E faʻapefea ona iloa pe iai sau suauu masani pe o le maʻisuka

Suga masani: i luga o se manava leʻo 3.3-5.5 mmol / L, i le maeʻa ai o le 3.3-7.8 mmol / L.

Mo oe suga, o loʻo i ai lau vaʻaia - le faʻaaogaina o le anapogi glycemia (NTNT).

O suālaʻau maualuga e masani ona faʻaalia le faʻamalosia o le inisalini - maualuga le maualuga o insulin - e tatau ona e tuʻuina le anapogi ma faʻaosofia le inisalini.

Taʻiala mo le NGNT - faʻaleagaina le anapogi glycemia (prediabetes) - faʻaititia le suka mai le 5.6 i le 6.1 (luga aʻe o le 6.1 le maʻisuka), ma le suka masani pe a uma ona 'ai - e oo atu i le 7.8 mmol / L.

I lou tulaga, e tatau ona amata ona e mulimuli i se mea taumafa - matou te vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻai, maʻai sina gaʻo susu i le vaega muamua o le aso ma faʻamalosi malosi i luga o fualaau aina laiti.

E taua foi le faateleina o le gaioiga faaletino. I le faaopoopo i mea taumafa ma le atuatuvale, e tatau ona puipuia le mamafa o le tino ma leai se tulaga e taofia ai le aoina o mea e sili atu le gaʻo.

E le gata i lea, e taua le pulea o le suka (muamua ma le 2 itula talu ona 'ai). E manaʻomia lou puleaina o le suka 1 le taimi i le aso i taimi eseese + 1 taimi i le vaiaso - faʻamatalaga faʻapitoa. I le faaopoopo atu i le pule suka, o le hemoglobin glycated (o se faailoga o le toto suga toto mo le 3 masina) e tatau ona 1 le taimi i le 3 masina.

E faʻapefea ona iloa pe iai le maʻisuka i le fale?

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻi suka - e mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le tino o le endocrine. Le manuia e tupu ona o le le lava o le inisalini, o se hormone na faalilolilo e le pancreas.

O lenei faʻamaʻi e taatele ma mataʻutia, aua e le o aliali vave ona uiga. O le mea lea, o le faʻamaʻi e masani lava ona maua i le taimi o le alualu i luma, pe a amata ona amata ona faʻalavelave.

Ae faʻapefea ona e iloa pe maua le maʻisuka i le fale? Afai e le mafai ona asiasi i se fomaʻi ma suʻe suʻega, e tatau ona e suesue i faʻamaoniga talafeagai o le maʻi. E le gata i lea, e ui i ituaiga eseese o faʻamaʻi, e tele lava i latou.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le a le maʻisuka ma aisea e tupu ai?

Ina ia iloa le maʻisuka i le fale, e tatau ona e iloa muamua faʻamatalaga lautele e uiga i le maʻi. E lua ituaiga o faʻamaʻi, lea e tuʻufaʻatasia e se faailoga masani - o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le tulaga muamua, o le maʻi e tupu aʻe i le le lava o le inisalini i le 10-15% o mataupu. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, o le inisalini o togafitiga e masani lava ona faia.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le hormone e maua i le tele o le aofaʻi, ae o siama e ono le mafai ona maua. I lenei tulaga, o le togafitiga o le inisalini e naʻo le tulaga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi.

O loo i ai pea le maʻisuka latiti, ae e faigata tele ona iloa. O loʻo mafai ona faʻamaonia le maʻisuka ono, ma o loʻo aʻafia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le hyperglycemia masani.

Afai ei ai tulaga faʻalavelave, aemaise lava i tamaiti, e mafai ona mafaufauina faailoga, ma e sili atu le faia o se suʻesuʻega faafomaʻi atoatoa. O le ono tulai mai o le faatupuina o le faamaʻi e faateleina i tulaga faapena:

  1. mamafa tele
  2. hyperglycemia i le taimi o maitaga,
  3. genis predisposition
  4. faaumiumi le faaaogaina o nisi fualaau faasaina,
  5. toto maualuga
  6. vailaau faasaina ma le ava malosi
  7. togafitiga o le pancreas ma mea e le masani ai i le system endocrine,
  8. popolega ma popolega faalelagona,
  9. le lelei
  10. le galue malosi.

Ae faʻapefea ona e iloa o loʻo maua oe i le maʻisuka e ala i faʻaʻailoga o le maʻi? O le mea moni, i le fale, e mafai ona fuafua le i ai o se faʻamaʻi o soʻo se ituaiga, ae naʻo pe afai e tuʻuina mai ma se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi.

O le malosi o faʻaaliga e aʻafia foi i le tikeri o le inisalini gaosiga, o le teteʻeina o siama i le hormone, o le i ai o maʻi faʻaletonu, ma le matua o le maʻi.

I se tagata soifua maloloina, pe a uma ona 'ai, toto maualuga le maualuga o le suka, ae a mavae le lua itula, o le maualuga o le glycemia e faʻamaonia. Ma i le maʻisuka, o le kulūkose o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia po o le alu malie lemu, lea e faʻaalia ai le tele o faʻamaoniga uiga. E aofia ai le galala (polydipsia), pe a mafai e se tagata ona inu i le 9 lita o le vai i le aso, ma faʻateleina le urination, lea e le taofia e oo lava i le po.

E masani ona maua e le tagata maʻi se lagona faifaipea o le fiaaai, ma o lona paʻu e mamago ma pala. O le vaivai o le muscle ma le gaogao, leai se mafuaʻaga, vaivai ma le le fiafia.

E le gata i lea, o le maʻi suka, e mafai ona faanenefu le vaʻaia ma e masani lava ona i ai se faʻafefe, e faʻaalia i le naʻo ma le vomiting. E oo lava i le maʻisuka ei ai ni faailoga e pei o le fulu, paʻu o le tino, faʻalavelave o vae ma le faʻamamaina o le paʻu i totonu o le tino, manava, vae.

E le gata i lea, e mafai ona e iloa le faʻamaʻi e ala i ni faʻaaliga e pei o:

  • faateleina le ulu o lauulu,
  • paʻu o le paʻu
  • vaivai o le uila tele, e tulaʻi mai i le talaaga o le masani ai,
  • le faʻaalia o xanthomas i luga o le tino,
  • faʻaumatia o lauulu i pito.

I pepe laiti, e mafai ona faʻaalia le maʻi ona o le le lava o le tele o faʻasologa, faʻamaʻi pipisi ma le faʻavave o le faʻamaʻi. A oʻo mai le urine i totonu o le faʻamaʻa, o le a avea o latou luga ma mea taula.

O le maʻisuka i totonu o se tamaititi e 3-5 tausaga le matutua e mafai ona tuʻuina mai ma faʻamaoniga e pei o le le lava o le manaʻo, tuʻavaʻavaʻa, vevela, folasia faafitauli ma le dysbiosis. E le gata i lea, o se faailoga iloga o le hyperglycemia masani i tamaiti o le manogi o le acetone mai le gutu.

O le faʻamoemoeina o le maʻisuka i talavou e sili atu le faigofie nai lo tamaiti. I lenei tausaga, o le maʻi e faʻaalia e ala i le tele o le 'ai, faʻanatinati faifaipea, paʻu o le mamafa, enuresis ma le fia inu.

E taua le iloa o ituaiga uma o le maʻisuka ei ai lava ona uiga taua ma uiga. Ma, faatasi ai ma le ituaiga muamua o faamai, o le tele o faailoga o le faamai e foliga mai, ae e mafai ona eseese i le malosi o le faaaliga. O se vaega taua o le foliga o le insulin-totoga o se osofaʻi malosi i le suka o le toto, lea e masani ona mafua ai le mimiti, lea e mafai ona mafua ai le paʻu.

E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻafitauli 1 i le 3-4 masina, e mafai e le tagata ona paʻu i le 15 kilokalama. E le gata i lea, o le faagasologa o le leiloa o le mamafa e faʻatasi ma le tele o le 'ai, vaivaiga ma le malaise. O le leai o togafitiga o le a taʻitaʻia ai i le anorexia, ma o le a amataina mulimuli ane le ketoacidosis, faʻatasi ai ma le manava lelei o le manava.

I le faʻaopoopoga, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata e vave lava ona leiloa le mamafa, e ui i se manaʻoga lelei. O lenei ituaiga faʻamaʻi e maua i le 30 tausaga, ma e mafai ona faʻatasi ma se tagata mai le fanau mai.

Ma i le matua, o tagata e masani ona atiae se ituaiga o maʻisuka lona lua. I le avea ai o se tulafono, ia te aʻu na faaalia i le gutu malulu, galala ma le faateleina o le urination. I le faʻaopoopoga, o le inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi o le faʻamaʻi o loʻo faʻatasi ma le faʻapenaina o le tino. E masani lava, o sea ituaiga o maʻi e tupu mai i le talaaga o le maualuga o le toto, o le lapoa ma le tulaga o le tetee atu o sela i le insulin.

Ae ui i lea, i le taimi muamua o le faʻamaʻi e aliali mai o ia lava, o lea e asiasi ai se tagata i se fomaʻi pe afai ei ai se faʻalavelave faʻalavelave lea e mafua ai ni faʻafitauli le lelei. O taunuuga e aliali mai i le talaaga o le faʻaleagaina o lapisi ma le lelei o le toe faʻaleleia o tino.

E masani lava ona aafia ai totoga vaaia ma le gaioiga o vae. O le mea lea, o le tele o gasegase e muamua atu i le fomai tipitipi, optometrist, ma na o le taimi lena i le fomai tipitipi.

Afai e te iloaina soʻo se uiga lelei o le maʻi suka, ona tatau lea ona e alu i le falemaʻi ma alu i suʻega talafeagai uma. O le mea moni, o le vave suʻesuʻeina o le faʻamaʻi o le a aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia i le lumanaʻi.

O le auala pito sili ona faigofie ma le saʻo e fua ai lou suka i le fale o le faʻaaogaina lea o le mita. O le atigipusa o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga ma se masini faʻapitoa mo le taina o se tamailima.

Aʻo leʻi faia se suʻega ile fale, e taua le mulumuluina o ou lima ma fufulu ese le paʻu o le paʻu i le ava malosi. E talafeagai lenei mea ina ia maua ai faʻamaumauga sili ona faʻatuatuaina, ona o le pala i luga o tamatamailima e mafai ona aafia ai le faatinoga.

O fua o le suka o le anapogi e mafai ona aofia ai le 70 i le 130 mg / dl. Ae a maeʻa ona 'ai, o faʻamaumauga e siitia i le 180 mg / dl.

O le isi auala na faia e le aiga e iloa ai le maʻisuka, e ala i suʻega faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e suʻe ai le urine. E ui i lea, latou te faʻaalia le i ai o le faʻamaʻi pe afai o le maualuga o le suka e maualuga tele. Afai o le laʻititi e itiiti ifo i le 180 mg / dl, ona oʻo lea i le suʻega e mafai ona maua ai tali sese, o lea e taua ai le faia o se suʻega falesuesue faaopoopo.

I le faʻaaogaina o le AC1, e mafai foi ona iloa ai le le mautonu i le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ma le gaioiga o le tino i le fale. O ia seti ua mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le hemoglobin A1C, latou te faʻaalia le avega maualuga o le suka mo le 3 masina. O mea e maua ai le hemoglobin masani e oʻo i le 6%.

O le mea lea, mo i latou o loʻo i ai uiga iloga o le maʻisuka, lea, pe a maeʻa le suʻega o fale, e maua foi i luga o le hyperglycemic (luga atu o le 130 mg / dl), e tatau ona e vave talanoa i se fomaʻi.

I se isi tulaga, e mafai ona tupu se faʻafitauli o le inisalini, lea e masani ona iu i le oti.

Ina ia taofia le amataina o le maʻi, e tatau ona suia atoa le ituaiga olaga. Mo lenei faʻamoemoe, e tatau ona e siakiina pea lou lava tulaga ma 'ai saʻo. O lea la, e tatau ona e 'ai meaai pe a ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti. I le taimi lava e tasi, e tatau ona lafoaʻi le gaʻo, vave gaʻo, gaʻo suamalie ma mea inu inu.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tapaa ma le ava malosi e faasaina. Vaitaimi, oe manaʻomia le siakiina o le toto suka, aloese mai le atuatuvale ma aua neʻi galo e uiga i le faʻagasologa faaletino.

Ae afai o loʻo i ai lou maʻisuka ituaiga 1, ona faaopoopo lea i le mulimuli i tulafono uma o loʻo i luga, e manaʻomia le togafitiga insulin. I lenei tulaga, o le tui ma le ituaiga insulin e tatau ona filifilia taitoatasi e le fomaʻi. Ae o le mamafa o le tino ma se tulaga paleni lagona, o le averesi o le insulin o le 0.5-1 PIECES i le 1 kg o le mamafa.

Ina ia totogi ai le maʻisuka, e tatau ona e faʻaauau pea ona faʻaauau. O le aoga o le gaioiga faaletino, o le taimi o le faagaioia o le tino maso, e tupu ai le faʻamaʻi o le kulūkose. O le mea lea, pe a mu le suka i musele, o le faʻaititia o le toto e faʻaitiitia.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini e faʻataunuʻuina i na o mataupu faʻapitoa. Ae o lenei ituaiga faʻamaʻi, o togafitiga faafomaʻi e faʻaopoopoina i gaioiga faaletino ma togafitiga o meaʻai, lea e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau o le suka. O le puipuia o faʻafitauli faigata o le a le sili atu, ae i lenei tulaga, o le togafitiga e filifilia taitoatasi. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le auala e fuafua ai lau maʻisuka.

Taʻo toto o le suka: laulau mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka

O le fua o le suka i le toto e fuafua ai le lelei o le tino. A maeʻa ona faʻaaogaina suka ma gaʻo, o le tino e liua i latou i le kullukose, o se vaega o le autu ma sili atu o le tele o le malosi. Ole malosi e manaʻomia mo le tino o le tagata e faamautinoa ai le faamalieina lelei o galuega eseese mai le galuega o neurons i gaioiga e tutupu i le telefoni. O le faʻaitiitia, ma sili atu i ai, o le faateleina o le suka toto e faʻaalia ai foliga o ni mea le lelei. O le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le suka o le toto e fuafua i le mmol i le lita, e le masani ai i le milligrams i le deciliter. O le masani o le suka toto mo se tagata maloloina e 3.6-5.8 mmol / L. Mo tagata maʻi taitoatasi, o le faailo faaiu o le tagata lava ia, i se faaopoopoga, o le tau e fesuisuiai e faalagolago i le taumafa o meaai, aemaise lava le suamalie ma le maualuga i mea faigofie e maua ai le gaʻo, ma e le o se mea e le masani ai.

E taua tele le maualuga o le suka i totonu o le tulaga masani. O le faʻaitiitia o le malosi o le kulukose i totonu o le toto e le tatau ona faʻatagaina, o taunuuga e mafai ona ogaoga ma lamatia mo le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi - o le leiloa o se mafaufau, o le maʻisuka malosi.

Mataupu faavae o le puleaina o le maualuga o le suka:

Ina ia faatumauina le faʻaogaina o le glucose masani, o le pancreas e faʻamaonia ai hormones e lua - inisalini ma glucagon poʻo le polypeptide hormon.

Inisalini o se hormone e maua mai i siama pancreatic, faʻasaʻo atu i le tali i le kulukose. E manaʻomia le inisalini mo le tele o siama o le tino o le tagata, e aofia ai siama musika, liva ate, sima gaʻo. O le hormone o le porotini lea e aofia ai le 51 amino eseese.

Inisalini e faʻatino galuega nei:

  • taʻu mai i maso ma sela o le ate se faailo e valaau e faaputuputu (faaputuputu) liua o le kulukose i foliga o glycogen,
  • fesoasoani i gaʻo gaʻo e maua ai le gaʻo e ala i le liua o gaʻo gaʻo ma glycerin,
  • e tuʻuina atu ai se faailo i fatugaʻo ma le ate e taofi ai le pule faitalia oa latou lava kulukose e ala i se metabolic process - gluconeogenesis,
  • e faʻaolaina ai sela maso ma nila o le ate e faʻasaʻo ai le protein mai amino acids.

O le mafuaʻaga autu o le inisalini o le fesoasoani lea i le tino i le faʻaaogaina o meaʻai ina ua uma ona 'ai, ona o le maualuga o le suka i totonu o le toto, fatty ma amino acid.

Glucagon o se porotini lea e maua mai ai lipine alpha. Glucagon ei ai sona aafiaga i le suka o le toto lea e faʻafeagai ma le insulin. Pe a faʻaitiitia le faʻamaʻi o le kulukose i totonu o le toto, o le hormone e tuʻuina atu se faailo i sela maso ma sela ate e faʻafesoʻotaʻi le kulukose e pei o le glycogen e glycogenolysis. Glucagon e faaosofia ai fatugaʻo ma le ate e faʻasaʻo ai lana lava kulukose.

O se taunuuga, o le glucagon hormone na te aveina le kulukose mai i nai totoga ma tausia i se tulaga talafeagai. Afai e le tupu lenei mea, o le toto maualuga o le suka e pa'ū i lalo o tulaga masani masani.

O nisi taimi e gasegase ai le tino i lalo o le malosi o le itu i fafo poʻo faʻafitauli faʻalotoifale, ona e afaina tele ai le faʻafitauli i le metabolic process. Talu ai ona o ia soliga, ua le toe maua le inisalini i le pancreas, o tino o le tino e tali sese i ai, ma iu ai ina maualuga le maualuga o le suka. O lenei maʻi le gasegase ua taʻua o le maʻisuka.

O le maualuga o le sugar i tamaiti ma tagata matutua, e le eseese lava, i tamaitai ma alii. O le taua o le faʻasalaga o le kulukose i totonu o le toto e aʻafia pe o fai e le tagata le suʻega i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai.

O le faʻatagaina masani o le suka o le toto i totonu o fafine e 3.5-5.8 mmol / l (e tutusa lava mo le sili atu le malosi o feusuaiga), o nei tulaga faatauaina e masani ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O fuainumera ua faaalia e saʻo mo le ave toto mai se tamailima. O se suʻesuʻega mai se vein ua fautua mai ai tulaga masani mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L. O le faateleina o faailoga i le 6.9 - mai se vein ma le 6 - mai se tamatamailima e faailoa ai se tulaga ua taua o le prediabetes. Preditebetes o se faʻafitauli o le faʻavaivaia o le kulukose ma le glycemia le mama. I le maualuga ole maualuga ole suka toto e sili atu i le 6.1 - mai le tamatamailima ma le 7 - mai le vein, o le maʻi ua maua i le maʻisuka.

I nisi tulaga, o le suʻeina o le toto e tatau ona vave faia, ma e foliga mai ua uma ona 'ai e le tagata maʻi. I lenei tulaga, o tulaga masani o le toto toto i tagata matutua o le a eseese mai le 4 i le 7.8 mmol / L. O le siitia mai le masani i se itu laʻititi poʻo le sili atu e manaʻomia ai se faʻataʻitaʻiga atili.

I tamaiti, o fua o le suka toto e eseese e fuafua ile tausaga ole pepe.I pepe faatoa fananau mai, o tulaga masani masani mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. Mo tamaiti e taʻi 1-5 tausaga, o fuainumera mai le 3.3 i le 5.0 mmol / lita e manatu e masani. O le masani o le suka o le toto i tamaiti e sili atu i le lima tausaga le matua e tutusa ma faʻataʻitaʻiga matutua. O faʻamaoniga e sili atu i le 6.1 mmol / lita e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka.

I le amataga o le maitaga, ua maua ai e le tino ni auala fou e galue ai, i le taimi muamua e faigata ona fetuunai i ni tali fou, e masani lava o le toilalo e tupu, ona o le taunuuga o le tele o iloiloga ma suega ua se ese mai le masani. O le suka o le toto e ese mai tulaga masani mo se tagata matua. Le maualuga o le suka o le toto mo fafine o loʻo faʻatali i foliga o se tamaititi o loʻo iai i le va o le 3.8 i le 5.8 mmol / lita. I le mauaina o se tulaga e sili atu ona maualuga, o le fafine ua faatonuina ni suega faaopoopo.

O nisi o taimi aʻo maʻitaga, e tupu mai le setete o le maʻisuka. O lenei togafitiga faʻaleagaina e tupu i le afa lona lua o le maitaga, pe a maeʻa foliga mai o le tamaititi na te alu ese. Ae peitaʻi, afai ei ai ni tulaga lamatia faʻapitoa pe a uma ona maua se pepe, o le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona liua i le suka. Mo le puipuia o le atinaʻeina o se gasegase tuga, e tatau ona faʻaauau ona suʻe suʻe toto mo le suka, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Lalo o laulau faʻatalanoaga ma faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le suka i totonu o le toto, lona taua mo le ola maloloina o le tagata.

Faʻalogo lelei! O le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai e le maua ai le 100% saʻo, talu ai o tagata taʻitasi e maʻi.

Toto toto suka - laulau:

O le masani o le suka o le toto ma le sola ese mai ai ma se faʻamatalaga puupuu:

O fua o le kulukose o le toto e lamatia ai le ola maloloina. O tau e tuʻuina atu i le moli / lita, mg / dl, faʻapea foʻi ma le suega HbA1c.

A oʻo i luga le suka o le toto i se tagata soifua maloloina, e lagona e ia lagona le lelei, o se taunuuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo faʻateleina faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi faʻamaʻi e mafai ona tupu i tua o le maʻi. Afai e te le vaʻai i se fomaʻi i faailoga muamua o le faʻafitauli o le tino, e mafai ona e faamuta le amataga o le maʻi, o le a le mea e le mafai ai ona togafitia le maʻisuka, talu ai o lenei faʻamaʻi e mafai ona e tausia se tulaga masani.

Taua! O le faailoga autu o le toto maualuga o le suka o se lagona o le fia inu. O le tagata gasegase e masani ona fia inu, o ona fatugaʻo e sili atu ona galue malosi ina ia mafai ona fufulu ese le suka, aʻo latou susu mai susu mai siama ma siama, o lea o loʻo i ai se lagona o le fia inu.

Isi faailoga o le maualuga maualuga:

  • faʻateleina le faʻamalosia e alu i le faletaele, faʻateleina le faʻaleleia o le gaosiga, ona o le malosi o le galue malosi,
  • mago muralosa,
  • sasaina o le paʻu,
  • sasaina o le mucous membranes, sili ona faalauiloaina i totoga vavalalata,
  • vavao
  • vaivaiga lautele o le tino, faateleina le vaivai.

O faʻamaoniga o le maualuga maualuga o le toto suka e le masani ona logoina. O nisi taimi o le faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma ma le manino, o se ituaiga o togafitiga faʻapitoa e sili atu le matautia nai lo le filifiliga ma se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi. O le iloa o le maʻisuka ua avea ma se mea e matua faateʻia ai tagata mamaʻi, o le taimi lea e mafai ona matauina i totonu o le tino ni faʻafitauli matuia i le faagaoioia o totoga.

O le maʻi maʻisuka e tatau ona tausia pea ma suʻesuʻeina i taimi uma mo le faʻatonu o le kulukose pe faʻaaoga se mita o le kulukose toto. I le leai o se togafitiga faifaipea, o le a vaʻaia le faʻaaliga i tagata gasegase; i mataupu sili atu, o le faagasologa o le taofiofia o le toe faʻataʻitaʻiina e mafai ona mafua ai le tauaso atoatoa. O le maualuga maualuga o le toto o le tasi lea o mafuaʻaga autu o osofaʻiga o fatu ma taʻavale, fatuga o fatugaʻo, gangrene o vae. O le mataʻituina o le kulukose o le fua autu lea i togafitiga o le maʻi.

Afai e iloa ia faailoga, e le mafai ona e togafitiga ia oe lava, togafitiga e aunoa ma se faʻamaonia saʻo, iloa o mea taʻitasi, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e ono faʻaleagaina ai le tulaga lautele o le maʻi. Togafitiga o le maʻisuka e faʻatinoina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O lenei ua e iloa le fua o le suka toto mo se tagata matua. I se tagata soifua maloloina, o lenei tau e eseese mai le 3.6 i le 5.5 mmol / lita, o le faailo ma se tau mai le 6.1 i le 6.9 mmol lita ua taʻua o le vaʻaia. Ae peitai, o le maualuga o le suka o le toto e le o lona uiga o le tagata gasegase o le a maua i le maʻisuka, ae o se taimi lea e faʻaaogaina ai le maualuga ma le lelei o meaʻai, ia avea ma vaisu i taʻaloga.

O le a le mea e fai ina ia faʻaititia ai le suka o le toto:

  • ia pulea le mamafa sili ona lelei, pe a iai nisi pauna, aveesea le mamafa, ae le o le fesoasoani o taumafa vaivai, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma le lelei o taumafa - leai ni gaʻo ma gaʻo gaʻo vave,
  • paleni le taumafataga, faʻatumu le lisi i fualaau faisua ma fualaau aina, sei vagana ai pateta, faʻi ma vine, meaai maualuga i le fiber, faʻaitiitia meaʻai gaʻo ma falai, fale falaoa ma mea faʻafiafia, ava malosi, kofe,
  • mataituina auala o le gaioiga ma le malolo, 8 itula i le aso - le umi o le taimi e momoe ai, ua fautuaina e alu i le moega ma ala i le taimi e tasi,
  • faʻatino faʻamalositino i aso uma, saili lau taaloga e sili ona e fiafia i ai, pe afai e leai se taimi mo taaloga taʻavale, ia tuʻuina ifo ia le itiiti ifo ma le tolu minute i le aso mo faʻataʻitaʻiga taeao, e aoga tele le savali i le ea fou,
  • lafoai masani leaga.

Taua! E le mafai ona e matelaina, nofo i luga o taumafa vaivai, mono-diets. O ia ituaiga o meaʻai o le a faʻaosofia atili ai le le atoatoa o le tino ma o le a avea ma se tulaga faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le fausiaina o se maʻi le mafaamatalaina ma le tele o faʻafitauli.

Tagata mamai e maua i le toto maualuga ma, aemaise lava, o tagata gasegase e manaʻomia le fuaina o le kulukose i aso uma, sili atu i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Ae peitai, e le o lona uiga e tatau i tagata gasegase ona alu i le falemai i aso taitasi mo le auiliiliga. E mafai ona faia suʻega i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. O le glucometer o se masini laʻitiiti e tasi mo le fuaina o le maualuga o le suka toto, o vaega o suʻega e pipii i le masini.

Mo le fuaina o le siaki, faʻaaoga se toto itiiti mai le tamatamailima, ona tuu lea o le taʻai i totonu o le masini. I totonu o le 5-30 sekone, o le mita o le a fuafua le faailo ma faʻaalia le iuga o le auʻiliʻiliga i luga o le lau.

E sili le ave o le toto mai le tamatamailima, pe a uma ona faia se pupuʻu ma se vavae faapitoa. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e tatau ona faʻamamaina le nofoaga faʻasalalau i le ava malosi e aloese mai faʻamaʻi pipisi.

O le fea mita e filifili? E i ai le tele o faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga masini, ata eseese i le tele ma foliga. Ina ia filifilia le masini sili ona lelei mo le fuaina o le maualuga o le toto, muamua feutagai ma lau fomaʻi ma faamanino le lelei o se ata faapitoa i luga o isi.

E ui o suʻega a le fale e le talafeagai mo le faʻamaonia o togafitiga ma o le a le faʻamaonia pe a tupu se taotoga fuafuaina, latou te faia se sao taua i le mataituina o lou soifua maloloina i aso uma. I lenei tulaga, o le a iloa lelei e le tagata maʻi le taimi e ave ai auala talafeagai e faʻaitiitia ai le toto toto, ma pe a, i se isi itu, inu le lauti suamalie pe a pa'ū le suka.

O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi o le kulukose i le mea muamua e tatau mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka. E leai se taua o le auʻiliʻiliga mo tagata i se setete o vailaau vaʻaia, faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma le puipuiga o le fesuiaiga o vailaʻau o le maʻisuka, e mafai ona aloese mai ai.

O tagata o latou aiga vavalalata e maua i le maʻisuka e tatau ona faia se suʻega faaletausaga. E le gata i lea, o tausaga taʻitasi e fautuaina ai e suʻe suʻega mo tagata o loʻo mafatia mai le gaʻo. O isi tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga e tatau ona suʻeina le toto mo le kulukose i se tasi taimi i le 3 tausaga.

E faʻafia ona tuʻuina atu se auʻiliʻiliga i maʻi maʻitaga? O le taimi o le suʻega mo le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto mo fafine maʻitaga ua faʻatonu e le fomaʻi. O le mea aupito sili ona lelei, pe afai o se fafine o loʻo faatalitali mo le fanau mai o se tamaititi o le a tofotofoina mo le suka i le masina, faapea foi i isi suesuega o le toto ma se suega faaopoopo mo le kulukose.

Isi mataupu e faatatau i ai:

Fomaʻi o le vaega muamua, falemaʻi faʻafomaʻi tutotonu "Dobromed", Moscow. Faufautua Scientific o le lomiga faaeletoroni "Diabetes-Sugar.rf".

O le maʻisuka e masani ona taʻua o le "fasioti tagata lemu". E tusa ma le 25% o tagata gasegase latou te le o iloa le atinaeina o se maʻi tuga. E faasolosolo malie lava ona faʻalavelaveina galuega a totoga, ma afai e te le o gauai i vaega muamua o le maʻisuka, fatuga o fatugaʻo, fatuga o le fatu, faafitauli o le vae, le vaaia o le tino, ma e oʻo lava foi i le maʻi suka e mafai ona tupu.

E i ai le tele o aʻafiaga mo le maʻisuka:

  • taunuuga pe a mavae se faʻamaʻi viral,
  • mafuaʻaga faʻasolo i le i ai o faʻamaʻi o le endocrine i aiga vave,
  • afaina, aemaise i le taimi mulimuli,
  • o le faʻafitauli o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, i le vevela, o mea e le masani ai le pituitary, slanderland,
  • atherosclerosis o vaʻa toto, lea e vaapiapi ma faʻafefete i totonu o le paʻu,
  • faʻalavelave faʻafitauli
  • maualuga le toto maualuga e aunoa ma togafitiga,
  • ave ni ituaiga o fualaau faasaina,
  • le gaʻo gaʻo gaʻo,
  • amio le taua
  • maualuga le suka i le taimi o le maitaga po o le fanau mai o se pepe e mamafa atu i le 4-5 kilokalama,
  • faʻasolosolo fualaau faasaina po o le inu ava malosi,
  • 'ai mea e' ai, pe a iai gaʻo i totonu o se lapoa lapoa, e faigata ona faʻasolo o meaʻai gaʻo nai lo fualaau 'aina o loʻo iai fipa ma filo masani.

E tatau ona tali atu i ia mea, ma e le o iai le maʻi, e tatau ona toe iloilo le uiga faaalia i le soifua maloloina, ituaiga olaga, faapea foi ma meaʻai, lafoai ituaiga uma o amio leaga ma gauai atu i taaloga.

E tele ituaiga o maʻisuka:

Gesational diabetes faʻaalia i le maitaga pe a le maua e le tino o le maʻitaga le lava insulin ona o suiga o le hormonal ma le maualuga o le suka. E masani lava e aliali mai i le 2 vaiaso ma pasi pe a uma le fanau.

Igoa Neonatal - se mea e seasea tutupu ona o suiga o le kenera lea e aafia ai le faagasologa o le inisalini gaosiga.

1 ituaiga o faamai foliga mai pe a taofi le pancreas i le gaosia o le inisalini talafeagai, lea e taofia ai le maualuga o le kulukose i lalo o le puleaina. O le maʻi lea e maua i le autoimmune o loʻo i ai ona lava faʻamaoniga ma e na o le tuiina o le insulin i totonu o le toto.

Ituaiga 2 maʻisuka e atiina ae pe afai e le mafai e siaki ona gauai le inisalini, e tusa lava pe maua lelei. E leai se aoga i le tauiviga mo le tumau o le suka. E masani lava, o nei faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu i le solia ma le faifai malie o metabolic process, ogaoga o le afaina ma o se taunuuga o isi maʻi.

O le uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e masani lava ona maua e aunoa ma ni faʻamaoniga. O se faʻamaoniga e mafai ona tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona asiasi i se fomaʻi poʻo se fomaʻi. Ae o loʻo i ai se lisi o faʻamaoniga e foliga mai o ituaiga uma o togafitiga. O le manino o la latou faaaliga e faalagolago i le maualuga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, o le soifua maloloina lautele, ma le umi o le maʻi. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, lea e le totogiina i le gaosiga o le inisalini, e masani ona matauina:

  • fia inu tele
  • fuga faʻamaʻi mago,
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai, leai se popole,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • fiaai pea
  • matagogo
  • vaivaiga maso
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • faafitauli gynecological ma feusuaiga i feusuaiga,
  • gaogao i maso o le tamai povi, afaina,
  • toesea o mea faitino vaaia
  • vomiting ma faʻaauau soo
  • faʻamaʻi pipisi i luga o le paʻu, fungal infections, faʻapea foʻi ma furunculosis,
  • sili atu gaʻo (faʻatasi ma le ituaiga 2) poʻo le mamafa o le mamafa o le mamafa (type 1),
  • o le suamalie ma le vevela o le mucous membranes o le gutu ma genital,
  • afaina o lauulu i luga o lala uma,
  • fuga samasama i luga o le tino.

O faʻamaoniga masani ia pe a oʻo mai le maʻisuka, ae mafai ona vaevaeina e ituaiga o faʻamaʻi ina ia mafai ai ona iloa lelei, fuafua le ogaoga o le maʻisuka, ma taofi saʻo e puipuia ai aʻafiaga leaga. I tamaiti, o le maʻi endocrine e toetoe lava o tutusa lava faailoga ma e manaʻomia vave ona vaʻaia se fomaʻi.

Le feutagai ma se fomaʻi pe a masalomia - faitau i inei.

O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻaalia i ni faʻafitauli iloga ma se faʻaaliga manino o le maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le fesuiaʻiga o fesuiaiga i le suka e tupu mai, mai le maualuga tele i le maualuga, matautia i tagata. I le maʻisuka ituaiga 1, faʻafuaseʻi ona tupu le mamafa o le mamafa, i masina muamua e ono oʻo i le 15 kilokalama.

Faʻatasi ai ma se paʻu mamafa mamafa, vaivaiga, moe, ma se faʻaitiitia iloga o le gaioiga faigaluega o loʻo matauina foi. O le manaoga i le taimi lava e tasi e tumau i se tulaga maualuga. E le gata i lea, o le anorexia e mafai ona atiaʻe, lea eo mai faatasi ma le manogi mai le ooto, vomiting, faʻalavelave faifai pea, tiga poʻo le tiga tiga o le manava.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu tele lava i tamaiti maʻi, fanau ma tagata talavou pe a mavae le ogaoga o le faʻalavelave poʻo le faigata o le SARS, e le faʻamaonia pe a uma le 40 tausaga. O le ituaiga lona lua e afaina tele e tagata ogatotonu ma luga atu le matutua, e faʻapitoa i le atoatoa ma auai i gaoioiga e afaina ai le tino.

Saili isi uiga o le maʻisuka ituaiga 1 iinei.

O ia togafitiga o le endocrin e faʻaalia e ala i le masani ona fai ma le lagona fiainu. O le mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi e tatau ona faʻamalosi i le vaʻai vavalalata ma i luga o le paʻu o vae. Ae o nei faʻaaliga e le mafai ona aliali mai, ona tupu ai lea o le maʻi e aunoa ma ni faʻamaoniga i ni nai tausaga.

Seiloga o faʻafitauli e alu tagata i fomaʻi. E mafai e le fomaʻi ona iloa le retinopathy, faʻasalaga, e mafai e le fomai tipitipi ona maua se maʻi o le maʻisuka, e mafai ona iloa e le dermatologist siama maʻi e leai se faʻamalolo. O se fatu faʻafuaseʻi o le fatu poʻo le stroke atonu foi e taʻu mai ai le hyperglycemia. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, i le i ai o se mea e sili ona leaga, e tatau ona vave tuʻuina atu le toto i le kulūkose ma asiasi i le endocrinologist.

Faitau atili e uiga i uiga o le maʻisuka ituaiga 2 - faitau i inei.

O a ni mea taua e faʻaalia ai le maʻisuka? Aoao pe faʻapefea ona iloa le maʻisuka ao le i mafua ai le leaga o le tino, mai le vitio.

O nisi o suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le faʻamaʻi ma fuafua ai lona ituaiga, lea e taua mo le faʻaleleia atili o togafitiga ma le faʻaleleia o le lelei o le olaga. Afai e te masalomia ua maua le suka maualuga:

O maʻisuka uma e tatau ona resitalaina ma asiasi i le endocrinologist, suʻe suʻega taimi, ma ia mataʻituina le maualuga o le suka i le fale, manuia lautele, feutagai ma tagata tomai faapitoa i tulaga o faʻamaʻi tutusa. E manaʻomia se taumafa faʻapitoa, faʻapea foʻi ma se soifua maloloina lelei, ia tumau le puleaina o le maʻisuka.

O le mea sili lava o le amata lea ona togafitia soʻo se ituaiga o maʻisuka i le amataga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli. A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi, e mafai ona e faia suʻega mo le kulūkose i le fale. I le i ai o le hyperglycemia, ua taʻuina atu ia faia i aso uma.

  1. Faaaogaina o le mita. Saʻiliʻiliga saʻo ma faigofie ile fale. O le masini e maeʻa ma se luasefulu suʻega suʻega ma se masini e tipi ai tamatamailima. E taua le muamua fufuluina le nofoaga o le a ave ai le toto mo le suʻega. O le glucose anapogi e masani lava ile 70-130 mg / dl, pe a uma ona taumafa i lalo o le 180 mg / dl.
  2. Urine Test Strips. O le i ai o le kulukose i le urine ua fuafuaina. O se suega lelei e manaʻomia ai se suʻega toto.
  3. A1C kit. E faʻatagaina oe e suʻe le suka i le fale, faʻapea foʻi ma le hemoglobin. O le suka e le sili atu ma le 6% e tusa ai ma le molimau o le masini, lea e faʻaalia ai le iuga pe a maeʻa le 5 minute.

O ia ituaiga auala e mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa faailoga muamua o le maʻi. Ae e le mafai foi ona latou mautinoa se ata atoatoa o togafitiga o le endocrine. E na o se fomaʻi ma suʻesuʻega i fale suesue o le a faʻaalia ai togafitiga ma pe o a ni mea e manaʻomia.

O le maʻisuka o se faʻafitauli faʻapitoa lea e taʻitaʻia e aunoa ma se togafitiga ogaoga ma le puipuia o faʻafitauli o le inisalini i ni aʻafiaga matuia, e oo lava i le oti. E taua le faailoaina ma le puleaina i fesoasoani faafomaʻi i le taimi, mulimuli i togafitiga togafitiga uma ina ia tausia ai se tulaga maualuga o le olaga.

Auala e fuafua ai le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega ile fale

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e fasioti tagata i le tausaga e 2 miliona tagata i le lalolagi atoa. Ma o le tele o nei ola na mafai ona faʻaolaina pe a fai o le maʻi na aloaia i le taimi. O le lamatiaga o le maua o le maʻisuka o se popolega mo i tatou uma lava. O le mea lea, e taua le fuafuaina i le taimi pe maua e le tagata le maʻisuka pe leai foi.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i se taimi vave, pe faapefea ona e iloa pe iai sau maʻi? Ioe, e sili atu ona faʻatuatuaina le alu i le fomaʻi ma pasia suega talafeagai. O lenei faiga e le faʻamaonia e maua ai le i ai o se faʻamaʻi i se tagata pe faʻasaʻo masalosaloga uma.

Ae ui i lea, o le faia o lenei mea i se taimi talafeagai e le o taimi uma e mafai ai. I lenei tusiga, o le a tatou iloiloina pe mafai ona iloa le i ai o le maʻisuka i totonu o se tagata i le fale, oa faailoga ma ituaiga o suʻega e mafai ona iloa ai lenei maʻi.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le gaioiga o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose e le tino. E lua ituaiga o maʻi. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lenei ituaiga faʻamaʻi e mafua ona o le le lava o le inisalini - ona o le mea moni o le inisalini e le gaosia e le pancreas, sili atu nai lo, o seta beta o le pancreas. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le ituaiga o maʻisuka lona lua pe afai ei ai se soliga o fegalegaleaiga o le inisalini ma sela.

O le maʻisuka e matautia i le atinaʻeina o faʻalavelave e pei ole:

  • taʻavale
  • gangrene o vae,
  • tauaso
  • afaina o fatu ma fatuga fatu,
  • maʻi pipili
  • faaletonu mafaufau
  • fenumiai ona o le hypoglycemic coma.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua foi o le tamaititi - ona o le mea moni o le tele lava o latou mafatia mai tupulaga talavou ma tagata ei lalo ifo o le 30 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe pe a uma le 40 tausaga.

E mafai ona e iloa se faʻamaʻi faʻapitoa na maua e ala i ni faailo e pei:

  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • faateleina le galala
  • mamafa gau gau
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • susu ma le paʻu paʻu,
  • musele maso
  • vevesi o le gums, paʻu ma lauulu,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • faʻavaeina o maʻi pipili, faʻavao ma maʻi pipili i luga o le paʻu,

I le suʻesuʻega o suʻega, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine e iloa ai, lea e mafai ai ona iloa le maʻisuka ma le le mautonu. A maeʻa ona maua le maʻi ma iloa lelei e le fomaʻi foliga o le maʻi, faatoa mafai lea ona amata togafitiga o le maʻi.

E mafai ona ou iloa pe maua e se tagata le maʻisuka e ala i faailoga?

O ituaiga autu e lua o le maʻisuka e tupu eseese. Afai o le ituaiga muamua o le atinaʻe e masani lava o le vevesi, ma le tele o faʻamaoniga, e pei o le tele o le galala ma le vave vave o le urination foliga mai e toetoe lava a le mafaufauina, ona tupu ai lea o le maʻisuka ituaiga 2 i se vavave malie. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e ono le mafai ona aliali, ma e le mafai ona malamalama o loʻo maʻi se tagata. Pe, o le faʻamaʻi e mafai ona tuʻu faʻatasi ma ni faʻamatalaga maʻoti:

  • vaivai le tumau
  • faʻaleagaina
  • tigā
  • vaivai o puipuiga,
  • vavao
  • ulu matua
  • lagona faifaipea o le fiaaai.

Ae ui i lea, o le maʻi e masani ona le malamalama i le mea o loʻo tupu ia te ia. Ma masani ona faʻaalia nei faʻaʻailoga i nisi faʻamaʻi, neurosis, matua tuai, ma isi.

A oʻo ina faʻalauteleina le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o faʻafitauli o vascular vascular, kidney and nerve damage ua faateleina. E mafai ona faʻaalia lenei mea i le aliali mai o faʻailoga pei o:

  • le faʻaalia o maʻi pipili i luga o le paʻu,
  • le faasalalauina o maʻi afaina o le paʻu ma le paʻu,
  • vaevaega faʻaleleia suiga,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • ogaoga o le paʻu o le paʻu, aemaise lava i le itutino,
  • faanenefu vaaiga
  • tiga i vae, aemaise lava i le taimi o le malosi faaletino ma le savali.

I tagata, e masani lava o le faʻaitiitia o le libido, faʻafitauli ma le gafatia. O fafine e pagatia mai le gaogao.

E naʻo le maeʻa o lenei mea e mafai ona maua ai faʻamaoniga masani o le maʻisuka - o le faateleina o le galala ma le faateleina o le urination.

O le mea lea, e tele taimi e faigata ai le maʻi. E i ai i le maʻisuka ni faʻaʻailoga e pei o le le fiafia poʻo le maʻi tiga? E le mafai ona e fai saʻo pe faapefea ona iloa le maʻisuka i na o faailoga i fafo i se taimi vave. E leʻo taimi uma e mafai ai ona fuafua le ituaiga o faʻamaʻi. Talu ai o ia ituaiga mea e pei o, mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela, vevela ma le vaivai e mafai ona tupu i faʻamaʻi eseese, e aunoa ma le faateleina o le suka.

Ae o loʻo i ai ni mea taua e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. O lo latou i ai e tatau ona faʻatauvalea ai se tagata ma faia ai ni fuataga mo se faʻamautinoaga saʻo. O nei mea e aʻafia ai:

  • mamafa (e fuafua ai pe mamafa lou mamafa poʻo e le sili atu i le tapulaa o le masani, e mafai ona e faʻaaogaina se mea faapitoa ma se laulau e amanaʻia le maualuga ma le itupa o le tagata),
  • leai se faamalositino
  • o le i ai o ni aiga vavalalata o loʻo mafatia i le faʻamaʻi (o se genetic predisposition e faʻamaʻi 2 faʻamaʻi o suʻesuʻega faasaienisi),
  • o le i ai pea o le atuatuvale,
  • tausaga e silia ma le 50 tausaga.

I fafine, o le maʻisuka maʻisuka aʻo maʻitaga o se faʻafitauli sili lea.

Ae peitai, naʻo le pau le auala e faʻalagolago ai pe o le faafitauli o le maʻisuka poʻo se isi mea o le siakiina o le toto mo le suka. Faatasi ai ma le fesoasoani o lenei auala, o le iai o le faʻamaʻi ua fuafuaina.

I le fale, e mafai ona iloa le maʻisuka ma se maualuga maualuga o le mautinoa. O lenei mea e manaomia ai meafaigaluega feaveaʻi e iloa ai le maualuga o le toto suka. O nei oloa o loʻo avanoa faʻatau pisinisi i falemaʻi ma e mafai ona faʻaaoga i le fale.

E tele ituaiga o ituaiga faiga:

  • faʻataʻitaʻi vave le siakiina o le suka toto,
  • glucometers
  • vaega o suega e iloa ai le i ai o le suka i le uila,
  • telefoni feaveaʻi mo suʻesuʻega ile hemoglobin glyc.

I le taimi nei, e masani ona faʻaaogaina glucometers. O mea ia e mafai ai e oe ona faia se suʻega toto mo le suka i le fale. O le tagata e faaaogaina le mita o le a ia iloa fua o fua i totonu o le minute e tasi, ma o nisi taimi i ni nai sekone.

O le auala mo le fuaina o suka ma se glucometer e faigofie. E tatau ona faʻaofi le fasi siaki i totonu o le masini e pei ona faatonuina, ona togi ai lea o le tamatamailima i se nila faapitoa. O le toto i se matāua itiiti e faʻaopoopoina i se nofoaga faapitoa i luga o le vaega o le suʻega. Ma a maeʻa ni nai sekone, o le iuga o loʻo faʻaalia i luga o le laupapa eletise. O taunuʻuga e mafai ona teuina i le mafaufau o le masini.

E mafai ona e siaki le toto mo le suka i se ituaiga masini i ni nai taimi i le aso. O le mea e sili ona taua o le fuaina o lou kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao. Ae ui i lea, e mafai ona e fuaina le maualuga i le maeʻa ona 'ai, e pei foi o ni nai itula talu ona' ai. E faʻaaogaina foi se suʻega mamafa - fua le maualuga 2 itula pe a uma ona inu se ipu malamalama ma le 75 g o le kulukose. O lenei fuataga e mafai foi ona iloa ai mea le talafeagai.

O suʻesuʻega vave e faia e tusa ai ma se faiga talitutusa, e ui i lea, e le faʻaaogaina masini eletise, ma o le taunuuga e fuafuaina e le suiga o le lanu o le suʻega.

O isi masini faʻaaoga mo le siamaina o le maʻisuka o masini ia e faʻamaonia ai le hemoglobin glycina A1c. O le maualuga o le hemoglobin glycated e atagia ai le maualuga o le mamafa o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O nei masini e sili atu le taugata nai lo mita o kulukose toto. E le manaʻomia e le suʻesuʻega se tasi o mataua o le toto, ae o ni nai pa'ū o loʻo aoina i se pipeti.


  1. Perekrest S.V., Shainidze K.Z., Korneva E.A. Faʻatonuina o uʻamea e aofia ai le uʻamea. Faatulagaga ma galuega, ELBI-SPb - M., 2012. - 80 p.

  2. Strelnikova, Natalia Auala e taia ai le maʻisuka. Meaai ma togafitiga masani / Natalya Strelnikova. - M.: Vedas, ABC-Atticus, 2011 .-- 160 p.

  3. Svechnikova N.V., Saenko-Lyubarskaya V.F., Malinovskaya L.A. Togafitiga o le faia o misa a le tino, Falemai o le Falemaʻi o le Ukrainian SSR - M., 2016. - 88 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga