Maʻi ma aʻafiaga o le maʻisuka

O le siama o le maʻisuka e le o se faasalaga mo se tagata maʻi. O vailaau faafomai e masani ona fesuisuiaʻi. O le mea lea, i tausaga taʻitasi, e maua ai e saienitisi ni fofo fou aoga e mafai ona faʻaleleia ai le lelei o le ola o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. Ae ui i lea, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le taimi uumi o loʻo faʻatasi ma le tele o faʻafitauli.

Aisea e matautia ai le maʻisuka? O le a le ute o le faʻamaʻi? O a mafuaaga ma faailoga o le maʻi? O a ni aʻafiaga ma taunuuga o le maʻisuka? O tali i nei ma isi fesili o loʻo tuʻuina mai i la tatou lomiga.

O le ā le lamatiaga o le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le hyperglycemia masani (maualuga o le kulukose maualuga). E sili ona fefe o ia i ona taunuuga ma faʻafitauli.

O le hyperglycemia (le maualuga o le kulukose o le toto) e aʻafia ai le tino atoa. O le fatu cardiovascular ma le popole, faʻapena foi ma gaʻo o le vaʻai ma fatuga, ua faʻaleagaina.

E le afaina po o le a le ituaiga maʻisuka e maʻi ai se tagata, ona o taunuuga o lenei faʻamaʻi e tutusa lava mo ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2.

Faʻafitauli matuia o le maʻisuka

Ole faʻalavelave pe vave faʻafitauli o lenei maʻi o aʻafiaga ia o le kulukose maualuga, ma latou te le faalagolago i le umi o le maʻi. O lenei tulaga mataʻutia o se gase hyperglycemic. I le taimi lava e tasi, o maualuga o le kulukose toto e mafai ona faateleina i le 50-55 mmol / L. Ae, e tofu le tagata ma lona lava faapalepale i le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea lea, e mafai ona tupu le coma ma le maualalo o taunuuga o le auiliiliga.

O le maualuga o le faateleina o le kulukose o loo i ai se lamatiaga vave i le ola o le tagata. E i ai i le tele o mea e aʻafia ai le tulaga o le faiʻai. O le "inupia" ma le kulukose o le faiʻai e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau, maliu ma le oti faaletagata.

E mafai ona tele ituaiga o gasegase o le tino, e fuafua i le maʻi faʻasolosolo. Ae, o le mea e tasi e tuufaatasia ai i latou - o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faʻaiʻuga faʻafitauli o le maʻisuka

E le tupu faʻalavelave i tagata uma. Afai e saʻo le togafitiga, o le tagata maʻi e mulimuli i se meaʻai, faia o mea faʻaletino, tagofia o vailaau e masani, ona leai se faʻafitauli.

E lima aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka, lea e faʻaalia ai i latou lava i se taimi umi talu ona amata le faʻamaʻi:

    • Macroangiopathy poʻo faʻafitauli faʻapitoa. O le Macroangiopathy o se faʻasalalauga tuʻufaʻatasi lea e aofia ai le atherosclerosis o vaʻa o totoga, totoga ma le faiʻai. O le mea lea, suiga o le atherosclerotic i totonu o le vaa e mafai ona oʻo atu ai i le faʻauʻuina o le myocardia, o le faʻamaʻi i le mafaufau, ma le faʻavevesi o le tafe toto i totonu o vaʻa o vae ma lima, lea e faʻaalia i se lagona o le faʻalavelave poʻo le tingling in the limbs.
    • Neuropathy. O lenei faaupuga e tatau ona malamalama i ai o se liona o le tino o le tino, o le tele lava o pito. O lona uiga o lenei mea e faʻaalia i le tiga i vae, o le faʻaitiitia o le tiga ma le vevela o le vevela, o se lagona o le le mautonu.
    • Retinopathy. O loʻo faʻaalia i le faaleagaina o vaʻa o le retina, microgeeding, lea e mafai ona vaaia i lalo ole microscope. O se taunuuga o lenei mea, o le vaʻai a le tagata na muamua lava le faʻavaivaia, ma o se taunuuga, e mafai ona taʻitaʻia ai mata uma, faʻataʻitaʻi lautele.

  • Nifaeropathy. O loʻo faʻamatalaina i le faaleagaina o fatugao. O se faʻalavelave matuia lea e le lelei ai le galueaina o fatugaʻo. E le mafai e fatuga ona fai a latou galuega ma ua le mafai ona toe faʻafoisia. Faʻasolosolo le toilalo taimi faʻapitoa. O le mea lea, afai e leai se filtration galuega i fatugaʻo, o le toto, lea e faʻatolu ona faia i le vaiaso mo le olaga, e mafai ona fesoasoani i se tagata. O le olaga o se tagata e amata ona faalagolago atoa i masini faamama o le toto.
  • Mate o le maʻi suka. Le faʻamaoniga sili ona mataʻutia o aʻafiaga o le maʻisuka, lea e iloa e tagata uma. E afaina ai le talaaga o le soliga o le toto ma le faaleagaina o le namu i le paʻu, maso, cartilage, sooga ma ponaivi o vae. Faʻaalia i le tino e ala i le faaletonu o le vae, maʻi o le tino, maliu o gaʻo o le limo ma le gangrene. O le tulaga e manaʻomia ai le toesea i le tulaga o le faʻaleagaina o vae.

O taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e seasea lava i le taimi na iloa ai le faʻamaʻi i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1. O le ata o le falemaʻi ma lenei ituaiga e matua manaia lava, o le faʻamautinoaga e mafai ona faʻamavaeina vave mai le amataga o le maʻi ma o nei faʻalavelave e leʻi oʻo i le taimi e atiina ae ai.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le tulaga o le faʻafeagai. E masani lava, o le ituaiga 2 o loʻo maua i tagata e aʻafia le totoina o totoga mai le kulukose. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga masani ua uma ona iloa i maʻi.

O taunuuga o le maʻisuka i fafine

O faʻasalalauga o loʻo i luga o loʻo tutusa lelei lava i tamaitai ma alii. Latou te le faʻalagolago i le matua, itupa, poʻo le tulaga lautele o le maʻi.

E i ai nisi faʻafitauli e naʻo tamaitai:

  • le gaioiga o le gaioiga e faʻatonuina ona o le faʻasolosolo ona le talafeagai,
  • tausaga tuai i teineiti,
  • faʻataʻitaʻiga faʻapitoa (faʻamaʻi pipisi), faigata ona togafitia,
  • sili atu le le fiafia, le mautonu.

O aʻafiaga o le maʻisuka o ituaiga uma, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga, e tutusa ma tutusa lelei mo alii ma tamaitai.

Gaioiga o le gaosia

Ole inisalini o se hormone e le gata ina auai i le fusifusia o le kulukose i le toto o le tagata, ae faʻaititia ai foi le malepelepe o gaʻo i le tino.

I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le vaeluaina o lipids i totonu o le tino ua taofia, ma mai le lipids, o le tuufaatasiga o hormones o feusuaiga e tupu, lea e faatonutonuina ai le faasologa o le faasolosolo i tamaitai. O hormones o feusuaiga, e taʻua o estrogens, e le lava mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o faʻalavelave, o lona uiga o nisi faafitauli o le a aliali mai: o se vaʻavaʻavalea, le lava o le manners, ma o se taunuuga, o le solia o le gaioiga o le gaioiga.

E pei ona e iloa, o le maʻisuka ituaiga 1 o le uiga o tagata talavou ma tamaiti. I teineiti faatoa ulufale atu i le talavou, o le amataina o le faʻagasologa o tamaʻitaʻi e mafai ona 1-3 tausaga mulimuli ane nai lo le soifua maloloina. O se tasi lea o faitioga pe a faʻafesoʻotaʻi i tagata tomai faapitoa.

O le mea lea, ua fautuaina e le au atamamai le fuafuaina o le maʻitaga mo fafine o loʻo maua i le maʻisuka i le vave e mafai ai, aʻo le gaioiga o le gaioiga e le faʻaitiitia. O le fuafuaina o le maʻitaga e tatau ona na o le feteenaiga o le maualuga o kulukose o le toto.

Vaega o le vasega i tamaiti

O le iloaina o se togafitiga i se tamaititi e faigata. E tele taimi e maua ai le maʻi e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia. Faanatinati alu i le falemaʻi ma suʻe suʻega o le kulukose toto pe a faʻaalia faailoga nei:

  • vave maua le mamafa o se tamaititi, pe, i se isi itu, le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • faitioga o tiga i maso ma sooga,
  • fia inu pea
  • faateleina le 'ai
  • le mautonu o le tino (faʻaleagaina, popolevale, loimata),
  • vaivai,
  • taloina ma le mago o le siama,
  • faamago o laugutu ma le vavagana o tautala.

I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o faʻaaliga e pei o le leaga o le vaai, faʻalavelave o pito i tua, foliga vaaia o le faoa faamalosi, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

O le ā le afaina mai le faʻamaʻi?

E tatau ona amata i le mea moni o lenei suʻesuʻega e mafai ona maua i fafine uma ma le afa o tagata. E faʻaalia i le tele o le kulukose i totonu o le toto. E tele ituaiga o maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua, ua le mafai e le tino ona maua saʻo le insulin, ma o le taunuuga lea ua iloa ai le maualuga o le suka i le toto. Ae i le tulaga muamua, o le pancreas ua na o le faamutaina o le hormone ua taʻua muamua. Ma o lenei, i le itu, e mafua ai le faateleina o le suka i totonu o le toto.

Afai tatou te talanoa pe o le a le mea o loʻo lamatia ai le maʻisuka i le soifua maloloina o le maʻi, e tatau ona maitauina e aʻafia ai galuega a le tele o totoga i totonu ma le tino atoa. O lona uiga, ia galue:

  • fatu ma fatu cardiovascular,
  • fatuga
  • ate
  • vaʻaia le faʻaaliga
  • mafaufauga faaletonu e tupu
  • mafaufau faaitiitia mafaufau faaitiitia
  • ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le ketoacidosis,
  • manuʻa i luga o le tino e le faʻamalolo lelei, ma le tele o isi aʻafiaga le lelei e taua foi.

E tusa ai ma le tino ma le tino faapitoa, o le maʻisuka e sili ona matautia, e tatau ona maitauina o le toto toto e sili ona mafatia. Ma o lenei mea, i le itu, e aʻafia ai le tulaga o totoga uma i le tino o le maʻi.

E tele taimi e lipoti mai ai e le maʻisuka le faʻaleagaina o le tino. O lenei tulaga e mafua mai i le mea moni o le maualuga o le suka e faʻaumatia ai nai capillaries ma laʻau. Tagata maʻi e mafatia i le atherosclerosis ma isi aʻafiaga le lelei o le solia o le fausaga o toto toto ma capillaries.

O le mea moni, afai e te taliina le fesili e uiga i le matautia o le maʻisuka, o lona uiga i lenei tulaga e faʻalagolago i le maualuga o le suka. O le maualuga, o le sili atu lea o le afaina i le tino.

O le mea sili ona leaga e lamatia ai le maʻisuka o le atinaʻe lea o le hypo- poo le hyperglycemia. O nei tulaga e mafai ona iu i le oti.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka faʻamalosi ao maʻitaga?

I le taimi o le suʻesuʻe masani i le taimi o le gaioiga, e tusa ma le 10% o fafine maʻitaga o loʻo faʻaalia le sili atu o suka i le auiliiliga o le urine poʻo le toto.

Afai o se suʻesuʻega lona lua ua faʻaalia ai le tali lava e tasi, ona maua ai lea o le fafine i le maʻisuka ituaiga.

Faʻasologa o le gasegase o gaʻo gaʻo

O le tala o le hormonal lea e suia i le taimi o le gestation e faʻagesegeseina ai le faagasologa o le inisalini gaosiga, lea, e feteʻenaʻi ma le faʻalauteleina o le mamafa ma le paʻu i le gaosiga o le afi, e mafua ai ona faʻatupulaia le maualuga o le kulūkose. E i ai se aafiaga le lelei i le metabolism ma faʻamalosia le galuega o totoga i totonu.

E masani lava, o fafine aʻo leʻi maʻitaga e leʻi oʻo i le faʻaalia o le gasegase o le gaʻo.

A maeʻa ona tuʻuina atu, o faailoga o le suka e masani lava, ae faʻaalia le ono mafai ona soli le faiga o le endocrine i le lumanaʻi. O le maʻisuka ile maʻisuka e iai le ICD code o 10 - O24.4.

Afai o le maʻisuka e masani ona taatele ma lauiloa, o le maʻisuka ile maʻitaga e le masani ai se tasi. O lenei faʻamaʻi na tupu i le na o le fa pasene o fafine maʻitaga, ae e taua lava le iloa e uiga i lenei faʻamaʻi, talu ai e matautia tele.

O le maʻisuka ituaiga ma ona faʻafitauli

O le maʻisuka o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le malosi tele o le suka i le toto i le taimi o le aveina o se tamaititi. O se mea ofoofogia e ono aʻafia ai le ola maloloina o le tamaititi o loʻo tupu i le manava.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai i le uluaʻi masina muamua o le maitaga, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le le mautonu. O le mea aupito sili ona leaga o le mea moni lea, i lenei vaitau, ona o maʻi, e mafai e le foma ona fatuina ni faaletonu o le tino, e masani ona aafia ai totoga taua e pei o le faiʻai ma le cardiovascular system.

Afai o le maʻisuka faʻamalosi o loʻo tupu i le lua lona lua o le maʻitaga, ua maua e le fetus le mamafa tele ma ua fafagaina. O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le hyperinsulinemia i totonu o le pepe pe a uma ona fanau, pe a le mafai e le pepe ona maua le aofaʻiga manaʻomia o le kulukose mai le tina. O se taunuuga, o le toto o le kulukose o le pepe o le a sili atu ona maualalo, lea e aafia ai lona soifua maloloina.

Afai e maua le maʻisuka ao maitaga, e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi faʻamalosia ina ia le mafua ai le faʻalavelave o faʻafitauli uma ile fetus ona o le le faʻaaogaina o gaʻo i le tino o le maʻitaga.

O se tamaititi e iai maʻi talitutusa atonu e ono aʻafia i faʻamaoniga nei:

  • O le mamafa tele ma le mamafa o le pepe ile fanau mai,
  • Faʻasalaga tufatufa o le tino - lima ma vae vaivai, lautele le manava,
  • Edema i luga o le tino ma le tele o faʻaopoopoga o gaʻo o le tino,
  • Lanu samasama o le paʻu,
  • Faʻafitauli o le respiratory
  • Toto toto maualalo, maualuga o le toto, maualalo o le calcium ma le magnesium.

O le maʻisuka faʻamamafa ma mafuaʻaga mo lona atinaʻe i fafine maʻitaga

O se fafine maʻitaga e aafia i ituaiga eseese o suiga i le taimi o le vaʻaia o le pepe, lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli eseese ma mea leaga o le tino. Faatasi ai ma nei mea ofoofogia, e ono i ai se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le suka o le toto i tui tino ona o suiga o le hormonal, ae ua vave tele ona talanoa e uiga i le maʻisuka.

O le maʻisuka masani e masani lava ona aliali mai i le tolu tausaga tolu o le maitaga ona o le faʻaleagaina o le tino i le tino o le fafine. A o faagasolo lea vaitaimi, e amata ona maua le inisalini o le maʻitaga e maʻitaga i le tolu taimi ina ia tumau pea suiga masani i le toto suka. Afai e leʻo feagai le tino o le fafine ma se ituaiga, o loʻo maʻitaga se fafine maʻitaga i le maʻisuka faʻamaʻi.

O le vaega aʻafia, e pei o se tulafono, e aofia ai fafine ei ai faʻamaoniga faʻalesoifua maloloina. I le taimi nei, o le i ai o nei uiga uma e le mafai ona faʻamaonia ai o se fafine maʻitaga e atiina ae le maʻisuka faʻamaʻi. E le mafai foi ona e fai atu ma le mautinoa o lenei faʻamaʻi o le a le maua i tamaitai e leai ni faʻamaoniga o loʻo lisi atu i lalo.

O fafine ua maitaga nei ua lamatia:

  • O le mamafa o le tino e le gata i le taimi o le maitaga, ae i le taimi muamua,
  • O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa i tagata o loʻo i ai i latou tagatanuʻu o Asians, Latinos, Negroes, Americans.
  • Tina e maualuga ile kulukose
  • Suauu toto maualuga po o prediabetes
  • Tina o loʻo i ai o latou aiga ei ai maʻi e maua i le maʻisuka
  • O fafine e fananau mai mo le taimi lona lua, o le ulumatua muamua o loʻo faʻateleina le mamafa o le fananau mai,
  • O le fanau mai o se tamaititi ua maliu i le taimi o le maitaga muamua,
  • Tina na maua i le maʻisuka faʻamaʻi i le taimi o la latou maʻitaga muamua,
  • Faʻaipoipo fafine ma polyhydramnios.

Faʻamatalaga o le faʻamaʻi i fafine maitaga

Afai ei ai ni faʻamatalaga masalosalo, o le mea muamua e fai o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi o le a faia suʻega talafeagai ma faia se suʻega, faʻavae le fua o le suka i le taimi o le maitaga.

I le faʻaopoopoga, o fafine uma o loʻo tauaveina se tamaititi e faia se suʻega suʻega suʻesuʻeina i le vaitau o le 24-28 vaiaso o le maʻitaga e iloa ai le maʻisuka maʻitaga. Ina ia faia lenei mea, e faia se suʻega toto mo le suka toto.

A maeʻa lena, e tatau ona e inuina le suamalie suamalie, lea e faʻafefiloi ai le 50 g o suka. 20 minute mulimuli ane, ave le toto vevela mai se tina maʻitaga i tulaga suʻesuʻe.

O le mea lea, e faʻatusatusa ai taunuuga ma e aliali mai le auala vave ma le tino atoa e aʻafia ai le tino i le faʻaaogaina o le kulukose. Afai o le faʻamatalaga ua maua e 7.7 mmol / l pe sili atu, o le a faatonuina e le fomai se suʻesuʻega faaopoopo i luga o se manava gaogao pe a uma le tamaʻitaʻi maʻitaga e le 'ai mo le tele o itula.

O le maʻisuka ituaiga ma togafitiga

E pei o le maʻisuka masani, o fafine maʻitaga e tatau ona tausisi i tulafono faʻapitoa ina ia le afaina ai le pepe e leʻi fananau mai ma i latou lava.

  • O aso uma, faʻafa taimi i le aso, e tatau ona suʻeina le maualuga ole kulukose o le toto. E manaʻomia lou faia o le pule i se manava gaogao ma le lua itula talu ona 'ai.
  • E taua le faʻaauau pea ona ave le urine mo se auiliiliga ina ia taofia ai le fausia o tino ketone i totonu, lea e taʻu mai ai se maʻi ua le amanaiaina.
  • O fafine maʻitaga ua faʻamatalaina se taumafataga faapitoa ma se meaʻai faapitoa.
  • O tamaitai i se tulaga mo le puipuia e le tatau ona galo e uiga i le tino o le tino ma le malosi mo fafine maʻitaga,
  • E taua le mataʻituina o lau lava mamafa ma puipuia le maua o le mamafa,
  • Afai e manaʻomia, o le inisalini e faʻatonutonuina i fafine maʻitaga e tausia ai le tino. O tamaitai i tulaga e faatagaina naʻo le auala lenei e faʻatumu ai le leai o le inisalini i le maʻisuka faʻamaʻi.
  • E talafeagai le siakiina pea o le toto ma lipoti atu suiga uma i le fomaʻi.

Taumafa masani mo le faʻamaʻi

Pe a iloa le maʻisuka faʻamaʻi, o le maʻitaga o fafine ua fuafuaina se taumafataga faapitoa. E naʻo meaai lelei ma se faʻasologa masani o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi ma ave le tamaititi e leai ni aʻafiaga. Muamua lava, o tamaitai i le tulaga e tatau ona tausia lelei a latou lava mamafa ina ia faʻalautele ai le gaosiga o le inisalini.

I le taimi nei, o le matelaina o le a solia i le taimi o le maitaga, o lea e taua ai le mauaina e le fetus uma meaʻai e tatau ai, faʻalogo i le taua o meaʻai, ae faʻamagalo meaai maualuga-kalori.

O fafine ua maʻitaga ua fautuaina e mulimuli i tulafono faʻapitoa lea o le a fesoasoani e taulimaina le faʻamaʻi ma lagona le soifua maloloina atoatoa.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka i Fafine

Lua faʻamaoniga o le faʻamaʻi faʻapupula aemaise lava ile umi o le maʻisuka. E aofia ai faʻamatalaga nei:

  • vevela le paʻu ma le paʻu o siama,
  • vaivai o le puipuia o puipuiga, puipuiga o le malulu ma siama siama,
  • toesea o mea faitino vaaia
  • faaitiitia le mataʻituina o le lima
  • o le atiina ae o manua o le paʻu ma le maila e faigata ona togafitia.

Ole malosi o faailoga e faalagolago i uiga o le tagata maʻi ma le tulaga o le maʻisuka.

O le maʻi suka e mafua ai se suiga i le gaioiga o le tino atoa ma o le tagata muamua lava na lavea, o toto toto ma capillaries o toto, o le toto i le mucous membranes ua faʻalavelaveina, lea e atiina ae i tua o le maʻisuka ma o lenei tulaga e oʻo atu ai i faʻafitauli i totonu o le tino:

  • o loʻo i ai le paʻu ma le mago i luga o le paʻu, o le mucous membrane ua lilo i microcrack,
  • lautele ma le puipuiga o le lotoifale ma galuega uma e puipuia ai le tino ua faaitiitia,
  • o le paleni o le acid-base i le va
  • o le mucous membranes e sili atu ona vevela ma o se fesuiaiga i le eletise i se tulaga le faaituau po o le fua faatatau
  • microcrack e aʻafia i faʻamaʻi vailaʻau, fatuga, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le faʻaoga.

Polydipsia

Polydipsia poʻo se lagona faifai pea o le fiainu o se tasi lea o faʻamaoniga masani o le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le faʻalavelave faʻaleagaina i le taimi o le atinaʻeina o togafitiga, o loʻo taumafai le tino e taofia le faʻamalaina (faʻalalalaina) i le lafoina o faailo i foliga o le fiainu. E le tatau ona e le amanaiaina nei faailoga. A foliga mai, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma le fomaʻi, suʻe se suʻega toto ma le urine.

O se lagona le lelei o le fiaai i togafitiga faafomai e taua o le polyphagy. I le maʻisuka ituaiga 2, o se mea taatele lenei. O le Polyphagy e mafua ona o le le lava o galuega faatino o le insulin. O nisi taimi, i taimi o togafitiga, tuinanau, i se isi itu, ua toesea. O sea faailo e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le gastritis, maʻi o le tino, poo le kanesa ua faia i le manava.

O le isi faʻatelega masani o togafitiga o le masani lea e masani ona fai i le urinate. O le faʻateleina o le faʻasolosolo faʻasolosolo e tupu i le faʻaitiitia o le faʻamautuina o le vai i totonu o le lapoa. O le taunuʻuga o lenei soliga o le aveeseina o vai uma mai le tino e aunoa ma lona faʻaaogaina e le tubit epithelium. O le mafuaʻaga o togafitiga o se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto.

Le manogi o le acetone pe a manava

O se manogi leaga e foliga mai o aano moa e aliali mai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ona o le fatuina o tino o le ketone i totonu o le toto. E faʻapipiʻiina i le faagasologa o gaʻo vaeluaina. I le tulaga o se faʻamaʻi, e tele le kulukose i le plasma o le tagata, ae e le o gaosia lelei ona o le leai o le inisalini. O le mea lea, o siama o le tino e amata ona talepe i lalo gaʻo.

Faʻamatalaga o le maʻi

Ina ia iloa togafitiga, ole suʻega lea e manaʻomia:

  • suega toto mo le suka - faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Tulaga masani masani o fuainumera i totonu o le 5.5 mmol / l,
  • suega o le faapalepale kullukose - e faia pe afai ei ai se masalosaloga o le solia o le metabolism carbohydrate o le tino. I le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose o le toto e maualuga atu i le 11 mmol / L. I tagata soifua maloloina, o nei fuainumera o loʻo i totonu o le 7.5 mmol / L,
  • suega o le urine mo le i ai o le acetone ma le inisalini. I tagata soifua maloloina, o le urine e le aofia ai le acetone.

Faatasi ai ma auala faaopoopo mo le togafitia o le faamaʻi, ECG, ata o le le fiafia, o se suʻega a le fomaʻi o loʻo faʻaaogaina ma le dermatologist.

O le faavae masani o suka mo tagata matutua e le sili atu nai lo le 5.5 mmol / l. Pe a suʻe suʻega toto ma faʻamalosi mo le suka i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le a sili atu lona maualuga nai lo le masani.

E le gata i lea, o le ae manaomia le foai atu o le toto mo le cholesterol. Afai ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka, ia suʻesuʻeina e le aunoa.

O se suʻesuʻega ultrasound o fatuga ma feutagaiga a tagata tomai faapitoa: o le nephrologist, gynecologist, cardiologist, ophthalmologist, fesoasoani i le siama o le maʻisuka.

Togafitiga o le faʻamaʻi: vailaau, meaʻai ma togafitiga faʻavae

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i fafine e mafai ona mou atu pe'āfai e faʻatonu lelei le vailaʻau. Togafitiga o le maʻisuka i fafine e aofia ai le mataʻituina o mea taumafa paleni ma mea faʻapitoa faaletino.

O togafitiga faʻamaʻi e faia i luga o fautuaga a se fomaʻi. E mafai ona faʻafesoʻotaʻi togafitiga fualaau faʻatasi ma le fesoasoani a vailaʻau faʻaleaganuʻu, pe afai e le feteenaʻi togafitiga ma vailaʻau.

O le tagata maʻi e siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose. Afai e tatau ai, o le tagata maʻi e faʻataunuʻuina inisiua insulin.

E le mafai ona faʻaitiitia le fualaau na faatonuina e se fomaʻi. E taua le 'ai saʻo.

O se fafine ua faatonuina meaai taumafa faapitoa. E mafai ona faatagaina gaʻo gaʻo.

O mea gaʻo ma gaʻo faigofie e aveesea mai le taumafataga. I le pasene pasene o le 60% - meaʻai gaʻo, 30% - protein, ma le sili atu ma le 20% - gaʻo.

E 'ai e tagata maʻi fualaau aina ma fualaʻau. O se fafine e maua i le maʻisuka e le tatau ona inuina ava malosi ma inu meainu (sua, soda).

Muamua lava, o se taumafa malosi e faʻamatalaina. O le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu meaʻai ma ipu, gaosia fua suamalie lelei, sodas, etc. mo le taimi atoa o totoe o lona soifuaga. E tatau foi ona e faʻamapulaʻaina meaʻai gaʻo ma falai, faʻalauiloa atili fualaau faisua ma fualaau fou i le taumafataga.

Afai e le lava le meaai, ona fautuaina lea o vailaau faapitoa e suia ai le inisalini masani i totonu o le toto. E naʻo se fomaʻi e mafai ona filifili le togafitiga saʻo, o lea ia aua nei tolopo le asiasiga i le fomaʻi. Afai e faia fua i le taimi, o le a le mafai e le maʻisuka ona tupu ni faʻafitauli ma o le a le taofia ai oe mai le fiafia i le olaga.

Taunuuga talafeagai

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona oʻo mai ma ni faʻafitauli matuia. O le tele o taimi, o aʻafiaga ogaoga e tupu ona o togafitiga le talafeagai poʻo le solia soo o le taumafa i fafine ma tamaloa pe a mavae le 50 tausaga.

Mai le amataga o togafitiga mo le maʻisuka tuusaʻo tonu lava e faʻalagolago i mea o le a maua i le tagata gasegase i le tele o taimi. O aʻafiaga o le maʻisuka i fafine e ono lamatia ai olaga o fafine ma le soifua maloloina.

I le tulaga o le le sailia o se fesoasoani faafomaʻi, e tupu ai se faʻaaliga. I tulaga ogaoga, o le maʻisuka e matautia, aua o pito i lalo e mafai ona vavaeeseina.

O se fafine e lamatia le le atoatoa ma mafatiaga faaletino.

I le tautala e uiga i le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona vave fai mai o lenei maʻi e masani ona o mai faatasi ma le amataina o le hyperglycemia ma le hypoglycemia. I le tulaga muamua, o loʻo i ai le tupu tele i le toto suka.

E le gata i lea, e mafai ona tulaʻi i tulaga taua - 33 mmol / l ma le maualuga. Ma o le mea lea, o le a avea ma mafuaaga o le amataina o le hyperglycemic coma, lea e mafua ai le faaleagaina i sela o le faiai ma se maualuga maualuga o le maʻi pipili, ae faapea foi ma le puʻeina o le loto.

I le tautala e uiga i le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona matauina vave lava o le faamaʻi lava ia, e faaopoopo i le ono mafai ona maua i le tino i luga o le tino, e le o se mea e sili atu ona lamatia. Ae afai e te le faia togafitiga, ona faigofie lea ona avea ma mafuaaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, o ona taunuuga ua uma ona talanoaina i luga.

Tausiga o tane

O le puipuia o le maʻisuka i fafine o se mea faigata. E le gata i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga ai togafitiga. E le fesoasoani le puipuiga i le tau faasaga i le maʻisuka ituaiga 1.

O le taamilomilo i matata eseese e faʻaalia i tulaga le tutusa i le tino. O le maualuga o hormones e tulaʻi, ma ona o nisi o hormones, o le maualuga o le kulukose toto o se fafine e maua i le maʻisuka ua faʻaitiitia.

I fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le kulukose o loʻo i le maualuga maualuga mo ni nai aso ao le i amataina le gafa. A maeʻa aso taua, pe a uma 2-3 aso, toe foi mai le kulukose i le masani.

A maeʻa ona oʻo mai aso taua, faʻaititia le fualaau o le insulin i le 1/5.

  1. Taofi le inu ma taofi le ulaula.
  2. O le gaioiga o le ola, taalo i taʻaloga ma savali atili i fafo
  3. Lese le mamafa
  4. Faaaoga se mita o le kulukose toto e siaki ai lou maualuga o le suka i ni taimi se lua i le vaiaso.
  5. Faʻaauau le togafitiga o le inisalini ma faʻaaogaina fualaau faasaina toto
  6. Ina ia siaki lou tulaga, avea oe ma se "tagata e masani ona asiasi mai" i le taimi atofaina a le endocrinologist

Afai tatou te talanoa e uiga i le sili atu le afa, ona oʻo mai lea o taunuuga o le maʻisuka i fafine e faʻaalia i le maliu o le fetus, poʻo le faʻaleagaina pea i taimi o le maitaga. Ae, afai e te vaavaaia mea uma ma pulea mea uma, ona leai lea o se mea e te fefe ai.

O le maʻi suka, e le o se faʻasalaga oti, ae o le mea lea o se faʻamaoniga o se faʻamaʻi e faigata, ae mafai ona faʻamalolo atoatoa.

Ituaiga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi lea e masani ona vaevaeina i ni ituaiga. O se fesuiaiga o le faamai o le natura o le natura o le insulin e faailoa mai e faailoga faapitoa o falemai ma o loo faamatalaina e ala i le manino manino o faailoga.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2? O se faʻasolosolo tutoatasi tutoatasi e oʻo ina toetoe lava a le iloa. O le faʻamaʻiina o le maʻi e tupu i se avanoa i le taimi o isi suʻega.

O le mea e ono mafai ai, e lua ituaiga o faʻamaʻi e faʻaalia i le fausia o le maualuga o le urine i le aso, o le faailo o le faʻailoga autu. E tatau i se tagata ona amata ona popole pe afai o loʻo i ai pea le matelaina, o le mamafa o le mamafa. O nei mea uma e faʻaalia ai le atinaʻeina o le tasi ituaiga poʻo le isi o le maʻisuka.

Mafuaaga o le faamai

E tusa ai ma mea na matauina e fomaʻi, o se maʻi o le insulin e mafua mai i le faʻaleagaina o le gasegase, aemaise lava, faʻalavelave i le metabolism o gaʻo ona o le faʻalavelaveina o galuega faʻapitoa. O le tagata gasegase e matua taua tele i le kulukose i totonu o le toto, ma o nisi taimi i le fausaga o le urine. O le maʻisuka e faʻalagolago ile maʻisuka e mafai ona faʻavavevave le alualu i luma ma faʻaali lemu tele. E faʻalagolago i uiga taʻitasi o le tino o tagata taʻitasi, ituaiga olaga, isi mea.

O le maʻisuka ituaiga 2 na mafua ona o le le lelei o le tamaoaiga. O se faʻamaʻi e faʻaalia e ia lava i tamaiti ma talavou. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e le masani ona tutupu, aemaise lava pe a oʻo mai i le aʻafiaga o se vaega o le tino.

Faʻailoga muamua

Ina ia mafai ona folau, pe i ai ni mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, e fautuaina e fomai e taulai atu i se polokalame faapitoa. E fautuaina oe e alu i le falemaʻi mo le suʻega pe afai o iai au nei:

  • E le mafaamatalaina le fiainu i aso uma, lea e le mafai ai ona e inu atoatoa.
  • E tatau ona e iloa le le mautonu ona o le masani ai.
  • E masani lava o loʻo i ai le moe, galala lautele.
  • O foliga e foliga mai o le maso o foliga vaaia e tumau i luga o le ofuvae.
  • Mata ua paʻu lemu, o mea faitino e foliga mai e le mautonu, mea faitino e pei o se puao.
  • O le foliga mai o le siama, lea e faigata ona faʻaumatia, ua matauina.
  • O loʻo i ai se lagona o le tingling ma numbness i pito i luga ma pito maualalo, o le aafiaga o le "tamoe goosebumps" e lagona i luga o le paʻu.
  • O faʻasalaga, tipi ma manua e faʻamalolo lemu.
  • I totonu o ni nai masina, o le mamafa o le tino e faʻaititia i le 3-5 kilokalama i tulaga maualuga, taumafa tele ma e aunoa ma se faʻamalositino masani.
  • Meaʻai maualuga-kalori e le toe faʻavaleaina le tino, o le fiaʻai e masani ona lagona.

Na ma maua mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma uiga iloga. O lea, seʻi o tatou agai pea i luma e fai saʻo le fesili o le a le lamatiaga o le maʻisuka.

Le faiga o faʻafitauli o le maʻi

Glucose o se mea e sili ona taua mo le tino o le tagata. Ae ui i lea, i le tulaga o le tele o mea i totonu o masini ma tino o le tino, e mataʻituina ona aafiaga matautia. E i ai se aafiaga matautia o le faʻaititia o le kulūkose. O le suia o se mea i totonu o le mea oona e i ai se aafiaga leaga i luga o pa puipui lapoa, lea e avea ma mea e le mafai ona ola ma e faʻaogaina faʻaleagaga.

O le kulukose maualuga i totonu o le tino e le afaina ai le tulaga o toto toto o vali eseese. O le sili ona leaga o le a faia i nai pito sili ona laiti, lea e ulu i totonu o le tino o tino ma tino uma lava, ma mautinoa ai le felauaiga o le okesene ma meaʻai i soo se mea ola ola.

O aʻafiaga o aʻafiaga. O se taunuuga o togafitiga, e le gata o lala, ae o le tino foi, aemaise lava o le faiʻai, e mafatia ai. Ona o faʻalavelave i le tino, e leai lava se nofoaga e leai ni faʻafitauli. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu ai i le faʻamaogaina o foliga o le nerve - o le fausaga o le myelin. O nei tisipenisione o loʻo gafa ma le maualuga o le fuaina o pulupili. E le mafai e le faiʻai ona tuʻuina atu se poloaiga i pulega faʻatasi ma le uiga e tasi ma maua se tali lemu.

Ae ui i lea, o se tulaga leaga ua faia e le gata i le tele o le sao o le kulukose i tino o le tino. O aʻafiaga faʻaleagaina e faʻaalia ona o le tele o le inisalini i totonu o le toto. O le mea iloga na iloa e le faʻamatalaga o le hyperinsulism e taʻitaʻia ai faʻafitauli nei:

  • Tupe maua le talafeagai.
  • Le faʻamalosiina o le faʻapitoa o gaʻo gaʻo, lea e faʻaosofia ai le alualu i luma alualu i luma o le atherosclerosis.
  • Faʻateleina le vaevaega o le masima, ma o le taunuuga o lea mea o loʻo i ai le faʻavaveina o le fausaga o le toto o le toto, le tupuga o se maualuga maualuga o le sasa ma le infarction myocardial.
  • Lipogenesis ua faʻaauau - faʻaopoopoina o gaʻo gaʻo i totonu o le ate ma fatuga.

Ina ia taofia le faʻalauiloaina o ia faiga, o le galuega autu mo se tagata maʻi o le faʻaaogaina o fofo e fuafua i le faʻamautuina o le kulukose o le toto ma le insulin, ma faʻaitiitia ai le spectrum spectrum. Mo nei faamoemoega, o molimau faapitoa e tatau ona faʻaaogaina i aso uma, lea e auiliili ai le faʻaogaina o mea matautia i le tino.O se tagata e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i fautuaga a se fomaʻi ma ia faia i taimi uma suʻega i totonu o se falemaʻi.

Faʻailoga mata

E matautia le maʻisuka mo mata? O le televave o le alualu i luma o le faamai e masani ona mafua ai le retinopathy o le maʻisuka. O loʻo matou talanoa e uiga i faiga faʻaleagaina i le retina. E faigofie ona taumateina o se faʻalavelave e mafua ai le faʻaitiitia o le lelei o le vaʻaia ma mafai ona oʻo atu ai i le atoaga o le gau.

O le a le sili atu le lamatia o le maʻisuka? O le alualu pea i luma o le suka i le toto e mafai ona amataina ai le atinaʻe o:

  • Tusi
  • Glaucoma
  • Le iloa le manino o le faʻaaliga.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faafitauli o loʻo i luga, e fautuaina tagata maʻi e faʻaauau ona auai i se taimi atofaina ma se optometrist. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e mataʻituina le maualuga o le suka ma mulimuli lelei i le fautuaga a le fomaʻi, lea o le a aloese ai mai ia faafitauli.

Faʻailogaina o galuega tau fatuga

E maʻi le maʻisuka mo fatugaʻo? O se tasi o itu o le togafitiga o le faaleagaina tele. E le o le aloese mai le faafitauli ma gaʻo. O le mafuaʻaga lea e faigata ai i le tino ona taulimaina le faamamaina o le fausaga o le urine, ma aveese ai toxins matautia mai le tino. O le auupega aupito sili ona lelei mo le puipuia o togafitiga o le vave maua lea o le maʻisuka.

Nervous system

O le a le maʻisuka matautia mo le faʻalavelave popole? E i ai se lamatiaga tele i le atinaʻe o le polyneuropathy. O le faʻaleagaina o le tulaga eo faatasi ma le faaleagaina o nai vaʻa laiti e tuʻuina atu ai neura ma le okesene ma mea aoga i le toto. O aʻafiaga e mafai ona afaina ai soʻo se vaega o le tino. E pei ona faʻaalia, o le tagata matua o loʻo maua i le maʻisuka, o le sili atu lea o le ono le mafai ona faia ni mea le lelei mai le tino.

E ono lamatia le maʻisuka mo neura i le amataga? I le amataga, se tasi pe sili atu faʻafitauli e mafai ona matauina:

  • Le tulaga o le faʻasaina o mafaufauga.
  • Vaʻaia lagona o le tinisitus.
  • Le mautonu vaivaiga o le tino.
  • Faʻaleagaina o le tino i se tagata, ona o le vaivai o le faʻamalosia o aʻafiaga o le nasu.

Afai e le togafitia le maʻisuka, ona i le lumanaʻi, o le seti o nei faafitauli o le a faʻatagaina oe e te iloa e uiga ia oe lava. Ina ia puipuia na ituaiga maʻi mai le tino, e taua le sailia o le fesoasoani a se neurologist.

Laʻu i lalo

Aisea e matautia ai le maʻisuka ituaiga 2? Ona o le televave o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, atonu o loʻo i ai se faʻaitiitia o le toto toto i vae ma vae. O le a tumau pea le malulu o vae i luga o le vevela. E tupu lenei mea o se taunuuga o le maliu faifai malie o nila nerve e leʻo lelei ona tuʻuina atu i mea aoga.

I le maʻisuka, e tatau ona aloese mai manuʻa faʻafuaseʻi. E taua le matauina o tipi, paʻu, masini, isi mea leaga i le lotoifale i se taimi tatau. O le le amanaʻiaina o manua vae o le a faʻaosofia ai le salalau o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le faʻamalolo lemu. I tulaga e sili ona faigata, e leʻo le toesea o nisi vaega o pito i lalo.

Fausiaina o pa

E taua le inisalini mo le fausiaina o le skeleton. O le le atoatoa o le vailaʻau e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o masini o le lotoifale. O ponaivi o le a faasolosolo malie, o le a faʻaitiitia le tele. E faigata tele i se tagata ona faimalaga solo, o le a faʻapupulaina le gau o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 mo ponaivi? Tetele faʻafitauli i le atinaʻeina o se ituaiga o le insulin i le faʻamaʻi ona o le le lelei o le faʻaleagaina e tulaʻi mai i tamaiti. E le mafai e le selu ona fausiaina masani ona o se paʻu o le ponaivi. I le matua matua, o tagata e aʻafia i mea faʻapitoa e matua lamatia le atiaʻe o le osteoporosis. E masani lava e tupu lenei mea i le 25-30 tausaga.

O se faʻalavelave sili ona le lelei o le maʻisuka o le faʻamalolo. O taunuuga e le o le auala sili lea e aafia ai le tulaga o le paʻu. O laumei mata e maua mai ai se fualaau mamago. O le paʻu e faʻalanua, e foliga tutusa ma le pepa araisa. Afai e le amanaʻia e le tagata maʻi le faafitauli, o loʻo i ai ituaiga uma o vavave e avea ma faitotoa i totonu o le tino mo meaola faʻapitoa.

O le lamatiaga o loʻo iai i le faigata o le aveeseina o manuʻa i luga o le paʻu. E masani lava e leʻo faʻaaogaina e le suāsusu. I taimi o togafitiga o le paʻu, e tatau i tagata ona aloese mai le faʻaaogaina o oloa e aofia ai vailaʻau oona, salicylic acid, preservatives ma flavorings.

O le a le lamatiaga o le maʻisuka ao maitaga?

O se faʻatelega masani o le maʻisuka mo fafine pe a fanauina se tamaititi, o le tele tele o le faʻaogaina o suavai o loʻo siomia ai le tamaititi o loʻo tupu i le manava. Faʻasaga i tua o faʻalavelave, o le vaeluaina o vaʻa vaʻai, o le le fiafia i le fanauina o fanau, gasegase, ma le maliu o le pepe e mafai.

O le a le sili atu le lamatia o le maʻisuka ao leʻi maitaga? Ona o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea e aʻafia ai le puipuia o galuega a le tino, o siama i le itutino ma le urinary tract atonu o.

O le a le maʻisuka e sili atu ona matautia mo fafine maʻitaga? Faʻatasi ma se faʻamaʻi ituaiga 2, o le avanoa o le gau o le suilapalapa e faʻaopoopoina i faafitauli o loʻo i luga. Ae maise lava i tamaitai e sili atu i le fasefulu.

I le faaauauina o le autu e uiga i le lamatiaga o le maʻisuka i fafine, e taua le matauina o le lamatia o le le fanau mai. I le taimi muamua, o le faamaʻi na mafua ai se lamatiaga tele i teineiti oe na fuafuaina se maʻitaga. Seʻi oʻo i le 20 o le seneturi talu ai, o mataupu o le le maua o le maʻitaga i fafine e maua i le maʻisuka e tusa ma le 95%. I aso nei, ona o ituaiga uma o tui insulin, e tusa ma le 2% o teine ​​maʻi ua popole ile faafitauli o le fertilization. E ui lava i lea, o aʻafiaga ogaoga o loʻo iai mo pepe faatoa fananau mai o loʻo lamatia i le tino.

O le a le maʻisuka maʻi faʻapitoa?

Gestational is a disease identified i le taimi lava e uma ai le faʻamaonia o le maʻitaga. O le faaupuga e talafeagai foi mo mataupu o le le faʻaaloalo i le tino o oloa e aofia ai le kulukose. I le tulaga lona lua, o le maualalo o le lagona o le tino i le insulin e faamatalaina i le maualuga maualuga o ituaiga ituaiga o hormones i le toto na mafua ona o le fatuina o le fetus. A uma ona fānau, e masani lava ona toe foʻi mea uma i le masani. Ae ui i lea, o fafine maʻitaga e tatau ona vaʻavaʻai i se maualuga e ono mafai ona atiae i le lotolotoi o faafitauli o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le maʻisuka faʻatamaʻi matautia ile maʻitaga? O tamaʻitaʻi faʻamoemoe e lamatia i latou i le vaaia o le tino, faʻalavelaveina o le gaioiga, le mama le tafe toto. O le tele o taimi, ona o le le mautonu le iloa o le maʻi, e oo lava i le taimi o le fatuga o le fotus, o fafine e mafatia mai vaivaiga lautele, faafitauli o le manava. Laititi le malosi ma le tele o taimi e manaʻomia ai le vaʻai.

Faaiuga

O tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona fiafia i fomai, o a ni vailaau e tatau ona faia mo le puipuiga ina ia aloese ai mai le atinaʻeina o faafitauli ma ogaoga iʻuga? E fautuaina e le au atamamai muamua le faia o se suesuega auiliili, lea o le a fuafua ai le tagata "lelei" le taua o le kulukose i totonu o le toto. Afai e te le o tuuina atu le tulaga o le tulaga taua, e oo lava i vailaʻau sili ona taugata atonu e le aoga.

O aʻafiaga ogaoga o le maʻisuka e tupu pe afai e faatagaina le umi o taimi o le faateleina o suka. E taua le tausisia o le taua o le vailaʻau, lea o le a aloese ai mai le le lelei o taunuuga mo totoga ma mamanu. O se filifiliga talafeagai e ausia ai le sini, o le vavaeese lea o mea e taʻua o meaʻai gaʻo mai le taumafataga i aso uma ma sui ia oloa ma mea e sili atu ona leaga le suka.

Tuua Lau Faamatalaga