O fea e maua ai le inisalini ma oa ona galuega

Faʻasaga i le maʻisuka, e masani ona amata ona faʻalogo se tagata i faʻalapotopotoga eseese e fesootaʻi ma lenei faʻamaʻi mai fomaʻi. O se tasi o faʻamatalaga o le hormone insulin. E manaʻomia e le tino le tumau o le maualuga o le suka suka. O le hormone e faʻafefeteina le glucose maualuga i le tino, liliu i latou i le glycogen ma taitaia i latou mo le teuina i mea oona, muso ma le ate. Afai o lona gaosiga ua faʻalavelaveina, o loʻo i ai se lamatiaga o le maʻisuka. Ina ia malamalama i uiga o le faamaʻi, e taua le iloa po o le a le okeni e maua ai le inisalini ma le auala e faia ai mo lona le atoatoa.

O le a le inisalini ma aisea e manaʻomia ai?

Inisalini e na o le pau lea o le homone e mafai ona maualalo ai le kulūkose toto. E maua mai i le pancreas. Ole aofaiga o le hormone tuusaʻo e faalagolago i le toto glucose content. Afai e maualuga lona maualuga, ona faateleina lea o le gaosiga o le inisalini, ma o le maualalo o le suka - maualalo. O le mafuaʻaga mo le solia o lenei faiga o le maʻisuka tele.

O faʻamaoniga autu o le maʻi o:

  • Glycosuria - o le aliali mai o le suka i le uila,
  • Hyperglycemia - o le maualuga o le kulūkose o le toto,
  • Polyuria - faʻateleina vave,
  • Polydipsia - faateleina le galala.

Le lava le taimi o le puleaina o le maʻisuka ma le faaopoopoga faʻatasi ma le le lava o le insulin e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. O le inisalini ole maualuga e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le faia o le faiʻai ma le malosi ma e mafai ona mafua ai se setete o le hypoglycemic coma (faʻaitiitia le toto i lalo ifo masani).

O le matafaioi o le inisalini

Ole aofaiga o le inisalini ma lona gaioiga o se tulaga taua mo le faʻatinoina lelei ole tino atoa. O le hormone e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka toto ma toe tufatufa le kulukose i totonu o sela. O le inisalini e aafia ai gaʻo, protein ma le gaʻo gaʻo.

  • E taofia le fausia o tino o le ketone,
  • Faʻamalosia le faʻapipiʻi o le glycogen polysaccharide, faʻapea foʻi ma gaʻo gaʻo i le ate,
  • Faʻasolosolo le liua (faʻasologa) o le "glycerol" i totonu o le tino,
  • E fesoasoani e faʻaaogā faʻamaʻi amino ma synthesize "glycogen," faʻapea foʻi ma le palatini musele,
  • Faʻafesoʻotaʻi le gau o le glycogen,
  • Faʻasolo le tuʻufaʻatasiga o le kulukose, lea e avea ai ma fanua faʻapitoa i le tino,
  • E fesoasoani i le malepelepe o polotini ua faʻaputuina i maso,
  • Faʻaleleia le faʻaaogaina o le kulukose,
  • Faʻafoe le gaʻo gaʻo ma faʻaleleia le faagasologa o le lipogenesis.

Beta Cell function

O peta Beta e maua ai vaega e lua o le inisalini:

  • Galue
  • Le toaga E taʻua o le proinsulin.

Vaega o le faʻavaeina o le inisalini:

  • A maeʻa ona tuʻufaʻatasia e sela Beta, o vaega uma e lua o le hormone o loʻo faʻaauau ona gaosia i totonu o le Golgi complex (o le faʻaputu o le vailaau o gaosiga)
  • I lenei fausaga, o C-peptide cleages under the action of enzymes,
  • O le homone "inisalini" ua fausia,
  • O le inisalini o loʻo teuina i totonu o pusa tioata, lea e faʻapupula atili ai.

O le hormone e natia e vela beta pe a tulaʻi mai le manaʻoga. E tupu lenei mea pe a oʻo i luga le maualuga o le kulukose i le toto. Afai o se aofaiga tele o suauu gaʻo e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai, ona amata lea ona muta le amataina o suauu Beta i se faʻatulagaga faifai pea. O le tele lava o taimi, o lenei tulaga e tupu i tagata ua matutua, pe a oʻo mai se faaletonu o le hormone ma e ono lamatia le tuputupu ae o le maʻisuka.

E faapefea ona galue le inisalini?

O le faʻamaʻosaʻoina o le insulin ile glucose e tupu ile tele o tulaga:

  1. Muamua, o le faʻasolosolo o le membrane e faʻalauteleina, ma mulimuli ane faʻaleleia atili ai le malosi o le suka.
  2. Glucose ua liua e le insulin i le glycogen. E mulimuli ane teuina i totonu o maso, faapea foi i le ate.
  3. E i ai le faaitiitia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Afai o le faagasologa o le gau o le kulukose e alu uma i laasaga, ma ua lava le insulin mo lenei, ona leai lea o le faateleina o le toto suka. O lenei tulaga e taua mo tagata mamai e maua i le maʻisuka.

O afea e tatau ai ile togafitiga o le inisalini?

I le maʻisuka, o le tulaga o tagata gasegase ua mafua ona o le le lava o latou inisalini, o lea o le togafitiga o le faamai e faavae i luga o le faaaogaina o fualaau faasaina o loo i ai lenei hormone. O lenei togafitiga e talafeagai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le metotia o le inisalini e faʻavae i luga o le faʻaofiina o suʻega talafeagai o le inisalini o ituaiga maʻoti e talafeagai mo le tino o le tagata. O fualaau faasaina e ese mai le tasi i le isi i fualaau oona, le numera o injections, ma le tuufaatasiga o ni eseesega o le hormone. O le inisalini e mafai ona tuiina i tui faapitoa, pamu poʻo peni. Pamu o auala pito sili ona lelei e momoli ai le homone i le tino. O le fuafuaga tonu o le togafitiga ma le mafai ona faʻaaogaina masini talafeagai mo lona faʻatinoga ua fuafuaina e le endocrinologist.

Inisalini o se hormone e nafa ma le soifua maloloina o tagata. E taua le taofiofia o mea e mafai ona afaina ai le hormone. O le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

O fea gaioiga e maua ai le inisalini

O le mea lea, e tusa ai ma le mea moni o le inisalini e maua i totonu o le tino, e mafai lava ona tatou fai atu - o le pancreas. E tāua le faʻamautinoaina o le tino masani o lenei tino, talu ai ona o le soliga o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e afaina tele ai le tulaga o le tagata.

O le pancreas e le naʻo le nafa ma le gaosia o le inisalini, ae o loʻo i ai foʻi avanoa taua i le faʻamautinoa o le faʻapalaina o le iniseti. E i ai sona fausaga faigofie: tino, siʻu ma le ulu. Ae o nei vaega taʻitasi e taʻalo i se vaega taua i le tausisia o le ola maloloina.

Ole fua ole insulin

Laasaga masani o inisalini e maua i le tutusa tutusa i le taimi o le tamaitiiti ma le matua. E taua le malamalama o le a oʻo i le taimi, e le mafai e le siama ona iloa le homone e pei o le muamua.

O le insulin talaaga e mafai ona eseese e fuafua i le ituaiga o meaai na faʻaumatia e se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e maua e le tino ni meaʻai gaʻo, o lona uiga o le aofaʻi o le hormone e faʻatupulaʻia tele. O lenei faʻamatalaga o le a manaʻomia e tagata e fia iloa pe faʻapefea ona faateleina le gaosiga o le inisalini.

O le mea lea, pe a faia ni suʻega talafeagai, o le faʻatinoga e faia i luga o se manava gaogao. E taua foi le manatu o le sampling o le toto o le a le logoina pe afai e faʻaaogaina e se tagata inisalini injections, talu ai o le aofaiga atoa o le hormone o loʻo faʻaalia.

E taua tele le malamalama e le gata i lona le atoatoa, ae faʻapea foi i mataupu e tele naua le inisalini - o nei mea uma o loʻo faʻamaonia ai le i ai o ni mea leaga i le gaioiga masani o le pancreas.

Le maualuga tele se maualuga e mafai ona tautala i le atinaʻe o neoplasms i le mea o loʻo i ai le okeni.

O le mea moni, o le mea sili ona lamatia o le maualuga maualuga o le suka o le solia lea o le faagasologa o le vaeluaina o gaʻo ma lo latou atili liua i le malosi. Talu ai ona o lea mea, ua leai ni meaʻai, ua latou taumafai e maua mai i le faʻalauteleina o fausaga o loʻo siomia ai, o lea e mafua ai ona afaina ai le tino o le tagata.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e alu i luga o le fua, o lona uiga o lenei mea o le faʻaaliga sili lea o le maʻisuka.

O se faʻamaʻi pipisi tele e faʻaititia ai le ola o le tagata maʻi i le tasi pe sili atu ma le sefulu tausaga. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le fausiaina o ni faʻafitauli matautia, ma o mea nei e mafai ona iloga:

  • Faʻaleagaina o le tino, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le vaʻaia,
  • O le le atoatoa o le galuega, e mafua ai ona le taofia le polotini talafeagai,
  • Faamaumau o le nerve mataga. O le iʻuga - o le leai o se lagona, faʻafefe,
  • Malfunctions o le cardiovascular system, lea e masani ona oʻo atu ai i afaina ma fatuga o fatu.

O galuega a le inisalini i totonu o le tino e aofia ai le faatumauina o le maualuga masani o le suka ma maua ai le malosi i sulu o le tino, ma maua ai le mautu o le gaioiga o vaega uma o le tino.

O le mea lea, i le togafitiga o le maʻisuka, e faʻaaogaina ai le inisalini. Ae e taua le malamalama e le mafai ona suitulaga atoatoa se oloa masani. O le mea lea, e tatau ai ona faʻafesoʻotai se fomaʻi pe faʻapefea ona faia le pancreas e maua ai le inisalini.

Faʻafefea ona galue le hormon

O le galuega o le inisalini e faʻafaigofie ai le kulukose toto e faʻatino i ni vaega se tolu:

  1. Muamua lava, ua faʻalautele le ulu o le membrane.
  2. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le cellular e fai ma gaioiga galue i le faʻaaogaina ma le gaosia o suka.
  3. O le vaega mulimuli e faavae i luga o le liua o le kulukose i le glycogen - o se punavai faaopoopo ma malosi o le malosi, lea e mafua mai i le teuina i totonu o le ate ma le muso. I se tulaga masani, e mafai ona aofia ai le tino i le afa-kalama o lenei maso o le tupuaga moni.

O le faiga o le gaioiga e pei ona taua i lalo: o se tagata e amata ona faʻaalia tino faaletino, ao glycogen e amata ona faasolosolo malie ona faʻaalu, ae pe a maeʻa le malosi o le malosi.

E taua foi le matauina o le pancreas e le gata ina maua ai le inisalini, ae faapea foi le tagata e taʻua o le hormonone -tagongon - glucagon. Ua faia i le auai o A-sela o vaega tutusa totoga, ma o le taunuuga o lona gaioiga o le aveese mai o le kulukosela ma faateleina le suka o le toto.

E taua le malamalama o nei homone e lua e taua mo le gaioiga sili ona lelei o le pancreas. E pei ona maitauina, o le inisalini ua avea o se tasi o elemene autu i le fausiaina o enzymes digestive, ae o le glucagon na faia le galuega faafeagai - e faaitiitia ai le latou gaosiga, ae le faatagaina ai le enzymes e tu ese mai i sela.

O aʻafiaga o faʻafitauli o le inisalini gaosiga

I le tulaga o le le lelei o so o se okeni, o le tulaga lautele o le tino o le a aafia i se aafiaga le lelei. Ae o mea leaga i le gaioiga o le pancreas, e mafai ona oʻo atu i le tele o faʻamaʻi pipisi ma matautia, lea e mafai ona faigata ona faʻafetaia le faʻaaogaina o togafitiga faʻaonapo nei.

Afai e te le amanaʻiaina fautuaga a le fomaʻi mo le faʻaaogaina o le faʻamaʻi, ona oʻo ai lea i le maʻi masani. O le mea lea, e manino lava e le tatau ona e faatuai le taliaina o fuataga - e sili atu le asiasi atu i se fomaʻi e mafai ona fesoasoani i le tofiaina o togafitiga talafeagai, ma mafaufau i nei faʻafitauli.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalagolago i le mafuaʻaga e le maua ai le inisalini i le pancreas, pe, i se isi itu, e tele naua mea, e mafai ona faia ai i lalo laasaga nei:

  • Pancreatitis
  • O le maʻi suka
  • Oncological lions.

O lea la, o le inisalini o le hormone o lona gaioiga o le faʻatonutonuina o le suka toto ma le fausiaina o enzymes digestive. E taua le manatuaina o soʻo se eseesega mai le masani o le hormone e faʻaalia ai le i ai o nisi faʻamaʻi e tatau ona tagofia i le vave e mafai ai.

O le a le inisalini?

O le eletise o le porotini meaʻai e taua tele mo le tino o le tagata. O le fea o meaola e maua ai le inisalini, e iloa ai e se tamaititi aoga ile iunivesite faʻafomaʻi O lenei faʻamatalaga e taua tele mo tagata o loʻo i ai ni faafitauli i le faiga o metabolic body. O faʻasalaga o le gaosia o lenei hormone e ono oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi tuga - maʻisuka.

Galuega ile insulin

O le galuega autu a le hormoni o le pulea lea o le gataifale. Muamua, e afaina ai le maualuga o le carbohydrate. O le hormone e gaoioi i luga o le tui o le insulin-o le tino. O le a le mea o loʻo tupu? O le inisalini e faʻafesoʻotaʻi ma siama o sela o le tino, amata le galuega o enzymes talafeagai mo le metabolism. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose o loʻo maua i totonu o le toto e manaʻomia mo le gaioiga masani o le faiʻai ma le maskloskeletal system.

Afai e tautala faʻafaatusa, o le inisalini e avea o se ki, tuʻuina atu kulūkose molekone i totonu o sela. O le mea lea, e maua e le tino le malosiaga e tatau ai mo se olaga atoatoa. Leai se ki - leai se malosi.

O le a le mea e tupu pe afai e le lava le inisalini?

Afai e mate ni peta, o le hormone e amata ona gaosia i se vaega itiiti. O fea gaioiga e maua ai le insulin, ua uma ona tatou iloa. E taua foi le iloa ole mea o le a tupu pe a fai o le gaosia o se mea e tapunia uma. I lenei tulaga, o le siama o le maʻisuka ituaiga 1 o le a faia. O ia ituaiga o gasegase ua faʻataʻitaʻiina injections inisalini. A aunoa ma i latou, e le mafai ona latou taitaia se olaga sologa lelei. Afai e le aʻafia se inisalini i se tagata, o le a oti o ia.

I aso nei, o maʻisuka uma lava e iloa po o fea totoga e maua ai le inisalini i le tino. O ia maʻi e malamalama o le gau o le hormone e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hypoglycemic coma. O lenei tulaga e sili ona lamatia, e masani ona afaina.

O afea e amata ai ona tui le inisalini?

Afai e maua oe i le maʻisuka, e le o lona uiga e tatau ona e faia le inisiua o le hormoni i lou olaga atoa. O le faʻamautuina o le tino o se vailaʻau e faʻamaonia pe a maeʻa atoatoa le tino o peta. O le tino lava ia e le mafai ona toe faʻafoʻi le gau. O le mea lea, o gasegase ua uma ona amata ona faia le inisalini, e leai se toe liliu.

Tekinolosi i ona po nei e le tumau pea. Sa galue fomai i metotia mo le toe faʻafoʻiina o le pancreas mo se taimi umi. I le aso, ua na o le pau lea o le auala e toe faafoi atu ai le hormone i le gaosiga atoatoa. O le faʻafeiloaʻiga o masini Beta o se faʻatupega taugata lea e mafai ona toe faʻafouina ai se olaga masani. Ae ui i lea, o le taotoga e naʻo totonu o nai falemaʻi i fafo atu ma e taugata tele. I le faaopoopo atu i ai, atonu e iai ni faigata i le maua o mea foaʻi.

E faʻapefea ona maua mai le inisalini mo le faʻaaogaina i vailaʻau?

O le a le okeni a le tagata e maua mai ai le hormone inisalini ua uma ona manino. Ae ui i lea, o se vailaʻau o meaola e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. O lea, o le inisalini e mafai foi ona avea ma puaa ma vavao. O nei hormones e masani ona faaaoga i vailaau faafomai. O le inisinia o le puaa e sili atu lona taua. Talu ai ona o le maualuga o le faamamaina, o le tino o loʻo lelei ona tuʻuina e le tino. Toeitiiti lava e le faʻaalia ni faʻafitauli o le maʻi. O le inisalini o le pipi ua manatu e taugofie, faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ai ona vave faʻasaina le maualuga o le suka.

Gaioiga o le insulin

O le faamamaina o le tino e mafai ona faia i le faʻaaogaina o tekinolosi eseese. O le iʻuga, e ono mafai ona faʻatauina le faʻataunuʻu po o le faaumiumi o le "inisalini". Mo faʻafitauli faʻafuaseʻi, e faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi e le o faʻamalosi. O lea "Inisalini" e mafai ona faʻaaogaina i le toe faʻaolaina. Ole masani ole tulaga o le maʻi e tupu vave pe a uma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Ae peitai, o sea ituaiga o hormone e na o ni nai itula e naʻo.

O maʻi e maua i le maʻisuka e masani lava ona faʻataʻitaʻiina se mea e fai ai fualaʻau. E tasi le tui e lava mo le aso. Afai e te faʻaaoga togafitiga e tusa ai ma tulafono uma ma tausisi i se meaai faapitoa, o le a mafai ona e taitaia se olaga sologa lelei.

Vaega o le puleaina o inisalini

Afai e faatonuina e le fomaʻi le pulega masani o le hormone, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e tui lelei. O le filifilia o le fualaau faasaina lava ia e faia taitoatasi. Le maualuga o le maʻi suka, le matua o le maʻi, uiga o se tino faapitoa, o le iai o faʻamaʻi pipisi e amanaʻia. O faʻatusatusaga o fuataga e faʻavae i le mamafa o le tino o le tagata maʻi. Ole fua ole aso o le fualaau faasaina "Inisalini" e mafai ona ese mai le 0.5 i le 1 le unite i le kilokalama o le mamafa o le tino o le maʻi.O lona uiga, afai o le maʻi e mamafa le 50 kilokalama, o le a faatonuina mai le 25 i le 50 iunite o le hormone i le aso. I le laasaga muamua o le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina le fualaau faasaina i ni vaega laiti. O aso uma e tatau ona faʻateleina i le taimi o le maitaga.

O le faʻaofiina o le inisalini i totonu o le tino o se faʻapitoa faʻapitoa lea e tatau ona faia e tusa ai ma tulafono uma. Muamua e manaʻomia lou mulumuluina o ou lima, togafitia le nofoaga o le hormone i le ava malosi. E tatau ona tatala vave se tui tui o le insulin i le taimi lava lea ao leʻi faʻaaogaina le vailaʻau i totonu o le tino. Ia mautinoa e leai se ea i le tui. O le hormone e tui faʻafuaseʻi i le tino gaʻo. E mafai ona faia lenei mea i luga o le manava, papa, i luga o le ogavae.

Tuua Lau Faamatalaga