E mafai e tagata maʻisuka ona 'ai le pipi?

O le aʻafia o le maʻisuka e faʻapupula i tausaga taʻitasi. E tele atu ma sili atu tagata o loʻo mafatia mai se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. O le mea muamua e feagai ma tagata gasegase pe a faʻamaonia o le manaʻoga e sui a latou meaʻai. O nisi latou te faʻaalia lenei mataupu i se tulaga matautia, faʻapitoa lava ona faʻatapulaaina i latou i mea uma, faʻaaogaina le tino o meaʻai talafeagai. O le mea moni, o le le atoatoa e mafai ona totogiina e vitamini gaosia, ae o se paleni taumafa e sili atu ona aoga. O se tasi o meaai galo ia e manaʻomia o le pipiʻi mo le maʻisuka.

Sa aumai ni pipi mai Amerika i Saute, e masani lava ona taua o le pipiʻi, lea e le saʻo mai le vaaiga o meaola. O lenei mea totino e le o se meaʻai, ae o le ituaiga o legumes. O le atigi gutu e maua ai le teuina umi o fatu, faʻasaoina meaʻai. E ufiufi le pi i le paʻu enaena, lea e le fautuaina mo meaai, e mafai ona mafua ai le manava. O fatu mama ua aina i auala eseese - mata, falai, i pasta ma pata.

O ai e mafai ona 'ai le pipi mo le maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka. I le ituaiga 1, o le faagasologa o le iniseti o le inisalini ua faʻalavelaveina. Faʻatasi ma le ituaiga 2, o le gaosiga o le manava faʻanatura e le lava mo le atoatoa o le gaosia o le suka e ulufale mai i le tino. Faʻatasi ma soʻo se ituaiga, o le gaosia o le malosi mai le glucose e faʻavaivaia, ae o le masini o togafitiga e ese. O le mea lea, o paʻu mo le maʻisuka o ituaiga eseese e le faʻaaogaina i le auala lava e tasi.

O faʻamanuiaga o paʻu mo le maʻisuka

O le faʻaaogaina o pinati e fai ma meaʻai e maua ai le malosi o togafitiga i maʻi:

  • o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ua faʻaititia ona o le mafai e faʻaleleia ai le metabolic process,
  • ua faʻaleleia le fua o le pala, e fesoasoani i le faʻaitiitia o pauna faaopoopo,
  • toe faʻaleleia o lela
  • faamalolosia le fatu ma le toto toto,
  • o le paleni o le hormonal o le tino e toe foi i tulaga masani,
  • mafai ona faaleleia le gafatia o le ate
  • o le tulaga o le mafaufau e masani lava,
  • faʻamalosi faʻamalosi
  • faateleina le malosi o feusuaiga,
  • feʻeseʻeseaʻiga e sili atu ona lelei, fao e leai se mea e tasi, e sili atu le lelei o lauulu, o le uiga o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia,
  • faaleleia le galuega a le tagata suʻesuʻe ata,
  • o le aofaʻi o pepa cholesterol e faʻaitiitia,
  • ponaivi ma maso ua faamalosia.

Peanuts ei ai mea nei:

  • antioxyidant
  • antitumor
  • fofo
  • immunostimulatory.

O mea uiga ese o paʻu e mafua mai i le maualuga o meaʻai o meaʻai eseese.

Mea aoga

O le tuufaatasiga o pinati e mauoa i mea eseese. O le protein e aofia ai le 26%, gaʻo - 45%, carbohydrates - 9.9%. O loʻo iai le fiva ma le vai. O le vailaʻau faʻasolosolo o le kulimi e matuā eseese lava.

  • Vaega B - thiamine, riboflavin, niacin, pyridoxine, choline, laupepa ma mea faʻapitoa,
  • C o le acoriso acid,
  • E e tocopherol,
  • H o le biotin,
  • K - phylloquinone.

O Macronutrients o vailaʻau vailaʻau faigofie ia e tatau ona i ai i totonu o voluma tetele ina ia mautinoa ai le masani ai o galuega. Peanuts e aofia ai le potassium, calcium, chlorine, phosphorus, kasikoni, magnesium, sodium ma le sulfur.

Faʻasologa o elemene - o loʻo faʻatapulaʻaina lona manaoga i se numera microscopic. Seti o elemene i totonu o pinati:

Amino acids e fausia ai se porotini i totonu o le tino, o se vaega autu i le olaga o le tagata. Peanuts o loʻo i ai se vaega tele o mea taua e taua ma taua, e aofia ai le methionine, cysteine, arginine, acid glutamic, lysine, glycine ma isi.

O gaioiga gaʻo e talafeagai foi mo le gaioiga o le tuufaatasiga o le tagata. E le tutusa uma i latou uma, ae o lo latou auai e tatau. Peanuts o loʻo aofia ai le eletini linoleic polyunsaturated e fesootaʻi ma omega-6, ma le monounsaturated oleic and acidic acids related to omega-9.

Totoga mo le maʻisuka

O le puleaina o meaʻai i tagata mamai e maua i le maʻisuka e aofia ai e le na o le mataʻituina o le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa, ae aofia ai foi le kalori. O le aofaʻi o oloa faʻaoga e faʻalagolago i le taua o meaʻai. Ma e maualuga i peanesi. E tasi le selau kalama e 552 kilokaloka. I le faaopoopoga, aua nei galo e uiga i gaʻo, lea e avea ma se aofaiga tele. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le oloa e faʻatagaina e sili atu ma le 50 kalama i le aso.

Ituaiga o Paini mo le 'ai e Maʻisuka

I le taimi o le faʻatau, e tatau ona e mataituina le lelei o le oloa. O tulaga le talafeagai mo le teuina o mea e faaosofia ai le atinaʻeina o le malie i totonu o le atigi. E mafai ona e mauaina i le taimi o le fufuluina, afai e aliali mai se ao pefu, e le mafai ona faʻaaogaina ni pinati e fai ma meaai. O le galo e faalilolilo aflatoxin, o se mea oona e faaleagaina ai le ate.

Paʻu pipi

O le lavelave o meaʻai e afaina i le taimi o le vevela, ae o le tofo ua faaleleia, o le mea lea o lenei ituaiga o gaioiga e masani ona taatele. E ui lava i le leiloa, o se oloa faapena e tele ona lelei:

  • faʻaleleia meatotino faʻasao,
  • faaitiitia i le gogenicity,
  • puipuiga atoatoa o le tocopherol,
  • leai se avanoa mo le atinaʻe malie.

Ae e tatau ona manatuaina o loʻo maua le faʻataunuuga o le kalori i pipi paila, e pei o le fiber content.

Peanut butter

Ae o le pata pīnati e faasaina ona o le maualuga o le gaʻo. Le mafai ona faʻamavae atoa le kulūkose e faʻamautinoa ai le malosi o le malosi o le tino o le faʻaaogaina o gaʻo mo lenei faʻamoemoe. I lenei tulaga, o tino o le ketone ua faia e taofia ai le tino. I se faaopoopoga, o se oloa gaosi e mafua ai le maualalo o le tupe maua, lea e solia i lenei maʻi.

Contraindications

Soʻo se oloa, aemaise lava o loʻo faʻaaogaina mo togafitiga faʻapitoa, ia i ai se seti o faʻasalaga:

  • tasi le le faapalepale,
  • paʻu peptic o le manava ma duodenum,
  • veins varicose, faateleina le maualuga o le toto,
  • maualuga maualuga o le oona,
  • faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi
  • fulu

O le sili atu o le togafitiga fautuaina e mafai ona afaina tele ai le gaioiga o le ate, aemaise lava faʻamaʻi faʻamaʻi.

E taua tele pinati i le tuʻuina atu o le soifua maloloina paleni mo tagata e maua i le maʻisuka. O oloa aoga o le oloa ua faamaonia e le tele o suʻesuʻega. Ae o le auala e faʻaaoga e tatau ona taʻitasi. E taua le matauina o suʻaga ua fautuaina e fomaʻi, ia amanaʻia faʻamatalaga ma faʻailoga. I lalo o aiaiga uma, o le faʻaaogaina o pinati o le ai ai se faʻamalologa i luga o le tino o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Paʻu paʻu

E tele meaʻai i le tele o mea e sili ona lelei i le falai ma le faʻafefe, aua o loʻo aofia ai le maualuga o meaʻai o vitamini, lea e faʻaumatia e togafitiga vevela. E i ai foi i totonu o peanuts se fua o le polotini, o le mafuaʻaga lea e faʻaaogaina ai e le tele o tagata taʻavale e faʻaleleia ai le musika.

I lona tino mamā, o nusipepa o loʻo i ai ni enzymes e faʻateleina ai le gaʻoina o otaota ma faʻatagaina ai le vave ma le faʻaaogā atoatoa o mea aoga. Mai se oloa gaosia, e tele isi fesuiaiga o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona kuka, piʻu. O le paina kulimi e tele taimi e sili atu ai antioxidants nai lo le sisi. Pau na o le faʻailogaina o aʻafiaga o meaʻai ma fualaau oona.

Paʻu pipi

E mautinoa lava e iai le tofo sili ona lelei. Ae maise pe a iai se tofo o le puaa, sisi ma isi mea. Ae o le maʻisuka e tatau ona faʻaeteete i se oloa faapena, e pei o pusa o faleoloa o loʻo i ai le tele o mea e ono afaina ai, o le faʻasao, ma isi. Afai e te manaʻo moni i le salty, fry nuts i le fale ma faaopoopo sina masima i masima masani. Ae aua le aveʻesea - i le maʻisuka, o le paluga paʻu e le manaʻomia.

Peanuts ma le maʻisuka

O faʻamanuiaga o paʻu mo se "suamalie" faʻamaʻi e taua tele. O le mea moni o le maualalo o le gaosiga o le carbohydrate e le faʻaitiitia ai le kalori o le oloa. I le 100 g nati, e tusa ma le 550 kcal o loʻo i ai. O se vaega itiiti o ia mea e mafai ona fafaga lelei.

Ma le faʻaeteete, e tatau ona faʻaaogāina pinati mo le maʻisuka ma le alualu i luma tutusa o le oona (ituaiga 2 maʻi). O le tele o gaʻo ma le faʻaaogaina o le oloa e mafai ona mafua ai le le atoatoa o lipids. Ua maeʻa nei ona faia se avega faaopoopo i le ate.

E tatau foi ona e manatua o le paluga o le pipi ma le maʻisuka ituaiga 2, e ono afaina ai le tino. A maeʻa togafitiga vevela, e tele mea aoga e leiloloa.

I lalo o le aafiaga o le vevela i le oloa e faateleina ai le maualuga o le "leaga" cholesterol. O le faʻaopopoina o se mea e faʻaleleia atili ai mea e 'ai poʻo faʻamafanafanaga e faʻateleina ai le tulaga. E le fautuaina ni kulimi mama mo le faʻaaogaina e le maʻisuka.

Faatasi ai ma se "faamai" faamaʻi, o uiga taua e:

  • Glycemic index (GI). I totonu o pinati, e 15,
  • Faʻafiafiaga kalori - 550 kcal.

O mea taumafa ma se GI i lalo ifo o le 50 e saogalemu mo le soifua maloloina o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le afaina o nei meaʻai e mafua mai i le solia o isi metabolic process. E mafai ona e taumamafa i nai pinati, ae i ni mea laiti.

Faʻailoga ono mafai

Toeitiiti lava o soʻo se mea i le natura e lamatia ai le soifua maloloina o tagata. E faʻalagolago i lona fua. E mafai foʻi ona e afaina i le vai manino. O le aʻafiaga le lelei i le va o le pinati ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo taoto i lona gafatia e aʻafia ai nisi metabolic processes i totonu o le tino.

O fatu o loʻo i ai le tele o le gaʻo ma le porotini. Latou te fesoʻotaʻi ma mea e le mafai ona faʻaaogaina. O lo latou inisinia e taʻitaʻia ai le tele o enzymes. O le mamafa i luga o le ate ma le pancreas e faʻapupula.

O le faʻaleagaina o pinati e oʻo atu ai i le tele o gaioiga o nei totoga, lea e afaina ai le soifua manuia lautele o se tagata. E ono mafai ona ia matauina mea nei:

A oʻo mai nei faailoga, taofi le 'ave o ni fatu. Afai e tatau ai, ia faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se fesoasoani.

Tuutuuga o le faaaogaina

Ole fua saʻo o le oloa e le mafai ona fuafuaina. O le masani masani e 50 g i le aso. O mea autu e aʻafia ai le aofaʻi o peanuti i le maʻi o le:

  • Vaega o atinaʻe ma le tikeri o faigata o le faʻamaʻi,
  • Uiga taʻitasi o le maʻi. O se matafaioi taua o le faia lea e le gaioiga o le ate, o le i ai o isi pathoces (maualuga maualuga, maʻi gastrointestinal ma tutusa),
  • Le auala e kuka ai nasi.

Peanuts mo le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona lelei ona fufulu. O loʻo aofia ai le maualuga o uiga aoga. E taua le teuina i se mea pogisa, mago (e mafai ona e faʻavelaina) ae le o se umi umi. A leai, atonu o le a faasolo ina leaga.

O nisi o taimi e gaosia ai le sua i le vai po o le sua o le tipolo. E mafai ona faʻaopopoina i fualaau aina suamalie eseese. E faʻaaogaina i le faiga o mea taumafa. O le mea autu o le tau maualalo o le suka i totonu.

O pulu paʻu (paluga ua saunia) ma le pata e tatau ona aloese. E mafai ona mafua ai se faʻaleagaga ogaoga i le gasegase o le gasegase. O le lamatiaga o le faateleina o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. E le fautuaina e le Endocrinologists le faʻaaogaina o lenei oloa.

A e kukaina ni pinati ile kuka, e tatau ona e faʻaaogaina le suauʻu manogi ma sina masima. E sili le lelei le muaʻi faʻatau mai se oloa e leʻi faʻamaonia.

O le a le taimi e sili atu ona lelei?

Peanuts o se ituaiga o nati maloloina ma lelei. E mafai ona faʻaaogaina i le "suamalie" maʻi i ni vaega laiti. Ae ui i lea, ei ai tulaga eseese e mafua ai le leaga na mafua mai i le oloa e sili atu i le manuia.

  • Faʻasologa o le gaʻo Ona o le solia o le galuega a lenei tino, ua le mafai ai ona ia auai atoatoa i le faagasologa o le lafoaia o mea uma o lo oi totonu o nusipepa,
  • Agavaʻa i allergies. Peanuts o se antigen malosi. E mafai ona mafua ai le le atoatoa o le tali a le tino o le tagata soifua ma le alualu i luma o faailo (faʻafefe i luga o le paʻu, edema),
  • Pepela ulcer o le manava poʻo le duodenum. Nisi e mafai ona faʻaleagaina ai le membrane mucous o fausaga, faʻateleina ai faʻamaoniga,
  • Lapatai pancreatiti. O fats ma proteins i peanuti o loʻo i ai se avega mamafa i luga o le paʻu. E taʻitaʻia ai le tele o enzymes. Ua agaʻi i luma le tiga ma o le gaioiga o le mumū ua faateleina,
  • Gout O meaʻai e faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le gaioiga. O le tiga ma le faateleina o le fulafula
  • Arthrosis ma le gasegase.

E le gata i lea, e tatau ona e manatuaina o le peanuts e faʻafefeina ai le toto. O le mea lea, e tatau ona faʻaaoga ma le faʻaeteete i tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi eseese o le fatu ma toto toto. Ua faateleina le lamatiaga ole thrombosis.

Afai ei ai ni au fesili poo ni popolega e uiga i le 'ai o peanuts mo le maʻisuka, e sili ona lelei le faʻafesoʻotai lau fomaʻi. O le a mafai ona ia iloiloina le tulaga o le soifua maloloina o se tagata maʻi faapitoa ma fautuaina le mea e fai i sea tulaga.

Tuua Lau Faamatalaga