O le a le lamatiaga o le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻapitoa lea e manaʻomia ai le ola i le olaga atoa e fomaʻi ma le tausisia o se taumafa lelei e le mafai ai ona faateleina le suka o le toto. I le amanaia o le mea moni e leai se mea masani e mafai ona feagai ma se faʻaopoopoga i le glycemia e pei o togafitiga faʻapitoa, o se fesili talafeagai lava, e faʻaitiitia ai le toto i le taimi o le maitaga. A uma, o fafine i se tulaga e tatau ona matua faʻaeteete i le tagofia o fualaau.

Gesational diabetes

Afai o se fafine maʻitaga ua i ai le faateleina o le suka toto, o lenei mea ua maua o le maʻisuka maʻitaga. O lenei ituaiga e iloagofie e le mea moni o le maʻi e pasia pe a mavae le fanau mai o le pepe ma e na o le taimi o le gaioiga e tupu ai.

O le maualuga o le maualuga o le suka e le mafai ona afaina ai le tina o loʻo faatalitali pe o lana fetus, lea e mafai ona amata ona tupu tele i totonu o le manava, lea o le a matua aʻafia ai le fanau mai. Faatasi ai ma lenei, e mafai ona ia maua le hypoxia.

O le togafiti faʻaonaponei faʻaonaponei e iloa le tali i le fesili i le auala e faʻaitiitia ai le toto i le taimi o le maʻitaga, ma mafai ai ona e foia lenei faafitauli i se tulaga lelei. Ae ui i lea, o fuainumera faafomaʻi o loʻo faailoa mai ai o fafine ei ai le maʻisuka faʻafeusuaʻiga e mulimuli ane i ai le atinaʻeina o le maʻisuka masani.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

O se tasi o galuega a le pancreas o tagata uma o le gaosiga o le inisalini, lea e faasaʻo le maualuga o le suka i le toto. Inisalini e galue i luga o le kulukose, lea e faʻafefiloi i sulu o le tino o le tagata, ma o lona maualuga i le toto e paʻu. O le maʻi suka e aofia ai le soliga o le sifi o le insulin.

I le taimi o le maitaga, e tele suiga e tupu i le tino o se fafine. E faʻafeiloaʻi i isi auala faʻapitoa. Aemaise lava, o le placenta e amata ona faʻamalosi faʻamaloilo faapitoa o ana gaoioiga e faʻafeagai ma le inisalini. O se tulaga masani lava le faʻalavelaveina o faiga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose, e mafua ai le faateleina o le toto suka.

I le taimi o le fanauina o lana pepe, o lona soifua maloloina e tuusao lava i le soifua maloloina o le tina i le lumanaʻi. A i ai se toilalo ma le faʻaaogaina o le kulukose, o lona sili atu e le gata ina oʻo i le toto o le fafine, ae e faʻafefe foi i le placenta ma ulufale ai i le toto fetal. O lenei mea e maua ai isi faʻafitauli faʻapitoa mo ia, e le i faia, paʻu.

O le a le mea e sosoo ai? Ona faʻamalosia ai lea o le tagata e galue ma se tauimasui e totogi ai le tele o le inisalini o loo misi. Ae i le iʻuga, e taʻitaʻia ai le kulūkose i le tele o mea, lea e teuina i le tino o le tino. E televave le televave o le fetus i le masani, lea e mafai mulimuli ane ona aʻafia ai le fanau mai, ma e le na o le pau lea o le faafitauli. O le mea moni, o le atinaʻeina o le tamaititi e tatau ona felagolagomaʻi, ma o le faatelevaveina o le tuputupu aʻe e manaʻomia ai le tele o le okesene, ma o lona toilalo e masani ona taʻitaʻia ai le hypoxia.

O ai e maua i le maʻisuka faʻamama

O fafine o loʻo i ai se faʻasologa faapitoa i lenei faʻamaʻi e lamatia. O mea nei e ono mafai ona avea o se mea muamua:

  • faateleina le tele o meaʻai,
  • o le mea moni na tupu faafitauli o le suka i le taimi o se maʻitaga muamua,
  • o le i ai o le suka i totonu o le uila,
  • polycystic ovary syndrome,
  • genis predisposition.

O iinei, e tatau foi i se tagata ona filifilia le vaega o tagata e le o se mea e ono tulaʻi mai i na faafitauli, e pei o:

  • lalo o le 25 tausaga
  • leai ni faafitauli ma le mamafa tele ao le i maitaga,
  • leai ni faʻafitauli mai maitaga talu ai,
  • leai se mea muamua mo le faateleina o le suka i le toto i le olaga i aso faisoo,
  • leai se gasegase o vailaʻau.

Faailoga o le maʻisuka aʻo maitaga

O le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu i se auala e le masalomia ai e se fafine ona o lona auai. O le mea lenei e manaʻomia ai le tuʻuina atu vave o se suʻega toto mo le suka. Afai o le auiliiliga o le auʻiliʻiliga e oʻo lava i sina siʻitiaga, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻega auiliili, e fautuaina ai ni metotia talafeagai. E faavae i luga o suʻega auʻiliʻili, o le fomaʻi lava lea e faia se filifiliga i le faʻaitiitia o le toto i le taimi o le maitaga.

Ona o le mea moni, i taimi eseese o le aso o le maualuga o le suka i totonu o le tino e mafai ona fesuisuiaʻi, o se suʻesuʻega tasi taimi e le mafai ona faʻaalia ai ni mea sese. I lenei itu, o le isi suʻega, e taʻua o le hemoglobin glycated, e mafai ona faʻatulagaina.

Ae o le maʻisuka e le mafai ona matauina i na o ona amataga. I isi tulaga, e aliali mai ia lava i foliga o faʻamaoniga nei:

  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • faafitauli faʻaaliga.

Ae peitaʻi, mo se fafine maʻitaga, o se tasi o nei faʻaʻailoga e sili ona lelei i le leai o ni faafitauli ma le suka. Ma o le naʻo le pau le filifiliga tonu o le tuʻufaʻatasiga masani o suʻega.

Metotia mo le faʻaitiitia o le suka toto i fafine maʻitaga

Muamua, e tatau ona e fai atu e uiga i se meaʻai lelei. O meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti, i le tele o taimi i le aso, e taumafai e aua nei faʻaosoosoina se oso i le suka. "Meaʻai" o meaʻai gaʻo e tatau ona vavae ese mai le taumafa (mea matagofie uma e fesootai ma i latou). I tulaga taʻitasi, e tatau ona malilie faʻamatalaga auiliiliga o le lisi autu i se meaʻai, e tatau ona iloa le auala e faʻaititia ai le toto i le taimi o le maʻitaga.
O gaoioiga faaletino e taua foi. Ae ui i lea, i le tulaga o se fafine maʻitaga, e tatau ona ave le tausiga tele. Ae o taaloga e faigata ona fai. Muamua, faatasi ai ma gaioioiga gaioiga, e tele atu calories ua susunuina, lona lua, o faagasologa o gataifale ua faatelevaveina, ma le lona tolu, o le mamafa e fesoasoani e faaitiitia ai le suka toto.

Afai o se taumafa faʻavae ma le gaioiga faaletino e le maua ai le manaʻoga, ma o le fesili i le faʻaitiitia o le toto toto aʻo maʻitaga e tumau pea lona talafeagai, e tatau ona e suʻeina i inisua insulin. I le faʻaaoga lelei o le inisalini, a uma ona fanau mai e mafai ona faigofie ona faʻaesea - o le a le avea ma vaisu. O le mea lea, afai e faatonuina e le fomaʻi lenei vailaʻau mo oe, aua le faanatinati e tilotilo i ai i le le talitonu, ona o le tele o popolega e fesootai ma lenei mataupu e le mafaamatalaina.

Ae o le togafitiga o le inisalini, e taua le mataʻituina ma le mataʻituina o suiga ile maualuga o suka. I le aso, e mafai ona faia lenei mea tutoatasi, faʻaaogaina se masini e taʻua o le glucometer. O sea faiga e tatau ona faia i le tele o taimi i le aso, ma e tauamiotonuina i le tau o faʻamaumauga na maua. O nei faʻamatalaga e tatau ona tusia i se api talaaga faapitoa, lea e tatau ona faʻaalia i le fomaʻi i le isi asiasiga.

Ole taimi talafeagai e foia ai le faʻafitauli o le faʻaitiitia o le toto toto aʻo maʻitaga. E naʻo le taua le aua le faʻavalevalea, taalo i taaloga, 'ai lelei ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. O le lagona o le iloa e le tagata lava ia e tatau ona fesoasoani i le malamalama o le fafine ua nafa nei ma le soifua maloloina o ni tagata se toʻalua, ma o le tulaga saʻo lava lea o le faʻaaogaina o le autu mo lana tama e leʻi fanau mai.

Sa matou talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga, suʻesuʻeina le fesili pe o ai e iai, ma lisi auala mo le faʻaitiitia o le suka toto i fafine maʻitaga. Aua le maʻi, matamata mo le suka, suʻe suʻega ile taimi!

Le masani o suka i le taimi o le maitaga

I le taimi o le fanauina o se tamaititi, e toʻatele tamaitai e amata ona atiaʻe ni faʻamaʻi faʻamaʻi e leai se lagona ia i latou aʻo leʻi maʻitaga. E mafua ona o le tino e tatau ona galue i lalo o le faʻalavelave mamafa. Ina ia siaki ia nai mea laiti mai le masani, o le fomaʻi e masani ona faatonuina faʻataʻitaʻiga. O tina i le lumanaʻi latou te tuʻuina atu le toto mo le suka faalua: i le taimi o le resitala ma i le 24-28 vaiaso.

Tulaga masani o le suka o le toto aʻo maʻitaga:

  • 5.8 mmol / lita pe a ave le toto mai se vein
  • 4.0-6.1 mmol / lita mo sampling samatama

O le siʻitaga laʻititi i le maualuga o le suka, pe a fai e tupu mai i suiga o suiga i le taimi o le maitaga, ona o le atuatuvale poʻo le mamafa, e le o se mea taua. Ae afai o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le 7.0 mmol / lita, ona tatau loa lea ona faia ni mea faanatinati, aua o le faailoga lea o le maʻisuka. E mafai ona faia se faʻamaonia saʻo i le maea ai o suʻega faʻasolosolo.

Ina ia mautinoa e le sese ia taunuuga, e manaʻomia ona mulimuli i tulafono faʻapitoa mo le sauniuni mo le auiliiliga:

  • foai toto i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • aua le fufulu ou nifo i le paʻu ma aua nei faʻaaogaina le kuki aʻo leʻi asiasi atu i le falemaʻi, talu ai o oloa uma e maua ai le suka,
  • Aua nei suia le masani masani ao le i faia ni suʻega, aua o lenei mea e mafai ona afaina ai faailoilo e maua ai,
  • ave meaai mo le taimi mulimuli i le itiiti ifo ma le 8 itula aʻo leʻi faia le foai toto,
  • inu vai inu.

E taua le manatua pe a oʻo i le maʻitaga o le maualuga o le kulukose i le toto e ese mai le 5.1 i le 6.9 mmol / lita, ona leai lea o se mafuaaga faapitoa e popole ai. O le maʻisuka gasegase o le a pasi pe a uma ona fanau. Ae afai ole faasinotonu o le suka e 7.0 pe sili atu moli / lita, o le siama o le maʻisuka ua faia. O lona togafitiga o le a faʻaauau pea pe a mavae le fanau mai o le pepe.

Mafuaaga mo le faateleina

O le faʻaopoopoga o le mamafa o le tino i le taimi o le maitaga e aʻafia ai totoga uma ma tino, e aofia ai le pancreas, lea e nafa ma le gaosia o le inisalini. Hormones e faʻaaogaina i le taimi o le gaioiga, e saofagā i le tafe malosi o le kulukose i totonu o le toto ma ulu atu ai i le faʻafesagai ma le inisalini.

O le mafuaʻaga o le maualuga o le toto i le taimi o le maitaga atonu foi ona mafua ona o faafitauli tau fatugao. Latou te le o taimi uma e pulea ai le tele o kulukose. Aʻo lei amataina se faʻailoga a le fafine, ua i ai le mea na fai i le galuega o le endocrine poʻo le ate, ona oʻo lea i le taimi o le tamaititi e mafai ona faʻaosoosoina ai le faʻamaʻi.

O mafuaʻaga e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga i fafine maʻitaga e aofia ai:

  • silia ma le 30 tausaga
  • mamafa tele
  • eseese faʻamaʻi
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻisuka maʻitaga i se maʻitaga muamua poʻo le fanau mai o se tamaititi laititi.

O le maʻisuka maualuga o le maʻisuka e toetoe a le faʻaalia i le maitaga. E naʻo le maea ai o le suʻega e mafai ona iloa. Ae ui i lea, o nisi o faailoga atonu e taʻu mai e le tatau ona e faʻatali mo se suʻesuʻega fuafuaina, ae e manaʻomia ona e faia vave.

Faailoga o le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga e aofia ai: faʻateleina le urination, faʻalauteleina le 'ai ma le tele o le mamafa o le mamafa, o le lagona o le malulu, o le fia inu pea, faʻateleina le toto, vaivaiga lautele ma malaise. O faʻafitauli o le atinaʻeina o le maʻisuka e aofia ai faafitauli faʻaaliga.

Ae ui i lea, e tusa lava pe a oʻo i le maitaga e te maua ai le tele o le fiaai poo le fia inu, aua e te popole. E na o se suʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega faapitoa o le a mafai ona faʻamaonia pe faʻafitia ai atugaluga na tulai mai.

O le a le matautia o le maualuga maualuga o suka mo tina ma pepe

O le maualuga o le toto toto i le taimi o le maitaga e lamatia mo tina uma ma pepe. Afai o le maʻisuka e oʻo lava i luma o le maʻitaga, ona oʻo lea i le taimi o faʻasologa o faʻafitauli e mafai ona tupu ma le loto, fatuga, poʻo vaʻavaʻa a le fafine. E masani lava, e ese mai i le tala o le maualuga o le suka, e mafai ona atiaʻe siama o le urinary tract. O le lamatiaga o le faapau pepe e leai se taimi e tupu ai, ona o le sili atu o le kulukose e faaleagaina ai le toto o le placenta, lea e amata vave ona vave. O se taunuuga, o le fetus e leai ni meaʻai ma le okesene.

O le maʻisuka e mafai ona tupu i le atinaʻe o le tuai o le toxicosis, faʻatasi ai ma le mamafa o le mamafa, edema, faʻateleina le toto maualuga ma le hypoxia fetal. E masani lava, o le faʻamaʻi e mafua ai le fesuiaʻiina o le uʻamea ma faʻafitauli i le taimi o le fanau mai.

O loʻo maʻi foʻi le pepe mai le glucose. E mafai ona ia atiaʻe le manava o le maʻisuka. O faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaalia i le tele o lapopoʻa o le fetus, lea e iloa i le taimi o le ultrasound i le lona lua o masina o le maitaga ma sili atu i le 4 kilokalama i le fanau mai. O gasegase o matua e mafai ona mafua ai le faaletonu i le tino, togafiti o le mafaufau, faafitauli ma le loto ma le tino o le fomaʻi. Afai e te le faia fua faʻatatau taimi, o le a lamatia ai le maliu o le tamaititi e leʻi fanau mai. O le mafuaʻaga e mafua mai i le lapataiga o mama ma le maʻi o le hypoglycemia.

Auala e faʻaititia

I le taimi o le maʻitaga, ina ia puipuia ai maualuga maualuga o le suka, e tatau ona faia suʻesuʻega masani, e le aofia ai meaai gaosi mai le taumafataga, ma faatino taʻaloga faaletino.

O meaai talafeagai e fesoasoani tele i le maualuga o le suka. Ae e tatau ona e filifilia lelei ma le faʻaeteete: i le taimi o le maitaga, e le mafai ona faʻatapulaaina oe lava i meaʻai. Muamua, ia le aofia ai meaai maualuga-kalori ma faigofie ona faʻamalosi tino gaʻo mai le meaʻai, faʻasaga meaai mama i le vitamini i le lisi. O le mea lea e le gata ina mafai ona faʻamaonia le kulūkose i totonu o le toto, ae faʻaitiitia ai foi le mamafa, faʻatuina le gataifale. Taumamafa 5-6 i le aso i ni vaega laiti. Aua le 'ai pe' ai i le po. I tulaga ogaoga, 2 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi, inu le 0.5 tbsp. kefir.

Aloese mai meainu malolosi ma suamalie. Taumafai ia aua neʻi 'ai le buns, sipuni, mea manogi ma meaʻai ulaula. O nei oloa e fesoasoani i le saoasaoa o le maualuga o kulukose o le toto. Faʻesea vave mai meaai mai le lisi. Faʻafofoga i le suka e faʻaititia ai meaʻai: iʻa ma iʻa, fualaʻau suamalie ma fualaau faisua, fualaau faisua ma selesele. O meaai a le fafine maʻitaga i aso taitasi e tatau ona aofia ai le 25 g o fiber. Fiafia e fufulu, fufulu pe fufulu ipu. Inu e tusa ma le 1.5 lita o le vai i le aso.

E mafai ona e maualalo le suka i le faamalositino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le savali i totonu o le ea fou o le a faʻavavevaveina ai le metabolism ma faʻamalosi ai le puipuiga o le tino. Ae peitai, ia mautinoa o le faamalositino e aofia ai le malamalama mama ma e le mafua ai le manava. Manatua: i le taimi o le maitaga, e le mafai ona e punou lou tua, faʻafuaseʻi ona gaoioi, osooso, faʻaoso pe gaoioi ou vae. Mo lenei mafuaaga, tuu le tietie, tietie iisa ma le uila. Faatasi ai ma taaloga fautuaina o le aau, yoga, Pilates ma le polo polo. O nei faʻatinoga uma ei ai sona aoga aoga i le soifua maloloina, faʻamalosi ai musika, faʻaleleia le toto i le placenta, ma saofagā i le mafaufau ma le faʻalalōlōina faaletino.

O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani i le faʻaitiitia vave o le suka i le maʻitaga. Ae ao leʻi faʻaaogaina i latou ao maitaga, ia mautinoa e feiloaʻi ma se fomaʻi. E mafai ona e faʻasaina le kulukose ma le kinamona. Faaopoopo i ai sina mea itiiti i le kofe po o pusa. Faʻaleleia lelei le metabolism carbonate sauerkraut. O le atiseti o Ierusalema o se mea lauiloa. Tui le aʻa i luga o se fatu, faʻafefiloi ma le suauu olive ma 'ai e pei o se salati. Pe saunia se mea teuteu ma inuina 3 taimi i le aso, 100 ml taʻitasi. Faʻaaogaina mo le laulaʻau launiu o le maʻisuka. Liligi 10 pepa o 3 tbsp. fufulu suavai ma tuʻu ai mo le 3 itula. Inu le fausua faatolu i le aso i le afa o le tioata.

Afai o auala ma auala ua le lisiina e le aumaia ai taunuuga, e mafai e le fomai tipitipi ona fautuaina togafitiga ma fualaau oona ei ai le insulin. O le tele o pulega ma fuataga e filifilia taitoatasi.

Puipuiga

O le maʻisuka e sili atu ona maua i fafine e lamatia. E le mafai ona faʻaaogaina atoa le mea na tupu, ae o le usitaia o tulafono faigofie o le a fesoasoani e faʻaitiitia le ono mafai ona maua se faʻamaʻi. Taʻitaʻi se soifua maloloina. Tausia le siaki o le mamafa ma meaʻai. Taofi le ulaula. Afai e mafai, ia maua se glucometer ma siaki taimi ole fua o lou suka.I le i ai o le hyperglycemia, ia matua usitai i fautuaga a le fomaʻi. Aua le misia ia faaupuga o suʻega ma fetuutuunai le togafitiga e fuafua i le faʻafitauli o le maʻi.

O le toto maualuga o le suka o se faafitauli ogaoga i le maitaga. Ae ui i lea, o le faʻatinoina o fautuaga a le fomaʻi ma le tausisia o le puipuia o mea e puipuia ai le le lelei o taunuuga mo le tamaititi ma le fafine. Ae ui i lea, o le tina ma le pepe e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faifaipea a se fomaʻi.

Suʻega o le toto ma le faʻamalosi mo le suka i le taimi o le maitaga: masani ma vavaega

Mo le fasefulu vaiaso o le tauaveina o se pepe, e tele faʻamalositino ma faʻatalatalanoaga e faia e le tina faʻamoemoe.

O suʻesuʻega masani o se fafine maʻitaga e aofia ai suʻesuʻega o le biomaterial: toto ma urine.

Latou te fesoasoani e siaki le tulaga o le soifua maloloina e le gata o le tina, ae o le pepe foi. Soo se mea, e oʻo lava i suiga laiti i le tino faʻafuaseʻi ona afaina ai iuga. O le mea lea, e taua le aua le faʻagaloina le fautuaga a se fomaʻi ma mataʻituina le tulaga o le soifua maloloina. E tatau ona suʻe faʻataʻitaʻiga i le taimi.ads-mob-1

Mo le puleaina o le suka, e tatau i fomaʻi ona taʻoto se suʻega toto mo le gasegase o le gasegase aʻo gasegase mo o latou gasegase.

O faailo masani o lenei vailaau i le tino ao maʻitaga e tatau ona fesuisuiaʻi i totonu:

  1. Mai le tamatamailima - 3 - 5.6 mmol / l.
  2. Mai le vein - 3.9 - 6 mmol / l.

A maeʻa le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli po o le 'aiga o le afiafi, glycemia e mafai ona tumau i le va o le 5.4 - 5.8 mmol / L.

Afai e sili atu le taua i le 6.4, ona talafeagai lea ona matauina se tagata tomai faapitoa.

I le faaopoopo i le toto, e taua foi le faia masani o se suʻega urine.

O lenei mea o le a fesoasoani i le taimi e iloa ai le uiga o le maʻi i le maʻisuka. O le i ai poʻo le toesea o le suka i le urine e taua o le "faailoga" o le kulūkose.

E masani lava, e le tatau ona i ai i le faanatinati. Ae o nisi taimi e tupu ai o le tuʻuina atu o le isi suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le suka.

Aua e te ita: o nisi taimi e tupu ai. E le o faʻaalia mai se tulaga e tasi le iai o faafitauli ile tino. E le gata i lea, o le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga e mafai ona iloa o se mea faʻapitoa faʻapitoa.

O suka uma e ulu atu i le tino ua liua i le kulukose. O le autu autu o meaʻai ma le malosi tele mo lela mumu toto. E tele sona sao i le faia o le faiʻai. Ina ia maua le malosi, o le mea o lo o fesiligia e susunuina e le tino ile minute.

E faʻafefea ona faʻaititia le toto toto i fafine maʻitaga i le fale

Muamua lava, e tatau ona e manatua o le lelei o meaai paleni o se auala sili lea e faatumauina ai le tulaga sili ona lelei o lenei mea. O meaai e tatau ona faia i ni vaega laiti, i le tele o taimi i le aso. Tausiga e tatau ona faia e puipuia ai le taoto i le kulukose.

E faigofie ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai mai le gaʻo:

I tulaga taitasi, o auiliiliga o le lisi autu e tatau ona talanoaina ma se tagata fai meaʻai. O le a ia taʻuina atu ia te oe pe faʻapefea ona faʻaititia le sugar sugar i numera masani. O lenei mea e sili ona moni mo tamaitai i tulaga.

O se vaega tāua i le maitaga e taʻalo i gaioiga faaletino. Peitai, o le lapataiga e le tatau ona galo. E le mafai ona e faia e aunoa ma ni taʻaloga. Faatasi ai ma gaioiga gaioiga, e mafai ona e faʻaumatia vave calories e le manaʻomia e maua mai i meaai. E le gata i lea, o le metabolism e matua faatelevave. O le faamalositino e fesoasoani e maua ai le maualuga o le suka.

Afai o nei fuataga e le maua ai le faʻamoemoega faamoemoeina, ona tatau lea ona e faʻaaogaina le inisalini o inisalini. A uma ona fanau mai, e mafai lava ona faalēaogaina.

Latou te le faʻaosoosoina vaisu e le manaʻomia.

Afai na faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻavae i luga o le hormone o le pancreas o le tupuaga, e le tatau ona faanatinati le teena, ona o le tele o popolega e fesootaʻi ma lenei mea e le faʻamaonia.

O le manatu autu o le faatulagaina lelei o meaai ma le maualuga o le toto suka o le faatapulaa lea o le faʻaaogaina o mea inu.

I le faasologa i aso uma, e sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai:

O oloa e tatau ona tunu, kuka, uʻu ma falai (o le mea mulimuli e le tatau ona masani ona faʻaaogaina).

Suga mo le kuka e tatau ona suia i le xylitol poo le sorbitol. Ae manaʻomia pea ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima, pateta, beets, sana (aemaise lava le suamalie), peʻa lanumeamata, kāloti ma faʻi.

Ua faʻamaonia e suʻega faafomaʻi le taina o taaloga e maualalo ai lou kulūkose toto i le taimi o maitaga. O le faamalositino e tatau ona amio lelei ina ia le afaina ai le ola maloloina ma le ola o le tamaititi e leʻi fanau mai.

O le faʻaititia o fualaau oona i le taimi o le maitaga ua na o le pau lea o le auala taliaina e aʻafia ai le maualuga o le kulukose. O le tagofia o ia vailaau e faigofie lava ma e le o fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o auala faʻafefe o togafitiga.

O fualaau o isi vailaʻau e faʻaitiitia ai le kulūkose ua avea ma vaega taua o le taumafa a se fafine o loʻo tauaveina se pepe.

Ae, o le lapataiga e tatau ona faʻatino iinei: e leai se mea e saogalemu ai le fetus.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le laau ua filifilia e faʻamaonia ai le suka toto, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Ia faaeteete e le gata i laau. E le fautuaina e amata ona 'ai na meaʻai e lei i ai muamua i le taumafataga. Leai se mea e tatau ona e tofo i ai ma mea e te manaʻo i ai aʻo e aveina se pepe.

I le taimi o le maʻitaga, e tutupu suiga o le hormonal cardinal.

E mafua lenei mea ona o loʻo sauni le tino mo le faʻatagaina. O laufanua uma o le endocrine e aofia ai i lenei faagasologa, e aofia ai le pancreas, lea e maua ai le inisalini.

A oʻo mai se faʻafitauli ogaoga i le tino, o le a leiloa e le tisipenesa lo latou gauai i le hormone popo, o le kulukose e toetoe lava a le aʻafia, o le maualuga o le maualuga. O fafine ua maua i le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga.

O le togafitiga mo le siakiina o suka i le urine i le taimi o le maʻitaga ua na o le fomaʻi ua alu e faatonuina. E taua le mulimuli i se meaai talafeagai. O le meaai e tatau ona faatapulaa ma sao. O falaoa ma falaoamata e tatau ona le aofia ai. E le mafai ona e 'ai fua mai fua suamalie.

O se tamaitai i se tulaga manaia e tatau ona mautinoa o lana mea taumafa e saʻo ma i le taimi e tasi e eseese. E le mafai ona e gaogao, e tatau ona e 'ai meaai pe a ma le ono taimi i le aso, ae le o ni vaega tele, e aofia ai meaʻai.

E tatau ona iai se taumafataga maloloina. A le o lena, o le mamafa i totonu o vaa e mafai ona paʻu malie. E i ai se aafiaga le lelei i le fetus.

O fafine ei ai se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga e tatau ona mataʻituina le mamafa o le tino. O le vaiaso e mafai ona e maua pe tusa ma le tasi le kilokalama, ae le sili atu. Afai e te sili atu i le mamafa faatagaina, o le a aliaʻe faafitauli o le soifua maloloina. O lenei mea o le a faia ai se avega faaopoopo i le tino.

I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma a le fomaʻi, o le kullukose i totonu o le urine e faʻasaʻoina lava. Ina ia faia lenei mea, faatali laitiiti.

Nai lo le suamalie ma fua, o le meaai e tatau ona faʻatamaoaigaina i vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave, lea e gasegase mo se taimi uumi. E faatagaina e 'ai le fiber. E aoga e le gata mo le tina, ae mo le pepe e leʻi fanau mai.

O le a le mea e fai pe afai e faʻaitiitia le suka i le taimi o le maitaga

O aso tonu o le siama ua fuafuaina e se fomaʻi faapitoa - obstetrician-gynecologist.

O le mafuaʻaga lea e le tatau ai i tamaitai ona misia suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻega faʻailo suʻesuʻe.

E taua mo le tina ona mulimuli i mataupu faavae o meaʻai lelei ma lelei, aloese mai le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o faʻamaumauga. O lapisi e tatau ona lafoai atoa, e pei foi o meaai gaʻo ma maualuga-calorie .ads-mob-2

E fautuaina e tagata taʻitoʻatasi tamaitai i le tulaga e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. O lenei mea o le a aloese ai mai le inu ma tausia ai se lagona o le nofo malie. E tatau ona taulai i fualaau faisua, moa ma iʻa.

O lea e le tulai ai le suka toto, e le tatau ona e aʻafia i vai manaia matagofie, lea e faʻavasegaina e pei o le gaʻolaʻo gaʻo. E tatau foi ona tuʻuina atu i le tino se gaioiga faʻamalosi, lea o le a mafai ai ona e susunuina calorie mai meaai. E tatau ona sili atu i le ea fou. E taua foi le matauina o lou mamafa o le tino, aloese mai le seti o isi pauna.

A leai, e mafai ona e feagai ma taunuuga leaga. E tatau i le tina faʻamoemoe ona asiasi atu i se fomaʻi lava ia, suʻe suʻega ma suʻeina uma suʻega faʻataʻitaʻi, lea o le a tumau ai pea i suiga o le tino.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic


  1. Nikberg, I.I. O le maʻi suka / I.I. Nickberg. - M.: Zdorovia, 2015. - 208 c.

  2. Endocrinology. Big Medical Encyclopedia, Eksmo - M., 2011. - 608 c.

  3. Maʻisuka Puipuiga, togafitiga ma togafiti i togafitiga faaleaganuu ma le le masani. - M .: Ripol Classic, 2008 .-- 256 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Le fua o le kulukose ma mea le talafeagai i se fafine maʻitaga

O le mea e sili ona lelei, o faailoga masani o le suka o le toto i le taimi o le gasologa e le tatau ona ese mai tulaga faatauaina e taliaina lautele. Pe a ave le toto i luga o se manava gaogao, e le tatau ona silia le 5.5 millimita / lita (mmol / l). O le tapulaʻa maualalo e 3.5 mmol / L.

A maeʻa ona 'ai, o le toto toto e tupu saʻo. O meaai e ulu i totonu o le tino ua malepe, ua fausia le kulukose, lea e afaina i le toto. O le tau sili ona maualuga e tasi le itula talu ona 'ai. I le lumanaʻi, o le a amata ona paʻu faailoga o le suka. Faʻaauau le faʻamautinoaina o le glycemia e tupu pe a mavae le 3 itula.

A o faagasolo le vaitaimi o le gaioiga, e mafai ona faatagaina sina siʻitia o le suka toto. O tulaga le faʻaleagaina o le:

  • mai le 5.1-5.5 mmol / l - i le anapogi i le toto,
  • e oo atu i le 8.9 mmol / l - tasi le itula talu ona 'ai,
  • e oʻo atu i le 7.8 mmol / l - i le 2 itula.

O le faʻalauteleina ma le taua o le faateleina o le suka toto o se faailoga lea o se setete predatebetic. O le pisapisao faʻamausali o tulaga faatauaina e 1.5 mmol ua maua o le GDM. O le maualuga maualuga o le suka o le toto suka o le uiga lea o le maʻisuka ituaiga (o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi na muamua aliali mai ina ua maeʻa le mafaufau o se tamaititi).

Muamua, o se fafine na te suʻeina se suʻega toto mo le suka pe a faamauina o ia mo le maitaga. O suʻesuʻega mulimuli e faia e avea o se vaega o le suʻega faʻatagaina (suʻega atoa), na tofia i le taimi e tasi i le tolu masina. I le le faamalieina o le suʻega o le toto, o le puleaina o le suka e tele lava ina faia. O le faʻavae mo faʻamaʻi o prediabetes poʻo le GDM o le GTT (suega o le toleniga o le glucose).

O le suʻega e faia i totonu o se fale suesue ma e aofia ai:

  • mai se suʻega toto i luga o se manava gaogao,
  • "Glucose avega" (o se vaega faʻamalosi o se vaifofo o le glucose e tuʻuina atu i le tagata gasegase),
  • toe faʻaleleia le toto i le maeʻa o le itula,
  • suʻesuʻega mulimuli i le lua itula.

I le faaopoopo atu i le GTT, o se fafine maʻitaga ua maua se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o le HbA1C (hemoglobin glycosylated), o se suʻega o le urine e iloa ai kulukose ma tino ketone (acetone). O faʻaaliga o le maʻisuka ma vailaʻau i le tele o mataupu e faʻatasi ma le afa lona lua o le maʻitaga.

Auala e faʻafaigofie ai le toto suka

Auala mo le faʻamautuina o le glycemia i le vaitaimi o le soifuaga e leai ni eseʻesega faʻavae mai fautuaga lautele mo le faʻaitiitia o le suka o le toto. Muamua lava, e manaʻomia e le fafine ona faʻaaogaina le faavae o le pulea e le tagata o le suka. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se glucometer feaveaʻi (o se masini mo le fuaina o le suka toto), ia fuaina e le aunoa fua ma faamaumau taunuʻuga ina ia mafai ai ona siaki le malosi o le kolisi suka.

O le auala autu mo le faasaʻoina o le suka toto o le suia lea o amioga a se fafine. Glucose o le faavae lea o mea taumafa o le faiʻai, totoga o le nerve ma o le punaoa autu o le malosiaga mo le atoatoaga o galuega a le tino.

I totonu o se fafine maʻitaga, e lua lua e manaʻomia le glucose, ma o le gastronomic mea e fiafia i ai e sui foi. O le faʻaituau i le lisi o aso taʻitasi i monosaccharides (o vailaʻau faʻamalosi faigofie) e mafua ai le pancreas e maua ai le inisalini i se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Taumafai le lelei e tau atu i se seti o paʻu faaopoopo. O le fesuiaiga mai le masani o le faateleina o le mamafa o le sili atu i le 500-600 gr. vaiaso (i le lona lua ma le tolu o le tolu masina o le maitaga). E le gata i lea, i le afa lona lua o le vaitaimi o le soifua maloloina, o le gaioiga faaletino o se fafine ua faaitiitia.

O se faʻalavelave faʻaleagaina i le BMI (faʻamaumauga o le tino) e faʻafeagai ma le tala o le soona taumafa o laʻau suamalie ma le faʻagata faatapulaaina e oʻo atu ai i le le lava o le mafaufau i le insulin - faʻamalosia o le inisalini, ma le faʻaitiitia o le pancreas. Glucose e leʻo tuʻuina atu "i le tuatusi", o siosʻo e totoe e aunoa ma ni meaʻai, e lamatia ai le soifua maloloina o le tina ma le tama i le lumanaʻi.

O se taumafataga faapitoa e faʻavae i luga o mataupu faavae o mea tau soifua maloloina mo le maʻisuka "Laasaga Nu.9" e fesoasoani e foia ai le le atoatoa o meaʻai. I lalo o le saʻo saʻo, e toe foʻi mai le suka i totonu o le lua vaiaso. O le auala lona lua sili ona taua e taulai i le faʻaitiitia o faailoga o le suka, o vasega faʻaleaogaina ma faʻamalamalama lelei i vasega faaletino.

O se ituaiga o soifua maloloina o se auala tuusao i le le atoatoa o le soifua maloloina, o le mamafa, ma le malosi o le inisalini. Pe a fai, e tusa ai ma le tausaga o le gaioiga, gaioiga faaletino, o sulu o le tino ua tumu i le okesene, lea e faʻapupulaina ai lo latou lagona ma fesoasoani e faʻamautuina ai metabolic processes.

Faʻatasi ai ma le paleni o le carbon carbon, o aʻafiaga o le faatupuina o le fetopathy (fomaʻi fomaʻi) ma le fanau mai i le taimi vave. E le gata i lea, o le faatumauina o le muso leo e sili ona faafaigofieina ai le faagasologa o le auina atu. O se tulaga taua o le tausisia o le mamafa ma sauniuniga faaletino o le maʻi. O faamalositino e le tatau ona faia e ala i le malosi. O uta uma i luga o le manava e faʻasaina.

O le malosi o le aʻoga e tatau ona malilie i le fomaʻi. I le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolosolo, teuteuga ma gaioiga na faia e tusa ai ma togafitiga faʻasoifua faʻasolopito e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le toto toto. E le o togafitiga uma e mafai ona faʻaaogaina pe a fanau se tamaititi. Aʻo leʻi amataina le togafitiga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist ma se fomaʻi e faia se maʻitaga.

Filifiliga

Afai e le mafai ona faʻaititia le toto suka ma le faʻamalositino ma le faʻamalositino, o le fafine ua faʻasolosolo masani ona inisiua le inisalini faafomaʻi i totonu o le manava. Ole togafitiga ile insulin e le afaina mo le fomaʻi, ona o le vailaʻau e le pasia le pa puipui.

O le tele o injections, o le ituaiga o fualaau faasaina ma lona fuainumera ua filifilia taitoatasi. O fualaau oona (hypoglycemic) i le taimi o le maitaga e le faʻaaoga ona oa latou aʻatogenic aafiaga. Pe a suʻesuʻeina le GDM, e manaʻomia e se fafine ona auai i vasega i le School of Diabetes.

Faʻavae o mea taumafa i le vaitaimi faʻapitoa

O mataupu lautele o meaʻai talafeagai mo fafine maʻitaga ei ai le maualuga maualuga o le suka:

  • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i lau taumafataga. Monosaccharides ma le faʻasalaga e vave ona gaosia e le iniseti, ma o le kulukose e ulu atu i le toto i se faiga faʻamalosi. O vailaʻau faʻamalosi faigofie e aofia ai ituaiga uma o mea suamalie ma meainu suamalie.
  • Faʻataʻatia le lisi o aso taʻitasi ma oloa e aofia ai le tele o filo masani.O mea muamua nei, fualaau faisua, nisi ituaiga o fualaʻau, cereals, grains ma legumes. I le faaopoopo atu i le fiber, lea e faʻavasegaina ai faiga faʻavae, o nei oloa e aofia ai minerale ma vitamini e manaʻomia i le taimi o le maitaga.
  • Sui le afa o meaʻai manu ma fuālaʻau fuālaʻau i le meaʻai. O meaʻai o meaola e mafua ai le lafoina o le cholesterol i luga o le epithelium (puipui i totonu o toto toto), o le mafuaaga o le atiaʻe o le atherosclerosis. O gaʻo o fualaau oona, i le isi itu, e aoga ona o mea o loʻo i ai i le polyunsaturated acids Omega-3 ma Omega-6.
  • Faatapulaa meaai mama ma masima. O sea fuataga o le a faʻaitiitia ai le faʻanoanoa ma e le sili atu le mamafa o fatugaʻo.
  • Ia pulea lelei le GI (glycemic index) ma le malosi o le taumafa o mea taumafa. O le GI e nafa ma le fua faatatau o le faʻavaeina ma le faʻaaogaina o le kulukose, o le faʻaitiitia, o le lelei. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose, o oloa e iai le GI ≤ 40 iunite ua faatagaina. Faʻaaogaina caloric o meaai i aso taitasi e tatau ona faia i le fua faatatau o le 35-40 kcal mo le kilokalama o le mamafa o le tino. O le faateleina o le manava i totonu o fafine maʻitaga, e tatau ona tausia, aua le faanatinati mo meaai (o le maualuga o le tautua e mafai ona maua ai le 350-400 kalama o meaai).
  • Saunia le tino ma le vai talafeagai. O le inu lelei o le ava e sili atu i le tasi ma le afa lita o le vai i le aso.
  • Faʻailoa atu i mea taumafa taumafa e taofia ai le glycemia i se tulaga talafeagai, ma mea inu e faʻaitiitia ai le suka o le toto.
  • Mulimuli i tulafono o meaʻai (vaega laiti, 3-4 itula).
  • Teʻena le gaosia o meaʻai i se auala e kuka ai le kuka. Frying e faʻaleleia ai le tau aogā ole malosi o le meaʻai maeʻa. I le faaopoopo atu i ai, o meaola oona e afaina ai le soifua maloloina e faia i taimi o kuka. O tina faʻamoemoe o loʻo fautuaina ipu ua saunia e ala i le taʻavale, tao i falalaʻau, kuka, uila.
  • Faʻateleina le maua o le protein. Muamua, o mea taumafa o le protein e leai sona aoga tele i luga o le suka. Lona lua, o mea aoga taua o le amino o loʻo manaʻomia e le pepe i le lumanai e maua mai i le puipuiga. Tolu, o oloa gaosia mai le protein e mafai ai ona e le iloa le fiaai tele i le va o taumafataga, lea e puipuia ai le tagofiaina o meaai.

O le fesuiaiga atoa i se meaʻai protein e faʻasaina. I lenei tulaga, o le le lava o vitamini ma minerale e ono tupu mai i le talaaga o le tele o le uric acid.

Mea taumafa taumafa ma mea faasaina

O le filifilia o oloa mo fafine maʻitaga ei ai le maualuga maualuga o le suka e faia e le tele o meaʻai o meaʻai (gaʻo, proteins ma gaʻo) i totonu ia i latou. O se meaai e maualalo ifo i le pasene o gaʻo, o sina vaega tele o gaʻo, ma le maualalo o le gaʻo manu e talafeagai mo le taumafa.

Fuaina o oloaFaatagainaFaasainaLimited e faʻaaoga
aano o manumea taumafa eseese (lapiti, turuki ma moa paʻu), vealpuaa, tamai mamoe, pato ma le kusi meat, stew, pasteslafumanu
iʻa ma iʻaituaiga uma o vaitafe ma le sami e maua i le gaʻo oona e oo atu i le 8%, musika, mimiti, vavae, squidsmeaʻai ma faʻasaoina, faʻaleleia pusaituaiga gaʻo (iʻa, meli, figota, moa)
oloa susususu ma le kefir (2.5% gaʻo), yogurt e aunoa ma ni mea faaopoopo, susu susu (e oo i le 3.2%), keke (e oʻo atu i le 9%), kulimi ma kulimi (e oo atu i le 10%), sisi (e oʻo i le 35%)gaʻo kulimi gaʻo, palu lanu, paʻu, susu susupata
oloa falaoafalaoa o le rai, meaai ma le faaopoopoina o le paʻu, oatmealpaʻepaʻe paʻepaʻe, meaʻai mai pulu, pulou, pupuu, palupita falaoa
saito ma lemufuamoa, karite, oats, pi, lentils, pi, chickpeassemolina, sago, araisa paepaebuckwheat
fualaau faisua ma fualaʻauzucchini, squash, cucumama, eggplant, radishes, spinach, aniani, seleni, greens, kapisi (ituaiga uma), artichoke artichoke, momordikapakapateta, tamato, peʻa lanumeamata
vine ma fuanectarines, apricots, peaches, fuamoa o le citrus, pears ma apu, rimoni, vine, vine, vineberry, cherriesaso, pineapples, vine, papaya, fig, caromkiwi, persimmon, faʻi, suauu
sau sau ma vaitauoregano, pepa aina, yogurt Sauce ma laʻau, soya soyaituaiga uma o sauʻai e faʻavae i le mayonnaise, ketchupsinapi
mea inusuamalie fou, suamalie o fualaau suamalie ma mea inu suamalie, lanu meamata, hibiscus (e le tatau ona inu uma vai inu)fagu fagu vai, fufuluina o sua suamalie, suamalie suamalie, mea faʻapipiʻi meaai, kofe uli, kofe kofe ma koko 3 i le 1vave le kofe i susu (sugar free)
meaʻaifualaau suamaliemea e gaosi ai meaʻai, sukalati, masi suamalie, faʻasao ma jamsmarmalade, marshmallows (mai le vaega o oloa o le maʻisuka), sorbet

O le vaega o meaʻai tapulaa o meaai ia i se fuainumera faʻamaonia, faʻatagaina i le glycemia mausali. O le tele ma taimi o le faʻaaogaina o faʻamaufaʻailogaina e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi.

Ierusalemaichokei

O lenei aʻa e maua mai i togafitiga aloaia o se auala e faʻasaʻo ai le maualuga o le suka. O se vaega o mea taumafa faʻapitoa e togafitia ai le maʻisuka. Faʻateleina le suka i le taimi o le maitaga, e aoga le inuina o le vai fou (150-200 ml / aso), ave Ierusalema artichoke syrup.

E mafai ona faʻatau i le falemaʻi, pe kuka i le fale. Mo lenei, o le aʻa e tatau ona kukaina, sasaina. Taʻu le mea e mafua ai le suavai i luga o le vevela vevela seia oʻo i le sua. Ave e tatau ona avea ma se sipuni sipuni aʻo leʻi 'aʻai.

Faʻasalaga Palo

O loʻo aofia ai vailaʻau e faʻalavelave ai le faʻavae o le kulukose. Ina ia saunia se decoction, e manaʻomia le 40 gr. mea gaosi. O vaega e tatau ona tumu i le ½ lita o le vai inu ma faʻafefe mo le itiiti ifo ma le itula ile vevela vevela. Faʻamama le vai ma inu 1.5 sipuni muamua aʻo leʻi 'ai.

O togavao o le togavao fesoasoani e faʻamautuina maualuga le kulūkose toto ma faʻaitiitia le toto maualuga (toto maualuga). Faatasi ai ma se uiga o le maualuga o le toto maualuga, e aoga le inu o le compote mai vine viburnum (e aunoa ma le suka). E le talafeagai le meafaigaluega pe afai o le maitaga e tuʻuina mai ma le faʻamalosia.

O le Spice e iai lona malosi mamana. O laau tinamon (e le o le paʻu) e fautuaina mo le faʻaaogaina. E tatau ona faaopoopo i le lauti ma lefirfir.

E tatau ona faʻaaogaina laulaʻau o le suāuʻu ma le faʻaeteete, siaki ma le faaeteete le faʻailoga. Galega (goatskin) ma le rhizome, e salalau i le maʻisuka, ua faʻasaina mo le faʻaaoga i le vaitaimi o le soifua maloloina.

O le faateleina o le suka toto i fafine o loʻo tauaveina se tamaititi o se mea masani. E afua ona o le faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le tino. O le gasegase masani o le hormone sex, lea e nafa ma le faasaoina o le fetus, e poloka ai le iniseti o le inisalini, e puipuia ai le kulukose mai le tufatufa lelei i le toto atoa. Le faʻaaogaina o metabolic processes e mafua ai le tele o le faʻaaogaina o laʻau suamalie, maualuga BMI, le lava o le afi.

Faaitiitia le maualuga o le suka i le fesoasoani toto:

  • lelei le faatulagaina o meaʻai. Pe a faia se meaai, e tatau ona faalagolago i le maʻisuka meaai "Ata Numera 9".
  • aʻoaʻoga masani masani. Pe a fuafuaina le avega, e tatau ona e amanaʻia le tulaga lautele o le fafine ma tausaga o le tafaoga.
  • togafitiga masani, ua faamaonia mo le faaaogaina i le vaitaimi o le soifuaga.

I tulaga ogaoga, o le maʻi o loʻo faʻataʻitaʻiina togafitiga insulin. O le le mautonu o le hyperglycemia e mafai ona oo atu i le faapa'ū faʻafuaseʻi o le faapau pepe, o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le intrauterine i totonu o se tamaititi, faʻataʻitaʻiga faigata.

Aisea e maua ai le suka i fafine maʻitaga?

I le taimi o le maitaga, ua toe fausia ai le tino o se fafine, lea e afaina ai le maualuga o le suka toto. O le mea lea, e masani lava ona pulea e le inisalini o le hormone e natia e le pancreas. I lalo o le aafiaga o le vaega o le hormonal, o le kulukose mai meaʻai e amata ona sosolo i sela o le tino o le tagata, ma o lona faʻatinoga i le toto ua paʻu.

O faʻataʻitaʻiga o le maʻitaga ua faʻamaonia e le placenta ei ai le faʻafeagai o le inisalini, e pei o le maualuga o le kulukose. I le faamalamalamaina o le mafuaʻaga e mafua ai le suka, o tagata atamamai e faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o le uta i luga o le toto i totonu e faateleina, ma i nisi tulaga, o le uʻamea e le taulimaina lana galuega,
  • o se taunuuga, o le maualuga o le suka o le toto e amata ona sili atu i le masani,
  • sili atu glucose faʻamalositinoina gaioiga faʻasolosolo i le tina ma lana tama,
  • glucose, i se faaopoopoga, e pasi atu i le placenta i le toto fetal, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o lona paʻu.

O le pancreas o le fetus e tatau ona galue faʻatasi ma se mamafa faalua ma faʻamalosi se aofaiga tele o le vaega o le hormonal. O le faateleina o le suka e fesootai tuusaʻo e le gata i suiga o le tino o le fafine i le taimi o le maʻitaga, ae faʻapea foi le auai i nisi vaega o aʻafiaga.

I lenei lisi, o fafine na muamua maʻitaga ina ua mavae le 30 tausaga, ua mamafa tele, e mafatia mai maʻi eseese. E le gata i lea, o fafine ei ai le faʻasologa o le maʻisuka faʻateʻa ma le i ai o lenei faʻamaʻi i le taimi o maitaga muamua ua lamatia.

I lalo o tulaga masani, o le suka o le suka e faʻatulafonoina e le insulin i le hormone, lea e faʻaauau ona gaosia e le pancreas. I lalo o lana faatosinaga, glucose, lea na sau ma meaai, faasolosolo malie lava ona ulu atu i totonu o sela o le tino, ma faia ai lana galuega iina. Ua faaitiitia le maualuga o le suka toto. O le a le mea e tupu i le maitaga ma pe aisea ua le manuia ai lenei mea?

Hormones e mafai ai ona fanau mai le pepe o le inisalini. O le faateleina o le suka o le toto i le taimi o le maitaga e mafua mai i le mea moni e le mafai e le pancreas ona taulimaina lana galuega i ia tulaga.

O faʻataʻitaʻiga o le maʻitaga e faʻaalia ai le faʻamalolo o le kulukose i totonu o le toto, ma e le lava le inisalini e mafai ona fusifusia ai le suka tele. O le iʻuga, o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka ua atiae, lea e lamatia mo ona taunuuga e le mafaamatalaina.

Le mafuaaga o le hyperglycemia

O le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi e tautalagia pe afai o se fafine maʻitaga e malosi tele e faʻaalia ai le tele o le toto glucose (hyperglycemia) ma le foliga o le suka i le urine (glucosuria). E le gata i lea, o se tasi o faʻataʻitaʻiga lelei e tasi ma mea le lelei e mulimuli mai e le mafai ona molimau e lagolagoina ai togafitiga, ae o se fesuiaiga o le masani o le tino.

Aisea ua tupu ai lenei mea?

O le pancreas e nafa ma le gaosia o le insulin. I le taimi o le maitaga, o le mamafa o loʻo mamafa i ai.

O le le mafai ona taulimaina le avega, e le lava le taimi e maua ai le tino ma le aofaiga talafeagai o le inisalini, lea e aofia ai le faateleina o le kulūkose maualuga i luga atu o le maualuga maualuga faatagaina.

O le placenta e faalilolilo se hormoni o loʻo i ai le faʻafeagai o le inisalini, faʻateleina le kulukose o le toto. E avea foi ma vaega mo le atinaʻeina o togafitiga.

  1. Aiga.
    O se vailaau i le le atoatoa o le kulukose i totonu o le tino e masani lava ona avea ma taimua o lenei faamai. Afai ei ai tulaga o se maʻi i totonu o le aiga, o le fafine maʻitaga e tatau ona pulea pea le maualuga ole suka i le fuafuaga.
  2. Tausaga.
    O fafine uma e sili atu i le 35 tausaga o loʻo fanauina se tamaititi o le a faʻafuaseʻi ona pauu atu i totonu o le faʻafitauli.
  3. Suavai maualuga.
    Polyhydramnios o le vai o le amniotic e mafai ona avea ma se faʻalavelave mo le atinaʻe o le maʻisuka i le ogatotonu o le vaitaimi.
  4. Pepa pepe
    O se fualaau tele e tusa ma le 4.5 kilokalama ma le 60 cm le tele e taʻitaʻia ai i se avega tele i luga o le lauroid, ma o le mea lea, o le mafai ona atiaʻe se togafiti i le gaosia o le hormone popo.
  5. Tina pepe pepe pe faʻanoanoa maitaga.
  6. Faʻalavelave faʻafuaseʻi, sili atu ma le 3 taimi.
  7. Faʻaaogaina o togafitiga faʻatasi ma togafitiga o le hormone.
  8. Toa o le tina matua.

O le a le lamatiaga o le hyperglycemia mo se fafine ma se tamaititi?

O le faateleina o le toto toto i le taimi o le maitaga e matautia e le gata mo le fafine o loʻo galue, ae mo le pepe e leʻi fanau mai. Afai o le tina o loʻo faʻamoemoe e iai se maʻi faʻapitoa poʻo se maʻi aʻo leʻi oʻo i lona maʻitaga, ona mafai lea ona ia atiaʻe faʻafitauli e pei o le faaleagaina o fatugaʻo, vaʻa toto o le tino, ma le muso o le fatu.

E mafai ona faʻagasolosolo alualu i luma le faʻatinoga o taimi i le taimi o maitaga Mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o vaʻa o le fundus e mafua mai i le taofiofia o le taotoga ma se vaega o le leiloa o le vaʻaia, ma faʻaleagaina ai le fatu o le fatu - o le atinaʻeina o le faaletonu fatu.

Toa maualuga i le maitaga

O le toto masani o le toto i fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao e tatau ona mai le 3.3 i le 5.5 mmol. I le tulaga pe a maua se fafine i se maʻi o le maʻisuka (faʻavaivaia le kulūkose toleniva), o le suʻega ole toto e mai le 5.5 i le 7.1 mmol. O le i ai o le maʻisuka o le a 100% o molimauina e sea ituaiga o suka mai le 7.1 i le 11.1 mmol.

O le a mafai ona faʻaititia le suka toto i se fafine maʻitaga naʻo lalo ifo o le tulaga o se faʻalavelave faʻapitoa i le tino. O lona uiga o se suiga i mea taumafa ma meaʻai, ae afai e le mafai ona fetuunai le maualuga o le suka ona o meaʻai talafeagai, o loʻo faʻamautuina le togafitiga insulin. O le tuʻuina atu o tupe na tuʻuina atu ua faʻamatalaina e se fomaʻi aʻo iai i le falemaʻi.

I le faʻaopoopoga i le faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi e faʻaitiitia ai le suka, o le a manaʻomia ona e siaki pea le maualuga o le kulukose. I le fale, o fafine maʻitaga e mafai ma e tatau ona faʻaaoga se glucometer mo lenei mea. E le gata i lea, o le faamalositino e malosi le fautuaina pe afai e leai se faʻailoga.

E tāua tele o nei mea o lo o fesoasoani ai i le faʻamautuina o le leo, le faʻaitiitia o le mamafa ma le tausia lelei o le soifua manuia lelei. O le faavae o lenei ituaiga olaga e masani ona savali i le ea fou, taʻele ma vai, faʻaitiitia le faʻalavelave i le manava.

O le tietie solo, taʻavale ma le tietie solo ma isi taaloga faʻamalositino e matua fautuaina e alofia.

Fai taga mo fafine maʻitaga e tusa ai ma fautuaga a fomaʻi. Talanoa e uiga i le faʻaitiitia o le toto i totonu o fafine maʻitaga, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • soʻo se gaioiga faaletino e tatau ona faʻatino i lalo o le mataupu i le soifua maloloina masani o le fafine maʻitaga,
  • tiga i le tua po o le manava o se faailo o le faamutaina o faamalositino. O se taimi lenei mo feutagaiga ma se tagata tomai faapitoa o le a faamanino pe mafai ona faaauau pea,
  • fafine maʻitaga e faʻaaogaina le inisalini, e fautuaina ia manatua o soʻo se gaioiga faaletino e mafai ona faʻaitiitia le toto toto.

Ina ia faʻaesea le hypoglycemia, e fautuaina e mataʻituina faailo o le kulukose aʻo lei amataina ma peʻa maeʻa aʻoaʻoga. Afai e lua itula ua mavae talu mai le taumafataga mulimuli, ona faʻamalosia malosi lea o se meaʻai i luma o se galuega faaletino. E faʻapitoa le tuʻuina atu i meaʻai a se fafine maʻitaga, o le tali i le fesili i le faʻaitiitia o le suka toto.

Ole fua ole kulukose i totonu o le toto e fuaina i le lita i le lita. I le maʻitaga maʻitaga, o le suka o le suka e 5.8 mmol / lita pe a iai se pa mai se vein ma mai le 4.0 i le 6.1 mmol / l pe afai e maua le suʻesuʻega mai se tamailima. E mafai ona faatagaina sina siʻitia o le kulukose, aua e mafai ona tupu i taimi o suiga o le tino i le tino ona o le atuatuvale poʻo le mamafa.

Afai o se suʻesuʻega faifai pea mo le hemoglobin glycini na faʻaalia ai se maualuga maualuga o hormones, ona tuʻuina atu lea i le fomaʻi se mafuaaga e iloa ai se fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka faʻamaʻi.

O lenei togafitiga e mafua ai le gaosia o le tele o hormones e le tino ua maitaga. E mafua ai ona taofia le gaosiga o le inisalini, lea e malepe ai le suka.

O le le lava o le hormone e taʻitaʻia ai i le sili atu o le kulukose ma, o se taunuuga, i le le lava o le malosi e tatau ai mo le tuputupu aʻe o le tamaititi ma le taua o le tino o le tina. E le ulu le suauu i totonu o siama ma e le malepelepe, o se taunuuga o le tino o le fafine ua maua ai le malosi fiaai i le taimi o le maitaga.

Suʻe toto i le taimi o le maitaga

O le tele o fomaʻi e talitonu o le glucose indicator i le taimi o le maitaga e 6.9 - e le o se mafuaaga e popole ai - i lenei tulaga, e mafai ona tatou faʻamoemoe mo le faʻamautuina pe'ā uma le fananau. Ae peitai, afai e maualuga le suka mai le 7.0 mmol / L pe sili atu, ona faia lea o le siama o le "maʻi maʻisuka". O lona uiga o le faʻamaʻi o le fafine o le a tumau pe a mavae le fanau mai o le tamaititi, ma e tatau ona faʻaauau togafitiga.

Afai o se fafine e maualuga maualuga le suka pe a ave se pepe, o le mea lea, e tusa ai ma fuainumera o fuainumera, o faʻatafunaga tuusaʻo e tupu i tulaga uma lona tolu. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le vave o le matua o le placenta, o ona vaa ua faʻaleagaina ona o le sili atu o kulukose. O se taunuuga o lenei mea matautia, o le fetus e maua ai meaʻai ma o le okesene e maualalo.

O se tulaga le lelei o le aafiaga o le maʻisuka o loo faaalia i le maualuga o le lamatia o le toxicosis, lea e faamatalaina i le edema, sili atu le mamafa, fomaʻi o le fetal, ma le faateleina o le toto. O fafine e maualuga le suka e masani ona atiaʻe:

  • polyhydramnios
  • fusi faʻata,
  • faʻanoanoa vaaia
  • toe faʻataʻapeʻapeina,
  • faʻamaʻi pipisi
  • loto vaivai.

Taunuʻuga mo le tamaititi

O le fetus ma se maualuga o le kulukose i le toto o le tina e atiina ae ai ni maʻi e taʻua o le maʻi o le maʻisuka. O le tulaga e aofia ai le lapoa lapoa o le pepe, pe a oʻo i le taimi muamua le pepe i le mamafa i le lona lua o masina o le maitaga e tusa ai ma le faʻasologa. I le avea ai o se tulafono, i le taimi o le fanau mai, o lona mamafa e sili atu i le 4 kilokalama. O le mamafa o le tino e mafai ona mafua ai le manua o le pepe.

Togafitiga o le maʻisuka i le taimi o tina e tatau ona aofia ai vaega e fa:

  • Toe siaki le tagata lava ia o le glycemia.
  • Inisalini togafitiga.
  • Meaʻai.
  • Faʻailoa (i le amanaia o le malosi faaletino ma le soifua maloloina o se fafine) gaioiga faaletino.

E le gata i lea, e tatau i se fafine ona asiasi soo atu i se fomaʻi ma le endocrinologist, ia suʻe suʻega (toto toto, hemoglobin glycate ma isi suʻega pe a tatau ai), maua le ultrasound ma le CT scan o le fetus.

O le taua tele o se paleni taumafa i le vaitau o le gaioiga. Mafaufau po o fea meaai e maua ai le toto toto i le taimi o le maitaga.

Muamua lava, o le meaai a le tina i le lumanaʻi e tatau ona aofia ai fualaau faisua ma fualaau aina, ia e aofia ai le tele o fiva. E fautuaina i latou ina ia 'aina faʻatau pe tao. Fualaau aina e tatau ona filifilia i mea maualalo fua o le fructose ma e 'ai naʻo pe a uma ona' ai.

O oloa o le falaoamata e tatau ona faʻaaogaina i ni mea laiti ona o le maualuga o mea o meaʻai gaʻo. O le suamalie e tatau ona faʻaaoga e faʻamalie ai pastry.

I se tapulaa faʻapulaʻa, e mafai ona e 'aina sina ituaiga o aano o manu ma iʻa, e sili atu ona lelei le fufulu.

O fua o susu-susu e tatau ona filifilia na o sina tamaʻi gaʻo.

O le mea aupito sili ona taua i lenei vaitau, o cereals from cereals (aemaise lava o le pata, o le saito ma le saito), lea, ona o mea e maua i le lipotropic substances i la latou tuufaatasiga, e le gata ina faʻamaonia le maualuga o le suka i le toto, ae faʻatumu ai foi le tino i microelements talafeagai. E le gata i lea, o le i ai o cereals i le taumafataga ei ai sona aafiaga lelei i le cholesterol.

Faʻalogo i fautuaga o loʻo i luga, o le a mautinoa lava e te ausia le mea e manaʻo i ai - o le maualuga o le suka o le suka o le a masani lava.

Afai e te faamaumau le faateleina o le suka i le taimi o le maitaga, e maua ai le maʻisuka faʻamaʻi. O le mea e lelei ai, i aso nei ua iloa e fomaʻi le faʻaitiitia o le toto i le taimi o maitaga ma mautinoa le saogalemu o le soifua maloloina o le tina ma le tamaitiiti.

O fua nei o le a fesoasoani e tausia pe faʻaititia lau maualuga o lou suka.

Totoina o le suka i le toto

O le laasaga muamua i le tauiviga mo le saogalemu o le soifua maloloina o le tina ma lana pepe o le faatauina mai lea o se glucometer.

E manaʻomia lou faʻaaoga vave i le auala mo le fuaina o le kulūkose i le toto, talu ai e tatau ona faia i le tele o taimi i le aso: i luga o se manava gaogao, vave loa ona 'ai, vave loa ona' aʻai, aʻo le i momoe, i le 3 i le taeao.

O meaʻai talafeagai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le suka maualuga

Paleni paleni

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga

Tesea o le toto toto (glucose) o se faailoga mataʻutia, e faʻaalia ai se maʻi tuga. E matautia tele lona faʻalauteleina ma lona faʻaitiitia, ae o le muamua gaioiga e o faatasi ma le faʻavaeina o tino o le ketone - mea matautia e afaina i le tino.

O le togafitia o le maʻisuka i fafine maʻitaga o loʻo taulai i le tausisia o le maualuga o le suka, tusa lava pe o taimi o taumafataga.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga:

  1. aloese mai meaʻai leaga e ala i le fesuiaiga i se soifua maloloina lelei,
  2. 'ai e le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso e aloese mai ai i le suka,
  3. tuuina atu le fiafia i meaai maualalo-kalori,
  4. 'ai faʻamaʻa, ae i ni nai fua,
  5. tausia paleni BZHU ae le overeater.

Carbohydrates o le faavae o meaʻai mo fafine maʻitaga ei ai le suka maualuga. Ua vaevaeina i latou e faigofie ma faigata. O le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie e tatau ona faʻaititia, e pei latou te aofia ai le fructose ma le kulukose, lea e faʻatele ai le suka suka. O nei mea e aofia ai mea e teu ai le beekeeping ma toetoe o ituaiga uma o fua.

Malosiaga o gaʻo gaʻo e taua mo se taumafataga i aso uma. I le tino, latou te taofia le faagasologa o le faateleina o le toto suka. O meaai e tatau ona aofia ai ipu ma se 'anotusi lava o mea gaʻo faʻamalosi.

Mo le soifua maloloina masani, e manaʻomia e le tino ni palatini, lea e maua i le tele o oloa. E tatau lava ona tuʻuina atu i ai meaʻai susu ma se mea e maualalo le gaʻo.

E fautuaina e 'ai fua o fualaau faisua (e oʻo i le 30 g i le aso). I aano o manu ma iʻa, tuʻufaʻatasiga i ituaiga meaʻai e maualalo le gaʻo, faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo manu i le tino.

O se meaai e maua i le maualuga o le toto i totonu o fafine maʻitaga e tatau ona mamanuina ina ia faʻaitiitia ai le taumafaina o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie, faatasi ai ma se fua o le BJU:

  • gaʻo vailaʻau faʻamalosi - 50% o meaʻai uma,
  • protein ma gaʻo - o totoe 50%.

E tuʻuina atu e se fafine se suʻega toto e faʻailoa ai le kulukosese lua: i le taimi muamua i totonu o se fale faʻalavelave faʻalavelave ma mo se vaitau 22-24 vaiaso. I le taimi lava e tasi, e le tatau i le tina faʻamoemoe ona faʻapulaʻaina ia lava i meaai pe suia foi le masani masani i aso e tolu aʻo lei faia le suʻega fuafuaina.

O le toto e masani lava ona ave mai se vein i le taeao i luga o se manava gaogao. O le tele o tulaga faʻatagaina i le tele o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

Muamua e tatau ona e faʻamamaina le taumafataga. Ma mo lenei mea e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

  1. O le maʻisuka na mafua ai le soliga o le gaosiga o le gaʻo, lea e ono le o maitauina e se tamaitai ao leʻi maʻitaga. O le igoa faapuupuu o lenei maʻi o le GDM. O se fafine e maualuga le maualuga o lona suka i le taimi o le maʻitaga o loʻo maʻi i le GDM.
  2. O le gaosia o le tele o hormones mai aso muamua o le maʻitaga e mafai ona taʻitaʻia ai le galuega o le insulin. Na te talepeina le suka e ulu atu i le toto e liliu ai i le malosiaga e tatau ai mo le olaga o le tina ma le tuputupu aʻe o le tamaititi. O le solia o lenei galuega e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.
  3. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, e le paʻu i lalo, e le ulufale i sela ma, e tusa ai, o le tino ua amata ona iloa le fiaai malosi. O le mea e lelei ai, o lenei faʻatulagaga o fuainumera o loʻo atinaʻe i se pasene laiti o fafine maʻitaga.
  4. O tina maʻitaga e maua i le maʻisuka faʻamaʻi:
  • e masani lava o tamaitai ua sili atu i le 25 ona tausaga e sili atu ona afaina i le le atoatoa o le soifua maloloina nai lo tina talavou,
  • togafitiga faʻapitoa e taua tele i le faʻamuamua i lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le mamafa e le gata ina afaina ai le metabolism i totonu o masini, ae aʻafia ai foi le faagaioia o le thyroid gland,
  • O le toe faʻaipoipoina o le maʻitaga nai lo le 3 taimi e mafai ona aʻafia ai le gata i le mafai ona maʻitaga, ae faʻapena foi ona gasegase i gaioiga gasegase ma toto maualuga o suka,
  • se faʻamaʻi e tupu pea ina ua maeʻa le maitaga muamua,
  • se fetusua tele o se maitaga muamua, e sili atu i le 4 kilokalama, lea e ono mafua ai se avega mamafa ma le le lelei o le lauroid,
  • tamaiti ua fananau mai ma tamaiti o loʻo i ai faʻafitauli faʻapitoa,
  • polyhydramnios ao maitaga.
  1. Afai e te matauina se faʻaaliga o le sili atu ma le 3 o mea e pei ona taua i luga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist ma siaki le siaki o lou toto.
  2. E tusa ai ma fuainumera, e na o le 3% o fafine maʻitaga o loʻo faʻapupulaina le GDM i totonu o le maʻisuka, ao le isi o le tina, o le suka i le maeʻa vave ona toe foʻi atu i le masani.
  3. E oʻo atu i le 10% o fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka i le taimi o le maʻitaga, ma latou te le masalomia foi. O le vave faʻafeiloaʻiga o suʻega ma le mataituina ma le faʻaeteete e le fomaʻi o le a faʻaalia ai le i ai o lenei maʻi. Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le itiiti ifo i le tasi le sili atu i le 5 mmol / l, e tatau i le fomaʻi ona faatonu se suʻega mo le faʻapalepale kullukose.
  4. I le masani ai, o le faʻatupulaʻia o le suka toto i le aso atoa e foliga mai e sui. Mo le mauaina o se ata sili atu ona faatuatuaina, e tatau i le fomaʻi ona faatonu se suʻesuʻega faaopoopo i le faiga o se suʻega mo le hemoglobin glyc. O lenei auʻiliʻiliga ua faʻaalia muamua le maualuga o le kulukose i le toto mo aso e 10 talu ai.
  1. O se tagata gasegase i le maʻisuka faʻamamafa e tatau ona tausisi i se meaai malosi. O le ono-taimi meaai paleni o le a maua ai le malosi i tina uma ma lona pepe. O lenei mataupu faavae o meaai paleni o le a puipuia ai se fafine mai i le faafuasei ona afaina i le suka o le toto e mafua mai i le le lelei o le vevela.
  2. E le gata i lea, o le mea e tatau ai o le taumafataga o le le aofia ai i le taumafataga o laʻau suamalie ma mea taumafa e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo mai ituaiga eseese. Ole aofaʻi o vailaʻau faʻamalosi e tatau ona sili atu ma le afa o meaʻai uma e 'ai i le aso. E faʻavae i luga o suʻega ma se faʻaopoopoga o le maualuga, o le fomaʻi o loʻo faʻapupula se taumafa a le tagata lava ia mo se fafine.
  3. E taua le gauai atu i gaioiga faaletino i lenei tulaga. Pe a faia e le fafine maʻitaga ia faʻatulagaga fautuaina, e maua e le tamaititi le tele o le toto, ma o le mea lea o le meaʻai. I se fafine, i le tulaga lea, o le kulukose e sili atu ona malepelepe, o le tele o calorie ua faʻaaogaina ma ua mamafa le mamafa.
  4. Ae ui i lea, e le o taimi uma e mafai ai ona maualalo le kulūkose i meaʻai ma taʻaloga. Afai e le lava nei fua, o le a faatonuina e le fomaʻi nisi inisiua inisalini. Aua e te fefe i lenei mea, o le inisalini gaosia e le afaina mo se tamaitai ma se tamaititi tuputupu ae, sei vagana ai e leai se afaina o lenei mea. A maeʻa le fānauga, pe a faʻatulagaina le gaosiga o le inisalini i le tino o le tina, e mafai ona tuulafoaia ma le saogalemu ia inisiua.

Faailoga o le maʻisuka maʻisuka

Afai e tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, e masani ona aumai faatasi ma faʻamaoniga maʻoti. Ae ui i lea, o le toatele e le o totogia lelei i latou, o se taunuuga e mafua ai ni faafitauli mo le fafine ma lana tama.

Soʻo se suiga i le tulaga e tatau ona amanaʻia le vaʻaia o le maʻisuka aʻo maʻitaga.

O le mea lea, afai e faateleina le kulukose o le toto i le taimi o le maitaga, o le fafine ei ai lona lagona faifai pea o le fiaʻai, faitioga o le faia soo. I le faʻaopoopoga, o faʻamaoniga faʻapitoa e faʻaalia i se lagona tumau o le fiainu, faʻavaivaia faifai pea ma faʻateleina le toto.

Ina ia faʻamaonia le tuʻuina atu o faʻamaoniga, e fautuaina ia malamalama i mafuaʻaga mo le faateleina o le suka.

Faʻailoga

Ina ia iloa ai pe o le suka e matua tupu mai lava i le taimi o le maitaga, ua valaʻauina se fafine e foai atu le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose. O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga.

• Mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l - le masani,

• mai le 5.5 i le 7 mmol / l - le faʻavaivaia o le kulukose,

• sili atu i le 7.1 mamaol / l - maʻi suka suka.

I le maualuga o le glucose e sili atu i le 7.1 mmol / l, o le tina faʻamoemoe e auina atu mo se faʻatalatalanoaga ma le endocrinologist e faʻamaonia ai le suʻesuʻega ma atiaʻe togafitiga togafitiga.

Faʻateleina le suka o le urine i le taimi o le maitaga e faʻaalia ai foi le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga. O le tele o taimi, o le kulukose o loʻo iloa i taimi mulimuli ane, pe a oʻo i le mamao o le maʻi. Suga i le urine ua fautua mai ai e le o toe gafatia e gaʻo a latou galuega, o lona uiga o le aʻafiaga o faʻafitauli mai itutino uma ma tino o le tino.

Togafitiga o le hyperglycemia i fafine maʻitaga

O le maʻisuka o se faʻamaʻi e fesoʻotai ma maʻi faʻafitauli i le tino, o lona uiga o lana galuega autu o le faʻamaonia lea.

O le gasegase pancreatic gland o le uiga lea o le maʻisuka ituaiga 1, ma o se taunuuga o lea e le maua ai le insulin i le peta, ma o nisi taimi latou te le maua. I lenei tulaga, e tatau ona toe faʻatumu le mea mai fafo e ala i tui.

O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia le mataʻituina pea o le kulukose o le toto. Ina ia faʻamaoniaina, e tatau ona e faʻaaogaina fualaau o le suka e faatonuina e lau fomaʻi. E le gata i lea, e manaʻomia e tagata gasegase ona ola i se olaga ola maloloina, mumusu e inu pia ma meaʻai gaʻo, faia ni faʻamalositino ma mulimuli i se taumafataga faapitoa.

O lea la, o fea meaai e maua ai le toto suka i le maʻisuka ituaiga 2?

Ina ia faʻaitiitia le toto toto, e tatau ona e 'ai atili mea taumafa i le fiber ma le vai. E fautuaina ia fualaau faisua e 'ai faʻatasi pe vavala.

E tatau ona suamalie mea inu inu-kalori. O le a le gata o le a maualalo ai lou suka toto, ae o loʻo faʻamalosia foi oe.

E tatau ona faʻaumatia le gaʻo meaʻai ma meaʻai susu. Cereals ma legumes e faʻatagaina e faʻaumatia i le le faʻatapulaʻaina.

O le toʻatele o tina faʻamoemoe e fefefe pe a latou maua e maualuga a latou suka i le maʻitaga. O le a le mea e fai pe a tupu se mea leaga? Muamua lava, e tatau i se fafine ona saili le fautuaga a se tagata tomai faapitoa. O le endocrinologist o le a iloiloina le tulaga o le tina i le lumanaʻi, ma, e fuafua i le ogaoga o le maʻi, o le a faatonuina ai togafitiga talafeagai.

• O meaai i aso uma e vaevaeina i le va o le puipuiga, gaʻo ma le gaʻo i le fua o le 20-25%, 35-40% ma le 35%.

• I le taimi atoa o le maitaga, o le faʻaitiitia lemu o meaʻai caloric o meaai i le 25-30 kcal mo le 1 kilokalama o le mamafa.

• Soʻo se mea e faigofie ona faʻaaogaina (carbohydrate) faigofie (digesti) e le mafai ona faʻaaogaina i le aso.

I le tulaga pe afai, faatasi ai ma le fesoasoani o se taumafataga na o ia lava, e le mafai ona faatulaga le maualuga o le suka, o se fafine maʻitaga ua faatonuina togafitiga insulin. O le filifilia o le fualaau o loʻo faia e le endocrinologist. Na te vaavaaia foi le tina faatalitali i le gasologa o le gaioiga ma, pe afai e tatau ai, suia le fua o le fualaau faasaina.

Inisalini togafitiga

E ono mafai ona faʻaitiitia le toto i le taimi o le maitaga ma insulin; o tinā na muaʻi faia e maualalo le toto o le suka. Afai o se fafine na maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ao le i maʻitaga, o lona tino e manaʻomia le inisalini e faʻateleina i le tai tolu masina o le maʻitaga.

O le mafuaaga lena e matua taua ai le pulea o le maualuga o le glycemia e masani ona fautuaina e le fomai, ina ia suia le fualaau o le vailaʻau ma sina mea itiiti.

O fafine maʻitaga e maua i le maʻisuka vaivai e mafai ona faʻafoʻosaʻoina a latou taumafa toto. Peitai, o ia fautuaga e tatau ona tuuina mai e le endocrinologist.

Afai e iloa e le fomaʻi ei ai se taufaʻatau i le soifua maloloina o le tina po o le tama, o le a siitia atu le fafine i le togafitiga o le insulin. Ae mo togafitiga a tagata mo le tuʻuina atu o le suka, e matua matautia lava le faʻaaogaina ia i latou i le taimi o le maitaga.

O le tina faʻamoemoe o loʻo i ai le maualuga o le atinaʻeina o le hypoglycemia, ketoacidosis ma isi faʻafitauli o le maʻisuka sili atu nai lo tagata le maʻitaga.

Faʻatau togafitiga

I fafo atu o le maʻitaga, o fualaau e maualalo ai le suka toto e faʻaaogaina e pulea ai le maʻisuka. O loʻo faʻataʻitaʻiina foi mea e taofia ai. I le faʻamoemoe o le pepe, o nei vailaʻau e le o faʻamaonia. O le faʻaaogaina o nei fualaau oona e afaina ai le atinaʻe o le fomaʻi ma e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga le talafeagai.

O le insulin e faʻaaogaina e pulea ai le toto i le taimi o le maitaga. O le fuataga ua filifilia taitoatasi. E tāua pe a uma ona faʻaaogaina le inisalini o le tulaga o le fafine e le sili atu ona leaga, ma o le suka e tumau pea i totonu o tapulaa masani.

Taʻiala mo le maua o le maʻisuka totogi i fafine maʻitaga:

  • anapogi glucose 3.3-5.5 mmol / l,
  • glucose pe'ā uma ona 'ai - 5.0-7.8 mmol / l,
  • o le hemoglobin glycated e itiiti ifo i le 6.5%.

E tatau ona siakiina le suka i le toto i aso uma i le aso. Fuaina fua aʻo leʻi 'ai, 2 itula pe a uma ona' ai ma i le taimi e momoe ai. E tatau ona faatauina se mita glucose feaveai e fuafua ai le suka o le toto. E faavae i luga o faʻamatalaga na maua, o le fuainumera o le inisalini ua fuafuaina.

Faʻaaliga ma taunuʻuga

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e masani lava ona lagona e ia i faailoga e pei o le:

  • fiainu
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • vaivaiga
  • fia ai pea (o nisi taimi e le o se mea moni)
  • sasaina i le urethra (faatasi ai ma glucosuria),
  • faateleina i le toto maualuga.

O le faʻamaʻi mulimuli e faia pe a uma suʻega suʻega. Mo fafine maʻitaga, o le anapogi o le toto sugar i le va o le 3.3-6.10 mmol / L e manatu e masani. Lua itula i le maeʻa o se uta o meaʻai gaʻo, e le tatau ona sili atu i le 6.99 mmol / L. O le suʻesuʻeina o le suka i le urine (glucosuria) e faʻaalia ai le hyperglycemia e silia ma le 10 mmol / L.

O le faʻafefeteina o hormones (inisalini ma le estrogen) e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le tina e le gata, ae o le tama foi, pe afai o le maʻitaga e le o siaki e le fafine suʻesuʻega ma faia mea uma e mafai ai ona faʻaitiitia le kulūkose i totonu o le toto.

O le maʻisuka faʻasalaga e le mafuatiaina e mafai ona mafua ai le fanau mai vave ma le maʻi o le maʻisuka poo le "fafagaina o le tamaititi." O lea tamaititi na fanau mai ma le mamafa ma le faʻalauteleina o le atinaʻe (lapisi lapoa, vae vaivai), o le pepe faatoa fananau mai e masani lava ona i ai ni mea e vaivai ai ma le manava o le tino, faapea foi ma le hypoglycemia. O nei tamaiti e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa.

Faʻasaoina o meaʻai

I le taimi o le maitaga, e taua tele le mauaina e le tamaititi mea uma e manaʻomia mo lona atinaʻeina atoatoa, o le mea lea e le tatau ona matua faʻamaoni le meaai mo le tina faʻamoemoe, e tusa lava pe maualuga lona suka. I le taumafa o fafine e tatau ona i ai i fuainumera ma proteins, ma gaʻo, ma gaʻo gaʻo (faʻapipii i fiber).

I le pasene, e manaʻomia e pei o lenei:

  • Faʻataʻavale gaʻo (glucose) - 0%.
  • Malosiaga o gaʻo - 40 - 50%.
  • Protein - 20 - 30%.
  • Fat - 30% (sili atu ile polyunsaturated).

E sili le lelei ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti. Pe a faʻaaogaina le inisalini, e fautuaina e faitauina vaega ole falaoa i totonu o auaunaga taʻitasi. Afai o le isi fua o le glycemia o loʻo faaalia ai le maualuga o le suka, lea e masani ona tupu i le taimi o le maitaga, ua faʻatagaina se fafine ona 'ai se mea suamalie.

O le paleni taumafa o le mea muamua lea e faʻatautaia ma le suka maualuga. O le tausisia o se meaai e masani ai le metabolism ma i le tele o tulaga e mafai ai ona e faia e aunoa ma le faaaogaina o fualaau.

Gaoioiga faaletino

O le afi a le fafine maʻitaga e maua ai se faʻaopoopoga o le aofaʻi o le okesene e ulufale atu i le tino o le tamaititi ma faʻamautinoaina se metabolism masani. O le glucose maualuga e faʻaaogaina, ma o lona maualuga e faʻapitoa. E le gata i lea, o le tulaga o le vave tele o le tuputupu ae o le tamaititi ua faaitiitia.

Soo se aʻa i le manava e le aofia ai. E le gata i lea, e le tatau ona e auai i taaloga taʻavale - taʻavale, faaseʻe, tietie uila.

E taua le aua le faʻaaogaina, aua o le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi e le o le taimi e aumai ai oe lava i suega e fitu ma faʻamaumau faamaumauga. E tatau ona manava manava, ma afai e te lagona le le lelei, vave faʻavevesi soʻo se faamalositino.

I le togafitiga o le inisalini, o taʻaloga e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia, o lea ia mautinoa e siaki le toto ao lei amataina ma pe a maeʻa aʻoaʻoga ma maua pea se mea suamalie ma oe i le tulaga o le faʻaitiitia o le glucose.

Inisalini

E le feteenai ma popolega o tina o loʻo faʻamoemoe, o le inisalini e saogalemu atoatoa mo tina maitaga ma a latou pepe. E faalēaogā loa ina ua uma le fānauga, e le mafua ai ona fai ma vaisu.

Injections o le fualaau faʻatau vave vave maualalo le kulūkose. O loʻo faʻamatalaina i le tulaga o le le atoatoa o le gaioiga faʻale-tino ma le faʻasologa masani.

O le faʻatulagaga o le tui e faʻaaogaina ai le pancreas. Aʻo leʻi 'ai, o loʻo faia le inisalini puupuu, o lona aʻafiaga e taulai tonu i le' ai. O le taimi na totoe, ua faʻalauteleina le inisalini - o le pulelalalo basal e manaʻomia i le va o taumafataga.

O le vailaʻau o loʻo faʻatinoina e se peni tui poʻo se tufatufa. O le muamua tulafono faatonutonu o le puleaina o le inisalini atonu e le talafeagai, o le mea lea e tatau ai ona asiasi i se fomaʻi i se taimi vave lava, o ia o le a filifilia le faiga sili ona lelei.

E faʻasaina le faʻamalosia o tamaʻi maʻitaga mo tamaʻitaʻi maʻitaga ona o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e ala i le placenta ma o latou aafiaga le lelei i le atinaʻe o le tamaititi.

Fofo faʻapitoa

O a latou gaioiga e le tatau ona manatu faatauvaa, aua o suega e tofotofoina i taimi uma. I le faʻaopoopoga, o mea uma mo le sauniuniga o vailaʻau faʻaleagaina e masani ma taugata.

Aʻo leʻi faʻaogaina togafitiga faʻale-aganuʻu, e taua le fefaʻatauaʻi i se fomaʻi. Faʻalagolago i le tulaga faapitoa o le maitaga, o le a ia filifilia laʻau talafeagai ma faatonu le tui.

O teuteuga ma mea laiti mai mea nei e mafai ona maua ma le saogalemu ma le saogalemu le ausia o se aafiaga o le hypoglycemic:

  • paʻu paʻepaʻe
  • 'oti vao
  • bean pods
  • laumei (uma laʻau ma vine),
  • faga laʻau
  • afamoni
  • flax fatu
  • lilac buds
  • aspen paʻu.

E faaopoopo atu i laau afu, kapisi sea ma le paʻepaʻe paepae, sua o le pateta, pusi ma le karoti, vaʻa ma mauga eleelea o loʻo avea ma togafitiga lelei mo le faʻaitiitia o le suka.

O se tasi o tulaga autu mo le filifilia o togafitiga faa-tagata i le tulaga o le tetee i le maualuga o le toto suka o le leai lea o se aafiaga o le toto.

O le maualuga ole vailaau faafomaʻi ua mafai ai ona e maua le saogalemu o le toto suka i le maʻitaga ma puipuia ai le le manaomia o taunuuga, ae ui i lea, o se tamaitai i se tulaga e sili atu nai lo le mataituina lelei o lona soifua maloloina, meaʻai ma le mamafa o mea, ona o ia e nafa ma le ola ma le soifua maloloina o se tagata laitiiti o loo ofuina i lalo o lona loto .

Tuua Lau Faamatalaga