Faʻamatalaga o galuega autu o le pancreas i le tino o le tagata

O le matafaioi a le faʻaipoipo i le olaga o tagata ua fiafia i saienitisi talu mai aso anamua. Na talitonu le fomai Roma o Galen e lagolagoina le toto, o tagata suesue o le Renaissance e taua o se ituaiga o paʻu e puipuia ai le manava maaleale mai se tui solo. Na o le 20 senituri na mafai ai e tagata suʻesuʻe o mea olaola ona malamalama atoatoa i galuega uma a lenei mamanu tioata.

Pancreatic function

O le pancreas o se okeni multifunctional. I le tulaga aloaia, e faasino i le fualaau oona, e oo lava i se gastroenterologist, ae le o se endocrinologist, e taulimaina ona faamai. Ae o le galuega autu a le pancreas o le faatinoina lea o galuega faapitoa e lua. Exocrine (faʻamalamalama le vai pancreatic ma le enzymes i le duodenum 12) ma le endocrine (faʻasaʻo hormones i totonu o le toto).

O galuega autu a le pancreas o:

  • maua ai le galalaina o meaai,
  • puleaina faiga uma i le tino,
  • faʻafoe le kulūkose maualuga.

Galuega o le Exocrine

Enzymes lava latou e amata ona tu i fafo pe a uma 2-3 minute pe a maeʻa ona lafo e le tagata muamua le fasi meaai i lona gutu. Ae o lenei faagasologa e tumau le isi 10-14 itula - e lava le talepe uma o palatini, gaʻo, gaʻo, ma mea aoga (vitamini, microelements, ma isi mea) i totonu o le toto ma le lymph.

Pancreas e maua ai enzymes mo ituaiga eseese o meaʻai - protein, carbohydrate, meaʻai gaʻo. E le gata i lea, o le atamai e vave ona iloa po o le a le mea e sili atu i lau 'aiga o le taeao-o le aoauli, ma faʻatonutonu le pasene o enzymes i totonu o le sua. O le polokalama iloga o meaʻai eseese e fesootaʻi atu i lenei - pe a le faʻafefiloi uma oloa i luga o le faaputuga tasi, ma e 'eseʻese faʻamalosi-suka-gaʻo, e sili atu ona faigofie ile galue. O lona uiga o le faanatinatiina vave, ma ua faʻavaveina le metabolism. O se tagata e faifaimalie, ma o le gland e galue i lona atoatoa.

O le mea e mataʻina ai, o le enzymes i le inu o le suasite juice e faʻamalosi i se tulaga le toaga, na o le elekene faapitoa enterokinase i le lumen o le duodenum e faʻamalosia ai i latou. Trypsinogen o le muamua lea e liliu i trypsin, ma o lenei mea ua amataina gaioiga o kemisi i isi uma.

Galuega Endocrine

Afai e tupu se mea le lelei (popolega, gaioiga faaletino, ma isi mea), hormones pancreatic e fesoasoani e maua ai maso ma isi masini ma le aofaiga talafeagai o mea e gaʻo ai le carbohydrate e lagolago ai le ola.

O le isi galuega endocrine o le pulea o le lipid metabolism. O le pancreas e faʻamalosia le gaioiga o le ate i le gaosiga o gaʻo gaʻo ma puipuia ai mai le vevela gaʻo.

Pancreatic Dysfunction

E matua faigofie lava le faʻaosoina o se toilalo i le galuega faʻaleagaina o le gland. E tusa lava pe tasi le elemene po o le hormone ua gaosia e le lava, o le a mafua ai ona le maua ai ni uiga le lelei.

O faʻamaoniga autu e le lelei le pancreas i ana galuega tauave:

  • tiga i le hypochondrium o se uiga ese (faʻalagolago i le localization, e mafai ona e fuafuaina le vaʻaia o le leona - o le ulu, tino poʻo le siʻu o le pancreas),
  • tiga e mafai ona tuʻuina i le pito i lalo, e le masani ona i totonu o le pusa pusa po o le fatu,
  • taoto, vulu ma leai se manaʻo,
  • nofoa le mausali (fata e sui i le manava)
  • (o le fiainu, mucous membrane ua leai se susu, o le paʻu ua mama, ma isi),
  • o le paʻu e maua mai ai se lanu paʻu po o se lanu samasama (ona o le mea e tafe ai le gland ma faʻasusu ai le talo),
  • o nisi taimi - fiva.

Soʻo se tasi o nei faʻamaoniga (aemaise lava o latou faʻasagaga) e mafai ona talanoa e uiga i faʻafitauli eseese o le pancreas. O faʻamaʻi pipisi e sili ona taatele o:

  • pancreatitis - mumū o le gland (gasegase ma le tumau),
  • fomaʻi (mama ma le mama),
  • fistulas ma cysts,
  • ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
  • pancreatic necrosis (o le oti o gland tissue o se faʻalavelave o pancreatitis).

O le faʻamautinoaga autu o le sologa lelei o le galuega o le mea papaʻi pancreas o meaʻai lelei. Sa tuufaatasia foi e saienitisi se antitope-5 faapitoa - o se lisi o fili sili ona leaga o le gland.

  1. Alu E mafua ai le faʻaleagaina o le papa pancreatic, e le mafai e le sua ona alu i fafo ma faʻamaʻi le okeni mai totonu.
  2. Sweets. Afai e te 'ai fualaʻau masani lava, o le pancreas o le a galue i luga o le faʻasiga o le inisalini mo le gaosiga o le kulukose. Ma e le o toe umi ae maeʻa ona taulimaina ana galuega.
  3. Soda suamalie. O ia mea inu e mafua ai le faaluaina o le pala - latou te faʻafefe ai le mucous membranes, ma le suka faatasi ai ma vailaau vailaʻau e faia ai le uʻamea mo le ofuina.
  4. Meaʻai anapogi ma isi mea gaʻo. E faigata tele i le tino ona gaosi meaʻai gaʻo, ma faʻaaoga soo, e faʻamalosi le pancreas e maua ai le tele o le enzymes. E mafai ona mafua ai le mumū o le okeni.
  5. Antibiotics. Pancreas ua afaina ma ua faaitiitia lona gaioiga.

Pancreatic Enzymes ma Hormones

Pe a tali le fesili i le mea e maua mai e le pancreas, e tatau ona iloa le 2 vaega tele o vailaʻau - faʻamaʻi oona ma hormones.

Le sili ona taua o le enzymes:

  • amylase
  • nuclease
  • lipase
  • trypsinogen
  • chymotrypsinogen,
  • prophospholipase.

O ponesia hormones o loʻo faʻapipiʻiina i motu o Langerhans, lea e faʻasalalau solo i le gland, e ui lava o le toʻatele oi latou e taulai i le siʻusiʻu. O le pancreas e faʻamaonia ia hormoni nei:

  • inisalini (faia e sē-ß o teineiti o Langerhans),
  • glucagon (faia e α-sela),
  • somatostatin,
  • lipocaine
  • C-peptide (vaega o le mole o le proinsulin).

Galuega o enzymes ma hormones o le pancreas

O enzyme ma hormone taʻitasi e maua mai e le pancreas e faʻaalia ai se galuega manino i le tino.

O le enzyme alipase o se tasi lea o mea sili ona malosi o le pancreas - ua uma ona galue i le taimi e alu ese mai ai mai le pancreatic duct. O Alipase e nafa ma le talepeina o filifili gaʻolaʻau i fualaʻau taʻitoʻatasi. Lipas e momotu ai gaʻo i gaʻo gaʻo ma glycerol. Profospholipases galue i luga o phospholipids - gaʻo faigata.

E faʻaaogaina e le nuclease fualaʻau taumafa o le DNA ma le RNA, vavaeina i totonu o ni meaola o le nucleic saoloto, lea ua mafai ona gauai le tino. E galue malosi Trypsinogen pe a uma ona faʻaalia i le enzyme trypsin ma aafia ai i le malepelepe o molini.

Glucagon o se tagata e tetee i le insulin, o hormones e galulue i paiga i taimi uma. E faʻaleleia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻateleina le malepelepe o gaʻo, fesoasoani e aveese le sodium mai le tino ma aafia ai i le toe faʻaleleia o sela ate.

O le somatostatin o se tupua o le tuputupu aʻe lea e siakiina le faʻaogaina o hormones autu o le pancreas. Afai e manaʻomia, somatostatin e mafai ona taofia le tuputupu aʻe o le inisalini ma le glucagon. Lipocaine faʻavaveina le malepelepe o gaʻo ma puipuia le gaʻo ate.

C-peptide e leʻo se hormone atoatoa, ae o lenei vailaʻau e le mafai ona faʻaaogaina i faʻataʻitaʻiga faafomaʻi. O le maualuga o le C-peptide e masani lava ona faʻatusatusa i le maualuga o le insulin, o le mea lea, i suʻega mo le maʻisuka, o fua o le faʻaogaina o le C-peptide e masani lava ona faʻaaogaina.

Faamoemoe, physiology ma galuega a le pancreas

O le pancreas o loʻo i le itu o le manava i le itu tauagavale ma fetaui lelei ma le puipui o le manava. O loʻo tu i le maualuga o le vertebra lumbar i le vaega e sili atu nai lo le pute (pe a ma le 10 cm).

O le pancreas e faia ni galuega taua se lua i le tino:

  1. Exocrine (gaoioiga exocrine),
  2. Fale faʻapitoa (faʻafiafiaga poʻo le endocrine).

O le okeni ei ai se fausaga faigofie faigofie ma e aofia ai ni tamai laufanua, o auala ia e mafai ai ona sao le sua o le pancreatic juice i le duodenum. O le mamafa o le gland e na o le 70-80 kalama, ae i se aso e mafai ona faʻapipiʻiina i le 2.5 lita o le suamalie.

O le pancreatic juice o loo i ai se siosiomaga faalelalolagi ua faaigoa e soli ai le kulimi hydrochloric ma puipuia ai le soloia o le membrane mucous o le duodenum i le taimi o le tapunia o le falaoa.

O le galuega faalilolilo a le pancreas e mautinoa ai le gaosia o hormones talafeagai e faʻamaonia ai le suka o le toto ma faʻatautaia ai metabolic process. O le taua tele o le tino e le tatau ona afaina ona o le ogaoga o le mamafa, talu ai ona o lenei tulaga ua tupu ai faalavelave, ma mulimuli ane ua amata ona faia se faailoilo o le inflammatory.

O le matafaioi o le okeni i totonu o le tino o fualaau oona

O le galuega autu a le pancreas o le faʻasaʻoina lea o le masini eletise i le taimi o le gaosia o enzymes talafeagai lea e ulufale ai i le duodenum, talepe ai aʻafiaga, gaʻo ma gaʻo.

O le pancreatic juice e tuufaatasia ma le talo ma amata ai se gaioiga malosi o le vaevaeina. I le soliga o le faʻavaeina o le gaioiga, o siama gaʻo ua faaleagaina, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi eseese.

O le pancreas e maua ai ituaiga o enzymes nei:

  • Lipase (faʻaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo),
  • Amylase, maltase, faʻanoanoa, lactase o loʻo saofaga i le malepelepe o gaʻo,
  • Trypsin e nafa ma le vaeluaina o puipuiga.

O le a amata ona gaosia le enzymes o loʻo i luga i le taimi lava e uma ai ona 'ai le meaai. O le faasologa o le faagasologa e pe a ma le 7-8 itula.

O le gaosia o enzymes e faʻalagolago i le ituaiga o meaai na ulu i totonu o le manava. Afai o le protein e sili ona taua i le meaʻai falaoa, e galue malosi trypsin i le gaosia. Faatasi ai ma meaʻai gaʻo, o le tele o le lipase ua faʻasaʻolotoina, ma faʻatasi ai ma le faʻafefe o gaʻo, o ituaiga tutusa o enzymes.

O le galuega o le exocrine o se okeni e faavae i luga o le mea moni o le numera o enzymes e tutusa ma le tele o meaai i totonu o le manava. O le tausisia o lenei paleni e mafai ai e oe ona tuʻuina atu galuega puipui ma faʻaumatia le faʻaleagaina o oe lava o le pancreas.

Auai i le fesuiaiga o le hormone

O le faʻaogaina o le galuega a le komipiuta o le pancreas e faʻaalia ai le gaosia o hormones, ia e talafeagai mo le faʻatonutonuina o faiga faʻava-o-tino i le tino.

  1. Inisalini O lenei hormone e maua ai le faagasologa o le vaeluaina o le suka i totonu o le toto ma puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le monosaccharide ua faʻaumatia i glycogen, lea ei ai le gafatia e faaputuputu ma aofia ai le malosi talafeagai mo le tino.
  2. Glucagon. O le hormone ei ai le faʻafeagai o le inisalini (le liua o glycogen i le kulukose). Pe a oʻo mai ni faʻafitauli faigata i le toto, o le faateleina o tulaga taua e iloa. Lua hormones i le tuufaatasiga e maua ai le faatonutonuina o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino.
  3. Somatostatin. O le hormone e faʻaitiitia ai le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe, lea e maua mai i le hypothalamus. E faʻaaoga e puipuia ai le tuputupu ae o ni neoplasms eseese.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e mafai ona atiaʻe e leʻo le talaaga o le le lava o le homone ona o le faateleina o le puipuiga o le tino i le taimi o le gaosia o tino ma le faʻaleagaina o le okeni.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le tele o le inisalini ona o le leai o se lagona o sela i le hormone. O atumotu o Langerhans ua amata ona gaosia le tele o le vailaʻau, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. O lenei tulaga e manaʻomia ai le togafitiga pe a faʻaaoga fualaau faasaina e maualalo ai le suka.

Vaega o le nofoaga o le okeni

O le igoa o le pancreas e sau mai lona tulaga, e pei ona i ai i le tulaga maualuga o loʻo i lalo o le manava. O le mea masani, e vaevaeina le okeni i ni vaega se tolu, ma o le siʻusiʻu e tu i pito tonu o le vaʻa.

O le tino o le gland o loʻo tu i le ogatotonu o le epigastrium i le itu tauagavale e agai atu i le tamaʻi mamoe. O le tua o le okeni e faʻatapulaʻa i le vena cava laiti ma le aorta (tetele laʻau).

Faʻafefea ona toe faʻafoisia le gaioiga o le pancreas

O le faaletonu o le pancreatic o le le lava po o le tele o le enzymes e mafua ai le faia o se gaioiga le lelei i foliga o pancreatitis. O lenei faiga e mafai ona faia e faasaga i le talaaga o le atinaʻeina o ia faʻamaʻi:

  • Ulutala o le manava, tootoo, duodenum,
  • Cholecystitis i se foliga masani,
  • O le faʻavaeina o le reflux choledochopancreatic (reflux o talo i totonu o le gland),
  • Gallstones
  • Biliary dyskinesia.

Mo le toe faʻafoʻisia o galuega a le tino, e tatau ona tausisia fautuaga nei:

  • Aveesea o amio leaga (ava malosi, sikaleti),
  • Faʻaaogaga faʻapitoa
  • Faʻailoga o le nofo umi i le sauna poʻo le taele,
  • Faatinoga o le manava,
  • Massage togafitiga,
  • Vaitaimi faasolosolo o le ultrasound o le gallbladder e iloa ai maa.

O se mea tāua o le lelei o taumafa, ona o le tele o le faʻaaogaina o mea leaga e mafua ai le mamafa tele o le uʻamea ma taofia ai lona toe faʻaleleia. Pe a 'ai, e taua le mulimuli i nisi tulafono:

  • Tuuina atu o taumafa vaevaega e oo i le 5-7 taimi i le aso ile 2-3 itula,
  • O se paleni taumafa faʻatasi ma le faʻaaogaina lelei o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo,
  • O le maualuga o taumafa o vailaʻau, minerale,
  • Faʻaauau le tausisia o se togafitiga faʻamalositino i le taimi o faʻasalaga.

Mai meaai i aso uma, e tatau ona vavae ese:

  • Lave malosi, kofe,
  • Fale faʻafiafia
  • Meaʻai gaʻo ma maualuga-kalori
  • Sausage, ulaula meaʻai.

O lapisi e sili ona lelei pe a tao i le ogaumu. O le protein e tatau ona sili atu i le taumafataga e aunoa ma le faʻafefiloi ma gaʻo.

Faʻatonu o mea

O le fausaga o le pancreas e mafai ona vaevaeina i le macroscopic (foliga o le morphology) ma le microscopic (o le suʻesuʻeina o le tino o le glandular ma sela patino).

Manatu Macroscopic o le okeni:

  • O le ulu o se vaega tele o le okeni ma tuaoi o le duodenum. O le vavaega e faia i luga o se mea faapitoa o loʻo i ai le faitotoa o le portal. I lenei vaega o le okeni o loʻo i ai se taʻaloga e fesoʻotaʻi i le mea autu ma ulu atu i le duodenum e ala i se papilla faapitoa duodenal. Afai e le tupu se fesoʻotaʻiga, ona oʻo lea i totonu o le paʻu o le intestinal pe a pasi atu i le pepe,
  • O le tino ei ai ona tafatafa tafatafa tafatafa tolu ma se igoa o le pito i luma, pito i tua ma pito i lalo,
  • O le siʻusiʻu e tuʻuina atu i le foliga o se faʻasolosolo faʻatasi ma se itu agai i luga ma agaʻi faʻaloloa i le tafatafa. I totonu o lenei vaega, o le Uga o le agavaʻa o se gaʻo lapoa lea e tafe mai ai le vai paʻu ma le enzymes.

O le gland o loʻo i ai se atigi puʻupuʻu o mea faʻapipiʻi, lea e faia ai se puipuiga ma taofia ai le aʻafia o enzymes i totonu o le manava.

O le tino o le tino e aofia ai lobili faʻapitoa, vavaeʻesea e nai vaega laiti o mea faʻapipiʻi e aofia ai vaʻa e fafaga ai siama ma neura.

Ituaiga ituaiga o laʻau e faʻafefe ai le sua o le pani:

  • Interlobular,
  • Faaofiina
  • Aiga
  • Tatala masani.

O otaota masani e tuʻufaʻatasia uma ai le sua o le pancreatic juice o loʻo i luga ma le felaʻuaiga, lea e gaosia i le duodenum i le acini (faʻalauteleina o mea e aofia ai glandular cells).

I totonu o le acini o motu o Langerhans e aunoa ma ni taotoga ma e aofia ai ni siama faapitoa (inslocytes) e aafia ai le metabolism i le tino.

E tolu ituaiga o na siaki ua iloga:

  1. Glycogen-gaosia fatulaʻau alalaupapa
  2. O peta Beta e maua ai le inisalini, o se hormone taua mo le tino,
  3. Delta, pusa PP e faatonutonuina ai le fiaai, gaosia o le polypeptide pancreatic i le tino.

Toe faaleleia le gland mo le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai le gaosiga o gaioiga e puipuia ai le gaosiga masani o le inisalini ma faʻalavelave ai le pancreas. Toe faʻaleleia o loʻo faʻavae i se suʻesuʻega maeʻa ma le tofiaina o togafitiga faapitoa e lau fomaʻi.

O se itu tāua o le faʻamaonia lea o le mafuaʻaga tonu o se tali a le tino, talu ai o le manuia o togafitiga ua faʻatonuina e faalagolago i se faʻamaonia saʻo. E le gata i lea, o se togafitiga maloloina e fautuaina, o le faʻaaogaina o le suka mai le taumafa masani ma le faʻafoega o vailaau faatonuina.

Faailoga e faʻaalia ai le mumu o le pancreas

O le mafuaaga autu o le paʻu o le pancreatic o le le paleni o meaai, o le afaina o le endocrine, o le ava malosi ma le faʻaleagaina o le nicotine. I le gaioiga gasegase, e iloa ai le tele o faailoga o uiga nei:

  • O tiga matuitui i le itu tauagavale o le hypochondrium e susulu i tua,
  • Paʻa i totonu o le manava, lea e mafai ona o mai faatasi ma le nausea, fulufulu (vomit ei ai lona oona pe manaia),
  • Faʻaitiitiga o le tiga i le taimi o le faʻamavaeina o maso o le manava,
  • Tusa o le faleoloa (malosi poʻo le manava)
  • Le lava ni mea e fai pe a ave ni vailaʻau oona.

O le faʻamautinoaga saʻo e faʻavae i luga o le suʻega o se fomaʻi agavaa ma le tofiaina o suʻesuʻega suʻesuʻega (toto, urine, feces) ma metotia (ultrasound, MRI, CT).

Faʻailoga o le pancreas

O faʻafitauli autu o le pancreas o le pancreatitis (mumū o le okeni mucous) ma le maʻisuka (o le solia o le gaosiga masani o le inisalini). O faʻamaʻi e mafua ai ona le lelei le gaioiga o gaioiga, lea e oʻo atu ai i se faiga le saʻo o le faʻapalaina o meaʻai.

O le tele lava o taimi, o le mumū e tupu mai i le talaaga o le faʻaleagaina o le ava malosi, meaʻai maualuga-kalori ma gaʻo, faatasi ai ma le tele o le inisua ma le faʻalavelave faʻalavelave i le tino. O mea e faaosofia ai mea e faaosofia ai le faateleina o le gaosiga o le sua o le pancreatic, e mafua ai le suia o le pathological i totonu o fusi o le okeni. O ia faʻaʻailoga e mafai ona tupu ma faʻamaʻi faifai pea.

O tagata e maua i le maʻisuka i le tele o tulaga e maua ai le ola maloloina, ae o le gaosiga o le peta e le galue i le atoatoa. Pancreatitis ma le maʻisuka e le fesootaʻi, ona o loʻo i ai se eseʻesega o mea na tutupu.

O le pancreatitis o se maʻi ogaoga lea e manaʻomia ai se togafitiga umi ma faigata (taumafa, vailaʻau, togafitiga). Ae a faʻapea o loʻo faʻamauina uma manaʻoga, e mafai ona ausia se vaitaimi umi o le faʻamagaloina.

I le maʻisuka, o le siakiina pea o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e manaomia pe a ave ni pili poo ni inisiua faapitoa. O faʻamaʻi faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le pancreas o ni mea leaga, faʻamaʻalogaina, gaʻo, fistulas, cystic fibrosis.

Pancreatic Polypeptide

O le polypeptide pancreatic o se hormone lea ua maua talu ai nei ma e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. O le tuufaatasiga o le tuufaatasiga e tupu i taimi o meaai e aofia ai gaʻo, proteins ma gaʻo.

Galuega faʻatonu:

  • Faʻaitiitia le aofaʻi o vailaʻau o loʻo gaosia mai elemene oona,
  • O le faaitiitia o le muscle o le gallbladder,
  • Puipuiga o le tele o le faʻasaʻolotoina o trypsin ma talo.

Faatasi ai ma le le lava o le polypeptide pancreatic i le tino, ua faʻaleagaina ai metabolic processes, lea e oʻo atu ai i le faʻavaeina o faʻamaʻi eseese.

Peptide Vaso-Intensive

O se vaega o lenei hormone o le mafai lea o se faʻaopoopoga faaopoopo i sulu o le vaimua ma le faiʻai, tamai inumaga ma isi totoga. O galuega autu:

  • Tulaga masani o faagasologa e pei o le tuufaatasiga o le glucagon, somatostatin, pepsinogen,
  • Faʻagasolo malie i lalo le faagasologa o le faʻaleleia e alavai ma puipui o le intestinal,
  • Faatoaagaina mai o le vaomatua,
  • Pancreatic enzyme production
  • Faaleleia o le pancreas ona o le synthesized bicarbonates.

O le pepatide vaso-malosi e fuafua ai le faʻasaʻoina o le toto i luga o pa o eseese totoga i totonu.

O le galuega autu a Amilin o le faʻalauteleina lea o le maualuga o monosaccharides, lea e oʻo atu ai i le faʻamautuina o maualuga o le suka. O le homone e maua ai le biosynthesis glucagon, faʻamalosia ai le gaosiga o le somatostatin, faʻamaonia le faʻatinoina o faiga taua ma e taua mo le ola o le tino.

Centropnein

O le hormone na gaosia e le pancreas ma e nafa ma le faʻateleina o le lumanaʻi i le bronchi ma le faʻafouina o le falemaʻi. O le tuufaatasiga e faʻaleleia le faʻamalosia o le okesene faatasi ai ma le hemoglobin.

O se hormone e faʻapipiʻiina e le manava ma le pancreas. Gastrin o loʻo faʻamaonia le faʻamautuina o le faʻaogaina o meaʻai, faʻamalosia le faʻapipiʻi o le enzyme proteolytic, ma faʻateleina le manaia o le manava.

Gastrin ua maua ai le laasaga o le intestinal i le taimi o le otaota. O lenei tulaga e maua e ala i le faʻaopoopoga o le faʻasologa o le secretin, somatostatin ma isi hormones o le peptide amata.

O galuega a Vagotonin e faʻavae i le faʻasaʻoina o le suka toto ma faʻateleina ai le toto toto. O le hormone e telegese lona aafiaga i le suavai o le glycogen i totonu o maso o maso ma le ate.

Kallikrein

O lenei vailaau e lelei ona gaosia e le pancreas, ae faatoa faʻaaogaina pe a uma ona ulufale atu i le duodenum ma le faʻaaliaina o mea taua ole meaola (faʻavasegaina ole kulūkose).

O galuega a le hormone e taofia ai le atinaʻeina o le gaʻo o le ate ona o le faʻafouina o le metabolism o phospholipids ma gaʻo gaʻo. O le faʻapotopotoga e faʻaleleia ai le aafiaga o le faʻaalia i isi lipotropic substances (methionine, choline).

O fea fomaʻi e faafesootai

Faatasi ai ma le mumū o le pancreas, e tatau ona feutagai ma se tagata gastroenterologist, o se endocrinologist, e faalagolago i le mafuaaga o le faaleagaina o le okeni. E sili ona lelei le faia o se suʻesuʻega auiliili e iloa ai se faʻamaʻi faapitoa.

I le avea ai o se puipuiga mai le faʻateleina, e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola maloloina, faʻamalo ese masani leaga, faʻatūina meaʻai lelei, ma faʻamalolo ai isi faʻamaʻi faʻamaʻi i le tino.

Le au pele pele e, o lo outou manatu e taua tele ia i matou - o le mea lea, matou te fiafia e toe iloilo le galuega o le pancreas i faʻamatalaga, o le a aoga foi i isi tagata faʻaoga o le 'upega tafaʻilagi.

Sergey, Krasnodar

O loʻo ia te au le pancreatitis, ma o lea ou te vave iloaina ai se mea e mafai ona sili atu. I lenei tulaga, e tatau loa ona e fesuiaiga i mea tau falemaʻi ma faʻaaogaina ituaiga uma e faʻaosofia ai mea moni. I le auala tonu, o le faʻamagaloga e tupu ile 2-3 aso.

Natalia, Sochi

Mo se taimi umi, na afaina ai le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, ae le tele. Ona mamafa lea o mea uma ma e tatau ona ou alu i le falemai. Na latou mauaina se pancreatitis ma se mea e faʻatapulaʻaina. Ou te taoto i le falemai mo le tusa o le lua vaiaso ma o loo mulimuli pea i se meaai.

Tuua Lau Faamatalaga