Suʻeina ole fua ole inisalini ole suka

O le togafitiga o le maʻisuka i aso nei o loʻo faʻataunuuina lelei. E tele mea e faʻalagolago i taumafaiga a le tagata maʻi e faatumauina lona malosi ma faʻaleleia lona ola maloloina. E manaʻomia e le tagata maʻi ona mataʻituina lana lisi, e le aofia ai oloa faʻasaina mo le faʻaaogaina e le endocrinologist.

O se tagata maʻi e manaʻomia le auai i aʻoga faʻapitoa i le aofaiga ua fautuaina e se fomaʻi. I le mea mulimuli, e tatau ona e iloa le auala e fuafua ai le fua ole inisalini mo se taumafataga se tasi.

E tele ituaiga o fualaau faʻamaina. O le auala lautele e aofia ai le tuiina o le inisalini pe a uma le moe aʻo leʻi amataina se aso meaai. E faʻauʻuina le insulin i luma o taumafataga taitasi. O nisi taimi o nei 2 auala ua tuufaatasia. O le vailaʻau o loʻo faʻafoʻiina i tagata gasegase ma T1DM ma T2DM. E i ai foʻi le inisalini mulimuli ane. E faʻaaogaina mo faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le suka. Ole tele ole inisalini ole gaioiga puupuu ma le faʻataʻitaʻiina e aʻafia ai ile mafuaʻaga ole fua ile hormone faaumiumi.

Fuafuaina o le fua o le hormone lautele

E faʻapefea ona fuafua le fua o le insulin? O le suʻesuʻega autu o tulafono mo le puleaina o le insulin umi, o le fualaau faasaina e le tatau ona aafia ai le kulukose o le toto, ae e le tatau ona faʻatagaina ia sili atu le mamafa. O lona uiga afai e le 'ai se tagata i le aso atoa ma e leʻi tuiina le inisalini puupuu, ona tatau loa lea i le maualuga o le tui, pe a maeʻa le tui, ona tumau i le tulaga tutusa mo le 24 itula.

I le amataga o togafitiga mo le maʻisuka, e le mafai e le tagata gasegase ona fua saʻo le fualaau. Ae o fesuiaiga i le 1 iunite e le taua tele. E faasolosolo lava, e iloa e se tagata ma amata ona saʻo le fuafua pe fia ni vailaʻau e manaʻomia.

O le fuafuaina o le fualaau o le inisalini e faia i le faʻaaogaina pea o fua o le suka:

  • I le aso muamua, e tatau i le tagata maʻi ona teena le taeao, ma mai le taimi na ala mai ai le moe, fua le kulukose i itula uma seia oʻo i le aoauli.
  • Ona, o le aso e sosoo ai e tatau ona e 'ai i le taeao, ae faʻafefe le aoauli. Fua le kulukose i totonu o le toto i le taimi lava e uma ai se taeao ma faaauau pea fua i itula uma seia oʻo i le afiafi.
  • I le aso lona 3 e tatau ona e 'ai i le taeao ma le aoauli, ae le talia le taumafataga o le afiafi. E tatau ona amata fua fua i le maeʻa o le aoauli ma faʻaauau seia oʻo i le moe i le 60 minute.

O le suʻeina o le inisalini e fuafua e tusa ai ma siata o loʻo i lalo - pe afai o le aso muamua o le kulūkose tumau e tumau pea i taimi ole fua ma e 5 mmol / l, i le 2 aso e le sili atu i le 8 mmol / l, ile tolu e oʻo i le 12 mmol / l , o ni faailo lelei ia mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. O lona uiga o le maualuga o le insulin ua umi ona filifilia.

Afai o le suʻega o le kullusese o le afiafi e maua ai le ata i lalo o le 2 - 3 mmol / L, e tatau ona e faʻaititia le dose ole inisalini ile 1 unite poʻo le 2 (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taeao e manaʻo le tagata maʻi 8 mmol, ma i le afiafi - 5). Afai i se isi tulaga, o le fualaau o le afiafi e sili atu i le masani, ona tatau ai lea ona faʻalauteleina le fua o le insulin i taimi umi i le suauu e se tasi pe lua iunite.

O le maʻesea a Forsham e iloa foi e tagata maʻi, lea e faigofie ona fua ma fesuisuiai e faalagolago i le suka toto. I le i ai o le kulukose i le aofaiga mai le 150 mg /% i le 216, e pei o lenei: (x - 150) / 5. I.e. ma le suka 180 mg /% - (180-150) / 5 = 6 iunite o inisalini.

Afai o le suka e sili atu i le 216 mg /%, ona suia lea o le tulafono e pei ona taʻua i lalo: (x - 200) / 10. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le glucose i le aofaiga o le 240 mg /%, o le fua o le insulin o le (240-200) / 10 = 4 iunite. Filifilia o se fualaau e faʻaaoga ai lenei fua faʻatatau e faigofie lava.

Iloiloina o le taimi ma le aofaiga mo le puleaina o insulin

Aʻo leʻi fuafuaina le vailaau, e tatau ona filifili pe manaʻomia le inisalini puupuu. E tatau ona faia lenei mea i le fomaʻi. A maeʻa ona faʻauluina le insulin i le taimi umi, o le suka i totonu o le 24 itula e tumau i tulaga masani ma faʻateleina pe a maeʻa se taumafataga o le afiafi, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le inuina o le inisalini puupuu ma le vave ona naʻo le 1 le taimi - 45 minute aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi. I le tulaga o le oso faafuasei i le hormone i le ao, e tatau ona e faia se inisalini o le vave ona faia i le taimi o taumafataga taitasi.

Iloiloga o le inisalini ma se auala puupuu o le pulega e taʻu mai ai ua tui le fua faatatau masani i le 3 kuata o le itula ao lei faia se taumafataga. Ona fuaina lea o le suka i le 5 minute. E naʻo le taimi e maualalo ai le kulukose i le fua muamua ile 0.3 mmol / L e tatau ona e 'ai. E le mafai ona e toe faʻatali, a leai o le suka o le a paʻu tele.

Fua o le kulukose i totonu o le tino e faʻaauau pea i aso na sosoo ai, seia oʻo ina faʻaititia le afa o le inisalini o loʻo faia vave. Latou te naʻo se hormone puupuu pe afai o le aofaiga o le kulukose i le tino e sili atu nai lo le 7.6 mmol / L. E faʻapena ona fuafua saʻo le aofai o togafitiga saʻo, o le a fautuaina e le fomai.

Fuafuaina o le fua o le homone ultrasound

E pei ona taʻua, o le faʻaofiina o le inisalini e faia i le ultra-puupuu e faia i oso i le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, e ui i le injections o se ituaiga umi o le hormone ma le insulin. Aʻo le i tofia o ia e avea ma fomaʻi, o nisi mea e ono fiafia i ai:

  • O le a le taimi e 'ai ai le maʻi
  • O fea meaai na te 'ai ma e leai
  • Na e mulimuli i fautuaga mo le tele o meaai i taumafataga taitasi,
  • O le a le malosi o le tagata gasegase i tulaga o le gaioiga faaletino,
  • Na ia faatonuina se isi seti o fualaau faasaina mo isi faamaʻi,
  • Pe o iai se maʻi maʻi suka o loʻo i ai soʻo se mea e ono afaina ai poʻo isi mea.

O le tele o mea taumafa e taumafaina e aofia i vaega o falaoa. 10 g o oloa gaʻo i le 1 XE. 1 XE e mafai ona faateleina le kulukose i le 1.6 - 2.2 mmol / L.

E faʻapefea ona filifili se fualaau o le inisalini e faia i le gaosiga puupuu? O le elemene e sili atu i le 300 sekone - 15 minute aʻo leʻi 'ai. E tele vailaʻau faʻasaina o insulin. E tatau ona e faitauina ma le faʻaeteete faatonuga. O le mea moni e faapea o faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo e faʻaitiitia le aofaʻi o le suka sili atu nai lo mea pupuu. O nisi oi latou e faaitiitia i le 2.5 taimi, o isi e 25%. O lona uiga, o se vailaau o lenei ituaiga e tatau ona faʻaaogaina i se vaega maualalo maualalo, lea e muamua faʻatatauina e se fomaʻi.

O sauniuniga faʻapitoa e faʻaaogaina i le tulaga o meaʻai i le suka o le toto mo mafuaaga eseese. O le taua o lona faʻaaoga o le amata lea ona galue seia oʻo i le taimi e liliu ai le tino i meaʻai na maua i le taimi e 'ai ai i le kulukose.

Taiala lautele mo le fuaina o fualaau

E tatau ona manatua i le mafaufau o le hypoglycemia (faʻaitiitia le maualuga o le suka) e maua ai faʻafitauli faʻapea foi le hyperglycemia (maualuga). O le mea lea, o loʻo i ai tapulaa faʻapitoa mo le aofaiga o le hormone o loʻo faʻatulaga, lea e tatau ona faʻatulaga ma e le fautuaina e sili atu.

A filifilia se fualaau o le inisalini mo se tagata maʻi faapitoa, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le tele o lona totogi o lona maʻisuka. O lona uiga - pe o le a le mamao o le fua o le metabolic ua vavae ese mai le masani, pe o le a le tele o le tulaga o le olaga ua faateteleina. I le maʻisuka totogi, o le numera o le gasegase e masani lava. Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻateleina, o le metabolism e matua afaina ai ma o le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi ua afaina tele. Faʻatapulaʻa fuainumera o le insulin o loʻo faʻatonutonuina:

  • I le tulaga o le maʻi suka 1 i le amataga, o le fualaau e le silia le 0.5 iunite o le inisalini i le 1 kg o le mamafa,
  • Afai o le maʻisuka ituaiga 1 ua faatuina i se taimi ua leva, ae ua lelei le totogiina, ua faatonuina e le fomai se fua faatatau e oo atu i le 0.6 iunite i le 1 kilokalama o le mamafa,
  • Afai e le totogiina le T1DM, e alu ma tuʻuina atu faʻafitauli, ona oʻo lea i le 0.7 iunite i le 1 kilokalama,
  • I se gasegase tuga na faigata i le ketoacidosis (o le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le maualuga o le glucose ma tino ketone i le toto), e mafai ona faateleina le fua faatatau i le 0.9 iunite i le 1 kg,
  • I le 3 masina mulimuli o le maʻitaga o se tagata gasegase i le maʻisuka, e mafai e le fomai ona faateleina le fualaau i le 1.0 iunite i le 1 kilokalama o le mamafa.

Mo le faʻamautinoa saʻo o le fualaau o le inisalini i le maʻisuka, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Tulafono lautele o faʻatulagaga

O se tulafono taua i le algorithm mo le fuafuaina o le fua o le insulin o le manaoga o le maʻi mo le sili atu ma le 1 le iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa. Afai e te le amanaʻiaina lenei tulafono, o le a tupu le inisalini, o le a mafai ona tupu i se tulaga ogaoga - o se hypoglycemic coma. Ae mo le filifilia tonu o le fualaau o le inisalini, e tatau ona amanaia le maualuga o le taui o le maʻi:

  • I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi 1, o le fua o le insulin e filifilia e faavae i le sili atu i le 0.5 iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa.
  • Afai e lelei le totogi o le maʻisuka ituaiga 1 i le gasologa o le tausaga, ona oʻo lea i le maualuga o le inisalini o le 0.6 iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa o le tino.
  • I le ituaiga 1 maʻisuka ma fesuisuiaʻi faifai pea i le kulukose toto, e oʻo i le 0.7 iunite o le homone i le kilokalama o le mamafa e manaʻomia.
  • I le tulaga o le maʻisuka faʻatele, o le fua o le inisalini o le a 0.8 iunite / kg,
  • Faʻasolo i le maʻisuka maʻi - 1.0 PIECES / kg.

O le mea lea, o le fuaina o le fua o le insulin e tupu e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai: Laasaga i aso uma o insulin (U) * Aofaʻi o le mamafa o le tino / 2.

O se faʻataʻitaʻiga: Afai o le tui ole aso ole inisalini e 0.5 iunite, ona tatau lea ona faʻaopopo i le mamafa o le tino, e pei o le 70 kilokalama. 0.5 * 70 = 35. O le numera e maua ai le 35 e tatau ona vaevaeina i le 2. O le taunuuga o le numera 17.5, lea e tatau ona faasolosolo solo, o lona uiga, ia 17. E foliga mai o le ao ole insulin o le a 10 iunite, ma le afiafi - 7.

O le a le fualaau o le inisalini e manaʻomia ile tasi falaoa e tasi

O le areto falaoa o se faʻataʻitaʻiga lea na folasia ina ia faafaigofie ai ona fuafua le fuaina o le insulin i le taimi muamua ao leʻi faia se taumafataga. O iinei, i le faʻatusatusaina o areto falaoa, e le o oloa uma o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina, ae naʻo le "faitauina":

  • pateta, beets, kāloti,
  • cereal oloa
  • fua suamalie
  • sipuni.

I Rusia, o le tasi le areto e tutusa ma le 10 kalama o gaʻo. E tasi le falaoa e tutusa ma se fasi keke falaoa paʻepaʻe, tasi apu tele, lua teaspoons o suka. Afai e tasi le falaoa e ulufale atu i se totoga o le tino e le mafai ona maua le inisalini, ona maualuga ai lea o le glycemia i le range mai le 1.6 i le 2.2 mmol / l. O lona uiga, o nei mea tonu o faailoga ia e faʻaitiitia ai le glycemia pe a faʻalauiloaina se tasi o inisalini.

Mai lenei mea e mulimuli mai, mo paʻu o falaoa taʻitasi ua maeʻa, e manaʻomia le faʻasilasila mai e tusa ma le 1 le inisalini muamua. O le mafuaaga lena, e fautuaina ai ia maua uma e le maʻisuka se laulau o iunite falaoa ina ia mafai ai ona faia le faʻataʻitaʻiga saʻo. E le gata i lea, ao lei faia tui taitasi, e tatau ona pulea le glycemia, o lona uiga, saili le maualuga o le suka i le toto ma se glucometer.

Afai o le tagata maʻi e maualuga lona gasegase, o lona uiga, maualuga maualuga, e tatau ona e faaopoopo i ai le aofaʻi sao ole iunite o hormone i le numera tatau ole iunite falaoa. I le hypoglycemia, o le fua o le homone o le a itiiti ifo.

O se faʻataʻitaʻiga: Afai o le maʻisuka ei ai le maualuga o le suka i le 7 mmol / l le afa itula ao le i taumafa ma fuafua e 'aina le 5 XE, e manaʻomia ona ia faia se tasi o vaega ole inisalini puupuu. Ona faʻaitiitia ai lea o le suka toto muamua mai le 7 mmol / L i le 5 mmol / L. Ae, ina ia totogi mo le 5 areto falaoa, e tatau ona e ulufale i le 5 iunite o le hormone, o le aofaʻiga atoa ole inisalini e 6 iunite.

E faʻapefea ona filifili se fualaau o le insulin i se tuila?

Ina ia faatumuina se syringe masani i se voluma e 1.0-2.0 ml ma le numera saʻo o vailaau, e tatau ona e faʻatusatusa le tau o le vili o le tui. Ina ia faia lenei mea, fuafua le numera o vaevaega i le 1 ml o le meafaigaluega. O loʻo maua i totonu o le fale i le 5.0 ml ipu. 1 ml o le 40 iunite o le hormone. E 40 vaega o le homone e tatau ona vaevaeina i le numera o le a maua e ala i le faʻatulagaina o vaega i le 1 ml o le meafaigaluega.

O se faʻataʻitaʻiga: I le 1 ml o le suauu 10 vaevaega. 40:10 = 4 iunite. O lona uiga, i le tasi vaevaega o le suauu, e 4 vaega o inisalini ua tuʻuina. Ole fua ole inisalini e te manaʻomia e ulufale ai e tatau ona vaevaeina i le tau o le tasi vaevaega, o lea e te maua ai le numera o vaevaega i luga ole suauu lea e tatau ona tumu i le inisalini.

O loʻo i ai foi ni peni vine o loʻo i ai se puʻu faapitoa e tumu i le hormone. E ala i le tuiina poʻo le liliuina o le tui, o le inisalini e tui faʻafuaseʻi. Seia oʻo i le taimi o le injection i le tui, e tatau ona seti le fualaau talafeagai, lea o le a ulufale atu i le tino o le tagata maʻi.

Le faʻaaogaina o le inisalini: tulafono lautele

O le faʻatinoina o le inisalini e maua mai e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai (pe'ā uma ona faʻatulagaina le fua o le vailaau faʻasaina):

  1. O lima e tatau ona faʻamaʻi, faʻaoga totigilima.
  2. Lili le fagu vailaʻau i ou lima ina ia faʻafefiloi, faʻamaʻi le pulou ma le paʻu.
  3. I le suauu, tusi le ea i le aofaiga o le a faʻaaogaina ai le hormone.
  4. Tuu le vailaau i vailaʻau i luga o le laulau, aveese le pupuni mai le nila ma faʻaofi i totonu o le vial i totonu o le pusa.
  5. Faasolo le suauu ina ia mafai e le ea mai lea mea ona ulu atu i totonu o le vial.
  6. Liliu le fagu ile pito i lalo ma tuu i se tuilaupapa 2-4 vaega e sili atu nai lo le fualaau e tatau ona tuʻuina atu i le tino.
  7. Aveese le nila mai le fagu, faʻasaʻo le ea mai le tuila, fetuunai le fualaau i le mea e tatau ai.
  8. O le nofoaga o le a faia ai le tui e faʻalua faaluaina i se fasi fulufulu mamoe ma se vailaʻau.
  9. Faʻailoa le inisalini i se mea faʻasolosolo (faatasi ai ma se fua tele o le hormone, o le injection e faia i le inumaga).
  10. Tausia nofoaga faʻasao ma faʻaaoga meafaigaluega.

Mo le vave faʻaaogāina o le hormone (pe a fai o le iniseti o se mea faʻapitoa), o le tuiina i le manava e fautuaina. Afai o le inisiua e faia i le suilapalapa, o le a faʻagesegese ma le maeʻa. O se tui i totonu o le papa, o le tauau e i ai le fua faatatau o le absorption.

E fautuaina le suia o le inisiua e tusa ai ma le algorithm: i le taeao - i le manava, i le aoauli - i luga o le tauau, i le afiafi - ile ogavae.

Inisalini lautele ma lona fua (vitio)

O le inisalini ua leva ona faatonuina i tagata mamaʻi ina ia faatumauina ai le maualuga o le kulūkose o le toto, ina ia mafai ai e le ate ona gaosia pea le kulukose (ma e tatau ona galue le mafaufau), aua o le maʻisuka e mafai ona faia lenei lava mea.

O le inisalini ua leva ona faia i le 12 po o le 24 itula e faalagolago i le ituaiga insulin (i le taimi nei e lua ituaiga inisalini e faaaoga - Levemir ma Lantus). E faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo le fuainumera manaomia ole inisalini faaumiumi, o loʻo fai mai ai se tagata poto i le puleaina o le maʻisuka i le vitio:

O le mafai ona faʻatusatusa saʻo le fua o le insulin o se tomai lea e tatau i le maʻisuka uma e faalagolago i le maʻisuka. Afai e te filifilia le siama o le inisalini, ona mafai loa lea ona tupu, pe afai o le fesoasoani le lelei e mafai ona oʻo i le oti. O le fua saʻo ole inisalini o le ki i le maʻisuka lelei.

Tuua Lau Faamatalaga