O le a le faigofie o le metabolism: faʻamatalaga ma faʻamatalaga

Matou te fautua atu ina ia e faamasani i le tusiga i luga o le autu: "o le a le mea e mafai ona maua i le faigofie o le gagana ma faamatalaga" faatasi ai ma manatu mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

Faʻamatalaga

Mai se manatu o le physiological, o le metabolism o mea uma ia o le a tutupu i totonu o lou tino, e talafeagai mo le olaga masani. I le olaga i aso faisoo, o le metabolism e masani ona taua o le metabolism.

O le a lenei gagana faigofie? Metabolism o auala uma lava e tutupu mo le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o nisi meaʻai. Matou te maua i taimi uma nisi o micro ma elemene elemene i meaʻai, vai, ea, ma isi. Ona o le metabolism, tatou te lafoai ai: tatou te faʻaaogaina e pei o le malosi, faaputuputu i latou i le tino o le tino, faʻatagaina i latou e toe maua mai manua manuʻa, ma sili atu.

O le a lenei mea

Metabolism - o faiga nei e faia i soʻo se mea ola e faʻamautinoa ai lona ola. Metabolism e mafai ai e le tino ona tupu, faʻalautele, faʻamaloloina faʻamaʻi ma tali atu i le siosiomaga.

E manaʻomia moni lava lenei mea faʻaauau le gataifale . E mafai ona e vaevaeina auala i ni filo se lua. O se tasi o mea faataumaoi o le catabolism, o le isi mea e faʻaleagaina o le faʻaleagaina.

Faʻasalaga ile vaega mole mole ...

Soo se meaʻai e ulu atu i le tino e le mafai ona vave alu i ona manaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga squirrels mai fatu, susu ma maso o tagata - eseese uma lava, ma e le mafai ona suia e le tasi le isi.

Ae ui i lea, latou te aofia ai "lava piliki" tutusa - amino acids . E ui lava i totonu ole tasi o palatini latou te i ai se eseesega eseese.

Mo le mauaina o mea fau fale mo, mo se faataitaiga, biceps, o ni enzymes faapitoa ua faʻavaeina i totonu o le susu po o se patate polotini mo mea amino taitasi ua uma ona alu i pisinisi.

I le tutusa, o le malosi e fuaina i kalori. O le faasologa o le faagasologa o le catabolism . O le isi faʻataʻitaʻiga o le catabolism o le vaeluaina o le suka faamamaina i le fructose ma le kulukose.

... ma le faleoloa o fonotaga

E le lava le tino e faʻamavaeina ai le protein mai le amino acids e 'ai. O mea e tatau ai aoina mai ni polotini fou mo le lava musika e tasi o le biceps.

O le fausiaina o meaola mama mai vaega laiti e manaʻomia ai le malosi. O calories na maua e le tino i le taimi o le "faʻaaogaina" alu i ai. O lenei faagasologa ua valaauina anabolism .

O se ulugalii e sili atu faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le galuega a le "fale faʻapotopotoga" o le tino o le fao o le tupu aʻe ma le faʻamaloloina o vaʻa i ponaivi.

O fea e sau mai ai le gaʻo?

Afai e tele le malosi e gaosia i le taimi o le faʻamavaeina o meaʻai nai lo mea e manaʻomia e fausia ai sela fou tino, e aliali mai manino saʻo , lea e tatau ona tuʻu i se mea.

Pe a malolo le tino, o le metabolism e maua i le "background" mode ma e le manaʻomia ai le faʻamaeʻaina o le tino ma le faʻaogaina o vailaʻau. Ae o le taimi lava e amata ai ona gaoioi le tino, o faʻagasologa uma e faʻateleina ma faʻateleina. Ua faateleina le manaʻomia mo le malosi ma meaʻai.

Ae tusa lava pe o se gaioio feaveai e mafai ona tumau sili atu calories pe a fafagaina i latou i meaai.

O se vaega itiiti o le malosi na maua ma le le fiafia e faaopoopoina e pei o le gaʻo. glycogen - O se punaoa malosi mo le galue malosi o maso. E teuina i totonu o maso ma le ate.

O isi o loʻo faʻaputuina i suauʻu gaʻo . E le gata i lea, oa latou aʻoga ma le olaga e manaʻomia ai le itiiti ifo o le malosi nai lo le fausiaina o maso poʻo ponaivi.

E faapefea ona fesootaʻi le metabolism i le mamafa o le tino

E mafai ona tatou fai atu o le mamafa o le tino o catabolism e itiiti ifo i le anabolism . I se isi faaupuga, o le eseesega i le va o le tele o le malosi na maua i totonu o le tino ma le malosiaga na faʻaaogaina.

O le mea lea, tasi le gaʻo o le gaʻo gaʻo e maua ai le 9 kcal, ma le aofaʻi o le polotini poʻo le gaʻo - 4 kcal. O le 9 kcal o le tino o le a tuu ese le 1 gram o gaʻo i totonu o lona tino, pe afai e le mafai ona faʻaalu.

Faʻataʻitaʻiga faigofie : 'ai se sanuisi ma taoto i luga o le sofa. Mai le falaoa ma le sausage, na maua ai e le tino ia gaʻo, proteins, carbohydrates ma le 140 kcal. I lenei tulaga, o le a faʻaalu e le tino pepelo ia kalo na maua na o le vaevaeina o mea taumafa ma sina mea itiiti i le faatumauina o galuega o le manava ma le toto - e tusa ma le 50 kcal i le itula. O le 90 kcal totoe o le a liliu i le 10 g o le gaʻo ma tuʻuina i totonu o se mea gaʻo.

Afai o se suauu lauiloa e savali filemu, o le a faʻaalu e le tino le kalole pe a ma le itula.

"Lelei" ma le "leaga" metabolism?

O le toʻatele e mataʻutia le tilotilo atu i se teineitiiti mataʻutia o le e masani ona toe faʻafeiloaʻi i keke ma e le faʻaopoopoina se fua o le mamafa. E masani ona taliaina e lelei le metabolism mo na tagata laki, ma mo i latou o loʻo i ai le suka i le lauti e lamatia ai le mamafa o le tupe maua, o le metabolism e matitiva.

O le mea moni, o suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le gasegase moni o le gasegase e mataituina. na o le tele o faʻamaʻi mo se faʻataʻitaʻiga, hypothyroidism - o le leai o se paʻu o le thyroid. Ma o le tele o le mamafa o tagata e leai ni faʻamaʻi, ae o loʻo i ai se le malosi.

O lona uiga, e sili atu le malosi o le tino nai lo le mea e manaʻomia, ma o loʻo teuina faʻaagaga.

Calorie Expense Articles

Ina ia mafai ona faʻaauau pea le taumafa ma kalori, e taua le manatua o taʻiala autu o le faʻaaogaina o le malosi.

1. Le mamafa o le tino , o le tele o calories na te manaomia. Ae, e pei ona tatou iloa, e manaʻomia tele le malosi o le tino mo le ola, ae o le muso e faʻaumatia.

O le mea lea, o le 100-pound bodybuilder o le a faʻaaluina le tele o kalori i le galuega lava lea e tasi ma ona paaga e 100-pauna ma maso e le o tausia ma se pasene maualuga o gaʻo.

2. Le tagata matua atu , o le maualuga o le eseesega i le va o le tafe o le malosi ma ona tupe faaalu ona o le le atoatoa o le hormonal ma le faaitiitia o le gaioiga faaletino.

3. I le metabolism tane tino o le testosterone o le hormone e matua aʻafia lava. O se mea moni moni anabolic, e mafua ai ona faʻaalu le malosi o le tino ma punaoa i luga o le faʻatupulaia o maso faaopoopo. O le mafuaʻaga lea e sili atu le maualuga o maso i tane i lo tamaitai.

Ma talu ai e manaʻomia le tele o le malosi e faʻamalosia ai le gaioiga o le musika nai lo le gaʻo o gaʻo, o se tamaloa ma se fafine e tutusa le maualuga ma le mamafa o loʻo faʻaalu se aofaiga e le tutusa o kalori i luga o le gaioiga tutusa.

Faʻamatalaga: tagata e faʻaalu le tele o le malosi, latou te manaʻomia le tele o meaʻai, ma pe a manaʻomia, e vave tele le mamafa.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le metabolism

O le soifuaga atoa o le tino o le paleni lea i le vaeluaina o meaʻai ma le maua mai o le malosi mai ia i latou ma le malosi o le gaosiga pe a fatuina ni meaola ma sela fou.

Afai o le tele o le malosi e sau, e teu faʻaagaga i le tino o le tino. E mafai ona e faʻaleleia le malosi o le taumafa e ala i le faʻaaogaina o se mea tele poʻo le faateleina o se aofaiga o maso maso.

Afai e te maua se typo i totonu o le tusiga, faamolemole filifili i le kio ma taomi Ctrl + Enter.

E tusa ai ma le talitonuga e lagolagoina e saienitisi mai atunuu eseese, e tofu le tagata ma lona lava mamafa sili ona lelei, lea e taumafai le tino e tausia i soo se itu. O le mafuaaga lea o se naunautaiga faifai pea pe sili atu ona lelei, o le vaega o le tino e mafua ai le tetee malosi, ma o le a ia faia mea uma e mafai e aumai ai le mamafa i lona tau masani. O le mea lea, 95% oi latou e leiloa le mamafa e toe maua ai le mamafa. O lo latou mamafa fou e maualalo le maualalo mo se "tulaga masani" o le metabolism. I le toatele o tagata, o le tetee o le tino e malosi atu i le itu o le paʻu o le mamafa nai lo le seti, o lona uiga, o le a taumafai pea lava pea e faasao le teuina o gaʻo. calorie o meaʻai ma e mafai ona faʻagesegese le fua o le metabolic i le 45%. Masalo o se puipuiga lea o le tino mai le matelaina.

Peitai, e le o saienitisi uma e lagolago lenei manatu.Ma e ui lava latou te le feteʻenaʻi ma le talitonuga o le mamafa o le tino lelei, latou te talitonu o le metabolism e mafai ona suia e se tasi o mea taumafa ma gaioiga faifai pea, lea e tupu ai le maso maso, ma o le malepe o gaʻo o loʻo faʻafaigofieina. Ae o le mea muamua lava, e tatau ona iloa pe o le a le metabolism ma pe oa mataupu faavae o lana gaioiga.

Metabolism - O vailaau faʻasolosolo lea e tupu mai le taimi o le taumafaina o meaʻai i totonu o le tino seia oʻo ina tuʻuina atu oloa faaiu o nei gaioiga i le siosiomaga. O se faʻalavelave faʻagasolo lea o le faʻaliliuina o mea taumafa i le malosi tele. O gaioiga uma e tutupu i totonu o suauu ola e aofia ai i le metabolism, o le taunuuga o lea mea o le fausiaina o le tino ma fausaga. O lona uiga, o le metabolism e mafai ona avea o se faagasologa o le metabolism i le tino o mea ma le malosi.

O se potu ola o se tino faatulagaina lelei lea e aofia ai ni fausaga eseese, faapea foʻi ma enzymes faapitoa e mafai ona faʻaumatia nei fausaga. O macromolecules o loʻo aofia i totonu o le suauʻu e mafai ona pala i vaega laiti e ala i le suavai. I totonu o se sela, e masani lava e laitiiti tele ma tele le potassium, aʻo iai i se siosiomaga e itiiti ma tele le sodium, ma o le permeability o le kelatini e tutusa lava mo konateina uma e lua. O le mea lea o le faaiuga: o se masini o se tino e mamao ese mai le tau faʻamaʻi.

Ina ia faatumauina se sela i se tulaga e le paleni, e manaʻomia e le tino ona faia ni galuega, e manaʻomia ai le malosi. O le mauaina o le malosi e faatino ai lenei galuega o se tulaga taua mo le suauu e tumau ai i lona tulaga masani ma le le mautonu le setete. I le taimi lava e tasi, o isi galuega e faia i suauu e fegalegaleai ai ma le siosiomaga, mo se faataitaiga: taitaia o aʻafiaga o le nasu i totonu o siama fao, musika vavaeina i sela maso, faʻaaogaina o le urine i siaki fatugaʻo, ma isi.

Meaʻai, i totonu o le suauʻu, amata ona faʻafefeteina, pe maua ai le tele o fesuiaiga o vailaʻau ma fai ai ni mea vaʻaia - metabolites. O le faagasologa o le metabolic i lona atoaga ua vaevaeina i ni vaega se lua: anabolism ma le catabolism . I le tali atu o le tino, o meaola lapopoa e mafua mai nai mole faigofie e ala i le biosynthesis, lea eo faatasi ma le faʻaalu o le saolotoga o le malosi. O suiga faʻapitoa e masani ona faʻafouina. I faʻalavelave faʻasaʻo, i se isi itu, o vaega faʻalavelave eo mai faatasi ma meaai ma o se vaega o le suauʻu ua vaevaeina i ni mole mole faigofie. O nei gaioiga e sili atu ona maua i le oxidative, faatasi ai ma le faʻasaʻolotoina o le saolotoga.

O le vaega autu o calorie e maua mai i meaʻai e faʻaalu i le tausia o le vevela o le tino, faʻamaʻiina o meaai, ma gaioiga o le tino - o le mea lea e taua o le metabolism.

O le punavai tuusaʻo o le malosi na faʻaaogaina e le cell e gaosia ai le galue, o le malosiaga lea o loʻo i ai i le molecule. adenosine triphosphate (ATP) . Ona o nisi o ona faʻavae, o le ATP o loʻo mauʻoa i le malosi, ma o le vaevaeina o vaega phosphate i le faagasologa o le metabolic ua faia i se auala e mafai ai ona faʻaaogaina le malosiaga tuʻuina atu. E ui i lea, ona o le faigofie o le gasegase, o le gau o le phosphate bond o le ATP molimula o le a mafai ai ona maua le malosiaga e le mafai ai ona maua le cell, talu ai o le metabolic process should consist of two stages with the participation of a product medium in each of them, a le o lea, o le malosiaga e faasaʻolotoina i le tulaga o vevela ma faʻaumatia. O le mole mole ole ATP e manaʻomia mo le toetoe lava o faʻaaliga uma o le gaioiolosi, o le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o le gaoioiga o le ola ola, o le autu e faʻatatau i le ATP faʻasologa. O lenei gaioiga e aofia ai faʻasolosolo faasolosolo faasolosolo e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosi o loʻo iai i totonu o mole.

Anabolism e vavalalata vavalalata ma le catabolism, aua o mea fou fou e maua mai i le gau o fualaau o meaʻai. Afai o le anabolism e faʻatatau i le fausiaina o fausaga fatuga o sela ma masini, ona liua lea e le catabolism ia molelaʻau faigata i ni mea faigofie. O meaola mole faigofie e faʻaaogaina mo le biosysehesis (o le faʻavaeina o vailaau faʻasaina mai mea faigofie e faʻaogaina ai elemene o le biocatalyst), ma o loʻo faʻasalaina i se tulaga o mea e faʻaleagaina ai, e pei o le urea, amonia, carbon dioxide ma le vai.

O le fua faʻasolosolo o tagata uma e ese. O le mea sili ona taua e aʻafia ai le fua o le metabolic o le mamafa o le tino, pe o le tuufaatasiga o le maso o maso, totoga o le tino ma ponaivi. O le sili atu o le mamafa o le tino, o le maualuga o le fua o le metabolic. O le faagasologa o gasegase i alii, o lona uiga, o le 10-20% le vave, e mafua ona o le i ai o le sili atu o le gaʻo i fafine, ao le tagata e sili atu lona musika. E tusa ai ma le au saienitisi, o le metabolism i tamaitai ua pasia le laina 30-tausaga ua faaitiitia e 2-3% i le isi sefulu tausaga. Ae ui i lea, e le gata o fafine, ae faʻapea foi tamaʻitaʻi ua matutua o loʻo aʻafia i le faʻaitiitia o le metabolism. I le avea ai o se tulafono, o lenei mafuaʻaga ona o le le lava o le afi ma le leai o se mea. E mafai ona faʻavavevave le metabolism ma le fesoasoani o meaʻai paleni. faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga o gaoioiga faʻaletino, e matua faʻagesegeseina ai le faiga ole gasegase - o le tino e sauniuni mo le fiaai ma amata ona faʻaputuina le gaʻo.

E le gata i lea, o le metabolism e aafia tuusao i mea taua e pei o le agavaʻa ma le lauroid function. Faʻatasi ai ma le leai o se paʻu o le thyroid coo L-thyroxine, o le metabolism ua matuā faʻaitiitia, o le mafuaʻaga lea e mafua ai le "gaogao" le gaʻo. Faatasi ai ma le tele o lenei hormone, i se isi itu, o le metabolism ua matua faatelevaveina e mafai ona lamatia ai le vaivai o le tino. E taua tele i itu uma e lua, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina o le malosi tele.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le tulaga o lagona loloto e afaina ai le gaosia o hormones. I le laasaga o le fiafia po o le fiafia, o le hormone adrenaline ua tuʻuina atu i totonu o le toto, faʻapupulaina le fua o le metabolic. Ma i se setete, e faitau selau calories e susunuina i le aso. Ae ui i lea, tusa lava po o le a le mea e foliga mai e le o se mea e foliga mai e foliga mai, o le masaniga masani e tau atu i le oona tele. O le mea o le i ai i se tulaga o le atuatuvale, o le faʻavaveina o gland e tuʻuina atu ai le tele o le hormone cortisol i totonu o le toto, ma e fesoasoani i le faateleina o le suka toto, ma, afai e le faʻaaogaina le suka, e vave ona alu i faleoloa gaʻo.

E toaitiiti tagata e pulea le faatumauina pea o latou mamafa i taimi uma oo latou olaga, o lona uiga o lona fesuisuiai i le tasi itu poʻo le isi - o le mea sili lea e ono tulaʻi mai ai le tulafono. Afai e te le faʻapipiʻi le taua i fesuiaiga o le mamafa o le mamafa, ona foliga mai lea o lenei mea: i le 11-25 tausaga, o le mamafa pito i mamafa ma le maualuga o le malosi e matauina, i le 25-35 tausaga le mamafa o le mamafa ma faasolosolo malie lava e oso i le tusa ma le 65 tausaga, ona amata ai lea ona faaitiitia . Ae ui i lea, o se ata sili ona leaga, talu ai o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, ma o lona lava metabolic process e naʻo ia na o ia.

Afai e te maua se typo i totonu o se tusiga, faamolemole filifili i le kio ma taomi Ctrl + Enter.

Latou te tautala ma tusitusi tele e uiga i le tofo ma le metabolism. Po o le a lava le mea e maua ai le malosi, o se tusitusiga i luga o le metabolism. Ua na o le tele lava o tala e tumu i fuaitau faasaienisi ma tusia i se gagana e faigata tele mo se tagata faigofie ona iloa faamatalaga. O le mea lea, o le asō o le a tatou talanoa e uiga i le mea e faʻaaoga ai le metabolism, ae na o ni faaupuga faigofie.

O le synonym mo le metabolism o le manatu o metabolism . O mea nei e tutupu i le tino o soo se mea ola i luga o la tatou paneta. O le tagata e le o se tuusaunoaga. Latou te saunia le tino.

O le tele o vailaau e manaʻomia mo gaioiga faʻasolosolo, tatou te maua i meaai, inu ma manava. O lenei:

  • Meaʻai.
  • Oxygen
  • Suavai.
  • Minerale
  • Vitamini

Mea uma na lisiina sau i foliga masani e le o aʻafia e le tino. O le mea lea, o le tino e amataina se faasologa o faagasologa e talepeina ai elemene autu i ni mea faigofie faigofie e faigofie ona maua. O vaega fou e alu i manaoga pito sili ona taua o le tino: toe faʻaleleia o mea, faʻamautinoaina o le galue masani o totoga ma isi.

E i ai le manatu sese e faapea o le metabolism e faʻaalia lava na o ia pe a maua e se tagata le gaioiga faaletino. O le mea moni, o metabolic processes io tatou tino e le taofia ai mo se taimi lona lua, ona o le faʻaaoga masani o mea fou uma e manaʻomia i taimi uma.

Metabolism e aofia ai auala autu e lua:

Protein Exchange

A aunoa ma ni puipuiga, e le mafai e le tino ona galue masani. I le taimi lava e tasi e manaʻomia ai eseese ituaiga o puipuiga: laau ma manu . O voluma uma o polotini na maua e se tagata mai fafo e muamua lava faʻamaʻiina i mea amino, ona faʻaopoopoina lea i ni mea fou. I lenei tulaga, o le paleni e tumau i le maualuga o le 1: 1. O lona uiga, o mea uma lava e maua mai ai le protein o le a galue.

Carbohydrate metabolism

Carbohydrates e tuʻuina atu io tatou tino le tele o le malosi. O se aganuu le vavaeeseina oi latou e faigofie ma faigata.

Muamua e aofia ai fatu, pata, falaoa suamalie, fualaau faisua ma fua. Mai nei oloa, e maua ai e se tagata ni vailaʻau faʻamalosi lelei, lea e faʻafeoloolo lemu, o lea latou te maua ai le pamu talafeagai i le malosi mo se taimi umi.

O le lona lua e tatau ona aofia ai suka, pusa mai le falaoamata lelei, meainu suamalie. Latou te tuʻuina atu vailaʻau gaʻo vave, ma e sili lava. E pei ona tatou taʻua i luga, o le tino e vave ona teuina le tele o le malosi i le gaʻo. O le tino o loʻo i ai le gaʻo vailaʻau faʻamalosi e aoga i le tasi itu -. O le mea lea, o le mamafa o mea mamafa e faatagaina ai i latou lava e inu i le mea e gaosia ai le gaʻo i le taimi o le toleniga.

Gaʻo gaʻo

Pe a ulu atu meaʻai manu ma fualaʻau i le tino, ona faʻatoʻilaloina muamua lea e le tino i le glycerin, ona faʻatasi ai lea ma le fesoasoani a le gaʻo, o le a toe liua i le gaʻo, lea e faʻapupula i le tino gaʻo. O le gaʻo e taua tele mo le tino, e pei o se faleteuoloa o le malosi lea e manatu le tino e teu i soo se avanoa. Ae peitai, faatasi ai ma le tele o gaʻo tino, gaʻo e amata ona afaina tagata. Aemaise lava, o meaʻai gaʻo o le visceral i totonu, faatasi ai ma a latou mea e sili atu, e faʻamalosi ai totoga o le tino, faʻalavelaveina ai a latou galuega masani. I le auala, o siaki visceral e maua i tagata pagatia, o se faailoga o le gaʻo gaʻo gaʻo.

Vai masima ma masima

O le vai o le vaega sili ona taua o le tino o le tagata. O lona tino i le sili atu ma le 70% o le mamafa o le tino. Suavai i totonu o soʻo se tagata. E manaʻomia mo le masani masani o metotia o meaola i totonu o le tino.

O le toʻatele o tagata i ona po nei e masani ona maua le vai, ae aua neʻi masalomia. O le ulu o le ulu, le lelei o le faatinoga, le faʻaleagaina, latou te faʻaalia le popole, e ui o le mea moni lava leai se vai . O le masani o le taumafaina o le suavai mo se tagata lautele e 3 lita. E aofia ai le susu i meaai.

O le faʻasoa o suauu oona i le tino o le tagata e taua foi - 4.5% o le aofaiga atoa. O salts o ni mea e faʻaaogaina i le tele o metabolic process, o loʻo faʻaaogaina e fausia ai tino o le tino, ma avea ma taʻitaʻifaga o loʻo i le va o siama. A aunoa ma latou, o le gaosia o le tele o hormones taua e le mafai.

Le lava o masima e mafai ona mafua ai ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina.

E le pei o isi elemene e ulu atu i le tino mai fafo, o vitamini e le faʻaumatia. O le mea mulimuli lea na faʻaaoga e le tino e fausia ai sela. O le mafuaʻaga lena e matua faigata tele ai le vitamini, aua a aunoa ma ni galuega a le tino ua le toe galue.

O le masani masani o vitamini e laʻititi ma e faigofie ona ufitia i taumafa masani. Ae peitai, lava, ae O meaʻai paleni e mafai ona aʻafia ai le vaitamini . O le mea lea, e tatau i se tagata ona faʻalauteleina lana taumafataga i le tele e mafai ai.

Pe a faʻapipiʻi polokalame o meaʻai ma aʻoaʻoga, e masani ona faʻaaogaina e tagata tomai faapitoa le upu metabolism. E masani ona taʻua o le autu. O se faailoga o le malosi lea e manaʻomia e le tino mo galuega masani i le gasologa o le aso ma le malologa atoa. O lona uiga, o le metabolism faavae e faaalia ai le tele o le malosi o se tagata e faʻaaluina i le aso na o taoto i luga o le moega.

E masani lava o tagata i lo latou naunau e aveesea le mamafa toso i luga o le talo ina ia maua lalo ifo o le kalo i lalo ifo o le fua faatatau ole metabolic. O le mea lea, o le a le toe maua e le tino autu le malosi talafeagai mo gaioiga masani. O lenei mea e afaina ai le ola maloloina. O le mea lea, e aunoa ma ni faʻatulagaga muamua, ia manatua: mamafa, faʻamaoniga o metabolism, tulaga o gaoioiga, e leai se meaʻai e mafai ona faia.

Metabolism e mafai ona faʻagesegese ma faʻavave. I le tulaga muamua, o le tino e faʻaitiitia le malosi nai lo lona mauaina. Ona o lenei mea, o loʻo iai se seti o mea faʻapitoa. I le tulaga lona lua, o le tino e faʻaalu le tele o kalori nai lo le mauaina. O tagata e televave le metabolism e mafai ona 'ai atili meaʻai ae le maua le mamafa. I le taimi lava e tasi, latou te lagona le fiafia ma le fiafia.

O le fua faatatau ole metabolic e faalagolago ile tele o mea:

  • Le itupa o le tagata. I tagata, o le tino e sili atu ona faʻamalosia, o lona uiga, o le latou tupe faʻaalu e tusa ma le 5% le maualuga nai lo tamaitai. E faamatalaina lenei mea i ni voluma tetele o mea maso, lea e manaʻomia ai le tele o le malosi. I fafine, o laʻititi o maso e itiiti ifo, o lea o le tau o le malosi e maualalo.
  • Le matua o se tagata. Talu mai le tolusefulu tausaga, o faʻatinoga faʻasolosolo i totonu o le tino ua faʻagesegese le tusa ma le 10% i le sefulu tausaga. O le mea lea, o le tagata matua, o le saoasaoa lea ua ia maua ai le mamafa o le mamafa. Ina ia foia lenei mea mamafa, ua fautuaina e fomaʻi ia tagata matutua ia faʻaitiitia le faʻaogaina o le kalori ma faʻalauteleina le gaioiga faaletino.
  • Le fua o le gaʻo i le maso. O musika o le tagata autu o le malosi i le tino o le tagata. Latou te manaʻomia le malosi o le malosi, e oʻo lava i le malologa. E itiiti ifo le faʻaaluina i le tausia o faleoloa gaʻo. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaalu e tagata taʻavale 15% sili atu kalori i le malologa nai lo tagata.
  • Meaʻai. Faʻaaogaina o kalori televave, faʻalavelaveina o le taumafa, o le tele o meaʻai gaʻo - o nei mea uma e mafua ai ona faʻaitiitia le faiga o gaioiga.

Faʻasologa o le mafaufau

Mafuaʻaga o faʻafitauli faʻapitoa faʻafitauli eseese faʻamaʻi lea e solia ai le masani ai o le gaioiga autu o le tino, faapea foi ma mea taua. Afai o le vailaau faafomai e tauivi ma le muamua, e le mafai ona afaina ai mulimuli.

Faamolemole ia maitauina o le solia o le metabolic processes i tagata e masani lava ona le tupu ona o faʻamaʻi ma faʻafitauli faʻaleagaga, ae ona o le le lava o le 'aiina o amioga. O lona uiga, o tagata e faʻasalalauina, latou te le tausia se meaʻai, faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻatulagaina meaʻai fiaai, nofo i luga o meaai maualalo-kalori. Ioe, o faʻaaliga uma lava e iu lava ina le fiafia i le metabolism.

O amioga le lelei e sili ona afaina i gaioiga faʻava-o-tino: ulaula ma le ava malosi . O le tulaga ua faateteleina pe a fai o le o loo umiaina amioga leaga e taitaia foi se olaga le ola.

O nei manatu e lua e le mavavaeeseina. O lo tatou mamafa e faʻalagolago i le fua faatatau o le metabolic. O le maualuga o le saoasaoa, o le tele foi lea o le malosi o le tino e malolo ai.

Mo tagata taitoatasi, o le maualuga o le metabolism e ese. E tasi le afe calories e lava mo se olaga masani, o le isi ma le lua afe o le a le lava. I le taimi lava e tasi, o le a faʻamalosia ai se tagata e maualalo le metabolism e faʻamautuina ai le taumafa i tulaga o le kalori. Ma o lē o loʻo umia le metabolism vave e le mafai ona taulimaina le faʻatagaina o meaai.O le a le manuia lava o ia.

E taua le malamalama o le tele o mea taumafa o le le ala sese i se ata tusi . O le a sili atu ona sao i le saoasaoa i luga o le metabolic processes.

E faʻapefea ona fesootaʻi le paʻu o le tino ma le tino?

E i ai se mea e pei o le metabolism basal. O se ituaiga o faailoga o le tele o lou tino e manaʻomia le malosi e malolo ai e tausia le ola masani. O le fuafuaina e faʻavae i lau itupa, tausaga, maualuga, mamafa ma le maualuga o le tino. Ae e te leʻi taumafai e maua le mamafa poʻo le mamafa o le mamafa, ia mautinoa e fuafua lau metabolism basal. Leai se mea e tatau ona e taofiofia i lenei vaomatua e aunoa ma le malamalama i le, pe faapefea ma pe aisea ua e faia ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le malologa, e manaʻomia e lou tino le 2,000 calories e faʻatino lelei ai galuega uma ma tausia le faʻatinoina o polokalama uma. Afai e te manaʻo e leiloa le mamafa, e tatau ona e faʻaititia sina calories. Afai e te manaʻo e maua le maso masoa - sili atu. Ioe, o nei mea uma ua na o se fuamatika, ma o lenei fuainumera e le o taimi uma e moni. Afai o oe o se alii talavou o se tino o le ectomorphic ma ua e maua se metabolism anapogi, o le ae le maua le sili atu o le mamafa, e sili atu nai lo lau masani. Afai ei ai sau metabolism lemu ma o se gaioiga masani e avea ma le mamafa - o le faʻafeagai.

Faʻaleleia o le metabolism

Ina ia faʻamaonia ma faʻavavevave faiga faʻavae, e tatau ona e faʻateʻaina mea e faʻagesegeseina ai: le gaioiga, le lelei o meaai paleni, le lava le faaaogaina o le vai, leai se moe, popole. A maeʻa ona e ausia lenei mea, o le a amata ona faʻavevesi lou metabolism, mafua ai le faʻavasegaina o le mamafa ma faʻamalosia oe.

Metabolism o le faagasologa lea e tupu i le tino o le tagata i le taimi lona lua. O lenei faaupuga e tatau ona malamalama i ai o le atoaga o mea uma na faia i le tino. O le metabolism o le faʻamaoni atoatoa lea o soʻo se malosiaga ma vailaʻau faʻasolosolo e nafa ma le faʻamautinoaina o le galue masani ma le toe faʻaleleia. E tupu i le va o le vaʻai intercellular ma soso latou lava.

O le olaga e faigofie lava pe a leai se metabolism. Faʻafetai i le metabolism, soʻo se meaola ola e faʻafetaui i mea taua.

E maitauina o le natura e matua faʻamalosia ai le faʻatulagaina o se tagata e faʻafuaseʻi lava ona tupu lana metabolism. O le mea lenei e mafai ai e siama, okeni ma tisipenisione ona toe faʻafoʻosaʻoina pe'ā maeʻa le aʻafiaga o nisi o mea i fafo atu poʻo ni faaletonu i totonu.

Ona o le metabolism, o le faʻafouina o le faʻagasologa e tupu e aunoa ma le faalavelave i ai.

I le faʻaopoopoga, o le tino o le tagata o se faʻalavelave faʻapitoa ma sili ona lelei le faʻatulagaga e ono mafai ona puipuia le tagata lava ia ma tulafono faatonutonu a le tagata lava ia.

O le ute o le metabolism

Ma o nei meaʻai uma tatou te faʻamaina e matua gauai uma lava i le tino, e tatau ona tuʻuina atu i ni mea faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tatou maso e le manaʻomia le protein e pei o le toe faʻaleleia ma le tuputupu ae. Matou te manaʻomia na o mea taʻitoʻatasi o le amino (22 i le aofai), lea e manaʻomia mo gaioiga maso. I le faʻagasologa o le faʻalaumalieina, o le porotini ua paʻu i totonu o mea amino taʻitasi, ma o le tino e faʻamalosia i latou mo ona manaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina leucine ma valine e faʻaleleia ai maso ua faʻaleagaina i le taimi o le toleniga, o le tryptophan e faʻaaogaina e maua ai le dopamine, faʻaaogaina le glutamine e faʻafesoʻotaʻi ai le polokalama puipuia, ma isi. O le vaevaeina o se mea taua i mea faigofie e taua o le anabolism. Faatasi ai ma anabolism, e maua ai e le tino le malosi i le ituaiga o kalori, lea tatou te faaaluina i gaoioiga faaletino. O le vaega muamua lenei o la tatou gataifale.

O le isi laasaga o le metabolism o le catabolism. O le malepe o le musika o le tino poʻo le susunuina o gaʻo e masani lava ona fesootaʻi ma lenei mea uiga ese, ae o lona taua e sili atu ona lautele. I se tulaga lautele, o le catabolism o le faʻaaogaina o mea faigata mai mea faigofie.O le toe faʻafouina o le tino e fesoʻotai saʻo lava i le catabolism, tatou te vaʻaia lenei mea i le faʻamaloloina o manua, faafouina o le toto ma isi faiga e masani ona tupu i le tino e aunoa ma lo tatou iloa.

Puipuiga o le gaʻo

E manaʻomia le protein mo o tatou tino mo le tele o galuega taua ole ola, e aofia ai:

  1. Faʻafouina ma le fausiaina o sela fou maso.
  2. Toe faʻaleleia o microtraumas i totonu o musika pe a maeʻa aʻoaʻoga malosi.
  3. Faʻavaveina o metotia uma o meaola.
  4. Le faʻasinomaga o hormones o feusuaiga ma le masani ai o le tino o le endocrin system.
  5. Felauaiga o meaʻai: vitamini, mineral, carbohydrates, hormones, etc.

I le faagasologa o le faʻamaʻi, o le porotini e paʻu i totonu o mea amino taitasi. O lenei faagasologa ua taua o le metabolism.

E le gata i le tele, ae o le lelei foi o le polotini e taua. O le tuufaatasiga o le amino acid o le mea e fuafua ai le taua o meaola o le porotini. Afai e utiuti, ona ufitia lea o se vaega itiiti o manaʻoga o le tino. E masani lava ona faʻaoga lenei mea i paletini mai oloa gaosi. O se tuusaunoaga i nisi o tagata tausi maʻi e mafaufau i laumei, aua o loo aofia ai se aofaiga tele o amino oona manaomia.

Faatasi ai ma aʻafiaga o meaola manu, e ese mea. O le masani lava o lona tuufaatasiga o le amino o le tele atu lea, ma e aofia ai i le tele o mea taua o le amino oona lea e matua talafeagai mo tagata taaalo i taimi o aʻoga matuia.

Carbohydrate metabolism

Carbohydrates o le "suauu" mo o tatou tino. Glucose, lea e talepe ai i lalo i le taimi o le metabolism, le mea e maua ai le ate ma maso i le ituaiga glycogen. O le glycogen e mafua ai ona susulu ma tumu le musele. Ua uma ona faamaonia o maso ua tumu i le glycogen e sili atu ona malosi ma sili atu ona malosi nai lo musika gaogao. O le mea lea, o le malosi atoatoa o le aʻoga i le falemaʻi e le mafai e aunoa ma le lava o le gaʻo i totonu o le taumafataga.

A aunoa ma le gaʻo, o le ae le toaga, faʻalavelave ma momoe. O le mafuaʻaga lea, e masani lava i taimi o taumafataga maualalo, e faitio tagata taʻavale i le le lelei o le soifua maloloina ma le le mautonu. O loʻo i ai ni sukacara faʻatasi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga maualuga (faigofie) ma le maualalo o le faʻasalalauga (faʻapitoa).

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e aofia ai mea suamalie uma, pastry, pastries, araisa paepae, tele o fualaau suamalie, suamalie ma isi meainu suamalie. O a latou fuainumera faʻamavae e eseese mai le 70 i le 110. O fualaau faʻapitoa e aofia ai cereals uma, pasta mai le saito o le kulimi, fualaau faisua, falaoa atoa o falaoa ma nisi fualaau mamago.

O le metabolism o vailaʻau faʻamalosi ma faigofie e matua ese lava. O vailaau faʻavalea faigofie e taua foi o le vave, aua e vave faʻavaveina le tino i le malosi, ae o lenei malosi e le lava mo sina taimi puupuu. Ioe, e te lagona le faateleina o le gafatia o le galue, o le malosi o le malosi, o se faʻaleleia atili o le loto ma le faʻamalosi, ae e tumau mai le malosi o le 40 minute. O lenei mea e mafua ai le malosi malosi o le inisalini, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o le tino, ma afaina ai foi le pancreas. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi i le tele o mea e matua pagatia ai le tuinanau, ma o lenei mea e taua tele i le vaitau o le gasegase maso, pe a manaʻomia ona e 'aina faʻaselau faʻaalu i le aso.

Ioe, o le faʻamavaega faaiu o soʻo se mea e gaʻo ai le kulukose. Ae o le mea moni o le i ai i gaʻo vailaʻau faʻalavelave e sili atu le umi - mai le 1.5 i le 4 itula. O lenei mea e le mafua ai le faʻaputuina o gaʻo, talu ai e leai ni osofaʻi mataʻutia i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O gaʻo gaʻo e tatau ona avea ma faavae o au meaʻai. Afai e lava ia mea, e mafai ona e galue malosi i le falemaʻi ma tua atu. A leai, o le a faʻaitiitia le lelei o lou olaga.

O se vaega taua i le metabolism o gaʻo o loo faia e le ate. E avea o se ituaiga o faamama lea e pasia ai oloa o le malepelepe o gaʻo.O le mea lea, oi latou e le mulimuli i mataupu faavae o taumafa tatau, o faafitauli o le ate e masani lava. O le tele o gaʻo i au mea taumafa e tatau ona faʻamapulaʻaina. O le tele o tagata paleni oona e fautuaina le taumafaina e tasi le kalama o le gaʻo i le kilokalama o le mamafa o le tino. E le gata i lea, o le faamamafa e tatau ona faia i luga o gaʻo susu, lea e tamaoaiga i iʻa ma iʻa, nati, fuālaʻau fuālaʻau, avocados ma fuamoa. Latou te talia lelei le galuega o le cardiovascular system, ao latou saofaga i le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

E masani ona teuina le gaʻo e le gata i lalo o le paʻu, ae i le va foi o totoga i totonu, ma fafo o le tino e le mafai ona vaaia. E taʻua o le gaʻo visceral. O le faʻaumatia o ia e matua faigata lava. Faʻafitauli o le gaʻololo gaʻo e taʻitaʻi atu ai i le faʻaopoopoga o le gaosiga o gaʻo visceral. Ona o lenei mea, e itiiti ifo le okesene ma meaʻai aoga e tuʻuina atu ia i latou, ma o la latou gaioiga e faasolo ina faasolosolo malie, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

Faʻatau atu vai ma suauu

O le mea pito sili ona taua i taumafa ma meaʻai talafeagai e ese mai calorie, protein, gaʻo ma gaʻo. O le tino e le mafai ona i ai ma e masani ona leai se vai. O a tatou siama, totoga i totonu, maso, toto, lymph e toetoe lava a aofia atoa i vai. O le tele o tagata taʻalo e galo le taua o le faʻaaogaina o vaiinu ma le faʻafefea ona aafia ai lou lelei ma le gaosiga o le masima masima.

Afai e te le lava ni vai, o le a masani ona e maua i le ulu o le ulu, toto maualuga, moe, lagona le fiafia ma faafitauli i le gastrointestinal tract. O lau mea e manaʻomia i aso taʻitasi o le 3 lita o le vai mama. O lenei mea e faʻamaonia ai le paleni-masima, faʻaleleia le lelei o fatugaʻo ma fesoasoani i le faʻavaveina o le metabolism.

O le tele o vai ma vailaau oona mai fafo o le tino ma le faʻavave ma le afu. O le mea lea, i le faaopoopo atu i vai masani, e fautuaina e faʻaaoga le vai inu vai i luga o se faʻaauau pea. O le a aofia ai manaoga o le tino mo suauu moli ma isi micronutrients aoga. Afai e leʻo faʻatumu le masima, o le a faʻaitiitia le tulaga o sooga, ligaments ma ponaivi. O le faʻaogaina o suauu oona i vai eseese e ono eseese. Filifili le '' saʻo 'o le vai o le mineral lea o le a faʻaleleia ai lou soifua maloloina, e na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona faavae i luga o auiliiliga.

E faʻafefea ona sui le fua faatatau o le tino i le matua?

O se taimi mama lenei, ae i le matua, o le toʻatele o tagata ua i ai le faʻaititia o le fua o le tino. E masani ona lauiloa lenei mea aʻo leʻi oʻo i le 30 tausaga. O tausaga taʻitasi, o le metabolism e faʻagesegese lemu. O le mea lea, o le matua o le tagata, o le maualuga atu lea o le malosi e maua ai le mamafa. Amata mai le 25 o ona tausaga, e tatau ona totogia le tausiga faapitoa i meaʻai lelei. O lau kalori, polotini, gaʻo, ma le gaʻo gaʻo e tatau ona manino le fuafuaina. O mea e fai mai lenei mea i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona fai si laʻititi, a leai o le a faʻagesegese le metabolism, ma o le ae tele atu le gaʻo. E tatau ona e taumafai e 'ai i ni vaega laiti i le tele e mafai ai. O le faʻavae o lau meaʻai e aofia ai palatini o manu ma gaʻo vailaʻau faʻasaina ma le maualalo o faʻamaumauga. A maeʻa le 6-7 itula i le afiafi, e fautuaina e lafoai faʻamalosi uma gaʻo. Meaʻai e tatau ona matua gaogao, o le mea lea o le tele o le fiber i lau meaʻai, o le sili atu lea.

E faʻafefea ona aʻafia feusuaʻiga i feusuaʻiga?

E sili atu ona maua e tagata le musika nai lo tamaitai. O lenei mea e faʻamalosia, muamua lava, e le malemoni molimau testosterone, e aunoa ma le tuputupu aʻe o musika e toetoe lava a le mafai. O le maualuga o le testosterone i totonu o se tagata soifua maloloina o le tele o taimi e maualuga atu nai lo se tamaitai.

O le maso masini e manaʻomia ai le tele o le malosi e faʻatino ai. E tusa ai ma lea, o le metabolism basal i tagata o le a sili atu ona maualuga, aua o ou maso e faʻaalu ai le malosi e oʻo lava i se tulaga o malologa atoa.I se isi faaupuga, ina ia mafai ona sili atu le mamafa o le mamafa, o le a manaʻomia e le tamaititi ona 'ai atili ana kalo nai lo o se fafine.

Mo tamaitai, e ese le tulaga. O le maualuga o le estrog levels e fesoasoani i le fausia o le tino o manu. O tamaitai e le o ni meaʻai-mama ma vavalalata mai le lalolagi o taʻaloga ma le malosi e masani ona vave maua le mamafa. O le gaʻo, e le pei o maso, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo lona gaioiga. O le mea lea, o fafine e leai se metabolism vave e pei o tane.

E faʻapefea ona aafia le metabolism i taumafa?

Ina ia mafai ona masani lau metabolism, ma ia faatelevave foi i le lumanaʻi, e tatau ona e tausisi i tulafono faigofie nei i meaʻai:

Factor O le a le mea e fai ma pe faapefea ona afaina?
MeaaiMeaʻai e tatau ona masani, taumafai e 'ai soo, ae itiiti. O le umi o le anapogi poʻo le faʻaauau pea o le taumafa o le a aʻafia ai le saoasaoa o lau metabolism.
E le afainaO le tele o mea faʻafefete, suamalie, faʻamalosi ma le gaʻo e faʻaititia ai le fua o le metabolic, talu ai o le tino ma le gastrointestinal tract e faapitoa lava le manaʻomia tele o le malosi ma fualaau oona mo lona gaʻoina ma le faʻasili.
Aga masani leaga (ava malosi, ulaula)Faʻaitiitia le faʻasologa o le protein, lea e faʻaitiitia ai le saoasaoa o metabolic processes.
MalagaO se tulaga le mautonu ma le ola mama e faʻaitiitia ai le fua o le metabolic, talu ai e te le faʻaaluina le tele o kalori. O le auala sili e faʻaleleia ai lau fua faatatau o le tino, o le faʻamalosi lea i taimi uma.

O loʻo i ai le tele o meaʻai e fesoasoani e faʻateleina ai le metabolism: fualaau suamalie, apples, nuts, greens, celery, kāpeti, broccoli, ma le lanu meamata. O le gasegase e vave ona vave ona o le maualuga o meaʻai o vitamini, minerale ma antioxidants i nei oloa. I le faʻaopoopoga, o kāpeti ma le broccoli o loʻo i totonu o mea e taʻua o mea le lelei-calorie. E manaʻomia e le tino le tele o le malosi e faʻaleleia ai i latou nai lo o loʻo iai. O le mea lea, e te fatuina ai le vaivai o le malosi, ma o le saoasaoa o le faagasologa o metabolic e faateleina.

Faʻasologa o le mafaufau

O metotia faʻavae e faʻalagolago i le tele o mea: genetics, galuega o le gastrointestinal tract, o le endocrin system, o le tino o totoga i totonu, o meaʻai ma aʻoaʻoga, ma le tele o isi.

Ae ui i lea, o le mea e sili ona lautele o le faʻafitauli lea o le lē paleni. O le taumafa, fiaai, faʻaleagaina o meaʻai vave, o le tele o meaʻai gaʻo ma mea inu gaʻo faigofie i mea taumafa - o nei mea uma e mafua ai ona faʻaitiitia le gasegase. O meaʻai uma lava e faʻamautinoa ai faʻamatalaga vave o le a taʻitaʻia ai. E tusa lava pe i ai muamua na e mauaina se ituaiga o taunuuga lelei, pe a uma se taumafataga, o kilokalama uma e leiloa e toe foʻi mai ma le fiafia, ma o le a faʻagesegese ai le metabolism. I taimi o le gasegase faʻavave, o toxins ma radical free e matua lamatia lava, talu ai e leai se taimi e faʻaumatia ai mai le tino.

O faʻafitauli o le gasegase i le tele o mataupu o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

  1. O se faʻaitiitia faʻaitiitia poʻo le faateleina o le mamafa o le tino,
  2. O se lagona tumau o le matelaina po o le fiainu
  3. Faateleina le faʻaleagaina
  4. Taofiofia o le paʻu.

Manatua: o le faʻalauteleina o le gasegase ma le gaʻo e gaʻo o se faagasologa uumi ma tiga. O lenei mea e le tupu i le vaiaso pe lua pe a le afaina i le soifua maloloina, lea e mafai ona faʻaalia i le faateleina o le tino, gaʻo, pa'ū o le paʻu, faʻaitiitia o le tumau o le maʻi ma le leaga i le tulaga o le lauulu.

E masani lava o le mafuaʻaga o le mamafa o le televave o metabolism. O le aso o se faafitauli e mafai ona foia.

Mo le vave faʻavaveina o le metabolism ma fofo faafitauli o le mamafa, e tele auala:

1. Ia ai soo, ae i ni vaega laiti.

O le tulaga autu o le tele o taumafataga o le nutimomoia o meaai. Ina ia mafai ona tuʻuina atu meaʻai i totonu o le tino, e oʻo atu i le 10% o kalori e faʻaaogaina i le aso. O le mea lea, o meaʻai e faʻavaveina ai le metabolic process.

2. Gaoioiga faaletino.

O aʻoaʻoga masani, aʻoaʻoga, tamoe, ma le tietie uila e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le musika, faʻapea foʻi ma le faʻavaveina o le fua o le metabolism, o le aafiaga e tumau pea mo le itula e tasi talu ona maeʻa aʻoaʻoga. E iloa o le fua o le metabolic e faʻaitiitia i lalo i le faaiuga o le aso, o taʻaloga i afiafi e puipuia ai lenei mea. E le gata i lea, o le aafiaga o nei mea e tumau mo le tele o itula pe a maeʻa. O le mea lea, o le gaʻo foi ua susunuina i taimi o moe. E taua le manatuaina e sili atu le lelei o le faia o se taʻaloga ia le itiiti ifo i le tolu itula aʻo lei moe.

3. O le faateleina o le maso.

O le tino maso e tele atu calories e sili atu nai lo le gaʻo e lagolago ai galuega. O le paʻu o le musele o le tino e faʻaalu pe tusa ma le 35-45 kalori i aso uma, ma o le tino lava e tasi o siama o manu e na o le 2 calories. Ma o lona uiga o le tele o atinaʻe o maso, o le tele o calories e susunuina i le faagasologa o le olaga.

4. Massage mo le faasaʻo o le mamafa.

O le iʻuga o massage anti-cellulite, faʻaleleia le toto, ma o le mea lea ua faʻalauteleina ai le metabolism.

O le massage meli e faʻamalosia ai le faʻamaloloina o le tagata lava ia, faʻaleleia le toto ma faʻalautele le maualuga o le toto.

O le faʻamalolo faʻafuaseʻi e faʻaleleia ai le microcirculation o le toto i maso ma fusi, faʻavaveina ai le gasegase, fesoasoani e aveesea le tele o le vai ma toxins mai le tino.

O le taele e faʻaititia ai le fua o le metabolic i le tele o taimi. O le vaʻa e tatala ai paʻu paʻu, faʻaputuina toxins, faʻateleina le fatu fatu. O le taele e vave faʻavaveina ai metabolic processes i totonu o masini ma siama ma toe faʻafoʻi ai le tino.

O le sauna infrared e fesoasoani foi e faatelevave ai le metabolism. O faʻamalositiga infrared e maua ai le manava e leai se totogi o le paʻu ma faʻaleleia ai le telefoni feaveaʻi.

O le vai o se tagata taua i le faiga o gasegase o le tino. O le faavae lenei o le metabolism! E mafai ona aofia ai gaʻo ua gaosia i gaioiga faʻasolosolo ma faʻaitiitia ai le manaʻo. Le leai o se vai e telegese le faʻaitiitia o le metabolism, talu ai ona o le galuega autu o le ate o le toe faʻaleleia lea o le suavai i le tino, ae le o le susunuina o gaʻo.

7. Taʻele vevela faʻatasi ai ma suauu faaopoopo.

O patemea ma le faʻaopoopoga o le suāuʻu paranesi o le a fesoasoani e faʻamalolo ai le tiga o le musika, faʻaleleia le tafe toto ma le afu, faapea foi ma le metabolism. Ae ia manatua e fautuaina e ave le vevela vevela ma le faʻaopoopoga o le suāuʻu popo mo le sili atu i le 5-10 minute.

O le homone tuputupu aʻe e nafa ma le faʻafouina o lela o le faiʻai, faʻaleleia o le metabolism ma le mu o calories e gaosia i totonu o le tino i le taimi o le loloto o le moe. O le mea lea, o le moe lelei i le itiiti ifo i le 8 itula e fesoasoani i le paʻu o le mamafa.

9. La o le la.

O le malamalama o le la e faʻamalosia ma faʻaleleia puipuiga a le tino, e afaina ai le tulaga lautele o se tagata.

O le oxygen e vave oso i luga le metabolism, ona mafua ai ona susunuina gaʻo gaʻo.

11. Le mautonu.

O gaʻo mama i taimi o mafatiaga e faʻamalolo ma tufatufa atu i le tino, tuʻuina i gaʻo.

Mauaina i taimi o feusuaiga, orgasm faaleleia le tino o meaai paleni, saturates le toto i le okesene ma faatelevave le metabolism.

13. Faʻatusatusa le fagu.

O le vaʻaia o le vai e fesoasoani e tausia ai le malosi o le tino ma faʻaleleia ai le gataifale. O ia vai malulu e fautuaina e ave faʻatasi ma se faʻaititia mai le 34 i le 20 tikeri ma faʻauʻu i taimi uma i le malulu.

14. Meainu vailaau o le Apple cider.

O le vailaʻau o le Apple cider o loʻo i ai le potassium, lea e faʻamaopoopoina ai le faʻalavelave o le tino ma meaola faʻasaina: acetic, malic, citric, oxalic, ma isi. E itiiti lava le faʻaitiitia o le manava, faʻapea foʻi ma manaʻoga mo laʻau suamalie, faʻavaveina le malepelepe o gaʻo ma faʻalauteleina ai gaioiga gasegase i le tino.

Metotia e faʻaaoga ai le pati pīpī vineta e faʻaitiitia ai le mamafa: o se ipu vai - afa o le sipuniti o le meli ma le sipuni tele o le pati vine. Fai se mea inu ae leʻi 'ai. O le vailaau o le cidic Apple e aoga mo le soloina i le vaega o le faʻamau ma le cellulite: o le a maua ai le paʻu o le paʻu, fou, ma fesoasoani e faʻaititia le volume.

15. Ava malosi.

Omega-3 fatty acid e faatonutonu le maualuga o leptin i le tino. O lenei hormone e nafa ma le fua o le metabolic, faʻapea foi le faiga o le susunuina ma le faʻaleleia o gaʻo.

E manaʻomia e le tino le 2 taimi sili atu le taimi e faʻafefiloi ai meaʻai o le protein nai lo fats faigofie ma le gaʻo. E tusa ai ma le au saienisi Danimaka, o le faateleina o le protein i le taumafataga e 20% e faateleina ai le malosi e 5%.

Ole taumafa ole vitamin B 6 e fesoasoani e faatelevave ai le metabolism.

18. Folic acid.

Folic acid, lea e maua i le telē tele i kāloti, faʻamalosia ai le puipuiga o le tino ma faʻateleina ai le tino o le tino.

19. Caffeine ma le EGGG.

O le kola tiiti ua maua ai le caffeine faʻatagaina, lea e faʻaleleia ai le fua faatatau o le metabolic i le 10-15%, faʻamalosia ai le faʻasaʻoina o gaʻo susu.

E tusa ai ma le fuainumera a tagata Kanata, e tolu taimi i le aso e fafagaina ai le caffeine mai le 90 g EGGG o le a fesoasoani e aveesea le 25 kcal i le aso e tusa lava pe leai se gaioiga faaletino. O le ipu inu o le taeao mo le tele o itula e faateleina ai le malosi ma le okesene maualuga o le toto. Cafeine e vave ona oso i luga le fatu o le fatu ao faʻaosooso le afi. EGGG e faʻaosofia le faʻalavelave o le tino, lea e oʻo atu ai i le saoasaoa o le metabolism. I le otootoga o le lauti lanumeamata, o loʻo i ai le caffeine masani, lea e faʻaleleia ai le maualuga o le metabolism i le 10-16%, ma faʻateleina ai foi le faʻamalolo o gaʻo gaʻo.

Capsaicin - o se vailaʻau lea e vevela le pepa. E fesoasoani i le faʻaleleia o le fatu ma faateleina ai le vevela o le tino. O le taumafaina o meaʻai vevela e vave faʻavave le gasegase e 25% mo le tolu itula.

E mafai ona e faʻaumatia le 305 kcal i le aso e ala i le 'aiina o meaai mama e kuka i le vevela mumu. Ae e taua foi le manatua o taumafa vevela e faaosofia ai le manaʻo.

Chromium e nafa ma le faʻatonutonuina o le taumafaina o le suka i totonu o le toto, le vaevaeina o gaʻo ma gaʻo, ma, o le mea lea, faʻavaveina ai le metabolism.

22. Kesi, fib, gaʻo.

Carbohydrates e faʻatasi ma fiber e faʻagesegese lemu e le tino. Afai o le maualuga o le inisalini i le toto e le maluelue, e amata ona teu le tino i luga o le gaʻo, ma iloa o se faailoga matautia. A oʻo ina masani le inisalini, o le fua o le metabolic e faʻaititia e 10%.

E mafai foʻi e le kesi ona vave faʻavaveina le metabolism. E tusa ai ma mea na matauina e le au Peretania o Peretania, e ala i le faateleina o le taumafa o le calcium, o le mamafa o le tagata e sili atu ona vave le mamafa.

O le vine e lauiloa tele mo lona gafatia e faʻaleleia le faʻalaumalieina ma faʻalauteleina le fua o le tino. O le mafuaaga lena o se lavea o le tele o meaai mo le mamafa o le mamafa.

O le inuina o vai e le o le suavai ma lemoni i taimi o aʻoga o le a fesoasoani i le faʻamalosia o le metabolism ma le faagasologa o le susunuina o gaʻo.

25. Fualaau aina.

O le tele o fualaau oona e mafai ai ona e le toe maua ni pauna faaopoopo, faʻavavevave le metabolism. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻamalosia e mea o loʻo aofia i apu.

O le thyroid gland e nafa ma le metabolism i le tino. Iodine e faʻaaoga lana galuega. O lona fua faatatau i aso uma e maua i na o le ono apple fatu. O le suasusu e mauoa i iodine.

O le upu metabolism poʻo le metabolism e masani i tagata uma o loʻo toese le mamafa pe taumafai e maua le mamafa. O se aganuʻu le malamalama i ai o se faʻalavelave o gaioiga faʻa-kemisi ma malosiaga malolosi e faia i le tino o le tagata. O le metabolism e fuafua lelei le foliga mai ma le soifua maloloina o se tagata, le umi ma le lelei o le olaga.

Soo se mea ola, e aofia ai le tagata soifua, o se fale suesue fainatura faigata. Vailaʻau e oʻo i totonu pe a 'ai, manava, ma isi gaioiga e faʻaauau pea fegalegaleaiga faʻatasi ai ma molekula ma mamanu i totonu o le tino, ma o se taunuuga o le malosi e manaʻomia mo le galuega o totoga i totonu.

O metabolic processes e aofia ai mea nei:

  • Faagasologa o vaega e sau i meaai
  • Liuaina oi latou i ni vaega faigofie,
  • Le faʻatagaina o elemene elemene mai sosoʻo o le tino,
  • Saturation o sela ma mea talafeagai.

E le mafai ona ola le tino ola e aunoa ma le metabolism.E mafai ai e oe ona fetuunai i le faatosinaga o mea eseese mai fafo. O le poto poto na faia ai lenei gaioiga aunoa. Faʻafesuiaʻiga o faʻatagaga e mafai ai ona maua vave faʻataʻitaʻiga, okeni ma tisipenisione pe a mavae le faʻalavelave ma mea le lelei mai fafo. Faafetai i le metabolism, ua faamautuina le faagasologa o le toe faaleleia. O le tino o le tagata o se tino e sili ona faigata le faatulagaina o le tino e mafai ona faia tulafono faatonutonu a le tagata lava ia ma le faasaoina o le tagata lava ia, e avea ma vaega i le manava o le tino, i le toe faaleleia o mea, toe gaosia, tuputupu aʻe ma isi.

Afai e te alu faʻamalosi pe o le a le metabolism poʻo le metabolism o loʻo i ai i ni upu faigofie, o lona uiga o loʻo i ai i le gaosiga o vaega o vailaʻau ma liliu atu i le malosi. O nei laasaga e aofia ai ni laasaga se lua, lea e fesootaʻi:

O nei faiga e lua e tutupu i le taimi e tasi, ae e matua ese lava. O le catabolism e faʻamalosia ai le vaevaeina o meaʻai e ulu i totonu o le tino, muamua i mea e gaosi ai meaʻai, ona tuʻuina atu lea i ni vaega faigofie. O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻasaʻoloto le malosi, lea e fuaina i kilokalo. I luga o le faavae o lenei malosiaga, e fausia ai molimula mo siama ma gaʻo o le tino. Anabolism e aofia ai le faʻasalalauga o mea faigofie i ni mea faigata ma e manaʻomia ai le tele o tau o le malosi.

O le malosi e tuʻuina atu ona o se gaioiga faʻasolosolo e alu i le gaioiga faʻaletino ma le tafe o gaioiga i totonu o le tino. E le gata i lea, e tusa ma le 80 pasene o le tupe faʻaalu i le vaega mulimuli, o le isi e faʻaalu i le gaioiga faaletino.

E talia foi le vavaeeseina o le palasitika ma le malosi gaosi. O le gaosiga o le eletise e aafia ai gaioiga e mafua ai le fausiaina o fausaga fou ma le tuufaatasiga o foliga o le tino i sela.

O le malosi o le malosi o le eletise o le suiga lea o le malosi, o se taunuuga, ona o le olaola o meaola, o le malosi lea e manaomia mo le ola o sela, okeni, tissu ma le tino atoa o le a faamatuu atu.

O le metabolism autu ma mea e aʻafia ai

O le a le autu o le gasegase? O lenei fuaitau e faatatau i le numera o kalori e susunuina e le tino e lagolago ai le ola. O nei faʻamatalaga fefaʻatauaʻiga e oʻo atu i le 75% o calorie uma e faʻaaogāina e le tino. O aʻafiaga nei e aʻafia ai le fua faatatau ole metabolic basal:

  • Paulo I tane, i lalo o tulaga tutusa, o le maualuga o le metabolism e maualuga atu nai lo tamaitai, talu ai e sili atu le maso maso.
  • Fausaga o le tino. O le tele o maso, o le vave le metabolism. O le pasene maualuga o le gaʻo, i le isi itu, faʻagesegese i lalo.
  • Tuputupuʻe. O le maualuga atu, o le maualuga o le maualuga o le metabolism.
  • Tausaga. O le maualuga maualuga o metabolic processes i tamaiti, ma o le matua e faʻagesegese.
  • Gaoioiga faaletino. O faamalositino faifai pea e fesoasoani e susunuina ai le gaʻo ma faateleina ai le maso, lea e fesoasoani e faatelevave ai le metabolism.
  • Meaʻai. O le taumafa ma le masani ona anapogi e le afaina ai le metabolism, faʻagesegese ai.

Faʻafitauli pipisi: o le a

O le faʻasaina o le tagata e aʻafia ai le gaosia o mea uma talafeagai i totonu o lona tino. O faʻalavelave i faiga faʻapitoa e mafua ai faʻafitauli eseese o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa ma le gaʻo.

I tagata, o faiga faʻasolosolo e sili atu ona malosi nai lo tamaitai. O le eseesega e tusa ma le 20%. O le mafuaʻaga o lenei mea o le tino o le tane e sili atu ona musele ma skeleton.

O faʻaletonu i faiga faʻapitoa e mafai ona faʻaalia e le tele o itu: o le le paleni o meaai, endocrine ma isi faʻamaʻi, masani leaga, faʻalavelave faʻavaivai, mea tau le siosiomaga ma isi.

Faʻafitauli o le gasegase, i le tasi itu ma i le isi itu, faʻaosofia suiga i le gaioiga o le tino. E mafai ona latou faʻalogona i latou nei i uiga nei:

  • lauulu lauulu ma fao, faafitauli o le paʻu, pala o le nifo,
  • matelaina po o leinu
  • se faʻatupulaia tele pe faʻaitiitia le mamafa mo le leai o se mafuaʻaga,
  • mafutaga faifai pea poʻo ni faʻavalava vavalalata.

O nei uiga e ono faʻaalia ai e le gata o faʻafitauli o le tino, ae faʻapea foʻi ma faʻafitauli faʻalesoifua maloloina, o lea e tatau ai ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo suʻesuʻega ma suʻesuʻega.

O le metabolism i se faaopoopoga i mea masani e mafai ona faatelevave pe faatelegese. Faʻavave le gaosiga - o le a lea? I lenei tulaga o le tino, o le malosi o le faagasologa o le liuaina o meaʻai e ulufale i totonu o le tino e maualuga tele. Ona o le faʻagesegese o metabolic process, e le o calorie uma e ulu i totonu o le tino ua susunuina, lea e mafua ai le fausiaina o le tele o gaʻo.

Afai tatou te talanoa e uiga i le faʻavaveina o le metabolism, ona le mamafa lea o se tagata i lenei mataupu, ma e le mafai ona maua le mamafa e oʻo lava i meaʻai malolosi, talu ai o vaega e ulu i totonu o lona tino e le oʻo atoatoa. E foliga mai e leaga lenei mea? Ae ui i lea, o se tagata ei ai se faʻafitauli e ono lagona ai le vaivai pea lava pea, e leai se puipuiga ma e ono mafai ona faʻaogaina i ituaiga eseese o faʻamaʻi pipisi. E masani lava o le mafuaʻaga o lenei tulaga o laurotoxicosis - o se maʻi o thyroid.

Auala e faʻagesegese le faʻavaveina o le metabolism

E toaitiiti ia tagata, ae, e ui i lea, ei ai i latou e vave vave ona faʻafouina le faafitauli pe a le mafai ona latou maua le mamafa ma feagai ai ma le le lelei o le soifua maloloina mo lenei mafuaaga. O lenei tulaga e le o vaʻaia foi le masani, ma i nisi tulaga, e tatau ona faʻagesegese ona faʻagasolo faiga faʻavae. Ina ia faia lenei mea, o faiga nei e faʻaaogaina:

  • Ina ia faatelevave le metabolism, e fautuaina e lava le moe. Ae ia faagesegese, e mafai ona e moe laitiiti teisi (ae le o le tele, ona o le leai o se moe e afaina i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina). Le tele o le moe e faateleina ai le maualuga o le cortisol i le tino, lea e faʻagesegeseina ai le metabolism.
  • O le taeao e le fautuaina i le taimi lava e ala i luga, ae i se taimi mulimuli ane, talu mai le vave o le taeao e faʻaosoosoina le fefaʻatauaiga.
  • Teu e faʻamalosi ma faʻateleina le metabolism, o le mea lea ua fautuaina ai i latou e manaʻo e toe maua mai e le mafai ona ave ese
  • E sili le lelei o le taumafa ma le tele o mea - e iloa e tagata uma o le vaega vaevaega o mea taumafa e faʻaleleia ai le gasegase.
  • O mea e pei o mea manogi, fualaau suamalie, lanu lanumeamata, puluvave faʻavevesi faiga faʻavavelaʻau, o lea e le tatau ona e faalagolago ia i latou.
  • Taumafai e 'ai meaai maualuga-kalori.
  • Inu le vai e le malulu, e pei ona i ai i lenei tulaga o le a faʻaalu e le tino le tele o le malosi i lona mafanafana.

Faʻavave le gaosiga: o le a le mea e fai?

O le faʻagasoloina o metabolic processes o le mafuaʻaga lea o le tele o faafitauli, ma e le na o le mamafa, ae o faʻamaʻi tigaina foi, e pei o le maʻisuka.

O le mea lea, e taua le iloa pe faapefea ona vave, ma o fea auala e saogalemu mo lenei mea. Ina ia faatelevave le metabolism, e tatau ona e gauai atu i fautuaga nei:

  • Faagalo i le fiaaai ma meaai mama. O nei mea uma e faʻagesegese ai le metabolism. E fautuaina ina ia 'ai faʻatasi - e masani lava i ni vaega laiti. O lenei faiga lea e fesoasoani e faʻasalalau le metabolism ma faʻalautele ai le mamafa o le mamafa o le mamafa.
  • E taua le lava o le moe, ona o le le lava o le moe e faʻagasolo malie ai le faiga o gasegase. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea o le tino, i le tulaga o le faateleina o le mamafa, ua amata ona laveaiina le mana ma faagesegese le metabolism. E le gata i lea, o le le lava o le moe e faʻaosofia ai le gaosia o le hormone, ma e iai foi sona aafiaga le lelei.
  • O le gaioiga faaletino o se tulaga taua mo le masani ai le metabolism. E fesoasoani i le faʻateleina o le musika, i le faasologa, o le metabolism ua faʻavave.
  • E aoga tele aʻoaʻoga vavave. O se faʻataʻitaʻiga sili lea e vave faʻavave ai le metabolism.
  • O uta eletise e aoga foi, e le gata mo alii, ae faapea foi mo tamaitai. O le a latou fesoasoani e tausisia lelei maso, ma o le tino o le a faʻaalu atili le malosi.
  • E fautuaina e faʻaitiitia meaʻai e faʻagesegese ai le metabolism i le taumafataga. O nei mea e masani lava faigofie faigofie gaʻo, gaosi, meaʻai vave ma isi mea leaga. Vaavaai mo se isi auala aoga mo i latou.
  • O oloa e faʻavaveina ai faiga faʻasolosolo, e taua le faʻapipiʻiina o proteins, lanu meamata, kofe uliuli, mea manogi, kaluka, faʻapea foʻi fatu, fatu, fualaau 'aina, fualaau faisua, greens. O nei oloa e manaomia ai le tele o le malosi, i le faasologa, o le metabolism ua faatelevaveina.
  • E masani lava ona le maua le gaʻo o gaʻo, o se mea sese, ona o lo latou le lava e mafua mai i le faʻalavelave faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le tino. E tatau ona e filifilia o latou aoga aoga - fuālaʻau fuālaʻau, avocados, iʻa ma isi.

O lenei ua e iloa le metabolism ma le auala e faʻafaigofieina ai. Faʻaaogā tulafono faigofie, e mafai ona e faia e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina.

E uiga i le gasegase i le vitio

O le a le metabolism i totonu o le tino? Metabolism i le tino o le tagata o se faʻaauau faifaipea lea e faʻapalapalaina ai meaai ma faʻamalosia le malosi. E i ai ituaiga eseese o metabolism, ae o ia mea uma e taulai i le lagolagoina o galuega taua uma i totonu o le tino.

O le gasegase ma le malosi i le tino o le tagata ua mafai ai e tagata uma ona galulue, suesue ma auai i isi gaoioiga. O nei faʻafitauli uma e aʻafia i le fua faʻasolosolo. E mafai ona televave pe tuai le faʻafefe o le gataifale. E iai foi vaega eseese ole metabolism.

O uiga masani o le metabolism, o ituaiga o metabolism, tulaga taua o le metabolic, tulaga o le gataifale, o uiga o le metabolism ma le malosi, ma le manatu o le metabolism - o nei mea uma o le a talanoaina i le tusiga o loo i lalo.

O le matafaioi o le metabolism i tagata e tele. O le gasegase vave e matua taua lava mo tagata taaalo, talu ai ona o lo latou tino e faapitoa. E faatatau foi lenei mea i taaloga taʻalo, ae le naʻo le malosiaga o taaloga.

O le lelei ma le maualuga o le metabolic i le tino e mafai ona aafia ai le tele, lea e taua foi mo tagata taaalo. Ae e te le maua le mamafa, e tatau ona e iloa meaʻai e mafai ona e 'ai. O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e saili.

O a tino o loʻo aafia i le fefaʻatauaʻiga? O le fefaʻasoaʻiga e aofia ai le tele o auala e fegalegaleai ma isi. O le a le metabolism? O le faavae lenei o le tino. O le metabolism talafeagai o se faʻamaoniga o le soifua maloloina.

O le a le mea e faalagolago i ai le faagasologa? O metabolic processes e faʻalagolago i meaʻai, soifuaga o le tagata, tausaga ma isi mea. Biochemistry foi e afaina ai le metabolism.

Metabolism, oa ona faavae? E i ai vaega eseese e aafia ai le taimi o le metabolism. Ae ui i lea, e mafai e tagata ona maua ni faailoga eseese. E faʻalagolago i tausaga o nei tagata. O tali e tupu e mafai ona i ai sona aafiaga i le soifua manuia. I le taimi lava e tasi, o le tele o gasegase e mafai ona tupu i totonu o le tino.

O le malosi e mafai ona gaoioi mai lea laʻasaga i lea laasaga, maua ai le tino ma calories ma le malosi, faʻaalia mo le lelei o le faʻatinoga. I lenei tulaga, o elemene uma e ulufale i totonu o le tino ua faʻafouina. O le mea taua o le meaʻai.

Ua faatelevaveina e faʻafeiloaʻi ai - e faʻaumatia ai le mamafa o le mamafa. I totonu o le tino, galactosemia physiological ma isi metotia o meaola oona e aafia ai le vaega atofaina e fesoasoani i lenei mea. Faatasi ai ma lenei faiga, e tupu ai le metabolism. E aofia ai le vaevaeina o xenobioiotics, o meaʻai gaʻo ma isi elemene o loʻo faia i le metabolism ma o lona uiga o le sao o le faagasologa. Monosaccharides ma o latou fausaga e aʻafia ai foi le metabolism. Aveese le mamafa o le mamafa i meaai tatau!

E faapefea ona aoga?

O le manatu o le metabolism ma le malosi e matua patino. O le a le metabolism? I ni faaupuga faigofie, o se tulaga e maua ai e le tino ia lava i le malosi. Metabolism o se metabolism e taulai i le tausia o se tagata i lona olaga.

O gaioiga faʻasolosolo i le tino ua vaevaeina i ni vaega. O lenei:

  1. Faagasologa o meaʻai na maua.
  2. Le vaevaeina o elemene i ni fausaga laiti.
  3. Faamamaina o sela mai vaega o otaota.
  4. Tuuina atu o suauʻu ma elemene fou mo le fausiaina.

I se isi faaupuga, o le metabolism o le taimi e ulu atu ai meaai i le manava ma toʻilalo pe a faʻapipiʻi le sua. I lenei tulaga, ua faʻapipiʻiina i totonu o vaega aoga ma otaota. O le muamua oi latou o loʻo gauaiina e le fusi, ma o le lona lua o loʻo faʻaaogaina i se auala masani.

Pe a faʻatinoina le metabolism ma le malosi i totonu o le masini, o elemene aoga e leʻi vaeluaina e mafai foi ona aveesea mai le tino. O mea eseese e mafai ona aafia ai lenei mea, e aofia ai le physiology o le metabolism poʻo le metabolic rate. O le gasegase ole suauu e faʻalagolago foi ile taumafa, ituaiga olaga poʻo le matutua o le tagata.

O le a le metabolism i totonu o le tino? O le metabolism i totonu o le masini o le taimi lea e liua ai vaega laiti o meaʻai ua maua. Faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai e se tagata ona gaoioi, mafaufau, tautala, mafaufau ma faatino isi taga.

Ituaiga o le gasegase

I le saienisi faʻaonapōnei, ua faamamafa mai ai o le metabolism e tupu i ni tulaga ma o ona uiga e iloga. O lenei:

  1. Matua . O iinei e faia ai le fesuiaiga o vailaau oona e aunoa ma le malamalama o le tagata. E mafai ona tupu lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, ao moe. I le taimi lava e tasi, o le galactose metabolism e mafai ona mataʻituina le faʻatinoina o faigamalo, e aofia ai le gastrointestinal tract, ogatotonu tutotonu ma isi.
  2. Galue f. E faapefea ona avea le metabolism i lenei tulaga? O iinei o le metabolism ma le liua malosi i totonu o le masini e faia i le taimi e tuʻuina ai e se tagata se faʻalavelave i le tino. Ma i le faagasologa, ua faʻaumatia calories. O i latou e taʻalo i taimi uma taʻaloga e mafai ona faatelevaveina a latou metabolism.
  3. Totogi . O vaega o le metabolism o le tino lea e faʻailoaina meaai na 'aina e se tagata. O lenei metabolic process e mafai ona tupu i vaʻavave eseese. E faʻalagolago lava i le tele o mea taumafa e 'aina ma le tau o le faʻaogaina. O taimi o le faʻamaʻaloga ma le faʻamaogaina o meaʻai mai le tino e taua foi.

O le a le metabolism ma pe faapefea ona faʻaleleia

Muamua lava, oi latou e popole i le "gafatia" paleni o le mamafa e tatau ona mafaufau e uiga i le metabolism. E tautala lemu, ae e manino lava o le metabolism o se ituaiga ogaumu, o le fua o le mu o a tatou kalori e faalagolago i lona mana. O se tulaga maualuga o le metabolism e masani ona ofoofogia mea ofoofogia - e faaitiitia ai le tele o kalori inoino i se setete faapea o le tino ua amata ona fafagaina i ana lava tamaoaiga. O lea e aluese ai le gaʻo.

O le a le uiga o le metabolism?

O le a moni i le fai mai o le metabolism o le suiga, fesuiaiga, faagasologa o vailaau, ma le malosi. O lenei faagasologa e aofia ai le lua o laina, laina fesoʻotaʻi:

  • faʻaumatia (catabolism). E maua ai le vavaeina o vailaʻau faʻasaina faʻalavelave lea e ulufale i totonu o le tino i ni mea faigofie. O se suiga faapitoa ole malosiaga lea e tupu i le taimi o le faʻamaʻiina poo le pala o se vailaʻau faʻasolosolo poʻo vailaʻau. O se taunuuga, o le tino e faʻasao le malosi,
  • oso aʻe (anabolism). I lona tulaga, o le fatuina o mea taua e taua mo le tino - meaola, suka ma le porotini. O lenei faafesuiaiga palasiketi e faia ma le faʻaaogaina o le malosi, lea e maua ai e le tino le avanoa e tupu ai ni masini fou ma sela.

O le catabolism ma le anabolism o ni faiga tutusa tutusa i le metabolism. Latou te vavalalata vavalalata le tasi ma le isi, ma e tutupu i luga o le cyclically ma mulimuli ane. I ni faaupuga faigofie, o mea uma e lua e taua tele mo se tagata, aua latou te maua ai le avanoa e tausia ai se tulaga talafeagai o le olaga.

Afai ei ai se soliga i anabolism, ona i ai lea i lenei tulaga o loʻo i ai se manaʻoga taua mo le faʻaaogaina atili o anabolic (o mea na e mafai ona faʻaleleia le faʻafouina o le tino).

A o faagasolo le olaga, e tele ni tulaga taua ole gaioiga e tupu:

  1. maua mai o meaʻai talafeagai e ulufale i le tino ma meaʻai,
  2. le faʻaaogaina o vailaʻau taua i totonu o le lymph ma le toto, lea e tupu ai le pala i enzymes,
  3. tufatufaina atu o mea na mauaina i le tino atoa, faʻamalosia o le malosi ma le faʻamalosi,
  4. faʻasalaga o fualaau faʻasolosolo e ala i le urination, afaina ma le afu.

Metabolism o vaega mai fafo: tulaga

O le metabolism o tuufaatasiga mai fafo e mafai ona tupu i ni faiga se lua. O lenei:

Faatasi ai ma le catabolism, e aoina e le tino vaega ia e manaʻomia e maua ai le malosi. I lenei laasaga, o le faʻavaeina o vaega ma lo latou faʻamaʻiina o meaola e tutupu foi. Ua vaevaeina foi le Catabolism i vaega nei:

  1. Digest u. O elemene taua uma e ulufale i totonu o le tino o loʻo gaosia i vaega laiti.
  2. Tuʻu . O mea laiti ninii e gauai i sulu.
  3. Faʻafitauli . O loʻo i ai le vaeluaina o 'elemene i totonu o mea inu ma le vai. O sea metabolism o mea mai fafo e matua faigata ma e manaʻomia ai le malosi faaopoopo.

Anabolism o le faʻaaogaina o le malosiaga e maua ai le gaosia o le tino. I lenei tulaga, o le tino e fausia ai sela fou. O lenei laasaga o le a vaevaeina foi i ni vaega. O latou nei:

O le metabolism o le fructose ma le galactose, monosaccharides ma aids, faapea foi ma isi elemene faigofie.

  • Elemene ma fomu faʻamalosi.
  • O pulu, meaola ma lipids ua faia.

Faiga faʻasolosolo

O le uiga o le upu metabolism e manino. Ae faʻapefea ona faʻaauau sea faagasologa? O le metabolism o konetini mai fafo e mafai ona tupu i vitio eseese. I le maualalo o le saoasaoa, e le o mea aoga uma ua liua i le malosi i le tino. O nisi vaega oi latou ua tolopo le "faaagaaga".

O se taunuuga, o sea tagata ua i ai le faateleina o le tele. E foliga mai o gaʻo i luga o sulu, manava, ua ma isi nofoaga. I lenei tulaga, o le tino e itiiti sona malosi.

Faatasi ai ma se metabolism anapogi, o le mamafa e mafai ona faʻaitiitia faʻaitiitia, ma e le mafai e se tagata ona tausia lelei. O sea tagata e mafai ona taumafa meaʻai eseese, ae o le a le afaina ai lona mamafa.

Ae o loʻo i ai se itu le lelei. Faʻateleina le metabolism, o le tino e le o gaosi meaʻai talafeagai. O tino uma o se taunuuga e maualalo ai. O le anapogi e tupu. E mafai ona aʻafia ai le soifua lelei, faʻavaivaia le puipuiga ma le faʻaalia o isi faʻafitauli.

O le a le mea e aafia ai le metabolism ma lona maualuga?

Talu ai o le fesuiaiga o se faʻalavelave faʻalavelave, o faiga eseese e auai i ai ma e faalagolago i itu eseese. E mafai ona i fafo pe i totonu. O vaega o le metabolism o:

  • Hormones. E toʻatele e talitonu o le solia o le talaaga e taʻitaʻia ai le maua o tupe mama. Ae fai mai fomaʻi e le o lea. E tusa lava pe i ai ni faʻafitauli i le tala o le faʻasalaga, e mafai e se tagata ona toe maua na o le 10% o le aofaiga atoa.
  • Pauna. O se tagata laititi o le a manaʻomia le itiiti ifo o le malosi mo galuega ma le ola.
  • Fale teu oloa . Le taua o le muso i le gaʻo e taua tele.
  • Manatu . Pe a faʻatonutonuina le tele o meaai i taimi o taumafataga, e mafai ona e pulea le metabolism.
  • Taumafa paleni . E taua le faʻaaogaina o meaai e maualuga i elemene lelei uma. Le leai o se tasi oi latou e ono mafua ai ona solia.

Mafuaaga o faʻafitauli o le tino

E mafai ona tupu faʻaletonu o le tino ona o le i ai o le ethanol i le tino. O le i ai o le alcohol ethyl i totonu o le tino e afaina tele ai le tulaga o le tagata, talu ai o lenei vailaau e aofia ai vaega e afaina ai le tino. O le mea lea, o le metabolism o le ethanol e telegese.

O isi mea e ono aʻafia ai le le atoatoa o le polokalama. E tele nisi. Faatasi ai ma:

  • Suia meaʻai . Afai e masani ona 'ai e se tagata meaʻai i le taimi e tasi, ona suia ai lea o le faʻatulagaga, o le tino, lea e faʻaaogaina i se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faigaluega i nisi taimi pe leai foʻi se taimi e faʻatau ai meaai na maua.
  • Fafaga. Pe a anapogi, e faʻaititia e le tino ia vaega talafeagai, ma o le mea lea ua amata ai ona faʻaaogaina na fanua na faʻaputu muamua. Ona o lenei mea, fao, lauulu ma le paʻu e mafatia ai.
  • Fafagaina . O lenei mea e mafai ona mafua ai le gaʻo, e pei ona le maua e le tino le taimi e faʻatautaia ai meaai uma.Ae ona o le vaega o calories o le a tolopoina.
  • Manatua . E aʻafia ai le faʻaogaina o le tino ma faʻaleagaina ai le metabolism.
  • Fuʻa . E mafai e Nicotine ona faʻaumatia uma sela, ma o lea o le a le maua e le tino le taimi e toe fanauina ai. O faʻafitauli i le galuega o totoga eseese e mafai foi ona tupu.
  • Alu e. E le mafai ona e inu i se aofaiga tele.

Faʻaalia o le gasegase faʻaleagaina

Faatasi ai ma le faaitiitia o le gaioiga i totonu o se tagata, o faailoga nei e ono aliali mai:

  • Faʻailoa le mamafa o le mamafa.
  • Ava i luga o le paʻu.
  • O le fiainu lava.
  • Talofa.
  • Lagona tiga.
  • Faʻafitauli
  • Tantrums.
  • Loto gatete.
  • Faateleina lauulu i pito.

A maua ia faailoga, e aoga le asiasi atu i se fomaʻi. O le a maua o ia ma tuʻuina atu fautuaga e faʻaitiitia ai faʻamaʻi, lea o le a faʻasalalau ai faiga. Afai e le amanaiaina lenei fautuaga, e mafai ona iai ni faʻafitauli i le ituaiga o faʻamaʻi tuga.

Faʻavave le faʻasoa

  • Faamalositino ma faateleina le gaioiga . O lenei mea e mafai ai e le tino ona faʻavaveina le kalori.
  • Mapu. E tatau ona e momoe pe a ma le valu itula i le aso. O lenei mea o le a mafai ai ona faateleina le saoasaoa o faagasologa ma toe faʻafouina nila.
  • Le faia o feusuaiga . O lenei mea o le ai ai se aoga aoga i luga o le metabolism ma fesoasoani ai ia sili atu le malosi e tuʻuina atu ai masini ei ai mea aoga.
  • Faʻalulu loloto . O le a fesoasoani e susunuina le gaʻo.
  • Massage . Faʻaleleia lagona, faʻamalosia le puipuiga ma faamalosia le soifua maloloina.
  • Faʻaleleia tino . O le aveesea o toxins ma toxins o le a mafai ai e tino ona galulue lelei. E mafai ona e faʻaaoga infusions poʻo teuteuga o laau.
  • Tumau i le la. Ultraviolet e faʻaleleia le gaosia o le vailaʻau D, lea o le a faʻaleleia ai le gaioiga ma faʻaleleia le tulaga o le tino.
  • Faʻamaʻa . O le malulu e mafua ai le faʻaaluina o le malosi o le tino i le vevela nai lo le faʻalauteleina o le maualuga o le metabolic.
  • Le tulaga. E tatau ona aloese mai le le mautonu ma le popole.
  • Fafaga le tele o vai . 2 lita o le vai e tatau ona onā i le aso. O lenei mea o le a maua ai se avanoa e faaleleia ai le fefaʻatauaiga.

Faʻagasolo malie i lalo le fefaʻatauaʻiga

O nisi taimi e tatau ona e faia lenei mea e faʻamaonia le mamafa ma le faʻaogaina o le tino. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le faagasologa e talafeagai. O ai e mafatia i le mamafa o le mamafa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i nei tulafono:

    • Faaitiitia le gaioiga.
    • Taʻu moe.
    • Teʻena le kofe.
    • Aua le 'ai le taeao.

E toatele tagata e le mafaufau i le faigata o la tatou tino. Faatasi ai ma le tele o faagasologa e faia i le tino o le tagata, e le tatau ona galo ia i tatou le mea e fai i le tino, ona o le faafetai i mea ola, e aofia ai tagata, e mafai ona faatumauina a latou galuega taua - manava, toe gaosia ma isi. E masani lava, o le soifua manuia lautele ma le mamafa o se tagata e faalagolago ile metabolism.

O le a le metabolism i le tino o le tagata?

Ina ia malamalama pe o le a le metabolism i totonu o le tino, e tatau ona e malamalama i lona natura. Metabolism o se fuaitau faasaienisi mo. O se tuufaatasiga lea o faiga faʻa-kemikolo e faʻaaogaina ai mea taumafa i totonu o lena aofaiga o le malosi lea e manaʻomia e le tagata ola ona tausia galuega taua. O lenei gaioiga e tupu i le auai o ni enzymes faapitoa lea e faʻateleina ai le gaogao ma le faʻaaogāina o gaʻo, gaʻo ma pulu. Mo se tagata, e tāua lona taua, aua o loʻo aʻafia o ia i faiga o le tupu aʻe, respiration, toe gaosia, toe faʻafouina o mea.

Metabolism ma le catabolism

E masani lava, ina ia tausia le soifua maloloina ma le le popole i le faafitauli, e taua i le faagasologa o le olaga ina ia faatumauina se paleni i le va o le malosi e faʻaaoga ma faʻaalu. Mai se manatu faasaienisi, e mafua mai i le mea moni o metabolic process consists of two stages:

  1. Anabolism i le taimi lea e fai ai le faʻaogaina o vailaʻau i ni fausaga sili atu ona faigata, lea e manaʻomia ai nisi tau o le malosi.
  2. Catabolism lea, i se isi itu, o mea faʻalavelave e faʻavae i elemene faigofie ma faʻamalolo le malosi talafeagai.

I lenei tulaga, e lua fesoʻotaʻiga e lua e pei ona taua i luga.I le taimi o le catabolism, o le malosi e faʻasaʻolotoina, lea e mafai mulimuli ane ona tuʻuina atu i le gaioiga o faiga faʻavalea, lea o le a oʻo atu ai i le faʻasalalauga o mea e manaʻomia ma elemene. E tusa ai ma mea na tusia, e mafai ona tatou faʻamaonia o se tasi o mataupu o loʻo iloiloina e mulimuli mai i le lona lua.

O le a le mea e faʻafefe i le tino o le tagata i se gagana faigofie

Masalo o tagata uma na faʻalogo i se mea e pei o le fua o le metabolic. O le a le taua o lenei faiga? O le a le metabolism i totonu o le tino? Matou te valaʻauina oe e te iloa.

O le upu "metabolism" o lona uiga moni o le "suiga." O lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le faagasologa o le suia o elemene elemene mai fafo ina ia mautinoa ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le tino (ia tausia faiga taua). O le toe faʻaleleia tele o le okesene, meaʻai, vai.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Metabolism (o le isi igoa mo lenei faagasologa # 8212, metabolism) e aofia ai le 2 auala (e teteʻe le tasi i le isi). Anabolism o loʻo faʻaalia i le faʻapipiʻiina o elemene e manaʻomia mo le tino. O ia foi e nafa ma lo latou gauai ma le faʻaaoga tatau. O le catabolism e mafua ona o le malepe o mea. E le gata i lea, o lenei faagasologa e nafa ma le faʻamaʻiina ma le faʻamamāina o oloa e faʻaleagaina ai.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tuufaatasiga macromolecular lea e ulu i totonu o le tino ua solo i lalo i ni mea faigofie. O i latou, o le a latou ulu atu i masini ma totonu o le toto, lea e tupu ai nisi suiga, aemaise lava, ona o le faʻamaʻi faʻamaʻi. O oloa na faia e le oxidation e faʻaaogaina e le tino e faʻapipiʻi ai mea taua o le metabolites (amino acids, ma isi).

O suʻesuʻega ua faaalia ai o le faagasologa o le metabolic e faaauau pea - e sili atu i le 80 aso, o le afa o palatini o meaola ua suia uma, ma o le enzymes fox e faʻafouina i vaitau o ni nai minute poʻo itula.

O le metabolism e mafai ona vave, masani, ma legese. O tagata ei ai le metabolism anapogi e leai ni faafitauli i le mamafa tele, talu ai o le malosi i totonu oo latou tino e faʻaalu atoa lava (e leai ni tupe totoe e mafai ona toe faʻaagaaga). O tagata ei ai le metabolism anapogi e masani lava ona i ai se tino faaletino, latou te feaveaʻi ma malolosi.

Faatasi ai ma se metabolism e masani ai, o le malosi ua faʻaumatia e le tino i le mafaufau. Afai e le fiafia se tagata i meaʻai gaʻo ma suamalie, ona le tulai lea o faafitauli e sili atu le mamafa.

O le gasegase o le metabolism o le uiga o tagata atoatoa - o metabolic processes e le o vave, o loʻo i ai ni tupe totoe o loʻo teu faʻaagaga.

O loʻo iloa i lalo o le aʻafiaga o nisi tulaga, e mafai ona faʻalavelaveina le gasegase - o mafuaʻaga o faʻafitauli faʻaleagaga e aofia ai le usitai i masaniga leaga, faʻaleagaga, faʻalavelaveina o le endocrine system, le lelei o meaʻai, le lelei o le faʻaogaina o meaola, popole.

O le faʻasalaina o gaioiga faʻasolosolo e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o le tele o faafitauli, e aofia ai le meaʻai. I le faʻavaeina o le metabolism, e tatau ona toe iloilo le fuafuaga o meaʻai, vavae le vaega o meaola ma mea suamalie o manu, faʻaititia le fua faatatau o le faʻaaogaina o meaʻai o loʻo maua i le fiber. E tatau ona i ai i totonu o le taumafataga ni gaʻo gaʻo eletise. O meaʻai paleni ma le tele o taumafa vai e fautuaina (e manaʻomia le vai mo le auala talafeagai o faiga faʻavaomalo).

O le vaega lona lua o le polokalama o le toefuataiga o mea faʻaleagaina o se lelei lelei. O le hormone tuputupu aʻe (o le hormone e afaina ai le metabolism) e maua i se miti.

O le isi vaega o le polokalama o le gaioiga faaletino (latou faʻavevela le metabolism). O le taua tele o faamalositino ma faamalositino - o le okesene e taua tele i le metabolism.

O le a le metabolism i totonu o le tino? E mafai ona tatou manatu o lenei faagasologa o le faavae o lo tatou ola # 8212, e tumau ai le faapaleniina i le va o le faʻasolosolo ma le pala. O le fuafaatatau o le metabolic e atagia mai i la tatou ata.

O le gasegase o le mea lea e masani ona taʻitaʻia ai tusi tetele pe faʻamaonia ai le maualuga o le leona o le tagata. Ua faapea mai saienitisi o tala fatu e matua faaleagaina ai le manatu o le metabolism. I totonu o lenei tusiga, o le a tatou faʻaaogaina tala faʻasolopito e sili ona lauiloa e uiga i le metabolism, taʻu atu ia te oe le auala e "faʻavavevave" ai, ma pe o le a le metabolism e faigofie.

Metabolism (aka metabolism) o se seti o gasegase faʻamaʻi faigata i totonu o le tino, o lona uiga e faʻamautinoaina ai lona taua tele. E vaevaeina i ni vaega: fatufatuga (anabolism) - o faiga uma nei o le tuufaatasia o suauu fou / mea o le tino ma le faʻatafuna (catabolism) - o mea uma ia o le faʻavaeina o mea, ma o nei mea uma e taʻua o le Metabolism. E fuaina i le tele o le malosi e manaʻomia e faʻamautinoa ai lena fefaʻatauaʻiga. Ua leva ona masani tagata uma i le fuaina o le Calories. E mafai foi ona e faaliliu i mea taalo (vaega o le vevela), aua o le malosi e faaalu i le fatuina o le vevela ma i le mataupu faavae e tasi ma tutusa.

⋅ E talitonuina tagata feololo e televave le fesuiaiga, aua o le a latou le 'ai, o le eseesega mai lenei i luga o le fua e le mafai ona faʻaaoga. Saienitisi mai le Iunivesite o Ottawa e faapea o se tasi o mea taua i le gasegase o le pasene oo tatou maso e tusa ai ma le mamafa o le tino, o lona uiga. afai e te lua tagata e tutusa le mamafa, ona masani ai lea o le tagata e aʻoga i le falemaʻi o le ai ai se metabolism, o le mea lea e taua tele ai le aofia ai o le malosi i lau faasologa ma le taumafataga.

⋅ O le isi tala faʻasolopito e faapea afai e te fafagu meaai, ona faʻagesegese ai lea o faiga faʻavae. O lenei manatu e lauiloa mo se taimi umi, e toatele tagata na amata ona 'ai soo i vaega laiti. Ae o le mea moni, o le a le mea tonu e te 'ai ma le tele, ie. pe afai e lua afe. E ese le manaia o le ola maloloina ma fualaʻau, e le taua tele pe afai e te 'ai i le taimi pe fai lima lima.

⋅O le isi talafatu e faapea afai e te 'ai i se taimi mulimuli ane i le afiafi, o nei meaai uma o le a avea ma gaʻo. O lenei talitonuga e masani ona lafoaia; ua saunia e saienitisi Amerika se faiga fou, "Taumamafa mo na o le 12 itula," o lona uiga. Faapea o lau uluai taumafataga o le 9 i le taeao, a maeʻa le 12 itula (9 i le taeao) e mafai ona e 'ai e aunoa ma ni faʻafitauli, ae fautuaina oe ia avea ma se porotini meaʻai, ae le o le gaʻo.

Ma le mea mulimuli, e masani ona mafaufau tagata "E le mafai ona ou aafia i le metabolism", ae e le o se mea moni lenei. O lea la, o le muai tala faʻasolopito na faʻaalia ai ia i matou le taua o le tele o musele, ae o loʻo i ai nai mea lilo. Masalo o le mea sili ona taua oi latou o se miti, aua o se miti e aafia ai le le na o lagona ma le gaosia, ae o le faʻaitiitia foi o le maualuga o le suka, ma e mafua ai ona le maua le manaʻo. Ona maua ai lea o le suavai, o le tele foi o lou inu, o le tele o calories o le ae le maua (mu). Ma o le mea mulimuli o le polotini, ua fai mai saienitisi oi latou e faʻateleina le protein e mu ai kalori e oʻo lava i taimi o malologa.

E aliali mai o le metabolism e fuaina i se uiga faʻatusa, ae o le a le mea e aʻafia ai i ia manatu e pei o le: vave ma le faʻagasolo malie? E mafai ona tatou malamalama i le saoasaoa o se gaioiga faʻasolosolo, e pei o le natura ua fuafuaina. Ma pe a fai mai se tagata: "Ou te fia siitia laʻu metabolism, ou te manao e fai se metabolism anapogi," ona ia faapea ai lea e manao o ia e faateleina le uiga taua, o lona uiga. e manaʻo o ia e faʻaalu le tele o calories, o lea na faʻaalu ai e le tino i ana metabolic le sili atu kalori nai lo le taimi muamua. O lona uiga o le faateleina o le uiga faʻatusa, ae mo nisi mafuaaga ua faʻaalia lea i talanoaga o le saoasaoa.

O le saoasaoa saoasaoa o gaioiga o le kemisi ma le tele o le malosi na faʻaalu i nei lava tali e le fesootai i soo se auala, i le natura e leai ni metabolisms vave ma e leai ni metabolisms lemu. O le saoasaoa o le tali atu o le vailaʻau e faʻatulagaina e le natura, ae o le tele o le malosi e faʻaalu i luga o nei metabolic processes e mafai ona faʻalagolago i: o tulaga i fafo na e faia, i luga o lau tino, i luga o le ituaiga o tino ma i luga o le leo i tulaga o le kenera e le aafia ai mea muamua na tutupu o se "faaitiitia o le tele o le gaʻo." E i ai tulaga patino o le tino lea e le mafai ona tatou faʻalavelave ai, ae o loʻo i ai ni mea tatou te mafai.

E le mafai ona tatou faʻaosofia le fua o le metabolism, fua o le gaioiga, ae e mafai ona tatou aʻafia le tele o le malosi e faʻaalu i le faagasologa o le tino taua o le tino. O le mea lea, talanoa e uiga i le faʻaleleia o le metabolism, saoasaoa, vave vave - e le saʻo. O le a le uiga o le aʻafiaina o le saoasaoa o vailaau faʻataʻitaʻi i totonu o lou tino, ma e moni lava, pe afai e mafai ona e faʻaosofia le saoasaoa o faiga faʻa-kemisi. o le fea o le fiaselau afe o faagasologa na e filifilia?

O le mataupu autu o le metabolism o le saoasaoa e le o le saoasaoa o mea tau vailaau i totonu o le tino, ae o le faateleina o le aofai o le malosi na faaaluina (aafiaga i le paleni o le malosi o se tagata).

10% sili atu i le taumafanafana.

Metabolism e taua tele i le olaga o tagata. O lo tatou ola lelei ma foliga vaaia e faʻalagolago i le lelei o le faiga o le gataifale i le tino.

O le tuufaatasiga o le konetabolism o le ki lea i le mausali ma le faamaopoopoina o galuega a totoga uma, ma e avea foi o se faailo iloga o le soifua maloloina lelei. Ae o le a le metabolism? Ma e faapefea ona aafia ai o tatou olaga?

O le a le uiga o le upu "metabolism"?

I lalo o le vaitaimi "Metabolism" natia le upu Eleni μεταβολή. lea i le faaliliuga i le gagana Rusia "Suiga, suiga". I vailaau, ua faʻaaogaina e faʻamatala ai le tele o gaioiga faʻasolosi i totonu o le tino lea e mafua ai ona sili atu le lelei o sosoʻo ma okeni o le tino.

O le tele o taimi, o le faaupuga "metabolism" o loʻo faʻaaogaina e avea o se synonym mo le metabolism, o lona uiga o gaioiga faigata e tutupu i le va o le tino o le tagata ma le siosiomia o loʻo siomia ai.

O le a le metabolism i totonu o le tino?

O le metabolism o se seti o tali i le tulaga o le cellular, lea e maua ai le liua o meaʻai i le malosi e tatau mo le olaga.

O nei faʻagasologa uma e faia i se faasologa e tasi, e fesoʻotaʻi ma le 2 laasaga fesuiaiga e iloga:

1.Anabolism. o lona uiga, o le ulufale atu i totonu o sela o mea talafeagai ma le fausiaina o gaʻo ma protein mai ia i latou. gaʻo.

2.Catabolism. poʻo le vaeluaina o molelaʻau elemene tetele i ni mea laiti ma tuʻuina atu mai ia i latou le malosi tatou te manaʻomia e tausia a tatou galuega taua.

O le a le faigofie o le gagana gafa?

I ni faaupuga faigofie, o mea eseese ole meaola ma mea e le aoga e tatau ai mo le tausia o galuega taua e ulu atu i le tino o le tagata i le taimi o lona ola ai.

Mulimuli ane, ua vaeluaina, ma ua faʻasaoina atu a latou oloa gaʻo i le siosiomaga. Afai o lenei faagasologa e lelei, e lelei le lagona o se tagata ma o loʻo tumau pea i foliga.

I le tulaga o le toilalo i le metabolism, o le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese (faʻamaʻi o le maʻisuka, faʻamalositino), faʻapea foʻi ma foliga vaaia o faʻamaʻi o le tino i nisi o meaʻai ma le mamafa, e mafai.

O le fua faatatau ole soifua maloloina o tagata taitoatasi e ese. O tagata e faʻavave le metabolism e faʻaalia i le faʻatupulaia o le gaioiga, feʻaveaʻi, fealofani, malosi i totonu oo latou tino ua faʻavavevave le vave nai lo gaʻo susu.

Faatasi ai ma se metabolism e masani ai, o se tagata ei ai lona tino, e faigofie ona ia faatumauina foliga lelei faaletino ma e le faigofie ona maua le mamafa o le mamafa. O le gaosiga o le metabolism e fesoasoani i le faʻaalia o isi pauna, faʻaitiitia le gaioiga ma le gaoioi.

O le eseesega i le saoasaoa o tali o vailaau e faalagolago tele i le olaga o se tagata. Faʻaavanoa o faagasologa gasegase e tupu mai i se paleni paleni taumafa ma le taumafaina o meaʻai laiti, faamalositino masani ma le malologa lelei.

E mafai ona faateleina le fua faatatau o le metabolic ona o le maso ma le mana (anti-cellulite) massages, lea e faʻaleleia atili ai le toto.

O se tagata taua i le metabolism o le vai. O le aoga lelei o lea mea e mafai ai ona e faʻaitiitia le manava ma aofia ai le faatuai o gaʻo i gaioiga faʻasolosolo.O gaioiga o mea tau vailaau e fausiaina i le taimi o le moe umi, lea e faʻaleleia ai le faafouina o sela o le faiʻai ma le gaosia o le tupu o le tuputupu ae, faʻapea foi le masani ona faʻaalia i le ea-okesene ma le fesoasoani o le la e faʻapipiʻi vitamini ma faʻalautele ai le gaoioi.

O mafuaʻaga autu o le faʻaitiitia o le fua faatatau o le gasegase o le hypodynamia ma le leai o ni meaʻai i le tino. O le tele o tagata, i se taumafaiga e faatumauina foliga lelei, alu i luga o se meaai, o le taunuuga lea e mafua ai ona leai ni gaʻo ma gaʻo gaʻo, ma o le mea lea, o le a faagesegese ai le metabolism.

O le fua faatatau o metabolic processes e faʻaitiitia ma i ai se olaga ola mama, aua e le lava le taimi e faʻauʻu ai calories totō. O nisi taimi o le metabolism e faʻagesegese ona o le le lava o hormones, o le tele o le ava malosi ma le kafeine i totonu o le toto.

O le metabolism o se faagasologa o suiga o vailaʻau o meaʻai e ulufale mai i totonu o tatou tino. I upu faigofie, o le metabolism o le taimi lea e faʻaumatia ai e le tino meaʻai na tatou faʻaumatia i vaega laiti ma fausia ai ni mea ola fou o tatou tino mai ia i latou.

O le upu Metabolism lava ia na fausia mai le upu Eleni "Metabole", lea e faaliliuina o le "suiga" poo le "suiga". Ua leva ona i ai le tele o lenei upu - ma foliga vaaia o le hormonal, ma le tino ma le faalagolago tuusaʻo o tino i le numera o kalori e te faʻaaoga. O le mea lea, ina ia faamanino, sei o tatou taulimaina mea uma i le faasologa.

Muamua lava, oi latou e popole i le "gafatia" paleni o le mamafa e tatau ona mafaufau e uiga i le metabolism. E tautala lemu, ae e manino lava o le metabolism o se ituaiga ogaumu, o le fua o le mu o a tatou kalori e faalagolago i lona mana. O se tulaga maualuga o le metabolism e masani ona ofoofogia mea ofoofogia - e faaitiitia ai le tele o kalori inoino i se setete faapea o le tino ua amata ona fafagaina i ana lava tamaoaiga. O lea e aluese ai le gaʻo.

RMR (Toe Fuataʻi Metabolic Rate) - le numera o kalori e lava e lagolago ai galuega taua a le tino. Mo tagata taʻitoʻatasi, o lenei faʻaaliga o le tagata lava ia - o se mea tuʻufaʻatasiga lelei lenei.

O le isi vaega o le metabolism o le mamafa o le tino ma le maso. E i ai le faalagolago tuusao o le tasi i le isi - maualuga maualuga maso - maualuga le metabolism ma vice versa. Aisea e tatau ai? Ioe, na o le afa afa kilokalama o le muso "faʻaleaga" 35-50 calories i le aso. O le tele o le gaʻo o le a naʻo le 5-10 calories e mafai ona faasaoina ai.

Faʻasologa numera 3 - lau vevela vevela. O le mea lea, o le fautuaga taua mo i latou e sili atu i le 30 e lelei le alu i le fomaʻi ma pasia uma suʻega mo hormones + ultrasound o le thyroid gland. O ia o loʻo i ai se fusi tuusaʻo i luga o le gasegase ma le gaʻo gaʻo.

E tutusa le taua o mataupu taua e lua i se soifua maloloina maloloina.

Anabolism - O se seti o metotia faʻatautaia e nafa ma vaʻa, siama o lou tino, o latou atinaʻe ma mo le faʻasologa o mea amino.

Catabolism - o le vaevaeina o meaʻai mole mole mo lo latou suiga i le malosi o lou tino.

O le malosiaga na maua mai le catabolism e tatau mo le atoaga o le ola o le tino.

E faʻapefea ona e faʻaaogaina lau "gaʻo gaʻo" i le itu saʻo? Ioe, o mea uma, i se tulaga masani, e le faigata.

O le faʻavae muamua - tu i luma o le faʻata, iloilo oe lava ma fuafua lelei ma fuafua lou ituaiga tino - o le mea lea e fesoʻotai tonu i le metabolism, ma, o le mea moni, o le laasaga muamua e amata ai le puleaina o lau lava masini mumu.

E eseese i tatou uma, ae o le toʻatele o saienitisi e faʻafeiloaʻi i ituaiga tolu o fausaga o tino tagata:

E i ai sona tino

O le foliga o le fatafata e faʻamafola,

E faigata tele ona maua le maso maso,

Faʻavavevave vave.

Afai e tutusa oe ma le "skinny" ectomorph, ona iai lea o se manaʻoga e faʻaaogaina se tele o kalori. Ma e leai se fiafiaga - E manaomia e le eomomor ona 'ai muamua ao le i momoe e tafiesea le faagasologa o le catabolism. Toeitiiti lava o gaioiga faaletino uma i le ectomorph e tatau ona faʻatautaia i nisi o muscle group. E manaia le faʻaaogaina o mea taumafa o mea taumafa.

Taaloga, afeleti,

O le foliga o le tino e faʻasolosolo,

Mesomorphs e masani ona malosi tele,

Aua nei i ai ni faafitauli i le fausiaina o musika,

Atonu ei ai ni faafitauli ma le mamafa.

Latou te leai ni faafitauli i le fausiaina o maso, faʻapea foi ma le fausiaina o gaʻo gaʻo. E le lelei lenei mea - o le ae maua pea le siakiina o mea e te 'ai ma pe o le a le tele. O lona uiga, Mo mesomorphs, o se filifiliga filifilia lelei e taua tele. E leai foi se auala e fai ai e aunoa ma ni kati masani.

O le foliga atoa o le ata,

Ma o le fatu maso ma le gaʻo e ola, e pei ona latou fai mai ai, "ma se pulu",

Fai ni faafitauli e faʻaitiitia le mamafa

O le mea e sili ona taua mo endomorphs o se mea e maua mai i le calorie e maua mai i le calorie + e masani ona faia i le cardio workouts - tietie, uila, savali.

O le isi laasaga o le taulimaina lea o mataupu e mafua mai i mea ua taua - o le vave ma le faʻagasolo malie o le metabolism.

Faʻaauau le gasegase - faʻaalia i le maualuga o le manaʻo ma le leai o se manaʻoga e alu ma auai i taaloga taʻavale. O iinei, muamua lava, E taua le suia o le taumafataga ma masaniga tausami masani. A maeʻa, o le taunuuga o le a sili atu ona faigofie le lagolagoina o aʻoaʻoga faaletino.

Faʻavavega faʻavave - i se isi itu, o loʻo faʻaalia i le manaʻo e taumafa itiiti ma toe faʻagaoioia atili. O ia tagata e masani ona faanoanoa ona o le mea moni e faigata tele mo i latou ona maua le musika e ui lava i taumafaiga uma. O tagata ei ai le metabolism anapogi e manaʻomia se meaai talafeagai, maualuga-kalori ma se tino aʻoaʻoga faʻaleaʻoaʻoga e faaliliuina ai le malosi maua i le itu saʻo.

Laasaga mulimuli. Leʻa le mamafa ma le faʻaaogaina o metabolic processes i lou tino ma le atamai.

O le a le mea e faʻalagolago iai le metabolism?

1.Tausaga, mamafa, maualuga, itupa, tino (e uiga i ituaiga o tino faitau i luga)

2.Mea taumafa, gaioiga faaletino (ma o latou tomai faʻavae, faʻalagolago i le ituaiga o fausaga o le tino),

3.Soifua Maloloina (faʻamatalaga tumau o le hormonal, lea e siakiina e se fomaʻi-endocrinologist),

4. Soifua Maloloina (leai se popolega ma soʻo se isi mea e lulu ai le psyche).

O le faʻaaogaina o le metabolism i le tino o le tino e vave tele le faʻatusatusa i le metabolism i le tino maso. O i latou o loʻo i ai faafitauli i le tele o le mamafa e manaʻomia le itiiti ifo o le malosi, ae e 'ai pea nai lo le mea e tatau ai. O lenei malosi e '' aina 'e leʻo faʻaumatia, ae vave ona alu i totonu o le "gaʻo" o tatou tino - o fea se isi mea e tuʻu ai? I le masani ai, ma se metabolism, o le leiloa o le mamafa e le mafai.

O le tele o gaʻo, faasolosolo malie le ulu atu i totonu o totoga o le tino, e aʻafia ai le mautu o le endocrin system ma luluina ai le tala o le hormonal. I fafine, mo se faʻataʻitaʻiga, o le sili atu o le gaʻo o le tino e mafua ai le tolopo po o le faasologa tumau o le taamilosaga. O loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai se faʻamaʻi pipisi.

O se tulaga lenei e mafua ai ona gaʻo le gaʻo o le gaʻo i le solia o le gaioiga o le tino - lipid ma le carbohydrate. O le tulaga tonu lea e amata ai ona "feto" le tagata mai mea uma lava. O faʻafitauli o le loto ma le maualuga o le maualuga o le toto. O le mamafa ma le aofaiga o le suka i totonu o le toto e maualuga lona alualu i luma.

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o nei faailoga uma e le faʻaaogaina i le gasegase oona, pe afai o mea e iloagofie ai lou tino (puʻu ma le mamafa) e masani lava. E ui lava, e oʻo lava i lenei tulaga, e manaʻomia se asiasiga i le fomaʻi.

Taofi le kopiina oe lava!

Aveese gaʻo ma meaʻai gaʻo mai le meaʻai (sukalati, lola, keke, pata, ma isi)

Faʻatapulaʻa e taulaʻi puipuiga (susu o susu, susu, fuamoa moa) ma fiber (fualaau faisua, fualaau faisua). O lea la e faʻalelei atili ai lau metabolism ma faʻateleina lau metabolism.

Oti tipi - I se isi itu, latou te faʻagesegese le metabolism.

Faʻaauau le musika, fai taaloga, faʻateleina le avega i maso. Lolomiina e econet.ru.

Metabolism: o le a le gagana faigofie, faʻapefea ona faaleleia?

O le a le metabolism ma le auala e faʻaleleia ai i le fale? I se gagana faigofie, matou te faʻamatalaina le natura o le metabolism, auala autu e faʻaleleia ai ma tausia i le tulaga saʻo!

O le saoasaoa o le faagasologa ma le faaliliuina o meaai i le malosiaga e taua o le metabolism. O le mea e maua ai punaʻoa faʻaalu i le tuʻuina atu o gaioiga i totonu, vaeluaina o meaai, ma gaioiga faaletino. E tusa ma le 80% e alu i fefaʻatauaʻiga faavae ma fefaʻatauaʻiga, o mea uma e totoe i gaioiga.

Metabolism o lona uiga o le anabolism ma le catabolism. E ui o faagasologa o loʻo faʻagasolo i le taimi lava e tasi, e eseese i latou i le mataupu faavae o le gaioiga. I le mea muamua, o meaʻai e malepe i lalo o meaʻai, ona avea lea o ni mea faigofie. I le faagasologa, o le malosi e faʻasaʻolotoina, lea e fuaina i le kalorie, ma o molemoa fou mo sela ma masini e fausia i luga o lona faavae. O le saoasaoa o faagasologa e aʻafia ai:

Faʻasolo lau fua ole metabolic basal i le faʻaaogaina o le calculator!

Faatasi ai ma le paleni o tau ma le malosi, e le tau faamataʻuina se tagata i le sili atu o le mamafa ma le soifua maloloina. O le le lelei o le 'ai o le masani, o le leai o se faʻamalositino e mafua ai le faʻaalia o gaʻo gaʻo, maualuga maualuga o suka ma cholesterol. I le faʻafeagai, pe a faʻatulagaina calori taʻitasi, e le maua e le tino le aofaʻi saʻo o protein, gaʻo gaʻo, gaʻo, lea e soli ai gaioiga o meaola.

O se maualuga maualuga o le leptin, o le hormone e nafa ma le malosi o le tino ma le manava, e faalagolago i le tele o mea faʻapipiʻi ma le gaʻo. Faatasi ai ma se mamanu patino, o le tino e fetaui lelei i le voluma, ma a e fesuiaʻi i se isi auala, e amata ona ita. O le mea lea, e faigatā mo tagata aloaʻia ona tatalia le paga o le fiaaai. O se suiga tele i le tapulaa o mea taumafa e mafua mai i le faaitiitia o le faagasologa o gasegase e 45%.

I tagata, o loʻo faʻanoanoa i latou i le fiaai ma auai atu i potu o potu faʻalelei, ua faʻaititia le leptin. E tusa lava pe fetuunai lona maualuga, e le taumafai le tino e faʻaputu faʻasao. Faatasi ai ma le le lava o gaʻo, e le maua ai hormones e aafia ai le gaioiga o totoga ma siama. Le leai o se mea e manaʻomia mo le estrogen gaosia e mafua ai le faaputuputu o gaʻo i le manava.

Ina ia aua le solia le masini masani, e tatau ona e fuafuaina le aofaiga faatagaina o kalori mo le metabolism faavae e tusa ai ma le fua. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. Mo se tamaitai i le 45 tausaga, maualuga 165 ma le mamafa 75 kilokalama, e pei o lenei: (9, 99 * 75) + (6, 24 * 45) - (4.92 * 45).
  2. O le tau aoga o le masani lea mo le faatumauina o paleni malosi.

Afai e faʻaititia le aofai o kalori, o le tino o le a alu i se faiga faʻatupeina.

A maeʻa ona 'ai, o nisi tagata e faʻaalu le tele o le malosi, ae o isi ua latou teu i luga o le puimanava. Aisea e mu ai calories i totonu o se ogaumu, o isi e tupu gaʻo mai le ea? O le autu autu o le genetics. I aso nei, o loʻo i ai metotia e fesoasoani e iloa ai genes e nafa ma le gaosia o enzymes maʻoti. O tagata ei ai le gene o Atkins (AMY1) e mafai ona 'ai i se mea e aunoa ma le ositaulagaina foliga o le tino. O i latou e le o laki le i ai o ni kopi se lua, e sili atu le faʻagaloina o meaʻai ma le suamalie. E le gata i lea, o le MMP2 gene, lea e gafa ma gaʻo gaʻo, na maua i fafine.

O mea e le mafai ona fetuutuunai e taʻua o fuainumera. O lenei:

Ae ui i lea, o tulaga faʻamalosi - meaʻai, maualuga o le hormone, o faʻatinoga e faʻatulafonoina pe a manaʻomia. O le fegalegaleaiga o vaega muamua ma le lua ua fuafuaina ai le felagolagomaʻi o auala i totonu.

I lenei tulaga, o le tele o itu e tau atu i le atoatoa e tatau ona amanaia. I le 10 tausaga, o le metabolism e faʻagesegese lemu i le 10%. Mafuaaga:

  • fesuiaiga o meaola,
  • faaitiitia galuega
  • popolega.

O le maʻitaga e taʻitaʻia ai le gasegase o le metabolism. I le amataga, o le tino ua teuina meaʻai. E latalata i le fanau mai, glucose ma le cholesterol. A maeʻa le maitaga, e toe ola le tino mo se taimi umi.O suiga o le Hormonal e masani ona faʻalavelaveina ai le gaioiga o le endocrin system - o le gaosia o hormones thyroid e maua mai i le toto o le thyroid. E manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi.

Ina ia le suia soʻo se mea i le olaga, e toʻatele e ave fualaau faʻamaʻi faʻamaʻi, e le mafai ona faia. Afai e talafeagai le faʻafetaia o le faafitauli ma suia uiga masani, e mafai ona faatelevave le metabolism e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina.

O le tele o le malosi e faʻaalu i le aso, o le tele o calorie e faʻaumatia i le po. Mo tagata e fiafia i taaloga, e 1 kilokalama o mea maso ua susunuina i le aso 100 kcal, gaʻo naʻo le 30. O le vaiaso mai le 80 i le 150 minute o le cardio avega pe 8,000 laasaga i le aso (4 km) e fautuaina. O le sili ona aoga o aʻoaʻoga faʻapitoa lea e faʻafetaui ai le mamafa ma le mamafa o avega. O le isi auala vave e faʻaalia ai le tino ma le metabolism o le faʻaaoga. A maeʻa le siitiaina o pulufana ma calories caca ua leiloloa i le aso. O le fautuaga sili ona leaga o le 'ai sina mea itiiti ma faʻamalositino i aso uma. O mea faʻamalolo ma meaʻai le lelei ma se faʻataʻitaʻiga o calories e faʻagesegese uma ai gaioiga.

E taua le matauina ole taimi ole taumafataga. Ina ia faatumauina le paleni o le malosi, o meaʻai paleni e fautuaina i le 6 taimi i le aso. Ina ia mafai ona susunuina ia gaʻo, e sili atu ona lelei le 'ai e tusa ai ma le uati metabolic. E mafai ona e togafitia oe lava i pastry ma sweets seia oʻo i le aoauli. Seʻia oʻo i le afiafi, e faʻaaogaina calories. Afai e te 'ai nei mea taumafa i le po, o le a suia le malosi.

Breakfast tala mo le 70% o meaai i aso uma. O le teenaina o meaai i le taeao e taʻitaʻia ai le mamafa o le 7 kg i le tausaga. E faʻaaogaina le faʻalauteleina o meaʻai e faaosofia ai le faʻaleleia o metabolic process. I le taumafataga muamua e le tatau ona 'ai le cereal. O pusa ma meaʻai susu e aofia ai le linoleic acid, lea e fesoasoani i le atinaʻe o le maso. Fuamoa, o le sanuisi ma le falaoa atoa o le falaoa ma le sisi, pi pi, o fatu o le a maua ai le faamalieina mo se taimi umi. O loʻo puipuia ile palatini mo se taimi umi, e mafua ai ona siitia le metabolism i le 35%.

A uma le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' ai fua. Citrus fualaau ma apu, e faaopoopo atu i fiva maloloina ma meaola oona, lelei le faaosofia o le gaosiga. E oʻo i le 16 itula, faʻaitiitia le suka o le toto, ma o le meaʻai e le afaina ai le fuainumera. Mo le taumafataga o le afiafi, protein ma fualaʻau - laʻau susu, aano o manu, iʻa. Aua nei galo e uiga i le faʻafeiloaʻiga:

O meaʻai e fesoasoani e faʻatau meaai ma faʻaaoga ai gaʻo.

Aua le fiu le kofe masani. O le ipu inu e vave faʻavaveina ai le gaioiga e tusa ma le 14% e ala i le faateleina o le fatu fatu ma faʻaosofia ai le faʻaogaina o le tino. Laʻau lanumeamata aoga. O mea uma lava e uiga i le ECGC - o se mea e faʻaosofia ai. Afai e te inuina seʻia oʻo i le 5 ipu, e 5% le mamafa e leiloa i le 3 masina.

I le taele ma le sauna, o le vevela vevela e gaoioi gaʻo gaʻo. O le toto e amata ona felafolafoaʻi i totonu o veins i le saoasaoa o le vaʻaia. A maeʻa ona faʻapupula mai mataʻu o le afu, ona sui lea o le tino i le faʻamafanafana. E tele le malosi e faʻaalu i le vevela. Mo le aafiaga, 2 telefoni o le 10 minute e lava. Aʻo e faʻaaogaina i le mamafa o le avega - 4 e manaʻomia le 15 minute. O le tino e tele le vai, o lea e taua ai le inuina o le vai po o le vao vao e aunoa ma le suka.

I le taimi o le malolo, o le galuega o totoga ma siaki, o loʻo siaki. E manaʻomia e se tagata le itiiti ifo ma le 7 itula e maua ai le malosi. E le aoga le moe i le po, ao osooso le kulūkose, o le lagona o sela i le inisalini e faʻasaina, faʻalavelave faʻalogo. Ona o le faaitiitia o le leptin, ua faigata ai ona pulea le manava. E iloa e le tino le le lava o le moe e pei o le atuatuvale ma tatala ai cortisol i totonu o le toto, lea e aafia ai le faatuina o "fanua" faasao. Faaiuga: o le sili atu ona faʻatulagaina o le olaga, o le sili atu ona faʻaleleia o gaioiga i totonu.

Faʻaauau lau metabolism ma tumau i le soifua maloloina!

I le taumafai e aveesea le mamafa pe maua le maso maso, e amata ona tatou o atu i ni vaega eseese o meaʻai: pe faapefea ona 'ai lelei, pe fia tele le macro-micronutrients e manaʻomia e ausia ai sini taʻaloga, o meaai sili atu ma sili atu ona leaga. Ae o le manino atoatoa i nei mataupu o le a le maua e aunoa ma se malamalama i le mea o le metabolism.I le tusiga o aso nei, o le a tatou iloiloina le auala e tupu ai le metabolism o meaʻai eseese ma mea e aʻafia ai le fua o le metabolic.

Mai se manatu o le physiological, o le metabolism o mea uma ia o le a tutupu i totonu o lou tino, e talafeagai mo le olaga masani. I le olaga i aso faisoo, o le metabolism e masani ona taua o le metabolism.

O le a lenei gagana faigofie? Metabolism o auala uma lava e tutupu mo le faʻamaʻi ma le faʻaaogaina o nisi meaʻai. Matou te maua i taimi uma nisi o micro ma elemene elemene i meaʻai, vai, ea, ma isi. Ona o le metabolism, tatou te lafoai ai: tatou te faʻaaogaina e pei o le malosi, faaputuputu i latou i le tino o le tino, faʻatagaina i latou e toe maua mai manua manuʻa, ma sili atu.

E i ai se mea e pei o le metabolism basal. O se ituaiga o faailoga o le tele o lou tino e manaʻomia le malosi e malolo ai e tausia le ola masani. O le fuafuaina e faʻavae i lau itupa, tausaga, maualuga, mamafa ma le maualuga o le tino. Ae e te leʻi taumafai e maua le mamafa poʻo le mamafa o le mamafa, ia mautinoa e fuafua lau metabolism basal. Leai se mea e tatau ona e taofiofia i lenei vaomatua e aunoa ma le malamalama i le, pe faapefea ma pe aisea ua e faia ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le malologa, e manaʻomia e lou tino le 2,000 calories e faʻatino lelei ai galuega uma ma tausia le faʻatinoina o polokalama uma. Afai e te manaʻo e leiloa le mamafa, e tatau ona e faʻaititia sina calories. Afai e te manaʻo e maua le maso masoa - sili atu. Ioe, o nei mea uma ua na o se fuamatika, ma o lenei fuainumera e le o taimi uma e moni. Afai o oe o se alii talavou o se tino o le ectomorphic ma ua e maua se metabolism anapogi, o le ae le maua le sili atu o le mamafa, e sili atu nai lo lau masani. Afai ei ai sau metabolism lemu ma o se gaioiga masani e avea ma le mamafa - o le faʻafeagai.

Ma o nei meaʻai uma tatou te faʻamaina e matua gauai uma lava i le tino, e tatau ona tuʻuina atu i ni mea faigofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o tatou maso e le manaʻomia le protein e pei o le toe faʻaleleia ma le tuputupu ae. Matou te manaʻomia na o mea taʻitoʻatasi o le amino (22 i le aofai), lea e manaʻomia mo gaioiga maso. I le faʻagasologa o le faʻalaumalieina, o le porotini ua paʻu i totonu o mea amino taʻitasi, ma o le tino e faʻamalosia i latou mo ona manaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina leucine ma valine e faʻaleleia ai maso ua faʻaleagaina i le taimi o le toleniga, o le tryptophan e faʻaaogaina e maua ai le dopamine, faʻaaogaina le glutamine e faʻafesoʻotaʻi ai le polokalama puipuia, ma isi. O le vaevaeina o se mea taua i mea faigofie e taua o le anabolism. Faatasi ai ma anabolism, e maua ai e le tino le malosi i le ituaiga o kalori, lea tatou te faaaluina i gaoioiga faaletino. O le vaega muamua lenei o la tatou gataifale.

O le isi laasaga o le metabolism o le catabolism. O le malepe o le musika o le tino poʻo le susunuina o gaʻo e masani lava ona fesootaʻi ma lenei mea uiga ese, ae o lona taua e sili atu ona lautele. I se tulaga lautele, o le catabolism o le faʻaaogaina o mea faigata mai mea faigofie. O le toe faʻafouina o le tino e fesoʻotai saʻo lava i le catabolism, tatou te vaʻaia lenei mea i le faʻamaloloina o manua, faafouina o le toto ma isi faiga e masani ona tupu i le tino e aunoa ma lo tatou iloa.

E manaʻomia le protein mo o tatou tino mo le tele o galuega taua ole ola, e aofia ai:

  1. Faʻafouina ma le fausiaina o sela fou maso.
  2. Toe faʻaleleia o microtraumas i totonu o musika pe a maeʻa aʻoaʻoga malosi.
  3. Faʻavaveina o metotia uma o meaola.
  4. Le faʻasinomaga o hormones o feusuaiga ma le masani ai o le tino o le endocrin system.
  5. Felauaiga o meaʻai: vitamini, mineral, carbohydrates, hormones, etc.

I le faagasologa o le faʻamaʻi, o le porotini e paʻu i totonu o mea amino taitasi. O lenei faagasologa ua taua o le metabolism.

E le gata i le tele, ae o le lelei foi o le polotini e taua. O le tuufaatasiga o le amino acid o le mea e fuafua ai le taua o meaola o le porotini. Afai e utiuti, ona ufitia lea o se vaega itiiti o manaʻoga o le tino.E masani lava ona faʻaoga lenei mea i paletini mai oloa gaosi. O se tuusaunoaga i nisi o tagata tausi maʻi e mafaufau i laumei, aua o loo aofia ai se aofaiga tele o amino oona manaomia.

Faatasi ai ma aʻafiaga o meaola manu, e ese mea. O le masani lava o lona tuufaatasiga o le amino o le tele atu lea, ma e aofia ai i le tele o mea taua o le amino oona lea e matua talafeagai mo tagata taaalo i taimi o aʻoga matuia.

Carbohydrates o le "suauu" mo o tatou tino. Glucose, lea e talepe ai i lalo i le taimi o le metabolism, le mea e maua ai le ate ma maso i le ituaiga glycogen. O le glycogen e mafua ai ona susulu ma tumu le musele. Ua uma ona faamaonia o maso ua tumu i le glycogen e sili atu ona malosi ma sili atu ona malosi nai lo musika gaogao. O le mea lea, o le malosi atoatoa o le aʻoga i le falemaʻi e le mafai e aunoa ma le lava o le gaʻo i totonu o le taumafataga.

A aunoa ma le gaʻo, o le ae le toaga, faʻalavelave ma momoe. O le mafuaʻaga lea, e masani lava i taimi o taumafataga maualalo, e faitio tagata taʻavale i le le lelei o le soifua maloloina ma le le mautonu. O loʻo i ai ni sukacara faʻatasi ma se faʻamaufaʻailoga maualuga maualuga (faigofie) ma le maualalo o le faʻasalalauga (faʻapitoa).

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e aofia ai mea suamalie uma, pastry, pastries, araisa paepae, tele o fualaau suamalie, suamalie ma isi meainu suamalie. O a latou fuainumera faʻamavae e eseese mai le 70 i le 110. O fualaau faʻapitoa e aofia ai cereals uma, pasta mai le saito o le kulimi, fualaau faisua, falaoa atoa o falaoa ma nisi fualaau mamago.

O le metabolism o vailaʻau faʻamalosi ma faigofie e matua ese lava. O vailaau faʻavalea faigofie e taua foi o le vave, aua e vave faʻavaveina le tino i le malosi, ae o lenei malosi e le lava mo sina taimi puupuu. Ioe, e te lagona le faateleina o le gafatia o le galue, o le malosi o le malosi, o se faʻaleleia atili o le loto ma le faʻamalosi, ae e tumau mai le malosi o le 40 minute. O lenei mea e mafua ai le malosi malosi o le inisalini, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o le tino, ma afaina ai foi le pancreas. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi i le tele o mea e matua pagatia ai le tuinanau, ma o lenei mea e taua tele i le vaitau o le gasegase maso, pe a manaʻomia ona e 'aina faʻaselau faʻaalu i le aso.

Ioe, o le faʻamavaega faaiu o soʻo se mea e gaʻo ai le kulukose. Ae o le mea moni o le i ai i gaʻo vailaʻau faʻalavelave e sili atu le umi - mai le 1.5 i le 4 itula. O lenei mea e le mafua ai le faʻaputuina o gaʻo, talu ai e leai ni osofaʻi mataʻutia i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O gaʻo gaʻo e tatau ona avea ma faavae o au meaʻai. Afai e lava ia mea, e mafai ona e galue malosi i le falemaʻi ma tua atu. A leai, o le a faʻaitiitia le lelei o lou olaga.

O se vaega taua i le metabolism o gaʻo o loo faia e le ate. E avea o se ituaiga o faamama lea e pasia ai oloa o le malepelepe o gaʻo. O le mea lea, oi latou e le mulimuli i mataupu faavae o taumafa tatau, o faafitauli o le ate e masani lava. O le tele o gaʻo i au mea taumafa e tatau ona faʻamapulaʻaina. O le tele o tagata paleni oona e fautuaina le taumafaina e tasi le kalama o le gaʻo i le kilokalama o le mamafa o le tino. E le gata i lea, o le faamamafa e tatau ona faia i luga o gaʻo susu, lea e tamaoaiga i iʻa ma iʻa, nati, fuālaʻau fuālaʻau, avocados ma fuamoa. Latou te talia lelei le galuega o le cardiovascular system, ao latou saofaga i le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

E masani ona teuina le gaʻo e le gata i lalo o le paʻu, ae i le va foi o totoga i totonu, ma fafo o le tino e le mafai ona vaaia. E taʻua o le gaʻo visceral. O le faʻaumatia o ia e matua faigata lava. Faʻafitauli o le gaʻololo gaʻo e taʻitaʻi atu ai i le faʻaopoopoga o le gaosiga o gaʻo visceral. Ona o lenei mea, e itiiti ifo le okesene ma meaʻai aoga e tuʻuina atu ia i latou, ma o la latou gaioiga e faasolo ina faasolosolo malie, lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le mea pito sili ona taua i taumafa ma meaʻai talafeagai e ese mai calorie, protein, gaʻo ma gaʻo.O le tino e le mafai ona i ai ma e masani ona leai se vai. O a tatou siama, totoga i totonu, maso, toto, lymph e toetoe lava a aofia atoa i vai. O le tele o tagata taʻalo e galo le taua o le faʻaaogaina o vaiinu ma le faʻafefea ona aafia ai lou lelei ma le gaosiga o le masima masima.

Afai e te le lava ni vai, o le a masani ona e maua i le ulu o le ulu, toto maualuga, moe, lagona le fiafia ma faafitauli i le gastrointestinal tract. O lau mea e manaʻomia i aso taʻitasi o le 3 lita o le vai mama. O lenei mea e faʻamaonia ai le paleni-masima, faʻaleleia le lelei o fatugaʻo ma fesoasoani i le faʻavaveina o le metabolism.

O le tele o vai ma vailaau oona mai fafo o le tino ma le faʻavave ma le afu. O le mea lea, i le faaopoopo atu i vai masani, e fautuaina e faʻaaoga le vai inu vai i luga o se faʻaauau pea. O le a aofia ai manaoga o le tino mo suauu moli ma isi micronutrients aoga. Afai e leʻo faʻatumu le masima, o le a faʻaitiitia le tulaga o sooga, ligaments ma ponaivi. O le faʻaogaina o suauu oona i vai eseese e ono eseese. Filifili le '' saʻo 'o le vai o le mineral lea o le a faʻaleleia ai lou soifua maloloina, e na o se fomai tomai faapitoa e mafai ona faavae i luga o auiliiliga.

O se taimi mama lenei, ae i le matua, o le toʻatele o tagata ua i ai le faʻaititia o le fua o le tino. E masani ona lauiloa lenei mea aʻo leʻi oʻo i le 30 tausaga. O tausaga taʻitasi, o le metabolism e faʻagesegese lemu. O le mea lea, o le matua o le tagata, o le maualuga atu lea o le malosi e maua ai le mamafa. Amata mai le 25 o ona tausaga, e tatau ona totogia le tausiga faapitoa i meaʻai lelei. O lau kalori, polotini, gaʻo, ma le gaʻo gaʻo e tatau ona manino le fuafuaina. O mea e fai mai lenei mea i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona fai si laʻititi, a leai o le a faʻagesegese le metabolism, ma o le ae tele atu le gaʻo. E tatau ona e taumafai e 'ai i ni vaega laiti i le tele e mafai ai. O le faʻavae o lau meaʻai e aofia ai palatini o manu ma gaʻo vailaʻau faʻasaina ma le maualalo o faʻamaumauga. A maeʻa le 6-7 itula i le afiafi, e fautuaina e lafoai faʻamalosi uma gaʻo. Meaʻai e tatau ona matua gaogao, o le mea lea o le tele o le fiber i lau meaʻai, o le sili atu lea.

E sili atu ona maua e tagata le musika nai lo tamaitai. O lenei mea e faʻamalosia, muamua lava, e le malemoni molimau testosterone, e aunoa ma le tuputupu aʻe o musika e toetoe lava a le mafai. O le maualuga o le testosterone i totonu o se tagata soifua maloloina o le tele o taimi e maualuga atu nai lo se tamaitai.

O le maso masini e manaʻomia ai le tele o le malosi e faʻatino ai. E tusa ai ma lea, o le metabolism basal i tagata o le a sili atu ona maualuga, aua o ou maso e faʻaalu ai le malosi e oʻo lava i se tulaga o malologa atoa. I se isi faaupuga, ina ia mafai ona sili atu le mamafa o le mamafa, o le a manaʻomia e le tamaititi ona 'ai atili ana kalo nai lo o se fafine.

Mo tamaitai, e ese le tulaga. O le maualuga o le estrog levels e fesoasoani i le fausia o le tino o manu. O tamaitai e le o ni meaʻai-mama ma vavalalata mai le lalolagi o taʻaloga ma le malosi e masani ona vave maua le mamafa. O le gaʻo, e le pei o maso, e le manaʻomia se malosi faaopoopo mo lona gaioiga. O le mea lea, o fafine e leai se metabolism vave e pei o tane.

Ina ia mafai ona masani lau metabolism, ma ia faatelevave foi i le lumanaʻi, e tatau ona e tausisi i tulafono faigofie nei i meaʻai:


  1. Akhmanov, M.S. Maʻisuka. Mea uma e tatau ona e iloa (+ DVD-ROM) / M.S. Akhmanov. - M.: Vector, 2010 .-- 352 itu.

  2. Akhmanov, Mikhail Maʻisuka i lona matua / Mikhail Akhmanov. - M .: Nevsky Prospect, 2006 .-- 192 itu.

  3. Astamirova, H. Isi togafitiga o le maʻisuka. Truth and Fiction (+ DVD-ROM): Monograph. / H. Astamirova, M. Akhmanov. - M.: Vector, 2010 .-- 160 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia i le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O le a le maʻi pipisi?

O se tulaga lenei e mafua ai ona gaʻo le gaʻo o le gaʻo i le solia o le gaioiga o le tino - lipid ma le carbohydrate. O le tulaga tonu lea e amata ai ona "feto" le tagata mai mea uma lava. O faʻafitauli o le loto ma le maualuga o le maualuga o le toto. O le mamafa ma le aofaiga o le suka i totonu o le toto e maualuga lona alualu i luma.

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o nei faailoga uma e le faʻaaogaina i le gasegase oona, pe afai o mea e iloagofie ai lou tino (puʻu ma le mamafa) e masani lava. E ui lava, e oʻo lava i lenei tulaga, e manaʻomia se asiasiga i le fomaʻi.

Faʻafefea ona faʻavavevave lau metabolism ina ia leiloa le mamafa?

Taofi le kopiina oe lava!

Aveese gaʻo ma meaʻai gaʻo mai le meaʻai (sukalati, lola, keke, pata, ma isi)

Faʻatapulaʻa e taulaʻi puipuiga (susu o susu, susu, fuamoa moa) ma fiber (fualaau faisua, fualaau faisua). O lea la e faʻalelei atili ai lau metabolism ma faʻateleina lau metabolism.

Oti tipi - I se isi itu, latou te faʻagesegese le metabolism.

Faʻaauau le musika, fai taaloga, faʻateleina le avega i maso. Lolomiina e econet.ru.

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Anabolism ma le catabolism

E tutusa le taua o mataupu taua e lua i se soifua maloloina maloloina.

Anabolism o se seti o gaioiga gaioiga e nafa ma vaʻa, siama o lou tino, o latou atinaʻe ma mo le faʻasologa o mea amino.

Catabolism - o le vaevaeina o meaʻai mole mole mo lo latou suiga i le malosi o lou tino.

O le malosiaga na maua mai le catabolism e tatau mo le atoaga o le ola o le tino.

E faʻapefea ona e faʻaaogaina lau "gaʻo gaʻo" i le itu saʻo? Ioe, o mea uma, i se tulaga masani, e le faigata.

Uluai taimi - tu i luma o le faʻata, iloilo oe lava ma fuafua lelei lou ituaiga tino - o le mea lea e fesoʻotai tonu i le metabolism ma, o le mea moni, o le laasaga muamua e amata ai le puleaina o lau lava masini mumu.

E eseese i tatou uma, ae o le toʻatele o saienitisi e faʻafeiloaʻi i ituaiga tolu o fausaga o tino tagata:

  • E i ai sona tino
  • O le foliga o le fatafata e faʻamafola,
  • O tauʻau e vaapiapi
  • O le paʻu manu
  • E leai ni maso
  • E faigata tele ona maua le maso maso,
  • Faʻavavevave vave.

Afai e tutusa oe ma le "skinny" ectomorph, ona iai lea o se manaʻoga e faʻaaogaina se tele o kalori. Ma o iinei o loʻo i ai se fiafiaga e le mafaamatalaina - o se ectomorph E tatau ona 'aina muamua ao le i momoe e faʻateʻa le faagasologa o le catabolism. Toeitiiti lava o gaioiga faaletino uma i le ectomorph e tatau ona faʻatautaia i nisi o muscle group. E manaia le faʻaaogaina o mea taumafa o mea taumafa.

  • Taaloga, afeleti,
  • O le foliga o le tino e faʻasolosolo,
  • Mesomorphs e masani ona malosi tele,
  • Aua nei i ai ni faafitauli i le fausiaina o musika,
  • Atonu ei ai ni faafitauli ma le mamafa.

Latou te leai ni faafitauli i le fausiaina o maso, faʻapea foi ma le fausiaina o gaʻo gaʻo. E le lelei lenei mea - o le ae maua pea le siakiina o mea e te 'ai ma pe o le a le tele. O lona uiga, mo mesomorph, o se filifiliga filifilia lelei e taua tele. E leai foi se auala e fai ai e aunoa ma ni kati masani.

  • O le foliga atoa o le ata,
  • Ma o le fatu maso ma le gaʻo e ola, e pei ona latou fai mai ai, "ma se pulu",
  • Laititi
  • Fai ni faafitauli e faʻaitiitia le mamafa
  • Faʻaauau le gasegase.

O le mea pito sili ona taua mo endomorphs o le kalotini e faavae i le calorie + o mea uma e fai i le cardio workouts - tamoe, uila, savavali.

Laasaga e sosoo ai - faʻatusatusa i mataupu e mafua mai i mea o loʻo i luga - faʻavave vave ma le faʻavavevave.

Faʻaauau le gasegase - faʻaalia i le maualuga o le manaʻo ma le leai o se manaʻoga e alu ma auai i taaloga taʻavale. O le mea muamua, e taua le suia o le taumafataga ma masaniga tausami masani. A maeʻa, o le taunuuga o le a sili atu ona faigofie le lagolagoina o aʻoaʻoga faaletino.

Ole Metabolism Anapogi - i se isi itu, faʻaalia i le manaʻo e 'ai sina mea itiiti ma faʻagaoioia atili. O ia tagata e masani ona faanoanoa ona o le mea moni e faigata tele mo i latou ona maua le musika e ui lava i taumafaiga uma. O tagata ei ai le metabolism anapogi e manaʻomia se meaai talafeagai, maualuga-kalori ma se tino aʻoaʻoga faʻaleaʻoaʻoga e faaliliuina ai le malosi maua i le itu saʻo.

Laasaga mulimuli . Leʻa le mamafa ma le faʻaaogaina o metabolic processes i lou tino ma le atamai.

O le a le mea e faʻalagolago iai le metabolism?

  1. Tausaga, mamafa, maualuga, itupa, tino (e uiga i ituaiga tino o loʻo taʻua i luga),
  2. Mea taumafa, gaioiga faʻapitoa (ma o latou tomai faʻapitoa, faʻalagolago i le ituaiga o fausaga o le tino),
  3. Soifua Maloloina (tulaga maualuga o le hormonal, e pei ona siakiina e se endocrinologist)
  4. Soifua maloloina o le mafaufau (leai se popolega ma isi mea e lulu ai le psyche).

O le faʻaaogaina o le metabolism i le tino o le tino e vave tele le faʻatusatusa i le metabolism i le tino maso. O i latou o loʻo i ai faafitauli i le tele o le mamafa e manaʻomia le itiiti ifo o le malosi, ae e 'ai pea nai lo le mea e tatau ai. O lenei malosi faaopoopo "e 'ai" e le o faʻaumatia, ae ua televave le ulu atu i le gaʻo "faasao" oo tatou tino - ma o fea se isi mea e tuʻu ai? I le masani ai, ma se metabolism, o le leiloa o le mamafa e le mafai.

O le tele o gaʻo, faasolosolo malie le ulu atu i totonu o totoga o le tino, e aʻafia ai le mautu o le endocrin system ma luluina ai le tala o le hormonal. I fafine, mo se faʻataʻitaʻiga, o le sili atu o le gaʻo o le tino e mafua ai le tolopo po o le faasologa tumau o le taamilosaga. O loʻo i ai se avanoa e atiaʻe ai se faʻamaʻi pipisi.

Faʻafefea ona faʻavavevave lau metabolism ina ia leiloa le mamafa?

  • Taofi le kopiina oe lava!
  • Aveese gaʻo ma meaʻai gaʻo mai au mea taumafa (sukalati, lola, keke, pata, ma isi)
  • Faatapulaaina oe lava i fua o le maualalo-susu (susu o susu, susu, fuamoa moa) ma fiber (fualaau, fualaʻau). O lea la e faʻalelei atili ai lau metabolism ma faʻateleina lau metabolism.
  • Faʻaitiitia le gaʻo-gaʻo - i se isi itu, latou te faʻaitiitia le metabolism.
  • Faʻaauau le musika, fai taaloga, faʻatele le avega i maso.

E foliga mai, o tagata uma, e tusa lava pe mamao mai taʻaloga, na faʻalogo i le upu "metabolism". E toatele e masani ona latou taʻuina i latou lava, ae latou te le malamalama atoa i le mea.

I lenei mataupu, o le a tatou malamalama i faʻamatalaga ma aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻaaogaina le malamalama fou e faʻaleleia ai o tatou tino. O le a ou le malamalama i le suʻesuʻeina o meaola i lenei tusiga, ae o le a ou faʻafofogaina manatu autu ma taumafai e faʻamatala, e pei o taimi uma, i se gagana faigofie.

Metabolism - O se metabolic process i soʻo se meaola ola uma, o le tagata e leai se faʻalavelave. I le faʻatinoga, o le tele o kilocalories tatou te faia i le aso e mafai ona taʻua o le metabolism.

E na o le tasi lava le uiga o le gasegase - o ia saoasaoa . O lona uiga, o le saoasaoa lea e tupu ai lenei mea. Ae tele mea e uiga i lena mea mulimuli ane, ma i le taimi nei e uiga i le ituaiga metabolism.

Metabolism e aofia ai faiga e lua, poʻo le, o latou fua. O nei faiga e taʻua o le catabolism ma le anabolism. E iloa lelei e tagata uma le upu lona lua, faʻafetai i fuaitau ma tala malie e uiga i "anabolics".

Catabolism - o le faagasologa i le tino o le vaevaeina o mea faʻapitoa i mea faigofie, ma lo latou faʻaaogaina o le malosi. E le gata i lea, o le vaeluaina e mafai ona avea ma meaʻai, ma, pe a talanoa, o matou tino faʻatasi ma oe.

Seʻi o tatou faʻamatala atu iinei. A matou 'ai se mea, e vaeluaina faigofie elemene ma e faʻaaogaina e le tino e avea ma suauu. Sa latou 'ai i le sanuisi ma na avea ma gaʻo, gaʻo ma gaʻo i totonu o le tino. Ae afai tatou te fiaaai, ona faʻamalosia lea o le tino e faʻagasolo lava ina ia mafai ona maua ai le numera talafeagai o kalori e tausia ai le ola.

O lenei faiga o le a aʻafia ai uma amata i vaega le taua o le tino, poʻo le faʻaagaga (gaʻo), ia mautinoa le galuega o vaega sili ona faamuamua o le tino - o le faiʻai, fatu ma isi.O musika o le a mafatia ma gaʻo, e pei ona manaʻomia e le tino le polotini.

Anabolism - O le faagasologa o le fesuiaiga o le tasi muamua, ma e nafa ma le fatuina o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi mai mea faigofie. Faataitaiga: na e 'ai i le sanuisi, o le faʻataʻetaʻetaʻi "liliu" i totonu o le B / W / U, o se vaega o calories e faʻaalu i manaoga masani, ma o le taimi nei o le a fatuina ai musika, gaʻo, glycogen mai elemene o totoe.

O le mea moni, o ponaivi, namu fiva, tendons, ma mea uma tatou te maua e mafua mai i le faʻaleagaina.

Metabolism, e pei o se tulafono, ua vaevaeina i mea taua, e ola ma gaoioi.

Faʻamatalaga Metabolism e tatau ona amanaia le metabolism e tatau ai ina ia faatumauina faiga masani a le tino i le malologa. Afai e te moe, e faʻaalu e le tino mea e maua i le manava, fatu o le fatu ma le tele o isi auaunaga a o tatou tino.

Pe a fuafua calories ma mamafa, i soo se tulaga, e tusa lava pe e te manaʻo e leiloa le mamafa, e le faatagaina e faʻaitiitia ai kalori nai lo le mea e te manaʻomia mo le metabolism. A leai, o le a muta:

- faʻaitiitia o le metabolism,

- o se faʻaitiitia o le maso maso,

- faʻafitauli o le galuega o totoga i totonu,

- faʻaitiitia le gaioiga o le mafaufau.

O nei taunuuga uma o loʻo faʻamatalaina e le mea moni o le a leai se mea e maua ai e le tino ni mea mai, ma o le a amata ona faʻaitiitia o latou manaʻoga. E faapefea? Faʻaleagaina o tupe maua. Totogi galuega laiti.

Totogi o le metabolism e nafa ma le vaevaeina o meaai i ni mea "malamalama" i le tino mo le faamoemoe o le toe tufatufa atu ma le faʻasili. I fuafaatatau mo le fuafuaina o le metabolism, maua i luga o le Initaneti, o le faavae ma meaʻai e le o vavaeeseina ma ua taʻua o le "metabolism faavae".

Galue Metabolism o le metabolism mo le faʻatinoina o soʻo se galuega faaletino. Savalivali, aʻoaʻoga ma isi gaoioiga e fesoʻotai saʻo lava i le gaioiga galue. O lenei mea o le a tatou mafaufau i ai i soo se polokalama, faʻapotopotoina o tagata, ma le faʻaitiitia o le mamafa, ma le faʻamago.

Ua i ai se mea e taʻalo ai. Faʻalagolago i sini ua setiina, e mafai ona tatou sogi ese le tino (seti) pe fai si laʻititi lalo (faʻamago). O lenei mea o le a le aumaia ia i tatou faafitauli na faʻailoaina i le iloiloga o le metabolism. Ae, toe fai, aua le soona faia.

O calorie e manaʻomia mo le gaosiga o le gataifale e tatau ona faʻatusatusa i le tau o le gaioiga faaletino ma faʻatonutonu i totonu o le 300-500 kcal, e le sili atu. Faalilolilo, o nei fuainumera e ono fesuisuiaʻi, ae faʻalagolago uma lava i se faʻaaliga faigofie - o le a le tele o le maso o le maso o loʻo i ai.

I le taimi nei e uiga i le fua faatatau o le metabolic. O le maualuga, o le vave i totonu ia i matou o loʻo i ai ni gaioiga o mea. E taua tele lenei mea mo le tele o tupe maua - matou te mananaʻo ia tutupu vave musika. Ma mo le gau o le mamafa - matou te manaʻo ia alu vave le gaʻo.

E le gata i lea, i le tulaga muamua, o se faiga o anabolic e tupu, ma i le lona lua, o se faʻalavelave faʻa-catabolic. Ma i lena, ma i lena tulaga, o le a sili atu pe a maualuga le fua o le metabolic. Faʻafefea ona vave faʻavave e aunoa ma le faaleagaina o le tino, ma maua mea e te manaʻo ai alualu i luma , o le a tatou iloiloina i se isi mea.

O le a le mea e le faigata ona malamalama i ai, talu ai o matua, faiaoga ma fomai ua aafia i le soifua maloloina o le tino talu mai le tamaitiiti. O lona uiga, toetoe lava o mea uma sei vagana ai le tinamatua, o le e manaʻo e fafagaina oe i le oti ma pies ma. I lenei faʻataʻitaʻiga, o se tinamatua lelei e faʻamalosia ai faʻafitauli o le tino, ae o le tinamatua atonu e le avea ma punavai autu o faafitauli. E tusa ai ma lenei mea, faapea foi ma le auala e vave ai le metabolism mo le gau o le mamafa, matou te talanoa auiliili.

O le Initaneti ma le aufaasālalau e tumu i talatalanoaga pe faaopoopo mea faaopoopo e faʻavavevave ai le metabolism, ma afai latou te galulue, pe faʻapefea ona iloa se faʻasologa taua mai otaota taugata le aoga. O le nofoaga lenei e fai atu ma le faamaoni o le tele o meaai ma le manava faaletino e le gata o le faigofie, ae na o le pau le auala faatuatuaina e mafai ai e le tino ona faʻaalu vave le malosi. O le faamalositino o le tali aupito sili lea i le fesili i le auala e faatelevave ai le metabolism.

Faʻafefea ona faʻavave le metabolism mo le paʻu mamafa?

O le tautala faʻasoa, o meaʻai paleni ma togafiti e le mafai ona faʻavavevave ai le metabolism, ae o le tele o oloa (kofe masani, mo se faʻataʻitaʻiga) e mafai ona faʻamalosia ai le tino o le tino ma faʻamalosi ai le tino e faʻatafuna ai le malosi. O le mataupu lava lea e tasi o le gaioiga mo gaʻo gaʻo.

Vaʻai faalemafaufau i ituaiga e tolu o metabolism: tino, digestive ma malosi. O mea taua ma fualaau oona e nafa ma galuega taua a le tino: o le faʻaaogaina o meaai, mafaufauga, mata, toto totoʻa, vevela vevela, tuputupu aʻe, toe faʻaleleia, ma isi mea - e faʻaalu pe a ma le 80% o le malosi uma e ulufale atu i le tino! O gasegase gasegase (o lona uiga o le malosi o le gaioiga faaletino) naʻo le 20% e ave ai.

I lenei taimi uma i lou tino o loʻo i ai le lua metabolic processes: catabolism ma anabolism.

O le catabolism o le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o elemene e ulufale atu i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vaevaeina o polotini i amino acids e sau i meaai. O lenei gaioiga eo mai faatasi ma le faʻasaʻoina o le malosi, o calorie lava ia ma kilokalo e faʻatautaia ma le maoaʻe tagata faʻatuatua o se olaga ola maloloina.

O le Anabolism o le faʻaaogaina o le faʻalauiloa o le catabolism. E tatau pe a manaʻomia ona e vaʻavaʻavaʻaina amino acids ma faʻaaogaina mea mo le fausiaina o maso. Faʻaolaina tagata, faʻamaʻi faʻamaʻi - o mea uma nei o le taunuuga o anabolism.

O le mea lea, mai le manatu o le matematika, o le tuputupu ae o le tino (maso, gaʻo ma mea uma lava) o le eseesega i le va o le faʻataʻivale ma le anabolism. O le malosi uma e te le maua ai le taimi e faʻatafunaina ai o le a sili atu i le gaʻo ma nisi mea laiti i isi mea o le tino, pe o maso poo le ate.

O le faʻateleina o le metabolism o se laʻasaga ogaoga i le aveesea o le mamafa, ae o le toʻatele e sese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gaioiga faʻaletino e faʻatupulaʻia tele, ao le taimi lava e tasi e faʻaitiitia ai le taumafa. A maeʻa, o le a maua e le tino ni calories, o le a faʻagesegese le gaʻo ma o le gaʻo e le mafai ona alu i soo se mea, e mafai foi ona pipiʻi i le manava ma le fusi.

O se fuafuaga faʻapena e tasi o le a faʻalavelaveina ai le paleni o le hormonal: o le a amata ona iloa e se tagata le fiaai, atuatuvale, moe, le fiafia o le loto ma le manao i feusuaiga. Matou te le manaʻomia se metabolism faʻateleina!

Faʻafefea ona vave faʻavave le metabolism ma aunoa ma ni aʻafiaga leaga?

Ole malosi ole aʻoga ma taʻaloga, faʻatasi ai ma le tele o taumafa o le a le gata ina faʻamalosia ai oe, ae faʻateleina foi le faʻavaveina o le metabolism. O le mea e fia iloa ai, o calories e maua e se tino taʻalo, o le a sili atu le faʻaaluina e le gata i le taaloga lava ia, ae faʻapea foi i isi galuega uma o lou tino, e aofia ai meaʻai ma metabolisms. O lona uiga, o le sili atu ona malosi ma faʻateleina oe, o le tele foʻi lea o le a faʻasalalauina lau metabolism.

O le a suia foi e le tino le faagasologa masani o le faʻaogaina o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie, o nei mea faigofie o le a auina atu muamua i le maso. Ae o le a amata ona matelaina palapala papaʻe ma faasolosolo malie lava ona solo.

Mai i nei mea, e faigofie lava ona faaiʻu: o le faʻavaveina o le metabolism e le o ia lava se taua - o se meafaigaluega e naʻo le faʻapitoa ma faʻagasologa masani o le tino ma le taʻaloga.

Afai e te le tele se taimi i le olaga faaletino i lou olaga, afai o se masini komepiuta mafanafana ma se nofoa vaivai e malu ai isi tulaga faatauaina, galo pe faapefea ona faaleleia le metabolism. O se tagata nofo toʻatasi o loʻo faʻamalosi i le faiga tuai - meaʻai ma naʻo meaai.

Le lelei o le tino ma le le lelei

Faʻatalanoaina ma le fesili pe faʻafefea ona faʻaleleia le metabolism, e masani ona feagai tagata ma le tulaga o le lelei o le gasegase o le tino. I totonu o soʻo se kamupani o loʻo i ai se tagata e 'ai le keke ma le puaa i totonu o se tasi fonotaga, ae i le taimi lava e tasi e tumau pea le paʻu o se pou. O le mea lena e uiga ia te ia ma musumusu i le lotoleaga - latou te fai mai, na ou maua se lelei o le gasegase mai oʻu matua. Ae o lana paaga, o se tagata lauiloa ma se meaʻai o meaʻai, o le taimi lava lea e tupu aʻe ai le manava mai se kālati. E le fiafia o ia ma e afaina i le le atoatoa o le tino.

Ua faailoa mai suʻesuʻega faasaienitisi o le gasegase lemu e tupu i le tele o faʻamaʻi faʻafuaseʻi e aʻafia ai ma le faʻafitauli o le hormonal. Muamua lava, o fomaʻi e manatua le hypothyroidism - o se tulaga o le le lava o hormones.

A o tagata paʻu, e manaʻomia ona tatou vaʻavaʻai atili i ai: o le toʻatele oi latou, e ui lava e le o ni tagata taʻalo, e matua televave tele, "faʻasalalau" tagata, e le gata i lea, latou te filifilia a latou mea e 'ai ma meaʻai, e tusa lava pe le o ni mea e le masani ai. O tagata mafaufau e masani lava ona vevela aua e faʻaaogaina i le vaivai mai le laʻititi ma faʻagasolo ona latou tausia i latou i a latou masani masani. Masalo o loʻo i ai pea ni neura malolosi, o se galuega filemu ma se moe lelei, ona latou te le oona tele i luga o se mea e popole ai.

Ua fai mai tagata suʻesuʻe o le mafaufau ma le fomaʻi i le tele o mataupu, o mea tatou te manatu o le a faʻalauteleina le faʻaleagaina o le tino ma le leaga, o se taunuuga o le aʻoga, ae le o le genetics. Ioe, i le mafaufau, e le masani ona tatou iloa lelei nei tagata: e foliga mai ia i tatou e latou te 'ai i mea uma i taimi uma, e ui o le mea moni o lo o latou ola i meaʻai paleni ola maloloina, ma o lenei mea e tupu ai le le malamalama i isi o siomia i latou.

Mai le tulafono autu, na faia i le amataga o le tusiga (o le tele o oloa o le catabolism e itiiti le anabolism), e oʻo lava e le mafai ona latou natia.

Faʻafitauli pipisi

Hormonal malfunctions, le maloloina o mea taumafa ma le falemai o faʻamaʻi e taʻitaʻia ai maʻi faʻafitauli. O lenei mea e masani ona faʻaalia i le foliga mai o le gaʻo gaʻo tele ona o faalavelave i le gaosiga o gaʻo. Ae o lenei mea o se aafiaga manino, ae o totonu o le faagasologa e sili atu ona le fiafia, e pei o: le faateleina o le cholesterol, maʻi fatu cardiovascular, ma isi. Le filo, le lelei le paʻu o le paʻu, lauulu o maʻi - o mea uma o loʻo i luga o se taunuuga o maʻi le gasegase.

Le tala lelei: i le tele o tulaga, e mafai ona e faʻaumatia nei mea uma i se meaʻai. Ae ia mautinoa e te le manaʻomia se fesoasoani faafomai, o le a le mea e tatau ona fai? E saʻo, liliu i lenei fesoasoani faafomaʻi!

O le upu "metabolism" e faʻaaogaina i le tautalaga a tagata fai meaʻai ma tagata taʻalo, faiaoga faʻamalositino ma faʻaitiitia ai le mamafa.

O le tele o taimi, o le faaupuga e faʻaaoga i le uiga o le "metabolism". Ae o le mea moni lava, e le o tagata uma e iloa. Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai.

Mafuaʻaga ma Taunuuga o Faʻasologa ole Metabolic and Metabolism

Afai o se toilalo e tupu i soo se laasaga o le catabolism poo le anabolism, ona avea lea o lenei faagasologa ma mea e manaʻomia mo le solia o le metabolism atoa. O ia suiga e matua le faʻaleagaina e puipuia ai le tino o le tagata mai le galue masani ma le faia o le faagasologa o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia.

O le le atoatoa i faiga faʻafesoʻotaʻi e mafai ona tupu i soo se vaega o le olaga o se tagata. E sili atu le lamatia i le taimi o le tamaitiiti, pe a faʻapipiʻi uma totoga ma fausaga. I tamaiti, o faʻalavelave faʻaleagaina ua afaina i faʻamaʻi matautia:

E i ai tulaga sili ona lamatia mo se faiga faapea:

  1. agavaʻa (fesuiaiga i le kenera, gasegase faʻatoʻateleina),
  2. o le ala sese o le olaga o le tagata (o mea ua fai ma vaisu, atuatuvalega, le lelei o meaai paleni, tele o mea e nonofo ai, leai ni masani i aso taitasi),
  3. nofo i se sone palapala eleelea (asu, ea pefu, vai palapala eleelea).

Atonu e tele mafuaʻaga mo le toilalo o metabolic processes. O nei mea e mafai ona avea ma suiga i le galuega o mea taua: afua o le eleele, pituitary gland ma thyroid.

E le gata i lea, o mea e manaʻomia mo le toilalo e aofia ai le le tausisia o mea taumafa (meaai mamago, fafagaina faifaipea, tigā tiga mo taumafataga matuia), faapea foi ma le matitiva leaga.

E i ai le tele o faʻailoga mai fafo lea e mafai ai ona e iloa tutoatasi ia iloa faafitauli o le catabolism ma le anabolism:

  • lalo ifo pe mamafa
  • o le vaivai ma le fulafula o le pito i luga ma le pito i lalo,
  • faʻailoga fao vaivai ma lauulu lauulu,
  • paʻu o le paʻu, paʻu, paʻu, pallor poʻo le mumu o le fefaʻasoaʻiga.

Faʻafitauli o le Metabolism - Faʻailoga

E masani lava, o le faatelevaveina, pe, i se isi itu, le faatuai o le metabolism, e mafai ona avea ma mafuaʻaga o nisi suiga i le tino. Mo le puipuia o sea tulaga, e taua le taitaia, lafoai amioga leaga ma faʻalogo i lou lava tino. O le faʻavave o le metabolism e mafai ona faʻaalia i foliga o faʻamaoniga nei:

  • o foliga vaaia o lauulu lauulu ma fao, pala o le nifo, faafitauli o le paʻu,
  • solia o le gastrointestinal tract, constipation, stools,
  • se faʻatupulaia tele pe faʻaitiitia le mamafa,
  • i fafine
  • lagona lē pulea o le fiainu po o le fiaaai.

O ia faailoga, e faaopoopo atu i suiga ile faiga ole gasegase, e mafai ona faailoa ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. O le mea lea, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi. Masalo o suʻesuʻega faaopoopo ma suʻega atonu e manaʻomia e faʻamaonia ai se faʻamaoniga saʻo ma faʻatuina le togafitiga saʻo.

Faʻafefea ona faʻavae fefaʻatauaiga ma meaai?

O le a le mea na faʻaalia i le tino i le tino. O lenei e tatau ona e malamalama i ona foliga ma auala faʻaleleia.

Pepa o le Peraimeri i le tino ma lona tulaga muamua. I le taimi o lona vasega, o meaʻai ma meaʻai e ulufale mai. E tele meaʻai e mafai ona afaina ai le metabolism ma metabolism, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • mea taumafa e maua mai i filo fualaau aina (beets, celery, cabbage, kāloti),
  • meaʻai aano (paʻu paʻu paʻu, vela),
  • lanu lanu meamata, fualaau suamalie, faʻamafaʻi,
  • fugalaau-tamaoaiga o iʻa (aemaise lava le gataifale)
  • fualaau suamalie (avocados, popo, faʻi),
  • greens (dill, pasili, basil).

Afai o le metabolism e sili ona manaia, o le tino o le a faigofie, lauulu ma fao malolosi, paʻu e aunoa ma ni mea e le lelei, ma o le lelei e lelei tele.

I nisi tulaga, o meaʻai e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes e le mafai ona pala ma e le fiafia. E ui i lea, e faigata ona faia e aunoa ma latou i le mataupu o le faatuina o le metabolism.

E le gata i le faʻafetai i meaʻai o fualaau toto, ae faʻapea foʻi ma le auala saʻo i au masaniga i aso taʻitasi, e mafai ona e faʻafoisia le tino ma le metabolism. Ae ui i lea, e taua le iloa o le a le aoga i se taimi pupuu.

O le toe faʻaleleia o le metabolism o se faagasologa uumi ma le faifai malie lea e le manaʻomia ai le sola ese mai le vasega.

Pe a feagai ma lenei mataupu, e tatau ona e taulai atu i faʻamatalaga nei:

  • taumafataga o le taeao,
  • matua taumafa
  • maualuga le faʻaaogaina o le vai.

Ina ia tausia le metabolism e tatau ona e 'ai soo ma vaevaega. E taua le manatuaina o le aiga o le taeao o le taumafataga pito sili ona taua lea e mafua ai le metabolism. E tatau ona aofia ai fatulaʻau maualuga-carb, ae i le afiafi e ese mai ai, e sili atu le teenaina ma tuʻuina atu i ai mea e sili atu ona maualalo i le protein-calorie, e pei o le kefir ma le siʻiisi.

O le saoasaoa le saoasaoa o le metabolism o le a fesoasoani i le faʻaaogaina o le tele o mineral poʻo le faʻamamaina o vai e aunoa ma le kesi. E le tatau ona galo ia i tatou meaʻai, lea e tatau ona aofia ai fiva paʻu. O ia lea o le a fesoasoani e aumai le maualuga o le toxins ma le cholesterol mai le tino, tele ina ia le manaomia le toto o le cholesterol toto.

Metabolism - o le a? I ni faaupuga faigofie, e mafai ona faamatalaina o ni faiga faʻaauau i le tino o le tagata. Pe na o le tuʻuina foi, o se metabolism e fesoasoani e faatumauina ai le taua o galuega taua.

E faʻafefea ona faʻavavevave le metabolism?

O loʻo i ai se manatu e sili atu le saoasaoa o le metabolism, o le itiiti ifo foi o faafitauli ma le mamafa o le tino. Faʻafefea ona faʻavave le metabolism mo le paʻu mamafa? O loʻo i ai le tele o metotia - o meaʻai eseese, o meaʻai, o fualaau faʻamaʻi ma vailaʻau, ae e le o taimi uma e faʻamoemoeina, talu ai e le gata ina faalagolago le mamafa o le tagata i le metabolism.Aua nei galo e uiga i uiga o le tino ma gaoioiga faaletino. E taua le manatuaina o le faʻavaveina o le metabolism e mafai ona avea ma se faailoga o faafitauli tau le soifua maloloina.

Metabolism Accelerating Products

Mafaufau i le auala e faateleina ai le metabolism, o le toʻatele o tagata e filifilia ni meaai patino mo a latou meaʻai. O nisi taimi e fautuaina e 'ai meaai i ni vaega laiti i le tele o taimi i le aso ma aua neʻi galo e uiga i le inu vai. E masani lava o se lisi tutusa e aofia ai:

  • fatu atoa
  • totoʻa manu
  • oloa susu
  • apu ma fuamoa fua,
  • iʻa
  • lanu meamata ma kofe.

Faʻavaʻa-faʻaleleia meainu

O nisi taimi o le saoasaoa o le metabolism e mafua ai le taumafaina o nisi meainu. I le faaopoopo atu i le taumafa vai, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le lelei o mea taumafa ma gaoioiga faaletino. I le avea ai ma meainu, e fautuaina e ave:

  • vai - pe a maeʻa le moe, faʻaleleia le gasegase,
  • lanu meamata - ona o mea o loo i ai i le kakhetin i totonu, o le faagasologa o le susunuina o gaʻo e amata,
  • susu - faafetai i le calcium o se vaega o le metabolism ua faaosofia,
  • kofe - caffeine e taofiofia le fiaai ma faʻagesegese lalo le metabolic process.

Vitamini mo le gasegase ma le gaʻo gaʻo

O le fesili i le auala e faatelevave ai le metabolism i le tino e sili atu le fesili i le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o soʻo se faʻalavelave faʻafefe e mafai ona afaina ai le tino o le tagata. A maeʻa suʻesuʻega ma faia se faʻamaoniga saʻo, o se taumafataga ma le faʻaaogaina o vitamin faaopoopo, e pei o se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina e fai ma togafitiga.

  • o le suauʻu iʻa - maualalo ai le cholesterol toto, ma toe faʻafoisia ai le gataifale,
  • lipine acid - fesoasoani e faʻamalosia ai le tino puipuia o le tino, ma o se taunuuga o le faagasologa o le metabolic ua masani,
  • vitamini o vaega B, C, D, A - taʻitaʻia le saoasaoa o le metabolism i le 10%, ona o le faʻamautuina o tulaga o le insulin.

E faapefea ona ia galue

O le metabolism e aofia ai vaega autu, o nisi oi latou:

  • gaosia o meaai, po o le, o meaʻai e aofia ai,
  • liliu nei meaʻai i ni mea ninii,
  • aveesea o otaota mai sela,
  • tuʻuina atu o siama ma mea fou fale.

O lona uiga, i se isi faaupuga, meaʻai, ulu i totonu o le tino, muamua le tulei saʻo i totonu o le manava, o fea, i lalo o le malosi o le suka gastric, e gagau i lalo o vaega laiti ia e vaevaeina i mea e aoga mo le tino ma mea e gaosia. I le isi itu, o mea aoga (vitamini, amino acids, minerals, proteins, fat, carbohydrates ma isi elemene e aafia ai le taua tele) e gauai i sulu, ma pe a uma le tele, faasili i feces, sweat ma urine.

O oloa aoga aoga e le mafai ona faʻamaloloina e mafai foi ona tuua le tino. O lenei mea e mafai ona mafua mai i mea eseese, e pei o le leai o nisi elemene, meaʻai le lelei, faiga le talafeagai i aso uma, ma isi.

E taua le matauina o vaega laiti pito itiiti na matou fafagaina le tino i le taimi o le taumafataga o le malosi. O ia lea na te tuuina mai ia i matou le malosi e siitia, manava, mafaufau ma talanoa. A leai ni meaʻai talafeagai, o le galue masani ole tino ola, e aofia ai le tagata, e le mafai.

Metabolism Improving Drugs

O nisi taimi, faatasi ai ma foliga mai o mafaufauga ile auala e faʻaleleia ai le metabolism ma le maua ai le mamafa, o loʻo i ai se manao e faʻaaoga ituaiga uma o vailaʻau. O le lauiloa tele oi latou, o mea taumafa ia mai le Turboslim ma le Lida, lea e tele ai faʻasolega:

  • tasi le le faapalepale i vaega e fausia ai le oloa,
  • maʻitaga ma lactation
  • faamai o le cardiovascular system,

Soʻo se vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi ma faʻamalamalama le mea na tupu. O le le pulea lelei o fualaau o nei vailaau e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, ma o le saoasaoa o le metabolism o le a tumau pea i se faafitauli le taua.O fualaau oona, o anabolic, ma isi vailaʻau malosi e faʻaaogaina i nisi taimi o ni faʻamaumauga, o lea e taua ai le mafaufau i le i ai o faʻasagaga ma aʻafiaga i itu:

  • matagogo
  • moe i le moe
  • gagging
  • afaina o le tino
  • Tachycardia
  • solia o le gastrointestinal tract.

Ituaiga o le gasegase

O suʻesuʻega faʻaonapo nei o loʻo faʻamalamalamaina ai ituaiga tolu o le metabolism: faavae (faavae), malosi, faʻafefete.

  1. Faʻamatalaga o le metabolism - faia i le metabolism i se taimi e le mafaufau ai se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, ao ala mai i le taeao, pe a leʻi ulu atu le taeao i totonu o le tino, e faʻaosoina ai gaioiga o vailaʻau i totonu o o tatou tino, e pei o le porotini, fatu gaʻo, ma isi. I le faʻaopoopoga, o le autu o le metabolism e nafa ma le masini o le fatu, intestines, respiration, organic secretion, circulatory systems ma isi totoga ma isi auala. I le auala, o le faiʻai o le tagata e na o le 1-2% o le tino o le tino atoa e nofo ai, ma faʻaaoga le malosi e oʻo atu i le 25%.
  2. Gaioiga galue malosi - o le faʻaaogaina o meaʻai i le taimi o faamalositino. O maualuga maualuga e mafua ai le gaosiga malosi, ma faatasi ai, e amata ona susunuina calories ma le malosi. O se tagata e aafia i taʻaloga ma taʻitaʻia masani ai se olaga ola malosi, e faʻaosoosoina le le gata o le gaosiga o le gataifale, ae o le mea lautele.
  3. O le gasegase o fualaau oona o le gaogao o mea taumafa ua gaosia e tagata. Faʻalagolago tele i le mea na faʻaaogaina e se tagata i le ao: o le kalori mea o oloa e afaina ai le malosi o tupe faʻaalu o le a faʻaaluina e le tino i luga o latou faʻalaumalieina, masini ma le faʻamalosi.

Metabolic stages

O gaioiga faʻamalositino e fausia ai le metabolism e tupu i ni vaega se lua: catabolism ma anabolism.

Catabolism - aoina o le malosi mo le tino ma vaega talafeagai mo le isi laasaga o le metabolism. Aʻo faagasolo lenei faagasologa, ua faʻaumatia ma faʻamaʻi faʻamaʻi meaʻai.
I le isi itu, ua vaevaeina le catabolism i ni vaega se tolu:

  1. otaota, palatini, lipids, polysaccharides, o lona uiga, fualaʻau lapopoa o vailaau faʻasaina, amata ona faʻafefe, e mafua ai mea laiti laiti,
  2. avega - sili atu, o le mea e tupu ai vaega e sili atu ona laiti ona o se taunuuga o lo latou faʻaaogaina i sela. I le tele o tulaga, latou te liliu atu i le acetyl coenzyme A, lea e faʻasao ai le malosi,
  3. oxidation - o lenei faagasologa e liua ai molikula i totonu o vai ma carbon dioxide. Talu ai ona e le mafai ona gaosia e sela selamu lapopoa, e tatau ona vaeluaina i ni vaega laiti. I totonu, i le fesuiaiga, suiga faigata o le tasi mea i le isi mea e tupu.

Anabolism - le faʻaaogaina o le malosi ina ia mafai ona fatu ai ni masini fou. O le tino e amata ona fausia ni vaega o le tino e pei o le nucleic acids ma proteins. O le fatuina o ni meaola ninii i le faagasologa o le anabolism e tupu i ni vaega se tolu:

  1. muamua le oʻo mai o le monosaccharides, amino acids, isoprenoids, nucleotides, o lona uiga, o vailaau faigofie,
  2. o le a mafua ai ona avea ia mea e fai ma mea e tali ai le malosi mai ATP,
  3. ona faʻalavelave ai lea o le molecule e ala i le toe faʻaleleia, ma maua ai lipids, polysaccharides, proteins, gasegase o le nucleic.

Faʻavave ma faʻagesegese le faʻafefe

O metabolic processes i totonu o le tino e mafai ona tutupu vave pe faʻagesegese foi. Pe a maualalo le fua o le metabolic, e le o uma calorie e susunuina, o latou toega e teu i vaega o faafitauli o le tino. O le mea lea, o itu, susu, gaʻo susu e aliali mai, o sisi e tupu aʻei le gaʻo, ma tupu ai le faga lona lua. I lenei tulaga, e umi se taimi e faʻaaogaina ai meaʻai i le malosi.

Faatasi ai ma se metabolism anapogi, i se isi itu, o le mamafa o le tagata e le mafai ona teuina i se tulaga sili ona lelei, e masani ona faaitiitia. I le tasi itu, e mafai ona e 'ai e toetoe lava o soo se mea, e leai se faʻafitauli e maua ai le lelei.Ae ui i lea, i le isi itu, o meaʻai, vitamini ma elemene o elemene e le lelei le gauai, e mafua ai le le lava o enzymes talafeagai e faʻamautinoa ai galuega taua i le tino. O le maualuga o le saoasaoa o faagasologa gasegase ei ai le aafiaga leaga i le soifua maloloina, vaivai le puipuiga, ma, o se taunuuga, o le tetee atu i faamaʻi masani ua faaitiitia.

O le a le mea e fuafua ai le maualuga o le metabolism

Talu ai ona o le metabolism o se faiga atoa o faiga e tupu i totonu o le tino o le tagata, e faalagolago foi i le tele o itu, i totonu ma fafo. O vaega nei e aafia ai le fua faatatau ole metabolic:

  • o le tele o tagata e masani ona suia le tuuaiga mo le mamafa o le mamafa i se faʻafitauli o le tino, ae o le tele lava o tulaga e na o sina vaega moni lava, aua e oʻo lava i faʻafitauli ogaoga o le hormonia e mafai ona faʻaititia le metabolism e na o le 10-15%,
  • mamafa o le tino - e manino lava o le tau o le malosi o se tagata e mamafa le mamafa o le 50 kilokalama sili atu nai lo soo se tasi e fuaina se center. E le gata i lea, e taua le manatuaina o lea, o le leiloa o le mamafa, o le a faʻagesegese le mamafa o se tagata, aua o le a faʻaititia le malosi o le malosi ma le tele,
  • tuufaatasiga o le tino - le fua o le gaʻo ma le musika. E masani lava ona tupu i le foliga mai o se tagata laititi e le lelei ona atiina ae maso ma tele gaʻo tino. O lenei tuufaatasiga o le tino, o le mea moni, faʻagesegese le faʻagasoloina o metabolic processes i le tino,
  • manaia o le manaʻo - o le mea moni, e le aʻafia ai le faʻaalu o le malosi, peitaʻi, o le pulea o manaʻoga, e mafai ona e faʻatonutonuina le faʻaaogaina o kalori i le tino,
  • paleni paleni ma maualuga meaʻai - o le faʻaaogāina o meaʻai i le saʻo ma faʻasologa e taua tele mo le gataifale, ona o le le lava po o le sili atu o se vailaau e mafai ona afaina ai le tulaga lautele o le tino.

Mafuaaga o faʻafitauli o le tino

O le toilalo i le faagaoioiga o le masini autu e nafa ma le lelei o le faagaoioia o totoga ma vaega uma e mafai ona i ai ni mafuaaga faigofie, ei ai nisi oi latou:

  • suiga i mea taumafa - afai o le tino o loʻo 'ai meaai i le taimi lava e tasi mo se taimi umi, ona fai lea o le taeao, o le aoauli ma le aiga o le afiafi ua sili atu ona alu i ni nai itula pe ua toesea foi se tasi oi latou, metabolism, ua masani i le pulega, ua amata ona galue lemu pe vice versa - e leai se taimi e faʻatautaia ai mea uma na ulu atu i le tino i le taimi sese,
  • matelaina - o le le paleni o meaai e mafua ai le le lava o meaʻai, ona o lenei mea, ua amata ona faʻaaluina e le tino faʻagaaga mai le faʻaputuina. Ona o le le lava o le calcium, o nifo ma fao ua amata ona "mafatia", o le le atoatoa o le vaitamini B e mafua ai faafitauli o le paʻu,
  • gasegase - sili atu le taumafa o mea taumafa mai meaai e mafai ona tumu i le le pulea o le mamafa o le mamafa poo le tele o meaʻai. E le o iai le taimi e faʻatautaia ai le "metabolism" i le faagasologa o "mea uma", o le mea lea ua tuʻuina atu ai "mo le taimi mulimuli",
  • ogaoga ogaoga, ona o le faʻafefe o le tino e faʻaaogaina uma ai metabolic processes,
  • le ulaula masani - o le leaga o le sikaleti ua faʻamaonia mo se taimi umi, o le tino lava o le tino o le tino ua afaina: o le nicotine e faʻaumatia uma lua fou, ma ua leai se taimi e gaosia ma sui ai, ona o le faafitauli i le mama, fatu, paʻu, fao, nifo, ma isi. o.
  • ava malosi.

E faʻafefea faʻalavelave faʻafitauli

O se tagata o loʻo i ai faʻamaʻi nei e afaina mai le faʻaitiitia o le gaioiga faʻaleagaga:

  • malosi oso i luga o le mamafa o le tino, i luga ma lalo,
  • o le tele o foliga vaaia o paʻu ma pulu i luga o le paʻu,
  • lagona faifai pea o le galala ma le fia aai,
  • masani ona faʻamaʻi tiga
  • faʻalavelave faifaipea, maualuga le le fiafia, le fiafia i le siosiomaga, le fiafia,
  • o le auvae ma lima o loo gatete pea,
  • faanaunauga i taufaaleaga,
  • le tele o vao i luga o lima ma foliga.

Afai na mauaina nei faailo, ona e asiasi loa lea i se fomaʻi o le endocrinologist.O le a ia faia ni fautuaga faigofie e mafai ona faʻamautuina ai metotia taua uma i le tino. Afai e te le amanaiaina faatonuga a le fomaʻi, o faʻafitauli i foliga o soʻo se gasegase tuga e mafai.

Auala e faʻagesegese ai le metabolism

O nisi taimi, e lava le talafeagai, e tatau ai ona faʻaitiitia le fua o le metabolic ina ia mafai ai ona faʻatalanoa uma auala ma faʻatonutonuina le faʻaaogāina o meaʻai. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le metabolism e talafeagai mo tagata e mafatia i le maualalo o le mamafa. Ina ia mafai ona toe maua i se tulaga, e tatau i tagata ona mulimuli i nisi tulafono e tusa ai ma o latou ituaiga olaga:

  1. faʻaitiitia le gaioiga faʻaletino - e taua le tuʻuina atu o taʻaloga mo se taimi poʻo le faʻaitiitia o le umi o aʻoaʻoga, e sili atu le alu i luga o le taavale, faʻaaoga le elevator nai lo faasitepu, ma e sili atu le lelei le taumafai e alu i se mea itiiti,
  2. faʻaitiitiga o taimi moe - e tusa ai ma fomaʻi, mo le vave faʻafouina o le tino, e manaʻomia le moe umi umi mo le 8 itula, o lona uiga e faʻagesegese le tau e faʻaitiitia le taimi o le malolo i le 6-7 itula. O lenei aafiaga ua faamatalaina i le mea moni e faapea o le le lava o le moe e faaosofia ai le gaosiga o le cortisol, o le hormone e afaina ma e vavalalata ma le metabolism,
  3. O le taeao e le o vave ona ala mai - e lelei le amataina o se taumafataga pe a ma le itula talu ona e ala. O le atuatuvalega o lagona ona o le fiaai e faateleina ai le maualuga o le cortisol lava lea, o se taunuuga o le a faagesegese ai le metabolism i sina vaega ina ia faasaoina ai le tele o meaʻai e mafai ona mafai pe a uma se meaai o le taeao,
  4. teenaina o le kofe - o lenei mea inu malosi e faaosofia ai le faagasologa o metabolic, ma o le mafuaʻaga mo mea uma o lona malosiaga malosi, o le mea lea, o le tapulaa o kofe mo faamoemoega ua iloa e tauamiotonuina
  5. O le faʻaitiitia o taumafa e le o se faalilolilo ina ia mafai ai ona 'ai le calories i se taimi vave e tatau ai ona e' aina ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso, o le mea lea, o le tele o meaʻai e le sili atu ma le 3 taimi i le aso e faʻagesegese ai le metabolism. O se meafaigaluega lelei mo lenei faʻamoemoe o le 'aiga o le afiafi ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai,
  6. faʻatapulaʻaina o palatini ma mea manogi - o palatini, e le pei o gaʻo gaʻo ma gaʻo, e sili atu le sologa malie, o lona uiga, e faʻaalu e le tino le tele o le malosi mo lo latou gaʻoina - e tatau ona faʻatapulaʻa. Taumafa fua o fualaʻau suamalie ia i latou, aua nei inu le lanu meamata, aua le 'ai mea manogi ma fatu fatu,
  7. 'oti i luga o meaʻai susu - susu susu susu inu faʻamaʻiina, i se isi faaupuga, faʻamalosia le metabolism, ma o le sini o le faʻafeagai,
  8. Folasaga i se mea taumafa lelei i calorie ma gaʻo - e aofia ai pateta, pasta, isi falaoamata oloa, suamalie, mayonnaise ma isi faleoloa faleoloa, pata, fasi meaʻai. O le mea autu iinei o le matauina o le fua, pe a oʻo i ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina e ono mafai ona iloa,
  9. le faʻasaina i vai malulu - e manaʻomia e le tino le malosi e faʻamafanafana ai le vai,
  10. o le faʻaopoopoga o micronutrients lea e faʻagesegese ai le metabolism - o mea nei o le kasikoni ma le uʻamea,
  11. Aloese mai le taumafaina o meaʻai e maua i le fiber - o lenei auala e mafai ai ona e aloese mai le saoasaoa o le metabolism e 30%. O le mea lea, aua e te aʻafia i fualaau faisua, fala falala, cereals, falaoamata atoa.

Laʻau faʻasolosolo e vave faʻavave i luga o le metabolism

I le avea ai o se auala e suia ai le saoasaoa o faiga faʻavaomalo, e masani ona faʻaaogaina fualaau oona ma teuteuga. I le taimi lava e tasi, e taua le mafaufau i le leai o allergies, faafitauli o le soifua maloloina, ma isi tino o le tino, e fautuaina ai e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo leʻi faʻaaogaina fualaau. O le gasegase o le faʻaleleia o otaota e mafai ona faapenei:

  • Saina lemongrass,
  • ginseng
  • Echinacea purpurea,
  • rose lapisi
  • se faasologa
  • lau o le fuamini uliuli po o fualaʻau vao.

Faʻaaogaina o le Metabolism

I le faaopoopo atu i meaʻai lelei ma fualaʻau, o nisi o taimi e fautuaina ai le faʻavaveina o le metabolism. Faʻafefea ona faʻaleleia le metabolism ma le faʻamalositino? O le a aoga:

  1. Savalivali i se saoasaoa lelei ma savali i le ea fou - latou te le manaʻomia ni aʻoaʻoga faʻapitoa ma asiasiga i le falemaʻi.
  2. Squats e mafai ona faia i le fale e mafai ona avea ma se isi faamalositino.
  3. O nisi taimi e fautuaina le tulei-mai luga o le fola, e tamoe i le mea, ma fetogi ai maso o le manava. Aʻoaʻoga mo toleniga, lea e faʻaaogaina ai le gaioiga faʻaletino i le malolo pe a fai se tasi vaega o faʻatinoga, ua avea ma tagata lauiloa.

Tuua Lau Faamatalaga