E faʻapefea ona leiloa le mamafa i le fale

O le maʻisuka ei ai se galuega taua: ia faʻalauteleina le lagona o le insulin i vela maso ma faʻaititia i latou i le gaʻo. O lenei mea e manaʻomia ai le siakiina masani o tulaga o le inisalini, meaʻai lelei ma faamalositino. Mo le faigofie, ua atiaʻe e fomaʻi ni laulau faʻapitoa lea e faʻatulagaina ai le faasinoupu o le inisalini o meaʻai. Seʻio tatou mafaufau atili i le ituaiga o laulau ma le auala e faʻaoga ai.

Faʻamatalaga Glycemic ma insulin: o le a le eseesega

Ina ia malamalama pe o le a le faasinoupu o le insulin (II) ma pe o le a foi lona matafaioi i le olaga o le maʻisuka, e tatau ona e iloa pe faapefea ona ese mai le glycemic ma le tele e faalagolago i le gaosiga o le inisalini.

O le inisalini e nafa ma le gaosia o meaʻai gaʻo 'aina i le kulukose. O se homone sili ona taua, o lona maualuga e mafai ona fesuisuiai ma se suiga itiiti lava. O le gaosiga o le inisalini e faʻatino e le pancreas. Ole aofaiga ole hormone e fesoʻotai saʻo ile:

  • mafaufau mafaufau
  • itupa
  • tausaga o se tagata. O le matutua tatou te i ai, o le sili atu ona leaga o tatou tino.

I fafine, o le gaioiga o le pancreas e fesoʻotaʻi vavalalata ma le totoga o gaioiga. O le maʻitaga, fanauina pepe, faʻaleagaga, moa - o nei mea uma e aʻafia ai le gaosiga o le inisalini.

O le glycemic index (GI) o oloa e atagia mai ai le maualuga o le faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau ma le fua o le saturation o le toto i le kulukose. O le maualuga o le GI, o le sili atu ona lamatia o le oloa mo le maʻisuka ma le tino atoa. Ina ia faʻaitiitia le kulūkose o le toto, o le gaosiga gaosiga o le inisalini, poʻo le tali o le inisalini, ua faʻaalia. Afai e le lava le aofaiga o le hormone, o le glucose maualuga e faʻapupula i le toto, lea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka.

O suʻesuʻega faapitoa e faʻatatau i le fuafuaina o mafuaʻaga o le maʻisuka ua faʻaalia ai e le gata o gaʻo gaʻo e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini. Na foliga mai e oo lava i meaai maualalo-carb, e pei o iʻa ma aano o manufasi, e faʻaosofia foi le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, na filifili ai e faʻalauiloa atu se faailoilo o le insulin (Index) o oloa, e faʻaalia ai le tau e atagia ai le tali o le inisalini. E taua le mafaufau i le maʻisuka ituaiga 1, talu ai o le tui o le inisalini e tuiina o le a faʻalagolago i ona faʻaiʻuga.

Aisea e te manaʻomia ai faʻatusatusa GI ma AI

Mo le taimi muamua e faʻaaoga ai le faʻamatalaga o "insulin index" na faʻatulagaina e le tagata soifua maloloina o Ausetalia, Janet Brand-Miller. Na ia faia suesuega i oloa e 38, o se vaega e 240 kcal. O tagata na auai i le suʻesuʻega sa 'ai meaai faapitoa, ona latou suʻeina lea o suʻega toto mo le sugar i le 15 minute mo le 2 itula. I le fuafuaina o le AI, o faʻatusatusaga na faʻatusatusaina i le faʻamaʻiina o le inisalini e mafua mai i le 'ai o falaoa paʻepaʻe i se aofaiga tutusa ma le 240 kaloli. O se taunuuga o suʻesuʻega, na i ai i le tele o tulaga, o le GI ma AI e faʻatasi.

O se mea na leʻi mafaufauina o le amioga o meaʻai susu. O Yogurt sa sili ona iloga: faatasi ai ma le GI o le 35, o lona faasinoupu o le inisalini e 115 iunite. O se tuusaunoaga i totonu o le kulupu kulupu o le kisi kulimi. O lona GI ma le AI e 30 ma le 45 iunite, i le faasologa. E le mafai e saienitisi ona faʻamatalaina le mea na tupu ai se eseesega i le faatinoga o meaʻai susu. E le gata i lea, e leai se faʻamaoniga o lo latou faʻaaoga e fesoasoani i le maua o tupe mama.

O le mea lea, mo le tele o tagata, e faaopoopo atu i le maʻisuka e faalagolago i le insulin, pe a tuufaatasia se taumafataga, e tatau i se tasi ona taulai atu i le faasologa o fuainumera o oloa. Ae ui i lea, e le tatau ona e le amanaiaina atoa le molimau a AI, talu ai ona o le faateleina o le gaosiga o le hormone ua faʻaleagaina ai le gland. O le iʻuga, e tupu se faʻafitauli, ma amata ona faʻaputu le gaʻo, ae le o le faʻaaogaina o le mea e tasi.

Faʻamaumauga o Faʻamaumauga o Inisalini Faʻainitaneti

Tutoʻatasi suʻesuʻeina le taua o le faʻamaumauga mo le tele o oloa taumafa e le galue. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se laulau faapitoa. I totonu, e mafai ona e maua meaai ma maualuga maualuga AI e mafua ai le faateleina o le kulukose toto, e pei o pi, caramel, po o le falaoa paʻepaʻe. O oloa e tutusa ma GI ma AI o loʻo tuʻuina atu foi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻi - 80, oatmeal - 74, oloa o le falaoamata - 95. O oloa e maualalo ile insulin ma le maualuga o faʻamaʻi, fuamoa, granola, araisa, kuki ma le kulimi malo e mafai ona iloga.

GaosigaInisalini faasino igoa
Lago fatu8
Kapisi, gaosi, broccoli, musigot, eggelu, tamato, letus10
Peanuts, Apricots, ma Soybe20
Cherry, karite, lentils, sukalati malulu22
Pasita Paʻa40
Hard Cheese45
Muesli46
Poa, moa51
Popcorn54
Apelu, iʻa59
Oranges, tangerines60
Maea61
Brown rice62
Donuts, fries farani74
White rice79
Cupcakes, vine, Cakes82
Ice cream89
Miliki90
Kefir, kulimi kirimoli ma isi oloa gaosi susu98
Pia108
Fuga Paʻu120
Suauu kuka121
Caramel160

Ma o lena meaai e leai sona aafiaga taua i le suka o le toto, e tatau ona tuu faʻatasi saʻo.

  • O palu, falaoa, pi ma isi mea e maua mai ai le maualuga o le maso o meaʻai e le fautuaina e faʻafefiloi ma meaʻai o le protein: keke, iʻa poʻo aano o manu.
  • E manaʻomia le tuʻufaʻatasia o ipu mama ma gaʻo fualaʻau, pata poʻo fualaau faisua e pei o kāloti, kapisi poʻo kukama.
  • Meaʻai gaʻo (honey, fualaau, sukalati ma isi) e tatau ona tuʻufaʻatasia ma gaʻo ma leai se fualaau faisua ma meaola.

Fautuaga lautele

Ina ia manuia mai meaʻai, mulimuli i nei taʻiala.

  • Filifili ma le faaeteete se tuufaatasiga o oloa. Aʻo faʻaaogaina gaʻo meaʻai, faʻapipiʻi gaʻo tumu i latou. Mo se faataitaiga, salmon + avocado + nati.
  • Aloese mai le taumafaina o taumafa GI maualuga (meloti, mufui, meaʻai falai, yogurt).
  • Aua neʻi 'ai ni meaʻai gaʻo ma meaʻai faʻamalosi pe a uma le 14 itula.
  • Taumafai e fai le tele o lau meaʻai i le taeao. Aloese mai laumei ma susu po o fualaau suamalie, ona e mafua mai i le tele o le faamatuu atu o le inisalini.
  • Taumafai e aua le 'ai susu i le aoauli.
  • Taumafa fualaau gaʻo ma le protein mo le 'aiga o le afiafi. O le sili sili ona lelei o le a avea ma susu o susu ma buckwheat poo bulgur.
  • Faitau ma le totoʻa igoa aʻo leʻi faatauina ni oloa. Afai latou te aofia ai se suauu (maltodextrin, malt, xylose, siva, ma isi mea), e musu e faʻatau.

Ina ia faaitiitia le faasinoupu o le inisalini o le kofe ma le lauti, faaaoga e aunoa ma le suka. Faʻaopopo le lemoni poʻo se suamalie a le Stevia masani i le vai, pe a manaʻomia.

Taumafai e aua le faalagolago i luga o apricots ua mamago. O fualaau aina suamalie ua i ai se gaʻo maualuga o le suka, lea e mafua ai le maualuga o le kulukose toto. Sui fualaau mamago i meaai fou, maualalo-GI e pei o le rimoni, apu, po o le vine.

I le faaopoopo atu i le sailia o oloa i luga o laulau o le insulin ma le tulafono o le soifua maloloina lelei, faʻafesoʻotaʻi le gaioiga faaletino, aua le galo le pulea o le toto ma le toto suka. Fai le puleaina e sili atu i le tasi i le masina. Faʻatasi ma se mea mamafa mamafa, iloilo lau meaʻai. Afai e faʻaauau pea le mamafa o le mamafa pe a uma lenei mea, faʻafesoʻotai se fomaʻi. Faʻafitauli i le mamafa o le tino o loʻo faʻaalia ai faafitauli ile tulafono ole insulin. I lenei tulaga, e sili atu le faia o fua faʻatatau taimi ma le le aumaia o le tino i faʻafitauli o le maʻisuka.

E faʻapefea ona leiloa le mamafa e le afaina ai le soifua maloloina

E faʻapefea ona leiloa le mamafa e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina e faia ai fautuaga e se meaʻai, o le ulu o le aʻoga o le correction o le mamafa A. Kovalkov. Sa ou faʻalogo i fautuaga a se meaʻai ma faʻamatala puupuu ma tausia mo au lava ia. https://www.youtube.com/watch?v=kESo3aV-zgk

O le masani o le inisalini i le toto e mai i le 2 i le 27. Pe a uma ona 'ai, e tolu taimi e tulaʻi ai le maualuga o le hormone. I luga o se manava gaogao o le tau aoga e mai le 8 i le 12.

O le inisalini e faʻaleagaina ai le tino o le tagata i lona tino atoa ma oʻo atu ai i faʻamaʻi tuga:

  • - tamaʻi maʻi vaivai
  • - faʻalavelave tagata
  • - faʻavalea fafine
  • - oncology
  • - atherosclerosis, ma isi.

Tau maua (Maua uma!)

  • Paypal Cash (Up to $ 1000)
  • Western Union transfer (Up to $ 1000)
  • BestBuy kata kata (Up to $ 1000)
  • Newegg meaalofa kata (E oo atu i le 1000 $)
  • Kata kata meaalofa (Up to $ 1000)
  • Pepa meaalofa meaalofa Amazon (Up to $ 1000)
  • Samsung Galaxy S10
  • Apple iPhone XS Max
  • Ma le tele o isi meaalofa

Na pau le mea e tatau ona e faia o kiliki le ki lalo (GET REWARDS) ma faʻatumu soʻo se ofo na lisiina, mulimuli ane o le a mafai ona e filifilia lou taui (faʻatapulaʻa le aofaʻi!):

O le faaupuga "insulin / insulinine index" na foliga mai talu ai nei. Na folasia mai e le polofesa o Ausetalia o Brand-Miller, o le na suʻesuʻeina le maʻisuka ma meaʻai maloloina. O lona uiga o le aofaʻi ma le fua o le gaosiga o le inisalini pe a 'ai meaʻai eseese. I le faʻaaogaina o se laulau faapitoa, e mafai e tagata taʻitoʻatasi ona taʻitaʻitūina lenei faailoga. E talafeagai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ae e taua foi mo taumafa tatau ma le tau faasaga i le mamafa mamafa (oona). E faʻapefea ona fesoʻotaʻi le faasinomaga o le inisalini ma le gau o le mamafa, o le a tatou mafaufau ia tatou tusiga.

O le a le tali o le inisalini ma le faasino igoa?

O le inisalini o le hormone e taʻalo i se vaega autu i le gaosiga o le gaʻofale e talafeagai mo le taumafa ma le tausiga o punaoa eletise. I le faagasologa o le faʻailogaina o meaai, o meaʻai gaʻo ua gau i lalo i le kulukose, ma ua afaina mai le inumaga i totonu o le toto. I le tali atu i le faʻalauteleina o siama o le toto, o le pancreas e faʻamaonia se vaega o le inisalini. O lenei faagasologa o le physiological ua taua o le tali atu ile inisalini.

O le hormone na te faia se galuega feʻaveaʻi, faʻapipiʻiina o le kulukose i sela ma masini, lea e tau atu ai i le faʻaitiitia o lona faʻasalaga i totonu o le toto. O le tele o mea e fai i le inisalini e faʻalagolago i le muscle ma le manaia, e aunoa ma le inisalini latou te le pasia le kulukose i totonu o latou siama. O se vaega o le saccharides e faʻaaogaina e gaosia ai le malosi, ae o isi o loʻo teuina i foliga o glycogen.

O le inisalini e poloka foi le gaioiga o le lipase, o le enzyme lea e paʻu ai lipids, ma faʻaleleia le lipogenesis (o le gaosia o gaʻo).

Mo oloa taitasi, o le pancreas e faʻamaonia se eseesega o hormones i vitio eseese. O le insulinine index (AI). E masani ona taliaina e manaʻomia le inisalini mo le malepelepe o le suka. Ae o le faʻasolosolo o hormone e faʻamalosia ai foi meaʻai ma gaʻo i mea tetele.

Faʻamaumauga o Inisalini ma le gau o le mamafa

O tagata e popole i lo latou soifua maloloina ma aemaise lava i latou o loo tauivi ma manuʻa e tatau ona latou iloa le faasinomaga o fuainumera o oloa. O lenei mea o le a fesoasoani i le faia lelei o se meaʻai ma aloese mai mea sese i meaʻai. E tele taimi e faitio ai tagata ua latou taumafai i mea eseese eseese, ae o lo latou mamafa e tumau lava e le suia. E mafua lea ona o gaʻo ua suia i gaʻo gaʻo, ma e malosi le tali atu ile inisalini.

E le tatau ona galo ia i tatou le aʻafiaina o le insulin i isi hormones. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le po i se tagata matua, o le somatotropin e amata ona gaosia, lea e aofia ai i le susunuina o lipids. Ae o le tele o le inisalini e poloka ai lenei mea, ma e le mafai ona faatino ana galuega. O le mea lea, o AI e taua tele mo taumafataga afiafi.

E uiga i le auala e saʻo ai suʻega mo hormones tamaitai, o nisi faʻamatalaga auiliili o loʻo i totonu o le tusiga.

E i ai foi oloa e maualuga AI ae e le o ni gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o iʻa ma susu e faʻaolaina ai le faʻasaʻoina o hormones pancreatic. Ma e ui lava e le mafua ai ona maualuga le maualuga o le kulukose o le toto, ae ei ai so latou aafiaga i le metabolism o carbohydrates eo mai faatasi ma i latou. O le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona e 'ai i le taimi e tasi le susu ma oloa e maualalo le faasinoupu o le inisalini mo le paʻu o le mamafa.

E le gata i lea, aua le taumafaina meaʻai susu ma meaai ma maualuga AI, talu ai o loʻo i ai se tuusaʻo tele o inisalini, lea e lamatia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia faʻamalosi. E taua lenei mea e le gata mo le faʻaitiitia o le mamafa, ae faʻapea foi mo tagata taʻaalo ma tagata tino. E tatau ona e iloa o le tele o le susu e mafua ai le faatumauina o le tino i le tino ma taʻitaʻia ai i le edema. O le mea lea, e le fautuaina e faʻaaoga pe a uma le 'aiga o le afiafi.

Ina ia fuafuaina le AI, e mafai ona e faʻaaoga le laulau. O faʻataʻitaʻiga na faʻaalia i totonu na fuafuaina e faʻaaoga ai suʻega falesuesue.

O oloa e maualalo i totonu o faʻamaumauga e aofia ai le sisi, fuamoa, oatmeal, ma pasta. O le suauu Olive, tamato, otaota, nati ma moa e masani lava e le aafia ai le faamatuu atu o le hormone.

Fautuaga: taumafa faasinoupu faasinomaga

E le lava le iloa naʻo le faailoilo AI, e taua le faʻapipiʻi lelei o ipu mama.

Faʻavae i le sauniuniga o le taumafataga:

  • E le mafai ona faʻafefiloi meaʻai o le protein (aano o manufasi, iʻa, meaʻai susu) faʻatasi ai ma meaʻai. O fualaau ia, pateta, falaoa, pi. E tatau foi ona e lafoaia le faaaogaina o meaʻai gaʻo faʻatasi ma i latou (honey, sweets, fruits). Ae o aʻafiaga eoʻo lelei ma gaʻo ma fualaʻau.
  • E le mafai ona tuʻuina atu vailaau faʻamalosi faʻatasi ma meaai faʻanoanoa, fualaʻau ma le protein. Ae e mafai i gaʻo.
  • E faʻatagaina fualaʻau 'aina e puipuia ma gaʻo (pata ma fuālaʻau fuālaʻau).
  • E mafai ona tuʻufaʻatasia mea taumafa faʻatasi ma gaʻo.
  • O oloa gaosi e tatau ona faʻaaoga ma le faʻaeteete. O le kulimi laumua, kefir, yogurt o loʻo i ai le tele o mea aoga e manaʻomia mo le soifua maloloina, ae maua ai le maualuga o le inisalini, lea e aofia ai se uta tele i luga o le pancreas. O se maliliega o le faʻaaoga lea mo le 'aiga o le taeao, ma leai se meaʻai mo le' aiga o le afiafi. I le afiafi, o le kisi e sili ona fiafia i meaʻai, ma leai ni suga faigofie ma ni vailaʻau faʻamalosi.

Mo i latou e mananaʻo e faʻaaoga le insulinine index mo le gau o le mamafa, o meaʻai ma maualuga AI e fautuaina i le taeao. E sili atu mea taumafa o le Protein mo le taeao o le taeao, fagogo gaʻo mo le 'aiga o le afiafi.

O meaai i aso uma e tatau ona tufatufaina ina ia lua taumafataga e faia ao le i oʻo i le 14.00, ma le tasi pe a uma le 'aiga o le afiafi.

O le manatu o le faasinoupu o le inisalini e taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka, tagata e le mautonu ma tagata afeleti. O lenei faailoilo e fesoasoani i le tuʻuina lelei o se meaʻai ma tausia le soifua maloloina ma le malosi.

Inisalini faasino igoa. E faʻapefea ona leiloa le mamafa.

O le meaʻai fualaau taumafa A. Kovalkov na saunoa e uiga i le inisalini o fuainumera o meaai e afaina ai le tino o le tagata ...

O taumafa uma lava e tasi i le tasi itu:

  • - aua nei faʻaitiitia le maualalo o le suka toto, pe a amata le hypoglycemia
  • - aua nei faatagaina le maualuga o le suka e maualuga le inisalini ina ia le oʻo atu i lona tulaga taua ...

Afai tatou te pulea lelei le inisalini, ma le suka i le taimi lava e tasi ina ia le pau i lalo ifo o le maualuga, o lenei mea lelei mo le gau o le mamafa. I le taimi lava e tasi, e tatau ona i ai se hormone e mu ai le gaʻo, pe afai e toesea, ona le mafai lea ona ausia le taunuuga o le leiloa o le mamafa.

Faanoanoa o le Oloa Faalilolilo Nu. 1, e atamai le maua o le sili atu ile inisalini. E na o le insulin e faalavelaveina le susunuina o gaʻo i gaʻo gaʻo.

O le a le mea e tatau ona fai?

Muamua o le fua o le suauu maualuga o le toto i le tali atu i mea taumafa. O le lona lua o le tele o le inisalini e faʻasaoina mo lenei suka.

Faanoanoa o le Oloa Faalilolilo Nu. 2Faʻafefea ona faʻafefete le gaʻo o gamoni mumu:

  • - alu i le moega aʻo leʻi oʻo i le 12.00
  • - 'ai sina mea itiiti i le afiafi ma ia le aofia ai gaʻo

O le hormone tuputupu aʻe (hormone tupu) e naʻo le 50 minute i le vaitau o le moe umi mai le 00 itula i le 01.00 itula ...

O oloa ma insulin

O tagata e mananaʻo e taʻitaʻia se soifua maloloina ma le ola malosi, manaʻo ia latou foliga lelei ma lagona le lelei, e manaʻomia ona mataʻituina a latou meaʻai.

O le faasinoupu o le inisalini o oloa o se faailo lea e taua mo le faʻataʻitaʻi, ma tagata o loʻo aʻafia i taaloga, aemaise lava i latou e maua i le maʻisuka, ona o lo latou soifua maloloina e faalagolago i le gaosia o le inisalini.

O suʻesuʻega muamua i le insulin o faʻamaumauga o oloa sa faʻatautaia i le 1997, ma talu mai lena taimi na faʻaaogaina lelei i vailaau. Soʻo se tagata e mafai ona fuafua AI e faʻaaoga ai se laulau faapitoa.

E faʻapefea ona siakiina le maualuga ole inisalini i le tino

Sugar e na o le pau lava lea o le masini e iloa ai e alu i totonu o le tino ma faʻamalo vave le inisalini i le pancreas.

E taua tele le alu i le fomaʻi ma faia se suʻega insulin ma le suka. Faʻaliliu le faʻamalo ma amata togafitiga e faʻaititia ai le maualuga ole inisalini.

O le maʻisuka e amata i le maualuga o le insulin, ma o le suka e maualalo lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suka o le isi 5.4 ma o le insulin i luga o se manava gaogao ua uma ona 20. O lenei ua lamatia le fausia o le ONCOLOGY, ma isi.

I le maualuga o le inisalini, o le a le mafai ona aveesea le mamafa. Ma a maeʻa. Inisalini e amata ona pa'ū, ma o le suka e tupu, e oʻo atu ai i se maʻi ogaoga - DIABETES INSULIN-DEPENDENT.

Totogi mamafa. E faʻapefea ona leiloa le mamafa.

O le a se mea e tatau ona e iloa?

Le mafai ona galo le mamafa i meaʻai.pe afai e te le faʻaaogaina le mafuaaga o le oona.

Afai e le 'ai se tagata pe a uma le ono i le afiafi, ona ia fiaai mo le itiiti ifo i le 12 itula. Ae afai e fia taumafa se tagata mo le silia i le 10 itula, ona faia lea o se enzyme i le tino - le lipoprotein kinase, lea e nafa ma le toe faʻaleleia o meaʻai i gaʻo.

E tatau ona ou inuina le vai 2 pe sili atu lita i le aso - o tagata uma lava e eseese, e eseese o latou olaga ma nofoaga. O totoga taʻitasi e taʻitasi ma E te manaʻomia le inu vai - pe'ā manaʻomia.

Afai e itiiti ifo - O le taumafa foi i lalo e le fesoasoani e aveesea le mamafa. E faʻalagolago lava i le oloa na 'aina, tatou fai mai sukalati - e oʻo mai i le afa o le tautua - e faʻamautinoa ai le toto toto ma o le mea sili foi.

Gaoioiga faaletino i le faletaalo - o loʻo i ai se fausiaina o maso maso, o le gaʻo e aveesea ese ma o le puʻu o le puʻupuʻu ua sili atu.

Aso anapogi - pe a iai se manaʻoga e suʻe le manava.

Faʻafefea ona aveese le mamafa o le mamafa. O nei oloa e faʻaaogaina.

E faʻapefea ona aveese le sili atu 5 - 6 kilokalama o le mamafa o lou mamafa ile fale?

O le fua e faigofie lava, e fetaui ma tagata uma, le aofia ai oloa e 4 mai lau taumafataga:

  • - suka ma mea uma e aofia ai le suka
  • - falaoamata ma mea uma o loʻo iai falaoamata
  • - pateta
  • - lanu paepae paʻepaʻe

O le tele o le savali e tusa ma le 5 kilomita i le aso, e alu. I lalo o lenei tulaga, o le 5-6 kilokalama o le gaʻo faigofie ona alu ese le tino.

Amata le taeao - ma se ipu vai.

Maualuga Suavai Maualuga - O le konisini e na o le pau lea o le mea e nafa ma le malolo o vaʻa toto, o le magnesium o le a fesoasoani e malolo ma puipuia ai se fatu fatu.

Mafuaʻaga o le mamafa

Afai o le mamafa mamafa o le 15 - 20 kilokalama, o se mea lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi e suʻe le mafuaʻaga o le mamafa mamafa.

O mafuaʻaga mo le mamafa tele e telemo se faataitaiga:

  • - faʻasologa faʻasalaga
  • - faʻafitauli o le mafaufau
  • - masani faaleaiga, ma isi.

Ina ia faʻaumatia le mafuaaga, e tatau ona e galue i se mea faigata.

O oloa saʻo. Taumafa lelei meaai paleni.

O fautuaga a se meaʻai mo meaʻai e uiga ile aoga ma mea lamatia o meaʻai mo le tino o le tagata ... https://www.youtube.com/watch?v=soTCx1BUPNc

Aua le 'ai le oatmeal ma le semolina porridge mo tagata matutua... O le faasinomaga o le semolina e faasolosolo i luga ma e leai se aoga mai ai.

Barley porridge - O se falaoa aoga tele mo i latou o loʻo maua i le bronchitis ma le mumū o le tino.

Oatmeal - i totonu o le oatmeal ei ai se mea faʻamalosi e poloka ai le faʻafefe o le calcium ma faʻateleina le lafoaia o le calcium mai ponaivi. O le oatmeal e na o le 2 vaiaso e mafai ona 'ai, a maeʻa ona fai se 2 vaiaso malolo.

Ole gaʻo gaʻo tino iti pe a fufulu - o se tuufaatasiga o le paʻu suauu ma le suauʻu sulu.

Laʻu suauu - e aofia ai le tele o acene gaʻo OMEGA-3. Ae televave vave, faʻamaʻavaʻa i le ea ma avea ai ma se mea matautia.

Omega - 6 e maua i le suauu suauu

Omega - 9 maua i le suauʻu olive

Ole Omega-3 e naʻo le auai o Omega-6 ma Omega-9.

E manaʻomia lou faʻatauina o le suāuʻu mo mea taumafa - 1 felafolafoaʻi.

Faauu faamamaina - o le suauu sili ona maualalo.

Pulu - e nafa ma le gaosia o mea tulaga ese i le tino - prostoglandins. O le fea e nafa ma le tali mai. O le numera o siama puipuia e faalagolago i vailaʻau o prostaglandins, lea e maua mai i le auai o le pata.

Margarine - sili ona afaina i le tino, toto toto, mafua ai le atherosclerosis, vavalo ipu.

Paʻu suauu - suia le margarine ...

Chicken Egg - fuatini fuamoa e aofia ai le polotini mama - protein, ma le selu mai le gaʻo - o loʻo aofia ai le tele o le cholesterol ma le lycetin, lea e aʻafia ai le fausia o le cholesterol lelei ma le maualuga i le tino.

O le a ou fiafia i lau faʻamatalaga. Lagolago i le nusipepa o talafou ma avea ma tagata muamua e iloa.

Inisalini - o le "avetaavale" o le suka

O le inisalini o le hormone lea e nafa ma le liua o gaʻo i le kulukose. Aʻo aʻafia le tino i meaʻai o loʻo i totonu o le tino, o le pancreas e faʻamaonia le inisalini. O lenei "galu" o le hormone ua taua o le "tali o le inisalini" ma e masani lava, o lenei mea e tupu pe a uma ona 'ai i faʻatoʻaga, fualaau aina po o pusa.

E le gata i lea, o le hormone e fesoʻotaʻi ma le glucose ma "faʻatasi" i totonu o toto i totonu o le tino. O le inisalini e avea ma "faʻataʻitaʻiga": e aunoa ma le hormone, e le mafai e le kulukose ona oʻo atu i totonu o siama i totonu o le tino.

O le tino e "'ai" se fasi kulukose e toe faʻatumu ai le malosi, ma liliu le toega i le glycogen ma tuʻu ai mo le teuina i totonu o musika ma le ate.

Afai o le hormone mo nisi mafuaaga e le lava ai le insulin, o le kulukose maualuga e faʻapupulaina i totonu o le toto, lea e mafua ai le maʻi suka.

O isi maʻi e fesoʻotai ma siama faʻamalosi tino. O nei siama, talu ai ona o le maʻi, ua le maua ai lo latou lagona ma e le "tuu" glucose i totonu. O se taunuuga o le faaputuputuina o le kulukose, o le atinaʻeina o le gaʻo, e mafua ai le maʻisuka. O le mafuaʻaga lea o soʻo se tagata e manaʻo e faatumauina lo latou ola maloloina ma maua se foliga lelei, e tatau ona e fuafuaina le AI o meaʻai.

Glycemic index

E le tatau foi ona taialaina le faasino igoa i le sauniuniga o se taumafataga mo tagata ma le tele o meaʻai.

O gaʻo kulūkose o mea eseese e faʻapalaina i le kulukose i fua eseese. GI (glycemic index) o loʻo faʻaalia ai le vave ona avea lenei po o lena meaʻai o le glucose monosaccharide ma faʻaauau pea lona auala e ala i le faʻamalosi totoga.

O le faʻamatalaga faʻapitoa e sili ona taua mo meaai gaʻo, e mafai ona faʻaosoina ai le maualuga o le suka i totonu o le tino. O oloa e iloiloina i luga o se fuataga 100-fuainumera, pe a o le 0 le leai o ni mea inu, 100 o le pito sili ona maualuga.

O lenei faailo masani e masani ona faʻaaogaina e fai ai se lisi meaai mo le tele o meaʻai, maʻisuka, ma isi faʻafitauli o le tino.

Le manatu o le faasinoupu o le inisalini ma lona taua mo le maʻisuka

Afai e faʻaalia e le GI le fua o le liuaina o vailaʻau i totonu o le kulukose, ona faʻaalia lea o le faʻainiga o le inisalini o meaʻai e maua ai le gaosiga o le inisalini e manaʻomia mo le malepe o oloa.

O le faʻatusatusaina o lenei tulaga maualuga e fesoʻotai ma se mea taua e pei o le postprandial glycemia - o se faʻaopoopoga i le i ai o le kulukose i le tino e 10 mmol / l pe a uma ona 'ai. O lona uiga o le inisalini e le mafai ona vave maua vave ia "gaʻo" gaʻo. Ae le o mea uma e gaosia e tutusa.

O nisi o mea maualalo-AI, maualuga-carbohydrate e le maua ai hormones. Ma o loʻo i ai meaʻai e faʻavevelaina vave le pancreas, faʻapea foʻi ma foliga o le inisalini.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le gaosia o se hormone e mafai ona gaosia ai gaʻo e afaina i meaʻai e toetoe lava leai ni mea e gaosi ai gaʻo, e pei o aano o manufasi ma iʻa. Mo le taimi muamua, o le faʻamatalaga o "insulin index" na faʻatulagaina e se tagata fai meaʻai mai Ausetalia, Janet Brand-Miller.

Sa ia suesueina le tali o le inisalini i ituaiga e 38 o oloa. O tagata na auai i le suʻega na latou 'aina se tasi o oloa, ma mulimuli ane latou ave le toto i le 15 minute mo le 2 itula i le laina e siaki ai le inisalini.

I le fuafuaina o le AI i oloa, ua faʻatuina se faʻamaumauga - 1 le iunite e tutusa ma le inisalini faʻasaʻo mai se fasi falaoa paʻepaʻe i le aofaiga o le 240 kcal.

O le a le mea na faʻaaoga e AI?

Tagata faʻaaogā e faʻaaoga le inisalini o faʻamaumauga o oloa ina ia maua ai le maso maso.

O le vave vave amata o le inisalini e aʻafia ai le glucose. I le tasi itu, e lelei lenei mea, aua e le o tumau le suka i totonu o le tino, ae vave ona fafagaina sela i le malosi.

Ae i le isi itu, o le hormone overproduction e aʻafia ai siama i le pancreas: ua faʻaumatia ma amata ona le lelei le galue. O le inisalic index o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa e le gata i togafitiga o faʻafitauli o le gataifale, ae faʻapea foi mo le sauniuniga o mea taumafa paleni. E tele taimi e faʻaaogaina e lenei faailo o tagata taaalo oeo le vave vave o le inu o le kulukose e tutusa ma le saoasaoa vave i le maso maso.

E le gata i lea, o le fuafuaina ole AI e taua mo le tausia o se soifua maloloina lelei. Ina ia fuafuaina le AI o loʻo i ai se laulau o faʻamaumauga o inisalini.

Faʻataunuʻu le Siata o Meaʻai AI

E tusa ai ma le maualuga o AI, e vaevaeina oloa i ni vaega se tolu:

  • faateleina le tele o le inisalini: falaoa, susu, pateta, paluga, yogurts ma ni meaʻai,
  • ma le avega AI: lafumanu, iʻa,
  • maualalo AI: oatmeal, buckwheat, fuamoa.
Suafa igoaAI
Kalemel suamalie160
Mars Bar122
Suauu kuka121
Peni120
Yogurt ma toppings115
Fualaau aina110
Pia108
Peʻa (Paʻepaʻe)100
Kefir, susu susu, yogurt, kulimi suamalie98
Areto (Lanu)96
Faʻamaʻoti Kuki92
Miliki90
Ice cream (e aunoa ma le susulu)89
Cracker87
Fafaga, vine82
Faʻi81
Rice (Paʻepaʻe)79
Fuga vao75
Palu falai suamalie74
Rice (lanu enaena)62
Puki pateta61
Orange60
Apelu, ituaiga ituaiga iʻa59
Paʻu falaoa56
Popcorn54
Lafumanu51
Lactose free50
Muesli (e aunoa ma fualaau mamago)46
Leisi45
Oatmeal, pasta40
Fuamoa moa31
Penina karina, lentils (lanumeamata), cherries, vine, kulikisi (70% koko)22
Peanuts, soya, apricots20
Lisi laasati, tamato, eggplant, kālati, aniani, namuni, pepa (green), broccoli, kapisi10
Laʻau o le Sunflower (Unroasted)8

Aisea e faʻatusatusa ai GI ma AI?

Pasta ei ai le GI maualuga, ae faʻaititia le gaosia o le inisalini masani.

O le fatuina o le meaai sao e tatau ona faʻaeteete ma le faʻaeteete, aemaise lava faʻamaʻi faʻafitauli. O le mea lea, i le fuafuaina o nei taʻiala e taʻitaʻia e le AI atoa ma le faasino igoa, e tuʻuina atu le fiafia i le mulimuli.

E taua foi le manatua o nisi o ituaiga o meaai, o le AI ma GI e le liua. GI o oloa gaosi susu e sili atu ona maualalo ifo nai lo AI, ae i le taimi lava e tasi, o le laose o loʻo maua ai le maualuga o le glycemic levels ma le maualalo o le faasinoupu o le inisalini.

Meaʻai e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini ae faʻalautele GI - pasta, fuamoa, sisi malo, kuki, granola, araisa.

O le leiloa o le mamafa e tatau ona mafaufau ma le totoa le mea moni o le faasinoupu o le inisalini o le kusi falaoamata e maualuga tele. A faʻamalosia, e mafua ai le gaosiga o le inisalini. Ona o le gaioiga o le homone, ua taofia ai le gaioiga o le lipase, o le galuega o le talepeina lea o gaʻo. Toeitiiti lava tutusa faailoga i meaʻai susu i le tagata sisi, lea e fautuaina e inuina i le maʻisuka ituaiga 2.

O tulafono faavae mo le tuufaatasia o oloa o:

  • ipu e iai le maualuga o le maso: pateta, falaoa, pi e le fautuaina e tuufaatasi ma le protein: iʻa, kusi, aano o manu,
  • 'ai meaai lelei ma lelei fua o fualaau faisua, ma le pata, faʻapea foʻi fualaʻau,
  • e le faatagaina le taumafa o le gaʻo gaʻo
  • puipuiga ma gaʻo e fetaui lelei mo meaʻai gaʻo, ae le o fualaau faisua,
  • suauu e le mafafatuina ma sili atu le gaʻo gaʻo o sili atu ona aoga.

E faʻapefea ona faia se meaai e faʻavae i luga o nei faailoilo?

O tagata taʻavale ma le faʻaitiitia o le mamafa e tatau ona sili atu le fiafia i oloa gaosia.

I se taumafa atoatoa, o mea e manaʻomia mo le tino e tatau ona i ai. E taua le mulimuli i tulaga taua o faʻasalalau ma faʻapotopotoina a latou faitauga i fesili taʻitasi ma uiga o le tagata.

Pe a faʻapipiʻi se lisi, tagata taʻavale, faʻapea foʻi ma tagata e manaʻo e aveesea le mamafa, e tatau ona taulaʻi atu i le gaʻo gaʻo ma tuʻuina atu le fiafia i meaʻai suka.

I le faaopoopoga, o le tufatufaina o mea e tusa ai ma taumafataga e tatau ona faapenei: mo le taumafataga o le taeao - proteins, gaʻo gaʻo vave ma le maso - e oo atu i le 14 itula, mo le 'aiga o le afiafi - o meaʻai gaʻo ma le polotini (mo se faataitaiga, araisa ma le susu).

Ina ia faʻaitiitia AI, e tatau ona e aloese mai fualaau (aemaise lava le lafoaia o le siloti), mufata ma falai, faʻaitiitia le taumafa o yogurt.

E mafai ona faʻaititia le faasinomaga o le kofi ma le lauti e ala i le faʻaaogaina o nei mea inu e aunoa ma le suʻi ma le susu, ma tao "faaleleia" e ala i le faaopoopoina o le paʻu opu nai lo le suka.

O ituaiga uma o sukalati, e tatau ona e filifilia le vevela, ae le o ni fua suamalie, e mafai ona e 'aina kaloti ma se faʻamaulalo ifo.

Inisalini fuainumera ma meaai paleni

Afai o le ae leiloa le mamafa poʻo ua i ai sau faʻamalositino ona o se soifua maloloina, ona manaʻomia lea e te vaʻavaʻai vavalalata i se manatu e pei o le inisalini o fuainumera o le oloa: o le gaosiga o le inisalini i le tino e faʻalagolago ile laʻititi poʻo le maualuga. O se manatu fou lea na matua fesuiaʻi uma ai le manatu o taumafa pei o lea. Siaki po o le a le uiga o lenei faailoga, pe faʻapefea ona faʻalauteleina ma faʻaitiitia, ma pe faapefea ona ese mai le faasinomaga faʻapitoa masani.

Sa taʻua e saienitisi i le 90 o le seneturi talu ai e uiga i sea manatu e pei o le insulin (Index) o le inisalini, lea na faateia ai le tele o tagata fai fualaau ma tagata faigaluega faafomai. O lenei faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai e mafai ona sili atu lou lelei mai mea taumafa e taua o mea taumafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le taumafaina o susu, cheese cheese, iʻa ma aano o manufasi e faʻaleleia ai lagona o le pancreas, ma amata ai ona maua le inisalini masani.

O lenei hormone e matua aʻafia lava i le osofaʻia o le gata, ae o gaʻo foi ma amino acids, o le mea lea e amata ona gaosia e le pancreas ina ua uma ona faʻapalaina nei mea.

E faavae i luga o nei suʻesuʻega, ua faʻalauiloa e tagata tomai faapitoa le faʻamatalaga o se insulin (index) o le insulin (AI). O loʻo faʻaalia ai le maualuga o le inisalini pe a 'ai meaʻai eseese. I fuainumera numera, o le index e fuaina mo se vaega o se oloa e aofia ai le 240 kcal.

Aua o le "faasino tusi" na avea ma falaoa paʻepaʻe, o lona AI = 100.

O le glycemic index (GI) e tele lava ina le mautonu ma le numera o le inisalini, ae o nei tulaga faatauaina e itiiti lava le tutusa. Ua lauiloa o le tagata e maua mai i le sili atu o le gaʻo. O meaai gaʻo-tamaoaiga e aofia ai meaʻai suamalie ma le telefoni. O lo latou faʻaaoga e faateleina ai le kulūkose i totonu o le tino, ma o le glycemic indicator e faʻaalia ai le aʻafiaga o meaai i luga o le suka suka.

Sugar e le o taimi uma e faʻamaonia ai isi pauna. O ipu leaga mai se vaaiga o meaai, e pei o le sisi, pateta ma le yogurt, e mafai foi ona amata ai le tatalaina o le hormone o le pancreas.

Aiseā e tupu ai lenei mea, e le mafai e saienitisi ona fai mai mautinoa, ae o loʻo i ai le mea moni: o meaai e aofia ai se vaega itiiti o mea inu gaʻo poʻo le le aʻafia ai i latou e mafai ona mafua ai se tali mai le inisalini o oloa.

E faavae i luga o nei faʻamatalaga, ua maua e saienitisi le faʻamatalaga o se faasinoupu insulin.

Aiseā e matuā matautia ai lenei hormone, ma e tele taimi e tupu ai i luga i le aso pe a uma ona 'ai meaai? Afai o le aofaiga o le inisalini o loʻo i le masani masani, ona e le tatau lea ona e popole. O le faateleina o mea o inisalini i totonu o le toto e avatu ai i le tino se faailo e le gata e le mu ai le gaʻo, ae ia teuina foi, poloka le galuega o se enzyme susunuina o le tino e pei o le lipase.

E tatau ona ou iloiloina le faasinoupu o le inisalini o meaai

Afai tatou te faatusatusa le AI ma le GI i le va oi latou lava, o nei faailoga e le tutusa uma. O apple lauiloa e iai na faailoga: GI = 30, ma AI = 60, i.e. faalua pe sili atu.

O lona uiga, o lenei fualaau aina maualalo i le kalori e le o le avea ma meaai e pei ona foliga mai.

Mo lenei mafuaʻaga, o tagata na faʻalauteleina le lagona o le insulin (o loʻo mafatia i le maʻisuka), faapea foi i latou e mulimuli ia latou fuainumera, e tatau ona mafaufau lelei i meaai a AI, ina ia le faateleina le fua o le homone.

E le mafai ona fuaina le fuainumera o le inisalini, aua o lenei laulau faʻapitoa na faia, lea o loʻo iai le taua o le autu, ae le o mea taumafa uma ua tusia. O iinei o le:

Igoa o le Suafa ma AI E silia ma le 50AI tauaIgoa o le igoa ma AI e itiiti ifo ma le 50AI taua
Paʻu paepae100Muesli46
Poʻu paʻu96Lentils22
Biscuits94Perlovka22
Rice75Fualaʻau20
Oatmeal67Cherries22
Suauu kuka120Paʻu paʻepaʻe10
Paloni103Broccoli10
Vine82Eggplant11
Apelu ma aliga60Tomato11
Milʻu 2.5%90Fuamoa31
Kati le laumei120Lafumanu50
Kefir, susu susu98Peanuts20
Caramel160Pasta40
Iʻa59Leisi40

Inisalini Faasino Igoa ma Mea Faanatura

Afai e te suʻesuʻe ma le totoʻa i le laulau, e manino lava o ipu susu e tele AI.

E talitonu saienitisi e aafia le pancreas ile susu i le auala lenei, ae pe faʻapefea ona faʻamatalaina le maualuga AI o le pateta e tasi poo le araisa? E le o le tali i lenei fesili.

Ae peitai, ua faamaonia, afai e te aveesea susu mai lau lisi, e tusa lava pe leai se mea e gaʻo, e faigofie ona faʻaititia lou mamafa mai le 1-2 kilokalama i le vaiaso.

O le AI pito sili ona maualuga i totonu o meaʻai susu o loʻo i ai le kusi falaoa masani e leai sona gaʻo. E mafai ona iloa lenei mea i le laulau pe a faʻaalia le numera "120".

E le gata i lea, o lona fuainumera faʻamamafa e 30, e fa taimi e itiiti ifo! Ae ui i lea, pe a uma, o ipu o loʻo i ai mea e aofia ai le kusi falaoa o loʻo i ai i meaʻai uma e tolu mo le mamafa o le mamafa.

Ua manino le mafuaaga e le maua ai e le tele o menus se taunuuga e pei ona fuafua, e faʻavae i luga o le kalori mea o le ipu. A.

Taumafa taumafa

O lenei laulau e aoga mo i latou oe na filifili e faʻaleleia lo latou soifua maloloina poʻo le leiloa o le mamafa, ona o le taua o taumafa AI:

Tip
1Aua nei faaopoopo le susu po o le pata i le falaoa. Faatumu lelei i le suauʻu manogi. A le o lena, o le falaoʻo maualalo-calorie o le a ave i luga o le AI maualuga o le susu ma o le ai ai se lafoaʻiga tele o le inisalini. E tutusa lenei mea ma le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o la latou mamanu mamā.
2O le a se mea e sili atu ona leaga mo se fuainumera nai lo le gaosia o fualaʻau ma pusi, lea e ave ai se mea itiiti ole taumafa? Ae peitaʻi, afai e te faaopoopo i ai le calorie buckwheat ma se maualuga maualuga AI mo i latou, o le ipu e matua faʻaaogaina le taumafa. Buckwheat e le gata o le a le faʻaitiitia ai le faʻamaonia o le igoa i lenei mataupu, ae o loʻo fesoasoani foi i le teuina o se tamaoaiga i le puimanava. Afai e te 'ai le falaoʻo ese mai aano o manu ma fualaʻau, ona le tupu lea.
3Taumafai e 'ai meaai maualuga o le inisalini mea taumafa e ese mai i taumafa GI maualalo. Afai e te faaopoopoina le susu po o le tasi sipuni o le meli i le calorie Hercules, ona avea loa lea o le falaoʻo ma se vaega o meaʻai gaʻo ma faʻaosoosoina ai le inisalini.

Faʻamatalaina o faʻamatalaga

I le vaitau 90 o le XX senituri, o se suʻesuʻega atoa na faia e fuafua i le fuafuaina o le inisalini o fuainumera o oloa, o le sootaga i le va o meaʻai ma le mamafa o le tino o mataupu.

I le taimi o le suʻega, o vaega o oloa na maua i le calorie o le 240 kcal na ave, na faʻatusatusaina i le falaoa paʻepaʻe. I le le mafai, o lona faasinomaga o le a avea ma 100% - o se iunite o faʻamatalaga.

O se taunuuga o le suʻesuʻega, na maua ai e tusa lava pe tutusa le aofaʻi o meaʻai gaʻo, o loʻo i ai le eseesega i le va o glycemic and insulin indices.

I nisi o tulaga, o le faasinoupu o le inisalini e sili atu i le glycemic level.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga e mafai ona faʻaalia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. Ma o lenei mea e mafua ai le ita tele, o lea e le mafai ai ona e faʻaaogaina pe a aveesea le mamafa.

E tatau ona e malamalama pe faʻapefea ona eseese le faasino igoa i le inisalini. O le faailoga muamua e atagia mai ai le faagasologa o le inisalini faʻasolosolo i puuna beta: e tupu i le spasmodically. O le gaosiga o le inisalini e mafai ai ona faʻaititia le maualuga o le suka, ae o le gaioiga o le susunuina o le gaʻo e taofi.

O le faʻailoga lona lua o loʻo faʻaalia ai le suiga o le inisalini pe a 'ai meaʻai. O loʻo faʻaalia ai le vave vave ona ulu atu gaʻo i totonu o le toto, lea e aumai ai le kulukose, lea ua liua i le suka, ma pe faapefea ona tali atu le pancreas ia i latou. O le mea moni, o nisi o meaʻai laiti-kapiti e faaosofia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Metabolic process

I le tino, o le malosi e maua mai i le faagasologa o gaosiga o gaʻo. O le faagasologa o loʻo mulimuli mai.

  1. Pe a ulufale atu le kapaila i totonu o le tino, e vave lava ona latou momotu i le fructose ma le kulukose, o le taimi e ulufale ai i le toto e itiiti lava. O masini gaʻo faʻapitoa e muamua faʻamalosi. I le faagasologa o le faanatinati, o le maualuga o le kulukose, ua amata ona maua ai hormones. O lenei faagasologa ua taua o le tali ile inisalini o oloa poo le gaosiga o le inisalini.
  2. Inisalini e faʻatasi ma le kulukose e ulu i totonu o le tino, ulu atu i le toto ma e momoli atu i siama ma maso maso. Afai e leai se inisalini, o le a le mafai e le kulukosese ona ulu i totonu o sela: O latou paʻu o le a le lelei.
  3. O se vaega o le kullukose na maua e vave faʻaaluina i le lagolagoina o le ola, o le toe o le aofaiga ua liua i le glycogen. O ia e nafa ma le fetuʻunaʻiina o le maualuga o le kulukose i le va o taumafataga.
  4. Afai e faʻalavelave le metabolism o le carbohydrate, ona ono toilalo ai lea i le faagasologa ole metabolism kullukose. O le iʻuga, o le aloaʻia o le manua o le visa, o loʻo aʻafia ai le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona malamalama e faigofie lava ona maua i totonu o le toto totoga mai mea e gaosi ai le gaʻo. O gasegase gasegase e faʻaaogaina se faagasologa muamua o le pipili, o le mea lea, mai le aofai o mea inu o le gaʻo, o le tino o loʻo iloa ai se isi kulukose eseese. O le mea lenei o le faasinomaga o le faasinomaga.

Le sootaga i le va o le inisalini tali ma le suka o le toto

O le fuafuaina pe faapefea ona tali atu le tino i le ulufale atu o se oloa i totonu o le tino, e mafai ona na o le poto masani.

I le taimi o le suʻesuʻega, na faʻatagaina tagata volenitia e 'ai i se oloa faapitoa ona 2 itula faʻatasi ai lea i le 15 minute, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto na fuafuaina. O le mea lea, na fuafuaina ai le faasino igoa.

Ma ia malamalama pe o le a le umi o le inisalini na gaosia e le pancreas e faʻasaʻoloto mai ai, o le faailo o le tali ile insulin (index) e mafai.

Faʻaaogaina o mea taumafa ile maualuga o le inisalini, o se tagata e faʻaleagaina le tulaga o lona paʻu. Afai e ave i totonu o le tino, o le faagasologa o le faaputuputuina o gaʻo e amata, e le o toe faʻaagaga fanua faʻaagaga.

E mafai ona e taulimaina le tali a le tino i luga o le faʻataʻitaʻiga o le siʻi kuka. A faʻaaogaina, o le pancreas e faʻaalia ma le faʻasaʻolotoina o le inisalini. O lona faasinomaga igoa e 35, ma o le insulin o le faasino igoa e 120.

O lona uiga o le maualuga o le suka i lona faʻaaogaina e le faʻaititia, ma o le inisalini e amata ona gaosia lelei.

I lenei tulaga, e le mu e le tino le gaʻo maua i totonu o le tino, o le gaʻo tele gaʻo (lipase) ua poloka.

O lona uiga e tusa lava pe i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo, o oloa e faʻateleina le inisalini e puipuia ai le faʻagasologa o le faagasologa o le leiloa o le mamafa. O lenei mea moni e tatau ona manatuaina e na tagata o loʻo tauivi ma le mamafa o le mamafa.

O nisi saienitisi latou te faamatalaina lenei eseesega taua i le glycemic and insulin index (indexing) ma le gaioiga o ana fegalegaleaiga ma mea lakapi. Ona o lenei mea, o le inisalini e mafai ona tuʻuina atu.

Ae o le mafuaaga tonu o le faʻasaolotoina o le inisalini e le o iloa.

Lisi o oloa

Malamalama i mea autu o taumafa talafeagai, o loʻo taumafai le toʻatele e suʻe se lisi o oloa e aofia ai inisalini. O lenei upusii e sese. A maeʻa, o le insulin o le hormone lea e gaosia mai e le pancreas pe a 'ai.

I le gasologa o le suʻesuʻega, na mafai ona faʻamautuina o oloa gaosi uma (sei vagana ai le sisi) e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of ordinary milk is 30, ma o le insulin o faʻamaumauga e 90. Ae e le tatau ona e teena oloa susu, e mafai ona e faʻaaogaina. E moni, e le fautuaina e fomaʻi ni meaʻai i le susu.

O le maʻisuka ma tagata o loʻo taumafai e leiloa le mamafa, o le a fiafia i se lisi o oloa e maualalo ile faasinoupu o le insulin:

O le toʻatele o tagata e faʻaaoga le kefir i le tele o mea mo le mamafa o le mamafa. O ia, e pei o isi mea gaosiga susu, e faʻaalia le faʻasaʻoina o le inisalini. I lenei tulaga, ua poloka le gaʻo gaʻo. Ae ona o lenei mea, e le mafai ona tuulafoaia uma oloa gaosiga: a uma, o le tui o le inisalini e tatau ona tele taimi i le aso.

Faʻamaumauga o Inisalini o isi oloa lauiloa:

IgoaInisalini faasino igoa
Puni81
Miliki90
Paʻu paʻepaʻe (faʻafeiloaʻi)100
Fualaau suamalie115
Pia108
Bean Stew120
Biscuits92
Suauu kuka121
Caramel160
Falaoa Brown96
Ice cream88
Vine83
White rice79
Chocolate bar Mars122

Meaʻai matautia o mea ia e le gata i le maualuga o le insulin, o loʻo iai foi se faasinomaga maualuga. E taua le tuʻuina atu o lena mea taumafa, o le faasinomaga o lona igoa e sili atu ma le 70. O fualaau suamalie eseese nei, falaoa falai, kuki, laʻau araisa, aso, suamalie, palu pateta. O le vine foi e pau i lalo o le faasaina.

O le faamamafa e sili atu i luga o oloa maualalo o faʻamaumauga. O fua nei, vine, fualaʻau. Faʻasalalau maualalo i le sukalati, peanati, pi, fatu o le sulu.

Meaʻai masani

O le leiloa o le mamafa, e tatau ona manatuaina o oloa e faʻaosofia ai le galuega o selatini faʻapitoa faapitoa e sili ona faʻaaoga i le vaega muamua o le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' ai ma le aano o manu (e tatau ona e filifilia ituaiga e maualalo le gaʻo, mo se faataitaiga, susu o susu). Ae i itula o afiafi, e tatau ona tuʻuina atu i fualaʻau: latou te maualalo le faasinomaga o le glycemic ma le inisalini.

Fai mai le 'aufaʻatoʻaga e tatau ona e taulai muamua i le glycemic index. I lenei tulaga, e taua foi le tali o le inisalini. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o meaai e maualalo le faasinomaga o fuainumera ma oloa gaosiga susu, e mafai ona e faamoemoeina se faateleina faateleina o le faasinoupu o le inisalini. Afai e te 'ai le oatmeal susu, ona amata lea ona gaosia le inisalini.

E le gata i lea, o meaʻai susu e mafua ai le faatumauina o le tino i le tino. A faʻaaoga, aldosterone ua faʻasaʻolotoina. O le hormone lea e maileia ai le sodium. O le mea lea, o le suavai i totonu o le vailaʻau e amata ona faaputuputu.

E mafai ona e aloese mai le maua o le mamafa pe afai e te tausisi i mataupu faavae nei:

  • i totonu o se tasi taumafataga e le mafai ona e 'ai i faʻamalosi ma gaʻo,
  • manufoni ma manu e le talafeagai,
  • meaʻai ei ai faʻamaumauga faʻapitoa o le inisalini e mafai ona tuʻufaʻatasia ma meaʻai o le fiber-rich.

Ae afai e aofia ai na o meaai maloloina i le taumafataga, mataʻituina le kalori o meaʻai, ona leai lea o ni faʻafitauli e oso ai le inisalini ma le tele o le mamafa. Ae o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona latou iloa po oa meaai e faaosofia ai le malosi o le tali atu i le insulin.

O maʻi suka e tatau foi ona nofouta pe faapefea ona faamalieina le manaʻo o le tino mo le kulukose. Mo se faataitaiga, 13 g o le meli (i se tasi o sipuni meaai) o le a aofia ai le 10 g o le kulukose.

O le aofaiga tutusa o le kulukose o loo i ai se vaega o le 100 g o pi pi, 20 g o le falaoa paepae po o le afa o le apu lautele.

Ae i le taimi lava e tasi, o le a vave ona ulufale atu le meli i le toto, ma o apu, falaoa ma pi o le a faʻaaogaina le faiga o le faʻamalosi.

Faʻataunuʻu atoa o faʻamaumauga o inisalini o meaʻai, tulafono mo le faʻaaogaina o tulaga faatauaina mo le maʻisuka

O meaai mo le maʻisuka o se saienisi! E tatau i tagata maʻi ona faitauina vaega ole falaoa, ia amanaʻia le taua ole GI (glycemic index), aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai o le "anapogi", siaki fua o le suka i luma ma le maeʻa o taumafataga ma le ituaiga insulin-dependent. E i ai le tele o faigata, ae aunoa ma le mulimuli i tulafono, o le maualuga o le kulūkose e tulaʻi mai, faʻalavelave tutupu faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma le tulaga lautele e sili atu.

O le inisalini (index) o le inisalini (AI) o se faʻataʻitaʻiga fou fou i le endocrinology. Faʻavae i luga o suʻesuʻega a tagata fai meaʻai D.

Na iloa e Brand-Muller o le tele o oloa e maua ai le maualuga o le inisalini ile fuainumera ile maualuga o le kulūkose e ulufale atu i le toto.

O le laulau o loʻo aofia ai faʻamatalaga e uiga i AI ma GI mo le tele o oloa, fautuaga mo meaʻai mo le maʻisuka, faʻamatalaga lelei e uiga i meaʻai susu.

Inisalini index: o le a

O le tau o loʻo taʻu mai ai le tali o le inisalini i le faʻaaogaina o se oloa faapitoa.

O se faailoilo faapitoa e fesoasoani e malamalama ai e le gata i le fua o le faaputuputu o le kulukose i totonu o le toto, ae o le vaitaimi foi lea e fesoasoani ai le insulin e aveesea ai lenei vaega.

E tatau ona amanaʻia le faʻasinomaga o le inisalini pe a fafagaina le maʻisuka ma se ituaiga o togafitiga o le inisalini (muamua): o le iloa o le maualuga o AI e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia le saʻo o le inisalini mo le isi tui.

I le gasologa o le suʻesuʻega, na iʻu ai ina leai se igoa o igoa o le gaʻo (iʻa, aano o manufasi) ma nisi o oloa e maualalo i le faʻasologa o igoa (kusi cheese, yogurt) e faʻasaʻo ai le inisalini. O le taua o le AI mo nei vaega e sili atu ona afaina: leisi 130 ma se GI o le 30, yogurt - 115 ma se index glycemic o le 35, aano ma iʻa - mai le 30 i le 60 i le leai o ni gaʻo.

E faʻapefea ona fuaina faailoga

O le tagavai e 100%. O le polofesa mai Ausetalia na avea ma faavae o le faʻasaina o le inisalini ina ua maeʻa ona 'ai se fasi falaoa paʻepaʻe ma le malosi o le 240 kcal. I le taimi o suʻesuʻega, o vaega o isi mea gaosi sa i ai foi le faʻatautaia o kalori.

I le taimi o suʻega, na faʻaaogaina e le tagata gasegase se tasi o igoa, i le va o le 15 minute, mo le lua itula na faia ai e le fomaʻi se toto toto e faʻamalamalama ai le taua o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto. I le tele o tulaga, o oloa faʻatasi ma le GI o le 60 iunite poʻo le sili atu foi e maualuga atu nai lo le fuainumera AI, ae na i ai tuusaunoaga: iʻa, cheese, meat, yogurt natura.

I le faagasologa o suʻesuʻega, na suʻesuʻe ai e Polofesa D. Brand-Muller tulaga taua o AI i ituaiga e 38 o meaai. Mulimuli ane, na tuufaatasia ni laulau o le lisi o insulin mo le tele o mea.

E faʻapefea ona faʻaopoopo le testosterone i tane ma vailaʻau? Vaʻai i se aotelega o vailaʻau lelei.

Aoao pe faapefea ona suʻe se suʻega toto mo hormones thyroid ma pe o le a le mea e faʻaalia mai lenei tusiga.

O le ā e aafia ai le maualuga o AI

O tausaga i suʻesuʻega ua faʻaalia ai le maualuga o faʻamaumauga ole inisalini i lalo ole aʻafiaga o ni mea taua:

  • umi togafitiga vevela
  • le i ai o le tele o vaega i totonu o se ipu
  • gaioiga faapitoa i le taimi o tapenapenaga, mo se faataitaiga, i le ava malosi,
  • maualuga lelatini
  • o se tuufaatasiga o meaʻai susu faatasi ma falaoa, pasta, falala, falaoa.

Aisea tatou te manaomia ai se fuainumera taua

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le gaʻo, e manaʻomia ona e mataʻituina e le gata i le maualuga o suka i totonu o le toto, ae o le kalorie mea o ipu. E taua le iloa o le inisalini o le hormone-accumulator e nafa ma le faʻaleleia o faleoloa o meaʻai i taimi o anapogi.

Faatasi ai ma suiga masani i le inisalini, o le gaʻo e matua faatumulia, ma faʻagata ai le faʻaogaina o le kalori. O le tuufaatasiga o se faasinomaga maualuga ma le maualuga o le maualuga ole maualuga (60 iunite po o le sili atu) e mafai ona faatelevave ai le mamafa o tupe mama, e le afaina ai le leiloa o le mamafa, lea e faafaigata ai le ala o le maʻisuka.

Afai oi ai i le tagata maʻi se laulau e iai faʻamaumauga o le inisalini ma le glycemic index, ona faigofie lea ona faʻatautaia pe mafai ona faʻaogaina lenei oloa poʻo sili atu foi le suia i se isi igoa. Manaomia ia iloa: o le tuufaatasiga o faailoga maualuga e lua ua faatelevaveina ai le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto, e faaosofia ai le tatalaina o le inisalini.

Manatua! O faʻamatalaga aoga e uiga i meaʻai susu mo le maʻisuka e aoga pe a faʻapipiʻi se meaʻai i aso taitasi. A maeʻa ona e suʻesuʻeina faʻamatalaga, e mafai ona e malamalama pe aisea e le tatau ai ona 'ai e le maʻisuka le tele o le siʻi, yogurt, e oʻo lava i le maualalo o le pasene o mea oona. O faʻamatalaga e uiga i le AI ma le GI o nei vaega o loʻo tuʻuina atu i le vaega "Mea e fiafia i ai e uiga i oloa gaosi susu."

Lisi o le insulin ma le glycemic index

O le tele o oloa e maua i le maualuga o le Gl o loʻo i ai faʻamaoniga pei o le AI, mo se faʻataʻitaʻiga, falaoa paʻepaʻe - 100, fua o le falaoamata - mai le 90 i le 95, sweets - 75. O le sili atu o le sukari, gasegase faasao, faʻasao, o maualuga uma e lua. O togafitiga mafanafana e faʻaateleina ai GI ma AI.

O le faʻataʻitaʻiga ole inisalini e faʻatatau ile tau maualalo ma maualuga GI na matauina i ituaiga o meaai nei:

O fuamoa lafoaʻi ei ai le maualuga o le AI e tusa ma le 30, aano o manu - mai le 50 i le 60 iunite, iʻa - 58.

Laulau atoa o tulaga faatauaina:

Ituaiga ituaiga meaaiGlycemic Product IndexFaʻamaumauga o le Inisalini
Glazed Corn Flakes8575
Cracker8087
Fualaau suamalie52115
Sukalatila70120
Oatmeal porridge6040
Puki pateta8565
Palu pasila kulimi4040
Fuamoa031
Lentils3059
Palu falaoa6555
Paʻu paepae101100
O keke ma keke75–8082
Iʻa058
O apu3560
Lafumanu051
Vine4582
Manatua le falaoa6596
Suauu kuka70121
Caramel80160
Peanuts1520
Oranges3560
Aisa kulimi suamalie6089
Puni6081
Faʻamaʻoti Kuki5592
White rice6079
Fuga Paʻu40120
Kati le laumei30130

Mea e fiafia i ai e uiga i oloa gaosi susu

I le taimi o le suʻesuʻega, na iloa ai e Polofesa D. Brand-Muller o igoa maualalo maualalo-calorie - o le kulimi falaoa ma le yogurt ei ai se maualuga maualuga o le AI i le tulaga maualalo ole GI. O lenei sailiga na mafua ai ona suʻeina mafuaaga o eseesega eseese ma le faʻamalolo o le inisalini.

Meaʻai gaosiga faʻavavevave le tuʻuina atu o le hormone-accumulator sili atu le malosi nai lo nisi ituaiga o meaʻai gaʻo, ae le maua ai le gaʻo pe a uma ona 'ai le yogurt, susu, cheese cheese. O lenei mea matautia ua taʻua o le "inisalini paradox."

Ua faaalia i suʻesuʻega e ui lava i le maualuga o le AI, o meaʻai susu latou te le o saofaga i le gaʻo. O le isi itu taua - o le tuufaatasiga o le susu ma le falaoa e faateleina ai le kalori mea o le ipu ma afi GI.

Ua iloa e saienitisi o le taumafaina o falaoa ma le susu e faateleina ai le faasinoupu o le inisalini e 60%, o se tuufaatasiga ma pasta - e 300%, ae o le kulukose e toetoe lava a le suia. Aisea e i ai se tali faapena? E leai se tali.

E le o iloa e saienitisi pe aisea e mafua ai le faʻaaogaina o meaʻai susu e sili atu le malosi o le faʻasaina o le inisalini nai lo le mauaina o se laasose solution. Suesuega i lenei itu o loʻo faifai pea.

Aoao e uiga i faailoga muamua ma faailoga o le hypoglycemic coma, faapea foi tulafono mo le tausiga o faalavelave faafuasei.

AMH hormone: o le a le mea o loʻo i ai i fafine ma o le a le matafaioi a se pule faʻatonutonu? Faitau le tali i lenei tuatusi.

Mulimuli i le fesoʻotaʻiga http://vse-o-gormonah.com/vnutrennaja-sekretsija/podzheludochnaya/lechenie-pri-obostrenii.html ma faitau e uiga i tulafono mo le togafitia o le pancreas ma laʻau i le taimi o le faʻavavega o faʻamaʻi.

Fautuaga aoga mo le maʻisuka

I le faʻaleagaina o le pancreatic, e taua e le gata ina iloa le maualuga o GI ma AI mo nisi oloa, ae ia manatua foi mataupu faavae o meaʻai. Endocrinologists ma nutritionists e tumau pea i le taua o mea taumafa i le lona lua ma muamua ituaiga o togafitiga.

E oʻo lava i le iniseti o le inisalini i aso taitasi, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i calories, o falaoa o falaoa, index glycemic and insulin. E na o le iai o le amio pulea, e mafai e le tagata gasegase ona mafaufau i se tulaga sili ona lelei o le soifua maloloina e faasaga i le talaaga o togafitiga masani.

Lima tulafono taua:

  • Teʻena pe seasea ona faʻaaogaina se numera faatapulaa o aitema ma maualuga maualuga GI ma AI.
  • Mātauina le masani o iunite falaoa ma se ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin.
  • O oloa uma e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina e aunoa ma le vevela vevela, maua mai fou.
  • E tele fualaau faisua: o le inisalini o le faasinoupuina o igoa e maualalo ifo nai lo iʻa, aano o manu ma meaʻai susu.
  • Steam, aloese mai meaai falai, aua le taumafa meaai vave ma ni concentrates mai ato.

E taua le mulimuli i mataupu faavae o taumafa lelei ile maʻisuka, mafaufau ile AI ma le GI i le sauniuniga o le taumafataga, aemaise lava mo tagata gasegase e iai le ituaiga insulin e faalagolago i le maʻi.

O le mea aupito sili ona lelei o le faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ma se tagata tausi meaʻai, mataʻituina le fua o le toto, fetuunai le fua o le inisalini pe a tatau ai i aso uma, le amanaiaina o faailo taua o loʻo faʻamatalaina ai oloa.

O se laulau atoa o faʻasinomaga o le inisalini e aoga pe a filifilia se lisi mo le paʻu o le mamafa. O faʻamatalaga aoga e tatau lava ona i ai i taimi uma i tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Suʻe nisi faʻamatalaga aoga e uiga i le faʻasologa o le inisalini o fua o mea taumafa ma pe aisea e manaʻomia ai mai le vitio o loʻo mulimuli mai:

Carbohydrate metabolism

E maua e le tino le tele o le malosi mo le ola mai le metabolism o gaʻo. I le faʻafaigofie, o le faʻaaogaina o meaʻai gaosi meaʻai e mafai ona faʻatusalia e le polokalame lenei:

  1. i le taimi o le faʻasiliina o meaai, o mea gaʻo faʻavave vave ma tutoatasi i lalo i le kulukose ma le fructose, ma vave ulufale atu i le toto,
  2. gaʻo vailaʻau faʻapitoa e manaʻomia le faʻamalosi e talepe lalo,
  3. o le faagasologa o le fafagaina o meaai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, i le isi itu, e mafua ai le faiga mo le gaosia o le insulin hormone e le pancreas - le inisalini (tali o le inisalini).

E le gata i lea, o le inisalini e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le kulukose ma "mulimulitai" e ala i le toto toto i le muso poʻo le tino o le tino. I le toesea o le inisalini, o le siama o siama o nei masini e matua leai lava se aoga i le kulukose.

O le aofaʻiga manaʻomia o le kulukose e vave ona faʻaaogaina e le tino e faʻamalosia ai galuega taua.

O se vaega o le kulukose pe a uma ona suia le polymerization i le glycogen, e teuina i le ate ma maso.

  • Glycogen hepatic tumau e tumau le maualuga o le kulukose o le toto i le va o taumafataga,
  • maso o loʻo teuina i faʻaagaga mo "fesoasoani" i tulaga ogaoga, ae e masani ona faʻaaogaina mo le umi poʻo le mamafa o le malosi faaletino,
  • o le mea na totoe, o loʻo tuiina e le inisalini, o le kulukose e teuina i gaʻo gaʻo.

O le solia o le lagona o gaʻo gaʻo i le inisalini e mafua ona o le solia o le metabolism o le carbohydrate e taʻitaʻia ai le faʻalavelave i le glucose metabolism - o le gasegase visceral, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e le tali lelei le pancreas i le faateleina o le suka (e maua mai ai le le lava o le hormone), o se aofaiga tele o le kulukose e leʻi faʻaaogaina e masani ona i ai i le toto, ma o loʻo ola le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le sili atu o le inisalini le malosi o le faʻaaogaina o le glycogen ua faʻasaoina, toe liliu i le kulukose. E leai se glycogen e maua mai ai le pule a le SOS, ma mafua ai ona lagona sese le fiaai. O loʻo i ai se liʻo mataʻutia e taʻitaʻia ai i le oona tele, o le maʻi gasegase ma le maʻisuka ituaiga 2.

Na foliga mai e taua le iloa po o fea oloa o le a faamalieina ai le manaʻo o le tino mo le kulukose. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 10 kalama o vailaʻau 'oloʻo aofia ai:

  • i totonu o se pusa suamalie o le meli (13 g),
  • i le afa afa o le apu (100 g),
  • i le tautua (100 g) o pi pi
  • i le 20 kalama o falaoa paʻepaʻe.

E vave lava ona maua mai gaʻo vailaʻau o le meli mai le gastrointestinal tract i totonu o le toto, ma polysaccharides o apu, pi po o le falaoa o le a faʻaalu se taimi e talepe ai. E le gata i lea, mai le aofaiga lava e tasi o le amataina o gaʻo, o le a maua ai se eseesega o le kulukose. E mo se faʻatusatusaga o oloa na faʻalauiloa mai ai le faʻamatalaga o le faasino igoa.

Glycemic load

I le taimi lava e tasi e pei o le GI, na faʻalauiloa le manatu o le Glycemic load (GH), ona o le metabolism o le gaosiga o le gataifale e afaina ai e le gata i le fausaga o mea gaʻo, ae faapena foi i le saʻo saʻo.

GN e faʻatagaina oe e faʻamaonia le avega i luga o le pancreas, faʻapitoa i le taimi e gaosia ai le tele o le inisalini e tali atu ai i se oloa faapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le uta o le 50 g o gaʻo paluga o le pateta e 3 taimi maualuga atu nai lo le 50 g o le vermicelli carbohydrates. O nisi na manatu o lenei faailoga o le mamafa.

I le fuafuaina o ia avega mamafa, ua talia le fuainumera - GN = GI o le oloa * o le aofaiga o carbohydrates i le 100 g / 100.

Faʻaiʻuga o le aofaʻiga o le mamafa o aso taʻitasi: maualuga. Mo tagata taʻitoʻatasi o loʻo manaʻomia se taumafataga maualalo maualalo, 'ua fautuaina le GN = 80 - 100.

Le faʻatinoina o le GI ma AI

O le fautuaga lautele mo tagata uma sei vagana ai le maʻisuka o le maʻisuka o le, pe a faʻatusatusa ia mea e lua, e tatau ona e taulai atili i le GI, ona faʻafetaui lea o au meaʻai i AI ma isi mea. Ae le tatau ona faʻagaloina IA - o le faateleina o le inisalini e gaosia ai le insulin gland, ua tuʻuina atu le poloaiga ia faʻaputu le gaʻo, ma ia le faʻaogaina fanua faʻaagaga o loʻo i ai nei.

Meaʻai talafeagai

O maʻi suka e tatau ona mulimuli i nei taʻiala:

  • Aua nei faʻafefiloi ia meaʻai gaʻo ma gaʻo susu - e le tatau ona faʻaumatia meaʻai, aua le inu meaʻai ma meaʻai inu.
  • Faatapulaa le tuufaatasiga i fafo o palatini ma gaʻo - mo se faataitaiga, kusi + o le meli.
  • Tuuina atu le fiafia i mea taumafa faatasi ai ma le tuufaatasiga o gaʻo + gaʻo susu: gaʻo, avocado, nati, sesame ma sunflower, fatu, sinapi, soya ma sukalati.
  • Filifili meaʻai ma maua GI maualalo ma laʻititi, ma mataʻituina le aofaiga ole GN ole aso. Faʻaaogā uma metotia o meaʻai e tafe ai lau GI.
  • O le taeao e tatau ona aofia ai faʻamalosi - o le taumafataga masani a le American breakfast "cereal with milk (yogurt) ma le vai moli" e faʻaalia ai le tino "ala mai" ma se pulelasi tele o le inisalini.
  • Fuafua ni meaʻai gaʻolaʻau mo le 'aiga o le afiafi. O vailaʻau ma gaʻo i le afiafi e mautinoa e taʻitaʻia ai i le insulin i taimi o le moe.
  • Mo maʻi maʻisuka-faʻalagolago i le maʻisuka - aua le faʻatau meaʻai susu i le aoauli.
  • Aua nei 'ai ni meaai i luga o meaʻai susu.
  • Aua le faʻatau ni meaai e taʻua o "meaʻai", "low calories" ma le "gaʻo maualalo." O ia faamatalaga, o le mea moni, o loo faailoa mai ai o gaʻo masani na suia i le gaʻo.
  • Faitau ma le faaeteete ia igoa o meaai mo le maltodextrin, malt, xylose, sipuni sana, ma isi suka.

I le faaiuga, matou te manatua e faaopoopo atu i le mulimuli i se taumafataga, gaioiga faaletino i aso taitasi ma le tagofia o vailaʻau, mo tagata maʻi masani e maua i le maʻisuka poʻo i se tulaga faʻapitoa, e fautuaina ai suʻega masani:

  • siaki le tagata lava ia i le maualuga o le toto - i aso uma,
  • asiasia i se tagata fomaʻi - e ono masina,
  • auʻiliʻili mo HbA1c-glycosylated hemoglobin - i le 3 masina,
  • auiliiliga lautele o le toto ma le mimiti - 1 taimi i le tausaga,
  • taofi siaki - tasi i le 6 masina,
  • pulea mamafa - tasi i le masina,
  • siakiina o oe lava ia maualuga o le kulukose o le toto aʻo lei amataina ma pe a uma ona 'ai - 2 taimi i le vaiaso, ma mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka - i aso uma.

Tuua Lau Faamatalaga