O le a le metabolism?

Metabolism poʻo fesuiaiga o mea - O se seti o gaioiga faʻasolosolo e tutupu i se mea ola e faʻamautinoa ai le ola. O nei laasaga e mafai ai e meaola ona ola ma uluola, tausia o latou fausaga ma tali atu i aafiaga o le siosiomaga.

E masani lava ona vaevaeina le metabolism i le 2 vaega: catabolism ma anabolism. I le taimi o le catabolism, o vailaau faʻasaina faʻaleagaina e faʻaititia i mea faigofie, e masani lava ona faʻatuina atu le malosi. Ma i le faiga o le anabolism - mai i mea sili ona faigofie o mea faʻapitoa e faʻapipiʻiina ma o loʻo tuʻuina atu i le tau o le malosi.

O se faasologa o metabolic reactions e taʻua o auala feʻau. I totonu ia i latou, faatasi ai ma le auai o le enzymes, o nisi o meaola o meaola o meaola e faasolosolo ona liua i isi.

Enzymes o loʻo i ai se sao taua i metotia faʻavae ona:

  • galue e avea ma mea e faʻaleagaina ai meaola ma faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le malosi o se gaioiga faʻaalia,
  • faʻatagaina oe e faʻafoʻi auala faʻaleagafoni e tali atu ai i suiga i le siosiomaga o le suauʻu poo faailo mai isi isi.

O mea faʻapitoa i le gataifale e aafia ai pe o se fuamoa faapitoa e talafeagai mo le faʻaaogaina e le tino o se punaoa malosi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o prokaryotes e faʻaaoga le hydrogen sulfide e avea o se punaoa eletise, ae o lenei kesi e matautia tele i manu. O le fua faatatau ole gasegase e afaina ai foi le tele o meaai e manaʻomia mo le tino.

Biomonium molecules

Ole auala autu ole auala ma o latou vaega e tutusa lelei mo le tele o ituaiga o meaʻai, lea e taʻu mai ai le lotogatasi o le amataga o mea ola uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi o vailaʻau gaosi, o loʻo avea ma faufautua i le tricarboxylic acid cycle, o loʻo i ai i meaola uma, mai siama i eukaryotic multicellular organisms. O mea e talitutusa i le gataifale atonu e fesootaʻi atu i le maualuga maualuga o auala metabolic, faʻapea foʻi ma le vave oʻo mai i le talafaasolopito o le evolusione.

Biomonium molecules

O meaola o loʻo i ai mea ola uma (manu, laau totő, hamu ma meaola ninii) e masani ona faʻatusalia mai i vailaʻau amino, carbohydrates, lipids (e masani ona taʻua o gaʻo) ma gaʻo eletini. Talu ai ona o nei meaola e taua mo le ola, ua taulai atu le tali atu i le fatufatuina o nei meaola pe a fausia ia sela ma masini pe faaumatia foi i latou e faaaoga e avea ma se punaoa malosi. O le tele o mea taua o meaola o meaola e tuufaatasia e tuufaatasia ai DNA ma protein.

Igoa o le moleFaʻasologa o le igoa o le Monomer Le igoa o le polymer Faataitaiga o fomaʻi mamanu
Amino acids Amino acids Puipuia (polypeptides)Failatini fibrillar ma puipuiga o le lalolagi
Carbohydrates Monosaccharides Polysaccharides Manuʻa, glycogen, cellulose
Fesoasoani faʻapitoa Nucleotides Polynucleotides DNA ma le RNA

Matafaioi faʻasolosolo

O le metabolism e tatau ona vaʻaia lelei. A uma, o le tuʻuina atu oa tatou sela ma mea aoga e faalagolago i lana galuega faʻatulagaina. O le faavae o le metabolism o vailaau faʻasolosolo e tutupu i le tino o le tagata. O mea e manaʻomia mo le ola o le tino tatou te maua i meaai.

E le gata i lea, tatou te manaʻomia le tele o okesene, lea tatou te manava faatasi ai ma le ea. Ma le mea lelei, o le paleni e tatau ona matauina i le va o auala o le fausiaina ma le pala. Ae ui i lea, o lenei faapaleni e mafai ona faʻalavelaveina ma e tele mafuaaga mo lenei mea.

Mafuaaga o faʻafitauli o le tino

Faatasi ai ma mafuaʻaga muamua o le faʻafitauli o le tino, e mafai ona faʻamaonia ai le mafuaʻaga. E ui lava e le mafai ona faʻaaogaina, e mafai ma talafeagai e tau ai! E le gata i lea, o maʻi faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi pipisi. Ae ui i lea, o le tele o nei faaletonu o le taunuuga lea o le le lelei o meaai.

I le tele o meaʻai, ma o latou leai o se mea e afaina ai o tatou tino. Ma o taunuuga e mafai ona le mafai ona suia. O le tele o meaʻai e mafua mai ona o le taumafa tele o taumafa gaʻo, ma o le pa'ū e afua mai i le tausisia o meaʻai eseese mo le mamafa o le mamafa. O le meaai autu e masani lava o se taumafataga masani, lea e tau atu i le leai o ni meaʻai taua, i le itu, o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi eseese. O se allergy i le tele o meaʻai e mafai.

Maʻi faʻasolosolo

E tusa lava pe a maeʻa ona faapaleniina uma metabolic processes, ae tuʻuina atu le tino i fualaʻau misi, tatou te lamatia le maua o le tele o faʻamaʻi pipisi e afua mai i le leaga o oloa o tatou siama. Totogi oloa e ola ma tuputupu ae meaola, ma atonu o le sili lea ona matautia le fili mo lo tatou soifua maloloina. I se isi faaupuga, e tatau ona faʻamamāina le toxini i le tino i le taimi, pe o le a amata ona latou inuina. O le tumau pea i le sili atu, o mea leaga e mafua ai mafuaʻaga mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻagesegese le galuega a le tino atoa.

Faʻasolosolo i le gasegase o le gasegase o le gaʻo, o se gasegase tuga - e maua ai le maʻisuka, ma le gaʻo le gaʻo, cholesterol e faʻapipiʻi (E faʻafefea ona maualalo le cholesterol i le fale e aunoa ma vailaau? O fualaau faasaina, lea ua amata ona faateleina, e saofaga i le tupuga o le maʻi mama.

O le 'avaʻese o se aʻafiaga masani lea o faafitauli faʻaleaga. O lenei kulupu e aofia ai foi gout, maʻi oona, nisi ituaiga o maʻisuka, ma isi. O le le mautonu o minerale ma vitamini e mafua ai le faaleagaina o maso, ponaivi, ogaoga le atoatoa o le cardiovascular system. I tamaiti, o lenei mea e mafai ona oʻo atu i ni ogaoga ogaoga i le tulaga o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe. E taua le maitauina o le faʻaaogaina o vitamini e le o taimi uma e fautuaina, ona o lo latou televave e mafai foi ona i ai taunuuga le lelei.

Puipuiga

Ina ia faʻatonutonu faiga faʻavae i le tino, e tatau ona tatou iloa ei ai nisi mea e puipuia ai le faʻavaeina o toxins ma faʻaleleia le lelei o le metabolism.

Muamua o le okesene. O le sili ona lelei o le okesene i totonu o masini e faʻagaoioia ai gaioiga metabolic.

Lona lua, vitamini ma minerale. Faatasi ai ma le matua, o faʻagasologa uma e faʻagesegese, o loʻo i ai se fesuiaʻiga o toto toto, o lea e taua ai le pulea o le mauaina o se aofaiga talafeagai o minerale, carbohydrates ma le okesene. O lenei mea o le a faʻamautinoa ai le lelei o galuega o le masima masima vai o le cell, talu mai le taimi o le a faʻavaivaia ai le cell ma e le o toe mauaina uma elemene talafeagai mo lona olaga. I le iloaina o lenei mea, e taua tele mo i tatou le fafagaina faalelei o vela matutua.

E tele fautuaga ma fualaau faʻasaina e faʻatonutonuina ai le metabolism. I totonu o tagata faʻamuamua, o le algae White Sea - fucus, na maua ai le lauiloa tele, o loʻo i ai se vaega taua o minerale ma fualaau aoga talafeagai e faʻaleleia ai le metabolism. Meaʻai talafeagai, o le faʻaaogaina o mea taumafa o loʻo i ai le cholesterol ma isi mea e afaina ai o se tasi lea o auala i le tino e galue ai i se mea e le lelei.

Aoga: Moscow Institute Institute I. Sechenov, faapitoa - "Inisiua Fomai" i le 1991, i le 1993 "Maʻi o galuega," i le 1996 "togafitiga".

Pusa tioata meaai: mea moni ma tala faʻasolopito!

Amino acids ma proteins Faʻaliliu

O purotini o le biopolymers ma e aofia ai toega o amino o loʻo faʻapipiʻiina i le peptide bonds. O nisi o palatini o ni enzymes ma faʻafefe ai gaioiga o vailaʻau. O isi puluvaga e faia se faʻatulagaga poʻo se masini galue (mo se faʻataʻitaʻiga, fai se cytoskeleton). E iai foi le taua o le puipuiga i le siakiina o le telefoni, tali le tali atu, tuufaatasia o le cell, felauaiga agaʻi i luga o fausaga, ma tulafono faatonutonu faataamilosaga.

O le a le metabolism?

Metabolism (poo metabolism) o se tuufaatasiga o auala o le faaliliuina o kalo meaai i le malosi mo le ola o se tino. E amata le gasegase i le gaogao ma gaioiga faaletino, ma faaiu i le manava o le tagata i le taimi o moe, pe a tuʻuina atu e le tino le okesene i totoga eseese e aunoa ma le auai o le faiʻai ma le atoatoa.

O le manatu o le metabolism e vavalalata vavalalata ma le faʻatusatusaina o le faʻaogaina o calorie i aso taʻitasi, o le amataga lea i soʻo se meaʻai mo le paʻu mamafa poʻo le gaʻo. E tusa ai ma le matua, kenera ma tulaga faaletino, o le maualuga o le metabolism ua fuafuaina - o lona uiga, o le aofaʻi o kalori e manaʻomia e aofia ai manaoga o le tino i aso taʻitasi. I le lumanaʻi, o lenei faʻamaoniga ua faʻateleina e ala i se faailoiloga o galuega a tagata.

E masani ona talitonu o le saoasaoa o le metabolism e lelei mo le le maua o le mamafa, aua e mafua ai ona mu le calories i le tino. O le mea moni lava, o le gasegase o le leiloa o le mamafa o tagata e masani lava ona faʻagesegese, talu ai o le saoasaoa o le metabolism e mafai ona ausia i le taimi lava lea e faʻalauteleina ai le kalori ma faʻalauteleina le maualuga o le gaioiga faʻaletino - o lona uiga, i taimi aʻoga malosi mo le tuputupu aʻe o musika.

Lipids Edit

O lipids o se vaega o meaola o meaola, mo se faataitaiga, o plasma membranes, o vaega o coenzymes ma malosiaga malosiaga. O lipids o ni meaola vai e maua mai le suavai poʻo le amphiphilic e mafai ona faʻaaogaina i solvents organic pei o le benzene poʻo le chloroform. Oona o se vaega tele o kulupu e aofia ai mea gaʻo ma le glycerin. O le glycerol tripleric alcohol molecule, lea e fausia ai ni vavalaʻau faʻamalosi tolu e tolu ma le tolu fuamoa gaʻo, e taʻua o le triglyceride. Faʻatasi ai ma mea o totoe o le suka gaʻo, lipids faigata e mafai ona aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, sphingosine (sphingolipids), vaega o phosphate o le hydrophilic (i phospholipids). Steroids, e pei o le cholesterol, o se isi lapoʻa tele o lipids.

Carbohydrates Faʻaliliu

E mafai ona i ai suga i luga o se pepa lapotopoto poʻo se laina i foliga o aldehydes poʻo ketones, e tele a latou vaega hydroxyl. O gaʻo gaʻo o meaola masani ia o le olaola. Carbohydrates e faʻatino galuega nei: teuina o le malosi ma felauaiga (maso, glycogen), faʻavae (plantu cellulose, chitin i hamu ma manu). O le monomer sili ona taatele o le hexoses - glucose, fructose ma galactose. Monosaccharides o se vaega o polysaccharides telefoni feaveaʻi pe faʻalautele.

Faʻafefea ona vave faʻavave le metabolism?

O le aʻafiaga o mea taumafa i luga o le saoasaoa o le metabolism e le manino e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. E ui lava i le mea moni o loʻo i ai le tele o oloa e faʻaleagaina ai le gasegase - mai i latou e oʻo atu ai i le mamafa o le suka i le suka ma isi vailaau gaʻo vave, i le margarine ma ona gaʻo - na o ni nai mea e mafai ona vave faʻavaveina ai le gasegase.

Talu ai o le taamilosaga ole gasegase o le tino e mafai ona ola i ni nai aso (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o gaʻo, o le tino o le a suia i le ketogenic diet only for 2-3 days), e le mafai ona faatelevaveina le metabolism e ala i le ' Faatasi ai ma isi mea, o le saoasaoa o le metabolism e masani lava ona fesootai ma le faateleina o le fiaʻai - lea e le aoga i taimi uma pe a mulimuli i se meaai mo le paʻu o le mamafa.

Metabolic processes of loss loss

Faʻapea o se tagata e sili atu le mamafa na filifili e aveesea le mamafa, auai ma le punouai i faʻamalositino ma amataina se taumafataga e faʻaitiitia ai calories. Na ia faitauina foi lena mea ina ia faatelevave ai le metabolism e te manaomia e inu ai le tele o vai ma ia ai pineapples, mauoa i le "fat-destruction" enzyme bromelain. Ae ui i lea, o le taunuuga mulimuli o le a le o se saoasaoa o le metabolism, ae o lona taufaasese mataga.

O le mafuaaga e faigofie - o le tino o le a amata ona tuʻuina atu faailoilo ua maualuga le faʻatupulaia o le gaioiga faaletino, ma o le faʻaaogaina o le malosi mai meaʻai ua matua faʻaitiitia. Ma o le sili atu ona malosi o le tagata e auai i faatinoga ma le taumafa sili atu ona mamafa, o le malosi o le tino o le a manatu o "taimi leaga" ua oʻo mai ma ua oʻo i le taimi e faʻagesegese ai le metabolism e faʻasao ai le gaʻo - faaopoopo atu, cortisol ma leptin levels.

Faʻafefea ona faʻavave le metabolism?

Ina ia le maua le mamafa, e te le manaʻomia le taumafai e "faʻasalalau" le metabolism ma faʻateleina le metabolism i le tele e mafai ai - muamua, e tatau ona e faʻaeteete atili po o fea mea e maua e le tino i aso taitasi mai kalo. I le tele o tulaga, o le faʻamautuina o le taumafataga ma le pulea o le faʻasologa o fuainumera o meaola gaʻo ua faʻaaogaina o le a vave ona taʻitaʻi atu ai i le faʻamautuina o metabolic processes.

E masani lava o tagata e taumafai e aveesea le mamafa e maualuga le tau o le malosi o aʻoaʻoga faʻale-tino, ae sili atu le taua i lalo o le kalori meaʻai latou te faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suka o loʻo i totonu o se tasi o cola e lava mo le 30-40 minute le tamoe - i se isi faaupuga, e sili atu ona faigofie le tuʻuina atu o lela nai lo le faʻamaluluina o oe lava i ni mea vaivai, e taumafai e mu nei calories.

Nucleotides Faʻaliliu

O Polymeric DNA ma RNA molemoa e umi, filifili le faʻaaogaina o nucleotides. O meaola faʻapitoa e faia ai le gaioiga o le teuina ma le faʻaaogaina o faʻamatalaga faʻavae o loʻo faʻatinoina i le faagasologa o faagasologa o le tali, faaliliuga, faaliliuga, ma le biosynthesis protein. O faʻamatalaga faʻapipiʻiina i mea faʻapipiʻi puipuia e puipuia i suiga e ala i le toe faʻafoʻiina o tino ma ua faʻateleina e le DNA.

O nisi o siama ei ai le geniu o le RNA. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le virus o le tagata e le faʻamaoni e faʻaaogaina le faaliliuga o le transcription e fatu ai se mamanu DNA mai lona lava geniu RNA. O nisi o mole mole RNA e maua ai le gasegase (ribozymes) ma o ni vaega o spliceosomes ma ribosomes.

Nucleosides o oloa ia o le faʻaopoopoga o faʻavae oona e puipuia ai le suka. O faʻataʻitaʻiga o nofoaga oona o mea ia e maua ai le nitrogen-heterocyclic - o mea e maua mai i purines ma pyrimidines. O nisi o nucleotides e avea foi o ni coenzymes i le gaioiga o suiga o le vaega.

Coenzymes Faʻaliliu

O le metabolism e aofia ai le tele o vailaʻau faʻasolosolo, o le tele o ia mea e fesoʻotaʻi ma nisi o ituaiga autu o gaioiga faʻafefesoʻotaʻiga. E faʻaaogaina coenzymes e tuʻuina atu ai vaega galue i le va o enzymes e faʻamalosia ai gaioiga faʻasolo. O vasega taʻitasi o gaioiga faʻasolosolo o le fesiitaiga o vaega o loʻo galueaina e faʻataʻitaʻiina e tagata taʻitasi o le enzymes ma a latou mea faʻapitoa.

Adenosine triphosphate (ATP) o se tasi o faʻatoʻaga faʻapitoa, o se sosaiete lautele o le malosi tele. O lenei nucleotide e faʻaaogaina e faʻafeiloaʻi ai le malosi o le kemisi o loʻo teuina i totonu o fesoʻotaʻiga macroergic i le va o vailaʻau vailaʻau eseese. I totonu o siaki, o loʻo i ai se vaega itiiti o ATP, lea e faʻafouina mai le ADP ma le AMP. O le tino o le tagata e faʻaumatia le ATP i le aso e tutusa ma le tele o lona tino. ATP e avea o se sooga i le va o le catabolism ma le anabolism: i aʻafiaga o le catabolic, ATP ua fausia, ma ana tali, o le malosi e faʻaumatia. O le ATP foi e galue o se foaʻi o le phosphate vaega i le gaosiga o le phosphorylation.

Vitamini e maualalo le mamafa o meaola ninii e manaʻomia i ni mea laiti, ma, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o vitamini e le faʻapipiʻiina i totonu o tagata, ae maua mai i meaʻai poʻo le microflora gastrointestinal. I le tino o le tagata, o le tele o vitamini o ni cofactors o enzymes. O le tele o vitamini e maua mai ai le ola o meaola olaola, mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau uma e mafai ona suavai i totonu o sel e faʻamalosi pe faʻapipiʻiina ma nucleotides. O le Nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) o se fua o le vailaʻau B3 (niacin), ma o se mea taua o le coenzyme - hydrogen acceptor. E fiaselau vailaʻau eleehydrogenase eseese e aveese ai eletoni mai nai molelaʻau o mea e sui ai ma faʻafefe i latou i NAD +, ma faʻaitiitia ai i le NADH. O le faʻamaʻiina o foliga o le coenzyme o se mea e faʻapipiʻi mo le tele o faʻamaʻi i totonu o le masini. O le NAD i totonu o le potu o loʻo i ai ni faʻaoga tutusa e lua o le NADH ma le NADPH. NAD + / NADH e sili atu ona taua mo tali o le catabolic, ma NADP + / NADPH e masani ona faʻaaogaina i ni mea faʻaalia.

Mea Faʻatonu ma Mea Faʻatonu Faʻaliliu

O elemene le lelei e taua tele i le metabolism. E tusa ma le 99% o le mamafa o le mamame e aofia ai le carbon, nitrogen, calcium, sodium, magnesium, chlorine, potassium, hydrogen, phosphorus, oxygen and sulfur. O mea faʻapitoa (organic) taua (proteins, fat, carbohydrates and acid nucleic) e aofia ai le tele o carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen and phosphorus.

O le tele o koniteina oona e avea ma eletise eletise. O ions sili ona taua mo le tino o le sodium, potassium, calcium, magnesium, chlorides, phosphates ma bicarbonates. O le paleni o nei ions i totonu o le masini ma i totonu o le extracellular medium e fuafua ai le mamafa osmotic ma le pH. O faʻamaumauga a Ion o loʻo i ai foi se taua taua i le faagaoioia o namu ma sela maso. O le gaioiga o gaioiga e mafai ona maua mai i le fesuiaiga o ion i le va o le extracellular fluid ma le cytoplasm. Alu i totonu elemene eletise ma alu ese mai le telefoni i totonu o laina eletise i le membrane plasma. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le vavaega o le muscle, calcium, sodium, ma ions konatela latou te alu i le plasma membrane, cytoplasm, ma T-tubes.

O metotia o le transition i totonu o le tino o ni elemene taua, o le zinc ma le uʻamea e sili ona taatele. O nei metale e faʻaaogaina e nisi o puipuiga (mo se faʻataʻitaʻiga, enzymes o ni cofactors) ma e taua mo le faʻatonutonuina o le gaioiga o le enzymes ma faʻamalosi o femalagaiga. O faʻamalosi o enzymes e masani lava ona aʻafia i se polotini faapitoa, ae ui i lea, e mafai ona faʻaleleia i le taimi o le faʻamalositino, ma a maeʻa le faʻataʻitaʻiga latou te toe foi atu i lo latou tulaga muamua (e le o faʻaumatia). O metotia o metotia e afaina e le tino e faʻaaogaina ai faʻamalosi faʻapitoa e felauai ai ma e le o maua i totonu o le tino i se tulaga saoloto, aua latou te fesoʻotai ma vailaau faʻamalosi faapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, ferritin poʻo le metallothioneins).

O meaola ola uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se valu, e faalagolago i le tasi e faʻaaogaina: se punaoa malosi, se punaoa carbon, ma se tagata foaʻi eletise (mea e mafai ona gaosia).

  1. I le avea ai o se punaoa malosi, o meaola ola e mafai ona faʻaaoga: le malosi o le malamalama (ata) poʻo le malosi o siama faʻamalosi (chemo) E le gata i lea, ia faʻamatalaina meaola faʻapitoa e faʻaaoga ai punaoa eletise o le fale talimalo, le taimi paratroph.
  2. I le avea ai o se fesoasoani eletise (faʻaitiitia le sui), o meaola ola e mafai ona faʻaogaina: mea faʻapipiʻi (lafo) poʻo mea faʻale-aganuʻu (okeni).
  3. I le avea ai o se punaoa carbon, o mea ola e faʻaaoga: carbon dioxide (auto) poʻo mea faʻale-aganuʻu (hetero-) O nisi taimi faaupuga auto ma togi faʻaaogaina e fesoʻotaʻi ma isi elemene o loʻo avea ma vaega o molelaʻau olaola i le faʻaititia o le fomu (e pei o le nitrogen, sulfur). I lenei tulaga, o meaola o le "nitrogen-autotrophic" o ituaiga ia o loʻo faʻaaogaina faʻamalosia o le inorganic composite e avea ma punavai (mo se faʻataʻitaʻiga, laau toto, e mafai ona faia le faʻaititia o le nitrate). Ma o le "fualaau oona" o meaola ia e le mafai ona faia le faʻaititia o ituaiga oxidized forms o le nitrogen ma faʻaaoga vaega faʻasaina e avea ma ona punavai (faʻataʻitaʻiga, o manu ia o amino oona o le punavai o le eletise).

O le igoa o le ituaiga metabolism e maua i le faaopoopoina o aʻa e tutusa ma faaopoopo i le pito o aʻa -trof-. O le laulau o loʻo faʻaalia ai ituaiga o metabolism ma faʻataʻitaʻiga:

Punaoa
malosi
Fesoasoani fesoasoani eletiseFaletupe punaoaItuaiga o le metabolismFaataitaiga
Susulu
Ata
Mea faʻapitoa
okeni
Mea faʻapitoa
togi
Photo pogano heterotrophsPaʻu non-sulfur bacteria, Halobacteria, O nisi cyanobacteria.
Carbon dioxide
autotroph
O ata gaosi ataSe ituaiga o metabolism e le masani ai e fesootai ma le faʻamaʻiina o mea e leai ni digestible. O le uiga o nisi siama lanu violē.
Inorganic substances
lafo*
Mea faʻapitoa
togi
Ata o litho heterotrophsO nisi o cyanobacteria, lanu violē ma lanu meamata, o le heliobacteria foi.
Carbon dioxide
autotroph
Photo litho autotrophsLaʻau maualuga, Algae, Cyanobacteria, Paʻu siama o le sulfur, Green bacteria.
Le malosi
vailaau
fesoʻotaʻiga
Chemo-
Mea faʻapitoa
okeni
Mea faʻapitoa
togi
Chemo Organo HeterotrophsMeaola, Musika, Le tele o microorganisms o le faʻaititia.
Carbon dioxide
autotroph
Hemo OrganotrophsO le faʻamaʻiina o le faigata ona faʻafefiloi mea, mo se faʻataʻitaʻiga o le methylotrophs, o le faʻamaʻiina o le vailaʻau.
Inorganic substances
lafo*
Mea faʻapitoa
togi
Chemo litho heterotrophsLaʻau faʻapitoa, o le vailaʻau o le Hydrogen.
Carbon dioxide
autotroph
Chemo LitotrophsVailaʻau uʻamea, siama o le Hydrogen, siama faʻamaʻi, Serobacteria.
  • O nisi tusitala e faʻaaoga - vai pe'ā galue le vai e avea o se tagata fesoasoani.

O le faʻavaeina na atiaʻe e se vaega o tusitala (A. Lvov, C. van Nil, F. J. Ryan, E. Tatem) ma faʻamaonia i le 11th symposium i le Cold Spring Harbor laboratory ma sa faʻaaoga muamua e faʻamatalaina ituaiga ituaiga o meaʻai o meaola ninii. Ae peitai, o loʻo faʻaaoga nei e faʻamatala ai le metabolism o isi meaola.

E manino mai i le laulau o le gafatia gasegase o le prokaryotes e sili atu ona eseese pe a faʻatusatusa i eukaryotes, o loʻo faʻamatalaina i ituaiga photolithoautotrophic ma chemoorganoheterotrophic o metabolism.

E tatau ona matauina o nisi ituaiga o meaola ninii e mafai, e fuafua i tulaga tau le siosiomaga (malamalama, maua o meaola eletise, ma isi mea) ma le tulaga o le physiological, faia le metabolism o ituaiga eseese. O lenei tuufaatasiga o ituaiga o metabolism ua faamatalaina o le mixotrophy.

Aʻo faʻaaogaina lenei faʻavasegaga i meaola faʻalautele, e taua le malamalama o totonu o le tasi tino e mafai ona i ai ni sela e eseese i le ituaiga metabolism. Ma o laulaau o le eletise, lipine o le photosynthetic o laau multicellular o loʻo faʻaalia e le photolithoautotrophic type of metabolism, ae o sel o lalo o le toto o loʻo taʻua o le chemoorganoterotrophic. E pei o le microorganisms, pe afai e suia le tulaga o le siosiomaga, tulaga o le atinaʻe, ma le suia o le tino, o le ituaiga metabolism o sela o se meaola ninii e mafai ona sui. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le pogisa ma i le tulaga o le fugaina o fatu, o sela o laau maualuga e faʻafefiloi se ituaiga chemo-organo-heterotroph.

O le metabolism e taua o faiga faʻavaomalo lea e matua paʻu ai i lalo meaola lapopoa o suga, gaʻo, amino acids. I le taimi o le catabolism, o meaola ninii e faigofie ona faia e talafeagai mo anabolism (biosynthesis) reactions. O le tele o taimi, o le gaioiga o le catabolism e faʻamalosia ai le malosi o le tino, faʻaliliuina le malosi o le vailaʻau faʻamalosi o meaola elemene na maua i le taimi o le gaosia o meaai, i ni auala faigofie: i le faiga o le ATP, faʻaitiitia le coenzymes, ma le gasegase eletise. O le faaupuga faʻataʻaloga e le o tutusa ma le "malosi ole gasegase ole malosi": i le tele o meaola (faatusa, phototrophs), o faiga autu o le teuina o le eletise e le fesootai tonu ma le malepelepe o mole mole. O le faʻavasegaina o meaola e ala i le ituaiga metabolism e mafai ona faʻavae i le punavai o le malosi, pei ona faʻaalia i le vaega muamua. Chemotrophs e faʻaaogaina le malosi o siama, ma phototrophs e faʻaaoga ai le malosi o le susulu o le la. Ae peitai, o nei ituaiga eseese o metabolism e faalagolago i gaioiga toega e fesootai ma le fesiitaiga o le eletise mai le maualalo o foai o molelaau, e pei o molekone, vai, ammonia, hydrogen sulfide, e talia ai molikula e pei o le okesene, suauu po o le sulfate. I meaola, o nei gaioiga e aʻafia ai le vaevaeina o molelaʻau mole ninii faʻapitoa i mea faigofie, e pei o le carbon dioxide ma le vai. I mea e leai ni mea e ola ai - o laau ma cyanobacteria - e le faʻatagaina le malosi o gaioiga eletise, ae faʻaaogaina e fai ma auala e teu ai le malosi mai le susulu o le la.

O le Catabolism i manu e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu se tolu. Muamua, o meaola lapopoa tetele e pei o proteins, polysaccharides, ma lipids e paʻu i vaega laiti i fafo atu o sel. E le gata i lea, o nei meaola laiti e ulufale atu i sela ma liliu atu i ni nai molelaiti laiti, mo se faataitaiga, acetyl-CoA. I le isi itu, o le acetyl group of coenzyme A o loʻo faʻafefeteina i le vai ma le carbon dioxide i le krebs cycle ma le uila o le manava, ma tuʻuina atu le malosi lea e teuina i le ATP.

Faʻamataʻuina o le Digestion

O Macromolecules e pei o le suka, cellulose poʻo proteins e tatau ona vavaeina i lalo ifo o iunite laiti aʻo leʻi mafai ona faʻaaogaina i sela. O le tele o vasega o enzymes e aafia i le faʻaleagaina: proteases, lea e talepeina ai aʻafiaga i peptides ma amino acids, glycosidases, lea e malepe ai polysaccharides i oligo ma monosaccharides.

O microorganisms e faʻamalosi ai enzymes hydrolytic i totonu o le vaʻaiga o loʻo siomia ai i latou, lea e ese mai manu e faʻamalo ai na ituaiga o enzymes mai na o masini glandular faapitoa. Amino acids ma monosaccharides, e mafua mai i le gaioiga o enzymes extracellular, ona ulufale ai lea i sulu e faʻaaoga ai femalagaaiga.

Faʻaleleia o le Malosiaga

I le taimi o le faʻamaʻi o le carbohydrate, o gasegase lavelave e taʻe i lalo i monosaccharides, lea e faʻafefe i sela. I totonu, o suga (mo se faʻataʻitaʻiga, glucose ma le fructose) ua liua i le fesuiaiga i le taimi o le glycolysis, ma o se aofaiga o ATP ua gaosia. O le Pyruvic acid (pyruvate) o se vavalalata i auala eseese metabolic. O le auala autu o le metabolism o le pyruvate o le liua i acetyl-CoA ona sosoo ai lea ma le taamilosaga o le acid tricarboxylic. I le taimi lava e tasi, o se vaega o le malosi e teuina i le kenera Krebs i le ituaiga ATP, ma le NADH ma le FAD mole molemene ua toe faʻafoisia. I le faagasologa o le glycolysis ma le taamilosaga o le acids tricarboxylic, ua fausia ai carbon dioxide, o se mea e maua mai i le ola. I lalo o anaerobic tulaga, lactate e maua mai i le pyruvate ma le auai o le lactate dehydrogenase enzyme, ma le oxidized NADH i le NAD +, lea e toe faʻaaogaina i le glycolysis reactions. O loʻo i ai foi se auala ala mo le metabolism o monosaccharides - o le auala pentose phosphate, lea e teuina ai le malosi i le tino o le faʻaitiitia o le coenzyme NADPH ma pentoses ua faia, mo se faataitaiga, ribose, lea e talafeagai mo le faʻasologa o meaola o le nucleic.

O le susu i le taimi muamua o le catabolism ua faʻamalūina i totonu o gaʻo gaʻo maualalo ma glycerin. O gasegase oona e malepe i lalo o le peta oxidation e fausia ai le acetyl-CoA, lea o le a faasolosolo ina faʻapupulaina i le tauvaga o Krebs, pe alu i le tuʻuina atu o mea fou gaʻo. O faʻamalosi faʻamalolo e tuʻuina atu le malosi sili atu nai lo gaʻo, talu ai o gaʻo e aofia ai le tele o vailaʻau eletise i totonu o la latou fausaga.

O amino acids e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai protein ma isi biomolecules, pe faʻamaʻaina ile urea, carbon dioxide ma avea o se punavai o le malosi. O le auala o le oxidative o le catabolism o le amino acid e amata i le aveesea o le amino vaega e le transaminase enzymes. Amino vaega o loʻo faʻaaogaina i le vateatea urea, o amino acids e leai ni amino vaega e taʻua o le keto. O nisi o keto fesoasoani o loʻo avea ma faufautua ile vaʻaiga o Krebs. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaʻiina o le glutamate e maua ai le alpha-ketoglutaric acid. Glycogenic amino acids e mafai foi ona liua i le kulukose i gluconeogenesis reactions.

Faʻaaogaina o le Phosphorylation Faʻaola

I le phosphorylation oxidative, o le eletise e aveesea mai i meaʻai i totonu o ala tetele (ala faʻataʻitaʻiga, i le Krebs cycle) e tuʻuina atu i le okesene, ma o le malosiaga tuʻuina atu e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai le ATP. I eukaryotes, o lenei faagasologa o loʻo faʻatinoina ma le auai o le tele o faʻamalosi e faʻamautu i paʻu mitochondrial, e taʻua o le uila faʻailo o le fesiitaiga o eletise. I le prokaryotes, o nei proteins o loʻo iai i totonu o le membrane o le pa puipui. O penefiti o le filifili eletise eletise e faaaoga ai le malosiaga e maua mai i le fesiitaiina o le eletise mai i molimiti ua faaitiitia (e pei o le NADH) i le okesene e pamu ai poloka i totonu o le membrane.

Pe a fufulu pamu, ona faia lea o se eseesega i le maualuga o ionisini ma ua tupu mai se elemene elemene. O lenei malosi e toe foi mai protons i le mitochondria e ala i le base o ATP synthase. O le tafe o protons e mafua ai le mama mai le c-subunits o le enzyme e sui ai, ona o le taunuuga o le nofoaga autu o synthase e suia ai lona foliga ma phosphorylates adenosine diphosphate, ma faaliliuina ai i le ATP.

Inorganic Energy Edit

Hemolithotrophs e taua o prokaryotes, o loʻo i ai le ituaiga metabolism faʻapitoa, lea e maua ai le malosi e mafua mai i le faʻamaʻiina o mea faʻapipiʻi. Chemolithotrophs e mafai ona faʻamaʻapeʻa ai le hydrogen molecular, tuufaatasiga o le sulfur (e pei o sulfides, hydrogen sulfide ma vailaʻau oona), iron (II) oxide or ammonia. I lenei tulaga, o le malosi mai le faʻamaʻiina o nei mea faʻapipiʻi e gaosia e tagata e talia eletise, e pei o le okesene poʻo le mea e gaosia. O auala o le mauaina o le malosi mai meaola eleʻele e taua tele i totonu o nei vailaʻau e pei o le acetogenesis, nitrification, ma le faʻamalamalamaina.

Sunlight Energy Edit

Ole malosi o le susulu o le la e totoina e laau, cyanobacteria, siama lanu violē, siama vefesa matū, ma nisi o protozooa. O lenei faagasologa e masani ona tuufaatasi ma le liua o le carbon dioxide i le tuufaatasiga o meaola e avea o se vaega o le gaosiga o le photosynthesis (tagai i lalo). O faiga o le malosi o le malosi ma le faʻamalosi o le carbon i nisi o prokaryotes e mafai ona galue eseese (mo se faʻataʻitaʻiga, i le violē ma le green sulfur bacteria).

I le tele o meaola, o le absorption o le solar energy e tutusa lava le tutusa ma le phosphorylation oxidative, talu ai i lenei tulaga o le malosi e teuina i le foliga o se gradient concentton ma le malosi o protons e oʻo atu ai i le synthesis o le ATP. O elemene e manaʻomia mo lenei filifili e faʻafeiloaʻi mai mai le faʻamalosia o le seleselega o loʻo taʻua o le photosynthetic reaction centers (mo se faʻataʻitaʻiga, rhodopsins). Faʻalagolago i le ituaiga o pigmentous pigments, e lua ituaiga o nofoaga faʻafoʻi o loʻo vavaeina, o le taimi nei, o le siama aupito sili ona gaosi o le siama e na o le tasi le ituaiga, ae o laau toto ma cyanobacteria e lua.

I totonu o laau, algae ma cyanobacteria, o le biology ma le cyanobacteria, o le ata faataitai II e faʻaaogaina ai le malosi o le malamalama e aveese ai le eletise mai le vai, faʻatasi ai ma le okesene matalala ua faʻatuina mai o se mea e maua mai ai le tali. O le eletise e ulufale atu i le cytochrome complex, lea e faʻaaogaina le malosi e pamu ai protons e ala i le membrane thylakoid i chloroplasts. I lalo o le faatosinaga a le elemene elemene, o le protons e toe foi mai i totonu o le membrane ma amata ai ATP synthase. Ona pasia lea e le au eletise i le ata pueina o le ata ma mafai ona faʻaaoga e toe faʻafoisia ai le NADP + coenzyme, mo le faʻaaogaina i le Calvin, poʻo le toe faʻaaogaina e fai ai mole mole mole ATP.

Anabolism - o se seti o metabolic process of biosysehesis o molelaʻau faʻalavelave ma le faʻaalu o le malosi. O faʻamalomilo lapopoa o loʻo fausia ai le fausaga faʻapitoa o loʻo faʻapipiʻiina faasolosolo mai i latou na muamua atu. Anabolism e aofia ai vaega tetele e tolu, o ia mea uma e faʻaaogaina e se enzyme faapitoa. I le taimi muamua, o syntulasi muamua o loʻo faʻapipiʻiina, mo se faʻataʻitaʻiga, amino acids, monosaccharides, terpenoids ma nucleotides. I le laasaga lona lua, o vailaau o loʻo i ai le faʻaaogaina o le ATP malosiaga ua liua i ni faʻatulagaga ua faʻaaogaina. I le vaega lona tolu, o le monomers ua gaoioi e faʻapipiʻiina i ni meaola faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, proteins, polysaccharides, lipids ma acids nucleic.

E le o meaola ola uma e mafai ona faʻapipiʻiina uma mole molelaʻau. Autotroph (mo se faʻataʻitaʻiga, laau) e mafai ona faʻapipiʻiina mole molepika o meaola ninii mai mea laiti-mole-mole e pei o le carbon dioxide ma le vai. E manaomia e le Heterotroph se punavai o mea e sili atu ona faigata, e pei o monosaccharides ma amino acids, e fatuina ai ni mea mole mole. O vaega e vaevaeina e tusa ai ma o latou punaoa autu: photoautotrophs ma photoheterotroph e maua ai le malosi mai le la, aʻo maua mai le kemikolo ma le chemoheterotroph e maua mai ai le malosi mai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faʻamau Faʻamaumau Kamupani

Ata o ata o le faagasologa o le biosysehesis o suga mai le carbon dioxide, lea e faʻaaogaina ai le malosiaga talafeagai mai le la. I laau, cyanobacteria ma algae, photolysis o le vai e tupu i le taimi o le photosynthesis o le okesene, aʻo faʻasaʻoina le okesene e fai ma oloa. Le faaliliuina o le CO2 3-phosphoglycerate faʻaaoga le malosi o le ATP ma le NADP o loʻo teuina i totonu o ata. O le gaioiga o le faʻamalosia o le carbon is carried out using the enzyme ribulose bisphosphate carboxylase ma o se vaega o le liʻo Calvin. E tolu ituaiga o photosynthesis o loʻo faʻavasegaina i laau totō - i luga o le ala o le tolu-carbon molecules, i luga o le ala o le fa-carbon dioxide (C4), ma le photosynthesis CAM. E tolu ituaiga o photosynthesis e eseese i le auala o le carbon dioxide e fusifusia ma lona ulu atu i le fua o le Calvin; i C3 laau toto, CO binding2 e tupu tuusao i le lio o Calvin, ma i le C4 ma le CAM CO2 muamua na aofia ai i isi tuufaatasiga. O ituaiga eseese o le gaogao o fetuunaiga o ni fetuutuunaiga i le tafe tele o le susulu o le la ma tulaga malogo.

I fuainumera o le photosynthetic, o le gaioiga o le uʻamea o le carbon e sili atu ona eseese. O le carbon dioxide e mafai ona faʻatulaga i le Calvin, i le itu i tua Krebs, poʻo le acetyl-CoA carboxylation reactions. Prokaryotes - o chemoautotrophs foi e fusia ai le CO2 e ala atu i le alafua o Calvin, ae o le malosi mai le tuufaatasiga o meaola e faʻaaoga e faatino ai le tali.

Carbohydrates ma Glycans Faʻaliliu

I le gaioiga o le suka suka, o meaola ninii faigofie e mafai ona liua i monosaccharides, mo se faataitaiga, kulukose, ona faʻaaogaina lea e faʻapipiʻi ai polysaccharides, e pei o le malo. O le faʻaaogaina o le kulukose mai mea faʻapitoa e pei o le pyruvate, lactate, glycerin, 3-phosphoglycerate ma le amino o le tino ua taʻua o le gluconeogenesis. I le faagasologa o le gluconeogenesis, o le pyruvate ua liua i le glucose-6-phosphate e ala i se faasologa o tuufaatasiga vavalalata, o le tele o ia mea o loo faia foi i le taimi o le glycolysis. Ae ui i lea, o le gluconeogenesis e le na o le glycolysis i le isi itu, talu ai o le tele o gaioiga faʻasoesa e faʻamalosia ai enzymes faapitoa, lea e mafai ai ona faʻafoʻosaʻo faʻavae le faiga o le faʻavae ma le gau o le kulukose.

O le tele o meaola e teu ai meaʻai i foliga o lipids ma gaʻo, e ui i lea, e leai ni enzymes e mafai ai ona liua le acetyl-CoA (o se oloa o le gaosiga o le acetylism) e faʻaulu (o se mea o le gluconeogenesis). A maeʻa le matelaina umi, ua amata ona faʻapipiʻi siama lapopoa o le ketone mai mea mama, lea e mafai ona suia le kulukose i totonu o masini e pei o le faiʻai. I totonu ole laau ma siama, o lenei faafitauli ole gasegase e foia e ala i le faʻaaogaina o le glyoxylate cycle, lea e vavao ai le tulaga o le decarboxylation i le taamilo o le citric acids ma mafai ai ona e liliu le acetyl-CoA i oxaloacetate, ona faʻaaogaina lea mo le glucose synthesis.

Polysaccharides faatino galuega faʻavae ma metabolic, ma e mafai foi ona tuʻufaʻatasia ma lipids (glycolipids) ma protein (glycoproteins) e faʻaaoga ai le enzymes o le transfusion o oligosaccharide.

Fatids Acids, Isoprenoids, ma Steroids Faʻaliliu

O gaʻo eletise e maua mai i le fatty acid synthases mai le acetyl-CoA. O le skeleton carbon o fatty acids o loʻo faʻalauteleina i le taamilosaga o reactions lea na muamua faʻatasi ai le acetyl, ona faʻaitiitia ai lea o le carbonyl group i le vaega hydroxyl, sosoo ai ma le faʻamaʻaloga ma le toe faʻaleleia mulimuli. O vailaʻau o le biosynthesis o le fatty acids e vaevaeina i ni vaega se lua: i meaola ma masogi, o gaioiga uma o gaosiga o gaʻo gaʻo o loʻo faia e se tasi masini I ituaiga muliki, i vailaʻau faʻasaina ma siama, o ituaiga taʻitasi e faʻamalosia e ituaiga ituaiga II enzymes.

O faʻasalaga ma mea faʻamalosi e avea ma sui o le tele o vasega o fua o le natura. O sui o lenei vaega o meaola e mafua mai i le isoprene ma e mafua mai i le gaosiga o le isopentyl pyrophosphate ma le dimethylallyl pyrophosphate, lea, i le itu, o loo faia i ni eseesega o metabolic eseese. I manu ma archaea, isopentyl pyrophosphate ma dimethylallyl pyrophosphate o loʻo faʻapipiʻiina mai le acetyl-CoA i le auala vavavalo, aʻo i totonu o laau ma siama, pyruvate ma glyceraldehyde-3-phosphate o ni vaega o le auala e le o le vavave. I le vailaau faʻasolosolo o le toto, e faʻafefiloi mole molemoa o le isoprene ma fai ai le squalene, ma o le a avea ai ma siosiomaga o le cyclic ma le lanosterol. O le Lanosterol e mafai ona liua i isi vailaʻau, e pei o le cholesterol ma ergosterol.

Squirrels Faʻaliliu

E eseese mea i lo latou gafatia e tuufaatasia ai le 20 amino acids masani. O le tele o siama ma laau e mafai ona faʻapipiʻi uma ai le 20, ae o mamame e mafai ona faʻapipiʻi na o le 10 amino amino taua. O le mea lea, i le tulaga o mamame, e 9 mea aoga amino taua e tatau ona maua mai meaai. O vailaʻau amino uma o loʻo faʻapipiʻiina mai i faʻatalatalanoaga o le glycolysis, o le taamilosaga o acids citric, poʻo se auala pentose monophosphate. O le fesiitaiga o vaega amino mai amino acids i le alpha-keto acids e taua o le liua. O tagata foaʻi a Amino e paʻuʻese ma glutamine.

Amino acids e fesoʻotaʻi i le peptide bond formula proteins. O polotini taʻitasi o loʻo i ai se faasologa tulaga ese o toega o le amino acid (fausaga faʻamalosia muamua). E pei lava ona mafai ona tuufaatasia ia mataitusi o le alafapeta ma le fausia o le tele o fesuiaiga o upu, o amino acids e mafai ona fusifusia i se tasi faasologa po o se isi ma fausia ai ni ituaiga o puipuiga. O le aminocyl-tRNA synthetase enzyme e faʻateleina ai le faʻaopoopoga o le amino i le ATP e faʻalagolago i le ATP, ma o le aminoacyl-tRNA. Aminoacyl-tRNAs o ni mea ia mo ribosomes ia e faʻapipiʻi faʻamaʻi amino i filifili uumi polypeptide e faʻaaoga ai le matā mRNA.

Tuua Lau Faamatalaga