Pamu pisuka ile suka suka

I le faaiuga o le 1980, e tusa ma le 6,600 tagata na faʻaaogaina pamu inisalini i le Iunaite Setete, ma o le taimi nei e tusa ma le 500,000 tagata faʻaaoga pamu inisalini i le lalolagi, o le toʻatele oi latou i le Iunaite Setete, lea e faʻaaoga ai e tagata taʻitoʻatasi uma e iai le maʻisuka ituaiga 1 se pamu insulin. I lo tatou atunuu, o le numera o tagata o loʻo faʻaaogaina se pamu insulin i le tausaga talu ai ua vave ona tuputupu ae.

E tele faʻataʻitaʻiga o pamu insulin. E faʻapefea ona ese a latou ma o le a le mea e tatau ona tuʻuina atu?

O a pamu

O pomuka e iloagofie i le laasaga o le pule o le insulin (o le aupito maualalo o le inisalini e mafai ona taitaia e le pamu), o le i ai poo le leai o se fesoasoani bolus, o le mamao ese, faiga mataʻituina mataʻitu (CGM) ma isi, galuega le taua.

O lenei i le lalolagi ua i ai nei le tusa ma le 500,000 tagata faaaoga o pamu insulin.

Laasaga insulin - O le laʻititi laʻititi lea ole inisalini e mafai e le pamu ona tui. Pumps i ona po nei e mafai ona faʻatino le inisalini i faʻaopoopoga e oʻo atu i le 0.01 PIECES. O ia ituaiga o tui o le inisalini e ono manaʻomia i pepe ma tamaiti laiti. Toeitiiti lava o pamu faʻaonapo nei ei ai le soʻo o le bolus fesoasoani, poo le calcutus bolus. O faʻavae autu o lona taotoga e tutusa uma lava i mamanu uma o le pamu, ae ui i lea, o loʻo i ai eseesega e mafai ona aafia ai le iuga.

O nisi pamu ei ai le pitonuʻu e mafai ona e faʻaaogaina ona e ulufale ai lea ile inisalini pe suia foi tulaga o le pamu e le o iloa e isi. E mafai ona aoga tele lenei mea mo i latou oe matamuli e tui inisalini i nofoaga faitele, pei o le aoga. E le gata i lea, o le mita ei ai lona mita-fale, ma e te le toe manaʻomia le tasi.

Pumps ma se siaki mataʻituina o le tino e mafai ai ona faʻaauau le mataʻituina o le kulūkose o le toto. Ae ui i lea, o nei pamu o le a manaʻomia ai nisi mea faʻaaogaina, o le mea e taʻua o le masini mo le mataituina, lea o le a oʻo atu ai i tau faaopoopo. E le gata i lea, o le a le mafai ona lafoai atoa le fua o le kulukose i totonu o le toto - o le mea e tatau ona faʻaogaina, o lona uiga, o ona faitauga e tatau ona faʻatusatusa i le tele o taimi i le aso ma le kulukose e faʻaaoga ai le glucometer.

E i ai foʻi pamu e faʻapipiʻi tuusao i luga o le paʻu ma e le manaʻomia ai se isi faʻataʻitaʻiga mo le tuʻuina atu o le inisalini, lea atonu e faigofie mo nisi tagata. O le mea e leaga ai, o nei pamu ua le o faamauina i lo tatou atunuu ma o lo latou mauaina ma le taotoga e fesootaʻi ma nisi o faigata.

O lea la, o eseesega eseese o pamu inisalini e mafai ai e tagata taitoatasi ona maua le maʻisuka e filifili ai galuega e manaomia e ia e maua ai se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o se olaga faigofie, sili atu le ola maloloina ma le lelei o le olaga. Talanoa ma lau 'auʻaunaga soifua maloloina pe o le a le pamu e sili ona lelei mo oe.

Eseesega o pamu insulin:

  • Ole fua faʻatatau ole inisalini (laasaga)
  • Bolus Fesoasoani
  • Faʻatonuina le komiti
  • Faʻaauau le fua o le kulukose
  • Vaʻaia o le Inisalini i le Hypoglycemia
  • Faʻatulagaina atoa i luga o le tino (leai se faʻasologa o le afifi)

Ata 1. O le masini o le vai insulin: 1 - pamu ma se faatanoa, 2 - infusion system, 3 - cannula / catheter

Laʻau insulin - O se masini faʻapitoa faʻapitoa lea e mafai ona faʻatusatusa i se masini eleni eletise. I totonu o le pamu o loʻo i ai se eletise taua e pulea ai le faagaoioia o le pamu, ma se uila e feaveaiina le piston. O le piston, i le isi itu, galue i luga o le vaʻa ma le inisalini, faʻasala i fafo. E le gata i lea, o le inisalini e pasi i le tui, ua taʻua o le faʻaogaina o le tino, e ala i le nila, lea e taua o le taifau, i lalo o le paʻu.

O sau Cannula e sau i ni uumi eseese ma e faia mai i mea eseese. Afai o loʻo i ai sou pamu ma le mafai ona mataʻituina le kulūkose, ona faʻaaoga lea o lenei galuega, e manaʻomia lou faʻaaogaina o se masini faʻapitoa, lea, e pei o se taifau, ua faʻapipiʻiina i lalo o le paʻu, ma o fesoʻotaʻiga faʻatasi ma le pamu e faʻatinoina e ala i se telefoni leitio.

Inisini faʻaaoga

A e tuiina le inisalini ma se tui tui poo se tui i se tulaga ole tui, e te faʻaaoga ituaiga lua o inisalini: faaumiumi insulin (Lantus, Levemir, NPH) ma insulin puupuu (Actrapid, Humulin R, NovoRapid, Apidra, Humalog). E te faia le insulin ile umi pe faalua i le aso e faʻamautinoa le maualuga ole kulukose o le toto aʻo leʻi 'aʻai. Ua faʻamaʻiina oe i se insulin puupuu mo taumafataga taʻitasi pe i le tulaga o le maualuga o le kulukose.

Ole pamu ile inisalini e naʻo le tasi le ituaiga insulin - puupuu.

E masani ona matou faʻaaogaina le faʻaaogaina o le insulin i le pamu: NovoRapid, Apidra, Humalog. O nei insulini ei ai se suiga laʻititi o le siama o le inisalini. Ona o nei suiga faʻavae, o faʻatusa o le inisalini e sili atu le vave galue nai lo le insulin. E sili atu le vave o le aʻafiaga, o le saoasaoa o le maualuga (maualuga) o le gaioiga ma o le vave o le gaioiga. Aisea e taua ai lenei mea? I totonu o se tagata e aunoa ma le maʻisuka, o le pancreas e faʻamalamalamaina le inisalini i le taimi lava lea i totonu o le toto, o lana gaioiga e tupu vave lava ma vave ona taofi. Faʻaaogaina o le insulin, matou te taumafai e faʻalatalata atu i le galuega o se pancreas maloloina.

O suʻesuʻega e leʻi faʻaalia ai le eseesega i le va o le tele o analogues ole inisalini puupuu pe a faʻaaogaina i pamu, e tusa uma ma le aʻafiaga o le kulukose toto ma luga o le HbA1c level. E leai foi se eseesega i le tele o taimi o faatinoga o le hypoglycemia ma le occheter occlusion (faaleagaina le inisalini).

O le inisalini ole inisalini e le masani ona faʻaaogaina i pamu inisalini, aemaise lava i le tulaga o le le faapalepale (allergies).

Ata 2. Bolus ma maua ai tui inisalini

Ata 3. O le insalini o le Basal o se faasologa o pupuʻu laiti.

Lapalapa o le inisalini Basal - O se faʻaauau pea o le faʻaaogaina o laʻititi laʻititi o faʻamalosi. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona ausia se faʻamaualuga o le inisalini i totonu o le toto.

Laʻau insulin

O le mea lea, o le pamu e na o le tasi le inisalini e faʻaaogaina-puupuu, lea e tuʻuina i ni auala se lua. O le mea muamua lava e masani ai, o le faʻaauau pea ona maua ni nai atigi insulin e faʻamautinoa ai le maualuga ole kulukose o le toto. O le lona lua o le bolus o le puleaina o le inisalini mo taumafataga poʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le Bolus insulin e mafai ona faʻaaogaina i le lima, e mafai ona faʻaaogaina le pulu e fuafua ai le fua o le bolus insulin e fuafua i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo (i nisi ituaiga pamu, gaoioiga faaletino, popolega ma isi mea e mafai ona amanaia )

O le inisalini o le Basal e tuiina faʻafuaseʻi e tusa ai ma lau pamu. Ma le isi, i taimi eseese o le aso, o le fua faatatau o le tuʻuina atu o le insalini basal e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i manaoga o le tagata maʻi. O meaola o le basal insulin e faʻatonutonuina e mafai ona fesuisuiai i le 30-60 minute.

O le eseesega o le pulega o le basal insulin i aso taitasi ua taua o le talaaga basal. I lona autu, o le insaline basal o le tele o taimi e masani ai ma faila.

Ata 4. Faʻamaumauga a le tagata taʻitoʻatasi o loʻo amanaʻia uiga o le tausaga

Soifua maloloina maloloina

O le mea masani, e mafai ona tatou fai atu o se pancreas maloloina e galue i ni "auala" se lua. E galue pea le pancreas maloloina, e faʻasaʻo ai sina vaega ole inisalini.

Ata 5. Paʻu maʻi maloloina

O se pancreas maloloina e toetoe lava o taimi uma e faʻasaʻoina ai sina inisalini i totonu o le toto e pulea ai le galu o le glucose o le ate maualuga - gluconeogenesis ma glycolysis, o le mea lea e taʻua o le pulelaʻau basal.

I le tulaga o le taumafa o meaai, o le pancreas vave lava e faʻaalia le tele o inisalini mo le faʻaaogāina o meaʻai gaʻo ua maua mai i meaai. E le gata i lea, afai e umi le taumafataga, o le pancreas o le a faʻasaʻo le inisalini i le faasolosolo malie pe a ulu atu i totonu o le toto mai le gastrointestinal tract.

I le tulaga o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, mo se faʻataʻitaʻiga i le taimi o le faʻamalositino poʻo le taimi o le anapogi, o le pancreas e faʻamalamalamaina le inisalini ina ia leai se pa'ū malosi tele i le kulukose i totonu o le toto - hypoglycemia.

O le a lenei mea

O lea la, o le a le pamu o le maʻisuka? O le pumpulin insulin o se masini komepiuta lea e faʻaauau ai ona faʻaauau le inisalini i totonu o le tino. O le masini e sili atu le saogalemu nai lo le faʻatonuina o le hormone na o ia lava, aua e faʻataʻitaʻiina le pancreas. O faʻamalo i le taimi nei e mafai ona mataʻituina le faʻatonu o le kulukose i le taimi moni (faʻaalia le taua i luga o le masini mata) ma faʻatulagaina le fuainumera o le inisalini e tuiina ai le tino i se tulaga masani.

I se isi faaupuga, o le maʻisuka e le o toe manaomia le fuaina o le suka ma, afai e tatau ai, tuʻuina se tui o se homone, o lenei masini e faia faʻafuaseʻi, e pei o se pamu. Ole tele o le tui ole inisalini e le sili atu i le telefoni. Mo le tui o le inisalini, e faʻaaogaina ai le inisalini vave. Afai e talafeagai, e mafai ona e tapeina le sapalai o le homone, lea e le mafai ona faia pe a uma le puleaina o le insulin atili. O lenei autu e faʻafaigofieina ai le ola mo maʻi maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ae, o le mea e leaga ai, o le tausiga e eseese mai le 5 i le 15,000 rubles i le masina, ae le mafai e tagata uma ona gafatia.

Contraindications

  • Faʻataʻatiaina le retinopathy o le maʻisuka (o le maʻisuka maualalo le vaʻaia e le mafai ona vaʻavaʻai i igoa o le masini ma e le faia galuega talafeagai i le taimi).
  • Le faʻamalosia o le pulea e le tagata o le toto toto (ole toto toto e tatau ona fuaina a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso).
  • Le naunau e pulea le faʻaaogaina o XE (iunite falaoa).
  • Faʻaalia o se allergy i le paʻu o le manava.
  • Manua o le mafaufau (e mafai ona mafua ai le inosia o le hormone, lea o le a faʻaleagaina ai le maʻi).

Le mataupu faavae o le faagaoioiga o le masini

O se valve ua faʻapipiʻiina i totonu o le vai o le insulin lea e lolomi i le pito i lalo o le tane (faʻamumu i le inisalini) i le saoasaoa na faʻalauiloaina e le alalaupapa. O se mea vevela ma vevela e mafai ona faʻaogaina (catheter) e sau mai le faatanoa ma se pulu penisini i le pito i tua, lea ua faʻaofiina i totonu o le mea faʻapipiʻi o le tino e faʻaaoga ai se masini faapitoa.

O le faʻaofiina o le inisalini e vaevaeina i ituaiga e lua:

O se kiliva e tuʻuina atu i luga ole pamu insulin, lea e faigofie ona faʻapipiʻi i se fusi poʻo se fusi. I faleoloa faapitoa, o le tele o mea faʻapitoa mo le mafanafana i le ofuina o le pamu (ufitia, taga, ma isi).

Faʻavae Basal

I totonu o le faʻavae, e faʻaauau pea ona faia le inisalini o le hormone i ni pusa laʻititi i le fua o le basal programmed, lea e faʻaaogaina ai le faagasologa o le faʻamaloloina o le inisalini e le paʻu o se tagata soifua maloloina (e le aofia ai taumafataga). I le gasologa o le aso, o le polokalama e mafai ona aofia ai le 48 fua eseese o le fuaina o le hormone mo le afa itula, ae e taua le amanaia o uiga o le tino ma le lautele o gaoioiga faaletino (aso, po, faamalositino). O le fua saʻo o le basal e faʻamautinoa lelei e le fomaʻi, o loʻo masani i le talafaasolo o le maʻi o le faʻamaʻi ma ona aʻafiaga i itu. O le fua faatatau o le faʻatagaina o le inisalini e mafai ona faʻafetaui i le aso e faʻavae i lona faʻatulagaina (faʻafeiloaʻi e mafai ona taofi, faʻaitiitia pe faʻaopoopoina). O lenei eseesega ua manatu e sili ona taua, aua o le insulin faaumiumi lenei galuega e le o maua.

Bolus mode

E faʻaaogaina le faʻaaogaina o le inisalini pe a 'ai poʻo, pe a talafeagai ai, fetuunai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O pamu uma o insulin, e aunoa ma se tuusaunoaga, ei ai se fesoasoani bolus. O se faʻatatau faapitoa lea e fesoasoani i le maʻisuka e fuafua le fua saʻo o se tui e faʻavae i luga o tulaga taʻitasi.

Vaʻaia o le pamu insulin

O loʻo i ai nei le 3 augatupulaga o pamu insulin.

O le au muamua o le inisalini pumps e na o le tasi lava le galuega - o le tuuina atu o le inisalini i se aofaiga na muaʻi faatulagaina.

2 pamu eletise o le inisalini, i le faaopoopo atu i le tuuina atu o le insulin hormon, o le a fesoasoani i le maʻisuka e fuafua ai le tele o le fualaau manaomia.

3 pene pisipini pamu fufuluina le inisalini, fuafua le fualaau, ma faʻaalia foi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi moni, puipuia le atiaʻe o le hyperglycemia poo le hypoglycemia.

Faamanuiaga o mea

Faamanuiaga autu o se pamu insulin:

  • Faʻaauau le mataʻituina o le glucose (e mafai ona e iloa vave po o fea meaai e tatau ona e teenaina pe faatapulaaina oe i le latou taumafa).
  • Faʻaitiitiga taua i mataupu o le hypoglycemia.
  • Bolus calculator.
  • Short or ultrashort insulin.
  • O se fua faʻatatau o le inumaga o le inisalini e faʻalagolago i le matāgaluega o le gaioiga.
  • O le vaituloto faʻatasi ai ma le inisalini e tumau i le 3-4 aso.
  • O se faʻamatalaga faʻafefe (mea e manaʻomia mo le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia, ua misi le inisalini).
  • Faʻatasi ma se komepiuta a le tagata lava ia poʻo ni gaioiga faʻalelei (ata faʻaonapōnei).
  • Tele taimi avanoa.

Faʻaauau pea le inisalini o le insulin e maua ai le pule sili i le toto kulukose i le maʻisuka, ma maua ai le saolotoga ma le mafanafana i le maʻisuka. Faatasi ai ma le fesoasoani o polokalame multifunctional, e mafai ona fetuutuunai le paina o le inisalini i soo se matata o le gaioiga a le taavale. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata na maua i le maʻisuka na faʻamoemoe e asiasi i le faletaalo, e faʻamalosia e inu i se pati fiafia i afa uma itula, ona o le inisalini o loʻo i totonu o le toto, ma o le gaioiga faaletino e faʻaleleia lona aafiaga ma o le kulūkose o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia. Faʻatasi ai ma se pamu insulin, o le a le tulaʻi mai ia ituaiga, aua o le a faatumauina ai le maualuga o le homone i se tulaga mautu.

Pamu insulin mo tamaiti

O le maʻisuka e sili ona afaina ai tamaiti, aua e manaʻo le tamaititi ia i ai i se pa ma tupulaga, ma o lenei faʻamaʻi, e le o fautuaina le tele o vaega o gaoioiga. Ma e tatau foi ona e mulimuli i se meaai, mataʻituina le suka toto i luga o se tulaga faifaipea - ma aunoa ma le fesoasoani a se tagata matua, o le a le galue pea. O se pamu insulin e lelei mo tamaiti aoga mo ni mafuaaga se tele:

  • O galuega a le faʻauluina o le tui o le insulin o le a fesoasoani i le fuafuaina o le fua saʻo, ma mafaufau i uiga o le tino ma le tikeri o le gaioiga faaletino.
  • E sili atu ona faigofie i se tamaititi ona aʻoaʻoina le ola tutoatasi i le puleaina o le maʻisuka.
  • O le siakiina o le kulukose i taimi uma o le a fesoasoani e aloese mai le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia.
  • E leai se mea e tatau ona tausisi i le masani i aso taitasi, lea e laveaiina ai le tamaitiiti mai le "faatulagaina o le olaga".
  • O le bolus o le siama o le inisalini o le a fesoasoani i le tino e taulimaina meaai "mamafa".

O le maʻi suka e le tatau ona faʻagataina le tamaitiiti mai taʻaloga. O se pamu insulin e lelei i lenei tulaga, talu ai e faigofie lava ona filifili le fua o le inisalini e faʻatagaina. Muamua, o le a fesoasoani le fomaʻi fesoasoani ia te oe i le setiina o le masini, o le mea e totoe e faalagolago i uiga patino o le tino o le tagata e faʻaalia, o lona uiga, e ono manaʻomia le fetuunaiga. O le masini lava ia e pupuʻu ma e le faʻamafu. Afai o loʻo auai le tamaititi i le aau, ona tatau loa lea ona ave le pamu mo le umi o le lesona, ma e tatau ona faʻapipiʻi se pipi i luga o le pusa. A maeʻa le lesona, aveese le polo, ma toe faʻafesoʻotaʻi le masini, peitaʻi, afai e sili atu i le tasi le itula le lesona, e tatau ona fetuunai le fua o le insulin hormon.

I se isi faaupuga, o le tui o le insulin mo le togafitia o le maʻisuka i tamaiti o le a sili lea ona fesoasoani, auae taua mo tamaiti le ese mai a latou tupulaga ma mafaufau ia i latou lava i se tulaga tutusa ma i latou.

E tauaofai. O le malosi o le insulin e sili ona faafaigofie ai le ola i aso taitasi o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lenei masini e mafai ona faʻaalia le glucose concentric i le taimi moni, fuafua le fua o le insulin hormone ma ia tutoatasi i totonu o le aso atoa, ma faʻasaʻoloto ai lē e ona mai faalavelave e le manaʻomia ma faʻalavelave. O lenei masini e sili ona aoga mo tamaiti o le maʻisuka, aua o le a mafai ai e le tamaititi ona le faʻapulaʻaina o ia i le gaioiga faaletino ma e le lagona le maasiasi pe a tui le inisalini i totonu o se peni. O faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka ma lenei masini e sili atu ona lelei, ae o le tau o le tausiga e le mo tagata uma.

Tele inisalini injections (tui / syringe pens)

Afai e fautuaina e fomaʻi le tuiina o le inisalini i peni tui, o lona uiga, tasi pe lua injections o le inisalini lautele ma nisi injections o insulin puupuu mo taumafataga ma le faateleina o le kulukose o le toto, matou te taumafai e toe gaosia le galuega o se pancreas maloloina. O le inisalini umi taimi e toe faʻataʻitaʻiina ai le puleaina o le pancreas, o lona uiga, e tumau pea le faʻamaualuga o le kulukose i totonu o le toto, punitia pe faʻagesegese ai lona gaosiga i le ate. O le inisalini puupuu e tuʻuina atu mo meaai poʻo i le maualuga o le kulukose maualuga e faʻaititia ai le tele o lona aofai.

Ata 6. Sini tui

Ae paga lea, faatasi ai ma lenei metotia o le pulega, ua le mafai ona tatou toe gaosia lelei le galuega a le pancreas, talu ai o le mamafa o le inisalini faaumiumi o le a tutusa lava i le umi. I le taimi lava e tasi, o uiga taʻitasi o le manaʻomia mo le inisalini i le taimi o le aso o le a le amanaiaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani lava ona masani le tupulaga talavou i le "taeao o le taeao" e uiga i le faateleina o le manaomia mo le inisalini i taeao po, lea e oʻo atu ai i le maualuga o le kulukose i lenei taimi.

Afai tatou te taumafai e faʻatele le inumaga o le inisalini faaumiumi i le po, e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia i le po, sosoo ai ma le hyperglycemia, lea o le a atili ai ona tupu le tulaga. I le taimi o se taumafataga umi, mo se faataitaiga i le taimi o se aso malolo, e leai se auala e faʻagesegese ai le gaioiga o le inisalini puupuu, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia i se taimi pe a uma le tui.

Tuua Lau Faamatalaga