O a galuega o le ate i le tino o le tagata

| faasaʻo tulafono

O le ate e aofia ai lobes e lua: taumatau ma le agavale. E lua isi faʻailoga lona lua e iloga i totonu o le mea saʻo saʻo: sikuea ma le faʻavalea. E tusa ai ma le fuafuaga faʻaonaponei nei ua fuafuaina e Claude Quino (1957), ua vaevaeina le ate i ni vaega se valu, o loʻo i ai le pito saʻo ma le agavale. O le ate ole vaega o le ate o se vaega tele o le papatimate o le hepatic, lea e lava le tuʻuina atu o le toto totoʻa, innervation ma fafo atu o le talo. O le paluga ma sikuea sikuea o loʻo i tua ma luma o le faitotoa o le ate, e tusa ai ma lenei polokalame, e tutusa ma le SO aʻu ma SIV tauagavale agavale. E le gata i lea, i le itu tauagavale, SII ma SIII ate, ua vaeluaina le vaʻaia saʻo e le SV - SVIIInumera faataamilo i le faitotoa o le ate i le faasologa o le itu.

Galuega autu

O galuega taugata o le tino o le tagata e le mafai ona faia e aunoa ma le ate. Na te faia na galuega e fesoasoani e faʻamamaina ai le toto, faʻaleleia le lelei o le gaʻoina o otaota, ma pulea ai foi le mea e gaosia. O le mafuaaga lena e taua ai le mataituina o le setete o lenei tino.

Muamua, e tatau ona e iloa po oa galuega e faia e le ate:

  1. Laʻau eletise agavaa o Urea.
  2. Aveesea o toxins, xenobioiotics, oona, amine biogenic mai le tino.
  3. Le fesuiaiga o gaʻo, pulu, meaola malosi, lipoproteins, vitamini, lipids.
  4. Faʻasalaga o le talo e le hepatocytes.
  5. I totonu o le tino, o le ate o loʻo faʻatinoina galuega e pei o le faʻaola. O le ate e nafa ma le gaosia o hormones, faʻapea foʻi le malepe o le hemoglobin.
  6. Galuega faʻapitoa. O le totoga o le glandular e nafa ma le faʻapipiʻiina o na mea e talafeagai mo le galue malosi o le tino atoa: triacylglycerol, glucose, phospholipids, lipoproteins, gaʻo maualuga gaʻo.
  7. O le faaputuputuina o vitamini ma minerale taua: glycogen, uʻamea, vitamini suamalie.
  8. Laʻau faʻamalosi i totonu o le ate o loʻo aʻafia i le phagocytosis.
  9. Biosynthesis protein.
  10. Faʻamalositino i le talo o bilirubin, cholesterol, bile acid, uʻamea.

Polokalame masini

O le ate o se okeni multifunctional, o le galuega autu o le gaosia o le talo. O lenei suavai ei ai lona uiga lanu samasama-lanu meamata, ona o le suiga o le nutimomoia gaʻo i le togavao ua mautinoa. O le ate e faʻaauau pea ona maua ai le paluga pigments i lalo o le aafiaga o le malepelepe o le hemoglobin.

Aʻo leʻi faʻaaogaina lenei vailaʻau poʻo le vailaʻau, e tatau ona e faamasani ma oe ile galuega o le ate e talafeagai mo le faʻaleleia masani:

  • O se faʻaopoopoga taua i le gaoioiga o enzymes o le intestinal.
  • Le maualuga o le faamamaina o gaʻo ma le siitia malie o la latou eria mo le pipisi o le lipase hydrolysis.
  • O le pitonuu e nafa ma le faʻaaogāina o amino oona, cholesterol ma salts.
  • Faʻavae o lipid hydrolysis oloa.
  • Lagolagosua mo le motusia o le manava masani.
  • Faʻasalalauga masani o faʻamaʻaloga o le sua oona.

Afai e le amanaʻia e se tagata le masani ai o taumafa, ona oʻo lea i le mea moni o le talo e faʻapupula i le vevela ma se faʻatuputupulaʻia tele. O le mea moni, o lenei suavai e eseese i tagata uma. Ae o le ituaiga o meaai, o lona manogi ma le mauaina e ia lava e mafua ai ona malolo le gallbladder faatasi ai ma le faʻasesega mulimuli ane.

Le faʻaleagaina

Afai e le faia e le ate ia galuega ia e faalagolago i ai le ola maloloina o isi totoga, ona amata lea ona tupu i luga o le tino maʻi eseese. I le togafitiga faafomaʻi, e tele mataupu eseese o le faʻamaʻi o le gland lava ia e lauiloa. O nei faʻamaʻi uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu:

  • Le maua le toto i le ate.
  • Faʻaleagaina o lela i luga o suauʻu e ala ile faiga o le purulent or inflammatory.
  • Le atinaʻe o le kanesa.
  • Faʻasologa faʻaleagaina.
  • Faʻaleagaina o le talo.
  • Lē faʻaleagaina pe le faʻaleagaina le ate.
  • Maʻi faʻalavelave faʻapitoa o se ituaiga meaola.
  • Faʻalavelave faʻaleagaina o fusi o le okeni, lea e mafai ona faʻaleagaina ai le folasia, gasegase.
  • O faʻamaʻi na tulaʻi mai i tua o siama a le autoimmune.

E taua le maitauina o soʻo se maʻi o loʻo taʻua i luga o le a tuʻuina atu ma le toilalo o le ate ma le tiga, ma o lenei mea e mafua mai i le cirrhosis.

Symptomatology

O le faʻamaopoopoina o galuega a le tele o tino i luga o le tino e faalagolago i galuega e faia e le ate. Afai o lenei okeni ua faʻaleagaina, ona tupu lea i ni aʻafiaga ogaoga. O le tele lava o taimi, e mafatia tagata i faʻamaʻi o le manava, pancreas ma isi totoga. Afai e te le o sailia le fesoasoani talafeagai a fomaʻi i se taimi talafeagai, o lona uiga o le lelei o le soifuaga o se tagata atonu o le a faasolo ina leaga.

Ua fautua mai tagata tomai faapitoa e mulimuli i nai tulafono. O le ate o le a na o le pau lava le mea na te faia pe afai e mafai e se tagata ona fuafua le faʻamaʻi i le amataga ma faʻaumatia. O faʻamaʻi uma o lenei totoga matala i le laasaga muamua e faʻaalia i tulaga masani:

  • Fiaso tumau o le nofoa.
  • O le tiga matuia i le ate, e faʻaalia ai se okeni maualuga ma le i ai o le siama pipisi.
  • O se mea matagofie i luga o foliga poʻo le pusa.
  • Suiga o le lanu paʻu ma le paʻu o mata (foliga lanu samasama).
  • Vaʻaia lelei faafitauli i vaʻa toto.

Afai e le itiiti ifo ma le tasi le mea na aliali mai, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Seiloga maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa ma pasia uma suega e mafai e se fomaʻi ona fuafua le faʻamautinoaga saʻo.

Auala puipui

Ina ia mafai e le ate ona faʻatino galuega uma mo le gaioiga masani o le vaega o le digestive, e tatau ona e mulimuli i ni nai fautuaga. O le paleni taumafa ei ai mea moni e faʻamalolo ai: o le tagata maʻi e tatau ona vavaeeseina atoa mai ana mea taumafa falai, gaʻo, ulaula, salima, suamalie ma le ava malosi. Ia mautinoa ia 'ai fualaau aina fou ma lau fualaʻau. O le pata e tatau ona suia i fualaau faisua poo olive. O se aso e te manaʻomia e inu ai le itiiti ifo ma le lita o vai mama.

E faia e le ate ni galuega sili atu pe a fai e inu e se tagata ni sua fou fou i aso uma. E mafai ona e faʻaaoga vailaau pe a uma le tofiaina o se tagata poto faapitoa. E naʻo le maeʻa ona faʻatalanoaina se fomaʻi e mafai ona e suʻeina fua lelei o fualaau faʻapitoa. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona e faʻamaʻo le ate. E le gata i lea, o yoga ei ai sona aafiaga lelei i le tino.

Mea le lelei

O le taua o le ate mo se olaga atoa ua leai se taugata. Ae o lenei okeni e matua nofouta i le tele o itu leaga. O le tele o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le uʻamea e sili ona tele mai mea nei:

  • Fuʻa.
  • Totogi mamafa.
  • Soifuaga masani.
  • Fafagaina o meaai suamalie.
  • Le faʻaleagaina o le malosi ma le ava malosi.
  • Meaʻai le lelei: gaʻo, falai, faʻafefe, ulaula ma meaʻai vevela e sili ona taua ile taumafataga.
  • Vailaʻau le pulea.
  • Laititi-kalori ma taumafataga o meaʻai.
  • Galue i se gaioiga leaga.
  • Le lelei o le siʻosiʻomaga.
  • Le i ai o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi.

O le faʻalauteleina o le faʻaalia i se tasi poʻo nisi o mea o loʻo taua i luga, e taʻitaʻia ai i le taimi nei le gaioiga o le okeni. Afai e le amanaʻia e le tagata maʻi togafitiga taimi, o lona uiga o le oti o le ate o le ate e le mafai ona iloa, o le a faʻauʻu lenei uiga i le faamaʻi pipitis po o le cirrhosis.

Toe faʻafouina mea e mafai ai

E toaitiiti ni tagatanuu na mafaufau e uiga i le taua o okeni taitasi. E faia e le ate le tele o galuega tauave e le gata o le soifua manuia o se tagata e faalagolago, ae o le faʻaogaina foi o isi tino uma. Ae seʻi oʻo mai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, o le puipuiga e masani ona galo.

O le ate o loʻo i ai se meatotino tulaga ese: e mafai ona toe faʻafouina, e tusa lava pe na o le 20-25% o le aofaiga atoa e mafai ona faasaoina e tagata tomai faapitoa. I faʻamaumauga faafomaʻi e tele lava faʻamatalaga e uiga i le mea moni e faapea, pe a maeʻa (aveeseina o le vai mama), o le toe faʻaleleia o le tele o le okeni na matauina faʻaauau. O le mea moni, o lenei faagasologa e faigese, aua e mafai ona faia mai le lua masina i ni nai tausaga. E faʻalagolago i le matua ma le olaga o se tagata faapitoa.

Mea moni fiafia

E masani ona tali atu le ate i le tele ma le leai o se lapopoa. Ua maitauina e le au fomaʻi agavaa ia tagata gasegase oe na gaosia le totoga o le okeni. E manatu o se mea lelei pe a uma ona toe faʻaleleia le gaʻo o le tagata maʻi ma toe faʻaleleia i le tele o le manaʻoga, o le vaega foaʻi na faasolosolo malie lava ona tosoina. O le mea moni, e oʻo lava i le tele o suʻesuʻega e le mafai ona faʻamatalaina atoatoa uma uiga o le toe faʻafouina. Ae o le toe faʻaleleia e tupu lava i taimi uma lava pe a amata ona fevaevaeaʻi sela o le ate. E manatu o se mea e ofo ai, ina ua maeʻa ona aveesea le 90% o mea na afaina, o le toe gaosia o le hepatocytes e matua faigata lava. Afai e le itiiti ifo ma le 40% o le okeni, o le a leai foi se vaega o le tino.

Faaletino o le ate

O le atinaʻe o le ate o le tagata e amata i le vaiaso lona tolu o le maitaga ma oʻo ai i le fausaga faʻatagata e oʻo i le 15 tausaga. E oʻo atu i le tele o lona lautele, 10% o le mamafa o le fetus, pe tusa o le iva vaiaso. O le tusa lea ma le 5% o le mamafa o le tino o se pepe fou soifua maloloina. O le ate e tusa ma le 2% o le mamafa o le tino i se tagata matua. E pe tusa ma le 1400 g i se fafine matua ma e tusa o le 1800 g i se tamaloa.

E toetoe lava a maeʻa uma i tua o le pili, ae o le pito i lalo e mafai ona lagona i luga o le tau aofaʻi taugata i le taimi o musumusuga. O se vaega o mea fesoʻotaʻi e taua o le Glisson capsule e ufiufi ai le ate. O le kapeta e oʻo atu i tagata uma sei vagana ai nai ipu pito i luga o le ate. O le ligament o loʻo faʻapipiʻi le ate i le paʻu o le manava ma le diaphragm, vaevaeina i totonu o se pito i luga taumatau ma se tamai lobe agavale.

I le 1957, na faamatalaina ai e fomai tipitipi fomai o Claude Kuynaud vaega e 8 o le ate. Talu mai lena taimi, o suʻesuʻega a le leitio ua tusa ma le luasefulu vaega na faʻavae i le tufatufa atu o le toto. O vaega taʻitasi ei ai a latou lala tutoatasi tutoatasi. O le gaioiga o le ate o loʻo faʻatusalia e lala lala.

O vaega taitasi ua toe vaevaeina i ni vaega. E masani lava ona tuʻuina atu i ni ituaiga tuʻufaʻatasia o le heptocytes. Hepatocytes e aoina i foliga o papatusi e faʻalautele mai le veto tutotonu.

O le a le mea e tatau ona faia e le ova o le hepatic? Latou te tautuaina vaʻa faʻailoga, vaʻaia ma biliary i luga o le itu. O fasi pepa o le ate o le tagata e i ai se mea fesoʻotaʻi vavalalata e vaeluaina ai le tasi lobule mai le isi. O le faʻamalosiina o mea fesoʻotaʻi e faigata ai ona faʻamaonia faʻamaumauga o faʻailoga ma tuaoi o lobili taʻitasi. O vemini tutotonu e sili atu ona faigofie ona iloa ona o la latou lumanaʻi lautele ma talu ai ona ua leai so latou mea e fesoʻotai ai, o loʻo faʻapipiʻiina ai le auala o le auala.

  1. O le matafaioi o le ate i le tino o le tagata e eseese ma e sili atu ma le 500 galuega tauave.
  2. Fesoasoani e faatumauina le kulukose toto ma isi vailaʻau.
  3. O le pulelaa o le pati e tāua tele i le faʻamaʻiina ma le faʻamamaina.

Ona o le numera tele o galuega tauave, o le ate e ono aʻafia i le vave faʻaleagaina.

O a galuega a le ate?

O le ate e taua tele i le gaioiga o le tino, faʻamaʻaloga, metabolism (e aofia ai tulafono faatonutonu o le teuina o le glycogen), faʻasalaga o hormones, synthesis synthesis, ma le malepe ma le faʻavaeina o totola toto, i se aotelega. O galuega autu o le ate e aofia ai le gaosiga o le keke, o se vailaʻau e faʻaumatia ai gaʻo ma faʻafaigofie ai ona faʻaogaina. E gaosia ma faʻapipiʻiina ai elemene taua ole plasma, faʻapea foi ma teu ai nisi o meaʻai taua, e aofia ai vitamini (aemaise A, D, E, K ma le B-12) ma le uʻamea. O le isi gaioiga o le ate o le teuina o le suka kulukose faigofie ma liliu ai e avea ma kulukose aoga pe a pa'ū le maualuga o le suka. O se tasi o galuega sili ona lauiloa o le ate o le faʻamalosiga o le tino, lea e aveesea ai mea oona mai le toto, e pei o le ava ma fualaau faasaina. E faʻaleagaina foi le hemoglobin, insulin ma tausia le maualuga o le hormone i le paleni. E le gata i lea, e faaleagaina ai sela tuai.

O a isi galuega e faia e le ate i le tino o le tagata? O le ate e taua tele mo le soifua maloloina lelei. E liua tagata gaʻo, lipids ma protein i vailaʻau aoga e pei o kullukose, cholesterol, phospholipids ma lipoproteins, lea e faʻaaogaina i nila eseese i le tino atoa. E faʻaumatia e le ate vaega le talafeagai o puipuiga ma liliu atu i latou i le ammonia ma oʻo ai i le urosia.

O le a le gaioiga o le ate? O se okeni taua tele, ma o lona gaioiga o le tino e pulea e le inisalini ma isi hormones metabolic. Glucose ua liua e fesuiaʻi e ala i le glycolysis i le cytoplasm, ma o le pyruvate o le a faapaleniina i le mitochondria e maua ai le ATP e ala i le taamilosaga TCA ma le phosphorylation oxidative. I le tuʻuina atu, o oloa glycolytic e faʻaaogaina mo le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo e ala i le lipogenesis. O suauu gaʻo uumi umi o loʻo aofia ai i le triacylglycerol, phospholipids ma / poʻo le ester cholesterol i hepatocytes. O nei lipids faigata o loʻo teuina i le lipid dropsts ma le fausaga o le membrane pe ua natia i totonu o le toto totoga i le tino o vaega ninii ma le maualalo o le lipoproteins. I se tulaga fiaai, o le ate e taumafai e faʻamalosi le kulukose e ala i le glycogenolysis ma le gluconeogenesis. I le taimi o le fia taumafa, o le gluconeogenesis o le hepatic o le punavai autu lea o le gaosiga o le kulukose.

O le fiaʻai foi e faʻaleleia le lipolysis i le tino o le tino, e oʻo atu ai i le faʻasaʻoina o gasegase gaʻo, e liua i tino o le ketone i le ate, moachondria, e ui lava i le β-oxidation ma le ketogenesis. O tino o Ketone e maua ai le suauu masipala mo mea e faʻaaogaina ai le tino. Faʻavae i luga o le tino o le tagata, o le malosi gasegase o le ate e faʻatonuina faʻapitoa e faʻamaufaʻailoga o le neural ma hormonal. E ui ina faʻaosofia e le faʻalavelave alofa le faʻaogaina o le gataifale, o le masini sima e faʻalavelave ai le gluconeogenesis o le hepatic. O le inisalini e faʻaolaina ai le glycolysis ma le lipogenesis, ae faʻasaina le gluconeogenesis, ma le glucagon e tetee i le gaioiga o le inisalini. O le tele o faʻamatalaga o tusitusiga ma coactivators, e aofia ai le CREB, FOXO1, ChREBP, SREBP, PGC-1'ma le CRTC2, e pulea le faʻamatalaga o enzymes e faʻamalosi ai laasaga autu o auala metabolic, ma pulea ai le malosiaga ole malosiaga ile ate. O le malosi o le malosiaga o le ate i le ate e mafua ai le tetee atu i le inisalini, maʻi suka ma le gase o le ate.

O le pa puipui o le ate o le tuʻuina atu lea o le puipuiga i le va o le portal vein ma le faʻagasologa o le taamilosaga. I le faiga o le reticuloendothelial, o le mea sili lea ona puipuia mai le faʻamaʻi. E galue foi e pei o se paʻi faʻasolosolo i le va o totonu o vailaʻau o loʻo i totonu o le vailaʻau ma le toto o le faitotoa, ma faʻamautinoa le taofiofia o le tino. O le gauaʻi, faʻasaoina ma le faʻamalolo o le kulukose, gaʻo ma le amino, o le ate o loʻo i ai se sao taua i le homeostasis. E teu ma faʻasaʻo vitamini A, D ma B12. E faʻaleleia ai poʻo le faʻamaʻafia ai le tele o meaola faʻasolosolo e gaosia mai le iniseti, e pei o vailaʻau ma vailaʻau aʻafia. E tele naua galuega tutusa e faia i le taimi e faʻaaogaina ai le toto mai le gase o le hepatic, e gaosia ai le 29% o gaioiga fatu.

O le puipuiga o le ate o le aveese lea o mea leaga mai le toto (e pei o le amonia ma toxins), ona faʻamavaeina lea pe liliu ia i latou i ni mea faʻaleagaina. E le gata i lea, o le ate e liua ai le tele o homoni ma suia i nisi mea e sili atu pe itiiti foi le gaioiga. O le pa puipui o le ate o loʻo faʻatusalia mai i pamu Kupffer - faʻamalamalamaina siama ma isi mea mai fafo mai le toto.

Faʻailoga ma le faʻamalosi

O le tele o masini plasma o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻamaloloina e le ate, o le mea masani o le albumin. O le faiga o lona faʻasinomaga ma le faasekenelosi talu ai nei na tuʻuina atu i nisi auiliiliga. O le tapenaina o le filifili polypeptide e amata i luga o polyribosomes saoloto e maua ai le methionine e pei o le amino muamua. O le isi vaega o le porotini lea e maua mai e maua ai le amino acids hydrophobic, lea atonu o le a faʻatalanoaina le fusifusia o albumin-synthesizing polyribosomes i le membrane endoplasmic. O le albumin, ua taʻua o le preproalbumin, ua siitia atu i le avanoa i totonu o le fulufulu pito i tua. O le faʻamuamua e faʻaititia i le faʻataʻitaʻiga e ala i le pipisi ole hydrolytic o le 18 amino acids mai le N-terminus. O le Proalbumin e momoli atu i le Golgi apparatus. Ma le mea mulimuli, ua liua i le albumin ao lei oʻo i le pulelaina i totonu o le toto i le aveeseina o isi mea e ono o le amino.

O nisi gaioiga o le ate i le tino o loʻo faʻaalia ai le protein. O le ate e nafa ma le tele o palatini eseese. O le puipuiga o le ate e aofia ai le angiotensinogen, thrombopoietin, ma le tuputupu aʻe o le inisalini I. I tamaiti, o le ate e muamua lava nafa ma le faʻasologa o le heme. I tagata matutua, o le ponaivi o le ponaivi e le o se mea gaosiga o le heme. E ui i lea, o se tagata matua matua na te faʻataunuʻuina le 20% o le tino. O le ate o loʻo i ai se matafaioi taua i le gaosia o toetoe lava o masini plasma (albumin, alpha-1-acid glycoprotein, o le tele o galu ma le fibrinolytic pathways). Tuusaunoaga iloga: gamma globulins, vaega III, IV, VIII. Puipuia na gaosia e le ate: protein S, protein C, protein Z, inhibitor plasminogen activator, antithrombin III. Vitamin K-aʻafiaga puipuia e faʻapipiʻiina e le ate e aofia ai: Faʻasologa II, VII, IX ma X, protein S ma C.

Endocrine

O aso uma lava, e tusa ma le 800-1000 ml o le talo o loʻo natia i le ate, lea e aofia ai suauu kulimi talafeagai mo le gaʻoina o gaʻo i le meaʻai.

O le talo foi o se auala mo le faʻamalolo o nisi otaota faʻasolosolo, vailaʻau ma vailaʻau. Mai le ate, o le auala e mafai ona faʻafeiloaʻi le talo i le mulilua masani, lea e faʻaogaina i le duodenum o le tootoo laiti ma fesoʻotaʻi atu i le vevela, pe a faʻapipiʻi ma teuina. O le i ai o le gaʻo i le duodenum e faʻaolaina ai le tafe o le talo mai le gallbladder i totonu o le tootoo laitiiti.

O galuega mulimuli o le ate o le tagata e aofia ai le gaosia o hormones taua:

  • Atinaʻe e pei o le tuputupu ae Faʻasologa 1 (IGF-1). O le tuai o le tumaʻi mai le pituitary gland e fusifusia ai i totonu o le ate i luga o le ate, lea e mafua ai ona latou faʻapipiʻi ma faʻamalosi le IGF-1. IGF-1 ei ai aʻafiaga o le inisalini, aua e mafai ona fusifusia i le inisalini receptor ma o se faʻaosofia foi mo le tuputupu ae o le tino. E toetoe o ituaiga uma ituaiga e tali atu i le IGF-1.
  • Angiotensin. O se mea muamua i le angiotensin 1 ma o se vaega o le Renin-Angiotensin-Aldosterone polokalama. E liua i le angiotensin e le renin, lea, i le isi itu, e liliu atu i isi mea, ia e galue e faateleina le mamafa o le toto i le taimi o le masalomia.
  • Thrombopoietin. O le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o manatu e faʻaleleia ai lenei hormone i se tulaga talafeagai. E mafai ai ona maua i sela selakaryocytes sela e tupu aʻe i le megakaryocytes.

Hematopoietic

O a galuega e faia e le ate i le faagasologa o le hematopoiesis? I mamame, pe a uma ona osofaia e le tupu o le ate le siʻosiʻomaga lata ane, o le ate fetal e puleaina e le hematopoietic cell cells ma avea ai ma le tino o le hematopoietic taimi. O suʻesuʻega i lenei vaega ua faʻaalia ai le mafai ona maua e sela o le tino fatu fatu se ala e lagolago ai le hematopoiesis. Ae peitaʻi, pe a oʻo ina oʻo i le matua le tupu o le ate, e le mafai e le sela o loʻo maua ona lagolagoina le atinaʻe o sela o le toto, lea e ogatusa ma le gaoioi o sima mai le hematopoietic mai le ate fetal i le gaʻo ponaivi matutua. O nei suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai e iai se fesoʻotaʻiga malosi i le va o le toto ma vaega o parenchymal i totonu o le ate fetal, lea e pulea ai le taimi o le hepatogenesis ma le hematopoiesis.

Immunological

O le ate o se mea taua tele o le faʻamaʻi totoina ma le maualuga o le faʻasalalau o antigens ma endotoxins mai le intrininal microbiota, aemaise lava le faʻamalosia i totonu o siama puipuia (inumaga, lymphoid cells, cell cells). I le homeostasis, e tele auala e taofia ai tali le saʻo, lea e tau atu ai i vaisu (faapalepale). O le faapalepale e talafeagai foi mo le tumau o le teteʻeina o siama o le hepatotropic poʻo le ave o se faʻamavaega pe a uma le faʻavasegaina o le ate. E mafai ona vave faʻagaoioia le faʻamausalī ile gaioiga ile tali atu ile faʻamaʻi poo le faaleagaina ole tino. Faʻalagolago i faʻamaʻi o le ate, e pei o le siama o le vailaʻau, cholestasis poʻo le steatohepatitis, o le tele o faʻataʻitaʻiga e faʻatautaia le faʻamalosia o le cellular immune.

Faʻaaoga faʻamalosi, e pei o faʻataʻitaʻiga o lamatiaga lamatia, faʻamatalaga o le talipupuni e pei o le aʻafiaga, poʻo le faʻamalosia o le mumū, faʻaalia ai tali mumusu i totonu o le ate. O le faʻamalosia o faʻatoʻaga o le hepatocellulose ma le Kupffer e maua ai i le chemokine-faʻafeiloaʻiina le infiltration o neutrophils, monocytes, fasiotiga masani (NK) ma le tino na fasiotia T o le tino (NKT). O le taunuuga faaiu o le tali atu i le fomaʻi i le fibrosis e faalagolago i le eseesega o macrophages ma suauu dendritic, ae faapena foi i le paleni i le va o le pro-inflammatory and anti-inflammatory populations of t cells. O le alualu i luma maoae i vailaau fesoasoani ua fesoasoani i le malamalama i le lelei o le tali atu i tali mai i le ate mai le homeostasis i le faamai, lea o loo faailoa mai ai sini faamoemoeina mo metotia i le lumanai o le togafitia o faamaʻi pipisi ma le tumau.

Galuega faʻafefete i le tino o le tagata

O le ate - o se tasi o tino autu o le tino o le tagata. O fesoʻotaʻiga ma le siosiomaga i fafo e faʻamautinoa e ala i le auai o le faʻalavelave o le tino, respiratory system, gastrointestinal tract, cardiovascular, endocrin system and organ organs.

O le tele o gaioiga e tutupu i totonu o le tino e mafua mai i le metabolism, poʻo le metabolism. O le taua tele i le faamautinoaina o le gaioiga o le tino o le popole, endocrine, vascular and digestive systems. I totonu o le faʻaogaina o le tino, o le ate o loʻo i ai se tasi o tofiga sili, o le faia o galuega o se nofoaga tutotonu mo le gaosiga o vailaʻau, faʻapipiʻi (synthesis) o mea fou, o le nofoaga tutotonu mo le vavaeeseina o mea oona (leaga), ma le okeni endocrine.

O le ate e auai i le faagasologa o le tuufaatasiga ma le lafoaia o mea, i le fesuiaʻiina o le tasi mea i le isi, i le fesuiaiga o vaega autu o le tino, e taua i le fesuiaiga o protein, gaʻo ma gaʻo (Sugars), ma i le taimi lava e tasi o se okeni e gata i le endocrine. O le faʻamatalaga faapitoa o le vaeluaina, faʻasoasoaina ma le teu (deposition) o suauu ma gaʻo, o le faʻamavaeina o aʻafiaga i amonia, o le faʻasalaga o le gemma (o le faavae mo le hemoglobin), o le faʻapipiʻi o le tele o palatini o le toto ma le fefaʻatauaʻiga malosi o mea amino i totonu o le ate.

O mea taumafa na saunia i vaega muamua o le gaioiga o loʻo tuʻuina i le toto ma tuʻuina atu muamua i le ate. E talafeagai ona maitauina pe afai o mea oona e ulu atu i meaʻai, ona latou ulu muamua lea i le ate. O le ate o le mea aupito sili ona taua o le gaosiga o vailaʻau faʻasolosolo i totonu o le tino o le tagata, lea e tupu ai metabolic processes e aʻafia ai le tino atoa.

Mafaufau i le matafaioi a le ate i le faiga o le tino.

1. Amino Acid (Protein) Fetufaaʻi. Sini o le albumin ma le vaega globulin (pūtini toto). Faatasi ai ma mea e mafua mai i le ate i le toto, i le taimi muamua i le taua o le taua i le tino, e mafai ona tuu atu ni palatini. O le ate o le nofoaga autu lea o le fausiaina o le tele o palatini toto e maua ai se faʻalavelave faʻalavelave o le faʻasaina toto.

O nisi o palatini o loʻo faʻapipiʻiina i le ate, lea e aʻafia ai i le faiga o le mumū ma le felauaiga o mea i totonu o le toto. O le mafuaʻaga lea e aʻafia ai le tulaga o le ate i le tulaga o le toto coagulation, le tali a le tino i soʻo se mea e aʻafia ai ma se mea e le fiafia ai.

E ala i le faʻasologa o le protein, o le ate e avea ma vaega malosi i le faʻaleleia o le tino, o le faavae lea mo le puipuia o le tino o le tagata mai le gaioiga o aʻafiaga poʻo isi mea e le faʻaogaina. E le gata i lea, o le faagasologa o le puipuia o le mucous membrane o le gastrointestinal tract e aofia ai le aafia tuusao o le ate.

I totonu o le ate, ua fausia ai complexes protein i gaʻo (lipoproteins), carbohydrates (glycoproteins) ma faʻalavelave faʻapipiʻiina (faʻasalalau) o nisi o mea (faʻataʻitaʻiga, fesiitaiga, uʻamea uʻamea).

I le ate, o le faʻamavaeina o faʻamaʻi e ulufale atu i totonu o le iniseti ma meaʻai e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai ni faʻamalosi fou e manaʻomia e le tino. O lenei faagasologa ua taua o le liuaina o amino acids, ma o le enzymes o aafia ai i le metabolism ua taua o le gasegase,

2. Auai i le vaevaeina o puipuiga ia latou oloa mulimulio le ammonia ma le urea. O Amonaia o se faʻalavelave tumau o le palatini, ae o se mea matautia i le popole. faʻaoga mea. O le ate e maua ai se faagasologa faifai pea o le liua o le amonia i totonu o se vailaʻau oona maualalo, urea, o le mea mulimuli e faʻateleina e gaʻo.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le gafatia o le ate e faʻafefe ai le amonia, e faʻapupulaina i le toto ma le faʻalavelave o le tino, lea e o gatasi ma le le atoatoa o le mafaufau ma faʻamaeʻaina ai le maeʻa maeʻa o le tino o le tino - coma. O le mea lea, e mafai ona tatou faapea atu ma le saogalemu, o loʻo i ai se faʻalauiloaina o le faalagolago o le setete o le faiai o le tagata i luga o le saʻo ma atoatoa galuega o lona ate,

3. Lipid (gaʻo) metabolism. Ole mea e sili ona taua o le malepelepe o gaʻo i mea faʻamaʻi, o le fatuina o gaʻo susu, glycerol, cholesterol, siama, ma isi mea faapena. I lenei tulaga, o gaʻo gaʻo pupuu na faia i totonu o le ate. O ia gaʻo gaʻo e manaʻomia mo le atoatoaga o le faʻaogaina o maso skeletal ma le muso o le fatu o se punavai o le mauaina o se vaega tele o le malosi.

O nei lava meaola e faʻaaogaina e maua ai le vevela i le tino. Mai gaʻo, o le cholesterol e 80-90% faʻapipiʻi i le ate. I le isi itu, o le cholesterol o se mea aoga mo le tino, i le isi itu, o le cholesterol e teuina i totonu o vaʻa ao faʻalavelave i le felauaiga ma mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis. O mea uma o loʻo i luga e mafai ai ona maua le sootaga o le ate ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino,

4. Carbohydrate metabolism. Le faʻasologa ma le vaevaeina o glycogen, le liua o le galactose ma le fructose i le kulukose, le faʻamaʻiina o le kulukose, ma isi.

5. Auai i le asiasiga, teuina ma le fausia o vitamini, aemaise A, D, E ma le vaega B,

6. Auai i le fefaʻasoaʻiga o uʻamea, apamemea, cobalt ma isi elemene e manaʻomia mo le faʻavae toto,

7. Le auai o le ate i le aveesea o mea oona. O vailaʻau oona (aemaise lava i fafo mai fafo) e mafai ona tufatufaina atu, ma e le faʻasalaina tufatufa i le tino atoa. O se laasaga taua o lo latou vavaeeseina o le tulaga lea o le suia oo latou meatotino (suiga). O le suiga e mafua ai le fausia o le tuufaatasiga faatasi ai ma se tulaga maualalo pe sili atu le malosi pe a faatusatusa i le mea oona o loo i ai.

Faaleaogaina

1. Fetufaaiga o bilirubin. O le Bilirubin e masani ona fausiaina mai i le gau o oloa o le hemoglobin na faasaʻo mai mai le toto mumu totoga. O aso uma lava, 1-1.5% o lela mumu ua faaleagaina i le tino o le tagata, i le faaopoopoga, e tusa ma le 20% o le bilirubin o loo i totonu o sela o le ate,

O le gasegase o le bilirubin le lelei e mafua ai le faateleina o ona mea i le toto - hyperbilirubinemia, lea e faaalia e jaundice,

2. Auai i faiga faʻavae toto. I totonu o le ate, o vailaʻau e manaʻomia mo le toto toto (prothrombin, fibrinogen) ua faʻavaeina, faʻapea foʻi ma le tele o vailaʻau e faʻagesegese ai lenei faiga (heparin, antiplasmin).

O le ate o loʻo i lalo o le diaphragm i le pito i luga o le paʻu o le manava i le itu taumatau ma le masani i tagata matutua e le faʻamalosi, aua e ufiufi i le iʻai. Ae i tamaiti laiti, e mafai ona faʻamalo mai lalo ifo o le iʻu. O le ate e lua lobes: o le taumatau (tele) ma le tauagavale (laʻititi) ma o loʻo ufiufi i se paʻu.

O le pito i luga o le ate e fetaui, ma o le pito i lalo o se mea itiiti lava. I luga o le pito i lalo, i le ogatotonu, ei ai faitotoa taua o le ate lea e pasia ai vaa, neura ma alavai. I le malologa i lalo o le mea saʻo o loʻo i ai le gallbladder, lea o faleoloa o loʻo gaosia e le ate o loʻo taʻua o le hepatocytes. O le ate e maua i le va o le 500 ma le 1200 milliliters o le pele i le aso. O le kulifa o loʻo faʻaauau pea ona faia, ma o lona ulufale atu i totonu o le totini e fesoʻotaʻi ma mea taumafa.

O le talo o se samasama samasama, lea e aofia ai le vai, taloni pigments ma mea aoga, cholesterol, suauu. E ala i le masani masani ole talo, e faʻasaʻo i le duodenum.

O le faʻaseseina o le bilirubin e ala i le talo i le ate e aveesea ai le bilirubin, lea e afaina i le tino, e afua mai i le masani ona malepelepe o le hemoglobin - le polotini o le toto mumu) mai le toto. I le tulaga o le solia o. I soʻo se laasaga o le bilichubin excretion (i totonu o le ate lava ia pe o le pulelecase e ala mai i le hepatic ducts), bilirubin e faʻapupulaina i totonu o le toto ma tisipenisi, lea e faʻaalia i le foliga o se lanu samasama o le paʻu ma le sclera, o lona uiga, i le atinaʻeina o le mata.

Fesoasoani ile kulupu (filifilia)

O le kulupu (chole) faʻatasi ai ma isi vailaʻau e maua ai le maualuga o le metabolism o le cholesterol ma lona manava i le talo, ao le cholesterol i le bile o loʻo soloia, pe o loʻo tuʻuina i totonu o vaega ninii e maua ai le excretion ole cholesterol. O le solia o le fesuiaiga o meaola suamalie ma isi vaega e mautinoa ai le aveesea o le cholesterol e faʻatasi ma le vaʻaia o tioata o le cholesterol i le talo ma le faʻavaeina o gallstones.

I le faatumauina o le fesuiaiga tumau o meaola suamalie, e le gata o le ate, ae aofia ai foʻi le manaʻoga. I vaega tonu o le manua lapoa, o le faʻaleleia o le faʻalapeti i totonu o le toto e tupu, lea e faʻamautinoaina ai le taamilosaga o meaola kulimi i le tino o le tagata. O le vaituloto autu o le talo o le gall vladder.

Gall vladder

O le solia o ana galuega, o loʻo solia foi le soliga o le talo ma le talo, o le isi lea mea e fesoasoani i le fausia o gallstones. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona i ai ni meaʻai ole talo mo le gaʻoina atoatoa o gaʻo ma fuamoa gaʻo.

Faʻatasi ai ma le umi o le leai o se kulimi kulimi ma nisi mea o le talo, o le le lava o vitamini (hypovitaminosis) ua faia. O le faateleina o le faaputuputuina o le kulimi kulimi i totonu o le toto faatasi ai ma le solia o la latou pule faitalia faatasi ai ma le talo e faatasi ma le tigaina o le pulupulu o le paʻu ma suiga i le fatu fatu.

O se vaega o le ate o le maua lea o le toto toto mai totoga o le manava o le manava (manava, pancreas, intestines, etc.), lea, e ala atu i le velem vein, ua faamamāina mea leaga mai i le ate ma ua ulu atu i lalo o le veve cava, i le fatu. O isi uma tino o le tino o le tagata e na o le toto e maua ai, ma le toto oona e tuuina atu.

O loʻo faʻaaoga e le tusitusiga mea mai punaoa tatala: Tusitala: Trofimov S.- Tusi: "maʻi faʻamaʻi"

Faasoa atu le pou "Galuega Faauluulu i le tino o le tagata"

O fea oi ai le ate o le tagata

E toatele tagata latou te le iloa tonu le mea o loʻo i ai le ate o le tagata ma pe faʻapefea ona faʻaalia maʻi o lenei totoga. O lenei faʻamatalaga e taua i tagata uma. O le iloa po o le fea itu o loʻo i ai le ate, e mafai ona e maua le gland i luga o le palpation ma o le a iloa e le tagata lona tele. O le faateleina o le ate o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le uʻamea, e pei o le, "faʻapipiʻiina" i totonu o le vaega o meaʻai. I totonu o tagata, o le ate i le itu taumatau, i le taumatau saʻo. I lalo ifo o le gallbladder, ma e nafa ma le faatonutonuina o le aofaʻi o talo e ulufale atu i le vaega o meaʻai.

O loʻo i ai le ate o le tagata, o loʻo i ai isi mea taua o le digestive: le duodenum, le manava. E faʻatasi i latou i le faʻapalapalaina o oloa e oʻo mai ma le faʻaaogaina o meaʻai. O le pito i luga ole ate e pasi laitiiti i tua o le laina, ma le tua - i luga o le laina o le diaphragm.

Fausaga fausiaina

O le ate o se gland tele o le puleaina fafo. E auai o ia i le toetoe o mea uma i totonu ma e tele sona sao i le galuega a le tino. O le ate e aofia ai lobes taumatau ma agavale ma vaeluaina i ni vaega se valu. O le faʻamalologa saʻo e sili atu le lautele nai lo le tauagavale. I luma o le tasi ma le isi, o le lobes e vaeluaina e se ligamenti i luga, ma tua i tua, i se togalaau faʻapitoa lea ei ai le liua mama. O lobe pito i lalo e vaevaeina i se liʻo liʻo.

O le faʻavae ma le gaioiga o le ate o se lobule, o ia mea uma o loʻo i ai alalaupapa uila ma le tele o fesoʻotaiga o toto toto - e tele ma laiti. I le va o lologa o le ate o se mea fesoʻotaʻi tele.

Le matafaioi o le ate mo le tino o le tagata

O le mea autu o le ate:

  • lafoaia o mea oona, toxins, allergens,
  • auai i le gaosia o hormones, vitamini, meaola, lipids, cholesterol, bilirubin, phospholipids,
  • faʻamautinoa le masani ai le metabolism,
  • faʻasologa o le talo, auai i le gaogao ma le gaogao o mea e tele,
  • aveeseina o oloa gaosia i le gataifale, mea matautia matautia (ammonia, acetone),
  • toe faʻaleleia o faʻasao glycogen ma tuʻuina atu le tino i le malosi.

A aunoa ma le ate, e le mafai ona ola le tagata. I le tafe o le toto i totonu o le tino, o meaola oona oona, o manu o le tino, lea e tuu ai iina, e tuʻuina mai. O le ate o loʻo aofia ai i le metabolism, liliu ai le gaʻo i totonu o le glycogen ma e nafa ma lona faʻaauau.

Faʻatonu galuega

O le ate i le tino o le tagata e faia le tele o galuega, ae sili ona taua o le puipuiga. O le tino e puipuia ai aʻafiaga leaga i luga o le soifua maloloina o mea masani gaosia i le gataifale ma mea oona. O le pa puipui o le ate o le puipuia lea o mea taua i totonu ma faiga, faapea foi ma le toto mai mea leaga. Faʻafetai i lenei mea, o loʻo faʻamauina pea e le tino lona faʻatinoga.

O le ate e le gata ina faʻaseseina ai mea mai fafo, e aofia ai allergens, hormones, o totoe o fualaau e le tatau ai, ae liliu ai foi i latou i ni mea faʻaleagaina e faigofie ona aveese mai le tino.

Faʻatonuina o galuega

O le gaioiga o le ate o le faʻapitoa lea o le cholesterol, meaola pati, lipids, tulafono faatonutonu o le gaʻo gaʻo. O le okeni e iai sona sao taua i le gataifale o le tagata ma le faʻaaogāina o meaʻai, e aofia ai le inumaga. O le pulu e iai mea e maua ai antimicrobial. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaio, o le tulaga lamatia o le faatupuina o faamaʻi pipisi.

O le tino e le mafai ona puipuia e le gata i vaega oona, ae le gata i microbes ma siama. O le pulu e afaina ai le lelei o le asiasiga o meaʻai, aemaise lava vitamini gaʻo, suauu amino, suauu calcium.

Toto toto

O le tele o le toto o loʻo teuina i totonu o le ate, lea e mafai ona ulufale i le toto i le taimi o le atinaʻeina o tulaga lamatia o le ola ona o le faʻaititia o ipu o le ate. O lenei galuega e faia ai se matafaioi puipui i le toto tele, o le atinaʻeina o le teʻi. I le faaopoopo atu, i le fetus, o le ate o loʻo aofia ai i le faagasologa o le hematopoiesis, e maua ai pulu plasma, kuluma o hormones ma vitamini.

Hormonal galuega

O le ate o le tagata e tuusao sao i le tuufaatasia o hormones. O lela o le tino e nafa ma le le faʻamalosia o mea oona e aʻafia ai le gaioiga o le thyroid gland, genitals, ma le pancreas.

E faʻafefea ona fesoʻotaʻi le ate ma le pancreas

O le ate ma le pancreas e vavalalata vavalalata le tasi ma le isi, ma pe afai o le galuega a se tasi okeni ua vaivai, o le galuega a isi suiga. O le pancreas o loʻo i tua o le manava, e latalata latalata i le duodenum. E maua mai ai enzymes ia e aofia ai i le gaʻoina o meaai, tuʻuina atu le gaʻoina o gaʻo, proteins, carbohydrates. I le tulaga o le faaletonu o le pancreatic, o suiga tetele o masini e suia, lea e aofia ai taunuuga ogaoga o le soifua maloloina.

O le ate o loʻo i ai se puipuiga i le tino o le tagata. E mafai ona faʻaleagaina mea leaga e sau mai fafo, liliu i latou i se mea saogalemu, tuufaatasia faʻamaʻi gasegase, ma faʻamaʻi le toto.

O le pulu na gaosia e lenei okeni o loʻo aʻafia ai i le gaʻoina, talepeina o meaʻai gaʻo. E aʻafia ai le pancreas, faʻateleina le gaioiga o ona enzymes, aemaise lipase. O le ate e maua ai le tino o le tagata ma le kullukose, e auai i le faʻasologa o le cholesterol ma faʻasolo ai lipid metabolism. O gaioiga o le ate ma le faʻafefe o le paʻu ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma le galuega a le tagata atoa.

Ufi ma le fatu

I totonu o le manava o le tagata, o meaʻai taua e tuʻuina i le toto. O oloa o le metabolism ma isi meaʻai e leʻi faʻaaogaina ua liua i le feces, lea e mulimuli ane aveesea mai le tino.

O nei meaola uma e lua o loʻo faʻaogaina i le manava. I le tulaga o le le paleni i le va oi latou (dysbiosis), e mafai ona tupu faʻalavelave i le faagasologa atoa o le otaota. E atagia lenei mea i luga o le manava, ma luga o le ate, ma i luga o isi totoga o le fualaau oona.

O le manulele e aofia ai vaega vevela ma le mafiafia. O le duodenum o loʻo i totonu o le tootoo laʻititi - o lona faʻailoga muamua. O lona autu autu o le suiga i le pH o le falaoa o meaʻai i le itu alkaline. E tatau lea mea ina ia le afaina ai le pito i lalo o le iniseti i le siosiomaga faʻamaʻalo o le kulimi ua maeʻa.

I le tootolo maualalo, o le atigilima tele, e faʻafefe ai le vai ma fausiaina. O le ate e aʻafia ai le faagasologa o le "absorption" o meaʻai e ala ile vailaau oona, aemaise lava - le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo.

Mafuaaga o faʻamaʻi ate

O mafuaʻaga autu o faʻamaʻi ate:

  • amioga leaga: vaisu, ava malosi, ulaula - o nei mea uma e mafua ai le faateleina o le avega i luga o le gland, faaleagaina o le hepatocytes, o le degeneration gaʻo ma le sui o le parenchyma ma le sootaga fesootai ma le atinaʻe o fibrosis, cirrhosis ma le kanesa,
  • vailaʻau vailaʻau i luga o le ate, foliga o le hepatitis, lea e mafai ona mafua ai le gasegase ma le gaʻo tuga o le ate,
  • afaina o fualaau faasaina ma aʻafiaga leaga o le siosiomaga e mafua ai le faaleagaina o le hepatocytes ma le atinaʻeina o le ate,
  • maualuga le gaʻo i le taumafataga, lea e taʻitaʻia ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le ate, o le atinaʻeina o le dystrophie, o foliga mai o le alo o le mumū ma le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi.

O se vaega tele i le setete o le ate o loʻo faia i amio leaga ma le lelei o le taumafataga. O se soifua maloloina lelei e puipuia ai le gaioiga o le okeni i se matua matua lava. E toatele tagata e le mafaufau e uiga i le matafaioi ma galuega a le ate seia oʻo ina i ai ni o latou soifua maloloina.

O le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le ava e faʻamaunu ai nila o le ate, lea e taʻitaʻia vave ai le gasegase o le vevela, pancreas, intestine. O nei totoga e galulue faatasi ma isi.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi ate

Mo le tausia o le soifua maloloina, e tatau ona e iloa e le gata o le tulaga tonu o le ate, ae pe faapefea foi ona siaki lenei okeni i tagata e faaaoga metotia faaonapo nei o suesuega. Faatasi ai ma faʻamaʻi, e muamua oʻo mai i le cirrhosis - o se togafiti e faʻaalia i le suia o se parenchyma soifua maloloina ma le fibrous tissue. I lenei tulaga, o le ate e mafai ona faateleina pe faaitiitia i le lapoa, e avea ma le gasegase ma e matua mataga i le fausaga, ma o le faaitiitia foi o le gaioiga o le gland e tupu foi.

A aunoa ma se togafitiga talafeagai, o le maʻi ua avea ma pagiama leaga ma le atinaʻeina o le kacatocellular carcinoma. O le Cirrhosis o le ate e tupu tele lava i tagata e inu ma maua le hepatitis B. Ua tupu le maʻi i le tele o tausaga, ae o nisi taimi o le vaitaimi o le atinaʻeina o togafitiga ua faʻaitiitia i le tele o masina. Faatasi ai ma isi faʻamaʻi o le ate, parasitic ma non-parasitic cysts, vevela afaina, ua maua ai hemangiomas.

Suesuega autu

Faʻamatalaga o faʻamaʻi ate e aofia ai suʻesuʻega nei:

  • suesuega o le toto (tagata e iloa le thrombocytopenia, leukopenia, le faateleina o le bilirubin, uria, creatinine),
  • coagulogram (faaitiitia i le index index),
  • toto suesuega o le toto (faʻateleina le gaioiga o enzymes o le ate),
  • O le faʻasolosolo o le tino o le manava (suiga i le tele o le ate, iloagofie o faailoga o le maualuga o le faitotoa, iloa o tumutumu, tumutumu, suiga fesuisuiai i le parenchyma),
  • MRI Moto (o le i ai o abscesses, puss, metastasis, faailoga o le kanesa ma le cirrhosis, o le gasegase o le gasegase ma le faitotoa o le faitotoa),
  • faʻataʻitaʻiga o le toto toto o le ate (iloa o faʻalavelave i le faʻaaogaina o le toto),
  • ate o le ate (faʻamaoniga o le faʻaogaina o le maʻi o le tino),
  • PCR, ELISA (faʻamaonia o maʻi pipisi e mafua ai le leaga o le ate),
  • O le gaʻo o le ate (faʻaitiitia o le gaioiga o le okeni, iloagofie o le tino, faʻalavelave i le setete o le toto).

O suʻesuʻega faapitoa e tatau ona faʻatonuina e se fomaʻi. O le tele lava o taimi, e fautuaina ai e se fomaʻi se faʻamatalaga o le ate, o le vevela, ma le pancreas. Ae le gata i lea, o isi taualumaga atonu e manaʻomia, e aofia ai suʻesuʻega o le toto suʻesuʻe, lea e mafai ai ona e iloa suiga i le gaoioiga o le enzymatic activity o le ate.

E faapefea ona faʻaalia maʻi o le ate?

O faʻamaʻi faʻamaʻi i le amataga o le atinaʻe e latalata lava e aunoa ma se faʻaaliga. O se tagata e masani ona le iloa lona tulaga ma, e aunoa ma le iloa, e le o faia ni togafitiga togafitiga. O le mea lea, ua fautuaina fomaʻi e fai sina suʻega o le ultrasound ina ia iloa ai le solia o le ate. I se amataga vave o le atinaʻe, o le ate le tino ua lelei ona toe faʻaleleia, aemaise lava ile talavou.

Faailoga faʻaalia o togafitiga

O se faailoga iloga o togafitiga o le ate o le samasama lea o le paʻu ma le mucous membranes, faapea foi ma le sclera. O lenei faailoga e fesootaʻi ma le faaputuga o le bilirubin i le toto. O le tele o faʻamaʻi o le ate e faʻaalia i le mamafa i le itu taumatau ma le tiga i totonu o le 'hypochondrium saʻo. O nei faʻaʻailoga e masani ona tuʻuina atu e se lagona oona i le gutu, o le nausea, o nisi taimi o le vomiting, o se faʻaopoopoga o le tele o le manava ona o le maualuga (faʻaleleia o le vai i totonu o le paʻu).

Afai e te mauaina ia le itiiti ifo ma le tasi o nei faailoga, ia mautinoa e faia se taimi atofaina ma se gastroenterologist poo le hepatologist.

Afai e le mafai ona toe faʻafoʻi galuega ua leiloloa, e faia se gaioiga o le ate - o se tau faʻagata e gafa ai le totoga afaina. E faigata tele, aemaise i lo tatou atunuu. E le o se mea faigofie le maua o se tagata foaʻi, e tusa lava pe iai nisi o mea tau tupe.

E matua taua lava le tali atu i se taimi talafeagai ile gaioiga o le ate ma le puipuia o faʻamaʻi. Afai ua amata ona atiaʻe faʻamaʻi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave tagata tomai faapitoa ma amata togafitiga.

Toe faʻaleleia o le ate

Seia vagana ai se mea patino, ao le ate e le atoatoa le faalavelave, o ona sel e mafai ona toe faʻafouina. Ae mo lenei mea e tatau ai ona fatuina ni tulaga patino:

  • ia 'ai le maualuga ma le eseese, ina ia i ai i taimi uma le tele o fualaau faisua ma fualaau aina, polotini maloloina,
  • faatapulaa gaʻo ma falai meaʻai e puipuia ai le tino mai le malologa ma toe faʻafoisia ana galuega tauave,
  • tuu le ava malosi
  • masani ona faʻaaoga togalaau ola maloloina i foliga o teuteu ma mea faʻaleagaina e faʻamama ai le ate, faʻamautinoa le tafe o talo ma puipuia le faʻavaeina o maʻa,
  • aloese mai le vevela, ona o se tele o meaai e faateleina ai le uta i luga o totoga uma o le vaega o le digestive, e aofia ai le ate.

Vaʻaia taimi, e mafai ona e faʻamaʻo le ate e faʻaaoga ai fualaau ma isi togafiti a tagata. Ae talanoa muamua i lau fomaʻi. Mo se faʻamamaina mama o le ate ma le puipuia o le faʻamalosia o le talo, o le oat broth e fetaui lelei.

Ma i le faaiuga o le tusiga, matou te fautua atu e matamata i se vitio pe a talanoa tagata atamamai e uiga i le fausaga ma galuega o le ate, o lana matafaioi i le galuega a isi totoga o le vaega o meaʻai ma le tino o le tagata i lona atoaga.

Faamatalaga Autu e uiga i lenei Pulega

O le ate o loʻo i le itu taumatau o le hypochondrium ma e tele se avanoa i totonu o le manava o le manava, ona o le lapopoʻa pito sili lea. O lona mamafa e mai le 1200 i le 1800 kalama. I lona foliga, e foliga tutusa ma se pulou puʻu o se mushroom. Na ia maua lona igoa mai le upu "ogaumu", ona o lenei tino e maualuga lona vevela. O faʻalavelave faʻafomaʻi faʻapitoa e tutupu i lea mea, ma o loʻo faʻaauau le galuega e aunoa ma le faalavelaveina.

E le mafai ona taliina le fesili pe o le a le matafaioi o le ate i le tino o le tagata, aua o galuega uma o loʻo ia faia e taua mo ia. O le mea lea, o lenei tino ei ai malosiaga faʻafouina, o lona uiga, e mafai ona toe faʻaleleia. Ae o le faamutaina o ana gaoioiga e taitaiina atu ai i le maliu o se tagata i ni nai aso.

Gaioiga puipuia o fualaau faisua

E silia ma le 400 taimi i le aso, o le toto uma e pasia lenei totoga, faamamaina o ia o toxins, bacteria, oona ma siama. O le pa puipui o le ate o ona sela e faʻaumatia ai mea uma oona, faʻaaogaina i latou i se vai e le mafai ona faʻafefeteina ma faʻaaogaina mai le tino. Latou te galulue o se falesuesue o vailaʻau faʻapitoa, e faʻaitiitia ai toxins e ulu i totonu o le tino ma meaʻai ma le ea ma e mafua mai i le gaosiga o metabolic. O a mea leaga oona e faʻamamaina ai le ate?

- Mai faʻasologa, mea inu ma isi mea faʻaopopo e maua i meaʻai.

- Mai siama ma microbes lea e ulufale i totonu o le iniseti, ma mai a latou oloa gaosiolosi.

- Mai le ava malosi, fualaau faasaina ma isi mea oona e ulu atu i le toto ma meaai.

- Mai le faʻaaogaina o gas ma mamafa mamafa mai le ea.

- Mai le tele o hormones ma vitamini.

- Mai oloa gasegase e mafua mai i le metabolism, e pei o le phenol, acetone poʻo le ammonia.

O le matafaioi o le ate i le metabolism

Carbohydrates e sau ma meaai na o lenei okeni e liliu atu i le glycogen, lea e pei o le kulukose e ulu i le toto pe a manaʻomia. O le kulupu o le gluconeogenesis e maua ai le tino ma le aofaiga tatau o le kulukose. O le ate e pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, fuafua i manaoga o le tagata.

O lenei okeni e aʻafia foi i le gaosiga o le porotini. O totonu o le ate o albumin, prothrombin, ma isi puipuiga e taua mo galuega taua a le tino ua faʻapipiʻiina. Toeitiiti lava o cholesterol uma e aafia i le malepelepe o gaʻo ma le faʻavaeina o nisi o hormones o loʻo iai foi iina. E le gata i lea, o le ate e avea ma vaega malosi i le vai-mineral metabolism. E mafai ona oʻo atu i le 20% o le toto ma

e fai ma fale teu o le tele o minerale ma vitamini.

Le auai o le ate i le faagasologa o le hematopoiesis

O lenei tino ua taua o se "nofoaga toto."I le faaopoopo atu i le mea moni o iina e mafai ona teuina i le lua lita, o le hematopoiesis e alu i le ate. E tuufaatasia ai le globulins ma le albumin, o palatini e maua ai le toto coagulability ma le fluidity. O le ate o loʻo aofia ai i le fausiaina o uʻamea, lea e talafeagai mo le faʻasiga o le hemoglobin. I le faʻaopopo i le faamamaina o le toto o mea oona, o lenei okeni e mūmū i lalo totola mūmū, e mafua ai le gaosia o le bilirubin. O loʻo i totonu o le ate o loʻo iai faʻamalosi e fai ai galuega mo femalagaiga mo hormones ma vitamini.

Teuina o meaʻai

I le tautala e uiga i le matafaioi o le ate i le tino o le tagata, e le mafai ona taʻuina atu lona aoga o le faaputuputuina o mea e manaʻomia mo le olaga. O le a le fale teu oloa a lenei tino?

1. E na o le pau lea o le nofoaga e teu ai glycogen. E faʻaputuina e le ate ma, pe a tatau, lafo i totonu o le toto i le ituaiga glucose.

2. E tusa ma le lua lita o le toto ei ai iina ma naʻo le tulaga o le paʻu o le toto poʻo le faateia.

3. O le ate o se faleteuoloa o vitamini e manaʻomia mo le masani ai o le tino. Aemaise lava le tele o vitamini A ma B12 o loʻo teuina i totonu.

4. O lenei tino e faʻapipiʻiina ma faʻapuputeleina le faʻaogaina o metala talafeagai mo le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, uʻamea poʻo le kopa.

O le a le mea e mafai ona mafua ai le faʻafefe o le ate

Afai o nisi mafuaʻaga e le mafai ona lelei le totoga o lenei okeni, ona tulai mai lea o faʻamaʻi eseese. E vave ona e malamalama i le mea o le ate i le tino o le tino, pe afai e te vaʻavaʻai i mea ua solia i lana galuega i le:

- faʻaititia le puipuiga ma le malulu faifaipea,

- faʻafitauli o le toto ma le tafe mai i taimi uma,

- vevela vevela, vevela paʻu,

- gau o lauulu, siama,

- o foliga mai o le maʻisuka ma le gaʻo,

- eseese faʻamaʻi gynecological, mo se faʻataʻitaʻiga, vave misa,

- faʻalavelave faʻafefete, faʻaalia e ala i le faʻaauau pea o le taʻavale, taoto ma le leai o se manaʻoga,

- Faʻalavelave fefefe - faʻaleagaina, faʻavauvau, tigā ma masani ona tiga,

- Faʻafitauli vai faʻaleagaina, faʻaalia e edema.

E masani lava, e togafitia e le fomaʻi nei faailoga e aunoa ma le iloaina o le mafuaaga o le faaleagaina o le ate. E leai ni faʻamamafa i totonu o lenei okeni, o lea e ono le maua ai e se tagata le tiga. Ae e tatau i tagata uma ona iloa le a le matafaioi a le ate i lona olaga, ma taumafai e faatumauina. E taua le lafoai o le ava malosi, ulaula, meaʻai vevela ma gaʻo. Faatapulaaina le faaaogaina o vailaʻau, oloa e aofia ai tausasaʻi ma meainu.

Tuua Lau Faamatalaga