Faʻavaomalo o le ketoacidotic i tamaiti

O le vailaʻau faʻapitoa (ICD-10 numera E14.0) o le faʻalavelave sili ona matuia ma ogaoga o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. O lenei tulaga o le tagata gasegase e mafai ona taua i le vaega mulimuli o le faʻalavelave faʻaleagaina.

Coma e atiina ae i se faʻaopoopoga iloga i le maualuga o le kulukose o le toto (e oo i le 30 iunite pe sili atu). O le tele o mataupu o loʻo matauina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ma o le numera o maliu e eseese mai le 5 i le 30% pasene.

E i ai se faʻavasegaga faapitoa com. E ese i latou i le oioio ma mafuaʻaga o atinaʻe. O le gasegase o le hyperperklycemic e tele lava ina atiae i maʻi ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka. E i ai foi se coma hypoglycemic. O le mafuaaga autu o lona alualu i luma o se paʻu mataʻutia i le faʻamasinoga o le kulukose i le toto o le maʻi.

O le ketoacidotic coma o loʻo faʻamatalaina i le ketoacidosis, i le taimi o le tulaga o le hyperosmolar non-ketoacidotic, o loʻo i ai le soliga o le suavai i totonu o le tino o le tagata, faʻaputuina o le lactic acid i totonu o le tino ma le toto o le tino e masani lava mo le hyperlactacidemic coma.

Mafuaaga ma mafuaaga

O le pathogenesis o le hyperglycemic coma e faʻavae i luga o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino ma le solia o metabolic processes. Afai e maua e le maʻi maʻi le insulin, ona le tupu ai lea o le coma.

I mataupu e sili atu i le 10 iunite o le kulukose, ua uma ona ulu atu i le mimiti o le maʻi. O le iʻuga, e tupu aʻe faʻafitauli.

O le mea masani, o mafuaʻaga nei o le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e mafai ona iloga:

  • Tese le saʻo ole inisalini, fufulu le tui.
  • Tulaga faigata, popole le popole.
  • Faʻaauau pea o le faʻamaʻi.
  • Se talaʻaga o le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke.
  • Maʻi faʻamaʻi o le tino faʻaleleia o le tino, faiʻai ma isi togafitiga o le ola o le tino.
  • Faʻaleagaina o se soifua maloloina lelei, faʻaleagaina o le ava malosi.
  • Toto
  • Suiga o se vailaau e tasi o le hypoglycemic i le isi.

I le taimi o le maitaga, o le tino o le tino e galue ma le faaluaina o avega. I le tulaga pe afai o le tina o loʻo faʻamoemoe o loʻo i ai se fomaʻi faʻapitoa, o lona uiga o le a le faʻamavaeina se taunuuga leaga.

I se tulaga e maua ai le maʻisuka aʻo leʻi maʻitaga, e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose i le tino, ma mo soʻo se faʻafitauli leaga, faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

I le tele o mataupu, o le hypoglycemic coma ua maua i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka oe na faʻalauiloaina se fua tele tele o inisalini poʻo se sui o le hypoglycemic.

O le hypoglycemia e mafai ona avea ma taunuuga o le malosi malosi o le tino po o le matelaina.

Ata faʻaleleia

E mafai ona faʻaauau mai i le tasi i le tolu aso le gasegase o le hyperperglycemic, ae o le mea e tupu i totonu o ni nai itula e le aofia ai. Ae ui i lea, i le 99% o mataupu, o mea e manaʻomia muamua e matauina i ni nai aso aʻo leʻi atiaʻe.

E faʻapefea ona iloa togafitiga? O faailoga iloga o le hyperglycemic coma o le leai o le fiaai, gasegase ma le vomiting, o le susu, o se lagona o le fia inu pea.

O se vaega e ono mafai ona maua e le tagata maʻi le vaivai o le manava, vaivaiga, le mautonu, faʻalavelave moe (sili atu ona moe), ma le faʻaitiitia o le toto. O le tele lava o taimi, o lenei tulaga e amata lemu, o le mea lea, o togafitiga o togafitiga ma togafitiga muamua e masani lava ona faia i se taimi le lelei.

O le maʻisuka o le maʻisuka e matautia tele i le faigofie tele ona fenumiai ma le masani ai o meaʻai taumafa, ma o se taunuuga o le alualu i luma o le tulaga, ma o le maʻi e lagona le leaga. Masalo o le atinaʻega o aʻafiaga ogaoga, e oo lava i le oti.

O hypo ma le hyperglycemic coma e i ai ni eseesega tele o uiga. O le hypoglycemic coma e toetoe lava o taimi uma lava e faʻailoa mai ai i se lagona mataga. O faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i uiga nei:

  1. Faʻateleina le tuputupu ae o vaivaiga.
  2. Faʻasalaga vave.
  3. Le fefe ma le malosi o le fefe.
  4. Lagonaina o le fiaaai, afu, vevela.
  5. Faʻaalia le sulu.

Afai ei ai se tasi o faailoga o sea faʻalavelave, e tatau ona vave siaki le kulūkose i totonu o lou toto. Pe a faatusatusa i le hyperglycemic coma, o le hypoglycemia e vave ona tupu. O lenei tulaga e matua matautia lava mo le soifua o le tagata maʻi.

Le atinaʻeina o se paʻu i se tamaititi

O le tele o taimi, o gasegase laiti e atiaʻe se ketoacidotic coma, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa i se falemaʻi.

O mafuaʻaga o le ketoacidotic coma e leai lava se eseesega. Ae ui i lea, o le le mautonu o le tino ma le mafaufau, o le uiga tonu lea mo tamaiti ma tamaiti, ua faaopoopo atu ia i latou.

O le maʻisuka o le maʻisuka i se tamaititi o loʻo atiina ae lemu i ni nai aso. Afai o loʻo faia sina insulin, o le soliga o le faʻaaogaina o le kulūkose e matauina.

Faailoga i le laʻititi e amata i le maʻi vaivai ma faʻauʻu i se faʻalavelave ogaoga. Faailoga o le gasegase o le hyperglycemic:

  • Muamua, o loʻo i ai faailoga o malaise lautele, vaivaiga ma le vaivai, moe. O nisi taimi e faitio tamaiti i le solia o le suʻega o le suʻega, taoto ma se lagona faifai pea o le galala.
  • E le gata i lea, o le a amata ona liu le vailaʻau, ma le le mafai ona tuʻuina atu le mapusaga e oʻo atu ai i le tiga i totonu o le manava, taofi le faʻaalia ma le tiga i totonu o le loto.
  • I le laasaga mulimuli, e tautala le tamaititi i se uiga le mautonu, atonu e le taliina fesili, manava loloto ma manaia, o le manogi o le acetone e maua mai i le ooto. O le mea mulimuli o le leai o se malamalama. Pe a pasia suega, o le acetone i le toto e matauina.

O le maʻisuka o le maʻisuka e manaomia vave togafitiga faʻalesoifua maloloina, ona o lana sauniuniga le tumau e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Hyperglycemic Coma Emergency Algorithm

Katia le maʻisuka e manaʻomia ona iloa tonu pe o le a le falemaʻi ma le tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka. E tatau ona mafai ona iloa le eseesega o tulaga ole hypo- ma hyperglycemic.

O le a le mea e manaʻomia ona faia ao lei oʻo mai le falemaʻi? O le fesoasoani faʻatasi ma le hyperglycemic coma e aʻafia ai le puleaina o le inisalini i vaitaimi o 2-3 itula. O le suʻega e fetuutuunai e faʻalagolago i le kulūkose i totonu o le tino. Glycemia e tatau ona fua i itula uma.

Ia faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo. I le togafitiga o le hyperglycemic coma, o fualaau oona e faaaoga e aofia ai le potassium ma le magnesium i la latou tuufaatasiga, talu ai latou te fesoasoani e puipuia le hyperacidosis.

I le tulaga pe afai e lua inumaga o le inisalini i vaelua tutusa o le taimi e le o iai le togafiti o le togafitiga, o le a le suia ia faailoga, ma le maʻi o le maʻi na le tumau, e tatau ona valaau se taʻavale.

I se tulaga e matua ogaoga ai le maʻisuka ma toetoe lava ina a le iloa, o le a manaomia le tausiga faʻafuaseʻi. Ae peitai, o togafitiga ogaoga o se coma e tupu i totonu o se falemaʻi.

Muamua fesoasoani mo fesoasoani muamua mo le hyperglycemic coma e aofia ai mea nei:

  1. O le tagata maʻi e tuʻuina i ona tafatafa ina ia le seʻe le vomiti. E le gata i lea, o lenei tulaga e faʻaumatia ai le faʻasesega o le laulaufaiva.
  2. O le tagata maʻi e lilofia i ni palanikeke mafanafana.
  3. E taua tele le pulea o le pulupeni ma le manava.

Afai e leiloa le manava o le tagata maʻi, e tatau ona vave faʻaolaina oe, faia le manava laʻau ma le massage o le fatu.

O ituaiga uma o foma e matua ogaoga faigata, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le taimi talafeagai i se falemaʻi e fesoasoani i le faateleina o avanoa o se taunuuga lelei. Afai oi ai i tagata o le aiga se talaʻaga o le maʻisuka, ona tatau lea i tagata matutua uma ona malamalama o le lava fesoasoani o le a puipuia ai se faʻalavelave tupu aʻe, ma faʻasaʻo le maʻi.

Taua: e tatau ona e vaʻaia le va o le hyperglycemia ma le hypoglycemia. I le tulaga muamua, o loʻo faia le inisalini, ma faʻatasi ai ma le hypoglycemic coma glucose e faʻatautaia.

Puipuiga

O le maʻisuka o le maʻisuka o se faʻalavelave ogaoga, ae e mafai ona aloese mai ai pe a e tausisia fautuaga uma a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga lelei. O nisi taimi e tupu lenei tulaga i tagata e le masalomia le i ai o le maʻisuka. O le mea lea, e taua tele pe a oʻo mai ni faʻamaoniga faʻapitoa o le maʻi o le autoimmune i se faʻamalamalamaga eseese o le vaʻaia.

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glyco, suʻesuʻeina o le toto toto (i luga o le manava oona), suega o le faapalepale kulukose, ultrasound o le pancreas, faʻataʻitaʻiga mo le suka o le a mafai ai ona iloa vave le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 ma faʻamatalaina togafitiga talafeagai.

O le maʻisuka ina ia aloese ai i le hyperglycemic coma e manaʻomia:

  • Aʻo togafitia i le maʻisuka ituaiga 1, mataʻituina ma le faʻaeteete lou tulaga aʻo lei oʻo i le maea ai ma le tuiina o inisalini. Afai, a maeʻa le puleaina o le hormone, o le maualuga o le glycemia e sili atu i le faailoga o le 10-15 mmol / l, ona tatau lea ona fetuunai le faasologa o togafitiga. E mafai e lau kamupanī maʻi ona fautuaina se isi ituaiga o inisalini. O le sili ona aoga ma le saogalemu o le inisalini o le tagata.
  • I le maʻisuka ituaiga 2, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i se meaai. I le i ai o le meaʻai, o loʻo maua ai se taumafataga maualalo.
  • Taʻitaʻi se olaga malosi. Ole gaioiga faʻaletino e faʻaleleia ai le gasegase ole tino ile inisalini, ma faʻaleleia le tulaga lautele ole maʻi.
  • Faʻaaoga vailaʻau faʻasaina (ma le maʻisuka ituaiga 2), ma e le faia se fetuutuunaiga tutoatasi.

E le gata i lea, ua fautuaina tagata gasegase e fai soo se suʻesuʻega puipuia. O fomaʻi e fautuaina le mataʻituina o le talaaga o le glycemic ma le malosi atoa o le maʻi. Mo fua i le fale, e manaʻomia ona e faʻaaogaina se glucometa eletise.

E tutusa lava le taua le mataʻituina o le maualuga o le hemoglobin glycated. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le tusitusi o le hemoglobin glyc i le maualuga o le suka i aso taitasi.

HbA1c tau (%)HbA1 tau (%)Laʻau Suamalie (mmol / L)
4,04,82,6
4,55,43,6
5,06,04,4
5,56,65,4
6,07,26,3
6,57,87,2
7,08,48,2
7,59,09,1
8,09,610,0
8,510,211,0
9,010,811,9
9,511,412,8
10,012,013,7
10,512,614,7
11,013,215,5
11,513,816,0
12,014,416,7
12,515,017,5
13,015,618,5
13,516,219,0
14,016,920,0

Multivitamin complexes, e aofia ai le chromium, zinc ma le thioctic acid, o le a fesoasoani i le puipuia o le maʻisuka ma le atiina ae o faʻafitauli o le maʻisuka. E oʻo lava mo faʻamoemoega o ausilali, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻalautele. Faʻaaogaina o teuteuga e faʻavae i luga o pusi o pi, viburnum, lemongrass, calendula.

Fomaʻi maʻi

O le atinaʻe faifaipea o le ketoacidosis i se tamaititi maʻi o le uiga lea ile tele o aso poʻo ni vaiaso foi. O faʻamatalaga muamua e faʻaalia ai le taufaasese o le maʻisuka o le: o le paʻu o le mamafa ma le fiaʻai, fia inu, tele le tele o le urination, faateleina le vaivai ma le vaivai, masani ona vevela, masani ona aʻafia ai ma le totogia-mumusu.

Faailoga o le muaʻi faʻatasi ma le faʻaaogaina o ketoapidotic coma:

  • vevela, moe i luga o se pulu,
  • faateleina le fia inu ma le vevela,
  • faʻateleina o le manava o le ketoacidosis o le tino, faʻaalia e le nausea, vomia, tiga tiga o le tino, le mautonu i le puipui o le abdominal pito i luma (falemaʻi o le "abdomen gase") ma le hyperleukocytosis laboratory, neutrophilia,
  • o le paʻu e mamago, pale, ma le lanu enaena, "o le maʻisuka e susulu" i luga o foliga, faʻaitiitia le tauvaga o le tino,
  • tachycardia, leo muffled loto, faʻaitiitia le toto toto,
  • manogi o le acetone i luga o le ea,
  • toto glukose maualuga i luga atu o le 15 mmol / l,
  • i le urine, e faaopoopo i se aofaiga tele o le kulukose, ua fuafuaina le acetone.

Afai e te le maua ni togafitiga faafomaʻi talafeagai, o le a faʻaleleia se vaʻa loloto:

  • leiloa o le mafaufau ma le faʻafefeina o paʻu ma faʻataʻitaʻiga,
  • ogaoga tigaina ma le faateleina o le hemodynamic faʻalavelave e oʻo atu i le maasiasi o le hypovolemic: foliga matala, le mago ma le cyanosis o le paʻu ma mucous membranes, fagu malulu, filiform pulse, faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, faʻaitiitia le gaosiga o gaioiga i le malosi,
  • O le manava a Kussmaul: faʻaauau, loloto, manaia, ma le manogi o le acetone i luga o le ea,
  • Suesuega: maualuga maualuga o le glycemia (20-30 mmol / l), glucosuria, acetoneemia, acetonuria, faateleina o urea, creatinine, lactate toto, hyponatremia, hypokalemia (faatasi ai ma le malosi e ono i ai sina siitaga itiiti), o le CBS o loo faamatalaina i le acidosis metabolic ma le totogia o le respiratory compensation: level pH 7.3-6.8; BE = - 3-20 ma lalo.

O le siama o siama o le ketoacidotic coma e masani lava ona faia i le hypoglycemic ma isi maʻi o le maʻisuka-hyperosmolar non-ketoacidotic and hyperlactatacidemic. O le ketoacidosis o le maʻisuka atonu e manaʻomia ai foi se siakiina o le eseʻese ma maʻi faʻapitoa o le gase o le tino, pneumonia, encephalitis, ma isi. Mo le suʻesuʻega taimi o le ketoacidosis i ia tulaga, e tatau ona fuafua le maualuga o le kulukose ma tino ketone i le toto ma le urine.

Fesoasoani faʻafuaseʻi

1. Faatulaga falemaʻi falemaʻi faʻafuasei i se faʻamalolo poʻo se faʻapitoa o endocrinology.

2. Ia mautinoa o le faʻaogaina o le vaega pito i luga o le manava, o le okesene.

3. Saunia le avanoa i le moega vevela mo le toe faʻamamaina:

  • I totonu o le 1 itula, faʻafeiloaʻi se vailaʻau o le 0.9% sodium solution i le fua faatatau o le 20 ml / kg, faʻaopopo le 50-200 mg o le cocarboxylase i le fofo, 5 ml o le 5% ascorbic acid solution, i le tulaga o le faateʻa o le hypovolemic, faʻalautele le aofaiga ole fofo i le 30 ml / kg
  • i le isi 24 itula e faʻaauau ai le faʻasolosolo togafitiga ile 50-150 ml / kilokalama, o le aofaʻi o aso taʻitasi e faalagolago ile tausaga: e oʻo ile 1 tausaga - 1000 ml, 1-5 tausaga - 1500 ml, 5-10 tausaga - 2000 ml, 10-18 tausaga - 2000-2500 ml. I le ono 6 itula ulufale i le 50%, i le isi ono itula - 25% ma i le 12 itula na totoe - 25% o le vai.

O le faʻaofiina o le 0.9% sodium chloride solution e faʻaauau i le maualuga o le suka o le toto i le 14 mmol / L. Ona faʻafesoʻotaʻi lea o se vaifofo 5% glucose, faʻafeiloaʻi ma le 0.9% sodium chloride solution i se fua faatatau 1: 1. Puleaina o le osiolarity aoga ua fuafuaina i le fua faatatau: 2 x (sodium toto i moli / l + potassium toto i mmol / l + glucose toto i mmol / l). E masani lava, o lenei faailoilo e 297 ± 2 mOsm / l. I le i ai o le hyperosmolarity - 0.9% sodium solution fofo ua suia i se vaifofo 0.45%.

4. I le taimi lava e tasi ma le amataina o le toe faʻamaʻaʻaina, faia faʻamalosi (!) Inisalini (faʻataʻitaʻiga, faʻaʻamuʻaiga faʻavaomalo, ma isi) iv i se fualaau 0.1 U / kg (o le maʻisuka sili atu i le 1 tausaga - 0.2 U / kg) i le 100-150 ml o le 0.9% sodium chloride solution.

O faʻasologa mulimuli ane o le inisalini e tatau ona faia i le vum i le fua faatatau o, ma le 1 LD / kg i le itula i lalo o le pule o le suka toto. Ole maualuga o le glycemia e le tatau ona faʻaititia e sili atu i le 2.8 mmol / itula.

I le faaitiitia o le suka i le toto i le 12-14 mmol / l, ia suia i le puleaina o le inisalini i le mavae ai o le 4 itula i le fua faatatau 0.1 U / kg.

5. Ina ia mafai ona toe totogi le mea o le paluga o le potassium pe a uma le 2-3 itula mai le amataga o le togafitiga IV, o le 1% o le vai o le chloride e ave i le 2 mmol / kg i le aso (1/2 o le tino - i le va o le 1/2 - pe afai e leai se vomiting) :

a) i le leai o ni faʻamaumauga i luga o le maualuga o le paluka, faʻaaoga le 1% potassium chloride solution i le fua faatatau o le 1.5 g i le itula (100 ml o le 1% KCl solution e aofia ai le 1 g o le potassium chloride, ma le 1 g o le potassium chloride e tutusa ma le 13.4 mmol o le potassium, 1 ml 7 , 5% KCl solution e aofia ai le 1 mmol o le potassium),

b) pe'ā iai ni faʻamatalaga o le maualuga o le pālaʻau i totonu o le toto, o le fua faatatau o le puleaina o le 1% o le metala chloride solution e faapenei:

  • e oʻo atu i le 3 mmol / l - 3 g / itula,
  • 3-4 mmol / l - 2 g / itula,
  • 4-5 mmol / l - 1.5 g / itula,
  • 6 mmol / l pe sili atu - taofia le puleaina.

E le tatau ona faʻatonuina sauniuniga o le potassium pe afai o le tamaititi ua i ai le teteʻe ma le malosi!

6. Faʻasaʻoina o le acidosis metabolic:

  • i le leai o le puleaina o le toto pH - se enema ma se vaifofo mafanafana 4% sodium bicarbonate i se voluma e 200-300 ml,
  • i / i le faʻaofiina o se vai solution 4% sodium bicarbonate o loʻo faʻaalia i le pH <7.0 mai le faʻatusatusaina o le 2.5-4 ml / kilokalama mo le 1-3 itula i le fua faatatau o le 50 mmol / itula (1 g NaHCO3 = 11 mmol), naʻo seia oʻo ile pH 7.1 poʻo se maualuga ole 7.2.

7. Mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi, faʻamautinoa se fomaʻi lautele o vailaʻau faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga