Tusa 2 le maʻisuka faʻamalosi: togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu ma faʻamaina

O le maʻisuka e aʻafia ai tino uma o le tino. O le maʻisuka ma le ate o le muamua lea e vavalalata, ona o loʻo i ai se soliga o faiga faʻafesoʻotaʻi e aʻafia ai le okeni. O ituaiga eseese o le maʻisuka ei ai aafiaga eseese i luga o le ate, o le tasi e mafua ai le vave faaleagaina, o le isi e le mafua ai ni faafitauli mo le tele o tausaga. Ae ui i lea, o le gaioiga masani o le ate e mafai ona na o le tausia o togafitiga fualaau faasaina, a le o lea, o taunuuga e le mafai ona suia.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

Le aʻafia o le maʻisuka i luga o le ate

O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1 i luga o le ate e valea, o lea e le vave lagona ai e le tagata gasegase le faʻalavelave o loʻo tupu i le ate. I le maʻisuka ituaiga 2, o faʻalavelave i le gaioiga o le ate o loʻo lagona vave, o le okeni e oʻo i le vave faʻaleagaina ma le faʻaumatia. O le ate i le taimi o le maʻi ua faʻalauteleina ona o le gaʻo, ma mulimuli ane oʻo atu i le atinaʻeina o gase.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Cirrhosis - faʻaumatia o le okeni

O le cirrhosis o le lapoa e faʻaalia i le sui o sene masani i gaʻo gaʻo, lea e matua aafia ai galuega o loʻo faia. I le faagasologa o le atiaʻe o se maʻi, faʻaalia le le mafaia o le ate poʻo le coma. O le cirrhosis faatulagaina e le mafai ona faʻatautaia, o lenei laasaga e le mafai ona faʻafitia. Ae peitaʻi, afai e leʻi oʻo i le maʻi, o togafitiga e faʻatatau i le faʻavae o le faʻamaʻi o le a fesoasoani e tausia ai le ate.

Faʻasologa o le gaʻo

E masani lava, o le maʻisuka, i le tele o tulaga, o le ituaiga 1 e avea ma se faaosofia o le atinaʻeina o le okeni. O le faʻamaʻi e le gata ina afaina ai mea e le masani ai i le ate, ae mafua ai foi le le atoatoa o le tino o le endocrine. O le taunuuga, o le leiloa o le maaleale, o le atiina ae o le malosi i alii, o le faaitiitia o le mama mammary i tamaitai. O le toilalo e tele ni vaega o le atinaʻe.

O le mea e tupu i le ate

O le ate ma le maʻisuka ituaiga 1 e faʻatupulaia i le lapoa, e tiga ile palpation, mai lea taimi i lea taimi ua faʻalavelaveina le tagata maʻi e ala i le vomiting, naua. O le faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma se faʻagasologa faaumiumi o acidosis. A maualuga le maualuga o le suka, o le faʻaaogaina o le inisalini e faʻateleina ai le faʻaogaina o le glycogen, ona o lenei mafuaʻaga, ua sili atu le ogaoga o le faʻaleagaina i le amataga o togafitiga.

A o faʻaleagaina le faʻamaʻi, o le faʻaogaina o le mumusu e mafua ai le fibrosis, o suiga e le mafai ona suia i totonu o le tino o le okeni, ma o le ate ua galo ona malosi gafatia. A aunoa ma se togafitiga, e mate le hepatocytes, o le cirrhosis e tupu, faatasi ai ma le faʻamalosia o le insulin.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le ate ua faʻalauteleina, o lona pito e faʻasino, tiga. O maʻi o le okeni e tupu malie, e fesootaʻi ma le tele o le gaʻo o gaʻo i le hepatocytes. E tusa ma le 85% o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 e fesoʻotaʻi ma le mamafa, ma e le mafai ona i ai ni maʻi faʻamaʻi pipisi.

O le maʻi e iloa ai le vaivaiga, faʻateleina vave, pala, ma le vevela. I se taimi mulimuli ane, o le fusi atoa o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le eletise vaivai o le enzymes o le ate ua faʻateleina:

  1. gasegase o le ate
  2. hecatocellular carcinoma,
  3. steatosis
  4. lapataiga faʻailoga.

E masani lava, o lenei ituaiga o maʻisuka, e afaina ai foi le tagata mai le hepatitis C.

Faʻafefea ona iloa ma togafitia

O le tagata maʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻesuʻega o le ate i le taimi lava e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka, faapea foʻi ma le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi: atherosclerosis vascular, coronary heart disease, hypertension, infarction myocardial, hypothyroidism, angina pectoris.

I lenei tulaga, o le suʻega suʻesuʻeina o le toto ua faʻaalia mo le maualuga o le cholesterol, lipoproteins, bilirubin, hemoglobin glyc, faailoga o le alkaline phosphatase, AST, ALT.

Ae afai o le a faʻalauteleina se faʻamaoniga, o le a sili atu ona loloto le suʻesuʻega o le tino, e fesoasoani lea e faʻamalamalama ai le siama ma fuafua ai isi togafitiga togafitiga. O le faʻamalosi o le tagata lava ia i ia tulaga e mafua mai i le faʻaleagaina o le gasegase o le faʻamaʻi, o le tele o aʻafiaga leaga o le tino.

E manaʻomia e le fomaʻi ni fuataga e faʻaaoga ai mea e aʻafia ai le faʻaleagaina o le ate. E tusa ai ma le matuia o togafitiga, o uiga o le tino o le maʻi, o taunuuga o suʻega, fualaau oona ua faatonuina e faʻamaonia le tulaga.

O le maʻisuka faʻatagaina fautuaina o lona uiga:

E le gata i lea, ua faailoa mai e faaaoga fualaau faasaina e faateleina ai le puipuiga, toe faafouina le microflora o le intestinal.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o se tasi o galuega e taua tele o le toe faʻafoʻiina o le lagona o le ate i le insulin, pe afai e le foia, o le a faateleina le hyperglycemia, ma o le a leai ni uiga lelei o le maʻi.

O se aafiaga lelei i le ate o le taumafa lea mo le maʻisuka (e sili atu i mea taumafa mo le maʻisuka), e tatau ona maua ai meaʻai lelei mo potu uma o le tino maʻi.

O le faʻaleleia o le gaosia o meaai i vailaʻau talafeagai mo le masani masani o le maʻisuka faʻatatau tonu i le lelei o le gaioiga o le ate. I le taimi lava e tasi, ma le lelei o galuega, o le ate e toetoe lava 70% faʻamaʻoina o mea gaosi.

O laʻasaga o togafitiga e faʻalagolago i le setete o le soifua maloloina ma le malosi o le maʻisuka, e tatau ona malamalama manino:

  1. manuia o le a le vave,
  2. o le faʻasalalau e alu ai le taimi.

Faatasi ai ma le tutusa tutusa, vailaau ma isi auala o togafitiga, faʻaaogaina o le ate e faʻaaoga.

Faʻamā faʻamaina

E faʻamamaina e tagata le ate ma le maʻisuka o loʻo aʻafia i la latou eseesega, e mafai e le tagata gasegase ona filifili le filifiliga talafeagai.

O le auala o le faʻamaʻaina ma le fesoasoani a le vai inu ua faʻamaonia lelei lava. A maeʻa momoe, ma se malologa o le 20 minute, e inu ipu vai e lua, ona tuʻuina lea i le vai se sipuni tele o le magnesium sulfate poʻo le sorbitol. Ona manaʻomia lea ona e alu e moe, tuu se mea mafanafana i lalo o le itu taumatau ma aua le alu ese mai le moega mo le 2 itula.

I le fale, o le faʻamamaina o le ate e mafai ona faia e faʻaaoga ai se paluga o laau:

  • se sipuniti o fatu o anise, fennel, caraway fatu, coriander, opu,
  • 5 sipuni tele vao senna
  • 8 sipuni tele o le paʻu buckthorn.

O vaega o loʻo faʻafefiloi, eleele faʻatasi ma se mea e gaosi ai kofe. I le tasi itula ao le i moe le po, sasaa se sipuniti o le faʻafefiloi i totonu o le 50 ml o vai ua tunu ma inu i totonu o le tasi gulp. Faʻaauau le togafiti togafiti i le taeao, faʻafefiloi o se sipuni sipuni o le immortelle, faʻamalaʻau chamomile, paʻu buckthorn ma laulavacasi (tasi sipuni taitasi). Vavalaʻau vao mo le sili atu ma le 5 minute i le 400 ml o le vai, faʻaauau 5 itula i totonu o se vevela.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le taualumaga e pei ona taua i lalo: i aso uma mo le 2.5 itula latou te inu ai sina sipuni o le muamua elefise, o le fua mulimuli e tatau ona i le 15.30 i le aoauli, i le ta o le 5 i le afiafi latou te inu ai i le lua (taeao) susu.

I le aso lava e tasi i le 18.00 latou te ave le 120ml o le suauu olive masani, inu i le sua o le lemoni e tasi, alu i le moega e malolo, ma toe tuʻuina se mea mafanafana i lalo o le ate. E tatau ona suʻu le suauu i le 23.00, toe fai le faiga.

I le aso lona tolu, ua faʻaalia e fai ni enemia faʻamamaina e 3 faʻatasi ma se vaeluaga o le 1 itula, inu i se ate po o se ipu vai pateta. O le taimi muamua i le aso nei e na o le 14.00 e taumafaina, o meaai e tatau ona malamalama e pei ona mafai ai. Afai i le fale e te fufulu lou ate i le maʻisuka e faʻaaogaina ai lenei metotia, o le tino o le a le mafai ona gafatia masani i le faʻamaina o le toto ma aveese le toxins.

Ina ia fufulu le ate ma faʻaleleia faiga faʻapitoa, e faʻaaogaina laau:

O fualaau suamalie mo le maʻisuka e ave i le foliga o se paʻu, mo se gaioiga e sili atu ona lelei, e faʻaalia i le 30 minute ao leʻi faia se taumafataga e faʻaaoga se sipuniti o le oloa, e mafai foi ona e ave le fua o fatu o le laau. I totonu o se vai taele mo le 20 minute, mafanafana se sipuni tele o fatu ma se ipu vai inu. A faʻamalūlūina, o le mea e faʻafefeteina e faʻamamaina e ala i le susu, latou te inu i le afa afa i le afa itula ao lei oʻo i taumafataga. O le umi ole togafitiga ua malilie faatasi ma le fomaʻi.

Afai ua amata ona maua le maʻisuka ma o le ate ua faateleina le popole e uiga i le tagata maʻi, ua lagona le tiga, e le mafai ona e tuua lenei mea e le popole. Afai e le o togafitiga, e mafai ona faʻamalosia le togafitiga, e oo lava i le cirrhosis o le ate.

O a fualaau oona e faʻaaogaina e toe faʻaleleia ai le galuega o le ate?

O se vaega tāua i le togafitiga e faia i le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, faʻatupulaia o le gaioiga faaletino, se meaai faapitoa ma le maualalo o le cholesterol ma meaʻai gaʻo, e fuafua lava i le tulaga, atonu e te ono mafaufau i "meaʻai falaoa".

Mo le togafitiga o faʻamaʻi ate, o loʻo i ai se vaega atoa o vailaʻau e taʻua o le hepatoprotectors. I fafo, o lenei vaega o fualaau faasaina ua taua o cytoprotectors. O fualaau nei e ese le natura ma le fausaga o vailaʻau - o loʻo iai sauniuniga o laʻau, tapenaga o meaola manu, vailaʻau faʻamalosi. O le mea moni, o meatotino o nei fualaau oona e ese ma e masani ona faʻaaogaina mo faʻamaʻi pipisi. I tulaga faigata, e tele vailaʻau e faʻaaogaina i le taimi e tasi.

Mo le togafitiga o faʻamaʻi o le ate, o sauniuniga o le ursodeoxycholic acid ma le phospholipids taua e masani lava ona faatonuina. O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻamalolo o le lipid, faʻaleleia ma faʻaleleia lela o le ate. Ona o lenei mea, o le aafiaga leaga o gaʻo ma faʻamalolo saoloto e faʻaitiitia, fulafula i le ate, o faʻavaega o le fausia o mea fesoʻotaʻi ua faʻaitiitia, o se taunuuga, o le atinaʻe o fibrosis ma cirrhosis o le ate e faʻagesegese.

O sauniuniga o le pursodeoxycholic acid (Ursosan) e sili atu ona faʻamalosia i luga o siama, ma puipuia ai le faʻaumatia o le ate ma le atinaʻeina o le mumu i le ate. O Ursosan foi e iai sona aafiaga faʻasalalau ma faʻalautele ai le faʻamalosi o le cholesterol ma le talo. O le mafuaʻaga lea e sili ai ona faʻaaogaina i le maʻi faʻasolosolo. E le gata i lea, o Ursosan e faʻamautuina le alalele o loʻo masani ai i le gallbladder ma le pancreas, faʻamalosia ai le aoga o nei totoga, lea e sili ona taua mo pancreatiti.

O gasegase o le ate, faʻatasi ai ma le gasegase o le suka ma le kulukose, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa i togafitiga.

O lenei tusiga o loʻo tuʻuina atu ai faʻamatalaga faʻamatalaga i metotia ma metotia mo le togafitia o faʻamaʻi ate. O le faʻamaualuga e manaʻomia le alu i le fomaʻi e suʻe saʻo togafitiga saʻo!

O le maʻisuka e le gata o se fomaʻi, ae o se faʻafitauli lautele. O le maʻi e iloga le gata i le natura masani o le kosi, ae faʻapea foi i le atinaʻeina o faʻafitauli i luga o totoga uma. E maua foi le ate i le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, lea e fesootaʻi ma lona tali atu i le maualuga o le kulukose o le toto ma togafitiga i le fesuiaiga o le inisalini. Afai ole togafitiga e le faia i le taimi, e mafai ona atiaʻe le gase cirrhosis.

I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka maualalo e afaina ai le ate, ma o lea e le lagona ai e tagata gasegase o le faaleagaina o lenei okeni mo se taimi umi. Ae o le maʻisuka o se ituaiga taufaasese e taʻitaʻia ai lona vave vave faʻaleagaina ma se suiga i lona fausaga.

E tele taimi e faʻateleina ai le ate ma le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le faateleina o le teuina o gaʻo i totonu. Faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga maualuga o le ate, o fomaʻi e talanoa e uiga i le mea ua taʻua o le faʻamalolo.

Afai o le ate le ate na tupu i le tamaitiiti, o le maʻi e taʻua o Moriak syndrome e atiaʻe. E tele le ate, ma o le tuputupu ae e tolopoina. E masani lava o se faʻaitiitia o le tele o faʻamaʻi.

Faatasi ai ma le umi o le gaʻo o le ate, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le a atiaʻe e le cirrhosis.

Cirrhosis o le ate o se toe fetuunaiga faifaipea o le faatulagaga masani o se okeni. 'Ole'ā faasolosolo malie ona faʻavaivaia' ulu o le manulele ma ua suia e gaʻo susu. O ana galuega tauave ua matua leaga lava. Mulimuli ane, faʻasolosolo faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

O se tagata gasegase ua masalomia o le gasegase e tuuina atu ia faitioga:

  • vaivai,
  • moe i le moe,
  • faaitiitia le fiaai
  • fufulu
  • afaina o le paʻu ma le peletini penisini o mata i le samasama,
  • faʻamalamalamaina o feces,
  • tiga o le manava
  • fula o vae,
  • o le faateleina o le manava ona o le faaputuputuina o vai i totonu,
  • faʻamaʻi pipisi masani
  • tiga oona i le ate
  • dyspepsia (paʻu, gaoioi, vili, sisiva),
  • sasaina o le paʻu ma foliga vaaia o "fetu" lapopoʻa.

Afai ua uma ona fausia le cirrhosis, o lona uiga, o le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻafitia. Ae o le togafitiga o mafuaaga o le cirrhosis e mafai ai ona e faatumauina le ate i se tulaga paleni.

E masani lava, o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga muamua, e mafua ai le toilalo o le ate. E le gata ina afaina ai le ate, ae e fesoasoani foi i le faaletonu ole tino o le endocrine. O le iʻuga, o le lauulu o se tagata e pa'ū, o le malosi e faʻalavelave i tamaloloa, ma ua faʻaitiitia tina i mammary.

E tolu vaega o le maʻi. I le taimi muamua, o suiga o le paʻu o le paʻu, o le maʻi e tele lava ina le afaina i le endocrine. I tamaiti, e le lelei le tamaititi. E masani ona popole e uiga i le fiva, tagi, le fia ai.

O le laasaga lona lua e mafua ona o le le mautonu o le ituaiga o le popole, e fesootaʻi ma le faʻaleagaina vave o le faʻaogaina o le tino. O loʻo faʻaalia i se tulaga e le mautonu le faʻalagona ma e oʻo lava i le leai o se aʻoaʻoga i le taimi ma avanoa. E mataʻina le lima o le lima, o le faʻamalosi o le tautala, o le faʻaaogaina o masini afi.

I le vaega lona tolu, o nei faailoga e faʻapupulaina ma o loʻo faʻaleleia ai le coma valea. E tolu laasaga i le alualu i luma o lenei tulaga sili ona lamatia ai le ola.

  1. Faʻatasi ai ma le precom, o loʻo i ai se malepe, fenumiai. O laʻasaga mafaufau e faʻagesegese, vevela, faʻalavelave moe e matauina.
  2. O le laasaga lona lua o se mea matautia. E i ai le le atoatoa o le maʻi, o le fiafia e suia i le le fiafia ma le leaga. O se vaitaimi o le faʻataʻitaʻia o faʻataʻavalevale e mafai ona oʻo atu i le sefulu aso.
  3. I le laasaga o le coma lava ia, o le manogi o le ammonia mai le gutu e aliali mai, o le manava manava ua aliali mai. Afai e le maua se fesoasoani, faʻavae le faʻavevesi, ona maeʻa ai lea o le manava.

O le maʻisuka ituaiga 1 e atiaʻe i se talavou. O le Cirrhosis o le ate o le a le tupu pe a faʻaalia le togafitiga lelei. Manatua o togafitiga o le inisalini i le taimi muamua e faʻaleleia ai le leaga o le ate i le ate. O le mea moni o le inisalini muamua e faʻateleina ai lona glycogen. Ae o le tulaga e faʻamautuina.

Afai e le lelei le togafitia o le maʻisuka pe e le tali atu foi i togafitiga, o lona uiga e mafai ona mate le tino o le ate ma o le cirrhosis e atiina ae.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le degenerate gaʻo o le ate e tupu. Afai e togafitia oe i le maʻisuka fualaau faasaina, ona masani lea e le tupu lenei mea ma o le ate o le a tumau i se tulaga masani mo se taimi umi. Ma le isi, pe afai o le a faʻaleaʻo le tagata maʻi i le tagofia o fualaau faʻamaʻi, ona faʻaauau pea ona aʻafia le ate ma le maʻi suka.

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, o le togafiti o le ate o se mea tatau.E aʻafia i le tulaga lea e iloa ai le faaleagaina o le ate.

I uluaʻi laʻasaga o faʻamaʻi ate, o le faasaʻoina vave o le maualuga o le toto suka e matua aoga lava. Lelei lelei e faʻafetaui ma le faʻamautuina o le ate ma le taumafataga.

I le puipuia o siama o le ate, e tatau ai ona ave fualaau faasaina. Latou te faʻaleleia le faʻaleleia o nila ate. Faatasi ai ma ia - Essentiale, Hepatofalk, Hepamerz, ma isi. Ma le steamosis, ua ave ai Ursosan.

Faʻatasi ai ma le toilalo o le ate, o togafitiga e faia e tusa ai ma mataupu faavae nei:

  • aveeseina o faamaʻi e mafua ai le le mafaia o le ate,
  • togafitiga faʻapitoa
  • puipuiga o le le mafaia o le ate,
  • meaai ina ia itiiti le amonia i totonu o le tino,
  • fufulu lelei o le manaʻoga, talu ai ona o lona microflora leaga e iai sona aafiaga i le tulaga o le ate,
  • faasaʻoina o le cholesterol ma le bilirubin i le toto,
  • ave ni tupe e faʻaaoga ai le puipuia o le porohita.

A aunoa ma le toilalo, o faʻataʻitaʻiga ua faʻamaonia ai sauniuniga faʻasaʻi, lactulose, vitamini. I le tulaga o le le manuia o le togafitiga, maʻi o le maʻi, plasmapheresis (faamamaina plasma ma faʻamaʻi, sosoo ai ma le toe foʻi i le tino).

Po o le a lava le ituaiga o maʻisuka, o se taumafa e faʻaalia mo le faaleagaina o le ate. Ae i le taimi lava lea e tatau ai foi ona pulea le maualuga o le suka.

E tatau ona matua pulea lelei le faʻaaogaina o gaʻo. O la latou fuainumera e tapulaa, ma isi vaega ua tofia i ai. I le taimi lava e tasi, o meaʻai e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻasaina ua gata. E matua faasaina le inu ava malosi i soo se ituaiga.

E tuʻuina atu i ai meaʻai i le protein, faʻapea foʻi ma oloa o loʻo i ai ni meaʻai faʻamalosi (digesti), aemaise lava fualaau suamalie, falaoa atoa.

Nai lo le suka, e mafai ona e faʻaaogaina suamalie. Fuamoa fualaʻau aoga e le tuʻuina atu se uta tele i le ate. E tatau ona lava le suauu olive.

E na o le taimi e iloa ai faʻamaʻi ate i le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani e faʻasaoina le okeni ma faʻatuai ai le amataga ole ate ole ate.

O le maʻisuka e aʻafia ai tino uma o le tino. O le maʻisuka ma le ate o le muamua lea e vavalalata, ona o loʻo i ai se soliga o faiga faʻafesoʻotaʻi e aʻafia ai le okeni. O ituaiga eseese o le maʻisuka ei ai aafiaga eseese i luga o le ate, o le tasi e mafua ai le vave faaleagaina, o le isi e le mafua ai ni faafitauli mo le tele o tausaga. Ae ui i lea, o le gaioiga masani o le ate e mafai ona na o le tausia o togafitiga fualaau faasaina, a le o lea, o taunuuga e le mafai ona suia.

O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 1 i luga o le ate e valea, o lea e le vave lagona ai e le tagata gasegase le faʻalavelave o loʻo tupu i le ate. I le maʻisuka ituaiga 2, o faʻalavelave i le gaioiga o le ate o loʻo lagona vave, o le okeni e oʻo i le vave faʻaleagaina ma le faʻaumatia. O le ate i le taimi o le maʻi ua faʻalauteleina ona o le gaʻo, ma mulimuli ane oʻo atu i le atinaʻeina o gase.

O le cirrhosis o le lapoa e faʻaalia i le sui o sene masani i gaʻo gaʻo, lea e matua aafia ai galuega o loʻo faia. I le faagasologa o le atiaʻe o se maʻi, faʻaalia le le mafaia o le ate poʻo le coma. O le cirrhosis faatulagaina e le mafai ona faʻatautaia, o lenei laasaga e le mafai ona faʻafitia. Ae peitaʻi, afai e leʻi oʻo i le maʻi, o togafitiga e faʻatatau i le faʻavae o le faʻamaʻi o le a fesoasoani e tausia ai le ate.

E masani lava, o le maʻisuka, i le tele o tulaga, o le ituaiga 1 e avea ma se faaosofia o le atinaʻeina o le okeni. O le faʻamaʻi e le gata ina afaina ai mea e le masani ai i le ate, ae mafua ai foi le le atoatoa o le tino o le endocrine. O le taunuuga, o le leiloa o le maaleale, o le atiina ae o le malosi i alii, o le faaitiitia o le mama mammary i tamaitai. O le toilalo e tele ni vaega o le atinaʻe.

O le laasaga muamua e faʻaalia i se suiga i le paʻu o le paʻu, faʻalavelave i le tino o le endocrine. Faʻaleagaina o le ate i le tupulaga talavou e faʻaleagaina ai le tamaititi. Faatasi ai ma le faamaʻi, o se uiga fesuisuiai e atiina ae, le mautonu, o se lagona o le fiaaai ua taofia. O le atinaʻeina o le laasaga lona lua e faʻaalia i le le mautonu o le atuatuvale e afua mai i le faaleagaina o le tino. Faʻaalia i le faʻalagonaina o le faʻalagona, le le fiafia i le taimi ma avanoa.

O le atinaʻe e faʻaalia i le faateleina o faailoga uma ma le atinaʻeina o coma. E tele ni laasaga i le atinaʻeina o le setete coma:

  • Muamua. O le le mautonu ma le toilalo malosi o le malosi ua faamaumauina, o gaioiga faalemafaufau ua faifai malie, ma o le lelei o le moe e faateteleina.
  • Fetuunaiga tulaga. O le tagata gasegase ua leai sona aoga. O le tulaga fiafia o le a suitulaga i le le fiafia ma vice versa. O le umi ole laasaga e oʻo ile 10 aso.
  • Coma O le manogi o le ammonia e lagona mai i le oral vevela, o le manava e avea ma le manaia. Le tele o togafitiga faafomaʻi e taʻitaʻi atu ai i le faʻavevesi, ma oʻo ai i le faʻamalosi faʻafuaseʻi.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le galuega o le ate o loʻo taofia. I lenei tulaga, o se maʻi e le o le ava malosi o le ate e masani lava ona mauaina o lona uiga o le atinaʻe o steatosis, faʻaopoopoga e aofia ai tupe mama.

Steatosis faʻapupula e avea o se taunuuga o faʻalavelave faʻaleagaga e mafua ai le tele o meaʻai. Tupe teu i totonu o le ate, lea e mafai ona fausia ai se uila ma taofia ai le gaioiga o le okeni, e fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi o le maʻisuka ma fatu. O le faavae autu o le steatosis o le tui o le inisalini ma le gaʻo gaʻo ma le lipid metabolism. E faasolosolo malie le alualu i luma o le maʻi ma e matautia ona o le mafai ona tafe i totonu o le cirrhosis.

O le maʻisuka 1 e amata ona atiaʻe i se talavou, o le kulukose toto e pulea e le inisalini tui. I lenei tulaga, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le tino e le alualu i luma, faatasi ai ma le faamutaina o le togafitiga, o le cirrhosis e atiina ae. I le taimi muamua, o le gaioiga o le inisalini e aʻafia ai le tulaga o le ate, e ui i lea, i le aluga o taimi, o vailaʻau e faʻamautinoa ai le faʻamautuina o faʻamaoniga ma se tulaga mautu.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le sui o suauu ola maloloina maloloina ma le gaʻo gaʻo e mataituina. O le taitaia o togafitiga fualaau faasaina e puipuia ai le atiina ae o leona gaʻo, o le galuega a le okeni e tupu i se tafaoga masani mo se taimi umi. Ae peitai, afai e te le amanaiaina togafitiga togafitiga antidiabetic, o suiga i le ate o le a le mafai ona suia.

O aʻafiaga o le ate i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga e pei ole:

  • faʻafefe
  • moe le moe
  • faaitiitia le fiaai
  • afaina o le manava
  • lanu samasama o le paʻu ma le paʻepaʻe paʻepaʻe mata,
  • faʻamalamalamaina o feces,
  • tiga i le manava
  • tulaga fulafula o vae,
  • faalauteleina o le manava ona o le tele o le vai,
  • tiga i le ate.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le maʻisuka e tatau ona togafitia i auala faigata. I le taimi muamua, o le fomaʻi e fuafuaina mafuaaga e afaina ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma faʻamatalaina metotia e faʻamoemoe e faʻaaogaina. I le taimi o le togafitiga, e faʻaaogaina auala eseese, e aofia ai togafitiga faafomaʻi, meaʻai, tausisia o le faapaleniina o tulafono i aso taʻitasi, le faʻaaogaina o vailaau oona, aveesea o le mamafa o le tino.

O faʻamaʻi faʻamaʻi, e tusa lava po o le a le maʻisuka, e manaʻomia ai se mea taumafa, e siakiina foi faitauga o le suka. O meaʻai e manaʻomia ai le faʻasaʻo tele i gaʻo, le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, le teenaina o le ava malosi. E leai se suāuʻu, e faʻaaogaina ai le suka. Lisi o fualaʻau suamalie, olive olive e aoga, ma o le ate o le vao moa ua faʻaaogaina e fai ma meaai.

Muamua, o togafitiga o le ate e faia i le fesiitaiina o le maʻisuka i le taimi o taui. Latou te faʻaaogaina fualaau faasaina lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tusa lava po o le a le ituaiga o togafitiga, faʻapea foʻi ma inisua injections. O le isi laasaga e faʻamoemoe e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. O le faʻamalosi o lelei i le maʻisuka e mafua mai i le faʻaaogaina o hepatoprotectors, vailaʻau oona, vailaʻau o loʻo galue i le cholesterol, faʻapea foi ma le toe faʻaleleia o le intestinal microflora. Faatasi ai ma le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi, vaʻaia, masini o le toto, plasmapheresis e faʻaaogaina.

O le maʻisuka ma le ate e fesootai. O le atinaʻe o le maʻisuka e aʻafia uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, totoga i le tino. O le ate e matua afaina i le tino ona o le gasegase o le gaioiga ua faʻalavelaveina, lea e mafua ai le malepe o le gaioiga o le okeni ma faʻaosofia ai aʻafiaga matautia. Ole togafitiga le togafitia o le maʻisuka ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu ai i le toilalo poʻo le gasegase.

Fale gaosi

I le faʻaopoopoga i le gaioiga o le faamama, o loʻo tu i le va o le totoga o le tino atoa ma le gastrointestinal tract. E faia e le ate se gaioiga gaosia ma le gaogao. O lenei tino e aʻafia i le faʻafouina ma le le faʻamalosia o le tele o hormones e faʻatautaia le masaniga o le tino. O se tasi o ia mea o le glucagon e maua mai i pene alpha piacreaty. O lenei hormone fesoasoani e faateleina le kulukose o le toto. A tupu lenei mea, e faʻasaʻolotoina mai isi totoga ma fusi.

O le galuega o le faʻaoʻo o le ate o le tausia lea o se aofaiga tele o le kulukose i lona parenchyma. I le taimi lava e tasi, e mafai ona teuina le kulukose i lona tulaga masani ma i totonu o se faʻalapotopotoga faigata e taʻua o le glycogen. O lenei polysaccharide pe a tulai mai ni tulaga ogaoga, o le vaivai tele o le tino, vaivai, i lalo o le aafiaga o ni maisei o le ate mausalī e amata ona malepe ma aumai le kulukose i totonu o le toto.

Glucose ma le maʻisuka

O le faailoga autu o le maʻisuka o le faateleina o le kulukose o le toto. Glucose o se malosiaga malosi, e aunoa ma lona auai, o le mitochondria intracellular e le mafai ona maua le malosi atoatoa mo le gaioiga masani o gaioiga.

Ae o le sili atu o le glucose ei ai ona taunuuga. O le tulai mai o maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faasaga i se tulaga o le maualalo o le insulin maualuga e mafua ai le matelaina o le tino. Talu ai e le mafai e le kulukose ona faʻaumatia e aunoa ma le inisalini. I lenei tulaga, o loʻo i ai le vaeluaga o isi mea e mafai ai ona faʻaaogaina (gaʻo ma pulu), ma o latou mea na faʻaleagaina o aʻafiaga leaga i tino. Muamua lava, e tiga le faiʻai, ona tupu ai lea o le ate, o loʻo lamatia ai le atinaʻe o cirrhosis.

Faʻailoga o le mailei i le maʻisuka

Faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto, o le kulukose e amata ona teuina i totonu o fatu ma okeni. Lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le mulimuli. Talu ai o le ate o se ituaiga nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, e muamua ona afaina. I le maʻisuka, o le glucose ua liua i le tino, i le paveryma o le ate, o le teu o le tino e amata - steatosis.

E mafai ona tupu le steamosis i tagata e le maua le maʻisuka. Ae o tagata faapena e palafe, lea e televavave ai le fausiaina o le gaʻo o le ate. O lenei tulaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia i le gaosiga masani o le inisalini, ae faʻafeagai ma le pito i tua o le gaʻo gaʻo, lagona o le tino ile faʻaitiitia o lenei hormone. E i ai le maualuga maualuga o le suka i le toto. I lenei tulaga, e galue malosi le ate, e maua ai le kulukose ma faʻaputuina i lona parenchyma.

Tagata e iai le ate steveosis masani e le faitio.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, e mafai ona maua e le ate se gaioiga e le lelei, ma le steusosis e pasi atu i le steatohepatitis. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le tele o le ate, o le velela ma le paʻu o le paʻu e mafai ona tupu, o le a faʻanoanoa tagata mama i le tiga ma le lagona o le mamafa i le itu taumatau, faʻalauteleina le vaivai, gasela ma vomiting. Faʻasaga i tua o le faʻaogaina o le faʻafefeteina o le ate, o lona sui faifai malie ma se mea faʻapipiʻi e tupu. Fibrosis o le ate, o loʻo faʻaalia ai le amataga o le atinaʻe o cirrhosis.

Cirrhosis o le ate ma le maʻisuka o loʻo i ai se tulaga matautia. I le uma, o aʻaʻo autū ua uma ona mafatia mai le tele o toxins, ma i se faʻaopoopoga o loʻo i ai se faaletonu o le faamama autu. I uluaʻi laasaga o le cirrhosis, faʻaopopo i faʻamaoniga o le faʻamalositino, o isi e aliali mai. O tagata gasegase e faitio i le vevela o le tino, le lava le moe ma le ala, o foliga vaaia o tiga i le manava atoa, o le maualuga o le manava, o le foliga mai o se mea leaga i luga o le puipui o le abdomina tua. O nei faailoga uma e faʻaalia ai le atinaʻeina o le alatele maualuga, faatasi ai ma le foliga mai o le suavai mama e leai se ola i totonu o le manava o le manava, o le atiina ae o le faalauteleina o veins o le esophagus ma le tele o le toto mai ia i latou.

Ina ia puipuia le atiina ae o maʻi o le ate, faapea foi ma le maʻisuka, pe afai ei ai se faʻaaliga o nei maʻi, ona toe totogi lea mo le tulaga, e tatau ona faia se fuataga o fua faatatau e faʻaleleia ai le tulaga o le tino. O le laasaga muamua o le faʻafesoʻotaʻi lea o se tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, e mafai ona avea o se tagata gastroenterologist, endocrinologist, hepatologist. O le a latou faia se suʻega atoa o le tagata maʻi, lea o le a fuafua ai le itu i togafitiga i se mataupu faapitoa.

Afai o loʻo maʻi le maʻi i le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻatonu togafitiga o le soifua maloloina, pe afai e le aoga, e tatau ona amata le togafitiga faafou. Mo lenei mea, o vailaau insulin-substitutes e faʻaaogaina i le pepa laulau pe i le faiga o injections.

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona matauina i le mamafa o tagata.

I lenei tulaga, o le sili ona aoga o le a avea ma se suiga i le olaga, taaloga, e fuafua i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, faʻapea foi ma le togafitiga o meaʻai.

O se meaai mo soo se ituaiga o le maʻisuka e tatau ona aofia ai:

  • Ova malosi - ona o le maualuga o le leiloa o le vai e le tino,
  • O se fuainumera tele o fualaau aina - e tatau ona filifili tonu ia fua e le oi ai pe laitiiti foi, e avea ma vaega o meaola gaʻo vave, e aloese mai oso oso faafuasei i le kulukose,
  • E manaʻomia fualaʻau mo le tino ona o latou o se punavai o le tele o minerale, elemene, fiber ma vitamini, lea e matua faʻaitiitia i le tino i le i ai o le maʻisuka,
  • O meaʻai laiti-gaʻo e tatau ona avea o se punavai o le porotini, mo le faʻatinoina masani o galuega a le tino,
  • Laʻau e maualalo le gaʻo - e manaʻomia mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka e toe faʻafoʻi le aofaʻi o amino acids, proteins ma isi meaʻai,
  • Cereals - ia faʻaleleia le paleni o le malosi ona o gaʻo vailaau faʻalavelave, lea o le a vavae mo se taimi uumi i le tino ma faʻaauau pea le faʻatinoga masani o tino uma.



E tatau i tagata maʻi ona tausisi i taimi uma i se taumafataga, o soʻo se mea sese e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga le talafeagai i le suka o le toto, lea o le a taʻitaʻia ai iʻuga le talafeagai.

Ina ia aloese mai lenei faafitauli i le maʻi o meaʻai e le aofia ai:

  • Meaʻai suamalie
  • O meaʻai ma ulaula,
  • Seluʻu ma mea taumafa maualuga i mea oona,
  • Faʻatau mai oloa faʻatau falaoa ma keke falaoa,
  • Maualuga fualaau gaʻo
  • Tino i le malo.

Ina ia taofia le atiina ae o le gasegase oona, e tatau ona aveesea le mamafa. O nisi taumafataga o le a le lava mo lenei mea, e fautuaina tagata e taaalo i taaloga, taʻitaʻia se olaga ola malosi, faʻaalu se taimi itiiti i le fale, ma faʻaalu atili i luga o le auala. Liliu atu i fomaʻi mo se fesoasoani, latou te fautuaina ni tagata tomai faapitoa. lea o le a fesoasoani i tagata mamaʻi i lenei mataupu faigata. O aʻoaʻoga agavaa o le a atiina ae se seti o faʻatinoga o le a fesoasoani lelei e aveesea le mamafa. Afai e pulea e tagata gase se aofaiga manaia o kilokalama, ona le mafai lea ona latou fefefe mo le atinaʻeina o steatoosis ma lona atinaʻe e avea ma taʻi.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o gasegase ma le le mafai ona totogi mo le taumafataga o meaʻai, latou te faʻaaogaina togafitiga fualaau. Hepatoprotectors, togafitiga o fualaʻau, fualaau e maua ai le toto maualuga, angioprotectors, glucocorticosteroids e faʻaaogaina.

Laasaga muamua ma le lua

O le laasaga muamua e faʻaalia i se suiga i le paʻu o le paʻu, faʻalavelave i le tino o le endocrine. Faʻaleagaina o le ate i le tupulaga talavou e faʻaleagaina ai le tamaititi. Faatasi ai ma le faamaʻi, o se uiga fesuisuiai e atiina ae, le mautonu, o se lagona o le fiaaai ua taofia. O le atinaʻeina o le laasaga lona lua e faʻaalia i le le mautonu o le atuatuvale e afua mai i le faaleagaina o le tino. Faʻaalia i le faʻalagonaina o le faʻalagona, le le fiafia i le taimi ma avanoa.

Tulaga faigata (3rd)

O le atinaʻe e faʻaalia i le faateleina o faailoga uma ma le atinaʻeina o coma. E tele ni laasaga i le atinaʻeina o le setete coma:

  • Muamua. O le le mautonu ma le toilalo malosi o le malosi ua faamaumauina, o gaioiga faalemafaufau ua faifai malie, ma o le lelei o le moe e faateteleina.
  • Fetuunaiga tulaga. O le tagata gasegase ua leai sona aoga. O le tulaga fiafia o le a suitulaga i le le fiafia ma vice versa. O le umi ole laasaga e oʻo ile 10 aso.
  • Coma O le manogi o le ammonia e lagona mai i le oral vevela, o le manava e avea ma le manaia. Le tele o togafitiga faafomaʻi e taʻitaʻi atu ai i le faʻavevesi, ma oʻo ai i le faʻamalosi faʻafuaseʻi.
Toe foʻi i le laulau o mea

Steatoosis poʻo le gaʻo le gaʻo

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le galuega o le ate o loʻo taofia. I lenei tulaga, o se maʻi e le o le ava malosi o le ate e masani lava ona mauaina o lona uiga o le atinaʻe o steatosis, faʻaopoopoga e aofia ai tupe mama.

Steatosis faʻapupula e avea o se taunuuga o faʻalavelave faʻaleagaga e mafua ai le tele o meaʻai. Tupe teu i totonu o le ate, lea e mafai ona fausia ai se uila ma taofia ai le gaioiga o le okeni, e fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi o le maʻisuka ma fatu. O le faavae autu o le steatosis o le tui o le inisalini ma le gaʻo gaʻo ma le lipid metabolism. E faasolosolo malie le alualu i luma o le maʻi ma e matautia ona o le mafai ona tafe i totonu o le cirrhosis.

Faʻavae o faʻasalaga faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka

O le maʻisuka 1 e amata ona atiaʻe i se talavou, o le kulukose toto e pulea e le inisalini tui. I lenei tulaga, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le tino e le alualu i luma, faatasi ai ma le faamutaina o le togafitiga, o le cirrhosis e atiina ae. I le taimi muamua, o le gaioiga o le inisalini e aʻafia ai le tulaga o le ate, e ui i lea, i le aluga o taimi, o vailaʻau e faʻamautinoa ai le faʻamautuina o faʻamaoniga ma se tulaga mautu.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le sui o suauu ola maloloina maloloina ma le gaʻo gaʻo e mataituina. O le taitaia o togafitiga fualaau faasaina e puipuia ai le atiina ae o leona gaʻo, o le galuega a le okeni e tupu i se tafaoga masani mo se taimi umi. Ae peitai, afai e te le amanaiaina togafitiga togafitiga antidiabetic, o suiga i le ate o le a le mafai ona suia.

Faailoga o togafitiga

O aʻafiaga o le ate i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga e pei ole:

  • faʻafefe
  • moe le moe
  • faaitiitia le fiaai
  • afaina o le manava
  • lanu samasama o le paʻu ma le paʻepaʻe paʻepaʻe mata,
  • faʻamalamalamaina o feces,
  • tiga i le manava
  • tulaga fulafula o vae,
  • faalauteleina o le manava ona o le tele o le vai,
  • tiga i le ate.
Toe foʻi i le laulau o mea

Togafitiga o maʻi

O le maʻisuka e tatau ona togafitia i auala faigata. I le taimi muamua, o le fomaʻi e fuafuaina mafuaaga e afaina ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma faʻamatalaina metotia e faʻamoemoe e faʻaaogaina. I le taimi o le togafitiga, e faʻaaogaina auala eseese, e aofia ai togafitiga faafomaʻi, meaʻai, tausisia o le faapaleniina o tulafono i aso taʻitasi, le faʻaaogaina o vailaau oona, aveesea o le mamafa o le tino.

Taumafa mo le maʻi

O faʻamaʻi faʻamaʻi, e tusa lava po o le a le maʻisuka, e manaʻomia ai se mea taumafa, e siakiina foi faitauga o le suka. O meaʻai e manaʻomia ai le faʻasaʻo tele i gaʻo, le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, le teenaina o le ava malosi. E leai se suāuʻu, e faʻaaogaina ai le suka. Lisi o fualaʻau suamalie, olive olive e aoga, ma o le ate o le vao moa ua faʻaaogaina e fai ma meaai.

Vailaʻau mo le faʻaaoga

Muamua, o togafitiga o le ate e faia i le fesiitaiina o le maʻisuka i le taimi o taui. Latou te faʻaaogaina fualaau faasaina lea e faʻaititia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tusa lava po o le a le ituaiga o togafitiga, faʻapea foʻi ma inisua injections. O le isi laasaga e faʻamoemoe e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. O le faʻamalosi o lelei i le maʻisuka e mafua mai i le faʻaaogaina o hepatoprotectors, vailaʻau oona, vailaʻau o loʻo galue i le cholesterol, faʻapea foi ma le toe faʻaleleia o le intestinal microflora. Faatasi ai ma le faʻavavevaveina o le faʻamaʻi, vaʻaia, masini o le toto, plasmapheresis e faʻaaogaina.

Upu mulimuli

O le maʻisuka ma le ate e fesootai. O le atinaʻe o le maʻisuka e aʻafia uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, totoga i le tino. O le ate e matua afaina i le tino ona o le gasegase o le gaioiga ua faʻalavelaveina, lea e mafua ai le malepe o le gaioiga o le okeni ma faʻaosofia ai aʻafiaga matautia. Ole togafitiga le togafitia o le maʻisuka ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu ai i le toilalo poʻo le gasegase.

O le a le mea e faia e le pancreas i le tino?

O le pancreas e lua vaega o loʻo i totonu o le isi. O se tasi o vaega tatou te iloa sili atu o loʻo i ai se galuega faʻafefete. Na te faʻamalamalamaina vailaʻau eseese - o enzymes lea e faʻamalamalama muamua gaʻo ma gaʻo. O le solia o lenei galuega o le pancreas, faatasi ai ma lona mumū ma se faaitiitia i le gaosiga o enzymes, ua taʻua o le pancreatitis. O se gasegase ma tumau. Ae ui i lea, i le tulaga o le maʻisuka, e leai se aoga ia i matou.

O le isi vaega o le pancreas, o loʻo i ai i foliga o tamaʻitaʻi e taʻua o motu o Langerhans, faʻasaʻo se numera tele o tulafono faatonutonu -moni. O nisi o nei hormones e nafa ma le tuputupu ae ma le atinaega o le tino ma e sili atu le taua i se talavou. O le isi vaega o hormones, o le mea moni, e nafa ma le faatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

Aisea tatou te manaʻomia ai le kulukose?

Glucose o le punavai autu lea o le malosi i totonu o le tino; o siama uma, fusi ma totoga, e aofia ai le faiʻai, fafaga ai. Talu ai o le taua o le kulukose i totonu o le tino e matua maualuga lava, o le tino i auala eseese o loʻo tumau pea lona tele i le toto. E mafai ona tatou fuafuaina le maualuga o le kulukose, e masani lava o lona faʻaoʻoina i le toto e mai i le 3.5 i le 5.5 mmol / l (o lenei vasa e mafai ona fesuiaʻi i totonu o fale suʻesuʻe eseese e fuafua i le mea e faʻaaoga ai).

O le mea lea, mo gaioiga masani, muamua o le faiʻai ma isi totoga i totonu o le toto, e tatau ona tausisia pea le maualuga o le kulukose. O le faaitiitia o lona aofaiga e taua o le hypoglycemia ma e mafai ona oo atu ai i ni faafitauli matuia, e oo atu i se vaalele hypoglycemic! O le faateleina o le kulukose e taua o le hyperglycemia ma e mafai foi ona taitaiina atu i le atinaʻeina o le maʻisuka, i ni faʻafitauli ogaoga mai le fatu, faiʻai, vaʻa toto, e oʻo lava i le hyperglycemic poo le hyperosmola coma!

O le maualuga o le kulukose (suka) i totonu o le tino e mafai ona faʻatusatusa i le aofaʻi o penisini i totonu o le taavale. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a vaʻaia e se avetaʻavale se laʻititi laʻititi o le uila o loʻo faʻaaogaina ai le afi, e alu o ia i se nofoaga o le kesi ma toe faʻafoʻi le suauʻu i totonu o le tane. I le auala lava e tasi, o le tino, matauina o le maualalo o le kulukose, faatasi ai ma le fesoasoani a le faiʻai e taʻu mai ai mea tatou te 'ai. O le avetaavale e faʻaleleia lana taavale i le tele o le suauu pe a manaʻomia ona alu atu i le isi nofoaga o le kesi poʻo lona alu. E faia foi e le faiʻai se faailo o le nofo malie pe a ia iloa le maualuga o mea taumafa ua 'aina, ma totoe seia oʻo i le isi meaai.

E faapefea ona tupu le maʻisuka?

O lenei faʻamaʻi e atiina ae pe a tatou faʻamaeʻaina o tatou tino, ma le aofaiga e le manaʻomia. Ae, afai e sasaa e le avetaavale le tele o meaʻai i totonu o le taavale, ona sasaa mai lea o le kesi, ma faia ai se lamatiaga e le gata o le taavale, ae o le nofoaga atoa o le kesi. I se isi itu, o se tagata, o le faatumuina o lona tino i le tele o mea taumafa maualuga, e mafua ai le faateleina o le mamafa i luga o le ate ma le paʻu. Afai o le taumafataga, o le tele o mea taumafa eletise e maua ai le gaʻo ma gaʻo, e masani lava ona faia, i le iuga, e le mafai e le tino ona tatalia lenei avega ... Ona tupu ai lea o le pancreatitis, maʻi suka, ma le ate ate.

E faapefea ona fesootai le maʻisuka i le ate?

E fesuisuiai o mea uma e faigofie lava. O lo tatou toto totoina ua faatulagaina i se auala e toso uma ai meaola i totonu o le manava ma le iniseti i totonu o le iniseti i totonu o le toto, lea e mulimuli ane ulu atu i totonu o le ate. Ma faʻaopoopoga i se maualuga maualuga i luga o le vaega o meaʻai o le pancreas, aua e tatau ona eliina uma lenei voluma o meaai, o se mea maualuga e faia i luga o le ate ma le tulafono faatonutonu o le pancreas.

O le ate e tatau ona pasia uma gaʻo mai meaʻai, ma o loʻo i ai so latou aafiaga leaga. O le pancreas e tatau ona i ai se mea e "faʻapipiʻi" ai gaʻo uma ma kullukose e maua mai i meaʻai - aua o lona maualuga e tatau ona mausali. O le mea lea, o le tino e faʻaaogaina ai le gaʻo sili atu i gaʻo ma toe faʻaalia ai le leaga o aafiaga o gaʻo i luga o le ate! Ma o le pancreas ua faʻaitiitia, faʻamalosia e maua ai le tele ma le tele o homons ma enzymes. Sei vagana se vaega patino, pe a tupu aʻe le mumunia i totonu. Ma o le ate, e faʻaleagaina pea lava pea, e le afaina seia oʻo i se isi itu.

Le aʻafia o le maʻisuka i luga o le ate. Togafitiga fautuaina

Faatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka i le mea muamua, o le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le pancreas, lea e le saʻo atoatoa. Talu ai na o le ituaiga muamua o le maʻisuka o loʻo i ai se soliga o le gaosiga o le inisalini e ala i vailaʻau eletini Langerhans i le pancreas. Ma faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o isi totoga ma faiga e aafia. Muamua lava, o le maʻisuka o soo se ituaiga e aʻafia ai le ate.

I le faʻaopoopoga i le gaioiga o le faamama, o loʻo tu i le va o le totoga o le tino atoa ma le gastrointestinal tract. E faia e le ate se gaioiga gaosia ma le gaogao. O lenei tino e aʻafia i le faʻafouina ma le le faʻamalosia o le tele o hormones e faʻatautaia le masaniga o le tino. O se tasi o ia mea o le glucagon e maua mai i pene alpha piacreaty. O lenei hormone fesoasoani e faateleina le kulukose o le toto. A tupu lenei mea, e faʻasaʻolotoina mai isi totoga ma fusi.

O le galuega o le faʻaoʻo o le ate o le tausia lea o se aofaiga tele o le kulukose i lona parenchyma. I le taimi lava e tasi, e mafai ona teuina le kulukose i lona tulaga masani ma i totonu o se faʻalapotopotoga faigata e taʻua o le glycogen. O lenei polysaccharide pe a tulai mai ni tulaga ogaoga, o le vaivai tele o le tino, vaivai, i lalo o le aafiaga o ni maisei o le ate mausalī e amata ona malepe ma aumai le kulukose i totonu o le toto.

O le faailoga autu o le maʻisuka o le faateleina o le kulukose o le toto. Glucose o se malosiaga malosi, e aunoa ma lona auai, o le mitochondria intracellular e le mafai ona maua le malosi atoatoa mo le gaioiga masani o gaioiga.

Ae o le sili atu o le glucose ei ai ona taunuuga. O le tulai mai o maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faasaga i se tulaga o le maualalo o le insulin maualuga e mafua ai le matelaina o le tino. Talu ai e le mafai e le kulukose ona faʻaumatia e aunoa ma le inisalini. I lenei tulaga, o loʻo i ai le vaeluaga o isi mea e mafai ai ona faʻaaogaina (gaʻo ma pulu), ma o latou mea na faʻaleagaina o aʻafiaga leaga i tino. Muamua lava, e tiga le faiʻai, ona tupu ai lea o le ate, o loʻo lamatia ai le atinaʻe o cirrhosis.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto, o le kulukose e amata ona teuina i totonu o fatu ma okeni. Lea e mafua ai le faʻalavelaveina o le mulimuli. Talu ai o le ate o se ituaiga nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, e muamua ona afaina. I le maʻisuka, o le glucose ua liua i le tino, i le paveryma o le ate, o le teu o le tino e amata - steatosis.

E mafai ona tupu le steamosis i tagata e le maua le maʻisuka. Ae o tagata faapena e palafe, lea e televavave ai le fausiaina o le gaʻo o le ate. O lenei tulaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia i le gaosiga masani o le inisalini, ae faʻafeagai ma le pito i tua o le gaʻo gaʻo, lagona o le tino ile faʻaitiitia o lenei hormone. E i ai le maualuga maualuga o le suka i le toto. I lenei tulaga, e galue malosi le ate, e maua ai le kulukose ma faʻaputuina i lona parenchyma.

Tagata e iai le ate steveosis masani e le faitio.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, e mafai ona maua e le ate se gaioiga e le lelei, ma le steusosis e pasi atu i le steatohepatitis. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le tele o le ate, o le velela ma le paʻu o le paʻu e mafai ona tupu, o le a faʻanoanoa tagata mama i le tiga ma le lagona o le mamafa i le itu taumatau, faʻalauteleina le vaivai, gasela ma vomiting. Faʻasaga i tua o le faʻaogaina o le faʻafefeteina o le ate, o lona sui faifai malie ma se mea faʻapipiʻi e tupu. Fibrosis o le ate, o loʻo faʻaalia ai le amataga o le atinaʻe o cirrhosis.

Cirrhosis o le ate ma le maʻisuka o loʻo i ai se tulaga matautia. I le uma, o aʻaʻo autū ua uma ona mafatia mai le tele o toxins, ma i se faʻaopoopoga o loʻo i ai se faaletonu o le faamama autu. I uluaʻi laasaga o le cirrhosis, faʻaopopo i faʻamaoniga o le faʻamalositino, o isi e aliali mai. O tagata gasegase e faitio i le vevela o le tino, le lava le moe ma le ala, o foliga vaaia o tiga i le manava atoa, o le maualuga o le manava, o le foliga mai o se mea leaga i luga o le puipui o le abdomina tua. O nei faailoga uma e faʻaalia ai le atinaʻeina o le alatele maualuga, faatasi ai ma le foliga mai o le suavai mama e leai se ola i totonu o le manava o le manava, o le atiina ae o le faalauteleina o veins o le esophagus ma le tele o le toto mai ia i latou.

Ina ia puipuia le atiina ae o maʻi o le ate, faapea foi ma le maʻisuka, pe afai ei ai se faʻaaliga o nei maʻi, ona toe totogi lea mo le tulaga, e tatau ona faia se fuataga o fua faatatau e faʻaleleia ai le tulaga o le tino. O le laasaga muamua o le faʻafesoʻotaʻi lea o se tagata tomai faapitoa. I lenei tulaga, e mafai ona avea o se tagata gastroenterologist, endocrinologist, hepatologist. O le a latou faia se suʻega atoa o le tagata maʻi, lea o le a fuafua ai le itu i togafitiga i se mataupu faapitoa.

Afai o loʻo maʻi le maʻi i le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻatonu togafitiga o le soifua maloloina, pe afai e le aoga, e tatau ona amata le togafitiga faafou. Mo lenei mea, o vailaau insulin-substitutes e faʻaaogaina i le pepa laulau pe i le faiga o injections.

O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona matauina i le mamafa o tagata.

I lenei tulaga, o le sili ona aoga o le a avea ma se suiga i le olaga, taaloga, e fuafua i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, faʻapea foi ma le togafitiga o meaʻai.

O se meaai mo soo se ituaiga o le maʻisuka e tatau ona aofia ai:

  • Ova malosi - ona o le maualuga o le leiloa o le vai e le tino,
  • O se fuainumera tele o fualaau aina - e tatau ona filifili tonu ia fua e le oi ai pe laitiiti foi, e avea ma vaega o meaola gaʻo vave, e aloese mai oso oso faafuasei i le kulukose,
  • E manaʻomia fualaʻau mo le tino ona o latou o se punavai o le tele o minerale, elemene, fiber ma vitamini, lea e matua faʻaitiitia i le tino i le i ai o le maʻisuka,
  • O meaʻai laiti-gaʻo e tatau ona avea o se punavai o le porotini, mo le faʻatinoina masani o galuega a le tino,
  • Laʻau e maualalo le gaʻo - e manaʻomia mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka e toe faʻafoʻi le aofaʻi o amino acids, proteins ma isi meaʻai,
  • Cereals - ia faʻaleleia le paleni o le malosi ona o gaʻo vailaau faʻalavelave, lea o le a vavae mo se taimi uumi i le tino ma faʻaauau pea le faʻatinoga masani o tino uma.

E tatau i tagata maʻi ona tausisi i taimi uma i se taumafataga, o soʻo se mea sese e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga le talafeagai i le suka o le toto, lea o le a taʻitaʻia ai iʻuga le talafeagai.

Ina ia aloese mai lenei faafitauli i le maʻi o meaʻai e le aofia ai:

  • Meaʻai suamalie
  • O meaʻai ma ulaula,
  • Seluʻu ma mea taumafa maualuga i mea oona,
  • Faʻatau mai oloa faʻatau falaoa ma keke falaoa,
  • Maualuga fualaau gaʻo
  • Tino i le malo.

Ina ia taofia le atiina ae o le gasegase oona, e tatau ona aveesea le mamafa. O nisi taumafataga o le a le lava mo lenei mea, e fautuaina tagata e taaalo i taaloga, taʻitaʻia se olaga ola malosi, faʻaalu se taimi itiiti i le fale, ma faʻaalu atili i luga o le auala. Liliu atu i fomaʻi mo se fesoasoani, latou te fautuaina ni tagata tomai faapitoa. lea o le a fesoasoani i tagata mamaʻi i lenei mataupu faigata. O aʻoaʻoga agavaa o le a atiina ae se seti o faʻatinoga o le a fesoasoani lelei e aveesea le mamafa. Afai e pulea e tagata gase se aofaiga manaia o kilokalama, ona le mafai lea ona latou fefefe mo le atinaʻeina o steatoosis ma lona atinaʻe e avea ma taʻi.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o gasegase ma le le mafai ona totogi mo le taumafataga o meaʻai, latou te faʻaaogaina togafitiga fualaau. Hepatoprotectors, togafitiga o fualaʻau, fualaau e maua ai le toto maualuga, angioprotectors, glucocorticosteroids e faʻaaogaina.


  1. Faʻafitauli faʻaonapo nei o finauga. Mataupu 1, Fale Lomiga a le Setete o Tusi Fomaʻi - M., 2011. - 284 i.

  2. John F. Lakecock, Peter G. Weiss Fundamentals of Endocrinology, Medicine - M., 2012. - 516 p.

  3. Kohout P., Pavlichkova J. Alu mo le maʻisuka (faaliliuga mai Czech). Moscow, Kron-Press Publishing House, 1998, 142 itulau, 10,000 kopi

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le matafaioi o le ate i le gaʻo gaʻo

O le ate o se nofoaga o le kulukose, lea o loo teuina i totonu o foliga o se glycogen polysaccharide, e aofia ai le tele o toega o le carbohydrate. Faatasi ai ma mea e ola ai le ola, i lalo o le malosi o enzymes, glycogen e paʻu i lalo i le kulukose, ma e ulu atu i le toto. O se mea taua ole gaioiomi, gluconeogenesis, e faia foi i le ate. O se tali o le faʻavaeina o le kulukose mai isi mea faʻalaʻau. Gluconeogenesis e mafai ai e le tino ona faʻatumu fale o le carbohydrate i lalo o tulaga ogaoga: faʻamalositino malosi faʻaletino ma faʻalautele le matelaina.

O le maʻi suka ma le ate e fesoʻotai vavalalata, ma e afaina tele ai le manuia o le maʻi ma le soifua maloloina lautele. I totonu o sela o lenei okeni, o le maualuga o enzymes e tatau mo le kulūkose o loʻo faʻaitiitia. Ona o lenei mea, e ulu atu ai i le toto i ni aofaiga tele atu nai lo le mea e tatau ai. O lenei gaioiga e le taofia e oʻo lava i le hyperglycemia, e ui lava e masani lava i se tulaga faapea e tatau ona taofi e le ate le tuʻuina o le suka i totonu o le toto ma amata ona fatuina se nofoaga o le glycogen.

Gluconeogenesis o se mea taatele i le maʻi suka, e mafua ai ona faafuasei ona siitia maualuga le kulukose o le toto. O lenei masini e amata foi ona galue le saʻo, ma e amata e le gata i na tulaga pe a manaomia. E maualuga le tino o le ate i le lapisi ona o le le lava o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1 ma le tele o le faaputuputu o siaki. O lenei mea e oʻo atu ai i le gaʻo o le ate ma le faʻateleina o le maualuga, faʻalavelaveina o galuega masani ma faʻalavelave faʻaogaina.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona fesootaʻi ma le faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ma le talaaga o togafitiga faʻapitoa, e mafai e le tagata maʻi ona amata ona atiaʻe faʻamaʻi e faasaga i ona lava ate. I lenei tulaga, o loʻo matou talanoa e uiga i le hepatitis autoimmune, lea e manaʻomia ai le tausiga faifai pea ma togafitiga.

Cirrhosis ma le gasegase gaʻo

O le Cirrhosis o le ate o le ate lea e masani ona masani ai i le natura ma e faʻaalia i le solia o lona fausaga masani. Fesoʻotaiga o le tino e amata ona tupu malosi, ma suiga i le tino e tupu i ona suauu galue. O nei mea uma e mafua ai le le mafai o le galuega atoa a le tino ma le faʻaitiitia o le soifua manuia lautele o le maʻi.

O mafuaʻaga o le cirrhosis e aofia ai:

  • viral infections
  • ava malosi
  • fungal infections
  • faʻailoga alofa.

Ona o le cirrhosis, e le mafai e le ate ona faʻamavaeina lalo le inisalini, lea e tau atu i lona maualuga o le toto. O le lagona o le tino i lenei hormone ua faaitiitia, ua atiae ai e se tagata se maʻi gasegase, o se vailaau o le maʻisuka ituaiga 2.

Afai o loʻo amataina e le cirrhosis le talaaga o le maʻi suka, lea e seasea lava ona tupu, o lona faʻasolosolo ua sili atu ona leaga, ma ua televave le auala. Ona o faʻafitauli matuia faʻaleagaga, ua faʻavaivai le tino o le maʻi ma e le mafai ona masani ona teena isi faʻamaʻi. O le Cirrhosis i le maʻisuka e sili atu ona faigata ona togafitia pe a faatusatusa i tagata gasegase e leai ni faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo. O lenei tulaga o se tasi lea o mafuaaga e le fautuaina ai e fomai le inu ava malosi i tagata mamaʻi.

O le gasegase o le tino o se tulaga tiga o le ate lea e fuafua ai se aofaiga taua o tupe teu i lona fausaga. O le tele o meaʻai e puipuia ai mai le galue masani, o se taunuuga lea e maua ai e le tagata maʻi se maʻi gasegase ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Ae o le faʻamaʻiloga e mafai foi ona atinaʻe i tagata ua i ai le maʻisuka ituaiga 1. Ona o le le atoatoa o le tino i totonu o le ate, o suiga leaga e amata ona tupu, lea e mafai ona puipuia mai i le fesoasoani o se taumafa ma vaifofo masani.

Faailoga o Faʻafitauli

E le o taimi uma o faʻamaʻi pipisi e amata ona faʻalavelave ai le maʻi i le amataga o le mea na tupu. E oo lava i le oona o le ate e mafai ona avea ma mea e le mafai, e le gata i lea, e mafai ona tupu e le gata i le tele, ae faapea foi ma le mamafa o le tino. Paʻu i totonu o le ate e na o le pau lava le mea e tupu pe a tosoina le paʻu poʻo le talo i totonu o le togafitiga.

E le faʻasalalau ia asiasi i se fomaʻi pe afai e tusia e se tagata ia uiga:

  • mamafa i le manava pe a uma ona 'ai,
  • tiga i le saʻo saʻo,
  • oona inu i le gutu i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai,
  • fufulu tumau,
  • taoto ma vili
  • paʻu o le paʻu,
  • faʻafeiloaʻiga masani faʻafuaseʻi.

I latou lava, o nei faʻaʻailoga e le o taʻu mai ai faʻafitauli o le ate, ae na o se fomaʻi agavaa e mafai ona ia iloa lenei mea ma faʻatuina le mafuaaga tonu o le maʻi. I le faaopoopo atu i suesuega i fafo ma le palpation o le manava, o potu suʻesuʻega faaopoopo ma metotia faʻapitoa e mafai ona faʻataʻitaʻiina i se tagata.

Faʻailoga

Ole suʻesuʻega ole ate ole ate e mafai ai e oe vave ona amata togafitiga talafeagai ma faaititia le lamatiaga ile atiaʻeina o ona maʻi matuia i le lumanai. O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona maua se faʻamalama o le ate, gala ma le biliary tract ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina.

Mai suʻesuʻega i suʻesuʻega i tulaga o le suʻesuʻeina o le gaioioiga o lenei totoga, o nei suʻesuʻega o toto toto e faʻamaonia:

  • le gaoioiga o le enzymes AST ma le ALT (aspartate aminotransferase ma alanine aminotransferase),
  • bilirubin maualuga (tuusao ma le tuusao),
  • le maualuga o le protein
  • albumin concentration
  • gaioiga o le alkaline phosphatase (ALP) ma le gamma-glutamyltransferase (GGT).

Faʻaiʻuga o nei suʻega (e taʻua foi o le "folas tests") ma le faaiuga o se ultrasound, e manaʻomia e le tagata maʻi ona vaʻai i se fomaʻi, ma afai e vavae ese mai le masani, aua e te mafaufau i ai. A maeʻa ona faʻamautinoa se faʻamautinoaga saʻo ma se suʻesuʻega atoatoa, e mafai e se fomai faapitoa ona fautuaina le togafiti talafeagai, ia mafaufau i uiga o le vasega o le maʻisuka.

Talu ai o le ate e masani ona mafatia ona o le tele o vailaau faʻamalosi, o le fua aupito maualalo o vailaʻau e faʻaaogaina mo togafitiga, lea, e le mafai ona faʻamaonia. I le avea ai o se tulafono, e aofia ai:

  • togafitiga faafomaʻi togafitiga e taulai i le faasaʻoina o le gaosiga o le gaʻo (insulin poo pepa),
  • hepatoprotectors (fualaau e puipuia ai le ate ma faʻamaonia lona gaioiga galue),
  • ursodeoxycholic acid (faʻaleleia le tafe o le talo ma faʻaitiitia le mumū),
  • vitamini ma faʻalavelave minerale
  • lactulose (mo le faʻamamaina masani o le tino i se auala masani).

O le faʻavae o togafitiga e le faʻaaogaina fualaau faʻatauina o meaai. I faʻamaʻi ate, e mafai e le tagata gasegase ona pipii atu i mataupu faavae o mea taumafa fautuaina mo tagata uma o le maʻisuka. O meaai lelei ma le tele o le suavai e fesoasoani e faʻamaonia ai le faʻaaogaina o metabolic, ma le saʻo vailaʻau o ipu e mafai ona faʻaititia le kulūkose. Suga ma oloa o loʻo i ai, falaoa paʻepaʻe ma falaoamata o meaʻai, suti, meaʻai ma iʻa, ulaula masi ma pipi e vavae ese mai le lisi o le maʻi. E lelei foi le aloese mai fualaau faisua, aua, e ui lava i le maualalo o le kalori ma mea maualalo o le gaʻo, e mafai ona faʻafefe ai le pancreas ma faʻalavelaveina ai le ate.

O nisi fualaau mo le togafitiga o le maʻisuka o loʻo i ai le faʻamaʻi. O se mea le lelei lenei, lea e mafua ai le faʻalavelave o le ate ma suiga faʻavae tiga i totonu. O le mafuaʻaga lea, pe a filifilia se vailaau tumau, e taua le amanaʻiaina e le endocrinologist uma faʻaaliga ma logoina le tagata maʻi e uiga i aʻafiaga aʻafiaga ma faʻalavelave faʻalavelave. Faʻaauau le mataʻituina o le suka ma le masani ona tuʻuina atu se suʻega o le toto e mafai ona e iloa le amataina o faʻafitauli i le ate ma fetuunai togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga