O se faʻasalaga faʻapitoa - o le maʻisuka insipidus i taifau: pe faapefea ona iloa ma togafitia togafitiga

O maʻi maʻisuka insipidus e tupu i soʻo se ituaiga o mea e faaleagaina ai le hypothalamus (ulu o le ulu, tumutumu, uila, faaletonu o atinae). E faʻapea foi i le tulaga o le solia o le lagona o le nephrons i le hormone, vasopressin, lea e le masani ai (e seasea) ma maua (e masani lava ona maua i le plonelonephritis, pyometer, le gase ate ma nisi faʻamaʻi). I le mauaina o le fomu, o le a mou ese atu faʻamaʻi o le maʻi pe a faʻamavae le mafuaʻaga.

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka insipidus i taifau e televave (faʻaopoopoga o gaioiga o le urine e sili atu ma le 60 mili le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso) ma le polydipsia (faʻaaogaina o le vai i le sili atu i le 100 ml i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso). Ae e tele mafuaʻaga o le polydipsia ma le vevela i le maile ma le maʻisuka insipidus o se tasi o mea sili ona seasea. O le mea lea, afai ei ai i le manu se talafaasolopito o nei faailoga, o se faʻamatalaga maʻoti o le maʻisuka insipidus e tatau ona muamua muamua i le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o faʻamaʻi masani.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus i taifau

E fautuaina muamua le faia o se suʻega masani o le toto, o se suʻesuʻega o le suesuega o le toto totoʻa, o se suʻega masani o le urine faʻatasi ai ma le bacoka. Faʻalagolago i le talafaʻasolopito ma taunuʻuga o se suʻega faaletino, e mafai ona manaʻomia se ultrasound abdominal (tele o le ate, fatuga, fatuga, popo). I taifau o le vaeluagalemu ma le matua, e taua foi le fuafuaina o le maualuga o le cortisol i le toto toto.

O suʻesuʻega faapitoa i luga o le maʻisuka insipidus i taifau, suega o le gau, lea e naʻo le taimi lava e faʻaaoga ai isi mafuaʻaga uma ma o le maualuga ole urea i totonu o le toto e masani lava.

  1. Manuia meaai 12 itula, vai i le lautele lautele.
  2. Faʻapipiʻi i se ufiufi o le vevela ma le naunautaiga o le mamafa o le urine, e fua ai le taifau.
  3. Ona le inu lea o le taifau pe fafagaina, ua gaogao le vevela i le fuaina o le manu ma fuafua le maualuga o le urine i le 1-2 itula. E masani lava o le taualumaga e tumau i le 6-8 itula, o le maualuga o le 24 itula.
  4. Faʻaauau pea le suega seia oʻo ina pa'ū le mamafa o le tino 5%, poʻo seʻia oʻo ina maualuga le maualuga o le urine i luga aʻe o le 1,024-1,030 (o le maʻisuka insipidus, o le manaʻoga mo le mafaufau). Afai e tumau pea le mama o le urine i lalo ifo o le 1.010 - faʻamaonia le maʻisuka insipidus.

Taua! O fomaʻi maʻisuka insipidus e le mafai ona tuua e aunoa ma le popole mo ni nai itula i le taimi o le suʻega, aua o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga seia oo i le oti.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus i taifau

Mo togafitiga, o mea tutusa o le hormone desmopressin antidiuretic o loʻo faʻaaogaina i le tulaga o le paʻu o le conjunctival poʻo le papa mai 1-2 taimi i le aso mo le ola.

O le mea lea, afai ua matauina faailoga o le polydipsia ma le polyuria i totonu o se taifau, e le mafai ona taofia le manu o le vai ma aua nei faatuai le asiasi atu i se fomaʻi. I tua atu o nei faailoga e mafai ona natia le tele o faamaʻi matautia lea e manaʻomia ai le tausiga vave.

O tagata poto faapitoa i fomai vailaau e galulue i totonu oa tatou falemai, o loo i ai meafaigaluega faaonaponei ma se fale suesue. O a tatou tagata suʻesuʻe o le a tuʻuina atu fesoasoani faʻafuaseʻi i lau fagafao, faʻamaonia ma faʻatonu togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Togasei suka

O le maʻisuka insipidus o se maʻi e le masani ai o le endocrinia e mafua mai i le vavaeese o se tele o urine vavalo.

I totonu o le tino o se taifau soifua maloloina, o fatugaʻo e nafa ma le faamamaina o le toto, tumau paleni, ma le faʻamalosi i le faʻamalosi. E masani lava, o le voluma o vavave vavalalata e faʻatonutonuina e le renal tubules, oe nafa ma le faagasologa o le suia o le suavai, eletise. I le isi itu, o le faʻatonuga o le faʻataʻitaʻiga e faalagolago lea i le gaioiga o le hormones antidiuretic faʻamalo e le pituitary gland / hypothalamus tissue (vasopressin). Faatasi ai ma le leai o vasopressin, ua le toe i ai i le renal tubules le gaioiga lelei o le urine, o le tele o le mimilo ua alu ese tele, ma o le tino ua vave ona faamalolo. I le taimi lava lea e tasi, o se fuainumera tele o eletise eletise, mea e manaʻomia mo le masaniga o le gaioiga o okeni ma masini, ua leiloloa. E amata ona inu tele e le taifau poma.

O le maʻisuka insipidus e mafai ona faʻatasi ma mauaina.

E lua ituaiga o le maʻisuka insipidus:

  • Falemaʻi tutotonu o le maʻisuka.
  • O le maʻisuka o le maʻisuka.

I le tulaga muamua, o loʻo i ai le faʻaititia o le faʻamalolo o le hormonone antidiuretic (lona le lava).

I le tulaga lona lua, o le faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tino i le gaioiga o le hormone (o le pituitary gland e faʻaauau pea ona faʻasaoina le vasopressin i le lava o le leo, ae o le suia o le urine ua faʻaitiitia).

O le maʻisuka o le maʻisuka e mafua ona o le gasegase, fula, poʻo le le atoatoa o le tino. E mafai ona maua i totonu o taifau o ituaiga eseese. O le matua o maʻi mai le 7 vaiaso i le 14 tausaga. I le avea ai o se faʻamaʻi pipisi na faamauina i tamaʻi pepe e le Afghan Hound ma le German Shorthaired Pointer.

O le maʻisuka o le maʻisuka o le maʻi pipisi e pei o se maʻi pipisi na faʻaalia i tamaʻi pepe. I le tele o tulaga, e atiina ae e avea ma togafitiga lona lua i le tele o faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli o le tino.

Faailoga o le maʻisuka insipidus i taifau:

  • faateleina le galala, faateleina le urination (polyuria / polydipsia),
  • faamalolo (faamalolo),
  • le fiafia, le fiafia, le popole,
  • mamafa o le mamafa, vaivai,
  • galu, fefe.

O le lamatiaga autu o le faamai o le faamaʻi tele o le tino, o le mataʻu o le toto, o le siama o le tino. Malosiaga e mafai ona faia i se coma, maliu o le maʻi.

Malamalama lautele ole maʻisuka

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻi suka i le maile, e seasea ona maua e tamaʻi manu faʻa. O le faamaʻi e mafua ona o se faʻafitauli ogaoga i le vai-electrolyte system o le tino, lea e faʻaalia e polydipsia ma polyuria.

E tusa ai ma le mataʻituina o tagata tomai faapitoa i fomaʻi, o le a faʻagasolo lemu, o faailoga o le falemaʻi e le o manino, e faʻamalosia ai le faʻamaoniga. O tagata e masani ona togafitia pe a amata le faʻamaʻi ma o le a le mafai ona faʻaaogaina le tino i le tino.

O le maʻi pipisi Endocrine e mafua ona o le vaega o le faiʻai (hypothalamus) e maua mai ai le le lava o le hormonone vasopressin. O lenei mea e tau atu ai i le faʻaaogaina o le pulumu, faʻateleina le gaosiga o le urine.

E tusa ai ma le tulaga o le estiological, o lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus ua manatu o le totonugalemu. Polydipsia e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le galala o le meaola ma le faʻalavelaveina o tino uma.

E mafai ona fesoʻotaʻi faʻamalosi tino o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o le tino. O ituaiga o faʻamaʻi e amata ona tupu pe a le lelei le au matutua. O le fausaga o le Renal e le tali atu i le gaioiga o le hormones antidiuretic, lea eo mai faatasi ma le faʻavaivaia o le suavai, ma, o se taunuuga, o le atinaʻeina o le polyuria, inisua ma le paleni masima-masima.

Ma o le mea lenei e sili atu pe aisea ua mole ai le mamafa o le taifau.

Mafuaaga o le atinaʻeina i taifau

E tusa ai ma togafitiga o fomaʻi, o mafuaʻaga o le maʻisuka o le maʻi pipisi i maile, e aofia ai, muamua lava, manua ma feeseeseaiga ma neoplasms (mumū, cysts). O maʻi faʻaleagatoto i le fausaga o le vaega o le hypothalamic-pituitary o le faiʻai e masani lava ona taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o le maʻi.

O faʻamatalaga masani a le taʻifau e maitauina o togafitiga sili ona taatele o le gasegase ma le atinaʻe mulimuli ane o le maʻisuka insipidus o le uiga lea o le Aferika afu. O le faʻamalosia o le pituitary system (nanism) o le uiga lea o le German Shorthaired Pointer.

Iniseti ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea ma mafuaʻaga mo le atinaʻe o le maʻisuka insipidus i totonu o fagafaʻavae e fa. Encephalitis, o le maningitis o se mafuaaga taatele lea e mafua ai le faaleagaina o le hormones antidiuretic e le faiʻai. O le tele o le matelaina o le okesene ma le fiva e ono faʻalavelaveina ai le gaosiga masani o le hormone.

O le nephrogenic ituaiga o le faʻamaʻi, e tusa ai ma fomaʻi vailaʻau, e masani lava o le taunuʻuga o le onosaʻi malosi, o se faʻaogaina o le tino i fatugaʻo. Na masani lava ona avea Nasrosis ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka lipipidus o le amataga. O le faʻamaʻi e le gata i le faʻamaina o le galuega, ae o le faʻaitiitia foi o le lagona o le renal tubules i le gaioiga o le hormonone antidiuretic na gaosia e le hypothalamus.

Faailoga o le maʻisuka, totoga tutotonu

Ua fautuaina e tagata atamamai o vailaʻau tagata e le tatau ona latou misia mea nei o le maʻisuka insipidus i taifau:

  • O le iʻuga o le faʻaitiitia o le mamafa o le urine ma lona maualuga, ua matauina ai le polyuria i se peti e fa-vae. O lenei mea e faʻaleleia uma ai le tele o urini ma le tele o faʻaosoosoga. O le lanu o le urine e avea ma malamalama.
  • E masani ona fesili le taifau i le auala tele, e masani ona le mafai ona faʻafefe ma faia puddles i le mea sese.
  • Polydipsia. O le manu e fia inu pea, inu tele ma masani.
  • Faʻasolosolo i le maʻisuka insipidus i taifau, o loʻo iloa e le e ona le solia o le gastrointestinal tract. O le fagafao e mafua ona o le faamalolo.
  • Faʻaitiitia le manaʻo. E masani ona musu le taifau e faʻamago meaʻai, ma susu susu e taumafa.
  • Faʻasaga i tua o le anorexia, o le mamafa o le manu e faʻaititia.
  • O le paʻu ma mucous membranes ua faʻamalolo. O le tagata e anaina le siama o gums, mucous membranes o mata. Paʻu le paʻu le tau. E mafai ona tupu le tafe ma le sasa.
  • Faʻasaga i tua o le faʻaleagaina o masima-masima, o loʻo aʻafia ai faʻafitauli i le cardiovascular system: o se suiga i le toto (elemene), o se faʻafitauli i totonu o le loto, ma le bradycardia.
  • O le le fiafia, le fiafia, leai se fiafia i taaloga, savali, le naunau e faia ni poloaiga e fesootai ma le inupia o le tino ona o le solia o le paleni vai-electrolyte i le tino.
  • I tulaga maualuluga, o le tagata e fa-vae o loʻo maʻi maso, faʻavevesi. E mafai e se taifau ona pa'ū i totonu o se paʻu.

O le maliu e tupu ile 1-2 tausaga talu ona tupu le faʻamaʻi ona o le vaivai.

Matamata i lenei vitio e uiga i mafuaaga o le polydipsia ma le vevesi i totonu o taifau:

E faʻapupula le gaʻo o le lymph

O le tele o tagata e ona, o loʻo popole i le tulaga o le soifua maloloina o a latou uila, e fiafia i tagata poto faapitoa i vailaʻau - e faʻapupula le tele o le lymph i le maʻisuka insipidus i taifau. Lymphodenitis e le o se faailoga e iloa ai togafitiga o le endocrin. O se siʻitia laʻititi i le faʻapitonuʻu o le toto, e pei o se tulafono, e mafai ona fesoʻotaʻi ma le i ai o se mea e le lelei ai le tino o le fagafao.

Iloiloga ma meafaigaluega faʻapitoa

O le vailaau a le fomaʻi o loʻo i ai le tele o suʻesuʻega e faʻamaʻi ai le maʻisuka insipidus i taifau. Muamua lava, o se tagata tomai faapitoa o le a aoina mai se siaki, saili mea e faʻaosofia ai le polydipsia ma le televave, ma faia se suesuega suʻesuʻe ole manu.

O se suega masani o le a fesoasoani e masalomia togafitiga, lea o le a faʻaalia ai le faʻaitiitia o le mamafa o le urine. O le suʻega o le toto mo le maʻi e mafai ona faʻaalia ai le sili atu o le sodium mafua ona o le faʻamalaina.

Ina ia faia se siama mulimuli, ua faia e le fomaʻi togafitiga suʻega mo le maʻisuka insipidus i se taifau, lea e fuafua ai le maualuga ole vasopressin. Afai e masalomia e le fomai e le lelei le gaioiga o le hypothalamus, ona faia lea o le hormonone o le meaola e tetee i le tala o le tapulaa o le vai, ona pulea ai lea o suesuega toto.

Ina ia iloa ai le mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga o le endocrin, o se peti maʻi e tuʻuina atu i se suʻega X-ray o le faiʻai, faʻataʻitaʻiga o le tino maguma poʻo le suʻesuʻeina komepiuta.

O se siakiina o le maʻisuka ua faia i le fesoʻotaʻiga i le maʻisuka, o le le atoatoa, hyperadrenocorticism, nerve polydipsia.

Puipuiga o Dog

Ua fautuaina e le au atamamai o vailaau faasaina e faapea o tagata e avea ma se puipuiga e mataituina lelei le soifua maloloina o tagata o le aiga e toafa, ma, i se faailoga laitiiti o maʻi, saili fesoasoani faapolofesa.

Ma o iinei e sili atu e uiga i le gasegase ma maua le fatu o fatu i totonu o taifau.

O le maʻisuka o le maʻisuka e le masani ai. O le lavelave o togafitiga o loʻo i ai i le mea moni e faapea, o faʻamatalaga a le pule na faʻamaonia ai faʻamaoniga pe a tupu mai le fagafaʻavaʻaina tele ma le cachexia. Suʻega toe fesuiaiga e faʻaleleia ai le tulaga o le fagafao vagana ai le mafuaʻaga e mafua ai le faʻamaʻi. I le ituaiga nephrogenic o le faamai, o togafitiga e faavae i luga o le faaaogaina o togafitiga, fualaau e faaleleia ai gaioiga ma fatu.

E masani lava o le mafuaʻaga o le oona i le maile o le maʻisuka, faʻaleagaina le gaioiga o le gaʻo, gland. O le le mautonu o le Hormonal e mafua ai ona faʻagasolo ona faʻagasolo malie.

Faʻaiʻuga o le fatuina o fatugaʻo. Le tele o le faaletonu o le masini e tele anaioio. Tagata tomai faapitoa i vailaʻau e faʻavae i le tele o tausaga o togafitiga faʻapitoa.

I maile, o loʻo i ai i le fatu se mea e faʻasalalauina, lea e puipuia ai le vevela o fagafao mai fatu fatuga. . I togafitiga o vailaʻau, e masani ona iai taimi e tupu aʻe ai le faʻamaʻi o le myocardial i fagafao o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus i totonu o se taifau

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e eseese: faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, o le tino, o le ulu o le tino, e mafua ai le faaleagaina o se tasi o le leo o le hypothalamus, faapea foi ma le pituitary gland mulimuli. O le hypothalamus ei ai ni siama faapitoa o namu e taofiofia ai le tatalaina o le hormonone vasopressin e le pituitary gland. O lenei hormone, aʻo i ai i le toto, e mafua ai le faʻaitiitia o le aofaiga ma le faʻaopoopoga i le maualuga o le urine e faʻaogaina e fatugaʻo. Afai o nisi mafuaʻaga ua malepe le sootaga i le va o le hypothalamus ma le pituitary gland ma ua faaleagaina a latou mea leaga, o le maualuga o le vasopressin i le toto ua paʻu, ua galo ai fatugaʻo lo latou gafatia e taulai atu i le urine ma aveesea ai se taua tele. Mo le totogiina o le tele o mea leiloa o le vai, o meaola manu e tele.

O maʻi suka e aafia ai pusi ma'ie.

Faailoga o le maʻi

  1. Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine ma le tele o le galala.
  2. O le maʻi e amataina malie.
  3. Faʻateleina le faʻasolosolo o le uila ma faʻaatele ona faalagolago i le inu vai.
  4. O taifau laʻitiiti e mafai ona faʻamalosi i le tolu i le fa lita o le urini i le aso nai lo le tasi ma le afa, ma lapisi lapoa e oʻo atu i le valu i le sefulu lita.
  5. O le urine e manino ma se mamafa mamafa, ae leai se suka i totonu.
  6. O faʻamaoniga uma o le galala, e aofia ai: mucous membranes, paʻu, palpitations, fiainu.
  7. O le tele o vai e inu i manu e faateleina tele.
  8. E masani lava ona faʻaitiitia le manava o le maʻi.
  9. Ua tupu le vaivai.
  10. O manu e matua vaivai lava le mamafa, latou te maua le malosi.

I le maʻisuka insipidus, o le sodium chloride e tatau ona vavaeeseina mai le taumafa o se maʻi maʻi ma le protein protein e tatau ona faaitiitia. E sili atu i le tele o le vai inu. E mafai ona e faʻaitiitia le fia inu e ala i le tuʻuina atu o le vai meaʻai i le sua o le tipolo pe faʻamaʻaina foi i le vinika.

Atinaʻe Atinaʻe

O le maʻisuka insipidus o loʻo i ai le tele o suiga faʻapitoa o le atinaʻe i le taimi e tasi, lea e fuafua ai isi auala e togafitia ai le taifau. O le ituaiga muamua o le tupuaga tupito, ma e iai le faaitiitia tele o le gaosiga ma le pulelasi o le hormones antidiuretic (vasopressin), lea e gaosia i le mafaufau o le faiʻai i mammals uma, e aofia ai taifau.

O le suiga lona lua o pathogenetic e tupu ona o le faaletonu o le tino, ma ua taua o le nephrogenic.I le fesuisuiai o le nephrogenic, o loʻo i ai se soliga o le vevela ma le ono gasegase o le faʻaleleia o loʻo i totonu o le taʻavale, lea e faʻaaogaina i lalo o le aafiaga o le hormonone antidiuretic. O se taunuuga o le solia o le lagona lelei i le hormonone antidiuretic, ua taofia ai le taofiofia o le vai poʻo lona toe faʻaleleia, lea e mafua ai se faʻaaliga o le televave ma isi vaega o le falemaʻi i totonu o le taifau.

I le fesoʻotaʻiga ma le soliga o le paleni-masima i 'anu, o loʻo i ai le faʻaititia o le mamafa o le urine ma lona maualuga. Po o le a lava pe o le tulaga muamua poʻo le lua o le maʻisuka insipidus i taifau, o loʻo tumau pea faailoga o le maʻi:

  • Polyuria - o se faʻaopoopoga i le maualuga o le urini ua gaosia ma le faateleina o le urination. E mafua ona o le faʻaitiitia o le mamafa o le urine ma lona mamafa tele. O nisi taimi o le vevela tele e faʻapena ona faʻaalia e mafua ai ona le maua le gasegase i le maile. E mafai e tagata e ona maitauina ua sili atu le le lava o le taifau ma ua amata ona amata i le fale.
  • Polydipsia - o se galala malosi e taʻitaʻia ai foi le popole pea o se fagafao, o lona gaioiga e faʻaitiitia. E mafai ona e maitauina le leai o se mea inu a le taifau i le ogatotonu o le aso, lea e lei matauina muamua.
  • O le urination faʻapitoa - e tupu mai ona o le neuroendocrin o le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary systems.

Faailoga o le maʻisuka insipidus i fagafao, aemaise lava i taifau, atiae vave vave, lea e mafai ai ona e maitau suiga i amioga a le fagafao i le taimi ma faia se taimi atofaina ma se fomaʻi.

Talosaga togafitiga

O se fagafaʻai faʻafitauli o le neuroendocrine i le hypothalamic-pituitary system e manaʻomia ona vave faʻafefe i le vai i le vave e mafai ai, talu ai ona o le matuia tele o le tino e mafai ona oo atu ai i le manava tele o le tino ma le vaivai.

Taumafai e savali lau fagafaʻi masani i le taimi o togafitiga, e pei o le onosai ma le sola ese o le sphincter urinaryia e mafai ona taʻitaʻia ai le vevela o le vevela i le taifau.

Togafitiga Peraimeri

O le mea e leaga ai, e leai se togafitiga faʻapitoa mo lenei faʻamaʻi, e ui i lea, o le togafitiga o le homone e faʻaaoga ai analogic synthesiques o le hormone hormones Desmopressin e mafai. O le vailaau oona o se foliga o foliga i foliga o mata o mata, lea e totoina i totonu o le pusa o le conjunctival ma, pe a faʻafefe, vave ona ulufale atu i le tino, faʻaauau a latou togafitiga. E le gata i lea, o le fualaau faasaina e mafai ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa, e faia ai se tamai fale o le vailaau faʻasaina i le vaega o gaʻo gaʻo. O le taualumaga e masani lava ona le mafua ai le le mautonu i totonu o le fagafao, lea e matua faafaigofie ai togafitiga. E tāua le gauai atu i le mea moni e faapea, o le maualuga o Desmopressin e mafai ona taʻitaʻia ai le inu o le taifau.

Togafitiga Faalua

Togafitiga o le aʻoga lua e ese mai togafitiga faʻamatalaina i luga, talu ai o le pathogenesis o se uiga eseʻese. Faʻatasi ma le nephrogenic o le maʻisuka insipidus, o togafitiga e faia i le faʻaaogaina o fualaau faasaina Chlorothiazide (Giabinez).

Togafitiga o le maʻisuka insipidus e le o se mea matautia, ae na o oe lava e mafai ona e faatumauina le tulaga o le gaioiga o le peti. O le fomaʻi mo lenei faʻamaʻi e le lelei tele, ae ui i lea, o togafitiga faʻatasi ma le faʻaaogaina o le togafitiga o le hormone i dogs e mafai ai mo se taimi umi ona tausia le maʻi i se tulaga paleni. Faʻatasi ai ma le ogatotonu tutotonu o le pituitary gland, ua naʻo le fesuiaiga o togafitiga e faia ina ia mafai ai ona toe faʻaleleia ma faatumauina le paleni vai-electrolyte.

Tuua Lau Faamatalaga