O fea e maua ai le inisalini i le tino o le tagata?

I totonu o le tino o le tagata, o mea uma lava e mafaufauina i mea sili ona itiiti. O okeni taitasi po o le polokalama e nafa ma nisi o faagasologa. I le faʻalavelaveina o le galuega a se tasi oi latou, e mafai ona e faʻatasi ma faʻafetai uma i le soifua manuia. O le mea moni, o le toatele oi tatou ua faʻalogo e uiga i homoni, e uiga i nisi o mea e gaosia e nisi vaʻa. E eseese i la latou vailaʻau vailaʻau, ae e iai foi a latou mea masani - ia nafa ma le metabolism i le tino o le tagata, ma o le mea lea mo lana galuega lelei.

O le inisalini o le hormone ole gland?

E tatau ona maitauina i le taimi lava lena o faagasologa uma e faia i totonu o soo se okeni e faigata tele, ae ui i lea, o fesoʻotaiga vavavevave. O le inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas, poʻo le, o faʻavaega i totonu o lona loloto. I vailaau, ua taʻua ai foi i latou o motu o Langerhans-Sobolev. I le auala, ia maitauina o le insulin o le hormone lea e aafia ai toetoe lava o galuega uma i le tino o le tagata. E aʻafia i le peptide series ma sa faia mo le faʻamalieina o suauu uma i vailaau talafeagai. O le inisalini hormone insulin e mafai ona ave le potassium, o mea eseese amino, ma sili atu ona taua, kulukose, e ala i le toto. O le vaega mulimuli lenei e nafa ma le paleni o gaʻo. O le polokalame lenei: e te 'ai meaai, maualuga le kulukose i le tino, o le mea lea, o le toto o le inisalini toto e tulaʻi mai. E masani ona matou faalogo i vailaau e uiga i se mea e pei o le inisalini. O tagata uma lava e faʻaaogaina faʻatasi ma le maʻisuka. Ae ia taliina se fesili faigofie: "O le inisalini o le hormone o le a, o le okeni poʻo le tino? Pe atonu foi e atiaeina e le faatulagaga atoa? "- e le o tagata uma e mafai.

Inisalini (hormone) - galuega i le tino o le tagata

Mafaufau mo oe lava, o le gaioiga o le inisalini o le hormone o le faʻamautinoaina o meaʻai talafeagai o laulaʻau uma. O ia na te nafa ma le faʻavaeina o le paleni o mea inu i le tino o le tagata. Ae i le tulaga o se faaletonu i le pancreas, o le protein ma le gaʻo gaʻo e tutusa lava le afaina. Ia manatua o le inisalini o se hormone popo, o lona uiga e mafai ona ulu atu i totonu o le manava o le tagata mai fafo, ae o le a vave ona faʻamalo ma e le o se mea e teu ai. O le gaioiga o le inisalini o le hormone e aʻafia ai le tele o enzymes. Ae o lana galuega autu, e tusa ai ma saienitisi ma fomai, o le faaitiitia taimi o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava, o fomaʻi e fautuaina se suʻesuʻega faapitoa o le a faʻamalamalama manino ai pe maualuga le inisalini o le hormone pe leai i le maʻi. O le mea lea, e mafai ona iloa pe o maʻi o le maʻi e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka maʻi poʻo le isi faʻamaʻi. O le mea moni, e mafai ona e ola faatasi ma se ituaiga o siama, o le mea autu o le iloa lea i le taimi ma amata ona faʻaaoga togafitiga faʻaleleia.

Faiga Faʻavae mo Inisalini

Soo se faailo ei ai le tele o tulaga faatauaina lea e mafai ai ona faamasino le tulaga o le maʻi. Afai tatou te fai mai o le inisalini o se hormone o le pancreas, e taua le malamalama pe a maeʻa taumafataga taitasi e mafai ona faateleina. O le mea lea, o loʻo i ai ni tulaga faʻavae mo le faia o suʻega. E le tatau ona 'ai le 1.5 itula i luma o latou poʻo le sau e faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. Ona iai lea o se tulaga maualuga o se taunuʻuga mautinoa. O le mea aupito sili ona taua o loʻo taumafai le fomai e malamalama pe o maʻi le maʻi o le tagata maʻi, ma afai ei ai isi faafitauli e tulai mai, ia faʻatulaga ni suʻesuʻega talafeagai ma vailaʻau. I le taimi lava lea, matou te maitauina e mafai e fale suesue a le falemaʻi poʻo le faʻalapotopotoga ona faʻaalia ona tulaga taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o le suʻesuʻega suʻesuʻeina, lea o le a manatu i le faaiuga e masani. O le faʻamuamua, o le homulum insulin, o lona masani i luga o se manava gaogao o le a tusa ma le 3-28 μU / ml, e mafai foʻi ona fesuisuiai. O le mea lea, pe a maua faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, taumafai e aua le fefe, ae sili atu le asiasi i se tagata poto faapitoa e faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fafine maʻitaga ei ai a latou faʻamaoniga e ese mai isi tagata (e tusa ma le 6-28 μU / ml). A masalomia e le fomaʻi o le maʻisuka, e talafeagai le taʻua o ona uiga autu e lua:

- ua faʻaitiitia le inisalini ile hormone - e le mafai e le pancreas ona taulimaina lana galuega ma gaosia i le le lava o ituaiga - maʻisuka ituaiga 1,

- ua faateleina le inisalini ile hormone - o le faafeagai o le tulaga lea pe a tele le mea e tutusa i le tino, ae e le lagona ai ma maua atili ai le maʻisuka ituaiga 2.

E aʻafia le atinaʻeina o tagata ile insulin?

I le taimi nei, atonu e faigofie le maua o vailaʻau faʻatele e faʻaleleia ai le musika ma le ponaivi. E masani lava e faia lenei mea e tagata taaalo oe manaʻomia le mauaina o le mamafa i se taimi puupuu ma avea o latou tino ia sili atu ona lauiloa. Ou te fia vave matauina o le inisalini ma le homone tuputupu aʻe e vavalalata vavalalata. Faʻafefea ona tupu lenei mea e faigata ona iloa, ae mafai. O le hormone o le tuputupu ae o se vailaau faapitoa o le faasologa o peptide. O ia lea e mafai ona faʻaosoina le atinaʻeina o atinaʻe ma masini. O lona aafiaga e pei ona taua i lalo: e aʻafia ai le tuputupu ae o maso i se auala mamana, ao gaʻo le gaʻo i le tele o mea. O le mea moni, e le mafai ona afaina ai le metabolism i le tino. E faigofie le faiga: o le tuputupu aʻe o le hormone e faʻatupulaʻia saʻo ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le pancreas, lea o loʻo galue masani, e amata ona galue malosi, ma maua ai le inisalini i ni aofaiga tetele. Ae afai e te faʻaaogaina lenei vailaau i vailaʻau le pulea, e le mafai e le okeni o loʻo i luga ona taulimaina le avega, faasolosolo, o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, ma o lenei mea e afaina i foliga o se maʻi e taʻua o le maʻisuka. Manatua se tasi fua faʻatatau:

- toto maualuga o le toto - o le hormone tuputupu aʻe e ulufale i totonu o le tino i ni aofaiga tetele,

Mea aoga? Faasoa le sootaga

- gaʻo maualuga - o le inisalini e gaosia i le tele o mea.

O le tuai o le tuputupu aʻe - o le vasega ma ona toso e tatau ona faʻataʻitaʻiina i tagata taʻaʻavale na o faiaoga faʻapitoa poʻo fomaʻi. Ona o le tele o le faʻaaogaina o lenei fualaau faasaina e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga mataʻutia mo le malosi atili. O le toʻatele o tagata e talitonu e faapea, pe a faʻalauiloaina oe i le tuputupu aʻe o le hormone, e mautinoa lava e te manaʻomia le fesoasoani i le galuega a lau lava paʻu e faʻaaoga ai tui talafeagai o le inisalini.

Tina ma le tamaloa - o tutusa o latou inisalini?

I le masani ai, o le tele o suʻega e faʻatatau saʻo i le itupa ma le matua o le maʻi. Ua manino nei o le hormone pancreatic (inisalini) e nafa ma le puleaina o kulūkose o le toto. O le mea lea, ina ia mafai ona iloilo le galuega a lenei tino, o le a lava lea e foai ai le toto mo le suka. O lenei suʻesuʻega e faia e ala i le ave o le toto mai se vein i luga o se manava gaogao. Manatua ia faʻataʻitaʻiga nei e mafai ai ona e suʻesuʻe pe o le inisalini o hormone e maua i le tele o mea i lou tino. O le masani mo tamaitai ma alii e tutusa: o le maualuga o le kulukose i le toto o le a 3.3-5.5 mmol / L. Afai oi ai i le lautele o le 5.6-6.6 mmol / l, ona fautuaina lea e mulimuli i se meaai faapitoa ma faia ni suʻesuʻega faaopoopo. O le tulaga lea ua taua o le laina laina laina pe afai e leai lava se aoga e talanoa e uiga i le maʻisuka. E tatau ona e amata popole pe afai o le toto glucose e lata i le 6.7 mmol / L. I lenei tulaga, fomaʻi fautuaina oe e suʻe le isi suʻega - faʻapalepale kulukose. O nisi nei numera:

- 7.7 mmol / L ma lalo ifo le tau masani,

- 7.8-11.1 mmol / l - ua i ai nei soliga tulafono,

- luga aʻe o le 11.1 mmol / l - e mafai ona talanoa le fomaʻi e uiga i le maʻisuka.

Mai iʻuga o loʻo i luga, ua manino ai i totonu o tamaitai ma alii e tutusa lava le tulaga o le inisalini, o lona uiga, o le itupa e leai sona aoga i lenei mea. Ae o tamaʻitaʻi maʻitaga e tatau ona manatua o lo latou tulaga fiafia e iai ni mea eseese mai masani masani. E masani ona mafua lenei mea i le mea moni o le pancreas e le maua ai le insulin i le tele o mea, ma o le toto toto e tulaʻi mai. E masani lava ona faʻatonu mea uma i se taumafataga faapitoa, ae o nisi taimi o fomai i lenei mataupu e talanoa e uiga i le maʻisuka i fafine maʻitaga. O tamaiti o se vaega e ese mai, talu mai lo latou laʻititi, ona o le lafoaia o le tino ma le le lava o le galue malosi o totoga uma, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona tuʻu ifo. Ae tusa lava pe o le a siʻitia (5.5-6.1 mmol / l), e tatau ona malamalama i nisi auiliiliga, aua e mafua mai i le solia o tulafono mo le pasia o le auiliiliga lava ia.

O le a le glucagon?

O lea, mai le luga o loʻo mulimuli mai ai o le inisalini o le hormone na faalilolilo e le pancreas. Ae, e faaopoopo atu i lenei mea, o lenei tino e nafa ma le gaosia o isi vailaʻau, e pei o le kullucagon ma le C-peptide. Matou te matua fiafia i galuega a le muamua. I le mea moni, i le mea moni, o loʻo feagai i latou ma faʻafeagai ma le galuega o le inisalini. O le mea lea, ua manino ai o le hormone glucagon e siitia ai le maualuga o le suka toto. O lea la, o nei mea e faatumauina ai le kulūkose i se tulaga le mautonu. E taua le maitauina o hormones insulin ma glucagon o mea ia e gaosia e se tasi o le tele o totoga o le tino o le tagata. I le faaopoopo atu ia i latou, o loʻo i ai pea le numera tele o masini ma faʻaoga e fesootaʻi tutusa ma mea. Ma mo le maualuga o le suka o le toto, o nei hormones e le lava i taimi uma.

Faateleina le inisalini - o le a le mea e tupu?

O le mea moni, e le o taimi uma o le faateleina o lenei faailo o le a taʻitaʻi atu ai i le maʻisuka. O se tasi o aʻafiaga e sili ona taatele e mafai ona avea ma mea oona, ma na o se faʻamaʻi o le toto maualuga. E masani lava, fomaʻi ma tagata fai meaʻai, e faʻamatala atu io latou gasegase se masini faigofie mo le fausiaina o le mamafa o le mamafa, amata la latou tala e ala i le taliina o se fesili faigofie: "O le insulin o le hormone o le gland?" A uma, o tagata e 'ai le tele o meaʻai gaʻo (faataitaiga, falaoamata ma meaʻai suamalie) ipu), aua e te mafaufau pe o le a le ituaiga o uta o latou aafiaga i le taimi e tasi. O le mea moni, e mafai ona e 'ai i nei oloa, ae i ni vaega talafeagai, ona faʻaogaina lea o le tino atoa. O le mea lautele, faʻatasi ai ma lenei taumafa, o mea nei e tupu: o le inisalini e tulai mai i taimi uma (o lona uiga, o lenei faagasologa e fai i luga o se foliga masani), ae o le suka e ulu i totonu o le tino i le le mafaamauina, o lona taunuuga, o loʻo teuina i gaʻo. Ma ia manatua i lenei tulaga, o le fiaʻai ua matua faateleina. O se liʻo mataʻutia, lea o le a faigata tele mo oe e alu ese ai, ua tuʻuina mai: e tele meaʻai e te 'ai ma faʻamalosi - ua faʻateleina le inisalini - o loʻo gaʻo le gaʻo - ua faateleina le manaʻo - o le mea lea tatou te' ai i le le faʻatapulaʻaina. E sili le faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa i le taimi ole taimi o le a faʻatonuina ai meaai talafeagai ma faʻataʻitaʻiga tatau.

O le maʻi suka

O se faʻamaʻi matautia lea ua avea ma faʻamaloga o le mala o le 20 seneturi. Ma e le gata ona o le toatele o tagata mamaʻi, ae ona o mafuaaga foi mo ona foliga vaaia ma se faaitiitia o tausaga o maʻi. I le taimi nei, o le maʻisuka e mafai ona tupu e le gata i se tagata matua, o le, i le mataupu faavae, e faigofie i lenei maʻi ona o le leaga o le gaioiga o ana okeni uma, ae faapena foi i tamaiti laiti. Sa taumafai saienitisi i le lalolagi atoa e saili le tali i lenei fesili faigata. I le uma, e foliga mai o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tatau ona faatumauina se tulaga masani o le inisalini i lona soifuaga atoa. E le faigata ona iloa lenei faʻamaʻi, e tatau i se fomaʻi poto ona faʻatonu ni nai suʻesuʻega faigofie. Muamua, o le toto ua foai mo le suka ma ua fuafuaina pe ua maualuga. Faʻatasi ai ma se taunuuga lelei, ua uma ona latou faia e pei ona taua i lalo: latou te faia se suʻega o le faapaleni o le kulukose ma faia se faʻataʻitaʻiga talafeagai. Afai e faʻamaonia le maʻisuka, e manaʻomia e le fomaʻi ona malamalama i le tele o le homone o loʻo e suʻesuʻeina e leʻo faapitoa mo lou tino. Ina ia faia lenei mea, e aoga le suʻeina o le inisalini. E tatau ona malamalama o le maʻisuka e na o le lua ituaiga:

- Muamua: faʻaitiitia le inisalini, ae tusa ai ma le toto, o le kulukose toto ua faateleina. O le iʻuga, o le urination e faʻapupulaina ma maua ai le suka i totonu o le uila,

- Lona lua: ei ai le faateleina o le inisalini. Aisea ua tupu ai lenei mea? E i ai foi le kulukose i totonu o le toto, e maua ai le inisalini, ae o le tino e faʻaitiitia ai lona lagona lelei, o lona uiga, e foliga mai e le o vaaia. I lenei tulaga, e talafeagai le faʻatonuina o suʻesuʻega faʻapitoa, e pei o se suʻega toto mo le inisalini e le faʻamalosi.

Talu ai o le inisalini o se hormonone pancreatic, o le a talafeagai le manatu e faapea i le tulaga o le maʻisuka, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau mo le masani ai o lenei tino. Ae o le inisalini e sau mai fafo o le tino o le a manaʻomia foi. O le mea lea, e tatau ona e faʻatau mai vailaau talafeagai. I le auala, pe a faia le suʻesuʻega ma e tatau ona e faʻatulagaina le fua o le kulukose i lou toto i aso uma i le fale, o le a fautuaina e faʻatau se masini e iloa e tagata uma - o se glucometer. E mafai ai e oe ona maua vave le tau aogā i ni nai sekone e aunoa ma se faigata tele. Faatasi ai ma le fesoasoani a nila faʻaaogaina, e te faia ai sina tamai puncture i lou tamatamailima ma aoina le toto i se fasimea. Faʻaofi i totonu o le mita, ma ua saunia le taunuʻuga. E masani lava e foliga mai e faʻalagolago.

O a fualaau oona ei ai le inisalini?

O le taimi lava lea e taua ai le faʻamaoniaina o lena taimi o sauniuniga uma e aofia ai le inisalini e tatau ona faʻatulagaina e lau fomaʻi aoga, e le tatau ona i ai se fualaau faʻapitoa, o ona taunuuga e sili atu ona matautia. O se tagata e maʻi i le maʻisuka e manaʻomia na o le inisalini (hormone) e sau mai fafo. O galuega a le pancreas, lea e le mafai ona taulimaina lana lava galuega, e tatau ona tausia i taimi uma. E faʻapefea ona malamalama i le tele o le inisalini e manaʻomia e se tagata maʻi faapitoa? O lenei fuainumera e fuaina i vaega faapitoa o carbohydrate. Faʻasalaga, oe mafaufau i le tele o meaʻai i totonu o meaai taitasi, ma, e tusa ai ma oe, ua e malamalama i le tele o le inisalini e tatau ona e tui i le toto maualuga. O le mea moni, o loʻo i ai eseesega o vailaʻau o loʻo iai insulin. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo mai i le faʻaitiitia o le hormone, pe a fai e le mafai e le pancreas ona faia lana galuega, e aoga le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ona faʻagaoioia ai lana gaioiga (fai mai, "Faʻafefiloi"). I le faʻamuamua, e mafai ona tatou fai atu e le mama le inisalini i totonu o lou tino, ae naʻo se mea e fesoasoani i le tino e iloa ai le hormone na gaosia e lona lava tino talafeagai. Soʻo se tasi na feagai ma le faʻafitauli o le maʻisuka ua lelei ona iloa o loʻo i ai nei, o vailaʻau uma e faʻamoemoe e teteʻeina, o le a tuʻuina atu i le faiga o inisiua mo le iniseti. E masani lava, o saienitisi i le lalolagi atoa o loo le mautonu pe faapefea ona faigofie lenei faiga ma maua se vailaau faafomai i se isi ituaiga (faatusa, papa). Ae e leai se aoga. I le faʻamuamua, mo i latou e masani i taualumaga i aso taitasi o lenei ituaiga, ua leva ona foliga mai ua leai se leaga. E oʻo lava i tamaiti e mafai ona faia se tui i lalo o le paʻu lava ia. O le masani lava, o le inisalini o le tino e amataina lana galuega i le afa itula, o le a sili ona mamafa i le toto pe tusa ma le 3 itula. O lona umi e tusa ma le 6 itula. O i latou ua uma ona maua i le maʻisuka e manaomia ona maua na ituaiga inisiua faatolu i le aso: i le taeao (masani i luga o se manava gaogao), i le aoauli, i le afiafi. O le mea moni, o le gaioiga o le inisalini ua tui, o nisi taimi e manaʻomia ai le faalauteleina (i le gagana faafomaʻi e taʻua o le faʻaopoopoga). E mafai ona e faia lenei faiga e faʻaaoga ai le suspenesa: salini-inisalini (umi 10-36 itula), inisalini-insulin (24-36 itula). E faʻatautaia pe faʻapipiʻiina.

E mafai ona maua se insulin?

Matou te iloa i se fua, o le insulin o le hormone. O le a le mea e le mafai ona faia i ai ma le mautinoa o le tofia pe faalēaogāina lona faʻavaeina na o ia lava. Afai ei ai se tulaga pe afai e tele naua le inisalini i totonu o le toto - o le mea lea e taʻua o le soʻo poʻo le hypoglycemia - o le tulaga e tatau ona faʻasaʻo faʻamalosia. Muamua lava, e tatau ona e malamalama lelei i le mea o loʻo tupu i se tagata: e ono faʻafuaseʻi ona manaʻo e 'ai tele, amata le vevesi ma le ita, faʻaalia le ita e le mafaamatalaina pe leai foi. O le mea e sili ona leaga i lenei tulaga o le faʻalavelave o le hypoglycemic, pe a faʻafuaseʻi ona tupu le faʻaleagaina ma o le gaioiga o le loto e faʻalavelaveina. Gaioiga faʻatagaina i lenei tulaga:

- e tatau ona e faʻatumu le faʻasaa toto o le suka, o lona uiga, 'ai se mea o loʻo aofia ai: se fasi suka, se kuki suamalie po o se fasi keke falaoa masani - e faia lea pe a oʻo mai uluaʻi faailoga,

- pe a fai o le tulaga e matua taua ma e le maalofia, o se faʻaosoosoga faanatinati o le kulukose (40%) e tatau ona faʻatonuina ma le le faʻaogaina.

Ia mautinoa e mataʻituina pe faapefea ona faʻaalia lou tino, i le mataupu faavae, i le tali atu i le faʻaaogaina o tui inisalini. A uma mea uma, oi tatou taitoatasi o tagata taitoatasi. O nisi atonu ei ai se faʻafitauli ogaoga o le siama, e le gata ina faʻaalia i le nofoaga o inisiua e pei o se mumu, ae o le tino atoa foi (urticaria poʻo dermatitis). Faʻaeteete, vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, e mafai ona sui lau vailaau faʻasaina i le suinsulin. E leai se tulaga e mafai ona e faia ai oe lava ia, ona oʻo ai lea o le le lava o le inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai ma le oti.

O le insulin o le homone lea e nafa ma lou soifua maloloina. Manatua o le maʻisuka e mafai ona atinaʻe i soo se tagata. O nisi taimi o lenei mea e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻaleagaina o meaai suamalie ma falaoamata. O nisi tagata e le mafai ona pulea i latou lava i ia mataupu ma e 'ai se tele o mea inu i aso uma. O le mea lea, o lo latou tino e ola i taimi uma o le atuatuvale, taumafai e faia tutoatasi le tele o inisalini. Ma o le mea lea, pe a matua vaivai lava o ia, o lenei faamaʻi e i totonu.

O i matou taitoatasi ua faalogo e uiga i se faamai le lelei e pei o le maʻisuka, faapea foi ma le inisalini, lea e tuuina atu i tagata gasegase e avea ma togafitiga faafou. O le mea e faʻapea o tagata mamai e maua i le maʻisuka, e le o gaosia le inisalini, pe le faia foi ana galuega. I la tatou tusiga, o le a tatou iloiloina le fesili pe o le inisalini o le a lea ma o le a le aafiaga o ia i luga oo tatou tino. O se malaga fiafia i le lalolagi o vailaau e faʻatali ia te oe.

O le insulin o le ...

Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. O ona tino faapitoa o le endocrin, e taʻua o motu o Langerhans (peta beta), latou te gaosia. E tusa ma le miliona miliona tamaʻitaʻi i luga o le paʻu o se tagata matua, o ana galuega e aofia ai le gaosiga o le inisalini.

O le a le inisalini mai se falemaʻi? O le hormone lenei o le porotini o loʻo faia ai galuega taua tele i le tino. I totonu o le gastrointestinal tract, e le mafai ona ulu mai fafo, talu ai o le a faʻapalaina, e pei lava o isi mea o le natura porotini. O se vaega itiiti o le talaaga (basal) inisalini e faia i aso uma e le pancreas. A maeʻa ona 'aʻai, e tuʻuina atu e le tino i le aofaiga e manaʻomia e le tino ona faʻailoa mai ai paleni, gaʻo ma gaʻo. Sei o tatou nonofo i le fesili o le a le aafiaga o le inisalini i le tino.

Galuega ile insulin

O le insulin e nafa ma le tausisia ma le faatonutonuina ole metabolism gaʻo. O lona uiga, o lenei hormone o loʻo i ai se faʻalavelave tele faʻapitoa i tino uma o le tino, e mafua ona o lona faʻamalosia i luga o le tele o enzymes.

O se tasi o galuega sili ona taua ma sili ona lauiloa o lenei hormone o le faʻatonutonuina o le maualuga o kulukose toto. E manaomia e le tino i taimi uma, aua e faatatau i meaʻai e manaʻomia mo le tuputupu ae ma le atinaʻe o sela. Inisalini e faʻamavaeina i lalo i se mea faigofie, e mafua ai ona faʻaaogaina i le toto. Afai e le maua mai e le pancreas i le tele o mea, o le kulukose e le fafagaina ai siama, ae faʻaopopo i le toto. E mafua lenei mea i le faateleina o le suka o le toto (hyperglycemia), lea e aofia ai taunuuga ogaoga.

E le gata i lea, faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, o loʻo ave ai le amino acids ma le potassium.
E toaitiiti tagata latou te iloa uiga o anabolic o le inisalini, e sili atu nai lo le aʻafiaga o steroids (ae mulimuli ane, sili atu ona filifili ma le filifiliga).

O le a le maualuga o le inisalini i totonu o le toto?

I le averesi, i se tagata soifua maloloina, o le masani masani o le inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e ese mai le 2 i le 28 mcED / mol. I tamaiti, e laʻititi laʻititi - mai le 3 i le 20 iunite, ma i fafine maʻitaga, i le isi itu, maualuga - o le masani mai le 6 i le 27 mkED / mol. I le tulaga o se suiga le talafeagai o le inisalini mai le masani (o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua faʻalauteleina pe faʻaititia), e fautuaina e faʻalogo lelei i au meaʻai ma le olaga.

Inisalini ma le maʻisuka

E lua ituaiga o le maʻisuka - 1 ma le 2. O le muamua e faatatau i faʻamaʻi pipisi ma e faʻaalia i le faʻafefe faʻaleagaina o peta peta pancreatic. Afai latou te le itiiti ifo nai lo le 20%, e le toe gafatia e le tino, ma suia le togafitiga. Ae afai e sili atu i le 20% teine, atonu e te le matauina ni suiga i lou soifua maloloina. E masani lava, puupuu ma faʻasolosolo le inisalini e faʻaaogaina i togafitiga, faʻapena foi ma talaʻaga (lautele).

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e maua. O loʻo maua i totonu ole tino ole fatu ole Beta ma le mea lelei, e le lelei le gaioiga ole inisalini - e le mafai ona toe faʻaaogaina ana galuega, ona o le aʻafiaga o le suka e faʻaopopo i totonu o le toto ma e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave matuiā, e oʻo atu i le amio pepelo. Mo togafitiga, o fualaau oona e faʻaaogaina e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le gaioiga o le hormone.

O inisua insulin e matua talafeagai lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina tau fualaau mo se taimi umi (tausaga ma le tele o tausaga). Moni, i le aluga o taimi, e tatau lava ona e "nofo i lalo" i luga o le inisalini.

O togafitiga ile insulin e fesoasoani e foia ai faʻafitauli e tupu ae le amanaʻiaina le manaʻo o le tino mai fafo, ma fesoasoani foi e faʻaitiitia le mamafa i luga o le paʻu ma e fesoasoani foi i le toe faʻaleleia o ona peta.

E talitonuina o le amataina o togafitiga o le inisalini, e le mafai ona toe foʻi atu i fualaau (pama). Ae peitai, e tatau ona e ioe, e sili atu le amataina o le inisalini muamua pe afai e tatau ai, nai lo le teenaina - i lenei tulaga, e le mafai ona aloese ni faafitauli ogaoga. Fai mai fomaʻi o loʻo i ai se avanoa i le lumanaʻi e tuʻuina atu ai inisiua mo le maʻisuka ituaiga 2 pe afai e amataina le togafitiga o le inisalini i le taimi. O le mea lea, mataʻituina ma le faʻaeteete lou manuia, aua le galo le tausisia o meaʻai - o se vaega taua i le soifua lelei. Manatua o le maʻisuka e le o se faasalaga, ae o se ala e ola ai.

Tuua Lau Faamatalaga