O fea iʻa e lelei mo le maʻisuka?

Falofa atu ia te outou le faitau faitau pele! O iʻa e fai ma faleteuoloa o meaʻai e talafeagai mo le tino, macro-ma microelements. O lenei oloa e tatau ona faaopoopoina e le taumafa a tagata taitoatasi. E masani lava, o le maʻisuka o "mafatia" mai tulaga ogaoga o meaʻai, o le fesili e tulaʻi mai pe ono mafai ona faʻalauteleina a latou mea taumafa i oloa o iʻa. Faʻafetai i lenei tusiga, e mafai ona e aʻoaʻo e uiga i le aʻafiaga o vailaʻau o loʻo i totonu o ipu iʻa i luga o le tulaga o le maʻisuka, o tulafono mo le filifilia o le "faataitaiga" talafeagai mo le taumafataga, ma ia faamasani i nisi o fualaau aoga.

E tusa ai ma aoga o oloa gaosi

O le seti o oloa ua faʻamaonia mo le faʻaaogaina i le maʻisuka e matua tapulaa. I lenei tulaga, o le maʻisuka, ina ia mafai ona faatumauina pea le gaioiga o gaioiga vaivai ma tino, ua tatau ai ona maua se paleni o meaʻai uma i le lisi o loʻo "taofia".
I le tele o le porotini, e leai se mea e mafai ona maua e tagata faʻatau e mafai ona faʻatusatusa i iʻa. O lenei polotini ua maeʻa ma sili ona pala. O lenei vailaau, faatasi ai ma vitamini ma mea amino, e tatau ona tuʻuina atu i le tino o le maʻisuka i le tele o meaʻai. I le uma, o faʻamalosi ia e taua tele i le faʻasiga o le inisalini.

O iʻa e matua taua tele mo gasegase omega-3 ma omega-6. O nei mea e talafeagai mo:

  • auiliiliga o faagasologa intercellular,
  • tau faasaga i le mamafa mamafa
  • puipuia maʻi o le cardiovascular,
  • aafiaga e tetee ai i le ita,
  • toefuataiga o faiga faatonutonu ma faafitauli o mea tau pu.

O iʻa foi e aoga ona o le tele o fualaau oona (vaega B, A, D ma E), faapea ma elemene (potassium, iodine, magnesium, fluoride, phosphorus ma isi).

E ui lava i faʻamanuiaga uma o iʻa, faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina, e mafai ona e aumaia le tino i le protein glut. O le gaioiga o le vaega o meaʻai ma mea faʻalavelave (aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2) e matua faigata ona o le atherosclerosis. Ma faatasi ai ma le tele o mea e maua mai i le protein, ua maeʻa ona faʻaaogaina le tele o auala.

O le a le ituaiga iʻa e tatau ona 'ai e le maʻisuka?

I le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona latou tauivi foi ma manufeʻai. E mafua ona o le maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka lona lua (e le o le insulin) e mafai ona atiaʻe. O le mea lea, e tusa ai ma fautuaga o meaʻai, e tatau ona tuʻuina atu i tagata gasegase le tele o iʻa e maualalo le gaʻo, laiti-calories, o vaitafe ma sami. E mafai ona tufatufaina le oloa i le kuka, kuka, fuʻu ma tao, ma aspic.

O le 'ai o le falala suamalie e matua le manaomia. E mafua lenei mea e le gata i le maualuga o le kalori o le ipu, ae faapena foi i le siʻitia o le pancreas, lea o le a le mafai ona faʻatautaia lelei le meaʻai faatasi ai ma enzymes pancreatic.

E fautuaina le faʻalauteleina o meaʻai a le iʻa:

E mafai foi ona e aofia ai saumoni i le lisi autu. E ui lava o loʻo faʻavasegaina o se ituaiga gaʻo, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o fua, e mafai e le samani ona maua ai le le atoatoa o le Omega-3, lea e "popole" mo se tala masani masani.

O le 'ai o iʻa mo le maʻisuka e le tatau ona fou. E mafai ona faaopoopoina i le paʻu o le kulimi suamalie e maualalo le suamalie, suamati o lemoni po o vaitau e aunoa ma se vevela vevela.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona maua i nisi taimi i totonu o iʻa na mafai ona fai, tomato poʻo soʻo se isi sua suamalie.

Ae faʻatasi ai ma nisi iʻa mo le maʻisuka e sili atu le lelei e le aʻafia, e aofia ai:

  • gaʻo gaʻo
  • iʻaʻai ma ulaula, "faʻaosofia" le tumau o le tino ma saofaga i foliga o le edema,
  • maualuga le kalori meaʻai meaai,
  • iʻa caviar, e maua mai i le maualuga o le popo.

E uiga i le suauu iʻa ma lona taua i le togafitiga o le "suka"

Talu ai faʻafitauli o le gasegase mafua ona o le leai o le insulin, o le maʻisuka e manaʻomia tele vitamini nai lo se tagata soifua maloloina. E ala i le faʻaogaina o vitamini A ma E, o le suauʻu iʻa na mafai ona tuʻuina atu se ulu taua e amata ile puaa, pusi ma le gaʻo. Ona o le vailaau vitio A, o le cod (ate) e mafai ona avea o se fualaʻau faasinomaga "saunia". E tusa ma le 4.5 mg o vitamini e 100 g o oloa.

O le suauʻu gaʻo o le vasega o gaʻo susu - o vailaʻau e tau ai le atherosclerosis. Afai o gaʻo tumu e masani ona faʻapupulaina le maualuga o le cholesterol, ona faʻafetai lea i le suāuʻu iʻa, i se isi itu, e mafai ona e "pulea" cholesterol. O lenei, i le isi itu, o le a le faatagaina ia atherosclerotic plate e fausia i puipui puipui.

O le mea lea, o le suauʻu popo o loʻo i ai se vaega faapitoa i meaʻai i le maʻisuka. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o ipu i lenei mea e maua ai le maualuga o le kalori. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le suāuʻu iʻa, faʻapea foi ma iʻa o le sami, e tatau ona faʻalelei.

O nisi o fua aoga aoga

E pei ona taʻua muamua, o le taumafaina o iʻa mo le maʻisuka e faʻatagaina, ae e le tatau ona faʻamalosi. Pollan ua manatu o le filifiliga sili ona taugofie; o le pike perch e taugata. I le faaopoopo atu i le gaʻo gaʻo o le iʻa, e tatau ona e mulimuli i fautuaga mo sauniuniga.

O ipu sili ona aoga mo iʻa mo le maʻisuka e aofia ai:

    Fusi talo i le sisi kirimi kirimati.

Fufulu, tipi i ni fasi iʻa na tuu i totonu o se mea lautele ma le loloto.

O le isi mea, faʻaopopo sina masima laitiiti ma ni fasi uʻamea taamilo (e mafai ona e 'aniani).

O 'elemene' ua ufiufi 'i kulimi kulimi e maualalo (e oo atu i le 10%), faʻatasi ma le galati ma le sinapi gaʻo. E mafai ona faatumuina le pani i ni ituaiga o palapala.

A maeʻa ona faʻaopopo sina vai laitiiti, e tatau ona suʻe le iʻa mo le 30 minute ile vevela masani. Cossack iʻa.

Soʻo se iʻa, faʻavasegaina i luga o se fusi ma tao i totonu o le ogaumu, e tatau ona kukaina sina masima, pepa poʻo mea manogi.

E le gata i lea, o le iʻa e ufiufi i le sipuni ua fefiloi ma fasi pateta.

Ma le isi, o le iʻa ma le "itu ipu" ua ufiufi i le kulimi kirimigi ma tuʻu i le ogaumu. E tunu le ipu seia oʻo ina maua mai se pulupulu enaena.

O iʻa o se oloa e leai se mea e maua mai le gaʻo. O lona uiga, e leʻo faʻatumu i se falaoa. Ae, e faatatau lea i ni ipu tutoʻatasi. Pe a faʻafefiloi ia iʻa iʻa ma mea e aofia ai gaʻo, o le faitauina o le XE e taua tele.

Tuua Lau Faamatalaga