E faʻapefea ona siaki le pancreas ma pe oa suʻega e pasia

E tatau i tagata uma ona iloa auala e siakiina ai le pancreas ma puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi. Afai e te uia fua talafeagai i le taimi ma, e aunoa ma le faatali mo ni faailoga ogaoga e aliali mai, alu mo se suʻega o le pancreas, e mafai ona e aloese mai faʻalavelave o pancreatitis. O le a mafai ona e iloa se uila poʻo le tumutumu o le fale i le amataga. I se upu, o le vave ona e alu mo se suʻega, sili atu mo lou soifua maloloina.

Afai e te uia fua talafeagai i le taimi ma, e aunoa ma le faatali mo ni faailoga ogaoga e aliali mai, alu mo se suʻega o le pancreas, e mafai ona e aloese mai faʻalavelave o pancreatitis.

E i ai se mafuaaga e popole ai

Faailoga o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaalia i latou lava e faalagolago i le ituaiga o togafitiga, o le tagata lava ia o le tino, o le i ai poʻo le leai foi o faʻamaʻi pipisi. E mafai ona e siaki le pancreas i le fale ae leʻi asiasi atu i se fomaʻi.

O se faʻamaʻi masani o lenei okeni o le pancreatitis, lea e mafai ona tupu i se laasaga masani poʻo se gaioiga mamafa. I totonu o le pancreatitis, o le faʻavavega e tupu tele lava ina ua maeʻa le gastronomic outpourings ma le tele o le ava malosi.

Faailoga o se osofaʻiga e taʻu mai ai o se faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi e manaʻomia - faʻalavelave masani ma vomia, vaivaiga lautele, fiva, tiga ogaoga o le manava, membrane mucous o mata e liua samasama, lea e faʻaalia ai le faʻasaina o le talo. E faigofie lava ona e iloa se osofaʻiga o pancreatitis i lou lava malosi: o se tiga malosi tele e tupu faafuasei, painkillers ma analgesics e le fesoasoani mai ai.

E sili atu ona faigata le suʻesuʻeina tutoatasi o le gland ma fuafua pancreatitis, lea e maua mai i se tulaga masani. Paʻu, osofaʻiga a le nausea ma le fulufulu e tupu faʻafuaseʻi, e aunoa ma se faʻaopoopoga i meaʻai. O faʻapogai autu o le paʻu faafuaseʻi o le mamafa o le tino, o le inu oona i le gutu, o se lagona faifai pea o le fiaaai ma le fiainu.

Pancreatitis e faʻaalia i suiga o feces. Afai e samasama samasama pe sili foi le malamalama, o le tele o feces e sili atu nai lo le mea masani, latou te faʻaaogaina se manogi manogi, masani ona faʻamalolo, e aunoa ma isi faʻailoga o le manava - ua oʻo i le taimi e faʻalogo ai le faailo ma faia se suʻesuʻega maeʻa o le pancreas.

Sauniuniga suʻesuʻe

A maeʻa ona feutagai ma le fomaʻi, o le a faʻamatalaina se tala e uiga i faitioga autu ma le aoina o talafaʻasolopito, suʻesuʻega ma mea faigaluega. Ina ia mafai ona siakiina lelei le siaki o le pancreas ina ia maua ai se sao saʻo, e tatau ona e saunia lelei mo suʻega.

Meaʻai ma mea taumafa, o le i ai poʻo le leai o se gaioiga faaletino ma masaniga leaga - o nei mea uma o le a aafia ai le faʻamatalaga o faʻamatalaga o le siama. Laasaga sauniuni e ao ona matauina aʻo leʻi faia suʻega e siaki ai le tulaga o le pancreas:

  • taumafa mo le 1 vaiaso aʻo leʻi faia suʻega,
  • aloese mai le taumafa o le susu susu, fualaau faisua ma fua,
  • meaʻai paleni, o le 'ai e tusa ma le 5 taimi i le aso, i ni vaega laiti ina ia le ova le manava, o le tele o talo ma le suka gaosia e le maua.

Afai e maua le pancreas i le ultrasound poʻo le faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic, e fautuaina e faapea:

  • i ni nai aso ao lei faia le taotoga, musu e suʻe fualaau,
  • mo tuʻituʻi aʻo leʻi suʻeina e aloese mai le ulaula tapaa,
  • 2 aso e taofi le inu ava malosi,
  • aveese meaʻai e mafua ai le afifi,
  • mea inu gaʻo, kofe malosi, lauti.

Afai, mo mafuaaga faafomaʻi, e le mafai e le tagata maʻi ona taofia le faʻaaogaina o le vailaʻau, e tatau ona ia logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. Afai e manaʻomia le fulafula aʻo le i maua se maʻi a le tagata, e tatau ona i ai ni laulau o le malala ua faʻaaogaina.

Faatasi ai ma se biopsy o mea vaivai o le pancreas, o mea sauniuni e foliga tutusa, e pei ona i ai muamua i le ultrasound. O nei taualumaga e faia i luga o se manava gaogao, e matua faasaina le 'ai ma inu, e aofia ai vai.

Suʻega faafomaʻi

O faʻamaʻi ma togafitiga faʻaleagaina o le pancreas e maua uma lava. Ina ia faia se suʻesuʻega saʻo, e tatau ona faʻaaogaina mea faʻapitoa ma pasia suega e faʻaalia ai mea le talafeagai i le gaosia o enzymes gland. O a suʻega suʻega e fai pe afai e te masalomia le tosoina o le okeni:

  • toto (general, biochimium),
  • naunautaiga o le alpha-amylase i totonu o le toto,
  • le tikeri o gaoioiga a trypsin,
  • toto o lipase,
  • suega kulukose
  • suʻesuʻeina o urine
  • kopi.

O nei auiliiliga e faʻaalia ai le faʻamaʻi o le pancreatic, o le gaosia o enzymes, o le i ai i le tino o pathoces na mafua ona o le le saʻo o le galuega o le okeni. Ole mea patino, faʻamalosi o suʻega e tuʻuina mai e maua ai faʻamatalaga e uiga i le setete o le pancreas:

  1. Suʻega Proserine - o le maualuga o le diastase i le urini ua siakiina, ona faʻaaogaina lea o Proserin i le tagata maʻi, pe a maeʻa le 2.5 itula diastase e toe faʻamaonia. Faailoga masani - o se vavalalata i iuga e le sili atu ma le 2 taimi.
  2. Iodolipol - faʻataʻitaʻiga o le urine, pe a maeʻa ona ave le Iodolipol, toe iloilo le urine pe a mavae le 2.5 itula.
  3. O se faʻataʻitaʻiga o le mealilo ma le pancreosimine - o mea e aofia ai le duodenum e suʻesuʻeina i se vailaʻau, mo lenei mea, o le secretin o loʻo faʻatonutonuina i se auala vavalalata, lea e faʻafoeina ai le gaosia o le suka gaosia.
  4. Suʻega ma se avega i le glucose - e mafai ai ona e siakiina le gaioiga o mea e gata ai le tino o le tino. O le suʻeina o le toto e faia mo le suka, mulimuli ane ua onosaʻi le kulūkose maualuga, o le itula mulimuli ane, ua toe faia ai le toto sampling e iloa ai le maualuga o le suka.

O suʻega uma e manaʻomia ai aʻoaʻoga faʻapitoa, lea o le a faʻamatalaina saʻo atu e le fomaʻi ia oe. Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, o metotia mo le suʻeina o le pancreas e aofia ai foʻi ma faʻataʻitaʻiga e ala i masini eseese.

Faiga faʻataʻitaʻiga

MRI, ultrasound, X-ray ma isi metotia e faʻamoemoe i le suʻesuʻeina o le tele o le okeni, lona fausaga, siakiina o le pancreas mo le faʻafefeteina, neoplasms oncology, abscesses. Mo faʻamatalaga, e tatau ona e faia:

  • X-ray
  • retrograde endoscopic cholangiopanomeragraphy (ERCP),
  • suʻesuʻega ultrasound
  • foliga vaaia magnetic resonance,
  • faʻasologa o suʻesuʻega
  • filifiliga mataʻitusi.

O se tasi o metotia sili ona sao ma faʻamatalaga mo le suʻesuʻeina o le gland o le ata faʻafetaʻi faʻamaʻi. MRI e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o ni tumema, mumū i totonu o masini mumu. Afai e talafeagai, siaki le setete o toto totolo o loo siomia le pancreas, o se MRI o loʻo faʻatinoina se sui soʻotaga.

Ultrasound o le metotia faʻataʻitaʻi faigofie, e mafai ai ona e iloa suiga i le tele o le okeni, o le i ai o se pulu, o le fao. Faʻaalia ai solitulafono i totonu o le tino, ae le maua ai faʻamatalaga manino e uiga ia i latou. Afai ei ai se masalosaloga o se togafitiga o le toto toto e tuʻuina atu le toto i le pancreas, e faʻatautaia le ultrasound faʻataʻitaʻiga ma le faʻataʻitaʻiga.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le CT, o fomaʻi e suʻeina le tino ona mafai ai lea o ni neoplasms o le incology ma folasia pepe. ERCP - o le faʻaofiina o le eseesega o le ala i totonu ole alalele e iloa ai le tikeri o le vaʻaia.

Filifiliga filifilia - o se suʻesuʻega o le pancreas e faʻaaoga ai le faʻatusatusaga o fesoʻotaiga. O loʻo faia faʻatasi ma le faʻamoemoega o le suʻeina o le setete faʻatasi ma le x-ray.

O le pancreatic puncture ua faʻamaonia pe afai ei ai se masalosaloga o le i ai ma le natura o le tumutumu - leaga poʻo le faʻaleagaina. Ina ia paʻu le paʻu, e faʻaaoga e le fomaʻi se nila faʻapitoa e tipi ai ni masini mūmū mo le talafaasolopito.

Faʻalagolago i taunuʻuga o suʻega, o le fomaʻi e faatonuina togafitiga.

O le puncut technique o loʻo faʻaaogaina i le masini puru puru mea e maua mai le vavao. O se meaola vaivai o le biopsy o se faʻalavelave faʻalavelave lea ei ai le tulaga lamatia o faʻafitauli. Ina ia faʻaitiitia, e tatau ona e mulimuli ma le faʻaeteete i tulafono mo le sauniuni mo le faʻasalaga.

O le pancreas o se totoga taua o le tino o le tagata, o le afaina lea e aʻafia ai le aʻafiaga o galuega a le tino. O le pancreatitis o le maʻi sili ona taatele o le pancreatic, ma e aunoa ma se togafitiga talafeagai, e mafai ona afaina. Ina ia mafai ona iloa siama o pateni i le taimi, e tatau ona suʻe suʻega ma pasi se faʻamautinoaga i le taimi lava e tulaʻi mai ai muamua mea le lelei.

Suʻega Faʻamatalaga o le Onosai

O faitioga autu o loʻo faʻamaonia ai togafitiga o le tino o le:

  • tiga o le manava
  • fomaʻi faʻamaʻi (faʻapipiʻi, vavae mama, afaina, vili),
  • samasama o le paʻu
  • vaivaiga lautele
  • mamafa tele le gau.

O le uiga o le tiga o le tiga e faamatalaina manino e le tagata maʻi:

  • Paʻu puupuu mo le pupuʻu 3-4 itula i le maeʻa ai o meaʻai gaʻo po o le umi o le umi, umi aso, e mafai
  • e masani lava e le lelei ona aveesea i fualaau oona,
  • localization - o le vailaʻau faʻapitoa poʻo le itu tauagavale o le hychochorium, faʻamalamalama i le pito i tua, puʻeina uma le manava pito i luga, o tagata mamaʻi e faʻamalosia le uiga o le "siomia".

O faafuasei ma ogaoga tiga o uiga ia o le pancreatitis. E afua mai i le fesuiaiga o le mea e sili ona afaina ai le gland ona o le afaina ma le fulafula o mea lalata ane.


I le faiga o le tiga, o le toe fai soo o le solar plexus e taʻalo ai

E uiga i vavae, tumau, faʻamalosia i se tulaga i tua o mataupu. Afai e masalomia le kanesa o le ulu, o le tagata maʻi e faamatalaina le tiga i le hypochondrium i le itu taumatau ma le salalau i le tua, tino ma le siʻu - o tiga i le epigastrium, o le hychochorium ua tuua, o le "fusi" o uiga ia. O tiga ogaoga umi e mafai ona maua i le pancreatitis. Aʻo mafaufau i mea e fesoasoani i le taimi o se osofaiga, o le maʻi e faʻaalia se tulaga masani masani.

O le Dyspepsia e fesoʻotaʻi ma se faʻamalosia o le enzymatu o le suamalie, o le tali faʻafoʻi o isi totoga.

  • mativa leaga
  • avesion i meaai, aemaise lava i le manaia,
  • taʻavale faifai pea
  • fufulu
  • manava manava ma le faasee o feces, e ufiufi i se paʻu susulu ("suauu gaʻo"), ma se manogi manogi.

Lanu samasama o le paʻu ei ai le lanu uliuli po o le lanumeamata, faʻatasi ai ma le vevela o le paʻu, faʻapalapala (bruises). Afai e faitio le tagata maʻi i ia faailoilo, ona leai lea o se suʻega toto, e mafai ona e suʻeina se tumutumu i le ulu o le pancreas poʻo aʻafiaga o le pancreatitis masani (organ sclerosis).

O le faʻataʻitaʻiga e mafua mai i le faʻalavelaveina o le pule masani o le talo mai fafo. E i ai se tulaga e siakiina ai le pancreas oe e suʻe ai le ate ma le gall vladder. O faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi e aofia ai le maualuga o faʻamaoni e fesoasoani i le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E tatau ona fesiligia le tagata maʻi:

  • e uiga i meaʻai ma manaʻoga mo ipu gaʻo,
  • inu ava malosi
  • le auai i le talafaasolopito o le faamai o faamatalaga i luga o le cholecystitis masani,
  • faʻasologa o mea e tutupu i le tupuga o le tuputupu ae.

Iloiloga o asiasiga

Iloiloga o le tagata gasegase i amio pulea e maua ai faʻamatalaga talafeagai mo le suʻesuʻega. O le pancreatitis gasegase e faʻaalia i le pallor o le paʻu ma vaega o le cyanosis (o aʻafiaga o le inupia ma le leaga o mea leaga).

I le kanesa, ua maʻi le tagata maʻi, o le paʻu ua samasama, mago ma foliga o le vevela ma le pala. E masani ona iloa le fula o le manava, afaina. O le lipotia o se manava tiga e matua faigata lava. O maso o le manava e matua faigata lava. O le maualuga o le tiga o loʻo matauina i totonu o le faʻasolosolo, e le tele i le hypochondrium i le tauagavale.

E mafai ona lagona le faateleina o le gland i le 4-5% o mataupu i fafine maʻi, i le 1-2% o tane. Nai lo o se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻiina, o se uʻamea, o le uʻamea pipili ua fuafuaina. I luga o le palpation, o vaega o totoga vavalalata e mafai ona faaseseina mo le pancreas:

  • manava
  • kolisi faʻasolosolo
  • vailaʻau faʻapitoa.


O le tulaga ese o le tino e manaʻomia ai le iloiloga o galuega uma e lua o le exocrine ma le hormonal

O a ni suʻesuʻega o loʻo aofia i totonu o le polokalame tau faʻataʻitaʻiga?

Afai i le taimi o le suʻesuʻeina ma le suʻesuʻega o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi o loʻo masalomia, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega atoa o le pancreas. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  • suega toto mo suesuega o meaola,
  • urine suʻesuʻega o meaola, suʻesuʻeina o le maualuga o le diastase,
  • auiliiliga o feces mo le coprology e iloa ai meaʻai e leʻi faʻaaogaina, gaʻo (steatorrhea),
  • E fesoasoani le ultrasound i le sailia o lapoa, foliga, tumutumu ma tumutumu,
  • o suʻesuʻega faʻamaonia e tuʻuina atu ai faʻamatalaga e uiga i gaioiga o gaioiga galue o le tino,
  • e pei o isi punaoa i le sailiga mo faailoga faʻapitoa e faʻaaoga ai le x-ray, faʻataʻitaʻiga o le resonance magnesium (MRI) ma le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga o le pancreas, totoga vavalalata,
  • siama meaola.

Le taua o suʻesuʻega o meaola o le toto ma le urine mo enzymes

O auala e suʻe ai le pasene e masani ona amata i faʻataʻitaʻiga faʻavaomalo faigofie. O le aano oa latou taunuʻuga o le faʻamaonia lea o le maualuga o le maualuga o enzymes maʻoti i totonu o le toto ma le urine lea na oʻo mai i se siosiomaga e le masani ai ona o le faʻaleagaina o le puleaina i le duodenum.

O togafitiga o le pancreas ua faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le enzymes:

O le pancreas e maua mai ai le 20 enzymes. Ae o le tele lava o taimi, e fautuaina ai tagata gasegase e foai atu le toto ma faanatinati i ituaiga muamua 2, o suepsin e seasea ona suesueina.

O Amylase e masani ona ulu atu i le toto i se vaega itiiti mai gland. I le 78% o tagata gasegase i le pancreatitis, o le maualuga o le amylase e faʻatupulaia ile 2 pe sili atu taimi. O metotia o meaola mo le siakiina o le amylase e faʻavae i luga o se faʻamalologa o le tino. Faaaoga metotia a Wolgemouth, Smith-Roy.


O le taunuuga o le faʻamautuina o le amylase o le electrophotocolorimetry o le paʻu lanu

O le lipase ua fuafuaina i le auala o le stalogmometry. O loʻo faʻaalia ai le suiga i le maualuga o le eletise na faia e le gaioiga o le lipase mai gaʻo gaʻo i se faʻafitauli maʻaleʻale o tributyrin. O le toto e tele ituaiga o lipases. I le siama o le pancreas, o le ituaiga o le ethoxyl e sili ona taua, ua faateleina i le 90% o tagata gasegase.

E taua le iloiloina o taunuʻuga uma e lua, pe a maualuga le amylase, ma lipase i se tulaga masani, e tatau ona e mafaufau e uiga i isi togafitiga. E maua se suʻega toto i luga o se manava gaogao. E tatau ona aoina i totonu o ipu mama. Leai se aʻoaʻoga faapitoa e manaʻomia. Afai e talafeagai, ua faia se auiliiliga e suʻesuʻe ai le pancreas e tusa ai ma faʻamatalaga faʻafuaseʻi i soo se taimi o le aso.

E talafeagai le siakiina o le galuega mulimuli o le gland i le lagolagoina o le maualuga o le kulukose o le toto i le inisalini ma le glucagon i tagata uma, talu ai o le mea na tupu ua faaalia ai e le mafai ona afaina i le 75% o tagata gasegase i le pancreatitis ma le tino.

O le suʻesuʻega e faia i metotia mo le fuafuaina o le kulukose i totonu o le toto i le taimi e tasi i le manava gaogao, tofotofoina o le faapalepale o le kulukose ma faʻamalositino, iloiloga o glucosuria i urine i aso taitasi.

E faʻapefea ona faia suʻesuʻega feololo?

Afai o loʻo i ai se nofoa vavalalata, o loʻo faʻatulagaina se faʻamaumauga o le fale i le coprology. O foliga uma e tasi o le macroscopic (tutusa, sogisogi, lanu) ma se smear i lalo o se microscope e suesueina. O aʻafiaga o le faʻaogaina o otaota le lelei e mafai ona iloa: fiva muscle e leʻi faʻaaogaina (mai meaʻai a manu), gaʻo tuʻufaʻatasi.

Afai e masalomia togafitiga o le tino, o le suʻesuʻega e tatau ona faʻatuina le steatorrhea.Aotelega na maua mai mea o loʻo i totonu o le inumaga e oʻo atu i le 15 g gaʻo i le aso, e ui lava e masani lava 6 g (94%). I feeseeseaiga ma le pancreatitis, o le faaitiitia o le gaioiga o le chymotrypsin e maua.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O suʻesuʻega a le atunuʻu ua maua ai le lautele o le faʻaaogaina i le tausiga faʻale-soifua maloloina. E sili ona taua i le mafai ona siaki le pancreas e aunoa ma se auʻiliʻiliga ma se faʻalauteleina o le faʻatonuga o le okeni.

O le lavelave o le ultrasound e mafua mai i vaega taʻitasi o le nofoaga ma le telē o le gland, o le i ai o gaʻo i totonu o le manava. O le mea lea, i le 10% o mataupu e le mafai ona fuafua le okeni. O lenei mea e moni lava mo tagata mamaʻi. O le auala i le 80% e faʻamaonia ai le i ai ma le localization o le paʻu, toetoe o le 100% o suʻega o taulasea pe afai e sili atu i le 15 mm le tele.

E faʻapefea ona faia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga?

O le suʻesuʻega o le pancreas, pe a manaʻomia, e mafai ona faʻaopopoina i suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e iloa ai galuega a le okeni e le o le hormonal (exocrine). Auala uma e fefaasoaaʻi:

  • mo i latou e manaʻomia le faʻaaogāina o le suʻesuʻeina o le tui,
  • e le o se osofaiga (leai se mea).

O le aoga o suʻega (aemaise lava le leai o se aogā) o le avanoa mo le tagata maʻi ma le tau maualalo.
O le le lelei o suʻega o le foliga mai o taunuuga naʻo le faʻaitiitia o le faʻaititia o le gafatia o le paʻu, o le mea lea ua latou manatu ai e le faʻavalea

I le faʻatinoga, o suʻega nei e faʻaaogaina:

  • pancreosimine-secretin,
  • Lund suega
  • hydrochloric acid
  • elastase.

Pancreosimine-Suʻega Faauluuluga

O le tagata maʻi e faʻaopopoina i luga o se manava gaogao ma se suʻega i le duodenum ma lua pu. O mea faʻatau faʻanoanoa ma le duodenal e faʻamalieina i laasaga. Ma, o le failautusi ma le pancreosimine o loʻo faia i se auala vavalalata. A uma le iniseti, e fai ni faʻataʻitaʻiga fou e suʻesuʻe ai le faʻaogaina o le bicarbonates, le gaoioiga trypsin. O le fua faatatau faasela ua fuafuaina.

O le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻamalosi, o le faʻaitiitia o le maualuga o le bicarbonates, ma le faʻaopoopoga i le maualuga o le enzymes. E mafai ona maua faʻamatalaga sese i faʻamaʻi e maua i le maʻisuka, faʻaleagaina o le biliary tract, hepatitis ma le cirrhosis.

Lund suega

E eseese i le faʻaaogaina o se faʻafefiloi o mea taumafa masani e pei o se meaʻai faʻafefe i le gland. I le taeao, o le tagata maʻi e tui i se suʻega i totonu o le duodenum ma se uta o loʻo faapipii i le pito, ma e ala mai i se mea e faʻafefiloi ai meaai (suauu manogi, susu susu ma dextrose). Faamoemoega e aoina mai samples i totonu o le lua itula. Ona fuafua lea o le maualuga o le amylase i totonu oi latou. O le filifiliga e faigofie ma taugofie, e le fesoʻotaʻi ma le tui.

Faʻailoga X-ray

I luga o le leitio o tino o le manava, e mafai ona iloa faʻailoga tuusaʻo poʻo aʻafiaga o se maʻi faʻalavelave. E aofia ai:

  • seʻi maua se mea e iloagofie ai maʻa poʻo le sima i totonu o le pancreatic ducts i le maualuga o le vertebrae luga (o se faailoga o le pancreatitis)
  • se uila tele i le tulaga o se tulaga tutusa tutusa ma tuaoi manino,
  • faʻaleagaina ma le suia o le paʻu o le duodenum ma se ulu lautele o le pancreas,
  • faʻapipiʻi afaina i le pito i tua o le pa puipui po o le lautele o le manava i se tumo (cyst) i le vaega o le tino poʻo le siʻu.

Mo le faʻaleleia atili o le vaʻaia, o le fofo o le atropine e faʻatautaia i le tagata maʻi aʻo leʻi faia le suʻega, ma faʻaititia ai le leo o le duodenum, ona oʻo ai lea i se suʻega - o le faʻamalolo o barium.
X-ray - e le o se auala talafeagai mo le suʻesuʻeina o le gland

O se suʻesuʻega e sili atu ona faʻatinoina o le toe faʻafouina o faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga. O le faʻatusatusaina e tatau ona tuusaʻo tuusao i totonu o le papacreatic duct. Ona ave lea o ata, lea e faʻaalia ai lona faʻalauteleina poʻo le vavalalata i se pusi atoa (maa). O le taua tele o le eseesega e ese mai i suʻesuʻega a le angiographic. Faatasi ai ma ia, o le sui vavalalata e faʻafeiloaia e ala i se pusi i totonu o le aorta ma le celiac i luga o le avanoa femoral.

Radioisotope auala

Radioisotope diagnosis e aofia ai le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o se vailaau faʻamaonia e fesoʻotai i le tuufaatasiga ma le malosi o le absorption e le pancreas. O se sauniuniga faapitoa methionine ua faaigoa ma le isone o le seleni ua faʻaaogaina.

Iloiloga e amata ile afa itula. O le fua faatatau o le faʻasoa o le isotope i le gland ma le fesuiaiga i le pulupulu. Afai e aʻafia sosolo o le gland, ona faʻagesegese lea o le faʻaleleia, ma o le ata o le scannogram e tupu.

O le a le mea e tuʻuina atu ai le biopsy o meaola?

O se metotia o le biopsy o lona uiga o le faia o se faʻataʻitaʻiga o mea faʻapitoa mo le suʻesuʻeina o talaʻaga. O se faiga e le masani ai. O loʻo faʻatinoina e avea o se faʻataʻitaʻiga mulimuli ina ia le aofia ai le kanesa, i le eseesega o siama.

E mafai ona avea ma suʻesuʻega tutoatasi pe o se vaega o le taotoga. Mo le faʻatinoga e te manaʻomia meafaigaluega faapitoa, nila. O le meafaigaluega o loʻo i ai le foliga o se fana faʻatasi ma le pito o le naifi mo le vavae ese o masini.


O le biopsy o loʻo faia i lalo o le faʻataʻitaʻiga o le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga ma faʻamaʻi faʻaleagaina, faatasi ai ma sina laʻititi o le tumutumu ua masalomia e faigata ona ulu i ai.

I le faʻaaogaina o se laparoscopic metotia i lalo o le faʻamaʻi, ua tuʻuina atu e le fomaʻi se pito i lalo i totonu o le manava, suʻesuʻeina mo metastases, le tele o le infiltrate i le taimi o le mumū, ma le faʻafefe i totonu o le tino. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e ave faʻatasi ma le malosi malosi. I le taimi o le taotoga, o le samples o mea mai le ulu o le gland e mafai ma se nila i le duodenum.

Ole suʻesuʻega ole talafaasolopito e mafai ai ona faʻamaonia pe teena le manatu o se maʻi leaga, o loʻo faaalia ai le maualuga o le faʻaleagaina o le tino, suia o mea faigaluega faʻatasi ma sikula. Ina ia suʻesuʻeina se ituaiga okeni faʻapitoa e pei o le pancreas, e le lava le tasi metotia. E manaʻomia e le fomaʻi taunuʻuga o se suʻesuʻega maeʻaeʻa, o lana lava suʻesuʻega ma auiliiliga o faitioga.

Pancreatic Examination Principles

E tatau ona vave faʻalogo oe e tatau ona faia le suʻesuʻega i se mea faigata.

O le pancreas o se mata tele. I le faaopoopo atu i lona tulaga tulagaese, e iai ana galuega tulaga ese. O lenei okeni o loʻo faʻatinoina se tasi o galuega autu pe a faʻaogaina le gaogao. E maua mai ai le enzymes ia e manaʻomia e talepeina ai aʻafiaga ma gaʻo i mea e ulu i le toto ma fafaga ai sela.

O fatugaʻo e siosiomia i itu uma e lua, ma o loʻo i luma o le manava, faʻafefeteina colon ma duodenum.

Afai o se vaega o le gland ua faaleagaina, o lona uiga o le isi mea e suitulaga i ana galuega. O le mea lea, atonu e le maua e se tagata ni uiga o le maʻi. Ae atonu e tupu se mea itiiti o le afi. O lenei mea o le a le faʻaalia i le fausaga o le gland atoa, peitaʻi, o suiga i le galuega a le okeni e mafai ona aliali mai. O le mea lea, o metotia suʻesuʻe o le pancreas e tatau ona faia i se mea faigata.

O le fausaga o le pancreas.

Faʻamatalaga a le Peraimeri

O le siakiina o le pancreas, e pei o se isi lava okeni, e amata ile suesuega ole maʻi. O ana faitioga o le a fesoasoani i le fomaʻi e fuafua le uluaʻi suʻesuʻega e lata i le 90%. O le mea lea, o le a ia iloa ma le a le suʻega e tatau ona amata, pe o le a le maʻi o le maʻi, ma isi. O le tagata gasegase e mafai ona faʻalavelaveina e le tiga lea e masani ona ia lagonaina i le itu tauagavale o le hypochondrium.

O le natura o le tiga atonu e eseese. Ae o le tele lava o le tiga e tupu pe a uma ona 'ai le tagata maʻi, ma tuʻu i le itu tauagavale o le tino. E le seasea o le tiga e tupu i le ogatotonu o le manava ma pasi atu i le auvae atoa. E faigofie atu i le tagata maʻi pe a nofo i lalo, uʻu ona lima i luga o lona manava ma, punou ifo, o sina siʻi i luma.

O le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium o se faailoga manino lea o le mumu o le pancreas.

O le mea moni o le pancreas ua malepe o loʻo molimauina foi i le faʻamalosi, lea e mafai ona tupu i se maʻi. O nisi taimi e ese mai ai ma le manava. O le a mautinoa lava e le fomai le faamaninoina o le natura o feces, aua o lenei mea e sili ona taua i le siama.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o lona uiga o le a manaʻo pea o ia e inu. O nisi tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e inu i le 10 lita o le vai i le aso. E le gata i lea, o le paʻu vevela, o le lagona faifaipea o le fiaai, i nisi tulaga e leai se mafaufau, e taʻu mai ai o le galuega a le okeni e le afaina. Afai e lisiina uma nei faitioga e le tagata maʻi, ona ono masalomia lea e le fomaʻi atonu e maua i le maʻi suka le maʻisuka.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o lona uiga o le a manaʻo pea o ia e inu.

E le mafai ona afaina le pancreas mo faʻamaʻi. E mafua ona o lenei mea e loloto tele i totonu o masini, i se faaopoopoga, e pei ona faʻaalia i luga, o le gland e lilofia i le manava. O le mea lea, o ituaiga ituaiga o suʻega e faʻaaogaina e faia ai se faʻamaonia saʻo ma amata togafitiga.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

Pe a suʻesuʻeina le pancreas, e mafai e suʻega ona faʻaalia le tulaga o loʻo iai le okeni. Afai o le tagata gasegase e afaina ai le okeni, ona avea lea o enzymes e gaosia e le tino e faʻatupulaia ai le gaioiga. E uiga i nisi oi latou, e mafai ona e mauaina se ata sili atu ona atoatoa e ala i le suʻeina o le toto, urine poʻo feces.

Ina ia iloa pe o le a le ogaoga ma le ogaoga o le leona, e tatau ona suʻesuʻe le galuega o le ate. Talu ai ona o lenei okeni e fesootaʻi ma le pancreas.

O le mea lea, o le suʻesuʻeina o lenei okeni, latou te suʻeina ai suʻesuʻega toto, ma le tele o suʻesuʻega i le pancreas, e pei o le lipase ma le kulukose o le toto, le manaʻoga o trypsin, alpha-amylase o le toto. Fai se suʻega urine ma se kopi.

E taua le iloa o soʻo se suʻega toto e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

E lei leva talu ai, o le pancreatic amylase o le auʻiliʻiliga lea e avea ma taʻiala autu mo le suʻesuʻeina o faʻamaʻi pipisi. I se isi faaupuga, o se enzyme mautinoa e maua ai le uʻamea. Afai o le tagata maʻi e tele pe faʻateleina le mumu o le maʻi, ona oʻo lea i le toto ma le urine o le a tupu le gaoioiga a lenei enzyme. Ae afai e maeʻa vaega o le pancreas, ona faʻaitiitia ai lea o le gaoioiga o le enzyme.

I le taimi nei, o se tasi o mea taua mo le suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe o le enzyme o le elastase, lea e mafai ona fuafuaina i feces.

E taua le iloa o soʻo se suʻega toto e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. Ae o loʻo i ai ni suʻesuʻega mo le pancreas, lea e tatau ai sauniuniga muamua. Aua neʻi galo e suʻe nei manatu mai lau fomaʻi. E mafai ona e iloa e uiga i lenei mea mai le aufaigaluega o le fale suesue lea e te manaʻo e fai se suʻega.

Suesuega o le faʻamalositino i le laboratory

O nisi taimi, i le faaopoopo atu i suʻega o loʻo tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, e tatau ona e ave mea na e faia pe a uma ona tuʻuina atu nisi mea i le tino. E taua lenei mea o se suʻega faigata. E eseese.

Glycoamylasemic suega. Muamua, o se suʻesuʻega ua tuʻuina atu e fuafua ai le amataga o le toto o le amylase toto. Ona tuuina atu lea i le tagata le 50 kalama o le kulukose, lea e tatau ona ia ave i totonu. A mavae ni nai itula, ona toe fai lea o le suega amylase. Ona faʻatusatusa lea o faʻataʻitaʻiga e lua.

Suʻega faʻataʻitaʻi. Muamua e tatau ona e fuafua po o le a le uluai amataga o le diastase i le urine. Ma, o se fualaau faasaina e igoa ia Prozerin ua tui i totonu o le tino. Ma mo le lua itula i le 30 minute, o le diastase ua fuaina.

Iodolipol suʻega. A uma ona ala mai se tagata, ona sasaa lea o le vevela, ona ave lea o se fualaau faasaina ua taʻua o le Iodolipol. O laʻititi o le Iodine e amata ona fuafuaina i le mimi pe a uma le itula, i afa uma itula. O se faʻamautinoaga talitutusa o faʻamaʻi pipisi e faʻavae i luga o le gaoioiga a le enzyme lipase, lea e gaosia e lenei tino.

O faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi e faʻavae i luga o le gaioiga o le enzyme lipase, lea e natia i le vevela.

E manaʻomia se suʻega o le faapalepale o le kulukose e faʻamaonia ai le faaleagaina o le endocrine pancreatic. O le kulūkose muamua e fuafua muamua i luga o se manava gaogao, ona tasi lea o le itula mulimuli ane, ona oʻo lea i le lua itula talu ona uma le suʻega o le kulukose. O lenei auʻiliʻiliga e na o le finocrinologist e tatau ona faʻatonuina. O ia lea o le a faʻamatalaina le suʻega o le suʻega, ona o loʻo i ai se tulaga lamatia o faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le maualuga o lenei gaʻo i le toto.

Faʻatonu ma MRI. O se metotia e pei o le ultrasound mo le siakiina o se tasi o mea taua. E mafua ona o le fomai e maua le avanoa e vaai ai i le fausaga o le gland ma mafaufau i le mafai ona i ai o se uila po o le oncology. E masani lava, o lenei okeni e faʻatagaina le faʻamalosi, e pei o le ate ma faʻafeiloaʻi. Afai e leai ni faʻamaʻi ma le paʻu o le tino, o le tele o lona siʻusiʻu e tusa ma le 35 mm, o le ulu e 32 mm le maualuga, ma e tusa ma le 21 mm le tino. E le tatau ona i ai ni suiga i le tino o le okeni, ma o itu o le pancreas e tatau ona manino ma manino.

O se metotia X-ray e faʻaaogaina foi pe afai e maua se togafitiga o le pancreas.

Faʻaauau foliga faʻataʻitaʻi, poʻo le MRI, ua avea o se tasi o auala sili ona lelei o le biopsy pancreatic. Faʻatasi ma lenei metotia e mafai ona fuafua ma le saʻo lelei pe faʻalauteleina pe suia ia fusi o se okeni. I le faʻaaogaina o fasi falala, e mafai ai ona sili atu le faʻamaoniaina o le nofoaga o le uila poʻo le faʻaoga i luga o le fale.

I le 97% o mataupu, o le faafetai i le MRI o le faʻamaoniaga sili ona saʻo ma le faʻamaonia. E mafua ona o lenei metotia e mafai ai ona e maitauina le tele o suiga.

O se metotia X-ray e faʻaaogaina foi pe afai e maua se togafitiga o le pancreas. Ae peitaʻi, naʻo pe afai o le leitio. Mo se faʻataʻitaʻiga, o maʻa nei poʻo maa.

O nei metotia uma lava e faʻavaeina i le siama o le pancreas.

Afai e amata ona e matauina faailoga o se faaletonu o le maʻi, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga