Vaʻaia togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O le uluaʻi sini o le taotoga faʻataʻavalevale o le faʻaitiitia o le mamafa. I le aluga o taimi, na lauiloa ai e uiga i se togafitiga lelei mo ituaiga II maʻisuka ina ua maeʻa le taotoga, lea na maitauina i le tele o tagata gasegase i le talaaga o le mamafa o le mamafa pe a uma le taotoga. I le iai o le gasegase ma ogaoga faʻamaʻi (faʻapipiʻi ituaiga II o le maʻisuka), o mea e sili ona faigofie (faʻataʻapoʻaina o le manava, sulu lima o le manava) e itiiti le aoga, ma o mea e sili ona faigata, e pei o le gasegase gasegase poʻo le vaʻaia, e mafai ona faʻaalia i tagata maʻi. Ua amata nei ona sili atu ona manino o mafuaʻaga o togafitiga mo le maʻisuka ma isi faʻamaʻi e faʻalagolago i le paʻu o le mamafa, ae faʻapea foʻi i isi suiga e tutupu i le fesoʻotaʻiga.

O le faiga tonu mo le togafiti o le maʻisuka ituaiga II e lei oʻo i le taimi ua maeʻa ona fuafuaina. O loʻo iai i totonu o nei mea uma, o le faʻasaʻoina o le taumafa ma le inu o gaʻololo ma gaʻo i totonu o le manava, e fai ma sui, faʻapea foʻi ma suiga i le tulafono faatonutonu o nisi o lemoni (intestinal) hormones, lea e mafua ai le faateleina o le gaioiga o le inisalini ma le faʻalauteleina o le lagona o le iniseti.

I le taimi nei, ua i ai se faʻamaoniga faʻasaienisi taua e mafai ona faʻamaonia le taotoga faʻataʻitaʻi mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le mamafa. I le taimi nei, o le vaega lona lua o tofotofoga faʻapitoa mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga II o loʻo faʻamalolo i tagata mamaʻi e aunoa ma le oona e ala i le faia o se ituaiga taotoga (ileal transposition) i lalo o le lalolagi. O faʻamatalaga muamua o faʻamatalaga o se vaifofo mo le maʻisuka i le 87% o tagata gasegase, e ui i lea, o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaauau pea, ma o taunuuga umi o lenei auala e le o mautinoa.

O le maualuga o le faʻaogaina o taotoga mo meaʻai, o le maʻisuka, toto maualuga ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi i tausaga talu ai ua mafai ai ona tatou talanoa e uiga i taotoga gasegasetogafitiga faafomaʻi o le maʻi gasegase.

Metabolic syndrome e mafua mai i le faateleina o le maso o le visceral, o le faaitiitia o le gasegase o le tino i le inisalini ma le hyperinsulinemia, lea e faaleagaina ai le gaʻo, lipid, metabolism purine, faapea foi ma le maualuga o le toto. O le taatele o le maʻi gasegase, e tusa ai ma nisi o lipoti, e oʻo atu i le 25% i nisi o tagata. E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, o faʻaaliga uma o le maʻi pipisi e faʻavae i luga o le faʻamuamua o le inisalini (faʻafeagai o latou lava masini i le inisalini) ma le hyperinsulinemia faʻatasi. O le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiina le pathogenesis o le faʻamaʻi, i le taimi uumi e mafai ona avea ma se auala aupito sili ona lelei o le togafitia e le gata o le gaʻo, ae faʻapea foi isi faʻaaliga uma o le maʻi faʻasolo.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le taotoga maʻaleʻale e i ai sona lelei i vaʻaia - O se tulaga e muamua atu i le atinaʻeina o le maʻisuka ma o se tasi o uluaʻi faʻaaliga o le maʻi pipisi.

O nisi o ituaiga o gasegase gasegase, atiaʻe ma le ogaoga o le manua, ma o faatasi ma osofaiga masani moe uila (manava o lo o uuina), sning ma hypoxia, ua valaauina Pickwick Syndrome. O lenei faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le lelei o le ola o tagata mamaʻi ma faʻafefe ai le atinaʻeina o le maliu faʻafuaseʻi.

O le suʻesuʻega o le maʻi pipisi i le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi (ICD-X) ua toesea. Na o ona vaega taʻitasi e iloga: o le manuʻa, ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ma isi faaletonu.

Faʻatau togafitiga

O tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina nei mea taumafa eseese. E mafai foi ona latou faia se aʻoaʻoga faapitoa. Le aoga o lenei metotia e maualuga tele. Ae ui i lea, o taunuʻuga e mafai ona ausia i le tausisia ma le faʻamaoni o mea uma o le endocrinologist. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taofia faʻatasi ma le fesoasoani o se suiga tele o le olaga, e aofia ai amioga ma meaʻai. E tatau i le endocrinologist ona taʻu i le tagata maʻi le mea e mafai ona ia faʻaaoga ma e tatau ona alofia. Faatasi ai ma fautuaga autu, e masani lava ona faatonuina le leiloa o le mamafa. Ae ui i lea, e matua faigata lava i tagata gasegase ona tuʻuina atu o latou soifua masani masani mo o latou aso uma. I le taimi nei, soʻo se solia o le taumafataga e mautinoa lava e taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese, ona o le faateleina o le toto suka. I le faaopoopo atu i ai, e aoga le mafaufau o tagata gasegase o loʻo feagai ma le manaʻoga e amata taʻalo taʻaloga ma suia atoa o latou olaga i le 40-60 tausaga. O le mea lea, e masani lava o le toʻatele o tagata faʻaonaponei e le mafai ona tausisia le faʻatulagaga o endocrinologists.

O le i ai o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona faʻamalosia e ave vailaau faʻapitoa i taimi uma e maualalo ai le maualuga o le suka. Peitai, i le tele o tulaga, o togafitiga faapena e le aoga. O le faia o se auʻiliʻiliga o le aofaʻi o le kulukose e faigofie ai ona faʻamautu pe o lona faʻasaga i totonu o le toto e masani lava. Afai ua sili atu le masani, o le togafitiga e le aumaia ai taunuuga. O le mea lea, afai e maua se maualuga maualuga o le kulukose, e fautuaina e te faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist i se taimi vave lava, o le a ia faatulagaina ni togafitiga fou.

Togafitiga

O le sini autū o gaioiga faʻapitoa o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O le aafiaga o nei taualumaga e manino lava ona iloa, talu ai o le atinaʻeina o le maʻisuka e masani lava ona tupu i lalo ole aafiaga o le maua o le mamafa. I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tagata ei ai ituaiga ituaiga o oona.

E i ai tulaga eseese lea e fautuaina ai e saili le fesoasoani a fomai tipitipi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ua maua oe i le maʻisuka ituaiga 2, ma o le mamafa o lou tino e sili atu i le masani pe tusa o le 40-50 kilokalama. O le taotoga o le a faʻaitiitia ai le mamafa, ma o le a mafai ai foi ona aloese mai le manaʻomia o le faʻaititia o le suka ma meaʻai faʻapitoa. E le gata i lea, a o faʻaitiitia le paʻu, o le tele o isi faʻafitauli e fesootaʻi ma le maʻisuka ma le lapisi o le a foia. Faatasi ai ma i latou, e mafai e se tasi ona taʻua le le atoatoa o le manava, faʻamaʻi o le tuila, toto maualuga. E le gata i lea, o se asiasiga i se fomai tipitipi e fautuaina i mataupu e le manuia ai le faʻaaogaina o togafitiga faafomaʻi poʻo togafitiga. O lona uiga o le tagata maʻi lava ia e le mafai ona lafoaia lona olaga masani, mulimuli i se taumafataga ma faia taʻaloga faaletino. O le fesoasoani a le kanesa e manaʻomia mo tagata na, e faaopoopo i le maʻisuka, e maualuga foʻi le maualuga o le cholesterol. O lea ituaiga tuufaatasiga e mafai ona afaina ai le tele o maʻi cardiovascular. O gaioiga faʻasolosolo o le a sili atu ona lelei le gaosiga o le gaʻofale, faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i le toto.

Muamua taunuuga o le taotoga o le a vaaia pe a uma le vaiaso. O le mafuaʻaga mo lenei mea o se taumafa maualalo-calorie, lea e tatau ona alu i ai le tagata maʻi i le faaiuga o le taotoga. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o taumafa i lenei vaitau ua faʻaititia, ma o le mea lea ua faʻaititia ai le maualuga ole kulukose. O le faʻaaogaina o taotoga gase (1), taʻavale gasegase (2) ma le vaʻaia o taotoga (3) e le faatagaina ai faʻamaoniga e ulufale atu i le paʻu. E tusa ai ma lea, o le a taofi le uʻamea i le galue i luga o le faʻatusa. I le lumanaʻi, o le mamafa o le paʻu e faʻaitiitia, ma mafua ai ona faʻaitiitia le faʻamalosia o le inisalini. O lenei tulaga o le mafuaaga autu o le maʻisuka. O le iʻuga o le faʻatinoga o taotoga, o loʻo aʻafia vave ai i le tele o auala e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

Sa faia e saienitisi Amerika se suʻesuʻega na faaalia ai o le taotoga o taotoga e fesoasoani i le faʻamagaloina o le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E taua le iloa o le faʻamagaloga mausali e leai se manaʻoga mo togafitiga faʻaopoopo e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le kulūkose. E le manaʻomia e tagata gasegase ona faʻaaoga vailaʻau faʻamalosi. I le taimi lava e tasi, e leai ni faʻatagaga faʻapitoa i le faʻaaogaina o meaʻai eseese. I le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga, ina ia mafai ona lava, o sina meaʻai lava e lava mo le maʻi. E mafua ona o le faʻaitiitia o le maualuga o le manava, faʻapea foi ma le mea moni o meaʻai e vave ona ulufale atu i le faleum. O le mea lea, o le saturation na tupu muamua. E le gata i lea, o le taumafaina o mea taumafa i totonu o le tootoo laiti e tupu i se vaitau pupuu.

I le taimi nei, o faʻatinoga e faia ona o le laparoscopic avanoa. O lona uiga, e tele ni tamai punctures e faia. Talu ai e leai ni mea tetele, o manua i tagata mamaʻi e sili atu ona vave faʻamalolo. O a latou suʻega e faia i luga o se nofoaga i fafo atu, ma latou taunuu i le falemaʻi aʻo leʻi faia le taʻavale lava ia. I le faagasologa o togafitiga, o gasegase o loʻo i lalo o faʻafitauli lautele. E tasi le itula mulimuli ane, e leai se saʻolotoga o tagata e savavali. I totonu o se falemai, ua lava lava mo i latou ona tumau e le sili atu ma le fitu aso. E ui o le taotoga e mafai ona lamatia, o aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona sili atu ona ogaoga. O nei gaioiga e matua faigata lava, ae afai e le faia, o le taunuuga e mafai ona tauaso, taʻavale, faʻapitoa foi ma le fatu fatu ma isi faʻafitauli. O le faʻaogaina o togafitiga e solia pe afai o le gasegase e mafai ona suia suiga i se tasi poʻo le sili atu foi o totoga taua, e pei o le fatu po o fatuga. O tagata mamaʻi ma le mumū o le manava po o le gaogao e tatau ona faʻatagaina mo se taimi puupuu mo sauniuniga mo taotoga.

O se gaioiga lelei i le togafitiga o le oona o le gastroshunting. O le a aoga foi i le maʻisuka o le tikeri lona lua. O le mea lea, o le tele o fomaʻi tipitipi na latou faʻalauteleina pea le mataupu o se taotoga mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e le o ni mea e sili ona leaga. Ae ui i lea, i Rusia, o le taotoga o taotoga mo togafitiga o le maʻisuka e toetoe lava a le faʻaaogaina. O le mea lea, o lenei taualumaga e le oi totonu o le polokalame o faʻamautinoaga a le setete. O tagata maʻi e faʻamalosi e totogi tutoatasi le tau o gaioiga. I le taimi nei, i le lumanaʻi, e mafai ona avea taʻavale togafitiga fou ma se taamilosaga fou i le atinaʻeina o metotia mo le tetee atu i le maʻisuka ituaiga 2.

I le 2011, na faia ai e le International Diabetes Federation se faʻamatalaga e lipotia ai la latou lagolago mo taotoga o se togafitiga mo le maʻisuka. E toʻatele ni tagata atamamai na sainia lenei faʻamatalaga. Na latou faaalia mai e tatau ona tele naua galuega faatino e sili atu nai lo le taimi nei. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli eseese o le maʻisuka. Na tuʻuina atu foʻi e le faʻalapotopotoga se lisi o fautuaga faʻapitoa mo togafitiga o le maʻisuka e ala i taotoga:

  • 1.1. O le maʻisuka ituaiga 2 ma le oona tele o faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma faʻafitauli o le gasegase e mafua ai le tele o aʻafiaga o le oti.
  • 1.2. O faʻamaʻi pipisi pei o le maʻisuka ma le gaʻo tele ua salalau i le tele o atunuu o le lalolagi ma o lea e mafai ai ona avea o se faafitauli i le lalolagi atoa. O le mea lea, e tatau ona latou gauai faapitoa i faigamalo a le malo ma malo.
  • 1.3. O le puipuia o le faasalalauina o na faamaʻi e mafai ona na o le taimi lava e galue ai i nei faafitauli i le numera o tagata. E le gata i lea, o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona maua togafitiga lelei.
  • 1.4. Faateleina le numera o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona masani lelei i latou e tausia le soifua maloloina. E tatau i tagata maʻi ona maua auala sili ona aoga e faʻafefe ai faʻamaʻi mai le mea nei i lenei aso.
  • 1.5. Togafitiga e tatau ona faia i le faʻaaogaina e le gata o auala e pei o fomaʻi ma amio. O le taotoga gasegase o se togafitiga lelei lea mo tagata e maua i le maʻisuka ma le gaʻo. O le faʻaaogaina o le taotoga e mafai ona faʻamautuina maualuga le kulūkose. I le faaopoopo atu i ai, o le manaʻomia mo vailaʻau e faʻaitiitia pe leai foi. O le mea lea, o le gafatia o gaioiga o se metotia lelei o le togafitia o le maʻisuka e maualuga tele.
  • 1.6. Faatasi ai ma le fesoasoani a le taotoga papafa e mafai ai ona togafitia tagata e le mafai ona faʻamalolo pe a uma ona faʻaaogaina fualaau. E masani ona latou maua foi maʻi eseese.
  • 1.7. Mo maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le BMI e 35 ma luga atu, o le taotoga o se filifiliga talafeagai.
  • 1.8. Afai o le BMI i tagata maʻi e 30-35, ma o le togafitiga ua filifilia e le faatagaina ai le pulea o le atinaʻe o le maʻisuka, ona mafai lea ona mafaufauina togafitiga mo i latou e avea o se avanoa talafeagai.
  • 1.9. I le fesoʻotaʻiga i tagata Ausetalia ma sui o isi ituaiga faʻalapotopotoga e maualuga le lamatiaga, e mafai ona suia le faʻaiuga i le 2.5 kg / m2.
  • 1.10. O le matuia o le mea matautia o se faʻamaʻi faʻasalaga o le ogaoga tele. I le faaopoopo atu i lapataiga faalauaitele lea e faamatalaina ai uiga o le ogaoga o le manua, e tatau i tagata gasegase ona tuʻuina atu togafitiga lelei ma taugofie.
  • 1.11. E mafai ona atiaʻe faʻataʻitaʻiga e tusa ai ma i latou o loʻo sili ona manaʻomia, o le a maua avanoa i togafitiga faʻapitoa.
  • 1.12. O faʻamaumauga na aoina ua faailoa mai ai o le taotoga mo tagata mamaʻi ma le tele o meaʻai e taugofie.
  • 1.13. Taʻaloga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faia e tusa ai ma tulaga ua taliaina, e le gata i le atunuu ae faava o malo. O le mea lea, ao le i faia, o se iloiloga faapolofesa o le tulaga o le maʻi ma e tatau ona faia lana aoaoga. E taua foi le atiaeina o tulaga faataatitia a le atunuu mo faapitoa le taotoga pe a oo mai i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 ma le BMI e 35 ma le luga.
  • 1.14. O le taotoga o le pisa e maualalo le maualalo o le tino. O nei faʻamaumauga e talitutusa ma taunuuga o faʻatinoga i le gallbladder.
  • 1.15. O aoga o le taotoga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai foi le faʻaitiitia o le ono mafai ona maliu mai le tele o mafuaʻaga.
  • 1.16. E talafeagai le fatuina o se tusi resitala o tagata o le a ulufale atu i ai tagata gasegase pe a uma le gaioiga. E manaʻomia lenei mea mo le faʻaleleia lelei o le tausiga mo i latou ma le mataituina lelei o taunuuga o faʻatinoga.

Fomaʻi suʻesuʻe.

I le taimi nei, e leai ni togafiti togafitiga e mafai ona faʻaaoga e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o avanoa sili ona maualuga o se fofo atoatoa e maua mai i le taotoga o le gasegase i le tino o gasegase ma le gasegase o taotoga. O nei gaioiga o loʻo faʻaaogaina lautele mo le togafitiga faʻamalosi o le mamafa o le mamafa. E pei ona e iloa, i le tele o gasegase, ituaiga 2 o le maʻisuka e masani ona taatele e pei o se faʻamaʻi pipisi.E foliga mai o le faia o nei gaioiga e le na o le faʻamautuina o le mamafa, ae 80-98% foi o mataupu e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. O lenei mea moni na avea ma amataga mo suʻesuʻega i le avanoa e faʻaaogaina ai le taotoga mo le togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase e le gata i le tele o meaʻai, ae faʻapea foʻi ma le mamafa o le tino (ma le BMI o le 25-30).

O suʻesuʻega loloto o loʻo faʻatinoina e faatatau i le faiga o gaioiga o le taotoga. I le taimi muamua, na manatu ai o le pa'ū o le mamafa o le taʻiala lea i le faʻamaonia o le glycemia. Ae ui i lea, na foliga mai o le faʻamautuina o le glycemia ma le glucololum glycated e toetoe lava a maeʻa pe a maeʻaeʻa pe faʻaleagaina le gasegase o taotoga, e oʻo lava i le taimi muamua e amata faʻaitiitia le mamafa o le tino. O lenei mea na mafua ai ona matou vaavaai mo isi faʻamatalaga mo le lelei o le aafiaga o le taotoga i le metabolism. I le taimi nei, e talitonuina o le autu autu o le gaioiga o le taotoga o le tape ese lea o le duodenum mai le auala o meaai. Aʻo alu ese le taotoga, o meaʻai e lafo saʻo i le faleum. O le aafiaga tuusaʻo o meaai i luga o le mucosa ilea e taʻitaʻi atu ai i le pulefaʻatonu o le glucagon-pei o le peptide-1 (GLP-1), lea e faasino i mea e faʻaaogaina. O lenei peptide ei ai le tele o meatotino. E faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini i le i ai o maualuga maualuga o kulukose. E faʻaolaina ai le tuputupu aʻe o peta peta i le pancreas (e iloa e iai le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai le apoptosis faateleina o soso peta). O le toe faʻaleleia o le peta pool pool o se mea sili ona lelei. GLP-1 poloka kulupu-faʻafiafiaina le kulukose i le ate. GLP-1 faʻaleleia se lagona o le atoatoa e ala i le faaosofiaina o le autu o le vaʻaia.

Fomaʻi suʻesuʻe.

Gastric toese le taotoga ei ai se talafaasolopito o le silia ma le 50 tausaga. O le aafiaga lelei o lenei ituaiga o taotoga faafomaʻi i le gasegase o le maʻisuka ua faʻateleina ona faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga lea na suʻesuʻeina ai le umi o taunuuga o galuega e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino. Na faaalia ai o se vaifofo atoatoa mo le maʻisuka na matauina i le 85% o tagata gasegase ina ua mavae le taotoga o taotoga ma i le 98% ina ua mavae le taotoga o le gasegase. O nei gasegase na mafai ona lafoaia atoatoa soʻo se togafitiga fualaau faasaina. O le 2-15% na totoe na faaalia ai le lelei o le lelei o le faʻaogaina o se faʻaititia o le fua o vailaʻau faʻasaina. O se suʻesuʻega i taimi uumi, o loʻo faaalia ai o le soifuaga mai le faʻalavelave o le maʻisuka i totonu o le vaega lea na faʻataunuʻuina ai taotoga 92% maualalo nai lo le vaega na faia ai togafitiga faasao.

O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga na faʻatautaia ai le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase ma le mamafa o le tino ma le iai o le mamafa o le tino (ma le BMI e oo i le 30). O nei suʻesuʻega na faʻaaogaina atoa ai taunuuga lelei o le 90% o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 i lenei vaega o tagata gasegase ma tulaga lelei i le 10% totoe.

O taunuuga tutusa i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le maea ai o taotoga gasegase na maua mai i tagata matutua.

Afai o le numera o le tino o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka e 35 pe sili atu foi, o le taotoga e manatu e le faʻavasegaina.

I le taimi lava e tasi, pe a oʻo i le tulaga e aʻafia ai tagata gasegase i le tino poʻo le faʻaititia o le mamafa o le tino, e tatau ona iloilo mea lamatia o le taotoga ma na aʻafiaga lelei e mafai ona maua e ala i le togafitia o le maʻisuka. Mafaufau i le mea moni e faapea, e oo lava i le faafoeina o le togafitiga o le maʻisuka e le o se puipuiga puipuia o faafitauli o le maʻisuka (o le maʻisuka retinopathy, nephropathy, neuropathy ma angiopathy faatasi ai ma le tele o o latou taunuuga ogaoga), o le faaaogaina o le taotoga faafomaʻi e mafai ona avea o se togafitiga togafitiga lelei e oo lava i lenei vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 .

I le taimi nei, e talitonuina o le taotoga ua faʻamaonia mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma se BMI e itiiti ifo i le 35, pe afai e le mafai ona ia maua le taui mo le maʻi o le maʻi ma togafitiga, ma e tatau ona e suʻe i le inisalini. Talu ai o le taʻiala o le faʻamaʻi i se tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻamalosia o le inisalini, ae le o le insulin, o lenei tofiga o insulin sili atu e foliga mai o se avega mamafa, ae le o le mafuaaga o le maʻi. I le isi itu, o le faʻaaogaina o le taofiofi o le taʻavale e taʻitaʻia ai le aveesea o le inisalini i le taimi lava e tasi ma le faʻatulagaina o le maualuga o le glycemia. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Ballanthyne GH et al, o le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini i tagata mamaʻi aʻo leʻi oʻo i le maea ma le maeʻa o taotoga na suʻesuʻeina e le HOMA-IR masani. Na faaalia ai o le maualuga o le HOMA ao lei faia le taotoga e tusa ma le 4.4 ma i le maea ai o le taotoga o le taotoga ua faaitiitia i le ave o le 1.4 i le masani.

O le vaega lona tolu o faʻamaoniga o le aloese o taotoga i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻatasi ma se BMI o le 23-35 oe e le maua le inisalini. O lenei kulupu o gasegase o loʻo i ai nei o se vaega suʻesuʻe. E i ai tagata gasegase masani pe sili atu le maualuga o le mamafa e mananao e fofo le faafitauli o lo latou maʻi suka. Ua aofia i totonu o ia suʻesuʻega. O taunuʻuga e matuā faʻamalosia - o se falemaʻi tumau ma le faʻamagaloina o le maʻisuka i lenei vaega e maua i tagata uma.

Le taua o le taotoga mo le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2

Muamua lava, o le taotoga o le tino e tele sona sao i le togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei faʻamaʻi o se faʻafitauli fomaʻi, agafesootai ma tamaoaiga mo tagata soifua. Ua salalau solo i le lalolagi atoa, ua tuʻuina atu ni faʻafitauli ogaoga, e oʻo atu ai i le le atoatoa ma le tino.

I le taimi nei, o metotia faasao e le o iloa mo le togafitia o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o taotoga o taotoga o le gataifale e pei o le gasegase gasegase ma le gataifale e ofoina atu ai se avanoa lelei e fofo ai mo tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi. O nei metotia ua masani ona faʻaaogaina mo le togafitiga o tagata mamaʻi. I nei tagata, o le maʻisuka ituaiga II e masani lava.

Na foliga mai ina ua maeʻa ia gaioiga e le gata o le mamafa e masani ona faatulaga, ae i le 90% o mataupu o le maʻisuka ua maloloina. O lenei mea na avea ma autu autu mo suʻesuʻega e faʻamalamalama ai pe mafai ona faʻaaogā le taotoga faʻaleagaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2 e le gata i tagata gasegase, ae faʻapea foi i tagata taʻitoʻatasi pe faʻaalia i le mamafa o le tino (index mamafa o le tino e le sili atu i le 25).

Faʻapefea ona taoto le taotoga

E tele manatu e uiga i auala o le gaioiga o le taotoga. I le taimi muamua, na talitonu tagata popoto o le taʻiala i totonu o le faʻamautuina o le kulukose o le toto o se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. Ina ua mavae sina taimi, na foliga mai o le maualuga o le kulukose ma le hemoglobin e fesootai i ai e masani ona faatulagaina i le taimi lava e tasi pe a uma le faaaogaina o shunts.

Fig. Laititi le manava
1 - esophagus, 2 - manava laʻitiiti,
4 - o se manava tele e aluese mai le faʻalaumuina,
5 - laʻau o le tootoo laʻititi na tuʻuina atu i le manava laitiiti,
6 - le vaega mulimuli o le tootoo laiti

I le taimi nei, o le autu autu o le gaioiga o le taotoga o le tapeina lea o le duodenum mai le faagasologa o le faʻaaogaina o le meaʻai. A maeʻa le taoto, o mea o loʻo i totonu o le manava e lafo saʻo atu ile ileum. O mea taumafa e afaina ai le membrane mucous o lenei tootoo, lea e tau atu i le atinaʻeina o se mea faapitoa e faaosofia ai le sisiʻo o le inisalini i le i ai o le faateleina o le kulukose. E faʻamalosia ai foi le tuputupu aʻe o na suauu pancreatic e maua ai le inisalini. O le toe faʻafoʻisia o latou fuainumera o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tulaga o le metabolism gaʻo.

O lenei mea e faʻaolaina ai le gaosiga o le kulukose e ala ile ate, faʻamalosia ai le leo o le hypothalamus, lea e nafa ma le saturation. Faafetai i lenei mea, o le lagona o le atoaga e sili atu ona televave pe a uma le faʻaaogaina o meaʻai laiti.

Tuua Lau Faamatalaga