Sugar 6

O suiga i le taimi nei o le olaga ua faateleina le leaga o le aafia ai o le setete o le soifua maloloina. O le le lelei o meaai ma le maualuga o meaʻai o gaʻo ma gaʻo i se talaaga o le faʻaitiitia o le tino, le lelei o le siʻosiʻomaga ma le faʻalavelave faifai pea e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2, lea ua sili atu ona maua i tupulaga laiti.

O le maʻisuka ituaiga 1 e le taatele ma e tupu i tagata taʻitoʻatasi o loʻo mafatia mai le fausia o pancreatic autoimmune. E tusa o le a le maualuga o le kulukose e tatau ona i totonu o le toto, ma o le a le uiga o le suka - 6.1 o le a taʻu mai ai la tatou tusiga.

Glucose

O le maualuga o le suka o le toto e faʻalagolago i le masani ole metabolism ile tino. I lalo o le aʻafiaga o itu le lelei, o lenei gafatia e le afaina, ma o se taunuuga, o le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupula, ma o le maualuga o le kulukose e maualuga.

Ina ia malamalama pe faapefea ona masani le faasinoupu o le suka i le 6.1, e tatau ona e iloa tulaga masani mo tagata matutua ma tamaiti.

Toto toto toto
Mai le 2 aso i le 1 masina2.8 - 4.4 mmol / l
Mai le 1 masina i le 14 tausaga3.3 - 5.5 mmol / l
Mai le 14 tausaga ma le matua3.5 - 5.5 mmol / L

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau i luga, o se faʻaopoopoga o le faailo i le 6.1 ua uma ona vavae ese mai le masani, ma ua faʻaalia ai le atinaʻeina o togafitiga. Ae ui i lea, o se suʻesuʻega saʻo e manaʻomia ai suʻesuʻega ogaoga.

Ma e tatau foi ona e mafaufau i le mea moni e faapea o le masani ai o le toto toto, o lona uiga, o le mea na tuuese mai le tamatamailima, e ese mai i le masani a le oona.

Fua ole toto vevela
Mai le 0 i le 1 le tausaga3.3 – 5.6
Mai le 1 le tausaga i le 14 tausaga2.8 – 5.6
Mai le 14 i le 593.5 – 6.1
60 tausaga ma le matua4.6 – 6.4

I le toto vevela, o le faailo 6.1 o le tapulaʻa o le masani, o le mea lea e maualuga tele le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. I tagata matutua, o le gasegase faagasologa i totonu o le tino ua faʻagesegese, o le mea lea, o la latou suālaʻau e maualuga.

E masani lava, pe a uma se taumafataga, o le tagata ola maloloina e maualuga le suka o le toto, e matua taua lava le faia o suʻega i luga o se manava gaogao. A le o lea, o le a le saʻo le iuga, ma o le a taitaiseseina e le gata i le tagata maʻi, ae o le fomaʻi foi.

O sui o le feusuaʻiga talafeagai e iai foi foliga i le fuafuaina o le kulukose, talu ai o faailoga o auiliiliga e mafai ona fesuisuiai e fuafua i tulaga o le tino. O le mea lea, i le taimi o le faʻasologa ma le maʻitaga e masani lava ona maualuga le maualuga o le suka.

I tamaitai ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le menopause, o suiga tetele o suiga faʻafuaseʻi e tutupu, lea e aʻafia ai taunuuga, ma e masani ona taʻitaʻia ai lo latou faateleina. I tagata, o mea uma lava e mausali, o lo latou maualuga e masani lava i totonu o mea masani. O le mea lea, e taua tele le faʻatalanoa o se fomaʻi pe afai o le faateleina o le kulukose toto ua tupu.

O le sugar sugar 6.1 i soʻo se mataupu e manaʻomia ai le tele o le gauai, ma se suʻesuʻega sili atu. E le fautuaina le faia o se siama o le maʻisuka ina ua uma le suʻega, oe manaʻomia le faia o suʻega eseese, ma faʻamaonia a latou taunuʻuga ma faʻamaoniga.

Ae peitaʻi, afai e tausia le kulūkose i le 6.1, ona fuafua lea o lenei tulaga e pei o le maʻisuka, ma o sina mea itiiti e manaʻomia ai le faʻaleleia o meaʻai ma le mataʻituina pea.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

I le faʻaopoopoga i le atinaʻeina o le togafitiga, o loʻo i ai le tele o itu, ona o le gaioiga e mafai ona oʻo i ai le maualuga o le suka i le 6.1 mmol / l.

  1. Uiga, aemaise lava ulaula,
  2. Faʻaosofiaga faamalositino
  3. Le mafaufau vaivai ma le atuatuvale
  4. Maʻi faʻafuaseʻi
  5. Aveina o vailaʻau faʻamalo malolosi
  6. Faʻaaogaina o televave vave
  7. Burns, angina osofaiga, ma isi.


Ina ia aloese mai i suega sese o suʻega, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo i le afiafi i le afiafi o le suʻega, aua le ulaula pe 'ai le taeao i le aso e maeʻa ai le suʻega. Ma ia aloese foi mai le faatoilaloina ma tulaga faigata.

Faailoga o le Suga Sili

O le faateleina o le suka o le toto e masani lava ona o faatasi ma foliga vaaia o uiga o se tulaga ua tuuina atu, lea e matua le saogalemu e le amanaiaina.

O le tele o faʻamaoniga e fesoasoani e masalomia ai mea leaga i le masani ai o le tino:

  • Faateleina vaivaiga ma vaivai,
  • Paʻu gutu ma le galala i taimi uma
  • Faʻasolosolo faifaipea ma le soona faiva
  • O le faʻamaloloina umi o le manua, o le faʻavaeina o le sooga ma le pala,
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi,
  • Faʻaitiitia le tino vaaia,
  • Faateleina le manaʻo.

O tagata o loo lamatia le atiina ae o le maʻisuka, e pei o le fatuina muamua, o le mafatia mai le gaʻo, faʻapea foi ma faʻamaʻi pipisi, e tatau ona sili atu ona faʻaeteete i lo latou soifua maloloina. O le mea moni, talu ai ona pasia le suʻega faʻatasi i le tausaga, ma i le mauaina o se taunuuga masani, e le mafai e le tasi ona mautinoa le mautinoa.

O le maʻi suka e masani lava ona natia, ma foliga mai e le o iai. O le mea lea, e talafeagai le faia o se suʻega faavaitaimi i taimi eseese.

Faʻamatalaga

O le maualuga o le suka 6.1 e atagia mai ai le tulaga o le vailaau, ina ia iloa ai le mea e ono tupu i le atiina ae o le maʻisuka, e tatau ona faia ni suʻesuʻega:

  1. Fuafuaina o le kulukose i lalo o le avega,
  2. Ole hemoglobin glycated. Glucose i lalo o le avega

O lenei suʻega e fesoasoani e fuafua ai le vave ma le lelei o le kulūkose e faʻapipiʻiina e le tino.. O le pancreas e faʻamalo le insulin ina ia mafai ai ona faʻaaogaina kulukose uma e maua mai i meaai.

Ina ia faia le suʻega, e manaʻomia lou suʻeina o le suʻega toto lua, suʻe se suʻega toto: O le aso ao leʻi faia le suʻega, e le mafai ona inu ava malosi ma vailaʻau e le faatagaina e le fomaʻi. I le taeao i le aso o le suʻega, e sili atu le tuʻuina atu o le ulaula tapaa ma le inu ava inu.

O le laulau o loʻo i lalo o le a fesoasoani e vavae le mauaina o le tau.

Faailoga o faailoga O le toto toto Vein toto
Norm
I luga o se manava gaogao3.5 – 5.53.5 – 6.1
A maeʻa le kulukoseE oʻo i le 7.8E oʻo i le 7.8
Prediabetic condition
I luga o se manava gaogao5.6 – 6.16.1 — 7
A maeʻa le kulukose7.8 – 11.17.8 – 11.1
Maʻisuka
I luga o se manava gaogaoLuga 6.1Luga 7
A maeʻa le kulukoseLuga 11.1Luga 11.1

O le tele o taimi, o faʻamaʻi pipisi e maua i le suka o le 6.1 mmol / L o loʻo faʻamaonia ai se meaʻai lelei, ma pe afai e le aoga pe tatau ona latou togafitia togafitiga faafomaʻi.

Glycated hemaglobin

O le isi suʻega e fesoasoani i le fuafuaina o le tikeri o le togafitiga o le hemoglobin. O se taunuuga o le auʻiliʻiliga, e mafai ona maua faʻamatalaga pe o le a le pasene o le hemoglobin o le glucose glycated o loʻo i totonu o le toto o le tagata maʻi.

Tulaga o le hemoglobin glycated
Lalo 5.7%Norm
5.7 – 6.0%Lisi maualuga o masani
6.1 – 6.4%Preditebetes
Sili atu nai lo le 6.5%Maʻisuka

O lenei suʻesuʻega e sili atu ona lelei nai lo isi suʻesuʻega:

  • E mafai ona e aveina i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai,
  • O le taunuuga e le suia i lalo o le faatosinaga a mea taua,
  • Ae ui i lea, o suʻesuʻega i le hemoglobin glycina e lauiloa mo lo latou tau maualuga ma e le mafai e falemaʻi uma ona faia.

O le maualuga o le kulukose o le 6.1 mmol / l e le o lona uiga ua tupu le maʻisuka. Peitai, ua ausia le maualuga maualuga, lea e mafai ona lamatia ai le ola maloloina. Pau lava le tali sao i lenei faafitauli atonu o le fetuunaiga o le meaai.

E pei lava o isi mea taumafa, o taumafa o le hyperglycemic ua i ai o latou tapulaʻa. E taua le tuʻuina atu o le taumafa:

  • White sugar
  • Fafaga,
  • Candy
  • Fale faʻafiafia
  • Macaron
  • Potatoes
  • White rice
  • Mea inu gaosi
  • Alu
  • Fualaau suamalie ma faʻasao.

O le meaai e tatau ona aofia ai:

  • Fualaau faisua
  • Fualaau le faʻamaonia,
  • Greens
  • Berries
  • Faʻailoga
  • Mea gaosi susu.

E tatau ona lafoai le taumafaina o suka ma fesuiaiga i oloa masani (honey, sorbitol, fructose) poʻo mea suka, ae peitai, e tatau ona faia ma le faʻaeteete, aua le faʻaleagaina. Aʻo leʻi faʻaogaina, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻamalamalama le faʻatagaina o le faʻatagaga.

I le faaiuga, ou te fia matauina o le faateleina o le suka i le 6.1 mmol / l e le o se faailoga o le maʻisuka, peitai, o se mafuaaga taua lenei e siaki ai lou soifua maloloina ma faia ni fetuunaiga talafeagai i lou olaga.

O se olaga ola malosi, o meaʻai lelei ma se moe lelei o le a fesoasoani e aloese mai le faateleina o le toto suka ma tausia le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

O le kulukose masani

O le suka toto e tulaʻi ma masani. E tupu lenei mea pe a ulaula, faʻamalositino, fiafia, popole, ave le tele o kofe, vailaʻau mai le vaega o fualaau oona poʻo fualaau oona, fualaau faʻasaina.

Faatasi ai ma le masaniga masani o le pancreas ma le lagona lelei o sulu i le inisalini, e vave ona oʻo atu i le tulaga o le physiological. O le glycemia e mafai foi ona faateleina i faʻamaʻi o gaʻo o le endocrine, pancreatitis ma faʻamaʻi masani i le ate.

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faʻamaonia pe a masalomia se togafitiga faʻapitoa, ae masani ona faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka, e aofia ai le vavalalata. O le masani o le glycemia o le 3.3-5.5 mmol / l. O le faʻaogaina o mea e faʻapenei.

  1. Suga i lalo 3.3 mmol / L - hypoglycemia.
  2. E sili atu nai lo le masani, ae le sili atu nai lo le maualuga o le suka e 6.1 mmol / l - prediabetes.
  3. Suauu toto 6.1 ma maualuga - maʻisuka.

O le anapogi atonu e le lava le suega o le toto mo se suʻesuʻega saʻo, o lea e toe faia ai le suʻesuʻega.

Ma se suʻesuʻega o faʻamaoniga o le faʻamaʻi ma se suʻega ma le gaʻo, o loʻo faʻatulagaina ai le hemoglobin glycated.

Faailoga o le Suga Suga

Faailoga o le maʻisuka e fesootaʻi ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o vaʻa. O lenei tulaga e mafua ai le faʻasaʻoina o le tino o le tino i totonu o le toto ona o le mea moni o kulūkose molekone e matua gaoioi, latou te tosoina le vai.

I le taimi lava lea, o okeni e le lava le malosi, talu ai o le kulukose o le punavai autu lea mo lona toe faʻaleleia. O faailoga o le maʻisuka e sili ona faʻapitoa pe a maualuga le maualuga o le suka i le 9-10 mmol / L. A maeʻa lenei tulaga taua, o le kulukose e amata ona faʻamalosia e fatugaʻo i le urini, i le taimi lava e tasi o le tele o le vai ua leiloa.

O le amataina o le maʻisuka e mafai ona televavave i le ituaiga 1, poʻo le faifai malie, lea e sili atu ona lelei mo le ituaiga 2 o le maʻi. O le tele lava o taimi, aʻo leʻi iloa faailoga faʻapitoa, o le maʻisuka e alu i se laasaga faifai pea. E na o suesuega faʻapitoa e maua ai le toto e mafai ona iloa: o se suʻega mo auupega i le pancreas ma le inisalini (ituaiga o maʻisuka ituaiga 1) poʻo se suʻega toleniga o le kulukose (lona lua).

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi:

  • O vaivaiga masani ma vaivai.
  • Emaciation ma le fiaʻai tele.
  • Paʻu gutu ma le galala malosi.
  • Faʻasolosolo faʻasolosolo gaioiga, o faʻaosooso i le po.
  • Faʻaleagaina o le faʻamaʻi umi, vevela vevela i luga o le paʻu, paʻu o le paʻu.
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  • Maʻa faʻamaʻi pipisi.

O le suʻega o le kulukose o le toto e faʻaalia pe a oʻo lava i se tasi o faailoga e aliali, aemaise lava pe a iai se vailaʻau faʻapitoa - mataupu o le maʻisuka i aiga vavalalata. I le mavae ai o le 45 tausaga, o ia suʻega e tatau ona faia i tagata taʻitasi pe a tasi i le tausaga.

O le masalomia o le maʻisuka e mafai ona tupu i le mamafa, faʻalautele ma tumau le faateleina o le toto maualuga, maualuga le cholesterol i totonu o le toto, faʻamalosi faifai pea.

I fafine, o le soliga o le gaosiga o le gaʻo i luga o le carbohydrate e tupu i le i ai o fesuiaiga o le polycystic i ovaries, infertility, le fanau mai o le tamaititi e sili atu i le 4.5 kilokalama, faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fetus.

Glucose suega o suʻega

O le a le mea e fai pe a maua le suka i luga o le masani? Ina ia mafai ona maua se siama o le maʻisuka poʻo lona fesuiaiga tumau, o le a faia se suʻega e faʻataʻitaʻiina ai se taumafataga. E masani lava, a maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose mai meaʻai e aofia ai gaʻo, faʻalauteleina le tuʻuina atu o le inisalini amata.

Afai e lava ma o le tali o le masini resitala e masani, ona 1-2 itula lea pe a uma ona 'ai le kulukose i totonu o sela, ma le glycemia e i le maualuga o tulaga faʻale-tino. Faatasi ai ma se tasi o le aiga poo le le atoatoa o le inisalini, o le toto e tumau pea tumu i le kulukose, ma ua iloa ai e le tino le matelaina.

I le faʻaaogaina o lenei suʻesuʻega, e mafai ai ona iloa uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma le faʻavaivaia o le kulukose, lea e mafai ona mou atu pe suia i le maʻisuka moni. O sea suʻega e faʻaalia i tulaga nei:

  1. E leai ni faʻamaoniga o le hyperglycemia, ae o le suka i totonu o le mimilo, na faʻapupulaina ai le gasegase o aso taitasi.
  2. O le faateleina o le suka na aliali mai i le taimi o le maʻitaga, pe a maeʻa faʻamaʻi o le ate poʻo le thyroid gland.
  3. O togafitiga uumi mo togafitiga o fualaau faasaina na faia.
  4. O loʻo i ai se mea na mafua mai i le maʻisuka, ae leai ni faailoga.
  5. Faʻailoaina i le polyneuropathy, retinopathy poʻo le nephropathy o le faʻamatalaga e le iloa.

A o le i faia le suʻega, e le fautuaina e faia fetuunaiga i le 'ai poʻo suia le tulaga o le gaioiga faaletino. E mafai ona toe faʻaleleia le suʻesuʻega i se isi taimi pe afai o le tagata maʻi na mafatia i se faʻamaʻi pipisi pe na i ai se manuʻa, o le toto matuia e lei leva ae leʻi faia le suʻega.

I le aso o le aoina o le toto, e le mafai ona e ulaula, ma o le aso ao lei faia le suʻega e le inu ava malosi. O le vailaʻau e tatau ona malilie i le fomai na tuʻuina atu le tusi talosaga mo le suʻesuʻega. E tatau ona e sau i le fale suesue i le taeao pe a mavae le 8-10 itula o le anapogi, e le tatau ona e inuina le lauti, kofe poʻo meainu suamalie.

O le suʻega e faia e pei ona taua i lalo: latou te ave le toto i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea e le tagata maʻi 75 g o le kulukose i le ituaiga o vaifofo. A maeʻa le 2 itula, toe faia le sampling samples. O le maʻisuka ua manatu ua faamaonia pe a sili atu i le 7 mmol / L le anapogi (blood venous), ma 2 itula talu ona sili atu le maualuga o le kulukose i le 11.1 mmol / L.

I tagata soifua maloloina, o nei tulaga faatauaina e maualalo, i le faasologa - aʻo lei faia le suʻega i le 6.1 mmol / L, ma a uma lalo ifo o le 7.8 mmol / L. O faailoilo uma i le va o le masani ma le maʻisuka ua maeʻa ona iloiloina o se setete.

O ia ituaiga o gasegase o loʻo faʻaalia le togafitiga o meaʻai ma le faʻasaina o suka ma le falaoamata paʻepaʻe, oloa e aofia ai gaʻo manu. O le lisi e tatau ona taatele i fualaau faisua, iʻa, iʻa o le sami, oloa gaʻo susu, gaʻo fualaʻau. Mo le sauniuniga o meainu ma meaai suamalie e faʻaaoga ai mea suamalie.

E fautuaina le faateleina o le tino, fualaau oona ei ai metformin (naʻo le fautuaga a le fomaʻi). O le faʻamautuina o le mamafa o le tino i le i ai o le ogatotonu ei ai sona aoga aoga i le gaʻo gaʻo.

E le gata i lea, ina ia faʻamautuina le gaosiga o gaʻo, o le faʻaitiitia o le toto cholesterol ma le toto maualuga e tatau.

O le hemoglobin glycated

O le kulūkose o le toto e tuʻuina atu i proteins, ma mafua ai ona latou glycate. O sea polotini ua leiloloa ona meatotino ma e mafai ona faʻaaoga e fai ma faailoga o le maʻisuka. o le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ai e oe ona iloilo pe na faapefea ona suia le glycemia i le 3 masina talu ai.

O le tele o taimi, o se suʻesuʻega ua faʻataʻitaʻiina e pulea ai le maʻisuka totogi i taimi o togafitiga. Mo le faʻamoemoe o suʻesuʻega muamua o le maʻisuka, o se suʻesuʻega tutusa e mafai ona faʻatinoina i ni tulaga masalosalo, e faʻaaogaina ai taunuuga le mafaʻatuatuaina. O lenei faailo e le afaina i meaʻai, popolega, vailaʻau, faʻalavelave faʻalavelave.

O fua o le hemoglobin glycated e faʻaalia ai le tele o pasene e faatatau i le hemoglobin atoa o le toto. O le mea lea, faʻatasi ai ma le tele o le toto poo le faʻaogaina o fofo o fofo, e ono i ai numera sese. I ia tulaga, e tatau ona tolopoina le suʻega o tagata gasegase mo le 2-3 vaiaso.

Oʻuga o le faʻamaoni o le hemoglobin glycated:

  • E maualuga le 6.5% o le maʻisuka.
  • O le fua o le hemoglobin glycini e lalo ifo o le 5.7%
  • O le va i le va o le 5.8 ma le 6.4 o loʻo fuafua muamua.

Glukose maualalo maualalo

O le hypoglycemia e i ai se aafiaga leaga i le totoga tutotonu, talu ai e le mafai e tino o le faiʻai ona faaputuputu le kulūkose, o lea la, e manaomia ai pea ona i ai i totonu o le toto i le maualuga o tulaga masani.

O le faaitiitia o le suka i le fanau e oo atu ai i le vave o le mafaufau. O osofaiga ogaoga e mafai ona afaina. E sili atu ona lamatia i latou pe a pa'ū le kulūkose i le taimi e ave ai e le tagata maʻi se taavale poʻo le puleaina o isi masini i fale faigaluega.

O mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le suka o le tele lava o faʻafitauli o le faʻaitiitia o le suka i le maʻisuka. O ia tulaga e afua mai i le sese, faapea foi ma le togafiti o le pule o le inisalini, malologa umi i mea taumafa, inu ava malosi, vailaina poo le manava, ave o vailaau, vailaau e tetee atu i tua o le togafitiga o le inisalini.

E le gata i lea, o le maualalo o le suka e tupu i faʻamaʻi o le tootoo ma le faʻaitiitia o le faʻamalamalamaina o meaʻai, faʻaleagaina o le ate, faʻaleagaina o le tino i le gaioiga o gaioiga endocrin, o le tino o le tino i totonu o le pancreas, ma isi faʻafanua.

O faʻamaoniga autu o tulaga o le hypoglycemic e aofia ai:

  1. Faateleina le fiaaai.
  2. Loto gatete.
  3. Le amanaiaina vave.
  4. Faʻaleagaina.
  5. Loto o le fatu.
  6. Vaivaiga ma le ulu tiga.
  7. Faʻafitauli i le avanoa.

Faʻatasi ma togafitiga le talafeagai, e pa'ū le tagata maʻi i totonu o se paʻu glycemic coma. I muamua faailoga o le faʻaitiitia o le suka, e tatau ona e 'ai ni meainu poʻo ni mea inu e aofia ai le suka: ipu kullucose, sua o fualaau suamalie,' ai se mea suamalie, tasi sipuni sipuni o le meli pe inu inu suamalie, lemonade.

Ae faʻapefea pe a le iloa e le tagata maʻi ma e le mafai ona foloina e ia lava? I se tulaga faapena, e tatau ona e ave o ia i le falemai i se taimi vave lava, i le mea o le a tuiina ai Glucagon i le gataifale, ma le 40% glucose solution i le vein. A maeʻa lenei mea, e tatau ona fuaina le kulūkose ma, pe a manaʻomia, toe faʻafoʻiina fualaau faʻasaina.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le maualuga o le toto suka.

Glucose i lalo o le avega

O lenei suʻega e fesoasoani e fuafua ai le vave ma le lelei o le kulūkose e faʻapipiʻiina e le tino. O le pancreas e faʻamalo le insulin ina ia mafai ai ona faʻaaogaina kulukose uma e maua mai i meaai.

Ina ia faia le suʻega, e manaʻomia lou suʻeina o le suʻega toto lua, suʻe se suʻega toto: O le aso ao leʻi faia le suʻega, e le mafai ona inu ava malosi ma vailaʻau e le faatagaina e le fomaʻi. I le taeao i le aso o le suʻega, e sili atu le tuʻuina atu o le ulaula tapaa ma le inu ava inu.

O le laulau o loʻo i lalo o le a fesoasoani e vavae le mauaina o le tau.

Faailoga o faailogaO le toto totoVein toto
Norm
I luga o se manava gaogao3.5 – 5.53.5 – 6.1
A maeʻa le kulukoseE oʻo i le 7.8E oʻo i le 7.8
Prediabetic condition
I luga o se manava gaogao5.6 – 6.16.1 — 7
A maeʻa le kulukose7.8 – 11.17.8 – 11.1
Maʻisuka
I luga o se manava gaogaoLuga 6.1Luga 7
A maeʻa le kulukoseLuga 11.1Luga 11.1

O le tele o taimi, o faʻamaʻi pipisi e maua i le suka o le 6.1 mmol / L o loʻo faʻamaonia ai se meaʻai lelei, ma pe afai e le aoga pe tatau ona latou togafitia togafitiga faafomaʻi.

Faʻatonutonuina o le malosiaga

O le maualuga o le kulukose o le 6.1 mmol / l e le o lona uiga ua tupu le maʻisuka. Peitai, ua ausia le maualuga maualuga, lea e mafai ona lamatia ai le ola maloloina. Pau lava le tali sao i lenei faafitauli atonu o le fetuunaiga o le meaai.

E pei lava o isi mea taumafa, o taumafa o le hyperglycemic ua i ai o latou tapulaʻa. E taua le tuʻuina atu o le taumafa:

  • White sugar
  • Fafaga,
  • Candy
  • Fale faʻafiafia
  • Macaron
  • Potatoes
  • White rice
  • Mea inu gaosi
  • Alu
  • Fualaau suamalie ma faʻasao.

O le meaai e tatau ona aofia ai:

  • Fualaau faisua
  • Fualaau le faʻamaonia,
  • Greens
  • Berries
  • Faʻailoga
  • Mea gaosi susu.

E tatau ona lafoai le taumafaina o suka ma fesuiaiga i oloa masani (honey, sorbitol, fructose) poʻo mea suka, ae peitai, e tatau ona faia ma le faʻaeteete, aua le faʻaleagaina. Aʻo leʻi faʻaogaina, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻamalamalama le faʻatagaina o le faʻatagaga.

I le faaiuga, ou te fia matauina o le faateleina o le suka i le 6.1 mmol / l e le o se faailoga o le maʻisuka, peitai, o se mafuaaga taua lenei e siaki ai lou soifua maloloina ma faia ni fetuunaiga talafeagai i lou olaga.

O se olaga ola malosi, o meaʻai lelei ma se moe lelei o le a fesoasoani e aloese mai le faateleina o le toto suka ma tausia le soifua maloloina mo le tele o tausaga.

O le a le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

Mo le puipuia, pulea ma togafitiga o le maʻisuka, e taua tele le fuaina o fua o le kulukose toto.

O le masani (sili ona lelei) faʻaalia mo tagata uma e tutusa lava, e le faalagolago i le itupa, tausaga ma isi uiga o se tagata. O le masani masani o le 3.5-5.5 m / mol i le lita o le toto.

O le auiliiliga e tatau ona agavaa, e tatau ona faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. Afai ole maualuga o le suka i le toto capillary e sili atu i le 5.5 mmol i le lita, ae e lalo ifo i le 6 mmol, ona manatu lea o lenei tulaga o le tuaoi, latalata i le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le toto vevela, e oʻo atu i le 6.1 mmol / lita ua manatu e masani.

O faʻamaoniga o le hypoglycemia i le maʻisuka e faʻaalia i le faʻaitiitia o le suka i le toto toto, vaivaiga ma le leiloa o le mafaufau.

E mafai ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona sauniuni ma faʻaaoga le faʻataʻitaʻiga o launiva mo le ava i luga o lenei itulau.

O le taunuuga atonu e le saʻo pe afai e te faia soo se soliga i le taimi o le toto sampling. E le gata i lea, o le faʻaleagaina e mafai ona tupu ona o mea taua e pei o le atuatuvale, maʻi, manuʻa matuia. I tulaga faapena, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi.

O le a le mea e faʻatonutonuina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

O le hormone autu e nafa ma le faʻaitiitia o le suka o le insulin. E maua mai i le pancreas, poʻo ona peta beta.

Hormones ua faateleina le maualuga o le kulukose:

  • Adrenaline ma norepinephrine e gaosia e alalaʻau.
  • Glucagon, faʻapipiʻiina e isi vela pancreatic.
  • Oona horroone.
  • "Poloaiga" hormones e gaosia i totonu o le faiʻai.
  • Cortisol, corticosterone.
  • Mea e pei o mea e tutusa.

O le gaioiga o le faʻasalaga i totonu o le tino e pulea foi e le autonomous nervous system.

E masani lava, o le kulukose o le toto i tamaʻitaʻi uma ma tamaʻitaʻi i le faʻatalanoaga masani e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / l, ae e iai sina eseesega i le matua, o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Glucose maualuga, mmol / l

2 aso - 4.3 vaiaso2,8 — 4,4 4.3 vaiaso - 14 tausaga3,3 — 5,6 14 - 60 tausaga4,1 — 5,9 60 - 90 tausaga4,6 — 6,4 90 tausaga4,2 — 6,7

I le tele o falemaʻe, o le iunite o fuataga o le moli / L. E mafai foi ona faʻaaogaina le isi iunite - mg / 100 ml.

Ina ia liua iunite, ia faʻaaoga le fua faʻatatau: afai o le mg / 100 ml ua faʻateleina i le 0.0555, o le ae mauaina le iuga i le mmol / l.

Suʻega o le kulūkose toto

I le tele o falemai ma falemaʻi a le malo, e mafai ona e suʻeina se suʻega toto mo le suka. A o lei uuina, e tatau ona tusa ma le 8-10 itula pe a uma le taumafataga mulimuli. A maeʻa ona ave le plasma, e manaʻomia e le maʻi ona ave le 75 kalama o le glucose faʻamaʻi ma a maeʻa le 2 itula toe tuʻuina atu le toto.

O se taunuuga ua manatu o se faailoga o le faapalepale o le kulukose pe a mavae le 2 itula o le taunuuga o le 7.8-11.1 mmol / lita, o le i ai o le maʻisuka e iloa pe afai e sili atu ile 11.1 mmol / L.

E iai foi se faailo o se taunuuga o le itiiti ifo i le 4 mmol / lita. I ia tulaga, o se suʻesuʻega faaopoopo e talafeagai.

O le mulimuli i se taumafataga ma vailaau o le a fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli.

O le togafitiga mo le maʻi o le maʻisuka atonu e aofia ai auala eseese o loʻo faʻamatalaina iinei.

Aisea e mafua ai le pala i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i lenei tusiga.

O le solia o le faapaleni o le kulukose e le o le maʻisuka, o loo tautala e uiga i le solia o le lagona o sela i le inisalini. Afai e iloa lenei tulaga i le taimi, o le atiaʻeina o le maʻi e mafai ona puipuia.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga maualuga ma metotia mo lona iloa

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i totonu o tagata. E le tatau ona sili atu le maualuga o le suka i le 5.5 mmol / L.

Faatasi ai ma le sili atu o le maualuga o lenei vaega, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se tulaga faʻaleagaina o loʻo i ai ona faailoga ma faailoga.

I tagata matutua

I tagata matutua, o le hyperglycemia e tupu mo mafuaaga o loʻo i luga. Ae o mea e aafia ai le faateleina o le kulukose toto e masani ona patino ma faalagolago i le itupa o le tagata.

O le vaeluaina i fafine, e faaopoopo atu i mafuaʻaga masani, e mafai ona tupu i le talaaga o le:

  • muaga o le maʻi
  • faafitauli i le endocrine polokalama.

I tane, e pei o tamaitai, maualuga le suka e mafai ona fesootaʻi ma le atinaʻeina o se maʻi tumo e taʻua o le pheochromocytoma. E masani lava ona atiina ae i tagata e 20-40 tausaga ma aafia ai siama masani.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le faamai o loo faamatalaina i le tele o pulelasi o le adrenaline ma le norepinephrine. I le 10% o mataupu, o le tumo e leaga. Faatasi ai ma le pheochromocytoma, e tele faailoga e matauina, o le tasi o ia o le faateleina o le kulukose plasma.

Faatasi ai ma isi faʻapogai, o le hyperglycemia e tele lava ina uiga i tagata matutua ma:

  • faʻamaʻi o le vevela ma le pituitary gland,
  • fomaʻi pipisi
  • hepatitis
  • cirrhosis
  • faʻamaʻi fatu.

O le faateleina o le suka e masani lava ona tupu i tagata matutua oe na aafia i le paʻu o le fatu ma le leocardial infarction.

O le faateleina o le kulukose o le toto e masani ona lauiloa i tagata taaalo. E mafua lenei mea i le gaioiga faʻaletino, faia o mea e faʻamalosi ai, togafitiga, hormones.

I le taimi o le maitaga

O tamaitai i tulaga e masani lava ona masani i le faateleina o le toto suka.

O mafuaʻaga mo lenei faʻafitauli atonu e:

  • suiga o le tino i le tino,
  • Atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

I le tulaga muamua, e leai se lamatiaga matuia mo le tina ma lana tama. O le toe fetuunaiga o le tino i le taimi o le maitaga o se mea masani faʻale-tino. I le leai o ni faʻamaʻi, o le hyperglycemia e le tumau, ma o le kulukose e mulimuli ane faʻamautuina.

O le Hyperglycemia, lea na atiae e faasaga i le talaaga o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, gestagenic, o se lamatiaga tele i le soifua maloloina o le fafine maʻitaga ma le tamaʻi fausua. O se faʻamatalaga patino lea o le faʻamaʻi lea e faʻaalia ai lava i fafine maʻitaga ma e masani lava ona mou atu i le taimi na fanau ai.

E tusa ma le 5% o fafine maʻitaga ua afaina i le faamai. A oʻo mai ana faʻailoga, e manaʻomia e le tina faʻamoemoe le tausiga faifaipea ma togafitiga faʻapitoa. I le leai o se togafitiga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le leiloa o se tamaititi.

Vitio i le maʻisuka faʻamaʻi:

I pepe faatoa fananau mai ma tamaiti

I pepe faatoa fananau mai, o mafuaaga o le hyperglycemia e ese mai i mafuaʻaga e faʻaosofia ai lenei mea leaga i tagata matutua ma tamaiti matutua atu.

O mafuaʻaga o le maualuga o le suka i pepe fou:

  • ona o le pulea o le kulukose i totonu o le tino o se pepe faatoa fananau mai ma maua sina mamafa o le fanau mai,
  • se vaega itiiti o le hormone i totonu o le tino o se pepe faatoa fananau mai (aemaise lava pe afai ua vave ona tupu), vaeluaina le proinsulin,
  • maualalo le malosi o le tino i le inisalini lava ia.

O le tele o pepe faatoa fananau mai e sili atu ona faigofie i se tulaga le tumau (le tumau) o le hyperglycemia. E tele taimi e tupu ona o le faʻaofiina o kulūkocorticosteroids i totonu oo latou tino.

E mafai ona tupu mai le hyperglycemia i nisi mafuaaga:

  • ona o le toto oona e le manoa,
  • ona o le leai o se okesene i totonu o le tino,
  • ona o maʻi mafatia.

O le Hyperglycemia i tamaiti ma tamaiti e tupu tele mo mafuaʻaga tutusa e pei o tagata matutua.

Ole vaega aʻafia e aofia ai tamaiti:

  • ai ma le le lelei ma le le atoatoa,
  • feagai ma le ogaoga o mafatiaga,
  • e aʻafia i faʻamaʻi pipisi ma le afaina i le talaaga o le gaosiga tele o hormones contrainsulin i le taimi o le tuputupu ae o le tino.

I talavou, mo mafuaaga ua taua i luga, o se "talavou" ituaiga o le maʻi - ituaiga 1 maʻisuka - e masani ona atiae.

Faailoga autu

O le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata na ia lagonaina ai le tele o faailoga:

  • fia inu pea
  • arrhythmia,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • faafuasei le leiloa po o le mama,
  • vaivai faifaipea
  • faʻanoanoa vaaia
  • o foliga vaaia o taimi o musele maso,
  • afaina o le manava (pisa, e loloto),
  • vevela paʻu
  • faʻaoga faifaipea,
  • faaitiitia le puipuiga,
  • mūmū mucous membranes,
  • moe
  • maualuga le toto maualuga
  • ulu, uluvaʻa,
  • sasaa
  • maʻi le lelei
  • o le foliga mai o le fuga,
  • sosolo.

I tane, o se mea vaivai vaivai ma faʻaitiitia le libido e mafai ona faʻaalia ai le hyperglycemia. O nei faailoga e le o taimi uma e faʻaalia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i totonu o tagata. O faʻamaʻi e lautele ma mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese i tagata. Ina ia maua le mafuaaga, e manaʻomia le maʻi.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Afai e masalomia e se tagata maʻi se togafitiga, o loʻo faʻatulagaina se faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga.

E aofia ai:

  • toto foai mo le auiliiliga,
  • faia o se suʻega toto i se metotia avega
  • le suʻesuʻeina o le plasma e ala i le faʻaleleia auala.

O le tagata maʻi e le mafai ona ia faʻaalia le fomaʻi pe afai e maualuga lona suka i se foliga vaivai. O le faʻaaogaina o le mita i lenei mataupu o le a le mafai ai ona maua faʻamatalaga faʻamaoni.

O faʻamaumauga saʻo e mafai ai e oe ona maua se faʻataʻitaʻiga o le toto. I vailaau faʻapitoa, e taʻua o le auala o le orthotoluidine. O le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le suka ma faatusatusa i le tulaga masani o le faailoga.

Ua tuʻuina atu suʻesuʻega e tusa ai ma tulafono:

  • naʻo le taeao
  • naʻo luga o se manava gaogao
  • faatasi ai ma le faʻatagaina o le lafoina o uta ma vailaʻau.

Afai o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le gasegase o maʻi mai le aoga o le kulukose masani, ona tofia lea o ia e le tagata poto faapitoa suʻesuʻega i le faiga o avega ma faʻamalamalama auala.

O nei metotia taitasi ei ai ona lava uiga.

Lisi o uiga o metotia o faʻataʻitaʻiga:

Faʻamalamalamaina (faʻaitiitia) auala

O loʻo faʻatino i se falemaʻi ile aso

Faʻaalia le foai toto i le taeao ma luga o se manava gaogao

A maeʻa le foai toto, faʻapipiʻi le kulukose i le tino

A mavae ni nai itula, ona ave lea o se plasma

O le pa lona lua e mafai ai e oe ona iloa le "hyperglycemia" pe afai o le tagata maʻi ei ai le maualuga o le kulukose o le 11 mmol / L.O loʻo faʻatino i se falemaʻi ile aso

Iloilo le toto mo le i ai o le ergonin, uric acid, creatinine

Afai o nei mea ua iloa, i le faaopoopo i le fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto, o le tagata tomai faapitoa e maua faʻamatalaga e uiga i faafitauli faʻafomaʻi faʻapitoa i le tagata maʻi

O le metotia e faʻaaogaina pe a iai se masalosaloga o se tagata o loʻo tupu aʻe faʻamaʻi fatu.

O nei metotia faʻamalosi e mafai ai ona iloa le hyperglycemia i se maʻi, lea e masani lava o se tasi o faʻamaoniga o se faʻamaʻi sili atu ona ogaoga. O le faasiliga o le suka e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli i le ituaiga ketoacidosis. Afai e le togafitiina, o le hyperglycemia e mafua ona o se maʻi i le maʻi ma le oti.

Toto mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi matautia, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino o le tagata ma ua solia ai le toto suka. E pei ona e iloa, o lenei maʻi e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto, lea e faateleina ai le kulukose ma le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto ma le kulūkose, e mafai ona faigofie ona fuaina e faʻaaoga ai se glucometer poʻo se auiliiliga lautele. O le mea lea, o maʻi e masani ona manaʻomia le foai atu o le toto mo le maʻisuka.

  • Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga
  • Mafuaaga o le maʻisuka
  • Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto
  • E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?
  • Tusa o le suka suka
  • O ai e mafai ona tofotofoina?
  • O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?
  • Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

Afai e na o le atiina ae o le maʻisuka, ona faasolosolo malie lea o le faasoesa o le toto ma ua faateleina le maualuga o le suka toto. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i se suʻega toto mo le maʻisuka ma faia vave i le vave e mafai ai, aua o le a fesoasoani lea e fuafua ai ituaiga ituaiga faʻamaʻi ma o le fea auala e puipuia ai o le a sili ona lelei.

Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga

E pei lava o faʻamaʻi, o le maʻisuka ei ai ona lava faailoga ma faailo e faigofie ai ona iloa. O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • O le faateleina o le suka i le toto i se mea e le masani ai, o le solia foi lea o le faagasologa o le totoga.
  • Sensation o le vaivaiga, moe, moe, ma o nisi taimi o le vomiting.
  • Manaoga, manao faifai pea e 'ai po o se seti o le mamafa mamafa, mamafa o le mamafa o le mamafa, ma isi.
  • Le mautonu, faʻavaivaia le faʻamaina ma isi mea leaga o le faʻaleleia o tino i tane.
  • Paʻu i lima, vae, poʻo le faʻamalolo umi o manuʻa (faʻaitiitia le toto totoʻa, o lea e amata lemu ai le toto).

O nei faʻamaoniga e maua ai le maʻisuka, e mafai ona amanaʻia uma i le suʻega o le toto, ma i se glucometer. I le maʻisuka, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose ma le fesuiaiga i totonu o le toto, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le masani ai o le tino ma le toto i le lautele. I lenei tulaga, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau o le a ia faʻamaonia lelei le meaai ma fuafua po o fea togafitiga e sili ona lelei.

Mafuaaga o le maʻisuka

E iai mafuaʻaga e amata ai ona tupu le maʻisuka i le tino o le tagata ma alualu i luma mo le leaga. Ae o le maʻisuka e atiae mo mafuaʻaga nei:

  • Le lava le inisalini ma le iodine i le tino o le tagata.
  • Faʻaaoga sese o sugar, sweets ma meaʻai e aofia ai mea manogi.
  • Mea le lelei, meaai leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Soifuaga masani, amio leaga ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino.
  • Itū faʻatoʻaga poʻo le matua (o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tagata matutua ma tagata matutua).

O loʻo maua i le maʻisuka siama o le toto toto, mo le fuafuaina o se laulau faapitoa na faia. O le a maua e tagata taitoatasi a latou lava faailoga o suka ma glucose i totonu o le toto, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalogo lelei i le laulau ma faʻatalanoa se endocrinologist o le a faʻamatalaina auiliiliga uma ma o le a feutagai ma soʻo se mataupu e fiafia i ai. I le maʻisuka, e le tatau ona maualuga le maualuga ole kulukose o le toto nai lo le 7.0 mmol / L., Aua o lenei mea e mafai ona afaina ai le aoga o le tino atoa.

Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto

Tausaga o le tagataFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le taimi talafeagai i lenei mataupu o le lelei tatau lea ma le tausisia o le toto toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le masani na faavaeina e endocrinologists. Ina ia aua nei faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faaaogaina o suti, ava malosi ma le siaki o le suka, aua e faalagolago i lenei mea pe o le a agai i luma le maʻi.

E tatau ona asiasi i le endocrinologist ma le tausinioti i le tele o taimi e mafai ai, o ai o le a faʻavaeina le faʻamaonia saʻo ma fuafua po o le a le meaai ma le auala e puipuia ai o le a talafeagai e fai ma togafitiga i lenei tulaga.

O le maʻisuka gasegase ei ai ona faʻamaoniga, ma o se tasi oi latou o le masani masani lea o le suka o le toto. E tusa ai ma le masani o le suka ma le kulukose e iloa e tagata tomai faapitoa ituaiga ituaiga o suka suka ma pe o le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina i lenei tulaga.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le laasaga muamua, e fautuaina e mulimuli i meaʻai faʻatau ma faaaoga fualaau oona e fesoasoani e taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave. E le gata i lea, ua fautuaina e le au atamamai e lafoai uma amio leaga, ava malosi ma ulaula, o se auala lelei lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave o le faʻamalosi totoga, o le gastrointestinal tract ma le fatu, ma e lamatia ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia ma matautia. O le maʻisuka masima e iai lona lava toto maualuga o le suka, e pei ona molimauina e le laulau lea e tuʻuina atu e endocrinologists i le taimi o suʻesuʻega ma feutagaʻiga.

Afai e masani ona e ave le inisalini talafeagai ma mataituina le lelei o mea taumafa, ona maualuga lea o le avanoa e taofi ai le atinaʻe o le maʻi. O le mea taua o le faia lea togafitiga i le amataga, aua afai o le a amata le alualu i luma o le maʻi ma faʻavevesi le toto, ona i ai lea o se avanoa o le a tupu aʻe ai i se taimi le tumau.

E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?

I le faʻaaogaina o se suʻega lautele o le toto, e mafai ona e iloa poʻo fea ituaiga ituaiga o maʻisuka e sili ona lelei ma o le fea togafitiga e sili ona talafeagai. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia:

  • Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto ma pe o le a le masani (mo mea taitasi o le a faia e le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino).
  • Fuafua po o le a le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona vave faʻaaogaina.
  • Saili mea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma vave faʻaumatia le mafuaʻaga (faʻamalo ese masani leaga, faʻatuina lelei meaai ma isi mea).

O le mea moni, mo lenei mea, e tatau ona suʻeina se suʻega toto, lea o le a fesoasoani e fuafua pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ma le auala e taofia ai lona atinaʻe atili. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa i le 2-3 masina, ma atonu o le tele o taimi, e faʻalagolago i le matua o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻi suka.

O nei auiliiliga e tofia i le au matutua 1 i le 2-3 masina, ae o tupulaga talavou ma tamaiti e mafai ona tofotofoina i le tausaga. O le mea lea, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi, o ia o le a faʻamatala auiliili pe aisea e manaʻomia ai lenei auʻiliʻiliga ma pe a sili atu ona lelei. O le toto o le biochemistry i le maʻisuka e taua tele, aemaise lava pe a faaauau pea le alualu i luma o le maʻi.

Tusa o le suka suka

I le maʻisuka, o loʻo i ai tulaga faʻasaina mo le suka ma le kulukose i totonu o le toto, lea e manaʻomia ona matauina. Ua iloa e tagata popoto o le masani mo le suka toto o le:

  • I tagata e maua i le maʻisuka-o le masani e manatu mai e 5.5-7.0 mol / lita.
  • I tagata soifua maloloina, 3.8-5.5 mol / lita.

E taua le taulaʻi atu i lenei mea ma mafaufauina e tusa lava pe o se isi fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻalavelave i le masaniga o le tino ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o lenei mea e lamatia ai iʻuga ogaoga.

Mo le siakiina o le kulukose i le toto, e tatau ona e faia i taimi uma ni suʻega ma mulimuli i se meaʻai gaʻo, lea e masani ona faʻatonuina e tagata atamamai e pei o le faʻasolosolo ma togafitiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka e solia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea tonu lea ona o lea mea ua sili atu le matautia ma le ogaoga o le maʻi, ona o tagata e mamaʻi faʻamaʻi ma maʻi ua maua le maʻisuka sili ona faigata.

O le solia o le toto suka e lamatia ai le gaioiga o totoga, toto le taofiofia ma afaina e tupu mai ona o le leaga o le afaina i totonu o vaa.

Ina ia iloa le maʻisuka ma lona ituaiga, e tatau ona faia se suʻega lautele o le toto. O le mea lea, o suʻega o se mea taua ma e le mafai ona faʻaalia mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le maualuga o le toto suka.

O ai e mafai ona tofotofoina?

O le toto mo le maʻisuka e mafai ona ofoina atu e matua uma lava o loʻo maua i le maʻisuka pe sili atu foʻi le kulukose i totonu o le toto. Biochemistry ma le auiliiliga lautele e le faalagolago i tausaga, ituaiga poʻo tulaga o le maʻisuka, o le mea lea ua faatagaina ai e suʻe suʻega mo tagata uma, poʻo le:

  • Tamaiti amata i le pepe (pe a amata ona tupu i le tino).
  • Tauleʻaleʻa, aemaise lava pe a fai o le faagasologa o le gasegase ma le faʻaleagaga o le faʻalogo e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka o loʻo i ai.
  • Tagata matutua ma tagata matutua (tusa lava po o le a le itupa ma le tulaga o le maʻi).

Tamaiti laiti e le fautuaina e suʻe suʻega sili atu i le 1-2 taimi i le tausaga. O lenei mea e mafai ona saofagā i le le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le toto, lea e mafai foi ona le mautonu. O le vave lava ona e maua atoa le toto, o le vave lava lea o le a mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafuaina le tulaga ma le ituaiga o maʻisuka, ma isi puipuiga ma togafitiga o le a faalagolago i lenei.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le soifua maloloina atoatoa ma le gaioiga o le tino, o le mea lea e fautuaina ai e togafitia togafitiga i se taimi vave lava ma ia suʻesuʻeina e se endocrinologist. O le maʻisuka ma le toto maualuga e mafai ona lamatia mo mafuaʻaga nei:

  • Sugar e momotu ai puipui o toto toto mai totonu, faia ia faigata, e le mafai ona gaosia ma leai se telefoni.
  • E faʻalavelaveina le faagasologa o le taofiofia ma e le mafiafia le vaa, ma e lamatia ai le mama ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia.
  • O le maʻisuka e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻo, ate ma le manuia o le bile, ma o le gastrointestinal tract e mafai foi ona faʻalavelaveina.
  • O le toto toto ma le toto e le faʻaaogaina e aafia ai le vaʻaia, lea e faʻalavelave faʻatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka.
  • O manuʻa ma manua tino e faʻamalolo umi ma sili atu ona faigata, talu ai o le toto e faʻaosooso malie ma tiga.
  • Atonu ei ai ni faafitauli i le mamafa, poʻo le isi itu, o le paʻu o le paʻu ma le anorexia o se taunuuga o le le toto toto ma le toto le toto.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino, lea e iu lava ina paʻu ma atili ai ona le fiafia. Le mautonu le faʻalagona o le faʻalagona, popolega faalemafaufau, ma e masani lava ona oʻo mai le ulu o le ulu. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka e talafeagai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i lenei mataupu ma ia togafitia togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

E le fautuaina e faia lau togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka. E pei o puipuiga, ua fautuaina e tagata atamamai:

  • Taofi ese uma masaniga leaga, mai le inuina o le ava, fualaau faasaina ma ulaula.
  • Toe faʻafoʻo meaai lelei ma mulimuli i se taumafataga na faʻatonuina e lau fomaʻi (aloese mai meaʻai suamalie, gaʻo ma mea leaga).
  • Taʻitaʻi le ola malosi, faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taalo i taʻaloga.
  • Aua le faʻaaogaina nisi vailaʻau faʻasaina ma vailaʻau e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.
  • Fai se suʻega atoa, pasi suega o toto ma feutagai ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga puipui.

O ni togafitiga faʻapitoa lea e fautuaina e tagata atamamai e matauina le lelei masani ma le fofo o le maʻi. O le mea e masani ai, endocrinologists e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa:

  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masaniga leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaau faʻasaina ua faʻamatalaina e le endocrinologist.
  • Vaavaai mo le suka, ona toto lea o le toto mo le maʻisuka o le a faaleleia ma o le a fesoasoani lea e fofo ai.
  • Aua neʻi faʻaaogaina soʻo se vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau mo le vaʻaia, o le galuega a le manava ma le toto, aua e mafai ona faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o le ituaiga ma le ituaiga o maʻisuka.

Faamolemole ia maitauina e faalagolago i vaega o le toto faataitai pe faapefea ma le tele o le maʻisuka o le a alualu i luma. Ina ia taofia lenei faiga ma fesoasoani i se faʻamaʻi vave, e fautuaina e mulimuli i mea uma e puipuia ai ma mulimuli i faatonuga a le endocrinologist, o le, e faʻamasinoina iʻuga o le suʻega, fuafua auala togafitiga ma le puipuia.

E le gata i lea, o le mea autu o le nofo filemu ma liliu atu i le endocrinologists i le taimi, ona mafai lea ona faʻamalolo vave le maʻisuka ma aunoa ma ni faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga