Metasolic acidosis: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga

Metabolic acidosis (mai le lat. Acidus - acidic) o le solia lea o le paleni o le acid-base i le tino pe a faaputuputu mai meaola ona o le faateleina o le faʻaaogaina po o le faʻaaogaina, o le faʻaitiitia o le excretion mai le tino, ma mafua ai le leiloa o bicarbonates e ala i gaʻo poʻo le gastrointestinal tract. Seʻi oʻo i se taimi patino, e faʻaaogaina le faʻasalaga, ae o le avega elemene e sili atu i lo latou gafatia, ma o le acidacia e tupu - o le mea e taʻua i nisi taimi o le faʻamalolo toto. O le tapulaa pito i lalo o le masani o le toto toto pH o le 7.35 (o le taua i le va o le 7.35-7.45 e taua o le masani), o le acidmia o le taimi lea e maualalo ai le toto pH fou, o lona uiga, e itiiti ifo i le 7.35. O lenei tulaga e mafua ai le solia o mea e mafua mai i le tino, e mafua ai ona le atoatoa le tele o galuega a le tino, e aofia ai le ogaoga o le manava o le tino ma le maʻi fatu.

Mafuaaga o le Metabolic Acidosis

E le o se faʻamaʻi tutoatasi le faʻamaʻi, ae o se faʻamaʻi e mafai ona tupu ma le tele o faʻamaʻi ma tulaga faʻaleaga, e aofia ai:

  • tulaga e lamatia ai le ola (maʻi o le falemaʻi ma le faʻasalalauina o maʻi, faʻalavelave, le tele o le okeni, sepsis),
  • faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi tele, pneumothorax, manava moe),
  • Neuromuscular Disorders (Guillain-Barré syndrome, amyotrophic lateral sclerosis, myasthenia gravis),
  • faamai pipisi (botulism),
  • toe le manuia
  • maʻisuka faʻateleina le maʻisuka,
  • anapogi
  • faamalolo (faamalolo),
  • faigata faigata
  • umi le manava
  • afaina o le intestinal
  • intestinal dysbiosis (faʻatelega sili atu o le D-lactate e le intestinal microflora),
  • ava malosi,
  • vailaʻau faʻasaina
  • mea oona i le methyl alcohol (methanol), fomaʻi, ethylene glycol, faʻapea salicylates ma isi fualaau.

O le gasegase o le metabolic e mafai ona mafua mai i le mamafa o le mamafa o le tino (galuega mamafa, faʻalauteleina aʻoaʻoga).

Faamatalaga lautele

Metabolic acidosis (MA) poʻo acidmia o se tulaga e fesoʻotai ma se suiga i le gaioiga o meaola faʻapitoa i le biologically against the background of a shift in the acid-base phase to the side acid. E atiina ae i se faʻalavelave ogaoga o faamai pipisi, nisi o mea oona, o faʻavevesi o soʻo se amataga. E le o faʻatasi faʻatasi ma faʻataʻitaʻiga faʻamaʻimia. I le faʻaaogaina o le mafuaʻaga o le toilalo, o le tulaga masani o le siosiomaga i totonu ua toe fuataiina e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi. O le acidosis matuia e manaʻomia ai togafitiga i le ICU ona o le maualuga o faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le cardiovascular. O tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina o meafaigaluega faʻapitoa o faailo taua, i aso uma ma o nisi taimi o le toto sampling mo suesuega suʻesuʻe.

O le mafuaʻaga o acididemia e leʻo faʻateleina pe faʻaitiitia le faʻamalosolo o le eletise, faʻapea foi le faʻateleina o le excretion o vaega toto toto. O le gasegase metabolic e tupu i tulaga uma o le teʻi, maliu maʻi, ma le maʻi postresuscitative. I le faʻaopoopoga, e mafai e faʻamaʻi ona atinaʻe ma le tele o togafitiga faʻaleagaina o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma togafitiga faʻapitoa. Faʻalagolago i le soliga autu, o le acidification e mafai ona tupu ona o le lactate poʻo le ketona body. O ituaiga nei o lenei tulaga e iloga:

  • Lactic acidosis. Latou te tutupu ma faʻalauteleina le faagasologa o le glycolysis anaerobic i maso. O le tele o ituaiga o lactic acidosis o loʻo maua i tagata mamaʻi e maua ai le hypoxia o le tino, faʻaletonu o le tino, ma le faʻaitiitia o le toto toto i lalo ifo o le 70 mm Hg. Art. O loʻo matauina i le vaega, hypovolemia, le faʻasologa o le tele o le D-lactate intestinal microflora. O le mafuaʻaga faʻapitoa o suiga i le KShchS o loʻo galue malosi i le tino, e aofia ai le mamafa. E le manaʻomia le faʻamaonia ma faʻasalaga i le taimi lava e uma ai le musika.
  • Ketoacidosis. O latou o se faʻamaoniga o faʻamaʻi faʻapope. E maua i le maʻisuka malosi, o le gasegase ma le le lelei tele, o le ava malosi, o le methyl alcohol, ethylene glycol, salicylates, ma le solia o le fiafia o le ate. I le faʻaopoopoga, o le faʻatupulaia o tino o le ketone e faʻapupula i le tulaga o le mea na faateʻia ai, ma le atinaʻeina o le tele o le okeni.
  • Leai se mafuaaga. E tupu i le tele o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract: umi o le manava manava, fistulas o le intestinal, faʻamaʻi faʻamaʻi o le urine. Ole taunuʻuga ole taunuʻuga o se taotoga, ole taimi lea e faia ai le faʻasalaga a le ureters i totonu o le inumaga ile faʻailoga ole tino. O le Urine ei ai le pH o le 5-7, o lona uiga, o se mea faʻapitoa. Pe a ulu atu i totonu o le manava, e faʻaleagaina ai le faʻaogaina o le tino.

Metabolic Acidosis Faʻaititia le HCO3 ma le siʻitia o le numera o Cl -. O ions o le potassium i totonu o kela ua suia lelei i le sodium ma le hydrogen, o le faateleina o le maualuga o le K + i le plasma e tupu. I le toesea o le leai o se pepe, e aveeseina le sili atu o le pasela i le faʻavave. I le taimi lava e tasi, o lona maualuga i le toto e tumau pea latalata i mea masani, ma ua fausia le hypokalemia intracellular. I le gasegase vaivai, o plasma e aofia ai le tele o K + ions. O mea laiti laiti e totogiina e faiga faʻafaologa: bicarbonate, phosphate, hemoglobin, polotini. Latou te fusifusia fusi, lagolagoina le homeostasis, e ui i lea, o gaioiga a nei faiga e le lava mo le malosi o le acidosis. O le faʻaitiitia o le pH e tupu, lea e aʻafia ai le faʻaogaina o le faʻaoga elepopo. O le gaioiga o hormones, suiga o le neurotransmitters, o galuega a le faʻaleleia o mea e faʻaaogaina ua faʻalavelaveina.

Faʻavasegaga

E tele ni faʻavasegaga o le pallemia. O se tasi o mataupu sili ona taatele o le vavaeesega eseese - o le eseʻesega i faʻasalaga o K +, Na + ma CL -, HCO3 -. E masani lava, e 8-12 mmol / lita. Afai e puipuia lenei faailo, latou te talanoa e uiga i le palalosis ma se vaʻa masani masani; o le tele e faailoa mai ai le faʻaitiitia o le maualuga o le Mg +, Ca + cations poʻo le faateleina i le maualuga o phosphates, albumin, ma meaola faʻasaina. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaaogaina faʻavasegaina e tusa ai ma le maualuga o taui a MA:

  1. Faʻamaonia. E le afaina, o le faatumauina o le homeostasis e mafua mai i le galue malosi o faiga faʻaalu. O le pH o loʻo tausia i le 7.4, o le paʻu faavae e leai, o le mamafa o le CO2 e tumau i le 40 mm Hg. Art. E iloa i le taimi faaumiumi o se tino tele o le musele, faapea foi i le amataga o faamaʻi i totonu. Faʻasalaga faafomaʻi e le manaʻomia.
  2. Taalogaf. O le faʻaogaina o le hydrogen o loʻo tausia i totonu o taʻaloga masani pe faʻaitiitia foi (7.35-7.29). E i ai sina laititi o laasaga (e oʻo i -9). O le pCO2 ua faʻaititia ona o le televave o totogi, ae e le faatoilaloina le taua o le 28 mm Hg. Art. O loʻo i ai se ata faʻaletino laʻititi laʻitiiti. O le faʻaaogaina o vaʻalele e le talafeagai.
  3. Faʻasalaga. pH lalo ifo i lalo ifo o le 7.29; E leai se gau o le -9 mmol / lita. E le tauia e le gasegase totola. O le vaega o le mamafa e pau i le 27 mm Hg. Art. poʻo lalo ifo. O loʻo i ai se faʻamatalaga auiliili, o se maʻi matuia i le manuia o le tagata maʻi. Faʻasalalau faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻatasi ai ma faʻamau e manaʻomia.

Faailoga o le acidosis metabolic

O meaola faʻapitoa po o ituaiga faʻasolosolo e faʻasolosolo. Faʻatasi ai ma le paʻu o le sili atu i le -10, o se faʻaogaina o le hydrogen i lalo o le 7.2, o le faʻamalosia o le televavevave faʻasili. E faʻaalia i le foliga o le loloto ma le manava lemu. A o faʻalavelave le tulaga, o le tagata maʻi e atiina ae le manava o Kussmaul. O le gasegase taugata i tamaiti e taʻitaʻia ai le tuputupu ae ma le atinaʻe. O isi faailoga faʻapitoa e faʻalagolago i le faʻasologa o togafitiga. O le vavalalata o le paʻu, o le vevesi o le tino, faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻalavelave vaaia o mea vaaia, mavalea e ono matauina. O se talafaasolopito o le umi o le matelaina, o le taumafa o mea maualuga o le salicylates, ethylene glycol, methanol poo le ethanol, o le i ai o le maʻisuka, maʻi o le intestinal, le faaletonu o le tino.

Faʻalavelave faʻasoesa e ono aʻafia ai. O le tali i le pulega o amine preso ua faaitiitia pe leai foi. O loʻo i ai se faʻaitiʻitiaga o le faʻauluuluga o le myocardial, faʻamaonia tachyarrhythmia. O le hyperkalemia o le plalasma i le i ai o le faaletonu o le tino e mafua ai le fibrillation o le inrial (fibrillation i le inrial). O loʻo i ai faailoilo o le faʻaleagaina o le atrioventricular conduction. O tagata gasegase e faitio i le paʻu o le pusa, faʻavaivaia, leai se ea. I le sueina o le tino, o le paʻu o le paʻu pe cyanotic, malulu i le paʻi, o le pulusal is arthhythmic, o le vaivai ma tumu, o le manava e loloto, mamafa, pisapisao. Masalo o le atinaʻe o le encephalopathy.

Faʻaiʻuga

O le gasegase gasegase malosi i le laasaga e mafua ai le taofia o le falemaʻi. O faʻalavelave faʻaleagaina e suia i le manava vaivai vaivai. O le hypoxia o le Brain e atiina ae, e mafua ai le leiloa o le mafaufau ma le coma. O le gaioiga o fatugaʻo, o le ate ua soli, ua tupu le tele o le toilalo o le tino. O le solia o le neuromuscular conduction e alualu i luma, lea e avea ma mafuaʻaga o le faʻalavelave i le gaioiga o faʻalapotopotoga uma o le tino. I le taimi muamua, o faasalalauga a le faamasinoga e salalau atu i le kamupani. O le faʻamalosia o le mulimuli, o loʻo matauina, o le oti o loʻo maua.

Faʻailoga

O le suʻesuʻeina o MA i totonu o maʻi ICU o loʻo faʻatinoina e se tagata suʻesuʻe-resuscitator. I le i ai o faʻamaʻi faʻafuaseʻi maʻi, o le feutagaʻi ma tagata poto faapitoa e manaʻomia: endocrinologist, fomai tipitipi, nephrologist, hepatologist. O le gasegase ole gasegase metabolic e mafai ona iloa e se fomaʻi i luga o se falemai fafo. O le faʻamautinoaga ua faʻatuina i luga o le faʻavae o suʻesuʻega nei:

  • Faaletino. E le mafai ai ona faʻamaonia tonu le i ai o suiga, talu ai o faʻamaumauga o le soliga e matua le manino ma e mafai ona tupu i le tele o isi togafitiga faʻaleaga. Ae ui i lea, o le ata faafesootai talafeagai e maua ai mafuaaga mo le tofiaina o le auiliiliga o le acid-base acid ma plasma electrolytes.
  • Fale suʻesuʻe. O le faavae o suʻesuʻega faʻamalosi. Acidemia ua maua i se faʻaititia poʻo le taua tele i le pH, o le le lava o le bicarbonates, o le faaitiitia o le mamafa o le carbon dioxide. Mo le fuafuaina o le ituaiga acidosis, ua fuafua le eseesega o le eseesega. Ina ia faʻamalamalamaina le faʻaaogaina o le gau o le faavae, atonu e talafeagai le suʻesuʻeina o se pu faʻavae e le gata i le plasma, ae i le urine foi.
  • Meafaigaluega. O loʻo faʻatinoina e faʻamaonia ai le faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai, faʻapea foʻi ma le faʻavasegaina o suiga o suiga. I luga o le ECG, faʻamalosia o le U, faʻalauteleina o le QRS, faʻalaumuli o le P, galu tetele po o le toilaiti i luga o le filatila o le atrial, avanoa le mavaʻa i le va o faʻalavelave faʻavae. Afai o le faʻalavelave e tupu i se liʻo lapoa, e mafai ona maitauina faailoga o le faʻateleina o le ate, faʻalelei, ma le faʻaleleia o le vai i totonu o le manava.

Metabolic Acidosis Treatment

O togafitiga o MA e aunoa ma le faʻaitiitia o ona mafuaʻaga e le talafeagai, e faʻavae i luga o le siakiina ma le togafitiga o le maʻi maualalo. I le tulaga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le faasaʻoina o le maualuga o le suka i le toto e tatau ai; i le tulaga o le acidosis lactic, o le faamamaina o le tino ma le hypoxia e manaʻomia. I le tulaga o le teʻi, o le tagata maʻi o loʻo faʻaalia ni auala faʻaleleia talafeagai. Togafitiga o le mafuaaga o le acidaki o loʻo faia faʻatasi ma le faʻatulagaina o le tuufaatasiga o le acid-base o le siosiomaga i totonu. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga auala nei:

  1. Fomaʻi. I faʻaoga faʻapitoa o le faʻamaʻi, o le faʻasalaga e faia i le afaina o le sodium bicarbonate. I isi tulaga, e le faʻaaogaina ni fofo. O le faʻaaogaina o le lactasol, lea e maua i le ate ma le faʻavaeina o le HCO3, e mafai. O le paleni eletise ua toe faʻafoʻiina ma le fusi o le disol, acesol, ma le tisol. I le hypoproteinemia, faʻafeiloaʻiga o le protein. O le masani o faʻasologa o le oxidative i totonu o masini e faia i le tofiaina o complexivities, pantothenic ma pangamic acid.
  2. Meafaigaluega. E manaʻomia mo le faigata o le faagasologa mo le faasaʻoina o galuega taua. O le le manuia o le respiratory is a sign for transfering a patient to ventilation, o le faaitiitia o le galuega toeititi e manaomia ai le maʻi. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto, o se meafaigaluega (e ala i le injectomat) le faatumu o vasopressors ua faatinoina. A faʻaaogāina le filali faʻa-ventricular, togafitiga eletise, maso o le fatu.

Forecast and Prevention

O le faasologa o le maʻi tuusao e faalagolago tonu lava i le togafitiga autu o le togafitiga ma le mafai ona faʻamaeʻa atoatoa. A maeʻa le faʻaaogaina o mafuaʻaga o acididemia, o le solia o le siama-base syndrome e faigofie lava ona faʻamaonia e oo lava i le taimi o le tauvaga. O le toe faʻaleleia o vailaʻau o le bicarbonates ao faʻamautinoa le taua o le acidification, e le mafai ai ona ausia le faʻamautuina o le hydrogen index ma BE (faʻamaoniga o le tele / le lava o le HCO3) O le puipuiga e aofia ai i taimi talafeagai togafitiga o gaioiga lea e mafai ona mafua ai le acidosis, faatonutonu ai le maualuga o le suka toto, ma maua ai le hemodialysis i le taimi o le faaletonu o le tino. I lalo o le ICU, o le acidosis metabolic ua iloa ma faasaʻo i se taimi muamua ma se suʻesuʻega i aso taitasi o faailoga o paleni-mea-faavae.

Symptomatology

Faailoga o le acidosis metabolic tuusaʻo tonu lava i le maʻi lea na mafua ai le amataina o togafitiga.

O faʻaaliga autu o:

  • vave le manava
  • o le gaoioi faifai pea ma le vili, lea e le faaleleia ai le tulaga masani o se tagata,

E tatau ona maitauina i nisi tulaga o faʻaaliga mai fafo e mafai ona matua toesea atoa.

Afai o le a tupu mea nei, e tatau ona e aumaia le tagata maʻi i se falemaʻi i se taimi vave lava pe valaʻauina se au taʻavale i le fale:

  • loloto ma faifai pea le manava
  • malosi vaivai - i se tulaga faapea o le ua afaina e le mafai ona aluese mai le moega,
  • faʻanoanoa
  • fenumiai.

I tulaga faapena, o togafitiga uma ma togafitiga e faia i tulaga o le toe faʻaolaina.

Faailoga ma faʻailoga o le acidosis metabolic

O faʻamaoniga ma faailoga e mafua ona o le acidosis faʻasolosolo. O le elemene eleelea i totonu lava ia e le afaina. Faʻatasi ai ma le sili atu ona maualuga o le aisa, vaʻa, vomiting, ma malaise lautele.

O le acute acidmia malosi o se vaega lea e mafua ai le gaioiga o le fatu ma le paʻu o le toto ma le tupuga o le faateia, o le arrhythmias ventricular, ma le coma.

O faʻamaoniga e masani lava ona le manino, ma o le mea lea, e tatau ai i le tagata maʻi ona maua le vailaau o le iniseti o le urinary tract. Faailoga e tupu i luga o le taimi ma e ono aofia ai le anorexia, paʻu o le mamafa, polydipsia, faʻafefe, ma le vaivai. Paʻa i le sternum, faʻalauteleina ma vave vave le fatu, tiga o le ulu, suiga i le mafaufau, e pei o le popole tele (ona o le hypoxia), suiga o meaʻai, vaivaiga maso, ma tiga o le ponaivi e mafai foi ona matauina.

Lactic acidosis

Lactic acidosis e faʻapupulaina ma le televave o le lactate, o se faʻaitiitia o lona metabolism, poʻo ia mea uma e lua.

Lactate o se fua masani o le kulukose ma le amino acid metabolism.O le ituaiga sili ona leaga o lactic acidosis, ituaiga A, e atiina ae ai le gasegase o le lactate, lea e tatau mo le fausia o le ATP i tisifika ischemic (deficiency 02). I tulaga masani, e sili atu le lactate ua faia ma le le lava o le faʻaogaina o masini e mafua mai i le hypovolemic, fatu faʻafuaseʻi poʻo le le mautonu ma ua sili atu ona faʻaolaina ona o le faʻaitiitia o le metabolism o le lactate i le toto le lelei o le ate. Lactic acidosis o loʻo matauina foi i le hypoxia muamua ona o le pulmonary pathology ma i le tele o hemoglobinopathies.

O le ituaiga B lectic acidosis e amataina i lalo o tulaga masani o le faʻasalaga masani masani o le tino ma o se tulaga e sili atu ona lamatia. O le mafuaʻaga o le faateleina o le lactate production e mafai ona avea ma vaʻaia o le musika i le lotoifale ao latou faʻatupulaia le galuega (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le faʻamalositino, vaivai, gatete i le malulu), maʻi mama ma le faʻaaogaina o nisi vailaʻau vailaʻau poʻo vailaʻau. O nei mea e aʻafia ai le faʻaaogaina o inhibitors transcriptase ma biguanides - phenformin ma metformin. E ui o le phenformin ua le o toe maua i le tele o atunuu, o loʻo faʻaaoga pea i Saina.

O se ituaiga e le masani ai o le acidosis lactic o le D-lactic acidosis, mafua mai i le absorption o le D o lactic acid (o se oloa o le gaosiga o gasegase o siama) i le pusa i tagata mamaʻi i le eunoileal anastomosis po o le maeʻa foi o le bowel resection. O lenei vailaau o loʻo teuina i le toto ona o le lactate dehydrogenase na o le faaleagaina o le lactate.

O le suʻesuʻega ma le togafitiga o le lapatitis type A ma le B e talitutusa ma na mea mo isi eseesega o le acidosis metabolic. Faatasi ai ma le D-lactic acidosis, o le vaeluaga o le anion e itiiti ifo nai lo le mea e faamoemoeina mo le faaitiitia i le taimi nei i le HCO3 -, o le aliali mai o se vavao o le osmolar i le urine e mafai (o le eseesega i le va o le osolarity fuafuaina ma le fuaina o le urine). Togafitiga e oʻo mai i le faʻasolosolo togafitiga, faʻatapulaʻa ai gaʻo, ma (o nisi taimi) e faʻamaonia ai mea faʻamaʻi (eg le metronidazole).

O mafuaʻaga autu o le gasegase metabolic

Vaʻa maualuga maualuga

  • Ketoacidosis (maʻi suka, faʻamaʻi pipisi, le paleni o meaai, fia ai).
  • Lactic acidosis.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Acid Toxins Metabolised:
  • Methanol (faʻavae).
  • Ethylene glycol (oxalate).
  • Paraacetaldehyde (acetate, chloroacetate).
  • Salicylates.
  • Toxins e mafua ai le lactic acidosis: CO, cyanides, uʻamea, isoniazid.
  • Toluene (muamua se vaalele maualuga, o le mulimuli o le excretion o metabolites e masani ona faatulaga ai le avanoa).
  • Rhabdomyolysis (toso).

Vaʻa masani faʻavaʻa

  • O le gasegase o le NSO - (manava manava, ileostomy, colonostomy, festula o le intestinal, le faʻaaogaina o resins exchange exchange).
  • Ureterosigmoidostomy, alavai vavalalata.
  • Faʻamaumau o le Renal HCO3
  • Tubulo-interstitial fatu fatu.
  • Renal tubular acidosis, ituaiga 1,2,4.
  • Hyperparathyroidism
  • Faʻatonuina o le acetazolamide, CaCI, MgSO4.

  • Hypoaldosteronism.
  • Hyperkalemia
  • Faʻamanuiaga matua o arginine, lysine, NH CI.
  • Faʻamatalaga vave a NaCI.
  • Toluene (faʻaaliga leva)

, , ,

Hyperchloremic metabolic acidosis

Mafuaaga o le hyperchloremic metabolic acidosis

  • Opo mamafa i le chlorhydrate, ammonium chloride, arginine chloride. E tupu pe a ulufale mai ni faʻamaʻi vai (hydrochloric acid, ammonium chloride, methionine) i le tino.
  • Faʻailoga o le Bicarbonate poʻo le faʻamalo toto. E masani ona matauina i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (ogaoga o le manava, pancreatic fistula, ureterosigmoidostomy), pe a suia supercellular bicarbonates e chlorides (milliequivalent per milliequivalent), talu ai o fatugaʻo e taofi le sodium chloride, e taumafai e faatumauina le tele o le extracellular fluid. Faatasi ai ma lenei eseesega o le acidosis, o le vaeluaga o le anionic (AP) e masani lava ona fetaui ma tulaga masani.
  • Faʻaitiitia le faʻamalosi o le suka e le fatugaʻo. I lenei tulaga, o loʻo solia foi le solia o le faʻamautuina o le bicarbonate e gaʻo. O nei suiga e mafua mai ona o le faalēaogaina o le H + i totonu o le renal tubules poʻo le leai foi o le pule a le aldosterone. O le faʻamaʻi faʻamaʻi pipili (PKA) (type 2), le faʻasalasite acid tubal (DKA) (renal distal tubular acidosis) (type 1), acidic tubular acid of type 4 with insufficient aldosterone secretion or resistance to it is distinguished depending on the level of disturbance.

Faʻasologa o le faʻamaufaʻiloga o le acidic metabolic tubular (ituaiga 2)

I le avea ma mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi pipisi, o le soliina o le malosi o vavalalata vavalalata e faʻateleina ai le toe faʻamautuina o le bicarbonates, e mafua ai le faateleina o le ulufale atu i le distal nephron. O le mea masani lava, o le bicarbonate uma (26 meq / l) o loʻo faʻataʻi i totonu o vavalalata vavalalata, faʻatasi ai ma le faʻamaʻi faʻamaʻi vavalalata vavalalata, lea e oʻo atu ai i le faʻasaʻoina o le sili atu o le bicarbonate i le urine (urine alkaline). O le le mafai ona gafatia o fatugaʻo e toe faʻafoʻi lelei, e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le maualuga o le plasma bicarbonate, lea e fuafua ai le faʻaitiitia o le toto pH. O lenei tulaga fou fou o le bicarbonates i totonu o le toto, ua amata nei ona taofiofia e le fatugaʻo, lea e faaalia i se suiga i le tali o le urine mai alkaline i le aano. Afai o le bicarbonate o loʻo faʻatonuina i le tagata maʻi i lalo o nei tuutuuga ina ia fetaui lelei lona tau o le toto ma mea masani, o le a toe faʻaleagaina le urine. O lenei gaioiga e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi.

I le faaopoopo atu i le bicarbonate reabsorption deficiencies, o tagata gasegase e masani ona maua i le gasegase o le acidosis e masani ona faaalia ai isi suiga i le galuega vavalalata vavalalata (faʻaleagaina le reabsorption o phosphates, uric acid, amino acids, glucose). Ole masani ole K + i le toto e masani lava poʻo sina faʻaititia.

O aʻafiaga autu lea e atiina ae ai le faʻamaʻi pipisi o le acidosis:

  • Fanconi's syndrome, muamua poʻo i totonu o le faʻavae o faʻamaʻi o le aiga (cystinosis, Westphal-Wilson-Konovalov maʻi, tyrosinemia, ma isi),
  • hyperparathyroidism,
  • faamaʻi o fatugao (maʻi faʻasolosolo (nephrotic syndrome), mieloma tele, amyloidosis, Gougerot-Sjogren syndrome, hemoglobinuria nocturnmal novardmal, thrombosis foal vein, medullary cystic kidney, with transplantation kidney)
  • aveina diuretics - acetazolamide, etc.

Faʻailoga faʻamaʻi pipisi o le pipili (type 1)

I le faʻamaʻi pipisi o le acidosis, e le pei o le acidosis lata mai, e le faʻavaivaia le malosi e toe totoina ai le bicarbonate, ae peitaʻi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le eletise H + i distal tubules, e mafua mai i le paʻu o le urine pH i lalo ifo o le 5.3, ao le pH mimiti aupito sili ona masani 4.5-5.0.

Ona o le le mautonu o le distal tubules, o tagata mamaʻi ma le faʻamaʻi pipisi pipili e le mafai ona faʻasaʻolotoina H +, lea e tau atu i le manaʻoga e faʻavaivaia ions hydrogen na faia i le taimi o le metabolism ona o le plasma bicarbonate. O se taunuuga, o le maualuga o le bicarbonate i totonu o le toto e masani lava ona faaitiitia. E masani lava i tagata mamaʻi i le faʻamaʻi pipisi, o le acidosis e le tupu, ma o lenei tulaga e taʻua o le disal vasal tubular acidosis. I nei tulaga, o le faʻamavaega H + e mafua ona o le faʻasalaga o le gaʻo o gaʻo, lea e faʻaalia ai i le faateleina o le fausia o le ammonia, lea e aveesea ai le tele o ions hydrogen.

I tagata gasegase i le faʻamaʻi pipisi, o le hypokalemia e tupu, faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave (tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe, lagona i le nephrolithiasis, nephrocalcinosis).

O faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo faʻapupulaina ai le acidosis faʻapitoa:

  • faʻamaʻi pipisi o mea faʻafesoʻotaʻi (o le hepatitis masani o le gasegase, o le uluaʻi cirrhosis o le ate, thyroiditis, fibrosing alveolitis, Gougerot-Sjogren's syndrome),
  • Nephrocalcinosis ma le hypercoaceria faʻamaʻi, hyperthyroidism, faʻamaʻi o le vailaʻau D, Westphal-Wilson-Konovalov faʻamaʻi, Fabry faamaʻi, fatu faʻatoʻa (pyelonephritis, nephropathy obstructative, nephropathy), fualaau oona (amphotericin B, analgesics), fualaau faasaina.

Mo le siakiina o le afaina o le gasegase o le acetic acid tubular ma le distal renal tubular acidosis, ua faʻaaogaina samples ma le mamafa o le bicarbonate ma le ammonium chloride.

I se tagata gasegase i le va o le apoosisini faʻasalalaʻau faʻatasi ma le faʻaaogaina o le bicarbonate, o le pH o le urine e faʻalauteleina, ae i totonu o se tagata maʻi o loʻo iai le acidosis disal renal tubular, e le tupu lenei mea.

O se suʻega ma se avega o le ammonium chloride (silasila i "Metotia Faʻamatalaga") e faʻatinoina pe afai o le acidosis e faʻatusa. O le Ammonium chloride e faʻatautaia i le tagata maʻi ile fua ole 0.1 g / kg mamafa o le tino. I totonu o le 4-6 itula, o le maualuga o le bicarbonate i le toto e faaitiitia i le 4-5 meq / l. I tagata gasegase i le faʻamaʻi pipisi, o le pH o loʻo totoe i luga aʻe o le 5.5, e ui lava i le faʻaitiitia o le plasma bicarbonate, faʻatasi ai ma le alofoni acidic acid, e pei o tagata soifua maloloina, o le urine pH e faʻaitiitia i lalo ifo o le 5.5 (masani i lalo ifo o le 5.0) .

, , , , , , , , , ,

O le faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi pipili faʻatasi ma le le lava o le pule a le aldosterone (ituaiga 4)

O le hypoaldosteronism, faapea foi ma le solia o le lagona lelei i le aldosterone, ua manatu o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le gasegase apologic acid, lea e masani ona maua i le hyperkalemia. E mafua ona o le aldosterone e masani ona faʻaopoopo le pulefaʻatasia o K- ma H-ions. O le mea lea, o le le lava o le gaosia o lenei hormone, e tusa lava pe i ai tulaga masani o le GFR, hyperkalemia ma le solia o le faʻamaʻiina o le urine e maua. Ole suʻesuʻeina ole gasegase o loʻo faaalia ai le hyperkalemia e le fetaui ma le tikeri o le malepelepe, ma le faateleina ole pH pisu ma se faʻalavelave faʻalavelave i se avega o le ammonium chloride (faʻapei o le gasegase popo).

O le faʻamaoniga e faʻamaonia e ala i le iloa o le maualalo o le aldosterone ma le renin. E le gata i lea, o le toto aldosterone maualuga e le faateleina i le tali atu i le tapulaa o le sodium poo se faaitiitia o le faasalalau o le toto.

O le faʻamaoniga o le faʻamaoniga o loʻo iloa o le filifilia o le hypoaldosteronism syndrome poʻo le, ao matauina le faʻaititia o le fatuina o le renin e fatugaʻo, e pei o hypoaldosteronism hyporeninemic with hypercalemia.

Mafuaaga o le maʻi:

  • fatuga o meaʻai, aemaise lava i le tulaga o le le manuia o le tino,
  • maʻisuka malosi
  • vailaau - NSAID (indomethacin, ibuprofen, acetylsalicylic acid), sodium heparin,
  • suiga o aʻafiaga i fatugaʻo ma sisi o le tino i tausaga matua.

Ketoacidosis

E masani lava ona atiaʻe pe a le faʻamaeʻaina le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo maualalo i le CO2 ma le vai, lea e tau atu i le faateleina o le fausia o le beta-hydroxybutyric ma le acetoacetic acid. O le tele o taimi, o le ketoacidosis e atiaʻe e uiga i le talaaga o le maʻisuka. Ona o le le lava o le inisalini ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le glucagon, o le lipolysis faʻalauteleina, lea e oʻo atu ai i le ulufale atu o gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le fausiaina o tino o le ketone i le ate (o le faʻamasinoga o le plasma ketones e silia i le 2 mmol / l). O le faaputuputuina o le keto i totonu o le toto e tau atu ai i le sui o le bicarbonate ma le atinaeina o le acidosis metabolic faatasi ai ma le faateleina o le va o le anionic gap. O se masini faapena e faʻaalia i le umi o le matelaina. I lenei tulaga, konesone e suia ai le kulukose o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino.

Lactic acidosis

E atiina ae ai le faateleina o le mamafa i le toto o le lactic acid (lactate) ma le pyruvic acid (pyruvate). O ia mea uma e lua e faia masani i le taimi o le gasegase metabolism (krebs cycle) ma e faʻaaogaina e le ate. I tulaga e faʻapupulaina ai le glycolysis, o le fausiaina o lactate ma pyrulev e faʻateleina le faʻatupulaia. O le tele o taimi, e tupu aʻe le acidosis lactic i le mea e faateʻia ai, ona o le faʻaitiitia o le faʻaoloaina o le okesene i tisipenisa i lalo o anaerobic tulaga, o le lactate na faia mai pyruvate. O le suʻesuʻeina o le lactate acidosis e faia pe a suʻesuʻeina se faʻateleina o mea o lactate i le plasma o le toto ma le iloa o le acidosis metabolic ma se vaeluaga tele.

O le faʻamaonia i le tulaga o le oona ma le inupia

O le inu i fualaau (acetylsalicylic acid, analgesics) ma mea e pei o ethylene glycol (o se vaega o antifreeze), methanol, toluene e mafai foi ona oo atu ai i le atinaʻe o le acidosis metabolic. O le punavai o H + i nei tulaga o le suamalie ma le oxalic acid (i le tulaga o le ethylene glycol poisoning), formaldehyde ma le acidic formic (i le tulaga o le methanol inu). O le faaputuputuina o nei meaola i le tino e oo atu ai i le atinaʻe o le acidosis ma le faateleina i le va o le anionic gap.

, , , , , , , ,

O le tele o le toilalo ma aemaise lava lona tulaga faʻasolo e masani ona tuʻufaʻatasia ma le atinaʻe o acidosis metabolic. O le faiga mo le atinaʻeina o faʻafitauli faʻa-acid-base i le le atoatoa o le faʻalavelave e faigata ma eseese. Talu ai ona o le malosi o le fausiaina o fanau ua faateleina

o mea muamua e mafua ai le acidosis o le gasegase e mafai ona faasolosolo malie ona aveesea lo latou taua tele, ma o mea fou e avea ma taʻitaʻia o loʻo aofia ai i le faagasologa.

O le mea lea, faatasi ai ma le faaletonu ogaoga masani o le le atoatoa, o le autu autu i le atinaʻeina o vai-base-disorders e mafua mai i le faaitiitia o le aofaʻiga atoa o meaola ona o se faaitiitia o le numera o le oona o loo galue. Ina ia aveese le gaosiga o aso uma o le H + na faia i le parenchyma fatu, e le lava le ammonia, ma o le mea lea o le a taofia ai nisi o meaola e le bicarbonate (suiga o uiga o le renal distal tubular acidosis).

I le isi itu, i lenei laasaga o le faaletonu o le tino, o le solia o le gafatia o fatuga e mafai ai ona tupu le bicarbonate e mafai ona tupu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave o le acid-base e pei o le acetic acid distal tubular.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faaletonu ogaoga (GFR pe a ma le 25ml / min), o le vaega autu o le atinaʻe o acidosis o le tuai o anionic acid (sulfates, phosphates), lea e fuafua ai le atinaʻe o le acidosis ma le AP tele i tagata mamaʻi.

O le Hyperkomaia lea e atiina ae i le ESRD e fesoasoani foi i le atinaʻe o le acidosis, lea e faʻateleina ai le solia o le excretion acid ona o le inhibition o le fausia o le ammonium mai le glutamine.

Afai o le gasegase e le masani ai le atinaʻeina o le hypoaldosteronism, o le mea mulimuli e faʻaleleia ai faʻaaliga uma o le acidosis ona o le faʻaitiitia o le faʻaitiitiga o le H + secretion ma le hyperkalemia.

O le mea lea, i le tulaga o le leai o se gasegase masani e mafai ona maitauina uma le fesuisuiai o le gasegase o le acetabolic acid: o le acidosis hyperchloremic ma le normokalemia, hyperchloremic acidosis ma le hyperkalemia, acidosis ma le faateleina o le anionic gap.

Faʻatonuga Faʻatonu

O le faʻamaoniga o loʻo manatu i ai i aso nei o se faʻalautele tele o le lalolagi faʻaonaponei. Ae mo le galue masani o tatou tino, e tatau ona faatumauina lona siosiomaga i totonu ma le malosi o le tino i le tumau tumau. Talu ai o le eletise masani o se tau o le pH ma faʻamaoniga o le 7.35-7.45, o le acidosis o se tulaga faʻaleagaina lea e faʻaitiitia ai le eletise ile pH 7.35.

O mafuaʻaga mo le faʻamalolo o le tino o ni mea taua ia, e pei o se siosiomaga eleelea, o se olaga masani lea e itiiti lava ni gaioiga ma, e moni, o se mea le talafeagai. O nei mea uma e mafua ai le le lelei o le olaga i le tulaga o le ulu o le ulu ma le vaivai.

O le mea e leaga ai, o se tagata faʻaonaponei e 'ai i aso nei oloa ia e oʻo atu ai i le fausia o le acidosis i totonu ia te ia. E le gata i lea, o se mea sese le mafaufau faapea o mea taumafa oona e mafua ai le acidification poo le acidosis i totonu o le tino.O le mea lautele, o meaola o se taunuuga o le metabolic process in the body during the breakdown and processing of products that contain fat, hydrocarbons, phosphates, amino acids containing sulfur. O se taunuuga o le vaeluaina o nei mea uma, o loʻo maua mai ai meaola o le natura, lea e mafai ona faʻamaʻoʻeseina e fua o fualaau faisua fou ma fualaau o loʻo aʻafia i le tino, faʻapea foʻi ma mea alkaline e mafua mai i le metabolism.

Ina ia faatumauina le paleni o le kulimi ma le paleni, o mea e manaʻomia ai le toto, e manaʻomia foi ma mama ma gaʻo. Faatasi ai ma le fesoasoani a le māmā, o meaola vaivai e afaina mai le tino, ma e le mafai ona faʻaogaina e fatugaʻo. E le gata i lea, o meaʻai a le tagata, o lona mafaufau ma e oʻo lava i le taimi o le aso e mafai ona afaina ai le malosi o se tino. I le avea ai o se tulafono, o le afa lona lua o le po e faʻaalia i le tele o faʻamalosi o fualaau oona i totonu o le mimi, lea e mafai ona fuafuaina i le aofai o le tasi pasene ma le fesoasoani o se suʻega suʻega. Ma o le 99% o meaola na alu ese mai i le urine i totonu o se setete. O fua masani masani o le pH values ​​e tutusa ma tau mai le 6.2 i le 6.9. Ma afai o nei tau aogā e laʻititi mai le 4.5 i le 6.0, ona faʻaalia ai lea o se aofaiga tele o oloa e ulufale atu i le tino e mafua ai le fausia o meaola i le tino.

E le gata i lea, o faʻamaʻi tuga o le mama, fatuga, poʻo le faʻaleagaina o le tino e mafua ai le acidosis. Ae o le tele o ituaiga o faʻamaʻi faʻasolosolo e mafai ona oʻo atu ai i le acidosis latina, lea o le ai ai se aafiaga leaga umi i le tino. E i ai foʻi faʻamaʻi e mafua ai tulaga faʻaleagaina o le natura rūmati, o neoplasms leaga, caries, faʻamaʻi o le tino, faʻaleagaina o le tino o se natura masani ma le neurosis.

Faʻaaliga faʻamaʻi

Toeitiiti lava o faʻamaoniga uma ma faailo o le acidosis i se auala agamalu po o le agavaʻa e fesoʻotai ma le maʻi o loʻo aʻafia ai. Ae o le ata o le faʻaleagaina o lenei tulaga e faʻalagolago i le maualuga o le i ai o meaʻai i le toto.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamaoniga autu o le acidosis o loʻo natia i lalo o faʻamaoniga o le faʻamaʻi autu ma e faigata ona iloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se foliga malie o le acidosis e toetoe lava a le maua i le tino poʻo nisi taimi e vaivai ai, o le gasea ma le vomiting e maitauina. Ae o le gasegase gasegase ogaoga, o le hyperpnea e iloa ai ia lava, lea e muamua ona faamatalaina e le loloto o le manava, ona sosoo ai lea ma le masani (Kussmaul syndrome). I nisi tulaga, o loʻo i ai faailoga o le faʻaitiitia o le maualuga o le ECG, faʻaleagaina alkali i le gastrointestinal tract. E le gata i lea, o le gasegase ogaoga e mafua ai le atinaʻeina o le vevela o le tino ona o le vaivai o le fatu ma le gasegase i luga o le itu, i le catecholamines, ma mafua ai foi ona ofoofogia.

O faʻamaoniga o le acidosis i le pito i tua o se ituaiga lava o le manava o le manava ma le vaivai o le i ai o vailaʻau i le toto (acidmia) o loʻo faʻaalia nai lo le vaivai nai lo le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le respiratory acidosis. I lenei tulaga, e faʻalavelave le tino o le tino i le taimi o le toto pH e itiiti ifo i le 7.2. O le aʻafiaga o arrhythmias e faʻapupulaina tele i faʻamaʻi fatu faʻapitoa poʻo nisi faʻafitauli o le metabolism electrolyte. O le iʻuga o le acididemia, o le tali o toto toto ma le fatu i le catechomines ua faʻaitiitia, ma o lenei mea ua mafua ai le paʻu o le toto i le i ai o le hypovolemia poʻo le faateia.

I le acidosis, faʻaleleia le manava, faʻaosoina le insulin, o le protein accelerates, ma le faʻamaonia o ATP ua taofia. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave matuia o lenei tulaga faʻaleagaina, o faʻalavelave faʻasolosolo i totonu o le faiʻai ua faʻalavelaveina, lea e faʻapogai ai le le mautonu ma le gao.

O le foliga lapopoa o le acidosis metabolic e faʻaalia i le manava pe leai foi le toto i le tino. O le mea masani lava, o lenei mea o loʻo faʻamatalaina e le siako acidosis, lea e faigofie ona iloa i le suʻega faaletino. O le faʻaitiitia o le toto e aofia ai le faʻamaʻavaʻaina, pa'ū toto, faʻalavelave, poʻo le maʻi fatu. O se uiga iloga o le gasegase gasegase gasegase i totonu o se tamaitiiti, faatasi ai ma le le atoatoa o le galuega, atonu o lona alualu i luma lemu. O se amataga vave o polyuria o loʻo faʻaalia ai le i ai o le ketoacidosis o le maʻisuka ma muamua le maʻisuka na maua. O togafitiga faʻapitoa o metabolic processes e faʻaalia e ala i le faʻasalaga poʻo le faʻasalaina o se uiga lautele.

Faʻasalaga ma le gasegase gasegase e matauina i se talaaga o le le mafaia o le ate, maua ai le fatu, faaletonu.

O faʻamaoniga o le fale e aofia ai suiga i le eletise, glukose, nitrogen oona i totonu o le toto, ma le urine.

I le fiaai po o le le lelei o taumafa, ketosis ma le gastroenteritis e atiaʻe. E le gata i lea, faatasi ai ma le le atoatoa, ua tuufaatasia ai se vaeluaga maualuluga masani.

Acidosis ma le alkalosis

O le tele o togafitiga faʻaleagaina e tutupu i totonu o le tino e mafai ona aʻafia ai le paleni o meaola ma faʻavae i lona siosiomaga i totonu, mafua ai le acidosis (acidification) ma le alkalosis (alkalization).

Faatasi ai ma le gaosia o le acidosis ma le alkalosis, o se suiga i le aofaiga tele o le carbonic acid ma le sodium bicarbonate e tupu, ae o le fua faatatau e tumau pea le 1:20.

O le faʻamaʻiloga ma le pallosis o meatotino faʻatauvaʻaina o tulaga ia e le tupu ai suiga e le gata i le aofai atoa o mea aoga ma le konalis, ae faapena foi i se suiga o nei fuainumera pe agai atu i mea faʻasaina poʻo le faʻavae.

Faailoga o le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, e le pei o le leai o se manava o le tino, o le faʻalavelave i totonu o le toto o le carbon dioxide ma le tele o faavae.

O le tino e le o le respiratory acidosis e masani lava ona atiina ae i totonu o le tino ona o le faaputuputuina o ituaiga metabolic eseese e le i maua ai le oxidation. O nei mea e aofia ai le lactic acid, acetoacetic ma hydroxybutyric. O se vaega tele o tino o le ketone e tupu pe a maualalo le glycogen i le ate e mafua mai i le malosi o le pala, e le o le tala o le matelaina o le okesene, ma ua faʻalavelaveina le taamilosaga o le acetic tricarboxylic. E le gata i lea, o tulaga eseese o le natura na o le saofaga i le faateleina o le maualuga o le tino o le ketone i le tele o taimi, e ui lava o le taua tele o ia mea e mafua mai i fatugaʻo i le ituaiga sodium ma le potassium salts. Ma o lenei mea o le taunuuga o le leiloa o se fuainumera tele o le alkalis ma le atinaʻeina o le acidosis.

O se ituaiga puupuu o le acidosis e mafua mai ona o le malosi malosi o le tino ona o le faia o le lactic acid. O lenei mea e mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi o le fatu ma mama e le o aʻafiaga o le matelaina o le okesene. Ae faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le fatu fatu o amines, sulfates, phosphates, acidosis metabolic or excretory, e mafai ona fausiaina. I le avea ai o se tulafono, o le tele o faʻamaʻi pipisi e ogatasi ma faʻamaʻi tutusa.

I le manava, ua leiloloa se aofaiga tele o le alkali, sosoo ai ma le atinaʻeina o le acidosis metabolic, poo le suavai toto i lalo o le enterostomy. O le iʻuga o lenei acidosis, o loʻo aofia ai ma le faʻaogaina o mea faʻapitoa e faʻamaonia ai le faʻamautuina o le falemaʻi ma le eleele.

Ina ia taui mo suiga i le pH o le toto lea e tupu i totonu o le tino, o le saoasaoa o le ulu atu i le galuega o mea e aafia ai le faʻaitiitia o mea faʻateleina i vai i fafo atu o sela o uiga ia. I le taimi lava e tasi, latou te fegalegaleai ai ma le konalis o le faʻaoʻoina o suauʻu ma le vai i tua atu o latou. O le iʻuga, o le faʻaititia o le pallosis, ma o le acidosis faʻalautele.

O le Hyperkalemia ua manatu o se faailoga taua o le acidosis. O le tele o le tele o vailaʻau o le hydrogen e vaevaeina i le ponaivi, pe a fai e fefaʻatauaʻi ai mo le faʻaogaina o le vaega o le skeleton. Mulimuli ane, o le sodium ma le calcium e ulufale atu i le toto mai ponaivi, ma o lea, e le ogatasi ma le talaaga o le umi o le gasegase gasegase ogaoga, faamaluluina, o lona uiga o le osia o le ponaivi, ua matauina. O lenei mea e faʻaleleia ai le maualuga o le faʻaogaina o le calcium, sodium ma le potassium i le plasma toto.

E le gata i lea, o le acidosis metabolic e mafua mai i le ulufale atu i capillaries ma veins o se aofaiga tele o le acid ma le faaitiitia o le carbon dioxide. Ae ui i lea, o le malosiaga malosi o le carbonate e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻavaeina o le carbonic acid mai i meaola. E matua le maluelue ma vai ma carbon dioxide e vave ona fausia mai ai. O lea la, e amata ona galue le toto toto. O se taunuuga, manava le manava, faʻalauteleina le gasegase toto i totonu o mama, ma o le tele o le carbon dioxide e faʻasaʻolotoina mai le toto seia toe faʻafoʻi le paleni i le va o le carbonic acid ma le sodium bicarbonate. I le taimi lava e tasi, hyperchloremia ma hypernatremia e faʻaauau.

I le tulaga o le faamutaina o le lele mai o le tino, o le faaputuputuina o le carbon dioxide i totonu o le tino ua matauina ona avea ai lea o le acidosis ma se mea e leai sona aoga.

O fatuga i le faagasologa o le taui mo le acidosis o se mea e le taua, ona o se vaega itiiti o le bicarbonate ua faia ma filiga i totonu, ma o i latou na pasi i le filtration e maua le reabsorption. Ae i le taimi lava e tasi, o le maualuga o le elemene i le urine e mafua ona o le taua tele o mea e mafai ona fesoasoani ile titratable. O le tele lava o nei mea e leai ni mea e maua mai ai.

O le faʻamaʻi ma le pallosisi e mafai ona mafua ai faʻafitauli eseese o le tino. O lenei mea e faʻaalia i se ituaiga taimi o le mānava, o le pa'ū loloto o le tino vascular, o le solia o le gafatia o le vascular bed e faatatau i le toto, ma le faʻaitiitia o gaioiga fatu ma le toto. O le iʻuga, o le toto i totonu o fatugaʻo ua faʻaitiitia, ma ua faʻalavelaveina auala o le filtration ma le taofiga. I le avea ai ma tulafono, o nei tulaga faʻaleagaina e mafua ai suiga i le galuega o le vai ma le faʻamaonia eletise.

O se taunuuga o le umi o gaioiga o le acidosis ma le alkalosis, o ponaivi e mama, ma ua faaleagaina le ponaivi. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le palasia o le a faʻaitiitia i totonu o le muso o le myocardium, ma o mea uma o le cation i le plasma e faʻateleina. O nei faagasologa uma e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa. O se taunuuga, o le myocardium e atiina ae se lagona le mautonu i le adrenaline, lea e ono mafua ai le fibrillation. E le gata i lea, ua faia ituaiga eseese o feeseeseaiga, ua suia suiga o le ECG, ma ua faaitiitia ai le gaioiga o le fatu. Ae o le solia o le paleni o le eletise e mafua ai le taofia o le le mautonu o neura ma maso. E le gata i lea, o le faateleina o le maualuga o le suavai i fafo atu o sela e mafua ai le gasegase o le edema ma le faamalolo o le tino.

Faʻatasi ma le acidosis, o le carbon dioxide e faʻapupulaina i le toto ona o le afaina o le ea, o le edema pulmonary, o le niumonia, o le hypoventilation, craniocerebral trauma, hypertension intracranial, hemorrhage, and high levels of carbon dioxide in the environment where the person is located.

Lactic Acidosis

O se tulaga faʻaleaga lea e maua ai le tele o le lactic acid i le toto. Laosis acidosis e faʻailoaina i ni auala autu se lua: ituaiga (A) ma le ituaiga (B). Faʻatasi ma le ituaiga muamua, e iloagofie ai isi mea anoxia, ma le ituaiga (B) o nei faʻaaliga e le o matauina.

O se foliga iloga o le D-lactic acidosis o loʻo i ai i latou o loʻo i ai le faʻaogaina o le tootoo laiti pe faʻapitoa. Faʻatasi ma le talaaga o le gaosia o le enzymes e siama, o le lactic acid ua faia, lea e mafua ai le faateleina o le atinaʻe o le acidosis e fesootaʻi ma le vaeluaga o anions, faapea foi le gaʻo po o le valea. I le taimi lava e tasi, e tumau le lactate.

Lactic acidosis type (A) e sili atu ona taatele nai lo isi, ona o ituaiga eseese o le teʻi. O le faavae o le pathogenesis o lactic acidosis o le uu o le tino, mulimuli anexia, ma le faaputuputuina o le hydrogen ma lectate ions. O le fua o le ate o faʻamamaina mai le lactate faʻaitiitia ona o le mea moni o le faʻafefeteina i le celiac o le uaea ma le uaʻi o le hepatic ua faʻaitiitia, ma o loʻo faʻateleina foi le suʻesuʻega o le originally hepatocellular. I le maualalo o le pH pe i se aoga o le 7.0, o fatugaʻo ma le ate e mafai ona maua ai le lactate. Togafitiga o se tagata gasegase i le siaki lactic acid e aofia ai le faasaʻoina o mafuaaga mafuaʻaga o le faateia, talu ai ona i ai se vavalalata vavalalata i le va o le lactate maualuga ma le tino.

E le gata i lea, o le hypoxia ogaoga ma le ogaoga e mafai ona mafua ai le fausia o le acidic lactic o lenei ituaiga, lea e tupu i le asphyxiation, o le edema pulmonary, o le tulaga o le asthma, o se faaupuga maualuga o le maʻi masani o le toto ma le aveesea e le carboxyhemoglobin, methemoglobin, hemoglobin oxygen.

Laititi acidosis (B) e faʻafuaseʻi ona tupu, i le vaeluaga o le tele o itula. O mea e mafua ai le atinaʻeina o lenei tulaga faʻaleagaina e le o malamalama lelei i ai. Ua manatu e faapea o le fausia o le acidic lactic o lenei ituaiga e aafia ai i le faagasologa o le faaleagaina o vaega o le suauu. O le tele o taimi, o se tulaga ogaoga o lenei tulaga e mafua ai le le atoatoa o le tino, lea e faigata ai ona iloa ma ese mai le ituaiga (A). I le faʻaopoopoga, o le ituaiga (B) lactic acidosis o loʻo faʻamatalaina e tolu subtypes.

I le tulaga muamua, o lenei ituaiga o acidosis e mafua mai ona o le maʻisuka, fatu fatugaʻo ma le ate, faʻamaʻi, tulaga faʻamalosia, ma neoplasia. O faʻafitauli o le ate i le faʻatasi ma le siako lactic e oʻo atu ai i le maʻi pipisi ma le cirrhosis. I le tele lava o taimi, o le faaletonu o le tino ma le foliga masani o loʻo faʻatasi ma lenei acidosis, e ui lava e leai se sootaga faapitoa i le va oi latou. E le gata i lea, siama, leukemia, maʻi o Hodgkin, lymphoma lautele, melemema, epilepsy e mafai ona mafua ai le tupu o le lactic acidosis.

O le vaega lona lua o loʻo faamatalaina i le tupuga o toxins, vailaau faʻasaina ma vailaʻau e mafua mai i le faʻaalia. I lenei tulaga, o le maualuga o le lactate i le toto e faʻateleina ai.

O le lona tolu o le lactic acidosis e seasea ma e mafua mai i le glycogenosis o le ituaiga muamua ma le faaletonu o le bisphosphatase fructose hepatic.

Suʻega faʻamaʻi

I le acidosis, e leai se faʻamatalaga faʻapitoa faʻamaonia. O le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o loʻo taoto i le ono mafai ona maua ai ni ponaivi ponaivi, ona o le tuai ona tuai o vailaʻau hydrogen ma le atinaʻeina o hyperkalemia.

Faatasi ai ma le acidosis faʻaleagaina, o le faʻaaogaina o meaʻai protein e faʻamapulaʻaina, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le acidosis. O togafitiga o fualaau faasaina e aofia ai le faʻaaogaina o le sodium bicarbonate i totonu, ma i totonu o ituaiga gasegase o le tulaga - o lona pule faʻaleagaina. I le tulaga pe a talafeagai e faatapulaaina le maualuga o le sodium ma faasaga i tua o le hypocalcemia, ua faatonuina le carbonate calcium.

Ae o le mea moni, o le acidosis togafitiga e aofia ai togafitiga atoatoa, e aofia ai le faʻaumatiaina o mea o le etiological, anemia, hypoproteinemia, faʻamalositiga o le faʻaleleia o le tino, matela eletise, hypovolemia, faʻamaʻiina o masini, ma isi mea faapena.

Cocarboxylase, sodium bicarbonate, acid glutamic, acidic nicotinic ma le riboflavin mononucleotide ua faatonuina mo le togafitiga o le acidosis metabolic o le amataga o le tala. I ituaiga o gasegase o gastrointestinal, e faʻaaogaina ai masima e faʻamamaina, lea e aofia ai le sodium bicarbonate. E le gata i lea, e faasaʻo lenei tulaga faʻaleaga, e faʻaaogaina le Dimephosphon, lea e faʻaaogaina i le i ai o faʻamaʻi pipisi ma le tumau o le bronchi ma le mama, rickets ma le maʻisuka. Ae peitai, o lenei fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le mafaufau.

I le togafitiga o le gasegase gasegase ogaoga o le mafuaʻaga e le mafuatiaina, o le faʻaogaina o le alkali o togafitiga e faʻaaogaina i le tulaga o se vaifofo o le sodium bicarbonate, na fuafuaina e le Astrup faiga. Ma mo se faʻatapulaʻaina o le faʻaaogaina o le masima, ua faatonuina ai Trisamine, lea e taʻua o se vailaʻau lelei ma le malosi o le alkali, lea e faʻaitiitia ai le pCO2 index. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaoga i le toto pH o le 7.0. Ae mo le togafitiga o pepe ma pepe vave, e fautuaina e le faʻaaogaina, talu ai ona o le mafuaʻaga o le manava o le manava, o le faʻaputuina o le konalis i totonu o sela ma faʻaosoina ai le hypoglycemia ma le hypokalemia.

Mo togafitiga o le lactic acidosis, o le vailaʻau Dichloroacetate, lea e faʻamalosia ai se faʻalavelave o enzymes, faʻapea foi Carnitine ma le Lipoic acid, e faʻaaogaina lautele.

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o vailaau faʻasaina faʻamaʻi acidotic, o le mataʻituina o le paleni i le va o faʻamaʻi ma le konalis e faʻamalosia ma ua fuafuaina le faʻatulagaina o le fuainumera i le taimi lava e tasi.
E le gata i lea, mo le togafitiga o le acidosis, e tatau i le tagata maʻi ona mulimulitai i se paleni paleni lelei ma lelei. E le gata i lea, e fautuaina e lafoaia le faʻaaogaina o le ava ma le kofe, lea e mafai ona suia i sua masani, compotes, fualaau aina ma mea teuteu. O se pasta, falaoa paʻepaʻe, meaola manu e faapaleni ai vine, fualaau faisua, fuālaʻau fou, gaʻo fualaʻau. O nisi taimi, ina ia puipuia ai le atinaʻe o acidosis, latou te ave se teuteuisi araisa, lea e aveesea ai toxins, otaota ma isi mea leaga mai le tino.

O le a le lamatiaga o le acidosis?

O se faʻalavelave matuia lea e mafai ona tupu ona o faʻamaʻi pipisi, faasaga i le talaaga o le maʻisuka, ma le maʻi o le ate, fatuga ma isi faʻamaʻi. O le faʻamalosia o le toto e mafua ai le tele o faʻalavelave faʻaopoopo i le gaioiga o totoga ma gaʻo, e sili ona lamatia ai:

  • Le faʻatoʻilaloina o siama i le tino atoa. Ole fuainumera tele ole aitema saoloto e faʻapipiʻi ai le atigi pito i fafo o siama, lea e mafua ai le faʻalavelaveina oa latou galuega. Talu ai ona o aʻafiaga e salalau atu i totoga uma ma fusi, e mafai ona eseese tele suiga o le patho,
  • Maʻi faʻafitauli o le manava O le okesene i totonu o le tino o se alkali i lona tulaga taua. O le mea lea, o tagata gasegase e faʻaalia i le manava faifaipea - o le auala lenei e taumafai ai le tino e faʻaitiitia le eletise. O le mea e leaga ai, o lenei gaioiga e oʻo atu ai i le vavalalata o vaʻavaʻai ma le faateleina o le toto. O le iʻuga, o le tulaga o se tagata e naʻo le faʻaleagaina ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le afaina i totoga eseese,
  • Tigā toto maualuga. O le masini o le mea e tupu e fesootaʻi ma le iai o faʻafitauli o le manava,
  • Faʻatauga mea leaga. I le tele o tagata gasegase, o le acetic acid gasegase e mafua ai le tiga o le manava o le tino, tulaga o le stool ma isi faʻamaʻi vailaʻau. Faatasi ai ma lenei soliga, e masani lava ona faia ni mea vevesi e pei o acetone ma hydroxybutyric acid, lea e faaleagaina ai le membrane mucous o le manava, esophagus ma le intestine. I nisi tulaga, e oʻo lava i tagata gasegase e maua le toto mai nei totoga,
  • Faʻaleagaina o le malamalama. O toxins na gaosia e le tino e aʻafia ai aʻafiaga o neura ma mafaufauga. Faatasi ai ma se auala agamalu, o le tagata gasegase e mafai ona i ai le ita, vaivaiga, moe, ma mataupu ogaoga,
  • Le mautonu o le loto. Faʻaleagaina o siama ma nerve tino, o le le atoatoa o elemene ma isi mea e ono aafia ai le myocardium. I vaega muamua, o lenei aafiaga e mafai ona faʻaalia e ala i le masani ma le malosi o fatu fatu, faʻalavelave faʻalavelave. Faʻatasi ai ma se faʻafitauli ogaoga o togafitiga, o le faʻavaivaia o le loto ua faʻavaivaia ma ua seasea lava. O le pito mulimuli o le puʻeina o le loto.

O nei soliga uma ua le mafai ona naʻo le sili atu ona lelei le soifua manuia, ae o le a avea foi ma se lamatiaga i le olaga. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona iloagofie muamua togafitiga muamua o le faamai ma togafitia i le vave e mafai ai.

Ituaiga o Metabolic Acidosis

O le suʻeina o se ituaiga o togafitiga e matua taua tele - o lenei mea e le gata ina iloa ai le mafuaaga o lona atinaʻe, ae ia fuafua ai foi togafitiga sili ona lelei. I le taimi nei, e faʻaaogaina e fomaʻi le lua faʻavasegaga autu e fesoasoani e faia ai se faʻamaoniga.

Muamua e atagia ai se sootaga ma le maʻisuka. E tatau ona e iloa pe maʻi ole maʻi ile maʻi aʻo leʻi amataina togafitiga, talu ai ona o lona faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka o ona uiga. O lona togafitiga e aofia ai le faasaʻoina o le kulukose (suka). A aunoa ma lenei faʻaaloalo, o le a le aoga isi togafitiga faafomaʻi.

O le faitioga o le faʻavasegaina lona lua o le ituaiga o mea oona o le tino. O vailaau eseese e mafai ona faateleina i le toto o le tagata, o le sili ona lamatia o nei mea o le lactic acid (body acids) (acetone, butyric acids). E faalagolago i le "acidifying" mea e tuʻufaʻatasia:

  1. Ketoacidosis. I le toto o le tagata maʻi, o loʻo i ai le hydroxybutyric acids ma acetone. E masani lava ona atiae e tetee atu i le talaaga o le maʻisuka, ae mafai foi ona tupu i isi faamaʻi,
  2. Lactic acidosis. E faʻatasi ma le faʻaopoopoga o le maualuga o le eletise lactic. E mafai ona tupu i le tele o faʻamaʻi, e aʻafia ai ona o le gaʻo o le ate poʻo fatugaʻo, o le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi, oona, ma isi,
  3. Faiga tuʻufaʻatasia. E masani ona maua i tagata e maualuga le maualuga o le suka ma i le i ai o le faʻaosofia o mea. E mafai ona aofia ai i nei mea ni faʻalavelave matuia, faʻafitauli mamafa, faʻamaʻi pipisi, ma le tele o isi tulaga.

O mafuaʻaga o ituaiga eseese e ese mai le tasi i le isi. Latou te manaʻomia ina ia iloa ina ia mafai ona vave fautuaina le ituaiga o faʻamaʻi ma ia saʻo le togafitiga o le acidosis.

E pei ona taʻua i luga, o lenei maʻi e le tupu na o ia lava. E masani lava o se taunuuga o se isi faʻamaʻi, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻafuaseʻi ma le faʻaputuina o toxins. O gaioiga ma mafuaʻaga o le acidosis metabolic e ese i ituaiga eseese. O faʻamatalaga talafeagai uma i lenei mataupu o loʻo tuʻuina atu i le laulau o loʻo i lalo.

O se vaega faapitoa o le lactic acid e masani ona faia i se tino maloloina. O se faʻaopoopoga taua o lona aofaiga e mafai ona tupu i le tulaga o le solia o lona faitalia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o fatugaʻo), faʻafitauli o le tino poʻo le le lava o le faʻamaʻiina o le okesene i masini.

O le tulaga mulimuli e mafai ona tulaʻi mai ona o le faaleagaina o sela o le okesene (toto mumu mumu) pe i ai foi nisi o le gasegase o gasegase.

VaʻaiMafuaagaLe faiga o le atinaʻeina o togafitiga
Tetoacidosis o le maʻisukaO lenei fomaʻi e tupu i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ma o le auala ua sili atu ona ogaoga. O mea nei e mafai ona taʻitaʻia i lenei:

  • Le lava le togafitiga,
  • Ole faʻamaʻi pipisi,
  • Manuaga ogaoga poʻo taotoga faʻafuaseʻi,
  • Manatua
  • Anapogi
  • Toto
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻamaʻi poʻo fatuga o fatu,
  • O le faʻateleina o le maualuga o le suka: a uma ona 'ai meaai suamalie (sukalati poo le taoina), inu ava malosi, faʻaitiitia le fua o le insulin poʻo le sauniuniga o vailaʻau.
O le faʻaaliga sili o le maʻisuka o le solia lea o le tino i le pulea o kulūkose. Talu ai ona o le faaleagaina o nisi o tagata ua maua pe le lava le inisalini, e le mafai e le tino ona fuafua le maualuga o le suka, ona faateleina ai lea o lona aofaiga. O le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto e tupu i le taimi o le vaevaeina o gaʻo ma pulu. O-----------------------------------------o-i-o-gasega o lenei gasegase. O la latou faaputuga e oʻo atu ai i se suiga i le maualuga o le toto.
O le ketoacidosis e le o le maʻisukaO lenei tulaga e mafai ona tupu ma le le lava o le taumafa o gaʻo i totonu o le tino poʻo le solia foi o le latou gaioiga. Nondiabetic ketoacidosis e atiina ae i:

  • O le umi o le anapogi,
  • O le vomiting syndrome o se faʻamaʻi pipisi lea e faʻaalia ai i taimi eseese o le vomiting ma le atoatoa lelei, mo le leai o se mafuaaga,
  • Faʻafiafia ma faaumiumi vomia mo faʻamaʻi pipisi, oona, ma isi.
O le le lava o le gaʻo i totonu o le toto ma gaʻo e mafua ai le le lava o le malosi i totoga uma. Afai e leai ni gaʻo, o le tino e faʻaaogaina le malosi mai le malepe o puipuiga ma gaʻo. E mafua ai le faʻamalolo o mea oona ma le atinaʻe o le ketoacidosis.
Lactic acidosis
  • O nisi o faʻamaʻi mai (von Girke's disease, MELAS syndrome),
  • O se faʻamaʻi pipisi e tupu i le maualuga o le vevela o le sili atu ma le 38 ° C ma le inupia (faʻaalia i vaivaiga, faateleina le vaivai, maʻi tiga ma isi faʻaʻailoga),
  • Faʻamaʻi faʻatasi ai ma sauniuniga faʻapitoa mo togafitiga: diphenhydramine, suātini, suauu nitroprusside, sauniuniga uʻamea, ma isi,
  • Oncological malaria (kanesa, sarcoma),
  • Fafano i le ava ma sui,
  • Le lava le galue o le ate i le i ai o cirrhosis, hepatitis, sclerosing cholangitis, maʻi-Wilson-Konovalov, Budd-Chiari syndrome,
  • O faʻamaʻi ogaoga faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le glomerulonephritis, nephrital nephritis, o le taunuuga o le maualuga o le toto, ma le tele o isi faʻamaʻi.

O isi fomaʻi e faʻapipiʻi atu le faʻaoga o le hyperchloremic, lea e tupu i le fesootaʻi ma le acidosis lactic. Ae ui i lea, e tusa ai ma faʻamatalaga mai faʻasalalau faʻasaienisi faʻaonapo nei, o le faʻaaogaina o le chlorine metabolism o se tulaga e le taua. E masani lava e le afaina ai togafitiga togafitiga, o lea la e le o atofaina i se isi ituaiga.

O lenei tulaga e leai ni faʻailoga iloga. O se suiga i le agavaʻa o loʻo tuʻuina atu i se fuainumera tele o faʻamaoniga eseese, lea e mafai ona faigata ona fesootaʻi le tasi i le isi. O le mafuaaga lena e faigata ai ona iloa le faʻamaʻi i le fale.

Faʻaaliga masani e mafai ona matauina i soo se ituaiga o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • O le taofiofi faifai pea ma le vomiting, pe a maeʻa e leai se faʻaleleia atili o le lelei,
  • O se vaivaiga vaivai e mafai ai e le tagata maʻi ona i luga o le moega,
  • O foliga mai o le dyspnea i le malologa. E le mafai e se tagata ona "manava", ona o lona manava e masani ona loloto ma loloto,
  • Pallor o le paʻu ma foliga mucous vaaia (mata, gutu ma le vavalo),
  • O le foliga mai o le afu malulu i luga o le paʻu,
  • Sini lemu o le fatu ma faʻaitiitia le toto toto,
  • Masalo o le atinaʻeina o le faoa faamalosi, o le vevela tele ma le leai o se malamalama (seia oo i le leaga).

E pei ona matou fai mai, o le suiga i le aloaʻia e le tupu na o ia lava. O lenei tulaga e masani ona muamua atu i nisi faʻamaʻi. I faaupuga faigofie, e mafai ona fai mai o le matuia o le soifua maloloina ona o se faʻamaʻi o masani lava o le faailoga muamua lea. I lenei tulaga, e tatau ona valaʻau se 'au taʻavale, lea o le a iloilo ai le tulaga ma, pe a tatau ai, faʻamaʻi le maʻi. I totonu o le falemaʻi, o le a faʻavaeina e fomaʻi le suʻesuʻega faaiu, taʻitaʻia suʻesuʻega talafeagai ma togafiti togafitiga.

Suʻega o le Toto Alkaline Blood

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona faatuatuaina e faamaonia ai le i ai o le acidosis metabolic o le faia lea o lenei auiliiliga. E le manaʻomia se sauniuniga faapitoa mai le maʻi. E pei ona tatau ai, e maua e le tagata maʻi le toto mai se vein, lea e auina atu i le fale suesue. I le avea ai o se tulafono, o le taunuuga maeʻa e mafai ona maua i totonu o ni nai itula.

Ina ia faʻamaonia taunuuga, e manaʻomia ona e iloa tulaga masani o faʻamaumauga ma o latou vavaeese mai le faʻamaʻi. O lenei faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i le laulau o loʻo i lalo:

I le pH o le 7.35-7.38 ma le i ai o faʻamaoniga, o loʻo maua ai se acidosis metabolic.

O le pH o le itiiti ifo i le 7.35 o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le acidosis.

FaʻailogaNormMetabolic Acidosis SuigaTaua tele le gauai
pH (elemene)7,35-7,45O le pa'ū laʻititi na maitauina
RaO2 - Faʻaalia le tele o le okesene i totonu o le toto.80-100 mmHgLeai se suiga poʻo se faʻaopoopoga i le RaO2.Afai, e tusa ai ma le tala o le faaitiitia o le eletise, o le faateleina o le maualuga o le carbon dioxide ma le faaitiitia o le okesene ua matauina, ona tatou talanoa lea e uiga i le manava nai lo le gasegase metabolic.
RASO2 - faʻaalia le aofaʻi o le carbon dioxide i totonu o le toto.35-45 mmHgLeai se suiga poʻo se faaitiitia i PaCO2.

O lenei suʻesuʻega ua lava lea e faʻamaonia ai le i ai o pathology. Peitai, ina ia faamanino ona foliga ma mafuaaga o le atinaʻega, e manaʻomia nisi suʻesuʻega faaopoopo.

Fuafuaga o le ituaiga o togafiti

Mo le mafuaʻaga lenei, e faatonuina e fomaʻi le tagata gasegase se suʻega masani o le urine ma se suʻega o le toto, lea e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose ma le lactic acid. O nei suʻesuʻega e lua e mafai ai e oe ona vave fuafuaina le ituaiga ituaiga o faʻalavelave faʻa-acid-base.

Suesuega ole totoUrinalysis
Glucose concentrationLe maualuga o le lactic acid (lactate)Le numera o tino ketone
Norm3.3-6.4 mmol / L0.5-2.4 mmol / LMissing / Traces
Tetoacidosis o le maʻisukaSili atu i le 11 mmol / lNormO tino o Ketone e faʻamoemoeina (acetone, hydroxybutyric acid)
O le ketoacidosis e le o le maʻisukaTulaga masani pe itiiti ifo ile 11 mmol / l
Lactic acidosisE masani lava, o le masaniFaʻaleleia le faʻaleleiaNorm

Fuafuaga o le mafuaaga

Ina ia maua mafuaaga, e mafai e fomai ona faatonuina se tele o mataupu eseese, e fuafua lava io latou manatu. Ae ui i lea, o loʻo i ai suʻesuʻega e tatau ona faia e tagata gasegase uma i lenei faʻamaʻi. Latou te faʻatagaina oe e iloilo le tulaga o gaʻo autu ma faiga i le tau maualalo. O lenei "suʻesuʻega maualalo" e aofia ai:

ESR - e oʻo i le 15 mm / itula

Loto toto toto 4-9 * 10 9 / lita. E aofia ai:

  • Neutropes 2.5-5.6 * 10 9 / lita (46-72%)
  • Lymphocytes 1.2-3.1 * 10 9 / lita (17-36%)
  • Monocytes 0.08-0.6 * 10 9 / lita (3-11%).

Suauu toto (toto paepae paepae, sela mūmū mūmū) 2-3 i le matamataga,

Protein - itiiti ifo i le 0.03 g / l,

Goacose e le oi ai.

Aofaʻiga o protein 65-87 g / l

Aofaʻi bilirubin 4.9-17.1 μmol / l,

Creatinine 60-110 μmol / L.

O le siʻitia i le maualuga o le bilirubin ma le ate (enzymes) (ALT, AST) e masani ona faʻaalia ai le leaga o le ate.

O le faʻateleina o le creatinine, o se tulafono, o se faailoga o faʻamaʻi ogaoga ogaoga poʻo le atinaʻeina o faʻamaʻi masani (i le faʻapuʻupuʻu faʻapitoa - CKD).

O le faaitiitia o le protein atoa ma le itiiti o le faateleina i isi faailoilo e mafai ona avea ma faailoga o maʻi o le ate i aso uma, e pei o le cirrhosis poo le hepatitis tumau.

O le faateleina o le faateleina o le polotini o se faailoga le mautonu o le myeloma.

SuesuegaTulaga masaniSuiga talafeagai
Suʻeina o le toto O se faʻaopoopoga taua o le ESR ma sela paʻepaʻe paʻepaʻe e mafai ona mataʻituina e uiga i le talaaga o le gaioiga faʻafefe.

  • O le faateleina o le faateleina o le neutrophils o loo faailoa mai ai le natura o le siama,
  • O se faʻaopoopoga i le faʻamalosia o le pipisi e masani ona faʻaalia ai se faʻamaʻi viral,
  • O le faateleina o le numera o le monocyte e masani lava o se faailoga o le mononucleosis.
UrinalysisO le faʻaitiitia o le mamafa o le urine ma le faʻaalia mai o le le mama o mamanu (siama, pusaaisa, ma isi mea) i totonu e mafai ona faʻaalia ai le le atoatoa, o se tasi o mafuaʻaga masani o le lactic acidosis.
Toto o le toto

I le faʻaopoopoga i nei faʻailoga fale suʻesuʻe, e mafai e fomaʻi ona fautua mai le ultrasound, faʻataʻitaʻiga o le magnetic resonance poʻo le faʻatulagaina o le faʻataʻitaʻiga, scintigraphy o totoga taʻitasi ma le tele o isi auala. O le faaiuga i luga o le aofaiga manaomia ole suesuega e fuafuaina taitoatasi, e fuafua i le mafuaaga ua mafua ai le paʻu o le eletise.

Taʻiala mo togafitiga

Faʻasaʻoina o le acidosis metabolic o se galuega faigatā e oʻo lava i se fomai poto. O tagata uma lava e masalomia lenei faʻamaʻi ua ofoina atu i le falemaʻi, talu ai latou te manaʻomia le mataʻituina pea, faʻafefe masani o fofo o faafitauli, ma le faʻagasolo taimi o suʻesuʻega eseese.

O togafitiga uma e togafitia e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua - toe faʻaleleia o le maualuga o le toto ma le faʻaumatiaina o le mafuaʻaga o togafitiga.

Faʻaleleia PH

Muamua lava, o fomaʻi o loʻo taumafai e saili po o fea faʻamaʻi na mafua ai le atinaʻeina o togafitiga. Afai o le maʻisuka, ia vave amata togafitiga e faʻaititia ai le kulukose ma le insulin ma le vailaau faʻamalosi. I le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi, o togafitiga faʻapitoa e faia i le faaaogaina o fualaau antibacterial / antiviral. Afai o le faʻaitiitia o le pH na faʻaleagaina ai le okeni, e taumafai le fomaʻi e toe faʻafoʻisia lona gaioiga pe suia i fualaau faʻasaina ma metotia faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, o le tino).

I le taimi lava e tasi ma fuataga o loʻo i luga, faʻamalosia togafitiga e faʻatagaina - faʻafefeteina le afaina o fofo o vaifofo. O le filifiliga o fofo o loʻo faia e faʻalagolago i le ituaiga:

O le fualaau sili ona lelei mo togafitiga (i le leai o ni faʻamaʻi) o se 20-40% glucose solution.

E le gata i lea, e mafai ona faʻaaoga sauniuniga a Reosorbilact ma Xylate, lea e faʻamamaʻa ai faʻamaʻi acetone ma butyric mai le toto.

Faiga o togafitigaVaega o togafitiga faʻasolosoloTali sili ona lelei
Tetoacidosis o le maʻisukaI tagata gasegase i lenei tulaga, e tatau ona toe totogi mo le leiloa o le suavai ma aoga aoga. I lenei tulaga, o fofo o loʻo i ai le kulukose e faʻasaina mo le faʻaaogaina.O sauniuniga e aofia ai le eletise: potassium, sodium, calcium, magnesium, ma isi.

  • Sterofundin,
  • Ringer's solution,
  • Trisol
  • E mafai foi ona faʻaaogā le saline masani (0.9%) ma le vavae.
Lactic acidosisO le sini autu o togafitiga o le faʻaitiitia lea o le leai o se suavai, faʻaitiitia le maualuga o le malosi o le lactic acid ma toe faʻaleleia le alkali.
O le ketoacidosis e le o le maʻisukaFaʻatasi ai ma lenei pepa, o fofo faʻapitoa faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga e faʻaalia. E le gata i lea, e tatau ona latou totogiina le le lava o le kulukose (pe afai ei ai) ma le vai.

O faʻamalositino togafitiga i tamaiti e faia e tusa ai ma mataupu faavae tutusa e pei o tagata matutua. O le mea autu o le faʻamaonia lelei o le mafuaaga ma le fesuiaiga o le faʻamaʻi. Pau lava le eseʻesega o le maualuga o infusions e le afaina - e manaʻomia e le tamaititi se faʻaitiitia o le suavai. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le aofaʻiga e manaʻomia e le mamafa o le tino.

Vaega o togafitiga o fomu taʻitasi

Talu ai ona o ituaiga eseese o togafitiga o loʻo faʻaaogaina i ituaiga taitasi, o nisi vaega o togafitiga e ese mai le tasi i le isi. I lenei vaega, o le a tatou tuʻuina atu mataupu sili ona taua e tatau ona mulimulitaʻia pe a faʻamaonia togafitiga:

  1. Faʻatasi ai ma le lactic acidosis, faʻaopopo i le fomaʻi faʻasolosolo, ole vitamini B (thiamine, pyridoxine, cyanocobalamin) e tatau ona faʻatulagaina i le 12 itula. O nei mea e faʻaleleia ai le metabolism ma fesoasoani i le faʻasaina o le eletise. Ina ia foia le le lava o le ea, e tumau pea le faʻaauau o le okesene i totonu o se masini poʻo se alavai. I le gasegase matautia, pe a oʻo i le 4-5 taimi e maualuga ai le maualuga o le lactic acid, e mafai e fomai ona faia le "faamamaina" o le toto - hemodialysis,
  2. I le ketoacidosis e aunoa ma le maʻisuka, i le faaopoopo atu i togafitiga faʻasolosolo, ua fautuaina e faʻamautuina fualaau e faʻafoisia ai le faʻaogaina o fualaau (Domperidone, Metoclopramide). O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le gau o le suavai ma le fesuiaiga ma faʻaleleia ai le 'aiina o meaai. O mea taumafa e tatau ona faia e ala i le gutu (faʻaaogaina o se manava o le manava po o le fafagaina faifai pea). E tatau ona maualuga le kalori, maualuga i le gaʻo ma le maualalo le gaʻo. E le gata i lea, o tagata gasegase o loʻo faʻaalia togafitiga o fualaau,
  3. I le ketoacidosis o le maʻisuka, o le auala autu o togafitiga o le puleaina o le inisalini. O le faʻaitiitia o le maualuga o le suka ma le tele o mea faʻaleagaina e faʻaleagaina, o togafitiga e sili ona aoga o togafitiga. A maeʻa ona faia nei fuataga, i le tele o tulaga, e toe faʻaleleia le pH i tulaga masani ma e sili atu le lelei o le maʻi.

Togafitiga o se tamaititi e faia e tusa ai ma mataupu faavae e tasi o le togafitiga a se tagata maʻi maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina e sili atu le faigata o tamaiti ona faʻafesoʻotaʻi soʻo se faʻamaʻi, aemaise lava i latou o loʻo faʻatasi ma se suiga i le malosi. O le mea lea, o taimi e tatau ai ile falemaʻi ma tausia lelei tausiga faʻapitoa e sili ona taua mo i latou.

Fesili e masani ona fesiligia

E faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi. Afai o loʻo maua i le maʻi suka, ua faʻataʻitaʻiina se laulau e aunoa ma ni faʻataʻavale gaʻo faigofie ma e sili atu le tele o meaʻai o le protein. I le maualalo o le kulukose (e le o le tala o le ketoacidosis), i se isi itu, e tatau ona avea ia gaʻo ma mea autu o meaai ina ia mafai ai ona totogi le le lava o le malosi.

Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le maʻi o le tagata maʻi. O le umi o le taimi o togafitiga, i le tele o tulaga, e 2 vaiaso.

I le tele o mataupu, o lenei tulaga e atiina ae ai faʻafitauli o le intrauterine lea e mafua ai le matelaina o le okesene o le pepe ma faʻalavelave le tafe o meaʻai e ala i le placenta. O le mafuaʻaga atonu o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le eleele, o le maʻitaga, o le fanau mai vave, o le mea e le masani ai, ma isi. I lenei tulaga, o le ketoacidosis ma le faaputuputu o le lactate e mafai ona tupu. O le togafitiga o ia tamaiti e faia e tusa ai ma mataupu faavae e pei ona faamatalaina i luga.

O le mataʻu ile toto pH na o ia lava e mafai ona afaina ai le faiʻai, fatu, poʻo fatugaʻo. E tatau ona manatuaina o le faʻamaʻi na mafua ai ona faʻaleagaina ai isi totoga.

O uiga taua, lua e tatau ona matauina: o foliga mai o le manogi o le acetone ma le fua o le atinae o le coma. O le foliga mai o se manogi manaia mai le paʻu o le tagata maʻi e naʻo le ketoacidosis, ae o se tagata maʻi e solia le lapatitis metabolism e manogi masani. I le taimi o le atinaʻeina, e mafai foi e se tasi ona fautuaina se fesuiaiga o le maʻi - faatasi ai ma le siako lactic acid, o le tele lava o taimi, e vave ona tupu faʻafitauli o mafaufauga (i totonu o nai itula). A oi ai i se tagata gasegase i se maualuga maualuga o tino o le ketone i totonu o le toto, o le mafaufau e mafai ona tumau mo le 12-20 itula.

Ituaiga o Acidosis

E i ai le acidosis faʻasolosolo ma se vaeluaga tele ma masani masani.

O le va o le vaomalo - o le eseesega i le va o le faʻasalaga i le toto toto o Na + (sodium ions) ma le vaega o concentrations o Cl - (chlorine ions) ma le HCO3 - (bicarbonate poʻo ionic bicarbonate), o lea ua fuafuaina i le fua faʻatatau Na + - (Cl - + HCO3 -). O se faʻaaliga iloga taua lenei e fesoasoani ai e fuafua le ituaiga acidosis, ma tulaga na mafua ai, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi matautia.

Vaega o le acidosis metabolic i tamaiti

Metosolic acidosis o se masani masani ile togafitiga o tamaititi. O le gasegase matautia o le gasegase o le gasegase oona i le atoaga, e tutusa lava mafuaʻaga ma faʻaalia e pei o tagata matutua, ma e masani ona taʻitaʻia e le au masani le tupuga o le rickets ma le tuputupu aʻe.

O le tele o mataupu o le acidosis metabolic e maua e tamaiti tamaititi e fesootaʻi atu i le lactic acidosis e mafua ai le teteʻi i tulaga ogaoga o le tele o etiologies.

Taunuʻuga ma Faʻafitauli

O se tuufaatasiga o le acidosis metabolic e mafai ona:

  • faʻamaʻi
  • faaitiitia i le faasalalauina o le toto,
  • faateleina le faʻamaʻi toto, faʻatasi ma se lamatiaga ole thrombosis,
  • ma le faʻamaʻavale (e aofia ai mea matuia e pei o le faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu o le parenchymal, le thrombosis lautele, o le stroke),
  • afaina o le hypo- ma le maualuga,
  • galuega faiʻai le lelei,
  • coma
  • taunuuga leaga.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga