Aisea e matautia ai le maʻisuka ituaiga 2? E lamatia ai le ola

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi pipisi o le endocrine, lea e faʻaalia i le le mautonu o le faiga o metabolic, o le faateleina o le kulukose i le toto ma le solia o fegalegaleaiga o le insulin ma sosoʻo o le tino. E ui i le maualuga maualuga o le suka, o okeni ma tissuʻa i lenei faʻamaʻi e le mafai ona lava le malosi mo le toe faafouina ma le atinaʻega.

Talofa aʻu pele faitau! O aʻu o Svetlana Morozova. E le pei le ituaiga 1, ma le maʻisuka ituaiga 2, o le aofaiga o le hormonone - insulin - ua lava pe ua faateleina foi, ae ua le mafai ona faataunuuina ona galuega tau femalagaaiga ona o le atinaʻeina o le insulin resistance o sela.

Uo! O aʻu, Svetlana Morozova, valaʻau ia te oe i mega aoga ma ofoofogia webinars! Failautusi, Andrey Eroshkin. Soifua maloloina o le soifua maloloina, tagata faʻamaonia faʻamaonia.

Autu mo upega tafaʻi mai:

  • E faʻapefea ona leiloa le mamafa e aunoa ma le manaʻo ma e le toe foʻi mai le mamafa?
  • E faʻapefea ona toe ola maloloina e aunoa ma fualaau oona, i se auala masani?
  • O fea e sau ai fatugao ma o le a se mea e tatau ona ou faia e puipuia ai i latou mai le toe faʻaali?
  • E faʻapefea ona taofi le alu i fomaʻi, fanau mai se pepe soifua maloloina ma e le matua i le 40 o ona tausaga?

O a faailoga o lenei maʻi? E faapefea ona togafitia lenei maʻi ogaoga? O le a le mea e matautia ma o le a le valoʻaga mo se tagata maʻi i se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2? O le a ou talanoaina mea uma i laʻu tusiga.

Faʻaleagaina o le Renal ma le maʻi pipisi i le maʻisuka

Aisea e matautia ai le maʻisuka? O le faʻamaʻi e matautia tele, aua e le mafai ona tupu le gasegase i ona tuaʻaga. Ae paga lea, o lenei faʻalavelave e taatele i le maʻisuka.

Aisea ua aliali mai ai le faaletonu o le fatu? O le mea moni e faʻapea i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le toto ma se faʻateleina o le kulukose o loʻo pasia e ala i le okeni. O lenei mea e mafua ai le i totonu o le "glomeruli" o fatuga o le faateleina o le mamafa o le gaosia, ma o le membrane o loo i tafatafa o le "glomeruli" ua amata ona faalauteleina.

O se taunuuga o nei mea taua, o le ulu i totonu o poloka ua amata ona faatumulia, ma e le o le talaaga o le maʻisuka, o le gasegase ae o le toilalo ua alualu i luma lemu.

O le maʻi e aliali mai ia lava i uiga nei:

  • Lethargy, faʻatasi ai ma le maʻi tiga ma le moe.
  • Toto, vomiting.
  • Tue le paʻu.
  • Le foliga mai o se tofo metotia i le gutu.
  • Le manava leaga. E pei o le manogi o le urine.
  • Umi le manava. E tupu e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino.
  • Le iloa le mafaufau (i mataupu ogaoga).
  • Faʻamuʻu maso i vae. E masani lava ona latou malosi i le po.

Afai e aliali mai uiga iloga o le le toe maua o le tino, ua fautuaina e fai se suʻega urine mo le albumin, o se suʻega o le urine mo le creatinine, ma se suʻega toto mo le creatinine. E faʻatatau i suʻega, o le a filifilia e fomaʻi togafitiga sili ona lelei.

E faʻapefea ona togafitiga lenei faʻafitauli? O le faʻamamaina o lenei maʻi e mafai ona mafai pe a faʻapipiʻi se fatu fatu. Ae i le taimi muamua, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina ni vailaʻau faapitoa o le a tolopo ai le taimi o le gafa.

I le le atoatoa, o le a manaomia e le tagata maʻi ona mataʻituina pea le toto toto, toto maualuga ma le tele o gaʻo i totonu o le tino.

O le maʻi pipisi na tupu e faasaga i le tua o le maʻisuka - o se mea e matua fefefe lava. O se siama o le faʻaʻoloa o se faaletonu i le paʻu e le faʻamalolo mo se taimi umi. E mafai e siama faʻapitoa ona oʻo atu i le faaletonu, o se taunuuga lea e tupu mai ai i totonu o le manua taualumaga o le necrotic.

I le taimi muamua, o maʻi o le gaʻo ua faʻaalia i latou lava i faʻamaʻi nei:

  1. O aʻa e amata ona le mautonu i fualaau mai fafo.
  2. O le a malulu lava laumei tusa lava pe mafanafana le potu o loʻo i ai le maʻisuka. O lenei faailoga e iloa ai e le tusa ai ma le talaaga o se maʻi o le gaʻo, ua mate ai namu.
  3. Paʻa i vae.

O togafitiga masani e faʻaaogaina e togafitia ai maʻi o le maʻisuka. E mafai ona faatino le faʻamaʻaloga, togafiti, poʻo le VAC. O le togafitiga patino e filifilia e le fomaʻi.

Afai e le amataina le maʻi, ona mafai lea ona e taumafai e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi i le fesoasoani o fualaau. I lenei tulaga, o vaega nei o fualaau faasaina ua faaaogaina:

  • Antihistamines.
  • Vailaʻau faʻasolosolo lautele.
  • Antiplatelet sui.
  • Noncoroidal anti-inflammatory drugs.

E le gata i lea, i luga o le vaega ua aʻafia, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻaaoga faʻamalosi ma le suauu. E masani ona faʻaaoga kulimi pei o Levomekol poʻo Streptolaven. Antiseptics e faʻaaoga e fufuluina ai le maʻi. Furacilin, Chlorhexidine poʻo le chamomile broth e mafai ona faʻaaogaina.

I tulaga ogaoga, e ono talafeagai le gaosia o paʻu. Ae e tupu ai o vailaau e le aoga. I lenei tulaga, ua faia le vavaeina o le vaega ua aafia.

Aisea e matautia ai le maʻisuka ituaiga 2?

Ituaiga 2 maʻisukae le pei inisalini faalagolago i le ituaigamasani lava e maua mai i le faʻalelei faailoga, e maua i se avanoa i le isi suʻesuʻega masani. O le vave iloa o le faamai e le faatagaina ai le taofia i le amataga ma aloese mai faafitauli.

Hypoglycemia

Hypoglycemia - o se tulaga e mafua ai le paʻu tele i le suka o le toto.

Afai e te le taofi le osofaʻiga i le amataga, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe se vailaʻau hypoglycemic.

O le hypoglycemic coma i le maʻisuka e atiina ae i le 50% o tagata gasegase i se setete o le hypoglycemia, pe afai e le o maua i le taimi talafeagai fesoasoani muamua.

O se osofaʻiga o le hypoglycemia e vave faʻavave ai. I le taimi muamua faailoga se ipu inu ava malosi poo se lauti suamalie, o se fasi suauu mama po o se kulukose pepa o le a fesoasoani. Afai e le lelei le tulaga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi.

Hyperglycemia

Hyperglycemia - maualuga toto suka mafua ona o le le mafai e le tino ona faʻaaoga lelei le kulukose. O lenei tulaga e masani ona masani., o le hyperglycemia e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le lagona o sela i le inisalini ma, i nisi taimi, ma le le lava o le gaosiga o latou lava inisalini.

Afai e le pulea le suka, e mafai ona tupu hyperglycemic coma. Ae e seasea lava, e mafai ona osooso faalēaogāina le faʻaaogaina o le suka-lowering tablets.

Coma i le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu, o loʻo iai ni faʻamaʻi o le faʻamaʻi mo le tele o aso. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia i le soifua maloloina i se tagata e le o le talaaga o le maualuga o le hyperglycemia, e tatau ona valaʻau se fomaʻi. Masalo o le osofaʻiga e fesootaʻi ma le manaʻoga e aofia ai inisalini injections i le togafitiga togafitiga.

O le a le ketoacidosis?

O se faʻalavelave faʻaleaga mo le tino lea ketones faʻaputu i le toto, e mafua ai le "acidification" o le tinoua valaauina ketoacidosis.

Faʻafitauli i meaʻai e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o le ketoacidosis i se tagata maʻi. O lenei mea e mafai ona taʻuina ai le manaʻomia ona toe faʻaaogaina le inisalini.

O le Ketoacidosis amata malie. I le amataga, e mafai ona e feagai ma le faʻamaʻi, i le taimi mulimuli o le atinaʻeina o le maʻi, e tatau ona e suʻe i falemaʻi.

Lactic acidosis

O se tagata gasegase maua i le maʻisuka ma fatuga fatuga ona o le hyperglycemia e mafai ona atiaʻe lactic acidosis, lea e tele ai le lactic acid e maua i le toto.

O se "tulei" mo le atiina ae o se tulaga talitutusa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona auauna atu toto tele toto. O le maʻi e tupu i totonu o ni nai itula e toetoe lava leai ni faʻamatalaga patino.

O aʻafiaga o se natura o le neurological e tatau ona mataalia - paresis ma le leai o se faʻaoga o mea faʻale-tino.

I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata maʻi se tausiga faanatinati vave, a le o lea, e mafai e se coma ona atiaʻe.

E le mafai ona valoia le atinaʻeina o le lactic acidosis. Afai e le fesoasoani le tagata maʻi i le falemaʻi, o le a maliu o ia.

O le hyperosamola coma

O le hyperosamola coma E fesoʻotaʻi ma se soliga loloto o le faiga o metabolic.

O loʻo faamatalaina i le:

  • Maualuga maualuga maualuga o suka i totonu o le tino
  • Tele le galala
  • Le lava o le acetone i le toto.

O le hyperosmola coma e fuafuaina i le 10% o mataupu o le maʻi i le maʻisuka, sili atu ona maua i tagata i le mavae ai o le 50 tausaga, i alii ma tamaitai.

Afai e te le tuʻuina atu fesoasoani faʻalesoifua maloloina i le taimi, i le 50% o mataupu e mafai ona maua se taunuʻuga leaga.

O le hyperosmola coma e mafai ona faʻavevesi ona o le toto tele, o gasegase o le gasegase, faamumu ma manuʻa.

O le hyperosmolar coma e amata lemu i ni nai aso ma e oʻo lava i vaiaso.

I le taimi o le osofaiga, e manaʻomia e se tagata se falemai vave.

O le a le retinopathy?

O le retinopathy o se faʻamaʻi le faʻaleagaina o le retina e tau atu i le tauaso.

Afai e te vaʻavaʻai i laina saʻo pei o galu, atonu o loʻo iai au faailoga muamua. E le gata i lea, o le veli i luma o mata, pogisa pogisa ma ata uila e tatau ona mataala.

O mea taua mo le atinaʻeina o le retinopathy o le matua o le matua, o le maʻitaga, tamaʻaiga, toto maualuga.

Nifaeropathy

O le Nephropathy o se vaeluagalemu o fatugaʻo.

O le maʻi e amataina i le taimi muamua e aunoa ma ni faʻaaliga manino, ae afai e le toe togafitia, e le maalofia le taunuʻuga.

Afai e mafai ona iloa le faamai i vaega muamua, e mafai lava faamalolo atoatoa. I vaega mulimuli, e tatau i se tasi ona faʻaaogaina i le maʻi ma le fatu fatu.

Maʻisuka vae vae

Faigata faigata e pei o - maʻisuka vaee ono mafua ai le gangrene.

O le maʻi e amataina lemu, muamua tamatamaivae i luga o vae e leai se lagona lelei, ona amata ai lea ona tupu mai maʻi o le faʻamalolo. E faasolosolo lava, o le "mate" pepa, e tupu ai le gangrene, ma o le tosoina o le tino e le maalofia.

O lenei faʻalavelave e masani lava ona matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma se mea na tupu i le silia ma le 5 tausaga.

Metotia faʻaonapo nei togafitiga Aloese mai le faoa faamalosi, pe afai e le amataina le faamai, togafitiga faasao ma togafitiga o taotoga e faaaoga.

Vitio aoga

Faʻafefea ona puipuia oe lava mai togafitiga matautia faʻaleagaina? Matamata i le vitio.

E tatau ile maʻisuka:

  • Puleaina le maualuga o le glycemia, tausia i le tulaga sili ona lelei,
  • Mulimuli i se taumafataga
  • Mataitu ma fetuunai le toto toto
  • Aua le ulaula aua le faʻaleagaina le ava malosi,
  • Faamalositino e le aunoa
  • Sueina e fomai i tausaga taʻitasi.

O se tagata ua maua i le T2DM e mafai i nisi taimi ona faʻaumatia le maʻi e ala i le pipii atu i se meaʻai ma le faʻaoga.

Afai e le mafai ona e taulimaina le faʻamaʻi, e tatau ona e puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma aloese mai le faʻalavelave.

Mo le faia o lenei mea, ua lava lea e tausisia ai le maualuga o le suka i le maualuga o le maualuga o le suka, ma puipuia ai le fesuisuiai o fua. Faʻafefea ona faia lenei mea, taʻu lau fomaʻi.

O fea e sau ai le maʻi?

I laʻu tusiga "Maʻisuka" Sa ou talanoa e uiga i le pathogenesis o lenei maʻi ma ituaiga ituaiga o maʻi ou te feagai. Afai o le ituaiga 1 e faʻalagolago tonu i mafuaʻaga ma aʻafiaga e faʻaleagaina ai siama e maua ai le inisalini, ona faʻapitoa lea o le 2 e faʻatatau i nofoaga ma fale tatou te fatuina.

O lenei ituaiga o maʻisuka ua sili ona taatele, e oʻo i le 5 pasene o le aofaʻi o atunuʻu atiaʻe ua mafatia mai ai.

O mafuaʻaga e mafua ai le faʻaleagaina o le gasegase e taʻitaʻia ai i le maʻisuka e aofia ai:

  • mamafa ma le gaʻo, aemaise le visceral (faʻaputuina o le gaʻo i totonu),
  • meaai le lelei, o le tele o meaʻai gaʻo i meaai ma le leai o fualaau faisua ma fualaau aina,
  • olaga le mautonu e mafua ai le le atoatoa o le tino,
  • le i ai o le maʻisuka i totonu o aiga vave,
  • maualuga le masani
  • faʻamaʻi o le ate ma le paʻu,
  • maʻitaga
  • itupa (sili atu i tamaitai nai lo alii),
  • tausaga pe a ma le 40 tausaga (o le maʻi e atiina ae mo se taimi umi),
  • Faʻatasi i le Negroid po o le Mongoloid race.

O le tele o le mea e sili ona matautia i tamaiti ma talavou pe a faʻalavelave le faʻaleagaina i luga o isi suiga o le hormonal. Mataʻitū meaʻai a lau fanau ma pe o le a le tele o latou gaoioi!

Faʻatinoga o gaioiga

E masani lava, o le kulukose mai le toto e tufatufa atu i totoga uma ina ia mafai ai ona faʻaleleia manaoga ole malosi. O lenei suka e le mafai ona ulu i totonu o le paʻu o le cell, ae e fesoasoani i le insulin, lea e faʻapipiʻiina i le kulukose mole mole ma feaveaʻi i totonu, faʻapipiʻi i le faagasologa o le mauaina o le malosi.

Afai e faʻamausali le membrane i le inisalini, o le a leiloa lona gafatia e ave le kulukose.

O le tino o loʻo taumafai e taui mo le fiaai malosi, ma i le amataga o le maʻi, o le tele o insulin e mafai ona ulu atu i le toto. O se tasi o auala e mafua ai ona manaʻomia e le tagata maʻi le puleaina o le inisalini i le taimi mulimuli: o le a faʻaumatia ia motu o Langerhans ma tuʻu le gaosia o le hormone.

O le tulaga faigata o le maʻi e mafai ona oʻo atu i le le atoatoa ona o faʻalavelave.

O faʻamatalaga nei e amata ona atiaʻe:

  • fiainu ma le gutu malolo
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • faateleina le 'ai
  • vaivaiga maso
  • faʻasalalauga masani
  • o se faʻaopoopoga taua o le gaʻo o le tino (i le amataga o le faʻamaʻi),
  • le lava le mamafa o le mamafa (i vaega mulimuli ane),
  • pustules i luga o le paʻu, le faʻamaloloina o manua, aemaise i luga o vae.

Talu ai ona o le suka e le lelei le totoina, o le tino ua amata ona faʻamalosi tele i auala uma, e aofia ai le paʻu. O lenei suiga o le paʻu pH, lea e mafua ai le tulaga mo le tuputupu ae o siama.

O aʻafiaga leaga e aafia ai le pala o le nifo, o le atinaʻeina o fomaʻi (thrush), ma le faʻaleagaina o le tino ona o suiga i totonu ole vaʻa.

Lisi o isi faʻafitauli:

  • polyneuropathy (faʻaleagaina le faʻamalosiina o neura o gataifale), e mafua ai le faʻaogaina o paʻu ma paresis, tiga o le leʻoloa o le faʻalapotopotoga,
  • afu oona - suiga i sooga, o le faateleina o le viscosity o le synovial fluid, faʻatoʻateleina o le faʻaleagaina, faʻavaivaia, faʻaitiitia o le gaoioi,
  • ophthalmopathy - o le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga (o le pa'ū o le tioata manino), faʻamaʻi o le tino,
  • o le atinaʻeina o le maʻisuka vae (uluaʻi pepe, faiga faʻaogaina), lea e mafai ona taʻitaʻia ai le manaʻomia mo le tosoina,
  • nephropathy - faʻamalositino urinary o le polotini ma elemene toto, e oʻo atu i le atinaʻe o le glomerulosclerosis, lea e mafai ona iu i le le mafai ona faʻaaogaina,
  • encephalopathy ma se fesuiaiga o lagona, mafaufau, atiina ae o le atuatuvale po o le le fiafia i lagona,
  • inupia o le tino ma mea pala e faʻasaga i toxins i le toto (Toxicosis).

I le taimi muamua, e totogi e le tino le maualuga o le suka. O le lona lua - o le le lava o le hormone ma le glucose e amata ona afaina, lea e taʻu mai ai le manaʻomia mo le faʻaaogaina o fualaau e maua ai le suka. O le lona tolu ua afaina i ni faafitauli matuia ma e aunoa ma le faʻaofiina o le inisalini ma le tele o isi fualaau oona, o le lelei o le olaga e paʻu malie.

Faʻapefea ona iloa?

O le faʻaauau faifaipea pe masani ona tupu i le suka o le toto e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. E tatau ona tofia oe i suʻega nei:

  • toto mo le suka (i luga o se manava gaogao, e tatau ona i ai ni faailoilo e le maualuga atu nai lo le 5.5 mmol / lita, tasi ma le afa i le lua itula talu ona 'ai - e le maualuga atu nai lo le 7.8),
  • toto o le suka toto (glucose toleni),
  • urine mo glucose ma tino ketone,
  • ae o le suega sili ona saʻo o se suega o le hemoglobin glycated.

E masani lava, talu ai le faʻamaumauga o suʻesuʻega, o nei suʻega e lava e faia ai se siama.

I taimi mulimuli, o togafitiga matuia e talafeagai. E tatau ona aofia ai mea nei:

  1. O le a le mea e 'ai ma mea e aveese mai le lisi autu o le fesili autu o le maʻisuka. Fafaga i le ono taimi i le aso, i le taimi lava e tasi (ina ia faʻaaoga le pancreas i se avega masani masani). Faʻalēaogāina oloa e maua i le maualuga o le gaʻo tumu, gaogala faigofie, faʻataina ma gaosia meaʻai, pasta, semolina, araisa ma isi meaʻai. E tatau ona faʻaleleia le faʻasoa o meaai maualuga mo vitamini ma fiber.
  2. Taofi le ulaula, faaaogaina o fualaau faasaina, ava malosi.
  3. Totoina o le suka i le toto.
  4. Gaioiga faʻaletino masani. Vasega o faamalositino togafitiga, cardio, gymnastics ia le itiiti ifo ma le faatolu i le vaiaso mo le 45 minute.
  5. Faatasi ai ma se foliga malie, o togafitiga ma togafitiga faa-tagata e mafai ona faaopoopo i ai: teuteuga o le chamomile, bean, blueberry, wort St. John, cinnamon, ma isi.

Taʻaloga tau vailaʻau e amata i le tofiaina o se vailaʻau e faʻaitiitia le serum glucose. I le lumanaʻi, faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, fualaau faʻasaina ua faʻamatalaina:

  • fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le faʻafefe o suga faigofie i totonu o le manava ma le faaputuputuina o le glycogen i le ate,
  • o lona uiga o le faaosofiaina o le gaosiga o le inisalini e le pancreas,
  • vailaʻau faʻasaina e faʻamaonia ai le gataifale lipid.

O le maʻisuka ituaiga 2, e pei o soʻo se faʻamaʻi, e faigofie atu ona puipuia nai lo togafiti. Aisea tatou te le faʻaaoga ai togafitiga i le taimi muamua ma e le o togafitia i le tulaga pe afai e mafai ona faatoilaloina le faamaʻi? Aua tatou te le maua le malamalama talafeagai e uiga ia i tatou lava ma o tatou tino.

Ua oʻo i le taimi e faia ai le filifiliga saʻo mo lou soifua maloloina. A o leʻi tuai - alu i luma! O loʻo iai nei suʻega 1000-tausaga mo oe. 100% Faʻataʻitaʻiga Faʻasalalau Faalenatura - O le meaalofa pito sili lenei mo lou tino. Amata ona toe faʻafoisia lau soifua maloloina i le asō!

Ina ia faatumuina lenei va, na tatou fatuina Soifua Maloloina i le Initaneti Academy . I totonu o lea mea o le ae maua ai faʻamatalaga e uiga i mea taua o loʻo tutupu i lou tino, aʻoaʻo auala e puipuia ai tulaga tiga ma faʻafoʻi ai maʻi ua uma ona e aʻafia ai.

O mea uma lava e tuʻuina atu i se auala e mafai ona faigofie ona maua. Ina ia faʻaleleia atili lou olaga, ma ia faʻamalosia le malosi ma le malosi mo le tele o tausaga, o se sini matagofie, lea e tatau ona tatou ausia.

Lagolago i lau blog, ia fautuaina atu i au uo ma paaga, vaʻai sootaga.

O le a le eseesega i le va o le ituaiga 2 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1

Afai o togafitiga o le ituaiga muamua, lea e tupu i le tele o tamaiti ma le tupulaga talavou, e tupu vave ma e le o faamoemoeina, ona oʻo lea i le faasolosolo malie o le ituaiga lona lua o le gasegase o le pancreatic.

O le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma se gasegase o le genetic, o le lona lua - sili atu ma se auala o le ola.

Muamua o lona uiga o le insulin-faʻalagolago, talu ai e leʻo gaosia le hormone, o le lona lua, o se tulafono, e le o, e ui o le inisalini e ono manaʻomia i le tulaga sili ona ogaoga.

E tusa ai ma suʻesuʻega WHO, i le lalolagi (aemaise lava i atunuʻu ua atiaʻe), o le 5 i le 7 pasene o le faitau aofaʻi e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, i totonu o le litaea ua silia ma le 65 tausaga le matua, o le maʻisuka ua uma ona maua le 20%. O le ituaiga lona lua e sili atu ona maua i le tele o taimi nai lo isi (80% o mataupu). Ma e tusa ai ma le tulaga o le olaga faitino, o le "senituri lona luasefulu senituri" o lona tolu lona tolu ina ua mavae mea tau le mafaufau ma fatuga o le cardiovascular. O faʻamatalaga WHO o loʻo faʻavauvau foʻi: e ui i le atinaʻe o vailaau, o le numera o tagata gasegase ma "maʻi gasegase" o loʻo agaʻi i luma. I le tasi itu, o lenei mea e mafua mai i le matua o le soifuaga o le lalolagi, ma i le isi itu, i le "toe faafou" o le faamaʻi ona o le le lelei o le 'ai ma amioga masani - hypodynamia.

E le gata i lea, talu ai ua tatou o ese e faʻateʻa le tele o tala faʻasolopito e uiga i le maʻisuka, e taua le taʻuina o se vaega o vailaʻau faʻaonaponei aua e leʻo le togafitiga, ae i le faʻaitiitia o faʻamaoniga o soʻo se faʻamaʻi tuga. O le tele o fualaau faʻatau e faʻatau atu i totonu o fesoʻotaʻiga o falemaʻi lauiloa, ma e sili atu i le 85% e le mafai ona taʻua o vailaʻau. Latou te naʻo le faʻamalieina o faʻamaoniga. O le mea lava lea e tupu i vailaʻau o le maʻisuka. O le maʻisuka ua faʻamalosia e inu le itiiti ifo i le lua vailaʻau ina ia faʻamaonia ai le toto maualuga, ae aisea o le a manaʻomia ai, aua o le maualuga poʻo le maualalo o le toto maualuga ua naʻo se faailoga o se faʻamaʻi poo se faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻasologa o le maʻisuka. Aisea e "faamalolo" ai o ia ao avea pea le pogai autu o le leaga ma alualu pea i luma?

E aoga mo fomaʻi faʻatau e faʻatau atu vailaʻau. O i latou, faatasi ai ma isi mea, ei ai le tele o aʻafiaga o le itu lea e faʻavaivaia atili ai le tino. O lea latou te tuʻuina atu ai i latou lava i le manaʻoga, ona latou te maua tagata faʻatau masani e faʻamalosia e nonofo i luga o laulau mo le ola.

Mo le maʻisuka "fou", e taua le aʻoaʻoina pe faapefea ona mataʻituina lelei pe o le a le taimi ma le tele o le 'ai, faʻapea foʻi ma le faʻasalalau i aso taʻitasi ma le gaioiga faaletino. E le tatau ona e vave alu i le fale talavai ma faatau uma fualaau faasaina na faatonuina e le fomaʻi mo oe, aua o nisi oi latou e le gata e le tatau ai, ae e afaina foi. Faʻamaʻopoʻaina le suka o le toto ma e tatau ona avea ma taumafa-maualalo e maua ai le tino. O le isi mea pe afai o le maʻisuka o loʻo i se tulaga maualuga. I lenei tulaga, e le naʻo le faʻamaʻi lava ia, ae o ona aʻafiaga foi, o le mafuaʻaga o le faateleina o le soifua maloloina i le faitau aofaʻi o le lalolagi, o loʻo tuʻuina i le lisi o mataupu.

E leai se tasi na matua suʻeina se togafitiga lelei mo le maʻisuka. E le aoga tele! Afai e te fofōina i le taimi nei, o le a leiloloa le tele oa latou tupe maua. "O le maʻi mama" o se faʻamaʻi auro e tele ai tupe.

E faigata tele ona malamalama faʻatasi, o le tino o loʻo faʻagasolo malieina lenei maʻi. E masani lava ona iloa i le taimi o nisi ituaiga suʻesuʻega lona tolu, pe a maua se glucose maualuga i le toto plasma (hyperglycemia) i luga o se manava gaogao - o le faailoga autu lea o le maʻisuka. E masani lava e le o manino lelei lenei mea. O le mea moni, o isi faʻamaoniga o loʻo aofia ai foi i le "faamai pipisi", o lona auai e masani ona faatonuina mo isi faamaʻi. Ona o lenei, e faigata ona iloa. E toʻatele e nonofo faʻatasi ma ia mo le tele o tausaga ma latou te le iloa lenei mea. Atonu e le o nofouta le tagata i le faamai o le endocrin ma amata ona ili le faailo pe a "maua" ni faafitauli matautia o le maʻisuka (maʻi o le maʻisuka, faaletonu vaaia, ma isi). O le mea lea, o le suʻesuʻega e masani lava ona faia pe a maeʻa suʻesuʻega o le toto mo le suka.

E sili ona fautuaina e pulea le tulaga i le i ai o ni aʻafiaga e aʻafia ai.

  • Faʻaaogaina tele o suamalie ma isi gaʻo.
  • Soifuaga soifuaga - sosoʻo, le toaga.
  • O le mamafa poʻo le mamafa.
  • Tigā toto maualuga ma le maʻi cardiovascular.
  • Afai ua maua muamua e le aiga le maʻisuka.
  • Tausaga e silia ma le 50.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao e faaalia ai le sili atu o le kulukose i le tino e lua i le tolu taimi.

E tatau ona e iloa o le toto maualuga o le suka o loʻo i le va o le 3.5 mmol / L i le 6.1 mmol / L.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o le hyperglycemia: mūlū (e oʻo atu i le 8.2 mmol / L), faʻaititia (e oʻo i le 11.0 mmol / L), ogaoga (luga aʻe o le 11.1 mmol / L). A maeʻa ona 'ai, e le tatau ona sili atu i le 8.0 mmol / L, ma ao le i momoe e faatagaina - mai le 6.2 mmol / L i le 7.5 mmol / L.

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka?

I le mauaina ai o se faʻafitauli le mautinoa, e tatau i se tagata ona fai atu se fesili faapea. O le mea e leaga ai, e le mafai ona toe faʻaleleia atoatoa, ae e mafai lava ona faʻaitiitia le mea na tupu ma faʻateleina tausaga o le ola malosi i le tele e mafai ai.

E ui o le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona faʻaaogaina, ae o le uiga o lona "taofi" e faʻaititia i le maualuga o le faʻaitiitia o le toto toto i faʻatusatusa e masani ona masani ai, e taua foi lenei taui. O le mulimuli i fautuaga a le endocrinologist, o le tagata maʻi e mafai ona faʻaleleia lelei lona tulaga ma le soifua manuia.

Ae mo lenei mea e tatau ona e galue ia te oe lava. Muamua, ia siaki pea le toto toto (suega i le fale suesue, glucometers), ma le lona lua, ia suia le ala o le olaga, faaleleia lona tulaga lelei.

  • Faʻalēaogā masani leaga: o le inu, ulaula, ava malosi.
  • Meaʻai maloloina
  • Faʻasologa o mea taumafa i vaega laiti - 6 taimi i le aso.
  • Auala masani i le vaalele fou ma le malosi faaletino (faamalositino, aau, uila).
  • Faʻaauauina le mamafa o le mamafa, tuʻuina atu le faavae, itupa ma tausaga.
  • Le faatumauina o le toto maualuga e le sili atu i le 130 i le 80.
  • Vaitalaʻau
  • Faʻaaoga faʻaogaina o vailaʻau faapitoa (pe a manaʻomia, insulin).

E toʻafia e ola i le maʻisuka ituaiga 2

E faʻalagolago lava i le vave o le suʻesuʻega ma le mafai ona fetuunai i se auala fou. I le lautele, latou te le oti mai le faʻamaʻi lava ia, ae mai i faʻafitauli. O fuainumera le tumau e fai mai o le avanoa e oʻo atu ai i se matua tuai i le maʻisuka ituaiga 2 e 1.6 ona maualalo ifo nai lo le tino maloloina o tupulaga. Ae ui i lea, o le mea moni e sili atu i le afa seneturi talu ai ua faaitiitia le tulaga faaletino i le tele o taimi o le faʻamalosia.

O le faʻamoemoe o tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago ia i latou lava. O le lalolagi o togafitiga e faaalia ai i le tasi vaetolu o tagata gasegase e mulimuli i le taumafataga ma togafitiga o le aso, o le tulaga ua atoatoa ona faamautu e aunoa ma le faaaogaina o fualaau. Ma aua le gauai atu i lagona le lelei. O le atuatuvale o le fili o se maʻisuka, o fai mai endocrinologists. O se tulaga faʻalavelave e mafai ona faʻaosofia ai le vave faʻafuaseʻi i le tulaga lautele ma le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

O faʻafitauli o le mea tonu lava lea o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ma le 75% o maliu i lenei faʻamaʻi e fesootaʻi ma pathoces cardiovascular. I totonu o vaʻa toto, ona o le maualuga o le suka, o le a avea ma vevela ma le mafiafia, o se taunuuga o lea e galue ai le fatu ma le tele o le popole. O a nisi "mea e ofo ai" e mafai ona faamoemoeina?

  • Faʻatasi ma le maʻisuka faigata i le maualuga o le toto maualuga, o le aʻafiaga o stroke ma fatu e faalua.
  • O le Nephropathy o se maʻi o le maʻisuka o fatugaʻo e le toe taulimaina galuega faʻamamaina i le tino.
  • O se taunuuga o le suka e le o gaosia, o se maʻi gasegase i totonu o sela e tupu malie i totonu o le ate: o le gasegase gaʻo, lea e iu lava ina avea ma le hepatitis ma faaiʻu i le cirrhosis.
  • Atrophy o musele o pito i tua, leai se lagona, faʻalavelave, gaogao (aemaise lava vae).
  • Gangrene faʻamaʻi ma manuʻa manuʻa poʻo siama faʻaleaga.
  • O le retinopathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai le retina lea e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻapouliuli.

Tomaʻi faʻafitauli i le ituaiga 2 Tisuka

O le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma se "faʻamaʻi manuia" vave atu pe mulimuli ane oʻo atu i le le atoatoa. E tusa ai ma fuainumera, o le a faʻamoemoeina e tusa ma le afa o mafatiaga uma mai se maʻi faapena. E tatau ona maitauina o tagata e 'ai ma le saʻo ma le faʻamalosi i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona aloese mai le tulaga o le le atoatoa.

O le le atoatoa o le tino (tolu) vaega ua faʻamaonia mo le tulaga masani o le faʻamaʻi, pe a faʻaalia sina faʻafitauli o le tino o le tino o le tino, ae o loʻo aʻafia ai le faatinoga atoa. O ia tagata ua solia i tulaga leaga o galuega, tulaga leaga o le fesuiaiga, malaga faapisinisi ma le po, o faaletonu faaletino ma faalemafaufau, faapea foi ma itula faigaluega le lelei.

1 ma le 2 vaega

O vaega lona lua ma le muamua (e le o galulue) o loʻo tuʻuina atu i tagata gasegase e manaʻomia le tausia e le aunoa, faʻasaina i le gaioiga ma le tausiga o le tagata lava ia, e mafua mai i faʻafitauli o le tino ma le ogaoga (ogaoga o le fatu poʻo le fatu fatu, maʻi le mautonu ole mafaufau, maʻi o le maʻisuka, gangrene, faanenefu le vaʻai po o le tauaso).

Faʻailoga faʻasaina Meaʻai Meaʻai Meaʻai ma Faʻatatau

I le maʻisuka, o meaʻai talafeagai e taua tele. I le filifilia o le taumafataga, e sili atu le lelei o le tagata lava ia, i le mafaufau i le tele o vaega, ae o loʻo iai fautuaga lautele. O meaai e tatau ona i ai le 25% o le protein, ma o gaʻo ma gaʻo gaʻo e le tatau ona sili atu ma le 20% ma le 55%. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu i le puipuiga o fualaau toto, o gaʻo gaʻo susu e faʻamalosia le polyunsaturated ma mea e taʻua o "umi uʻamea" - faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo.

  • Ia faʻatapulaaina le tele e mafai ai, ma e sili atu le faʻaesea mea e taʻua o oloa faʻasaina: ituaiga uma o suamalie ma mea faʻafiafia (suamalie, keke, keke, jams ma le meli, suamalie, suamalie ma suamalie manaia), oloa mai falaoamata papaʻe, muffins, ma pateta, sugar beets, semolina, lanu sukalanu, pasta.
  • O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, e masani ona maua i aano o manu ma gaʻo (puaa, ponaivi, tamaʻi mamoe, ituaiga uma o ulaula tapaa) ma meaʻai susu (gaʻo kulimi suamalie, kulimi, ice cream, cheeses, pata).
  • Taumafai e aloese mai fua e mauoa i le fructose: faʻi, vine, strawberries, mai fualaau mama - aso, vine, fig.
  • I le tulaga o le le atoatoa o le tino, e manaʻomia e le tino le toe faʻaleleia o mea aoga: vitamini (C, D, A, E, vaega B), elemene (magnesium, chromium, zinc, manganese, potassium ma isi), amino acids, coenzyme Q10,

Anapogi ma le maʻisuka

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na talitonu ai tagata fai meaʻai e faʻapea o le matelaina ma le suka o le toto o ni mea e le fetaui. Ae o lea ua faamaonia nei o le faʻasaʻoina o mea taumafa e aoga e le gata mo le le maua o le mamafa, e mafai ona faʻamamaina ai le mea oona, ate ma toe faʻafouina le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino. E fesoasoani lea i le faʻaleleia atili o le pancreas, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini ma sili atu le inu o suga. O ia fautuaga e sili ona talafeagai mo maʻi o le maʻisuka o le ituaiga lona lua i le amataga. O loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o le toe faʻafoʻatoaina atoatoa e ala i le faʻamalosi maʻi i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona totogi le mafaufau i le faamamaina atili (faʻalogoina o le iniseti, enemas), faʻapea foi ma le sauniuniga lelei ma le alu ese mai le tino mai lenei tulaga.

Ae peitai, e le mafai ona e matelaina! O le taimi atoa o le anapogi e tatau ona faia i lalo o le mata mata a se fomaʻi o le a mataʻitu mea uma ma fesoasoani e faʻafetaui i tulaga "fiaaai".

Afai o faʻafitauli o le endocrine na mafua ai le leiloa o le mamafa o le mamafa, e leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu lau taumafa ma meaʻai. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻalauteleina le kalori o meaʻai. E le gata i lea, e mafai ona e amata faia ni faʻamalositino faigofie i le falemaʻi. Sa matou talanoa i sina mea itiiti e uiga i le gaioiga faaletino i le maʻisuka i totonu o se tusiga o loʻo taʻu mai ai le faʻasologa o le maʻisuka ma autu o le maʻisuka meaai.

Afai e te maua se mea sese, faamolemole filifili se fasipepa ma kiliki Ctrl + Enter.

Tuua Lau Faamatalaga