High cholesterol - o le a le uiga?

O tagata e mamao ese mai vailaau, pe a latou iloa e maualuga a latou cholesterol, latou te fefe.

I le mea uma, o lenei vailaau e masani ona manatu o le tagata solitulafono o maʻi cardiovascular - atherosclerosis, stroke ischemic, infarction myocardial.

O a mafuaʻaga e faateleina ai le toto o le cholesterol, o le a le uiga ma le mea e mafai ona taufaamatau, o le a le mea e fai ma pe faapefea ona togafitia pe afai e maualuga le cholesterol i le toto? Ma o le cholesterol e matautia mo le soifua maloloina?

Laupapa masani i tamaiti ma alii ma tamaitai matutua i le matua

O se manatu sese e faapea o le faaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, o le sili atu lea. O le tele o tagata gasegase, o loʻo i ai i le foliga ma le iʻuga o auʻiliʻiliga o faʻataʻitaʻiga maualalo e faʻafeagai ma le koluma "Cholesterol", faʻavauvau ma le toomaga. Ae peitai, o mea uma e le faigofie tele.

Faʻamatala e fomai ei ai le "leaga" ma le "lelei" cholesterol. O le mea muamua e nofo i luga o puipui o toto toto, faia mafolafola ma laulau, ma taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le toto o le toto. O lenei vailaau e matua matautia lava i le soifua maloloina.

O le masani o lenei vailaau i le toto e faalagolago i le itupa ma tausaga o le tagata:

Talu ai ona o le maualuga o le cholesterol e le o lagonaina e ia, e tatau ona e suʻe suʻega taʻitasi.

Aisea e maualuga ai le fua faatatau?

O le tele o cholesterol (70%) e gaosia e le tino. O le mea lea, o le faateleina o le gaosiga o lenei mea e masani ona fesootaʻi ma faʻamaʻi o totoga i totonu. O faʻamaʻi nei e mafua ai le faateleina o le maualuga o le cholesterol toto:

  • maʻisuka malosi
  • ate o le ate (hepatitis, cirrhosis),
  • nephroptosis, faalētonu,
  • afaina o le pancreatic (pancreatitis, maʻi mumusu),
  • toto maualuga
  • maʻi faʻamaʻi.

Ae ei ai isi mea mafai ona aafia ai le gaosiga o le cholesterol:

  1. Faʻasologa o Vailaʻau. O le fua faatatau ole gasegase ma uiga o le gaosiga o le cholesterol e maua mai i matua. Afai ei ai ni mea faʻalavelave tutusa i le tama po o le tina, ma se maualuga maualuga (e oo atu i le 75%) o le a feagai le tamaititi ma faafitauli e tasi.
  2. Mea e le lelei. Faatasi ai ma mea leaga, e na o le 25% o le cholesterol e ulu atu i le tino o le tagata. Ae o meaʻai gaʻo (aano o manu, pastry, sausage, cheeses, pailani, keke) atonu o le a avea ma se "leaga" ituaiga. Afai e le manaʻo se tagata e iai ni faʻafitauli i le cholesterol, e tatau ona ia pipii atu i se taumafataga maualalo.
  3. Totogi mamafa. E faigata ona fai pe sili atu le sao o le mamafa o le mamafa ile gaioiga le talafeagai ole cholesterol. Peitaʻi, ua faʻamaonia e 65% o tagata maualalo e iai ni faafitauli i le "leaga" cholesterol.
  4. Hypodynamia. O le leai o se taavale e mafua ai le le atoatoa o le tino i le tino ma le malolo o le "leaga" cholesterol. Ua maitauina e faapea o le faateleina o le malosi faaletino, o le maualuga o lenei vailaau i le toto e faaitiitia vave.
  5. Vailaʻau le pulea. Hormonal fualaau, corticosteroids, poʻo peta blockers e mafai ona taʻitaʻia ai sina siʻitia i le cholesterol toto.
  6. Aga masani leaga. Fai mai fomaʻi o tagata e inu ava malosi ma ulaula tapaa sikaleti i le aso, e masani ona feagai ma se malosi malosi o le cholesterol leaga ma se faʻaitiitia o le lelei.

Faʻafesoʻotaʻi ma le maʻi fatu

O le cholesterol maualuga o se mafuaaga taatele o le maʻi cardiovascular. Tesema "leaga" cholesterol teuina i puipui o toto toto, faʻaitiitia ai lo latou faʻamaonia ma fesoasoani i le atinaʻeina o ituaiga faʻamaʻi eseese.

Faateleina le cholesterol avea ma mafuaʻaga o le atiaʻeina o faʻamaʻi nei:

  • atherosclerosis ma se faʻaitiitia i le lumenia o vaa poʻo lo latou faʻaogaina atoa,
  • fatu faʻamaʻi fatu faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o fua,
  • faʻaleagaina o le myocardial faʻatasi ai ma le faʻamutaina o le okesene i le fatu musika ona o le faʻapipiʻiina o le faʻaiuga o le coronary arth,
  • angina ona o le le lava o le tino o le myocardium ma le okesene,
  • faʻasolosolo faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le okesene i le faiʻai.

Faʻailoga, faʻamaoniga ma suʻesuʻega faaopoopo

E masani lava i se tagata e maualuga le cholesterol O faʻamatalaga nei e matauina:

  • se uila lanu enaena e lata ane i le mata o mata,
  • nodules samasama i luga o le paʻu o le laumata,
  • angina pectoris
  • vaivaiga ma tiga i le pito i lalo ifo o le tino pe a uma ona faia taotoga faaletino.

E le mafai ona iloa se vaʻaia e ala i faʻailoga mai fafo ma faailoga. O nisi taimi atonu latou te le auai atoa. O le mea lea, e iloa ai le cholesterol manaʻomia le faia o se lipidogram - o se suʻega toto mai se vein. O le a ia faʻaalia le maualuga o le cholesterol o le "leaga" ma le "lelei" i le toto

E tele faʻamatalaga e uiga i le lipid profile ma ona faailoga o loʻo faʻamatalaina i le vitio:

Faʻamatalaga o le maualuga o le iloa

A uma ona e fuafuaina le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le a suʻesuʻeina e le fomaʻi faamaumauga a le tagata maʻi ma faʻamautinoa pe iai sona lamatiaga o le mauaina o maʻi pipisi ma fatu.

Tulaga maualuga o le atiaeina o ia faamai i tagata o vaega nei:

  • ma le tele o cholesterol tele,
  • ma le maualuga maualuga
  • ma le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua.

O le endocrinologist o le a taitaia:

  • palpation o le vevela,
  • Faatulagaga
  • MRI
  • suʻe toto mo hormones.

O le gastroenterologist o le a faatonuina:

  • O le gaʻo o le ate ma le pancreas,
  • suʻeina o le toto,
  • MRI poʻo le CT
  • ate o le ate.

E na o le suʻesuʻega atoa o le a faʻaalia mafuaaga moni mo le teenaina ma faʻamaonia togafitiga ua faʻamaonia.

Faʻateleina togafitiga togafitiga: pe faʻapefea ona faʻaitiitia le mea o iai le "leaga" cholesterol

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto ma aumai i le masani? O le faʻaitiitia o le cholesterol, o le tagata maʻi e tatau ona suia atoa lona ituaiga olaga ma faʻamaloloina faʻamaʻi pipisi. Afai o le solitulafono e mafua ona o le le talafeagai o le metabolism poʻo mea sese ole meaʻai, o le tagata maʻi e tatau ona:

  • pipiʻi i se mea maulalo-mauvaʻa pe maualalo-kalori,
  • lafoai meaʻai maualuga i le gasegase o gaʻo,
  • 'ai tamato, pi, kāloti, nati, kilisi, iʻa,
  • moe e le itiiti ifo ma le 8 itula i le aso,
  • ia gauai atu i le taua faasaga i le mamafa o le mamafa,
  • tuuto atu a itiiti ifo o le itula ile aʻoga i aso taʻitasi,
  • lafoai masani leaga.

Meaʻai ma ipu e aoga mo le tausia ma faʻamamaina le tino o loʻo lisiina i lenei vitio:

E masani lava o se taumafataga ma se olaga soifua lelei e lava lea e toe aumai ai le cholesterol i le masani. Ae afai ei ai se lamatiaga ogaoga o le atiaeina o maʻi cardiovascular, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau e maualalo ai le cholesterol toto - mai le "leaga" ma ia faatumauina le "lelei":

  1. Tulafono (Lovastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin). O nei vailaʻau e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate.
  2. Vitamin B3 (niacin). E faaititia ai le gaosiga o le "leaga" cholesterol, ae mafai ona faaleagaina ai le ate. O le mea lea, e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi pe suia i statins.
  3. Sequestrants of acid acids ("Colextran", "Cholestyramine"). O nei fualaau oona e aafia ai le gaioiga o meaola suamalie na gaosia e le ate. Talu ai ona o le cholesterol o le mea e fau ai fale mo le talo, faatasi ai ma le maualalo o le gaioiga o meaʻai, o le ate ua faʻamalosia e faʻafaigofie atili ai.
  4. Faʻailoga faʻatoʻa (Esetima). O nei vailaʻau e faʻaleagaina ai le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le togafiti laiti.
  5. Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi. O fualaau nei e le o lalo ifo o le cholesterol, ae faʻatagaina oe e tausia le soifua maloloina lelei ma vaʻa toto. O i latou nei o togafitiga, faʻatoʻaga o le calcium channelers, beta blockers.

Aoao uma e uiga i le faʻaaogaina o fuainumera mai se kiliva vitio aʻoaʻoga:

Fans o togafitiga ma togafitiga a tagata o le a le fiafia, ae o le tele o vailaʻau masani e le aoga uma i le tau faasaga i le cholesterol sili atu. E mafai ona faʻaaogaina na o se auala faaopoopo i togafitiga faʻamaʻi ma mea taumafa.

Ole maualuga o le cholesterol o le toto e le o se faʻamaʻi, ae naʻo se faailoga o isi faʻafitauli i le tino. Ae peitai, o lenei suiga e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli matuia ma faʻamaʻi o toto toto ma fatu.

Vitio aoga e uiga i le cholesterol i totonu o le toto ma le auala e faʻaumatia ai:

Ina ia faʻamaonia le cholesterol, o le tagata maʻi e tatau ona faia se suʻesuʻega atoa o le endocrine ma le cardiovascular system, faʻapea foi ma se suʻesuʻega o le gastrointestinal tract. E na o le faʻamalamalamaina o mafuaʻaga moni mo le faateleina o le cholesterol toto e mafai ona toe faʻafoʻiina lona tulaga masani.

HDL ma le LDL - o le a le uiga

Cholesterol (cholesterol) o se tasi o poloka fale o le tino o le tagata, faapea foi ma le fili muamua o toto toto. O loʻo feaveaʻi i sela i totonu o le protein protein - lipoprotein.

E iloga i latou i le tele o ituaiga:

  1. Luga Maualuga Lipoproteins (HDL). O lenei "lelei", cholesterol soifua maloloina. O le tele lava o se porotini faʻatasi ma se mea maualalo o le cholesterol, lea e mafai ona faʻavaveina le cholesterol lamatia e leai se totogi mo le gaioiga o le ate. O nei mea mulimuli e auala atu i le totoga, faʻaputu i puipui o toto toto. E manaʻomia se vaega i le metabolism, o le gaosiga o meainu kulimi, hormones, ma faʻaleleia ai le faʻavaeina o siama. I totonu o se tino ola maloloina, o le HDL e pulea isi ituaiga lipoproteins.
  2. Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL). Faatasi ai ma le tele o le LDL, o le cholesterol leaga e paʻu ai le lumenia o vaa, atherosclerosis e atiina ae, faafitauli e amata i le mamafa.

Laititi lipoproteins le maualalo e afaina tele ai puipui puipui

O le a le maualuga o le cholesterol maualuga

A le mafai e le HDL ma le ate ona taulimaina le numera tuputupu aʻe o le LDL, e amataina faafitauli faʻalesoifua maloloina. O le a le mea e mafua ai?

O le tuputupu aʻe o le LDL i le tele o tulaga e le o se faʻamaʻi tutoʻatasi, ae o se taunuuga o ni faʻafitauli matuia i le tino. O le iʻuga o se faʻafitauli o le tino poʻo le totoga, o masaniga leaga, o se olaga le lelei.

O mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol e:

  • toto maualuga
  • ate po o faamaʻi,
  • maʻisuka malosi
  • hypothyroidism
  • faafitauli o le pancreatic, e aofia ai pancreatitis,
  • se taumafataga e leai ni meaai fiber poʻo ni gaʻo susu,
  • ulaula, ava malosi,
  • afaina faʻatasi (e pei o, hypercholesterolemia, hyperlipidemia),
  • lapisi, mamafa,
  • nephrosis
  • maʻitaga
  • le aʻafiaga o vailaʻau, vailaʻau faʻamaʻi,
  • maʻi faʻasolosolo tausaga (cardiovascular, digestive),
  • le lelei.

O le mamafa o tagata e sili atu ona mafatia i le maualuga o le cholesterol.

O le tele o meaʻai e maua mai i meaʻai, meaʻai falai, meaʻai sugary ma meaʻai vave o se puna e le muta o le cholesterol leaga. O le aofaiga o le LDL i le tasi i totonu o sea ituaiga e sili atu i le masani i taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le omeletis mai le 2 fuamoa ua taʻua o se "pomu o le cholesterol," ona e maua i vaiaso taʻitasi le leaga o le cholesterol leaga!

O mea e manaʻomia mo le LDL fufulu o le matua ma le leai o se tulaga. O lea la, i tagata, o le televave o le cholesterol e tupu i le matua o le sili atu ma le 35 tausaga, i tamaitai - pe a maeʻa le misa.

Toetoe lava o tagata uma e leai ni mafuaʻaga mafuaʻaga mo le vaʻaia:

  • leai se ola
  • galuega le mautonu
  • lalo ifo o oloa taumafa,
  • gasegase
  • leai ni cardio mamafa i le ea fou.

Faailoga o le Cholesterol Maualuga

E le lagona e se tagata ni faailoga o le faateleina o le cholesterol. O le faʻamaʻi o le soymptomatic.

O le LDL taimi masani e maualuga lona faʻaalia:

  • faʻalavelave, faʻaleagaina mafaufau,
  • vae tiga
  • oomi, tosoina o tiga o le fata, loto,
  • maualuga maualuga le mamafa
  • uluaʻi moa.

Faatasi ai ma le tele o le LDL, o lanu samasama e aliali mai i luga o laumata

Le matautia o le cholesterol maualuga

O taunuuga e sili ona leaga. E le mafai ona toe totoina atoa le toto e le totoga. O le taamilosaga o le vaa e vaeluaina, o puipui ua ufiufi i le cholesterol ma e le maua mai meaai mai le toto. O lenei mea e faʻaogaina, faʻavaivaia ma le faʻalauiloaina. O aʻa i le auala e poloka ai e leai se okesene, meaʻai ma le toto.

O le kulutalalala e faʻamamafa, faʻaputu faʻamau i ni paʻu toto, e le mafai ona gasolo i luga o le vaapiapi laititi o le vaa.

O le mea lea e maua ai le gaʻo o le tino ma isi mea e le mafai ona faʻafitia:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • faiʻai le faiʻai
  • maualuga le masani
  • thrombosis, thrombophlebitis o pito i lalo,
  • amioga le mama i alii,
  • fatu fatu
  • faʻamaʻi totoʻa i totonu o le faiʻai.

O le cholesterol maualuga e ono mafua ai le afaina o le myocardial

O le a le mea e fai i le maualuga o le cholesterol

O le faateleina o le cholesterol e mafai ona togafitia, ae lemu. O le laasaga muamua ma le taua o le faʻamalosiga togafitiga: o le tagata maʻi e tatau ona mataituina lana lava meaai mo se taimi umi, pe afai e le o se olaga atoa.

O fuamalie mama o le a fesoasoani i fualaʻau a tagata. O le tele o herbal teas, faʻaleagaina e faʻamalosia ai vaʻa toto, tuʻuina atu ia i latou le malosi.

O vailaʻau fesoasoani e fesoasoani i le faʻamalosiina o faʻamau, faʻavae, ma le aveesea o le LDL mai le tino.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga faʻamaʻi e eseese ma aoga. Toʻiti: tele aʻafiaga, e masani lava ona gasegase le maʻi ile gastrointestinal disorders aʻo faagasolo togafitiga.

Vaega o fualaau faasaina mo le cholesterol maualuga:

  1. Tulafono O vailaʻau e le faatagaina ai enzymes e aofia i le tuufaatasia o le cholesterol e tatau ona gaosia. O lona aofaiga e mafai ona faʻaititia e le 50-60%. Mevacor, Lexor ma Baikol o le taatele lea i togafitiga.
  2. Fiti. O tapenaga o le acids fibroic e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol, o lona uiga e afaina ai le ate. Faaitiitia le aofaʻi o lipids i totonu o le toto. O nei, Taykolor, Lipantil, lipanor ua faatonuina.
  3. Sauniuniga mo le maualalo o le digestibility o le cholesterol i totonu o le inumaga. O se adjuvant e faʻaititia le taumafa o le cholesterol ma meaai. O le aʻafiaga e leai se aoga, aua o le taumafaina o meaai e itiiti se mea. E ala i le faia o se taumafataga ma fualaau tutusa, o le avanoa e toe faatumu ai le LDL ua faaleaogaina. O se tasi o tofiga iloga o Ezetrol.
  4. Vitamini ma suauu, supplements dietary. O le mea itiiti lava, ae ia maua le aʻafiaga o le faʻaitiitia o le Omega 3, lipoic, folic, nanicic acid, suauʻu suauʻu, sauniuniga ma le suauʻu iʻa.

Lipantil e aofia ai le fibroic acid

Faʻasalalau

Auala e ave:

  1. Toto le fatu i se kofe kofe i se paʻu paʻu.
  2. O se sipuni sipuni o le paʻu mama e 'aina i le taeao ao leʻi' ai ma 'ai i le tele o vai mama. Mo le faigofie ma le viscosity, o le vailaʻau e mafai ona sosolo i le vai ina ia faigofie ai le foloina. E amata ona latou 'ai pe a uma le 30-40 minute.
  3. O le vasega e 3-4 masina e aunoa ma le faalavelaveina.

O fesoasoani e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol

Lemon, Honey ma Garlic

Mo le 1 kilokalama o lemoni, 200 g o le meli ma 2 ulu o keleka. Lemon faʻatasi faʻatasi ma le peel. Faʻaaoga se pepa palasitika, mo se faʻataʻitaʻiga. O le faʻafesoʻotaʻi o lemoni ma le uʻamea e faʻaititia ai le aofaʻiga o faʻamaonia aoga.

Garlic, lemoni ma le meli o faifeʻau failalalo e maualalo le cholesterol.

O le laikisi ua nutililiiina i ni paluga, fefiloi ma le meli ma le pulu mai lemoni. Teu i totonu o le tioata i totonu o le pusaaisa.

Faʻaaliga mo le 1-2 tbsp. l ao le i ai.

Linden tea

Mo le 1 lita o le vai inu, sasaa le tolu o se ipu malamalama o fugalaau mamago. Aua nei faʻapala, ae tapuni le tapuni, afifi i se solo ma tuʻu ai mo le 20-30 minute. Inu nai lo le lauti, sili pe a leai se suka.

Ia faaeteete, faaitiitia le mamafa!

O le lauti Linden e maualalo ai le cholesterol ae maualalo ai le toto

E tusa ma le 70% o cholesterol uma e gaosia e le tino lava ia. O le fua faatatau masani o le tuputupu aʻe masani o le vailaʻau e 5 g. E na o le 30% e sau i totonu o le tino ma meaʻai - e tusa ma le 1.5 g. Faʻasaienisi ua faʻamaonia o taumafa mama e le saofaʻi i le cholesterol e naʻo le faʻafitauli o LDL maualuga: o le tino e maua ai le mea "faʻaagaga" volumes. E fautuaina le tausisia o le faʻaleleia o mea taumafa ma tuʻuina atu le fiafia i oloa faʻapitoa.

Le mea e 'ai ma le maualuga o le cholesterol

O le tao, kuka, palu, ipu fufulu o auala taugata ia o le saunia o se lisi meaai.

O a mea e aoga e taulaʻi i ai:

  • carbohydrates - falaoa, falaoa, pasita,
  • fualaau faisua ma fualaau faisua - e aunoa ma se faʻasesega, fualaau aina suamalie e sili ona aoga,
  • leki ma nati,
  • oloa gaosiga - ma se mea maualalo maualalo o le 1% leai
  • polotini - meaola moa papaʻe e leai se paʻu, mumu mumu e leai ni gaʻo, iʻa paʻepaʻe,
  • suka - e le sili atu ma le 50 g i le aso, e sili atu le sui i fua.

I le maualuga o le cholesterol, e lelei le 'ai tele o fualaʻau ma fua.

Lisi Faasaina o oloa

O le a le mea e faʻagaloina:

  • falai, meaʻai gaʻo,
  • mea manogi ma soʻo se mea faʻaleleia lelei,
  • ulaula meaʻai, ula,
  • iʻa
  • meaola manu,
  • meaai e mafai ona kuka
  • meaʻai vave
  • meaʻai manu ma meaʻai uma e gaosi,
  • fuamoa - 1-2 vaega i le vaiaso e mafai, pe afai e leʻo ese ni yolks, ona leai lea o ni tapulaa,
  • oloa gaosi susu, fualaau faisua mama,
  • moli suamalie, pusa pasi.

O meaai anapogi e faʻailoa i le maualuga o le cholesterol

Faataʻitaʻiga mo le aso

Mulimuli i vaega faʻasalalau ma faʻafeʻaloi i ni vaega laiti. I le aso o 4-5 taumafataga.

O le a le mea e tatau ona foliga i ai:

  1. Muamua o le taeao. Buckwheat porridge faʻatasi ai ma le susu o le susu moa. Fuamoa o le fualaʻau ma le suauu lili. Laʻau o le Rosehip.
  2. O le taeao lona lua. Fatisi e leai se gaʻo, apu, se luʻu o nati.
  3. Taʻaloga Laʻau mumu faʻatasi ma palu pateta. Pini ma sau saulati. Linden tea.
  4. Se meaai i le aoauli. Laʻau tunu ua tunu ma le salati fualaʻau. Fua.
  5. Taumafa Laʻau susu ma sua suamalie fou.

Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inu i se ipu malamalama o le kefiti.

A o lei alu i le moega, e lelei le inu sina gaʻo lefir

Puipuiga

O le mea sili ona lelei mo le faatumauina o le masani o le LDL o le soifua maloloina lelei. O tagata o loʻo lamatiaga e tatau ona avea ma se masani le vaavaaia pea oa latou aganuu.

O le puipuia o faaputuga cholesterol o le a fesoasoani:

  • taaloga ma gaoioiga faaletino,
  • taimi e togafitia ai faʻamaʻi
  • tau faasaga i le mamafa mamafa
  • suʻesuʻega faafomaʻi masani.

O le faateleina o le cholesterol o le taunuuga lea o se meaai le faaeteete po o se faailoga o se faamaʻi. O le masani o le LDL i se tagata soifua maloloina e fesuisuiai ma e faalagolago i le matua ma le itupa. E mafai ona e pulea ma tuu i lalo le cholesterol maualuga ma le fesoasoani o meaai, fualaau faasaina ma togafitiga faa-tagata.

Faatatau lenei tusiga
(3 fuainumera, fua 5,00 mai le 5)

Faateleina le cholesterol - o le a le uiga?

Fai mai fomaʻi o le faateleina o le cholesterol toto pe a sili atu i le faʻamaufaʻailoga le fuainumera e sili atu ma le tolu. I tagata soifua maloloina, o le cholesterol e tatau ona itiiti ifo i le 5.0 mmol / l (mo nisi faʻamatalaga e mafai ona e mauaina iinei: toto cholesterol i le matua). Ae ui i lea, e le o mea uma oona o loʻo i totonu o le toto e matautia, ae na o le maualalo o le lipoproteins. Latou te faia se taufaamatau ona o le mea moni e masani ona latou faaputuputu i luga o puipui o toto toto ma pe a maeʻa ona iai se vaitaimi o ni atherosclerotic plate.

I luga aʻe o le tuputupu ae i totonu o le vaa, o se thrombus (e aofia ai platelets ma toto o le toto) e faasolosolo lava ona amata ona fai. Na te faia vaʻa vaʻavaʻa, ma o nisi taimi o se mea itiiti e sau mai le thrombus, lea e felauai faatasi ma le toto i totonu o le vaa i le mea o loʻo vavalalata uma ai le vaa. E i ai se tui toto ma e pipii. O lenei mea e mafua ai le vevesi o le toto, lea e mafatia ai se okeni. O faʻatautau o le iniseti, pito i lalo, faʻavalava ma fatugaʻo e masani ona tuʻusaʻi (i lenei tulaga, fai mai fomaʻi ua tupu se fatu o se tasi poʻo se isi okeni). Afai o le vaa e fafagaina le fatu, o lona uiga o le maʻi o loʻo i ai le faʻaleagaina o le myocardia, ma pe afai o vaʻa o le faiʻai, ona paʻu ai lea.

O le faʻasolosolo o le faʻagasolosolo malie o le faʻagasolo i luma o tagata. E mafai e se tagata ona lagona muamua faailoga muamua o le le lava o le toto i le okeni pe afai o le aluga e sili atu ma le afa poloka. O lona uiga, atherosclerosis o le ai ai i se tulaga alualu i luma.

E faʻapefea ona iloa tonu le faʻamaʻi o le a faalagolago i le mea na amata ai ona faʻaputuina le cholesterol. Afai e pipili le aorima, o le a amata ona iloa e le tagata uiga o le maualuga o le toto. E feagai foi o ia ma se vailaau oona ma le oti pe a fai e le tatau ona ave togafitiga talafeagai i le taimi.

Afai o le cholesterol e paʻu i luga o vasa, ona oʻo lea i le iʻuga, o le a mafua ai le faʻavevesiina o le toto i le faiʻai, e mafua ai faʻaalia e pei o le mimiti, vevela, ona tupu ai lea o le stroke. Afai e afaina le fatu o le fatu o le fatu, o le taunuuga o se gasegase siama o le siama.

A oʻo i le tui o le toto i totonu o maʻa (mesenteric) e fafaga ai le manulele, o le intestinal poʻo le mesenteric tissue e mafai ona oti. E masani foi ona faia le tootoo o le abdominal, e mafua ai le paʻu i totonu o le manava, afaina ma le vomiting.

A oʻo i le gaʻo, e lamatia ai le tagata e maualuga lona maualuga. O le faʻasalaina o le toto i vaʻa o le penisina e mafua ai le faʻaleagaina o feusuaiga. O le solia o le toto i le pito i lalo e mafua ai le oʻo mai o le tiga ma le atinaʻeina o le lameness i totonu ia i latou, lea e taʻua o le faʻafefe.

E tusa ai ma fuainumera, o le tele lava o le faateleina o le cholesterol toto e matauina i alii ua silia ma le 35 tausaga le matutua ma i tamaitai ua ulu atu i le moa.

O le mea lea, maualuga le cholesterol i totonu o le toto e mafai ona na o le tasi le mea e mafai ona tupu - ogaoga faaletonu e tupu i totonu o le tino, lea, pe afai e le o faia ni fua talafeagai, o le a oʻo atu ai i le oti.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

Mafuaaga e taʻitaʻia ai le mea moni e tumau pea le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona faapenei:

O se tagata ei ai maʻi mamaʻi. Faatasi ai ma i latou, e mafai e se tasi ona iloa le tele o le hypercholesterolemia aiga, o le dysbetalipoproteinemia ma le hyperlipidemia tuufaʻatasia,

Tigā toto maualuga

Maʻi maʻi fatu lilo

Faʻasologa o fomaʻi, aemaise lava o le hepatitis tumau ma le maualuga, o le cirrhosis, o le faʻasalaga faʻapitoa, o le dystrophy o le ate,

O faʻamaʻi faʻalavelave tausaga e masani ona tupu i tagata oe na pasia le alafua o le 50 tausaga,

Maga leaga o le prostate,

O le le lava o le tuputupu ae o le gaosiga o le homone,

O le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi,

Oona ma isi faʻafitauli o le tino,

Faʻagata faʻalavelave faʻamaʻi pipisi

Taʻitaʻiina o fualaau, e pei o androgens, adrenaline, chlorpropamide, glucocorticosteroids,

O le ulaula, e le gata i lea, na o le avea ma se tagata ulaula e le lava le ulaula

Alcoholism poʻo le faʻaleagaina o le ava malosi

O se olaga le mautonu ma le leai o ni mea faʻaletino laiti,

Faʻaaogaina tele o taumafa leaga ma gaʻo. Ae peitai, e taua tele le taʻuina atu e le o tatou talanoa e uiga i le fesuiaiga o se meaai e leai se sao o le cholesterol, ae peitaʻi e faʻaitiitia ai le tele o meaʻai gaʻo ma falai e 'aina.

6 tala fatu e uiga i le maualuga o le cholesterol maualuga

Ae ui i lea, 'aua neʻi aveʻesea mafaufauga o le cholesterol mo le leai o se mafuaaga. O le toʻatele o tagata e mautinoa o se lamatiaga matautia, o lea o loʻo latou taumafai i auala uma e mafai ona faʻaititia le maualuga o lona taumafa ma meaai. Mo lenei mea, o meaʻai eseese e faʻaaogaina, e aʻafia ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo-e aofia ai meaai. Ae peitai, o le faia o lea mea e le saʻo atoatoa, o se taunuuga, e mafai ona sili atu lou leaga i lou soifua maloloina. Mo le tausia o tulaga masani o le cholesterol ma e le afaina ai lou lava tino, e tatau ona e faamasani ia oe lava i tala masani masani.

6 tala fatu e uiga i le maualuga o le cholesterol maualuga:

Cholesterol e mafai ona ulu atu i le tino na o le meaai. O lenei mea o se mea sese masani. I le tulaga, e na o le 25% o nei gaʻo e ulu atu i le toto mai fafo. O le vaega na totoe e gaosia e le tino na o ia. O le mea lea, e tusa lava pe e te taumafai e faʻaititia le maualuga o nei gaʻo i le fesoasoani o meaʻai eseese, e le mafai lava ona e "aveesea" lona vaega taua. E fautuaina e fomaʻi le faʻaauau i le taumafataga o le cholesterol-e le mo le faamoemoe o le puipuia, ae naʻo mo togafitiga faafomaʻi, pe afai o le maualuga o nei gaʻo e solo solo. I totonu o se faʻatau meaai e faʻamalo ai le tele o le suka o le cholesterol, e le tatau ona i ai ni fulufulu faʻamalosi, susu ma se pasene maualuga o gaʻo, ma le puaa. E le gata i lea, o le pama ma le suauu popo, lea e tumu i aisa kulimi, pusa ma mea uma e gaosia ai, e leaga.

Soʻo se cholesterol e afaina ai le soifua maloloina o tagata. Ae peitai, e le o lea. O le tasi, e igoa LDL, e mafai moni lava ona taʻitaʻia atu i faʻamaʻi tuga, aʻo le isi ituaiga o cholesterol, e igoa HDL, i se isi itu, e aʻafia ai le taufaʻatau. E le gata i lea, o le "leaga" o le cholesterol e matautia pe afai o lona maualuga e sili atu i le masani.

O le maualuga o le maualuga o le cholesterol e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi. O le mea moni, e leai se faʻamaʻi e mafua mai i le maualuga o le cholesterol. Afai e maualuga tele ia faailoilo, o lona uiga e aoga le gauai atu i mafuaʻaga na taʻitaʻia ai lenei. Atonu o se faailo lea o togafitiga o fatugaʻo, ate, thyroid gland ma isi totoga poʻo mamanu. E le o le cholesterol o le tagata na afaina ai le fatu ma le sasa, ae le lelei meaai paleni, faʻalavelave masani, o se olaga le lelei ma masani leaga. O le mea lea, e aoga le iloa e le sili atu i le 2.0 ma le 5.2 mmol i le lita le toto o le toto ma le cholesterol atoa. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le cholesterol maualuga ma le maualalo e le tatau ona sili atu i le 1.9 ma le 3.5 mmol i le lita. Afai e sili atu le maualuga o gaʻo maualalo, ae o gaʻo maualuga, i se isi itu, e maualalo, o le sili lea o le faʻamaonia o le maʻi ile tino. O lona uiga, o le "leaga" cholesterol e manumalo i le "lelei".

O le faʻafitauli sili ona matautia o le faateleina o le cholesterol toto. O le isi tala masani masani. E sili atu le lamatia le iloa o le maualuga o triglycerides e sili ona maualuga.

Cholesterol e faʻaitiitia ai le faʻamoemoe o le olaga. O le toʻatele o tagata e talitonu o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterol, o le numera o tausaga na ola faʻateleina. Ae ui i lea, i le 1994, o suʻesuʻega na faʻataʻitaʻiina ai e le o se faʻamaoni aʻiaʻi lea. E oʻo mai i le taimi nei, e leai se tasi pe sili atu foi le faʻamaonia o finauga o loʻo molimau e lagolagoina lenei faʻasalalau lautele.

Faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau faasaina, e mafai ona faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le toto. E le saʻo lenei mea, talu ai o meaola e sili ona leaga i le tino. Ae o loʻo i ai ni mea masani, faʻatauina e avea o se meaʻai, e mafai ona ausia se faʻaititia o faʻamaoniga maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo matou talanoa e uiga i aʻa, olive olive, iʻa o le sami ma isi.

Gaoioiga faaletino

O se gaoioiga faaletino talafeagai e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol:

Muamua, o faamalositino masani e fesoasoani i le tino e aveese le gaʻo e ulu atu i le toto ma meaai. Afai e le tumau le lipids "leaga" i totonu o le toto, e le lava se taimi e nofo ai i puipui o toto toto. Ua faʻamaonia o le fesoasoani e fesoasoani e aveese le gaʻo mai meaʻai. O tagata e masani ona faʻasolosolo e sili atu ona aʻafia i le faʻavaeina o pusa cholesterol,

Lona lua, o masani masani faaletino, gymnastics, siva, faaumiumi le faʻaalia i le ea ma avega masani i luga o le tino e mafai ai e oe ona faatumauina le leo musika, lea e afaina ai le tulaga o vaa,

O le savali ma faamalositino masani e taua tele mo tagata matutua. A e ui i lea, aua e te popole tele, ona o le faateleina o le fatu e mafai foi ona afaina tele ai le ola maloloina o se tagata ua matua. I mea uma, e tatau ona matauina le fua, ma i le tau faasaga i le cholesterol tele, foi.

Fautuaga aoga

O faʻamatalaga aoga nei e 4 e fesoasoani ia te oe e faʻaititia ai lau cholesterol leaga:

E tatau ona lafoai amioga leaga. O le ulaula o se tasi lea o mea sili ona taatele e sili atu ona leaga le soifua maloloina o le tagata. O itutino uma e afaina ai, e aunoa ma se tuusaunoaga, i se faaopoopoga, o le lamatiaga o le atiina ae o le atherosclerosis faateleina,

Ae o le ava malosi, i ni fua talafeagai, e mafai foi ona fesoasoani e tau ai faʻatoʻaga o le cholesterol. Ae e le mafai ona sili atu i le faailoga o le 50 kalama mo meainu malolosi ma le 200 kalama mo le maualalo o le ava malosi. Ae ui i lea, o se auala puipuia e le talafeagai mo tagata uma. E le gata i lea, o nisi fomaʻi e tetee tele i le faʻaaogaina o le ava malosi, e oʻo lava i ni togi laiti,

O le suia o le lanu uliuli ma le lanumeamata e mafai ona faaitiitia ai le cholesterol e 15%. O mea o loʻo aofia ai i totonu o le saofaga i le mea moni e faʻamalosia puipui o capillaries ma faʻaitiitia le maualuga o lipids leaga. O le aofaiga o le HDL, i se isi itu, ua faateleina,

O le faʻaaogaina o sua suamalie fou e mafai ona avea ma se puipuiga i le taua i poloka cholesterol. Ae ui i lea, e tatau ona latou saʻo ma i se tasi o metotia. I le faaopoopo atu, e le o suamalie uma e iai sona aafiaga aoga i le tino. Faatasi ai ma i latou e galue moni lava: seleni suamalie, kapiti, paluga, kukama, apu, kapisi ma le moli.

I le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol, o meaai paleni e mafai ona fesoasoani, lea e tatau ona faʻaaogaina uma ai meaai, ma o nisi e ono faʻaitiitia. E taua le le mafai e se tagata ona faʻaumatia le silia i le 300 mg o le cholesterol faatasi ai ma meaai i le aso. O le tele o lenei mea o loʻo i totonu o le faiʻai, gaʻo, caviar, moa fuamoa, pata, ulaula ulaula, mayonnaise, aano o manu (puaa, povi, mamoe). Afai o nei oloa e saofaga i le mea moni o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto o le a faateleina ma le mausali, ona i ai lea, e ese mai ai, tuu i lalo.

Aemaise lava, e taua le tatau ona aofia i le taumafa:

Ova oona, fualaau faisua ma sua o fualaau suamalie, ae na o na mea na tosoina mai fualaau aina fou,

Oils: olive, sunflower, sana. E le gata i lea, e tatau ona avea i latou, pe afai e le o se sui atoatoa, ona avea lea o se vaega o le sui mo le pata. O le suāuʻu olive, faʻapea foʻi ma le avoka ma nati o loʻo i ai i la latou tuufaatasiga ituaiga o suauʻu e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol leaga,

O meaʻai e faʻaaoga i le taumafa a se tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona taʻe. O ituaiga ia o meaola e pei o vela, anufe lapiti ma moa, lea e tatau muamua ona aveese mai le paʻu,

Faʻailoga. Aua neʻi galo e uiga i fatuga atoa, aemaise lava, saito, oats ma le pata,

Fua. E le itiiti ifo ma le 2 ituaiga o fualaau aina e tatau ona aina i le aso. E ui lava o le tele o loʻo i ai, o le televave atu o le maualuga o le cholesterol i le toto o le a faaitiitia. E sili ona aoga o fua o le citrus. Aemaise lava, na maua ai o le pectin o loʻo i totonu o le pulupulu ma le pele o le 'ulu e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol, e oʻo atu i le 7%, i le na o le lua masina o le faʻaauau ona faʻaaogaina

Legumes. O a latou auupega autu i le tau faasaga i le cholesterol sili atu o se maualuga maualuga o le fiber soluble i le vai. O ia lea e mafai ona mafai moni ona aveese se mea-gaʻo mai le tino. E mafai foi ona maua se aafiaga talitutusa pe a fai e faʻamalogia le pulu, o saito uma ma le oat,

Sea iʻa o ituaiga eseese. O ituaiga iʻa eseese o loo i ai le Omega 3 e fesoasoani i tagata o loʻo mafatia mai le cholesterol maualuga. O lenei mea e fesoasoani i le mea moni o le viscosity o le toto ua matua faʻaitiitia ma o le toto na faʻaaogaina i se taimi maualalo.

O le kele. E aʻafia ai le afaina o le cholesterol i tulaga o le faaitiitia o lona maualuga i le toto. Ae ui i lea, o loʻo i ai se faʻamaumauga e tasi - e tatau ona faʻaaogaina fou, e aunoa ma le faʻamalosia o le vevela.

Le faʻaaogaina o vailaʻau

I le faaopoopo atu i auala e pei o le faateleina o le gaioiga faaletino, tausia o se soifua maloloina lelei ma le 'ai o meaʻai maloloina, e mafai ona ofoina atu ni vailaau faʻasaina se tagata e maualuga le cholesterol, e aofia ai:

Ariescore, Vasilip, Simvastatin, Simvastol, Simgal ma isi fuainumera. O le gaioiga malosi i nei vailaʻau taʻitasi o le tasi lea - o le simvastatin. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o nei vailaʻau e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaeteete tele, ona o lo latou tele naua o aʻafiaga, e aofia ai le taofia o le gaosiga o le vavalalata. O lenei vailaau o le vailaʻau o le cholesterol i le tino. Ae le gata i lenei, Mevalonate na faia ni numera o isi, e leai ni galuega taua. A pa'ū lona maualuga, e ono faʻavaivaia le faʻaaogaina o le gland. O le mea lea, pe a ave fualaau mai le vaega o fuainumera i tagata mamaʻi, e amata ona atinaʻe le edema, o le tulaga lamatia o le le fanau mai, o le tupu mai o allergies, fomaʻi ua faateleina, ma e ono faaleagaina foi le faiʻai. Aua le faʻaaogaina ni vailaʻau e oe lava ia i lalo o le cholesterol. Mo lenei, e tatau ona tuʻuina atu faʻamaʻi manino faʻamaʻi ma faatonuga, ma togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi,

Tricor, Lipantil 200M. O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le cholesterol i tagata mamai e maua i le maʻisuka. Afai e te faʻaaogaina i luga o se faʻaauau faifaipea, e le gata ina mafai ona faʻaitiitia le cholesterol, ae faʻaititia ai foi faʻafitauli o le maʻi suka - maʻisuka. E le gata i lea, o le uric acid o le a aveesea mai le tino. Ae ui i lea, e le tatau ona faʻaaogaina nei tupe pe afai ei ai ni faʻafitauli o le vevela poʻo allergies i peanuts,

Sauniuniga: Atomax, Liptonorm, Tulip, Torvakad, Atorvastatin. I lenei tulaga, o le mea o loʻo galue malosi o le atorvatin. Ae o nei vailaau faʻatasi foi e aofia ai i le vaega o statins ma ua faʻaalia aʻafiaga i le itu, e ui i le faʻamaonia lelei, e faʻaaogaina ma le faʻaeteete tele,

O le isi mea malosi mai le vaega o statins o le rosuvastatin. O loʻo i totonu o ia oloa e pei o: Krestor, Rosucard, Rosulip, Tevastor, Akorta, ma isi. E tatau ona faʻaaogaina pe afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu le maualuga nai lo le masani. O sauniuniga o lenei vaega o fuainumera o loʻo faʻamatalaina i ni togi laiti.

E le gata i lea, a maeʻa ona faʻatalanoaina se fomaʻi, e mafai ona e taumafai e suʻe meaʻai. E le o ni vailaau, ae e mafai ona latou fesoasoani e faʻaititia le cholesterol. E ui lava e le sili atu le aoga o mea taumafa i meaʻai, nai lo fuainumera, e leai lava ni aʻafiaga. Faatasi ai ma mea sili ona lauiloa ua fautuaina mo tulaga maualuga o "mea leaga" oona e aofia ai: Omega 3, Tykveol, Lipoic acid, SitoPren, Doppelherz Omega 3. E mafai ona faaopoopoina le latou togafitiga i togafitiga vitamini. Aemaise lava, o le kulimi gaʻo ma le vitamini B o le a aoga tele mo tagata e maualuga le cholesterol maualuga, ae sili atu pe afai e maua e se tagata meaʻai, ae le o se mea e fai.

Tuua Lau Faamatalaga