Faʻafitauli matuia o le maʻisuka i le galuega a se fomaʻi

FAʻAALIGA, ESEI MA LE PATHOGENESIS

O le faʻaaogaina tele o le gaʻo, gaʻo, polotini o le palatini, ma le paleni vai-electrolyte ma le paleni o le acid-base, ma le hyperglycemia, hyperketonia, ketonuria ma le acidosis metabolic e mafua mai i le le mautonu o le insulin. O se uiga taua o le i ai o tino o le ketone i le toto ma le urine. E mafai ona tupu i taimi taʻitasi o le maʻisuka, e masani lava o le faʻaaliga muamua o le maʻisuka ituaiga 1. Ona o le le atoatoa o le inisalini, o loʻo i ai le tele o le kulukose i le ate e mafua mai i le gluconeogenesis, faʻapea foi ma le faateleina o le lipolysis ma le fausiaina o tino o le ketone. O le taunuuga o lenei mea: hyperglycemia, gau o le kulukose i le urine, osurisi, divala, faʻavevesi eletise (aemaise lava le hypermalemia ma le le atoatoa o le potassium intracellular) ma le acidosis metabolic. Faʻatupulaia mafuaaga: faʻagataina o togafitiga o le inisalini (faʻataʻitaʻiga ona o se faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o le maʻi e aloese mai le 'ai) poʻo le le faʻaaogaina ole inisalini, siama (siama, viral, fungal), maʻi fatu cardiovascular (faʻaogaina o le myocardial, stroke), tolopo le iloa o le suka ituaiga 1 o le maʻisuka, pancreatitis, faʻamauaina o ava malosi, maʻitaga, tulaga uma e mafua ai le faʻafuaseʻi ona faateleina le manaoga ole inisalini. luga i luga

1. Vaʻaia o faʻamaoniga: o le fia inu tele, gutu malulu, vevela, vaivaiga, vaivai ma le moe, le mafaufau le lelei e faʻafefe, valevala ma maʻi tigaina, leu ma vomiting, tiga o le tino, tiga o le pusa. luga i luga

2. Sini faʻamaonia: vaʻaia, tachycardia, faʻavaveina ma loloto, ona manava lemu, faailoga o le faʻamalaloina (paʻu o le mamafa, faʻaitiitia le paʻu o le paʻu), faʻaitiitia le tendon e faʻaleleia, sosogi o le acetone mai le gutu, mumu o foliga, faʻaitiitia le tauvaga o mata, faateleina le faʻalavelave o le puipui (e pei o le peritonitis)

O le faʻamautinoaga ua faʻatuina e faʻavae i luga o taunuuga o suʻesuʻega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe → laulau. 13.3-1. I tagata gasegase e togafitia ma se inhibitor SGLT-2, o le glycemia atonu e maualalo.

Maʻisuka Ketoacidotic Coma (DKA)

O le DKA o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka, o loʻo faamatalaina i le acidosis metabolic (pH e itiiti ifo i le 7.35 poo le bicarbonate concentration e itiiti ifo i le 15 mmol / L), faʻateleina le eseesega o le anionic, hyperglycemia i luga aʻe o le 14 mmol / L, ketoneemia. E masani ona atiae le maʻisuka ituaiga 1. DKA mo le 5 i le 20 mataupu mo le 1000 tagata maʻi ile tausaga (2/100). O le tino i lenei tulaga e 5-15%, mo tagata gasegase e sili atu ma le 60 tausaga - 20%. E sili atu ma le 16% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mate mai se coma ketoacidotic coma. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le DKA o le tulaga le atoatoa ole aiga ole inisalini ona o le le lava o togafitiga ile inisalini poʻo le faateleina ole manaʻomia mo le inisalini.

Faʻailoa mafuaaga: le lava le tui o le inisalini poʻo le faaseʻeina o inisalini (poʻo le tagofia o fualaau o vailaʻau o le hypoglycemic), faʻasaina le faʻatagaina o le hypoglycemic therapy, solia o le auala o le inisalini pulega, faaopoopoina o isi faʻamaʻi (infections, trauma, taotoga, maʻitaga, infarction myocardial, stroke, stress, etc.) , faʻafitauli o mea taumafa (tele naua gaʻo), gaioiga faʻapitoa i le maualuga o le gasegase, faʻamauaina o le ava, le lava le pulea e le tagata lava ia o le metabolism, faia o ni vailaʻau maʻoti fualaau faasaina nnyh (corticosteroids, calcitonin, saluretics, acetazolamide, β-blockers, diltiazem, isoniazid, phenytoin iā al.).

E masani lava, e le o iloa le uiga o le DKA. E tatau ona manatua e tusa ma le 25% o mataupu, e tupu mai le DKA i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka faatoa maua.

E tolu laasaga o le ketoacidosis o le maʻisuka: o le ketoacidosis, precoma, poʻo le ketoacidosis, coma.

O faʻalavelave o le ketoacidotic coma e aofia ai le thrombosis loloto, o le pulmonary embolism, the thrombosis arthritis (inflammation myocardial, infarction cerebral, necrosis), pneumonia intake, ceremaral edema, edema pulmonary, infection, rarely - GCC and ischemic colitis, gastritis erosive, late hypoglycemia. O le le atoatoa o le manava o le tino, o le oliguria ma le toilalo. O faʻafitauli o togafitiga o le cerebral ma le pulmonary edema, hypoglycemia, hypokalemia, hyponatremia, hypophosphatemia.

Taʻiala faʻamaonia mo le DKA
  • O se vaega o le DKA o se siʻosiʻomaga faʻatupulaia, e masani lava i ni nai aso.
  • Faailoga o le ketoacidosis (sosogi o le acetone i le manava manava, le manava o Kussmaul, leisa, vomiting, anorexia, tiga o le tino).
  • O le i ai o faʻamaoniga o le faʻamalalaina (faʻaitiitia le faʻaogaina o le tino, leo o le polo, leo muso, mafaufauga o le tendon, vevela o le tino ma le toto).

Aʻo suʻesuʻeina le DKA i le taimi muamua, e tatau ona iloa pe maʻi le tagata maʻi mai le maʻisuka, pe o iai se talaʻaga o le DKA, pe o maua e le tagata maʻi le togafitiga o le hypoglycemic, ma afai o lea, o le a le taimi mulimuli na e tago ai i le fualaau faasaina, o le taimi o le taumafataga mulimuli, ava malosi, o faʻamaʻi lata mai na muamua atu i le coma, na televave, polydipsia ma vaivaiga.

Lelei togafitiga o le DKA i le taimi muamua (tagai laulau 1) manaʻomia le faʻapitoa faapitoa e aloese mai mea sese.

Mea e ono tutupu i togafitiga ma suʻesuʻega i le tulaga muamua
  • O le inisalini o le inisalini muamua ile falemai e aunoa ma le faʻaogaina o le glycemic.
  • O le faamamafa i togafitiga o luga o togafitiga ogaoga o le inisalini i le le lava o le toe faʻamamaina.
  • Le lava le taumafa o le vai.
  • Le folasaga o vaifofo hypotonic, aemaise i le amataga o togafitiga.
  • Le faʻaaogaina o taʻavale faʻamalosi nai lo le toe faʻamamaina. O le faʻaaogaina o togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaofiina o suavai, o le a faʻaitiitia ai le toe faʻaleleia o le paleni o le vai, ma faatasi ai ma le hyperosmola coma, o le tofiaina o diuretics e matua faʻasaina.
  • Amataina togafitiga ma le sodium bicarbonate e mafai ona afaina. Ua faamaonia ua lava le togafitiga o le inisalini i le tele o tulaga e fesoasoani e aveese le acidosis. Faʻasoaga o le acidosis ma le sodium bicarbonate e fesoʻotaʻi ma le maualuga tele o faʻalavelave faʻafitauli. O le folasaga o le alkalis e faaleleia ai le hypokalemia, e faaleagaina ai le vavaeeseina o le oxyhemoglobin, carbon dioxide na fausia i le taimi o le puleaina o le sodium bicarbonate, e faaleleia atili ai le acidose intracellular (e ui lava o le toto pH e mafai ona faateleina i lenei tulaga), o le acidosis paradoxic is also observed in cerebrospinal fluid, which can contribute to cerebral edema, faʻamalo se malo. O le vave faʻafoega o le sodium bicarbonate (jet) e mafai ona mafua ai le oti ona o le faʻaauau o le atinaʻe o le hypokalemia.
  • O le faʻaofiina o se vaifofo o le sodium bicarbonate e aunoa ma se faʻasalalauga faaopoopo.
  • Aveesea poʻo le le puleaina o le inisalini i tagata mamaʻi ma le DKA i se tagata maʻi e le mafai ona 'ai.
  • Faʻaaogaina o le inisalini i le vaʻaia. E na o le 15-20 minute muamua lava, o lona faʻamalieina i le toto e tausia i se tulaga talafeagai, o lea la e le aoga lenei ala o le pulega.
  • E tolu i le fa taimi o le puleaina o le inisalini puupuu (ICD) i se auala faʻafuaseʻi. O le ICD e aoga mo 4-5 itula, aemaise lava i tulaga o le ketoacidosis, o lea e tatau ona faʻamatalaina ia le itiiti ifo ile lima i le ono aso i le aso e aunoa ma se malologa o le po.
  • O le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi e faʻafefe ai le faʻaitiitia, lea, muamua, o hormones contrainsulin, ma, lona lua, i tagata maʻi suka, o lo latou faʻaosofiaina o le puleaina o le maʻisuka e sili atu le malosi nai lo tagata soifua maloloina.
  • Le faʻamaonia le saʻo o DKA. I le DKA, e masani lava ona maua le "pseudoperitonitis" o le maʻisuka, lea e faʻamaonia ai le faailoga o le "gasegase oona" - o le vevesi ma le tiga o le puipui o le manava, o le faʻaitiitia po o le leiloloa o le muimui o tagata, o nisi taimi o le faateleina o le aminolase. O le suʻesuʻega tutusa o le leukocytosis e mafai ona taʻitaʻia ai i se mea sese i le siama, ona o le mafuaʻaga e ulufale atu ai le tagata maʻi i le gasegase ("maʻi tuitui") poʻo le taotoga ("abdomen"). I tulaga uma o le "gasegase oona" poʻo ni vailaʻau faʻamalosi i le tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le naunautaiga o le glycemia ma le ketotonuria e tatau.
  • O se fua le faʻamaonia o le glycemia mo soo se tagata gasegase o loʻo i ai i se tulaga le iloa, lea e masani ona aofia ai le faia o mea sese - "cerebrovascular accidents", "coma o se tala e le mafaamatalaina", ae o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka metabolic decompensation.

O le hyperosmolar non-ketoacidotic coma

O le hyprosmolar non-ketoacidotic coma e mafua ona o le gasegase ogaoga, hyperglycemia tele (e masani lava i luga atu o le 33 mmol / L), hyperosmolarity (sili atu i le 340 mOsm / L), hypernatremia i luga atu o le 150 mmol / L, ma le leai o ketoacidosis (maualuga ketonuria (+)). E masani lava ona atiae i tagata matutua ua maua i le maʻisuka ituaiga 2. E 10 taimi e le masani ai nai lo le DKA. E mafua mai i le maualuga o le soifua maloloina o le tino (15-60%). O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le hyperosmola coma o le aʻafia o le inisalini e aʻafia ma o mea e faʻaosofia ai le faʻaleagaina.

Faʻailoa mafuaaga: le lava le tui o le inisalini po o le faaseʻeina o inisalini (poʻo le tagofia o fualaau o hypoglycemic agents), faʻatagaina o le faʻamavaeina o le hypoglycemic therapy, solia o le togafitiga o le inisalini, faaopoopoina o isi faʻamaʻi (infections, vascreatitis, trauma, tootoga, maʻitaga, infarction myocardial, stroke, ma isi mea faapena), faʻafitauli o mea taumafa (tele naua gaʻo), faʻamautinoaina o vailaʻau (togafitiga, corticosteroids, beta-blockers, ma isi), faʻamafanafana, le mafai ona faʻanoanoa le fiainu mu, vuluina po o le manava, vevela poʻo le dialysis peritoneal.

E tatau ona manatuaina o le lona tolu o tagata maʻi ma le coma o le hyperosmola e leai se faʻamatalaga muamua o le maʻisuka.

Ata faʻaleleia

Suafa malosi, vevela tele, faʻamaʻaʻaina ogaoga, faʻaogaina o le vaʻaia, tachycardia, faʻaoʻo poʻo le faʻasolosolo lautele o loʻo tutupu mo le tele o aso poʻo vaiaso. Afai e iai le DKA, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaoga o le tino ma le faʻaoga o le faʻalogo pe a oʻo i le faasolosolo malie o le malamalama ma le faʻafeiloaʻi o mafaufauga o le tendon, o le hyperosmolar coma e faʻatasi ma le tele o faʻafitauli o mafaufau ma neuro. I le faaopoopo atu i le soporotic State, lea e masani ona matauina i le hyperosmola coma, o le mafaufau e le masani ona avea o se mea e sili ona lelei, o le hallucinatory psychosis, ma le maʻi pipisi. O le faʻafitauli o le neurology e faʻaalia mai i ni faʻaaliga o le neurological taulaʻi (aphasia, hemiparesis, tetraparesis, mea faʻapitoa o le sensory polymorphic, faʻafoʻi o le tendon pathological, etc.).

O le hypoglycemic coma

O le hypoglycemic coma e tupu ona o le toso malosi i le kulukose o le toto (i lalo o le 3-3.5 mmol / l) ma le paʻu malosi o le malosi i le faiʻai.

Faʻamatalaga: Faʻasalaga o inisalini ma le TSS, faʻafefe poʻo le le lava o taumafa taumafa, faʻateleina le gaioiga faʻaletino, faʻaaogaina o le ava malosi, ave vailaʻau (β-blockers, salicylates, sulfonamides, ma isi).

Faʻamatalaga faʻamaonia ma togafitiga faʻapitoa
  • O se taumafaiga e folasia atu oloa gaʻo-o lo o aofia ai (suka, ma isi) i totonu o le vavau o se tagata maʻi le iloa. O lenei mea e masani ona oʻo atu i le manaʻoga ma le sophyxiation.
  • Talosaga mo le taofi o le hypoglycemia o mea le talafeagai mo lenei (falaoa, sukalati, ma isi). O nei oloa e le lava le malosi o le suka poʻo le faateleina o le maualuga o le toto, ae telegese.
  • Le mautonu le iloa o le hypoglycemia. O nisi o faʻamaoniga o le hypoglycemia e mafai ona manatu sese o se gasegase faʻamaʻi, fasipolo, "vevela vegetative", ma isi. I se tagata maʻi e maua se togafitiga o le hypoglycemic, ma se masalosalo talafeagai o le hypoglycemia, e tatau ona taofi vave, e tusa lava pe leʻi maua se tali a le fale suʻesuʻe.
  • A maeʻa ona aveese le tagata maʻi mai se tulaga o le hypoglycemia ogaoga, o le aʻafiaga o le toe faʻafoʻi e masani ona le amanaia.

I tagata gasegase i se siama e le o iloa le amataga, e tatau lava i taimi uma ona fai le i ai o le glycemia. Afai e mafai ona iloa e maʻi le maʻisuka ma i le taimi lava e tasi e faigata ona vaʻai le hypo-hyperglycemic genesis o se coma, o le glucose administration i se fualaau o le 20-40-60 ml o se vaifofo 40% e fautuaina mo siaki faʻalanisi ma tausiga faʻafuaseʻi mo le hypoglycemic coma. I le tulaga o le hypoglycemia, o lenei mea e faʻaitiitia ai le mamafa o faʻamaoniga ma, o lea, o le a mafai ai ona faʻasalalau nei tulaga e lua. Faʻatasi ai ma le maualuga o le glucose, o le tele o le kulukose o le a le afaina ai le tulaga o le maʻi.

I tulaga uma lava e le mafai ai ona vave fua le kulukose, o le kulukose sili ona maualuga e tatau ona faʻatautaia. Afai e le taofia le hypoglycemia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona afaina.

O le 100 mg iv, glucose 40% 60 ml ma le keloxone 0.4-2 mg iv o loʻo taʻua o fualaau masani mo tagata mamaʻi i le coma, i le leai o se avanoa e faʻamalamalama ai le faʻamaʻiina ma le faʻamaʻi falemai. O le lelei ma le saogalemu o lenei tuufaatasiga ua faʻamalosia pea i le faʻatinoga.

Kh. M. Torshkhoeva, Faʻamasino o Fomai Faʻafomai
A. L. Vertkin, Doctor of Science Sciences, Polofesa
V.V. Gorodetsky, sui o fomaʻi faafomai, polofesa lagolago
NNGO misa, MSMSU

Tuua Lau Faamatalaga