Auala mo togafitiga o maʻi o gaʻo o pito i lalo ma lona ata

O le ogaoga ma le umi o le ala o le maʻisuka (DM) e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o suiga i vae. O le a le vae o le vae vae e foliga i le maʻi suka ma mea e mafai ona faia e togafitia ai i latou, o le a tatou mafaufau i lenei tusiga.

Faʻaaogaina aʻoaʻoga

E masani lava, o faʻamaʻi pipili e tupu i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. O se maʻi o le maʻi suka i le maʻisuka (TB) e aʻafia ai le paʻu i lona loloto. Mo ia ituaiga o gasegase, i le tele o faʻalapotopotoga, ua tatalaina ofisa ma o loʻo togafitia ai maʻi o le gaʻo i vae mo le maʻisuka. O ia cabinets ua taʻua o le maʻisuka foot cabinets.

O maʻi faʻamaʻi i le maʻisuka o le faʻaleagaina lea o fausaga o le paʻu faʻapea foʻi ma mea o loʻo aʻafia ai. O aʻoaʻoga e faʻamaonia i le mea moni e le o faʻamalolo mo se taimi umi. O latou foliga vaaia e fesootaʻi ma le le lelei o le tino o le tino ona o le gaioiga o le maualuga o le kulukose i luga o faʻamama ma toto toto o le paʻu.

I le maʻisuka, o le TB i vae e taʻua o le "maʻisuka vae" poʻo "maʻi o le maʻisuka." O le tele o taimi, o lenei maʻi e tupu i nofoaga o feeseeseaiga ma le mamafa i vaega o le tino. E masani lava, o le TB e tupu i luga o vae, i le vae ma le vae.

Faiga faʻamaonia

I le faaopoopo atu i le faʻamaogaina o toto toto ma neura, o le maʻi o le pusa i le maʻisuka e mafai ona atiaʻe e aʻafia ai le talaaga o le tele o faʻaleagaga i le paʻu o le vae. O mea nei e masani lava o le vevela, masini, mumu ma isi faʻafitauli i le vaevaega.

E masani lava, o le faagasologa e atiina ae i totonu o le tausaga talu ona faʻateleina le maʻisuka ma umi se taimi ile masani ole maʻisuka. O maʻi o le maʻisuka e iloga i vaega, i le falemaʻi ei ai ni tulaga.

O le ata o loʻo faʻaalia i luga o le vaevaega o le mai luga ole vae i le vaevaega o le 4 vaega o le atinaʻeina. E tele tikeri o le malosi: agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

Mafaufau i vaega ole faʻamaʻi ile auiliiliga.

O le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e fetaui lelei ma le amataga o le maʻisuka, pe a oʻo i le taimi ua leva ona faʻatūina le kulūkose mo se taimi uumi poʻo le taimi e le mulimuli ai le tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi ma vaega o le hyperglycemia.

I le amataga o le faʻamaʻi, o faitioga a tagata e faitio i le tingling ma le tiga i vae

O lenei laasaga e faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona o le paʻu. E mafai e tagata maʻi ona faitio i le tingling ma le tiga i vae. Atonu e vevela pe mu. I le taimi lea, o le fula o vae ma vae ua fausia. Ua suia le paʻu, e mafai ona ese le lanu mai le mumu i le cyanotic. E mafai ona iloa se faʻamaʻi laitiiti.

O le isi laasaga o loʻo faʻamatalaina i ni faʻalavelave matuia i le meaʻai o meaola, lea e oʻo atu ai i foliga vaaia o ni mea laiti i totonu o vaega o vaʻa. Tou te le faʻamalolo mo se taimi umi, o lo latou siʻitia o le a faasolosolo malie lava.

O lenei laasaga o le fesuiaiga e suia pe a tupu le oti, ona latou te le maua meaʻai talafeagai. O le pito i fafo o le paʻu ua faʻaumatia. I le ogatotonu o le aʻoga, o le toto ua faʻamoemoe e mafai ona pisia, lea e faʻateteleina ai le tulaga o le maʻi. I le taimi lava e tasi, atonu e leai se tiga i lenei taimi, talu mai le maliu o aʻafiaga o loʻo alu i le nofoaga o le TB. O loʻo faʻaauau pea ona faʻatuputeleina le tele.

I lenei laasaga, faʻamaʻi pipisi, o le siʻitia o le aofaʻi o le faʻaaogaina o le purulent discharge. I le faʻaopoopoga, o le faʻalavelave faʻaleagaina e aʻafia ai le tino atoa, lea e oʻo atu ai i le fiva, foliga mai o le maasiasi. I faʻamaʻi ma le tuputupu aʻe o aʻoga, o le tiga e mafai ona toe maua mai, ae o le a sili atu ona faʻamaonia, aua o le faagasologa e amata ona aʻafia ai mea ola maloloina o loʻo siomia ai.

O le tulaga sili ona lamatia o le faʻamaʻi o le taimi lea e atiaʻe ai le gangrene o le pito i lalo ifo o le tino, lea e manaʻomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻapitoa. E talafeagai le faia o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, talu ai o lenei tulaga e lamatia ai le ola.

Faʻasaʻo auala

O le togafitiga o se maʻi o le gaʻo e faigata ma umi. I le togafitiga o maʻi pipisi i le maʻisuka, e tele ni filifiliga e faʻaaogaina. O le filifiliga o metotia e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi, luga o le tulaga o le faagasologa ma le mamafa o le maʻisuka.

  1. Auala faasao.
  2. Togafitiga
  3. Fofo faʻapitoa.

Togafitiga ma isi metotia e na o le amataga lava o le faʻamaʻi e faia

Afai e iai le tulaga, i le amataga o le maʻi o le gaʻo i le maʻisuka, i nisi o togafitiga togafitiga o togafitiga faʻatasi ai ma togafitiga faʻamalolo o le manua ma le fesoasoani ile maʻi, i le faaopoopo atu, o le manua e tatau ona mataʻitu i taimi uma. Auala faasao e aofia ai le puleaina o suka.

O le maʻi suka e tatau ona mataʻituina ina ia le faʻateteleina le tulaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i se taumafataga, faamalositino. E tatau foi ona togafitia faʻamaʻi faʻatasi. I le faʻaopoopoga, e faʻaalia togafitiga faʻapitoa. Ina ia faʻaitiitia le tigā, faʻaaogaina iʻa ma mea e faʻaaogaina, ma i nisi tulaga, o aʻafiaga eletise e iai foi se faʻafitauli faʻapitoa.

I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina auala faʻapitoa e faʻatagaina oe e aveese se vaega o le uta mai vae. Afai e afaina ai le pipisi, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga antibacterial.

O vailaau faʻaaoga e faʻaaogaina o se metotia eseese o togafitiga, ma i le gasologa o le taotoga ma i le taimi o le faʻasologa. Faatasi ai ma se tiga sili atu ona ogaoga, o fualaau faʻamalo-inflammatory, vailaʻau faʻamaʻi, antibiotic ua faʻamatalaina. O vailaau faafomaʻi i aso taʻitasi e faia i se suʻesuʻega o le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga.

Ina ia faia ni laei, e tele ituaiga o suauʻu ma fofo e faʻaaogaina, e pei o Levomekol, Solcoseryl ma isi. E i ai o latou aʻafiaga faʻapitoa, ma faʻateleina foʻi le faʻamaloloina o manua.

O le taotoga e faʻatagaina ai oe e aveese faʻamaʻi oti ma faʻamalamalama le taulaʻi o le mumū. E tele naua togafitiga faʻapitoa. Faʻalagolago i le mamafa ma le lapisi o le gaioiga, o fomai tipitipi e mama le taulasea o le mafaufau. O aso nei, e faʻaaogaina ai le togafitiga, lea e mafai ai e oe ona aveese le tulei mai le manua, faʻaitiitia le faʻaleleia, faʻaleleia le toto i vae. I le faʻaopoopoga, o le "faʻaaogaina o le matapiuta" e faʻaaogaina, lea e na o le toso tele lava e aveeseina, aʻo tumau pea lona gaioiga.

Togafitiga i le fale e le fautuaina, talu ai o se faafitauli le togafitia o le faia o pito i lalo ma le suauu i le fale, ma e tatau i le fomaʻi ona mataʻituina le ala o le togafitiga. E tatau ona togafitia maʻi o le gaʻo i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi aoga. E toetoe lava a le mafai ona togafitia le aʻoga, talu ai o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻafitia i lona ala.

O le mea lea, o se manua manu e afaina tele i le maʻisuka, o lona atinaʻe e tatau ona mataʻitu i taimi uma. Afai ei ai ni faailo o le TB, e tatau ona taʻu atu i le endocrinologist aoga e uiga i lenei mea.

Tuua Lau Faamatalaga