O le tamaititi ei ai le suka maualuga maualuga - o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e uiga i ai?

O le maʻi suka o se maʻi ogaoga lea e aʻafia ai le tele o vaitausaga masani o sosaiete faʻaonaponei. I le sefulu tausaga ua tuanaʻi, o le numera o mataupu o le maʻisuka i tamaiti ua malosi tele.

O le lamatiaga o le faamai o loo i ai i le mea moni e faigata ona matau i vaega muamua o le atinaʻe, aua e toetoe lava a leai ni faailoga.

Masalo o le auala sili ona aoga e iloa ai le maʻisuka i tagata o vaitausaga eseese, e aofia ai tamaiti, o le fuafuaina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O a faailoga o le masani, ma faʻapefea ona saunia lelei mo le auʻiliʻiliga?

Tau faʻatatau i tausaga

O le mea moni, o le tulaga masani o le suka i totonu o le tino o se tagata matua e masani lava ona ese mai lona tulaga i se tamaititi.

O le mea lea, i se tagata matua, o le maualuga o le kulukose e masani ona i ai i le va o le 3.88 - 6.38 mmol / L, i tamaiti laiti e sili atu ona maualalo - 2.59 - 4.25 mmol / L.

I tamaiti e silia ma le 10 tausaga, mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. I tagata matutua, e amata mai i le 45-50 tausaga le matutua, o le a mafai ona faateleina le tau. Peitai, o lenei mea e leʻo faʻaalia ai le i ai o le faʻamaʻi i tagata.

O se faʻaaliga laitiiti - o fale suʻesuʻe a falemaʻi taʻitasi o loʻo i ai ona lava faʻataʻitaʻiga o tulafono masani ma faʻasesega i suʻesuʻega na faia.. E faʻalagolago i le manaia o mea tau togafitiga faafomaʻi, o ona tomai faapitoa.

Ina ia maua le ata sili ona talafeagai o lou soifua maloloina, e fautuaina e suʻe suʻega i le taimi lava e tasi ile tele o falemaʻe. E le gata i lea, e tatau ona faia lenei mea pe afai o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai se faasinomaga maualuga o le suka. I soo se tulaga, faatasi ai ma se taunuuga faapena, o le a auina atu e le fomaʻi se suega lona lua e tuuese ai se taunuuga lelei sese.

O le a se mea e mafai ona mafua ai se sailiga sese? 90% o le manuia i le mauaina o se faʻamaumauga faʻamaonia faʻatuatuaina e faalagolago i le sao o sauniuniga mo ia.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega kulukose? O le a le mea e mafai ma o le a le mea e le o?


I ni nai tausaga talu ai, o vailaʻau e leʻi iloa se isi auala e suʻe ai se suʻi mai se tagata, e pei o le falemaʻi. O aso nei ua mafai ona maua i le fale faafetai i se masini faapitoa mo le fuaina o le kulukose - o se glucometer.

E maua i le toetoe lava o fale uma o le maʻisuka ma avea o se auala sili ona lelei e siaki ai e le aunoa le maualuga o le suka.

E faapefea la ona e sauni mo le suiga? O suʻesuʻega i totonu o le falemaʻi e tuʻuina atu i le taeao, i taimi uma i luga o se manava gaogao. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o soʻo se meaʻai e 'ai mo le tele o itula e mafai ona faateleina le suka i le 1.5, poʻo le 2 taimi.

E matua faasaina le foai atu o le toto mo le kulukose pe a uma ona 'ai. A o le suʻesuʻega i le fale, o le glucometer ma faʻatau i ai e tatau ona ave i lima na o lima.


Le mea e le mafai ona faia:

  • inu kofe ma ava malosi o soo se malosi i le aso,
  • 'ai i le taeao ma fafaga i le po ao leʻi faia le suʻega,
  • pulumu ou nifo ae e te leʻi alu saʻo i le falemaʻi,
  • mūmū
  • ia popole. Soo se aafiaga e mafai ona faateleina le kulukose.

O le a se mea e mafai ona:

  • faatagaina e inu vai manino, ma, i se aofaiga le faatapulaaina. O vai papaʻe e le afaina ai le toto toto,
  • leai soda ma meainu suamalie.

O sauniuniga talafeagai mo le auʻiliʻiliga o le a mautinoa ai le mautinoa o lona taunuuga. Ua uma nei ile lua aso e mafai ona pikiina i le falemaʻi. Ma afai o le suʻesuʻega e faʻaaoga e faʻaaoga ai se glucometer, o le taunuuga e aliali mai i luga o le laina faʻaalia i se mataupu o sekone.

Aisea e faʻatele ai le suka?

O mafuaaga mo le faateleina o le kulukose i tamaiti e tele:

  • le fiafiaga. O ia lava, o le fefe o se tamaitiiti i le tuʻuina atu o le toto ua mafai ona faʻateleina le maualuga o le kulukose,
  • popole popole
  • gaioiga galue malosi,
  • tagofia o vailaʻau e aʻafia ai le maualuga o le suka,
  • fomaʻi o tala eseese o le faiʻai o le tamaititi,
  • faafitauli o le endocrine.

Ma naʻo se tasi o mafuaʻaga mo le kulukose maualuga maualuga o le maʻisuka. Ina ia le aofia isi mafuaaga, e taua le faia o se suʻega atoa.

Ae o mafuaʻaga o le maʻisuka i pepe, e le o faʻamalamalamaina atoatoa i vailaau faʻaonapo nei. O le tele o fomaʻi ua talitonuina o le mafuaʻaga e naʻo le faʻamaoni. O se tamă po o se tina e maua i le maʻisuka latou te pasia lenei maʻi matautia ia latou fanau.

O isi fomaʻi latou te manatu o le maʻisuka ua mafua ona o se amio le saʻo i le tulaga o le tino i vailaʻau faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi, o se taunuuga o le inisalini e maua i luga pe maualalo foi. O loʻo i ai foʻi se faʻataʻitaʻiga e atiaʻe le maʻisuka ona o le maualalo o le puipuiga o se tamaititi.

O ai o loʻo lamatia?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

E i ai pea vaega o tagata e sili atu pe leai foi se faʻafitauli i se faʻamaʻi faapitoa. E faatatau foi lenei i le maʻisuka.

O le maʻisuka e sili atu ona tigaina:

  • mamafa tele tagata
  • matua atu i le 45-50 tausaga
  • na muaʻi folafola atu i lenei faʻamaʻi,
  • tagata e maua i faʻamaʻi pipisi,
  • tagata e iai aʻafiaga faʻapitoa.

Ae mo tamaiti, o mea e fesoasoani i le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka o:

  • o le fanauina o se pepe e tele le mamafa,
  • uiga faʻamaoni
  • faafitauli tau puipuiga
  • togafitiga o le faʻamalositino,
  • tiga o le endocrine.

I se isi itu puipuia lau pepe mai lenei faamai matautia, e taua le taofia o le taumafataga, tele lava ina ia faatasi ma ia i le ea fou, ia auai malosi i faamalositino, ia totoina i le pepe le masani o le taitaia o se soifua maloloina. O le faʻamalosia o le tino e taua foi.

O le fufuluina o le vai malulu, o le vaeluaga o le vaituloto, e oʻo lava i le vavao o le vaitau o le tau e maua ai le tele o aʻafiaga i le puipuiga a le tamaititi, ma o le auala sili lea e puipuia ai faʻamaʻi uma, e aofia ai le maʻisuka.

Faailoga ma faailoga

E taua tele le iloa o le maʻisuka i le amataga, aua o lenei auala e mafai ai ona e tali atu i le maʻi i le taimi, e aunoa ma le faʻatali mo faʻasalaga inisalini.

O a muamua valaʻau pe a tatau i matua ona faʻaeteete ma faʻaalia le tamaititi i se tagata poto faapitoa:

  • pe a vave ona faanatinati le tamaititi, e vave ona alu ese mai le malosi, e vaivai le pepe,
  • lagona faifai pea o le fiaai i se tamaitiiti, fia manao e ai i taimi uma, e le 'ai,
  • fia inu pea, inu tele le pepe,
  • o se taunuuga o le masani ona faia i le tele o urini,
  • faʻafefe, faʻaleagaina ma le moe,
  • o le maʻisuka tamaiti e le o taimi uma e le mautonu. A oʻo ina tupu le faʻamaʻi, latou te maitauina le leai o se manaʻoga ma le paʻu o le pepe.

E tatau ona maitauina afai na iloa e se tamaititi uma ia faailoga o loʻo i luga, e le o lona uiga o loʻo maʻi o ia i le maʻisuka, ae e aoga le mafaufau i ai ma mautinoa e alu i le fomaʻi. Masalo o nei faʻamaoniga e mafua mai i nisi faʻamaʻi.

O le a le mea e fai pe afai o le maʻi o loʻo i ai pea le pepe? E faapefea ona taulimaina le maʻisuka?

  • E taua le fatuina o meaai lelei mo lau pepe. O tina ma tamā o se pepe o le maʻisuka e tatau ona mafaufau i taimi uma i mea gaʻo na taumafaina e ia (sili atu ona talafeagai i le falaoa - XE). Breakfast tala mo le tusa ma le 30% o le alauni o aso taitasi, 40% mo le malologa, 10% mo le lapo o le aoauli, ma le 20% o gaʻo popo mo le 'aiga o le afiafi. I le aso, e le tatau ona sili atu le maualuga ole fualaau o gaʻo i le 400 kalama. E tatau ona faapaleni meaai a se pepe maʻisuka. O se taofiga mamafa e tuʻuina atu i luga o laʻau suamalie ma paluga, o soʻo se falaoamata. E matua manaia, ulaula, o le salima foi e faasaina. E leʻo faʻapitoa ona faia le taumafataga, ae na o le fomaʻi o loʻo auai. O le tausisia o tulafono o le ki i le manuia i le tau faasaga i le maʻisuka,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau. O vailaau faafomai, e aofia ai le inisalini, e ave e le pepe pe a faatonuina e le fomai. O le faʻaaogaina o le hormone e manaʻomia ai le tausiga sili. E tatau ona faʻaaoga i na o aofaiga ma i le taimi na faʻatagaina e le fomaʻi. E le mafai ona faʻaumatia mai lenei tulafono,
  • faʻaauau pea le pule suka. I totonu o se fale e maʻi ai le tamaititi i le maʻisuka, e tatau ona i ai se glucometer. Na o le a fesoasoani e mataʻituina le kulūkose maualuga i le 24 itula i le aso,

  • e taua le fatuina o le ala sao o le galuega ma le malologa
    . E faatatau i le faapaleniina o le mamafa i le gasologa o le aso, i le faaletino ma le atamai. E taua tele le puipuia o le gaogao o meaʻai, o le mafaufau o le mafaufau. Afai o le lakapi ma le aau e fuafua mo le afa muamua o le aso, ona tatau loa lea ona faʻaaogaina se gaoioiga i le afa lona lua o le aso. O le aso e tatau ona sologa lelei, e aunoa ma le taʻavale ma le faʻalavelave. Aua nei galo e uiga i le malolo ma le moe atoa a le tamaititi. O le faʻamoemoe sili ona lelei o le pepe e moe - 21.00,
  • e taua le lipoti atu o le maʻi o le pepe ia i latou uma o loʻo siomia pea o ia. O lenei lio e aofia ai le vavalalata o aiga, matua matutua, faiaoga, faiaoga ma faiaoga. E le gata o le endocrinologist o le na faia le siama e tatau ona iloa e uiga i le faamai, ae faapea foi le tamaititi i le lotoifale. Afai e faafuasei ona osofaia e le pepe le hypoglycemia, e tatau ona tuuina atu ia te ia se lima fesoasoani i se taimi talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga