Suʻe suʻa toto i se avega

Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, e faaopoopo atu i le suʻega masani mo le toto kulukose, e faʻatautaia se suʻesuʻega. O sea suʻesuʻega e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia le i ai o se faʻamaʻi poʻo le faailoaina o se tulaga muamua atu (prediabetes). O le suʻega ua faʻaalia mo tagata ua oso i le suka poʻo ua sili atu foʻi le glycemia. O le suʻesuʻega e faʻamalosia mo tina maitaga o loʻo lamatia le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi. E faʻapefea ona foai toto mo le suka ma se avega ma o le a le masani?

O se suega o le faapaleni o le kulukose (o le suʻega toto mo le suka ma se avega) o loʻo faʻamatalaina i le i ai o le maʻisuka malosi poʻo i le tulaga o le tele o aʻafiaga o lona atinaʻe. O le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia mo le mamafa o tagata, faʻalavelave faʻaogaina o le tino, pituitary gland ma endocrin disorders. O se suʻesuʻega e fautuaina mo tagata gasegase e maua i le gasegase oona - o le leai o se tali a le okeni i le inisalini, o le mafuaʻaga lea e le toe foʻi ai le maualuga o kulukose toto. E faia foi se suʻega pe a fai o se suega toto mo le glucose e maualuga tele pe maualalo le iʻuga, faʻapea foi ma le maʻisuka faʻamaʻi o le maʻisuka i se fafine maʻitaga.

O le suʻega o le suka toto ma se avega e fautuaina mo tagata e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ai e oe ona mataitu le tulaga ma iloilo le togafitiga. O faʻamaumauga na mauaina le fesoasoani e filifili ai le maualuga o le inisalini.

Contraindications

O le tolopoina o le suʻega ole toleniga o le kulukose e tatau ona i ai i le taimi o faʻamaʻi tigaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faatasi ai ma gaioiga ogaoga poʻo le faʻaogaina i le tino. O le suʻesuʻega ua faʻailoaina mo tagata gasegase oe na afaina i le paʻu, faʻalavelave o le myocardial poʻo le vavalalata o le manava, faʻapea foi ma tagata o loʻo mafatia i le cirrhosis o le ate, faʻamaʻi ma le faʻalavelave o le paleni eletise. E le talafeagai le faia o se suʻesuʻega i totonu o le masina pe a maeʻa le taotoga poʻo le manuʻa, faʻapea foi i le i ai o se allergy i le kulukose.

O le suʻega toto mo le suka e le fautuaina i se avega mo faʻamaʻi o le endocrin system: thyrotoxicosis, maʻi Cushing, acromegaly, pheochromocytosis, ma isi mea faapena. O le solia o le suʻega o le faʻaaogaina o fualaau e afaina ai le kulukose.

Faʻamatalaga sauniuniga

Ina ia maua ni sao saʻo, e taua le sauniuni lelei mo le suʻega. I le tolu aso ao leʻi oʻo i le suega o le faapaleni o le kulukose, aua le faʻagataina oe lava i meaʻai ma le faʻasaʻo meaai maualuga-carb mai le lisi. O le meaai e tatau ona aofia ai falaoa, pateta ma suti.

I le afiafi o le suʻesuʻega, e tatau ona e 'ai e le sili atu ma le 10-12 itula ao leʻi faia le suʻega. I le taimi o le sauniuniga, o le faʻaaogaina o le vai i le le faʻatapulaʻaina e mafai ona faatagaina.

Taualumaga

O le utaina o le carbohydrate e faia i ni auala se lua: e ala i le faʻafofogaina o le faʻafoe o le kulukose poʻo le tuiina foi i totonu ole vein. I le 99% o mataupu, o le auala muamua e faʻaaoga.

Ina ia faia se suʻega o le toleniga o le kulukose, o le tagata maʻi e suʻeina le toto i le taeao i luga o se manava gaogao ma iloilo le maualuga o suka. I le taimi lava e uma ai le suʻega, e manaʻomia lona suʻega o le kulukose, mo le sauniuniga lea e 75 g o le paʻu ma 300 ml o vai manino. E taua tele le tausia o vaega. Afai e le sao le inumaga, e mafai ona faʻavevelaina le absorption o le kulukose, ma o faʻamatalaga na maua o le a le saʻo. E le gata i lea, e le mafai ona faʻaaogaina le suka i le fofo.

A maeʻa le 2 itula, e toe faia se suʻega toto. I le va o suega e le mafai ona e 'ai ma ulaula.

Afai e manaʻomia, e mafai ona faia suʻesuʻega vavalalata - 30 pe 60 minute pe a maeʻa le glucose mo le faʻateleina o le faʻatusatusaina o fua o hypo- ma hyperglycemic. Afai o eseesega na mauaina e ese mai le masani, e tatau ona vavae ese meaʻai gaʻo mai le meaʻai ma toe pasi le suʻega pe'ā uma le tausaga.

Mo faafitauli i le faʻapalapalaina o meaai poʻo le faʻaaogāina o vailaʻau, o le kulūkose e faʻaaogaina i se auala vavalalata. O lenei faiga e faʻaaogaina foi i le taimi o le suʻega i fafine maʻitaga o loʻo mafatia i le faʻamaʻi. O le suāu level e faʻatatau i le 8 taimi ile taimi tutusa. A maeʻa ona maua faʻamaumauga o suʻesuʻega, o le aofaʻi o le assimilation glucose ua fuafuaina. E masani lava, o le faailo e tatau ona sili atu i le 1.3.

Filifili se suʻega toto mo le suka ma se avega

Ina ia faʻamaonia pe faafitia le siama o le maʻisuka, o le kulukose toto e fuaina, lea e fuaina i le mmol / l.

TaimiUluaʻi faʻamatalagaIna ua mavae le 2 itula
Laʻau tamatamai limaVein totoLaʻau tamatamai limaVein toto
Norm5,66,1Lalo 7.8
O le maʻi sukaE silia ma le 6.1E silia ma le 7Luga 11.1

O faʻalautelega o faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai o le kulukose e le lelei ona uuina e le tino. O lenei mea e faʻapupula ai le avega i luga o le paʻu ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O le faʻatuatuaina o taunuuga e mafai ona aʻafia i itu o loʻo faʻamatala atu i lalo.

  • Faʻaauau le tausisia o le pulega o gaoioiga faʻaletino: faatasi ai ma avega mamafa, o taunuuga e mafai ona faʻaitiitia, ma i le toesea - faʻaitiitia.
  • Faʻatafunaina o meaai i le taimi o sauniuniga: 'ai meaai laiti-caloiti e maualalo i le gaʻo.
  • Aveina o fualaau e aʻafia ai le kulukose o le toto (antiepileptic, anticonvulsant, contraceptives, diuretics ma beta-blockers). I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, e taua le logoina o le fomaʻi o le vailaʻau.

I le iai o le itiiti ifo ma le tasi o mea le lelei, o le a le aoga le taunuʻuga o le suʻesuʻega, ma e manaʻomia se suʻega lona lua.

Glucose toleniga i le taimi o le maitaga

I le taimi o le maitaga, e galue le tino i se auala sili atu. A o faagasolo lea vaitaimi, e mataʻituina ai suiga ogaoga o le physiological, lea e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga faigata o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le atinaʻeina o mea fou. O le placenta o loʻo faʻamatalaina le tele o hormones e ono aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le tino, o le lagona o le tino i le inisalini e faaitiitia, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga.

Faʻailoga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi: tausaga e sili atu i le 35 tausaga, maualuga maualuga, maualuga o le cholesterol, gaʻo ma se gasegase. E le gata i lea, o le suʻega ua faʻasinoina mo fafine maʻitaga ma glucosuria (faʻalautele le suka i le urine), o le fetus tele (na maua i le taimi o le ultrasound scan), polyhydramnios poʻo le malformations o fetal.

Ina ia maua se taimi e faʻamaonia ai se tulaga faʻaleagaina, o tina taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi e tatau ona tofia se suʻega toto mo le suka ma se avega. O tulafono mo le faʻatinoina o se suʻega aʻo maitaga e faigofie.

  • Tapenaga sauniuni mo aso e tolu.
  • Mo suʻesuʻega, e ave le toto mai se vein i le tulilima.
  • O le suʻega toto mo le suka e faʻatolu ona faia: i luga o se manava gaogao, o le itula ma le lua pe a maeʻa le suʻega o le kulukose.

Fuaina o le laulau o se suʻega toto mo le suka ma se avega i fafine maʻitaga i mmol / l.
Uluaʻi faʻamatalagaA mavae le 1 le itulaIna ua mavae le 2 itula
NormLalo 5.1E itiiti ifo i le 10.0E itiiti ifo i le 8.5
Gesational diabetes5,1–7,010.0 ma luga8.5 ma sili atu

Afai e maua le maʻisuka ile maʻisaga, e fautuaina le tamaitai e toe fai le suʻesuʻega i totonu o le ono masina talu ona tuʻuina.

O le suʻeina o le toto mo le suka ma se avega o se avanoa e vave iloa ai se tuusaʻo i le maʻisuka malosi ma faʻamalieina ma le manuia e ala i le faʻasaʻoina o meaʻai ma gaoioiga faaletino. Mo le mauaina o faʻamaumauga faatuatuaina, e taua le mulimuli i tulafono mo le sauniuni mo le suʻega ma le taualumaga mo lana amio.

Eseese o GTT

O le faamalositino o suʻega o le kulukose e masani ona taʻua o le suʻega o le toleniga o le kulukose. O suʻesuʻega e fesoasoani e iloilo ai le vave vave ona gaʻo le suka toto ma le umi e paʻu ai i lalo. Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le a mafai e le fomaʻi ona faʻamautu le vave ona toe foʻi mai le maualuga o le suka i le tino pe a uma ona mauaina le glucose. O le faʻataʻitaʻiga e faia i taimi uma pe'ā uma ona toto i luga o se manava gaogao.

I aso nei, o le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i ni auala se lua:

I le 95% o mataupu, o le auʻiliʻiliga mo le GTT e faʻatino e ala i le faʻaaogaina o se tioata o le kulukose, o lona uiga, tautala. O le auala lona lua e seasea ona faʻaaogaina, aua o le faʻaoga o le vai i le kulukose pe a faatusatusa i le iniseti e le afaina ai. Ole suʻesuʻega o le GTT e ala i le toto e na o tagata e maua ile glucose e le faʻaaloalo e faia:

  • fafine i le tulaga (ona o le ogaoga o le faʻamaʻi),
  • ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

O le fomaʻi na ia faʻatonuina le suʻesuʻega o le a ia taʻu atu i le tagata maʻi le auala e sili ona talafeagai i se mataupu faapitoa.

Faailoga mo

E mafai e le fomai ona fautuaina le tagata maʻi e foai atu le toto mo le suka ma se avega i mataupu nei:

  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2. O suʻega e faia ina ia mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga faʻataʻitaʻiina, faʻapea foi ma le suʻeina pe ua faʻaleaga le faʻamaʻi,
  • iniseti faʻamaʻi maʻi. O le maʻi e atiae pe a le iloa e sela le homone na gaosia mai e le pancreas,
  • i le taimi o le fanauina o se tamaititi (afai e masalomia e se fafine se ituaiga o maʻisuka),
  • o le i ai o le mamafa o le mamafa o le tino ma le tuinanau tuinanau,
  • faiga faʻaogaina o meaʻai,
  • faʻalavelave o le pituitary gland,
  • afaina o le endocrine,
  • afaina le ate
  • le i ai o faʻamaʻi pipisi o le fatu.

O se aoga taua o suega o le faapalepale o le glucose o lona fesoasoani lea e mafai ai ona fuafua le fomaʻi o loʻo i ai i tagata o loʻo lamatia (atonu o le a mafai ona maua se maʻi i totonu ole 15 taimi). Afai e te vave iloa le faʻamaʻi ma amata togafitiga, e mafai ona e aloese mai taunuuga le talafeagai ma faʻafitauli.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

Ina ia tofotofoina le faʻaalia o le maualuga o le maualuga o le suka, o le toto e tatau ona sao sao. O le tulafono muamua e tatau ona manatua e le tagata maʻi e mafua ai ona ave le toto i luga o se manava gaogao, o lea e mafai ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 10 itula ao lei faia le taotoga.

Ma e taua foi le mafaufau o le fesuiaʻiga o le faailo e mafai ona maua mo isi mafuaaga, o le 3 aso ao le i faia le suʻega, e tatau ona e tausisi i fautuaga nei: faʻatapulaʻa le taumafa o meainu uma e aofia ai le ava malosi, faʻamalosi ai le faʻatupulaia o le tino. 2 aso aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, ua fautuaina e musu e asiasi i le falemaʻi ma le vaitaele.

E taua le lafoaia o le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o sua suamalie ma le suka, muffins ma mea faʻafiafia, e aloese ai mai le atuatuvale ma lagona faʻalagona. Ma i le taeao foʻi i le aso o le faʻataʻitaʻiga, e faʻatagaina le ulaula, faʻafefe komi. Afai o le tagata maʻi ua faatonuina fualaau i se tulaga faifaipea, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea.

Faʻafefea ona faʻatinoina le faʻatinoga

Tofotofoga mo GTT e faigofie lava. Pau lava le leaga o le taualumaga o lona umi (e masani lava e 2 pe a ma le 2). A maeʻa lenei taimi, o le a mafai e le tagata suʻesuʻe ile fale suʻesuʻe ona fai pe o le maʻi o loʻo i ai le toilalo o le gaosiga o le gaʻo. E faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o le a faʻauʻuina e le fomaʻi le auala e tali atu ai sela o le tino i le inisalini, ma o le a mafai ona faia se siama.

O le suega GTT e faia e tusa ai ma le algorithm o gaoioiga nei:

  • i le vaveao, e manaʻomia e le maʻi ona sau i le falemaʻi lea e faia ai le auiliiliga. Aʻo lei faia le faʻatinoga, e taua le usitaia o tulafono uma na faia e le fomaʻi na faʻatonuina le suʻesuʻega,
  • le isi laasaga - e manaʻomia e le tagata maʻi ona inu se vaifofo faapitoa. E masani lava ona saunia e ala i le faʻafefiloi o le suka faapitoa (75 g.) I le vai (250 ml). Afai e faʻatino le faʻatinoga mo se fafine maʻitaga, o le aofaʻiga o le vaega autū e mafai ona faʻatuputeleina (pe a 15-20 g.). Mo tamaiti, o le glucose concentration e suia ma ua fuafuaina i le auala lenei - 1.75 g. suka i le 1 kilokalama o le mamafa o tamaiti,
  • pe a maeʻa le 60 minute, e aoina e le tekinolosi suʻesuʻe le biomaterial e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto. A maeʻa le isi 1 itula, ona faia lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua o le biomaterial, pe a maeʻa le suʻega o le a mafai ai ona faʻamasino pe i ai i se tagata se togafitiga poʻo mea uma lava o loʻo i totonu o tapulaa masani.

Faʻailoaina o le iuga

O le faʻamamaina o le taunuʻuga ma le faia o se faʻamaoniga e tatau ona faia e na o se poto faapitoa. O le suʻesuʻega e faia e faʻatatau i mea o le a avea ma glucose faitauga pe'ā uma le faʻamalositino. Iloiloga i luga o se manava gaogao:

  • itiiti ifo nai lo le 5.6 mmol / l - o le tau aogā i totonu o le tulaga masani,
  • mai le 5.6 i le 6 mmol / l - prediabetes state. Faʻatasi ai ma nei taunuʻuga, ua faʻatulagaina nisi suʻesuʻega faaopoopo,
  • luga aʻe o le 6.1 mmol / l - o le tagata maʻi ua maua i le maʻi suka.

Suʻesuʻega faʻamaonia 2 itula i le maeʻa ai ona faʻaaogaina se vaifofo ma le kulukose:

  • itiiti ifo i le 6.8 mmol / l - le lava o togafitiga,
  • mai le 6.8 i le 9.9 mmol / l - prediabetes state,
  • silia ma le 10 mmol / l - maʻisuka.

Afai o le pancreas e le lava le insulin pe o sela e le malamalama lelei i ai, o le maualuga o le suka e sili atu i le masani i le taimi o le suʻega. O loʻo faʻamaonia ai e iai se tagata e maua i le maʻisuka, talu ai o tagata soifua maloloina, pe a uma le oso muamua, o le kulukosese vave e toe foʻi i le masani.

E tusa lava pe faʻaalia e le suʻega o le vaega e sili atu nai lo le masani, e le tatau ona e le fiafia ao lei oʻo ile taimi. O se suʻega mo TGG e faʻaaogaina 2 taimi e faʻamaonia ai le iuga mulimuli. E masani ona toe faʻataʻitaʻiina pe a maeʻa le 3-5 aso. E naʻo le maeʻa lenei, e mafai e le fomaʻi ona tusia faʻataunuuga mulimuli.

GTT ao maʻitaga

O sui uma o le aufaʻatasi lelei o loʻo i ai i le tulaga, o se auiliiliga mo le GTT o loʻo faʻatulagaina e aunoa ma le toilalo ma e masani ona latou pasia i le tolu tausaga tolu. O suʻega e mafua mai i le mea moni o le taimi e faʻasolo ai, e masani ona atiaʻe e fafine le maʻisuka faʻamaʻi.

E masani lava o lenei faʻasolosolo e pasia saʻo lava pe'ā mavae le fanau mai o le pepe ma le faʻamautuina o le tala faʻasolopito. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le toe faʻaleleia, e manaʻomia e se fafine ona taʻitaʻia se ituaiga ola lelei, mataʻituina meaʻai ma fai nisi o faʻatinoga.

E masani lava, i fafine maitaga, o suʻega e tatau ona tuʻuina atu i ai le taunuuga lenei:

  • i luga o se manava gaogao - mai le 4.0 i le 6.1 mmol / l.,
  • 2 itula i le maea ai o le fofo - e oo atu i le 7.8 mmol / L.

O faailoilo o le vaega i le taimi o le maitaga e ese si ese, lea e fesootaʻi ma se suiga i le tala o le hormonal ma faʻalauteleina le atuatuvale i le tino. Ae i soo se tulaga lava, o le faʻaogaina o le vaega i luga o se manava gaogao e le tatau ona sili atu nai lo le 5.1 mmol / L. A leai, o le fomaʻi o le a iloa ai le maʻisuka maʻi.

E tatau ona manatuaina o le suʻega e faia mo fafine maʻitaga e ese lava. O le toto o le a le tatau ona foaʻiina e le 2 taimi, ae 4. O le faʻaleleia o le toto mulimuli ane e faia i le 4 itula pe a maeʻa le taimi muamua. E faʻatatau i fuainumera na maua, e faia e le fomaʻi se suʻesuʻega mulimuli. E mafai ona faia faʻamaʻi i soo se falemai i Moscow ma isi aai o le Rusia.

Faaiuga

O le suega o le kulukose i se avega e aoga e le gata mo tagata o loʻo lamatia, ae faʻapea foi mo tagatanuu latou te le faitio e uiga i faafitauli tau soifua maloloina. O se auala faigofie lea e puipuia ai o le a fesoasoani e iloa ai togafitiga i se taimi talafeagai ma puipuia ai lona alualu i luma. O suʻega e le faigata ma e le o faʻatasi ma le faʻavauvau. Pau lava le leaga o lenei auiliiliga o le umi.

Tuua Lau Faamatalaga