Aofaʻi cholesterol o le aofaiga o HDL ma le LDL

Le mataupu faavae o le auala.O le metotia e faʻavae i le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol atoa i faʻamaʻi faʻataʻitaʻi aʻo leʻi oʻo i le faʻafefe o le lipoproteins apo-o-le-atherogenic apo-B (VLDL, LDL ma o latou "toe") ma mulimuli ane i le cholesterol (HDL cholesterol) i le supernatant faatasi ai ma se faʻaopoopoga faaopoopo o le coefficient cholesterol (index) Atherogenicity VLDLP ma le LDL o loʻo aofia i totonu o le toto toto ituaiga tino maʻaleʻale faʻatasi ma le tungsten phosphoric acid ma ionite magnesium O le supernatant e maua pe a maeʻa le vaʻaia o loʻo faʻaaogaina e fuafua ai le kanesa. sterol HDL (HDL-cholesterol).

Le alualu i luma o galuega. I le 1.0ml o le toto toto faaopoopo 0.1 ml o le MgCl2 i se vaifofo o le 4% o le phosphoric tungstene. Faʻaauau mo le 30 minu i le 4 ° C (i totonu o le vai aisa) ina ia mafai ona vaʻaia atoa VLDL ma le LDL. Faʻamanatu le faʻataʻitaʻiga mo le 15 minute i le 3,000 rpm. I le supernatant, ia filifili le mea o iai le a-cholesterol (HDL-C). Ina ia faia lenei mea, tuu le 2.1 ml o le reagent Lieberman-Burchard i totonu o se masini susu ma faaopoopo ma le faaeteete le 0.1 ml o le supernatant i luga o le puipui o le pipili ma ia faia le fuafuaga e pei ona faamatalaina i le Galuega Nu.1.

Mai le eseesega i le cholesterol i totonu o le toto atoa (aofaiga atoa o le cholesterol, vaai galuega Nu.1) ma le HDL, fuafua le maualuga o vaega ole cholesterol ole VLDL male LDL.

Iloilogacholesterol coefficient of atherogenicity (Kxc) tuuina atu e tusa ai ma le fua faatatau:

Taumafai o le falemaʻi ma le faʻamaonia.O le maualuga o le HDL-C (α-cholesterol) 0.4-0.6 g / l. O le fuafuaina o le maualuga o le HDL-C cholesterol e fesoasoani e iloa ai le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu. O le faaitiitia i le maualuga o le HDL-C mo soo se 0.05 g / l i lalo ifo o le averesi e mafua ai le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o fatu fatu fatu e 25%. O se maualuga maualuga o le HDL-C e taua o se vaega e tetee i atherogenic.

E tatau ona manatua i le mafaufau e mafai ona matauina se suiga i mea o loʻo maua i le HDL-C i nisi o faʻamaʻi ma tulaga. O le mea lea, o le faateleina o le maualuga o le HDL-C e matauina i ulia ulio cirrhosis o le ate, o le hepatitis tumau, o le ava malosi, ma le gasegase masani. O le faaitiitia o le HDL-C e matauina i le maʻi suka, fatuga o le fatu ma le ate, ituaiga IV hyperlipoproteinemia, ma siama pipisi ma viral.

Mo le fuafuaina o togafitiga o togafitiga ma le puipuia o le tupu mai o le fatu fatu fatu, e taua le iloiloina faatasi le maualuga o le cholesterol ma le HDL-C i le toto toto. Atherogenic Index Kxc, e masani lava ona eseese i le va o le 2-4 i tagata soifua maloloina, e sili atu ona atagia mai ai le lelei ma le le lelei o le lipoproteins (LPs) i le tulaga o le lamatiaga o le fatuina o fatu fatu ma le atherosclerosis, aua o le fua faatatau o atherogenic o fualaau faasaina i le mea o le anti-atherogenic drugs in serum blood. O lenei fuataga i pepe faatoa fananau mai e le sili atu ma le 1, e oʻo atu i le 2.5 i tagata soifua soifua soifua 20-30 ma le 2.2 i tamaitai soifua maloloina o le vaitausaga tutusa, i alii 40-60 tausaga e aunoa ma faʻamatalaga ile atherosclerosis mai le 3 i le 3.5, i tagata taitoatasi IHD e sili atu ma le 4, e masani ona oʻo atu i le 5-6, i tagata e sili atu nai lo le 90 e le silia le 3.

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:E pei o se ulugalii, na fai mai le tasi faiaoga ina ua uma le lauga - o le faaiuga lea o le paga: "O se mea e pei o le iuga iinei." 8175 - | 7856 - pe faitau uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

O le a le aofaʻi o le cholesterol i totonu o le toto?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ole aofai o cholesterol o se tuufaatasiga o le ava malosi ma gaʻo. E maua i mea uma o le tino o le tagata. O le maualuga pito i totonu o loʻo matauina i totonu o le ate, o le faiʻai ma le vaʻalaʻau, o le eleele ma le pala. O le aofai atoa o le tino e tusa ma le 35 g.

I totonu o tusitusiga i fafo ma fafo, e mafai ona e mauaina se igoa ese mo le vaega - ua taua o le "cholesterol". O le gaʻo-pei o le tino e faia ai le tele o galuega tauave - e aofia ai i vaega o fualaau oona, auai i le gaosia o hormones tane ma le fafine.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le cholesterol, o fualaau oona e maua mai ai le cortisol, ma le vailaʻau D e maua mai i totonu o fausaga. O le mea masani lava, o le tino o le tagata e maua mai ai mea e sili ona lelei, ma e tusa ma le 25% e maua mai ai meaai.

Mafaufau pe o le a le maualuga o se mea-e pei o le gaʻo e manatu e sili ona lelei mo alii ma tamaitai ma pe aisea e afaina ai le maʻisuka?

O le a le aofaʻi o le cholesterol?

O le manatu o le "cholesterol" o se lipid vaega lea o loo i ai i le tuufaatasiga o suauu o mea ola uma, e aunoa ma se faʻasesega. E le faʻamaʻapeina i le vai, e alu i vaega eseese o le tino.

E toʻatele tagata e talitonu o le cholesterol o se mea leaga e mafua ai le afaina tele o le tino. Ae o le mea moni e le o lea. O le faʻateleina o le cholesterol e mafua mai i le soifua maloloina o tagata. E naʻo le 25% o loʻo faʻaaogaina i meaʻai, aʻo isi mea na gaosia e gaʻo ma le ate.

O le fuaitau "aofaiga atoa o le cholesterol" e lua ituaiga o mea-gaʻo-e pei o vaega - o HDL ma LDL nei. O nei mea o le lipid o mea maualalo ma maualuga. "Mataʻutia" o se vaega lea e faasino i lipids maualalo. I totonu o le tino o le tagata, e fusifusia i vaega o le porotini, pe a uma ona tuʻu i totonu o puipui o toto toto, o se taunuuga, o ni atherosclerotic plate e fausia e faʻalavelave ai le toto.

HDL o se mea aoga, talu ai e le o faia ni faʻailoga, aʻo fesoasoani e faʻaumatia mea na uma ona faia. O le maualuga o le cholesterol maualuga e aoina mai ai le "mea leaga" mai le toto ma puipui puipui, pe a maeʻa ona aveina atu i le ate, pe a faʻaumatia le vaega matautia. HDL e le sau i meaai, ae na o le tino lava e gaosia.

O le gaioiga o le cholesterol o loʻo i itu nei:

  1. O se fale o loʻo i ai siama. Talu ai e le faʻamaʻapeina i le vai, o le mea lea e le mafai ai ona faʻafefeteina siama. E 95% e aofia ai lipid components.
  2. Faʻalauiloa le masani masani o hormones o feusuaiga.
  3. E auai o ia i faiga faʻapitoa. E faʻamalosia ai le gaosia o meaola, lipids, hormones steroid ma isi vaega aoga mo le tino.
  4. Faʻalagolago i le galue o le faiʻai. Ua faamaonia ai o le cholesterol e aʻafia ai le atamai o le tagata, e aʻafia ai fesoʻotaʻiga vavalalata. Afai ei ai le tele o le "lelei" cholesterol i le toto, o lona uiga o le puipuia lea o le maʻi a Alzheimer.

O metotia eseese suʻesuʻega e faʻaaogaina e fuafua ai le cholesterol toto.

E fautuaina e faia e tagata uma se auiliiliga e iloilo ai le lamatiaga o faʻamaʻi cardiovascular, atherosclerosis, maʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi.

O ai e manaʻomia ona pulea le cholesterol?

O le faateleina i le maualuga o le maualuga o le cholesterol e le o faaalia mai i soo se itu, e leai ni uiga loloto, o le mea lea, i le tele lava o tulaga, e le iloa e se tagata lona faateleina o le faʻaleagaina.

Ae ui i lea, e fautuaina e le au togafitiga se suega toto e fuafua ai lenei faailo i le lima tausaga. I le isi itu, afai ei ai se talaʻaga o faʻafitauli i le loto poʻo toto toto, e tatau ona sili atu le faʻaaogaina o le auiliiliga.

Cholesterol e mafai ona faaluaina i le taimi o le maitaga. O se eseesega lea o le masani, ona o suiga o le hormonal ma isi suiga i le tino e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le intrauterine o le tamaititi.

O tagata nei o lo o lamatia:

  • Togaina o tagata
  • O gasegase faʻamaʻi (gasegase e maua i le toto maualuga),
  • Obese poʻo le mamafa
  • Gasegase
  • Afai ei ai sou talaaga o le maʻi cardiovascular,
  • Tamaitaiopausal women
  • Alii pe a uma le 40 tausaga,
  • Tagata matutua.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o tino uma ma tino o le tino e mafatia. O le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga II, e tusa lava pe lelei le puleaina o le kulukose, e faʻapitoa i maualuga maualuga o triglycerides ma maualalo-cholesterol, ae o la latou 'upega o mea' lelei 'i le toto ua faʻaititia.

O lenei ata e tau atu i se maualuga maualuga o le atiina ae o suiga o le atherosclerotic i le tino. O le Cholesterol palapala o loʻo faia i luga o puipui o toto toto ma faʻatagata o loʻo faʻaalia i le maualuga o le gaʻo o meaʻai ma mea e maualalo i le fiva, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vavaeʻesea - o le vaa ua pipii, lea e oʻo atu ai i le fatu fatu poʻo le stroke i le maʻisuka.

Le fua faatatau o le cholesterol atoa i le toto. Iloiloina o le iuga (laulau)

O le suʻega o le toto mo le tele o le cholesterol e masani lava ona faʻamatalaina i se suʻesuʻega faafomaʻi masani o isi asiasiga i le fomaʻi e iloilo ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma faʻamaʻi e aʻafia ai. E faia foi se suʻesuʻega tutusa pe afai ua uma ona faatonuina togafitiga o togafitiga ma moega ile maualalo o le cholesterol.

Aʻo suʻesuʻeina le toto, e taua le mafaufau e le gata i le maualuga o le cholesterol atoa, ae o faʻamaoniga taʻitasi o lipoproteins maualuga ma maualalo.

I le iloaina o le faʻaogaina o le lipoproteins eseese i le tino o le tagata maʻi, e faigofie ai ona fuafua se faʻaaliga e taʻua o le atherogenic coefficient.

K xs = Cholesterol lautele - HDL-HD / HDL - HC

O lenei fuataga e faʻaalia ai le fuainumera o mea e maua i le cholesterol leaga - lipoproteins maualalo maualalo i le mea o loʻo i ai i le cholesterol lelei.

O suʻesuʻega mo le aofaʻi o le cholesterol ua faʻamaonia i mataupu nei:

  • mo le faʻamautinoaina o le atherosclerosis ma faʻamaʻi tutusa o le cardiovascular system,
  • faatasi ai ma le tele o faʻamaʻi ate,
  • i le taimi o suʻesuʻega puipuia o le tagata maʻi, ia iloilo lona soifua maloloina ma le ono mafai ona atiaʻe nisi faʻamaʻi.

O maʻi nei e lamatia:

  • alii pe a uma le 45 tausaga ma fafine pe a uma le 55 tausaga,
  • hypertensive
  • pe a maeʻa se fatu fatu poʻo se taʻavale,
  • afai o se maʻi ua maua i le maʻi fatu fatu,
  • maʻisuka
  • tagata gasegase
  • ava malosi
  • tagata ulaula
  • e taʻitaʻia ai se olaga ola solo.

E tatau ona e siakiina e le aunoa le maualuga o le cholesterol mo na tagata oe ua i ai a latou mataupu faaleaiga o le atherosclerosis poo le fatu e fesootai ma vascular o faamai ua uma ona matauina. O le siʻitia o le cholesterol e mafai ona avea o se mea na mafua ai, lea e oʻo atu ai i faʻamaʻi faapena.

O le toto e aveesea mai se vein, e matua i luga o se manava gaogao, i le taeao. E fautuaina e aua neʻi 'ai meaai i le 12-14 itula ao leʻi faia le suʻega.

O le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol i le toto e faalagolago i le matua ma le itupa o le maʻi. I fafine:

Le masani o le cholesterol i le toto o tagata masani ma fafine maʻitaga:

Faamoemoe o le cholesterol ma le faamoemoe o le faailoaina o lona tulaga

E lua tuutuuga e mafai ona faatagaina: "cholesterol" ma le telefoni "cholesterol" i aso nei. O upu uma e lua mai le gagana Eleni. O le "chole" o lona uiga o le "bile", "stereo" ua faaliliuina o le "malo", "umi", ma ua faaiʻu le "-ol" ona o le i ai o le ava i le tuufaatasiga. Cholesterol na muai mauaina i le 1784 maʻa gallbladder.

Afai o le tuufaatasiga o le cholesterol e tupu i totonu o le tino o le tino o le tagata, ona taʻua ai lea o le tino (i totonu), ma afai e sau i meaai, ona tatau lea ona tatou talanoa e uiga i le tino, pe o le cholesterol i fafo. Cholesterol e le mafai ona faʻaaogaina i le vai, o le mea lea, mo lona gaioiga i le toto ma le toto, o le cholesterol e tatau ona i ai se vaʻaia faapitoa. I lenei matafaioi o lipoproteins.

Aofai o cholesterol e aofia ai vaega e lua - HDL ma LDL. I le tulaga o le feaveaiina o lipoproteins i tisipenesa o le tino mai le ate, ei ai le maualalo (LDL), ma o le mea lea, o le cholesterol o totonu o loo taʻua o le lipoprotein cholesterol. O lenei cholesterol, e sili atu i le tino, e mafai ona faaosofia ai le tele o faʻafitauli: atherosclerosis, thrombosis, etc.

I se isi faaupuga, o le "leaga" cholesterol. Afai e gaoioi i le ate, ona tatau lea ona tatou talanoa e uiga i le "lelei" cholesterol poʻo le lipoprotein cholesterol (HDL), lea e fesoasoani e aveesea le tele o cholesterol leaga mai le tino.

Cholesterol e faia se tele o galuega taua:

  • fomu ma faʻamautuina siama faʻamalosi ma organula intracellular, puipuia o latou faʻamaʻi,
  • maua ai malamalamaga i totonu o siaki, o latou fluidity,
  • auai i le fegalegaleaiga i le va o sela,
  • o se vaega o le pito i totonu o le filo o le nerve fibers,
  • e alu i le fesuiaiga o vitamini A, D, E ma K,
  • o loʻo i ai meatotino faʻapitoa
  • fesoasoani e gaosia le talo
  • e alu i le gaosiga o cortisol, aldosterone, testosterone, estrogen.

O le faia o se auiliiliga e fuafua ai le taua o le cholesterol i totonu o le toto e talafeagai mo i latou uma e mananao ia lelei le tino, soifua maloloina, mataala ma le tumau o le talavou. E taua foi ina ia mafai ai ona iloilo le lamatiaga o le atherosclerosis, fatu fatu, ma le maʻisuka. O lenei faʻamatalaga e manaʻomia pe a faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻaleagaina o le lipid metabolism.

E fautuaina e le fomaʻi le faia o ia suʻega ia le itiiti ifo ma le tasi i le lima tausaga, e oʻo lava mo i latou e leai ni faitioga e uiga i lo latou soifua maloloina, aemaise lava le vascular system.

Ae ui i lea, o gasegase e maua i le maualuga ma maʻi o le fatu e tatau ona mataʻituina le numera o cholesterol i totonu o le toto. E taua tele mo le mamafa o tagata, mo tagata ulaula, mo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga lē galue, mo tagata e sili atu i le 40 tausaga, faapea foi ma tamaitai i le taimi o le misa.

O se suʻesuʻega faʻavaitaimi o le cholesterol e faʻamalosia i le i ai o patho nei:

  • maualuga toto triglycerides,
  • maualuga le toto maualuga
  • ituaiga I ma le ituaiga II o maʻi suka, hypothyroidism,
  • o le meaʻai (o le vavao solo i fafine e silia ma le 84 cm, ma i alii - 94 cm),
  • lipid metabolism disorders,
  • IHD, atherosclerosis,
  • togafitiga o le ate, fatugaʻo,
  • suesuega suʻesuʻe.

Afai e maualuga le cholesterol, o le a le uiga?

O le fesuiaiga o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol mai le masani luga e taua o le hypercholesterolemia. E mafai ona tuʻufaʻatasia ma mauaina. O le maualuga o le cholesterol e mafaufauina pe afai e sili atu i le 6.2 mmol / l ia faailoga. I soo se tulaga, afai o le faateleina o le maualuga o le cholesterol, e tatau ona faia se lipine lipine ma fuafua po o le fea o cholesterol faapitoa na mafua ai sea faateleina, o le lamatiaga o le atherosclerosis ma maʻi mamaʻi pe afai o le aofai atoa o le cholesterol ua faateleina ona o le maualalo ole lipoproteins tele.

E tatau ona malamalama e faapea, mo se iloiloga saʻo o le lamatiaga o le atiina ae o maʻi cardiovascular, e taua le amanaia e le gata o le maualuga o le cholesterol, ae o isi foi itu. O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga, o le i ai o le maʻisuka, o le mamafa, ulaula ma le ava malosi, e ono lamatia le faateleina o le maualuga o le cholesterol i le 4 mmol / l.

O isi faamai e mafai ona mafua ai le maualuga o le cholesterol e aofia ai:

  • faʻaititia le galuega o louroid - hypothyroidism,
  • cholestasis - o se gaioiga mimiti i le gallbladder e mafua mai i le faʻamaʻiina o le talo, mo se faʻataʻitaʻiga ona o le i ai o faʻamaʻi po o faʻamaʻi ate,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • afaina o le nephrotic ma le faʻasolosolo taimi masani i le mafaufau i fatugaʻo,
  • maʻi o le pancreatic
  • maʻi leaga o le gland prostate.

O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e tulaʻi i le taimi o le maʻitaga ma toe foʻi mai i le masani pe a uma le tasi ma le afa i le lua masina talu ona fanau.O le fia taumafa, ma le faʻamautinoaina o vailaʻau, aemaise lava, corticosteroids, faʻasolosolo, ma fualaau oona e faʻavae i le malemene o le sex hormone - androgen, e mafai ona oʻo atu i le iuga lava e tasi. Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na talitonuina ai o 'oloa cholesterol-tamaoaiga e mafai ona oʻo atu i maualuga maualuga o le cholesterol. Ae na lolomiina i le 2006, o taunuuga o suesuega aloaia ma molimau uma e faatalitonuina ai e faamaonia ai o le faaaogaina o le cholesterol ma meaai e le afaina ai le maualuga o lona tulaga i le tino o le tagata.

Afai ole maualalo o le cholesterol, o le a le uiga?

O le maualalo o le toto o le cholesterol toto e taua o le hypocholesterolemia. E le mafai ona avea ma faʻamatalaga matautia nai lo le maualuga o le cholesterol. Ua uma ona matou fai mai o le "lelei" o le cholesterol e tatau mo le tino. Ua faʻamaonia e faapea, i le maualalo o le cholesterol, o le aʻafiaga o le kanesa ua matua faateleina. A oʻo ina faʻaitiitia le fua o le cholesterol i le toto, e mafai ona mafua ai faʻafitauli uma o mafaufau - osofaʻiga e le faʻaaogaina, faʻaleagaina ma e oʻo lava i le ola. Ma e ui lava e leʻo malamalama atoatoa mafuaaga o lona tupu, i le taimi nei e mafai ona e lisiina nisi o faʻamaʻi e mafua ai se taunuuga tutusa. Muamua, o nei mea uma o faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i le ate - aua o iinei e tupu ai le gaosiga o le cholesterol. Lona lua, o ituaiga uma ia o meaʻai sili ona leaga e le aofia ai le faʻaaoga lelei o gaʻo e le tino. E le gata i lea:

  • faʻasologa o togafitiga
  • faateleina louroid function - hyperthyroidism,
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract
  • afaina o le tino
  • vegetarianism
  • faʻalavelave masani
  • mamafa mamafa oona,
  • sepsis
  • fiva.

Faʻaaoga le talafeagai o vailaʻau ma isi vailaau faʻasaina o loʻo i ai le estrogen poʻo le erythromycin e masani ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le cholesterol atoa.

Metotia mo le fuafuaina o le cholesterol

E mafai faapefea ona fuafua le taua o le cholesterol i totonu o le toto? Ina ia iloa le aofaʻi o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona faʻatusatusa lona masani ma le taunuʻuga ua maua. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se suʻega lautele o le toto, sili atu, o se suʻega o le toto o le toto, faʻapea foʻi ma le lipid profile ma faʻamatalaga faʻamaonia. Seʻio tatou mafaufau i ai i auiliiliga atili:

Suesuega o meaola. Aʻo faʻatino se suʻesuʻega o meaola, o le a faʻaalia le fuainumera o le cholesterol, HDL, LDL. O loʻo faʻaalia i totonu o iunite o fuataga e pei o mg / dl poo le mol / l. O tulaga masani mo nei vaega taʻitasi eseese e faʻatatau i le itupa ma tausaga o le tagata maʻi.

Ina ia fufulu VESELS, faʻafefe totofi ma faʻaumatia CHOLESTEROL, o le au faitau e faʻaaoga se mea fou fou e pei ona fautuaina e Elena Malysheva. O le tuufaatasiga o le vailaau faasaina e aofia ai le vine tioata, fugalaau fugalaau, togafitiga masani a lekaleni, suauʻu maa, ma le sukalati vao.

O nisi fautuaga ua atiaʻe e taʻu mai ai le itu e tatau ona i ai le taunuuga, ma o le vavae ese i se tasi itu pe o le isi ua manatu o le taunuuga o le i ai o se faamai i le tagata maʻi. I soo se tulaga, afai o le numera o le cholesterol e sili atu i le 5.2 mmol / l, e tatau ona faia se suʻesuʻega lautele e taua o le lipid profile.

Lipidogram. O le lipid profile e faia i le tulaga o se suʻega auiliili toto mo le cholesterol. E fuafua ai le faʻamoemoe i le toto o le aofaʻi o le cholesterol, ona vaega, triglycerides, faʻapea foʻi ma le atherogenic index. O nei vaega o le suʻega e fesoasoani e faʻamautinoa lelei ai pe iai se lamatiaga o gasegase matautia, aemaise atherosclerosis.

I lenei auʻiliʻiliga, o loʻo i ai le vavaeʻese o le cholesterol i le alpha-cholesterol, lea e leʻo tuʻuina i totonu o le tino, ma le beta-cholesterol, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o mea i totonu o vaa. O le maualuga o le alpha-cholesterol e le tatau ona sili atu i le taua o le 1.0 mmol / L, ma le numera o le beta-cholesterol - 3.0 mmol / L.

E le gata i lea, pe a tauaveina lipidograms, o le fua o le alpha-cholesterol i le beta-cholesterol e suesueina. Afai o le faailo e le itiiti ifo i le 3, o lona uiga o le tulaga lamatia o se maʻi tuga e maualalo. I le tulaga o se faailo e sili atu i le 5, e sili atu ona ono iai se maʻi, pe ua uma ona iai i le tino.

Faʻailoa faʻamatalaga. O aso nei e mafai ona fuafua pe o le aofai o le aofaʻi o le cholesterol e masani, i le fale naʻo ia. O le umi o le suʻega o ni nai minute. E mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o se suʻega e tasi taimi. 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai, inupia le ava, ulaula, aʻafiaga ogaoga faigata.

Fuataga o le cholesterol e ala i auala vave e talafeagai mo tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina lipine-lowering drugs, aua ua mamanuina e mataituina le aoga o le togafitiga. O le siakiina o le tagata lava ia i le faʻamaʻi o le cholesterol e tatau ona faʻatinoina i tagata gasegase e maua i le fatu, faapea foi i latou e sili atu i le 60 tausaga. mea ↑

Faʻasalalau ma faʻaesea iʻuga o auiliiliga

Cholesterol e taua mo le tino, peitaʻi, pe a fai e masani. E taua le taʻuina atu o nei faailoga e eseese e faalagolago i le matua ma le itupa o le tagata. O le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol i totonu o le toto o loʻo tuʻuina atu i laulau (Pusa 1, 2).

Laulau 1 - Faʻatonu o le tele o le cholesterol toto i fafine.

Laulau 1 - Tulaga masani o le cholesterol mo tamaitai

Laulau 2 - Faʻatonu o le aofaʻi o le cholesterol mo tane.

O le toʻatele o le au fai faitau, mo le faʻaleleia o VESSELS ma le faʻaititia o le maualuga o CHOLESTEROL i le tino, o loʻo faʻaaogaina le auala masani lauiloa e faʻavae i fatu ma le Amaranth juice, na maua e Elena Malysheva. Matou te fautuaina oe e faamasani oe i lenei auala.

Laulau 2 - Tulaga masani o le cholesterol mo alii

E i ai tulaga patino e mafua mai i le taunuuga o le suʻega e mafai ona suia pe lalo. E tatau ona amanaia lenei tulaga pe a taitaia le auiliiliga. O le mea lea, o le numera faateleina o le filifili o le cholesterol e mafai ona tupu ona o:

  • tausaga o le maʻi
  • le i ai o vaisu,
  • maualuga le toto maualuga
  • mamafa mamafa
  • afaina
  • maʻisuka malosi
  • maualuga hemoglobin maualuga
  • tulaga faigata
  • aveina o togafitiga
  • 'ai taumafa gaʻo.

O le faʻaitiitia o le cholesterol e ono faʻaaogaina:

  • Acetylsalicylic acid
  • fibrates (Lopid, Lipanor),
  • statins (Atorvastatin, Simvastatin),
  • nicotinic acid (Enduracin, Acipomox),
  • Pyridoxine
  • tagata faʻasalaga o meaola suamalie (cholestyramine, colestipol).

E le gata i le mulimuli i se taumafataga, malosi malosi faaletino. E le gata i lea, o se suiga i taunuuga i se itu laʻititi e mafai ma faʻamalosi faaumiumi o vein.

Vaega o le faʻamalamalamaga saʻo o taunuʻuga

Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia mai mea sese mai le masani, ona tatau lea ona e gauai atu i manatu nei:

  • afai o le sili atu i le 5.1-6.5 mmol / l e sili atu i le 5.1-6.5 mmol / l, o lona uiga o se suʻesuʻega lona lua e faʻamalosia pe a mavae le 2 masina, faʻapea foi ma se taumafataga faapitoa. E taua foi le iloilo pe faʻapefea ona aafia le taunuʻuga i le faʻaaogaina o nisi o fualaau faasaina ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • afai a maeʻa fua o fuataga, e tatau ona amata le faʻasologa o fuainumera,
  • i le va o le vaeluaga i le va o suʻega, e faʻatagaina le suia tele o le ituaiga olaga, alu i luga o se meaʻai, amata ona auai malosi i taʻaloga,
  • afai e maua se maualuga maualuga o le cholesterol, e tatau ona faia se auiliiliga mo le kulukose o le toto, se suega masani o le urine, creatinine e le aofia ai le i ai o le hypercholesterolemia maualuga,
  • i le tulaga o le faʻamasinoga o le cholesterol e sili atu nai lo le 6.5 mmol / l, o le suʻesuʻega muamua e manaʻomia ai le vave amataina o le faʻasologa o fuainumera, o se taumafataga faapitoa ma faʻamatalaga lipid ua faʻamatalaina foi,
  • afai o le faailoga e sili atu i le 8-9 mmol / l, lipoprotein electrophoresis e faʻatagaina. E taua lenei mea ina ia le aofia ai le foliga o le dyslipidemia.
mea ↑

Maualuga maualuga

O le Hypercholesterolemia e mafai ona mafua ai le faʻavae papa, e taʻitaʻia ai le gaʻo. O maualuga maualuga e mafai ona mafua mai i:

  • maʻi ate
  • Faʻasologa o le faalētoa o le tino, glomerulonephritis,
  • maʻi mama o le prostate,
  • hypothyroidism
  • gout
  • Ischemic fatu fatu,
  • maʻitaga
  • inu ava malosi
  • meaʻai gaʻo
  • le faaaogaina o androgens, cyclosporine, diuretics, ergocalciferol, glucocorticosteroids, Levodopa, Amiodarone.
  • hypodynamia
  • ogaoga maualuga
  • mamafa tele.
mea ↑

Low cholesterol maualalo

E mafai ona avea le Hypocholesterolemia ma taunuuga o:

  • cachexia, matelaina,
  • malabsorption syndrome,
  • ogaoga mu,
  • maʻi pipisi
  • hepatocyte necrosis,
  • sepsis
  • measina megalobili,
  • COPD
  • thalassemia
  • meaʻai o le manomycin, colchicine, haloperidol.

O le fua o le aofaʻi o le cholesterol e mafai ona suia i lalo pe lalo, ae le o se faasalaga, atonu o le a solia le tekinolosi o sauniuniga mo le suʻega.

O se faʻamaoniga saʻo e mafai ona faia e se fomai tomai faapitoa pe'ā maeʻa se suʻega maeʻaeʻa ma faʻataʻitaʻiga tatau uma.

Metotia mo le fuafuaina o le cholesterol

Ina ia iloa le fua o le lelei ma le leaga o le cholesterol i totonu o le tino, e manaʻomia se suʻesuʻega falesuesue. Ua faia se suʻega o toto toto. O loʻo faʻaalia ai le tau o le aofaʻi o le cholesterol, le faʻatupulaia o le LDL ma le HDL. O iunite o le mg i le dl poʻo le mmol i le lita. O le masani e mafua mai i le matua o le tagata, kenera.

I le galuega faafomaʻi, pe a tusia se faaiuga, o loʻo taʻitaʻia i latou e nisi o laulau e faʻaalia ai tuaoi o fafine ma tane. O le ese mai le masani i le tasi itu poʻo le isi e faʻaalia ai togafitiga. I soʻo se tulaga, pe afai ole sili atu i le 5.2 mmol i le lita, ona manaʻomia lea o se suʻesuʻega faaopoopo - o le lipid profile.

O le lipidogram o se suʻesuʻega maeʻaeʻa lea e fesoasoani i le fuafuaina o le faʻaogaina o le faʻaaliga lautele, o ona vaega, triglycerides, ma le atherogenic index. E faavae i luga o fuainumera o nei faʻamaumauga, e mafai ona faʻamautu pe iai se tulaga lamatia o le atherosclerosis pe leai.

O le auʻiliʻiliga e aʻafia ai le vaevaeina o le aofaʻi o le cholesterol i le alpha-cholesterol (e oʻo lava i le 1 mmol / l) - o se mea e leʻo tuʻuina i le tino o le tagata ma le beta-cholesterol (masani e oo atu i le 3 mmol / l) - o se mea e fesoasoani i le faʻaleleia o le LDL i totonu o toto toto.

E le gata i lea, o se lipine lipid e fesoasoani e faʻamautu le fua faatatau o mea e lua. Afai o le faailoilo e itiiti ifo i le 3.0, ona aʻafia lea o le aʻafiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system. I se tulaga o loʻo i ai le palota 4.16, o le a ono tupu le faʻamaʻi. Afai o le tau e sili atu i le 5.0-5.7, ona maualuga lea o le lamatiaga pe ua i ai le faamai.

I le taimi nei, e mafai ona e faʻatau se faʻataʻitaʻiga faapitoa, lea e faʻatau atu i falemaʻi. I le faʻaaogaina, filifili le faʻaogaina o le vailaʻau i le fale. O se suʻesuʻega faapena e faapitoa le talafeagai mo le maʻisuka, talu ai e toetoe lava o tagata gasegase o le maualuga o mea leaga i le toto e faateleina.

12 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega e le mafai ona e:

O le siakiina o le tagata lava ia e fautuaina foi mo tagata ua silia ma le 65 tausaga le matua ma mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi.

Faʻamatalaina o auiliiliga: aga masani ma faʻaesea

O le tau sili ona lelei e itiiti ifo i le 5.2 iunite. Afai o le fuainumera e amata mai le 5.2 i le 6.2 mmol / l, o nei laulaʻaga e sili ona maualuga. I se tulaga na faʻataʻitaʻi ai e le suʻega suʻesuʻega le sili atu i le 6.2 iunite - o se tulaga maualuga lenei. O le mea lea, o tulaga faatauaina o le 7.04, 7.13, 7.5 ma le 7.9 e tatau ona faaitiitia.

Ina ia faʻaitiitia tulaga taua, e tatau ona toe teuteu le meaai. Mulimuli i le numera numera 5, mataʻituina le inu o meaʻai, taalo i taʻaloga. I le leai o se taunuʻuga, ua faʻamatalaina togafitiga faʻamaʻi - o vailaʻau e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol leaga i totonu o le toto.

O le siʻitia i le tagata matutua cholesterol e tele mafuaaga. O le maʻi maʻisuka lenei, o le maʻi tigaina o le gutu prostate, o le fatu vaivai faifai pea o le fatu, amioga le lelei o le 'ai, leai o faamalositino, toto maualuga, ma isi.

Le maualuga o le "leaga" cholesterol i le laulau:

E itiiti ifo i le 1.8 iuniteTulaga sili ona taua mo tagata mamaʻi e maualuga le lamatiaga o le atinaʻe o pathoces cardiovascular.
E itiiti ifo i le 2.6 iuniteO le faailoilo sili mo tagata o loʻo i ai le faʻasologa o mea na tutupu i le fatu fatu.
2.6-3.3 iuniteLe faailo sili.
3.4 i le 4.1 iuniteLe maualuga le faʻatagaina o tau.
4.1 i le 4.9 iuniteMaualuga maualuga.
E sili atu i le 4.9 iuniteMaualuga maualuga.

I iloiloga e tatau ona faʻamaonia ai le HDL poʻo le cholesterol lelei. Mo tamaitai, o le tau masani ma sili ona lelei e ese mai le 1.3 i le 1.6 mmol / l, mo tane - 1.0 i le 1.6 iunite. E leaga pe a fai e itiiti ifo i le tasi le tulaga mo le tane, ma mo se fafine e itiiti ifo i le 1.3 mmol / l.

I le faʻamatalaina o taunuʻuga e tusa ai ma faiga faʻavae, e le na o le itupa ma le matua o le tagata maʻi e amanaʻiaina, ae o isi foi mea e ono aʻafia ai le aoga mulimuli. E aofia ai:

  • Taimi o le tausaga. E faʻatatau i le vaitau, o le faʻatupulaia o le mea e foliga mai e fesuiaʻi - faʻaititia pe faʻaitiitia. Ua leva ona faamaonia e faapea i le malulu (taumalulu po o le amataga o le tautoulu), e faateleina le 2% o le cholesterol. O le vavaeese mai le masani i lenei vaitau i se pasene laʻitiiti o se mea faʻale-tino, e le o se faʻasologa,
  • Le amataga o le taamilosaga. E maitauina i le afa muamua o le taamilosaga, e mafai ona sili atu i le sefulu pasene le paʻu, o se vaega o le tino o le tino. I taimi mulimuli ane, o le siitaga o le 5-9% e maua. O lenei mea e mafua mai i le faʻaogaina o le faʻapipiʻi o le lipid faʻatasi i lalo o le aafiaga o vailaau o meaola faʻafeusuaiga,
  • I le taimi o le maʻitaga, e mafai ona faaluaina le cholesterol, o le masani lea mo lenei vaitau. Afai e faateleina le faʻatelega, ona manaʻomia lea o togafitiga, e taulai i le faʻamautuina o le maualuga,
  • Faʻailoga. Afai e maʻi le tagata maʻi mai le angina pectoris, toto maualuga, o le maʻisuka ituaiga 1, ogaoga o le manava o le tino, ona i ai lea o se lamatiaga o le faateleina o le cholesterol i le tino,
  • O le mumusu o se natura leaga e mafua ai le paʻu tele i le mea o loʻo i totonu o le lipid alcohol. E mafua ona o se faʻaopoopoga i le telē o le maʻi faʻaleagaina. O lona tuputupu aʻe e manaʻomia ai le tele o vaega, e aofia ai le gaʻo gaʻo.

O le faʻaitiitiina o le tagata, o le maualalo o le maualuga o le cholesterol. Faatasi ai ma le matua, e vavae ese le tuaoi faatagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai mo se fafine 25-30 tausaga, o le masani o le LDL e oʻo atu i le 4.25 iunite, i le 50-55 tausaga o le limite maualuga e 5.21 mmol / l.

Cholesterol o se mea e fesoasoani i le tino. O le tuputupu aʻe faʻaleagaina o le LDL e manaʻomia ai vave le gaioiga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le cholesterol, aemaise lava i faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le fatu le fatu, o le maʻi fatu fatu.

O le a le mea e taʻu atu e le cholesterol i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i lipoproteins maualuga

Lipoproteins (poo lipoproteins) o se tuufaatasiga o lipids (gaʻo) ma eletini. O le Cholesterol o se mea vaivai, o le vailaʻau e maua i vaega uma o le tino.

E le mafai ona faʻamavae faʻafuaseʻi i le toto, o le mea lea, mo lana felauaiga i totonu o le toto, e manaʻomia ai "ave taavale" faapitoa-lipoproteins.

E tolu ituaiga lipoproteins, o le eseesega i le va o le fua o le protein i le cholesterol.

  • O maualuga lipoproteins (HDL) (maualuga lipoproteins), o le tele o le protein i totonu o lipoproteins e tele, ma o le maualuga o le cholesterol e maualuga. E masani ona taua o le "lelei" cholesterol aua latou te aveesea mai puipui o arteries ma faʻaumatia ai i le ate. O le maualuga o le maualuga o le HDL pe a faatusatusa i le maualuga o le LDL, o le lelei mo tagata, o nei lipoproteins o se ituaiga puipuiga mai le tele o faigata o le fatu, e pei o le stroke, tachycardia, le atoatoa o le tino, le fatu fatu fatu rūmati, thrombosis loloto,
  • O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) (lipoproteins o le maualalo) e aofia ai maualuga maualuga o le cholesterol pe a faatusatusa i le polotini, e taʻua o le "leaga" cholesterol. O le tele o le LDL i totonu o le toto e faʻateleina ai le maʻi faʻamaʻi, stroke, ma le maʻi o le toto. Latou te faʻaosooso foi i le faʻavaeina o pusa cholesterol i luga o le puipui pito i totonu o le faga. Pe a faʻatupulaʻia le numera o nei papatusi, o le tele o mea e faʻamaʻalo ai le gaʻo ma faʻaitiitia ai le tafe toto. O se taunuuga o le malepeina o sea paʻu, o totoga taua o toto (toto toto) ua faia, lea e faʻagata ai le tafe toto. O lenei puʻu e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu poʻo le faʻalavelave faʻasolosolo i luga o le myocardial (pe a fai o loʻo i totonu o se tasi o faʻataunuʻu o le mafaufau),
  • Laititi maualalo le lipoproteins (VLDL) e aofia ai le itiiti ifo o le palatini nai lo le LDL
  • O le tino o le ituaiga o gaʻo lea e faʻaaogaina e le tino o se punaoa malosi. O le tuufaatasiga o le maualuga o le triglyceride ma le maualalo o le HDL e mafai foi ona mafua ai se fatu fatu poʻo se taʻavale. Pe a siakiina le maualuga o le HDL ma le LDL, e masani lava ona suʻesuʻe e fomai ni mea taua.

Tele e uiga i Lipoproteins ma le Cholesterol

Lagona le saoloto e fai au fesili i se tagata suʻesuʻe tumau i luga o le 'upega tafaʻilagi i faʻamatalaga. O le a mautinoa lava le tali. Fesili atu >>

Faailoga masani

Ituaiga lipoproteinTulaga masani, mg / dlTulaga maualuga, mg / dlTulaga maualuga, mg / dl
LDLP5-40luga ifo o le 40
LDLi luga aʻe o le 100 100-129 (tulaga sili ona lelei)130-159luga atu o le 159
HDLluga atu o le 60 (tulaga lelei)50-59 (tulaga masani)itiiti ifo ma le 50 (maualalo HDL)
Aofaʻi cholesterolitiiti ifo i le 200201-249luga aʻe o le 249
Triglyceridesitiiti ifo i le 150150-199luga atu o le 199

* Faaliliuga o le mg / dl i mmol * / L o le 18.1.

I tamaitai ma alii, o laʻasaga e ese siʻeseʻese (ae le tele):

Poor HDLHDL faatagainaOptimum HDL
Aliiitiiti ifo i le 40 mg / dl40-49 mg / dl60 mg / dl pe maualuga
Tamaitaiitiiti ifo i le 50 mg / dl50-59 mg / dl60 mg / dl pe maualuga

Bad Cholesterol

O le maualuga o le maualuga o le cholesterol i le suʻeina o le toto o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular (CVD) (faʻaleagaina o le fausaga o le fatu, cerebrovascular disease). O le faʻaaogaina o lona aafia i faʻamaʻi uma lava e tutusa: o le faʻapipiʻiina o paʻu (plaques) i totonu o le aʻau e faʻatapulaaina ai le toto, ma faʻalavelave ai i galuega masani a sela ma totoga.

Tulaga maualuga o le cholesterol maualuga e faʻaosoina ai tulaga e pei o:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • Atherosclerotic fatu fatu - e mafai ona faʻaalia ai le angina pectoris pe a le maua e le musika o le fatu le lava o le okesene mo galuega lelei,
  • O le faʻaitiitia o le toto i le faiʻai - e mafua ona o le vavalalata o laʻau laiti, faʻapea foʻi ma le tele (faʻataʻitaʻiga, carotid) arteries ua poloka. E masani ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le toto i totonu o le faiʻai poʻo le osofaʻiga faʻafuaseʻi o le faʻaleagaina (TIA),
  • Faamai o toto toto. I le taimi o le faʻatinoga o soʻo se faʻamalositino, o se faʻamaʻi e afua ai le faʻaleagaina o le tino i totonu o vae, o se taunuuga o loʻo tupu ai le tiga ogaoga i le mulimuli,
  • O isi laʻau i totonu o le tino e mafai foʻi ona aʻafia i aʻafiaga o cholesterol, e pei o metoteric arteries poʻo faʻamau. O faʻafitauli o le gaioiga i totonu o le gaʻo e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli (thrombosis, anerysm, stenosis).

Ma e uiga i le "leaga" cholesterol

Mafuaaga mo le vavaeeseina

O maualuga HDL e masani ona siitia ona o mafuaaga ma faamaʻi e pei o le:

  • O le maʻi suka
  • Myxedema
  • Loto fatu
  • Atherosclerosis,
  • Ole faʻasologa o le hepatitis
  • Alcoholism
  • Maʻi fatu po o le ate,
  • Faʻafuaseʻi faʻaletonu,
  • Tigā toto maualuga
  • Afai o loʻo i ai i le aiga ni faʻamaʻi fatu.

Soo se tasi o mafuaaga ua taua i luga e manaʻomia ai se suʻega toto mo le cholesterol

Ua faʻaalia le tamaʻitaʻi e faia se suʻesuʻega mai le 35 tausaga le matutua, o fafine mai le 40. O nisi fomaʻi e fautuaina le amata siakiina o le cholesterol i le 25 o ona tausaga. O le suʻega toto mo le cholesterol ua faʻaalia e tatau ona faia i le 5 tausaga. O le faʻaaogaina lea o le toto masani mai se vein; o le suʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Leai se sauniuniga faapitoa e manaʻomia.

Iloiloina o tulaga lamatia

O le maualuga o le lipoproteins e aafia i le faamamaina ma le aveesea o le cholesterol ma atherosclerotic plate mai arteries, ao le lipoproteins maualalo maualalo e aofia ai i le atherosclerotic faagasologa, o le mea lea, o le tulaga maualuga o le HDL, o le faigofie foi lea mo le tino.

O le mea masani, o le faʻafitauli o le CVD ua faʻatusatusaina o le fua faʻatusatusa o le maualuga o le HDL i le maualuga o le faʻamaʻi o le cholesterol:

Tulaga maualuga o tulaga lamatia% HDL o le aofaʻi o le cholesterol
AliiTamaitai
Mataʻutia37> 40

Tulaga taua o le cholesterol atoa, HDL ma le LDL:

Aofaʻi cholesterol, mg / dlTulaga maualuga o tulaga lamatia
itiiti ifo i le 200le masani
200-249maualuga
sili atu ma le 240matautia
HDL mg / dl
itiiti ifo i le 40lalo ifo o le averesi
sili atu ma le 60le masani
LDL mg / dl
itiiti ifo i le 100le masani
100-129talafeagai
130-159maualuga
160-189maualuga
sili atu ma le 190matautia

Faʻasologa mai le masani

E i ai se fefaʻasoaʻiga i le va o le HDL laʻasaga ma le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi fatu.

E faavae i luga o faʻamatalaga mai le NICE (The National Institute for Health and Care Excellence), o le aʻafiaga o le paʻu e faʻatupulaia e tusa ma le 25% mo faʻaititia 5 mg / dl ile HDL.

O le HDL e faʻaleleia ai le aveʻesea o le cholesterol mai masini (aemaise lava mai puipui lapisi) ma lona toe foʻi i le ate, mai le mea e aveese ai mai le tino. O lenei faiga e masani ona taʻua o le "fesuiaiga o le cholesterol transport." O le HDL e nafa ma le galue masani o le mimitiumini, faʻaitiitia ai le mumū, puipuia mai le faʻamaʻiina o le lipoproteins maualalo ma maua ai se aafiaga lelei i le totoina o le toto.

  • O le maualuga maualuga o le HDL (luga ifo o le 60 mg / dL) o lona uiga o le lamatiaga o le faatupuina o le fatu fatu o le fatu e faaitiitia (e tele taimi e tupu aʻe ai maʻi o le gaʻo i tamaitai sili atu ma le 50 tausaga)
  • Afai e maualuga uma ia faailoga (o le HDL ma le LDL), e tatau ona fuaina le apolipoprotein-B (iloilo le lamatiaga o le atherosclerosis) e saili ai le mafuaaga,
  • O le maualuga o le HDL e itiiti ifo nai lo le 40 mg / dl e laʻititi maualuga ma lamatia ai maʻi fatu. E le gata i lea, o le faʻamatalaga o le maʻi gasegase e aofia ai le maualalo o le HDL o se tasi o tulaga faʻavae e lima,
  • HDL i le lautele o le 20-40 mg / dl e masani ona fesootaʻi ma se maualuga maualuga o triglycerides, o se lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka (ona o le inisalini). O nisi vailaʻau, e pei o beta blockers poʻo le anabolic steroids, e mafai ona faʻaititia le HDL.
  • HDL maualalo ifo i le 20 mg / dL (0.5 mmol / L) o lona uiga o loʻo i ai faʻafitauli ogaoga i le tino. O nisi taimi o lenei anomaly e fesoʻotaʻi ma se mea maualuga maualuga o faʻamaʻi. O laʻititi laʻititi laʻititi e ono faʻaalia ai suiga o le gafa, e pei o le Tangier maʻi ma le faʻamaʻi o mata.

Puipuiga

  • O le ulaula ua ulaina. E le gata i lea, o le taofi vave o le ulaula o le a faateleina ai le maualuga o le HDL e tusa ma le 10%,
  • O le tino galue malosi e mafai ona faateleina ai le maualuga o le HDL. Aerobics, yoga ma le aau 3-4 taimi i le vaiaso mo le 30 minute o le a avea ma se puipuiga lelei,
  • O le tele o mea e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le lipoproteins maualuga ma le maualuga maualuga o triglycerides. E iai se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o le HDL ma le numera o le tino. O le le toe maua o pauna faaopoopo, i le avea ai o se tulafono, faʻapupula le maualuga o nei lipoproteins. Mo pasi uma 3 kilokalama ua pa'ū, maualuga le maualuga ole HDL e tusa ma le 1 mg / dL,
  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei. HDL ma le LDL laʻasaga laʻititi pe'ā e faʻaitiitia le gaʻo,
  • E aofia ai gaʻo tumu i lau mea taumafa e maualuga ai le maualuga o le HDL, ae o le maualuga o le lipoprotein levels o le a tulai mai foi. I lenei tulaga, e tatau ona suitulaga ia latou gaʻo mama ma faʻasusu,
  • E faʻaaogaina le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o mea inu gaʻo pe afai e maualuga le faʻateleina (e masani lava i le maualuga o le gasegase o maʻi ma le maʻi gasegase),
  • O le aofaʻi o le gaʻo gaʻo e taua tele e faʻaititia i le 25-30% o le tele o calories,
  • Faʻaititia le gaʻo o le gaʻo i le 7% (taumafa i aso uma)
  • E tatau ona faaitiitia le gaioiga o le gaʻo i le 1%.

Ina ia fetuunai le maualuga o le lipoprotein i se meaʻai, e tatau ona e aofia ai:

  • Olive olive (e pei o le soya, popo, faʻasolosolo),
  • Nati (almonds, cashews, peanuts, walnuts, pecans),
  • O iʻa (e pei o salmon), suauʻu iʻa, lobster ma le squid.

O nei mea uma e maua ai omega-3s.

Taua: o mea inu gaʻo (pata o le cereal, falaoa paʻepaʻe) e tatau ona faaopoopo i le meaʻai.

E mafai foi ona aofia ai i le taumafataga:

  • Oatmeal
  • O le lala o le oati
  • Faatoaga Mea Fua.
  • HDL maualuga e mafai ona faʻateleina i vailaʻau faapitoa, e pei o le niacin, fibrates, ma, i se tulaga maualalo, statins:
    • Niacin. Niacin (Niaspan, Vitamin B3, Nicotinic Acid) o le vailaʻau aupito sili lea mo le faasaʻoina o le maualuga o le HDL. E toetoe lava a leai se faʻailoga. Taua! O mea taumafa taumafa ma le niacin, e maua e aunoa ma se fomaʻi, o le a le aoga i le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga triglyceride, o la latou faʻaoga e aunoa ma se fautuaga faʻapitoa e mafai ona afaina ai le ate,
    • Fiti. Besalip, faʻatautaia, faʻamalosi, tricor, lipantil, trilipix faʻatupulaʻia maualuga HDL,
    • Tulafono O se ituaiga o fulufulu, latou te faatapulaa le gaosia o mea e gaosia e le ate e maua ai le cholesterol, lea e faaitiitia ai le mamafa o le mea mulimuli, ma e tau atu foi i lona excretion mai le ate. O tulafono e mafai ona aʻafia ai le cholesterol mai faʻatoʻaga o loʻo i totonu o puipui o maʻa. O fualaau nei o fualaau faasaina i laupepa po o capsules: rosuvastatin, simvastatin, atorvastatin, lovastatin, statistian generation fou: cross, roxer, rosucard. Taua! O tulafono e mafai ona mafua ai aʻafiaga taua, faʻafesoʻotaʻi lau tausi soifua maloloina aʻo leʻi faʻaaoga.

E na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona fesoasoani ia te oe e faia se filifiliga, ma filifili po o le fea fualaau faasaina e tatau ona sili atu.

Mai mea uma ua filifilia, na o fuainumera na faʻaalia le malosi i le puipuia o osofaʻiga o fatu. O togafitiga faʻapitoa e mafai ona manuia ai tagata mamaʻi.

LDL cholesterol: o le a le mea, o le masani ma le vavalalata

LDL cholesterol ua siitia, o le a le uiga? O se faʻalauiloa o le cholesterol i le suʻesuʻega o meaola o meaola e sili atu nai lo le maualalo. O lenei manatu e mafua ona o uiga le lelei o le tele o tagata gasegase i le cholesterol. Ae aiseā ua mafua ai lenei elemene i le toto ma o le a le uiga o le faʻaitiitia o le LDL? O le a le tele o faʻalavelave i le faʻaogaina o lenei mea e lamatia ai le ola maloloina?

O le a LDL

O le faʻapuupuuga e tu mo lipoproteins maualalo. Cholesterol e talafeagai mo sulu o le tino mo meaʻai lelei ma lipid metabolism.

A aunoa ma lea, e le mafai ona fai:

  • o le gaosia o nisi hormones (aemaise lava hormones o le tane ma le fafine),
  • asiasiga o le vaitamini D,
  • atoatoa galuega faatino o le tino,
  • le faʻasalaga o nisi o vailaʻau talafeagai mo le faʻaogaina o meaʻai.

E lua ituaiga o vaega o le cholesterol: maualuga (HDL) ma le maualalo o le mamafa, o loʻo i ai le faʻafeagai i luga o le metabolism cell.

LDL cholesterol (e maualalo le mamafa) o le protein-lipoprotein compound lea e faʻateleina ai le felauaiga o le vaega o le cholesterol i siama.

O le lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona maua mai i le mea moni e toetoe lava a leai ni protein-lipid, o se aofaiga tele o le cholesterol, lea e mafai ai ona faigofie ona pasi atu i totonu o puipui lapisi ma le siama.

E foliga mai o le LDL e aoga tele, e saofaga i le masani ai o le galueaina o sela ma le tafe o faiga faʻasolosolo i le tino. Ioe, e aoga, ae peitaʻi pe afai o lona faʻailoga i le toto biochemistry e le sili atu i le masani.

O se faʻaopoopoga faʻalavelave i le ola maloloina ma le ola e mafua mai i le tuʻueseeseina o tupe teu i le atherosclerotic. Faatasi ai ma le tafe toto, e feaveaia i le tino ma e mafai ona mafua ai le fesuiaiga o soʻo se vaa, mafua ai tulaga faʻafefe o le ola e pei o se fatu osofaʻi poʻo le taʻavale.

Tulaga masani ma mafuaʻaga mo le faʻaaogaina

O le fua faatatau o suiga e fesuisuiaʻi ma tausaga.

Mo tamaiti, o le a ia:

  • tama: mai le 5 i le 10 tausaga le matua 1.63-3.34, ma i le 10-15 tausaga 1.66-3.44,
  • teine: mai le 5 i le 10 tausaga le matutua 1.76-3.63, ma i le 10-15 tausaga le matutua 1.76-3.52.

I le talavou, o tulaga masani o faailoilo o le a, faasolosolo lava:

  • 1.61-3.81 mo tama
  • 1.53-4.12 mo teineiti.

Faatasi ai ma le matua, o le a faasolosolo malie lava ona faateleina le taua o le taua o le cholesterol. O mafuaʻaga mo suiga o tausaga i le numera masani o faʻamaoniga o le cholesterol i le suʻega o le toto e fesoʻotaʻi ma se faʻaititia o tausaga i le fua faatatau o metabolic processes. O le numera sili ona maualuga e matauina i vaitausaga o le 60-70 tausaga le matua, ona faʻaitiitia ai lea o le faailo o le cholesterol.

Ae o le cholesterol maualalo maualalo e mafai ona suia e le gata i le faagasologa o le matua - o faiga masani i nisi o taimi e solia ai mea e ono aafia ai, ma mafua ai suiga i le aofaiga o le vaega i le toto i talavou ma e oo lava i le tamaitiiti.

O le faʻaopopoina o le data cholesterol e mafai ona:

  • taumafa le talafeagai (masani ona asiasi atu i meaʻai i meaʻai vave, ona e toetoe lava o mea taumafa uma e vave ona maua i totonu o le LDL)
  • afaina
  • maʻi faʻasolosolo o gaʻo poʻo le ate,
  • o le leai o se tulaga o le tino e fesootaʻi atu i le faʻamaʻi (maʻi o le maʻisuka, faʻaleagaina o le maʻisuka),
  • gaioiolosi auala i nisi o totoga,
  • ava malosi (talu ai o le tele o tagata ua fai ma vaisu o le ava malosi e le o iai ni meaʻai, o nisi o le HDL e faʻamalosia i meaʻai e fusifusia ai ma sili atu le "cholesterol leaga")

  • faʻamaʻi e mafua ai le faʻaaogaina atoatoa o le protein e manaʻomia mo le faʻasiga o le HDL e faʻaleagaina,
  • vevela mamafa mea taumafa po o le anorexia nervosa.

Ae e tusa lava pe a maualuga le maualuga o LDL, o le a le tatau ona e popole ma e te ofo ona e le o le faatonuina o togafitiga, e auina mai e le fomaʻi se suʻega tulitatao. Aisea? E mafai o taunuuga e maua mai o le a laʻititi tele pe, i se isi itu, lapoa tele ma e le fetaui ma se faʻamaʻi o se tagata.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le avanoa o mea sese

Ole ituaiga o suʻesuʻega e leʻo faʻatuatuaina, e aʻafia i le tele o mea:

  • tulaga o le tino ao faagasolo le aoina o mea mo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega (pe afai o se tagata o loʻo i ai i le tulaga i le taimi o le auiliiliga, ona i ai pea se maualuga maualuga),
  • maitaga (tele le LDL e mafai ona matauina mai aso muamua o le fausiaina, e ui o le fafine i lena taimi e le o iloa e uiga i lona tulaga),
  • ulaula
  • le saʻo sauniuniga mo le suʻega,
  • o le faʻaaogaina o se tele o meaʻai falai poʻo gaʻo i le afiafi o le tuʻuina atu o mea mo suʻesuʻega,
  • inu ava malosi

  • ave ni fualaau faapitoa (togafitiga, hormones, ma isi),
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • malosi malosi faaletino
  • taumafa umi ma le sini o le faʻaitiitia o le mamafa.

Ina ia iloa le mafuaaga e faʻaleleia ai le maualuga o le cholesterol maualalo, e masani lava ona manaʻomia le iloa pe faapefea ona sauni le tagata maʻi e suʻe le suʻega, o vailaʻau na ia faʻaaogaina, pe na ia faʻateleina le mamafa o le mafaufau i le afiafi o le aveina o mea mo suesuega suʻesuʻe.

Faʻafefea ona aloese mai mea sese

Ina ia aloese mai popolega lē talafeagai e fesoʻotai ma le mea moni e faʻapea, aʻo leʻi maeʻa le suʻega, o le tagata maʻi e leʻi saunia saʻo ma o faʻamalama suʻesuʻega o loʻo faʻamaonia ai se maʻi e le o iai, e tatau ai:

  • 'ai e le sili atu nai lo le 12-14 itula ao leʻi faia le suʻega,
  • mo 2-3 vaiaso, e le aofia ai meaʻai vevela, suamalie, gaʻo ma ulaula mai le lisi,

  • pe a ma le vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻega, aloese mai le maualuga o le tino,
  • Aua le ulaula i le aso na tuʻuina atu ai le biomaterial mo le auiliiliga.

Afai ei ai maʻi faʻamaʻi ma tumau pe na manaʻomia se taimi umi e ave ai vailaʻau, ona tatau loa lea ona lipotia i le fomaʻi aʻo leʻi auina atu mo le suʻega.

Ae o le tino o le tagata e le o se fale e vavae ese, e tele mea taua i fafo e galue i ai, ma i lalo o aafiaga o mafuaaga mai fafo, e mafai e le homeostasis ona fesoasoani i nisi suiga o meaola. Ina ia mafai ona maua le faʻatuatuaga sili ona faʻatuatuaina, e tatau ona tuʻu ese faʻasalalauga i fafo pe afai e mafai.

Tulaga lamatia o le faateleina

LDL ua maualuga, o le a la le uiga o lena mea?

O le mea e leaga ai, o le lipid metabolism e lamatia pea mo le tino, o le maualuga o le cholesterol i le maualalo o loʻo taʻu mai ai se tulaga lamatia tele o faʻafitauli mo toto toto ma le loto:

  1. Tuʻuina o atherosclerotic plate. O le matua solia o le ai ai i totonu o le toto e tuʻuina atu i faiga ma okeni ma le atinaʻeina o sekone. O gasegase Ischemic, pe afai latou te tumau mo se taimi umi, e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le dystrophy ma le le mafai e le tino ona faʻatino atoatoa ana galuega tauave.
  2. O le vaivai o le puipui lapisi ua faaitiitia. O le faaitiitia o le gaioiga o le vaa e masani ona faaosofia ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto. Faʻatasi ai ma le umi o le faʻamaʻi, e mafai ona atiaʻe ai le gasegase o le anerysm poʻo le vase varicose.
  3. Tulaga lamatia o le thrombosis. O le atherosclerotic deposits e puipuia ai le toto atoa ma saofagā i le fausiaina o fusi toto i nofoaga e faʻaitiitia ai le tafe toto. Thrombi, tuputupu aʻe, poloka le moli o le vaa, pe a vavaeese, e mafai ona faʻaosoosoina le fatu ma le taʻavale.

I fua o le LDL cholesterol e manaʻomia mo le faʻatinoga atoatoa o le tino o le tagata.

Ae o lona siʻitia, pe a faʻamaonia e faʻamaumauga o le toto, e tatau ona togafitia faʻamalosi ina ia aloese mai faʻalavelave matautia i le ola maloloina ma le ola.

Tuua Lau Faamatalaga