe o le vai, hyphema, faʻateleina le mamafa.

Faʻafesoʻotaʻi, faafesootai le cyclophotocoagulation

Faʻaaoga le faʻasalaga laser poʻo le nofoaga i le faʻaaogaina o tioata faapitoa.

A maeʻa le faʻagasologa, e tumau pea le mumū, lea e faʻaititia e mataua o le atropine, faʻapea foʻi ma le kullucocorticoids.

O ituaiga sili ona lauiloa o faʻaaogaina i auala faʻaonapo nei o togafitiga o glaucoma.

E tele taimi e tiga ai i mata, e matua tiga lava, e faʻaitiitia ai lagona le lelei o le tiga, faʻaaoga faʻaoga faʻapitoa ma faʻaaogaina ai le malulu (ice).

Maʻi faʻamaʻi

Afai o faʻafitauli o le mata e tutupu mo le maʻisuka, o fomaʻi e le mafai ona latou iloa po o fea o mata o mata e mafai ona faʻaaogaina. A uma mea uma, e tatau ona e faʻatu muamua se faʻamaoniga.

Betaxolol (Teluʻu Betoptic) e faʻaaogaina mo le glaucoma-matala masani. A maeʻa le faʻaaogaina, o le mamafa i totonu o mata e faʻaitiitia ai le itula pe a uma ona faʻaaogaina. O le aafiaga e tusa ma se aso.

I le togafitiga o le betaxolol, o le atinaʻeina o ni uiga leaga:

  1. faateleina le lapataiga,
  2. popolega
  3. tali atu i le lotoifale,
  4. atinaʻeina o le neurosis depressive,
  5. foliga vaaia o le le mautonu.

E mafai ona tuu i lalo le mamafa i totonu o mata ma le fesoasoani o oloa latanoprost-"-" Xalatan ". Latou te faʻaleleia le tafe o le susu. Ua faatonuina i le tuufaatasiga ma isi fualaau faasaina e mamanuina ai le toto maualuga.

Ae e le o le talaaga o le latou faʻaaogaina, o ni faʻaalia o ni uiga le lelei e tutupu:

  • fesuiaiga o le iris suiga
  • o le paʻu o le laumata e faʻapogisaina
  • molematika molemalo e atiae,
  • Ua aliali mai se mea matala
  • faʻasolosolo gasegase e faʻaleleia.

Timoral-based medicines (E masani lava, Timolol, Arutimol) e lauiloa. Latou te mafai ona faʻaitiitia le mamafa o le intraocular e ala i le faʻaleleia o le suavai. O nei mata e faʻafefe ona o le maʻisuka e amata ona galue i totonu o le 20 minute talu ona maeʻa ona faʻaaoga.

Ae o le maualuga o le aoga o lo latou faʻaaogaina e mataituina i le mavae ai o le 2 itula. Ae o fualaau e mafua ai le tele o mea leaga, ona e faasaina ona faʻaaogaina e aunoa ma le faʻasalaga faafomaʻi.

Faʻasaga i tua o togafitiga, e mafai ona atiaʻe:

  1. conjunctivitis
  2. isu
  3. faʻanoanoa vaaia
  4. fulafula o le epithelial tissues of the corn,
  5. hypremia o le conjunctiva ma le paʻu o le laumei.

O le faʻavaivai o le mafanafana ua faʻamoemoe e faʻaititia ai le mamafa o le toto. Latou te aofia timolol ma le bimatoprost. Ae, e pei o isi fualaau mo le togafitiga o le glaucoma, ei ai o latou aʻafiaga i itu:

  • faʻasologa faʻasolosolo,
  • ulu matua
  • rhinitis
  • keratitis maualuga,
  • fula o le laumata
  • mucosa matutu
  • hirsutism.

Afai ei ai faʻamatalaga, e mafai ona faʻatulagaina le Pilocarpine Prolong. O le meafaigaluega lenei e faʻaitiitia ai le mamafa i totonu o mata, e fautuaina foi mo le thrombosis o le retina ma le totonugalemu o le vaa, suiga o le atrophic i uaua opic.

Pe a faʻaaogaina, e tatau ona mataʻituina pe faʻaalia foliga leaga i le tulaga o:

  1. faʻamaʻi toto mai le isu,
  2. faʻanoanoa vaaia
  3. lanu mumu,
  4. tiga o le tino
  5. faaitiitia le fatu fatu.

O tupe uma e faʻaaoga mo faafitauli o mata ma le maʻisuka o loʻo agai i luma e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi. E tatau i le tagata suʻesuʻe ona mataʻituina le lelei o togafitiga.

Afai o aʻafiaga e tulaʻi mai, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi.

Mataʻu mata mo le maʻisuka

Matou te agaʻi i le auʻiliʻiliga o ituaiga ma mea totino o mataʻu mata matalaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le i ai o falemaʻi, o loʻo i ai se fuainumera o fualaau faasaina, e iloagofie e le tau.

O le iloiloga o mea uma e leai sona aoga aoga, o le mea lea, o le a tatou iloiloina le sili ona lauiloa ma a latou analogues:

  • Ua faʻaaogaina Quinax e faʻafefe ai faʻataʻitaʻiga.E faʻaleleia ai le manino o le tioata e ala i le metotia o le toe faʻaaogaina o masini vavave. O lenei taunuʻuga e maua ona o le faʻafouina o enzymes proteolytic o loʻo i totonu o le potu pito i luma ole mata. E totoina i le tolu taimi i le aso ile lua mataʻu. O vailaau tutusa o Vita-Yorudol, Taufon, Vitafakol,
  • O togafitiga faʻamatalaga sili ona lelei mo le vailaʻau Visomitin. E faʻamoemoeina le tele o ituaiga o siama o le tino, e aofia ai faʻataʻitaʻiga ma glaucoma. O le avea o se fualaau faasaina, e vave ona aveese le mumū, o le mumu e masani ai le tuufaatasiga o le ata tifaga. E aʻafia ai aʻafiaga ma faʻamaoniga, ae foia ai foi faʻafitauli e mafua ai maʻi mata. Faaaoga le 1-2 pata, e le sili atu ma le faatolu i le aso. Naʻo Artelak, Deflisez, Hilo-Chest, e faʻatusatusa i lana gaioiga,
  • Emoxipin e faʻamalosi atili ai vaʻa mata, e faʻaitiitia ai lo latou gafatia. O lona gaioiga e faʻamoemoe i le puipuia o le retina, faʻamaonia le tafe toto i totonu o masini. Faʻatupulaia togafitiga faʻasolosolo. 1-2 drops ua totoina i mata taitasi i taimi e tolu i le aso. O nei mata e paʻu i le maʻisuka e taatele.
  • Katachrome e faʻatatau i se aʻafiaga faʻaleaga, e faʻaaogaina e puipuia ai faʻasalaga. Faʻaauau le faʻamalosia o le metabolism i totonu o lela o le tioata, e faʻaolaina ai le faʻafouga o le faʻafouina o mea. Faʻaoga e tutusa ma le meafaigaluega muamua,
  • Timolol ei ai foi le igoa Arutimol. O le vailaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa i totonu o le mata e ala i le faʻaitiitia o le faʻavaeina o le vai o le tino. O nei mataʻu mata e lelei mo le maʻisuka ma le glaucoma.

O le mea moni, o le faʻavaveina o mea e gaosia mai mata e paʻu i luga o tioata e mafai, lea o le a oʻo atu ai i aʻafiaga leaga ile mata. E na o na tioata faamalūlū. A faʻaaoga mata tioata, aveese i latou aʻo tanumia. Faʻafoʻi i totonu na o le 20 minute.

Afai ei ai se tasi o mata o le maʻisuka mo le maʻisuka ituaiga 2, taumafai e aua le fefe. Mulimuli i fautuaga tonu a le fomai o le fomai ma lau fomaʻi.

O togafitiga lelei o se tasi o ona mata ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e mafai ona na o se auala faʻatasi. O le isi tulaga o lou soifua maloloina e faʻalagolago i lenei. O le leiloa o le vaʻaia e tupu i tulaga masani, lea e tau atu ai i le ola o le tagata lava ia ma le le mautonu.

Fautuaga o le maʻisuka mo mata mata

Afai o maʻi mata e foliga mai i tua o le maʻisuka e afaina, e na o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani. O le faʻaaoga o mata i lalo i lenei mataupu o le a le aoga.

E na o le manino lava o le glycemia i le taimi muamua, e mafai ona aloese ai suiga ogaoga.

E taua le matauina o tulafono nei:

  1. Faʻaauau. E tatau ona atiina ae ni masaniga fou. O fualaau e tatau ona faʻaaoga e le aunoa, e tusa ai ma le fuataga ua faʻamaonia, e aunoa ma le toesea ma le taimi atoa: o le mea moni, e le sili atu i le 2-3 vaiaso, ae o nisi o gasegase e tatau ona latou tanumia umi.
  2. Faʻaaloalo i le pulega. E taua mea uma iinei. Afai e na o le tosoina o le pata, ae e te le 'ai lelei ma pulea le kulukose i faalua i le aso, ma ia faia foi isi togafitiga, e oo lava i fualaau sili ona taugata o le a le fesoasoani. E naʻo le mulimuli i faatonuga uma a le endocrinologist ma le ophthalmologist, e mafai ona e faʻamaonia, tuai pe faʻagesegeseina le atinaʻeina o mata lua.
  3. O se asiasiga masani i le fomaʻi. O meafaigaluega faʻamaonia faʻaonapo nei e mafai ai e oe ona siaki ia nai suiga laiti, lea o le a mafai ai ona vave fetuutuunai le vasega o togafitiga poʻo le faʻamaonia se mea fou. Aua le misia asiasiga i le endocrinologist ma le ophthalmologist.

I le faaiuga, matou te matauina i le tulaga o le maʻisuka, e manaʻomia le faia o le monotherapy e fuafua i le faʻaaogaina o faʻamaoniga le lelei o se tasi faʻamaʻi, ae o le faʻasologa o togafitiga, o lea e le lava ai mata matala.

Fofo faʻapitoa

Peslane vao o se auala sili lea e toe faʻaleleia ai le faʻaaliga. E mafai ona faʻaaogaina i lona mama e ala i le faʻaopopoina i le salati poʻo le faia o ni meaʻai ma teuteuga. O le suauu olive e faʻaaoga i fafo e faʻaaoga i mata.

I le tautotogo, o le lilac e mafai ona faʻaaoga e faʻaleleia ai le vaai i le maʻisuka o soo se ituaiga. I le sauniaina o se teuteuga o ona fugalaau, e faʻaaogaina le sipuni o le cotton i mata mo le 5 minute.

Mo le faʻapipiʻiina i mata, e mafai ona e faʻaaogaina se afu o lice. O lenei faʻasolosolo o le a taofia le ufitia o le tioata. Afai e mafai ona maua mai ni petals o se lanu mumu, ona fai lea mo le togafitiga o le vaʻaia, e mafai ona e faʻaaogaina e pei o le lauti. E mafai ona e inu i se taimi umi.

Mo le togafitiga o le maʻisuka i soo se ituaiga, e mafai ona e faʻaaogaina le tincture o pateta. O le tincture ua ave i luga o vodka, lea e nofo ai mo le 7 aso, 25 ml, e fetaui ma se sipuni, pe a uma ona 'ai. O le umi o le faʻatagaina o se averesi o le 1 masina.

O fugalaau o Rosehip e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka i soo se ituaiga ma na o le maualalo o le vaʻai. E mafai ona faʻaaogaina le mea e fufulu ai. O le isi faʻataʻitaʻiga o lotions e faʻaaoga i mata mo le 20 minute aʻo leʻi momoe.

O le mint e le gata e lelei, ae o se vaovao lelei foi mo le vaʻai. E mafai ona e faʻaaogaina e ala i le sauniaina o le sua ma tatanu i mata. E mafai foi ona e faia se suauu miti. O le togafitiga o le vaʻai mo le maʻisuka o soʻo se ituaiga o loʻo faʻaalia ai le mauaina o oloa tau vailaʻau e maua mai i laau ma laau totō.

O nei mea e aofia ai le faʻasolosolo o le ginseng, o se sauniuniga o le vine magnolia vine ma le lure. O i latou uma lava e faʻaleleia le mea faitino. Ginseng faʻaleleia le mata i le malamalama. Ina ia faʻaleleia le vaʻai, e faʻapipiʻi foʻi mata.

E mafai ona e 'ave laulamu coriander e fai ma faavae. O lenei mata e ufiufi i mata o le 15 minute i le taeao ma le afiafi. Mai tusi tuai, o se fua mo le faʻaaogaina o se mamoe o le ate o le ate, na fautuaina e inu mo le tolu masina. I le taeao ua fautuaina e ai. O le lafumanu e faaleleia atili ai le vaai, ae itiiti le aoga.

I le avea ai o se puipuiga, e fautuaina e inu se decoction o le mumu mumu. O lona aoga o le mafai ona e inu e aunoa ma se faʻatapulaʻa. Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soʻo se ituaiga, o le faʻaleagaina o le tino e mafua mai i tulaga atuatuvale e mafai. I lenei tulaga, e mafai ona fesoasoani se fuamoa e vevela.

O le pulu e aunoa ma le uʻamea e tatau ona tuu i luga o mata, e ui i lea, aua le paʻi i le mata lava ia. Ginger ma barberry e le gata ina faʻaleleia le faʻaaliga, ae e iai foi le malosi lautele, lea e aoga tele mo le maʻisuka o soo se ituaiga. Faʻaaogaina le ginger i le taeao, ma le barberry e tolu taimi i le aso.

O aoga aoga o laumei e lauiloa e tagata uma, o lea aua nei galo e uiga i ai. O le mea autu o le 'ai lea i lona tino mamā e aunoa ma le faaopoopo o le suka, lea e le o faʻaumatia e tagata e maua i le maʻisuka o soo se ituaiga. O ia togafitiga e le gata e aoga, ae e manaia foi.

O laʻau, o loʻo maua i totonu o aiga uma, e faʻaleleia atili ai le faʻaaliga. I le tosoina o le 4 laʻau i le ipu vai inu, e vaevaeina le susu ile tolu tola i le aso. Togafitiga o le faʻaaliga ma togafitiga faʻa-tagata e matua aoga lava, ae o loʻo i ai ni tapulaʻa ona o le le faapalepale i nisi o oloa.

O le taotoga o togafitiga faʻaleaganuʻu e le mafai ona maua ai le 100% o le lelei, ma i tulaga maualuga, pe a toetoe lava o foliga uma e aliali mai, e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le maʻi.

Gaoioiga a Glaucoma

I le glaucoma, e taua e le gata o le faʻaaogaina o vailaʻau ma togafitiga faʻale-aganuʻu, ae ia mulimulitai foi i fautuaga autu mo le toe faʻaleleia. O le mea lea, o le tele o faʻatinoga o faʻatinoga e lelei tele mo le faatumauina o se vaaiga mamao.

O le vaega muamua o faʻatinoga ua mamanuina e faaosofia ai le faʻaaliga.

Fuainumera numera 1. E talafeagai le faia o suiga o le gaioiga e tamaiti aʻoga, e peisea'ī o suʻesuʻeina le lalolagi o siomia ai i latou. E tatau ona e ave se tasi pe lua taimi i le aso mo le tasi minute.

Tauga numera 2.E tatau ona fai le faʻagasolo malie o le faʻamaloiloina o gaioiga faatasi ai ma se faʻaoga tutusa, sauni e toe foʻi i tua ma luma. E tatau foi ona e toe suiina pe tasi le mata pe o le isi mo le tasi, lua minute.

Tauga numera 3. O le metotia e aofia ai le taulaʻi atu o le vaʻai i luga o le mataupu e tasi mo le 10-15 sekone, pe a maeʻa ona aveese le mata o le mata i le itu mo ni nai sekone. O le faʻamalosiga e toe faia faʻa-5-7 taimi.

Fuainumera numera 4. Manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi vaʻavaʻai faʻaaliga. Mo lenei mea, o loʻo faʻaloaloa lima i ou luma ma e manaʻomia ona faia ni gaioiga e gaoioi ou tamatamailima. Mata e tatau ona mulimuli i ou tamatamailima e aunoa ma le faalavelaveina e nisi mea mo le 40 sekone pe tasi le minute.

I taimi o taʻaloga, e fautuaina le manava e faʻaleleia atili le faʻaaliga, ma peʻa uma faamalositino, fai sina minute malolo. O le seti lona lua o faʻatinoga e faʻatatau i le malologa.

E tai 10 taimi e faia ai taʻitasi taʻitasi, i le va o le setiina o le 30 le malologa lua. Mo le mafanafana, e tatau ona e faʻamalo le vaega pito i lalo o foliga, e aofia ai le auvae, fai ni lalaga ma fai ni leo eseese.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona e faia ni gaioiga o le ulu, muamua i le taumatau ona tuʻu ai lea. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e siitia ou tauau. O le faamalositino e aveesea ai le vavae toto.

Taulai atu i le pito o le isu, e aunoa ma le punou, moeiini ou mata ma malolo mo le 10-15 sekone, ona toe pupula lea o ou mata. E tatau ona tepa i luga i le mamao e mafai ai, taumafai e vaʻai i le ogatotonu o le muaulu.

I lenei tulaga, o mata e tumau mo le 10-15 sekone, ona maeʻa ai lea ma pauu i lalo. E tatau ona tilotilo muamua i mata uma i le pito i luga o le tauagavale tauagavale, ona malolo ai lea mo ni nai sekone i le taumatau taumatau. E tatau ona saʻo le ulu.

Mo le isi faʻamalositino, e tatau ona e ave se penitala, faʻapipiʻi i se moto i luga o se lima faʻaloaloa. Ma le isi, e tatau ona e faʻapipiʻi lau vaai i se peni faʻalanu ma faʻalautele lemu i le pito o le isu e aunoa ma le tilotilo mamao i le mea e gata ai. Ona toe fai lea o le toe tali mai.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi?

Ina ia taofia le atinaʻeina o le glaucoma i le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaʻi tulafono faigofie ae lelei:

• Faʻaauauina pea le gaʻo masani.
• Aloese mai tulaga faigata.
• Aloese mai tulaga e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino (vai inu pati po o saunas, malosi malosi faaletino).

Ae o le auala autu mo le puipuia o se asiasiga masani lea i le fomai o le fomai ma le endocrinologist.

Ole suʻesuʻeina ole taimi e mafai ai ona vave togafitiga ma fesoasoani e tausia le vaʻai.

O le a le glaucoma mata

O lenei mea o se maʻi mata, o le mafuaʻaga ua manatu o le a faateleina le malosi o mata. Faʻatasi ai ma le glaucoma, e aʻafia uma ai nesi ma vaʻa mata. O le iʻuga, o suiga faʻaleaganuʻu e tupu i luga o le nerve disks ma se suiga i le vaaiga.

I le aluga o taimi, e faasolosolo malie le paʻu o le retina ma faʻaitiitia le tino vaaia.

I totonu o le maʻisuka e le afaina, o le kulukose e matua afaina ai neura ma vaʻa toto, lea e mafai ai ona pa puipui puipui o toto, ma o le faateleina o le lipids i totonu o le toto e faʻaleagaina ai le gaioiga, ona o puipui o latou puipui ona o le atherosclerotic deposition.

O le umi o le hyperglycemia umi, o le maualuga o le lamatiaga o le atiaʻe o le glaucoma ma ona faʻalavelave, e oʻo atu ai i le faʻapouliuli.

O le mea lea, o le maʻisuka e 5 taimi e sili atu ona pagatia mai le glaucome nai lo tagata e leai se maʻisuka.

O le toto e sili atu le faigata ona pasi atu i se vailaʻau leaga lea e aʻafia ai le mamafa o le intraocular (IOP).

O le faateleina o le malosi o le mata e faateleina ai le mamafa i luga o foliga vaaia uma e sili atu. Mai i na tulaga le mautonu, ua matua leaga le vaʻa. I na nofoaga e mafai ai ona latou faalauteleina tele, ma pe afai o le vaa na maua i le atherosclerosis, e tumau pea le vaapiapi, ona ua leiloloa, ua leiloa lona malosi. O ona pa puipui e le mafai ona taofiofia le mamafa ma pisi.O le iʻuga, o le a tupu mai le afaina, ma o le a faʻagasolo malie lava le fofo o le vaa, ma o le a fou se mea i lona tulaga.

O mea uma o le a lelei, ae o le vaa fou faatoa faia e le lelei. Ua le maua se numera o meatotino talafeagai o le vaʻa muamua. E le mafai ona ia saunia uma mea e manaʻomia e mata, lea e faalagolago nei ia te ia. O lea la, o le faagasologa o le fausiaina o le tele o vaalele fou o le a faaauau pea, talu ai ona o le taunuuga talafeagai na le ausia ma o le le lava o se vaa ua leiloa, lea ua avea nei ma se uamea, e lei totogiina. O le mafuaaga lena, o le faagasologa o le fausia o vaʻa fou e le taofia na o ia lava!

O le a le mea o le a taʻitaʻia ai?

O suauu e leai ni meaʻai ona o le leiloloa o se vaa e amata ona matelaina, ma o lenei mea o le a faʻavaveina ai le faagasologa o le tuputupu aʻe lapisi. Ae o le sili atu foi o vaʻa e leai ni aoga - o le tele o avanoa latou te nofo ai. E amata ona latou vaʻavaʻai solo mata.

E faasolosolo malie ona tupu ae se vaega o le neoplasm ma tupu aʻe ai i totonu tonu o le mata. O lenei faiga e poloka ai le natura masani masani o le vai inu (susu), lea e faia i le epithelial sela ma e matua afaina ai IOP.

Afai e poloka le tafe o le vai, ona aʻafia ai lea o le pathological le suiga i le pito o le potu pito i luma o le mata. E mafua ai le leai o se faʻaaliga ma o le glaucoma maualuga e atiaʻe - neovascular.

Neovascular glaucoma e lamatia aua afai e te le amataina ana togafitiga talafeagai, ona faasolosolo malie lava lea o le tagata tauaso!

O le faafitauli atoa lava o faʻamaoniga ma faailo o le glaucoma e naʻo le taimi e oʻo ai le maʻi i se tulaga maualuga, pe a amata ona vave faʻaitiitia le amata vaaia. I vaega muamua o le atinaʻe, e leai se lagona o se tagata, o le mea lea, e leai se tasi e mafaufau e alu i le fomaʻi. I le taimi nei, e mafai e se tagata suʻesuʻe i mea faʻapitoa, e ala i meafaigaluega ma meafaigaluega e suʻesuʻeina ai le tulaga o mata, matau faʻamatalaga leaga ma amata faʻatoʻoina ma togafitia glaucoma i le taimi.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

  • agavaʻa leaga (i le talafaasolo- pito o aiga na i ai mataupu o le leiloa o se faaaliga ona o le glaucoma po o le gutu mo le glaucoma na maua e ala i suʻega faʻavae)
  • (21 - 21% Hg - 5% lamatiaga,> 24 - 10%,> 27 - 50%,> 39 - 90%)
  • tausaga (i lalo o le 40 tausaga - e seasea lava i tagata soifua maloloina, mai le 40 i le 60 - 1%, mai le 60 i le 80 - 2%, sili atu i le 80 - 4%)
  • migraine
  • manatu faʻapitoa
  • ogaoga maualuga
  • myopia
  • afaina
  • maʻisuka malosi
  • afaina o le tino
  • atherosclerosis

Glaucoma togafitiga mo le maʻisuka

Talu ai o faʻamaʻi o le faʻamaʻi ua toetoe lava a toesea i le taimi muamua, e mafai ona e maitau suiga faʻapitoa i le taimi na o le asiasi atu i se tagata fomaʻi.

Faʻafetai i le tele o togafitiga faʻataʻitaʻiga, o le a mafai e le fomaʻi ona matauina ni faaletonu o loʻo tupu i vaega eseese o mata ma fuafua ai le mamafa o le intraocular.

O le masani o le malosi o le mata o le 10 ma le 23 mm Hg. Art.

Soo se sili atu o lenei laasaga e taufaamatau ai i taunuuga le lelei: o se toilalo i le faagasologa o le toto toto, vaivaiga o le gataifale, ma le faaitiitia o mea faitino o le retina.

Vailaʻau

Glaucoma na muai manatu o se maʻi taʻi ma e leʻi tele sona gauai i togafitiga faafomaʻi. Ae i le aluga o taimi, na suia le manatu o le faamaʻi ma o se tali le taua i le faafitauli na maua. Na foliga mai o le faʻaaogaina o fualaau oona lea e faʻaitiitia ai le malosi o le mata e toetoe lava a aoga e pei o taotoga.

Afai o le siama ua faia i le taimi ma ua le amataina le faamai, o le taimi muamua e mafai ona e maua mai i siama faʻamaonia, mo se faʻataʻitaʻiga, i fualaau e pei o: Latanoprost, Timopol, Betaxolol ma le tele o isi fualaau tutusa.

Ae peitai, e le maua ai e tagata gasegase soʻo se aia tatau e faʻamaonia ai fualaau oona lava e aunoa ma le feutagai muamua ma se fomaʻi, talu ai o fualaau o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka e mafua ai le tele o aʻafiaga o le itu o le a faʻaleagaina ai togafitiga o le maʻisuka lava ia.

A aunoa ma le faʻasaʻoina o le kulūkose toto, o le a leai se aogā e togafitia ai glaucoma!

O le galuega autū o le faʻasaʻoina o le metabolism tagata ma faʻaitiitia ai le maualuga o le toto toto!

O tagata maʻi ua faatonuina foi le paʻu o mata i le gasologa o le 4 i le 6 vaiaso, sosoo ai ma le mataʻituina o latou soifua maloloina. Ina ia iloilo le tikeri o le aoga o sea togafitiga, e sili atu le tanu i se tasi o mata, ma aua le paʻi i le isi. E ala i le tu o le mata lea e leʻi pa'ū ai le vailaʻau, e mafai e se tasi ona faʻamasino le talafeagai o laʻau ua faatonuina.

O nei faʻalauleʻa e mafai ona faʻalavelaveina le faʻamalositino poʻo le faateleina o le tafe o le susu.

Lisi o laʻau ma vailaʻau mo togafitiga o glaucoma

Gaioiga galue
Totogi%
a-agonists
Apraclonidine (Jopidine)0.5/1
Brimonidine (Alfagan R, Combigan, Luxfen)0.2
β-blockers
Betaxolol (Betoptic, Betoptic S, Betoftan, Xonef, Lokren, Trusopt)0.5
Kartiolol (Nofoaga E)1
Levobunolol (Betagan, Vistagan)0.25/0.5
Metipranolol (optiPranolol,)0.3
Timolol Polyhydrate (Betimol)
0.25/0.5
Timolol (Timoptik, masani Timolol, Timolol Akos, Timolol Lance, Azarga, Arutimol, Ganfort, Glaumax, Dorzop Plus, etc.)
0.25/0.5
Carbonic anhydrase inhibitors
Acetazolamide (Diamox)125/500 mg
Metazolamide (Neptazan, Glauktabs)
25/50 mg
Brinzolamide (Azopt, Azarga)
1
Dorzolamide (Trusopt, Dorsopt, Cosopt)
2
Polokalame o le Hyperosmolar
Glycerin (Osmoglin,)
50% fofo
Mannitol (Osmithrol)
5 - 20% fofo
Isosorbite (Ismotik)
4% fofo
Miotiki
Physostigmine (Ezerin)0.25
Pilocartipine Hydrochloride (Pilocarpine, Pilocar)0.25, 0.5, 1, 2, 4,6
Pitocartipine Nitrate (Pilagan)1, 2, 4
Prostaglandins
Bimatoprost (Lumigan)
0.03
Latanoprost (Xalatan)
0.005
Faʻaleleia (Travatan)
0.004
Atopropoli isopropyl (Resitala)
0.15
Sympathomimetics
Dipivefrin (Propine)
0.1
Epinefini (Epifrin)
0.5, 1, 2

Puipuiga

O le puipuia o le glaucoma e faigofie lava. Ua lava le pipii i se meaai faapitoa e pulea ai le maualuga o le glycemia ma puipuia ai le maualuga o le maualuga o le hyperglycemic.

E naʻo le maʻisuka puipuia e mafai ona faʻatuai le tele o faʻalavelave e faʻaleagaina ai le ola o le maʻisuka.

Ae e taua foi le asiasia i nisi taimi o se tagata fomai faapitoa ina ia mafai ona siaki le tupe, neura, toto toto, iris.

E faʻafia ona asiasi i se fomaʻi e mafai ona suʻe a latou tusiga:

I le laasaga muamua, o le glaucoma e le o le fefe, aua e faigofie ona togafitia, ae afai e te amataina, e tatau i le fomaʻi ona suʻeina i ni auala sili atu.

I le tausiga o le maʻisuka, e le na o le tutoatasi le pulea o le maʻisuka e faaopoopoina, ae o se asiasiga faavaitaimi i se fomaʻi e mafai ona vaʻaia suiga faʻapitoa i le taimi ma faia fetuunaiga i le auala autu togafitiga ina ia le faʻaleagaina le togafitiga o le maʻisuka.

Aua nei galo o soʻo se totoga mai le maʻi e manaomia ai se toe faaleleia atoatoa. Vitamini mo le maʻisuka ma le tele o lauʻau, meaʻai masani o taumafa pei o Dialek o le a fesoasoani ia te oe i lenei mea.

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa ma kiliki Ctrl + Enter.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

Faatasi ai ma le retinopathy i le maʻisuka, o se mea fou o vaʻa fou e tupu i le iris o mata. O le mea lea ua taʻua o le "iris rubeosis." Ona o lenei mea, o le auala autu o le tafe mai o le susu mai le mata ua tapunia.

O fomaʻi e taua lenei ituaiga glaucoma lona lua, aua e fesootaʻi ma vaʻa fou.

O se faafitauli ogaoga lea mo le maʻisuka, lea i le tele o tulaga e taʻitaʻia ai le tauaso.

  • O le toilalo o le nerve opic.
  • Maualalo maualuga le mamafa.
  • Paʻu i le mata.
  • Toto.
  • Faʻaitiitia le manino manino.

Afai, a uma ona faʻaaoga vailaʻau faʻapitonuʻu, o le mamafa i totonu o mata e le toe foi i le masani, o le a manaʻomia le taotoga. O le gaioiga o taotoga faʻapitoa o le faʻasaʻoina lea o le mamafa o le intraocular e ala i le faia o se isi auala mo le faʻamauina o le susu.

O le siakiina o le mamafa o le toto e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le faamai ma foliga mai o le glaucoma.

Muamua lava, o loʻo faʻamatalaina poloka poloka. O timolol, betaxolol, pilocarpine, latanoprost ma isi.

O le tele o taimi, o le 0.25% poʻo le 0.5% pa'ū o timolol e faʻaaogaina, lea o loʻo faʻatau atu i luga o le falemaʻi falemaʻi i lalo o igoa tau fefaʻatauaʻiga. O nei mea e manaia, glimol, arutimol ma isi.

O le faʻaaogaina o le timolol e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o mea e pei o le lacrimation, se lagona mu ma le vevela i mata. O aʻafiaga pito sili ona ogaoga e mafai:

  • Faʻasaʻoina o le faʻasologa.
  • Faʻaitiitia o le fatu fatu.
  • Vaivaiga ma le vevela.
  • Umi le manava.
  • Faʻailoga o le tino e le mafuatiaina ona o le faʻavalea o le maʻi.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le toto ma le pulusal rate e mafai ona faateleina i le faʻaaogaina o le tino o le konateko i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga.

Fomaʻi togafitiga

O le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka e aofia ai vaega e tolu:

  • Totogi faʻapitoa - e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le toto toto i totonu o le paʻu o le tino ma le nerve opic.
  • Togafitiga faʻapipiʻio lona faʻamoemoe o le faʻafaigofieina o le mamafa i totonu o le mata.
  • Tulaga masani o le metabolism i mata o le mata. O se taunuuga, o le galuega o le vaaiga mamao ua toe faʻafoisia mai.

I nisi tulaga, o le glaucoma i le maʻisuka eo mai faatasi ma se isi faʻamaʻi - cataract. O le faʻapupulaina lea o tioata o le mata, lea na matou faamatalaina auiliili iinei. Faʻaiʻuina lenei togafitiga, o togafitiga faʻapitoa e faʻaalia, lea e aofia ai le aveeseina o le cataract, faʻaaogaina o le vaʻaia, le faʻaaogaina o se tioata vavalalata.

O le auala sili ona saogalemu o togafitiga laser.

O le manuia i le togafitia o le glaucoma i le maʻisuka e faalagolago lava i le taimi e maua ai le maʻi ma togafitia le togafitiga. Mo lenei mafuaʻaga, e taua mo tagata uma ona alu i le fomai o le tagata i tausaga taʻitasi pe a mavae le 40 tausaga.

O suʻesuʻega masani o le faʻaaogaina o le fofo o le ki lea i le faʻasaoina o le vaʻai i le lumanaʻi.

Pe a toe faʻafoisia galuega faʻaalia i le maʻisuka eseese togafitiga o taotoga e faʻaaogaina:

GNSE - faʻaaogaina o le sclerectomy

A maeʻa lenei taotoga, o le paleni o le inu o le tino e masani ona faʻamaonia i totonu o le mata. O le faʻaosooso e faʻavae i luga o se metotia faapitoa. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e leai se mea e tatau ai ona faia se auala mo le tafe o le susu mai le lua o le potu pito i luma o le mata.

I le taimi o le taotoga, o le fomai tipitipi e taoto i le tasi itu o le membrane ua afaina, lea e mafua ona o le malupuipuia o le susu. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e mafai ona totoina alavai vaʻaia, o le gaioiga o le taofia lea o le faʻagasologa o le faʻaogaina o le alavai.

E pei ona taua i luga, o le glaucoma i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e masani ona o mai faatasi ma le atinaʻeina o tusitusiga. I lenei tulaga, o le fomai tipitipi faʻatasi ona aveese le cataract ma faia se taotoga e togafitia ai glaucoma.

O le galuega a le fomaʻi i lenei mataupu o le faʻaitiitia o le mamafa i totonu o le mata. O le mea lea, o le isi auala ua faia i luga o le fea o le a tafe ai le susu. O loʻo faʻapipiʻiina foi se tioata faapitoa.

Ole togafitiga laser o le glaucoma i tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka o le auala sili lea ona aoga, aemaise i le amataga o le maʻi. I nisi tulaga, e fesoasoani le laser i le vaega tolu.

O le manaʻoga mo le faʻaaogaina o lenei togafitiga e filifilia e le fomaʻi pe a uma le suʻega. O le taotoga laser e itiiti le faʻalavelave ma leai se faʻaletonu.

O loʻo faʻamatalaina i le maʻisuka o loʻo i ai isi faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, o le cardiovascular system, musculoskeletal system ma isi.

O lenei ituaiga o taotoga e sili ona saogalemu ma mafai ai e oe ona toe faʻafoʻi galuega faʻaalia.

Faʻafefea ona iloa

O le amataga o le glaucoma i luga o le faavae o le maʻisuka ua taua o se maʻi lona lua, e pei o isi faʻalavelave. E tatau ona e amata togafitia le maʻisuka e aunoa ma le faatali mo taunuuga. Afai e maua e le tagata maʻi uiga nei, e tatau ona e alu faʻanatinati i le fomaʻi:

  • O le tiga i totonu o le okeni o le faaaliga e le o se mea faifaipea, ae e tulai mai i luga o taimi.
  • Circles i luma o mata e tupu pe a taulai atu ou mata i luga o se malamalama malamalama malamalama. I le tagata gasegase, o le a latou moli i lanu uma o le nuanua.
  • O tiga e matua ogaoga lava i totonu o le malumalu po o le togi.
  • Tesea

O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe e taua tele. A uma mea uma, ma le le lava o le taimi, e mafai ona vaʻaia atoa lau mata. O se faʻalavelave o le maʻisuka o le glaucoma masani, lea e atiina ae ma alualu i luma.

Faʻamatalaga ma iloiloga

E mafai ona e toe faʻafoʻi le faʻaaliga ma togafitia glaucoma e aunoa ma ni vailaʻau poʻo isi mea faʻaletino. O le mea e leaga ai, o vailaau faʻaonapo nei e masani ona tauivi ma na o taunuuga o le maʻi, ae o le mea moni, e tatau ona e suʻeina le mafuaaga. O faʻamalolo e mafai ona faʻamalolo atoatoa, faʻamalo le mata mai le glaucoma e aunoa ma ni aʻafiaga ma ni gaioiga. Faatasi ai ma lenei metotia o togafitiga, o le aafiaga e tupu i le malosi o le eletise uma i luga o le okeni ua faaleagaina ma le mafuaaga o le faamaʻi.

Talofa uo pele! E masani ona tupu o se tasi o faʻamaʻi tuga e faigata tele poʻo e le faʻasaga i tua o le isi. I lenei tusiga, o le a tatou paʻi atu i luga o ia manatu e pei o le glaucoma i le ituaiga suka 2 o le maʻisuka, pe faapefea ona fesootai nei faamai ma pe faapefea ona sili atu ona sao le auala o le togafitiga.

Toa maualuga ma mata

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e togafitiga e fomai e pei o endocrinologists. O le faʻateleina o le gasegase o le faamai o le faateleina lea o le faateleina o le glucose plasma.

Ua vaevaeina le faamai i ni ituaiga se 2, e eseese i latou lava e ala i le faiga o le hyperglucoseemia. E masani ona talitonu o le ituaiga muamua o le maʻisuka e mo tamaiti, ma le lona lua mo tagata matutua, talu ai e masani lava ona le tupu i tamaiti.

O le aso tatou te taulai atu i le ituaiga lona lua. O le faʻaleagaina o tali faʻaleagaina e amata i le mea moni e faapea, o faʻamaʻi o sela e faʻaaogaina le glucose e taofia le tali atu i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona pa'ū i totonu o le masini ma ulu atu i ni mea e toe faʻafoʻi.

E le o se mea ese, ae o le matelaina o sela e maua ai le suka, e aofia ai: gaʻo, maso, ma sili atu ona taua, popole, taʻitaʻia i le gluconeogenesis - o se faʻaopoopoga faaopoopo o le kulukose i totonu o le ate. O le mea lea, o lona maualuga e maualuga atu. Ua tapunia le lio matautia.

O vaʻa laiti e muamua ona ave le osofaiga, aemaise i fatuga ma le okeni o le faʻaaliga. O le faʻamalosia o le ola maloloina o le tino e mafua ai le faʻaolaina o le vascular network, lea e taua o le neovascularization. A aunoa ma se faʻasesega, o foliga uma o loʻo i le mata e tigaina: kine, iris, tioata tioata, mea malie mataʻutia, retina ma le nerve opic.

Glaucoma e atiina ae ile talaaga o togafitiga e fesootaʻi ma le solia o le inu o le malie ma le tele o lona gaosia. Faʻateleina le gaosiga o le suavai ona o le leovascularization.

E mafua ai foi le faaitiitia o le tele o potu ona o le faateleina o le tino o le ciliary, o le vascular plexus.

I le mea mulimuli, ona o lenei mea, ua poloka ai le alalaupapa a Shlemmov: muamua, ua faaitiitia le tafe, ona taofia loa lea.

E le gata i lea, i le maʻisuka, o le tioata e tumu i le suka sili atu, e faʻafefete ma faateleina le lapopoa, lea e mafua ai ona paʻu i le maualuga o le potu pito i luma.

O le faapipiiina o le tioata ma le lipine e mafua ai le vevesi tele i maso o mata, ma taumafai e taui mo le malulu ma le le fiafia o le ata. E fesoasoani foi i le atinaʻeina o le maualuga o le toto.

Togafitiga

O le tele lava o taimi, e sili atu ona lelei le togafitiga o nei tagata gasegase.O le faaiuga i luga o le taotoga o taotoga e faia i le tulaga o le le pulea o le vailaau, o le toilalo o le fualaau faasaina ma le alualu i luma o togafitiga ma le atiina ae o faafitauli o le maʻi pa'ū, faapea foi ma le atinae o se osofaiga ogaoga.

E tatau ona amata togafitiga ma le faʻamautuina o le suka toto ma faasaʻo le togafitiga o le maʻisuka. E maua lenei mea e ala i le faatonuina o le suka-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina ma sauniuni vave ile inisalini. Taua i le togafitiga o le ituaiga o maʻisuka lona lua o le taumafa paleni ma le puleaina o le mamafa, faʻamaumauga mo meaʻai falaoa i le taumafataga.

Faʻatau togafitiga

O le mea e sili ona lelei e tuʻuina mai ile mata o le peta-blockers, o le aʻafiaga autu o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le susu e le tino o le tino.

O fualaau autu o filifiliga o Betaxolol ma Timolol.

Sauniuniga mo le tele o vaiaso, ia mataʻituina le aoga o le inisiua mata, o le isi faamasino e uiga i le faʻaleleia atili. Afai e leai se faʻaleleiaiga na tupu i totonu o le 2-3 vaiaso, ona sui lea o le vailaʻau.

O le tuufaatasia o fualaau faasaina faatasi ai ma se tuufaatasiga tuufaatasi e aoga foi, lea e aofia ai se peta-blocker ma se vaega o vailaau faafomai e mafai ona faaleleia ai le tafe. O fualaau nei e aofia ai: Fotil, Cosopt ma isi. O le mataupu faavae o le faatonuina o fualaau faasaina e tutusa ma le metotia ua faamatalaina i luga.

E le gata i lea, mo le puipuia o le faaletonu o le tino i le maʻisuka, e tusa lava pe leai ni faʻalavelave i mata, e fautuaina e faʻagasolo le faagasologa o sauniuniga o le vaitamini ma faʻamalositino togafitiga ma le togafitiga ma le massage.

Tausiga togafitiga

O le lamatiaga o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 o le solia lea o le innervation ma le microcirculation, lea e faʻaleagaina ai le faʻamalolo i le taimi o faʻasalalauga ma faʻalautele ai le ono maua o faʻafitauli ma toe foʻi.

  • Lafoaʻi laser e ala i le aveeseina o le trabeculae ma le tino tele o le tino. O gaioiga e taua o le trabeculoectomy ma le trabeculoplasty. O loʻo faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina, pe a uma le taotoga, o le taimi e toe faʻaleleia ai e le sili atu ma le tolu aso. O loʻo faʻapipiʻi mata o le Beta-blockers mo se masina pe sili atu i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi maʻi ma le mamafa o le toto. Faʻaauauina le faʻaauau mo se masina. Ona toe faia lea o suʻega i le taimi o le faʻasalalauga e le itiiti ifo ma le faalua i le tausaga.
  • EX-faʻasalalauga - faʻapipiʻi faʻapitoa o se shunt. O se ipu e faʻaaogaina i le mea eletise, o se alavai ma aveese le tele o le susu mai potu, ma faia ai se isi auala ese.
  • O le photocoagulation e tele lava ina le fesoʻotaʻi fesootaiga. O loʻo faʻatinoina e le laser ma e aofia ai le "cauteris" o vaʻavaʻa. O le a le gata ina faʻaititia le nofoaga o loʻo nofoia e le tino o le tino ma faʻalautele le potu, ae faʻaititia ai foi le gaosiga o le suavai.

O lea, uo pele! O le foliga mai o le glaucoma i tua o le maʻisuka ituaiga 2 e le o se mea e seasea tutupu, ma o le tagata gasegase ma le fomaʻi e tatau ona mataala ma vaavaai ma le faamoemoe mo suiga o loʻo i totonu o le toto maualuga. E leai se suʻega a le fomaʻi o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faia e aunoa ma le fuaina o le mamafa i potu o le mata.

Ou te fautuaina foi le matamata i se vitio i le auala e togafitia ai le glaucoma ma le maʻisuka:

O le puipuiga tele o mata o siama ma togafitiga o le endocrine, e faaopoopo atu i suʻesuʻega a le mata pe a ma le 2 taimi i le tausaga, o le pule lava lea e tasi o le suka, faatulagaina masani o le olaga, e aofia ai le pulea o meaʻai ma le mamafa.

E fautuaina foi mo nei tagata gasegase e inu vailaʻau o le vailaʻau mo mata i vasega ma faʻaaoga mata o le vailaʻau matala ma le mamafa o le avega. Ia soifua maloloina! Vaʻaia vave oe!

O suiga faʻapitoa i le vascular system of the body e avea o se mafuaʻaga masani o le glaucoma i le maʻisuka. Glaucoma e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona tele taimi e masani ai nai lo tagata e leai se maʻisuka. I le amataga o le atinaʻe, o le faʻamaʻi e mafai ona mafai, ma o le glaucoma maualuga e masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa poʻo le tauaso atoatoa.

Etiology ma le pathogenesis o le maʻisuka

Ole Glaucoma o se maʻi ile gasegase e mafua mai i le mamafa poʻo le faʻateleina o le mamafa ole tino.

O le gaosiga masani o le tino i le tino e tumau ai le leo o le mata ma mautinoa ai le masani ai o le felafoaʻi o le vai - o le punavai autu o meaai mo le fausiaina o mata. O le tafe ma le afaina o le vai e tatau ona faia i se tulaga tutusa, o le mea la pe a faʻavaivaia lenei paleni, e suia foʻi le mamafa o le tino. Afai e maualuga le mamafa, ona tele ai lea i luga o le glaucoma e atiina ae, atrophy o neula opiki ma se suiga i le lautele (vaaiga lautele). I le maʻisuka, matala ma le neovascular glaucoma e masani ona matauina.

Tatala avanoa

O se masani masani o le faamai e tatala-le glaucoma gutu, lea e faamatalaina i le faifai malie o le faaleagaina o alavai, lea o le taunuuga lea ua tulai mai ai le tele naua o le afaina o le ocular fluid. O le maʻi e maua i le maʻisuka ma tagata e leai se maʻisuka, ae, e tusa ai ma fuainumera, i totonu o le maʻisuka, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu tele lava. E mafua ona o le maualuga o le suka o le toto, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o nai tamai vaa e tuia ai le retina. Vasoconstriction e faʻafefe ai le masani o le tafega o le vai i totonu o mata ma mafua ai le faateleina o le malosi o mata.

Neovascular

O lenei ituaiga glaucoma e tuusaʻo saʻo ma le maʻisuka. E aliali mai pe a amata ona tupu toto toto i luga o le iris, poloka le tafe o le vai. O se taunuuga, e le o maua e mata le meaʻai talafeagai, o le taamilosaga o le vai i totonu o le tino ua faʻalavelaveina, o le maualuga o le mamafa e tulai mai ma le faʻaumatia o siama nasu amata. O nei gaioiga e le mafai ona faʻaseseina e vave ona tutupu ma taʻitaʻia ai le faʻapouliuli. O le glaucoma o le maʻisuka e tupu i le 32% o mataupu.

Togafitiga o le glaucoma mata i le maʻisuka

O le itu autu i le puipuia, faamautuina ma le togafitiga o gaioiga uma o le vaaiga i le maʻisuka o le togafitiga rational e fuafua i le faatonutonuina o le carbon, protein, fat and water metabolism.

Timolol ua faatonuina e toe faʻaleleia meaʻai o le nasu spectral ma le retina.

O togafitiga faʻamaʻi mo le maʻisuka ma le glaucoma o le a manuia pe afai o le maʻi i lona pepe. I tulaga faapena, o mata o mata e faatonuina e faaitiitia ai le mamafa o potu i totonu ma toe faatumuina meaʻai o le retina ma kelala, mo se faataitaiga, Timolol, Betaxolol, ma isi. Ae o le mea e leaga ai, o le togafitiga faafomai e umi se taimi, ma e le aoga i tulaga uma, o nisi taimi e tupu ina ia faʻateleina le mamafa, ae le o toe faʻaleleia nila. O le mea lea, o le isi, o le tele o togafitiga e faʻaaogaina-taotoga taotoga poʻo le taoto.

Togafitiga

Ole laititi e le faʻaaogaina le sclerectomy o se taʻaloga lea e mafai ai ona faʻavavevaveina ma faʻasalaga mamafa le mamafa o le intraocular ma sina lamatiaga o faʻafitauli. O le faʻaogaina o lenei auala e le o faʻaogaina le autopsy o le mata i le mea nei, o le mea lea o le ono mafai ona maua i siama e itiiti lava. Ae o le tuʻuina atu o tagata maʻisuka i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi, o nisi o tagata gasegase e faʻatau atu i le vailaʻau faʻamaʻi ma le leai o ni mea e faʻamalosi ai fualaau faʻamaʻi, antibiotic e puipuia ai faʻamaʻi faʻalua, vailaʻau faʻamalosi puipui, vailaʻau faʻamalosi poʻo vailaʻau i le taimi o le toe faʻaleleia. Afai o le cataracta na atiaeina e tutusa ma le glaucoma, ona faʻapipiʻiina lea o se tioata faʻapipiʻi.

Togafitiga laser

O le faʻaalia o le laser o se togafiti faʻaonapo nei ma aoga mo le glaucoma i le maʻisuka malosi, aemaise lava pe'ā iai faʻamaʻi tutusa o le cardiovascular system poʻo isi faʻafitauli o le maʻisuka.O le taʻiala o le taotoga, o le masini laser e faʻafeiloaʻi malie i mata, toe faʻaleleia le alavai ma faʻamautinoaina le fegasoloaʻi masani o le vai inu. Afai e le amataina le maʻi, ona toe faʻafoisia atoa lea o le faʻaaliga. O le taotoga e faigofie ona faʻatinoina, e vave ona pasia ma e faia i luga o se nofoaga i fafo. I le togafitiga o le laser, e le o faʻalavelaveina le mata o le tagata.

Le mafuaʻaga o le glaucoma i tagata mamaʻi ma le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o lona uiga o le lamatiaga o le atinaʻe o le glaucoma e 5 taimi maualuga. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le suka o le toto, e afaina ai le retina, lea e o mai faatasi ma se suiga i le vascular network ma nerve fibers.

I lenei tulaga, ua suia le puipui o le vaa, ma ua faaitiitia lona lautele. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, le atinaeina o suiga faale-natura i le iris ma le fausiaina o le tupe.

Vaega o le glaucoma i le maʻisuka

Ona o le faʻaumatia o le puipui lapisi i lalo o le malosi o le maualuga o le kulukose, ua faʻaaogaina le masini puipuia. Faʻafetai i lenei mea, e amata ona atiaʻe vaʻa fou. Ae ui i lea, e le pei o ona muamua, o vaa fou faatoa gaosia e le lava le malosi o puipui, ma o le mea lea e sili atu ai le leaga, nai lo le manuia. O nei vaʻa e mafai ona tupu aʻe i totonu o le iris o mata ma faʻalavelave ai le tafe masani o le malie malie, ma mafua ai ona faateleina le mamafa o le toto.

I le tulaga o le solia o le vevesi o le vai inu, o le alavai, lea o loʻo i totonu o le potu pito i luma o le mata, ua tapunia. O le iʻuga, o loʻo faʻalauteleina ai le lua neovascular glaucoma. O le mea e leaga ai, a aunoa ma le togafitiga lelei, o lenei ituaiga glaucoma e taʻitaʻia ai i le tauaso ma le le mafaaseseina.

O le aoga o togafitiga e tele lava ina fuafuaina i le tulaga o le faamai ma le taui mo le maʻisuka (faatumauina le glycemia masani). A maeʻa ona maua le faʻamaʻi, e tatau ona vave amataina le togafitiga, aua o le a atiaʻe le atrophy o le galuega vaaia.

Taiala mo le togafitiga o le glaucoma i le maʻisuka

Mo le togafitiga o le glaucoma, e tele auala masani e faʻaaogaina. E taua le gauai atu i le vave suʻesuʻeina o le faʻamaʻi, talu ai i lenei tulaga e sili atu le lelei o taunuuga o le glaucoma. O fualaau faasaina, beta-blockers e tele lava ina faatonuina, lea e aofia ai Betaxolol, Timolol, faapea foi Latanoprost. I lenei tulaga, o le togafitiga e tatau ona filifilia e na o se fomaʻi, aua o nei vailaʻau uma e mafai ona i ai sona itu.

Glaucoma Prevention for Diabetes

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se tagata fomaʻi ma e tatau ona suʻe faalua i le tausaga. O lenei mea o le a mafai ai foi ona e matauina faailoilo o isi maʻi mata i le taimi (diabetic retinopathy, cataract). O le aoga o togafitiga e faalagolago i le taimi e iloa ai le maʻi. O nisi togafitiga e le manaʻomia i taimi uma, ma ua lava lea e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto i se tulaga masani. E taua foi le gauai atu i taaloga, suiga i meaʻai, galuega ma malologa. Afai o nei tulaga uma o loʻo matauina, o le mea lea i le lumanaʻi lata mai o le atinaʻeina o glaucoma e le faʻafefe ai oe.

Glaucoma i le maʻisuka

O le nerve opic e mafai ona faʻatusatusa i se eletise eletise e aofia ai le tele o uili. Glaucoma e faʻaumatia ai tagata taʻitasi (namu fibers) ma o lanu uliuli e aliali i luga o le mata.

Muamua, e le afaina le vaaiga lautele - matou te vaʻaia manino le ogatotonu o le ata, ma ua faʻapogisaina itu. O le mea lea, o le vaaiga o le vaaiga e vaeluaina, ae o lenei mea e tupu malie, o lea mo se taimi umi tatou te le matauina ai suiga.

Glaucoma e le tuʻuina mai isi faʻamaoniga, o lea e le mafai ona iloa e aunoa ma le suʻesuʻeina e se tagata fomaʻi. E sili atu le manino o faʻamaoniga e aliali mai pe a uma le faʻamaʻi, pe a faateleina le numera o faʻamaʻi faʻamaʻi.Ona tatou vaaia ai lea o le ogatotonu o le ata, ma vaai i isi, e tatau ona liliu o tatou ulu.

O faʻamaʻi e mumu ma tiga i totonu o mata. I togafitiga, o faʻalaʻau e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le mamafa i mata.

Glaucoma ma le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi lea o mea faʻapitoa i le glaucoma. E masani lava o lenei faʻamaʻi e mafua ai suiga i le mata, lea e oʻo atu ai i le oti o le nerve opic. E tusa ai ma fuainumera, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le ono mafai ona atiaʻe le glaucoma e 5 taimi maualuga nai lo tagata soifua maloloina.

O le mea moni o le maʻisuka e afaina tele le setete o le tino atoa o le toto. O vaʻa e faʻaleagaina, o le toto i le totoga o loʻo faʻalavelaveina. O le mata o le mata, lea e aofia ai le vavave o vaʻa laiti, e afaina tele.

E faʻapefea le faʻamaʻi?

O faʻafitauli faʻapitoa i le mata e sili atu ona mamafa i le mea moni o le fausia o fou capillaries nai lo le faʻaleagaina e amata (iris rubeosis). Ae i le taimi lava e tasi, o vaʻa vaʻaia e le lava le gafatia o galuega ma e le mafai ona latou taulimaina a latou galuega. O le mea lea:

  • O le nerve optic e le maua ni meaʻai talafeagai.
  • O le tafe mai o le vai inu e le lelei.
  • O loʻo maualuga le maualuga o le IOP.

O nei mea uma e faʻavaveina ai le faʻaumatia o siama namu. Maualuga le neovascular glaucoma. Ua mafatia le fundus, o le vascular system, o le iris. Faʻafitauli ma, i le avea ai o se tulafono, o suiga e le mafai ona suia e vave oʻo atu i le tauaso. O le faigata o le glaucoma i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i se vave vave. Afai e le o faia ni fua i le taimi, o le a toetoe lava a le mafai ona taofia le faʻalavelave faʻaleagaina.

O le faʻamaoniga o ia suiga e le ese mai le masani masani o le faʻamaʻi: paga o le ulu, afaina le tele o mea vaaia, ma faʻaititia le faʻaaliga. O lenei mea ua tupu nei i vaega 2-3, pe a oʻo i le taimi o le faʻaumatiaga ua mamao tele.

O togafitiga e filifilia e le fomaʻi e faʻavae i luga o se auala faʻaopoopo. E le mafai ona faʻaumatia le glaucoma, ma tuʻu ai le mafuaʻaga o lenei maʻi e le suia. Lelei togafitiga e mafai:

  • toto maualuga le suka
  • faaitiitia le mamafa o le toto,
  • toe faʻafoʻi meaʻai o le nerve optic,
  • faʻavae faiga faʻasolosolo i le mata.

Ona o le taumafa o vitamini ma vailaau faʻapitoa, e mafai ona tuʻuina atu i se vaega le mea na leiloloa. Ae tasi e leai se faamoemoe mo se faʻafouina atoatoa o le faʻaaliga. Afai e iloa le faʻamaʻi i se taimi talafeagai ma ua maeʻa ona faia ni fuafuaga, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma se taotoga.

A o le glaucoma mata i le maʻisuka ua tele naua pe leai foi togafitiga e le manuia, togafitiga i togafiti taotoga. E mafai ona latou faia i ni auala eseese:

  • Lafoaʻi Laser Ua faia ni vaitusi e aveese ai le tele o le vai.
  • O le tele sclerectomy o le mimiti lea o le mata mata, lea e fesoasoani e taui ai le eseesega o le mamafa.
  • Fausiaina o alavai.

E filifilia e le fomai tipitipi le auala o taotoga e faavae ile suʻega ma faʻamatalaga ile falemaʻi. O le auala sili ona saogalemu ma sili ona vave o togafitiga laser, lea e le afaina ma vave maua ai le iuga. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le aafiaga e puupuu-ola ma pe a mavae sina taimi ona tulai mai lea o le mamafa o le tino.

E faapefea ona le taoto i lalo o se naifi?

Afai e atiaʻe e se tagata le glaucoma o se taunuuga o le maʻisuka, e le faapea o le taotoga e tatau ona faia. E mafai ona aloese lenei mea pe afai mulimuli i tulafono faigofie:

  1. tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasi i se fomaʻi faʻafomaʻi tasi i le ono masina. O lenei mea o le a fesoasoani i le iloa o le glaucoma ma isi maʻi o le tino i vaega muamua ma fai vave.
  2. e taua le tauaveina o togafitiga faigata o le faamaʻi autu ma mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto. I le uma, o le solia lenei o le soliga lea e oʻo atu ai i isi aʻafiaga ogaoga.
  3. o mea uma e fesoasoani i le faateleina o le mamafa i mata o le a le aofia ai.Aloese i masaniga leaga, aua le soona galue i galuega faaletino ma i le taimi e tasi e taaalo ai i taaloga.

Vaega o le faʻamaʻi

A oʻo ina amata ona maua e le maʻisuka le retinopathy, i nisi tulaga, e amata ona ola se faʻalapotopotoga o vaʻa fou faatoa gaosia i le iris. O lenei tulaga e taʻua o le "iris rubeosis." O se taunuuga, o le auala autu o le suavai i totonu o le mata e tapunia - o le pito o le potu pito i tua ma se punavai faʻavaivai faapitoa o loʻo i totonu.

Afai e le faʻasologaina le mamafa o le tino pe a uma ona tuʻuina atu fualaau oona i totonu o mata, o le a manaʻomia le togafitiga o taotoga. O le faʻamoemoe o le taotoga o le faʻaitiitia o le mamafa o le intraocular e ala i le fausiaina o se auala fou o le sasaʻa mai o le vai inu.

Tulaga lautele o togafitiga

E le pei o faʻasalaga, o le togafitiga faʻalelalolagi i le maualuga o le maualuga o le intraocular e mafai ona taofia le alualu i luma o le glaucoma. I le avea ai ma vailaau, e faʻaaogaina ai adrenoblockers - betaxolol ma timolol.

I le faʻaaogaina o timolol sauniuniga, e mafai ona tutupu ni faʻalogona agavaʻa (faʻavaveina ma susunuina i mata, lacrimation). E mafai foi ona faia tali a le tino: faʻagesegeseina o le pulse (bradycardia), faʻaitiitia o le toto, malosi o le toto, bronchospasm, manava le mama, divalenoa, puupuu le manava, vaivaiga, ma isi.

O le faʻaitiitia o le aʻafiaga ma le bradycardia e faʻaleleia pe a fai e tautala faʻaalia ona o le faʻateleina o le maualuga o le maualuga o le konateko faʻataunuʻu poʻo le faʻataunuʻu.

Faʻafitauli faʻapitoa o le iris rubeosis

O nai tamai capillaries e mafai ona iloa i luga o le alo o le tamaititi, masani lava i le ituaiga o fusi poʻo ni modu mumu, ia e le o maitauina i taimi uma e aunoa ma se suʻesuʻega (e aunoa ma le faʻaaogaina o se faʻaopoopoga tele).

Neovascularization o le pito i luga o le potu pito i tua e aunoa ma le aofia ai o le aoga a le tamaititi e mafai ona atiae ma le totoina o le vein center, o le mea lea, i se vaaiga ma se tulaga lamatia tele o ni faafitauli, e tatau ona faia le gaioiga i se lapataiga matautia.

Ana togafitiga:

  1. O le televise photocoagulation, na faia i le amataga, o se auala aoga e fesuiaʻi ai le atinaʻe o vaʻa fou ma fausia le faʻasologa o le glaucoma neovascular.
  2. Toto tipitipi. Afai o le rubeosis e atiinaʻe pe faʻaauau pe a uma le vitctomy i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma le taofiofi o le tino, e tatau ona faia le soʻo se taimi, ma faatasi ai ma lona taunuuga lelei, o le rubeosis e ono faʻavaivai. O le faʻamaopoopoina o le laser panetaina e lelei foi.

Maualuga-kiliva klaucoma

E atiina ae pe a tapunia le kesi o le potu pito i tua ona o le feteʻenaʻi o le fibrovascular tissue, le mautonu ma le suia o le iris root i le trabeculae. O le tulimanu e tapuni le taamilosaga e pei o se kesi.

Faiga faʻapitoa

  • Tino taua i le mea faitino vaaia.
  • Totoina o tui ma tiga.
  • Tetele maualuga maualuga ma le siama o le tino.
  • Le taofiofia o le toto i le susu, saluina o puipuiga mai vaʻa fou.
  • Tautalaina le rubeosis o le iris ma se suiga i le foliga o le tamaititi aoga, o nisi taimi e iai se siʻitaga ona o le fausiaina o le membrane fibrovascular.
  • Gonioscopy o loʻo faʻaalia le tapunia o le tulimanu o le tulimanu ma le le mafai ona vaai i ona fausaga i tua o le laina Schwalbe.

Togafitiga

O le faʻamoemoe o le faʻaitiitia lea o le tiga, talu ai e masani ona le lelei le faʻasologa mo le vaʻai.

  1. Fomaʻi: fualaʻau faʻapitonuʻu ma faʻaogaina fualaau faʻasaina sei vagana ai tala faʻasolopito. Atropine ma fomaʻi ua faatonuina e taofi le mumū ma faʻaleleia le gaioiga e oʻo lava i le faateleina o le mamafa o le toto.
  2. Faʻaaogaina o le tino. Faʻaauau le faʻasologa o le laser Argon. I luma o mata ma le aufaʻivaʻa vaʻaia, o le aʻafiaga e maua i le laser diode laser poʻo le cryocoagulation o le retina.
  3. O togafitiga togafitiga e fautuaina mo galuega vaaia ao lei faia le faagaioiga o le tino ma luga. E lua filifiliga: trabeculectomy e faʻaaoga ai le mitomycin C poʻo le taotoga faʻavaivai.Faatasi ai ma se taunuuga lelei o le taotoga, o le mamafa o le intraocular e totogi, ae o le leiloloa o le malamalama ma le atinaeina o le subatrophy o le apu e mafai, o lona uiga la o le sini autu o le fesoasoani lea i le tiga o le tiga.
  4. E mafai ona aoga le afaina o le biodlaseria e mafai ona aoga ina ia faʻasalalau le IOP ma faʻaleleia le gaioiga, aemaise lava faʻatasi ai ma togafitiga faʻatau.
  5. Toe faʻaaogaina e faʻamalolo ai le tiga, ae i nisi tulaga e mafai ona taʻitaʻia i ptosis tumau.
  6. O le faʻamalosia e faia i le leai o se aafiaga o isi ituaiga togafitiga.

Vaʻaia faʻafitauli

  • Pepa o le Peraimeri-tapuni le glaucoma. Neovascular glaucoma e mafai ona amata i nisi taimi i le tiga faafuasei, le mautonu ma le fula o le pene. E mafai ona maua le Gonioscopy pe a maeʻa le faʻamaʻaloga o le edema o le tino faatasi ai ma le fesoasoani o vailaau faʻasaina ma le / glycerol. I lenei tulaga, e le mafai ona suia le pito o le pito i luma.
  • O le mumusu pe a uma le vitctomy i le maʻisuka e mafai ona o mai faatasi ma le faʻamaʻiina, vascularization o le iris ma le faʻavaitaimi o le mamafa i le toto, lea e mafai ona sese mo le neovascular glaucoma. O le faʻamaʻi mulimuli e faia pe a maeʻa togafitiga faʻamalosi.

Mataʻu mata mo le maʻisuka

Ua leva ona faavaeina e saienitisi se fesuiaiga i le va o maʻi mata ma le i ai o le maʻisuka i se tagata maʻi. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga leaga o le hyperglycemia i luga o le tino vascular system o le tino e faʻaaoga i faiga uma.

Ua afaina vave le faaleagaina o vaʻa faaleagaina, ma o fou fou na fausia ua mafua ona o le faateleina o le pala o le puipui. Ona o lenei mea, o se faaputuputu o le tele o le suavai e tupu i totonu o masini o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e aofia ai i le mata. O le iʻuga, o le faaleagaina o galuega vaaia e tupu, faʻapea foʻi ma le vevesi o le tioata.

O le maʻisuka e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli o loʻo mulimuli mai o le faiga faʻapitoa:

  • Cataract, lea e fesoʻotai ma le faapipiiina o le tioata, o le tioata taua i le mata. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e mafai ona oʻo lava i se talavou, lea e fesootaʻi ma le faʻavavevave o le faʻamaʻi ile talaaga o le hyperglycemia.
  • Glaucoma e tupu pe a faʻavaivaia le masani masani o le vai inu. O se taunuuga o le maʻisuka, o le susu susu e faʻaputuina i totonu o potu o le mata, lea e mafua ai tusi. Lona lua, o loʻo faʻaleagaina le popolega ma vascular systems. I le glaucoma, o le faaitiitia o le galuega vaaia vaaia, e mafai ona fausia ai ni atigivae e uiga i punavai malamalama, ma o loo i ai le lapataiga sili. I le iʻuga o le faʻamaʻi, o le tauaso e masani ona tupu.
  • O le retinopathy o le maʻisuka o se gasegase vascular lea e fesootaʻi ma le faaleagaina o le puipui o tamai vaa i le mata. O lenei tulaga o le microangiopathy. Faatasi ai ma le macroangiopathy, ua aafia ai vaa o le faiʻai ma le fatu.

Togafitiga o pathologies o mata e fesootaʻi ma le maʻisuka

Afai e ono mafai ona iloa le faʻamaʻi i le amataga o faʻamalositino, ona mafai lea ona faʻagesegese le faʻaititia e ala i le manino le pulea o le glycemia.

Soo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e ono lamatia ile atiaʻeina ole vaʻa. Le faʻaitiitia o le atinaʻe o le faʻamaʻi, e tatau ona faia se suʻega atoa i tausaga uma, 'ai lelei, pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le puipuia o le atinaʻeina o suiga lona lua i le maʻisuka, e le gata e mafai ona e naʻo le maualuga o le kulūkose maualuga, ae faʻaaoga foi mata o mata. E naʻo se fomaʻi e tatau ona faʻamaonia le fualaau faasaina, ma o le usitaia o nei fautuaga uma e faalagolago ile maʻi.

Alualu i luma o le glaucoma matala muamua i le ituaiga maʻisuka ituaiga 2: o le faafitauli o le faʻasaʻo

Laucoma o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le tauaso i le lalolagi, faatasi ai ma le itiiti ifo ma le 7 miliona tagata maʻi ua tauaso i mata uma ona o le galaucoma o le neuropathy.O le maualuga o le mamafa o le tino (IOP) o se mea sili ona lamatia mo le glaucoma.

E le gata i lea, o loʻo iai pea le faʻamaoniga e faʻapea, o mea faʻapitoa ma faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu e iai sona sao i le faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi. O aʻafiaga faʻapitoa e aofia ai le maualuga o le toto maualuga, maʻi o le maʻisuka (DM), faʻamaʻi fatu fatu (CHD), ma o le tino o le tino o le tino - suia o le toto o le toto ma le totoga o le faʻamalolo.

O le glaucoma matala-mataʻitusi Peraimeri (POAG) ma le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻatasi e masani ona faia i togafitiga masani. B.E. Klein et al. E sili atu ma le 20 tausaga ua mavae, na latou iloa ai o le afaina o le POAG e sili atu le maualuga i le maʻisuka ituaiga 2 - 5.9-13%.

I le taimi nei, ua faamaonia ai o le fesuiaiga o le gafa (aemaise lava o le fesuiaiga i le melatonin gene gene, MTNR1B) o loo valoia ai le lamatiaga o le POAG e tusa lava pe lei maua le siama o le maʻisuka ituaiga 2, 7. E iloa le afaina o le POAG e le faalagolago i le ogaoga o le maʻisuka, o le avanoa e tatau ona iloiloina e fuafua ai le tulaga maualuga o le IOP. Ae ui i lea, o le fesili i le alualu i luma o le POAG i tagata mamaʻi, o loʻo i lalo o fautuaga mo le puleaina o ia ituaiga maʻi, e tumau pea le le malamalama.

Iʻuga

Na matou suʻesuʻeina le 178 gasegase ma le POAG e 47 i le 92 tausaga (o lona uiga o le 73.7 ± 1,94 tausaga), e 57 tane (32%), 121 tamaitai (68%). E tusa ai ma taunuʻuga o se faʻatalatalanoaga faʻataʻitaʻi ma auʻiliʻiliga o faʻamaumauga faafomaʻi, o le suʻesuʻega na vaevaeina i ni vaega se 2:

  • o le vaega muamua (vaega autu) e aofia ai tagata mamaʻi ma le POAG e faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, 103 tagata (e 24 tane, 23%, 79 fafine, 77%),
  • le vaega lona lua (pule) aofia ai tagata mamaʻi ma le POAG e aunoa ma le maʻisuka, 75 tagata (33 tagata, 44%, 42 fafine, 56%). I le vaega pule, na faitaulia e alii (p = 0.004). O vaega e le eseese i le matua ma le umi o le POAG mai le taimi o suʻesuʻega ma le resitaraina i le komiuniti i le suʻesuʻega nei.

I le taimi nei, matou te leʻi maua se eseesega i le tulaga o le IOP ma le gaioiga vaaia i le va o tagata mamaʻi ma POAG ma POAG faʻapitoa e faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2 (Laulau 1). Ae ui i lea, ina ua faavaeina le suʻesuʻeina o le POAG ma i le taimi o le suʻesuʻega nei, o le tulaga I o le faamai sa sili atu ona maua i totonu o le vaega e pulea nai lo le gasegase o le vaega autu. O le laasaga lona lua o le POAG i le mavae ai o le 5 tausaga mai le taimi na ave ai le resitalaina na sili atu ona matauina i tagata o le vaega autū (Laulau 2).

E le gata i lea, na matou iloiloina auiliiliga o le tulaga I POAG i vaega o tagata suʻesuʻeina. O tagata maʻi o le vaega autu ma le pulea o kulupu o loʻo i ai le tulaga i le taimi na faʻatuina ai se suʻesuʻega o le POAG e leʻi eseese i le matua, tafaoga ma le umi o le maʻi (Laulau 3).

O le tele o tagata gasegase ma POAG na vaʻaia le tulaga o le maʻi mo le 5-6-tausaga, ae sili atu i le afa o tagata gasegase i le vaega autu o le faʻagasolo o le POAG ma le fesuiaiga i le itiiti ifo o le vasega II (Ripoti 4).

Ina ia iloa mea e aafia ai le alualu i luma o le POAG i tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, matou te iloiloina le faʻafia ona tupu mai o isi maʻi faʻamaʻi ma voluma ma ituaiga togafitiga o le POAG i totonu o vaega suʻesuʻe.

Toeitiiti lava o tagata uma na suʻeina maʻi na maua i le maʻi cardiovascular; e leai se eseesega i le faʻaogaina o fomaʻi i le va o le vaega autu ma le pulea ma le va o vaega o tagata i le tulaga I POAG (pe a faʻatuina se faʻamaoniga) e le maua (Ripoti 5).

O le toatele o tagata gasegase sa aofia i le suʻesuʻega na mauaina peta-blockers e pei o le antihypertensive togafitiga, ae ui i lea, na faatonuina i latou e aunoa ma le maʻisuka, ae o le vaega autu na ave i ai le faamuamua i togafitiga ma prostaglandins (aemaise lava o Santen's Taflotan), e le aafia ai lenei vaega o fualaau faasaina carbohydrate metabolism ma e mafai ona faʻaaogaina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Taflotan® (Santen, Iapani) o le uluaʻi prostaglandin-F2a tutusa lea e le o iai se mea e puipuia ai. E tuʻufaʻatasia le sili atu le lelei (faʻaitiitiga o le IOP i le 35% faʻatasi ai ma se faʻatonuga o le 1 r / aso) faʻatasi ai ma se faʻailoga maualuga.

O lona molemule ei ai se mafutaga vavalalata mo le faʻaleleia o le FP ma le maualuga o le vavalalata, lea e le gata ina maua ai se faʻamalosiaga faʻaleagaina, ae faʻaititia ai foi le mamafa o aʻafiaga i le lotoifale.O le faʻasalalau o le mea o loʻo galue malosi i le sulu e tolu o le 3.3 taimi e maualalo ifo nai lo le latanoprost, 2.7 taimi e maualalo ai nai lo le gasegase, ao le aoga o le fualaau faasaina e le faʻaitiitia.

O faʻatagaina o le carbonic anhydrase ma le M-anticholinerical drugs i vaega na faʻatulaga tutusa (Ripiga 6).

O le tele o tagata gasegase i le vaega autu na togafitia togafitiga mo le glaucoma. E tusa ai ma le numera o gaoioiga antigrescoma i le komesi, e leʻi maua le eseesega i le va o vaega (Siata 7).

Le talanoaga

I le iloiloina o taunuʻuga o le suʻesuʻega, e tatau ona manatuaina o tagata uma o le kulupu autu, pe a faʻatuina se suʻesuʻega o le POAG, ua uma ona matauina e se endocrinologist ma se fomaʻi maʻi e uiga i le maʻisuka ituaiga 2, talu mai le 10.5 + 7.0 tausaga, e 2 taimi sili atu nai lo le fa glaucoma i lenei vaega.

E le gata i lea, na matou matauina se maualuga maualuga o le alualu i luma o le glaucoma faagasologa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e faamaonia e faamatalaga mai isi tusitala. Ae peitai, o lenei alualu i luma e le o se tulaga maualuga maualuga o le IOP i tagata e maua i le maʻisuka, e pei ona taʻua muamua e Dielemans I. et al., E le o le matutua foi o tagata mamaʻi, e le maua foi i le cardiovascular pathology (lea e le o iai le maʻisuka ituaiga 2), talu ai e tutusa ia vaega e tusa ai ma faailoga.

E le gata i lea, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 na faʻataʻitaʻiina ai fualaau faasaina o filifiliga - prostaglandins (aemaise lava, Taflotan mai Santen), ma i se tulaga masani na latou maua nisi togafitiga "malolosi," ona o le faia o le laser interventions.

Faaiuga

O le mea lea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e le masani ona maua le PUAG i le taimi muamua nai lo tagata e leai se maʻisuka. I le lumanaʻi, e ui lava i le ausia o le maualuga o le IOP, ona o le atoaga o le togafitiga faʻamaʻi (vailaʻau, laser, ma le taʻavale), o tagata mamaʻi faʻamaʻi pipisi o le endocrine e sili atu le maualuga o le siitia o le POAG pe a faʻatusatusa i tagata e leai se maʻisuka ituaiga 2.

E le o se mea faalilolilo o le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia faʻatasi ma le tele o faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave e mafua mai i le leiloa o ana galuega faavae e le pancreas. O sē o tamaʻi motu o Langerhans e le mafai ona gaosia le aofaiga tatau o le insulin, ma o le mea lea, o le kulukose i le toto o se tagata e fesuisuiaʻi pea lava pea, o loʻo i ai se uiga e faʻateleina le glycemia.

Faʻasaga i tua o lenei tulaga faʻaleaga, faʻalavelave faʻalavelave, faʻafitauli i vaʻa toto, faʻateleina o le mamafa o le toto, ma o le mafuaʻaga o faʻamaʻi ogaoga o totoga o faʻaaliga. O se tasi o nei faamaʻi o le glaucoma. Fai mai fomaʻi i le maʻisuka, o le glaucoma e tupu pe a ma le 5 taimi e sili atu nai lo maʻi e aunoa ma ni faʻafitauli faʻaleaga.

Afai o se maʻi maʻi suka o loʻo maʻi i le hyperglycemia mo se taimi umi, o loʻo faʻaleagaina lona tino, e amata i le faaleagaina o le retina, lea e aofia ai le numera manaia o neura laiti ma vaʻa toto.

Afai e afaina i le kulukose i le minute uma ia vaʻa ma namu, o latou puipui e vaapiapi pe a mavae sina taimi, e mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto, suiga faʻaleagaina i le tupe, ma le iris. Aʻo faʻateteleina le tulaga, o loʻo tupu aʻe se faʻamaʻi o le glaucoma, lea na faʻaumatia atoa ai le mata o le mata.

Vaega o le Glaucoma i le Maʻisuka

O se taunuuga o le aafia i le tele o le kulukose, ua faaleagaina ai puipui o le toto, o le tino i le tali atu e galue malosi ai le tuputupu aʻe, o le atinaʻeina o vaʻa toto fou. O le mea moni, e leai se mea e leaga ai lenei faiga, ua faʻaumatia vaʻa tuai, fou ua o mai io latou nofoaga.

Ae ui i lea, o le mea lea e foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. O le faafitauli e le o iai i taimi uma ia uiga taua mo le ola ma le soifua maloloina o le tino, latou te mafua ai le sili atu ona afaina ona o lo latou le atoatoa.

Faatasi ai ma le faateleina o le neoplasm, e foliga mai o le a tupu i totonu o le iris o mata, poloka le natura masani o le vai inu, o le mamafa i mata o loo faateleina le faateleina. Afai e le mafai ona tafe le vai, e tapunia le matavai o le mata, ua tapunia le pito, lea e mafua ai se faaletonu atoatoa o le tino, o le atinaʻeina o le sola-lua-glaucoma-neovascular. O se faʻamaʻi, pe afai e te le faia ni togafitiga talafeagai, o se auala tuusao e faʻapouliuli ai.

O le tulaga autu e mafai ona e faʻaumatia ai le glaucoma ma le glaucoma lua o le:

  1. togafitiga vave o le maʻisuka,
  2. tausisia o le suka toto i totonu masani.

O le vave ona amata ona e taulimaina togafitiga, o le sili atu lea o le avanoa e toe faʻaleleia ai, puipuia o le vaʻai. O togafitiga e tatau ona vave amataina pe a maeʻa le faʻamaonia o le siama, a le o lea, o le avanoa o le atrophy o le galuega vaaia o mata ma le tauaso o le a toeitiiti atoa le selau pasene.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Ina ia aveesea le glaucoma ma le maʻisuka, e tele auala e faʻaaogaina:

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le faamai, o fualaau oona e faaaoga.

  • Puipuiga. Le puipuia o le maʻi ma i le amataga o le taimi e faatumauina le leo faatasi ai ma fualaau faasaina.
  • Fomaʻi. E mafai ona faʻaaoga i vaega nei o togafitiga:
    • Faʻapitoa. Faʻaleleia le tafe toto ma faʻamautu ai faʻamamaga.
    • Faʻaipoipo. Tulaga masani o IOP.
  • Laser Le faʻamaʻaloina o le maʻi ma faʻaititia le IOP i taotoga laser. O le masini e fai ai ni pu laiti i le mata e faʻafefe ai le vai.
  • Totogi O le loloto o le faʻaaogaina o sclerectomy e mafai ai ona e faʻaititia IOP e aunoa ma le tatalaina o le mata. A maeʻa, o faʻasolosolo ua faʻamaonia mai ai fualaau faʻamaʻi ma le faʻamalosia o fualaau oona, vitamini.
Toe foʻi i le laulau o mea

Gaoioiga laser

O lenei togafitiga e aofia ai le falemaʻi ile maʻi. Ae o le faiga e le tele se taimi e alu ai. Toeitiiti i le aso lava e tasi, o le a mafai e le tagata gasegase ona toe foi atu i le masani masani. Toe faʻaleleia mai taotoga faʻasolosolo e le manaʻomia tele se taimi. Faʻalagolago i le maualuga o le maʻi ma le auala e faʻatino ai le taʻaloga, o uiga nei e iloga:

Trabeculoplasty e maua ai se vave vave ae leai se umi.

  • Trabeculoplasty. E faʻaaoga mo le glaucoma tatala. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona faʻaitiitia le IOP i le 30%. Ae peitai, o le aafiaga pe a maeʻa ona faia le taualumaga.
  • Trabeculectomy. O le taotoga e matua faigata lava ona fai ma faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino. A maeʻa ona faʻatinoina, e tele ni faʻafitauli e mafai ona fai: faʻalogoga, oso Iopu, conjunctivitis, faʻafefe o le suavai.
  • Televise o le cyclophotocoagulation. Uma lauiloa ma masani ona faʻaaoga togafitiga. O le mumu pe a uma ona faʻaaogaina ua faʻaaogaina e ala i le fesoasoani o laʻau ma faʻamafanafanaga.
Toe foʻi i le laulau o mea

Taumafa mo le lelei togafitiga

Ina ia faatea ese le glaucoma i le maʻisuka, faapea foi mo faamoemoega puipuia, ua saunia e fomai ni meaai faapitoa. O meaai mo le faʻamaʻi e aofia ai tulafono nei:

Faʻafofo ia te oe lava, e tusa lava pe o iai uluaʻi faailoga, e faasaina. I le uma, o vailaʻau e iai aʻafiaga, ma o le maʻisuka e le mafai ona vaʻai le iuga.

Glaucoma togafitiga mo le maʻisuka ua na o se fomaʻi e faatonuina, ma o le togafitiga lava ia e na o lalo o lana pule e faia ai. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga vailaau o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo:

  • photophobia
  • faanenefu vaaiga
  • felafolafoaʻi liʻo pe a vaʻai i le malamalama susulu,
  • se lagona o oneone i mata.

Afai o se tasi poʻo le sili atu foi o nei faʻaʻailoga e faʻaalia i taimi uma, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Fomaʻi

O togafitiga faʻamaʻi mo le glaucoma i le maʻisuka e tele sini.

  • faʻaleleia o metabolic processes i totonu o vavae o mata,
  • faamautuina o le mamafa o le toto,
  • faʻavavevave o le vevela vascular.

Afai o le togafitiga ua faatoa amata ona atinaʻe, faʻavaivai le fesoasoani e faʻasaʻo le faʻamalosi o mata Timolol, Latanoprost ma Betaxolol. O fualaau nei o peta-blockers. Brimonidine, Aproclonidine (α-agonists), vailaʻau faʻasaina (Osmitrol, Glycerin), carbonic ahydrase inhibitors (Glauktabs, Diamox).

O mea le lelei o togafitiga fualaau e aofia ai le manaʻomia mo le umi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma le maualalo o lona aoga.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻasalalau le faʻaaliga, ae na faʻaleagaina ai le gaʻo atrophy. O le mea lea, o le glaucoma e masani ona faʻaumatia e ala i taotoga.

Faʻatonuga faʻapitoa

O le faʻaaogaina o le glaucoma i le maʻisuka fesoasoani e vave faʻafoʻi ai le tafe masani o vai inu.

Vavevave faʻasalalau fesoasoani fesoasoani:

  1. Tifaga e le faʻaaogaina ai sikola. O le taotoga e itiiti lava ni faʻafitauli, aua o le tatalaina o le mata o le a le tupu, o lona uiga e ono maualalo le faʻafitauli. Ae ui i lea, o tagata e maua i le maʻisuka e masani ona faʻataʻitaʻiina NSAID ma corticosteroids i le taimi o le faʻasologa, faʻapea foʻi ma vailaau faʻamalosi malolosi, ona o lo latou tuusaʻo i le mumu ma le faʻamaʻi.
  2. Togafitiga laser. O se auala faʻaonapo nei o le togafitia o le glaucoma o le maʻisuka, lea e faʻaaogaina pe afai o le maʻisuka e atiaʻe nisi faʻafitauli i se tulaga tutusa pe i ai ni faʻafitauli o le loto. Faatasi ai ma le fesoasoani mai o le uila, o le tafega o le IOP ua toe faʻafoisia, ma ua faʻamautuina lona taamilosaga tutusa.

Togafitiga e faia i totonu o se nofoaga i fafo, o le taotoga e vave ma faigofie ona faʻafeiloaʻia e gasegase. E le manua le mata i le taimi o togafitiga laser.

Tuua Lau Faamatalaga