Suʻe suʻa toto ma lona masani

O le toʻatele o tagata i aso nei o loʻo feagai ma ituaiga o maʻisuka.

O lenei ituaiga o le maʻi e le mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o se suʻega o le kulukose.

O le mea lea, na atiaʻe se suʻesuʻega faʻapitoa mo le latent sugar poʻo se suʻesuʻega ma se carbohydrate.

O le a le maualuga o le suka i se tagata maloloina?

E tofu le tagata ma se aofaiga o suka i lona toto. O le maualuga o le glucose concentration e atagia ai le gaioiga o le pancreas ma mafai ai ona e iloa le i ai o ni maʻi tuga.

E aoga tele le iloa o le faʻamaonia o le faʻamaonia mo tagata soifua maloloina. Ua faamaonia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi tulaga taua mo le matutua ma tamaiti.

O le mea lea, i pepe mai le aso lona lua o le fanau mai ma e oʻo atu i le masina, o le kulukose o le maualuga lea o le 2.8-4.4 mmol / l. Amata mai le 30 aso i le 14 tausaga, o le kulukose e oʻo atu i le 3.3-5.5 mmol / L. Mo talavou ma tagata matutua, o le tulaga masani ile 3.5-5.5 mmol / l ua faamaonia.

O nei tulaga faatauaina e fesootaʻi ma suʻesuʻega o suesuega o le toto capillary. O le taunuuga o le suʻesuʻega o plasma vevela o le a eseese i se auala tele: o le masani e oo atu i le 6.6 mmol / l. Afai o tulaga maualuga e maualuga nai lo le masani, ona amata lea e le tagata ona fausia le hyperglycemia, pe afai e maualalo, hypoglycemia.

E oo lava i se tulaga pupuu e tulaga lamatia mo le tino. O le eseesega taimi mai le tau sili ona lelei e tau atu ai i taunuuga le mafaagaloina.

Aʻo tatou matutua, o le faʻaitiitia o le tino i siama o le insulin e faaitiitia. E mafua lenei mea i le mea moni o nisi o tagata faʻalogo ua maliliu, ma ua mamafa le tino. O lenei mea e faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka latamata.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka tumau?

O le igoa laititi e taua foi o le prediabetes. O le lamatiaga o lenei tulaga, ua maua e fomaʻi lata mai nei. Mo se taimi umi sa talitonuina ai na o le maʻisuka maʻoti na mafua ai le lamatiaga o le ola maloloina ma le ola. O le faʻagasologa o le fomaʻi e matautia i le le faailoa mai o ia lava i le faʻaalia o faʻamaoniga.

E le masalomia e se tagata e iai ona faʻafitauli o le endocrinological. I le taimi nei, o le maʻi ua alualu i luma, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave mai vaʻa, fatugaʻo, fatu. O le le amanaiaina o maʻi ma ona taunuuga e faigata ona togafitia. O le mea lea, e taua tele le maua o le maʻisuka i le taimi.

E mafai ona masalomia le faʻataʻitaʻiga i faailoga nei:

Ina ia iloa le maʻisuka latent, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se endocrinologist.

O le a faʻamaonia e le fomaʻi le tele o suʻega:

Sueina o le suka faasili: o le a?

O le taua o le faʻatinoga i le aoina ma le suʻesuʻeina o le serum i nisi taimi vavalalata aʻo leʻi maeʻa ona faʻaaogaina se oloa gaʻo.

E le pei o le gasegase o le maʻisuka, e mafai ona faʻamalolo ona foliga muamua. O le mea lea, 'aua nei e le amanaʻia faatonuga a le fomaʻi.

I le uma, o faʻafitauli o togafitiga o le endocrine e ogaoga: o le maʻisuka o le mafuaaga lona tolu lea o le oti.

Faailoga ma le faʻailoga mo le pasia o le suʻega

Ua tusia e le fomaʻi se mea na tuʻuina atu mo se suʻega ma se gaʻo gaʻo i na maʻi o loʻo i ai ni faʻailoga o le maʻisuka (fiainu, leai se mamafa o le mamafa o le paʻu, faʻalauteleina i luga o le aso, gasegase tumau).

O le faʻatagaina o se faʻataʻitaʻiga ao maitaga. I tamaitai, o le tulaga e faateleina ai le avega i luga o totoga uma, e aofia ai le paʻu.

E masani lava, o fafine maʻitaga latou te maua le ituaiga o maʻisuka, lea, e aunoa ma togafitiga, e mafai ona alu i le pepa lona lua. E le gata i lea, afai e te le puleaina le maualuga o le suka, e mafai ona fanau mai se tamaititi e iai ni suiga faʻaleaga.

O se suega glucose latene ua faʻamaonia i ia tulaga:

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo i ai le tele o faʻailoga. E faʻasaina le faia o se suʻega mo le suka lilo i ia tulaga:

  • o le i ai o se faʻagasologa o le ita i totonu o le tino,
  • o loʻo i ai se togafiti o le endocrin e ese mai i le maʻisuka,
  • faʻaopoopoga o le gaioiga o le thyroid gland,
  • ina ua uma le taotoga, faalavelaveina meaai i totonu o le manava na iloa,
  • o loʻo i ai se maʻi mama
  • ua maua i togafitiga faʻamaʻi masani,
  • afaina le ate
  • togafitiga e faʻatautaia ma fualaau faasaina e aʻafia ai le glucose concentration.

Soo se tasi o nei tuutuuga eo mai faatasi ma le le lava o le gaosia o le insulin hormon.

Suesuega sauniuni ma sampling

E tupu o se suega mo le glucose latent e faʻaalia ai se sese. E tupu lenei mea pe afai e le saunia le tagata maʻi mo se suʻega suʻega.

Afai e sili atu le faʻamaoniga o le suka i le masani, ma e lagona e le tagata le masani, poʻo le tau e sili ona lelei, ae o loʻo i ai faʻamaoniga o le maʻisuka, ona e manaʻomia lea e toe maua le suʻega, matauina o tulafono.

Ua fautua mai tagata tomai faapitoa e sauniuni e pei ona taua i lalo:

  • 'aua le' ai i le taeao ao leʻi faia le suʻega. O le meaai mulimuli e tatau ona i ai i le afiafi ao leʻi oʻo i le 18:00 i le aoauli. E taua tele le lelei o meaai, e le aofia ai masoā maso,
  • taofi le tagofia o fualaau faasaina lea e aʻafia ai le faʻamasinoga o le kulukose i le faʻamalosi (pe afai e le taua fualaau),
  • Aua e te popole i le taimi o le siama,
  • aua e te ulaula, 'aua le inu ava malosi i se aso ao leʻi faia le suʻega,
  • Aua e te mamafa tele faaletino ma faalelagona i le afiafi o le suʻega.

O meaola faʻapitoa e aoina e tusa ai ma lenei algorithm:

  • o se tausi maʻi e ave se tautua mai le tamatamailima o le maʻi (vein),
  • o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai se ipu inu (glucose) (75 kalama o le kulukose ua faʻamamaina i se vaega itiiti o le vai)
  • e tasi le itula talu ona ave le paluga, e ave le toto i le taimi lona lua,
  • pe a uma le isi itula, e maua e le paramele le plasma i le taimi lona tolu.

Faʻasalaina iuga

Afai e ola maloloina se tagata, ma e leai se vailaau e maua i le maʻisuka, ona oʻo lea i le tulaga o le suʻega.

Afai o le glucose e 3.5-5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao, e oʻo atu i le 8 mmol / L se itula pe a uma le uta o le carbohydrate, e oʻo i le 5.5 mmol / L pe a maeʻa le 120 minute, o lona uiga o loʻo galue lelei le pancreas. ma e leai se ituaiga o togafitiga masani.

Afai ole sugar sugar is 4.5-6 mmol / L, ma pe a mavae ni nai itula pe a uma ona inu se kulukose - 5.6-8 mmol / L, o le mea lea e taʻu mai ai vailaau. O se togafitiga manino e faʻaalia i se kulūkose e maualuga atu i le 11 mmol / l pe a uma le faʻapalaina o sua suamalie.

O faʻasologa faʻapitoa atonu e taʻu mai ai:

  • le mautonu o le autonomous nervous system,
  • gaoioiga tele atu o le thyroid gland, pituitary gland,
  • maʻisuka maʻitaga
  • ogaoga masani poʻo le faʻafefeteina i totonu o le pancreas,
  • afaina o le tino tutotonu,
  • le atinaʻeina o teteʻe i le hormonone insulin.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o le maʻisuka leʻo. Afai o le siaki e faʻaalia ai se vavaeese mai le masani, ona e manaʻomia lea e amata togafitiga i se taimi vave e mafai ai. O tagata maʻi ei ai le faʻagasologa o le faʻamaʻi o loʻo faʻamatalaina se togafitiga e tutusa ma le filifilia mo le maʻisuka ituaiga II. O lona eseesega o loʻo i ai se aafiaga sili atu ona agamalu i le tino.

E masani lava, e fautuaina e le endocrinologists se taumafataga faapitoa, faatonuina ai fualaau e maualalo ai le suka, faaleleia le metabolism ma lagolagoina le pancreas.

Faʻamatalaga ma suʻesuʻega faʻamaonia mo le LADA-maʻisuka

O le maʻisuka Latent i le fomaʻi e iai igoa eseese: lada-diabetes, latent, autoimmune, maʻisuka 1.5.

Faʻamaumauga o faʻamaumauga:

  • o le tagata gasegase ei ai uiga taua,
  • faaitiitia le mataalia o sela i le insulin kirimone,
  • anapogi toto glucose.

E tasi le tasi suʻega suʻe na natia mo le suʻesuʻeina e le lava. O fomaʻi e suʻesuʻeina foi le maualuga o le ESR i le taimi o suʻesuʻega plasma lautele. O se suesuega o le tuufaatasiga o le urine, siama siama siama. O mea e aofia i le glucagon, leptin, proinsulin, peptide pancreatic, microalbumin e iloa.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i faailoga ma faailo o le maʻisuka latene i le vitio:

Ole suʻesuʻega mo le kulimi vavalo e mafai ai ona e iloa le maʻisuka ile amataga o lona atinaʻe. O lenei suʻega e mafai ona valaʻau i auala eseese: faʻatasi ai ma se carbohydrate, LADA, autoimmune, latent. O loʻo faʻatinoina e tusa ai ma se tasi algorithm. Ina ia maua faʻamatalaga saʻo, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i le tele o tulafono.

Aua e te teena le ituaiga suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe ua faatonuina e le fomaʻi. I le uma, o le auʻiliʻili faʻatasi ma se uta o le carbohydrate lea e mafai ai e oe ona iloa ni faaletonu maʻi i le taimi ma aloese mai faʻafitauli o le maʻisuka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Aisea e maualalo ai le suka o le toto

O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai ona maua se coma.

E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, faʻaleagaina, taʻavale, gaʻo e mafai. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. Faatasi ai ma se taumafa malosi, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻapitoa i le tino. O le mea lea, afai o se taimi tele (pe faʻapefea ona faalagolago i uiga o le tino) o se tagata e aloese mai le 'ai, o le toto o le plasma toto e faʻaitiitia.

O le suka malosi e mafai foi ona faʻaititia ai le suka. Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faaitiitia e tusa lava pe masani ai.

Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu. E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, moe ai, faʻaleagaina o ia. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L. O le tau aoga e mafai ona avea ma 2.2, 2.4, 2.5, 2.6, ma isi. Ae o se tagata soifua maloloina, o se tulafono, e tatau ona i ai se masani masani o le taeao ina ia masani ai le suka o le toto plasma.

Ae afai e maua se tali a le hypoglycemia, pe a faailoa mai e le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

Mafuaʻaga o High Monosaccharide

O mafuaaga o le toto maualuga e aofia ai:

  1. 'ai meaai ao leʻi tuʻuina atu,
  2. lagona, atuatuvale, mafatia faaletino,
  3. faʻamaʻi o le pituitary gland, gland adrenal, pine paʻu, lauroid gland,
  4. epilepsy
  5. faamai o le pancreas ma le fualaau aina,
  6. ave togafitiga (inisalini, adrenaline, estrogen, thyroxine, diuretics, corticosteroids, glucocorticosteroids, acidic nicotinic, indomethacin),
  7. carbon monoxide poisoning,
  8. le atinaʻe o le maʻisuka.

O le faʻaitiitia o mea e mafai ona masani ona faʻaalia:

  1. se lagona malosi o le fiaaai
  2. ogaoga o le ava malosi,
  3. faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (faʻasolosolo pancreatitis, iniseti, aʻafiaga o loʻo i ai taimi e atiaʻe pe a uma le taotoga i le manava),
  4. ogaoga o le solia o metabolic processes i le tino o le tagata,
  5. maʻi o le ate (oona, cirrhosis),
  6. faʻaitiitia le ituaiga o meaʻai,
  7. tumutumu veveus i le paʻu,
  8. faʻalavelave i le gaioiga o vaʻa toto,
  9. faʻamaʻi o le faʻalavelave tutotonu ma le vaʻaia o le tino, fasipolo,
  10. sarcoidosis
  11. vailaau mataʻutia ma le vailaau oona poo le chloroform,
  12. i le i ai o le hyperglycemia, o le hypoglycemia e atiina ae pe a maeʻa le tumutumu o inisalini oona ma le suka. E le gata i lea, o le maʻisuka o le ai ai le hypoglycemia ma le vomia pe a uma ona 'ai pe tatau foi ona faʻailoa meaai.

O le maʻi suka o le autu, ae le na o le pau lea o le mafuaaga o le maualuga maualuga o suka. O lenei faailo atonu e maualuga atu nai lo tulaga masani i tulaga nei:

  • lagona faalelagona ma faaletino,
  • epilepsy
  • togafiti o le pituitary gland, grenal gland, thyroid gland,
  • 'ai ao leʻi suʻeina
  • o aʻafiaga o mea oona (e pei o carbon monoxide),
  • ave ni vailaʻau faʻapitoa (ole nicotinic, thyroxine, diuretics, corticosteroids, estrogens, indomethacin).

O le suka maualalo e matauina ma:

  • ava malosi
  • ate faʻamaʻi
  • anapogi mo se taimi umi,
  • afaina o le tino (enteritis, pancreatitis, ma isi),
  • afaina
  • afaina o le tino,
  • gasegase vascular
  • susu i le pancreas,
  • afaina i mea oona (e pei o arsenic),
  • faʻamaʻi o le tino
  • o le maualuga o le inisalini i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka,
  • sarcoidosis.

Ituaiga o suʻe suʻe: pei ona valaʻauina i latou, ua faʻauluina foi

I le avea ai o se tulafono, o le suʻeina o le toto mo le suka e maua e ala i le tosoina o se tamatamailima i se atigilima faʻala. Afai e te ave le toto mai se vein, ona 12% le maualuga lona maualuga, ona o le tele o le kulukose ua uma ona alu i totonu o sela mai capillaries, ma e leai se mea e maua mai ai suka mai ni vaa tetele. E tele ituaiga o suʻesuʻega o lenei ituaiga, ae sili atu le faʻatuatuaina o le suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻatino i totonu o falemaʻi uma.

O le tau masani o toto toto e 3.3-5.5 mmol / lita, oona - 6.1 mmol / lita. Afai o le toto mai le tamatamailima i luga o le pepa o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga i luga o le 5.5 iunite, ona i ai lea o se faʻafitauli e sili atu i le 6.1 mmol / L mo le capillary ma le 7 mmol / L mo le toto oona ua i ai mafuaaga e iloa ai le maʻisuka ". O masani o le toto toto i tamaiti, tagata matutua ma tagata matutua e tutusa.

O suʻesuʻega toto mo le suka o le fale suesue ma faʻaali auala. O se suʻesuʻega masani o loʻo faia i se falemaʻi i le itu a le fomaʻi i le taeao i luga o se manava gaogao, ma toso se tamatamailima ma se nila faapitoa. O loʻo i ai foi se faʻataʻitaʻiga manino, lea e aofia ai le fuaina o le suka e faʻaaoga ai le glucometer feaveaʻi. O lenei metotia e saʻo i luga o le tulaga o maʻa fou, faʻamalosia atoatoa o le masini ma le teuina lelei o fasi siaki.

Faatasi ai ma le avega

Afai na faatonuina e le fomaʻi se suʻega toto i se avega, o lona uiga o le a faia lua suʻega. Muamua, o le a latou ave le suʻega o le fale suesue autu mo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao, ona latou tuʻuina atu lea o le 100 kalama o le kulukose i le ituaiga o sipuni poʻo le papa. I ni nai itula talu ona maeʻa le kullukose, o le a faia se isi suʻega. I lenei tulaga, o le toto e mafua mai i se vein, talu ai e sili atu faʻamaoniga saʻo o fesuiaiga i le maualuga o suka.

Ina ia faʻamaonia pe faʻamaonia le siama, e faia ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faataitaiga, o le suega o le gasegase, pe a faʻanofoina le tagata mo le lua itula fafa: o le muamua i luga o se manava gaogao i le taeao, le lua - tasi itula pe a uma ona inu e le tagata le 75 kalama o le kulukose, ona afa uma itula. O fua o le pa e fomaʻi e iloiloina i le taimi o le suʻega.

O le maualuga o le suka ma le cholesterol o le a faʻaalia i se suʻega o le toto, lea e faʻaaogaina i vaega uma o vailaʻau, e atagia ai le tulaga o le faʻatinoga o faʻaʻauʻau ma okeni uma. O le pa mo lenei suʻesuʻega ua faia i luga o se manava gaogao mai se vein. Aʻo leʻi faia lenei mea, e le mafai ona e fufulu ou nifo, ave vailaau mo se aso, ma mai le vaveao ua faasaina oe e inu pe 'ai foi.

E lua ma le 2 e faʻamaonia ai ituaiga suʻega o le kulukose o le toto:

  • metotia falesuesue
  • faʻaaliga manino
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc,
  • faataitaiga ma le suka "ave".

O le sili ona faʻatuatuaina ua manatu o le metotia falesuesue, lea o loʻo faia i totonu o fale suʻesuʻe o falemaʻi. E mafai ona e faʻaaogaina le auala manino ma le fesoasoani o le mita oe lava, i le fale, e aunoa ma ni tomai faʻapitoa. Ae ui i lea, i le tulaga o le le lelei o le masini, le faʻaaogaina le talafeagai poʻo le le usitaia o tulaga o le teuina o fasi siaki, o le sese o le iuga e mafai ona oʻo atu i le luasefulu pasene.

Faʻaaoga vailaau faʻaonaponei ituaiga lua ma lua ituaiga o suʻega mo le glucose concentrations i totonu o le toto - o faʻamatalaga manino ma suʻesuʻega, suʻega ma mamafa suka ma se suʻega mo le hemoglobin glyc.

O le faʻaaliga manino o se auala talafeagai mo le fuafuaina o le faʻatatau o le suka i le fale poʻo le "fanua" tuutuuga. O le metotia falesuesue e sili atu ona saʻo, ae o loʻo faia i totonu o le aso e tasi.

O le suega o le hemoglobin glycal e tatau ona avea o se faailoilo o le glucose i luga o se vaitaimi patino, masani lava e mai i le tasi i le tolu masina. E tatau ona iloilo le aoga o togafitiga.

O le suʻega o le toleniuga suka e faigata tele - e fa faʻailogaina e le tagata gasegase i luga o le lua itula filifilia. O le taimi muamua e faia ai le pa i le taeao i lalo o tulaga masani o le sauniuniga o le tagata maʻi (i luga o se manava gaogao), le lona lua pe a uma ona ave se fualaau o le kulukose (pe tusa ma le 75 kalama), ona sosoo ai lea ma le 1.5 ma le 2 itula, i le faasologa, mo le iloiloga o le vaavaaiga.

Faailoga o le atiaʻe o le hyperglycemia o le ituaiga lona lua

O lenei faʻamaʻi e amataina i ni laʻasaga i ni nai tausaga. E masani ona afaina ai tagata latalata i le matua. O le tagata gasegase o loʻo feagai pea ma le faʻaleagaina o le soifua manuia, o se tulaga vaivai, o manuʻa i luga o le tino e malolo ai, o le vaʻai ua faʻaitiitia, o le mafaufau e mafatia. E toaitiiti tagata e manatu o le atinaʻe lea o le hyperglycemia, o le mea lea, e masani ona togafitia e fomaʻi i tagata mamaʻi i se faalavelave. Faailoga o loʻo i lalo:

  1. Manatu o le mafaufau, vaaiga le mautonu, vaivai.
  2. Paʻu o le paʻu: faʻavalea, anufe, manua manuʻa le manuia.
  3. Tele fia feinu mo le televave.
  4. O fafine ei ai le gasegase masani, lea e faigata ona togafitia.
  5. I le taimi o le faamaʻi, o le a amata ona paʻu mamafa le tagata.
  6. O loʻo i ai le maivi i luga o vae, vae, e tiga le savali, o oʻu vae e le mautonu, ma lagona le tingling.
  7. I le afa o tagata gasegase, o le togafitiga e le afaina.
  8. E masani lava, o le hyperglycemia e mafai ona faʻatasi ma faʻamaʻi fatu, fatuga faʻafuaseʻi poʻo le fatu, osofaʻiga o le vaʻai.

gormonoff.com

Aisea e suʻeina ai le suʻega toto mo tagata matutua ma tamaiti

O se tagata soifua maloloina e tatau ona tofotofoina mo le suka pe a ma le 1 le taimi i le 3 tausaga e faʻamaonia ai faʻamaʻi pipisi, maʻi o le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi matautia. O tagata maʻi e lamatia (mamafa, sili atu ma le 45 tausaga le matua, ola le ola) e tatau ona faia ia suega suʻesuʻe i tausaga taʻitasi. Tusa lava pe o le a le taimi e tuʻuina atu ai le suʻega toto mo le suka, e tatau ona e faia se suʻega falesuesue lona lua ma faʻamaoniga nei:

  • mataga mataga mataga,
  • faʻaauau faifaipea
  • mucous mata membranes
  • fia inu pea
  • vaivai,
  • e le o faʻamalolo maʻi ma manua ile tino.

I le taimi o le maitaga, e tatau i fafine ona suʻe suʻe toto mo le suka i le taimi atoa ma sina taimi mulimuli ane. O le mea moni, i lenei tulaga o loʻo i ai se faʻafitauli o le gasegase, ma i le lona lua o masina, e mafai ona mataʻituina se tulaga o le maʻisuka ituaiga: o le kulukose e faʻapupulaina i le fetus, ma liua i le gaʻo.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le suʻega o le suka, e faigofie ona faʻamasino le tulaga o totoga i totonu o le tino o le fanau. E faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi fomaʻi ona faʻamasinoina le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka i totonu o se tamaititi, ae ia gauai foi i le galuega o le ate, fatu, fatugaʻo, paʻu. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei auiliiliga, o le aoga o le togafitiga o nisi faamaʻi e siakiina.

Faailoga autu o le faateleina o le kulukose i le tino

O le faateleina o mea o le monosaccharide i le tino e masani ona aofia ai le atinae o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

  1. malosi ma le galala fiainu, e mafai e le tagata maʻi ona inu e tusa ma le lima lita o le vai i le aso,
  2. o se tagata e matua malosi lona malosi o acetone mai lona gutu
  3. e lagona e se tagata se lagona faifaipea o le fiaaai, e tele ni mea e 'ai, ae e le gata i lea, e matua manifinifi lava,
  4. ona o le tele o le ava ua onā, ua tupu aʻe ai polyuria, o se manaʻoga faifai pea e faʻaaoga mea o loʻo i totonu o le vevela, aemaise i le po,
  5. soʻo se faʻaleagaina o le paʻu e le faʻamalolo lelei,
  6. o le paʻu i luga o le tino e masani lava ona vevela, o se anufe po o le furunculosis e foliga mai o taimi uma.

O le tele o taimi, o le ituaiga muamua o le maʻisuka e amata ona tupu i totonu o ni nai vaiaso talu ona mavae se gasegase viral talu ai nei (misela, rubella, flu) poʻo le atuatuvale le mautonu. E tusa ai ma fuainumera, o le kuata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 latou te le matauina ni uiga o se togafitiga matautia. E masani lava ona tupu le maʻi i le gaʻo hyperglycemic, ma e na o le taimi lava e maua ai i le maʻisuka ituaiga 1 i le falemaʻi.

O le uiga masani o le fia inu pea. O le faateleina o le tele o le urine (ona o le foliga mai o le kulukose i totonu), o le gutu le muta, le suamalie o le paʻu ma le mucous membranes (e masani lava o gasegase), vaivaiga lautele, vaivai, uila e matamuli foi. Afai e te matauina ia le itiiti ifo ma le tasi le faailoga, aemaise lava o latou faʻasigaga, e sili atu le le mate, ae ia asiasi i se fomaʻi. Pe naʻo le taeao i luga o se manava gaogao e ave se suʻega toto mai se tamailima mo le suka.

Faailoga o le Suga Sili

Soʻo se suiga i le tino, e aofia ai le faʻaitiitia ma le faateleina o le suka i le toto, ei ai faʻamaoniga faapitoa. Afai e te le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai pe a iloa ia faʻailoga o se tulaga faʻaleagaina, e mafai ona e faamutaina le amataga o le atinaʻeina o le maʻi ma amata lana ala, ma o le a sili atu ona faigata le fofoina o le maʻi.

Faatasi ai ma le faaitiitia o le toto totoga o le kullukose, o le grenesal glands ma nerve endings o le muamua lea e tuuina mai ai se tali i le tino, o la latou tali e mafua ona o le faateleina o le pulelasi o le adrenaline, lea e amata ona amataina le faasaolotoina o faasao.

  • faateleina le atuatuvale, popole,
  • gatete ma le maligi
  • vavao
  • fatu palpitations (tachycardia),
  • fiaaai
  • vaivaiga lautele ma le vaivai,
  • ulu matua
  • faʻanoanoa vaaia.

I tulaga sili atu, o le fenumiai, faʻavevesi, coma e mafai foi.

O lagona o se tagata maualalo le suka i totonu o le toto e talitutusa ma le tulaga o le ava malosi poo le inuina o fualaau faasaina. Afai e le o tausia le kulukosese mo se taimi umi, e ono tupu le faaleagaina o le ulu o le ulu, e le mafai ona toe faʻaleleia, o le mea lea, o le mataʻituina ma le faʻavasegaina o faʻataʻitaʻiga e tatau ona vave.

E le tatau ona e manatu o le hypoglycemia ma le hyperglycemia o ni setete eseese eseese e lua e le mafai ona sosolo. O le suka maualalo o le toto e masani lava ona matauina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E mafai ona mafua ona o le faamaʻi e mafai ona mafua mai i le suka, faapea foi ma aʻafiaga mai le tagofia o fualaau.

O le autu o le maualuga o le suka o le toto maualuga o se lagona tumau o le fia inu, ua faaopoopoina i isi faailoga iloga:

  • televave vave faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o le suavai,
  • matagogo
  • sasaina ma le sasaina o le paʻu,
  • sasaina o le mucous membranes, aemaise lava i totonu o nofoaga vavalalata,
  • vaivai ma vaivaiga.

O faʻamaoniga o le faʻateleina o le maualuga o le kulukose ma le maʻisuka e leʻo faʻaalia i taimi uma, o le mea lea, mo le tele o tagata gasegase, o le faʻamatalaina o auʻiliʻiliga mo le maualuga o le suka o loʻo i ai faʻamoemoega e leʻi mafaufauina. E tatau ona malamalama e tusa lava pe a leai ni faʻamaoniga, o le maʻi e i ai se aafiaga leaga i le tino.

O le soona faaumiumi o le kulukose e aafia ai le gaioiga o totoga i totonu. I tagata gasegase, o le a faʻaleagaina le vaʻaia, o le faʻaleagaina o le tino e mafua ai le taofiofia o le tino, ma i mataupu sili atu e mafai ona oʻo atu ai i le faʻapouliuli. Glucose maualuga - tulaga lamatia mo le atinaʻeina o fatu ma osofaʻi, faʻavaivaia o le tino, gangrene o pito. O tagata e maualuga le suka e tatau ona latou mataʻituina pea lona tulaga mo tulafono faatonutonu taimi.

O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

  • vaivaiga, malosi tele,
  • faateleina le manava ma le mamafa o le mamafa,
  • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
  • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
  • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
  • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina le puipuiga, faʻaleagaina le gaioiga, faʻavalea malulu, allergies i tagata matutua,
  • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga. O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai talaʻaga o le maʻisuka, oona, maʻi pancreatic, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, e le o lona uiga e le o iai le maʻi. A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia.

Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea. O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

E pei lava o soʻo se suiga i le tino, o le faʻaitiitia poʻo le faateleina i le kulukose toto ei ai ona lava faailoga. Afai e te gauai atu ia i latou i le taimi ma amata ona suʻe suʻega ma faia suʻega, ona mafai lea ona e aloese mai le amataina o faʻamaʻi ma togafitia i le amataga o le atinaʻe.

Ioe Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) le faʻataʻitaʻiga ina ua uma le 40 tausaga ile 3 tausaga. Afai o iai oe i le tulaga lamatia (mamafa, fai aiga e maua i le maʻisuka), ona taʻitasi tausaga. O lenei mea e faʻataga ai oe e aua nei amataina le maʻi ma e le taitai atu i faʻafitauli.

Aiseā ma i ā mataupu e tatau ona ou faia se auʻiliʻiliga mo le lateta sugar?

Ina ia fuafuaina le setete o le soifua maloloina, o tagata tomai faapitoa e masani ona faʻavaeina masani. E fesoasoani lenei mea i le vave ona fuafuaina pe o le tino ua muaʻi tuʻuina atu i le atinaʻe o le maʻisuka. E le gata i lea, e faʻavae i faʻamaumauga masani, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le soifua maloloina o le maʻi.

Mo alii ma tamaitai ua pasi se suʻega toto mo le suka, o le a tutusa lava le masani. Mo toto toto, o le fuainumera e amata mai i le 3.3 i le 5.5 mmol / L, ma le toto vevela - 3.7-6.1 mmol / L.

I tamaiti, o tulaga o faailoga o le kulukose o le toto o le a faalagolago i tausaga. O lea la i le vaitaimi mai le fanau mai i le tasi tausaga, o le fuainumera mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L e manatu e masani.

Mai le 12 masina e oo i le lima tausaga, e eseese mea e fai. O le tapulaʻa faʻamaonia e mai le 3.3 i le 5 mmol / L.

I tausaga mulimuli o le olaga, ua faʻatusatusa le maualuga o le suka i fuainumera matutua ma e tutusa ma le 3.3 - 5.5 mmol / l mo le capillary ma le 3.7-6.1 mmol / l mo le toto oona.

I le taimi o le maitaga

I le taimi o le maitaga, o le tino o le tino na maua ai ni suiga iloga. O le mea lea, o le auʻiliʻiliga e ono fai si laʻititi.

O le mea moni, i le vaitau lenei, o gaioiga o le tina faʻamoemoe e galue mo le lua, ma o le mea la lea e le o faʻamaonia ai i le iuga o suʻesuʻega e le tatau ona faʻalavelave ai.

I le tele o tulaga, e tumau le tulaga i le taimi lava na fanau mai ai le pepe.

Pe a ave le toto mai se tamatamailima i fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao, o le tapulaa e 3.3 i le 5.8 mmol / L e manatu e masani. Mo le toto vevela i tina faatalitali, o fuainumera mai le 4.0 i le 6.1 mmol / L e manatu e masani.

Tausaga o maʻiTulaga masani mo le toto capillary, mmol / lLe masani mo le toto vevela, mmol / l
Mai le 0 i le 1 masina2,8-4,45,2
I lalo o le 14 tausaga3,3-5,66,6
Mai le 14 i le 60 tausaga3,2-5,56,1
60 i le 90 tausaga4,6-6,47,6
I le 90 tausaga4,2-6,78

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le eseesega i le va o le suka i le toto ma le vevela e tusa ma le 12%. O le sili atu o tausaga, o le maualuga atu lea o tapulaʻa faatagaina.

O le suega o le glucose toto e masani ona maua ai iuga lautele. Ina ia faia se suʻesuʻega mulimuli, e masani ona auina atu le tagata maʻi mo se suʻesuʻega faaopoopo. Ae ui i lea, talu ai ona ua maua le taunuʻuga o lenei suʻega, ua mafai e le tagata poto faapitoa ona manatu o le tagata maʻi o loʻo i ai se tulaga e mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka, vailaʻau faʻasolosolo poʻo se tino atoa o le maʻisuka i poʻo le aunoa foi ma ni faʻafitauli.

Fesoasoani i le tagata tomai faapitoa i le fuafuaina o nei tafaoga e tutusa tutusa lava ma faʻamaufaʻailoga masani o le masani. Afai o le kulukose i le toto capillary e 5.6-6 mmol / l, o le tagata maʻi ua faʻavaivaia le faapaleni kullukose.

E tusa ai ma lea, e mafai ona maua o ia i fomaʻi. I lenei tulaga, o le faasaʻoina o le taumafa ma le olaga, faapea foi ma le mataituina faifai pea o le tulaga e tagata tomai faapitoa ma i le fale, e talafeagai.

I na tulaga pe a maua e le tagata maʻi le maualuga o le glucose e 6.1 mmol / l pe sili atu, e iloa e le fomaʻi le iai o le maʻisuka.

E masani lava, o suʻega faaopoopo e manaʻomia e iloa ai le ituaiga o maʻi.

O le maualuga o le kulukose e 10 mmol / l pe sili atu o loʻo taʻu mai ai e manaʻomia e le tagata maʻi vave togafitiga faafomaʻi ile falemaʻi.

O le maʻi o le maʻisuka, ua taʻua foi o le maʻi, e le o fuafua e faʻaaogaina le suʻega o le toto. Ae o le suega o le suka i le latent e mafai ona faʻaalia. Talu mai le aso nei ma le tele o tagata o loʻo feagai ma lenei togafiti faʻamaʻi, e tatau ona e aoao atili e uiga i lenei auiliiliga.

O le suʻeina o le toto e iloa ai le maʻisuka e le faʻaalia i taimi uma le i ai o lenei maʻi. O loʻo i ai foi le mea e taʻua o le suka e natia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o togafitiga, ae toetoe lava a le mafai ona iloa. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le lagona ai e ia lava.

E lagona e le tagata le lelei, e le o iai ni faailo o le maʻi, e le o lagona e se tasi ona foliga. Preditebetes o le faʻavae muamua lea o le maʻi. O ia lea o loʻo faʻaalia i le suka lilo. E pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, o le olaga faitino e sili atu le maualuga mai lenei laasaga nai lo se faʻaaliga manino o le maʻi.

O loʻo i ai se auʻiliʻiliga mo le suka o le toto tuai, lea e mafai ai ona e iloa muamua le mea muamua.

O le suʻega o le toto mo le maʻisuka latene o se faʻataʻitaʻiga lea e mafai ai ona e iloa le ituaiga o maʻi o le maʻi. O lenei metotia e faigofie, ae aoga. Auala lautele masani masani e le mafai ai ona fuafuaina le au muamua.

E sili atu nai lo le leai, o se tagata e faaseʻe i lenei laasaga o le maʻi ma e le iloa foi le mea o le maʻisuka lilo.

Ina ia aloese mai lenei mea, o lenei suʻega mo le faʻagasologa o foliga o le faʻamaʻi ua atiaʻe. E le pei o se gasegase manino, o lenei fomu e mafai ona faʻamalolo atoa e ala i le puipuia o faʻalavelave matuia.O le mea lea, afai na tofia oe e faia lenei faiga, aua e te teena pe le amanaʻia faatonuga a le fomaʻi. Masalo o lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e sola ese mai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina

O le faagasologa o sauniuniga mo le suʻega o se mea e sili ona taua, aua o le sauniuniga le saʻo e aʻafia ai le le saʻo o taunuuga o le suʻesuʻega, o se taunuuga o le a tuʻuina atu ai oe i se faʻamaoniga sese, pe o le a latou le faʻaalia faafitauli o le soifua maloloina. O lea, ina ia mafai ona sauniuni mo le auiliiliga, mulimuli i nei tulafono:

  • O le faʻatinoga e faʻatinoina i luga o se manava gaogao. E tatau ona e 'ai e le sili atu i le 8 itula aʻo leʻi faia le taʻaloga. O le mea moni o fomaʻi e talitonu o maualuga toto o le suka e faʻamaonia i lea taimi, e tusa lava pe e te 'aina muamua le tele o meaʻai manogi,
  • E faasaina le inu i se isi lava mea nai lo le vai aʻo le i faia le faʻatulagaga.

Afai e te 'aina le taeao ao leʻi alu i le falemaʻi, o le suega e le toe aoga. O le mea lea, i lenei tulaga, tuu i fafo seia e fia 'ai.

Ina ia iloa ai le maʻisuka, o se tagata na te ave toto i luga o se manava gaogao. O lenei metotia e le fetaui mo le fuafuaina o le fomaʻi o le maʻi. I la tatou tulaga, o le taualumaga e pei o lenei:

  • O se tausisoifua e fua le aofaiga o suka i le tino i luga o se manava gaogao
  • E inu e le tagata maʻi sina aofaiga o le vai, lea e aofia ai le 75 g o le kulukose. O nisi taimi latou te avatu ia te ia se mea suamalie lelei e ai,
  • A maeʻa le 1.5-2 itula, toe faʻatulaga e le tausiso le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

E vave iloa vave suega. Afai o loʻo e soifua lelei atoatoa, ma o le faʻagasologa o le faʻamaʻi e le faʻafefe ai oe, o fua o le kulukose e masani lava, talu ai i se tagata soifua maloloina o le paleni o le kulukose e masani ona faʻasolo vave.

Ae afai o loʻo i ai se faʻagasologa o le faʻamaʻi, o le a sili atu ona maualuga le faʻamaoniga. I lenei tulaga, o le tele o fomaʻi ua fautuaina e amata togafitiga. E foliga tutusa ma le togafitiga o se tino manino o le maʻi, ae sili atu le agamalu.

O le tele o taimi, o le maʻi o loʻo faʻamatalaina se taumafa faʻapitoa, faʻapea foi ma sauniuniga faʻapitoa. Afai e le tuulafoaia e ia le fautuaga a le fomaʻi, o le a faʻaitiitia le faʻamaʻi pipisi. Ae afai e faʻaauau pea ona e taʻitaʻia se olaga leaga, o le a vave loa ona maua o ia i le maʻisuka.

O le mea lea, o se suʻesuʻega o le maʻisuka lateni o se tasi lea o metotia talafeagai mo le sailia o se faʻamaʻi, talu ai e mafai ona fesoasoani e puipuia le soifua maloloina o se tagata mai le atiaeina o se tino manino o le maʻi ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Afai e te taitaia se olaga soifua maloloina, taʻalo i taaloga ma e leai ni amio leaga ma se mea e tupuga mai, ona le aoga lea o se auiliiliga mo oe, o lea e le mafai ona e popole i lou soifua maloloina.

O le maʻi suka e le o iai i le aso e tasi. Ae ia faʻaalia lona uluaʻi laasaga o le atinaʻe, pe a mafai ona i ai se faʻamaʻi atoatoa, e mafai ona na o le fesoasoani o se suʻega faʻapitoa mo gaʻo natia. O ia lea e mafai ona iloa le auala natia o le faamai, mulimuli ane ona maua o le maʻisuka.

E ui i le mea moni e faapea o le taunuuga o se suʻega mo le maʻisuka e mafai ona faʻaalia ai le leai o se faʻamaʻi, o se auʻiliʻiliga o le maʻisuka latene e mafai ona iloa ai lona amataga o le atinaʻe.

E mafai ai ona e iloa le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e masani ona pasi e aunoa ma ni faʻaaliga manino.

O se taunuuga, o le maʻisuka ua uma ona iloa i se tulaga maualuga, pe a faigata ona togafitia lenei maʻi.

Ae o lenei faailo, i le tele o tulaga, ua manatu o se mafuaaga taua le pasia o se auiliiliga mo suka lilo.

A uma, e tele mafuaaga e ono faʻaosofia ai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, ae mafai ona faʻamalolo i se amataga vave o le atinaʻeina.

O se ituaiga o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • I fafine, atonu e foliga mai ona o le atinaʻe o ovary polycystic,
  • Soifuaga masani
  • Tigā toto maualuga
  • Mafuaaga
  • Sili atu i le 45 tausaga
  • Faʻaleagaina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Laititi maualalo le palasia i totonu o le toto.

E taua le iloa e tusa ai ma fuainumera, o tagata taʻitoʻatasi uma o loʻo i ai le maualuga o le maʻisuka o le maʻisuka. O lenei maʻi o loʻo iai i le tele o tagata matutua. Pe a ma le 80% o loʻo i ai se faʻamuamua poʻo se isi ituaiga o le maʻi.

Ma e ui e faigata ona maua le maʻisuka i se taimi vave, ae o loo i ai pea le tele o faʻamaoniga e masani ona faʻaalia tonu le atinaʻeina o lenei maʻi i se fomaʻi le tumau:

  • Paʻu toto, pala o le nifo, poʻo le tatalaina
  • Sueina o le maualuga o le suka i le maualuga o le 5.6 - 6.2 mmol,
  • Paʻu, matala matala, ma isi ituaiga o le paʻu o le paʻu,
  • Tele le susu susu
  • Polyuria
  • Mamafa po o le atuatuvale
  • Tuʻuina i totonu o le tino
  • Faʻaitiitia le faʻapitoa o le paʻu
  • Faateleina le manaʻo
  • Maʻa faʻamaʻi pipisi
  • Faafuasei le leiloa po o le mamafa.

Soʻo se tasi o nei faʻamaoniga o se mafuaaga taua e asiasi ai i se fomaʻi ma maua se auʻiliʻiliga mo le kulimi lateta.

O le faʻataʻitaʻiga atoa o le suʻega toto e faia i ni vaega se lua. I le laasaga muamua, o le suʻe kulimi latene e maua mai le maʻi i luga o se manava gaogao. A maeʻa lenei faʻatinoga, e tuʻuina atu ia te ia se vaiinu o se vaega o le vai lea e i ai le 75 g o le kulukose. I nisi tulaga, ae le o le vai, e mafai ona tuuina atu i le tagata maʻi se mea suamalie.

E faʻapefea ona saunia lelei le tagata maʻi aʻo leʻi faia le faʻatinoga

O le solia o tulafono o le sauniuniga e matua faaleagaina ai taunuuga faaiu o suʻega suʻega uma. Aʻo lei suʻeina le suʻega toto mo le suka, e le fautuaina e fomaʻi le faia o se galuega ogaoga poʻo le popole, aua a maeʻa ona oso maualuga le kulūkose. E le tatau ona galo ia i tatou ao leʻi tuʻuina atu le pa puipui, e tatau ona fufuluina lima, ma tatau ona faʻamamaina le tamatamailima i le ava malosi poʻo se vailaau faʻamaʻi e aloese mai le vevesi o iuga mulimuli mo mafuaaga mai fafo. Sauniuniga mo suʻesuʻega:

  1. Aʻo faʻapipiʻi i luga o se manava gaogao, o lona uiga o le 8, poʻo le sili atu, 12-itula anapogi. Na o le inu vai e leai ni vai.
  2. E le fautuaina i le taeao e fufulu ou nifo ma asu.
  3. Afai e faia le suʻega pe a uma se taumafataga, ona tuʻuina atu lea i le 1-1.5 itula pe a uma se taumafataga.
  4. E le mafai ona e foai atu le toto i le taimi lava e uma ai massage, x-ray, ultrasounds ma isi togafitiga togafitiga.
  5. O le aso na muamua atu, e le fautuaina e auai i faʻamalosi tino faaletino.
  6. Le amio e sili ona saʻo: alu ma 'ai i se tafaoga masani e aunoa ma se faʻalavelave mamafa ma le atuatuvale.

O nisi o mea taumafa faʻamaonia e faʻaalia foi mo sauniuniga muamua mo le samasama toto. Ina ia mafai ai ona sili atu le faatuatuaina o taunuuga, e lelei le alu i se taumafataga faapitoa 2 aso ae leʻi asiasi i le falemai, lea e le fautuaina e faaaoga:

  • ulaula, falai, meaʻai gaʻo,
  • suka, mea faʻafiafia, suamalie i le tele o mea,
  • mea manogi
  • ava malosi

Auala e faʻaititia ai le suka

A, a maeʻa le suʻeina o se suʻega toto mo le suka, o le a faʻaalia le tele o mea e maua, o lona uiga e manaʻomia e le tino se faʻaopoopoga o le inisalini. O le faʻaaogaina o oloa e pei o kukama fou, buckwheat, atisichoke a Ierusalema, kapisi, radish, kāroti, paluga ma pateta o le a fesoasoani e faʻaititia le kulukose i le fale.

Afai o le faasinusili o le suka e maualuga i le 6-7 mmol / l, ona amataina lea e le tagata maʻi le hyperglycemia, lea e mafai ona taitai atu ai i le pa. I le faaopoopo atu i vailaau, o le a fesoasoani foi i le tino i le faʻaitiitia o le kulūkose: aau, faʻasaʻa, taʻavale, uila vilivae, savali savali. I le taimi o vasega, i le 20 minute e tatau ona e inu ai le fuga o le fuga poʻo le vai o le mineral e aunoa ma le kesi.

Le itiiti ifo le lamatiaga o le maualuga o le suka i le taimi e le maua ai e le toto ni meaʻai masani. O se taunuuga o lenei mea, e tiga ai le faiʻai, lea e mafai ona oo atu ai i lona vavaeeseina (coma). Faailoga o le kulukose o le toto maualalo (hypoglycemia) e aofia ai faʻamaoniga nei:

  • feagai ma fiva
  • vaivaiga sosoo ai ma se maʻi tiga,
  • ogaoga vaivai
  • gatete, tetete i le tino.

O le mafuaaga autu o le maualuga o le kulukose o se meaʻai faʻapulaʻa, meaʻai tetele i le va o taumafataga, malosi malosi faaletino, sili atu o laʻau suamalie ma le ava i le taumafataga. Ina ia aloese mai le suka, e tatau ona e tausisia lelei le meaai, o le autu autu o le folasaga lea o se fuainumera tele o oloa ma se fuainumera maualalo i totonu o le meaai: fualaau faisua, iʻa, suamalie susu, falaoa atoa o falaoa.

Faʻaaliga o se mea moni o maʻi

E i ai le manatu e afaina le maʻisuka o se mamanu tele o faʻaaliga o le maʻisuka 1. O le masini o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu mai pei o le ituaiga 1 - B ua mate, ae o le telegese. E tusa ai ma lea, o le inisalini ua faʻasaoina atu le leaga i totonu o le toto ma ua le toe gaosia i taimi uma. Pau lava le eseesega mai isi ituaiga e lua o le maʻisuka o le faaletonu i le tino i le tino.

O le faʻamaoni i le maʻisuka lada e tutusa ma le masani masani o le maʻi. Faʻateleina le suka o le toto ma le maualalo o le insulin, o le ketoacidosis e tupu.

O faʻamaoniga sili ona taatele o:

  • Faanatinati malosi.
  • Gutu gutu.
  • Vaivai.
  • Naua, vili.

I tulaga ogaoga, o se maʻi faʻaleagaina e mafai ona taʻitaʻia ai se tino.

E le gata i lea, o tulaga masani o le faʻamaʻi o loʻo i ai. E aofia ai:

  • Tesea
  • Tremor, gatete ma le maasiasi o le tino.
  • Paʻu paʻu ma mucous membranes.
  • Hyperglycemia.
  • Paʻu o le paʻu, faʻavaomalo masani.

E taua le iloa o le maʻi suka e mafai ona tupu mo se taimi umi e aunoa ma ni faailoga.

Uluai iloa

O le LADA maʻi maʻisuka e maua i se fomaʻi (faʻalilolilo), ae ui i lea, faʻatasi ai ma ana suʻesuʻega muamua o loʻo i ai se avanoa mo se fofo atoatoa. O le maʻi e faigofie ona maua. O lenei mea o se faʻateleina o le maualuga o le toto toto i le tagata maʻi. I le taimi lava e tasi, o loʻo tumau pea le mamafa o le mamafa, e pei o le falemaʻi o le maʻisuka e le o le insulin.

O le mea autu i le siama o le maʻi o le eseesega mai isi ituaiga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka LADA, o le tagata gasegase e mamafa lona mamafa o le tino, o le maualuga o le c-peptide e faʻaitiitia i le toto, e tusa lava pe maeʻa le utaina o le kulukose. Ma o le isi mea e iloagofie ai o mea faʻamaʻi i totonu o le toto e faʻafeiloaʻi i sela.

E lua ituaiga o le maʻisuka lada. Muamua e foliga tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1. O loʻo faʻamatalaina e se tamaititi maʻi tausaga, vaega laiti o c-peptides i le taimi ole foai toto mo le auiliiliga ma le i ai o le genotypes HLA. O le filifiliga lona lua o le atinaʻe e sili atu ona faʻamatalaina i tagata matutua o loʻo mamafa tele ma e leai foi ni aʻafiaga o le genotypes HLA. O le maʻi o le maʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 2.

I le suʻesuʻeina o le maʻi mimimune latent (LADA), o se talaʻaga auʻiliʻili e aoina muamua. O se mea tāua o se faʻasologa o le gasegase i le faʻamaʻi. Ona tuʻuina atu lea o se faatonuga e faʻaaoga ai le toto, urine, biochemistry ma suʻesuʻega o le suka i le toto, ma o le suʻesuʻeina atili o le suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe ua faʻamaonia e iloa ai le maʻisuka LADA. O le suʻesuʻega o autoantibodies i inisalini - o lenei suʻega o le mea pito sili ona taua i le siama o le maʻi.

O isi suʻesuʻega e aofia ai:

  • Fuafuaga o le hemoglobin glycated.
  • Fuafuaga o le faʻapalepale kulukose.
  • Fuafuaga o faʻamaʻi i siama o tamaʻitaʻi o Langerhas.
  • Faʻasoʻatoa le genotyping.
  • Faailoilo o le suʻe toto: leptin, microalbumin, glucagon, peptide pancreatic.

O faʻamatalaga e faʻavae i luga ole suega o suʻega ma naʻo le fomaʻi. E mafai ona tatou talanoa e uiga i le ogaoga o le faʻamaʻi, i le faasologa, e filifili ai togafitiga talafeagai.

O le maʻisuka Lada e mafai ona faʻamalolo pe afai e te mauaina i se taimi vave!

Faʻafofo o se auala e faʻaitiitia ai togafitiga

O le maʻisuka LADA e faʻagesegese ma e mafai ona le toe vaaia mo se taimi umi. O le mea lea, e tatau ona vave amataina le togafitiga, e pei ona maua, ina ia aloese mai le maeʻaina o le inisalini na faia e le pancreas, talu mai le osofaia o tino puipui ma oʻo atu ai i le oti o gland gland. Ina ia mafai ona puipuia lenei mea, o le inisalini o le inisalini e vave ona faatonuina. Pe a faʻamaonia se faʻamaonia, e faʻamatalaina i ni tofo laʻititi, ae i tagata uma. O le inisalini e puipuia le pancreas mai le faʻaumatia o ona siama e ala i le masimune. O le sini autu i le togafitiga o le faʻasaoina lea o le gaosiga masani o le inisalini i le pancreas.

Togafitiga e tatau ona atoatoa. E tāua tele le pulea o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi i totonu o le tino ma faitau le iunite falaoa e tuʻu ai laulau faʻapitoa. O se areto falaoa o se fuataga faapitoa o mea inu gaʻo. Togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o se taumafa maualalo-gaosi, o le suka mama e aveesea tumau mai le meaai.

E le gata i lea, o le togafitiga o se faʻalavelave i le mumu o le autoimmune ona o le telegese o gaoioiga a autoantigens. Ma, o le mea moni, o le faatumauina o le toto toto masani. Mo lenei mea, o loʻo fautuaina mai ai gasegase fualaau faʻasaina faapitoa.

E taua le manatua o le maʻi suka, sulfonylureas ma le omea e le tatau ona ave, o Siofor ma Glucofage ua naʻo mo tagata gasegase, o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 2, ae le o le maʻisuka LADA.

Afai e le mafai e le inisalini umi ona feagai ma se faʻaitiitia o le suka, o le inisalini vave o le inisalini e mafai ona "faʻasalaina" aʻo leʻi 'aʻai.

I le faʻaopoopoga i togafitiga, latou te fautua mai se olaga malosi, taaloga poʻo le tino, hirudotherapy ma le physiotherapy exercises. O isi vailaʻau faʻapitoa foi e talafeagai i togafitiga ole maʻisuka, ae naʻo le maliega a le fomaʻi.

O le maʻisuka lada o loʻo i ai se taunuuga lelei ma lona vave suʻesuʻeina ma togafitiga taimi. E taua tele le mulimuli i faatonuga ma fautuaga a le endocrinologist ma taʻitaʻia se olaga ola malosi. Afai e te tausia lelei meaʻai, ona manaʻomia lea o le inisalini i ni laʻititi laʻititi. Ma na o le taimi lena e mafai ai ona e toe manuia atoatoa mai lenei maʻi.

O le a le suka ua natia?

Ole ituaiga ole maʻisuka lenei e faigata ona iloa. O le tagata maʻi e le lagona lagona faʻaalia, o le tulaga o le soifua maloloina e masani lava. E mafai ona e iloa le maʻi pe a uma ona e suʻe suʻega. O le toto maualuga o le toto maualuga o le toto o loʻo taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka latent. I tagata gasegase maloloina, o le glycemia e le suia e fuafua i le tausaga o matua ma le itupa.

O le faapalepaleina o le toto i le carbon e sili atu nai lo le 120 mg ao le i ai taumafa ma e sili atu nai lo le 200 mg pe a uma taumafa. I maualuga maualuga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fesoasoani.

O tagata tomai faʻapitoa, filifili le togafitiga talafeagai talafeagai. O se faʻataʻitaʻiga e faia i le leai o ni faaletonu i le toto ma le le lelei o le soifua maloloina. E tumau pea le suauu i totonu o se tino maloloina, ma le maʻisuka, o le kulukose ua aveeseina i totonu o le uila. O ia ituaiga suʻega e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i le amataga.

E tatau ona siaki ia le itiiti ifo ma le taʻi tausaga ina ia e le misia le amataga o le atinaʻeina o togafitiga. Afai e amataina le maʻi, o le a sili atu ona faigata togafitiga.

Faailoga mo le pasia o lenei auiliiliga

O le tagata poto faapitoa e tosoina se itu mo se suʻega e faʻaaoga ai se uta o le maʻisuka e maua i le maʻisuka o loʻo i ai ni faʻailoga o togafitiga.

Matou te lisiina faʻamatalaga autu o le maʻi:

  • fiainu
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faateleina i aso taʻitasi o faʻasolosolo,
  • vaivai le tumau.

E manaʻomia le faʻamaoniga i le taimi o le maʻitaga. I le taimi o le fanauina o le tamaititi, o le mamafa i luga o totoga o le tino e faʻalauteleina, o le mamafa o le pancreas e faʻapupula. E masani lava, o fafine maʻitaga e atiaeina se ituaiga mamao o togafitiga, e aunoa ma le lelei o togafitiga e vave ona faigata.

Afai e te le faʻasaina le suka o le toto, o le a ono tupu le suiga o le pathological i le fetus.

E faia se suʻega toto i tulaga nei:

  • o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le sili atu o le faasili o le sugar sugar,
  • o se tagata i totonu o le aiga e maua i le maʻisuka,
  • mamafa tele faafitauli
  • toto maualuga

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • afaina
  • isi faamai o le endocrin system,
  • o le vevela vevela ua matua toʻaga
  • pe a uma le taotoga, o oloa e pasi faasolo atu i le manava,
  • le i ai o ni neoplasms mama,
  • gasegase tumau ile maʻi,
  • e faʻaaogā e le tagata maʻi le kulūkose-fesuiaʻi fualaau.

O tulaga o loʻo taʻua i luga e mafua mai i le leai o le insulin hormone.

Faʻamatalaga sauniuniga

Afai e te saunia le saʻo, o faʻamatalaga na maua i le taimi o le suʻega e le fetaui ma le moni. O le iʻuga, o se faʻamaoniga sese ua faia, o se faʻalapotopotoga faʻapitoa e atiaʻe ai e le o fuafuaina.

Sauniuniga e aofia ai fautuaga nei:

  • O iloiloga e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.
  • E tatau ona 'ai meaai pe a uma le foai toto.
  • I totonu o le 8 itula aʻo leʻi ofoina atu le toto, e leai se mea e faatagaina. I le vaitaimi lea, o le toto toto maualuga e faʻamaonia e tusa lava pe a maeʻa le faateleina o le maualuga o le kulukose.
  • Ae e te lei suʻeina se suʻega toto mo le suka lilo, ua faʻatagaina oe e inu naʻo le vai.

Afai ei ai se tagata i le taeao ao le i tuuina atu le toto, o le taitaia o se suʻega suʻesuʻe e leai se aoga. O le mea lea, e tatau ona e tolopo le taumafataga.

Faʻamatalaga

Ina ia iloa le maʻisuka, e ave le toto i luga o se manava gaogao. O lenei metotia e le faʻaaogaina e iloa ai ituaiga eseese o togafitiga.

O loʻo faʻatino le faʻatinoga e pei ona taua i lalo:

  • O le fomaʻi e fuafua le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao.
  • E faʻaaogaina sina sua suamalie. O nisi meaai e 'aina ma le kulukose.
  • A maeʻa le 1.5-2 itula, toe ave le toto mo le suʻega.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega suʻesuʻe, e mafai loa ona e fuafuaina le tulaga ole maʻi. I tagata soifua maloloina, o le kulukosese o le masani, o le maʻisuka e le afaina ai i latou. O le fua faatatau o elemene o loʻo i totonu o le tino pipisi i tagata e aunoa ma ni faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e tupu vave.

Faʻatasi ai ma se ituaiga o faʻamaʻi, o le kulūkose o le a maualuga tele. I lenei tulaga, ua fautuaina e le au atamamai le amataina o se togafitiga. Togafitiga e pei o le tauivi o se tino manino o le faamai, ae le o le malosi tele.

O tagata maʻi ua faatonuina fualaau ma avatu fautuaga i fetuunaiga o meaʻai. Afai e mulimulitaʻi le tagata maʻi i fautuaga a tagata tomai faapitoa, o le faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona alu ese. Afai o le a le amanaia lea fautuaga, o le maʻi o le maʻisuka ua suia i le taimi na amata ai.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

O se tasi lea o metotia e sili ona lauiloa mo le togafitia o le maʻi, aua e mafai ai e oe ona faʻasaoina le soifua maloloina o le maʻi, puipuia le atinaʻeina o le faʻalauiloa o togafitiga ma ituaiga uma o faʻafitauli.

Aʻo tausia se soifua maloloina lelei, faʻamalositino faifaipea, leai o ni amio leaga ma mea le lelei, ole suʻesuʻega e filifili, ona o le faʻafitauli o le maʻi e laʻititi lava.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga - Latent Diabetes

Matou te lisiina tulaga faʻapitoa o faʻamaʻi:

  • matauina o faailo o togafitiga i se tagata maʻi,
  • o hormones e amata ona galue ese i luga o siama,
  • faateleina le anapogi glycemia.

E tasi le suʻega o le toto e le lava e faʻamaonia ai le gaʻo latote. I le faagasologa o se iloiloga lautele o plasma, o tagata tomai faapitoa e suesue vaega ole ESR. O loʻo faia le siama siama, o siama ua siakiina. O le aofaʻi o le glucagon, leptin, microalbumin ua fuafuaina.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga