E faʻapefea ona faateleina le cholesterol HDL ma togafitiga faʻa-tagata?

E toʻatele ua faʻalogo i se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis. O lenei togafitiga, lamatia i le ola ma le soifua maloloina, e fesootaʻi ma le faaletonu o le tino ma le faateleina o le mamafa o le cholesterol i le tino. I aso nei, atherosclerosis ma faʻafitauli faʻafitauli cardiovascular e mafua mai ai o se tasi o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

E sili atu ona itiiti le taimi i le taimi o le suʻega, o le vaʻavaʻaia o le auiliiliga o loʻo matauina i se itu laʻititi. O le a le mea e mafai ona fesootai ma lenei, pe faapefea ona faateleina le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto ma pe tatau ona faia lenei mea: seʻi tatou taumafai e faʻataʻitaʻiina.

Lowrol Cholesterol Low: o se faafitauli?

O le mea lea, cholesterol (cholesterol) o se mea-gaʻo. I le kemisi, ua taʻua o le ava malosi lipophilic. O lenei tuufaatasiga o le vaega o cytoplasmic membranes o sela uma o meaola ola, ma e auai foi i le tuufaatasia o nisi o meaola oona. Faatasi ai ma galuega a le cholesterol o:

  • Faamalosi puipui puipui: tuʻuina atu ia i latou faʻamalosi ma faʻamalosia atili,
  • pulea le permeability o le suauu, puipuia le taofiofia o nisi mea oona ma mea vevela i totonu,
  • auai i se tasi o manatu autu i le tuufaatasiga o hormones masani - feusuaiga, glucocorticosteroid, mineralocorticosteroid,
  • auai i le tuufaatasiga o meainu suamalie ma vitamini D i hepatocytes.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le tino atoa e aofia ai le 200 g o le cholesterol. 80% o lenei aofaiga e gaosia mai lipine oona i totonu o le ate, ma e na o le 20% eo mai faatasi ma meaai a manu (aano o manufasi, moa, iʻa, susu ma meaʻai susu).

I le toto, e le o tutoatasi le cholesterol (talu ai e toetoe lava a le mafai ona folasia i totonu o le vai), ae o le fesoasoani mai o polotini faʻapitoa faapitoa. O ia mea e maua ai le protein-gaʻo e taʻua lipoproteins (LP). E fuafua i le fua o le polotini ma le lipid i le tuufaatasiga o fualaau faasaina, ei ai:

  1. VLDLP (laʻititi maualalo) o se vaega tele o le cholesterol, o lona maualuga e oʻo atu i le 35-80 nm. Faʻamamaina i le tiglycerides ma maualalo i le palatini
  2. LDL (maualalo) o se mea faigata e aofia ai le tele o le cholesterol ma le tasi molcule o apolipoprotein. Diamita - 18-26 nm.
  3. HDL (maualuga maualuga) o le laʻititi aupito maualalo maualalo o lipids cholesterol. O lona lautele e le sili atu i le 8-11 nm.

VLDL ma le LDL e lapoa, ua tumu i meaola mama. I le agai i luga o le toto, e mafai ona latou "leiloa" se vaega o cholesterol ma triglycerides, lea e mulimuli ane teuina i luga o puipui o toto toto i foliga o le papa, e mafua ai le atherosclerosis. O le mea lea, o na vaega-palatini-lipid e taua o le atherogenic. E tele taimi i tusitusiga e mafai ona e maua ai le latou igoa le aloaia - "leaga" cholesterol.

HDL, i se faatusatusaga, e toetoe lava o le cholesterol e leai se totogi. O le feaveaʻi i totonu o vaʻa, e mafai ona puʻeina ai molekone o le gaʻo o le "leiloa," e puipuia ai le fausia o ni atherosclerotic plate. Mo lo latou gafatia e fufulu vaʻalele HDL, e masani ona taʻua i latou o le "lelei" cholesterol.

Afai o le aofaʻi o le cholesterol e mafua ona o "leaga" vaega ninii, atonu o le a vave ona maua se tagata i le atherosclerosis. Ae o le siʻitia o le faʻatonuga o le HDL i faʻataʻitaʻiga e fomaʻi e faʻafeiloaʻiina ai: o lona uiga o le tino e iai lana lava auupega malosi e faasaga i le faʻavaeina o pusa cholesterol. High HDL i totonu o le toto o le ki i le soifua maloloina o le cardiovascular system.

O le mea lea, e aoga le totoina o le toto cholesterol ona o ona vaega aoga: o le a tatou iloiloina lalo pe faapefea ona faia lenei mea.

Mafuaaga o se faʻaitiitia o le toto ma taunuuga

E tusa ai ma fuainumera, o le maualalo o le cholesterol e sili atu ona taatele nai lo le maualuga. I le taimi nei, o lona le atoatoa o mea e aʻafia ai le aʻafiaga o le soifua maloloina.

O le masani masani taliaina o le cholesterol ua fuafua i le maualuga o le 3.2-5.5 mmol / L. O le fesuiaiga o taunuuga o le auʻiliʻiliga i se itu laʻititi na taʻua o le hypocholesterolemia. O aʻafiaga mafuaʻaga o lenei tulaga o:

  • hypoproteinemia - faʻamaʻi faʻatasi ma le paʻu o le gaosia o le protein i le tino,
  • cancer o le cirrhosis / ate,
  • thyrotoxicosis,
  • malabsorption syndrome - o le solia o le faiga o le soona maua o meaai i totonu o le manava,
  • anemia - vitamini B12-le lava, itu-gafatia, faʻatoʻilaloina (faʻataʻitaʻiga, thalassemia),
  • tele le mumu lll-lV tikeri,
  • afaina o le vai,
  • umi le anapogi
  • faʻasolosolo o vailaʻau o le hypocholesterolemic.

O le minor hypocholesterolemia e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa i le falemaʻi ma e mafai foi ona manatu o se faailoga o se tulaga maualalo o le atherosclerosis. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai e tagata gasegase ona faitio i vaivaiga maso, faaitiitia le fiaai ma gaoioiga feusuai. O faafitauli tau le soifua maloloina e amata pe a ausia le taunuuga o le auiliiliga o le maualuga o le 1.5-2 mmol / l. O faʻaaliga o le hypocholestemlemia i lenei mataupu e aofia ai:

  • le mautonu o le mafaufau-mafaufau faalelalolagi: matua atuatuvale, mafaufauga suicidal,
  • afaina o le afaina - o se tulaga matautia, lamatiaga o le ola, e faʻaalia i le faʻafuaseʻi o le afaina i le mafaufau,
  • osteoporosis
  • faafitauli i totonu o le vaega o meaʻai: o le faʻasologa masani, sosoo ai ma le manava,
  • afaina
  • tiga o le endocrine: maʻi o le maʻisuka, hypo / hyperthyroidism,
  • dysmenorrhea, leai se fanau i fafine.

Auala e faʻaleleia atili ai: o se auala tuʻufaʻatasia e foia ai le faafitauli

O le mea lea, o le siitia o le cholesterol e tatau ona lua tulaga:

  1. Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le telefoniumalamia.
  2. I le tulaga o le le atoatoa o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le tino, lea o loʻo i ai se faʻaititia i le anti-atherogenic ("lelei") vaega o cholesterol - HDL.

E pei lava o isi faʻamaʻi, faʻaleagaina le gasegase o gaʻo i totonu o le tino ua naʻo le faʻaopoopoina faʻatasi. O le tausisia o mataupu uma o togafitiga o le a mafai ai ona maua ni taunuuga lelei ma faʻamaonia tulaga maualuga o le HDL i ni nai masina.

Afai e maualalo le maualalo o le cholesterol ma soʻo se faʻamaʻi, o le taimi muamua o togafitiga mo le hypocholesterolemia e aʻafia ai le togafitiga faafomaʻi poʻo le taotoga o togafitiga.

Suiga i se soifua maloloina lelei

O le taumafa o le vaega autu lea i le togafitia o le lipid metabolism disorders. O mataupu faavae tau taumafa mo le faateleina o le HDL e aofia ai fautuaga nei.

  • Faʻatapulaʻa le aofaʻi o lipids lapisi ma trans gaʻo i totonu o lou tino. O le a faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le "leaga" cholesterol ma fesoasoani i le faʻamautuina o le metabolism. I le manatu o le tele o le gaʻo o lo o faʻaaogaina o le 30% o le faʻaogaina o calorie i aso taitasi, 20% oi latou e tatau ona avea ma gaʻo polyunsaturated, 10% - tumu. E fautuaina e faʻaeseese le gaʻo gaʻo mai le meaʻai atoatoa. O oloa e iai le maualuga o meaʻai o gaʻo alumini e aofia ai: iʻa o ituaiga gaʻo, nati, fulufulu matutua. O le mauoa i lipids tumu: puaa, mutton, talipuni anufe, paʻu, mafaufau, gaʻo, laulaufaiva ma isi mea faʻasalalau, fulufulu matutua. O gaʻo vevela o se ituaiga o lipid kemikolo i se faʻalapotopotoga faʻaliliuga. E masani ona le maua i le natura ma o se oloa e maua mai i le alalafaga taumafa. O se fuainumera tele o gasegase fesuisuiai e fuafuaina i le tuufaatasiga: margarine, suauu kuka, salomas.
  • Faʻaaofia mea taumafa i le Omega-3, o se tasi o gaʻo gaʻo susu, i lau taumafataga. O ia gaʻo maloloina e mafai ona faʻatupulaʻia le maualuga o le HDL i le toto ma faʻamaonia le paleni o lipids i le tino. O le faʻamaumauga mo Omega-3 o: samasona, togafiti (fou), tuna, mala. Taumafai e taofi iʻa i lau laulau 2-3 taimi i le vaiaso.
  • 'Ai le fiber. O le tele o le fiva i aso uma o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le fagaina ma faʻamaonia le paleni i le va o HDL ma le LDL.
  • Fai le faavae o le taumafa fualaʻau ma fua. Latou te faʻafaigofieina le metabolism ma aafia ai le gaioiga o le ate e maua ai ana lava cholesterol.
  • Taumafa le tele o leki (pe a leai ni faʻafitauli o le toto). Legumes e le o aofia ai le "leaga" cholesterol, ae i le taimi lava lea latou te maua ai le maualuga o le malosi ma e sili ona lelei. O nei oloa e maua ai se lagona o le nofo malie mo se taimi uumi ma saofagā i se gaioiga sili atu ona malosi o le HDL i le ate. E le gata i lea, o meaola ninii e faia ai pi, pi, chickpeas, poʻo lentils e fesoasoani i vaʻa mama a le HDL mai atherosclerotic plaques.
  • Tuu le kofe. O le tuufaatasiga o le inu malosi e aofia ai le meaola Cafestol. E taofia ai le gaosia o le HDL aoga e le hepatocytes ma faʻaosofia ai le tuputupu aʻe le tuusao o le "leaga" cholesterol. Sui le kofe i le lauti vaivai, fualaau o fua, fualaau suamalie, pulupulu o le rosehip.
  • Taumafa vaevaega, 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e aloese mai le malepelepe faʻatasi ma le faʻaaogaina o oloa faasaina. I le faʻaopoopoga, o meaʻai paleni e faʻamautuina ai le metabolism ma faʻaitiitia ai le faʻaopoopoga o le atherogenicity.

E mafai ona e faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol e faʻaaoga ai meaʻai faʻaaogā faʻamalosi e aofia ai omega-3 - gaʻo iʻa, krill oil, green mussel oil.

Gaoioiga faaletino i aso uma

O le ola malosi o se tasi lea tulaga taua o togafitiga lea o le a fesoasoani e faʻaleleia ai le maualuga o le "lelei" cholesterol ma faʻaitiitia ai le maualuga o le "leaga". O gaoioiga faaletino e mafai ona ese, o le mea autu o le faia lea e le aunoa ma ua malilie faatasi ma le fomaʻi. Taaloga o taaloga e fautuaina mo le dyslipidemia e aofia ai: aau, savali, yoga, Pilates, siva, solofanua.

Faʻatasi ai ma faʻafitauli ogaoga o le tino, maʻi o le cardiovascular ma le le lelei o sauniuniga faaletino o le maʻi, e tatau ona faʻalauteleina le gaoioiga. Fomaʻi fautuaina e savali, alu i luga ma lalo i faasitepu atili. I le lumanaʻi, e mafai ona faʻateleina le uta.

E faʻaopopo i le faʻamautuina o le metabolism ma aafiaga aoga ile cholesterol, taʻaloga:

  1. faʻamalosia le conset muscle, faʻamaonia le faʻaogaina o le masukalokeletal,
  2. faateleina le puipuiga ma le malosi lautele,
  3. faateleina le malosi ma le tumau o le tino,
  4. saofaʻi i paʻu mamafa: e oʻo atu i le 500-600 kcal e mafai ona faʻaalu i le itula o le aʻoga malosi
  5. faaleleia lou lagona ma laveai oe mai le malu malu ma e oʻo lava i le atuatuvale,
  6. fesoasoani i le le mautonu, fesoasoani e vave ona taulimaina tulaga faigata,
  7. faʻaleleia le tafe toto i gaioiga o gataifale, lea o se puipuiga sili lea o le atherosclerosis.

Paʻu o le mamafa ma le faʻamamaina o mea ua fai ma vaisu

O le paʻu o le mamafa o se isi lea tulaga mo le faasaʻoina o le dyslipidemia. O le taumafa lelei ma le faʻaauau ona tausia le masani faaletino, e mafai e le tagata gasegase ona ausia taunuuga lelei. I le taimi lava lea, ia manatua o le leiloa o le 1-2 kilokalama i le masina e manatu lelei.

O amioga leaga e le gata ina puʻeina ai le mafaufau o le tagata, e mafua ai ona fai ma vaisu, ae aʻafia ai foʻi le soifua maloloina atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaoga masani o le nicotine i totonu o le tino e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga ile maualuga ile maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga ile maualuga. O nei mea uma ua avea ma tulaga manaomia mo le fausiaina o ni atherosclerotic fou e tusa lava pe maualalo le maualuga o le LDL i totonu o le toto. O le mumusu o le ulaula o le a faateleina le maualuga ole lipine anti-atherogenic e 10%, ma faaititia ai le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis - e 25%.

E tusa ai ma fuainumera, o le ava malosi e afaina ai foi le maualuga o le "lelei" cholesterol. Ina ia faʻateleina lona faʻaoʻoina i le toto, e fautuaina e lafoaia atoatoa lona faʻaaogaina.

O le tausisia o fautuaga o loʻo i luga o le a faʻaleleia ai le tulaga muamua o le "lelei" cholesterol e 40-50% o le muamua. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular ma puipui ai tagata mai i le atherosclerotic plate.

Matou te faʻateʻa ese cholesterol leaga i auala faʻa-tagata

I le taimi nei, o le faafitauli o le maualuga o le cholesterol i le toto ua avea ma lalolagi. O se olaga e le masani ai, o se meaai le lelei ma masani leaga o mafuaaga autu ia e fesoasoani ai i le faia o lipid plaques i totonu o vaa, le atinae o le atherosclerosis, fatu fatuga, ma le sasa. E i ai lelei ma le leaga o le cholesterol. O nei vaega ninii ua faaigoaina faapea e faalagolago i la latou matafaioi: muamua e aoga, ma le lona lua e afaina ai le soifua maloloina o tagata.

O le a le cholesterol

O le Cholesterol o se lipid mea e talafeagai mo le gaosia o hormones steroid, siama kulimi, vitamini D. E aʻafia ai i le felafoai o lagona o le nasu i le tino maso, faiga faʻasolosolo o le tino, faʻamalosia ai siama gaʻo. O le mea lea, ona o le leai o se cholesterol, o se tagata ua faʻamalosi, ita, feusuaʻiga i feusuaiga, ua faʻaitiitia le faʻamaʻi.

O le Cholesterol e le mafai ona feaveaʻi faʻatasi ma le toto, aua o le mea lea e ulu atu i totonu o faʻatasi ma palatini. O lipoprotein molimula ua faia e eseese o latou eletise.

O loʻo i ai le maualuga (HDL) o le 55% o le palatini, o le mea totoe o loʻo gaʻo. O nei molekiso e tele ma e sao fua i le toto toto. O le galuega autu o le cholesterol lelei o le tuʻuina atu lea o lipid o mea mai le tino i le ate mo le toe gaosia o mea inu pulu ma le excretion e ala i le inumaga.

O le maualuga o le cholesterol (LDL) e 90% gaʻo, ma e na o le 10% o palatini. O nei meaola laititi ei ai sina pito i lalo, e faigofie ona pa'ū i totonu o va o toto toto ma faasolosolo malie ona faia ni pusa cholesterol, faʻaitiʻitia ai le lumenia o le gaʻo. O gasegase o le cholesterol e afaina ai le gaʻo mai le ate i le tino atoa, e fesoasoani i la latou faaputuputu i le palapala faʻapipiʻi.

Cholesterol

O le masani o le numera atoa o le cholesterol tuufaatasia i le toto o alii ma tamaitai e le tatau ona sili atu i le 6.0 mmol / l. LDL mo fafine e 1.9-4.5 mmol / L; o le maualuga o le tino e faʻapupulaina ai le lamatiaga e atiaʻe le atherosclerosis. O le masani o le LDL mo tagata e 2.2-4.8 mmol / l.

Mo tamaitai soifua maloloina, o le maualuga o le HDL 0.8-2.25 mmol / L. O le masani a le HDL mo tagata o le 0.7-1.7 mmol / l.

Mo tagata o loʻo mafatia mai maʻi faʻaleagaina o le fatu ma toto toto, e le tatau ona sili atu le maualuga o le faʻasalaga i le 5 mmol / l. O cholesterol leaga e le tatau ona sili atu nai lo le 3 mmol / l, ma o le masani o se mea aoga i le toto e le o lalo ifo o le 1.8 mmol / l. O le faateleina o le maualuga o le LDL e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamalosia o le tele o faʻamaʻi.

Pe a filifilia filifiliga, e tatau ona amanaia le vaitau. O loʻo iloa i le taumalulu, o le masani o le cholesterol e oʻo ile 2-4%. I fafine, o le vaeluaina o le 10% i le itu sili atu e faatagaina pe a fai o le suʻega na faia i le amataga o le taamilosaga. E mafua lenei mea ona o aʻafiaga o faʻafeusuaiga. O le maʻitaga e mafai foi ona mafua ai se faateleina ile LDL. Afai o le faateleina o le toto i luga o le toto, o le masani lea.

O loʻo maua i le mimiti, faʻamaʻi viral, faʻamaonia le faʻaitiitia o le maualuga o le lipoproteins i le toto.

Aisea e tulaʻi ai le leaga o le cholesterol

O mafuaʻaga autu o LDL maualuga ile toto:

  • meaʻai paleni
  • leaga masani
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • genis predisposition
  • amio le taua
  • leai o le magnesium i totonu o le tino,
  • popolega faifai pea
  • aveina o fualaau oona, vailaau oona,
  • talatalanoa i fafine,
  • mamafa tele.

I le taimi muamua sa talitonuina e na o tagata matutua e mafatia i le atherosclerosis, ae o lenei ua sili atu le laiti o le maʻi, o palesterol o loo maua i alii talavou e 30 tausaga, faapea foi i tamaiti.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata oe na aʻafia aiga mai faʻamaʻi o le cardiovascular system.O le taumafaina o meaʻai e leʻi maeʻa, meaʻai leaga, o meaʻai gaʻo e fesoasoani i le faʻaleagaina o le gaselase lipid, o le faaputuputuina o le mamafa o le mamafa, e mafua ai le faateleina o le maualuga o le lipoproteins i le toto.

E i ai se mafutaga i le va o le faateleina o le cholesterol leaga ma le itupa. I tagata ei lalo ifo o le 50 tausaga le matua, o le faʻamaʻi e tele lava ina iloa. I tamaitai, o lenei faagasologa e amata ona tupu i le taimi o le moaopa. Mafuaʻaga: suiga i le tino i le tino. O le maualuga o le estrogen o loʻo faʻaitiitia, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le atherosclerosis faʻapupula. Mo le mafuaʻaga lenei, o le masani o le faʻamaualuga o le cholesterol i le toto mo tamaitai matutua atu i le 50 tausaga e maualuga atu nai lo tamaitai talavou.

O le a le mafai ona faʻateleina le cholesterol i tamaitai talavou pe a iai se tulaga le atoatoa i hormones: faʻateleina le gaosiga o le gasegase.

O mafuaʻaga e faʻateleina ai le tulafono a le LDL mo tagata e sili atu ma le 50 tausaga le matua, o le faʻaitiitia o faiga uma i le tino, o le gaioiga o gaioiga faʻapitoa, e aofia ai le ate. O lenei mea e fesoasoani e faateleina ai le maualuga o lipoproteins leaga.

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol ma isi metotia

E mafai ona e faʻaitiitia le mea o loʻo iai i le LDL, faʻapea foʻi le faʻaleleia o le maualuga o le HDL faʻatasi ai ma togafitiga faʻaleaganuʻu e ala i le 'aiina o meaʻai soifua maloloina o statula masani ma fesoasoani i le tau faasaga i le hypercholesterolemia. O togafitiga faʻamalolo faʻamalositino, suamalie, o latou mea totino e faʻatonutonu ai le tele o le leaga ma le lelei o le cholesterol, fesoasoani i le faʻaumatia o ni atherosclerotic plate i totonu o vaa.

O togafitiga e tatau ona taulai i le faʻaaogaina o mafuaaga o le faateleina o LDL. Afai o le masani o le lipoproteins ua faateleina ona o le mamafa o le mamafa, e tatau ona e mulimuli i se meaai maualalo-calorie. E taua le aloese mai tulaga faʻalavelave, pe a tatau ai, e tatau ona e faʻaaogaina mea faʻaleaga.

Faʻaititia le maualuga o le cholesterol leaga i alii ma tamaitai ma le fesoasoani o meaʻai talafeagai. O punaoa nei o gaʻo manu e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga:

  • puaa, tamai mamoe, manu o le pato,
  • oloa gaosi susu: kirimi kirimoli, kulimi, pata, margarine,
  • mayonnaise
  • aano manu,
  • caviar
  • fuamoa
  • saisi,
  • meaʻai vave
  • mea faʻamaʻi ua maeʻa.

E tatau foi ona e lafoaia le faʻaaogaina o le carbonated, sugary drinks, desserts, alcohol. E te manaʻomia le uila, taumafai e 'ai atili fualaau' aina fou, fualaʻau, fua. E le gata i lea, o fualaau aina e tatau ona faʻamaʻaina i le peel - o loʻo i ai le mea aoga aoga pectin, lea e faʻamaopoopoina ai le vaega o meaʻai, faʻavaveina le excretion o le LDL.

Faʻaititia le maualuga o faʻasolosolo o le tagata cholesterol leaga Faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol leaga, le aveesea o le lipoproteins maualalo. O oloa nei o loʻo i ai nei meatotino:

  • seleli
  • vine, fualaau mata, fua,
  • nati
  • vela
  • leki
  • soya
  • mūmū mū
  • kapisi
  • sprats, togafiti, fulufulu,
  • musika
  • avoka
  • iʻa
  • koko
  • pikiapu fatu.

E mafai ona suia meaʻai i le lapiti, vela poʻo le susu e aunoa ma le paʻu. E aoga le inu i fualaau faisua fou, fualaau suamalie. Mo le salati salalau, faʻaaoga le olive, linseed poʻo le suauʻu pamu. I ipu eseese, e avea o se mea manogi, e mafai ona e faʻaopopoina le ginger, flaxseeds, susu laʻau paʻu.

O le meaai e tatau ona mamanuina i se auala e ulufale uma ai minerale talafeagai, vitamini, ma le protein i le tino. E le mafai ona e faʻaaogaina le tele o masima, o falaoa e tatau ona maua mai le falaoamata atoa. O auaunaga e tatau ona faaitiitia, vaevae meaʻai ile 4-5 vaiaso.

Afai o se meaʻai e tatau ai ina ia faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa, e tatau ona filifilia meaai laiti-kalori e faʻavaveina ai le metabolism lipid. I le taimi lava e tasi, o vitamini talafeagai ma minerale e tatau ona i ai i le taumafataga.

Faʻasologa faʻasoifua togafitiga

E faʻapefea ona faʻaititia le LDL laʻititi ma fofo faʻaleaganuʻu? E mafai ona e faʻaumatia le cholesterol leaga e ala i choleretic herbs, lea e faʻaleleia ai lona gaioiga i meainu kulimi ma fesoasoani ai e aveesea mai le tino. O ia togafitiga e faia faatasi ai ma meaai. O teuteuga e saunia mai le susu susu, vaovao, tansy, sosolo o le rose, linden fuga. Faʻataʻitaʻiga uumi mo togafitiga faʻasalalau: e le itiiti ifo i le tasi le masina.

Togafitiga e aunoa ma ni aga masani e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, talu ai ona o meaʻai e maua ai le faʻasaina.

Salati e faʻaleleia ai le tele o le cholesterol paila: faʻafefe 1 karoti, tipi le afa o vine, faaopoopo 2 launiu, 2 sipuni tele o le meli, 0.5 l o le yogurt gaʻo.

Faʻasoʻatoaga e faʻaleleia ai le cholesterol lelei, faʻamamaina toto toto: lela 2 lemoni, tipi le paluga ma se mea faʻafefeteina, sasaaina le 0.5 l o le sua o le coniferous i totonu. E manaʻomia lou inu i lenei fofo 4 taimi i le aso mo le ½ cup.

Faʻaitiitia vave ma aveese le cholesterol e faʻaaoga ai le tincture o se musika auro: o se laʻau fou e 15-20 cm le umi e tipi i ni fasipepa, sasaa le 1 lita o le vai inu, faʻamalosi mo se aso. Ave le vailaʻau 1 sipunipuni 3 taimi i le aso.

O le faʻaaogaina o le LDL e ala i togafitiga faʻataʻitaʻi o se togafitiga saogalemu nai lo le tagofia o vailaʻau e tele naua aʻafiaga.

Faʻatau togafitiga

E mafai ona e faʻaitiitia le cholesterol i alii ma tamaitai, aveese mai le tino ma togafitiga faʻa-tagata e faʻaaoga togafitiga vai. O fua o se punavai o vitamini A, C, E, PP, pectin, fiber, o le mea lea, fesoasoani e aveese ai le cholesterol leaga, faapea foi le faateleina o le maualuga o le ola maloloina.

  • karuti
  • sima
  • vine
  • vine vine
  • pineapple
  • uʻamea
  • kukama
  • suamalie.

O le togafitiga o fualaau o se auala puipuia mo le atiaʻe o le atherosclerosis, le faʻasologa o le myocardial, ma le taʻavale. O le inuina o meainu fou e fesoasoani i le maualalo o le LDL i le toto, aveeseina mai le tino, fesoasoani e faʻamaonia le faʻalaumalieina, gaioiga faʻasolosolo, ma faamama vaʻa toto o paʻu o cholesterol.

O oloa o le tausiga o le teu

O togafitiga masani o togafitiga mo togafitiga o le meli, propolis, fugalaau poʻo le falaoa pipi. O le meli e aofia ai le tele o minerale aoga (magnesium, calcium, iron, sodium, chlorine), e mauoa i vitamini B ma le C. E le gata i lea, e aofia ai protein, amino acids, carbohydrates. O le faʻaaogaina o le 1 teaspoon o le meli i luga o se manava gaogao i le taeao e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino.

Afai e te faaopoopoina le kinamoni i oloa o le beekeeping, o le ae maua se meafaigaluega e fesoasoani e faaleleia atili ai le vavalaʻau, lea e fesoasoani e aveesea toxins, toxins, cholesterol leaga.

Afai e faʻateleina le masani LDL, o le togafitiga e faia e pei ona taua i lalo: 2 sipuni tele o le meli masani e fefiloi ma 3 teaspoons o le kinamona, sasaa le 0.5 l o le vai mafanafana. O lenei paluga e inu i le aso atoa. O lea ituaiga meafaigaluega e vave faʻaitiitia le cholesterol leaga e 10%. O le tausisia o meaai ma le togafitiga o le meli o le a fesoasoani e faatumauina le paleni o le lelei ma le leaga cholesterol.

Taua! Togafitiga ma togafitiga faʻa-tagata e naʻo le maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi! O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le cholesterol e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga, o le le lava o vitamini, elemene o le tino.

O le fugalaau fugalaau e iai foi ona aoga i le togafitiga o le maualuga o le cholesterol. E fesoasoani i le faʻaitiitia o le numera o atherosclerotic plate i maʻa o tane ma fafine, faʻasaʻo le toto, ma puipuia ai le faʻavaeina o toto.

Ole togafitiga meli ole tatau ona faʻaaogaina mo allergies i mea e gaosia ai otaota. E naʻo mea masani e masani ona faʻaaoga mo togafitiga.

Ina ia faʻaitiitia ma aveese mai le cholesterol matautia mai le tino, ia faʻaitiitia mafuaaga o le hypercholesterolemia ma fualaau poʻo vailaau faʻataʻitaʻi. O le a fesoasoani i lenei mea paleni lelei, paleni o meaʻai, suia o olaga, teena o uiga leaga.

Faamamaina o vaʻa toto mai cholesterol i le fale: oa meafaigaluega o le a fesoasoani?

O fuainumera ua faaalia ai e sili atu ma le 10% o tagata o le lalolagi ua maualuga le cholesterol i le toto, ma afai tatou te toesea mai le numera atoa o tamaiti laiti ma tupulaga talavou i lalo ifo o le 30 tausaga, ona avea lea o le cholesterol ma mala o tatou olaga, o le mea lea ua sili ona lauiloa ai vaa faamama . Ae ui i lea, aʻo leʻi faʻagasolo i le faʻamamaina o auala, e tatau ona e malamalama pe o le a le cholesterol, pe o le a lona uiga ma pe o le a lona taua. Atonu e lava le fesuiaiga i oloa e le o iai le cholesterol, ma faʻaaoga togafitiga o vailaʻau e pei o se faʻamamaina?

Mea leaga pe aoga?

E le tusa ai ma le talitonuga lauiloa e uiga i le cholesterol o se mea e le talafeagai mo le tino, e tatau ona matauina e le o se agaigai ia i tatou ma faia ni galuega faapitoa: o se vaega o plasma ma lipid membranes, e muamua atu i le fausia o hormones steroid ma le suka. I totonu o masini ma suavai, o le cholesterol e masani ona avea o se oloa o le lipid metabolism, lea e tatau ona tupu i se tasi o auala i le tino ola o meaola uma o le lalolagi o manu.

O se faailoilo e oo atu i le 5.2 mmol / L o se tulaga masani o le aofai o le cholesterol, ae e taua o le lautele ma e leai se faʻamatalaga faapitoa. Mo le mauaina o faamatalaga mautu e uiga i le tulaga o le gaʻo gaʻo, o le cholesterol atoa e tatau ona vaevaeina i vaega ninii, o le lipoproteins maualuga (HDL), le maualalo (LDL) ma le maualalo o le VLDL ma e fesoʻotaʻi ma isi oloa e aofia i le lipid metabolism (triglycerides).

O le mea lea, o le tele o le cholesterol e fai si itiiti, ma o le matafaioi autu o ona vaega ia, e le afaina ai foi le fausia o pa, e mafua ai le suia o le atherosclerotic i le puipui o le vaa, o le mea lea, o le faamamaina o vaʻa toto i le fale e tatau ona faia e amanaʻia ai le fusi o lipid.

O le gafatia e fausia ai ni atherosclerotic plate e aofia ai le cholesterol maualalo ma maualalo, ae o le galuega a le HDL, e ese mai, o le puipuia o puipui lapisi, o le mea lea, o le faamamaina o toto toto mai le cholesterol e tatau ona aofia ai na o le faʻaumatiaina o vaega leaga.

Ma afai o le aofaʻi o le cholesterol e faʻatupulaia ona o le mea aoga, ona leai lea o se mea e popole ai, e ui lava o meaai ma meaʻai i ia tulaga o le a fesoasoani e puipuia le "amio sese" o le cholesterol. O le siʻitia i le maualuga o le cholesterol maualalo, e oʻo lava i tulaga o se tulaga masani o le faʻalauiloa lautele, o se faʻamaoniga tele mo le faia o fua e faʻamama ai le toto ma toto toto.

O le a le mea e tupu i le "sese" amioga a le cholesterol?

O le masani ai o le tafe o le toto i totonu o le vaa ua taʻua o le laminar. "Vortices" o loʻo tulaʻi mai i nofoaga o le faʻalauga o vaʻa ua taʻua o le vevela o loʻo iai, lea e mafua ai le faaleagaina o le puipui vascular, lea e tosina ai le faaputuputuina o lipides leaga o le plasma i mataupu o le faʻamaʻi toto.

O lipids e puʻeina e macrophages, faʻaputu ma liliu atu i soʻo se mea e taʻua o "foamy". I le taimi muamua, o nei mea uma e foliga mai o ni manua ma ni pipisi i luga o le vaa, ona amata ai lea ona amata mai fiva o fesootaiga, lea, faatasi ai ma le "foamy" sela, e amata ona fausia ai se laupepa felanulanuai o loo i ai se lanu enaena ma e maualuga aʻe luga o le pito i lalo. Mai pusi e vaapiapi le lumenia o le vaa, o le tafe toto i lenei nofoaga e sili atu ona faalavelave.

O faʻafitauli o le gasegase e mafai ona faʻasolosolo i le natura ma faʻaalia e pei o le okesene o le matelaina o masini. E tupu lenei mea i le talaaga o le le mafai ona tafe toto i maʻa, lea e mafua ai ona fesuisuiai ma suia ai le tulaga, atili atili ai le tulaga. E mafai e se tasi ona mafaufau i le auala o le a tali atu ai vaa o le loto i ia suiga.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o isi "mea e ofo ai" e mafai ona faʻamoemoeina mai papa. I le faʻaopopo atu i le mea moni e mafai ona tupu le afaina i totonu o le paʻu, e mafai ona gase ma faʻamaʻapeina, sosoo ai ma le thrombosis. Faʻasagaga o suiga i le atherosclerotic o loʻo i ai i le puipui lapisi, o suauu calcium e mafai ona teu i le nofoaga o le faʻaleagaina. O se taunuuga o lenei mea, o le puipui o le fale ua avea ma mea eleelea, ua pala ma ua le toe aoga. Muamua lava, i tulaga faapena, o le aorta, vaʻa e faʻaaogaina ai maliu, vaʻaia o le vavalaʻau, o le tuilala ma fagalaʻau ma vaʻa o vae ua mafatia. Faailoga o suiga o le atherosclerotic e mafai ona iloa i nofoaga eseese i le taimi lava e tasi, talu ai o le faagasologa o loʻo faʻaauau pea le natura.

I le suʻesuʻeina o le faʻaleagaina o puipui o maʻa, ua mafai ai ona tatou malamalama pe aisea e le gata ina faʻamamaina ai le toto toto, ae talafeagai foi taimi.

Faʻaiʻuga na fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis

Aiseā e amata ai ona vave amata mai nisi suiga faʻapitoa i le leai o se mamafa mamafa ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi? Masalo, o le aʻafiaga o mea faʻapitoa e taʻalo ai se vaega autu iinei. Ae ui i lea, e tusa lava pe na "tofotofoina" e augatuaa ma na o na o geniu e mafai ona ofoofogia i lenei itu, o isi faamaʻi na tutupu i le taimi o le olaga e mafai ona faia se togafiti. Mo masaniga leaga, ma le ulaula aemaise lava, e le mafai ona fesoasoani se tagata i lenei mea pe afai o se tagata lava ia e afaina ai lona soifua maloloina, ma le faamoemoe ma le auala, e ui lava o le a sili ona ia fiafia i meaai o le cholesterol-leaga ma faamamaina pea ona toto toto i le fale. O tagata e le o manatu i le ava e masani lava ona latou manatu i le mea moni e faapea o le ava malosi ma le vodka e fesoasoani e faamalosia ai toto toto, talu ai o le lanu visi lauiloa, ua mamanuina e faamama ai toto ma toto toto, ua saunia mo le ava malosi.

O se tāua taua mo le fausiaina o faʻamafaʻailoga o le faʻalavelave mamafa ma le mafaufau-lagona faʻafitauli. Ma o tagata o ia tulaga e sailia le faaolataga i se sikaleti poo totonu o se fagu e tatau ona matua taulai atu i lenei mea moni. O le inu ma le ulaula, i se isi itu, e maua ai tulaga lelei mo le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave e taʻua o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafuaseʻi ona tupu. O le tapunia mafiafia o le lumen o le vaa e mafua ai le faamutaina o le tafe toto, lea e mafua ai le afaina o le myocardial, stroke, gangrene o le manava, o lona uiga, i faamai, o igoa ia e iloa e tagata uma, e iloa foi o nei tulaga e manaomia ai fesoasoani faafuasei, ae le o le aoga.

O nei faʻamaʻi e muaʻi fuafuaina i le fausiaina o ni atherosclerotic plate ma faʻagasolo ona sili atu le ogaoga o le faagasologa o le faagasologa:

  • Faʻasaʻo maualuga,
  • O le maʻi suka
  • Faʻaleagaina o gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo,
  • Faʻafitauli o le Hormonal,
  • Faʻasalaga faʻaleagaina,
  • Itupa ma tausaga.

O le toʻatele o tagata e fia talanoa i le mafuaʻaga e afaina ai le sui o le afa malosi o le tagata i le taimi muamua, ma faʻamalamalamaina lenei mea e ala i le maualuga o le mafai o le tino o le tino ma le tulaga faigata o le soifuaga o tane e le mafai e a latou pusa ona taofiofia le popole tele. Peitai, o le fatu o lenei mea matautia o loo i ai i le antiatherogenic o meatotino o le estrogen. E galue malosi Estrogens i tausaga faʻapitoa, puipuia o vaʻa o le tino. Faatasi ai ma le amataina o le misa, o le galuega a le estrogen e mou atu, ma o le fafine foi e le puipuia, o le mea lea na ia uuina ai le fua mo le faamamaina o vaa i le garlic, ae ui i lea, i le matua atu nai lo alii e le faia se mea ma talitonu o nei talafatu uma leai se mea e popole ai muamua. Ae leai se aoga ...

Togafitiga o le atherosclerosis ma fualaau

Le togafitiga o le atherosclerosis ma fualaau o se faʻalavelave faigata ma umi. O le faʻamatalaga o vailaʻau mai le statin group e tele faʻasolega ma e manaʻomia ai le mataituina pea, o le mea lea, soo se cardiologist o le a mafaufau i le tele o taimi ao le i faatonuina ia vailaau mo le faamamaina o vaa. O fualaau uma e faʻatatau i vailaʻau e tatau ona faia e tusa ai ma se taimi faʻapitoa, faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi, faʻatatau i le itupa ma le matua, tulaga o le hormonal, faʻamaʻi faʻamaʻi, le i ai o amioga leaga ma le tulaga o le mafaufau o le tagata maʻi.E le gata i lea, o togafitiga o fuainumera e manaomia ai le mataʻituina o le falesa o le lipid ma le filifilia o vaega uma ma le fuafuaina o le atherosicity coefficient (o se faailoga o le atinaʻe o le atherosclerotic process).

E le gata i le faigata ma e le afaina ma, mo ni mafuaaga, e lamatia ai le faʻamamaina o toto toto mai le pupuʻu o le toto na oi latou lava. O le le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le toto e faʻaaogaina ai le toto o le a mafai ona oʻo atu ai i le toto toto ma le faʻalavelave matuia - o le pulmonary embolism), o le mea lea, o oloa o loʻo i ai aspirin ua faʻamalosia atili mo le puipuia o le faʻalavelaveina o le toto, ae le o fualaau mo le faamamaina o vaʻa.

O le faia o togafitiga ma fualaau oona o lona uiga o le ave o fualaau, paluga oona, ma le faʻamalosi o le fale (faʻamalosi, fualaau oona). O le aoga aoga o le folic acid ma le vitamini C i luga o le vascular wall o loo maitauina, o lea ua faatonuina ai e le gata i laumei. Fautuaina i ia tulaga, o oloa o loʻo i ai gaʻo maualuga o nei vailaʻau o le a fesoasoani e faʻamamaina toto toto o le tino atoa.

E faavae i luga o mafuaaga o le aano ma le pathogenesis o le vashepes atherosclerosis, e mafai ona tatou maua le faaiuga le mautonu e faapea, o le puipuia e taofiofia le taua i le setete o le soifua maloloina ma le ola o se tagata pe a oo mai i suiga o puipui o toto toto. I lenei tulaga, o le faʻamamaina o vaʻa toto i le fale o le a fesoasoani e aloese mai faalavelave faʻafuaseʻi ma laveaʻi ola mo le tele o tausaga.

Malamalama lautele i le tulaga (HDL / LDL)

Lelei le HDL cholesterol e fesiitai ai le LDL cholesterol maualuga / leaga LETL i le ate ina ia le faaputuputu i totonu o la tatou suauu toto, poo le, i luga o puipui o arteries (faia ia i latou e le aoga / faigata ma vaapiapi). Afai o maua i lou toto le maualalo o le HDL / HDL (maualuga lipoproteins) ma, i se isi itu, o le maualuga o le LDL / LDL (lipoproteins), o loʻo faʻaalia ai se faafitauli ogaoga: maualuga le cholesterol.

E pei ona e iloa, e taʻitaʻia ai i le atherosclerosis, angina pectoris (o se faʻamaʻi e masani ona oʻo i le tiga o le pusa), ma faʻapupula ai foi le lamatiaga o le fatu / afaina.

E suia le ata lea: ina ia aveesea ai se maʻi e pei o le "cholesterol maualuga i totonu o le toto" e le tatau ona e folafolaina se taua atoa i le "cholesterol", lafoai mea uma i le lalolagi (faaleagaina o lou tino i meaai leaga ma vailaau togafitiga), ae faaopoopo atu i isi metotia aoga faaleleia lona ituaiga HDL lelei. O le fea, i le itu, o le a taʻitaʻia ai i le faʻaititia o le tulaga o le lē lelei o le LDL ma le faʻamautuina o le soifua maloloina.

1) Polokalame lelei

O le faʻaauau pea o le tino (o le avea o se vaega taua o se olaga ola maloloina) e mafai ona faʻaititia atili le maualuga o le cholesterol lelei. E oʻo lava i faʻamalositino faigofie, faʻamalosi e pei o le tamoe, uila ma le aau, faatasi ai ma le puleaina o le mamafa, e mafai ona fausia ai tulaga lelei mo maualuga HDL / HDL cholesterol levels i le toto. O lenei tulaga, cardiologists i le tele o atunuu o le lalolagi, ua taʻua o le "maʻi umi."

E tusa ai ma se suʻesuʻega na lomia* ia Aukuso 2016, na maua ai mo tamaitai pe a maeʻa le moa - e pei o aʻoaʻoga malosi (i luga o se uila, taʻavale) o se filifiliga lelei tele mo le faʻavaveina vave o le soifua maloloina. O lona uiga, ia faʻaleleia lelei le maualuga o le HDL cholesterol, faʻaitiitia le LDL cholesterol, faʻapea foi ma le tele o le leiloa o le "mamafa" mamafa.

O isi faamasinoga na faia faalauaitele** i le masina o Me 2016, na faʻaalia ai o tamaloloa o loʻo gaogao, ae faʻaauau le faʻaauau o le gaioiga galue (taeao o le pipiʻi) poʻo isi faʻamalositino faʻatasi ma kelubelbell / weighings (3 taimi i le vaiaso mo le 3 masina), na i ai se faʻaitiitia iloga i le maualuga o le LDL cholesterol leaga ma se faʻateleina o le lelei o le HDL faʻatusatusa i alii (ova) oe na le faʻamalositino, ae sa mulimuli pea i se "malamalama" meaai.

* - i luga o itulau o le tusi talafesa o le falemaʻi "Diabetes and Metabolism"
** - i le lanu lauiloa. Faʻaaogaina le fomai, Meaʻai ma le Metabolism

Haitam Ahmed, MD, MSc, o lo o galue i le cardiologist i Cleveland Clinic i Ohaio, na ia tusia: "O le faamalositino na o ia lava e sili ona lelei ona e le gata ina mafai ona faateleina le HDL cholesterol, ae mafai foi ona oo atu ai le gau o le mamafa, lea e faaluaina Soifua Maloloina! "

Fesoasoani ia te oe lava

E oo lava i tagata le malamalama i vailaau e iloa pe faapefea ona aliali mai le le atoatoa o le tino i le mafaufau ma o le a le mea e lamatia ai le hypoxia e mafua mai i le vasoconstriction. Tigā, tinisitus, faʻaitiitia le mafaufau ma le gaioiga faigaluega e aʻafia ai le lelei o le ola o se tagata, o lona uiga o le faʻamamaina o vaʻa toto o le faiʻai o se mea e ave i ai le faamuamua i le puipuia o faʻalavelave ogaoga.

A e filifili e faʻamamā vaʻa e fafaga ai le fatugalemu o le tino, e tatau ona e 'ai muamua i se meaʻai: faʻasaga le falai, gaʻo ma ulaula mai le meaʻai, ma tuʻuina atu mea e sili ona lelei i fualaau faisua ma fualaau suamalie, fuālaʻau fualaau, iʻa e maualalo le gaʻo, pata, nuts ma cereals.

2) Faʻamalo ese pauna

Afai o loʻo e mamafa tele, ona faʻaumatia ese lea o pauna faaopoopo e mafai foi ona faʻaleleia le maualuga o le HDL cholesterol masani, faʻasolosolo, tuu i lalo mea o le leaga. Lea Groppo* fai mai e tusa lava pe leiloa le tusa ma le 6-7% o le mamafa o le mamafa e mafai ona mafua ai se suiga lelei i le metabolic. Ae, e pei ona tusia e Groppo, "e taua tele le faʻamalosia o le iuga, o lona uiga, ia faatumauina le tulaga lenei, ae le o le malolo."

O le gasegase o le abdominal (i se tulaga sili atu, o le vailaau o le intra-abdominal) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻi fatu cardiovascular, ma maua ai foʻi le HDL cholesterol. O le mamafa o le paʻu o le a sili ona aoga mo tagata o loʻo i ai se "aotelega" faaletino (pe a gaʻo le gaʻo faataamilo i le puʻupuʻu).

O auala aupito sili e "leiloa ai" kilokalama e aofia ai taumafa, malosi malosi, ma (i se mea e le masani ai) taotoga. E ui lava, suʻesuʻega**na faʻatinoina ia Ianuari 2014 na faʻamaonia e 318 tagata na auai i taotoga laparoscopic*** Maua maualuga le HDL cholesterol. E le gata i lea, o le taunuuga e maua mai i se taimi umi (e oo i le 10-12 tausaga).

* - Tagata Fomaʻi Taumafa mai le Stanford Medical Center, Kalefonia
** - faamatalaina auiliili i luga o itulau o le lomiga "Tausiga mo le Mafuaaga ma Faamai Fesootai"
*** - e fesoasoani i le "faatelevave" o fua o meaai e ala i le manava

3) Taofi le ulaula!

O le mea moni lava, o tagata uma faʻaonaponei ua latou iloa o le ulaula e mafua ai le tele o faafitauli (ma le soifua maloloina), e aofia ai maʻi mama / fatu, e masani lava o le mafuaaga o le tele o gasegase. O lenei faʻamatalaga o loʻo valiina i luga o ato. Ae pe na e iloa o lena "alofa" mo sikaleti e mafai ona maualalo ifo ai le cholesterol lelei?

"O le ulaula e mafai ona faʻaititia le HDL cholesterol i le tele o auala, e aofia ai le taofiofia o le HDL faʻasologa, e ala i le poloka o lona matua ma le faʻateleina o le gataifale," o le tala lea a Dr Ahmed. "O le mutaaga o le ulaula tapaa e mafai ona fesoasoani i le fausiaina ma le metabolism o le HDL e toe foi atu ai i lo latou tulaga faalenatura ina ia mafai ai ona toe faia lana galuega masani."

O se suʻesuʻega na faʻatuina ia Setema 2013 (Biomarker Research magazine) na faʻaalia ai e sili atu le maualuga o le cholesterol lelei nai lo tagata ulaula tapaa, e faapea o le ulaula tapaa e maualuga ai le HDL cholesterol ma e vave ona tupu. "

Afai o loʻo e taumafai e taofi le ulaula (ma lou natura uma, ae le o se mea ato), ae le manuia, ia e mautinoa e fefesoʻotai se fomaʻi (sili atu le leai ni fomai) e uiga i auala taua ma le aoga e mautinoa e fesoasoani ia oe i lenei mataupu.

6) Faʻaititia le ai suka

E tusa ai ma se suʻesuʻega na lolomiina ia Novema 2015 i le tusi o talaaga Nature, o meaai e maualuga i le gaʻo ma gaosia ai le suka (mai le falaoa paʻepaʻi i kuki ma pusa) e faʻaititia ai le HDL cholesterol, faʻaititia ai le lamatiaga o le faʻalavelave faʻaleaga.

O vailaʻau faʻamalosi ua faʻamamaina, lea e tumu i le tele o oloa faʻaonaponei (e oʻo lava i le igoa "gaʻo maualalo"), i le mea moni, faia soʻo se mea leaga e pei o meaai e maua ai le gaʻo maualuga. Talu ai o lenei gaʻo i totonu ia i latou e masani ona suia i le gaʻo (faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le suka ma isi meaʻai).

O faʻataʻitaʻiga tau faʻamaʻi na faia i le 2,500 tagata na maua i le maʻisuka (na lolomiina ia Oketopa 2016 i le tusitala o le Nutrition Metabolism Cardiovascular Disease), na faailoa mai ai o nei fautuaga (o lona uiga, o le maualuga maualuga o le suka) na mafua ai ona maualuga le maualuga o le suka matua faateleina.

O isi fautuaga taua e faʻavae i luga o taunuʻuga o lenei suʻega: afai e te manao e vave faʻaititia le suka, o le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻalelei lea e suia ai fualaau suamalie ma fualaau faisua. O lona uiga, aua le faʻaaogaina le suka. E tusa ai ma gaʻo gaʻo, meaai falai / meaʻai po o meaʻai vave, o le faasalaga e tatau ona leaga ma maeʻa: o le teena tele. Latou te maualalo ifo le cholesterol masani.

7) Tatou te faʻaaogaina suauʻu manogi

E pei ona i ai, e le o gaioiga uma e aoga tele pe a oʻo mai i le soifua maloloina o tatou loto. O le olive ma le suauu puluvao o se gaʻo e le gaʻo e fesoasoani i le tuʻuina atu o le LDL cholesterol, ma i le taimi e tasi, faʻaleleia ai le HDL cholesterol lelei. O lenei faʻamatalaga na faʻamaonia e ala o faʻataʻitaʻiga na lolomiina ia Iulai 2015 i le tusi talafesa o le Journal of Nutrition. Ua iloa e saienitisi o le suauu olive i le taumafataga e faaitiitia ai le maualuga o le LDL cholesterol, aemaise lava i le toto o alii talavou.

O isi suʻega suʻega ua faʻaalia ai o le suauʻu popo, i le faʻataʻitaʻiga, e aoga mo nisi faʻateleina i le HDL cholesterol, ae o le (tuʻu lemu) e le o le suauu aupito sili mo le soifua maloloina o le tino ona o le maualuga o meaʻai gaʻo, lea i lalo o nisi tulaga e mafai ona faʻaosofia ai le mamafa o le masani LDL cholesterol.

Walter C. Willett, MD, o le taʻitaʻifono o le matagaluega o meaʻai i le Harvard School of Health Public i Boston, ua fautua mai e faʻaaogaina le gaʻo popo ma le faʻaeteete ona o le le saʻo o le malamalama e uiga i le auala e aafia ai le soifua maloloina o le loto. Na malie le alii fai meaʻai i Groppo: "O le suauu popo e sili ona lelei ona faaaoga i luga o le paʻu." O lona manatu lena.

8) Matou te faia se filifiliga e faʻafeiloaʻi ai faʻataunuʻu

O se suʻesuʻega na lolomiina ia Ianuari 2016 i totonu o le tusi talaaga o meaʻai, na faamaonia ai o le taumafa maualuga i antioxidants e faʻaleleia ai le cholesterol lelei i le toto e faasaga i le triglycerides, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taʻavale, fatu le fatu, ma isi maʻi matuia. O mea taumafa e tele i vailaʻau faʻasaina e aofia ai sukalati malulu, vine, avocados, nati, kapisi, beets ma spinach.

"O le fiafia i mea taumafa e maua i le antioxidants e faateleina ai le maualuga o le cholesterol HDL e masani ai," o le tusi lea a Groppo, o se tagata fai meaʻai. O le tele o fualaau faisua ma fualaau faisua e te faʻaaogaina i luga o lau lisi, o le lelei! "

Faʻaopoopoga mea taumafa, ae na o le fautuaga a se fomaʻi!

Afai e le manuia uma auala mo le faʻaleleia o le HDL cholesterol, ona mafai lea ona faʻataʻitaʻiina mea faaopoopo o meaʻai. Ae ui i lea, o fomaʻi taʻutaʻua e lapatai mai o mea faaopoopo na fuafuaina faapitoa e faʻatele ai le HDL cholesterol e leʻi malamalama atoatoa. E le o faʻamaonia foi e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le osofaʻi o le fatu. Ia mautinoa e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo le i aveina ni mea faaopoopo, e pei o nisi o na mea e mafai ona afaina ai lou soifua maloloina pe mafua ai aʻafiaga, mo se faʻataʻitaʻiga, aʻo e inu vailaʻau.

O le matafaioi o le cholesterol mo le tino

Cholesterol o se mea masani, gaʻo gaʻo-gaʻo, ma e sili atu ona saʻo le taʻua o le cholesterol. O le tele o le cholesterol e faʻapipiʻiina i le ate (e oo i le 80%), ma e na o sina vaega itiiti e maua mai i meaai (meaʻai gaʻo, pata, fuamoa). E faigata tele ona faʻamaualuga lona manuia, talu ai e aunoa ma le leai o se tino o le tino e mafai ona galue. O le taua o le matafaioi a le cholesterol e mafai ona maua i auala nei o le aoga lelei o le tino:

  • Auai i le fausiaina o siama siaki ma le felauaiga o meaʻai e ala i le fagu
  • Faʻamaʻosaʻo le maualuga o le maualuga o le tino
  • Faʻaauau le faia o le vailaʻau D ma hormones sex
  • Fesoasoani e faʻaleleia le gaosiga o le sukalala
  • E manaʻomia mo le faʻatinoina lelei o le faʻaaogaina o le tino
  • E taofia le faʻaalia o kanesa

I le itu maualalo le cholesterol e ono mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli faʻalesoifua maloloina:

  • Le mautonu o vaʻa toto
  • Lisi o le Cardiovascular Risk
  • Neurological disorders
  • Le lava le gaogao o le calcium
  • O le mamafa
  • Faiga faʻamalosi tino leaga

Ituaiga ituaiga cholesterol. Eseesega i le va o HDL ma LDL

E faavae i luga o le mea moni o le cholesterol e solo saʻo i gaʻo, ma e le faʻamavaeina i le vai, o le mea lea, o le toto, o lona faavae o le vai, e le mafai ona feaveaia le cholesterol i totoga ma fusi. O le mea lea, o apolipoproteins faapitoa e aofia ai i lenei mea. Pe a faʻapipiʻi apolipoproteins ma cholesterol i le tasi kulupu, latou te faia lipoproteins.

E masani lava i tautalaga tautalaga e mafai ona tatou lagona ai ia uiga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. Peitai, e le saʻo lenei mea, talu ai o le cholesterol lava ia e tasi lava le ituaiga. E ese le eseesega pe a tuufaatasi ma mea faapitoa e salalau i le tino atoa. E faʻatatau i le fua o le cholesterol ma isi vaega o le kulupu, latou te faʻatulaga saʻoina ia ituaiga faʻavae e pei o lipoproteins maualuga (HDL), lipoproteins maualalo (LDL) ma triglycerides.

LDL (cholesterol leaga) o vaega ninii nei o loʻo i ai le tele o le gaʻo, o le mea lea, o loʻo feoai i luga o le toto, e mafai ona latou le maua le cholesterol, lea e mulimuli ane faʻapupulaina i luga o puipui o le poromalama, e maua ai pulu cholesterol. Maualuga maualuga Lipoproteins (HDL) i se isi itu, latou te aofia ai le aofaʻi maualalo o le cholesterol, ma, i luga o le toto, latou te filifilia le cholesterol o loʻo i ai iina, o lona uiga aumai o ia i fafo ma faʻalavelave ai le atinae o le atherosclerosis o toto toto.

O le cholesterol e leiloa, o loʻo fai ai pusa cholesterol, lea na mafua ai ona afua ai fatuga o fatu ma stroke, o le mea lea o lipoproteins maualalo maualalo e masani ona taʻua o le "leaga" cholesterol. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le maualuga o le HDL cholesterol ia i tatou, aua o se natura masani o le puipuiga mai aʻafiaga o LDL.

Triglycerides - O gaʻo nei, e foliga tutusa ma le cholesterol. O le mea masani lava, e tulai mai i luga o le triglycerides le faateleina o le LDL ma le faaitiitia i le HDL. O le mea lea, mo se faʻamatalaga saʻo o le setete o le tino, o le faʻasoaina o faailoga uma e tolu i le suʻeina o le toto mo le cholesterol e taua.

Lelei Cholesterol (HDL)

Lelei cholesterol lelei e fesoasoani e aveese le tele o cholesterol mai le toto i le ate, lea e gaosia ma talepeina. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le HDL, o le lelei mo le soifua maloloina. O mea nei tulaga maualalo laʻititi e faʻatatau i le itupa:

  • mo tamaitai - sili atu i le 1.68 mmol / l
  • mo alii - sili atu i le 1.45 mmol / l

Afai o le faailo e maualuga - super! Afai e maualalo - ei ai se tulaga lamatia atinaʻe o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. E manaʻomia le faʻaleleia o le maualuga o lenei vaega o le cholesterol.

E le gata i le itupa o le tagata gasegase, faʻamatalaina taunuuga o le cholesterol i totonu o le toto, e tatau ona amanaʻia tausaga, mamafa, tagofia o vailaau, o le faʻasolosolo, o le i ai o le maitaga poo soʻo se faʻamaʻi, ma e oʻo lava i le taimi o le tausaga.I le auala, i fafine, o faailoga o le suʻeina o le toto mo le cholesterol i le olaga atoa e tumau pea le mausali ma faʻaleleia pe a uma le misa.

Auala e faʻaleleia ai le cholesterol toto lelei

O nisi taimi e tatau ai ona faateleina le maualuga o le HDL, e tusa lava pe leai ni faailoga i fafo o tulaga faʻaleagaina. O lenei mea o le a fesoasoani e foia ai faʻafitauli faʻafesoʻotaʻi ma faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. E mafai ona faateleina le faʻamanuiaga o le aoga o le cholesterol i le toto i fafine ma alii e oo lava i le fale.

Muamua lava, e tatau ona e tausisi i se meaʻai ma tulafono o meaʻai lelei, lafoaʻi amioga leaga ma faʻaalu se taimi e faʻamalositino ai. E naʻo le faʻapitoa faʻatasi o loʻo i ai avanoa maualuga e faʻapupula ai le faʻaogaina o le "lelei" cholesterol. "

Taumafa Manua Maloloina

E mafai ona e faʻatupulaʻia le maualuga o le HDL pe a fai e sui ai gaʻo tumu ma le faʻamamaina ma faʻaititia le kalori o meaʻai.

O mea taumafa e maua i gaʻo e le o faʻamautinoa e aofia ai iʻa gaʻo, puna o omega-3s, lea e faʻaleleia ai le maualuga o lipoproteins aoga.

I le taimi e selesele ai meaai, e sili atu le faʻaaogaina o canola, soya, kamelaina poʻo le suauʻu paʻu, poʻo le gaʻo canola.

Faaaoga se taimi mo gaoioiga faaletino

I le gasologa o suʻesuʻega, na maua ai o le gaioiga faaletino e mafai ona faateleina le maualuga o lipoproteins maualuga. Ae ui i lea, o se moliaga laitiiti i lenei mataupu o le a le lava. Ina ia iloa se faʻaleleia atili, e tatau ona tuʻuina atu taʻaloga pe tusa o le afa itula ile tolu taimi i le vaiaso.

Le ituaiga o galuega e le afaina. E mafai ona e filifilia mo oe lava se mea e maua ai le fiafia, ae o le cardio le mamafa sili ona lelei i le faʻaitiitia o le cholesterol. O le mea taua tele o le gafatia e mu ai le 1200 calories i le vaiaso. I le faaopoopo atu i ai, e taua le umi ole aʻoga. E faʻamoemoe e sili ona lelei le faʻamalositino aʻo leʻi 'ai. I le mulimuli ai i nei fautuaga pe a uma le 2 masina o aʻoaʻoga faʻaletausaga, e mafai ona e vaʻaia ni faʻalautelega taua i taunuuga o le toto.

Taofi le ulaula ma le ava malosi

O suauu e le gata ina faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le tele o ituaiga o kanesa, ae fesoasoani foi e faʻaititia le maualuga o le lipoproteins maualuga. O le teenaina o sikaleti e fesoasoani i le faateleina o le maualuga o le cholesterol ua manaʻomia ina ua mavae le 14 aso. O mea uma e pei ona taua i luga e le gata i tagata ulaula, ae ia i latou foi e latalata ia i latou, ma manava i totonu o latou ulaula.

Faatasi ai ma le faamutaina o le ulaula tapaa, ua fautuaina e faamuta atoa, pe le itiiti ifo foi le faaitiitia o le aofaiga o le ava malosi. O se ipu moli mūmū mūmū i le taumafataga o le afiafi e manatu lelei, talu ai o le resveratrol o loʻo i totonu o le uaina mumu ei ai sona aafiaga lelei ile HDL. O le filifili e faʻamalieina se olaga soifua maloloina o le a fesoasoani i le faateleina o le lipoproteins maualuga ma le itiiti ifo i le 10%.

Lese le mamafa

E tusa lava pe itiiti ifo le mamafa o le mamafa e mafua ai ona faateleina LDL. Soʻo se tolu kilokalama o le mamafa o le paʻu e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o le HDL aoga. Ina ia mafai ai ona saʻo le aveesea o pauna faaopoopo, ia faʻaaoga le fautuaga a tagata fai meaʻai. O le a latou fesoasoani i le fatuina o se meaai sili ona lelei i totonu o vitamini ma minerale uma.

Faʻalēaogāina gaʻo vailaʻau faʻamalosi ma gaʻo

Fats o se vaega taua o le taumafa a tagata. Ae ui i lea, e le afaina fua o le gaʻo. Latou te ulu atu i le tino mai na o meaʻai manu ma faʻaosoosoina le tuputupu ae o LDL. O le mea lea, o le ofisa o le fomaʻi e masani lava ona tuʻuina mai le fesili pe o le a le meaai e faʻasaina ona 'ai.

E tusa ai ma le au atamamai, e le mafai ona teena soo se oloa, ae mo togafitiga faafomaʻi, o le taumafaina o meaʻai gaʻo, susu ma falaoa falai, meaai ulaula, saisi ma meaʻai e leʻi maeʻa ona tatau ona faaitiitia. E le gata i lea, pe a faʻatau mai oloa, faʻalogo e le o aofia ai gaʻo susu. O nei mea e aofia ai le margarini, salomas, ma le suauu kuka.

Faʻamaʻaina, poʻo mea faʻamaʻalosi faigofie e aʻafia ai foʻi aʻafiaga a le HDL. O lea la, afai o loʻo e mafaufau pe faʻafefea ona faateleina le maualuga o HDL, oe leai se mea e tatau ona 'ai falaoamata o falaoamata, o lona uiga, falaoa, falaoa, pasta, nisi o meaʻai, suamalie ma isi.

Faʻaitiitia le popole

Soʻo se faaletonu i le tino e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelave popole. Afai oe i taimi uma i se tulaga o le atuatuvale, popole ma i le taimi e tasi e leai se malologa lelei - o le maualuga o le lelei o le cholesterol ua pa'ū. O le mea lea, faʻamautinoa se malologa lelei. Taumafai e alu e moe i le 22:00 ma moe i le 7-9 itula. E le fautuaina e inu le kofe i le aoauli.

Faʻateleina le taumafa

Niacin, o lona uiga vitamini b3 (nicotinic acid) faʻasaʻo le malosi mai mea taumafa i le taimi o taumafa taumafa. E le gata i lea, e manaʻomia le niacin mo le lelei o le faʻatinoga o le vaega o meaʻai, paʻu maloloina ma le vaʻaia lelei.

I le tulaga o le maualalo o le niacin i totonu o le tino, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina ni vailaau o le vailaʻau-minerale.

Vailaau

O nisi taimi, i le maualuga o le "lelei" cholesterol, o nisi vailaʻau e mafai ona aʻafia. Mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻamalosi, vailaʻau faʻamalositino, ma hormones. O le mea lea, i le taimi o feutagaiga ma se fomaʻi, e tatau ona taʻuina uma fualaau o loʻo e tagofia, atonu e te manaʻomia e suia i latou i ni mea faʻalogo poʻo le taofia tumau e ave ai.

Ae ui i lea, o nisi taimi ei ai mataupu pe a oʻo lava i fautuaga uma a le fomaʻi, e le mafai ona e faia e aunoa ma fualaau. Ma, faatasi ai ma meaai, taaloga ma isi auala e maualalo ai le cholesterol, vailaʻau faapitoa (statins) o le a faʻamatalaina, o ana gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaititia o LDL levels.

Fualaau faʻapitoa

O le tele o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le faʻaitiitia o le cholesterol e le sili atu le vaivai nai lo fualaau oona i tulaga o le lelei. O lo latou faʻaaoga lelei e fufulu ai le ate o toxins ma fesoasoani e faʻatumu le leai o vitamini. Ae peitai, aʻo leʻi amataina le faʻaaogaina o soʻo se vaifofo, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma ia malilie faatasi ma ia i le tatau tatau ma saogalemu, ina ia le mafatia i aʻafiaga.

O se tasi o togafitiga lelei a tagata mo le faateleina o le cholesterol maloloina lelei e mafai ona taua o le susu o le vaovao faʻasusu ma isi togavao.

E le gata i lea, o le maualuga o le lipoproteins maualuga e matua aʻafia lava i taimi uma 'ai fualaau faisua. O nisi oi latou e sili atu ona lelei le 'aina o kuka, o lea ia maua ai se vaega lua o antioxidants ma faʻaleagaina le atigi totonu o le manava ma le fatu.

I le taua faasaga i le tele o cholesterol leaga fesoasoani i le lanu meamata ma le suka. Faafetai i polyphenols, o nei mea inu e fesoasoani e taofia ai le suamalie o le cholesterol e ala i puipui o le intestinal, faaitiitia le maualuga o le cholesterol atoa i le toto ma siitia ai le tuputupu ae o lipoproteins maualuga. Ina ia ausia taunuuga manaomia, e tatau ona e inu 2-3 ipu ti lauti poo 1 le ipu o le sua i le aso.

E taua le maitauina o ia tupe o loʻo i ai ni faʻasalaga, o le mea lea, e tatau ona e feutagai muamua ma lau fomaʻi.

Ma le mea mulimuli, ou te fia faamanatu atu ia te oe lena mea maualalo le maualuga toetoe lava leai cholesterol e le o faʻatasi ma soʻo se faailoga ma e na o le faʻaaogaina o suʻega toto. O le mea lea, aua neʻi faʻagaloina suʻesuʻega faafomaʻi faaletausaga ina ia amata togafitiga ile taimi.

O le tausisia ma le faʻaeteete o tulafono uma, e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai e maua i vitamini, minerale ma isi elemene aoga, faamalositino faifai pea, tuʻuina atu o amioga leaga ma, i se tulaga masani, tausia o se soifua maloloina maloloina o le a fesoasoani e faʻaleleia le maualuga o le cholesterol i le 50% pe sili atu i se taimi pupuu .

Vitio: anti-atherosclerosis oloa

Le tele o faʻamatalaga e uiga i meaʻai ma ituaiga soifuaga mo le puipuia o le atherosclerosis e mafai ona maua iinei.

E sili atu le faia o le lauti mai laau, ma nai lo le suka faaopoopo le meli masani. Mo le faʻamamaina o vaʻa toto o le faiʻai, o vailaʻau o loʻo ola i totonu o le togalaau, i totonu o le togalaau, i totonu o fafie, i le togavao e matagofie tele. O loʻo avanoa mo tagata uma e nonofo i le vavalalata o le vavalalata, e le taua le faʻaogaina o galuega poʻo le leai o se meafaitino.

O fofo ma mea teuteu a le fale o le paoa, laumei, mauga o le mauga e fesoasoani e le gata i le faamamaina o ipu o le faiʻai, ae faapena foi i le tino atoa. E foliga mai o vaʻa o vae o le a lagona le malamalama ma o le a faapitoa lava le "faafetai."

Fua mo le fufuluina o ipu ma le lanu ma lemoni

O se fua e sili ona lauiloa mo le faamamaina o ipu ma le keloni ma le lemon, ua fuafuaina mo le fasefulu aso o le faamamaina, ua saunia mo le sauniuni o le isi tolu-lita le fagu i aso uma e fitu. O le faagasologa atoa o le a ave ai le 16 o ulu o le keletilaina (e le o ni cloves!) Ma le 16 lemoni ma le peel, lea o le a alu i totonu o fagu. O lea, ave ni vaega se 4 ma le isi ma fusi i se mea e suʻi ai manu, sasaa i totonu o le vai mafanafana (kuka) ma ia e tu ai mo le tolu aso i le umukuka e aunoa ma se pusaaisa. O le faʻafefeteina o le afaina o loʻo faʻamamaina, tuu i totonu o le pusaaisa ma faʻatau faatolu i le aso i luga o se manava gaogao, 100 kalama taʻitasi.

Triple Cholesterol Moli: Honey, Lemon and Garlic

Latou te fai mai o le meli, lemoni ma le karika, na faia i le taimi e tasi e le gata ina faamalosia ai vaa, ae faapena foi le tino atoa. E matua faigofie lava le saunia o vailaau pe a fou ona sua le sua o le 10 lisi ma le pelu e faaopoopo i le tasi lita o le meli ma le pulupulu mai ulu e 10 o le keke na maua i se mea e gaosi ai manu e fefiloi ai iina. O le faʻamalosia i se nofoaga pogisa e tatau ona tasi le vaiaso, a maeʻa e mafai ona e faia le siama i le aso. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e tago i se sipuni ma fafaga lemu. E tusa lava pe e te fiafia i vailaʻau, e manaʻomia pea ona e faʻaaoga na o le 4 teaseti. O le faʻafefiloi ua lava mo le 2 masina.

Filifiliga ma vodka ma le faisua

O se mea e sili ona manaia mo le faamamaina o vaa i le fale ua foliga mai talu ai nei, pe a faʻafefiloi se tasi fagu vodka ma le suamalie ma le kemonik, faʻataʻu i se mea e fai ai meaʻai (1 lemoni + 2 ulu tetele o kekeli), faʻasalalau lau (5 vaega) faʻaopoopo i le paluga. O mea uma lava e tuʻuina mo le masina, faʻamaʻaina ma ave i le 2 teaseti faatolu i le aso pe a uma ona 'ai.

Metotia Tibet: garlic ma le ava malosi

Ae ui lava i lea, o le sili ona lauiloa i totonu o tagata, o le silone o le kālatilo, lea e faavae i le garlic ma le ava malosi, ae o le mea lea o loʻo taʻua ai o le auala Tibet e faʻamama ai toto toto:

Ina ia maua le tincture, e 350 kalama o keleka ua nutimomoia e le kālati, lea e sasaa mai i se ipu tioata e lua-kalama. O le tincture ua tuai i se nofoaga pogisa ma ua ave e tusa ai ma le polokalame 3 taimi i le aso 15 minute aʻo leʻi amataina meaai mo le 11 aso, e amata i le tasi mataua, e oʻo atu i le 15 pata (i le afiafi o le 5 aso ma le taeao o le 6). Mai le aoauli o le aso 6, o le aofaʻi o mataua faʻaitiitia ma toe aumaia i le tasi mataua i le aso 10 o le afiafi. I le aso lona sefulutasi, o lapalai e ave i le aofaiga tutusa 3 taimi - 25 faʻafefe taʻitasi. E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o lea faʻamamaina e manaʻomia ai le tele o le faʻafefe o le vai i totonu o le tino (leai se vai gaʻo!) Ma se meaʻai e le aofia ai le ava malosi, meaʻai gaʻo ma falai, ma meaʻai ulaula. O lea faamamaina e fautuaina i le taimi e tasi i le ono tausaga.

Sogi suamalie lauʻau

O le isi fua ua lauiloa o le auala Tibet mo le faamamaina o toto toto, lea e aofia ai na o laau afu - 100 kalama taitasi:

O Chamomile, St. John's wort, immortelle ma birch buds e gaogao, fefiloi ma totoe mo sina taimi, ina ia "faʻaogaina le tasi i le isi". Ave se sipuni sipuni mai le paluga ma sasaa 0.5 l. vai inu. A maeʻa ona tuʻuina atu le afa (afa itula), faʻafefete ma pipiʻi lelei ina ia oʻo uma mea taua i le fofo. Vaevae le suavai i ni vaega se 2, faaopoopo se sipuniti o le meli ma inu muamua aʻo lei moe, ma tuu le lona lua e tu i totonu o le pusaaisa seia a taeao, i se mea e mafai ona ave i le taeao, vevela, faaopoopo se sipuni o le meli ma inu 15 minute ao lei faia le taeao. O sea ituaiga afiafi ma le taeao e mafai ona onā seia maeʻa le aoina o le faʻamamaina. Latou te fai mai mo le lima tausaga e mafai ona e ola i le filemu, ona toe fai lea o le taualumaga, aua o le fua o loʻo tusia i lalo.

Vitio: faʻamamaina toto toto o le faiʻai i le fale

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le atherosclerotic process o se maʻi tuga tele. E le mafai ona faʻatagaina se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le mea lea, soʻo se tagata, ma i latou o loʻo lamatia, aemaise lava, e tatau ona faia uma fuafuaga e puipuia ai se faʻalavelave faʻaleagafesa. O le apaʻau - o le faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia, masalo, popole i le atherosclerosis i le mea muamua.

Laasaga 2: a maea le totogiina ona tuʻuina atu lea o lau fesili i le fomu i lalo ifo. ↓ Laasaga 3: E mafai foi ona e faʻafetai i le fomai faapitoa ma se isi totogi mo se aofaiga faʻasolosolo ↑

Faʻaitiitia le maualalo o le cholesterol e aunoa ma ni fuainumera

O le fesili i le auala e faʻaitiitia ai le cholesterol e aunoa ma ni statins e popole ai i gasegase ona o nei vailaʻau e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina. O totoga ma gaʻo tagata uma e aofia ai le cholesterol, o le ava malosi e le mafai ona faʻaaoga. E maua ai le teteʻeina o siama, e aofia ai i le gaosia o vitamini ma hormones. I totonu o le tino, o loʻo i ai i le ituaiga o mea faʻapitoa e taʻua o lipoproteins. O nisi oi latou e solo i totonu o le toto ma toso mai, fatuina o ni atherosclerotic plate.

O le cholesterol maualuga e faʻateleina le faʻavaeina o maa i le gallbladder, faʻalauteleina le paʻu o le ischemic, faʻalavelave fatu. Eseesega i le mamafa o lipoproteins le maualalo o le molecula (LDL), maualuga maualuga o le mamafa o le molécula (HDL), mamafa maualalo mole mole mamafa (VLDL) ma chylomicrons. O le cholesterol maualuga maualuga o le molekone e taua o le "lelei", ma o le cholesterol maualalo o le molecula ua taʻua o le "leaga."

Natura o le faafitauli

O tulafono o fualaau faasaina lea e taofia ai le gaosiga o le cholesterol. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le gaosiga o le vavalo, ma o le mea lea e mafua ai ona itiiti le cholesterol o le tino. Ae peita "i, e manaʻomia mo isi galuega taua ole soifua maloloina ma lona le lelei e aʻafia ai le galuega a le tino o le tagata.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina umi o fuainumera e maua ai le tele o aʻafiaga aʻafia. E mafai ona faʻatagaina le ave o statins i lalo ifo o le cholesterol pe a maʻi tele le tulaga o le maʻi. Ae o le taimi lava e uma ai le faʻafitauli o le soifua maloloina, e tatau ona filifilia ia analogues. Fomaʻi fautuaina le fesuiaʻiina o fuainumera mo supplements e maualalo ai le cholesterol toto:

  1. Vitamin E, o se vailaʻau mamana malosi lea e puipuia ai le fausia o palu gaʻo. Vitamin e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatuina o pathologies cardiovascular.
  2. Omega-3 oona gaʻo, maua i le tele o meaʻai i le suauu, ma maualalo ai le cholesterol.
  3. Vitamin B3 (nicotinic acid) e faʻatele ai le HDL ma faʻaititia le LDL.
  4. Vitamini B12 ma le B6 (folic acid), o lo latou le atoatoa e maua ai mea e manaʻomia muamua mo le atiaʻe o le atherosclerosis ma le maʻi fatu.
  5. Vitamin C e faʻaleleia ai le maualuga o le cholesterol aoga.
  6. O le kesi e le gata e faʻamalosi ai ponaivi, ae fesoasoani foi e faʻaititia le cholesterol.
  7. O le gaioiolosi galue e fesoasoani e aveese le cholesterol mai le tino.

O le faʻaitiitia o le cholesterol e aunoa ma ni fuainumera e le mafai e aunoa ma le faatapulaaina o meaai ia e aofia ai le tele o le cholesterol. O mea nei e masani lava o taumafa faʻatau vave lea o loʻo i ai le tele o gasegase fesuiaiga. O susu ma povi pusi e tumu i gaʻo meaʻai, o la latou faʻaaoga e tatau ona faaitiitia. O le faʻaaogaina o se fuainumera tele o yolks egg, meatisi gaʻo, tui, sausa, sausagesi, mayonnaise e le fautuaina.

O le faʻaaogaina o mea faʻafiafia ma suamalie, e aofia ai le suka, e tatau ona faʻaititia. E tatau ona faʻaaoga sina pata laitiiti, sui i le suauʻu manogi.

Auala e maualalo ai le cholesterol

E faʻafefea ona suia vailaʻau i le maualuga o le cholesterol? E tatau ona e faʻamamafa le meaai i fualaau faisua ma fualaau aina o loʻo aofia ai pectin - o le polysaccharide masani lea e aveesea ai le cholesterol mai le tino.

O se aofaiga tele o pectin o loʻo iai:

O le kapisi paepae e aoga tele, lea e maualalo ai le cholesterol, ma fesoasoani e aveesea mai le tino. E faʻamanuiaina i soʻo se ituaiga: mata, uʻu, piʻo. E aoga foʻi: pele, plum, apples, pear and citrus fruits. Berries: fugalaau, strawberries, fugalaau, gooseberries. E fautuaina e faʻaalu le tele o lanu, lea e aofia ai luteins, carotenoids. O sua suamalie e mafai ona inu i aso uma i totonu o se tioata e aoga.

O le tuʻuina atu o le cholesterol o le a tuʻuina ai le fagalalā, o se atigi maʻa o fatu. E mafai ona avea ma saito, rye, buckwheat, oat, fai i totonu o le gaosiga o falaoamata. O lala o loʻo i ai le tele o vitamini B, fiber dietary. O le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o le lala o le a tuʻuina atu ai le maualuga o le cholesterol ma le toto toto, maua ai le toto maualuga. Ae ui i lea, e le fautuaina mo le faʻaaogaina o faafitauli ma le gastrointestinal tract.

O le isi mea aoga o le garlic. O loʻo aofia ai mea e puipuia ai le faʻavaeina o le toto, ma faʻaleagaina ai le gaosiga o faʻamaʻi pipisi ma faʻaitiitia ai le mamafa. O laʻau e aoga tele le 'ai i le meaʻai, pe i foliga o ni meaʻai, o loʻo tumau ai mea faʻamalolo, ae le fefefe isi i le manogi malosi. Ua saunia le masini e pei ona taua i lalo:

  1. 100 g o le eleele eleni ua sasaaina i le 0.5 l o le vodka.
  2. Faʻaosooso i se nofoaga pogisa mo le 2 vaiaso.
  3. Inu 20-30 pa'ū aʻo lei 'ai, mo le 4-5 masina.

O le suia o aano o manu ma fualaau oona o le ai ai sona aoga aoga i le cholesterol toto. O pi, lentils, soya e sili atu le tamaoaiga o meaʻai e sili atu ona faigofie ona uʻuina e le tino. Afai e faigata i se tagata ona fai e aunoa ma ni aano o manufasi, ona tatau ai lea ona sili ona lelei lona ituaiga o meaʻai, iʻa po o moa.

O iʻa iʻa oona o loʻo i ai omega mea aoga e aoga tele. O talo e fautuaina ina ia faʻavasegaina i fuālaʻau fuālaʻau: olive, faʻafefiloi, sana poo le mata.

O sisi o loʻo maua ai gaʻo faʻatasi ai ma mea aoga. I aso uma e le mafai ona e 'ai e sili atu nai lo le 30 g o lapisi, vao po o pine pine. O fualaʻau, almonds, ma pistachios e aoga foi.

O vaimatua e aofia ai le spirulina, lea e maualalo ai le cholesterol. E mafai ona e suʻe fualaau o loʻo i ai ni sukaafe pe faʻaputu foʻi fualaau mama i meaai.

Taʻaloga taʻavale

Ina ia maualalo le cholesterol, e manaʻomia le gaioiga faaletino. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le maua e tagata taʻavale ni faʻafitauli faapena. E tatau ona e filifilia le taaloga saʻo: aau, taʻavale, tenisi. E fautuaina ia savali atili i luga o le vae, ia filifili se malolo malosi: o taʻavale, sikola, sikoa, taʻaloga taʻavale. Faatasi ai ma le fesoasoani a le gaioiga faaletino, e mafai ona e faʻateleina le gasegase ma aumai le cholesterol i tua masani.

E fautuaina ina ia faʻaumatia ese pauna ma masani leaga. E iloa lelei o le mamafa o le mafuaʻaga autu o le tele o faʻamaʻi. O le tele e mafua ai le maʻisuka, lea e solia ai le metabolism talafeagai. Ma le ulaula ma le ava malosi ei ai le faʻaleagaga o le soifua maloloina.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, e le mafai ona tufatufaina fualaau. O le tele o faʻamaʻi faʻasolosolo e mafua ai le faateleina o le cholesterol. I lenei tulaga, e tatau ona togafitia togafiti o maʻi o le thyroid gland, fatugaʻo, ate ma le maʻisuka. O loʻo i ai foʻi faʻafitauli o le kenera lea e maua ai le maualuga o le cholesterol maualuga i lalo o fualaau faasaina.

Fofo faʻapitoa

I le fesili o le a le mea e mafai ona sui ai fuainumera, o vailaʻau masani o le a fesoasoani foi:

  1. Laʻau mamago o le blackberry i le aofaiga o le 1 tbsp. l, sasaa se ipu vai inu. O le vaifofo e tuʻuina atu mo le afa itula ma e ave muamua ao leʻi fafagaina faatolu i le aso.
  2. O se auala lelei e faʻaitiitia ai le cholesterol o le fatu lili. Tipi fatu i se kofe kofe, 0.5 tsp ia mea taitasi. e mafai ona faʻaopopo i soʻo se meaʻai.
  3. O le fugalaau Linden e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol, fesoasoani e faʻaititia le mamafa. 1 tsp O fuālaʻau linden e faʻatau 3 taimi i le aso mo le masina.
  4. Tea tiiti e mafai ona avea o se isi mea i fuainumera. O vailaau oona o loʻo aofia ai i totonu o le lauti o loʻo faʻamalosia ai capillaries, faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol, ma faʻaitiitia le faʻavaeina o le "leaga".
  5. O le suauu matala, lea e tatau ona fagu vai, ua saunia lelei lava. 10 puʻu o le keleni e togiina e ala i se lomitusi, tumu i se ipu vai olive, ma faʻamalosi mo le vaiaso.
  6. O le teuteu o le paʻulaʻau paʻu oona e faʻaleleia ai le gaosiga o le pancreatic, gaosiga o le inisalini, ma le faateleina o le maualuga o le potassium. 2 tbsp. l 300 ml o vai inu ua sasaa i totonu o aʻa, mausali 2 itula i totonu o se vevela. O le susu e faamamaina e ave i le 1/3 ipu ao le i fafagaina faatolu i le aso. E le fautuaina le mea e fai mo tagata e maua i le gastritis, maʻi o le manava ma fafine maʻitaga.
  7. E mafai ona e sui ia fuainini ma lemoni ma le kalaka. O se ipu tioata oloo sasaa mai i le sua o le lemoni, e togi mai le 1 kg o le citrus. O le fusi e teuina mo le 3 aso, ma faia i aso taitasi mo le 1 tbsp. l
  8. O fualaau suamalie mamago ua i ai le malosi e faamamaina ai le toto mai le cholesterol sili atu ma faateleina ai le puipuiga a le tino. O le Rosehip e sili atu ona tumau i le vevela.

Faʻaaoga togalaau togafitiga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, matau le fua, aua o le faʻapipiʻiina o le tele o laau totō e mafai ona iai ni aʻafiaga e le manaʻomia.

Konstantin Ilyich Bulyshev

  • Sitemaʻe
  • Suʻesuʻe toto
  • Iloiloga
  • Atherosclerosis
  • Fomaʻi
  • Togafitiga
  • Faʻatau auala
  • Meaʻai

O le fesili i le auala e faʻaitiitia ai le cholesterol e aunoa ma ni statins e popole ai i gasegase ona o nei vailaʻau e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina. O totoga ma gaʻo tagata uma e aofia ai le cholesterol, o le ava malosi e le mafai ona faʻaaoga. E maua ai le teteʻeina o siama, e aofia ai i le gaosia o vitamini ma hormones. I totonu o le tino, o loʻo i ai i le ituaiga o mea faʻapitoa e taʻua o lipoproteins. O nisi oi latou e solo i totonu o le toto ma toso mai, fatuina o ni atherosclerotic plate.

O le cholesterol maualuga e faʻateleina le faʻavaeina o maa i le gallbladder, faʻalauteleina le paʻu o le ischemic, faʻalavelave fatu. Eseesega i le mamafa o lipoproteins le maualalo o le molecula (LDL), maualuga maualuga o le mamafa o le molécula (HDL), mamafa maualalo mole mole mamafa (VLDL) ma chylomicrons. O le cholesterol maualuga maualuga o le molekone e taua o le "lelei", ma o le cholesterol maualalo o le molecula ua taʻua o le "leaga."

4) Aʻa / iʻa / Omega-3

O le faʻaopopoina o iʻa i lau taumafataga i se taimi puupuu, e le gata ina mafai ona faʻaititia le maualuga o le LDL cholesterol, ae faʻateleina foi le lelei. E tusa ai ma iuga o suʻesuʻega na lolomiina ia Fepuari 2014 (PLoS One magazine), na maua e saienitisi e faapea, o meaai lelei (pe a fai o le iʻa o se tasi o elemene autu) e fesoasoani i le faateleina o le tele o particles HDL. O le fea, i le isi itu, e matua faʻaleleia le "felauaiga" o le cholesterol i le tino atoa. Sa matauina e tagata suʻesuʻe se lelei o le taunuuga o sea taumafataga (lea e aofia ai iʻa) i le mavae ai o le 12 vaiaso.

"O gaioiga gaʻo omega-3 e maua i iʻa e vave faʻaleleia lou HDL cholesterol," o le tala lea a Dr Ahmed. "E naʻo le 2 tautua i le vaiaso o iʻa oona, e aofia ai saumoni, meli poʻo tuna" Alcabor ", o le a fesoasoani ia te oe e ausia ai taunuuga ofoofogia. I se tulaga ogaoga, afai e te maʻi i oloa o le iʻa, ona mafai loa lea ona maua le omega-3 mai le fulufulu mafiafia, gusi mafiafia. "

5) Matou te faʻatino se ipu uaina (faʻapitoa!)

Faataitaiga ua faaalia ai o le taumafaina lelei o le ava malosi (aemaise lava le uaina) e mafai ona faateleina ai le cholesterol toto lelei. E tusa ai ma le Mayo Clinic, o lona uiga: e oʻo atu i le ava malosi tasi i le aso mo tamaitai ma alii e sili atu i le 65 tausaga le matutua (mo alii ei lalo ifo o le 65 tausaga, e mafai ona oʻo atu i le lua faʻasologa masani i aso taitasi).

O faʻataʻitaʻiga faafomaʻi (na faʻaalia i le masina o Fepuari 2016 i luga o itulau o le saienisi suʻesuʻe PLoS One) ua faʻamautinoa lelei lenei mea. Na maua e fomaʻi i le 11,000 tagata matutua, o le uaina i le aofaʻi mai laʻititi laʻititi (12 po o le itiiti ifo o taʻaloga masani i vaiaso taitasi mo tamaʻitaʻi, o le afa sili mo fafine) na faʻaalia le faateleina o le HDL. E le gata i lea, o lenei mea na fesoasoani e taʻitaʻia ai i latou e faʻamaonia le aofaʻi o le cholesterol, maualalolalo o le triglycerides (gaʻo toto) ma maualalo le LDL cholesterol.

Ae ei ai le isi itu i le tupe siliva. O le inuina tele o le ava malosi (faʻamalosi) e faigofie lava ona suia uma ai le soifua maloloina i faafitauli matuia ma taʻitaʻia ai le maualalo o le toto, maualuga maualuga o le toto, mea maualuga, ma le ava (faalagolago tamaitai i le ava malosi).

Mea faʻapitoa e tasi:

Faʻafefea ona faʻaitiitia le LDL cholesterol - o fea e amata ai?

Low LDL cholesterol i fafine - faʻamaoniga, mafuaʻaga, taumafa

E toʻatele ua faʻalogo i se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis. O lenei togafitiga, lamatia i le ola ma le soifua maloloina, e fesootaʻi ma le faaletonu o le tino ma le faateleina o le mamafa o le cholesterol i le tino. I aso nei, atherosclerosis ma faʻafitauli faʻafitauli cardiovascular e mafua mai ai o se tasi o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

E sili atu ona itiiti le taimi i le taimi o le suʻega, o le vaʻavaʻaia o le auiliiliga o loʻo matauina i se itu laʻititi. O le a le mea e mafai ona fesootai ma, pe faapefea ona faateleina le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ma pe tatau ona faia lenei mea: taumafai e faʻataʻitaʻiina.

Faʻaiʻuga ma taunuʻuga

E tusa ai ma fuainumera, o le maualalo o le cholesterol e sili atu ona taatele nai lo le maualuga. I le taimi nei, o lona le atoatoa o mea e aʻafia ai le aʻafiaga o le soifua maloloina.

O le masani masani taliaina o le cholesterol ua fuafua i le maualuga o le 3.2-5.5 mmol / L. O le fesuiaiga o taunuuga o le auʻiliʻiliga i se itu laʻititi na taʻua o le hypocholesterolemia. O aʻafiaga mafuaʻaga o lenei tulaga o:

  • hypoproteinemia - faʻamaʻi faʻatasi ma le paʻu o le gaosia o le protein i le tino,
  • cancer o le cirrhosis / ate,
  • thyrotoxicosis,
  • malabsorption syndrome - o le solia o le faiga o le soona maua o meaai i totonu o le manava,
  • anemia - vitamini B12-le lava, itu-gafatia, faʻatoʻilaloina (faʻataʻitaʻiga, thalassemia),
  • tele le mumu lll-lV tikeri,
  • afaina o le vai,
  • umi le anapogi
  • faʻasolosolo o vailaʻau o le hypocholesterolemic.

O le minor hypocholesterolemia e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa i le falemaʻi ma e mafai foi ona manatu o se faailoga o se tulaga maualalo o le atherosclerosis. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai e tagata gasegase ona faitio i vaivaiga maso, faaitiitia le fiaai ma gaoioiga feusuai. O faafitauli tau le soifua maloloina e amata pe a ausia le taunuuga o le auiliiliga o le maualuga o le 1.5-2 mmol / l. O faʻaaliga o le hypocholesterolemia e aofia ai:

  • le mautonu o le mafaufau-mafaufau faalelalolagi: matua atuatuvale, mafaufauga suicidal,
  • afaina o le afaina - o se tulaga matautia, lamatiaga o le ola, e faʻaalia i le faʻafuaseʻi o le afaina i le mafaufau,
  • osteoporosis
  • faafitauli i totonu o le vaega o meaʻai: o le faʻasologa masani, sosoo ai ma le manava,
  • afaina
  • tiga o le endocrine: maʻi o le maʻisuka, hypo / hyperthyroidism,
  • dysmenorrhea, leai se fanau i fafine.

Taumafai e taofi iʻa i lau laulau 2-3 taimi i le vaiaso.

  1. 'Ai le fiber. O le tele o le fiva i le aso o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o meaʻai ma faʻamaonia le paleni i le va o LP VP ma le LP NP.
  2. Fai le faavae o le taumafa fualaʻau ma fua. Latou te faʻafaigofieina le metabolism ma aafia ai le gaioiga o le ate e maua ai ana lava cholesterol.
  3. Taumafa le tele o leki (pe a leai ni faʻafitauli o le toto). Legumes e le o aofia ai le "leaga" cholesterol, ae i le taimi lava lea latou te maua ai le maualuga o le malosi ma e sili ona lelei. O nei oloa e maua ai se lagona o le nofo malie mo se taimi uumi ma saofagā i se gaioiga sili atu ona malosi o le HDL i le ate. E le gata i lea, o meaola ninii e faia ai pi, pi, chickpeas, poʻo lentils e fesoasoani i vaʻa mama a le HDL mai atherosclerotic plaques.
  4. Tuu le kofe. O le tuufaatasiga o le inu malosi e aofia ai le meaola Cafestol. E taofia ai le gaosia o le HDL aoga e le hepatocytes ma faʻaosofia ai le tuputupu aʻe le tuusao o le "leaga" cholesterol. Sui le kofe i le lauti vaivai, fualaau o fua, fualaau suamalie, pulupulu o le rosehip.
  5. Taumafa vaega, 5-6 r / d, i ni vaega laiti. O lenei mea o le a faʻatagaina ai oe e aloese mai le malepelepe faʻatasi ma le faʻaaogaina o oloa faasaina. I le faʻaopoopoga, o meaʻai paleni e faʻamautuina ai le metabolism ma faʻaitiitia ai le faʻaopoopoga o le atherogenicity.

E mafai ona e faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol e faʻaaoga ai meaʻai faʻaaogā faʻamalosi e aofia ai omega-3 - gaʻo iʻa, krill oil, green mussel oil.

Tuua Lau Faamatalaga