O a hormones e maua e le pancreas?

O le pancreas o se vaega tāua o le faʻaogaina o le tino. O le autu o le tuʻuina atu o enzymes, e aunoa ma se mea e le mafai ai ona suʻeina atoatoa ia protein, gaʻo ma gaʻo. Ae o le faʻamalolo o le sua o le pani e le faʻapulaʻaina i lana gaioiga. Faʻapitoa o le gland o tamaʻi ia o Langerhans, o loʻo faia ai se galuega mulimuli, faʻamaloloina insulin, glucagon, somatostatin, polypeptide pancreatic, gastrin ma le vevelin. O hormones pancreatic e aafia i ituaiga uma o metabolism, o le solia o la latou gaosiga e oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

Ole vaega mulimuli o le pancreas

O suauu pancreatic e faʻapipiʻi ai mea e gaosia i le hormone-gaioiga e taua o le inlocytes. O loʻo tuʻuina i le uʻamea e tautau - o motu o Langerhans. O le aofaiga atoa o tamaʻitaʻi e na o le 2% o le mamafa o le okeni. I le fausaga, e tele ituaiga o inisiua: alpha, beta, delta, PP ma epsilon. O ituaiga taitasi o le siaki e mafai ona fausia ma faʻamaloloina se ituaiga o hormone faapitoa.

O a hormones e maua e le pancreas?

O le lisi o hormones pancreatic e lautele. O nisi o loʻo faʻamatala auʻiliʻilia, aʻo le tele o meatotino a isi e leʻi lava le suʻesuʻeina. Muamua o le inisalini, e manatu o le homone sili ona suʻesuʻeina. O sui o meaola faʻasolosolo meaola, suʻesuʻeina le lava, e aofia ai le polypeptide pancreatic.

O sela faapitoa (peta beta) o tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina ai le hormone peptide ua taʻua o le inisalini. O le ituaiga o gaioiga o le inisalini e lautele, ae o lona faamoemoega autu o le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le plasma toto. O le aʻafiaga i le gaosiga o le gataifale e mafua ona o le malosi o le inisalini:

  • faafaigofie le tafe o le kulukose i totonu o le suauu e ala i le faateleina o le gafatia o paʻu,
  • faʻaosofia le maua o le kulukose i sela,
  • faʻaauau le faʻavaeina o le glycogen i le ate ma le musele, lea o le tino autu o le teuina o kulukose,
  • taofiofia le faagasologa o le glycogenolysis - o le vaevaeina o le glycogen i le kulukose,
  • faʻalavelave gluconeogenesis - le faʻasologa o le kulukose mai proteins ma gaʻo.

Ae le gata o le metabolism o le carbohydrate o se vaega o le faaaogaina o le hormone. O le inisalini e mafai ona aʻafia ai le polotini ma le gaʻo gaʻo e ala i:

  • faaosofia o le faʻasalaga o triglycerides ma gaʻo gaʻo,
  • faafaigofie le tafe o le kulukose i totonu o adipocytes (gaʻo gaʻo),
  • faʻafouina o le lipogenesis - le faʻasologa o gaʻo mai le kulukose,
  • le puipuia o le lipolysis - malepelepe o gaʻo,
  • faʻalavelaveina o le faʻaaogaina o polotini,
  • faʻateleina le faʻaogaina o siama faʻamau mo le amino acids,
  • faaosofiaina o le synthesis protein.

O le inisalini e maua ai le tino ma gafatia malosi. O lona aʻafiaga aʻafiaga e mafua ai le faateleina o le faʻaogaina o le porotini ma le lipids i totonu o le masini ma fuafua ai le matafaioi i le tulafono faatonutonu o le tupu aʻe ma le atinaʻeina. E le gata i lea, o le inisalini e aafia ai le metabolism vai-masima: e faafaigofie ai le taumafa o le potassium i le ate ma maso, ma fesoasoani e taofi vai i totonu o le tino.

O le autu autu mo le fausiaina ma le manava o le inisalini o se faateleina i le maualuga o le kulukose. Hormones e mafua ai foi le faateleina o le inisalini:

  • cholecystokinin,
  • glucagon,
  • glucose-faalagolago i le insulinotropic polypeptide,
  • estrogens
  • corticotropin.

O le faʻatoʻilaloina o sela o le peta e mafua ai ona le lava pe leai foi se inisalini - ituaiga 1 o le maʻisuka e atiaʻe. I le faʻaopoopoga i le genetic predisposition, faʻamaʻi viral, faʻalavelave popolega, ma mea sese o meaʻai e taua i le faʻaalia o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi. Faʻaaloalo insulin (immunity tissues i le hormone) ituaiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le peptide na gaosia e alalaupapa o le alpha o le pancreatic islets e taʻua o le kaluka. O lona aafiaga i le tino o le tagata o le faafeagai lea o le inisalini ma e aofia ai le faateleina o le toto toto. O le galuega autu o le faatumauina lea o le maualuga o le glucose plasma i le va o taumafataga, faia e:

  • le vaevaeina o le glycogen i le ate i le kulukose,
  • suauu o le kulukose mai proteins ma gaʻo,
  • le faʻamaina o faiga o le faʻamaʻiina o le kulukose,
  • faaosofia o le pala,
  • o le faʻavaeina o tino o le ketone mai mea gaʻo i totonu o le ate.

Glucagon faʻalauteleina le faʻamausaliina o le muso o le fatu e aunoa ma le aʻafia ai o lona malosi. O le taunuuga o se faʻaopoopoga o le mamafa, malosi ma le fatu. I tulaga faʻalavelave ma taimi o le faʻamalositino, o le glucagon e faʻamalosia ai le gasegase o le musika e maua ai le malosi ma faʻaleleia le totoina ona o le faʻaleleia o le fatu.

Glucagon e faʻaolaina le faʻasaʻoina o le inisalini. I le tulaga o le le lava o le inisalini, o le kulupu o le glucagon e faʻapupula i taimi uma.

Somatostatin

O le peptide hormone somatostatin e maua mai i vavala delta o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo i ai i foliga o ni faiga e lua o loʻo galue malosi. E taofia ai le tuufaatasia o le tele o hormones, neurotransmitters and peptides.

Honeone, peptide, enzyme o loʻo faʻaititia lona faʻasologa

Vaʻaia o le Pituitary Gland

Gastrin, secretin, pepsin, cholecystokinin, serotonin

Inisalini, glucagon, pepatide o le intestinal vasoactive, polypeptide pancreatic, bicarbonates

Inisalini e pei o le tuputupu ae Faʻasologa 1

O le somatostatin, i se faaopoopoga, faʻagesegese ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le iniseti, faʻaititia ai le pule faakomepiuta o le vailaʻau o le chlorhydrate, motilusini gaogao ma le elekene o talo. O le faʻasologa o le somatostatin e faʻatupulaia i le maualuga o le kulukose, amino acids ma gaʻo gaʻo i totonu o le toto.

Gastrin o se peptide hormone, faʻaopoopoga i le pancreas, e gaosia e sulu o le mucosa gastric. O le fuainumera o amino acids e aofia ai i lona tuufaatasiga, e tele ituaiga o gastrin e iloga: gastrin-14, gastrin-17, gastrin-34. O le pancreas e sili ona faalilolilo le mulimuli. Gastrin o loʻo aʻafia i le gastric phase o le faʻalaumalieina ma fatuina ai tuutuuga mo le faasologa ole inumaga ile mulimuli ile:

  • faateleina le pulelaa o le elekene hydrochloric,
  • faaosofia o le gaosia o se enzyme proteolytic - pepsin,
  • faʻafouina o le faʻasaʻolotoina o bicarbonates ma siaki e ala i le ogatotonu o le manava,
  • faateleina le motauli o le manava ma le fatu,
  • faaosofiaina o le pule faalilolilo o le oona, o hormones pancreatic ma enzymes,
  • faateleina le toto ma faʻafouina le toe faʻafoʻisia o le mucosa gastric.

E faʻamalosia le gaosiga o le gastrin, lea e aʻafia i le faʻaogaina o le gaʻo i le taimi o taumafa, protein paluga o meaʻai, ava malosi, kofe, se peptide e faʻamalolo ai le gastrin e faʻamalo e ala i nerve faagasologa i le puipui o le manava. O le maualuga o le gastrin e faʻapupulaina i le syndrome o Sollinger-Ellison (o le tumutumu o le gataifale o le pancreas), faʻamalosi, faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory.

O le maualuga o le gastrin e faʻamoemoe i le eseesega o siama o le maʻi o le peptic ma le addison-Birmer. O lenei faamai ua taua foi o le anemia matautia. Faatasi ai ma ia, o le hematopoiesis ma faailoga o le anemia e mafua mai i le le lava o le ua, lea e sili atu ona masani ai, ae ona o le le lava o le vitamini B12 ma le gaʻo.

Ghrelin e maua mai i pancreatic epsilon sela ma sela faapitoa o le mucosa gastric. O le hormone e mafua ai le fiaai. E fegalegaleai ma nofoaga tutotonu o le faiʻai, faʻamalosia ai le faʻamalositino o le neuropeptide Y, lea e nafa ma le faaosofia o le manaʻo. O le faʻateleina o le tarrelin aʻo leʻi faʻalauteleina meaai, ma a maeʻa - faʻaititia. O galuega a le faʻailoga e eseese:

  • faʻaosofia le pulefaʻatasia o le hormone tuputupu aʻe - hormone tuputupu aʻe,
  • faaleleia le salivation ma saunia le faiga o meaʻai mo le 'ai,
  • faateleina le maliliega o le manava,
  • e faatonutonu ai le galuega faalilolilo a le pancreas,
  • faateleina le maualuga o le kulukose, lipids ma le cholesterol i totonu o le toto,
  • faʻafoe le mamafa o le tino
  • faʻateleina le lagona lelei i mea manogi.

Ghrelin faʻamaopoopo manaoga ole malosi o le tino ma auai i le faʻatonutonuina o le setete o le psyche: o le atuatuvale ma le atuatuvale tulaga e faʻaleleia ai le manaʻo. E le gata i lea, ei ai sona aafiaga i le manatuaina, tomai e aʻoaʻo ai, moe ma faʻavevesi auala. E maualuga le maualuga o le Ghrelin i le matelaina, o le mamafa o le mamafa, meaʻai maualalo o le kalori ma le faʻaitiitia o le kulukose toto. Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, ituaiga 2 maʻisuka, o le faʻaitiitia i le maualuga o le ma'relin ua lauiloa.

Pancreatic Polypeptide

O le polypeptide Pancreatic o se oloa o le tuufaatasiga o pusa pancreatic PP. E aʻafia ai le pule o le faiga o mea taumafa. O le gaioiga o le polypeptide pancreatic i le gaʻoina o mea nei:

  • faʻalavelaveina le gaioiga o le exocrine pancreatic,
  • faaitiitia le gaosiga o enzymes pancreatic,
  • vaivai le gallbladder motility
  • inhibits gluconeogenesis i le ate,
  • faʻaleleia le faʻalauteleina o le mucous membrane o le tootoo laiti.

O le faʻamalositino o le polypeptide pancreatic e fesoasoani i meaʻai o le protein-meaʻai, anapogi, faʻamalositino, se paʻu mataʻutia i le suka o le toto. O le somatostatin ma le glucose o loʻo faʻatonuina e faʻaitiitia ai le aofaiga o le polypeptide ua faʻatuina.

O le gaioiga masani o le tino e manaʻomia ai le faʻamaopoopoina o galuega a gaʻo uma o le endocrin. O le gasegase ma mauaina faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le elemene o hormones pancreatic. O le malamalama i la latou matafaioi i le faiga o le tulafono faatonutonu ole neurohumoral e fesoasoani e fofo manuia ai galuega faʻamaʻi ma togafitiga.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Faʻavae ma galuega

O le pancreas sili ona tele i totonu o le endocrine. O loʻo tu i tua. I totonu o le fausaga, latou te iloa ai: o se ulu ulu, o se tino lautele ma se siʻusiʻu ua i luga. O le ulu o le vaega pito sili ona tele, o loʻo siomia e fusi o le duodenum. E masani lava, o le lautele e oo i le lima cm, o le mafiafia e 1.5-3 cm.

Tino - ei ai luma, tua ma pito i lalo. Faʻasaga i tafatafa o le pito i luga o le manava. O le pito pito i lalo e oʻo atu i le vete verdebra lona lua. O le uumi e 1.75-2.5 cm. O le siʻusiʻu e faʻasolosolo faʻatatau ma le agavale. I le faʻafesoʻotaʻi ma le tamaʻi mamoe, gland slander ma le gafa tuʻu. O le umi o le gland e 16-23 cm, ma o le mafiafia e faʻaitiitia mai le tolu cm i le ulu vaega i le 1.5 cm i le siʻu.

I totonu o le gland o le totonugalemu lea (Virsungiev). I luga o lea mea, o le masini eletise nutesia e sao saʻo lava i le duodenum. O le fausaga o le parenchyma e lua vaega taua: exocrine ma endocrine. Latou te eseese i le taua ma le fausaga.

Exocrine - e oʻo atu i le 96% o le masini, e aofia ai le alveoli ma se faʻalavelave faʻapitoa o mea e le fiafia ai, ia e "faʻamalieina" mo le gaosiga ma le faʻamalositino o enzymes i le vai oona e faʻamautinoa ai le lomiina o meaai i totonu o le manava. O lo latou le lava o loʻo atagia mai i le faiga o le faʻasaumalie o faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo. Vaega Endocrine - na faia e le faʻaputuina o sela i motu faapitoa o Langerhans. O iinei o le pule faalilolilo o hormones e taua mo le tino e tupu.

Faʻaalia o hormones pancreatic

O le a tatou mafaufau i galuega autu o hormones i lo latou fausaga, o le aafiaga i totoga ma fusi o le tino o le tagata.

Faʻaalia le fausaga o le polypeptide. O le fausaga e aofia ai filifili e lua o amino acids e fesoʻotaʻi i alalaupapa. O le natura na fausia foliga aupito tutusa i le inisalini o tagata i puaa ma lapiti. O manu nei na sili atu ona talafeagai mo le mauaina o sauniuniga mai hormones pancreatics. O le hormone e gaosia mai peta beta mai le proinsulin e ala ile vavaeina o le c-peptide. Ua faʻaalia le faʻailoga pe o fea e faia ai lenei faiga - o le Golgi apparatus.

O le galuega autu o le inisalini o le faatonutonuina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto faatasi ai ma le fesoasoani o lona ulu i totonu o le gaʻo ma musika o le tino. O le inisalini e faʻaleleia ai le malosi o le kulūkose (faʻapupulaina le mafai ona mafai ona faʻaaogaina), o lona faʻapipiʻiina i foliga o glycogen i maso ma le ate. O faʻaagaga e faʻaaogaina e le tino ma le malosi tele o le malosi o le malosi (faʻalauteleina le tino, faʻamaʻi).

Ae peitai, o le inisalini e taofia ai lenei faagasologa. E taofia ai foi le malepelepe o gaʻo ma le fausia o tino o le ketone. Faʻasolosolo le tuʻufaʻatasiga o gaʻo gaʻo mai le gaosiga o metabolism oloa. Faʻaitiitia le cholesterol, e puipuia le atherosclerosis. O le hormone e taua tele i le metabolism: e faʻaosoina ai le faʻaaogaina o nucleotides ma amino acids ina ia faʻapipiʻi ai DNA, RNA, nucleic acids, ma faʻagata ai le vaevaeina o mole moletini.

O nei faiga e taua mo le fausiaina o puipuiga. O le inisalini e faʻateleina ai le faʻaogaina o amino acids, magnesium, potassium, ma phosphates i totonu o sela. Ole faʻatonutonuga o le aofaiga o le inisalini e manaʻomia e faalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e maua le hyperglycemia, ona tupu ai lea o le gaosiga, ma le isi itu.

I totonu o le medulla oblongata ei ai le sone e taʻua o le hypothalamus. O loʻo i ai le mea taua, lea e maua ai faʻamatalaga e uiga i le kulukose maualuga. O le faailoilo o le toe faafoi e auala atu i aʻa o le nerve i suauu beta o le pancreas, ona faʻalauteleina lea o le inisalini.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le kulukose toto (hypoglycemia), o le leo o le hypothalamus e taofia ai a latou gaioiga, i le faasologa, o le faaitiitia o le insulin e faaitiitia. O le mea lea, o nofoaga maualuga o namu ma endocrin e pulea ai le metabolism o le carbohydrate. Mai le faʻaogaina o le tino, le nerve nerve (faʻaosofia), o le popole (poloka) e aafia ai le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le inisalini.

Ua faʻamaonia mai e mafai e le kulukosese ona tuusaʻo saʻo i luga o sosolo o peta o motu o Langerhans ma faʻasaʻo le inisalini. O le taua tele o le gaioiga o le inisalini-iniseti-insulin (insulinase). E maualuga le faʻaoʻoina i le paveryma o le ate ma le tino maso. Faatasi ai ma le toto o le ate, o le afa o le inisalini ua faʻaumatia.

O le homone, e pei o le inisalini, o se polypeptide, ae i le fausaga o le molecule e na o le tasi le filifili o le amino. E ala i ana galuega, ua manatu ai o se tagata tetee i le inisalini. Faʻatulaga i selalala. O le taua tele o le vaevaeina o lipids i le tino o le tino, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faatasi ai ma se isi hormone e faʻamalo ai foi le pancreas, hormone tuputupu aʻe ma hormones adrenal (cortisol ma adrenaline), e puipuia ai le tino mai se paʻu mataʻutia i le malosi (glucose). E le gata i lea, e taua tele le matafaioi:

  • i le faʻaleleia atili o le tafe toto,
  • faʻamaonia le cholesterol,
  • faʻafouina o le gafatia o le ate ate mea e faʻafouina,
  • i le aveesea o le sodium mai le tino (faʻaitiitia le fulafula).

O le faiga o gaioiga e fesoʻotai i fegalegaleaiga ma tagata faʻaleleia o le membrane. O se taunuuga, o le gaioiga ma le maualuga o le toto o le enzyme adenylate cyclase e faateleina, lea e faaosofia ai le faaleagaina o le glycogen i le kulukose (glycogenolysis). O le faʻamalositino e faʻatonutonu e le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga, o le gaosiga o gaosiga ua faʻasaina, o se faʻaitiitia ua faʻagaoioia le gaosiga. O le aʻafiaga tutotonu o loʻo faʻaaogaina e le ponaitary gland tua.

Polypeptide

O lona fusifusia e na o totonu lava o le meaola toto. E le faʻaalia le faʻaogaina o le polypeptide i luga o faʻafitauli faʻapitoa. Pe a faʻatulafonoina le polypeptide e le galuega a le tino, o le a amata ona taofi le gaioiga o le pancreas, faʻamalosia le gaosia o le sua i totonu o le manava.

I le tulaga o le solia o le fausaga o le tino ona o mafuaaga eseese, o sea mea faalilolilo i le aofaiga tatau o le a le faatinoina.

Gastrin e faaosofia ai le gaosiga o le hydrogen chloride, faateleina ai le gaosiga o le enzyme o le sua suamalie i tafatafa autu o le okeni, gaosia ma faateleina le gaoioiga o bicorbates i le sila i totonu o le mucosa gastric, ma o le taunuuga lea e maua mai ai le membrane puipuia o le okeni mai aafiaga le lelei o le pepsin ma le hydrochloric acid.

O le hormone faʻagesegese le faʻagasologa o le tuʻuina atu o le manava.O lenei mea e maua ai le umi o le aafiaga o le pepsin ma le vailaʻau i luga o le siama e manaʻomia mo le 'aiina o meaai. Ma e mafai foi ona ia pulea le faiga mo le fesuiaiga o mea inu gaʻo, o le mea lea, faateleina ai le gaosiga o peptide ma isi hormones.

Isi mea gaosi

O isi hormones pancreatic ua maua.

  1. Lipocaine - e mafai ona faaosofia ai le fausiaina o gaʻo ma le faʻamaʻiina o mea aliphatic monobasic carboxylic acids, e puipuia ai le ate mai steamosis.
  2. Centropnein - faʻafiafia le afaina o le manava o le pito i tua o le faiʻai, e fesoasoani e faʻafilemuina maso o le bronchia.
  3. Vagotonin - faʻapupula le gaioiga o le nalu vavao, faʻaleleia ana gaioiga i luga o okeni.

O a fualaau o hormones pancreatic

E taua le taua o vailaau inisalini, lea e maua mai e kamupani fomaʻi eseese. O fualaau faasaina e iloga i faailoga.

E mafua mai i fualaau faasaina:

  • vailaau masani - Vailaʻau, Monotard MC, insulin GPP tape,
  • suauu - Homofan, Humulin.

E ala i le saoasaoa o osofaiga, le umi o le aafiaga:

  • vave ma vave le aoga, o fualaau oona e faʻaalia ai lo latou aafiaga i le afa itula talu ona maeʻa le pulega, o le gaioiga o le vailaau faʻasaina e tusa ma le 8 itula - Faʻavavevave le vave, Faʻapitoa,
  • o le averesi o le taimi o le aʻafiaga, e tupu i le 2 itula talu ona faʻaaogaina, o le aʻafiaga o le vailaau faʻasaina i le aso - tape o le Humulin, Monotard MC,
  • le umi o le taimi o le inisalini ma se faʻapuupuuga puupuu, o le amataga o le gaioiga ina ua maeʻa le afa itula - Actrafan HM.

Hormones o le autu i le faatonutonuina o taualumaga o le gaioiga a le tino, o lea e taua ai le iloa o le fausaga o le okeni, o loʻo i ai hormones pancreatic ma a latou galuega.

A oʻo mai maʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o meaʻai, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau mo togafitiga. O tali a le fomaʻi mo pancreatitis o le a fesoasoani ia malamalama i le mafuaʻaga o le maʻi ma le auala e fofo ai.

Vailaau pancreatic ma mea latou te gaosia

O le pancreas e lua vaega:

  • exocrine po o le exocrine,
  • endocrine.

O faʻataʻitaʻiga autu o galuega a le tino:

  • tulafono faatonutonu o le tino, lea e tupu ona o le tuufaatasia o le tele o mealilo,
  • otaotaina o meaai ona o le galuega o enzymes.

O le matua o le tino e fesoasoani i le atinaʻeina o suiga o le physiological i le tino, e mafua ai se fesuiaiga o le mafutaga vavalalata i le va o ona vaega.

O le vaega o le exocrine e aofia ai ni nai lobulu laiti na fausia mai le pancreatic acini. O latou o vaega taua o le totoga o le okeni.

O le fausaga o le acini o loʻo faʻatusalia e nai tauvaga laiti laiti, faʻapea foʻi ma vailaʻau o loʻo gaosia ai le tele o 'elemene o meaʻai:

O le vaega o le endocrine e fausiaina mai tamaʻi pancreatic o loʻo i le va o le acini. O lo latou igoa lona lua o motu o Langerhans.

O nei nei sela e nafa ma le gaosia o nisi mea gaosi:

  1. Glucagon- e maua mai i selalala. E afaina ai le faateleina o le glycemia.
  2. Inisalini. O suauu Beta e nafa ma le faʻasalalau o se taua taua. O le insulin e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose ma tumau lona tulaga masani ile toto.
  3. Somatostatin. E gaosia e le D-sela. O lona gaioiga e aofia ai le faʻamaopoopoina o galuega i fafo ma totonu o secretory function o le gland.
  4. Papatide o le intestinal vasoactive - E maua mai ona o le faʻaogaina o selatini D1.
  5. Pancreatic Polypeptide. O lona gaosiga o loʻo aofia ai i le sone o le matafaioi o suauu PP. Na te puleaina le faagasologa o le pulelenile ma faʻalauteleina le fesuiaiga o elemene.
  6. Gastrin ma somatoliberino vaega ia o nisi o fila gland. Latou te aafia ai le lelei o le sua o le manava, pepsin ma le hydrochloric acid.
  7. Lipocaine. O sea faalilolilo e faia e sulu o le au o le okeni.

Le faʻatinoina o le gaioiga o gaioiga ma galuega

O le manaʻoga o le tino mo se aofaiga masani o le gaosia o le hormone e tutusa ma le manaʻoga e tuʻuina atu le okesene ma meaʻai.

O a latou galuega autu:

  1. Faʻafouina o le Cell ma le tuputupu ae.
  2. O nei mea faʻamalosi uma e aafia ai le fesuiaiga ma le mauaina o le malosi mai meaai na maua.
  3. Fetuunai le maualuga o le calcium, glucose ma isi elemene taua taua o loʻo iai i le tino.

O le vailaʻau o le hormone C-peptide o se vaega o le mole mole insulin, ao faagasolo le faʻasologa lea e ulu atu ai i totonu o le tino, totoʻa ese mai le vaʻaiga faʻapitoa. E faʻavae i luga o le faʻaogaina o le vailaau i le toto, le ituaiga o maʻisuka, o le i ai o neoplasms ma maʻi o le ate ua maua.

O se aofaiga tele pe, i se isi itu, o le le lava o hormones e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi eseese. O le mafuaʻaga lea e taua ai le puleaina o le tuʻufaʻatasiga o nei mea e faʻaaogaina ai meaola.

O lenei mea faalilolilo e ave le nofoaga lona lua sili ona taua i totonu o hormones i le gland. Glucagon e faatatau ile polypeptides molelalo mole mole. E i ai le 29 amino acids.

O le maualuga o le glucagon e mafua ona o le atuatuvale, maʻisuka, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻasolosolo masani, ma faʻaititia ona o le fibrosis, pancreatitis, poʻo le pancreatic tissue resection.

O le muaʻi vailaau o lenei vailaʻau o le proglucagon, o lona gaioiga e amata i lalo o le aafiaga o enzymes proteolytic.

Faʻafitauli e aafia i le glucagon:

  • ate
  • loto
  • faʻanoanoa maso
  • siama.

  1. E taʻitaʻia ai i le saoasaoa o le malepe o le glycogen i totonu o sela e maua ai maso skeletal ma hepatocytes.
  2. Faʻaauau le faateleina o le suka suka.
  3. E aʻafia ai le biosynthesis glycogen, faia ai se nofoaga faʻapitoa mo mole moletini ATP ma mea gaʻo.
  4. Na te talepeina le gaʻo tuʻufaʻatasi e maua ai le gaʻo i gaʻo gaʻo e mafai ona galue o se punaoa malosi, faʻapea foʻi ma le liua i nisi tino o le ketone. O lenei galuega e pito sili ona taua i le maʻisuka, ona o le le lava o le inisalini e toetoe lava o taimi uma e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga i le glucagon concentration.

O aʻafiaga lisiina o le polypeptide e saofaga i le saoasaoa vave o fua o le suka.

O lenei hormone ua manatu o le mea autu autu o loʻo gaosia i le uʻamea. Atinae faʻaauau pea, e tusa lava po o le a le meaʻai. Glucose concentration e aʻafia ai le biosynthesis o le inisalini. O loʻo mafai ona gaogao faʻamalosi i totonu o peta beta, ma faʻafeiloaʻi mulimuli ane le faʻamaʻiina o le peta ma taʻitaʻia ai le faʻatuputeleina o le ATP.

O se taunuuga o lenei faagasologa, o loʻo maua i luga o siama ni siama lelei ona o le malosi faʻamalolo, o lea ua amata ai ona latou lafoina le inisalini.

O mea nei e fesoasoani i le fausia o le hormone:

  1. O le faateleina o le kulukose toto.
  2. Manatuaina o meaai e le gata na maua ai gaʻo.
  3. Le aʻafiaga o nisi vailaʻau.
  4. Amino acids.
  5. Le faʻateleina o mea o loʻo maua i le calcium, potassium, ma le faʻaopoopoga o gaʻo gaʻo.

O le faaitiitia o le aofaiga o le hormone e tupu mai i tua o:

  • sili somatostatin,
  • faʻaagagaina o faʻamaumauga o faʻamaumauga o le alpha alpharen.

  • e faatonutonuina faiga faʻavae,
  • faʻasolosolo le glycolysis (glucose breakdown),
  • fomu fanua faʻasao
  • inhibits le glucose synthesis,
  • faʻaauau le faʻavaeina o lipoproteins, mea maualuga maualuga,
  • e taofiofia ai le tuputupu ae o ketones, faia e avea ma toxins mo le tino,
  • o loʻo aʻafia i le bioproduction o aʻafiaga,
  • e taofia ai le ulu atu o gaʻo gaʻo i le toto, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

Vitio e uiga i galuega a le inisalini i le tino:

Polypeptide

O le mealilo e aofia ai le 36 amino acids. Faʻatonuina o le eletise e maua mai i sela e faʻaaogaina ai se nofoaga i totonu o le pancreas i le pito i luga o le ulu, faapea foi i le pito i tua o le endocrine.

  1. Lulu exocrine galuega e mafua mai i le faʻaitiitia o le maualuga o le trypsin, faʻapea foi ma nisi o enzymes o loʻo iai i le duodenum.
  2. E afaina ai le tulaga ma le fausaga o uiga o le glycogen e gaosia i totonu o le ate.
  3. Faʻaliliu maso o le gallbladder.

O le faateleina o tulaga o le hormone e maua i lalo o le faatosinaga o mea e pei ole:

  • umi le anapogi
  • protein-tamaoaiga meaʻai
  • gaoioiga faaletino
  • hypoglycemia,
  • suauu digestive system.

O le faʻaitiitia o le tulaga e mafua ona o le faʻaofiina o le kulukose pe faasaga i le talaaga o le somatostatin.

O lenei vailaʻau e faʻaaogaina e le gata i le pancreas, ae faʻapea foi i le manava. I lalo o lana vaavaaiga, o mea gaosi uma e aafia i le faʻalaumalie. Faigaluega i lona gaosiga mai le masani e faʻateleina ai le le lelei o le gastrointestinal tract.

  1. Big gastrin - e 4 amino acids e maua.
  2. Micro - e aofia ai le 14 amino acids.
  3. Laititi - 17 amino acids o loʻo i ai i lona seti.

Ituaiga o suesuega o le hormone

Ina ia fuafua le maualuga o hormones, e tele suʻega e faia:

  1. Tuʻu faʻamaonia. O le suʻeina o le toto e faia e le gata ina faʻamaonia ai gaioiga gaosia i gaioiga, ae ia faamanino ai foi faailo o hormones pituitary.
  2. Suʻega faʻamalosi, faʻamaonia ai le faʻaofiina o vailaau e mafua ai le faʻafouina o manuʻa ua afaina. O le leai o le tupu o le hormone o lona uiga o le atinaʻeina o le faaleagaina i le okeni lava ia.
  3. Suʻega faʻasalaga, lea e aofia ai le faʻaofiina o poloka poloka i totonu o le toto. O le faʻaogaina i le galuega o le gland faasaga i le talaaga o le faʻaogaina o galuega o le a faʻaalia ai se suiga i le maualuga o le hormones.
  4. Biochemistry, lea e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le tele o faailoga, e aofia ai le calcium, potassium, iron.
  5. Suʻe toto mo enzymes.

I le faaopoopo atu i suega i luga, o suʻega faaopoopo e mafai ona tuʻuina atu i le tagata maʻi, faʻatagaina oe e faia le faʻamaonia saʻo (ultrasound, laparotomy ma isi).

O le a le pancreas?

O ia o le tasi o gaʻo autu i totonu o le tino. O le pancreas e faʻaalia uma galuega i fafo ma totonu. Muamua o le faʻavaeina o enzymes digestive lea e fesoasoani e faʻatau meaai. O le vaega lona lua o galuega tauave e aofia ai le gaosia o hormones e aofia i le tele o metabolic processes. E i ai le uʻamea i totonu o le manava, e lata ane i le pute.

O a tulaga e tatau ona ou mataala ai?

Afai e tulaʻi mai faafitauli ma lenei okeni, o loʻo matauina nei mea nei:

  • tiga matuitui i le itu tauagavale e tupu pe a uma ona 'ai,
  • atoatoa pe leai foi o le fiaai,
  • gagging ma flatulence.

Afai e tupu nei faailoga, faʻafesoʻotai se fomaʻi. O le a ia tusia se faʻamatalaga i le galuega ina ia tofotofoina. O le mea autu o le faʻamaonia le faʻamaʻi i le taimi ina ia leai ni aʻafiaga ogaoga.

Pancreas, hormones ma galuega

O hormones uma e maua mai i ituaiga eseese o siama endocrin:

  • Cells A e nafa ma le faʻaalia o le hormone glucagon poʻo le "hormone fiaai". E aofia ai le 20% o le aofaiga atoa. O le hormone e tele sona sao i le faateleina o le kulukose toto.
  • O le Cell B e maua ai le insulin i le hormone. I totonu o siama endocrin, o lona tele lava. O le galuega autu o le faʻaitiitia o le kulukose ma tausia i se aofaiga o tupe.
  • Cell C e maua ai le hormone somatostatin. O le 10% o le aofaiga atoa. O lenei hormone e faʻamalosia ma faʻamaopoopoina galuega i fafo ma totonu o le pancreas.
  • O pusa PP e nafa ma le faʻaalia o se polypeptide digestive. O le pancreas e maua ai sina aofaiga o le hormone. E mafai ona maua i le palatini faʻasaina ma le faʻatonutonuina o le vaeluaina ole talo.
  • O siama g e maua mai ai le hormone gastrin i ni togi laiti. O le autu o lona foliga mai o le mucosa gastric. E aʻafia ai le faʻaali mai o le fualaau suamalie, ma faʻapipiʻi ai foi le anotusi o ona vaega.

E le o le lisi atoa lenei o mea ua faʻaaogaina. O le pancreas e faalilolilo ai le homone C-peptide, o se vaega o le inisalini ma e maua i le gaʻo gaʻo. Ina ia fuafuaina lona fuainumera, ua ave le toto mo suʻesuʻega. Faʻavae i luga o ona taunuuga, ua maeʻa le tele ole inisalini e gaosia e le gland. I se isi faaupuga, ia faʻatutuina le le atoatoa po o le sili atu foi o le mea o loʻo fesiligia.

O isi hormones e maua mai i le pancreas o loʻo iai i ni vaega laiti. O la latou voluma talafeagai e faia e isi tino. O se faʻataʻitaʻiga o le thyroliberin hormone, faʻalilolilo i se aofaʻi tele e le vavalo.

E pei ona lipotia muamua, o le inisalini o se mea taua lea e tupu i le tele o auala. E iai sona sao faapitoa i le metabolism o gaʻo. I le faʻaopoopoga, o loʻo i ai i faʻamatalaga o meaola o loʻo tutupu i le olaga atoa. O galuega autu:

  • Faatonutonuina o le metabolism glucose. O le hormone e feaveaʻi i maso e tele ma puipuia le amataina o le glycemia.
  • Faamautinoa le taua o le tino e ala i le faʻatumu o le ate ma isi maso i le kulukose.
  • O le faaputuputuina o le aofaʻiga o le kulukose ma lona teuina i foliga o glycogen i le ate ma maso.
  • Faʻavaveina o foliga o le lipids ma mulimuli ane auai i le lipid metabolism.
  • Faʻaopoopoina o le polotini. Faʻaauau le faʻapipiʻiina o se fuainumera o amino oona, lea e fesoasoani i le vave faʻalauteleina o siama.

O le galuega autu o le faʻatonutonuina lea o le maualuga o le suka i totonu o le toto ma faʻafeiloaʻi le tau manaʻomia i totoga, maso ma tissu. O le hormone na gaosia e le pancreas, insulin, e suia ai le kulukose i le glycogen. O le mea mulimuli, i le isi itu, e faaputuputu i le ate ma o se punavai o gaoioiga taua i tulaga matautia. O le lisi ole lelei o le inisalini e le muta iina. O le faʻaogaina o lenei hormone e taʻitaʻia atu ai i faʻafitauli faʻapitoa.

Glucagonone ua

O le aofai o glucagon i totonu o le toto, faʻatusatusa i le hormone muamua, e tele taimi e itiiti ifo. Ae ui i lea, o le metabolism o le carbohydrate e le maeʻa e aunoa ma le mea, ma faatasi ai ma lana fesoasoani, o le puleaina o le kulukose toto ua faʻamautinoaina. Glucagon o se oloa o le inisalini, o le mea lea, e faateleina ai le maualuga o le suka i le toto. Ae peitai, o le tasi lenei o galuega o le hormone. Na ia auai i isi faiga:

  • fesoasoani i le talepeina o gaʻo ma le puleaina o cholesterol
  • auai i le metabolism o le magnesium ma faamama ai le tino o le masima sili atu ma le phosphorus,
  • lagolagoina le faia o le fatu,
  • e aʻafia ai gaosiga o le inisalini e suauu B,
  • e pulea le aofaiga o le cholesterol ma aumai i se tulaga masani,
  • toe faʻafoʻisia nofoaga faaleagaina o le ate,
  • pe a oʻo mai se faʻalavelave, o le tele o le kulukose e ulu atu i le toto, lea, pe a fegalegaleai ma le adrenaline, e maua ai le malosi faaopoopo.

Cells O se fualaau oona i lalo o tulaga nei:

  • toto maualalo toto
  • gaoioiga faaletino
  • le lelei i meaai eseese,
  • manumalo,
  • maua i le toto se maualuga maualuga o le adrenaline.

O le faʻaogaina o lenei hormoni i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai faʻamaʻi eseese, e pei o le pancreatitis. Ole maualuga ole glucagon e faailoa ai le tupuga ole glucagon (tumo). I lenei tulaga, o le maualuga o le vailaau e oʻo atu i tulaga maualuga. E le gata i lea, o le tele o glucagon e faʻaalia ai le maʻisuka, pancreatitis ma le cirrhosis.

Hormone somatostatin

O le isi hormone taua o se mea itiiti. E maua mai i suauu C i le pancreas ma le intestine. E le gata i lea, o loʻo i luga o le lisi o homone na gaosia e le hypothalamus. O le igoa "somatostatin" o lona autu autu lea. E faʻaitiitia ai le gaosia o isi hormones ma meaʻai e maua i le tino o le tagata.

O galuega autu a le somatostatin:

  • togi faʻasa
  • taofiofi le gaosia o hormones autu ma vailaʻau o loʻo maua i totonu o le tino,
  • afaina ai le fausia o gastrin ma le hydrochloric acid,
  • e faatonutonuina le toto i totonu o le manava,
  • taofiofia le vaevaeina o suga i meaʻai,
  • aafiaga i luga o le tuufaatasiga o fualaau oona.

E ala i le suʻesuʻeina o hormones pancreatic ma o latou uiga, na mafai ai e saienitisi ona atiaʻe fualaau.

Vailaau Faasao o loʻo i ai Inisalini

E mafai ona faia sauniuniga o le hormone pancreatic mai mea masani ma mea gaosia. E faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi lea e matauina ai le le atoatoa o le inisalini. I le faʻatinoga, e tolu ituaiga e faʻaaogaina: puaa, pipi ma tagata. O le tele o taimi, o le ituaiga muamua e faʻaaogaina. O fualaau uma e maua i le maeʻa maeʻa. O le iʻuga, o loʻo faʻapipiʻiina ai tioata, monopic ma monocomponent agents. I aso nei, o le inisalini e maua mai le gland o meaola, ma isi metotia:

  • mai elemene
  • aveeseina o mea mai le pancreas,
  • le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o meaʻai,
  • faʻafesoʻotaʻi.

Semi-synthetics ma le metena gafa e masani ona faʻaaoga. O le ituaiga muamua o le hormone e maua mai le insulin. I lenei tulaga, o alanine amino acids ua suia i le threnonine. I le lumanaʻi, o fualaau uma o le a gaosia e le inisinia.

O le umi o le gaioiga o le hormone o le:

  • Faʻatauvaʻa - o se taimi le taua o le gaioiga, o vailaʻau o loʻo i totonu o le tino mo le 3 itula. O nei inisalini mama e faia faʻapitoa.
  • Faʻaauau le umi-O le taofiga o le inisalini ma se maualuga o mea o le zinc ionised.
  • O se mea faʻafefiloi o se mea tioata e faʻavae i luga o le inisalini ma le zinc, lea e faia mai le insulin.

Glucagon Medicines

O hormones pancreatic e maua mai i sela o A ma B e vavalalata vavalalata. E faʻaaogaina nei mea e faʻaititia ai le tele o le kulukose i totonu o le tino. Ona o lona aʻafiaga o le antispasmodic, ua faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le mafaufau. O vailaʻau faʻapitoa e mafai ona faʻatonuina i soo se metotia: i totonu o le iniseti, intramuscularly and subcutaneously.

Togafitiga o le Poto

I totonu o fomaʻi o loʻo i ai isi igoa mo lenei hormone: modastatin ma stylamine. E faʻaaogaina i le togafitiga o maʻi pipisi, faʻafitauli i le siama, gastritis ma isi faʻamaʻi e mafua ai ona tupu le mamafa o le toto. O le somatostatin e manaʻomia mo se tagata o loʻo iai le faʻamaʻi pipisi ma isi faʻatulagaga i le pancreas, intestines ma le vevela.

O le fualaau faasaina e ulu atu i le tino ma se avelaʻau. Folasaga i ni nai aso.

Faaaoga

O vailaʻau uma e faia mai hormones hormones e le fautuaina e faʻaaogaina na o oe. Muamua e te manaʻomia se suʻega faafomaʻi ma pasia suega talafeagai. Ole vailaʻau faʻasolosolo ua filifilia e le endocrinologist e tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega. O le sologa lelei e taʻitaʻia ai aʻafiaga ogaoga. Faatasi ai ma le tele o le inisalini i le tino, o le kulūkose e pa'ū. E lamatia ai i se paʻu poʻo le oti.

Faʻatulagaina o galuega

O hormones pancreatic e tufatufaina i le toto e ala i okeni ma le okesene ma elemene. Latou te faia se vaega taua i le tino o le tagata.

O hormones pancreatic faia galuega nei:

  • Faʻalauteleina ma faʻaleleia mea.
  • Auai i faiga faʻapitoa.
  • Faatonutonuina o suka, calcium ma isi mea e maua i le tino.

O hormones pancreatic atonu o le a le lava pe sili atu. E oʻo atu ai i faʻamaʻi eseese. O le faʻamoemoeina o le mafuaʻaga ma le faʻamalosia o se galuega faigata lea e manaʻomia ai le tele o taumafaiga. O le siama ua faia e se endocrinologist e faavae i suesuega ma suʻega suʻesuʻe. Faʻaauau le suʻeina o le kemisi o le toto ma le suʻesuʻeina o le hormon.

O le faʻatele masani o le maʻisuka. E tatau ona puipuia le pancreas, aua e tele isi faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai le olaga o se tagata.

Pancreatitis

O isi maʻi o le pancreatitis. Ina ia togafitia, e tatau ona e tausisi i se meaai - o le tulafono autu lenei. Afai e le o matauina, o le faʻamaʻi e mafai ona alu i le taimi masani.

Faʻatasi ma le pancreatitis poʻo se isi maʻi maʻi pancreatic, ua matauina ai faailoga nei:

  • tiga i le itu tauagavale
  • sosolo
  • lanu samasama ma mata o mata,
  • vaivaiga
  • vili
  • manava manava
  • maualuga fiva.

Ina ia aloese mai faafitauli i le pancreas, e tatau ona e mulimulitai i ni tulafono. Muamua, mulimuli i se meaʻai. E faasaina le 'aiina o mea ulaula, mea vevela, suamalie, ma le tuʻuina atu o masaniga leaga. Taumafa e tatau ona fai ile tootoo 5-6 taimi i le aso.

Taua! O meaai i aso taʻitasi e tatau ona fai mo le tau o le gaioiga faaletino.

O le taunuuga o le pancreas e faalagolago i le tagata. Afai e te iloa le ogaoga o le faamai o lenei okeni, o le a maua e le tagata maʻi se avanoa e teu ai se okeni taua. Faʻaleagaina e mafai ona tupu i soo se vaega. O le mea taua o le suʻesuʻe ma amata togafitiga ile taimi.

Taua! O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina.

O le togafitiga o le tagata lava ia e masani ona lamatia ai le ola maloloina. Ioe, e masani ona mafai ona togafitia le maʻi, ae o le mea foi e mafua mai i le le talafeagai o le faaaogaina o fualaau oona, o faafitauli ogaoga e tupu aʻe. E sili atu le faʻaalu o tupe i tagata tomai faapitoa ma togafitiga maualuga nai lo le taofimau o laina mulimuli o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga