O le maʻisuka na mafua ai ma auala masani o le tetee atu i le faamaʻi

05.12.2016 le togafitiga 10,230 Valoaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le paleni o gaʻo ma vai i totonu o le tino. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻaleagaina, o le galuega autu o le pule faʻanatura o le inisalini, lea e talafeagai mo le tuʻuina atu o le kulukose i sulu o le tino. Glucose e talafeagai mo le masani ai o le galueaina o sela. O le inisalini e aofia ai i le faagasologa o le liuaina o le suka i le kulukose, lea e teuina i totonu o le toto ma faʻaaogaina i le urine. A iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le vai.

E taofia le taofiofi o le vai e fuluʻi ma gaosia e gaʻo. Pe a oʻo mai le maʻisuka, o le inisalini e gaosia i le tele o mea, o le toto toto ma le kulūkose e maualuga, ma o le tino o le tino e le lava le kulukose.

O le maʻisuka e amataina se faasologa o le solia o le ata atoa o le metabolism i le tino, ma o lenei mea e faaitiitia ai le lelei o le olaga ma aafia ai le mafai ona galue.

Pancreas

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava i le maualuga o le 1st - 2 lumbar vertebrae. O loʻo i ai se fausaga faʻapitoa ma e aofia ai le ulu (lautele mai le 5 cm, le mafiafia - 1.5-3 cm), tino (lautele - 1.75-2.5 cm) ma le siʻu (umi 3,5 cm, lautele - 1.5 cm). O le ulu e ufiufi le duodenum, faʻataʻaliʻoliʻo i totonu o se solofanua solofanua. E i ai se afu i le va oi latou, o loʻo i ai se vein vevela i totonu. O le pancreas e maua i le toto e le pancreas-duodenal arteries, ma o le portal vein e faia le tafe o le toto.

O le pancreas o loʻo i ai tua, tua, ma pito maualalo. O le pito i luga e latalata i le aoma ma le vaimusini, o le pito i lalo e maualalo i lalo ifo o le aʻa o le pito i tua, o le pito i luma e latalata i le pito i tua o le manava. O le siʻusiʻu e pei o le sooga e faʻaputu ma agai i le agavale ma agai i le tafatafa. E le gata i lea, o le gland ei luga, pito i luma ma pito i lalo.

O le pancreas e lua ituaiga o meaola: endocrine ma exocrine. O le faavae o nei tisipenisione o loʻo i ai, lea e vaevaeina i latou lava e ala i le fesoʻotaʻiga. E tofu lava le fatu ma lana lava mea e fiafia ai. Latou te faia se taʻaloga masani, o loʻo taʻavale i le gland atoa, ma e faaiʻu i le duodenum, e tafe atu i totonu o le talo. I le va o le acini o motu o Langerhans, lea e faʻasaʻo ai le inisalini ma le glucagon e gaosia e vela beta. E leai ni taʻaloga o tamaloloa o le motu, ae ua tele naua i le toto toto, o lea latou te faʻaoga saʻo ai i totonu o le toto.

Tusa 1 o le maʻisuka (o le insulin-dependent)

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i tupulaga talavou i lalo o le fasefulu tausaga. E masani lava ona tupu pe a mavae ni gasegase vailaʻa poʻo se faʻalavelave ogaoga. O le vasega e ogaoga, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le inisalini i se auala vavalalata. I totonu o le tino, ua fausia ai auupega e faaleagaina ai sela o le pancreas. O se fofo atoatoa e le mafai, ae o le toe faʻafoisia o le gaioiga o le pancreas e mafai ona maua i meaai lelei ma le faʻatulagaina o tulaga lelei.

Tusa ituaiga 2 maʻisuka (e le o le inisalini faalagolago)

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e tupu i tagata gasegase e silia i le fasefulu tausaga. E maua e sela o le tino lo latou gafatia e gauai ai le inisalini ona o le tele o meaʻai i totonu. O le laasaga muamua o le faʻatonuina lea o se meaai. O le inisalini e faʻasino filifilia.

Mafuaʻaga o le maʻisuka:

  • afaina
  • tausaga
  • vailaʻau faʻamaʻi (rubella, epidhepatitis, flu, chickenpox),
  • faʻamaʻi e mafua ai le afaina o le beta-cell (kanesa pancreatic, pancreatitis, ma isi),
  • popole popole
  • uiga faʻamaoni.

O le mea ua taʻua vaega faigata. O tagata nei e iai faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maʻisuka.

O le a le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e pei o le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e tupu ona o le le atoatoa poʻo le le atoatoa o le insulin. O le galuega o sela e maua mai ai lenei hormone e faʻalavelaveina e ni mea i fafo poʻo totonu.

O mafuaʻaga o le maʻisuka e fesuisuiai e faalagolago i lona foliga. I le aotelega, e 10 mea na mafua ai le tupuga o lenei faʻamaʻi i se tagata e mafai ona iloga. E taua le mafaufau pe afai e tuʻufaʻatasia ni mea faʻapitoa i le taimi lava e tasi, atonu o le a faʻaalia le faateleina o faʻamaoniga o le maʻi.

O le ono tulai mai o le tuputupu aʻe o le maʻisuka (DM) e faʻapupulaina e sili atu ma le 6 taimi pe afai o aiga e vavalalata aiga o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. Ua maua e saienitisi ni meaola ma ni meaola puipuia e fausia ai se predisposition i le amataga o lenei maʻi. O se tuufaatasiga faapitoa o ia ituaiga antigens e mafai ona matua faateleina ai le ono tulai mai o se maʻi.

E tatau ona malamalama o le faʻamaʻi lava ia e le o se tofi, ae o se vailaau faʻapitoa. O le maʻisuka ituaiga uma e lua e faʻaliliuina faʻamalosi, o lona uiga e aunoa ma le i ai o isi mea faʻafitauli, e le mafai e le maʻi ona faʻaalia.

O le predisposition e taʻi 1 le maʻisuka e faʻasalalauina e ala i se augatupulaga, i luga o se auala e solomuli. Ina ia pasia le maʻisuka ituaiga 2, o le vailaʻau e sili atu le faigofie ona tuʻuina atu - i luga o le ala iloga, o faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona faʻaalia i latou i le isi augatupulaga. O se totoga na maua mai ia ituaiga uiga e taofia ai le inisalini, pe amata ona gaosia i ni vaega laiti. Ua faʻaalia foi o le lamatiaga o se tamaititi e faʻapipiʻi le faʻamaʻi pe a faʻamaonia e le aiga matua. Ua faʻamaonia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i sui o le Caucasian race e sili atu le maualuga nai lo Latin Latin, Asians poʻo pole.

O le mea sili ona taatele e mafua ai le maʻisuka o le gaʻo. O le mea lea, o le tikeri muamua o le manuʻa faateleina le avanoa e maua ai le maʻi 2 taimi, le 2nd - 5, le 3 - 10 taimi. Ae faʻapitoa lava le tatau ona tatau ona avea tagata ma se kulupu faʻapitoa e sili atu i le 30. E tatau ona manatua i le mafaufau o le manuʻa e taatele
o se faʻamaʻi o le maʻisuka, ma e le gata i fafine ae faapena foi i alii.

E i ai le faʻamaonia saʻo i le va o le tulaga lamatia o le maʻisuka ma puʻu lapoa. O le mea lea, i tamaitai e le tatau ona sili atu i le 88 cm, i tane - 102 cm. O le gafatia, o le gafatia o sela e fegalegaleai ai ma le inisalini i le maualuga o le tino o le tino, e le afaina ai, pe afai e te amataina se tauiviga malosi e sili atu i le mamafa ma lafoaia se olaga ola solo.

O le mafai ona maua mai le maʻisuka e matua faateleina i le i ai o faʻamaʻi e fesoasoani i le faʻamaʻi pipisi. O nei
faʻamaʻi e aofia ai le faʻaumatia o ni peta peta e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini. E mafai foʻi ona faʻalavelaveina le gaʻo le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalauiloaina o le eletise e mafua ai foʻi ona faʻalavelaveina le faiga o le endocrine, o se taunuuga, o tagata faʻamaʻapeina muamua o le faʻalavelave a Chernobyl e lamatia le maʻisuka.

Faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini e mafai ona: fatu faʻamaʻi fatu, atherosclerosis, maualuga o le toto maualuga. Ua faamaonia ai o suiga fesuisuiai i totonu o vaa o le pancreatic apparatus e saofagā i le leaga o lona taumafa paleni, lea o le a mafua ai le leaga o le gaosia ma le felauaiga o le inisalini. O faʻamaʻi pipisi e mafai ona fesoasoani i le amataina o le maʻisuka: gasegase tumau o le cortex ma le autoimmune thyroiditis.

O le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka e taua o pathologies fesootaʻi. O le faʻaalia o se tasi faamai e masani ona aofia ai faailoga o foliga vaaia o le lona lua. O faamaʻi Hormonal e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua: faʻasalalauina le toso oona, Itsenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, acromegaly. O le syndrome o Herenko-Cushing e sili atu ona taatele i tamaitai nai lo alii.

O faʻamaʻi viral (mumps, chickenpox, rubella, hepatitis) e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻi. I lenei tulaga, o le siama o le malosi lea mo le amataina o le maʻisuka. O le aʻafia i totonu o le tino, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le pancreas poʻo le faʻaumatiaina o ona siama. O lea la, i nisi o siama, o siaki e pei lava o selatini pancreatic. I le taimi o le taua faasagatau i faʻamaʻi, e mafai e le tino ona amata sese ona faʻaleagaina sela sela. O le siaki lapopo na faʻaopoopoina ai le 25% o se faʻamaʻi.

O nisi fualaau e maua ai le maʻisuka.
Faailoga o le maʻisuka e mafai ona tupu pe'ā maeʻa ona:

  • vailaʻau faʻasaina
  • glucocorticoid hormones synthetic,
  • vaega o fualaau faasaina,
  • togafitiga, aemaise lava togafitiga thiazide.

O vailaʻau umi mo fomaʻi, rūmatism ma maʻi paʻu, glomerulonephritis, coloproctitis, ma le maʻi o Crohn e mafai ona mafua ai faʻamaʻi o le maʻisuka. E le gata i lea, o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e ono faʻaosoina ai le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o seleni.

O se saofaga masani i le atinaʻeina o le maʻisuka i alii ma tamaitai o le faʻaleagaina o le ava malosi. O le faʻaaogaina masani o le ava malosi e fesoasoani i le oti o peta peta.

O le aveina o se tamaititi o se popolega tele mo le tino o le tino. I lenei vaitaimi faigata mo le tele o fafine, o le maʻisuka faʻapitoa e mafai ona atiaʻe. O himoni o le maʻitaga na gaosia e le placenta e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le suka. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina ma ua le mafai ai ona lava le insulin.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻafeusuaiga e talitutusa ma masani masani o le maitaga (foliga o le fiainu, vaivai, faʻaauau faifai pea, ma isi). Mo le tele o fafine, e le amanaiaina seia oo ina oʻo atu i ni taunuuga ogaoga. O le maʻi e afua ai le afaina o le tino o le tina ma le tamaititi faatalitali, ae, i le tele lava o tulaga, e vave pasia pe a uma ona fanau.

A maeʻa le maitaga, o nisi o fafine e iai le tele o aʻafiaga o le maʻisuka ituaiga 2. O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • fafine e maua i le maʻisuka
  • oi latou e sili atu le mamafa o le tino nai lo le faʻatagaina masani i le taimi o fanau,
  • fafine ua fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama,
  • tina latou te maua fanau e iai maʻi le atoatoa
  • oi latou na i ai se maitaga tioisa po o le pepe na fanau mai ua oti.

O suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamaonia i tagata e iai se olaga e le masani ai, o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e faalua ona sili atu taimi e sili atu nai lo tagata sili atu ona malolosi. I tagata e maualalo le malosi o le tino, o le faʻaaogaina o le kulukose e le fusi e faʻaitiitia ai le taimi. O se olaga le tauagafau e fesoasoani i le tele o meaʻai, lea e aofia ai se tali moni o le filifili, ma faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka.

O le faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia ai le tulaga o le popolega ma e mafai ona avea o se auala faʻavae e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. O se taunuuga o le atuatuvale o le atuatuvale malosi, adrenaline ma glucocorticoid hormones ua gaosia i ni aofaiga tetele, lea e mafai ona faaumatia e le gata o le inisalini, ae faapena foi i na sene e maua ai. O se taunuuga, o le gaosiga o le inisalini e faaitiitia ma lagona ai le faʻaitiitia o hormones, lea e oʻo atu ai i le amataina o le maʻisuka.

Ua fuafuaina e saienitisi o tausaga uma e sefulu o le olaga e faaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka. O le maualuga o le maua o le maʻisuka ua tusia i alii ma tamaitai e sili atu ile 60 tausaga. O le mea moni e faapea o le matua, o le faʻamalositino o le tusitala ma le inisalini e amata ona faʻaitiitia, ma o le faʻalauteleina o le tino e faʻaitiitia ai.

E tele matua alolofa alofa sese e talitonu afai e te faatagaina le tamaitiiti e 'ai le tele o selu, o le a ia atiaʻe le maʻisuka. E tatau ona e malamalama o le aofaiga o suka i meaai e le afaina ai le aofaiga o le suka i totonu o le toto. Pe a fai se lisi mo se tamaititi, e tatau ona mafaufau pe iai sona genetic predisposition i le maʻisuka. Afai ei ai tulaga o lenei faʻamaʻi i totonu o le aiga, ona tatau ai lea ona tusia se meaʻai e faʻatatau i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa.

O le maʻi suka e le o se faʻamaʻi pipisi, ma e le mafai ona "puʻeina" e ala i le faʻafesoʻotaʻi patino poʻo le faʻaaogaina o ipu a le maʻi. O le isi tala fatu e mafai ona e maua le maʻisuka e ala i le toto o le maʻi. I le iloaina o mafuaaga o le maʻisuka, e mafai ona e atiina ae se seti o puipuiga mo oe lava ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli. O se olaga ola malosi, o se soifua maloloina maloloina, ma o togafitiga vave o le a fesoasoani e aloese ai mai le maʻisuka, e tusa lava pe i ai se genisposition.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Mo le suʻesuʻega o le maʻisuka, o fale suʻesuʻe ma auala faʻaaogaina ua faʻaaogaina:

  • naunautaiga o le anapogi glycemia,
  • ata eletise ata o le toto,
  • faʻataʻitaʻiga ma se faailoga o le maualuga o le kulukose (glucosuria), leukocytes, protein (proteinuria),
  • Faatulagaina o totoga i totonu,
  • suʻega toleniuga suka
  • toto suesuega o le toto
  • Suʻega Reberg (tikeri o faʻamaʻi fatuga),
  • Suesueina o le vaʻaia o vaʻa (vaevaega, rheovasography, capillaroscopy),
  • urine analysis mo acetone (ketonuria),
  • le i ai o le hemoglobin glyc i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega faʻatupe
  • talaaga faʻapitoa (i le ao),
  • faʻapipiʻiina o le inisalini maualuga o le etiology i le toto,
  • electrocardiogram (ata o le faaleagaina o le myocardial).

Mo se suʻesuʻega atoatoa o le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma ni tagata faapitoa:

  • fomaʻi
  • fomai tipitipi
  • neuropathologist
  • endocrinologist
  • cardiologist

I le amataga o le siakiina o le maʻisuka, e tatau ona fuafua le i ai o le suka i totonu o le toto. Faʻavae i luga o lenei faʻaaliga, o gaioiga uma mulimuli ane e tuʻuina atu. I le taimi nei, pe a maeʻa ona toe iloiloina, o faʻamaumauga tonu o loʻo faʻaalia ai le ata o le paleni gaʻo i totonu o le tino ua faʻatuina.

2 tikeri o le maʻisuka

I lenei laasaga, o le faagasologa ua totogiina i se vaega, o loo i ai faailo o faafitauli faigata. Faʻaleagaina o le maskloskeletal system, faʻaogaina o le tino, masini cardiovascular, mata, ma fatugaʻo e matauina. O loʻo i ai se laʻititi laʻititi i le suka o le toto (7-10 mmol / L), o le hemoglobin glycated e masani pe faʻaititia. E maua e aunoa ma ni soliga ogaoga i le galuega o totoga i totonu.

3 tikeri o le maʻisuka

O le faʻamaʻi e le o lelei le alualu i luma, o le faʻamaʻi fualaau e le mafai. Suga i le maualuga o le 13-14 mmol / l. O le protéuria stable ua faʻamautuina (o le polotini e tumau i le urine), glucosuria (o le i ai o le kulukose e lauiloa i le urine). O le faailogaina o faʻamaʻi o totoga i totonu.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maualuga, o le vaai ua matua faʻaitiitia, o le maualuga o le maualuga o le maualuga ua matauina. O le malosi o tiga i vae e faʻalagolago i le pito i lalo o le faʻaitiitia o le lagona maʻaleʻale.

4 tikeri o le maʻisuka

Le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga i le lotolotoi o le faʻataunuʻuina atoa o le faagasologa. Glycemia e maualuga le tau (15-25 ma le maualuga mmol / l) ma e le mafai ona faasaʻo.

O le proteinuria malosi, o le leiloa o le polotini. O le i ai o le tino le atoatoa, o maʻi o le maʻisuka foliga, o le gangrene o pito i lalo e amata. E i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o le maʻi suka.

Maʻi faʻamaʻi

  • hyperosmolar
  • ketoacidotic,
  • hypoglycemic.

O aʻafiaga o le coma e aliali mai ma tupu tele vave i ituaiga uma o le maʻisuka. O loʻo i ai se aofaʻi o le malamalama, o se faʻalavelave lautele. I lenei tulaga, o le falemaʻi ua faʻaalia vave.

O le ketoacidotic coma masani. E i ai se manogi malosi o le acetone mai le gutu, afu malulu vevela, fenumiai. O le tuʻuina atu o oloa gaosi tuifaʻagata ua matauina i totonu o le toto.

Faʻatasi ai ma le vaʻaia o le hypoglycemic, o le malulu ma le fenumiai malulu e matauina. Ae o le suka toto i le tulaga sili ona maualalo (luga o le inisalini).
O isi ituaiga siama e seasea.

Maualuga maualuga (maualalo)

O le maualuga o le maualuga o le tui o le brachial o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o nephropathy, e mafua ai le tele o le gaosiga o le renin (o le hormone e faʻatele ai le toto). I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto i luga o vae, o se taunuuga o le maʻi o le maʻisuka.

Paʻu i vae

Faʻaalia le tupu mai o le neuro poo le angiopathy. I le tulaga o le angiopathy, o le tiga e tupu i soo se ituaiga avega poʻo le taimi e savali ai. O le tagata maʻi na te faʻamalosi faamalosi e faʻaitiitia ai le malosi.

Faʻatasi ma le neuropathy, o tiga o le po ma le paʻu tiga e aliali mai. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lagona lelei, faatasi ai ma le numera. I se tulaga e le masani ai, ei ai se lagona o le mumū sese.

Falemaʻi faʻasolo

I le mulimuli ai i le tiga, ua aliali mai ai le maʻi papa. Latou te talanoa e uiga i le tupu mai o le angio ma le neuropathy. Uluai maʻi foliga mai, masani lava i luga o tamatamailima o vae ma tamatamaivae (vae o le maʻisuka).

I ituaiga eseese o le maʻisuka, o uiga o le manua o le maʻi suka e ese foi. E ese foi le eseese o metotia na faaaoga e tau ai. O le galuega autū o le faʻasaoina o vae, o lea e tatau ai ona e mafaufau i mea laiti uma lava.

I le avea ai o se tulafono, o le ala o le maʻi papala e lelei. Ona o le faaitiitia o le lagona o le paʻu (neuropathy), e le o le talaaga o le faaletonu o le vae (osteoarthropathy), o gaioiga mulimuli ane o loo aliali mai. Ona tupu ai lea o le hematomas ma le suppuration io latou tulaga.

Gangrene e tupu mai ona o le angiopathy. Ua mataituina le faaleagaina o vaa laiti laiti ma tetele. Muamua, e tasi le vae o le vae e aʻafia, ona faʻapipiʻiina ai lea o le tiga ma le mumu. O le paʻu, i le gasologa o taimi, e foliga mai o le paʻu o le paʻu, o le fulafula. Ona malulu lea o le vae i le paʻi, o motu o le necrosis ma le paʻu e foliga mai.

O lenei faagasologa e le mafai ona suia, o le mea lea ua faaalia ai le vaeluaina. I nisi tulaga, o le tosoina o le vae pito i lalo ua faailoaina, talu ai o le tosoina o vae e le maua ai se iuga.

Togafiti

Afai e maua mai le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le ola umi o le iniseti o le inisalini. Talu ai nei, faʻafetai i faʻafouga i totonu o le vailaʻau, o tagata e faalagolago ile inisalini e mafai ona tuiina na oi latou lava. O loʻo i ai ni penisini tui ma pamu inisalini mo le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o meaola.

Afai o le pancreas o loʻo mafai pea ona maua mai le inisalini - faʻamaonia fualaau e faʻaosofia ai lona gaosiga. O nisi o ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻasaʻoina ma faʻamaloloina e ala i togafitiga o meaʻai ma le faʻamalosi maʻi. O le mea moni, o le lamatiaga o le toe foʻi mai o le faʻamaʻi e matua maualuga lava.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

I le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • amio le taua
  • faʻasologa o togafitiga
  • mafatiaga masani
  • mamafa tele
  • faaumiumi le faaaogaina o nisi fualaau faasaina
  • le paleni paleni, taumafa.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O mea autu i le lisi o fuataga mo le puipuia o le maʻisuka o loʻo faʻamautuina le mamafa, puleaina o le caloric o meaai ma le faateleina o gaoioiga faaletino. O lenei togafiti e aoga e le gata mo le faʻalavelave faʻalavelave, ae faʻapea foi ma le talaaga o tagata o loʻo i ai togavao, pe a mataʻituina le tausiga ole glucose.

O le taua tele i le puipuia o le maʻisuka o le taumafa. E fautuaina e faʻapea, o meaʻai e faʻalauteleina ai le suka toto e tatau ona le aofia ai le taumafa. O falaoa paʻepaʻe, mea suamalie, sugary, "vave" cereals, araisa paepae, pateta paluga, pateta falai, ma meaʻai gaʻo maualuga.

O meaʻai nei e tatau ona faʻaaogā i pusa: falaoa o le gye, peʻa lanumeamata, beets, vine, apricot, meloni, faʻi, pateta, kiwi, pineapple, products wholemeal.

Fautuaga fautuaina: meaʻai aano ma iʻa, meaʻai susu, salati lanumeamata, kapisi, tamato, kukama, zucini, suamalie masani mai le moli, cherry, pear, plum.

Mataʻituina le vitio - pe faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le toto toto ma faʻasologa faʻasalalau:

Matamata i le vitio - o le maʻisuka e mafai ona faʻamalolo e le yuri Vilunas:

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka? Aotelega o aʻafiaga ma aʻafiaga aʻafia

O lenei faʻalavelave e tupu ona o le maeʻa pe leai foi o le gaosiga o le inisalini e le pancreas tagata. O lenei hormone e gaosia e vaʻaiga faapitoa o lenei okeni, lea e taʻua o sē ß.

I lalo o le faatosinaga a le tele o itu i totonu poʻo fafo, o le faʻaogaina o nei fausaga e matua faʻaleagaina. O le mafuaʻaga lea ua i ai se mea e taua o le inisalini, i se isi faaupuga - o le maʻisuka.

E pei ona e iloa, o le mea autu i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o loʻo taʻalo i le autu o le kenera - i se numera mataʻina o mataupu, o le maʻi e maua mai matua. Ina ia malamalama i mafuaʻaga o le maʻisuka i auiliiliga auiliili, e tatau ona e faamasani i faʻamatalaga o loʻo maua i lenei tusiga.

E tusa ai ma le etiology, o le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi pipisi lea e tuʻuina atu mai matua i le tamaititi.

E taua le maitauina o le genetic predisposition e fuafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le vaega lona tolu.

I le avea ai o se tulafono, o le avanoa e maua ai lenei faʻamaʻi i le pepe i le lumanaʻi ma se tina e maua i le maʻisuka e tusa ma le 3%. Ae o se tama maʻi - mai le 5 i le 7%. Afai ei ai i se tamaititi se tei ma lenei faʻamaʻi, ona ono oʻo lea i le 7% le avanoa e maua ai le maʻisuka.

O le tasi poʻo le tele o faailoga o le faʻamaʻaloga o le pacreatic deterioration e mafai ona maua i le tusa ma le 87% o maʻi uma o endocrinologists:

  • fomaʻi i le glutamate decarboxylase (GAD),
  • fomaʻi i tyrosine phosphatase (IA-2 ma le IA-2 beta).

I nei mea uma, o le taua tele i le faʻaumatia o β-suauʻu ua tuʻuina atu i vaega o le puipuiga o le cellular. E taua le maitauina o faʻafitauli o le gataifale o le carbohydrate e masani ona faʻatusatusa i HLA haplotypes e pei o le DQA ma le DQB.

I le avea ai o se tulafono, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e faʻapipiʻiina ma isi maʻi le endocrine autoimmune. Mo se faʻataʻitaʻiga, latou te aofia ai le faʻamaʻi o Addison, faʻapea foi autoimmune thyroiditis.ads-mob-1

E le o le matafaioi mulimuli e tofia i le mafuaʻaga e le o le endocrine:

  • vitiligo
  • faʻamaʻi faʻamaʻi o le natura rūmati,
  • alopecia
  • Crohn's faamaʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le ata o le maʻisuka e faʻaalia i ni auala se lua. E mafua ona o le le lava o le hormone pancreatic i le maʻi. Ma, e pei ona e iloa, e mafai ona atoatoa pe faʻatalatalanoa.

O le le atoatoa o lenei mea e faʻaalia ai le faʻaalia o le tulaga o le taufaasese o le gaʻo ma isi ituaiga o metabolism. O lenei mea faʻafuaseʻi o loʻo faʻatasi ma faʻamaoniga o faʻamaoniga, e pei o le: faʻavave vave o le pa'ū, toto maualuga toto, glucosuria, polyuria, polydipsia, ketoacidosis, ma e oʻo lava i le maʻisuka coma.

O le faaletonu o le hormone pancreatic i totonu o le toto agai i tua o le faʻaaogaina ma le totogi o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e maua mai i le taimi e tasi ma faʻataʻitaʻiga lautele, e pei o le maʻi o le maʻisuka. E faʻavae i luga o le maʻisuka microangiopathy ma le faʻafitauli o le tino, lea e faʻaalia ai le foliga masani o le maʻi.

E pei ona iloa e le toʻatele, o lenei maʻi ogaoga ona o le le lava o le gaosia o le hormone pancreatic e taʻua o le inisalini.

I lenei tulaga, e tusa ma le 20% o suauu meaola e tumau pea e mafai ona galue e aunoa ma ni faʻafitauli matuia. Ae mo le maʻi o le ituaiga lona lua, e na o le pau lava le mea e tupu pe a faʻalavelave le malosi o le hormone o le pancreas.

I lenei tulaga, o se tulaga e atiaʻe ai o le inisalini tetee. O lenei faʻamaʻi ua faʻaalia i le mea moni o le tele o le inisalini i totonu o le toto e tumau, ae e le o lelei le gaioiga o le tino.

E afua ona o le leai o se lagona e ala ile fausia o masini. I se tulaga o loʻo iai le hormone o le pancreas e matua leai lava i totonu o le toto, e le mafai e le suka ona oʻo atoa i totonu o le fale.

Ona o le tulai mai o isi auala o le gaosiga o le kulukose i totonu o masini, o se faaputuputu faifai malie o le sorbitol ma le hemoglobin glycated. E pei ona e iloa, o le sorbitol e faʻaosofia le faʻaalia o se faʻamaʻi o okeni o le ata faitino e avea ma faʻatau. E le gata i lea, ona o lea mea, o le faʻaaogaina o toto laiti (capillaries) e faʻaitiitia, ma o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le tino.

O le mea lea e avea ma mafuaʻaga e iai le vaivaiga taua o le tagata maʻi ile gaʻo o le maso, faʻapea foʻi ma le le lelei o le gaioiga o le fatu ma maso skeletal.

Ona o le faʻateleina o le lipid oxidation ma le faʻaopoopoga o toxins, o le faʻaleagaina tele o vaʻa toto ua matauina.

O se taunuuga, o le mea o loʻo i totonu o tino o le ketone, o ni mea e gaosia i le gataifale, ua tupu aʻe i le tino.ads-mob-2

E tatau ona faamamafaina e faapea o vailaau faʻamaʻi pipisi e fesoasoani i le faʻamaogaina o gaioiga masani o le pancreas, ona o le faʻamalosia o le gaosiga o le inisalini.

Faatasi ai ma faʻamaʻi e faʻaumatia ai le pancreas, e mafai e se tasi ona iloa vailaʻau viral, rubella, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, ma le moa.

O nisi o nei gasegase ei ai se tulaga taua tele mo le pancreas, poʻo le, o ona fausaga faʻapitoa. E ala i le vavalalata o le gafatia e tasi le mea faitino e fesootaʻi i le isi. E mafua mai i lenei mea o le mafai ona faia se mea fou e sau i le malamalama.

I le tulaga o le mea e taʻua o le afaina o faʻamaʻi pipisi ma le telefoni feaveaʻi o le pancreas, o le faʻaalia o se faʻalavelave ua taʻua o le maʻisuka ua faamatalaina. Faatasi ai ma tagata mamaʻi o loʻo i ai le gutu, o loʻo i ai le faateleina o le aʻafiaga o le faʻamaʻi e fesiligia pe tusa o le kuata.

E masani ona manatu o maʻi o le endocrin e aliali mai i le tele o taimi i na gasegase e iai o latou aiga ma lenei maʻi.

I tulaga o le gasegase o le gaʻo i totonu o matua uma, o le maʻisuka i totonu o le la pepe i le taimi atoa o latou olaga e tusa ma le 100%.

Afai na o le tina po o le tamā o loʻo i ai le maʻi, o le aʻafiaga e tusa ma le 50%. Ae afai ei ai se tuagane poʻo se tuagane o loʻo i ai lenei faʻamaʻi, o lona uiga o le a maʻi o ia e tusa ma le 25%.

Faatasi ai ma isi mea, o loʻo iai faʻamatalaga masani o le faʻasalalau o le maʻisuka, pe a oʻo mai le maʻi i se tasi o masaga. Ae o le tamaititi lona lua sa tumau pea i le soifua maloloina i lona olaga atoa.

Mai lenei faʻamatalaga e mafai ona tatou faʻamaonia ai o mea e le mautonu e le o se faʻamatalaga mulimuli lea o le a maua e se tagata le ituaiga muamua o le maʻi. Ioe, pe a na o ia o le a le aafia i se faʻamaʻi faapitoa o se natura viral.

O se numera tele o aʻoaʻoga faʻaonaponei e fautua mai ai o le faʻamalosia o le inisalini ma o le i ai o le sili atu o le mamafa o loʻo i ai mafuaʻaga faʻaleagaina.

O lenei faʻamatalaga e faʻavae i luga o nisi ituaiga gafa e mafai ona maua e tamaiti.

O nisi tagata atamamai e taʻua i latou o kenera, lea e fesoasoani i le aoina o isi pauna. E pei ona tatou iloa, o le tino o le tagata, lea e faigofie i le mauaina o le mamafa o le mamafa, ua teuina faatasi ma se aofaiga manaia o le gaʻo i le taimi lea latou te ulu atu ai i ni aofaiga tele.

O le mafuaʻaga lea e faʻaopoopo ai le maualuga o le suka i le plasma toto. E pei ona mafai ona malamalama mai i nei mea moni, o lenei maʻi o le natura ma le isesa e fesoʻotai vavalalata.

O le sili atu ona ogaoga le maualuga o le oona, o le sili atu ona faʻasaʻoina o le faʻaaogaina o le telefoni feaveaʻi i le hormonone pancreatic. Mulimuli ane, o lenei tino o loʻo amata ona faʻatupulaʻia malosi le inisalini i le faateleina o le voluma. Ma o lenei, mulimuli ane, e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga sili atu o le gaʻo o le tino.

Meaʻai gaʻo gaʻo maualuga

E tatau ona maitauina o kenera e fesoasoani i le tino e faaputuputu ai le gaʻo sili atu e faʻaalia ai le le lava o serotonin. O lona le lava tele e taitai atu ai i se lagona masani o le atuatuvale, le fiafia ma le fiaai pea.

O le faʻaaogaina o meaʻai e gaʻo ai le gaʻo, e mafai ai ona faʻasaʻoina se taimi le tumau ia faailoga. Mulimuli ane, e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini, lea e ono amataina ai le amataina o le maʻisuka.

O mea nei e mafai ona taʻitaʻia malie ai le tele o le mamafa o le mamafa ma foliga mai o le maʻi endocrine e fesiligia:

  • leai se faamalositino
  • meaai le talafeagai ma le le paleni,
  • le faʻaleagaina o suti ma faamamaina,
  • o loʻo i ai i le taimi nei le faʻaaogaina o le endocrin system,
  • meaai e le masani ai
  • vaivai faifai pea
  • o nisi o fualaau oona e mafai ona faaosofia ai se seti o isi pauna.

Autoimmune thyroiditis, lupus erythematosus, hepatitis, glomerulonephritis ma isi o nisi o faʻamaʻi e faʻaosofia ai le maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, o le solia o le gaioiga o gaʻo, e pei o le maʻisuka, e avea o se faʻalavelave matuia.

O le maʻi e mafua ona o le vave faʻaleagaina o le telefoni feaveaʻi o le pancreas tagata. Ona o latou, e pei ona lauiloa, ua faia le gaosiga o le inisalini. E taua le maitauina o lenei faʻaumatiaga e mafua mai i le faatosinaga o galuega puipui a le tino .ads-mob-2

O le aʻafiaga ma lona aʻafiaga i le tino ua manatu o se mea taua e mafua ai le amataina o le maʻisuka i totonu o tagata. E fautuaina e taumafai e vavaeeseina mai lou olaga.

O le tausaga, e pei ona e iloa, ua i ai foi tulaga i tulaga e mafua ai le maʻi o loʻo fesiligia.

E tusa ai ma fuainumera, o le laʻititi o le maʻi, o le tele foi o le a maʻi.

E tatau ona maitauina e faapea o le matua, o le genetic predisposition o se tasi o mea e aafia ai foliga vaaia o se maʻi ua leiloa lona lava taua i le maʻisuka.

Ae o le i ai o le mamafa o le mamafa o gaioiga, e ese mai ai, o se taufaamatau matautia i lenei mea. E foliga mai o lenei maʻi o le endocrin i totonu oi latou o loʻo i ai se faʻafitauli faʻaletonu.

O mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti e pei ona taua i lalo:

  • le foliga mai o se pepe i matua o loʻo i ai le gasegase carbohydrate metabolism,
  • siitia faʻamaʻi viral,
  • afaina o le tino
  • i le fanau mai, o le mamafa o le pepe e mai le 5 kilokalama pe sili atu foi,
  • vaivai o galuega puipui a le tino.

O lenei itu e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le maʻisuka.

Afai o le taimi talafeagai e puipuia ai ma togafitiga e le ave, ona le mafai lea ona aloese mai faafitauli.

O le aveina o se fetus na o ia lava e le mafai ona avea ma mafuaʻaga o lenei maʻi o le endocrine. Ae o le le paleni ma le faʻaleagaina e ono afaina ai le atinaʻeina o lenei maʻi.

O mafuaʻaga autu e ono o le maʻisuka i le vitio o:

O lenei tusiga o loʻo taʻu mai ai ia i tatou o le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia lea e mafai ona tulaʻi mai mo ni mafuaaga. Ina ia mafai ona le faʻamalofia ona foliga, e fautuaina e 'ai le mea saʻo, taʻitaʻia se olaga ola, taʻalo i taaloga ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. I le taimi o le maʻitaga, e tatau ona e faia ni taotoga faapitoa.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

12/05/2016 togafitiga 6,956 Valoaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le paleni o gaʻo ma vai i totonu o le tino. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻaleagaina, o le galuega autu o le pule faʻanatura o le inisalini, lea e talafeagai mo le tuʻuina atu o le kulukose i sulu o le tino. Glucose e talafeagai mo le masani ai o le galueaina o sela. O le inisalini e aofia ai i le faagasologa o le liuaina o le suka i le kulukose, lea e teuina i totonu o le toto ma faʻaaogaina i le urine. A iai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le vai.

E taofia le taofiofi o le vai e fuluʻi ma gaosia e gaʻo. Pe a oʻo mai le maʻisuka, o le inisalini e gaosia i le tele o mea, o le toto toto ma le kulūkose e maualuga, ma o le tino o le tino e le lava le kulukose.

O le maʻisuka e amataina se faasologa o le solia o le ata atoa o le metabolism i le tino, ma o lenei mea e faaitiitia ai le lelei o le olaga ma aafia ai le mafai ona galue.

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava i le maualuga o le 1st - 2 lumbar vertebrae. O loʻo i ai se fausaga faʻapitoa ma e aofia ai le ulu (lautele mai le 5 cm, le mafiafia - 1.5-3 cm), tino (lautele - 1.75-2.5 cm) ma le siʻu (umi 3,5 cm, lautele - 1.5 cm). O le ulu e ufiufi le duodenum, faʻataʻaliʻoliʻo i totonu o se solofanua solofanua. E i ai se afu i le va oi latou, o loʻo i ai se vein vevela i totonu. O le pancreas e maua i le toto e le pancreas-duodenal arteries, ma o le portal vein e faia le tafe o le toto.

O le pancreas o loʻo i ai tua, tua, ma pito maualalo. O le pito i luga e latalata i le aoma ma le vaimusini, o le pito i lalo e maualalo i lalo ifo o le aʻa o le pito i tua, o le pito i luma e latalata i le pito i tua o le manava. O le siʻusiʻu e pei o le sooga e faʻaputu ma agai i le agavale ma agai i le tafatafa. E le gata i lea, o le gland ei luga, pito i luma ma pito i lalo.

O le pancreas e lua ituaiga o meaola: endocrine ma exocrine. O le faavae o nei tisipenisione o loʻo i ai, lea e vaevaeina i latou lava e ala i le fesoʻotaʻiga. E tofu lava le fatu ma lana lava mea e fiafia ai. Latou te faia se taʻaloga masani, o loʻo taʻavale i le gland atoa, ma e faaiʻu i le duodenum, e tafe atu i totonu o le talo. I le va o le acini o motu o Langerhans, lea e faʻasaʻo ai le inisalini ma le glucagon e gaosia e vela beta. E leai ni taʻaloga o tamaloloa o le motu, ae ua tele naua i le toto toto, o lea latou te faʻaoga saʻo ai i totonu o le toto.

E lua ituaiga o maʻisuka:

O le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i tupulaga talavou i lalo o le fasefulu tausaga. E masani lava ona tupu pe a mavae ni gasegase vailaʻa poʻo se faʻalavelave ogaoga. O le vasega e ogaoga, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le inisalini i se auala vavalalata. I totonu o le tino, ua fausia ai auupega e faaleagaina ai sela o le pancreas. O se fofo atoatoa e le mafai, ae o le toe faʻafoisia o le gaioiga o le pancreas e mafai ona maua i meaai lelei ma le faʻatulagaina o tulaga lelei.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e tupu i tagata gasegase e silia i le fasefulu tausaga. E maua e sela o le tino lo latou gafatia e gauai ai le inisalini ona o le tele o meaʻai i totonu. O le laasaga muamua o le faʻatonuina lea o se meaai. O le inisalini e faʻasino filifilia.

Mafuaʻaga o le maʻisuka:

  • afaina
  • tausaga
  • vailaʻau faʻamaʻi (rubella, epidhepatitis, flu, chickenpox),
  • faʻamaʻi e mafua ai le afaina o le beta-cell (kanesa pancreatic, pancreatitis, ma isi),
  • popole popole
  • uiga faʻamaoni.

O le mea ua taʻua vaega faigata. O tagata nei e iai faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le maʻisuka.

  • le fia inu
  • faʻaoga faifaipea,
  • vaivaiga, moe,
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • faateleina le manava i le lotolotoi o le paʻu mamafa mamafa,
  • le manuia o manuʻa
  • o le i ai o le galo, vela, paʻu o le paʻu.

Mo le suʻesuʻega o le maʻisuka, o fale suʻesuʻe ma auala faʻaaogaina ua faʻaaogaina:

  • naunautaiga o le anapogi glycemia,
  • ata eletise ata o le toto,
  • faʻataʻitaʻiga ma se faailoga o le maualuga o le kulukose (glucosuria), leukocytes, protein (proteinuria),
  • Faatulagaina o totoga i totonu,
  • suʻega toleniuga suka
  • toto suesuega o le toto
  • Suʻega Reberg (tikeri o faʻamaʻi fatuga),
  • Suesueina o le vaʻaia o vaʻa (vaevaega, rheovasography, capillaroscopy),
  • urine analysis mo acetone (ketonuria),
  • le i ai o le hemoglobin glyc i totonu o le toto,
  • suʻesuʻega faʻatupe
  • talaaga faʻapitoa (i le ao),
  • faʻapipiʻiina o le inisalini maualuga o le etiology i le toto,
  • electrocardiogram (ata o le faaleagaina o le myocardial).

Mo se suʻesuʻega atoatoa o le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma ni tagata faapitoa:

  • fomaʻi
  • fomai tipitipi
  • neuropathologist
  • endocrinologist
  • cardiologist

I le amataga o le siakiina o le maʻisuka, e tatau ona fuafua le i ai o le suka i totonu o le toto. Faʻavae i luga o lenei faʻaaliga, o gaioiga uma mulimuli ane e tuʻuina atu. I le taimi nei, pe a maeʻa ona toe iloiloina, o faʻamaumauga tonu o loʻo faʻaalia ai le ata o le paleni gaʻo i totonu o le tino ua faʻatuina.

O le maʻi suka e fa tikeri o le malosi. O ia mea uma o loʻo faʻaalia e le glycemia.

O le faagasologa ua totogi, o le kulūkose o loʻo i le maualuga o le 6-7 mmol / l, e le o matauina le glucosuria. Proteinuria ma le hemoglobin glycated e masani lava. Tulaga lautele e faamalieina.

I lenei laasaga, o le faagasologa ua totogiina i se vaega, o loo i ai faailo o faafitauli faigata. Faʻaleagaina o le maskloskeletal system, faʻaogaina o le tino, masini cardiovascular, mata, ma fatugaʻo e matauina. O loʻo i ai se laʻititi laʻititi i le suka o le toto (7-10 mmol / L), o le hemoglobin glycated e masani pe faʻaititia. E maua e aunoa ma ni soliga ogaoga i le galuega o totoga i totonu.

O le faʻamaʻi e le o lelei le alualu i luma, o le faʻamaʻi fualaau e le mafai. Suga i le maualuga o le 13-14 mmol / l. O le protéuria stable ua faʻamautuina (o le polotini e tumau i le urine), glucosuria (o le i ai o le kulukose e lauiloa i le urine). O le faailogaina o faʻamaʻi o totoga i totonu.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maualuga, o le vaai ua matua faʻaitiitia, o le maualuga o le maualuga o le maualuga ua matauina. O le malosi o tiga i vae e faʻalagolago i le pito i lalo o le faʻaitiitia o le lagona maʻaleʻale.

Le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga i le lotolotoi o le faʻataunuʻuina atoa o le faagasologa. Glycemia e maualuga le tau (15-25 ma le maualuga mmol / l) ma e le mafai ona faasaʻo.

O le proteinuria malosi, o le leiloa o le polotini. O le i ai o le tino le atoatoa, o maʻi o le maʻisuka foliga, o le gangrene o pito i lalo e amata. E i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o le maʻi suka.

  • hyperosmolar
  • ketoacidotic,
  • hypoglycemic.

O aʻafiaga o le coma e aliali mai ma tupu tele vave i ituaiga uma o le maʻisuka. O loʻo i ai se aofaʻi o le malamalama, o se faʻalavelave lautele. I lenei tulaga, o le falemaʻi ua faʻaalia vave.

O le ketoacidotic coma masani. E i ai se manogi malosi o le acetone mai le gutu, afu malulu vevela, fenumiai. O le tuʻuina atu o oloa gaosi tuifaʻagata ua matauina i totonu o le toto.

Faʻatasi ai ma le vaʻaia o le hypoglycemic, o le malulu ma le fenumiai malulu e matauina. Ae o le suka toto i le tulaga sili ona maualalo (luga o le inisalini).
O isi ituaiga siama e seasea.

E lautele ma faʻalapotopotoga. O la latou ata e faalagolago i le ogaoga o le faaleagaina o le cardiovascular system e tupu pe a oʻo mai le maʻisuka. Edema o se faailoilo manino o le gaioiga o le le toe aoga. O le umi edema e tuusaʻo lava i le mamafa o le nephropathy.

O le maualuga o le maualuga o le tui o le brachial o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o nephropathy, e mafua ai le tele o le gaosiga o le renin (o le hormone e faʻatele ai le toto). I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto i luga o vae, o se taunuuga o le maʻi o le maʻisuka.

Faʻaalia le tupu mai o le neuro poo le angiopathy. I le tulaga o le angiopathy, o le tiga e tupu i soo se ituaiga avega poʻo le taimi e savali ai. O le tagata maʻi na te faʻamalosi faamalosi e faʻaitiitia ai le malosi.

Faʻatasi ma le neuropathy, o tiga o le po ma le paʻu tiga e aliali mai. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lagona lelei, faatasi ai ma le numera. I se tulaga e le masani ai, ei ai se lagona o le mumū sese.

I le mulimuli ai i le tiga, ua aliali mai ai le maʻi papa. Latou te talanoa e uiga i le tupu mai o le angio ma le neuropathy. Uluai maʻi foliga mai, masani lava i luga o tamatamailima o vae ma tamatamaivae (vae o le maʻisuka).

I ituaiga eseese o le maʻisuka, o uiga o le manua o le maʻi suka e ese foi. E ese foi le eseese o metotia na faaaoga e tau ai. O le galuega autū o le faʻasaoina o vae, o lea e tatau ai ona e mafaufau i mea laiti uma lava.

I le avea ai o se tulafono, o le ala o le maʻi papala e lelei. Ona o le faaitiitia o le lagona o le paʻu (neuropathy), e le o le talaaga o le faaletonu o le vae (osteoarthropathy), o gaioiga mulimuli ane o loo aliali mai. Ona tupu ai lea o le hematomas ma le suppuration io latou tulaga.

Gangrene e tupu mai ona o le angiopathy. Ua mataituina le faaleagaina o vaa laiti laiti ma tetele. Muamua, e tasi le vae o le vae e aʻafia, ona faʻapipiʻiina ai lea o le tiga ma le mumu. O le paʻu, i le gasologa o taimi, e foliga mai o le paʻu o le paʻu, o le fulafula. Ona malulu lea o le vae i le paʻi, o motu o le necrosis ma le paʻu e foliga mai.

O lenei faagasologa e le mafai ona suia, o le mea lea ua faaalia ai le vaeluaina. I nisi tulaga, o le tosoina o le vae pito i lalo ua faailoaina, talu ai o le tosoina o vae e le maua ai se iuga.

Afai e maua mai le maʻisuka ituaiga 1, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le ola umi o le iniseti o le inisalini. Talu ai nei, faʻafetai i faʻafouga i totonu o le vailaʻau, o tagata e faalagolago ile inisalini e mafai ona tuiina na oi latou lava. O loʻo i ai ni penisini tui ma pamu inisalini mo le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o meaola.

Afai o le pancreas o loʻo mafai pea ona maua mai le inisalini - faʻamaonia fualaau e faʻaosofia ai lona gaosiga. O nisi o ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻasaʻoina ma faʻamaloloina e ala i togafitiga o meaʻai ma le faʻamalosi maʻi. O le mea moni, o le lamatiaga o le toe foʻi mai o le faʻamaʻi e matua maualuga lava.

I le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • amio le taua
  • faʻasologa o togafitiga
  • mafatiaga masani
  • mamafa tele
  • faaumiumi le faaaogaina o nisi fualaau faasaina
  • le paleni paleni, taumafa.

O mea autu i le lisi o fuataga mo le puipuia o le maʻisuka o loʻo faʻamautuina le mamafa, puleaina o le caloric o meaai ma le faateleina o gaoioiga faaletino. O lenei togafiti e aoga e le gata mo le faʻalavelave faʻalavelave, ae faʻapea foi ma le talaaga o tagata o loʻo i ai togavao, pe a mataʻituina le tausiga ole glucose.

O le taua tele i le puipuia o le maʻisuka o le taumafa. E fautuaina e faʻapea, o meaʻai e faʻalauteleina ai le suka toto e tatau ona le aofia ai le taumafa. O falaoa paʻepaʻe, mea suamalie, sugary, "vave" cereals, araisa paepae, pateta paluga, pateta falai, ma meaʻai gaʻo maualuga.

O meaʻai nei e tatau ona faʻaaogā i pusa: falaoa o le gye, peʻa lanumeamata, beets, vine, apricot, meloni, faʻi, pateta, kiwi, pineapple, products wholemeal.

Fautuaga fautuaina: meaʻai aano ma iʻa, meaʻai susu, salati lanumeamata, kapisi, tamato, kukama, zucini, suamalie masani mai le moli, cherry, pear, plum.

Mataʻituina le vitio - pe faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le toto toto ma faʻasologa faʻasalalau:

Matamata i le vitio - o le maʻisuka e mafai ona faʻamalolo e le yuri Vilunas:


  1. Aleshin B.V. Atinaʻeina o le puletini ma le pathogenesis o le faʻamaʻi pipisi, Fale Faʻamatalaga a le Falemaʻi a le Setete o Ukrainian SSR - M., 2016. - 192 p.

  2. Gynecological endocrinology. - M.: Zdorov'ya, 1976. - 240 p.

  3. Akhmanov M. Diabetes i lona matua. St. Petersburg, lolomiina le fale "Nevsky Prospekt", 2000-2002, 179 itulau, le atoa o le faasalalau o 77,000 kopi.
  4. Faʻafitauli o le konetini Metabolism, Medicine - M., 2013. - 336 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga