Gelaglobin Glycosylated

O le hemoglobin protein, lea e maua i le toto mumu, e fesoasoani i sela mumu toto e fusifusia ai ma faʻafefe mole molemini i tino uma. Ae e le o tagata uma e iloa lona isi uiga: mo se taimi umi i totonu o se vaifofo o le kulukose, ua fausia ai se vailaʻau kemisi e le mafaatusalia. O le faagasologa o fegalegaleaiga e taua o le glycation, poʻo le glycosylation, o lona taunuuga o le hemoglobin glycosylated. O loʻo faʻaalia i le fuafaʻata HbA1c.

O le maualuga o le kulukose o le toto, o le tele o le protein e mafai ona fusifusia. HbA1c maualuga e fuaina e avea o se pasene o le hemoglobin atoa o loʻo taʻavale i totonu o le toto. O tulafono mo alii ma tamaitai e le eseese, mo tamaiti e tutusa ma tagata matutua:

    i se tagata soifua maloloina, hemoglobin glycosylated 4.8-5.9% (suʻega sili ona lelei ma Suʻesuʻega HbA1c: o le a le eseesega

E suia le maualuga o le suka i le toto. E le gata i le maʻisuka, ae faʻapea foi i tagata soifua maloloina: i le gasologa o le aso, e fuafua i le taimi o le tausaga, i le malulu poʻo le malulu, poʻo le maeʻa o se po moe. I le tagata lava lea e tasi, o le anapogi o le suʻeina o le toto toto e mafai ona maua ai ni faʻamoemoega ese. O le mea lea, e faʻaaogaina mo faʻamautinoaga faaopoopo ma vave faʻatautaia - ina ia mafai ai ona filifilia ni tui o le inisalini po o fualaau hypoglycemic.

Ole maualuga o HbA1c e le suia pe a popole le tagata, e le faalagolago i le taimi o le sampling (taeao, afiafi, pe a uma ona 'ai poʻo luga o se manava leʻo). O le a tumau pea le sao pe a fai o le mataupu e tagofia vailaʻau poʻo inu ava malosi i le aso na muamua atu. O le hemoglobin glycosylated, e le pei o le suka, e le faʻaitiitia pe a uma ona taʻalo taʻaloga ma e le tupu pe a maeʻa ona 'aʻai e le' aina i le taimi.

O le a le faʻataʻitaʻiga o le auʻiliʻili ile HbA1c? E mafai ai ona le vaʻaia sina taimi puupuu, ae o le maualuga o le kulukose mo le 4-8 vaiaso talu ai. O lona uiga, ia iloilo pe faʻapefea ona pulea le gasegase o le gaʻo i le maʻisuka mo le tolu masina aʻo leʻi suʻeina.

Ina ia pulea lelei le maʻisuka, e fautuaina e tuʻu faʻatasi uma suʻega e lua: hemoglobin glycosylated ma le suka suka. I nisi o maʻisuka, o le maualuga o le HbA1c o loʻo faʻaalia ai le masani, ae o loʻo i ai le fesuiaʻiga o aso uma i le toto suka. O faʻalavelave e sili atu ona tupu nai lo i latou ua maualuga lo latou HbA1c ma o le suka e le "faʻafefe" i le aso.

Faʻapitoa ma le le lelei o le HbAlc Analysis

O le erythrocyte ei ai lona soifuaga 120-125 aso, ma o le fusia o le hemoglobin i le kulukose e le tupu vave. O le mea lea, mo le mataituina lelei o le metabolism i le maʻisuka e maua i le maʻisuka 1, o le auiliiliga e faia i le lua i le tolu masina, ma le maʻisuka 2 - tasi taimi i le ono masina. O fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosi e fautuaina e siaki le hemoglobin glycosylated i le faaiuga o le uluaʻi masina - i le 10-12 vaiaso, ae o lenei suʻesuʻega e le tatau ona avea ma autu autu.

O le HbAlc masani mo le maʻisuka e maualuga atu nai lo masani mo tagata soifua maloloina, ae e le tatau ona - 7%. O le HbAlc o le 8-10% o loʻo faʻaalia ai e le lava le togafitiga pe le saʻo, o le maʻisuka e le lelei ona totogiina, ma o le tagata maʻi e lamatia mo faʻafitauli, HbAlc - 12% - e leʻo totogiina le maʻisuka. E sui le numera mo le sili atu naʻo le masina pe lua pe a maeʻa le faʻamautuina o le kulukose.

O nisi taimi o le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e sese. E tuʻuina atu ni mea sese poʻo ni sese le lelei:

  • i tulaga taʻitasi. I nisi tagata, o le vaeluaga o le HbA1C ma le glucose e le o tulaga masani - faatasi ai ma le maualuga o le kulukose, HbA1C e masani ma vice versa,
  • i tagata e maua i le mama,
  • i maʻi ma le hypothyroidism. O laʻititi le maualuga o le toto o le thyroid hormone e maua ai le HbA1C, ao tumau pea le toto toto i totonu o tapulaa masani.

O loʻo fautuaina mai o le hemoglobin glycosylated e foliga taufaasese pe afai o le suka suka suka tele vailaʻau o vitamini C ma E. Pe o faʻamalositino le ola maloloina o le suʻega. Ae afai o loʻo e le masalosalo pe ua uma ona i ai ni faʻasalaga, e le tatau ona e maua ni vitamini i le tolu masina aʻo leʻi suʻeina HbA1C.

O le hemoglobin o le HR during pregnancy

O le suka toto e tulaʻi mai i fafine e le maua le maʻisuka. Ae o auala masani e iloa ai pe lelei mea uma ma le gaosiga o gaʻo i totonu o fafine maʻitaga e le o taimi uma e galue ai. E le faigofie foi le suʻeina o le suʻe toto poʻo se suʻega hemoglobin glycosylated e talafeagai mo i latou.

  1. I se tamaitai soifua maloloina, o le "faateleina o le kulukose" e le mafua ai ni faailoga, ma atonu e le iloa e tatau ona tofotofoina mo le suka.
  2. O le kulimi anapogi i se tamaitai maʻitaga maloloina e "osooso" pe a uma ona 'ai, e tumau i luga o le masani mo le tasi i le fa itula ma i le taimi nei e aafia ai le fomaʻi ma faʻaveveseina ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O le hemoglobin glycated e le talafeagai mo ia, ona e tali atu i le maualuga o le kulukose ma se tuai tele: O le HbA1C i le toto o le a faʻaleleia i le taimi o le suʻesuʻega pe afai o le suka toto ua maualuga i luga masani mo 2-3 masina. E i ai se maʻitaga e ono masina le maʻitaga ei ai le suka maualuga? HbA1C o le a faʻaalia muamua aʻo lumanaʻi le fanau mai, ma o nei masina uma e tolu e tatau ona e iloa ma pulea e uiga i le maualuga o le kulukose.

E fautuaina le siakiina o le toto toto i fafine maʻitaga pe'ā uma ona 'ai - tasi i le vaiaso poʻo le itiiti ifo ile tasi i le lua vaiaso. O i latou o loʻo iai le avanoa e mafai ona suʻeina le suʻega o le kullukose. E faia ile fale suʻesuʻe, ma e lua itula e tumau ai. O se auala sili atu ona faigofie o le fuaina o le suka i se glucometer i le afa itula - itula ma le afa itula talu ona 'ai, ma afai e sili atu i le 8.0 mmol / l, o le taimi lea e faʻaitiitia ai.

HbA1C Fuafuaga

Ua fautuaina le maʻisuka ina ia ausia ma faatumauina le HbA1C ile - 7%. I lenei tulaga, o le maʻisuka ua manatu lelei ua totogi, ma o le ono tulai mai o faafitauli e itiiti lava. Mo tagata matutua matutua o loʻo maua i le maʻisuka, 7.5-8% poʻo le sili atu foi maualuga ua manatu o le masani. O le hypoglycemia e sili atu ona lamatia mo i latou nai lo le mafai ona atiaʻe le tele o faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka.

O fomaʻi, tamaiti, talavou, tupulaga talavou ma fafine maʻitaga ua fautuaina malosi e taumafai e tausia le HbA1C i le lautele o le 6.5%, ma e matua latalata lava i le masani mo tagata soifua maloloina, pe a ma le 5%. Afai e faʻaititia le HbA1C e le itiiti ifo i le 1%, ona faʻaititia le faʻafitauli o le faʻafitauli o le maʻisuka:

I le auala, o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycosylated e fesoasoani e pulea le faʻamaʻi i talavou. Aʻo le i faia le faʻatulagaina o suʻega, o nisi o tagata matutua o le maʻisuka e amata ona mulimuli i se taumafataga, faʻaaogaina ma le faʻaeteete fualaau faʻasaina, ma "faʻaleleia" maualuga le suka i isi auala. Ae o le auʻiliʻiliga ile HbA1C o le a le aoga! Po o le a lava le mea e te faia, ae afai e maualuga, o le a mautinoa lava e le fomai le auala na togafitia ai e le maʻisuka lona soifua maloloina i le tolu masina talu ai.

O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glycosylated?

O le hemoglobin glycated e masani ona taʻua o le glycated. O le mea moni, o le taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia i le pasene pe o le a le tele o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose.

Hemoglobin o se porotini i totonu o le toto o lona tiute o le satuina o sela o le tino atoa ma le okesene. Afai e maualuga le hemoglobin glycosylated, o lenei galuega e le lelei ona faia, ma o loʻo i ai se maualuga maualuga o le maʻisuka.

Talu ai ona o le auiliiliga o le auiliiliga ua tuʻuina atu e avea o se pasene, o le masani mo tagata matutua ma tamaiti e tutusa. O lenei auiliiliga e le mafai ona faaseseina i se taumafataga faalevaiaso, lea e taatele i le va o le tupulaga talavou. O mea uma e 'aina i le tolu masina o loʻo atagia mai i le masani o le hemoglobin glycosylated i le toto.

I le auiliiliga, o lenei taunuuga e tele lava ina taʻua o le HbA1C, ae o se ituaiga o le pueina o le "hemoglobin A1C" e taliaina, ma o le "hemoglobin glycosylated hba1c" e mafai foi ona maua i le auiliiliga. O nisi taimi o le upu hemoglobin ua solo atoa.

O loʻo i ai ni laulau faʻapitoa e mafai ona faʻatusatusa ai le pasene o le auiliiliga i le kulukose. O lea, afai o le auiliiliga e faʻaalia ai le 4%, o lona uiga o le 3.8 mmol / L o le kulukose sa i le averesi o loʻo maua i totonu o le toto i le tolu masina talu ai. O fesoʻotaiga a le HbA1C ma le kulukose i totonu o mmol / l o loʻo tuʻuina atu i lalo:

HbA1C,%Mmol / L glucose
43,8
55,4
67,0
78,6
810,2
911,8
1013,4
1114,9

Le fua o le hemoglobin glycosylated

I le iloa o le kulukose e tutusa ma le hemoglobin e fesootaʻi i ai, o le a tatou mafaufau pe o le a le taua e tatau ona ave i se tagata soifua maloloina poʻo se maʻisuka o loʻo togafitia lelei.

  1. Afai o le pasene o le hemoglobin e fesootaʻi ma le kulukose e itiiti ifo nai lo le 5.7, o lona uiga o loʻo i ai lou tulaga maloloina lelei, o le metabolism o le carbohydrate e saʻo lelei, ma e leai se lamatiaga o le maʻisuka.
  2. Afai e siitia le hemoglobin glycosylated: 5.7 - 6.0%, e tatau ona sui i se taumafataga e maualalo ai le gaʻo. E tatau ona faia lenei mea e puipuia ai le maʻisuka. E ui lava o le lamatiaga o le mauaina e tumau pea, e taua le faaeteete.
  3. O se taunuuga o le 6.0-6.4%, o le suia i se taumafataga maualalo ma le soifua maloloina ma se soifua maloloina lelei e taua tele. E le mafai ona toe faʻaumatia. O le lamatiaga o le maʻisuka e maualuga tele.
  4. Afai, a uma ona iloiloina le hemoglobin glycosylated, o lona pasene e sili atu nai lo le 6.5, atonu e muamua faia e le fomaʻi se siama o le maʻisuka. Ina ia faʻamalamalamaina, ioe, o loʻo manaʻomia pea nisi faʻaopoopoga.
  5. O le fua o le hemoglobin glycosylated mo le maʻisuka e mafai ona manatu ese e eseese mo punaoa eseese. I le lautele, latou te fai mai e leai se sili atu i le 7% le HbA1C, o le maʻisuka e totogi ma o le tulaga e mausali. Ae o nisi fomaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o Dr. Bernstein, ua finau e tatau i tagata maʻisuka ona taumafai mo se faailoga o le 4.2 i le 4.6%. O le taimi lava e tasi o le uiga lea o tagata ola maloloina, ma o le maʻisuka e tatau ona tosina i ai. Ae peitai, i le tulituliloaina o le maʻisuka taui, atonu e te le matauina le lamatiaga o le hypoglycemia. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faʻamalosi au mea taumafa ma aoao ia tumau le paleni i le va o le suka ma le hypoglycemia.
mea ↑

E faʻapefea ona faia se suʻega mo le hemoglobin glycosylated?

Talu ai o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated e sili atu le faigofie ma vave nai lo le faapalepale o le kulukose, e toʻatele tagata gasegase e sili atu e faʻaalu se taimi ma se taumafaiga. E mafai ona e mauaina le taimi mo se ituaiga o suʻega toto i soo se taimi o le aso. Glycosylation Benefits:

  • O le suʻega e filifili e ave se manava gaogao i le taeao. E le o nofouta o ia i meaʻai na ave. E mafai ona pasia e tusa lava pe maeʻa le faʻamalositino, mo se faʻataʻitaʻiga, aʻoaʻoga i le falemaʻi, pe a uma se aso faigaluega poʻo se isi taimi talafeagai o le aso.
  • E le tali mai o ia i mea le tumau, e pei o se faʻataʻitaʻiga, o se faʻafitauli malulu, faʻalagona, poʻo se faʻamaʻi taimi. O le tagofia o vailaʻau faʻasaga i nei faʻamaʻi e le o maua foi e le auiliiliga. E na o le maʻisuka fualaau e aʻafia ai taunuuga
  • Toto toto mo le suka, lea e faia i luga o se manava gaogao, e itiiti ifo le saʻo nai lo le hemoglobin glycosylated.
  • O le pasene o se tasi o le hemoglobin e fautua mai ai o le masani i fafine ei ai le hemoglobin glycosylated e tutusa ma alii.
  • Tuuina atu se ata auiliili o le meaai (poo le leai) o le tagata maʻi i le tolu masina talu ai.
  • Faʻavave vave, faigofie mo le tagata maʻi ma le fomaʻi.
mea ↑

Le lelei o le auiliiliga

E ui lava i le mea moni o le auʻiliʻiliga o loʻo i ai se numera o nisi o faʻamanuiaga, o le mea moni, e le o se mea lelei.

  1. Pe a faatusatusa i se suega o le glucose masani, o le suega e sili atu ona taugata.
  2. E le talafeagai mo tagata e mafatia i le anemia ma le hemoglobinopathy.
  3. Tufatufaina naʻo falemaʻi lelei, ma o se taunuuga o le faʻaititia o le faʻaaogaina i itulagi mamao.
  4. Filifiliga le manuia mo tina faʻamoemoe i le tulaga: o le hemoglobin glycosylated i fafine maʻitaga e atagia ai le maualuga o le suka pe a mavae le 3 masina, ma i le taimi lea, e mafai ona faia ni fuafuaga e faʻaitiitia ai le suiga mai le masani. E le gata i lea, o le toto toto i le tina e amata ona ola ae na o le masina lona ono, ma o le hemoglobin glycosylated o le a atagia ai lenei mea i le taimi o le faʻasalaga.
  5. O mafuaaga e siitia ai le hemoglobin glycosylated atonu e aafia i le faateleina o le tele o hormones thyroid.

O tagata soifua maloloina e tatau ona faia se suʻega HbA1C ia le itiiti ifo ma le tasi i le tolu tausaga, i le maʻisuka o lenei vaitaimi e faʻaititia i le tolu masina.

O le hemoglobin glycated ma glycosylated: o le a le eseesega

O isi faaupuga e faʻaaogaina e faʻafesoʻotaʻi ai le tuufaatasiga o lelamūmū mūmū ma gaʻo:

  • glycosylated
  • glycated
  • glycogemoglobin,
  • hba1c.

O le mea moni, o nei uiga uma o lona uiga o le mea lava e tasi. Ae o loʻo i ai se eseesega i le va oi latou:

  • hemoglobin glycosylated - o se tuufaatasiga i le va o le kulukose ma lela mūmū mūmū e ala i le aafia i enzymes,
  • hemoglobin glyc - le fesoʻotaʻiga i le va o le kulukose ma le toto mūmū mūmū e aunoa ma le faʻaalia o mea mai fafo.

O le taunuuga o le faʻasolosorate o le a le faʻaumatia, o lea e faigofie ai ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai suʻega suʻesuʻe. O le toto mūmū mūmū e fesoʻotaʻi ma le suka o le a faʻasalalau atu i ai i le 120 aso. O le mea lea, e mafai e le suʻega faufautua ona fuafua pe o le a le umi e faia ai le tali, ma le maualuga o concentrations na faia i taimi o fegalegaleaiga a le hemoglobin ma gaʻo.

O le tali o le glycation e tupu i totonu o le tino e valaʻau i vivo. Mo ia, e leai se manaʻoga e faʻaalia i soʻo se enzymes. O le mea lea, o le faʻamatalaga o le faailo o le sili lea ona saʻo ma faʻamaoni.

Gagana hemoglobin Glycosylated: masani mo fafine i tausaga taʻitasi i luga o le laulau

Mo tamaitai, o le toe faafouina o le toto e masani ai. E mafua lenei mea ona o le faasolosolo malie. O isi elemene elemene e aluese mai le tino o se fafine. O se suiga i lenei faailoga e maua foi i fafine maʻitaga, talu ai ona latou faia se liʻo faaopoopo o le taʻavale o le toto e ala i le placenta ma le suiga i mea o loʻo tutupu. I le taimi o le maʻitaga, ei ai le lamatiaga o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le maualuga o le faailo e faʻatatau i tausaga o le fafine, o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

40 i le 60 tausaga

Mai le 61 tausaga ma luga atu

O le matua o le fafine, o le sili atu lea o le gafatia o lela mumu e faʻafefiloi ma le suka. O le metabolism e mamafa i le matua, o le gaioiga a le inisalini na faatonuina e auina atu le kulukose e faʻaitiitia ai siama. O le mea lea, o loʻo faʻateleina faailoga.

Afai o le fuainumera o le faailo e sili atu i le 6.5%, o le a fautua mai e le fomai se siama o le maʻisuka. Ina ia faʻamautinoa, e tatau ona taitaia se faasologa o suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamaonia pe faafitia le suʻesuʻega.

Hemoglobin Glycosylated: masani mo alii i tausaga taʻitasi i luga o le laulau

Mo tamaloloa, o faʻamatalaga faʻamautu e sili ona lelei. Faatasi ai ma le matua, o le gasegase e faagesegese lava pe a mavae le 50 tausaga. O le mea lea, o le faateleina o le faailoga e matauina pe a oʻo i lenei tausaga.

O le tulaga masani mo alii o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

51 i le 60 tausaga

Mai le 61 tausaga ma luga atu

O le mafuaʻaga mo le tele o le faʻaalia o se faʻalavelave foi lea i le faaseeina o mea e sili atu i totonu o fatugaʻo. O le okeni e sili atu le leaga, o le mea lea, e faʻapupulaina i le toto ma fesoʻotaʻi ai ma sela mumu. O le faailo e faigofie i tagata matutua, o tane ma fafine.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated (hba1c) e fuafuaina e IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Medicine Laboratory).

Na faateleina le hemoglobin Glycosylated: o le a le uiga

O le mafuaaga autu mo le sili atu o le faailo o le maʻisuka. O le tele o gaʻo i totonu o le toto, o le tele foi lea o tufatufaina atu i vai ola, ma faaputuputu i le toto mumu. I le faʻaopoopoga i lenei vaega, o mea nei e mafai ona taʻitaʻia ai i se tulaga:

  • oʻo i totonu o le toto o vailaau e aʻafia ai le oona (alcohol alcohol, chemicals),
  • anaemia, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le aofaʻi o lela mumu, o le tele o ia mea e faʻaopoopoina i le suka,
  • foliga o le tamaʻi, lea i totonu o se tagata soifua maloloina o le nofoaga lea o le lafoaia o totola mūmū mumu (o totoga toto mumu o le a faateleina i le toto, fesoʻotaʻi ma le kulūkose),
  • le le atoatoa, lea e le mafai ai e le okeni ona faatino atoatoa le galuega o le aveesea o mea e sili atu, o le kulukose o le a faaputuputu i totonu o le toto ma tisipenesa, e mafua ai le faateleina o le fua faatatau.
  • Lelei le lelei o togafitiga o le maʻisuka po o lona toesea atoatoa, o se taunuuga lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i tulaga faatagaina, o le mea lea o le a fesootai ma masi-uʻamea i luga o le toto mumu.

Afai o le fomaʻi, faʻatasi ma le tagata gasegase, na maua le sili atu o le faʻamaoniga laʻititi i luga atu o tulaga faʻatagaina, o loʻo faʻamaonia ai se togafitiga i le tino. O le faateleina o le suka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave, ma faʻapogai ai le faʻaitiitia o le soifua maloloina o le tagata maʻi.

Na faʻaititia le hemoglobin Glycosylated: o le a le uiga

O tulaga e sili atu ona le masani pe a fua i lalo ifo o tulafono faatagaina. Atonu e mafua mai i tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • o le gasegase tumau o le toto, mo se faataitaiga, e ala i le matua, intestines, stomach, pe a faʻaitiitia le faʻaoʻoina o le toto o le tagata,
  • le tele o le leiloa o le toto, lea e faʻaumatia ai le tagata i le taimi e tasi i le tele o le vai,
  • suauu toto mai le tagata e maua mai i le tagata foai, pe a faʻapipiʻiina le faʻamaʻi i sela mumu mūmū e leai ni suka,
  • anemia, lea e tupu mo mafuaaga eseese, ona o le numera o lelamūmū mūmū e faʻaitiitia, o lea e mafai ai e se vaega itiiti ona faʻafesoʻotaʻi ma gaʻo,
  • faʻaititia le kullukose i totonu o le tino, lea e mafai ona tupu ona o le matelaina, e aunoa ma se taumafa gaʻo,
  • faʻamaʻi e mafua ai le hypoglycemia.

Ina ia iloilo le tulaga o le soifua maloloina o tagata, e taua le faia i taimi taʻitasi suesuega suʻega. O le toʻatele oi latou e mafai ona iloa le faʻamaʻi i le taimi. Afai o le faʻateleina o le gaʻo i totonu o le toto e tulaʻi pe pa'ū, lea e faʻasolosolo le masani, e mafai ona mafua ai faʻafitauli faigata mo le tino. O le mea lea, o suʻega suʻega o se vaega tāua i le siama.

Faitau pe o le a le auala e maua ai le hemoglobin e sili ona sao!

Tuua Lau Faamatalaga