Fentanyl: faatonuga mo le faʻaaoga

O le vailaau faʻasaina o loʻo maua i totonu ole vailaʻau palapala vaivai e aofia ai mea gaioiolosi ma gaioiga, lea e taʻua suauʻu faʻatautaiafaʻapea foʻi i le pepa vai fofo.

Faiga Faʻavae o Fentanyl:

  • Tali mo tui - 50 ml, 50 mcg / ml.
  • Polokalame togafitiga Transdermal, o le faʻafesoʻotaʻi o le surface e 4.2 cm 2 / 8.4 cm 2 / 16.8 cm 2 / 25.2 cm 2 / 33.6 cm 2. O le gaioiga malosi e faʻamalolo i le fua faatatau o le 12.5 / 25/50/75/100 μg / h. I luga o le pito i fafo o le patch, o le lanu enaena o le Fentanyl 12.5 μg / itula / Fentanyl 25 μg / itula / Fentanyl 50 μg / itula / Fentanyl 75 μg / itula / Fentanyl 100 μg / itula. 1 TTC e aofia ai le 1.38 mg / 2.75 mg / 5.5 mg / 8.25 mg / 11 mg o le mea galue. E tasi le pusa paʻu o loʻo i ai ni ato e vevela-vevela.

Faʻataʻitaʻiga

Fentanyl o faʻamalosi faʻamaʻi. Fai le 100 mcg (0.1 mg) (2 ml), pe tutusa ma le 10 mg o le mea na tupu morphine poo le 75 mg meperidine.

O le autu o togafitiga faʻapitoa o faʻataʻitaʻiga ma soliga. Pe a ave le fualaau faasaina, e tatau ona manatua i le mafaufau o suiga i le manava o le tino ma le fesuisuiai o le mama e mafai ona umi atu le umi nai lo le aafiaga o le tino. Faatasi ai ma le faateleina o le fua, o loo i ai se faaitiitia pulutary metabolism. Ole tele o tui e mafua ai apnea. Fentanyl pe a fai e itiiti le vomiting nai lo morphine ma meperidine.

Pharmacodynamics ma Pharmacokinetics

O le Pharmacokinetics e mafai ona faamatalaina o se faʻataʻitaʻiga e tolu vaega:

  • taimi tufatufaina 1.7 minute
  • taimi o le toe tuʻuina atu 13 minute,
  • o le afa-ola o le 219 minute.

O le tele o tufatufaga o fentanyl e 4 l / kg. O le faʻalagolagoina o le palatini plasma e faʻaititia i le faʻaopoopoga o le fualaau oona. Suiga i le pH e mafai ona aʻafia ai lona vaevaeina plasma maogatotonu tutotonu. O le gaosiga faʻapitoa e faʻapupulaina i le musele skeletal ma le tino, pe a uma lea e tuʻu lemu i le toto. Fentanyl e matua liua i le ate, faʻaalia ai le maualuga o taimi. E tusa ma le 75% o le tino oona o loʻo faʻateleina i le urine aemaise lava i le ituaiga o metabolites. E itiiti ifo nai lo le 10% e leai se fesuiaiga i le urine. E tusa ma le 9% o le fualaau oona ua faʻateleina i feces pei o metabolites.

O le fualaau faasaina e amata ona galue toetoe lava ina ua maea le puleaina o le tino. Ae ui i lea, o le numera maualuga o le analgesic e matauina i totonu o ni nai minute. O le masani masani o le aafiaga o le analgesic e mai i le 30 minute i le itula e tasi pe a uma le tui malosi e oo atu i le 100 mcg (0.1 mg) (2 ml). A maeʻa le puleaina o le intramuscular, o le amataina o le gaioiga o le gaioiga galue e matauina mai le fitu i le valu minute, ma le umi o le gaoioiga e tusa ma le lua itula.

Faailoga mo le faʻaaogaina o fentanyl

  • mo aʻafiaga o aafiaga o se taimi pupuu i le lelei faʻamaʻi i faʻasainainduction ma le tausiga i totonu taimi faʻatopetope,
  • mo le faʻaaoga e pei o se malosi tiga o fualaaufaʻaopoopoga i faʻasalalau lautele poʻo faʻalapotopotoga
  • mo faʻatasi ma antipsychoticse pei o Droperidol faʻatasi ai ma le faʻamuamuaina, faapea foi ma se fesoasoani i le lautele ma le faʻaleagaina i le lotoifale,
  • mo le faʻaaoga e pei vailaʻau mo tagata gasegase ei ai le maualuga o tulaga lamatia, pe a fai ni galuega faigata, mo se faataitaiga, i luga o le fatu.

E le gata i lea, o faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o fentanyl neurological ma faiga faʻapitoape a faʻaaogaina le fualaau faʻatau e avea o se mea faʻapitoa faʻapitoa.

Contraindications

  • gasegase e maua ai le gasegase i opioid sauniuniga,
  • gasegase bronchial asthma,
  • gasegasefualaau faasaina,
  • gasegase e mafatia i tulaga eo faatasi ma le atuatuvale o le nofoaga tutotonu,
  • i le taimi galuega faʻatonu,
  • gasegase faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • masalomia o gasegase faʻalavelave i le togafiti.

Faʻaiʻuga

O lenei fualaau faasaina i nisi o tulaga e mafai ona faaosofia ai le faʻaalia o faʻafitauli matuia:

  • o le atinaʻeina o le faʻalagolago i fualaau faasaina i le tele o le faʻaaogaina o fualaau faasaina,
  • ogaoga afaina o le manava,
  • aʻafiaga faʻaleaga,
  • bradycardia,
  • malosi faʻamaʻi taimi puupuu,
  • talafeagai bronchoconstriction.

Faatonuga mo le faaaogaina fentanyl

E tusa ai ma faatonuga mo Fentanyl, o le fualaau faasaina e tatau ona faatonuina e na o fomaʻi polofesa o loʻo malamalama lelei i tulafono mo le faʻaaogaina o meaola malolosi mo le togafitiga o le tiga masani.

Ona o le lamatiaga o le faʻanoanoa o le manava, o le fentanyl ua naʻo le faʻaaogaina i tagata gasegase e talia lelei na vailaʻau. Pe a faʻaaogaina lenei vailaʻau, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o isi mea faʻalelei i le mea e sili ona talafeagai.

Faʻaaliga: O tagata maʻi e taua o le opioid faʻasaʻo pe afai latou te ave muamua le itiiti ifo i le 60 mg. Morphine i le aso, 30 mg Oxycodone i le aso, 8 mg Hydromorphone i aso uma po o isi opioids mo se vaiaso pe sili atu foi.

E tatau ona faatonu le fualaau o fualaau faasaina mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, i le amanaʻiaina o le talaʻaga muamua o le pulega analgesics ao faagasolo togafitiga ma tulaga lamatia mo tagata gasegase e atiaʻe le faalagolago i fualaau faasaina.

Pe a faatonuina se fualaau o lenei vailaʻau, e tatau i se fomai faapitoa ona mataʻituina lelei le tali a le tagata maʻi, aemaise lava afaina o le manava, aemaise lava i le muamua o le 24-72 itula i le maea ai o le togafitiga, pe a oʻo mai le maualuga o le lauga mai le uluai patch.

Faʻasologa

I le sauniuni mo le taotoga o se tagata maʻi matua: iv - 0.05-0.1 mg (faʻatasi ma le 2.5-5 mg o le droperidol) e tusa ma le sefululima minute aʻo leʻi amataina le faʻamaʻi. Mo vailaau taʻavale: iv - 0.05-0.2 mg mo le afa itula.

I sauniuniga mo taotoga, tamaiti: 0.002 mg / kg mamafa o le tino. Mo vailaau faʻapipiʻi: i / v - 0.01-0.15 mg / kg poʻo i / m 0.15-0.25 mg / kg. Mo le taofiofia o le gasegase: i / m - ile 0.001-0.002 mg / kg.

O le patch e faʻaaogaina mo le 72 itula i luga o se laufanua paʻu o le paʻu. I le taimi lava e tasi, e taua tele le pito i luga o le paʻu o loʻo faʻaaogaina ai le patch e fai ma lauulu ma leai ni faʻaaliga manino o le faʻaleagaina o le tino.

Faatonuga faapitoa

Fentanyl i le ituaiga o TTS e tatau ona faʻaaogaina i se paʻu e le o faʻafeiloaʻi, leai se faʻavevesi, ma le paʻu o le paʻu o le paʻu ma se mea laugatasi, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o le fatafata, tua poʻo le lima. Tamaiti laiti ma tagata faaletonu le mafaufaue sili le faʻaaogaina o le patch i le pito i luga e faʻaitiitia ai le ono mafai ona aveeseina le tulafono. O lauulu i le nofoaga o talosaga e tatau ona aveeseina aʻo le i faʻaogaina le masini, ma e le fautuaina e faʻaaoga se fagu mo lenei mea. O le paʻu o le paʻu o le a faʻaaogaina ai le patch e tatau ona faʻamamāina aʻo lei faʻaaogaina i le vai mafanafana e aunoa ma le faʻaopoopoga o siama.

Fentanyl i le ituaiga TTS e tatau ona faʻaaoga vave pe a uma ona aveese le patch mai le taga faʻamau. E le mafai ona e faʻaaogaina le vailaau faʻasaina pe afai o lona afifiina o loʻo iai ni faʻailoga o le solia ma le faʻafitauli.

O patch mai le afifi e tatau ona suia i totonu o le 72 itula. Ina ia faʻaaoga le isi patch, e tatau ona e faʻaaoga se patch fou o paʻu. Afai ei ai faafitauli i le faʻaaloalo o le pito i luga o le patch, e mafai ona e faʻaaogaina se fesoasoani faʻamalosi mo le faʻapipiʻi.

E matua faʻasaina: faʻaaogaina le faʻavelaina o le mafanafana, pei o faʻamafanafanaga, paʻu afi poʻo palanikeke eletise, faʻapea foʻi ma le faʻamafanafanaina o masini faʻavevela ma masini sulu i le mea e faʻapipiʻi ai le paʻu, e faʻafefe ai le vevela, ave vai vevela, ogaumu vevela ma vai vevela.

Faʻasalaga

O se taotoga maualuga o le fualaau faasaina e mafai ona faailoa mai i le tulaga o:

  • afaina o le manava
  • moe
  • pa'ū i totonu valeapoʻo o ai
  • maso maso
  • bradycardia
  • manatu faʻapitoa.

I se tulaga e le masani ai, o le maualuga o Fentanyl e ono afaina.

Faatonuga faapitoa

Fentanyl i Wikipedia. Faʻaaoga e avea o se vailaʻau vailaʻau

I le faaopoopo atu i nei ituaiga o faʻataʻitaʻiga, o loʻo iai faʻamatalaga masani pe a faʻaaogaina Fentanyl e ni auaunaga faʻapitoa i le ituaiga o kesi e faʻaitiitia ai tagata faatupu faalavelave. I le faʻasaʻolotoina o tagata na faʻapologaina e le au faatupu faalavelave i le taimi o le musika Nord-Ost, o auaunaga faʻapitoa na faʻaaogaina se tuufaatasiga e faavae i luga o mea e maua ai fentanyl. O se taunuuga o le faʻaalia i lenei tuufaatasiga, o tagata i totonu o le fale na latou maua ni faʻaʻailoga e pei o le le fiafia, faʻalavelave, oso malosi i le vomit, ma le manava o le tino. E tusa ai ma le au atamamai, o se taunuuga leaga o se tuufaatasiga e le mafai ona faʻaosooso.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

Fesoʻotaʻiga ma Vaʻapala

O le faʻaaogaina tutusa o Fentanyl ma isi soʻo e aʻafia ai le faʻaogaina o le tino, e aofia ai mea faʻapitoa, togafitiga, faʻasalalauina, faʻasolosolo lautele, ma opioids, e ono faʻateleina ai le lamatiaga o le tino o le tino, faʻalavelave loloto, coma ma le oti. A faʻaaogaina togafitiga faʻatasi ma soʻo se fualaau o loʻo taʻua i luga, o le fualaau o le tasi pe tatau ona faaitiitia.

CYP3A4 Inhibitors

Ona o le mea moni o le isoenzyme CYP3A4 e taua tele i le metabolism o le fentanyl, o vailaʻau e taofia ai le gaioiga o le CYP3A4 e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻamaonia o le fentanyl, lea o le a mafua ai le faateleina o le faʻasalaga o le vailaau i le plasma ma faateleina ai le umi o aafiaga o fualaau o opioid. O nei aʻafiaga atonu e sili atu ona faʻamaonia ma le faʻaaogaina o le 3A4 inhibitors.

Inductors CYP3A4

O maʻi o le CYP450 3A4 e mafai ona mafua ai le faʻaaogaina o le fentanyl, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaonia o le vailaʻau, o le faʻaitiitia o le faʻasalaga o le vailaʻau i le plasma, o le leai o se aoga poʻo, atonu foi, le atinaʻeina o le faʻamaʻi maʻi i le tagata maʻi i le faʻamaʻiina o fualaau faasaina i le vailaʻau.

Monoamine Oxidase Inhibitors

O le fegalegaleaiga a Fentanyl ma le monoamine oxidase inhibitors e le o malamalama lelei i ai, o le mea lea o le faʻaaogaina o fualaau oona i totonu o le faʻalavelave e matua faʻasaina.

Fentanyl Analogs

  • Dolforin - i le faaopoopo atu i le mea galue, o le tuufaatasiga o lenei TTC e aofia ai le lauryl alcohol ma le polymer acrylic,
  • Matrix Durogezik- o le tuufaatasiga o le vailaau faasaina e aofia ai se copolymer o le polyethylene terephthalate ma le ethylene vinyl acetate, polyacrylate ma le mea galue,
  • Lunaldin - o se vailaʻau faʻamalosi e aofia ai fentanyl,
  • Fendivia - o se vailaʻau faʻamalosi, o lona tuufaatasiga e toetoe lava tusa ma le vailaau faʻamatalaina,
  • Fentadol - TTS faʻatasi ai ma mea o loʻo i totonu o le mea galue malosi.

Fentanyl Reviews

O faʻamatalaga e uiga i fualaau faasaina Fentanyl e eseese. O le mea e masani ai, e le mafai e tagata gasegase ona iloiloina lelei le aafiaga o le fualaau faasaina ona o le ogaoga o faamaʻi o loo faailoa mai ai. O le mea lautele, o tagata popoto e fuaina le maualuga o Fentanyl, talu ai o le meafaigaluega e maua ai le fesoasoani taua i le togafitiga o le tele o maʻi, ma mafai ai foi ona maua e tagata gasegase le tiga i taimi o togafitiga ma mulimuli ane.

Fentanyl Tau

O le tau o lenei fualaau faasaina e matua maualuga lava, ae o le aafiaga o le analgesic o loo i ai ua faaleagaina e le tau. I nisi o falemaʻi, e mafai ona e faʻatau se vaifofo mo le faʻatonuina ma le intramuscular administration mai le 2,290 rubles.

Aoga: Na faauu o ia mai le College Rivne State Basic Medical College ma se tikeri i le Falemaʻi. Na faauu o ia mai le University of Medical Medical University a Vinnitsa. M.I. Pirogov ma se galuega faataitai e faavae i luga.

Aafiaga: Mai le 2003 i le 2013, sa galue o ia o se tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga ma le pule o le faleoloa falemaʻi. Na tuʻuina atu ia te ia tusi ma faʻamavaega mo le tele o tausaga o le galue malosi. O tusiga e uiga i mataupu faafomaʻi na lomia i lomiga a le lotoifale (nusipepa) ma i luga o telefoni i luga o Initaneti.

Le aoauli lelei, o fea e mafai ona ou faʻatau ai Durogezik poʻo Fentanyl, pe e tatau moni lava?

Tosiga ma le pulega

E naʻo fomaʻi e iai le malamalama ma le poto masani i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi o opioid ma se malosi malosi e mafai ona faʻamaonia ai vailaʻau pe'ā faʻaaogaina e togafitia ai tiga faʻaletonu.

Talu ai e iai se mea e ono taofia ai le manava o le tino, o vailaau faʻapitoa e na o na tagata e maua lelei le faʻafeiloaʻi i na fualaau. I le taimi o le faʻaaogaina o Fentanyl, e manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o isi mea faʻapitoa.

O tagata e puipuia i aʻafiaga o le opioids e manatu e masani ona faʻamalosi i aso taitasi ma le itiiti ifo ma le 60 mg o le morphine, 30 mg o le oxycodone, ma le 8 mg o le hydromorphone, poʻo isi fualaau oona opioid mo le 7 aso poʻo le umi.

O le filifilia o vaega mo tagata maʻi taitoatasi e faia taʻitoʻatasi, i le mafaufau i le talaʻaga o loʻo i ai nei o le faʻaaogaina o analgesics i le taimi o le togafitiga, faʻapea foʻi ma aʻafiaga faʻapitoa mo le faʻaalia o le tagofia o vailaʻau i totonu o se tagata.

A maeʻa le tofiaina o soʻo se vaega o fualaau faasaina, e tatau i le fomaʻi ona mataʻituina ma le totoʻa le tali a le tagata maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, taofiofia o le manava, aemaise lava i le taimi muamua o le 24-72 itula mai le amataga o le vasega, pe a oo atu le vailaau i le maualuga o le tino.

Faʻatauga o meaʻai.

I le taimi o sauniuniga a se tagata matua mo le taotoga, o le 0.05-0.1 mg o le vailaau oona o loʻo faia i totonu o le vavave (faʻatasi ma le droperidol (2.5-5 mg)). E manaʻomia lenei mea e tusa ma le 15 minute ao lei faia le faʻamaʻi. I le avea o se taotoga faʻapipiʻi: 0.05-0.2 mg o le vailaau e faʻatonutonuina i se auala vavalalata i le 30 minute.

I le tulaga o le sauniuni o le tamaititi mo le taotoga, 0.002 mg / kg o le fualaau faasaina e tatau ona faia. Mo le gasegase o le gasegase, o le iv o le 0.01-0.15 mg / kg poʻo le iniseti iv 0.15-0.25 mg / kg e manaʻomia. Ina ia faatumauina le taofiofi, o le pulega intramuscular 0.001-0.002 mg / kg o le fualaau faasaina e talafeagai.

O le patch e tatau ona faʻaaogaina i le epidermis (nofoaga laugatasi) mo le 72 itula. O se tulaga tāua mo le faʻatinoga o le laʻititi maualalo o lauulu i le nofoaga o togafitiga, faʻapea foʻi ma le leai o ni faʻamatalaga iloga o le faʻaleagaina o le natura o mea e faʻalavelave ai.

, , , , ,

Fegalegaleaiga ma isi fualaau

Faʻatasiga faʻatasi ai ma vailaau faʻasaina.

O le tuufaatasiga ma isi fualaau oona e aafia ai le gaioiga o le fatugalemu o le tino (faatasi ai ma i latou o le filemu, togafitiga po o meaola, opioids ma le lautele) e mafai ona oo atu ai i le faateleina o le gasegase o le manava, le atinaeina o se aafiaga loloto ma le mamae, faapea foi ma le oti. Faatasi ai ma le faaaogaina tutusa ma soo se tasi o mea o loʻo taʻua i luga, e tatau ona faaitiitia le fua ole fua o le tasi.

Vailaʻau e faʻagesegese ai le gaoioiga a le CYP3A4.

Ona o le mea moni o le iso isozyzy o le elemene taua o le vailaau faʻasaina, o fualaau faʻatele e faʻagesegese lana gaioiga e mafai ona faʻaitiitia ai le taua o le faʻasalaga a Fentanyl, ma o le mea lea o lona tulaga taua i totonu o le plasma faateleina ma ua umi le umi o le malosi o le opioid. O aʻafiaga faʻapitoa atonu e sili atu ona malosi pe a faʻatasi ma le 3A4 inhibitors.

Gaioiga e aʻafia ai le galuega a le CYP3A4.

Elemene e faatosina ai le CYP450 3A4 e mafai ona mafua ai le faagasologa o fualaau faasaina, ona o le maualuga o le faasao, ma le maualuga i totonu o le plasma, i le faafeagai, ua faaitiitia.O le iʻuga, e leai se malosi o fualaau faʻasaina poʻo se mea e mafai ona tupu mai le faʻamaʻiina o maʻi i tagata o ē mulimuli ane avea ma vaisu i fualaau faasaina.

Faʻatasi ma le IMAO.

O le tuufaatasiga o fualaau faasaina faatasi ma le MAOI e lei lava ona suesueina, o le mafuaaga lea ua matua faasaina ai le faaaogaina tutusa o nei mea.

, , , , , , , ,

Tosiga ma le pulega

Fentanyl solution ua fuafuaina mo le faʻaleagaina poʻo le faʻaogaina o le intramuscular.

I se tiga matuia, o le vailaau oona e faia i le fua o le 25-100 μg ma le inosia po o le intramuscularly (e na o le pau lea o le auala pe tutusa foi ma antipsychotics).

Mo le faʻamuamuaina, o le Fentanyl e faʻatautaia i le gataifale i le 50-100 μg 30 minute ao lei faia le taotoga.

Mo faʻamuamua faʻavae, o le vailaau faʻasaina e faʻaaogaina i le 100-200 micrograms. Ma, i le 10-30 minute, o le faaopoopoina o le 50-150 μg e faʻafoeina e tausia ai le tulaga manaomia ole faʻamaʻi (faatasi ai ma le droperidol).

Pe a taitaia le neuroleptanalgesia ao taofiofia le manava faʻafuaseʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi o gaioiga faaopoopo ma gaioiga mo taimi pupuu), pe a le faʻaaogaina le musika, e faia Fentanyl pe a maeʻa se fua o le neuroleptic 50 μg mo le 10-20 kg o le mamafa o le tino. I lenei tulaga, e tatau ona taofiofia ma sauniuni le manava faʻafuaseʻi mo le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le faʻaleleia o masini e tatau ona tausia. O maualuga pito o Fentanyl (50-100 mcg / kg) e faʻaaoga faapitoa mo le taotoga o le fatu.

Mo faʻataʻitaʻiga faaopoopo i taimi o gaioiga i lalo o le faʻaleagaina o le tino, o le vailaau faʻasaina e faʻaaogaina ile inisinia poo le intramuscularly i se fualaau o le 25-50 micrograms (e masani ona tuʻufaʻatasia ma antipsychotics). Afai e tatau ai, o fentanyl injections e toe faia i le 20-30 minute.

O tamaiti ua faatonuina le fualaau oona i vaega nei:

  • sauniuniga mo taotoga: 2 mcg / kg,
  • vailaau faʻasolosolo lautele: 150-250 mcg / kg i le intramuscularly poʻo le 10-150 mcg / kg faʻamalosi,
  • tausiga o taotoga tuifaʻaia lautele: 2 mcg / kg i le intramuscularly poʻo le 1-2 mcg / kg ma le faʻamalosi.

Neuroleptanalgesia

Fentanyl o se analgesic gaosi na maua mai i le 4-aminopiperidine. O le vailaʻau faʻasolosolo e tutusa lava ma le promedol. O loʻo i ai se malosi, ae puupuu (faatasi ai ma se pulega se tasi) faʻamalosi.

A maeʻa le puleaina o le tino, o le a sili atu le malosi o le atiaʻe pe a uma le 1-3 minute ma tumau 15-30 minute. A maeʻa le pulega o le intramuscular, o le maualuga o le aafiaga e tupu i le 3-10 minute.

Mo sauniuniga fualaau mo le faʻamaʻi (faʻamalolo), fentanyl e faʻatonuina i le dose ole 0.05-0.1 mg (1-2 ml o le 0.005% fofo) i le afa itula ao leʻi faia le taotoga.

I gaioiga i lalo o le faʻaleagaina o le tino, fentanyl (e masani lava ona tuʻufaʻatasia ma se antipsychotic) e mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga faaopoopo. 0.5-1 ml o le 0.005% fofo o le fentanyl o loʻo faʻaaogaina i le vavalalata poo le inumaga (pe a talafeagai ai, e mafai ona toe faia le vailaʻau i le 20-40 minute).

Fentanyl e mafai ona faʻaaogaina e faʻamalolo ai le tiga ogaoga i le myocardial infarction, angina pectoris, infarction pulmonary, renal and hepatic colic. Folasaga i totonu o le intramuscularly poʻo le iniseti 0.5-1-2 ml o le 0.005% fofo. Fentanyl e masani ona faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe i le faʻatasi ai ma vailaau antipsychotic.

O inisua fentanyl e toe faia pe a mavae le 20-40 minute, ma pe a mavae le taotoga pe a uma le 3-6 itula.

I le faʻaaogaina o le fentanyl, aemaise lava i le vave faʻaofiina i totonu o le vein, e mafai ona faʻavaivaia le manava o le tino, lea e mafai ona faʻaumatia e le pulea o le keloxone.

Mo gaioiga pupuu laiti, pe a le manaʻomia le faʻaogaina o le musika ma e faʻaaogaina le neuroleptanalgesia ao tausia le taʻavale faʻafuaseʻi, o le fentanyl e faia i le fua o le 1 ml o le 0.005% fofo mo soo se 10 i le 20 kilokalama o le mamafa o le tino. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina le le lava o le manava faʻafuaseʻi. E tatau ona mafai ona faatino, pe a manaʻomia, faʻalavelaveina o le auala ma le faʻamaʻi masini o mama. I le leai o ni tuutuuga mo le faʻavaveina o masini, o le faʻaaogaina o le fentanyl mo le neuroleptanalgesia e le taliaina.

O le vevesi o le moto, o le mimiti ma le malosi o musele o le fatafata ma vae, o le pulchio spasm, hypotension, sinus bradycardia e mafai ona matauina. O le Bradycardia ua soloia e le atropine (0.5-1 ml o le 0.1% fofo).

O tagata maʻi e togafitia i le inisalini, corticosteroids ma antihypertensive drugs o loʻo faʻatinoina i lalo ifo.

O mea ua fai ma vaisu ma vaisu tiga (faalagolago i le physiological) e mafai ona tupu i fentanyl.

Faʻatasi ai ma le fesoʻotaʻi lelei, fentanyl ulu atu i le toto i totonu o le paʻu, o le mea lea e tatau ona sili atu le tausiga pe a galue i le fualaau faasaina. E tutusa le fautuaga pe a suʻesuʻeina mea e le o iloa e pei o fentanyl.

Neuroleptanalgesia faʻatalolilo |Tina ma le lactation

I le taimi o le maʻitaga, e faʻaaogaina Fentanyl i na o mataupu e faʻamanuiaina ai le tina e sili atu nai lo le ono lamatia o le pepe ma le pepe fou.

O le fualaau faasaina e alu i le susu o susu, o le mea lea, aʻo faʻaaoga Fentanyl, e tatau ona faamuta le susu.

O tamaitai o le tausaga fanau i le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e tatau ona filifilia ma le faaeteete ia fomaʻi.

Fesoʻotaʻiga tau vailaʻau

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o le Fentanyl i le antihistamines ma le aʻafiaga o le aʻafiaga ma le ethanol, o le aʻafiaga o aʻafiaga o le a faʻalautele.

O Benzodiazepines e faaumiumi le mai o le maʻi mai le neuroleptanalgesia, o beta-blockers e mafai ona faaitiitia le taimi ma le matuia o le maualuga o le uiga o le faʻafefe pe a faʻaaoga Fentanyl i taotoga faʻapitoa, ae faʻateleina le avanoa o bradycardia.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina faʻatasi ma le monoamine oxidase inhibitors, o le aʻafiaga o faʻalavelave matuia faʻapupula, faatasi ai ma fualaau faʻamalosi, o le aʻafiaga o faʻatelega mulimuli.

A faʻafefiloi ma le faʻaogaina o maso, e puipuia pe faʻamaloloina le maso maso, o le musika e malolo ai ma le gaogao e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le vavave ma le bradycardia, ma mafai ona faateleina le aʻafiaga o le toto maualuga, tachycardia, mimila maso e le o iai ni mea mataga, e le faʻaitiitia ai le lamatiaga o le mafaufauga ma le bradycardia, ma faateleina le ono tulai mai faʻaleagaga leaga mai le cardiovascular system.

Fentanyl e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete e uiga i le talaaga o le gaioiga o fualaau oona, antipsychotics ma fualaau mo faʻamaʻi lautele ina ia aloese mai le taofiofia o le gaioiga o le nofoaga faʻanatura, ma le tele o le puipuia o le tino o le tino. O le Dinitrogen oxide e faʻateleina ai le malosi o le muscle, ma faʻamalosia ai le faʻamalosia o le faʻalavelave faʻasao.

Ole fualaau faasaina e le tatau ona faʻaaogaina faʻatasi ma faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi mai le vaega o agiotic o le talioid (tramadol, nalbuphine ma le butorphanol) ma le vaega ole agonists (buprenorphine), talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻavaivaia o le mafaufau.

Faatasi ai ma togafitiga faʻatasi ma togafitiga faʻamaʻi, glucocorticosteroids ma inisalini, e tatau ona faʻaaogaina Fentanyl i le faʻaitiitia o tui. Ole aʻafiaga o aafiaga ma isi aafiaga o isi oponid agonists (promedol, morphine) i le vailaau o togafitiga faafomaʻi ua tuufaatasia ma le gaioiga ma aafiaga a Fentanyl.

O tala tutusa Fentanyl: Dolforin, Lunaldin, Matrix Fentadol, Vaitafe o Fentadol, Fiafia.

Fentanyl tau i falemaʻi

E le mafai ona faʻatau mai le vailaau faʻatau i potu faʻatau faleoloa, talu ai e maua naʻo falemai. Ae ui i lea, ua iloa o le tau o Fentanyl e sau mai le 90-100 ru i le pusa o le vailaau oona e aofia ai le 5 ampoules o iniseti mo se tui o le 50 μg / ml.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili ma lolomi le Ctrl + Enter.

Tina ma le lactation

E le lava ni faʻamatalaga i luga o le faʻaaogaina o le faʻaipoipoina o fafine maʻitaga. Fentanyl laasia le placenta i le taimi o le maitaga. O suʻesuʻega a manu ua faʻaalia ai le i ai o le faʻamalosia o mea matautia, ae o le taua o le faʻamatalaga na maua mo tagata e le o iloa. O le faʻaaogaina o le fendanyl i le taimi o le maitaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻiina o maʻi i pepe faatoa fananau mai, lea e mafai ona lamatia ai le ola pe afai e le toe togafitia. Afai e manaʻomia ona e faia ni opioids mo se taimi umi i fafine maʻitaga, e tatau ona e lapatai i le tagata maʻi e uiga i le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻi maʻi i pepe fou, ma ia mautinoa o le a avanoa togafitiga talafeagai.

O le faʻaaogaina o le fentanyl (iv po o le iv) i le taimi o le fananau mai (e aofia ai le vailaʻau faʻasalalau) e le fautuaina, aua fentanyl faʻasaga le placenta, ma talu ai ona o le nofoaga o le respiratory center o le fetus e faapitoa lava le malamalama i le au. I le tulaga o se faaiuga i le faʻaaogaina o le fentanyl, o se vaifofo sauni mo le faʻaogaina e tatau.

Fentanyl ua faʻamalosi i le susu o susu ma mafai ona mafua ai le atuatuvale i le susu ma le manava i tamaiti, o lea e tatau ai ona e mumusu e fafaga i totonu o le 24 itula talu ona faʻaaogaina le fualaau faasaina. O le aʻafiaga / aofaʻi o aofaʻi o le susu pe a uma ona faʻaaoga fentanyl e tatau ona mafaufau i ai.

Sauniuniga saogalemu

Fentanyl e tatau ona faʻaaogaina e tagata faigaluega sili ona agavaa. Fentanyl e tatau lava ona faʻamaonia e tagata tomai faapitoa o loʻo malamalama lelei i tulafono mo le faʻataʻitaʻiina o suʻesuʻega umi o suʻesuʻega opioid, faʻamalamalamaina ma aveese faʻamaʻi solo, e aofia ai togafitiga faʻatasi ma le faʻataʻitaʻiga o le talioid pe a manaʻomia.

Fentanyl, e pei o isi suʻesuʻega opioid, e mafai ona avea ma autu o le sauaina pe a faʻaaoga e tusa ai ma faʻamaoniga mo le faʻaaogaina, ma pe a maua le faʻatagaina faasolitulafono i fualaau faasaina. O lenei lamatiaga e tatau ona amanaia pe a faatonuina, faatonu ma tufatufaina atu se vailaau i mataupu pe a iai ni atugaluga e uiga i le le talafeagai, faʻaaogaina ma isi soliga.

O tagata mamaʻi e iai le faʻalavelave tele o le faʻaleagaina o le opioid e aofia ai tagata maʻi o loʻo i ai se talafaasolopito o aiga o mea ua fai ma vaisu (e aofia ai fualaau faasaina poo le ava malosi) poʻo ni faʻafitauli faʻaletonu o le mafaufau (e pei o le ogaoga o le atuatuvale). Aʻo leʻi faʻatonuina le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga i le tagata maʻi, o le maualuga o le aʻafiaga o le atinaʻe o le opioid o le faalagolago e tatau ona iloiloina. O tagata gasegase e maua mai meaola e tatau ona mataituina mo faailoga o le le talafeagai le faʻaaogaina, faʻaleagaina, ma le atinaʻeina o le faʻalagolago. O tagata maʻi i le tele o aʻafiaga o le faʻasaunoa o le opioid ua fautuaina e tuu i le faʻaleleia-faʻamalologa o sauniuniga opioid; o nei maʻi e manaomia le vaavaaia pea o faailo o le faʻaleagaina o le opioid.

O popolega e uiga i le faʻaleagaina, faʻalagolago ma le faʻaaoga tatau e le tatau ona avea ma faavae mo le le manuia o fualaau oona.

Ae ui i lea, o tagata uma lava e maua i suʻesuʻega o le opioid e manaʻomia le mataʻituina ma le faʻaeteete e uiga i faʻailoga o mea ua fai ma vaisu ma faʻaleagaina, talu ai o loʻo i ai se faʻafitauli o le tagofia o mea ua fai ma vaisu, e aofia ai ma le faʻaaoga tatau o suʻesuʻega opioid.

O le tele o le fua fautuaina o le fentanyl ona o se fua le saʻo pe a fesiitai se tagata maʻi mai se isi suʻesuʻega o le opioid e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le fua muamua.

Fentanyl e le tatau ona faʻaaogaina e faʻamalolo ai le tiga mo sina taimi ma le tiga.

O le faʻaaoga faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e aʻafia ai le togavao tutotonu e manaʻomia ai se suʻesuʻega faapitoa ma le mataʻituina.

O le faʻaaogaina o le fentanyl e mafai ona mafua ai le faʻanoanoa o le manava, lea e mafua mai i le tino-faalagolago i le natura ma e mafai ona taofia e ala i le faʻaofiina o se tagata faʻatau - naloxone. O le faʻaofiina o isi vailaʻau o le keloxone e ono manaʻomia, aua o le faʻalavelave o le manava e mafai ona umi le umi nai lo le umi o le gaioiga a le tagata tetee. O le faʻanoanoa o le respiratory depression o se tasi lea o faafitauli sili ona lamatia o le togafitia ma le opioid receipor agonists, e aofia ai fentanyl. O se lamatiaga sili atu o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo matauina i tagata matutua ma vaivai, e masani lava pe a uma ona faʻaaogaina se fualaau muamua i tagata gasegase e le i mauaina muamua le opioid togafiti poʻo i mataupu e faʻataʻitaʻiina ai le opioids faatasi ma isi vailaau e taofia ai le manava. O le faʻanoanoa o le respiratory cause e mafua mai i le opioids e faʻaalia i le faʻavaivaia o le malosi o le manava ma le faʻaitiitia o le manava o le tino, e masani ona faʻaalia i le manava "le talafeagai" (o le manava loloto e faʻalavelaveina e se taimi umi). O le taofiofi o le carbon dioxide ona o le manava o le manava e mafai ona faʻaleleia ai aʻafiaga o meaola o le opioids. I lenei tulaga, o le sili atu o fualaau faasaina ma mea totino ma meaola oona e sili ona matautia.

E oʻo mai le tiga faʻafuaseʻi i le ogaoga o le faʻanoanoa o le manava, lea e mafai ona faʻaauau pe faʻapipiʻi i le taimi o le faʻasologa. Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia le mataʻituina ma le faʻaeteete o tagata gasegase, faʻapea foʻi ma le maua o meafaigaluega talafeagai ma se tagata faʻatau mo le toe faʻaolaina. O faʻalavelave faʻaleagaina i le taimi o le faʻamaʻi pipisi e ono suia ai le tali atu i le totoga o le CO2 ma mafua ai le faʻalavelave o le manava i le taimi o faʻasologa.

Fentanyl e tatau ona faʻataʻitaʻiina ma le faʻaeteete tele i tagata gasegase faʻamaʻi pipisi o le pulmonary poʻo le fatu fatu fatulala, faapea foi ma tagata mamaʻi o loʻo i ai le faʻaitiitia o le tino o le tino, totoga, hypercapnia, poʻo oe na iai muamua le faʻalavelave o le manava. I nei gasegase, e oo lava i le masani masani o togafitiga o fentanyl e mafai ona matua taofia ai le manava o le tino i luga o le apnea. Mo lenei vaega o tagata gasegase, e tatau ona mafaufau i ai le togafitiga e le o le opioid, ma e tatau ona na o le vaavaaia o togafitiga e tatau ona faia i lalo ole vaavaaiga faafomai ma i le fua pito sili ona maualalo.

Faʻanoanoa ulu ma faʻateleina le mamafa o tui

Fentanyl e le tatau ona faʻasinoina i tagata gasegase oe atonu e faʻapitoa i le aʻafiaga o aʻafiaga maualuga o le CO.2. O lenei vaega o tagata gasegase e aofia ai i latou e iai faʻamaumauga o le faateleina o le mamafa o le intracranial, le mafaufau le lelei, poʻo le coma. Opioids e ono aʻafia ai le iloiloga o le falemaʻi o tagata gasegase ma le manuaga ogaoga o le faiʻai. Fentanyl e tatau ona faʻasalalau ma le faʻaeteete i tagata gasegase o le mafaufau.

Muscular rigidity, e aofia ai maso pepe, e mafai, lea e mafai ona aloese mai i le faia o faiga nei: faʻagasolo le puleaina o le tino, faʻasaina ma benzodiazepines, ma le faʻaogaina o le musika.

O le tulai mai o suiga o le myoclonic o se uiga e le o le epileptogenic e mafai. Bradycardia, e oo lava i le puʻeina o le loto, e mafai ona tupu pe a maua e le tagata maʻi le le lava o le manava o le tino poʻo le taimi e faʻaaogaina ai le fentanyl faʻatasi ma le musika malolo e le o iai se mea mataga. E mafai ona taofia le Bradycardia e ala i le faʻaofiina o le atropine.

Faatasi ai ma le faaumiumi o le faʻaaogaina o le fentanyl, faapalepale ma le faʻalagolago i fualaau faasaina e mafai ona atiaʻe.

O le opioids e ono mafua ai le faʻamaoniga, aemaise lava i tagata mamaʻi ma le hypovolemia. O fua talafeagai e tatau ona faia e faatumauina ai le maualuga o le toto.

Aloese mai le vave vave o le iniseti o fualaau oona i le tagata gasegase i le gaioiga fesuisuiai: i nei tagata gasegase, o le faaitiitia faifaipea o le mamafa o le mamafa o nisi o taimi na o faatasi ai ma se faaitiitia puupuu o le gasegase o le gaosia o le cerebral.

O tagata maʻi oe na faia i luga o le opioid togafitiga mo se taimi uumi pe o loʻo i ai le faʻalagolago i le opioid e ono manaʻomia ni laasaga maualuga o fentanyl.

O le faʻaitiitia o le faʻataʻitaʻiga e fautuaina i tagata matutua ma faʻafitauli.

O le faʻaaogaina o le fentanyl e manaʻomia ai le faʻaeteete i tagata gasegase i tulaga nei: o le hypothyroidism le pulea, le faʻamaʻi o le tino, faʻaitiitia le paʻu o le gaʻo, ava malosi, le gase o le ate po o le fatugao. O nei tagata maʻi e manaʻomia foʻi le mataʻituina o le taimi umi.

Pe a faʻaaoga fentanyl faʻatasi ma antipsychotics (e pei o le droperidol), e tatau ona amanaia le eseesega i le umi o gaioiga o nei fualaau. Faatasi ai ma lo latou faʻaaogaina tutusa, o le aʻafiaga o le vavave o le faateleina. Antipsychotics e mafai ona mafua ai ni faʻaopoopoga o meaʻai e mafai ona pulea e le faʻaaogaina o vailaau antiparkinsonian.

E pei o isi opioids, ona o ona aʻafiaga faʻapitoa, o le faʻaaogaina o le fentanyl e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o le mamafa i le pulelele, ma, i se mea e seasea tupu, e mafai ona matauina spasm o le sphincter o Oddi.

I tagata gasegase ma le myasthenia gravis, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau e poloka ai le neuromuscular transmitting muamua ma le taimi o faʻamaʻi lautele, lea e aofia ai le faʻaogaina o le fentanyl.

O le faʻaaogaina o le fentanyl i le taimi o le fānauga e mafai ona oʻo atu ai i le manava o le manava i le pepe fou.

Fegalegaleaiga ma le ava malosi ma fualaau faasaina

E mafai e Fentanyl ona i ai se faʻaopoopoga o le aʻafiaga i le taofiofia o le tautonu tutotonu o le tino pe a faʻatulagaina e uiga i le tala o le ava malosi, isi opioids poo vailaʻau faʻasaina e tutusa le aʻafiaga i le tino tutotonu.

Faaaoga i tamaiti. O le saogalemu o le fentanyl e leʻi faʻamaonia i tamaiti ei lalo o le 2 tausaga. Fentanyl e na o le lua tausaga le matua e mafai ona faʻamatalaina i tamaiti e sili atu i le 2 tausaga ma ua faʻaalia ai le faapalepale.

Analgesia i tamaiti e taofi le manava tuusaʻo e tatau ona faʻaaogaina e fai ma mea faʻaoga i mea faʻapitoa pe faʻapipiʻi foi i le faʻaogaina o le faʻaogaina (poʻo se vaega o le faʻatafunaga), pe a faʻapea o tagata faigaluega ma masini agavaa e avanoa mo le faʻaogaina o le gasegase ma le manava faʻanofo. Faʻasalaga faʻafuaseʻi o le fentanyl, aemaise lava i tamaiti, e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaʻi o le fualaau faasaina.

Faaaoga i tagata matutua. O faʻamatalaga na maua i le taimi o suʻesuʻega o le puleaina o le fentanyl, e fautuaina ai tagata matutua e ono faʻaitiitia le faʻasalaga ma faʻalautele le afa o le ola o le vailaau faʻamaʻi, ma i se isi faʻaopoopoga, atonu o le a sili atu le nofouta o tagata gasegase nai lo tamaiti. O maʻi matutua e manaʻomia le mataʻituina ma le faʻaeteete e iloa ai faʻamaoniga o se mea e mafai ona maua i le fentanyl, lea o le a manaʻomia ai se faʻaititia o le fua o le fentanyl.

E tatau ona faʻaalia le faʻaeteete i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina lea e aʻafia ai le faʻaaogaina o le neurotransmitters system.

Faʻapitoa faʻatasi ai ma faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi, e pei o le inisinia o serotonin, o le serotonin ma le norepinephrine, ma vailaʻau e aʻafia ai le lerotonin metabolism (e aofia ai le initaneti o le monoamine oxidase), e mafai ona taʻitaʻia ai le serotonin syndrome.

O le atinaʻeina o serotonin syndrome e mafai ona tupu ma le faʻaaogaina o fualaau oona i vailaʻau fautuaina.

O le tuʻuina atu o serotonin syndrome atonu e aofia ai faʻamaoniga nei:

- suiga i le tulaga o le mafaufau (popolega le fiafia, hallucinations, coma),

- faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino o le tino (tachycardia, toto toto toto, hyperthermia),

- maʻi le neuromuscular (hyperreflexia, faʻalavelave faʻamaopoopo, faʻavaivaia maso),

o le gastrointestinal symptoms (e pei o le siu, vomiting, manava).

Afai e masalomia le atiaʻe o serotonin syndrome, e tatau ona taofi loa le faʻaaogaina o le fentanyl.

Aafiaga i luga o le gafatia e ave taavale ma isi faʻalavelave lamatia. O le avetaavaleina o se taavale ma le auai i isi gaoioiga matautia e mafai ona mafai pe a lava se taimi ua uma talu mai le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Tuua Lau Faamatalaga